O le maʻisuka e lua tikeri

I le taimi nei, o le "sweet malady" o se tasi lea o faafitauli ogaoga o tagata soifua. I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka maualuga o le tikeri lona lua (e le o le inisalini-faalagolago) e atiina ae le tele o taimi nai lo le tikeri muamua o le faamai (ola ile insulin).

E tusa ai ma le RDA, mai Ianuari 1, 2016, e tusa ma le 415 miliona tagata i le lalolagi atoa e 20 i le 79 tausaga na maua i le maʻisuka, e tusa ma le 90% le numera lona lua.

O a mafuaaga o lenei maʻi ma o le a le mea? E faʻapefea ona lapatai oe lava ma e pele ia te oe mai le maʻisuka ituaiga 2? Tatou taumafai e tali nei fesili.

Faʻailoga

O le maʻisuka e masani ona fuafuaina, ma mo lenei mea e taua tele le faia o suʻesuʻega suʻesuʻe a le suʻesuʻega. Muamua o se suʻega toto lea e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, nai lo le faʻaalia o le vevela, foliga ma le laasaga o se maʻi taua. E manaʻomia foʻi se suʻega o le faapalepale kullusese.

I le faaopoopo atu i ai, e matua taua tele le faia o suʻega eseese e mafai ai ona faʻamautuina le faʻamaʻi ma le aofia ai le maʻisuka ituaiga 1. Ma o le a le afaina le faia o suʻega e le fomaʻi, endocrinologist, ocino ma neuropathologist e maua ai faʻamatalaga sili ona aoga e uiga i lou soifua maloloina.

O le faia o se ultrasound e talafeagai i luga o se tagata taʻitoʻatasi, aua o lenei suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ona fuafua ai le lamatiaga matautia o le tino ma fautuaina ai se taunuuga o le aʻoga.

Mafuaaga o le maʻisuka e maualuga 2 tikeri

O le maʻi suka o se vaega o faʻamaʻi o le originocrin origin. O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina i se faʻamavaega atoa pe leai foi o le gaosia o se hormone e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le inisalini toto.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tupu i le matua, mai le 40-45 tausaga. O se taunuuga o se faaletonu o le tino, o le tino ua amata ona tali atu i le ese mai i le gaosiga o le inisalini. O lea ituaiga faagasologa ua taʻua o le insulin resistance. I le aluga o taimi, o se aofaiga taua o le kulukose i totonu o le toto e maua i le toto, ma e le faʻaaogaina. E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea e taua ai le togafitiga o le inisalini, ma le maʻisuka ituaiga 2 i se foliga malu, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau.

O lea la, o a mafuaaga o lenei maʻi? I le taimi nei, e le mafai e saienitisi ma fomai ona tuuina mai se tali sao i lenei fesili. I le tele o suʻesuʻega, o se numera tele o mea na tuʻuina atu lea e mafai ai ona maualuga le maʻisuka 2. Faatasi ai ma:

  1. Vaʻaiga faʻasologa. O le iai o aiga faʻatasi ai ma le faʻamautinoaga tutusa e faʻapupulaina ai avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi.
  2. Taʻaloga. O suʻesuʻega faasaienisi e faapea o le taʻi Negroid e 30% o le a ono mafatia i le maʻisuka.
  3. Mafuaaga O le mamafa ma le "maʻi suamalie" e faʻalagolago le tasi i le isi. Afai o le mamafa masani o le tino e tele taimi e sili atu, o le aʻafiaga o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.
  4. Le itupa o le tagata. Ua maitauina o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tupu i tamaitai nai lo alii.
  5. Hormonal le le atoatoa. O suiga o le hormonal i le taimi o le matua i le 30% o mataupu e oʻo atu ai i se tulaga o le hyperglycemia. O nisi saienitisi e talitonu o le faateleina o le kulukose i le taimi o le matua e mafai ona fesootai ma le hormone tuputupu ae.
  6. Toto I le taimi nei, o suiga o loʻo tutupu i le tala faʻasolopito o le tina faʻamoemoe. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu, lea e masani lava ona tupu pe a uma le fanau. Ae ui i lea, o le togafitiga le talafeagai, o le maʻisuka faʻamaʻi e pasi i le maʻisuka o le tikeri lona lua.

E i ai foʻi isi mea, o loʻo i ai se olaga e le toaga, o le ate le o le tino.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

O le laasaga lona lua o le maʻisuka e matua leaga lava. O le faʻamaʻi mo ni nai tausaga e mafai ona tupu i se fomu latene ma e le faʻalavelave ai le tagata, ae i le aluga o taimi e lagona ai e ia lava.

Ole suʻesuʻeina ole maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona puipuia ai le maʻi mai togafitiga faafomaʻi ma faigata ogaoga ole maʻi - retinopathy, vae o le maʻisuka, nephropathy ma isi.

O a ni faailoga o le maʻisuka ituaiga 2? O faʻamaoniga autu e lua e sili atu (faʻavave vave) ma le fia inu. E manaʻo se tagata e inu pea ma alu i le faletaele e fesoasoani ai i le manaʻoga ona o le faateleina o le mamafa i luga o fatugaʻo. E pei ona e iloa, o lenei okeni e siakiina le toto ma aveese mea oona mai le tino, aemaise lava le kulukose. Mo lenei mea, e manaʻomia e fatugava le malosi latou te le maua, o lea e amata ai ona latou tosoina mai i le masini. O le mea lea, o le tagata maʻi e faitio i le fiainu ma masani ai.

O le ulu ma le vevela o faailoga taatele ia o le maʻisuka. E mafua ona o le "matelaina" o sela o faiʻai. Glucose o se punavai malosi mo suauu ma masini o le tino atoa, ae talu ai e faʻapupulaina i totonu o le toto, e le maua e sela. O le tino ua amata ona vaavaai mo isi punavai o le malosi, mo se faataitaiga, gaʻo gaʻo. A latou paʻu, o toxins ua taua o "tino o le ketone" ua faʻasaʻolotoina. Latou te inuina le tino atoa, aemaise lava le faiʻai. O se taunuuga o lo latou aʻafiaga faʻaleaga, o le maʻisuka e masani ona vevela poʻo le tiga.

O le maʻisuka e sili atu nai lo mea uma o totoga i totonu, o lona uiga o loʻo i ai se ata tele o falemaʻi. Ole faʻailoaina o faailo o lenei faʻamaʻi o:

  • vave le mamafa o le mamafa
  • maualuga le toto maualuga
  • numera o le pito i lalo ma le pito i luga,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • le faʻaalia o maʻi pipili i luga o vae,
  • faʻamaʻi maʻi umi
  • faateleina le 'ai
  • tulaga le mautonu,
  • faʻaititia le faʻamaʻi, faʻaalia i taimi malulu,
  • faafitauli tau feusuaiga (e le gata i alii ma tamaitai),
  • vaivai pea, vaivai, moe le lelei.

E tusa lava pe e te le o iloa uma faailo o le maʻisuka, ae na o ni nai vaega, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se endocrinologist. O le fomaʻi, i le suesueina o le tagata maʻi, o le a mafai ona faʻatonuina o ia e suʻe se suʻi.

E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le tagata poto faapitoa na te faia se faʻamautinoaga saʻo.

Faʻamatalaga o le maʻisuka 2 tikeri

E tele metotia mo le togafitia o lenei maʻi. E tofu i latou ma ona lelei ma mea le lelei, ae pe a filifilia se metotia, e lua mea taua e tatau ona amanaia, e pei o le saoasaoa o le suʻesuʻega ma le sao o taunuuga.

O le taatele o le suʻega toto toto. O le tamatamaʻi lima e ave i luga o se manava gaogao i le taeao. E i ai ni tulafono faʻapitoa mo le sauniuni mo se suʻesuʻega faapena. O le aso na muamua atu, e le mafai ona sili atu lou galue i le galuega faaletino ma e tele naua lauulu. E le gata i lea, afai o le tagata maʻi e malulu poʻo le maʻi, ua lelava pe a uma le po, e tatau ona tolopo le suʻega i se isi aso ina ia aloese ai i le le saʻo o taunuuga o le suʻesuʻega. O le maualuga o le suka i le va o le 3.3 ma le 5.5 mmol / L. O le maualuga o glucose concentrations i luga atu o le 6.1 mmol / L o loo manino ai le hyperglycemia, o le tulaga lea e faatonuina ai e le fomaʻi se suega o le faapaleni o le kulukose.

A maua se suʻega o le faapalepale o le kullusesesese, o le tagata maʻi e paʻu i luga o se manava gaogao. Ona tuʻuina atu lea ia te ia se vai inu suamalie suamalie (vai - 300 ml, suka - 100 mg). O le toto samples e faia i le 30 minute mo le lua itula. O se faailoga masani o le maualuga o le glucose e oʻo atu i le 7.8 mmol / L. Afai o faʻataʻitaʻiga o le suʻega e faʻaalia ai le taua o le sili atu i le 11 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O se suʻega toto mo le glycogemoglobin e maua ai se avanoa e fuafua ai le ogaoga o le maʻi. E faia mo se taimi umi (pe a ma le 2-3 masina).

O nisi taimi e suʻeina ai urine mo acetone ma suka. O se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni mea faapena i le urine. O le mea lea, o lo latou i ai i le vailaau e ono taʻu mai ai le maʻisuka ituaiga 2.

I tulaga o le matuia, e tolu laasaga o le maʻisuka ituaiga 2 e iloga:

  1. O le laʻititi laʻititi e alu ese e aunoa ma ni uiga manino o le maʻisuka. Sugar concentration - e le silia le 10 mmol / l.
  2. O le vaeluagalemu o loʻo faʻaalia i le i ai o faʻamaoniga o le maʻisuka, maualuga o le kulukose i luga aʻe o le 10 mmol / l, ma le i ai o le suka i le urine.
  3. Laasaga ogaoga - o se tulaga o loʻo i ai faʻamaoniga, faʻafitauli o le maʻisuka, o le maʻi e maualuga lona aʻafia e pa'ū i totonu o se maʻi. I lenei tulaga, o le togafitiga o le inisalini e taua tele.

E le gata i lea, e tolu tikeri o le alualu i luma o faʻamaʻi - prediabetes, latent ma le tele o le maʻisuka.

Togafitiga o laʻasaga taʻitasi e faia faʻapitoa.

Ituaiga 2 maʻisuka

I le taimi nei, e leai ni "togafiti togafiti" o le a fofo ai lenei maʻi. O togafitiga o le maʻisuka o se faagasologa umi e manaʻomia ai le gauai ma le onosaʻi. E matua le mafai lava ona togafitia, ae e mafai lava ona faʻamautu le maualuga o le suka ma faʻaaogaina faailoga o le maʻisuka.

O togafitiga o "gasegase suamalie" e aofia ai meaai tatau, faamalositino, vailaau ma le siakiina masani o le glycemia. O le a matou faʻamatala atili auiliiliga e uiga i vaega taʻitasi o togafitiga o le faʻamaʻi.

Taumafa i meaʻai. O le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina faʻamalosi tino gaʻo ma gaʻo gaʻo mai le taumafataga. O le tagata gasegase e tatau ona faʻagaloina nei oloa:

  • fua suamalie - vine, fig, mangoes, cherries ma isi,
  • gaʻo gaʻo ma iʻa - puaa, meaʻai o le turuki, togafiti, samasoni, tafe ma sili atu,
  • sweets - sukalati, sipuni, meaʻai, vai suamalie, keke,
  • oloa gaosi susu ma se pasene maualuga o mea e gaʻo,
  • meaai falai.

Nai lo lena, e manaʻomia e le maʻisuka ona faʻaaogaina fualaau aina e le sili atu ma le suamalie (vine, vineberry, melons), fualaau faisua (kukama, tamato) ma otaota. E tatau ona vaevaeina le falala i le 4-6 taimi, o le tagata maʻi e lelei tele le ave o meaai i ni vaega laiti, ae tele taimi.

Ina ia tausia le kulūkose masani, e tatau ona e pulea lou mamafa. Ua fautuaina le maʻisuka e faʻaaoga togafitiga faʻapitoa. E mafai ona aau, tamoe, taʻaloga, yoga, Pilates, ma isi. Afai e le mafai ona e faia taʻaloga i taimi uma, e manaʻomia ona e savali ia le itiiti ifo i le 30 minute i le aso.

E tatau ona maitauina i se taimi faigofie o le maʻi, taʻalo i taʻaloga ma tausisia se paleni paleni, e mafai ona e pulea le maualuga o le kulukose e aunoa ma ni fualaau.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, pe a oʻo mai le tele o faʻaʻailoga, ma ua maeʻa le paʻu, e leai se auala e alu ai e aunoa ma fualaau. E le mafai ona e faʻamalosi fua i se faʻamaʻi, e taua tele le feutagai ma lau fomaʻi.

O le faavae o le togafitiga o fualaau oona mo le maʻisuka. I le taimi nei, o loʻo i ai le tele o vailaʻau e maualalo ai le suka, o le sili ona lauiloa o Metformin, Glucobai, Januvia, Siofor, Diabeton ma isi.

Ia, o le mea moni, e le tatau ona galo ia i tatou le siaki faifai pea o le kulukose o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, ua fautuaina tagata gasegase e mataʻituina le glycemia ma se glucometer ia le itiiti ifo i le faatolu i le aso.

Fofo faʻapitoa mo le maʻisuka

O isi vailaʻau e le mafai ona fofoina atoatoa, ae faʻaopoopoina i togafitiga fualaau e faaleleia atili ai le soifua maloloina o le maʻi. E iai togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona faʻaititia ai le suka o le toto, faʻapea foʻi ma mea e faʻaleleia ai le puipuiga a le tino.

O lea, pe faʻapefea ona togafitia le maʻisuka i fualaau faʻapitoa masani tau vailaʻau? O o tatou augatuaa na tuʻuina atu auala tulaga ese e fesoasoani e tau ai lenei maʻi. O nisi nei o latou:

  1. O teuteuga o laulaau lanu, laʻau ma laumei e faʻaleleia ai le gaioiga o le pancreas, lea ua faʻaumatia ona o le alualu i luma o le maʻi.
  2. O teuteuga o le juniper, o launi pia, togafiti togafitiga, laulaʻau ma le laumela, laʻau paʻepaʻe, faʻapea foʻi ma le sua mai le sauerkraut fesoasoani e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka ma faʻamalo ai faʻamaʻi o le maʻisuka.
  3. O le kulupu o paʻu, aniani ma laʻau o le paʻu e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia ma faʻateleina ai le puipuiga o tagata.
  4. Ina ia faʻaleleia le tulaga o le soifua maloloina o tamaitai i le maʻisuka ituaiga 2, e fesoasoani se mea teuteu mai le faʻalaʻolaʻo.

E tatau ona manatua e uiga i faiga e puipuia ai le faʻamaʻi, e pei o le teenaina o le ava malosi ma le ulaula tapaa, o le tau faasaga i le mamafa, aloese mai le malosi o lagona. O le mea lea, e mafai e se tagata ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe lenei faʻamaʻi.

I le aʻoaʻoina o le maʻisuka, o le a manino ai pe aisea e le mafai ai e le vailaʻau ona leai se malosi i le tau faasaga i lenei maʻi. Ae paga lea, e leai se vaifofo o le a faʻaumatia atoa le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o le alualu i luma o le faamai e mafai ona taofia e ala i le pipii atu i se olaga ola malosi, o se paleni paleni o le soifua maloloina mo le maʻisuka, tausisia uma fautuaga a fomai mo togafitiga faafomai, ma le faaaogaina lelei o fua o togafitiga faaleaganuu.

O le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le maʻisuka ma uiga o lenei faʻamaʻi.

Puipuiga

O le aloese mai lenei suʻesuʻega e matua moni lava, ma mo lenei mea e taua tele le matauina o tulafono nei:

  1. 'ai lelei ao aloese mai le faʻaaogaina o le gaʻo,
  2. ia pulea pea lou manava ma le mamafa,
  3. ia tuʻuina atu se lalolagi paleni paleni,
  4. aloese mai le tele o le malosi faaletino,
  5. taʻitaʻia se olaga ola malosi
  6. lafoaia tumau tuusaʻo leaga i le tino,
  7. ia faʻamalosia pea lau lava puipuiga.

E le gata i lea, o tagata gasegase i lamatiaga, ma tagata uma, e tatau ona suʻeina e le aunoa le suʻega toto ina ia mafai ai ona mataituina le faailo o le kulukose ma vave iloa le maʻisuka o le tikeri lona lua. Afai e aliali mai ni faʻalogona faʻalavelave, ona tatau loa lea ona faʻafesoʻotaʻi vave se tagata tomai faapitoa.

E taua le malamalama o se maʻi lelei o se taimi e le mautonu, o lona uiga, e le mafai ona toe faʻamalolo atoatoa. Ae ui i lea, e mafai ona faʻatonutonuina le tulaga o le soifua maloloina o le tagata, ma e manaʻomia ai se faʻatasi.

Muamua lava, e tatau ona e asiasi atu i se tagata paleni, o le a filifilia taitoatasi e ia se meaai talafeagai ma se togafiti maʻi. O le taumafa fuafuaina e tatau ona fetaui ma le tau o le malosi, ma e tatau ona suia fugalaau gaʻo i le tele o vitamini ma faigofie ona eli. O mea manogi e faʻafeiloaʻi i fua o laau toto, ma e mafai ona faatagaina faʻamalosi i ni aofaiga tetele. O ia ituaiga meaai e tatau ona i ai seia oʻo i le iuga o le olaga, pe o le isi suka o le maʻisuka o le tikeri lona lua o le a osofaʻia le tino i taimi uma e matua le fiafia ma toe faʻafefe ai le ola.

I totonu o na faʻataʻitaʻiga o loʻo le aoga ai le soifua maloloina o meaʻai, ua faatonuina e le fomaʻi se gaosiga o fualaʻau maualalo o le suka e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E taua le lafoaʻia o lagona faʻalagona, amio leaga ma galuega faigata faaletino, ma o nei gaioiga uma, faaopoopo i le suʻeina o fualaau, mafai ona faʻatonutonuina le tulaga masani o se tagata maʻi masani. Ae peitai, e taua tele le mataʻituina o le kulukose o le toto i taimi uma, a le o lea e ono alualu i luma le maʻi.

Talanoaga ma iloiloga (1)

ma le maʻisuka, faʻaopoopoga i togafitiga, vitamini o le vaega B e manaʻomia, faapea foi momordica. Ou te iloa e toatele lava e ola ae, ae e le mafai ma e le faigofie i taimi uma ona faatau. Ona ou iloaina ai lea, e oo lava i vitamini, o loo maua i le Insuvite, o se vailaau mo vailaau mo le maʻisuka. Ma faigofie ma faigofie ma i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga