O le a le matafaioi a le pancreas e taʻalo ai

Tagata pancreas (latana) - o se okeni o le fualaau otaota, o le tele o le gland, lea ei ai galuega o le exocrine ma le intrasecretory. O le galuega o le exocrine o le okeni e maua mai i le faʻamalositino o le vai inu oona e aofia ai enzymes digestive. O le faia o hormones, o le pancreas e taua tele i le faʻatonutonuga o le gaʻo, gaʻo ma le porotini.

Galuega tauave

O faʻamatalaga o le pancreas o loʻo maua i tusitusiga a tagata anatomists anamua. O se tasi o faʻamatalaga muamua o le pancreas o loʻo maua i le Talmud, lea e taua ai o le "tamatamailima o le Atua." A. Vesalius (1543) e pei ona faamatalaina i lalo o le pancreas ma lona faamoemoega: "i le ogatotonu o le feau, lea o le uluai tufatufa atu o toto toto, o loo i ai se gland glandular e mafai ona lagolagoina ma le mautinoa le muamua ma le taua tele o toto toto." Pe a faamatalaina le duodenum, e taua foi e Vesalius se tino o le tino, lea, e tusa ai ma le tusitala, e lagolagoina ai vaa o lenei gaogao ma faʻafefe ai lona puʻu ma le susu. I le seneturi mulimuli ane, na faamatalaina ai e le Wirsung (1642) le pule autu o le pancreas.

Faʻamasinoga teuteu |Pancreas - Faʻamatalaga

Pancreas - O lenei mea o se mea faʻaloloa, faʻafefeteina, e aofia ai le tele o lobili. O le pancreas o loʻo i tua tonu o le manava, ma o ona tuaoi e fesoʻotaʻi ma le duodenum. I le umi, o lenei gland e na o le 15 cm ma e tusa ma le 80 g, peitaʻi, e sili atu i le 1.4 lita o mea faalilolilo i le aso (o le vaega o le pancreas) e faʻamalolo ai. O fualaau suamalie e amata i le 1-3 itula i le maeʻa ai. I le taimi o le maʻi, o le tele e mafai ona sili atu pe itiiti ifo nai lo le masani, o se tasi lea o mea taua o le faʻaleagaina o okeni.

O le matafaioi autu a le pancreas i le tino o le tino o se vaega taua o le tino o le tino ma e nofo ai i se nofoaga faapitoa i le pito o le endocrine. E le masani ai ona e le gata o se galuega e le gata o se endocrine, lea e maua ai hormones e taua mo le tino (lipocoin, insulin, glucagon).

O se tasi lea o meaola tele o meaʻai: e gaosia ma tuʻuina atu le sua pancreatic i le duodenum, lea e aofia ai enzymes e talafeagai mo le faʻaogaina masani. O le pancreas e pulea ai le gaʻo, gaʻo ma le porotini.

O le a la le matafaioi a le pancreas i le tino o le tagata:

- E manaʻomia se vaega i le faʻaogaina o meaʻai. I totonu o lologa o le okeni o ni siama e maua ai enzymes e talepeina ai le puipuiga, gaʻo ma gaʻo i le duodenum. E le gata i lea, o le pulelasi o le pancreatic o loʻo i ai ni katote bicarbonate, lea e talafeagai e faʻamavae ai mea oona na ulu mai le manava i totonu o le manava.

- Faʻatonuina faiga faʻavae i le tino.

Paʻu ma le insulin

O le pancreas i le tino o le tagata e nafa ma le sili ona taua o hormones: insulin - o le hormone e faʻaitiitia ai le suka o le toto ma e iai foi sona aafiaga taua i le gaʻo gaʻo. O lenei hormone e manaʻomia e le gata mo le soifua mālōlōina, o le gaosiga o gaʻo e le mafaia pe a leai. I le solia o le gaosiga o le inisalini, o loʻo maua ai le maʻisuka. O le masani lava, o le suka o le suka e lelei ona faʻaleleia e ala i togafitiga ma o le tele lava o tulaga e amio lelei ai le pani.

O le 'uʻamea e faʻamaonia ai le faʻaogaina o meaʻai masani, faʻatonutonu ai le malosi ole metabolism, auai i isi faiga taua. Ona o le enzymes ua natia mai le sua pancreatic, gaʻo, proteins ma meaʻai gaʻo e ulu atu i le tino e ala i meaʻai ua faʻamalo. I se tulaga masani, enzymes ulufale i le duodenum ma amata la latou galuega iina. Ae a oʻo mai le pancreatitis, e faʻaaogaina elemene i se taimi vave, aʻo iai pea i le pancreasitis. O le tino o le gland e mafai ona faaleagaina e ala i le eliina o ia lava, ma o nisi taimi e tupu ai le necrosis - o le siaki o le tele o sela o le pancreas.

Pancreas nofoaga

O lenei okeni o loʻo i totonu o le diaphragm - o le mea e ulu atu ai le vaega o le vaʻai i totonu o le lumbar, o lona ulu e tu i luga i le taumatau o le vavae, ma o le siʻusiʻu e alu i le itu tauagavale. O le mea lea, afai e afaina le ulu o le pancreas, e sili atu ona tiga i le itu o le vaalele saʻo, o le tino o le okeni o le tiga i le ogatotonu ("i lalo o le sipuni"), ma afai e afaina le siʻusiʻu, i le itu tauagavale o le hypochondrium. Ae e masani lava ona pagatia uma gland, ma o le tiga e masani lava i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le epigastrium.

O le matafaioi a le pancreas i le gaogao

O se fausaga faigata e aofia ai sela o le talafaʻasolopito faafeagai. O le parenchyma e ufiufi ai le okeni atoa ma tufatufa atu i totonu o lobelu fesoʻotai. Lobules e aofia ai acini ma teine ​​o Langerhans. Suauu toto ma namu o loʻo i totonu e pasi faʻatasi i le tele o lala.

O galuega o le Exocrin e fai ma sui o siama acinus, lea o le a aliali mai i le faagasologa o le gaosiga o le sua o le pancreatic. Mo se aso o se tagata matua ola maloloina e maua mai ile tasi ma le afa i le lua lita o le sua.

O le faʻatulagaga ma galuega a le pancreas e faʻamoemoe e auai malosi i le faiga o le 'aina o meaʻai. Le itiiti ifo le afaina o le tino o le okeni o le a aʻafia ai le fausiaina ma le tulaga lautele o le tino.

Aisea e manaomia ai le pancreas? O le sua suamalie ua faʻalilolilo e faʻanoanoa meaai e alu ifo i totonu o le manava e ala i le gaʻo. O le pancreatic juice e maua mai i le pancreas, o loʻo tafe atu i le papilla lapopoa i le duodenum. I totonu o le manava, i lalo o le manava o le digestive, suamalie o le sua o le sua, o le meaʻai e paʻu i lalo ma agai atu i le duodenum, lea ua i ai nei le sua pancreatic. O se tasi o galuega o le tuuʻesea lea o mea oona, lea o loʻo i ai pea i totonu o le sua, ona o le tali maualalo. O lenei gaioiga e tumau seia maeʻa uma le vai gastricia meaai. I le tulaga o soliga, o le a faʻalavelaveina lenei vasega ma o loʻo i ai se faʻasalaga i totonu o le togafiti laiti o le suka faʻamaina ma meaai.

I le taimi lava lea e tasi, o le vaeluaina o meaai faʻatasi ai ma enzymes hydrolytic e faaauau pea:

  • puipuigaase e aʻafia ai pulu ma faʻamavaeina i lalo i amino acids,
  • lipase e aʻafia i le vaevaeina o gaʻo i mea maualuga gaʻo ma glycerin,
  • carboxyhydrase e aʻafia ai gaʻo gaʻo, liliu i le kulukose.

I le taimi o le taumafaina o meaai, o le a faʻaleleia ai le faʻalavelave i le gaioiga o le pancreas. Naʻo le amataina o meaʻai, ma ua uma ona faʻamalo le sua sua ma lafo i le duodenum. O le le paleni o mea taumafa, le faʻamalositinoina o meaai, fulu, ava malosi ma isi mea e mafua ai le suia o tulaga pala. O le mea lea, e tele naua faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le totoga o le okeni.

Galuega Endocrine

O le okeni alveolar e vavae ese e le parenchyma, e aofia ai vaega. E aofia ai mea faʻafesoʻotaʻi, fusi mama ma toto toto. O le faavae lenei o le vaega endocrine o le pancreas. O le vaega lona lua o loʻo faʻatusalia e tamaʻitaʻi o Langerhans, o siama mo le tulafono faatonutonu o le kulukose. O le numera atoa e le sili atu ma le tasi le miliona, ma le matua, o le numera o loʻo faʻaitiitia lemu.
Mea mataʻutia: afai e le o lelei le faʻaaogaina o tamaʻitaʻi Langerhans i lalo ole aafiaga ole taumafa le talafeagai, ava malosi, ma isi, o nei siama ua suia e ala i le fesoʻotaʻi poʻo le tino o le tino.

O galuega o le endocrine o le pancreas e mafua mai i galuega a tamaʻitaʻi o Langerhans, e aofia ai endocrinocytes ma le incacytes. O ituaiga nei e iloga:

  1. sela sela. O le faʻatinoga e faʻavae i luga o le gaosiga o le glucagon. E naʻo le 10-30% o le aofai.
  2. Vata o vailaau. Faʻaaogaina le inisalini. (60-80%).
  3. Δ elemene maua mai le somatostatin 3-7%.
  4. D1 sela e faatosina ai le VIP (pepa o le vaso-intestinal) .5-10%.
  5. O lipine PP e faia ai se polypeptide pancreatic. 2-5%.

E i ai foi se ituaiga eseese o sela i le tele o le aofaiga e aofia ai tyroliberin, gastrin ma somatoliberin.
O le a le galuega o le endocrine e faia e le pancreas?

O le tuufaatasiga o le sua o le pancreatic e aofia ai proenzymes:

  • proteinases - trypsin, chymotrypsin, carboxypeptidase,
  • amylase, maltase, lactase - mo le malepelepe o gaʻo,
  • gaʻo lipase
  • mo le faʻaalia i gaioiga o le nucleic - ribonuclease ma deoxyribonuclease.

O Proenzymes o se ituaiga iniseti. A uma ona ulu atu i le manava mea totoe ua totoe, o le a toe gaoioi le hormones saoloto. O i latou, i le itu, e taitai atu ai i le faatoaagaina o proenzymes ma le latou faaliliuga i enzymes. O se faʻafitauli faʻapitoa e mafua mai i le mea moni o le gland ua puipuia o ia lava mai aafiaga o ona lava enzymes i luga o ona lava masini.

O galuega o le endocrine o le pancreas e fesoʻotai saʻo lava i le gaioiga o hormones lea e faʻasaʻoina i totonu o le toto i se aofaiga o le a lava e faʻatau ai nisi ituaiga o meaai.

  1. O le inisalini e pulea le mea sili ona lelei o le kulukose i totonu o masini ma sela.
  2. Glucagon e galue i le ate glycogen, gaʻo ma faʻalautele le kulukose i totonu o le toto.
  3. O le somatostatin e faʻaitiitia ai le gaosiga o le talo, e aʻafia ai le faʻaititia o nisi o hormones,
  4. VIP e puleaina le faʻaaogaina o mea taumafa, faʻaleleia le faʻaleleia o bile.

O le tuufaatasiga o le inisalini ma le glucagon e pulea le pasene sili ona lelei o le kulukose i totonu o le toto.
O le a le galuega faaopoopo o le pancreas? O loʻo faʻatinoina ai se galuega tau humoro, lea e faʻavae i luga o le tufatufaina o meaʻai i le tino atoa ma le fesoasoani o vai mama (toto, lymph). Fai lana pancreosimine ma le secretin. O le gaioiga o le pulea lea o le faʻamalositino o le vai inu.

O le galuega faalilolilo e mafua ona o le i ai o le sua pancreatic juice, e aofia ai vailaau oona ma enzymes:

  • 98% vai
  • Uro
  • polotini (albumin, globulins),
  • bicarbonate
  • elemene o elemene (calcium, sodium, phosphorus, chlorides),
  • uric acid
  • glucose

Faʻafetai i salē, ua fausia se siosiomaga maʻaleʻale.

Le mafutaga o galuega ma le fausaga ma le nofoaga o le gland

O galuega a le pancreas e faʻalagolago i uiga lelei o le fausaga ma le nofoaga o totoga i totonu o le tino. O le faatulagaga sao o totoga e fesoasoani i le maualuga o le solia o meaʻai ma le gaioiga masani o vailaʻau eletene talafeagai ma isi vaega o aofia ai i le faʻaogaina o meaʻai.

O vaega o le pancreas e vaevaeina masani: ulu, tino ma le siʻu.

O le ulu o loʻo i totonu o le faitotoa o le duodenum. E fesoʻotaʻi le ate ma le pancreas e ala atu i le papilla lapopoa ma le tele o paipa, e aofia ai le talo.

O le tino o le okeni e ufiufi e le paʻu i luma, ma o le siʻusiʻu pito i lalo.

I le osofaʻia o meaai, o le okeni e iai sona sao taua. A aunoa ma lea, e le mafai ona liua meaʻai i macromolecules i ni vaega laiti e mafai ona gauai i totonu o le toto. O le gaogao i monomers e mafai ai ona latou gaogao i le tootoo laiti. O le digesili lava ia e vaevaeina i masini ma kemisi. O le pancreatic juice, faatasi ai ma le sua oona ma le talo, e taua tele i le faʻamavaeina o le chyme (o se meaʻai tuʻufaʻatasi) i mole mole.

O galuega a le pancreas i le tino o le tagata o le matafaioi sili lea ona taua. Afai ei ai se soliga i le gaioiga o soʻo se vaega o le okeni, o le le manuia o le gaoioiga a le tino atoa.

Faʻailoga o le pancreas

O suiga i le galuega a le pancreas i le tino o le tagata e faʻamaopoopoina e se ola credo, e le masani ona i ai se vailaau faʻasolosolo, faʻamaʻi masimmune ma nisi ituaiga o toilalo tutoʻatasi.

Faʻalagolago i mea e fai e le pancreas, faʻamaʻi o lenei okeni e fesoʻotai i se auala faapitoa ma le galuega a se vaega o sela, faʻamalosi o enzymes poʻo faʻamaʻi o gaʻo lata ane e maua foi.

O le le lelei o le gaioiga o le exocrine auala e mafua ai faʻamaʻi pipisi o faʻavae eseese. E masani ona latou taʻitaʻia se olaga le talafeagai, o le naunau i le ava malosi ma meaai i vaega tetele ma e seasea lava, meaʻai ma gaʻo.

O faʻamaʻi inflammatory e taʻua o le tino pancreatitis ma o latou faʻafitauli. O le gaioiga e aʻafia ai le gaioiga o le tasi okeni ma le mea e gaosia. O le atinaʻeina o pancreatitis e masani ona televave, e ui lava o le foliga masani o loʻo natia mo le tele o tausaga ma ni uiga maualalo e le o gauai iai se tagata. I le togafitiga o pancreatitis o soʻo se ituaiga, o le vaega autu o loʻo faia i se taumafataga e faʻatatau i le toe faʻafoʻisia o le gaioiga galue o le okeni.

E masani ona fesoʻotai faʻamalosi faʻamatalaga faʻatasi ma le le lelei o le faʻaaogaina o sela o okeni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o sē-sē taofia le galue atoatoa ma o le maʻisuka ua atiaeina.

Laititi ituaiga o faʻamaʻi e aofia ai le cystic fibrosis, kanesa ma le faʻavaeina o kyukan ma pseudocysts ma faʻafitauli eseese.
Soo se galuega a le pancreas: o le humoro, endocrine, exocrine ma le failautusi, e pagatia mai faalavelave i le fausaga poʻo le gafatia e galue ai le tino. Latou te felagolagomai ma i le tulaga o le solia o le galuega a le tasi, o le isi o le a mafatia.

Faʻatonuina o galuega

Afai tatou te talanoa e uiga i le auala e galue ai le paʻu i totonu o se tagata, o ana galuega i totonu o le tino e le mafai ona sili ona maualuga. I le taimi muamua, na talitonuina o le malepelepe o mea aoga aoga e tupu i le manava, ma ua faamaonia nei o lenei faagasologa e sili atu i totonu o le manava. Ma i lenei mea, o le pancreas e taaalo i se tasi o matafaioi autu, aua e faʻamalo le sua ma le enzymes mo le malepelepe o proteins, gaʻo ma gaʻo.

O le a le aoga o enzymes:

  • lipase o se enzyme lea e mafai ai ona e talepeina gaʻo,
  • lactase, maltase ma amylase e mafai ona vaʻavaʻavaʻavaʻava,
  • Trypsin e faʻaumatia lalo aʻa.

Ole numera o enzymes e faʻalagolago i mea e aofia ai meaʻai. Afai o le meaʻai e manaia tele, e sili atu lipase e gaosia. Faatasi ai ma le tele o puipuiga, o le trypsin e sili atu ona gaosia. Pe a oʻo mai meaʻai i le manava, e amata ona gaosia le sua oona. O se faailoga lea e amata ai le gaosiga o enzymes.

O le vai gaosia o le pani, faʻamalosia ma enzymes, e ulufale atu i le duodenum ma faʻafefiloi ma le talo. Ona oʻo mai ai lea o le faagasologa o le vaeluaina o le meaʻai i le setete o ni vaega laiti e mafai ona gaoioi i totonu o le manava.

Galuega Endocrine

E taua le malamalama pe o le a le galuega o le pancreas o loʻo i le system endocrine. Faʻafitauli Hormonal leaga le aafiaga i le galuega a le tino atoa. O le pancreas i totonu o tagata e maua ai 5 hormones:

  • Glucagon - maua fatulaʻau alpha,
  • Inisalini - gaosia i peta peta,
  • Somatostatin - faʻapipiʻi puʻu delta,
  • Polypeptide Pancreatic - gaosia i pusa PP,
  • Polypeptides o le intestinal - nucleate i totonu o faila D1.

O siaki e nafa ma le faia o hormones ua taʻua o le leoloa. O le hormone sili ona lauiloa, insulin, e nafa ma le suka o le toto. Afai e le lava le gaosiga o le inisalini, ona faʻavaeina lea e le tagata le maʻisuka ituaiga 1. A leai, e taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.Afai e sili atu le inisalini, o le inisua o le tino e tupu, o faailoilo e ono avea ma seʻiva, leai se mafaufau.

Glucagon e faʻafeagai ma le inisalini. O le somatostatin poloka le gaosiga o le tele naua o hormones.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi: tiga i le hypochondrium, naunu, o se tofo le lelei i le gutu, o le leai o se meaʻai. A oʻo mai nei faailoga, e tatau ona e asiasi atu i se gastroenterologist.

Afai e logoina e le maʻi se gutu malulu tumau, vevela le paʻu, e mafai ona iloa ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ona tatau lea ona e faʻafesoʻotaʻi lau suʻega.

Faatasi ai ma soʻo se faaletonu o le pancreas, e lua galuega e mafatia ai. Afai e afaina le galuega o le endocrine, o le tagata maʻi e atiina ae le maʻi suka. Afai o le faaleagaina o le mea o loʻo totoe o le mea muamua, pancreatite forms. O nei faʻamaʻi uma ua togafitia faʻatasi. Faaaoga vailaau eseese ma mataupu faavae o meaʻai talafeagai. I le toe faʻaleleia o le galuega a le tino, o se vaega taua tele e faia i le tausia o se taumafataga maloloina.

Faatasi ai ma le pancreas, o le ate ma le vaovao e mafai ona vavaeina o ni mea fefiloi.

O le matafaioi o le ate ma faʻafeiloaʻi

O se okeni taua i le tino o le tino o le ate.. E tele galuega e faia i le galuega masani a le tino. E mafai ona vaevaeina i fafo, totonu ma pa puipui:

  • O le itu i fafo o le ate o le faia lea o talo mo le faʻaogaina o meaʻai. O le gaosia i totonu o le ate, o le pele o le a faʻaputuina i totonu o le oona, ona ulufale atu lea i totonu o le manava.
  • O le galuega i totonu o le ate e aofia ai le faʻavaeina o toto ma le tulaga o le hormonal. Ma le isi, o le ate e aofia ai i le metabolism. I lenei okeni, o le vaevaeina o hormones ma le fetuʻutuʻunaiga o le tala faʻasalalau o se tagata e tupu.
  • O le pa puipui o le faʻavasegaina o toxins e ulu i le tino o le tagata.

Masalo o le okeni pito sili ona le mautonu mo se tagata masani o le tamaʻi mamoe. E iloa e tagata uma o loʻo latou maua sea pule, ae o nai tagata latou te iloa le mea ua faamoemoeina mo. Aotelega e uiga i le tamaʻi mamoe, e mafai ona tatou fai atu o se "fale teu fale" o platelet ma e maua ai ni gasegase. O lea, e tele sona sao i le totoina ma le puipuiga o tagata.

I tulaga o maʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi tomai faapitoa.

Pancreatic function

O le pancreas e 2 vaega i le tino:

  • exocrine - maua ai ni enzymes mo le faʻaaogaina o meaai. Latou te talepeina le puipuia, gaʻo ma gaʻo ma gaioiga pe a latou ulu atu i le togafiti laiti. O mea faʻamalosi vavalalata e fesoasoani e faʻamaʻapeʻa ai le mea oona i le manava, lea e mafai ai e enzymes ona fai la latou galuega,
  • endocrine - maua ai hormones - inisalini ma glucagon, lea e faʻatonutonu ai le maualuga o le suka toto. O le inisalini e gaosia pe a maeʻa taumafa poʻo le suka maualuga. Afai e maualalo le kulukose, o le pancreas e tuleia le glucagon i totonu o le toto. O lenei mafuaʻaga o le ate e mafai ona faʻasaʻo ai le suka ma tuʻuina atu i le tino le malosi.

O le mea masani lava, e le o malosi faʻamalosi o le palacreatic seia latou oʻo atu i le tootoo laiti. Ae, a oʻo mai se afaina tele, latou te amata ona gaoioi e aunoa ma le tuua o le pancreas, ma mafua ai le faʻaumatia o ona sooga fesoʻotai. Fai mai tagata "e 'ai o ia mai totonu." O lea la ei ai le palacreatitis le tumau poʻo le mamafa.

Tuua Lau Faamatalaga