Maʻisuka microangiopathy: faʻamaoniga, togafitiga, taunuuga

Afai e te faʻatulagaina se tauvaga i faʻamaʻi uma, o le mea muamua i taimi o faʻalavelave, o le mamafa o le togafitiga, o le a le tatau ona tuʻuina atu le maʻisuka mo le maʻi. O le tele o faʻafitauli e faʻavae i le maʻisuka microangiopathy. Ona o le aafiaga o le suka i luga o ni tamai vaa, o le a avea ma mea e pala ma e faigofie lava ona faʻaumatia. O le iʻuga, i nisi o nofoaga e amata ai le tuputupu ae le puleaina o fesoʻotaʻiga capillary, aʻo isi nofoaga e leai se toto.

O tausaga taʻitasi, ona o le mafuaʻaga o le microangiopathy, e miliona miliona le toesea o le pito i lalo, o le 0.6 miliona tagata maʻisuka e le iloa, ma o gaʻo e galue i le 0.5 miliona tagata maʻi. O le tele lava o soliga tulafono e mafai ona tagofia pe afai e mafai ona iloa i le amataga.

Maʻisuka microangiopathy - o le a

O le microangiopathy o se faʻalavelave faifai pea o le maʻisuka. O lona mafuaaga autu o le aʻafiaga o le maualuga o le toto i luga o le pito i totonu o puipui o toto toto. Glucose molekone glycate endothelial proteins, o lona uiga, fusifusia ia i latou. O lenei faagasologa e ogatasi ma le leiloa o le gasegase lautele, o la latou vavalalata, faateleina o le gafatia, ona faʻaumatia ai lea. O le tulaga ua faateteleina i le atuatuvale o le oxidative - faaleagaina i sela e ala i fualaau faasao, lea e maua i le maʻisuka ua fausia i le faateleina o le voluma. O le solia o le lipid metabolism, o le uiga o le maʻisuka ituaiga 2, ei ai foi se aafiaga le lelei i le setete toto.

O a tatou okeni uma ua aafia i se fesootaiga o vaʻa laiti, o le mea lea, o le microbetiopathy o le maʻisuka e mafai ona faʻaleagaina ai le gaioiga o soʻo se tasi oi latou. O le tele o taimi, o le toe o le mata ma foliga o fatugao ua avea ma "taulaiga", talu ai o se atinaʻe lelei o capillaries e taua tele mo a latou galuega masani.

Faʻafitauli o le maʻisuka, o le atinaʻe lea e mafua ai le microangiopathy:

Le faʻamaʻiFaʻamatalaga
RetinopathyO vaʻa e fafaga ai le retina e faʻaumatia ma le fausiaina o le edema ma le taula, lea e oʻo atu ai i le faʻavasegaga vaaia. Afai e le amataina togafitiga i le taimi, o le vavaeeseina o le retina, faʻaleagaina o le nerve, ma le le atoatoa o le vaʻai e mafai.
NifaeropathyO le microangiopathy i le maʻisuka na te faʻaleagaina le galuega a le renal glomeruli, lea e aʻafia ai lo latou gafatia e faʻamalo ese le mimi. O le faailoga muamua o le protein i le urine. O le gaioiga o gaʻo o loʻo faasolosolo malie lava e oʻo i le taimi e oʻo ai i le toilalo.
Microangiopathy o pito pito i laloO vae e mamao ese mai le fatu, o lona uiga o le toto o lo o vaivai, ma o le lamatiaga o le microbetiopathy o le maʻisuka e maualuga atu. O suiga faʻapitoa e amata i le solia o le toto i tamatamai vae, ona sosoo ai lea ma le vae atoa. O le le lava o le toto e mafua ai le matelaina o le tino, faʻamalosia le neuropathy o le maʻisuka, faʻaititia le gafatia o gaʻo e toe faʻaleleia, ma fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka vae.
EncephalopathyO le faiʻai lea o le faiʻai, e masani ona mafua mai i le cerebral microangiopathy. O le fiva epathy e faʻateleina e le neuropathy ma le toto maualuga i luga o le maʻisuka.
Faʻasalaga feusuaiga i aliiFaʻatasi ai ma le neuropathy, microangiopathy o se tasi o mafuaʻaga o le le atoatoa. O le leaga o le faʻatuina i le maʻisuka e masani ona fesootaʻi ma le le lava o le faʻatumu o le okeni i le toto.

ICD Code 10 mo le Maʻisuka Microangiopathy:

  • 2, E11.2 - nephropathy,
  • 3, E11.3 - retinopathy,
  • E5, E11.5 - isi faʻalavelave faʻaleagaina ona o vailaau faʻaleagaina.

Faailoga o le microangiopathy i le maʻisuka

I le tele o tulaga, e leai ni faʻailoga i le amataga o le maʻi. A o agai i luma le tagata maʻi, e mafai e se maʻi maʻi ona matauina:

  • se vaaiga le tumau
  • sosoʻo matagi i luma o mata, ma le mou atu i ni nai aso,
  • faailoga o le inupia - vaivaiga, vaivai, leai se manaʻo,
  • faateleina urine - faitau e uiga i le televave,
  • i le po, o le veveder e sili atu ona faʻateleina nai lo le taimi muamua,
  • suiga i le tulaga o lagona o le tagata maʻi: lofituina le loimata, o ni faasologa o le le mautonu o le ita, foliga mai le le fiafia i mea taua na tupu muamua,
  • atonu o se lagona o le faanatinati i totonu o malumalu, o se maʻi tigaina. O faʻamaʻi e le mafai ona alu ese uma lava pe a maeʻa ona tago e ave ni mea faitino,
  • faafitauli i mafaufauga ma le mafaufau,
  • tamatamai vae e matua malulu,
  • manuʻa i luga o le paʻu, aemaise ile pito i lalo, e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • faʻafitauli i le malosi - vaivai i le maʻisuka.

Ole togafitiga ole microangiopathy e sili ona aoga i le taimi muamua, pe a le o iai pea ona faailoga, o le mea lea, pe afai o le maʻisuka malosi Aua e te fiu i suʻesuʻega faafomaʻi masanifaatonuina e le fomaʻi. O le mea pito i sili ona taua, o asiasiga i le fomaʻi, le nephrologist ma le neurologist.

Faʻailoga

O togafitiga e iloa ai microangiopathy i le maʻisuka e aofia ai:

  1. O se suʻesuʻeina o vailaʻau faʻasaina mo le albumin e mafai ona iloa ai le palatini i le urini muamua atu nai lo le OAM. I le laasaga muamua, e le o taimi uma e atofa ai, o lea e sili ai le tuʻuina atu o urine i le aso.
  2. O le Nephropathy e faʻatasi ma le faʻataʻi pipili, e mafai ona iloa e le ultrasound.
  3. E mafai ona iloa le retinopathy e oʻo lava i le amataina o uluaʻi faʻamaoniga pe a suʻesuʻeina le tupe - ophthalmoscopy, pe a fai e le mafai ona faia, e faʻaaogaina le ultrasound.
  4. O le le lava o le toto i totonu o capillaries o pito pito i lalo e faigofie lava ona fuafua i le vaai: o nisi vaega o le paʻu e paʻu ma malulu, o isi e mumu ona o le tuputupu aʻe o capillaries. I luga o le mea e tasi, o se vaega o le paʻu o le paʻu e le faʻapipiiina, o le a tupu ai vavave.
  5. O le tikeri o le microbetiopathy i le maʻisuka e mafai ona iloiloina e ala i le faʻaaogaina o le capillaroscopy poʻo se suʻesuʻega faʻaonapo nei ma taugofie - Faʻafefe o le Doppler.
  6. MRI ua faʻaaoga e iloa ai suiga i le toto i le faiʻai.

Faʻafefea ona togafitia se faʻalavelave

O le tulaga autu mo togafitiga manuia o le microangiopathy o se taui tumau mo le maʻisuka. Na maua ai o le faaitiitia o le hemoglobin glycoina e na o le 1% e sili atu ma le lona tolu e faaitiitia ai le lamatiaga o le faaleagaina o lapisi. O le puipuia o le microangiopathy ma le faaitiitia o faafitauli i le taimi nei o le maʻisuka o ituaiga uma e mafai ona na o le fesoasoani o le mataʻituina pea o le glycemia. E le gata i lea, e le afaina pe faapefea ona ausia lenei sini. Afai e te tausia le suka i le tulaga masani, o se taumafa maualalo maualalo le gaosimea fesoasoani - lelei. Afai ole togafitiga malosi ole inisalini e manaʻomia e maua ai le taui ile maʻisuka, e tatau ona e sui i ai. I soʻo se tulaga, o le hyperglycemia e sili atu ona lamatia nai lo le itu e ono mafai ona maua mai ai fua o le suka.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

E naʻo le tino lava ia e mafai ona toe faʻaleleia se fesoʻotaʻiga vaʻaia o vaa. O le galuega o togafitiga o le fesoasoani ia te ia i lenei mataupu faigata.

Mo lenei mea, i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faʻaaoga:

  1. O le taimi nei o le faʻaitiitia o le toto i luga o vaʻa o loʻo avea ma atiata ACE ma le AT1 faʻatoʻa vaʻaia.
  2. O sui mai fafo e iai aʻafiaga faʻapitoa ma le toe faʻafouina mo le faʻavave ona togafitia manuʻa i luga o vae.
  3. Faʻaaogā togafitiga e faʻaleleia ai le toto.
  4. Antioxidants mo le faʻamaloloina o le faʻamaʻi o le oxidative (Thiogamma).
  5. Faʻasaʻoina o le microcirculation (Actovegin, Curantil).
  6. Tulafono pe afai o le lipid profile o le toto e mamao ese mai masani.
  7. Vitamini, e masani lava le vaega B.
  8. Sauniuniga mo le faʻavaveina o le toto ma le puipuia o le thrombosis (Lioton, Heparin).

Faiga faʻapitoa ma taunuʻuga

Afai e tali lelei le microangiopathy i le togafitiga, o le a le mafai ona faʻamaloloina atoatoa vaega o le faʻamaʻi. I lenei tulaga, e mafai ona avea ma se vaega o le puipuia o galuega a totoga ua faaleagaina e le maʻisuka.

O aʻafiaga e ono tutupu mai i le angiopathy:

Le faʻamaʻiFaʻaiʻuga ono tulai mai
RetinopathyFaʻalavelave faʻasaʻoloto, glaucoma, vaʻaia o le vaʻai mamao, faʻapouliuli atoa.
NifaeropathyFaʻaititia le gaioiga o le gaosiga, maualuga o le toto, edema, inisua, le faʻaaogaina o le tino, le manaʻoga mo le paʻu poʻo le totoga o le totoga.
Maʻisuka vaeToga faʻasolosolo, faʻaumatiaga o sooga ma le ponaivi o mea, gangrene, toso o le vae poʻo le vaevaega atoa, sepsis.
EncephalopathyMigraine, gaogao, maʻi pipili, amnesia, le mafaufau.
Erectile faʻaletonuE le mafai ona faʻaleagaina erectile.

Taʻitaʻi se soifua maloloina lelei ma aua neʻi galo e asiasi i tagata tomai faapitoa i le taimi mo le vave iloa o pathologies.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

Tuua Lau Faamatalaga