Le masani o le toto i totonu o se tamaitiiti e 7 tausaga: laulau

Ina ia mafai ona iloa pe faapefea ona avea le paʻu o le endocrine i le tino o se tamaititi, e faia se suʻega toto mo le suka. O le tele o taimi, o se suʻesuʻega ua faʻamaonia mo masalomia o le maʻisuka.

I tamaiti, o le sui ole inisalini e faalagolago i le maʻi ole vailaau ole masani e masani ona iloa. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e fesoʻotai ma faʻamaʻi faʻasolosolo. E le tupu i tamaiti uma, e oo lava i aiga e maua i le maʻisuka.

O le mafuaʻaga e mafai ona avea o se faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, vailaau, vailaau oona i mea taumafa, o se suiga vave mai le susu o susu i le fafagaina o meaʻai. Faʻafitauli muamua o le maʻisuka e mafai ai ona amata togafitiga i le taimi ma aloese mai faʻafitauli.

E faʻapefea ona ulu atu le kulukose i le toto?

Glucose o se vailaʻau faʻamalosi faigofie ma e maua i mea mama i meaai, tele i vine, fualaau mamago, meli. O nei mea, e amata ona ulu i le toto, e amata mai i le mucous membrane o le ooto tautala.

I meaai, e mafai foi ona i ai le fructose, sucrose ma le galactose, lea i lalo o le faatosinaga o enzymes e liua i le kulukose ma mea faigata, tuufaatasiga o mea, lea e mafua mai i le aafiaga o le amylase paʻu i lalo i kulukose.

O le mea lea, o gaʻo uma e sau ma meaai e faʻateleina le glycemia. O lenei ala o le kulukose e taʻua i fafo. I le fiaai, maualuga le gaioiga faaletino, poʻo se taumafataga maualalo-gase, o le kulukose e mafai ona maua mai muamua mai faleoloa glycogen i le ate po o sela maso. O le auala vave lea.

A maeʻa le faʻaaogaina o le glycogen, o le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids, gaʻo ma le lactate e amata i le ate.

O nei gaioiomi o gaioiga e umi, ae mafai foi ona faateleina le suka toto i le taimi.

Faʻaaogaina o le kulukose

O le faʻaaogaina o le kulūkose i totonu o le tino e faʻamalosia e hormones o mafatiaga - cortisol, adrenaline, hormone tuputupu aʻe ma glucagon. O le vevela vevela ma hormones o feusuaiga e aʻafia ai foi lenei faiga.

Na o le paumone e mafai ona maualalo ai le suka toto e ala i le fesoasoani i siama e mauaina mo le malosi o le inisalini. O loʻo faʻapipiʻi masani masani i nai vaega laiti, e fesoasoani e faʻaaogaina le kulukose mai le ate. O le autu o stimulator o lana pule faitalia o le faateleina o le maualuga o kulukose o le toto.

A maeʻa se taumafataga, pe a ulufale atu le kapaila i totonu o le toto, o le inisalini e fusifusia i faʻaleleia i luga o le potu maso ma pasi ai kulukose mole mole mai totonu o le paʻu. Glycolysis reactions e faia i totonu o siama ma le faʻapipiʻi o le adenosine triphosphoric acid - o le paʻu sili o le tino.

O meatotino o le inisalini e faʻaalia i le auala lenei:

  • E auina atu le glukose, potassium, amino acids ma le magnesium i totonu o le masini.
  • Faʻaauau le liua o le kulukose i le ATP.
  • Faatasi ai ma le sili atu o le kulukose, e maua ai le teuina i foliga o glycogen.
  • E taofia le ulufale atu o le kulukose i totonu o le toto mai le ate ma maso.
  • E faʻamalosia ai le faʻavaeina o proteins ma gaʻo, e taofia ai lo latou pala.

O le maʻisuka na tupu ona o le mea moni e faapea, i lalo o le aafiaga o le faʻaleagaina o le tino i le tino, o le le lava o le insulin i totonu o le tino. O lenei mea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 1, e aafia ai tamaiti, talavou, tupulaga talavou.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tupu mai ma se faʻalavelave faʻalavelave i le hormone. Ole inisalini e mafai ona lava, ae le mafai ona tali atu i sela. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i tagata matutua ma le fiafia tele, ae talu ai nei ua avea ma masani masani i fanau 7-13 tausaga le matutua.

Glucose o le toto

O le maualuga o le glycemia i tamaiti e suia i le tuputupu ae, aua o le pepe e tasi le tausaga le matua i le 2.8-4.4 mmol / l, ona siitia ai lea i le 2-3 tausaga, o le toto sugar i masani ai i tamaiti o le 7 tausaga le matua o le glucose o le 3.3-5.5 mmol / l.

Ina ia mafai ona faʻatino le suʻesuʻega, e tatau ona sau le tamaititi mo se suʻega pe a maeʻa le 8-itula i le taumafa o meaai. Aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e fufulu ou nifo, inu vai poo le lauti, kofe. Afai na faatonuina togafitiga, ona faalēaogāina lea e faʻatasi ma le tamaititi.

O le anapogi maloloina toto toto ma le leai o faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona i ai i tamaiti soifua maloloina, ae afai ei ai se togafitiga faʻavae, e mafai e le fomaʻi ona tuʻuina oe mo se suʻesuʻega faaopoopo. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia e iloa ai pe faapefea ona tali atu le pancreas i meaʻai.

Aʻo laʻititi, ua faʻaalia:

  1. Le fuafuaina o le maʻisuka poʻo le sili atu foi i le maʻisuka.
  2. I luma o le oona.
  3. O loʻo i ai se toso malosi i le mea faitino vaaia.
  4. O le malulu tele.
  5. Paʻu o le paʻu ma se meaʻai masani.
  6. Tele foliga o furunculosis poʻo le apa.

O le suʻega o le tamaititi na te faia se fofo o le kulukose i le fua faatatau o le 1.75 g i le kilokalama o le mamafa o le tino. E faalua ona faia fua: i luga o se manava gaogao ma le lua itula i le maea o le faamalositino. O le masani mo tamaiti e manatu pe a maeʻa le 2 itula o le suka e lalo ifo i le 7.8 mmol / l.

Afai ei ai le maʻisuka, ona oʻo lea i le 11.1 mmol / L. O fuainumera lata mai e taua o se setete.

Totoina o le suka toto i tamaiti

O le suka maualalo o le toto o se lamatiaga i le atiina ae o le tino o le tamaititi, faapea foi le maualuga. Tamaiti i le vaitau o le tuputupu aʻe ua iai se faʻalauteleina o manaʻoga mo le kulukose. O lona le atoatoa e faʻaititia ai le gaioiga o sela o le faiʻai, e le mafai e se tamaititi ona atiae le tino ma le mafaufau.

O le hypoglycemia e aʻafia ai pepe faatoa fananau mai ma le vave fanau mai, fanau mai se tina e iai le maʻisuka ituaiga 1, faʻamalosia e mafua mai i le faʻaogaina o le uamea, ma isi manua fanau. Talu ai o meaʻai o le glycogen i le tino o le tamaititi e maualalo ifo nai lo tagata matutua, e tatau ona 'ai e tamaiti le tele o taimi e puipuia ai le pa'ū i le toto suka.

Faailoga o le hypoglycemia i tamaiti e mafai ona le tumau: fiafia, pallor o le paʻu, vaivaiga. O loʻo i ai le fiaʻai tele, salu ma le gatete lima, o le faʻafefe o le fatu. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona mou ese atu nei faailoga, ae afai o le mafuaʻaga o le suka maualalo e matua ogaoga, ona faʻasaina, moe, leai se mafaufau, gaogao ma le coma tupu.

O le mafuaaga sili ona masani o tulaga o le hypoglycemic o le maualuga o le insulin i le togafitiga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le maualalo o kulukose o loʻo maua i faʻafitauli faʻapitoa:

  • Faʻasologa o maʻi ate.
  • Totoga faagasologa.
  • Faʻatau.
  • Ole maualalo o le pituitary poʻo le faʻaaogaina ole gland.
  • Hypothyroidism
  • O le hyperinsulinism masani.

Hyperglycemia ao laʻititi

O le toto maualuga e maua i le le lava o le inisalini, faʻateleina le gaioiga o le gaioio, gaioiga o le gland poʻo le pituitary gland. O tamaiti soifua maloloina e mafai ona maua le maualuga o le sugar i ni lagona malolosi, faʻafitauli faaletino poʻo le mafaufau. O le tagofia o vailaʻau o loʻo i ai le homone, o le togafitiga e taʻitaʻi atu ai i le hyperglycemia.

O le mafuaaga taatele o le maualuga o le kulukose maualuga o le maʻisuka. A o laʻitiiti, e masani lava ona tupu faafuasei ma i se tulaga ogaoga. Ina ia iloa ai le maʻisuka, o le faateleina o le anapogi glycemia i luga aʻe o le 6.1 ua amanaia, ma pe a uma ona 'ai poʻo le filifili fua o le suka - sili atu i le 11.1 mmol / l.

O le faʻamaʻi muamua o le maʻisuka e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave ma fesoasoani e sili atu le totogi mo faʻamatalaga o le maʻi. O le mea lea, i faailoga muamua, e tatau ona e faia se suʻega atoa i se taimi vave e mafai ai.

  1. O le fiainu, e aofia ai i le po.
  2. O le tele naua o le urination, enuresis.
  3. Paʻu o le mamafa i le lelei o mea taumafa ma le tele o meaʻai.
  4. E le mafai e tamaiti ona taofiofia le malologa i le va o fafaga.
  5. A maeʻa ona 'ai, faʻapupula le vaivai.
  6. Tuʻuina o le paʻu, aemaise lava i totonu o le potu.
  7. O faʻamaʻaloga masani ma faʻamaʻi pipisi.
  8. Sui o le paʻu ma mucous membranes.

O le leai o se inisalini e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o se ketoacidotic, lea e faʻaalia i le faateleina o le vaivaiga, tiga o le manava, inu ma le vomia, o foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu, leai se mafaufau ma le atinaʻeina o se ketoacidotic coma.

O a faailoga o le glycemia e masani ona taʻu atu i tagata atamamai i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga