Suauu tagata ma le cholesterol levels

Mo le galue masani, e manaʻomia e le tino o tagata le lava o faʻamalosi, gaʻo, gaʻo, vailaʻau ma minerale. O le ola le lelei, le lelei o mea taumafa, o le i ai o faamaʻi, tausaga pe a ma le 50 tausaga ma isi mea e mafai ona mafua ai le faateleina po o le faaitiitia o le aofaiga o nei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faateleina o le LDL e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma mafai ona afaina ai fatu, ma maualuga maualuga le suka e mafai ona mafua ai le maʻisuka.

Mafaufau pe o le a le masani o le cholesterol ma le suka o le toto i le matua i tamaitai ma alii, faapea foi ma auala o loo i ai e faaitiitia ai ma pulea nei faailoga.

O le matafaioi o le cholesterol ma le suka mo le tino

Sugar, po o le kulukose, o se vailaʻau faʻamalosi faigofie lea e ulu atu i le tino faatasi ai ma meaʻai, ma, o le gauai atu i puipui o le manava ma le gaogao, e ulufale atu i le moega lapoa, lea e tuʻuina atu ai i sela sela. I le taimi o le vaeluaina o vaega ninii o kulukose i mea faigofie, o le faʻavaeina o le adenosine triphosphate, poʻo le ATP, o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino. O le suāuʻu e talafeagai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foʻi ma tagata soifua maloloina uma aʻo suʻeina suʻesuʻega faafomaʻi.

O le toto cholesterol toto e le itiiti ifo le taua nai lo le suka ma faia ai se numera o galuega talafeagai, e ui lava e manatu o se mea matautia. Muamua lava, o le cholesterol e aʻafia i le metabolism o gaʻo, otaota ma le faʻapalapalaina o meaai, e tatau mo le tino ona gaosia ni sima ma vai inu. O le Cholesterol e talafeagai e faatumauina ai le gaosia o hormones fafine ma alii, ma o le mea lea ia faatumauina ai le gaioiga o le tino atoa.

Glucose ma le cholesterol

O le fua o le suka ma le cholesterol i totonu o le toto o se faʻatalatalanoaga talafeagai, talu ai o le maualuga o nei faailoilo e faalagolago i le itupa, tausaga o le tagata maʻi, faʻapea foi i le tele o isi mea. I le gasologa o suʻesuʻega na maua ai masani i alii ma tamaitai e ese lava le eseesega, e ui o le pito i luga ma le maualalo o le masani e toetoe tutusa. Fuainumera patino o loʻo tuʻuina atu i lalo. E taua foi le mea e maua ai le toto mai le suka. O le mea masani, i le toto vevela, o laʻasaga e laʻititi ifo maualalo nai lo le toto capillary (pe a ave le toto mai se tamatamailima mo suʻesuʻega).

Low glucose i totonu o le toto e tautala i se tulaga e taua o le hypoglycemia, ma maualuga - hyperglycemia. Toa maualuga o le toto e le o se faailoga manino o le maʻisuka. Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, o le suʻega faʻapitoa suʻesuʻega o loʻo faia o le suʻega o le toleniga o le kulukose, lea e tolu taimi e ave ai le toto mai se vein. O le taimi muamua i luga o se manava gaogao, ona e manaʻomia lea e inu se vaifofo o le kulukose, ma a maeʻa le tasi ma le lua itula, e toe faia le suʻesuʻega.

E masani lava, o le suka e tatau ona vave faʻaleleia e se tino maloloina, faʻafefiloi i totonu o vaʻa, ma o lona aofaiga e tatau ona faʻaitiitia i le taimi. O lenei ituaiga o suʻega e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka pe a fai o ituaiga uma e tolu o le toto ei ai le maualuga maualuga o le kulukose. Afai o le taunuuga e maua ai le sugar sugar, lea na osofia le 2 itula talu ona faʻaaogaina se vaifofo o le kulukose, o loʻo taʻu mai ai se soliga glucose toleni. O se tulaga faʻaleaga lea e foliga mai o le alualu i luma i le atinaʻe o le maʻisuka.

O le maualuga o le cholesterol ma le suka o le toto o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli faʻaleagaga i le tino. Ia mautinoa e fetuutuunai le meaai ma ia iloa le mafuaaga o le solia ina ia mafai ai ona togafitia togafitiga talafeagai.

O le maualuga o le cholesterol i le tino, e pei o le suka, e faalagolago i le tele o mafuaaga, i se faaopoopoga, ei ai lona natura faatupulaia, o lona uiga o le a sili atu le maualuga i tausaga. O tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga e seasea lava ona i ai mataupu o le maualuga o le cholesterol maualuga, e tusa lava pe le o taʻitaʻia e se tagata se olaga ola maloloina. O lenei vaega e mafua ona o le televave o le lipid metabolism i se tino talavou talavou. Mo le iloiloga sili ona saʻo o le tulaga o le maʻi ile iuga o le cholesterol, o fuainumera uma e tolu e iloiloina, "lelei", "leaga" ma le cholesterol atoa, o le HDL cholesterol, LDL ma le OH, faapea le fua faatatau o le maualuga o le lipids ma lipids maualalo.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le masani lelei o cholesterol e oʻo atu i le 4 mmol / l

Mo alii i tausaga

Fua faʻatatau glucose i le toto o tama mai le fanau mai i le tasi tausaga, e mai le 2.8 i le 6.0 mmol / lita. Mo tamaiti mai le tausaga i le 14 tausaga, o le tapulaa maualalo o le tulafono masani o le a siitia maualuga, e oo atu i le 3.3 mmol i le lita. O le pito i luga e tumau pea e le suia. O le maualuga o le suka i tane e 15 i le 60 tausaga o loʻo iai i le 3.3 - 6.2 mmol / lita. Mo tagata e silia ma le 60, o le kulusose masani o le va o le 4.6 ma le 6.7 mmol / lita. Afai o suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le suka i luga atu o le 7 mmol i le lita o le toto i tagata - o lenei ua faʻamaonia ai le i ai o tulaga faʻaleaga.

Tausaga masani cholesterol i totonu o alii e maualalo ifo nai lo tamaitai, talu ai o le horrosone estrogen o loʻo pulea lona maualuga i le tino o le tino. O le maualuga o le cholesterol atoa i totonu o le toto i alii i lalo o le 30 e masani ona masani i le va o le 3 ma le 5.8 mmol / lita, i le va o le 30 ma le 50 tausaga - mai le 3.3 i le 6.8 mmol i le lita, ma mo tagata e sili atu ile 50 - mai le 4 i le 7.7 mmol / l.

Mo tamaitai i tausaga

I teine ​​i lalo ifo o le 14, o le masani glucose tutusa lava ma tama. Eseesega e amata i le 14 tausaga, o lona uiga, i le taimi o le pala. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o hormones o feusuaiga a tamaitai o loʻo faʻaauau ona aofia ai i le faʻaaogaina o le suka. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o loʻo i ai se osofaʻi malosi i fua o le suka pe a maeʻa le minu. O le mea lea, i fafine o le fanau mai, mai le 14 i le 50 tausaga, o le toto suka o loʻo faʻatapulaaina i fuainumera mai le 3.3 i le 5.6 mmol i le lita, ma a maeʻa le 50 tausaga - mai le 3.8 i le 6.9 mmol i le lita.

Tausaga masani masani cholesterol mo fafine ei lalo ifo o le 30 tausaga le matutua i le itulagi o le faailoga o le 5.8 mmol / lita. I le 30 i le 50 tausaga, o lenei faailoga e oʻo i le maualuga o le 6.6 mmol i le lita, ma a maeʻa le 60 tausaga, e oʻo atu ile maualuga o le 7.7 mmol / l.

Vaega o lamatiaga ma mafuaʻaga o le cholesterol ma le suka

O suiga faʻaleagaina iʻuga o suʻega mo le suka ma le cholesterol e mafai ona matauina i tagata gasegase o vaitausaga eseese, o feusuaiga ma i le i ai o faʻamaʻi eseese. Ae ui i lea, o loʻo i ai se vaega o tagata e sili atu ona faʻalavelave i le faʻalavelave tupu poʻo le faʻaitiitia o le kulukose ma le cholesterol e tusa ai ma tulaga masani o le toto. E aofia ai:

  • Tagata e silia ma le 40 tausaga. I le oʻo atu i lenei tausaga, e matua fautuaina lava e aua neʻi faʻamaloloina suʻesuʻega faafomaʻi taʻitasi e faʻamaonia ai faʻafitauli faʻaleagaina i le galuega o le fatu ma toto toto i le amataga, lea o le a faʻafaigofie ai togafitiga.
  • Tagata e iai ni masaniga leaga, e pei o le ulaula ma le tagofia o mea inu.
  • Tagata e mamafa tele ma mafatia mai soʻo se ituaiga o oona.
  • Tagata faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le endocrine.
  • Tagata le toaaga.
  • E masani ona faʻalavelave tagata.
  • O maʻi e maua i le maʻisuka, siama, maʻi vein, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi fatugao e mafai foi ona aʻafia i le tuputupu aʻe o le cholesterol.

Cholesterol ma Sugar Measurement

O le toto toto mo le suka ma le cholesterol e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. I le aso na muamua atu, e fautuaina e tagata atamamai e te aloese mai le 'ai o meaʻai, meaʻai vevela, falai ma le aano, aua e mafai ona faʻasese taunuuga o le suʻega. E tatau foi ona e logoina lau fomaʻi e uiga i vailaʻau o loʻo e aveina i le taimi o le suʻega, aua e mafai foi ona aafia ai le ata atoa o taunuuga. E le gata i lea, o se taumafa faʻamalosi, faʻalavelave, ma le malosi malosi faaletino e mafai ona faʻataʻatia ai le ata atoa i iuga o suʻesuʻega.

O se suesuega ma le maualuga o le cholesterol ma le suka toto e mafai ona faia na o le tasi le mea - o lenei suʻega o le toto. Ina ia faia lenei mea, ave toto mai le vein i se voluma e 5 ml. E le gata i lea, afai e te manaʻo e fuafua tonu le maualuga o le cholesterol - naʻo le toto vevela e faʻaaoga. Afai e te manaʻo e fuafua le maualuga ole suka - e mafai ona e pasi tamatamailima lima. E masani lava, e fautuaina e le au atamamai le faia o se suʻega faʻatasi mo le glucose ma le cholesterol, o lenei mea e moni lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E afua ona o le afaina o le inisalini na talia, ma o le mea lea, o le inisalini e faaputuputu i le tino ma taitai atu ai i le faateleina o le cholesterol.

I le faaopoopo atu i suʻesuʻega o vailaau faʻasaina mo le cholesterol, e mafai foi ona e pasia se auiliiliga auiliili, poʻo se lipine lipine. O lenei auiliiliga e sili atu ona sao ma tuuina mai se auiliiliga auiliili o le maualuga ma le fua o le lipids i totonu o le tino. Ina ia fuafuaina mea le talafeagai i le suka o le toto, o loʻo i ai se masini faigofie o le glucometer lea e faigofie ona faʻaaoga i le fale.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻaogaina ma tausia masani

Afai o le taunuuga o le auʻiliʻiliga na faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol ma le suka toto, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi mo faʻamatalaga auiliili ma fautuaga mo le faʻaitiitia i lau mataupu faapitoa. Ae ui i lea, o loʻo i ai le numera o faʻasalalauga taliaina. ia faʻaitiitia glucose concentrations, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia o vaʻa toto ma lo latou faʻamamāina mai cholesterol.

  • Muamua lava, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa au mea taumafa ma tausisia meaai. E fautuaina e fomaʻi le faʻaitiitia poʻo le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le tele o gaʻo manu, suka ma meaʻai suamalie, o meaʻai e mauʻoa i vailaʻau masima ma masima. O meaʻai talafeagai o le faavae lea mo togafitiga manuia ole maʻisuka ma faʻamaʻi o le cardiovascular system.
  • Fautuaina malosi taalo taʻalo. O gaioiga faifai pea e le gata ina faʻamautuina ai le cholesterol ma le suka, ae e fesoasoani foi e aveesea le mamafa, lea e aʻafia ai foi le faʻatupulaia o nei mea i le tino.
  • Tuuina atu masani leaga. I le gasologa o suʻesuʻega na maua ai tuu le ulaula ma le taliaina ava malosi fesoasoani e faʻaititia le cholesterol i le 10-25%.
  • Taumafai e pulea pe a mafai popolega maualuga.
  • O nisi taimi faatasi ai ma faʻamaoniga ua uma ona faʻamaonia, e mafai ona manaʻomia vailaʻau, aveina o fualaau ma fualaau oona. Auai i le togafitiga e pei ona faatonuina e lau fomaʻi, aua le faʻamalo pe suia le suʻega oe, o le a oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga.

O togafitiga sili mo le cholesterol toto i le i ai o le maʻisuka o se suiga olaga (faʻamatalaga). O lenei mea o le a fesoasoani lelei e faʻaititia le suka o le toto ma le cholesterol. Pau lava le itu e le o se mea vave. Pe e te fiafia i fualaau?

E pei ona mafai ona vaaia mai luga, o tulaga masani o le cholesterol ma le kulukose e matua ese lava i tulaga eseese o le olaga, e fuafua i le itupa o le tagata o loʻo suesueina ma le tele o isi mea e aʻafia ai. Ina ia saʻo le faauigaina o suega, e tatau ona le gata ina iloa le masani o tausaga, ae ia aofia ai foi le fua faatatau o faailoga eseese, o le i ai o faamai, tagofia o vailaau ma isi nuances.

Suga ma cholesterol: ei ai se mafutaga?

O le fesoʻotaʻiga i le va o le glucose leaga ma le gaʻo gaʻo ua leva ona lauiloa.

E tusa ai ma le US National Health and Nutrition Survey, o le 69% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ua faʻaleagaina le gaʻo gaʻo. E tusa lava pe a oʻo i le maualuga o le suka suka, latou te tumau pea. O latou faʻamaoniga e matua maoti lava lea e taʻua ai - "diabetic dyslipidemia".

E aofia ai vaega e tolu:

  • hypertriglyceridemia,
  • se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le LDL laiti,
  • faaitiitia i le maualuga o le HDL.

O ia mea sese e fesoʻotaʻi ma se tulaga lamatia maualuga o le atherosclerotic plate plate formation, stroke, maʻi fatu faʻamaʻi, faʻaleagaina o le myocardial ao laʻitiiti.

O le tele o tagata e maua ai le cholesterol maualuga e mulimuli ane maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le auʻiliʻiliga mo le suka ma le cholesterol e faʻatasi i le taimi e tasi, lea e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o le faamai poʻo le iloa i le taimi muamua. Mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina tagata e maualuga le maualuga o le sterol:

  • leiloa 5-7% o le mamafa o le mamafa,
  • a itiiti ifo ma le 150 minute o taʻaloga i le vaiaso,
  • aloese mai le atuatuvale
  • soifua maloloina.

Suʻega o le toto mo le suka ma le cholesterol - transcript, laulau o faʻasologa masani i tagata matutua

  • Aofaʻi o cholesterol - e atagia ai le aofaʻiga atoa o le suauu toto. Cholesterol o se tino e le mafai ona faʻaaoga. O le mea lea, o loʻo feaveaia i vaʻa e fesoʻotaʻi ma popo-fatty complexes, lea e taʻua lipoproteins. I le aofaiga atoa e 4 vasega o lipoproteins, eseese i le lapopoa, tuufaatasiga, galuega tauave. E tolu vaega o loʻo i ai le faʻamaonia o le tau. Aʻo suʻesuʻeina faʻamaoniga o le gaʻo gaʻo, o le maualuga o le sterol atoa lava ia e le o malamalama. O le sili atu ona taua o le tufatufa atu o le cholesterol i vaega, faʻapea foi ma le sootaga i le va oi latou,
  • Ole tino vaivai ole lipoproteins (X-VLDL, VLDL, VLDL, cholesterol leaga) o vailaau o LDL. O la latou vaega autū o le triglycerides latou te tauaveina. VLDLs o loʻo faʻavasegaina o lipoproteins atherogenic, e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • Le lipoproteins maualalo maualalo (X-LDL, LDL, LDL, cholesterol leaga) - e nafa ma le tuʻuina atu o le srol i totoga totoga. Faatasi ai ma le sili atu o le cholesterol, o le tele o le LDL e faateleina, poloka-gaʻo mafiafia e amata ona nofo i luga o puipui o toto toto, amataina le fausia o ni atherosclerotic plate. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le LDL concentration, o le a mafai ona faateleina le pathoces cardiovascular.
  • O le maualuga o le lipoproteins (X-HDL, HDL, HDL, cholesterol lelei) - e nafa ma le fesiitaiga o le cholesterol mai tisifo o le ate i le ate. Ua taua i latou "lelei" mo lo latou gafatia e aveesea le supro sili, lea e taofia ai le fausia o ni atherosclerotic plate. O se tulaga maualalo o le HDL e fesoʻotaʻi ma se tulaga lamatia maualuga o le atinaʻeina o faʻafitauli cardiovascular o le atherosclerosis.

O le suʻe toto o le suka e taʻua o le kulukose. O le fua o le suimui e fuaina i le mmol / l, e masani ona le masani - mg / dl. O suʻesuʻega faʻapitoa e uiga i le gaosiga o le gaosiolosi aofia ai faʻamatalaga o:

  • hemoglobin glyc,
  • NOMA index,
  • suega o le faapaleni o le kulukose i le fua o le kullucose anapogi, pe a mavae le faamalositino pe a mavae le 2 itula,
  • glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma le faʻamatalaga o le C-peptide.

O ai o loʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga

O le suʻesuʻega o suka, cholesterol e faia mo le faʻamoemoega o le suʻesuʻeina poʻo le suʻeina. I le tulaga muamua, o faailoilo o le carbon and fat metabolism e fesoasoani i le fomaʻi e faʻamaonia ai le suʻesuʻega i tagata maʻi ma faʻamaʻi faʻaalia o le maʻi. O le natura o le siakiina o le faailoaina lea o maʻi maʻi i uluai laʻasaga pe a le o atinaʻeina ia faailoga.

Glucose suega na faʻaalia:

  • tagata ua masalomia faamai e maua mai le maualuga pe maualalo le suka,
  • ia iloilo le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, togafiti togafitiga i tulaga o loʻo faʻaalia e se suiga i le glucose concentration,
  • maʻitaga maʻitaga mo vave iloa o le maʻisuka ituaiga,
  • tagata uma e silia ma le 45 tausaga le matua mo le siamaina o le maʻisuka o le amataga. Afai e iai se tagata lamatia, o le suʻeina o suʻesuʻega e 10 tausaga.

O suʻesuʻega mo le cholesterol, faʻapea foʻi ma vaega ole lipoprotein, e manaʻomia:

  • gasegase ua masalomia o le hypercholesterolemia,
  • ia iloilo le aoga o togafitiga,
  • mo suʻesuʻega suʻesuʻega. O le suʻega toto muamua e faia mo tamaiti 9-11 tausaga, le lua - 17-21. I le mavae ai o le 20 tausaga, e manaʻomia e tagata matutua ona siakia le maualuga o le cholesterol, LDL, VLDL, HDL - tasi i le 4-6 tausaga.I le i ai o se vailaau i le atinaʻe o pathoces cardiovascular, o faʻataʻitaʻiga e masani ona pasia.

Suesuega sauniuni

Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai se vein. O le tele o mea e aafia ai le kulukose ma le cholesterol. Afai o se tagata na te taufetuli se uumi uumi i le afa o le foai toto, sa popole tele, pe fiafia foi ia i se tele o tausamiga, o le a faateleina ia faailoga. Ina ia maua ni auiliiliga auiliiliga talafeagai mo le suka ma le cholesterol, e tatau ona e:

  • taofi le 'ai i le 8-14 itula ao lei faia suʻega. Afai e te lagona le fia inu, inu vai,
  • sau i le toto sampling i le taeao (seia oʻo i le 12:00),
  • feutagai ma lau tausi soifua maloloina e uiga i soo se vailaʻau, faʻaopoopoga o loʻo e ave. O nisi oi latou e suia le maualuga o le suka, cholesterol. Afai e mafai, o nei vailaʻau faʻaumatia mo sina taimi,
  • i le afiafi o le suʻega, aua e te popole, e le aofia ai faʻamalositino mamafa,
  • aua nei inu ava malosi mo le 2-3 aso,
  • afai e fuafuaina togafitiga togafitiga, aemaise lava le le fiafia, e tatau ona asia pe a uma ona suʻeina le suʻega toto.

Sugar ma le toto cholesterol: o le masani mo tamaitai ma alii

Suiga o le suka i le matua, e tutusa lava mo alii ma tamaitai. I pepe faatoa fananau mai, o lenei faailoga e maualalo, i tagata matutua e maualuga atu. I le masina muamua o le olaga, o le suka e sili atu ile lua lua. O le tulaga sili ona maualuga o le kulukose e mafai ona mitamita i le uumi.

Laulau 1. Fua ole suāuʻu mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese.

TausagaLe masani o le suka, mmol / l
2 aso - 4.3 vaiaso2,8-4,4
4.3 vaiaso i le 14 tausaga3,4-5,6
14-60 tausaga4,1-5,9
60-90 tausaga4,6-6,4
sili atu ma le 90 tausaga4,2-6,7

O le toto maualuga o le sugar e tatau ona:

  • maʻisuka malosi
  • Cushing's syndrome
  • pheochromocytomas,
  • thyrotoxicosis,
  • gigantism
  • acromegaly
  • somatostatinomas,
  • faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le pancreatitis,
  • maʻi faʻasolosolo o le ate, fatugaʻo,
  • taʻavale
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • o le i ai o auupega i le inisalini receptors,
  • aveina o le homone tuputupu aʻe, estrogens, glucocorticoids, caffeine, thiazides.

O le suka maualalo e tupu pe a:

  • umi le anapogi,
  • panilapia pancreatic, okeni adenoma poʻo le carcinoma,
  • inisalini luga
  • ogaoga faʻamaʻi o le hepatic (cirrhosis, hepatitis, hemochromatosis, carcinoma),
  • cancer o le tino, manava, fibrosarcoma,
  • Glinke maʻi
  • galactosemia,
  • Folafolaga onosai
  • faʻamaʻi o le manava, vavae,
  • hypothyroidism
  • Addison's disease
  • tulaga faʻapitoa,
  • oona ma le arsenic, salicylates, arsenic, antihistamines,
  • ava malosi,
  • fiva
  • ave faʻamaoni steroids, amphetamine, propranolol.

O le fua o le cholesterol e faalagolago i le itupa, tausaga. O tane e maualuga le maualuga o le vaʻalele nai lo tamaitai. I le fanau mai, o le cholesterol e itiiti ifo i le 3 mmol / L. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina lona faateleina. I fafine, o le siʻitia o le sterol ao leʻi faia le misa, e sili atu le malie, ae a maeʻa ona amataina, o le faʻateleina o le faʻatupulaia. E mafua ona o le gaioiga o hormones estrogen, faʻaitiitia le cholesterol. Tane o le hormones androgens, i le isi itu, e saofagā i le maualuga o le cholesterol.

Laulau 2. Faʻasologa o le Cholesterol mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese.

Ua faateleina le cholesterol (hypercholesterolemia) ma:

  • faʻasologa o faʻamaʻi o le cholesterol metabolism,
  • afaina o le ate, faʻapipiʻiina o alavai,
  • afaina o fatugaʻo, faʻalavelave faʻavaivai masani,
  • cancer of prostate, pancreas,
  • hypothyroidism
  • gout
  • siama fatu fatu
  • maʻisuka
  • maʻitaga
  • ava malosi
  • toesea o le toto,
  • se meaai maualuga i gaʻo tumu,
  • aveina o toso, cyclosporine, diuretics, ergocalciferol, amiodarone.

O le faʻaitiitia o le cholesterol (hypocholesterolemia) o le uiga lea o:

  • anapogi
  • malabsorption syndrome,
  • ogaoga mu,
  • ogaoga faʻamaʻi
  • ate necrosis
  • hyperthyroidism
  • thalassemia
  • measina megalobili,
  • rūmate
  • mafaufau le mafaufau
  • maualalo le cholesterol, meaʻai gaʻo mama.

Ole suʻesuʻeina ole taimi ole a fesoasoani i le fomaʻi e faʻamautinoaina faʻamaʻi ile amataga, faʻaaoga togafitiga talafeagai.

Toto i le toto suka

Sugar ma le cholesterol e lua vaega taua o le toto. E faʻaaogaina e le tino le muamua o se punavai o le malosi, lea e afaina i ona siama taitasi. A aunoa ma lea, e leai se totoga i totonu, e aofia ai le faiʻai, e mafai ona masani ai.

Sugar, aka glucose, o se vailaʻau gaʻo faigofie lea e malepe i lalo i elemene eseese i le taimi o le loliina. "Aoga" tumau pea i totonu o le tino ma faʻafefiloi i totonu o le toto, "faʻaleagaina" e aveesea mai i le mea e masani ai ma le afu, urine ma feces.

E le mafai e le tino o le tagata ona maua fua le kulukose. Na te mauaina faatasi ma meaai e 'ai e se tagata. E maua i meaʻai e tele i le suauu, lactose ma le malo.

O le gaosia o le kulukose i le malosi e faia e le inisalini, lea e faʻapipiʻiina e le pancreas. Afai o le a le faʻaaogaina lona gaioiga, o le faʻaaogaina o lenei hormone e faʻaitiitia, o se taunuuga o le a le toe gagau le suka ma faʻaputu i foliga o tioata i totonu o le toto.

O lenei tulaga e matautia ona e taʻitaʻia ai le atinaʻe o se maʻisuka masani o le maʻisuka e le mafai ona togafitia. Muamua, e atiae e le tagata le maʻisuka ituaiga 2, lea e masani ai le inisalini o le inisalini, ae o sē o le tino e leiloa lo latou gauai i ai. Ona o lenei mea, o le pancreas ua amata amata ona sili atu lona malosi, talu ai e manaʻomia le gaosia o le kulukose. O mamafa malolosi e taʻitaʻi atu ai i le "ofuina" o le gland. O se taunuuga, o ona siama ua faaleagaina ma ua faamuta le gaosia o le inisalini. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e atiina ae.

Ma afai o le T2DM e mafai lava ona faʻamalolo, pe a faʻapea o le togafitiga e vave amata i le maeʻa ona iloa le faʻamaʻi, ona oʻo lea i le mataupu o le T1DM e le mafai. Pe a tupu, e leai se mea e leai se mea na te faia, pe faʻapefea ona siakiina e le aunoa ana meaʻai ma faia sauniuniga o inisalini e mafai ona faʻaleleia mo le le lava o le inisalini i le tino.

O galuega o le toto cholesterol

Cholesterol o se vailaʻau o loʻo aofia ai i le tele o faagasologa i le tino. A aunoa ma lea mea, o le gaosiga, o le gaosiga o hormones sex, faapea foi ma le fatugalemu o le tino ma le mafaufau, ua le mautonu, talu ai o se vaega taua o ona sela.

E toʻatele tagata e talitonu o le cholesterol e ulu atu i le tino na o meaai. Ae o le mea moni e le o lea. O le ate o loʻo galue i lona gaosiga. O soliga i lana galuega lea e taʻitaʻia ai suiga i faʻamaoniga o lenei elemene i totonu o le toto. Ae o meaai, o loʻo i ai foi i totonu, ae na o le 20% na gauaiina e le tino.

E tatau ona maitauina o le cholesterol o le "leaga" ma "lelei." O loʻo i ai le maualuga tele (HDL) ma maua ai le puipuiga mausali o le cardiovascular system, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaeina o pathoiasia i le tele o taimi. E maua i meaʻai e pei o fuamoa moa, pata (mea faitino) ma meaʻai mumu.

Cholesterol, lea e maualalo le maualuga (LDL), e manatu "leaga." Peitai e taua foi le taua i le tino o le tagata - e maua ai le hormones ma tuufaatasia le vitamini D. E i ai le paleni tutusa i le va o le HDL ma le LDL, ae a oʻo i le taimi mulimuli, e mafua ai le mamafa o le mamafa ma le fausia o paipalalala i totonu o vaa, lea e mafua ai le atherosclerosis ma le thrombophlebitis .

Ma naʻo le HDL e mafai ona "faʻagesegese" le gaioiga a le LDL, faʻamamaina toto toto o le toto o le cholesterol, faʻatonutonuina i latou i le ate ma aveese mai le tino i se auala masani. Mo lenei mafuaʻaga, pe a faʻaalia e se tagata faʻamaʻi o le cardiovascular system, e tatau ona faia se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o HDL ma le LDL.

O a tulaga masani?

I le faia o suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol ma le suka i le toto i le fale poʻo le falemai, e tatau ona e iloa a latou tulaga masani. Ina ia mafai e suʻesuʻega ona faʻaalia iuga sao, e tatau ona e tausisi i tulafono faʻavae pe a pasia le suʻega.

O le faʻateleina o le suka i totonu o le toto e fesuisuiai e faalagolago ile tausaga o le tagata. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻamatalaina ana tulafono masani:

E tatau ona maitauina, pe a 'ai le tele o meaʻai ma le maualuga o meaʻai o le fructose ma lactose, o le maualuga o le kulukose i le toto e faʻaititia i le 1-1.5 iunite, o le tulaga masani lava. Ma ina ia aloese mai le faia o se siama sese, i le afiafi ma le maea ai le faʻatagaina muamua o le auʻiliʻiliga, e le tatau ona e 'aina na oloa. O nei mea e aofia ai sukalati, mea faʻafiafia, momo suamalie o vine ma fua, ma isi.

I le i ai o le maʻisuka, o faailoga e matua sili atu nai lo le masani ma mafai ona aʻafia:

  • i luga o se manava gaogao - e oo atu i le 7.0 mmol / l,
  • pe'ā uma ona 'ai - e oo atu i le 10.0 mmol / l.

I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto, e le fautuaina e fomaʻi togafitiga toe sui ma fautua atu ia gasegase e mataʻituina a latou mea taumafa ma le faaeteete, ia 'ai naʻo meaai laiti-carb. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaititia o le vaʻaia, o le tupuga mai o maʻi faʻapitoa ma fatu faʻapitoa, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi eseese o pito i lalo, o loʻo i ai le gangrene.

Afai e maua i taimi uma suʻesuʻega o le toto, o le kulūkose e faasolo malie ma sili atu i le 10 mmol / L i luga o se manava gaogao, ona faʻaaogaina lea o le togafitiga, lea e aofia ai le faʻaaogaina o sauniuniga inisalini.

O le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto ei ai ona lava tulaga masani, lea e faʻalagolago i le matua tausaga o le tagata. E mafai ona e vaʻai i latou i le laulau.

O le mea masani, o le maualuga o le cholesterol a se fafine e maualalo ifo nai lo le tamaloa. Ae i mataupu uma e lua ma le lua, o le faateleina o ona ata e taʻitaʻia ai le atinaʻe o pathoces cardiovascular, o nisi o ia mea e oʻo lava i le oti.

Mafaufau i faʻafitauli matuia o faʻafitauli o nei faailoilo mai le masani e mafai ona taʻitaʻia ai, o le suʻega toto mo le suka ma le cholesterol e tatau ona faia e le aunoa. Faatasi ai ma a latou tupe maua, e vave lava ona tatau ona faia ni fuafuaga e faʻaaoga lelei ai. E na o le pau lenei o le auala e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

Aisea e matautia ai le maualuga o le cholesterol ma le toto suka?

O le maualuga o le suka toto e tau atu i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e aofia ai:

  • Ketoacitosis. O loʻo faʻaalia i le faʻaopoopoga o tino o le ketone i totonu o le toto. E faʻaalia ai o ia lava o le atuatuvale, leai o se mafaufau, faʻafefe, ma isi.
  • Hypoglycemia. O le faʻaitiitia o le suka i le suka o le toto, lea e mafua ona o le le talafeagai o le faʻaaogaina o le inisalini, faʻaosoosoina o le tino, ma le taumafa ava malosi. Faʻailoaina e ala i le faʻavevesi, le gaogao, leai se mafaufau, leai se tali a tamaiti aoga i le malamalama, coma.
  • O le hyperosamola coma. O loʻo faamatalaina i le toto maualuga ma le kulukose. O le mafuaaga autu mo lona atinaʻe ua faaumiumi le faʻamalolo. E faʻaalia mai i le fia inu, photophobia, faʻateleina le urination, faʻavauvau, vaivaiga, leai se mafaufau.
  • Lactic acidosis coma. Faatasi ai ma lona atinaʻe, o le lactic acid e maua i le toto. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e tulaʻi mai i le talaaga o le toe gaʻo poʻo le gase. E faʻaalia e ala i le faʻailogaina o le tino, faʻaitiitia le toto maualuga, leai se urination.

E faʻapea foʻi mo le maʻisuka o aʻafiaga e pei ole:

  • retinopathy
  • angiopathy
  • polyneuropathy
  • maʻisuka vae.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le cholesterol i le toto, o le tulaga lamatia o le atiae:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • taʻavale
  • togafiti
  • veinsose veinsose,
  • toto maualuga
  • loto vaivai
  • foia le ate.

Suʻega o falemaʻi

E mafai ona e iloa le maualuga o le suka ma le cholesterol i totonu o le toto i soo se falemaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave se faʻamatalaga mai se fomaʻi ma asiasi i le fale suesue. O a sauniuniga e manaʻomia aʻo leʻi pasia le suʻega? Leai. Pau lava le mea e manaʻomia o le mumusu lea e 'ai meaai i le 8 itula aʻo lumanaʻi le faʻaauau. Mo suʻesuʻega, ave toto poʻo le toto mai se tamatamailima. I le avea ai o se tulafono, o le a lauiloa i le aso e sosoo ai.

I le tulaga o le tagata maʻi e faʻasauāina i le fia inu, pala, mago ma vaivaiga lautele, ona tuʻuina atu lea o se auiliiliga e mafai ai ona e maua le hemoglobin glycated. Faafetai ia te ia, e mafai ona iloa le atinaʻeina o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le auiliiliga e faia i ni vaega - o le toto toto muamua e ave i luga o se manava leʻo, le lua - 2 itula i le maeʻa ai o le 'ai.

Fuafuaga o le suka ma le cholesterol i totonu o le toto i le fale

E pei ona taʻua i luga, o le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga ole suka ma le cholesterol i le toto e mafai ona faia tutoatasi. O lenei mea e manaʻomia ai se masini faapitoa, lea e mafai ona faʻatau i soo se fale talavai. Latou te o mai i ituaiga eseese, ae o le sili ona lauiloa ma faʻamatalaga o:

  • EasyMate - fuafua le maualuga o le cholesterol ma le suka i le 2 minute, e manaʻomia ai le toto maualalo,
  • EasyTouch - faʻaalia le maualuga o le suka, cholesterol ma le hemoglobin,
  • Cardio Check - e fuafua ai le maualuga o le suka, cholesterol ma le creatinine.

E fautuaina le i ai o nei masini i le fale mo tagata uma, e oʻo lava i tagata maloloina atoatoa. Faʻafetai atu ia i latou, e mafai ona vave faʻamalamalamaina mea sese ma ave uma togafitiga faafomai talafeagai lea o le a fesoasoani e aloese mai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

O le a le mea e fai pe afai ua vavaeese mai le masani?

I le tulaga o le vavaeese mai le masani na iloa e le iʻuga o se suʻega toto, e tatau loa ona e alu i le fomaʻi. E naʻo ia e mafai ona filifili le togafitiga saʻo lea o le a fesoasoani e faʻaititia ai le toto suka ma le cholesterol i mea masani.

Mo lenei mea, o vailaʻau faapitoa e faʻaaogaina. E filifilia i latou taʻitoʻatasi, e fuafua i le matua ma le tulaga lautele o le maʻi. O se mea taua i le togafitiga o le maualuga o le cholesterol ma le suka o le taumafa lea. Ma i le muamua ma i le mataupu lona lua, e vavaeese atoa mai le meaai:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • meaʻai gaʻo ma falai,
  • ulaula meaʻai ma piko,
  • tao tao
  • susu ma susu susu ma meaai maualuga (sili atu i le 1.5%),
  • sweets (suka, kesi, sukalati, ma isi mea),
  • suamalie suamalie o fualaau ma vine,
  • ava malosi

E faʻafefeteina le kuka pe a le ogaumu e aunoa ma le faʻaaogaina o gaʻo. Pe a saunia i latou, e mafai ona e faʻaogaina mea nei:

  • vevela aano o manu, iʻa maualalo le gaʻo, iʻa o le sami,
  • pateta (e mafai ona faaaogaina i se aofaiga e le silia le 200 g i le aso),
  • kapisi
  • kāloti
  • aniani ma le kalama,
  • greens
  • lanumeamata lanumeamata
  • sisi ma isi.

E tatau ona tuʻuina atu e lau fomaʻi se lisi sili atu o auiliiliga o oloa gaosia. Afai o le matelaina faʻatasi ma fualaau faasaina e le maua ai ni taunuuga lelei, o togafitiga e faia ile falemaʻi.

Le mafutaga masani o le cholesterol ma le kulukose i le tino

Ae e te leʻi talanoa e uiga i tulaga masani o le cholesterol ma le suka o le toto, e tatau ona e malamalama io latou tino ola i totonu o le tino ma manino lelei le vaʻaia o feusuaʻiga ma isi.

Cholesterol o se tino gaʻo e aofia ai le vasega o lipophilic alcool. E tusa ma le 75-80% o le aofaiga o loʻo aofia i totonu o le tino e gaosia e le ate ma ua taʻua o le vaega pito i lalo. O le isi vaega (o le cholesterol tele) eo mai ma gaʻo manu ma o loʻo tuʻuina atu i totonu o le moega lapisi mai le tootoo laiti.

Faatasi ai ma ana galuega masani:

  • auai i le biosysehesis o membranes o sela uma o le tino o le tagata, tuuina atu ia i latou le malosi ma le malosi,
  • auai i le gaosia o hormones,
  • tulafono faatonutonu o le gaosiga o le vailaʻau D,
  • le faʻamaʻosaʻoina o nisi toxins ma mea leaga o loʻo aʻafia i le tino,
  • o le fausiaina o synapses fou (fesoʻotaʻiga) i le va o siama namu.

E manaia lenei mea. Ua faamaonia e saienitisi Amerika ua manaomia foi e lo tatou faiva le cholesterol: o lona tulaga masani e le gata ina afaina ai tomai faalemafaufau ma le mafaufau, ae e faaitiitia foi le lamatiaga o le maʻi o le Alzheimer.

Glucose, poʻo le toto toto, o se monosaccharide (o se mea e faigofie ai le gaʻo). E ulu i totonu o le tino ma meaʻai, e vave lava ona gaogao mai le vaega o meaʻai ma feaveaʻi i sela. I le taimi o lona mala, ua fausia ai le ATP - o se tasi o punavai autu o le malosi mo tagata. E le gata i lea, o le kulukose o le faavae lea i vailaau faʻasolosolo o le fausiaina o polysaccharides complexes - glycogen, cellulose, maʻau.

Cholesterol ma le suka o loʻo auai i ituaiga eseese o le metabolism, ae o le tele oa latou suʻesuʻega e faʻamatalaina faʻatasi. O le mea moni o le solia o le gaʻo gaʻo i luga o le taimi e oʻo atu ai i pathoces mai le itu o le gaʻo gaʻo, ma le isi itu. O le tele o taimi, o maualuga maualuga o le suka e faʻatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le lipoproteins, ma o le maʻi e atiina ae ai le tele o faʻafitauli ole gasegase. O le mafuaaga lena e masani ai ona faatonuina e fomai se suʻega toto mo le suka ma le cholesterol faatasi.

Faʻafefea ona faʻaititia le suʻesuʻeina o suʻesuʻega

O le masani o le suka ma le cholesterol i totonu o le toto o se uiga taua lea e fesuisuiaʻi e fuafua i le matua ma le itupa o le maʻi. Ina ia sili atu le lelei o le suʻega a le fale suʻesuʻe, e fautuaina le tagata maʻi e mulimuli i le tele o tulafono:

  • faia suʻega i luga o se manava gaogao
  • 'ai i le afiafi i meaai mama (mo se faʻataʻitaʻiga, se fasi iʻa tao ma fualaʻau),
  • mumusu e auai i taʻaloga ma isi faʻamalositino faaletino 2-3 aso aʻo lei alu i le fale suesue,
  • Aʻo lei suʻeina le suʻega toto mo le suka ma le cholesterol, lapatai le fomai (poʻo le suʻega fale suesue) e uiga i vailaʻau e masani ona ia faia,
  • aua e te ulaula i le afa itula poʻo le itula ao lei faia le suʻesuʻega,
  • ao leʻi asiasi i le toto sampling room, faʻafilemu, nofo mo le 5-10 minute, aua e te popole.

Tulaga masani o le suka

O le faʻamoemoeina o le kulukose o le toto o se suʻesuʻega masani lea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga o le glycemia. O lea la, afai o lenei faailo o loʻo i totonu o tapulaa masani, latou te talanoa e uiga i le normoglycemia. Afai e faʻaititia le maualuga o le sukū, e taʻu mai ai le hypoglycemia. O le faateleina o le glucose concentric i totonu o le suʻega toto e taua o le hyperglycemia.

O le masani o tausaga o le suka toto o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

TausagaI le suʻesuʻega o le toto capillary, mmol / lI le suʻesuʻega o le toto vevela, mmol / l
0-1 masina2,8-4,42,8-5,0
1-12 masina2,8-5,52,8-6,0
1-14 tausaga3,3-5,62,8-6,1
14-60 tausaga3,3-5,53,3-6,2
61-90 tausaga4,6-6,44,6-6,4
E silia i le 91 tausaga4,2-6,74,2-6,7

Afai, e tusa ai ma iuga o suʻesuʻega, o le toto toto e sili atu i le 7.0 mmol / l, o lenei mea o se faailoga o suiga faʻaleaga. I le taimi lava e tasi, e mafai ona vaʻaia le maʻisuka mai le faʻavaivaia o le glucose toleni (o se maʻi faʻaleagaina o loʻo faʻaalia mai i le sugar sugar masani, ae o le faʻateleina ma le faʻasoa i le tino pe a uma ona 'ai) faʻaaogaina se suʻega suʻega suʻesuʻe.

I le taimi lea, o le tagata gasegase na te ofoina toto faʻasefulu taimi - i luga o se manava gaogao, ma le 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o se vaifofo o le kulukose. E masani lava, o le suka e vave ona faʻaaogāina e le tino, e faʻapipiʻiina i totonu o fusi lautele i le vave e mafai ai ma faʻaititia e tusa ai ma le taimi ua mavae ina ua uma ona ave le sua suamalie suamalie.

O maualuga maualuga o le kulukose i vaega uma e tolu o le toto e foliga mai o le falesa o le maʻisuka. Afai o le suka taumafa e masani, ae e sili atu lona maualuga i le maualuga o le aoga 2 itula pe a maeʻa le glucose, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le faapalepale i monosaccharides i le tagata maʻi. E oʻo lava i le leai o ni faʻamatalaga faʻapitoa, o lenei tulaga e lamatia ona o lona alualu i luma ma le mafai ona maua i le maʻisuka i le lumanaʻi.

Taua! E taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ina ia tausisia sini autu nei mo le gaosiga o gaʻo: sugar -5.0-7.2 mmol / l, suka pe a uma le taumafataga - itiiti ifo ma le 10 mmol / l.

Tausaga masani o le suka e tutusa lelei mo ituaiga uma e lua. Na o le pau le taimi o le maʻitaga. I fafine o loʻo tauaveina se tamaititi, o se toe faʻafouina malosi o metabolic mechanisms e tupu, ma o le faʻatupulaʻia o nisi mea e mafai ona faʻalauteleina. O le mea lea, o le kulukose i totonu o le lua-lll mataupu o le maitaga e 4.6-6.7 mmol / L.

Faaletino Tulaga Masani o le Cholesterol

Leai se mea taua mo tagata ma le masani o le cholesterol i totonu o le toto. Talu ai o lenei gaʻo-pei o le meaola e toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina i le aufaasālalau suavai, o loʻo feaveaʻia e poloka faʻapitoa faʻapitoa i le toto. I le physiology, o ia ituaiga o mea taua e taʻua lipoproteins.

Faʻalagolago i le mea e maua ai le eleele ma le fua faatatau i la latou tuufaatasiga o le porotini ma le gaʻo, o loʻo faʻavaeina ia protein:

  • VLDLP o se vailaau vavalalata e aofia ai se pasene tele o cholesterol ma triglycerides ma maualalo i le palatini,
  • LDL - mea lapopoa tetele e faʻafeiloaʻi ai molītini gaʻo mai le ate i tisipese lautele,
  • HDL - o laititi lipoproteins e feaveaia le cholesterol mai le itu i tua o le ate mo le toe gaosia ma le lafoaia.

Ona o latou uiga, VLDL ma LDL ua manatu o le "leaga" poʻo le leaga. O le agai i luga o le moega lapoa, e mafai ai ona latou faʻamalolo faʻamaʻi o le cholesterol, lea e mulimuli ane faʻapipiʻi i luga o puipui o laʻau ma faʻaputuina ai ni paʻu palapala. O lenei laasaga e mulimulitaʻia ai le faʻavaeina o se faʻamaʻi pipisi - atherosclerosis.

HDL, i se faatusatusaga, o se ituaiga o "mama" o arteries. Latou te aoina mai meaola mamago ua leiloloa ma lelei le felauaiga i latou i le ate. O le mea lea, e le gata o le masani i le toto o le cholesterol atoa (OH) e taua, ae o le paleni saʻo i le va o ona vaega uma.

E le pei o le kulukose, o le maualuga o le lipoproteins o le physiological e le gata e faalagolago i le matua, ae faapena foʻi i le itupa o le autu.

O se tasi o faailo taua o le gaosiga gaʻo o le maualuga o le cholesterol: i le toto, o le masani o lenei mea e tumau pea le malosi i le olaga atoa ma e faalagolago i le tele o mea. O le maualuga o le ava lipophilic alcohol mo tane o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

Tau tausagaOH, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
E itiiti ifo i le 52,95-5,251,63-3,340,98-1,94
5-103,13-5,251,63-3,340,98-1,94
10-153,08-5,231,66-3,440,96-1,91
15-202,93-5,101,61-3,370,78-1,63
20-253,16-5,591,71-3,810,78-1,63
25-303,44-6,321,81-4,270,80-1,63
30-353,57-6,582,02-4,790,72-1,63
35-403,78-6,992,10-4,900,75-1,60
40-453,91-6,942,25-4,820,70-1,73
45-504,09-7,152,51-5,230,78-1,66
50-554,09-7,172,31-5,100,72-1,84
55-604,04-7,152,28-5,260,72-1,84
60-654,12-7,152,15-5,440,78-1,94
65-704,09-7,102,54-5,440,78-1,94
E silia ma le 703,73-6,862,49-5,340,80-1,94

I tamaitai, o le masani masani o le lipoproteins e ese si ese.

Tau tausagaOH, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
E itiiti ifo i le 52,90-5,181,76-3,630,93-1,89
5-102,26-5,301,76-3,630,96-1,81
10-153,21-5,201,76-3,520,96-1,81
15-203,08-5,181,53-3,550,91-1,91
20-253,16-5,591,71-3,810,85-2,04
25-303,32-5,751,48-4,120,96-2,15
30-353,37-5,971,81-4,040,72-1,63
35-403,63-6,271,94-4,450,93-1,99
40-453,81-6,531,92-4,510,88-2,12
45-503,91-6,862,05-4,820,88-2,28
50-554,20-7,382,28-5,210,88-2,25
55-604,45-7,692,31-5,440,96-2,38
60-654,12-7,152,59-5,800,96-2,35
65-704,43-7,852,38-5,720,91-2,48
E silia ma le 704,48-7,252,49-5,340,85-2,48

E masani ona talitonu o tane, maualuga OH ma ona vaega ninii "leaga" e sili atu ona fuafuaina nai lo tamaitai. O le mea moni, i le 40-50 tausaga, o le atherosclerosis i sui o le afa malosi e maua i le 1.5-2 taimi e sili atu ona mafua ona o le tele o le aʻafiaga o tulaga lamatia:

  • ulaula ma le ava malosi,
  • faʻalavelave masani
  • le lelei
  • mamafa mamafa
  • le malosi o le tino.

E le gata i lea, o le estrogen hormones e taua tele i le lipid metabolism disorders i tamaitai, lea e pulea ai le cholesterol ma puipuia ai toto toto mai le fausiaina o atherosclerotic plate.

E suia mea uma pe a uma ona faia e se tamaititi le moa. O le faʻaitiitia o le maualuga o le faʻafeusuaiga o feusuaiga e mafua ai le faamutaina oa latou puipuiga. I tagata matutua ua sili atu i le 55-60 tausaga, o le atherosclerosis e tupu tutusa, e tusa lava po o le a le itupa.

Siaki oe lava: pe a maualuga le suka ma le cholesterol

O lea la, o le a le mea e fai pe afai e leai se mea e sili ona lelei pe a fai o taunuuga o le kulukose ma le lipoprotein screening? Fautuaga mo le tagata maʻi e aofia ai le mulimuli i le algorithm faigofie faigofie o taga:

  1. I le taimi lava e mafai ai, saili le fautuaga a se fomaʻi faapitoa ma le endocrinologist. Afai e tatau ai, alu i se suega faaopoopo.
  2. Aua e te fiu e inu vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi.
  3. Amata se meaai ma teu se tusi talaʻai. Falemaʻi faʻamaʻi ma le faʻasaina o meaola manu, mea faʻataʻavaʻa faigofie ma masima o le faavae o togafitiga mo le maʻisuka ma le atherosclerosis.
  4. Faʻaaogā naʻo le uila, taʻavale ma tao e avea o se auala e kuka ai.
  5. Afai ei ai nisi pauna, taumafai e faʻasaga le mamafa.
  6. Aua e te fiaai. A o togafitiga i fualaau o le maʻisuka, o meaʻai e le masani ai e mafai ona faʻaitiitia ai le pa'ū o le maualuga o le suka ma le atinaʻeina o tulaga faʻamalositisi ogaoga.
  7. Lafoaʻi malosi amioga leaga, aemaise lava le ulaula ma inu.
  8. I le toesea o faʻasalaga a tagata taʻitoʻatasi, faʻalautele le maualuga o le gaioiga faaletino. Taumafai e faataatia ese aso 60-90 minute.
  9. Afai e mafai, faʻaitiitia le faʻalavelave i lou olaga.

O le mea lea, o togafitiga ma le maʻisuka ma le atherosclerosis e faʻavae i le faʻasaʻoina o le olaga, o le tausisia o le soifua maloloina, ma le puleaina o le maʻisuka ma le lipid-lowering drugs.

O le fua o le cholesterol ma le suka o le toto o se tasi lea o tulaga taua mo suʻesuʻega mo le soifua maloloina o tagata. O le taua o le taua o nei elemene taua o gaioiga o meaola i totonu o le tino o le vaega autu lea i le puipuia o le atherosclerosis ma le maʻisuka. E le gata i lea, o le faatonutonuina lelei o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo e mafai ai e le tino ona galue masani ma faʻamautinoa le tausia lelei o le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

O le masani o le suka ma le toto cholesterol toto i fafine i tausaga

E ui i le taua o le pulea o le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i le toto, ae le o tamaitai matutua uma e iloa le fesoʻotaʻiga o nei vailaʻau ma le mafuaʻaga e tatau ai ona faʻaauau pea ona pulea le tulaga.

O le siʻitia o le cholesterol e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis

O le mea moni e faapea, a mavae le 50-60 tausaga, o suiga matuia o suiga faʻafuasei e tutupu i le tino. O lona uiga, i le aluga o taimi, o le maualuga o le kulukose ma le cholesterol e maualuga, ma o se taunuuga o suiga masani e sui.

O i latou e faʻatagaina tagata tomai faapitoa e faʻamasino pe maualuga le maualuga o le lamatiaga o le toto o le tagata maʻi e le atherosclerosis.

Soifua maloloina o le cholesterol ma le kulukose mo fafine i vaitausaga eseese o loʻo faʻaalia i le laulau:

Tausaga o maʻiItupaCholesterol, masani, mmol / lSuga, masani, mmol / l
20-30 tausagaFafine3.2-5.84.2-6
40-50 tausagaFafine3.9-6.94.2-6.0
60-70 tausagaFafine4.5-7.94.5-6.5
71 tausaga ma luga atuFafine4.5-7.34.5-6.5

I le faʻaaogaina o faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau, o le a mafai e le tagata gasegase ona suʻeina le suʻega o le toto mo le suka ma le cholesterol, faia i le fale, ma i le taimi e saili ai fesoasoani mai se fomaʻi i le tulaga o le faʻailoaina faifaipea o faʻamaʻi.

Tulaga masani o le cholesterol ma le kulukose o le toto i tagata matutua

Mo sui o le malosi o feusuaiga, o le siakiina o le masani o le kulukose ma le cholesterol i totonu o le toto e le itiiti ifo le taua nai lo tamaitai.

O le taimi e iloagofie ai le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o togafitiga faafomaʻi o le a avea ma ki i le faatumauina o le soifua maloloina ma le ola umi.

O le faia o se suʻega vave mo le suka ma le cholesterol i le fale poʻo le taimi muamua e faʻamatalaina ai taunuuga o suʻesuʻega falesuesue e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi, e mafai ona e faʻaaoga faamatalaga mai le laulau o loʻo i lalo.

Laupapa o fua o le suka ma le cholesterol ma le toto i alii:

Tausaga o maʻiItupaCholesterol, masani, mmol / lSuga, masani, mmol / l
20-30 tausagaTama3.25-6.43.25-6.4
40-50 tausagaTama4.0-7.24.2-6.0
60-70 tausagaTama4.15-7.154.5-6.5
71 tausaga ma luga atuTama3,8-6,94,5-6,5

E faʻavae i luga o tuʻutuʻuga o loʻo i luga, e mafai ona vave vave ona e faʻaalia ni mea sese, e tusa lava pe leai se aʻoga faafomai.

O mafuaʻaga mo le vavaeeseina o le auiliiliga e mafua mai i le masani

O faʻaletonu e mafai ona mafua ai itu uma mai fafo ma faʻalavelave faʻalotoifale i le galuega o totoga.

I soʻo se tulaga, o se vavaeese mai le masani e manatu o se fomaʻi ma e manaʻomia ai se sailiga faanatinati mo le faʻapogai o foliga e maualuga le maualuga poʻo le le maualalo.

O le faateleina o le aofaiga o le cholesterol ma le kulukose i totonu o le toto e mafai ona mafua mai i le atiina ae o le maʻisuka, atherosclerosis, oona, le mautonu i le gaioiga o totoga o le endocrin system, faapea foi ma le tuputupu aʻe malosi o tuma.

E le gata i lea, o le faateleina o le cholesterol ma le kulukose e mafai ona amata ai le faʻaaogaina o le gaʻo, falai ma mea suamalie, ulaula, faʻavaʻaina o le ava malosi, o se olaga masani, ma aafiaga popole i le aso na muamua atu.

Afai o le faʻamaoniga e maua pe a maeʻa le suʻesuʻeina o le biomaterial e le o manatu mamafa i ai, atonu o le aso na e leʻi maua ai se aʻoga malosi.

Faʻateleina fua faatatau

O le faʻatupulaia o galuega o se ala e ala ai. Afai e maualuga atu le cholesterol, o le a sili atu ona tuuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega faaopoopo, o lona faamoemoega o le faailoaina lea o lipoproteins maualuga e maua ai le fatu ma puipuia mai le cholesterol matautia.

Afai o le maualuga maualuga o le suka e maua foi i le tutusa ma le maualuga o le cholesterol, o le a manaʻomia se suʻega toto mo le suka e iloa ai le mafuaʻaga o le tele o le iuga. A maeʻa ona faia le maʻi, o le a faia e le fomai le tofiga tatau.

I le faaopoopo atu i le tagofia o vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi, o le tagata maʻi e tatau foi ona mulimuli i nisi o tulafono:

  • lafoai masani leaga (ulaula, ava malosi),
  • aloese mai le taumafataga o meaʻai gaʻo (sugar, falaoamata falaoamata, alalaʻau paʻepaʻe ma isi mea gaosi), faʻapea foʻi ma mea faʻafefete, gaʻo, mea vevela, suamalie ma ulaula,
  • leiloa le mamafa ma siaki pea le mamafa o le tino,
  • aloese mai le atuatuvale
  • taumafai e ave meaai ma vailaau faʻamalosi i le taimi e tasi.

O le tausisia o nei tulaga manaomia o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le setete o le soifua maloloina ma faʻamalosia faʻamalosia le iuga, aloese mai le osofaʻi o osofaʻi mataʻutia i faailo.

Faaitiitia galuega

O laʻasaga maualalo e le itiiti ifo le lamatia nai lo maualuga.

Afai o le tagata maʻi e maualalo le maualuga o le kulukose ma le cholesterol, atonu e ono taʻu mai ai mea nei:

  • taʻavale
  • afaina
  • faʻamataʻu
  • ituaiga 2 maʻisuka.

O nei faʻamaʻi e masani ona faʻatasi ma le vaivaiga, o le moe, o le vaivai ma le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu.

E mafai foi ona faʻalauteleina le tino o le lymph ma le faʻaalia o le tiga i le taimi o le paʻu. Ina ia faʻalauteleina le faʻamaoniga i le tulaga masani, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa ina ia iloa ma faʻaitiitia le mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o mea sese.

E fautuaina foi le tausia o se soifua maloloina lelei, maua ai se paleni paleni o mea taumafa ma ave le tino i le mamafa o le malosi faaletino.

Vitio faʻatalanoa

E faatatau i fua o le suka toto i fafine matutua ma tamaʻitaʻi i le vitio:

O le siaki pea o le toto ma le cholesterol maualuga pe a uma le 50 tausaga, o se fualaau faafomai sili ona manaomia.

O le mea lea, e fautuaina mo le matutua o tagata matutua e le o faʻatali mo se "valaaulia patino" mai le fomaʻi, ae ia faia se suʻega mo le suka ma le cholesterol i se tulaga masani, ma afai o le taunuʻuga e aloese mai le masani, ia vave ona faia ni fua e faʻavasega ai faʻamatalaga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga