E faʻapefea ona maua le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2?

O le maʻi suka o se faʻafitauli matuia o le endocrine polokalama e mafua mai i le le atoatoa poʻo le leai o se aiga o le inisalini, o le hormone lea e mafai ai e le glucose ona pasi i siama. O le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o peta o le peta e gafa ma le gaosiga o le inisalini ma e tu i le vaega endocrine o le pancreas maliu mo mafuaaga eseese pe le taulimaina o latou tiute.

O se taunuuga, o se insulin malosi e faʻalagolago i ai e tupu mai i le tino, lea e naʻo le faʻaofiina o le hormone mai fafo.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i peta beta, ae peitaʻi e maua e le tino le itiiti ifo nai lo le mea e tatau ai, poʻo le faʻamalosia o le inisalini i totoga ma fusi ma faʻalauteleina le tino ma faʻaaogaina ai le mea e fai ai meaola.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le maualalo, o le maʻi ua atiina ae mo le tele o tausaga ma le tele o tausaga, ae i le iuga, o le tino e leai ni suiga faʻaleagaina faʻaleagaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O nei suiga e mafua ai le le atoatoa o le tino ma masani ai ma le tagata maʻi ua tuʻuina atu i ai se kulupu faapitoa. O loʻo iai pea le maʻisuka poʻo le maʻisuka maʻitaga.

O le ā le lamatiaga o le maʻisuka?

E pei o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi masani, o le maʻisuka e le afaina ia lava, ae faʻatasi ai ma faʻafitauli e mafua ai. O le le tumau o le faaletonu o le gasegase gasegase e afaina ai totoga ma gaʻo uma, ae sili ona mafatia ai:

  • fatu ma toto toto toto (macroangiopathy, myocardiopathy i le maʻisuka, vae o le maʻisuka, e mafua ai le gangrene ma le tosoina o pito i lalo),
  • fatuga - microangiopathy ma le faʻavaivaia o le le atoa o le tino o le eseese o tikeri e maua i le 60% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka,
  • o le tino o le maʻi - le neuropathy o le maʻisuka, lea e oʻo atu ai i le mafaufau, faʻafitauli, paresis ma le maʻi pipili,
  • mata - o le retinopathy o le maʻisuka e mafua ai le 10% o mataupu o le tauaso ma le 36% o mataupu o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tino vaaia o tagata matutua.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka o le ituaiga muamua, o mea uma e sili atu ona leaga ma lelei. Afai e le maua e le tagata maʻi injections ile inisalini pe teena foi, o le a le ola lava o ia i se tulaga tauaso poo se vae o le maʻisuka. E naʻo le 100 tausaga talu ai (aʻo leʻi faia le mea fou o le faʻamalosiga), o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea oʻo i le 30 tausaga le matutua, e oti mai le ketoacidosis ma le maʻisuka.

Afai o le togafitiga o loʻo i luga o le taimi faatulagaina, ona sili atu lea ona lelei le faʻataʻitaʻiina o le faʻafitauli o le faʻamaʻi nai lo le DM-2, o le mea autu o le siakiina e le aunoa o le suka toto, tausisia se meaai faapitoa ma ia maua pea le inisalini mo le tuiina ma se lole "faalavelave".

E taua le mataʻituina le saʻo saʻo o le fualaau faasaina ma fetaui lelei i le gasologa o mea tutupu i le taimi nei. O le maualuga o le inisalini poʻo le faʻapipiʻiina o se iniseti ma le malosi tele o le tino, le atuatuvale, popolega le mautonu e mafua mai i le faʻafeagai - o le atinaʻeina o le hypoglycemia ma le tutusa, ona o le leai o se suka.

I tulaga faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le lole ua taʻua muamua o le mea tonu e te manaʻomia.

E maua ai e le maʻisuka le le atoatoa?

Toeitiiti lava o tagata uma o le maʻisuka ma tagata o loʻo lamatia (o le maualuga o le taumafa o le 6-7 mmol i le lita) e matua taua lava pe o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa, o le vaega e tuʻuina atu mo ituaiga eseese ma i vaega eseese o le atinaʻeina o le maʻi ma mea aoga e mafai ona faʻamoemoeina.

I Rusia, o le tulafono mulimuli mulimuli o le faatonutonuina o le taualumaga mo le sailia o tagata gasegase e le tumau le le atoatoa i suesuega faafomai ma agafesootai (ITU) o le poloaiga a le Matagaluega o Leipa Nu. 1024n o Tesema 15, 2015. Na amata faamamaluina pe a maeʻa ona faamaonia e le Matagaluega o Faamasinoga ile Ianuari 20, 2016 Nu. 40560.

E tusa ai ma lenei faʻatonuga, o le mamafa o faʻafitauli uma o loʻo galue i le tino o le tagata ua faʻataʻitaʻiina i luga o se fuataga e sefulu-i le pasene, ae i le siʻitia o le 10%. I lenei tulaga, e fa tikeri o togafitiga e iloagofie:

  1. Minor - le mamafa o soliga i le va o le 10-30%.
  2. Faʻaaloalo - 40-60%.
  3. Solitulafono ogaoga ogaoga - 70-80%.
  4. Soliga taua - 90-100%.

O fomaʻi ma tagata suʻesuʻe na latou faʻaaogaina lenei faiga i ni faitioga talafeagai, talu ai e le mafai ona mafai ona amanaia faʻatasi o le tele o faʻamaʻi, ae i se tulaga lautele, o le faʻagasologa o faʻalapotopotoga o suʻesuʻega faʻa-va-o-maʻi i masina talu ai ua atiaʻe. O le le atoatoa o le tino ua tuʻuina atu i le i ai o se tasi o togafitiga e fesootaʻi ma le lua, tolu poʻo le fa o faʻavae o le faʻalavelave poʻo le i ai o ni faʻamaʻi se lua pe sili atu, faaletonu poʻo manuaga o le vaega muamua.

Le maʻio le tino ma le maʻi i le maʻi suka

O le le atoatoa ma le maʻisuka ituaiga 1 e mautinoa lava e taʻu mai mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matua, ma e le afaina pe mafai e le tamaititi ona pulea lana amio, ia siaki le toto o le suka ma faia inisalini inisiua poo nei pepelo uma i tauau o matua.

Vaega o suesuega faafomaʻi ma le puipuiga lautele, o se tulafono, ua pauu atu i tulaga o matua ma a latou fanau maʻi ma tuuina atu i le vaega lona tolu o le atoatoa o le tino e aunoa ma ni fesili faapitoa.

O le vaega lona lua e mafai ona maua naʻo le i ai o ni faʻamaʻi ogaoga o le ketoacidosis, tele o le maʻisuka, faʻalavelave faifaipea o le fatu, fatugalemu o le tino, fatugaʻo, manaʻoga mo le maʻi ma le falemaʻi, ma isi.

O le mafuaaga atonu o le faigata i le filifilia o togafitiga faafomaʻi - pe a le mafai e le tamaititi ona faʻamaonia se ata manino o togafitiga insulin ma taimi uma e manaʻomia ai le inisiua mai tagata matutua, e aofia ai tagata faigaluega faafomai.

Maʻisuka i le Talavou

I le talavou ma le talavou, e le gata o le ogaoga o le faamai, le maualuga o le faaleagaina o totoga ma tino, ae o le aafiaga foi o le faamai i le mafai ona aoao, puleaina le galuega, ma maua tomai faigaluega, e oo mai i le taimi e atofaina ai le le atoatoa. O le le atoatoa o le vaega lona tolu e tuʻuina atu i tupulaga talavou e iai le maʻisuka ituaiga 1 mo le vaitaimi ole aʻoga ile aoga maualuga, tulaga lua maualuluga ma aʻoaʻoga maualuga.

E le gata i lea, o le faʻamautinoaina o le maʻisuka e masani lava ona tuʻuina atu ai faʻasalaga i luga o le aia e auai ai i se gaoioiga patino. E mafai ona mafua lenei mea ona o le lamatiaga i le maʻisuka ma le lamatiaga o le lautele o loʻo aʻafia e le faamaʻi.

O lea la, e manino lava e le tatau i le tagata SD-1 maʻi ona galue e avea o se mea e gaosia ai mea e faʻafiafiaina poʻo se ave uta - i totonu o sea galuega, o le tagata maʻi e lamatia (pe a le o le oti) faʻaleagaina o ia lava.

I le taimi lava e tasi, e le mafai ona faatagaina le maʻisuka e faʻatinoina se pasi poo se vaalele - o se osofaʻi faʻafuaseʻi o le hyper- poʻo le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu ai i le oti, e le gata o le tagata maʻi, ae o le tele foi o pasese o ia e nafa ma ia.

O tagata maʻi e iai le insulin, e le mafai ona faʻaaogaina i fale vevela, i luga o faʻasalalau, i totonu o nofoaga faʻatautaia, i le mea e taua ai le taua ma e leai se taimi mo suʻega e faʻaaoga ai fasipepa ma inisiua. Pau lava le vaifofo o le faʻaaogaina o se tui insulin, ae tatau foi ona malilie faatasi ma lau fomaʻi muamua.

Ituaiga 2 maʻisuka

Afai o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 1 e faalagolago lava i le gafatia (ogaoga) o le maʻi, o le tausaga o le maʻi ma lona gafatia ona tausia lelei o ia lava ma faia le togafitiga o le tagata lava ia, ona sosoo ai lea ma le maʻisuka lona lua ona o le umi o le maʻi ma le fetogia o faailoga, i le tele o tulaga, taimi tuai o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, pe a oʻo mai ni faʻalavelave na oʻo mai i se tulaga ogaoga ma e oʻo lava ile taimi.

E le o se mea faʻafuaseʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e tuʻuina atu i se vaega faigofie le vaega lona tolu. O le tagata gasegase e le o faanatinati mo se suʻega faʻafomaʻi ma agafesootai, ma talitonuina o le a le toe umi se maʻi ma o le litaea ua mamao ese.

E le o manaʻo fomaʻi e faʻaleagaina fuainumera ma e le tuʻuina atu le maʻi i le ITU, ae na o le fautua ia tuʻuina atu le mamafa mamafa o le mafaufau, ma le leaga o masaniga ma suia lana meaʻai.

O le le faʻaeteete o le uiga i lona lava soifua maloloina e sili atu i luga o le mafaufau o le mafaufau i Rusia o tagata ei ai manaoga faapitoa o tagata o le vasega lona lua, ma afai o se tagata na "mulimuli i le vaega" i se tulaga le taua o le sili atu o le toto toto, o ia foi o se pafefe, taumafai mo ia faʻaputu tupe i tupe faʻaalu a tagata ma maua faamanuiaga maua mai. Ae paga lea, o nisi o elemene o le faiga faʻaagafesootai a lo tatou setete e le o maua ai se avanoa e foia ai lenei faʻataʻitaʻiga.

O le fesili moni pe o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2 e talafeagai, pe a afaina uma le tino o le tino i le tino.

O le fatu ma gasegase o maliu e aafia i le myocardiopathy.

I luga o le vaega o fatuga - ogaoga le masani ai, le manaomia o le paʻu poʻo le faʻanatinati vave (ma e le o iloa pe o le a maua aʻa i le tino gaʻo pe leai).

O se taunuuga o le neuropathy, o aʻa e afaina i paresis ma le maʻi pipili, o loʻo faʻalauiloa ai le gasegase. Ua faʻaumatia vaa o le retina, ua faʻaitiitia le maualuga o le vaaiga, seia oʻo ina tupu le tauaso.

O vaʻa o vae e leai se gafatia e fafaga ai le tino, o loʻo i ai le necrosis ma le gangrene. I le taimi lava e tasi, e oʻo lava i le faʻamavae manuia o le a le faʻamautinoa ai le ono mafai ona maua e prosthetics - o mea e faaleagaina e le maʻisuka ma le faʻamaʻavale e le manaʻo e fai se vae faʻavae, teenaina, mumu, ma sepsis.

O e fesili pe o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2 e talafeagai? Ioe, e tatau, ae e sili atu le aua le aumaia i ai! E le gata i lea, o togafitiga faaonaponei e mafai ona feagai ma le le lelei o le faʻamaʻi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻaleagaina.

E faʻapefea ona maua maʻi le maʻisuka?

Afai o loʻo matou talanoa e uiga i se tagata maʻi matua, ona tatau lea ona maua se suʻega faafomaʻi ma agafesootai, e tatau ona maua le taʻitaʻiga a le fomaʻi poʻo le fomaʻi mo le ITU. A maeʻa lenei mea, e maua e le tagata gasegase suega ma suʻega nei:

  1. Taunuuga atoa o le toto, anapogi ma le-glucose, 3-lipoprotein, cholesterol ,urea, creatinine, hemoglobin.
  2. Urinalysis mo le suka, acetone ma tino ketone.
  3. Electrocardiogram
  4. Suʻega a le mata (faʻamaoniga o le rheumatopathy ma le faʻataʻaloga o le maʻisuka),
  5. Suesuega o le Neurologist - e iloa ai le faaleagaina o le fatugalemu ma le tino, e siaki ai le lagona o le paʻu).
  6. Suʻega tipitipi (suʻesuʻeina o le setete pito i lalo).
  7. Suesuega faʻapitoa mo ni faʻamaʻi ogaoga o totoga ma tino. I le le atoatoa, o le suega a Zimnitsky-Reberg ma le naunautai o le microalbuminuria i aso taitasi, i le tulaga o le neuropathy, se encephalogram, ma le maʻi o le maʻi suka, dopplerography o pito i lalo. I nisi tulaga, o suʻesuʻega faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina, mo se faataitaiga, MRI o le vae, fatu poʻo le CT o le faiʻai.

O taunuuga o le siaki i aso uma o le toto maualuga ma le gaioiga o gaioiga e faia i le fale poo le falemaʻi ua faapipiiina.

O le faaiuga i le tofiaina o se vaega o le tino ma le mafaufau ua faia i luga o le faavae o se suʻesuʻega o le ata o le falemai i lona atoaga, e aofia ai taunuuga o suʻega ma suʻesuʻega a le tagata maʻi.

O le tino sili ona le atoatoa o le tino o le tino ua tofiaina aʻu i le tulaga o se tulaga ogaoga o le maʻi, pe a le mafai ona ia tutoatasi ma le tausia o ia lava.

O le faʻataʻitaʻiga sili ona mataʻutia o le vavaeeseina o le tasi poʻo le lua uma vae i luga atu o le tulivae ma le le mafai ona maua le talitane.

E oʻo lava i le le atoatoa o le malosi o le kulupu muamua e mafai ona faʻamaonia pe afai o le tulaga o le maʻi e faʻaleleia, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maea le gaosiga o fatuga fatu ma le nephropathy. Ae paga lea, e pei ona ma matauina, o le tele o taimi nai lo le leai, o le le atoatoa ua tuai tele.

O le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoatoa, ae o le mea e mafai ai ona taitaia se olaga ola, galue, faia se aiga, auai i le fatufatuga ma taaloga. O le mea taua o le talitonu lea ia te oe lava ma manatua e tatau ona e fesoasoani ia te oe lava.

Fai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e maua

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalosia le endocrine lea e faʻalavelaveina ai le masini masani o le inisalini.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e aafia ai le gafatia o le tagata maʻi e taitaia se olaga atoa. Muamua lava, e aofia ai le tulaga o galuega.

O tagata mamai o loʻo i ai le maʻisuka o ituaiga uma e manaomia ai le mataʻituina faifaipea e fomaʻi faapitoa, faʻapea foi ma le mauaina o vailaau faʻapitoa.

Ina ia mafai ona maua nisi aia tatau i tausiga faʻale-agafesootai ma togafitiga faafomaʻi, oi latou e mafatia i lenei maʻi e masani ona mafaufau pe o le le atoatoa i le maʻisuka e maua.

Faʻamatalaga e aʻafia ai le le atoatoa

O le faʻafitauli o le tino o le a tuʻuina i le maʻisuka e faʻalagolago i le natura o faʻafitauli e tupu i le taimi o le maʻi. O manatu nei e aofia ai: o le maʻisuka faʻaleagaina poʻo maua i tagata, ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 faʻamaʻi. I le sauniaina o le faaiuga, e tatau i fomaʻi ona fuafua le faigata o maʻi faʻalauiloa i totonu o le tino. Vasega o le maʻisuka:

  1. Faigofie: tausia le kulūkose maualuga e ausia e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi - ona o meaʻai. O faailoilo o le taeao o le suʻi muamua aʻo le i tatau ona sili atu i le 7.5 mm / lita.
  2. Fuataga: Faalua le sili atu o le maualuga o le sugar sugar concentration. O le faʻaalia o faʻafitauli o le maʻisuka faʻatasi - o le retinopathy ma le nephropathy i le amataga.
  3. Tetee: maualuga le maualuga o le toto toto 15 mmol / lita pe sili atu. O le tagata gasegase atonu e pa'ū i totonu o le maʻisuka pe nofo i totonu o se laina laina laina mo se taimi umi. Faʻaleagaina matuia o fatugaʻo, o le cardiovascular system, o fesuiaiga matuia o suiga i pito i luga ma pito i lalo e mafai.
  4. Aemaise lava le mamafa: maʻi pipili ma le encephalopathy mafua mai i faʻafitauli o loʻo faamatalaina i luga. I le iai o se faʻalavelave matuia tele, o se tagata ua leiloa le mafai ona gaoioi, e le mafai ona faʻaalia auala sili ona faigofie mo le tausiga o le tagata lava ia.

O le le atoatoa ma le maʻisuka ituaiga 2 ua mautinoa i le i ai o faʻafitauli o loʻo faʻamatalaina i luga pe afai o le tagata maʻi e faʻateleina. O le faʻasalaga o se tulaga lea e le faʻamaonia ai le maualuga o le suka pe a mate.

Faʻatonuga e aʻafia ai Galuega Faʻasagaga

Ole vaega o le le atoatoa i le maʻisuka e faalagolago i le natura o faʻafitauli o le maʻi.

O le vaega muamua e tofia pe afai:

  • faʻalavelave faʻapitoa
  • o le faiʻai o le mafaufau ma le faaletonu o le mafaufau e mafua mai ai,
  • gangrene o pito i lalo, vae o le maʻisuka,
  • masani masani o le maʻisuka,
  • tulaga e le faatagaina ai le faia o galuega galue, e tautua ai o latou lava manaoga (e aofia ai le tumama), e gaoioi ai,
  • leai se mafaufau ma se aoaoga ile avanoa.

O le vaega lona lua e tofia pe afai:

  • le retinopathy o le maʻisuka o le 2nd poʻo le 3rd stage,
  • nephropathy, o le togafitiga e le mafai ona maua i vailaʻau faʻasaina,
  • male le toe i ai i le amataga po o le tulaga faaiu,
  • neuropathy, faatasi ai ma se paʻu lautele o le malosi, o nai maʻi laiti o le faʻalavelave o le tino ma le maskloskeletal system,
  • tapulaa i luga o le fegasoloʻiga, tausiga o le tagata lava ia ma galuega.

Maʻisuka i:

  • o le solia lelei o le tulaga o galuega a nisi o totoga ma totonu o le tino (pe a fai o nei soliga e le i oo atu i suiga e le mafai ona suia)
  • mea laiti i luga o le galuega ma le tausiga o le tagata lava ia.

O le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona aofia ai le tuʻufaʻatasia o se vaega lona tolu.

Aʻo leʻi faia se faʻafitauli, e tatau i le tagata gasegase ona nofouta o le a ia faʻamoemoeina ni tapulaa i luga o le faatinoga o tiute tauave. E moni lenei mea mo i latou o loʻo faʻafaigaluegaina i gaosiga ma galuega e fesoʻotaʻi ma gaoioiga faaletino.

O tagata o le vaega lona tolu o le a mafai ona faʻaauau pea ona galulue faʻatasi ma ni faʻamaumauga laiti. O tagata le atoatoa o le vaega lona lua o le a faamalosia e alu ese mai gaoioiga e fesootaʻi ma gaoioiga faaletino.

O le vaega muamua e manatu e le talafeagai - o tagata maʻi e manaomia le tausiga faifai pea.

Faia o le le atoatoa mo le maʻisuka

Ae e te leʻi maua le malosi i le maʻisuka, e tatau ona e alu i ni metotia faafomaʻi, suʻe suʻega ma tuʻuina atu se pepa o pepa i le fomaʻi i le mea e nofo ai. O le faagasologa o le mauaina o le tulaga o le "tagata le atoatoa" e tatau ona amata i se asiasiga i le fomaʻi o le lotoifale, ma i luga o le faavae o le komesi ma iuga o le uluai suʻesuʻega, e manaʻomia se faʻasino i le falemaʻi.

I totonu o se falemai, o le a manaʻomia le maʻi suʻe suʻega ma suʻeina. Le lisi o loʻo i lalo:

  • urine ma toto suesuega mo le maualuga o le suka,
  • fua o fua o le kulukose,
  • urine analysis mo acetone,
  • glucose suega o suʻega
  • ECG
  • faiʻai ata
  • suesuega e maua mai e se tagata fomai faapitoa,
  • Reberg suega mo urine,
  • faʻamaumauga faʻatasi ma fua o le averesi o aso taitasi o le urine,
  • EEG
  • faaiuga i le maea ai o suʻega a le fomai tipitipi (o le i ai o le maʻi papala, isi siakiina o le tino i siama, siakiina),
  • faʻamatalaga o le dopplerography hardware.

I le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o loʻo faia faaiuga e uiga i le malosi o lo latou ala ma le faʻataʻitaʻiga. A maeʻa ona pasia le suʻega, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaauau le faʻapipiʻiina o se pepa o pepa e manaʻomia mo le tuʻuina atu i suʻega faafomaʻi ma agafesootai - le pule i le nofoaga e nofo ai, lea e faʻasino ai le tulaga o le "tagata e le atoatoa le malosi".

Afai o se faaiuga le lelei e faia e tusa ai ma le tagata maʻi, ua ia te ia le aia tatau e luiina ai le faaiuga i le ofisa faʻaitulagie ala i le tuʻuina atu o faʻamatalaga talafeagai i le afifiina o pepa. Afai e teena foi e le ITU Office Regional Office, ona 30 aso lea o le maʻi suka e talosaga ai i le ITU Federal Office. I tulaga uma lava, o le tali mai pulega e tatau ona tuuina atu i totonu o le masina.

Le lisi o pepa e tatau ona tuʻuina atu i le pulega agavaa:

  • kopi o tusifolau
  • o taunuuga o iloiloga uma ma suʻega ua faʻamatalaina i luga,
  • manatu faafomaʻi
  • o se faamatalaga o le pepa faatulagaina Nu 088 / у-0 ma se manaoga e atofa se vaega o le atoatoa,
  • maʻi maʻi
  • lafoaia mai le falemai e uiga i le faia o suʻega,
  • pepa faafomaʻi mai le fale o le fale.

O tagatanuu tagatanuu e manaʻomia ona faʻapipiʻi se kopi o le tusi galuega. Afai na faʻamavae muamua se tagata ona o le le lelei o le soifua maloloina poʻo le lei faigaluega, e tatau ona ia aofia ai i tusi pusa e faʻamaonia ai le i ai o faʻamaʻi e le ogatasi ma galuega faʻapitoa ma se faaiuga i luga o le manaʻomia mo le toe faʻaleleia.

Afai ua faamauina se le atoatoa mo se tamaititi maʻi suka, ona tuuina atu lea e matua se pepa fanau (e oʻo i le 14 tausaga) ma se faʻamatalaga mai se ofisa lautele o aʻoaʻoga.

O le faagasologa o le aoina mai ma le tuʻuina atu o pepa aloaia e faafaigofie pe afai o le suʻega o tagata gasegase ma le ITU o loʻo pulea e le fomaʻi lava e tasi i le nofoaga e nofo ai.

O le filifiliga e atofa se le atoatoa i le vaega talafeagai e faia ia le silia ma le masina mai le aso na faatoʻai ai le talosaga ma pepa.

O le pepa o faʻamaumauga ma le lisi o suʻega tutusa e tusa lava pe o le a talosaga le tagata talosaga e faʻamalosi le malosi mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi ma le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia ai le faʻamaoniga taimi.

I luga o isi fuaitau, o le tagata maʻi na tuʻuina mai se tusi faamaonia e faʻamaonia ai le tikeri na atofaina muamua o le le atoatoa ma se polokalama toe faʻaleleia ma faailoga o le alualu i luma o loʻo iai nei. Vaega 2 ma le 3 e faʻamaonia i tausaga taʻitasi. Vaega 1 e faʻamaonia tasi i le lua tausaga. O le taualumaga e faia i le ofisa ITU i le afioaga.

Faamanuiaga ma isi ituaiga fesoasoani fesoasoani

O se vaega tuʻufaʻatasia o le le atoatoa o le tino e mafai ai e tagata ona maua tupe faaopoopo. O maʻi gasegase e le atoʻatoa le malosi o le vaega muamua e maua ni alauni i le vaega o le penisione, tagata ei ai manaoga faapitoa o le vaega lona lua ma le tolu - pe a oʻo i le tausaga litaea.

O galuega masani e tatau ona tuʻuina atu e aunoa ma se totogi mo le maʻisuka ei ai manaoga faʻapitoa (e tusa ai ma upusii):

  • inisalini
  • tui
  • glucometers ma fasi siaki mo le fuafuaina o le maualuga o le suka,
  • fualaau faasaina e maualalo ai le kulukose.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai le aiā e togafitia ai togafitiga, o le aia tatau e suʻesuʻe ai mo se matata fou fou. E le gata i lea, o tagata gasegase uma o kulupu e tatau ona tuʻuina atu vailaʻau mo le puipuia ma togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka. E le gata i lea, mo nei faʻavae o loʻo tuʻuina atu se faʻaitiitiga o pili aoga i le afa.

O se tamaititi ua maua le "maʻi" tulaga ona o le maʻisuka ua tuusaʻo mai le tautua faamiliteli. I le taimi o le suʻesuʻega, ua tuusaunoa le tamaititi mai suega faaiu ma ulufale, o le tusi faamaonia e faavae i luga o fuainumera faaletausaga. Faitau atili e uiga i aoga mo se tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka iinei.

O fafine maʻi suka mafai ona faʻamoemoe i le lua-vaiaso o le faateleina o aso malolo tamaʻitaʻi.

Totogi penisione mo lenei vaega o tagatanuu o loʻo iai i le va o le 2300-13700 rubles ma faʻalagolago i le vaega atofaina o le le mafai ona galue ma le numera o tagata tausi soifua o nonofo ma le tagata maʻi.

Tagata e le atoatoa le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina auaunaga a tagata faigaluega lautele i se tulaga masani.

Afai o le tupe maua a se tagata e 1.5 le totogi o le totogi pe itiiti ifo, ona tuʻuina atu lea o auaunaga a se tagata poto faapitoa i auaunaga faʻapitoa mo le leai o se totogi.

O le le atoatoa mo le maʻisuka e le o se tulaga faʻaleagaina, ae o se auala e maua mai ai le puipuiga moni ma le puipuiga lautele. E le talafeagai le tolopoina o le sauniuniga o le ituaiga o le le mafai ona galue, ona o le leai o se fesoasoani e mafai ona oo atu ai i se faʻafitauli i le tulaga ma faʻalauteleina faʻafitauli.

Maʻisuka Le atoatoa


Sili taua fomaʻi

Murashko (Mirina) Ekaterina Yuryevna

Aafia i le 20 tausaga. Faʻatonu o Sciences Faʻasaienisi

Ermekova Batima Kusainovna

Malyugina Larisa Aleksandrovna

I le faʻamasinoina e le faʻamaoniga aloaia, e mafai e se tagata ona maua se le atoatoa i luga o le faavae na maua ai o ia i se faʻamaʻi lea na mafua ai ona faaleagaina le tumau o galuega a lona tino, ma faʻagata ai foi lona ola.

Ona o lenei faʻamaʻi, e ono lagona ai e se tagata le manaʻoga mo le puipuiga lautele. Ma faatasi ai ma se maʻi faapena e pei o le maʻisuka, o loʻo iai foi le malosi o le tino, ma e mafai foi ona maʻi.

O lenei tulaga i le olaga atoa, ae le o taimi uma, ma e mafai ona fetuutuunai i taimi o togafitiga. O le mea lea, naʻo le i ai o le maʻisuka i totonu o se tagata e le o lona uiga o lona gafatia e avea ma tagata le atoatoa le malosi - ae mafai ona ia tuʻuina atu isi avanoa, i le tulaga o tapulaa i le faʻatinoga o nisi o galuega faʻapitoa.

Afai o oe o le maʻisuka ma o loʻo fuafua e maua se faʻafitauli o le tino, ei ai nai mea e tatau ona e iloa:

  • O le vaega talafeagai o le a tuʻuina atu ia te oe i le taimi e tupu ai ni faʻafitauli matuia, faʻalavelave poʻo maʻi,
  • Le ituaiga o maʻisuka e le afaina,
  • O le filifiliga e maua se le atoatoa mo le maʻisuka i le tele o mataupu e lelei,
  • O tamaiti e maua i lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻapipiʻi i soo se vaega - ua na ona tuuina atu le tulaga o tagata le atoatoa mai le taimi o laiti,
  • Afai oe laʻitiiti, o le a mafai ona e tofia le vaega talafeagai mo se taimi aʻo e aʻoga pe faʻatautaia le galuega.

O le maua o le maʻisuka e mafai ona fesoasoani ia te oe e faalagolago i le saogalemu lautele mo nisi tulaga.

Muamua e tatau ona e fuafuaina po o le a le mea e faʻamaonia ai le setete mo le le atoatoa mo le maʻisuka - o le tulafono o loʻo pulea nei mataupu o loʻo i ai:

  • "I luga o le puipuiga lautele o tagata ei ai manaoga faapitoa i le Malo o Rusia" - o se tulafono na tuuina mai i le 1995
  • O le faaiuga a le Malo o le Malo Rusia i luga o le a le faasologa ma e tusa ai ma tulaga e mafai ai e se tagata ona faʻaalia le le mafai ona galue, i lona atoaga poʻo se vaega,
  • O se poloaiga lea e faʻamaonia ai le taiala e tatau ona faʻaaogaina pe a pasia le suʻega ile fomaʻi.

O tagatanuu oe fiafia i lenei lomiga e tatau ona taialaina e nei gaioiga ina ia mafai ai ona fuafua o latou gafatia ma otootoina se fuafuaga oa latou amioga.

E tusa ai ma pepa o loʻo i luga, i le taimi lava e tasi, e tatau i se tagata ona faʻataunuuina nisi o aiaiga:

  • E le gata o faitioga, ae o loʻo tumau pea le le mautonu i le gaioiga o le tino, lea na faʻamoemoeina iʻuga o le suʻega,
  • Faʻasalaga pe le atoatoa le malosi o le tausiga o le tagata lava ia - atonu e faigata mo se tagata gasegase ona gaoioi na o ia lava, e ono i ai ni faʻalavelave i le faʻaogaina i avanoa, fesoʻotaiga ma tomai faʻapitoa,
  • E iai se manaʻoga mo le faʻatinoina o fuataga mo le faʻaleleia ma le puipuia o agafesootai.

O le faavae e mafai foi ona aofia ai faʻafitauli nei:

  • Le lua poʻo le tolu tikeri o le retinopathy, tauaso,
  • Neuropathic type paralysis,
  • Mafaufauga o le mafaufau, le mafaufau,
  • O le tikeri lona tolu o le faaletonu o le fatu, faatasi ai ma le cardiomyopathy,
  • Maʻisuka vae, gangrene,
  • Faʻailoga matuia tele
  • Rapide coma
  • Le mafai ona faia galuega masani a aiga,
  • Laititi laʻititi i le faʻaogaina o tino ma tino, faʻavaeina faigata i le faʻatinoga o tiute tauave.

Afai e te manaʻomia le fesoasoani a tagata ese ina ia mafai ai ona faia ni taga, e mafai foi ona avea ma mafuaaga lelei.

Faʻasalaga

Pe o se tagata ua maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai le tulaga o se tagata maʻi e faalagolago i le tele o mea, na lisiina i luga. Ae, afai e talitonu fomaʻi o loʻo i ai se avanoa mo oe, o le pule e te manaʻomia e faafesootaʻi o se suʻega faafomaʻi ma agafesootai, poo le ITU. O lenei tino e tutoʻatasi, ma e le usiusitaʻi i fomaʻi.

Faʻafesoʻotaʻi le ITU e mafai ona tupu i ni auala se lua:

  • Le sili ona lelei - e ala mai i le fomaʻi faʻapitoa. O le a ia faʻatumu se pepa faapitoa, pe a uma ona faia suʻega talafeagai. E tatau ona e pasi, i le faaopoopo atu ile suega masani o le toto ma le urine, faapea foi le ultrasound o totoga taitasi, suʻega o le kulukose. Atonu e manaʻomia lou alu i le falemaʻi mo sina taimi. E mafai ona tuʻuina atu oe i isi, sili atu tomai faʻapitoa,
  • Atonu e musu le fomai e tuuina atu se tusi faamaonia. Ona e faʻafesoʻotaʻi lea ia oe lava, faatasi ai ma se tusi faamaonia e faailoa ai le faʻamatalaga e uiga ile tulaga o lou soifua maloloina. O le a taʻu atu e le ITU ia oe poo a suʻega e tatau ona pasia e faia ai se faaiuga mulimuli,
  • O se faaiuga mai le suʻega e mafai foi ona tuʻuina atu ona o se faaiuga a le faamasinoga.

A maeʻa uma mea e manaʻomia, e te suʻe i le suʻega - e ono mafai lava, e mafai ma le toesea - faʻatasi ai ma se tusi talosaga, tusifolau, tusi pasi, pepa faafomai, tusi galuega ma isi pepa.

O vaega muamua, lua ma le tolu

Maʻisuka, o le vaega muamua e mafai ona tofia i le tulaga o le:

  • Retinopathies,
  • Loto o le fatu i se tulaga tolu,
  • Coma tulaga e fesootaʻi ma le hypoglycemia,
  • Faʻaleagaina, faʻalavelave mafaufau ona o le gasegase,
  • Renal failure (masani),
  • Ataxia ma maʻi pipili.

Le lua maua tagata e mafatia:

  • Maʻega o le retinopathy
  • Faʻaleagaina o le Renal i ni uiga lelei,
  • Paresis ma le vaega lona lua o le neuropathy,
  • Encephalopathy

O le vaega lona tolu ua tofia ia i latou e le o ogaoga o latou faʻamaʻi, poʻo le mamafa o faailoga o loʻo i ai e agamalu pe faʻalelei.

Tulaga faigaluega

Afai e te mafatia i se foliga vaivai o le maʻi, ua faʻatagaina oe e auai i le mamafa o le tino galue, faigaluega i kamupani o loʻo faʻaaoga ai mea oona, pe o iai i se tau le lelei. E le mafai ona e galue i le po, e aunoa ma ni itula le umi ma malaga i malaga faapisinisi. E mafai ona e galue i mea e te manaʻomia ai le malamalama, faaletino poʻo le atamai.

Afai e te faia inisalini tui, o le galuega e aofia ai le tele o le gauai ma vave vave ona faia se faʻasalaga.

I le tulaga o faafitauli o le vaʻai, o le maʻisuka e faʻasaina mai le galue ma le mata. E tusa ai ma lea, o tagata ei ai tulaga faʻaletonu pito i lalo e le tatau ona tutu ma nonofo i le gaosiga mo le umi.

O le vaega muamua o le le atoʻatoa le malosi o le tino, e le o galue, ona e tuʻuina atu ona o se faʻalavelave faʻalavelave ma faʻafitauli i le soifua maloloina.

I luga o le Initaneti, e mafai ona e maua le tele o le ita e faatatau i se mea e pei o le le atoatoa o tamaiti o le maʻisuka, masani lava pe a uma le 18 tausaga. O mataupu faapena na faamaumauina ma tamaiti e 14-tausaga. Atonu e mafua mai i le faʻamalosia o faiga ma manaʻoga mo le mauaina o lenei tulaga.

O le taimi nei ua toe iloilo e le malo nei aiaiga e fesootaʻi ma le tele o faitioga mai tagatanuu.

TALANOAGA mo tagata asiasi uma o MedPortal.net! Pe a faʻasalalau i totonu o le matou nofoaga tutotonu i soo se fomaʻi, o le ae maua o le tau e taugofienai lo oe na alu sao i le falemaʻi. MedPortal.

upega e le fautuaina ai le fualaau o le tagata lava ia ma i uluai faailoga fautuaina e vaai vave i se fomaʻi. O tagata sili ona lelei e tuʻuina atu i luga o la matou upega tafailagi iinei.

Faʻaaoga le fua faʻatatau ma faʻatusatusaga auaunaga pe na o le tuʻuina atu o se talosaga i lalo ma o le a matou filifilia oe o se tagata tomai faapitoa.

O a aiaiga mo le mauaina o le le atoatoa mo le maʻisuka ma pe tuʻuina atu e tagata uma

O le fesili pe o le le atoatoa e maua ai le maʻisuka ma pe o le a le mafuaʻaga o lona fausiaina e fiafia i le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i lenei maʻi.

O le maʻisuka - o se faʻamaʻi lea o loʻo i ai le soliga o faiga faʻasolosolo i le tino: carbohydrate, gaʻo ma le porotini. O le mafuaaga mo lenei mea o loʻo taʻoto i le le atoatoa po o le leai o le inisalini e maua mai i le pancreas.

O lenei faʻamaʻi tuga o loʻo nofoia ai se tasi o nofoaga muamua i le taimi o le le atoatoa ma le soifua maloloina o tagata gasegase. E ui o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, o le na o le i ai o lenei faʻamaʻi e le lava e faʻavaeina ai le le atoatoa.

O le faʻavae mo lona mauaina o ni faʻafitauli o le tino o tino ma tino, lea e taʻitaʻia ai soʻo se vaega taua o se tagata maʻi.

I se isi faaupuga, ina ia maua ai le le atoatoa, o le maʻisuka ma ona faʻafitauli i tagata matutua e tatau ona faʻatapulaʻaina ai le gafatia o le tagata e galue atoatoa ma auauna atu ia i latou i le olaga i aso faisoo.

O le numera o tamaiti o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaauau pea ona tupu. Pe le atoatoa le malosi mo tamaiti faapena? Ioe, ua le atoatoa le malosi o tamaiti e aunoa ma le faailoaina o le vaega seʻia latou oʻo atu i le matutua o le toatele, pe a maeʻa ona mafai ona toe iloilo pe aveese atoatoa.

Tuuina atu e faʻapea o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e masani ona manaʻomia fualaau taugata ma masini e pulea a latou maualuga o le toto suka, ua tuʻuina atu ia i latou le tele o aogā mai le setete.

O le mauaina o se le atoatoa i le maʻisuka e aofia ai se suʻesuʻega faafomaʻi ma agafesootai.

O le fuafuaina o le le atoʻatoa i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai le tulaga tutusa lava mo le iloiloina o tapulaʻa i le maʻi o le maʻi ma le tausiga o le tagata lava ia ona o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2.

O lona uiga, e le afaina po o le a le ituaiga faʻamaʻi o loʻo i ai i se tagata, na o le mamafa o faʻafitauli e mafua mai i le maʻi.

E tolu vaega o le tino le atoatoa, e fuafua i le mamafa o tapulaa e faia e le maʻisuka i le olaga o se tagata.

Mafuaʻaga mo le faʻavaeina o le le atoatoa

O le maʻisuka ituaiga 1 e manatu o se faamaʻi autoimmune. Talu mai le mafuaʻaga o lona tupuga o le faʻaaogaina lea o siama o le tino e maua ai le inisalini o le hormone.

O lea tagata maʻi e manaomia masani le inisalini tui. O le mea lea, o lenei ituaiga o maʻi e taʻua o le insulin-e faalagolago. O le tele o tagata gasegase i lenei ituaiga o maʻisuka o tamaiti ma tupulaga talavou ei lalo ifo o le 40 tausaga.

O mafuaʻaga e le iloa ai le faʻamaʻiina o nei tagata.

O tagata matutua ma le gaʻo po o isi faʻamaʻi endocrine e maua ai le maʻisuka ituaiga 2. E le o se maʻi faʻamaʻi, ae e mafua mai i se olaga le talafeagai ma se mea e le maloloina lelei.

I le avea ai o se tulafono, e leai se faaletonu o le insulin i le tino ma lenei ituaiga faʻamaʻi.

O tagata e maua i le maʻisuka e popole e uiga i le fesili o loʻo faʻavaeina ai le le atoatoa o le tino e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 1, o le le atoatoa e faavae e tagata tomai faapitoa e faalagolago i le ogaoga o faafitauli, le maualuga o le le atoatoa, ma le le atoatoa o le tausiga ole tagata maʻi.

O maʻi le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻatuina i le tulaga lava e tasi. Faʻalagolago i le mamafa o tapulaʻa, e vaʻaia ai le 1, 2 ma le 3 faʻafitauli faʻaletonu. O nei faʻafitauli e aofia ai:

  • retinopathy 2, 3 tikeri (faaleagaina i le retina), lea na mafua ai ona leai se vaaiga mamao,
  • neuropathy (faʻalavelave faʻalavelave o le tino),
  • atinaʻe o se maʻisuka vae pe gangrene,
  • nephropathy (faʻamaʻi fatu faʻamaʻi),
  • faʻaauau pea
  • le manaʻomia mo se fesoasoani faifaipea poʻo se vaega mai ia i latou o loʻo siomia oe i le fale,
  • tapulaa i le faʻatinoina o galuega, e le aofia ai le mafai ona galue atoatoa.

Faʻaauau le resitaraina o maʻi

E faʻapefea ona maua le le atoatoa i le maʻisuka? I Rusia, mo tagata e le atoʻatoa le malosi, o se faʻasagaga mo lenei faiga ua faʻaputuina tulafono. Ina ia filifili pe tuʻuina atu i le maʻi se maʻi le atoatoa ma o le a le kulupu e faʻavaeina o ia, e mafai ona e faʻaaoga suesuega faʻafomaʻi ma agafesootai.

O le filifiliga pito sili ona faigofie e alu ai i le UPU o le sailia lea o faʻamatalaga mai lau fomaʻi i le lotoifale. Aʻo leʻi tuʻuina atu i le tagata gasegase se faʻamatalaga, e tatau ona ia mauaina le suʻega talafeagai talafeagai, atonu i totonu o se falemaʻi.

A maeʻa, ona tuʻuina atu lea o le tagata maʻi mo se suʻega o se pepa faapitoa (088 / y-06), lea e tatau ona ia faʻafesoʻotaʻi le Ofisa ITU.

Afai e teena e le fomaʻi le tuʻuina atu o se faʻamatalaga, o le tagata maʻi e iai le aia tatau e faʻafesoʻotaʻi le ofisa ITU i se tulaga tutoʻatasi, i le faia o se tusi faamaonia o le i ai o le faʻamaʻi i le nofoaga o le mataʻituina. I lenei tulaga, o le ITU o le a faailoa mai ai taunuuga o nisi suega faaopoopo latou te manaʻomia e tuʻuina atu i luga ole talosaga e faʻatuina le vaega o le le atoatoa mo le maʻisuka.

I nisi tulaga, mo i latou e moomoo ia maua se le atoatoa, e mafai ona tuʻuina atu se tusi talosaga mo le suʻega e le faamasinoga.

Ma, i le mauaina o se faʻamatalaga, e liliu le tagata maʻi i le Ofisa ITU. Afai e le mafai ona faia se talosaga tutoatasi ona o soʻo se tulaga, e mafai ona faʻaaoga i le toesea. E manaʻomia lou i ai o faʻamaumauga nei:

  • talosaga a se tagatanuu e manaʻo e talosaga mo le le atoatoa,
  • tusifolau po o isi pepa aloaia e faamaonia ai lona faasinomaga,
  • tuʻuina atu i le ITU mai le falemaʻi poʻo se tusi faamaonia (pe a musu le fomaʻi e tuʻuina atu se faʻasilasilaga),
  • Faamaumauga faafomaʻi a le tagata maʻi
  • se kopi o le tusi galuega, faamatalaga e uiga i tulaga faigaluega,
  • pepa aʻoga.

E le gata i lea, i luga o le faavae o nei pepa ma fesoʻotaʻiga ma le tagata gasegase, e tutoʻatasi tagata tomai faapitoa a le ITU e filifilia po o fea le vaega o le a le mafai ona tuʻuina atu i le tagata maʻi.

Vaega o le maʻisuka maʻi

Mai faʻafitauli faʻapitoa ma le gaioiga i le tino, e taʻitaʻia ai se gafatia e faigaluega ai, e faʻalagolago i le a le faʻafitauli o le a maua e le maʻi. O le tulafono ua aiaia ai le faavaeina o ni ituaiga se tolu o vaega o le le atoatoa: o nei 1, 2 ma le 3.

Pe o le leai poʻo le tuʻuina atu i se tagata maʻi, faʻapea foʻi ma le faʻavaeina o se kulupu, o le galuega a tagata atamamai i ITU. Latou te fuafuaina foi le maualuga o le leiloa e se tagata o le mafai ona galue ma auauna atu ia te ia lava i aso uma.

Tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka tele 1 e tuʻuina atu i le i ai o ni faʻalavelave faʻafitauli i le tino:

  • retinopathy (e taʻitaʻia ai le leai o se faʻaaliga)
  • neuropathy (maʻi pipili),
  • encephalopathy (mafaufauga mafaufau, mafaufau ma le mafaufau),
  • Cardiomyopathy (togi le 3 le fatu),
  • tele o le hypoglycemic coma,
  • nephropathy (tuai taimi o le le atoatoa),
  • o le i ai o tapulaa i luga o le felauaiga, auaunaga a le tagata lava ia i le fale.

O maʻi e maua i le maʻisuka, lea e faʻatuina i le vaega 1, e manaʻomia le fesoasoani faifai pea mai fafo ma e amanaʻia o le tino le atoatoa.

O le le atoatoa o le vaega 2 ua tofia i lalo o ia aiaiga:

  • retinopathy, lea e le faʻamaonia nai lo le vaega 1,
  • o le gasegase masani i le taimi ole taimi (o le manaʻomia mo le faʻasolosolo taimi poʻo le suia o se fatuga foaʻi),
  • neuropathy o le tikeri lona lua (paresis - faʻaleagaina o galuega afi a lima),
  • tapulaʻa i luga o galuega galue, vaega faʻatapulaʻaina o feʻaveaiga ma le tausia o oe lava i le fale.

O le kulupu 3 o loʻo tuʻuina atu i tagata gasegase e maualalo i le maʻisuka, lea e matauina ai le gasegase totoga. I lenei tulaga, o faafitauli e tulai mai i le tausiga o le tagata ia te ia lava (e manaomia e le tagata maʻi se mea faapitoa faapitoa) ma i galuega galue (e mafai e se tagata ona faia galuega e manaʻomia ai tulaga maualalo).

O tagata e mafatia i le maʻisuka maualalo e solia i soo se galuega faaletino faigata.

Inisalini e faalagolago i le maʻisuka e le talafeagai ni ituaiga o galuega e manaʻomia ai le tele o le gauai ma vave tali mai se tagata. E faʻatagaina i latou i galuega faʻale-mafaufau e aunoa ma le neuropsychic vevesi poʻo le galue malosi faaletino. Mo maʻi na iai se faʻafitauli matuia o lenei faʻamaʻi, o le mauaina o se tino le atoʻatoa le tino 1 o loʻo faʻaalia ai le atoatoa o le le atoatoa o le maʻi.

Agafesootai mo le maʻisuka

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, i le tele o tausaga talu ai, o le numera o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka o loʻo faʻaauau pea ona faateleina i le lalolagi. O le mafuaʻaga o lenei mea o se olaga le lelei ma faʻaitiitia ai le lelei o meaai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻamalosia e faʻaosoosoina i latou lava i le inisalini. Mafaufau i le mea moni o le toatele oi latou e gata i lo latou gafatia e galulue ma iai se le atoatoa ona o le maʻisuka o le tasi poʻo le isi vaega, e lagolagoina e le setete le tele o aogā mo tagata ei ai manaoga faʻapitoa.

Seʻio tatou tilofaʻia po o le a le tele o faʻamanuiaga e maua e tagata i Rusia.

I tulafono, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona maua fualaau faasaina fua fua, inisalini, tui tui ma pepa o le maʻisuka mai le setete e pulea ai le suka.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka ei ai manaoga faapitoa e maua se penisione ma se faʻasalalauga lautele - o le avanoa e maua ai togafitiga faʻapitoa i le setete i le tasi taimi i le 3 tausaga. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e teena le mauaina o se faʻasalalauga faʻafesoʻotaʻi ma sui i tupe totogi.

Ae tele taimi latou te le mafai ona ufiufi ai tau o faʻatau fualaau talafeagai uma ma togafitiga faafomaʻi mo le maʻi. O le mea lea, o le lafoaia o le upega tafaʻilagi e le talafeagai.

O tagata ei ai manaoga faapitoa o vaega uma e tolu e agavaa e malaga saoloto i femalagaiga lautele. Ma maua foi se faʻaitiitiga i pili aoga i le aofaiga o le 50%.

I aso nei, o mataupu o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti ua sili atu ona masani ai.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le taatele i tamaiti, e afua ona o isi maʻi faamai o le endocrin ma le maualuga o le oona. O faʻamanuiaga mo le maʻisuka e faʻateleina i ia tamaiti.

Po o le a lava le iai o se tino le atoatoa mo le maʻisuka, o loʻo ia i latou le aia tatau i togafitiga faʻapitoa i le tausaga ma le totogiina atoa e le setete o le toe foʻi mai, togafitiga ma mea e nofo ai, faʻapea foi ma le totogiina o mea uma o loʻo i luga mo matua o loʻo faʻatasi ma le tamaititi.

O tamaiti uma ma fafine maʻitaga, e tusa lava po o le a le tulaga o le le atoatoa o le tino, e agavaa e faasaʻoloto le mita o le kulukose o le toto ma fualaau oona e maualalo ai le suka suka.

O maʻi le atoatoa e le manaʻomia mo se tamaitiiti e talosaga mo ni faʻamanuiaga. Lava faamatalaga mai le falemaʻi e uiga i le i ai o se faʻamaʻi.

Tulaga faʻaonapo nei mo le le atoatoa

I le taimi nei, e pei ona uma ona taʻua, o le le atoatoa mo le maʻisuka e le otometi lava ona tofia. O tulafono e faʻatatau i le tofiaina o se vaega i se tagata maʻi ua matua fufusi i nai tausaga talu ai, ma ua sili atu ona faigata le maua o le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2.

E tusa ai ma le faʻatonuga a le Matagaluega o Leipa i le aso 29 Setema, 2014, e le mafai ona maua le le atoatoa e ala i le faaiuga a le komiti, lea e tatau ona faʻavae i ni mafuaaga.

Pe a faia se faʻaiuga, e le gata i le amanaia e le komiti o le fomaʻi ma le tele o faʻamaoniga e pei o le i ai pe leai foi o faʻafitauli. E aʻafia ai le faʻaogaina o le tino poʻo le mafaufau e mafua mai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e le mafai ai e se tagata ona galue, faʻapea foi ma le leai o se malosi e galue ai.

E le gata i lea, o le natura o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ma le maualuga o le aʻafiaga i le gafatia e taitaia se ituaiga olaga masani e mafai foi ona aʻafia ai le faaiuga pe tuʻuina se vaega mo le maʻisuka.

Afai e te tilotilo i fuainumera, e tusa lava po o le a le atunuu, pe a ma le 4-8% o tagata o loʻo nonofo i le maʻisuka ituaiga 2. O nei, e 60% na maua ai le le atoatoa.

Ae i se tulaga aoao, ma le maʻisuka ituaiga 2, e le mafai ona e manatu e le aoga. E mafai lenei mea i le faʻatinoina o le faʻatinoga o fautuaga: tausisia meaʻai talafeagai, ave vailaʻau ma siaki pea lava pea suiga i le suka o le toto.

Ituaiga faʻaleagaga faʻaleaga

O le tagata maʻi e faʻamatalaina tikeri eseese o le le atoatoa, faʻalagolago i le natura o faʻaaliga o le maʻi.

O vaega taʻitasi ua tofia mo nisi faʻafitauli o le maʻisuka.

Faʻalagolago i le lavelave o faʻamaoniga, o loʻo tuʻuina atu ai nisi o faʻafitauli faʻaletonu.

Vaega I o le le atoatoa i le maʻisuka ua faʻamaonia mo ni faʻamaʻi tuga faʻamaʻi e oʻo mai ma le faʻamaʻi:

  1. Encephalopathy
  2. Ataxia
  3. Neuropathy
  4. Cardiomyopathy
  5. Nifaeropathy,
  6. E masani ona toe faʻaleagaina le hypoglycemic coma.

Faatasi ai ma ia faafitauli, o le a leiloa e se tagata le mafai ona taitaia se olaga masani, e le mafai ona tausia o ia lava, e manaomia le fesoasoani faifai pea mai i aiga.

O le vaega lona lua ua tuʻuina atu mo le manino o le solia o le soifua maloloina faaletino poʻo le mafaufau:

  • neuropathy (tulaga II),
  • encephalopathy
  • vailaau vaaia (laasaga I, II).

O nei faʻaaliga, o le maʻi o loʻo maʻi, ae e le o taimi uma e mafua ai le le mafai ona faʻaauau ma le tausiga o le tagata lava ia. Afai e le foliga mai o le a le malamalama ma e mafai e se tagata ona tausi ia te ia lava, ona le faʻamaonia lea o le le atoatoa.

Vaega II - ua faʻamaonia mo faʻaaliga o le maʻisuka, mamuka poʻo maʻi faʻaleagaina.

O le maʻisuka e le o le inisalini, e le o se faʻamatalaga mo le faʻatulagaina i se vaega ole maʻisuka, vagana ai isi maʻi faʻalogo maloloina.

Tulaga le atoatoa ma tulaga manuia

O tagata tomai faapitoa o le Komisi e faia se faaiuga lelei i le tofiaina o le le atoatoa i le maʻisuka o le vaega lona lua i nisi tulaga. Muamua lava, o le matua lenei - o tamaiti ma tamaiti talavou ei ai le le atoatoa (e aunoa ma se vaega), e tusa lava po o le a le ituaiga faʻamaʻi.

O le a tuʻuina atu le vaega mo solitulafono ogaoga o le tino e mafua mai i le maualuga o le kulukose. E aofia ai:

  1. Neuropathy (tulaga II, i luma o paresis),
  2. Faʻasologa masani o le le atoatoa o le tino
  3. Encephalopathy
  4. O le taua tele o le gaioiga vaaia poʻo le le atoatoa o le vaʻai i le maʻisuka.

Afai o le tagata maʻi e le mafai ona galue, e le mafai ona tautua ia te ia, ma le maʻisuka ituaiga 2, o le le atoatoa o le vaega II ua faatonuina.

O tagata uma ei ai le maʻisuka e le agavaa e agavaa i fualaau faasaina ma insulin. E faaopoopo atu i vailaau, o le vaega ou te faʻailoaina ai e maua ai glucometers, pepa faʻataʻitaʻiga, ma tuila mo le saoloto. Mo tagata e le atoʻatoa le malosi o le maʻisuka II, o tulafono e ese lava. Ole numera o suʻega faataitai e 30 vaega (1 i le aso) pe a le manaʻomia le togafitiga o le inisalini. Afai o le inisalini e tuʻuina atu i le tagata maʻi, ona oʻo lea i le numera o suʻega faʻataʻitaʻiina e oʻo atu ile 90 i le masina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka inisalini togafitiga poʻo le maualalo o le vaʻai i tagata e le atoʻatoa le malosi o le vaega II, ua tuʻuina atu se glucometer.

O tamaiti mamisuka ua tuʻuina atu i ai se pusa fesoʻotaiga lautele. Latou te maua le aia tatau e malolo ai i totonu o le falemaʻi i le tasi tausaga i le tausaga, ae o le auala i le ofisa ma le tua e totogi naʻo le setete. O tamaiti e iai manaʻoga faʻapitoa e totogi e le gata o se nofoaga i falemaʻi, ae o le auala foi ma le nofoaga e nonofo ai se tagata matutua. I le faaopoopo atu, e mafai ona maua uma fualaau faʻamaʻi ma se glucometer e manaʻomia mo togafitiga.

E mafai ona e maua ni tupe ma fualaau faasaina i soo se fale talimalo e lagolagoina e le setete ma se talavai. Afai e manaʻomia vave se tasi o vailaʻau (e masani lava ona tuʻuina e le fomaʻi se faailoga i tafatafa o nei vailaʻau), e mafai ona maua pe a uma ona tuʻuina atu le faʻasalaga, ae le silia le 10 aso mulimuli ane.

O fualaau e le o faanatinati e maua i totonu o le masina, ma fualaau faʻamaʻi ma le mafaufau o le mafaufau - i totonu o le 14 aso mai le mauaina o le faʻasalalauga.

Faʻamaumauga mo le le atoatoa

Afai ei ai maʻi tuga faʻamaʻi e mafua mai i le maʻisuka, afai e manaomia e se tagata le fesoasoani faifaipea ma masani ona tuiina le inisalini, ua tofia o ia i le vaega lona lua. Ona aoga ai lea ona iloa pe faʻapefea ona faʻatulagaina se le atoatoa.

Muamua lava, e tatau ona saunia pepa o loʻo tuʻuina atu le aia e maua ai se vaega. Muamua lava, o se faʻamatalaga mai le maʻi. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 18 tausaga le matua, o se faʻamatalaga e faia foi e sui tulafono.

O se kopi o le tusifolau e tatau ona faʻapipiʻiina i le talosaga (mo tamaiti laiti, tusi fanau ma se kopi o le tusifolau a le matua poʻo le tagata o tausia). E le gata i lea, ina ia maua se le atoatoa mo le maʻisuka, e tatau ona e faia se faʻasalaga poʻo se faamasinoga.

Ina ia faʻamaonia le i ai o le faʻaleagaina i le soifua maloloina, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu le faʻamaonia ma faʻamaumauga uma e faʻamaonia ai le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, faʻapea foʻi ma se pepa faʻataʻitaʻi.

E le gata i lea, e mafai ona manaʻomia se tusi faamaonia mo le aʻoga e maua ai se faʻafitauli. Afai o le a gasegase le aʻoga, e tatau ona maua se pepa i totonu o le aʻoga - o se faʻamatalaga o le aʻoga.

Afai e faʻafaigaluegaina le tagata maʻi, mo le resitalaina o le kulupu e tatau ona tuʻuina atu se kopi o le konekarate, faʻapea foi ma se kopi o le tusi galuega, ua faamaonia e se tagata faigaluega a le matagaluega a le aufaigaluega. E le gata i lea, e tatau i lenei matagaluega ona saunia se pepa e faʻamatala ai le natura ma tulaga faigaluega.

A toe iloilo, oe tuʻuina atu se tusi faamaonia e faʻamaonia ai le le atoatoa ma se pepa e faʻamatalaina ai le polokalame o le toe faʻaleleia, lea e tatau ona matauina ai taualumaga ua maeʻa.

Fomaʻi Faʻataʻitaʻi Fomaʻi

O le vaega o le le atoatoa mo le maʻisuka ituaiga I ua tofia pe a uma ona maua e le tagata maʻi se faasologa o suʻega na faia e tagata atamamai i suʻesuʻega.

O lenei fuataga e mafai ai ona e fuafua e le gata i le tulaga o le maʻi, ae ia iloilo foi lona gafatia ona galue, faapea foi ma le fuafuaina ole umi o togafitiga.

O le faʻasalaga pe'ā uma ona tuʻuina atu suʻesuʻega i luga o le faʻavae o ituaiga o suʻesuʻega nei:

  • suʻesuʻega o le urine ma le toto mo le hemoglobin, acetone ma le suka,
  • suʻesuʻega faʻasolosolo,
  • faʻataʻitaʻiga o le ate
  • electrocardiogram
  • suʻesuʻega ophtalmologic
  • suʻega a le neurologist e siaki le tikeri o le faʻalavelave o le tino.

O tagata maʻi e aunoa ma le le faʻamaoniaina o le maʻisuka e manaʻomia le suʻesuʻeina e se fomai tipitipi, faia se faasologa o taualumaga e iloa ai le gangrene i le maʻisuka malosi, maʻi o le maʻisuka ma le maʻi suka.

Ina ia iloa le nephropathy, lea e maua ai le le atoatoa i le maʻisuka, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faia ni faʻataʻitaʻiga mo Zimnitsky ma Reberg.

Afai o loʻo lisiina le faʻafitauli o loʻo lisiina, e mafai e le komisi fai togafitiga ona tuʻuina atu i le tagata gasegase se vaega o le tino ma le mafaufau e tutusa ma le tikeri o le lavelave o faʻamaoniga o le maʻi.

Atonu o le a le manatu le komiti e tatau ona talafeagai le le atoatoa mo le maʻisuka. Aua le popole pe le fiafia, ona o le tulaga e mafai ona faasaʻo - mo le mea lenei e tatau ona e apili i le faaiuga. Ina ia faia lenei mea, i totonu o le kalena masina (30 aso) mai le mauaina o le teena, ia tuʻuina atu se faʻamatalaga o le le malie. E mafai ona e lafoina le pepa e ala i le meli faamauina, ae e sili atu le tuʻuina atu i le ofisa lea na suʻe ai le tagata maʻi. E tatau i le aufaigaluega a le ITU ona tuʻuina atu lenei talosaga i le ofisa autu.

O le tapulaa mo le auina atu o pepa e na o le 3 aso. Afai i le taimi lea e leʻi tuʻuina atu e le aufaigaluega se talosaga, o le tagata maʻi e i ai le aiā e faila ai se faitioga. O le isi 30 aso atonu e manaʻomia e toe iloilo le mataupu.

I le faʻaopoopoga, o le tagata maʻi e iai le aia e maua ai se siaki lona lua soifua maloloina ma isi tagata tomai faapitoa. Afai e lua le teena, e mafai e le tagata maʻi ona alu i luma o le faamasinoga. Mo lenei mea, e tatau ona tuʻuina atu uma suʻesuʻega, faʻamaumauga tusitusia mai le ITU. O le faaiuga a le faamasinoga e le o toe faʻaaloalo i apili.

UPU o le a talanoa e uiga i le amataga o le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga