ARVI ma le maʻisuka

Afai e iai sau taotoga, vomiting, fiva, manava manava, poʻo soʻo se isi lava faʻailoga o se faʻamaʻi pipisi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. O faʻamaʻi pipisi ma le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka o se faʻataʻi oti. Aiseā - o le a tatou faʻamatala auiliili mulimuli ane i le tusiga. Aua nei faʻaumatia le taimi, valaau i se falemaʻi pe alu i le falemaʻi oe lava ia. I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, afai ei ai se siama i le tino, e taua tele le vave maua o se fesoasoani faafomai agavaa.

Aua e te faatuai e faalavelave i fomaʻi ona o se mea, aua afai, ona o se faamai pipisi i le maʻisuka, o se taamilosaga leaga o le faamalolo, o le a le mautonu ai oe ma fomai.

Aiseā e Mataʻutia ai Faʻamatalaga Faʻamaʻi o le Maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faamalolo, ma o lenei mea matautia, tele taimi e sili atu le lamatia nai lo tagata matutua ma tamaiti e le maua le maʻisuka. Lagona le saoloto e valaau se taʻavale i taimi uma e amata ai ona lagona le maʻi, vomit, fiva poʻo le manava. Aisea e matautia tele ai faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka? Aua latou te mafua ai le faʻamala. Aiseā ua mate ai le vai inu? Ona o le galala ma le maualuga maualuga o le toto suka ua avea ma se taamilosaga leaga. O lenei vave - i totonu o itula - e mafai ona oʻo atu ai i le fatuga o le fatu, coma, maliu poʻo le le atoatoa.

E i ai foi se tulaga lamatia pe a maeʻa se faʻamaʻi pipisi, afai e amata ona togafitia i se taimi tuai, o le a le toe i ai sela o le peta o lau pancreas. Mai lenei, o le a sili atu le leaga o le maʻisuka. I le tulaga sili ona leaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona liua i le maʻisuka ogaoga ma le le mafai ona gafatia. Seʻio tatou tilotilo totoa pe faʻapefea ona aʻafia le suka i le toto ma le auala e tausia lelei ai. I le uma, o soʻo se tasi e lapataia o loʻo faʻaauupegaina

Se faʻataʻitaʻiga lelei mai togafitiga faafomaʻi

Ina ia faamamafaina le taua o le vave fesoʻotaʻi atu i se falemaʻi, ua taʻu mai ai e Dr. Bernstein se tala faapena. I le tasi Aso Toonai i le 4 i le taeao, na valaau ai e se fafine maʻi suka o ia e le o lona maʻi. Na tape e lana fomai le telefoni mo le faaiuga o le vaiaso ma e leʻi tuua ai faatonuga po o ai e faʻafesoʻotaʻi i tulaga faigata. Na ia mauaina le numera telefoni a Dr. Bernstein i le tusi a le aai.

O le tagata gasegase sa i le fale na o ia ma lana pepe, ma sa faaauau pea ona fesuiaʻi mai le 9 i le taeao. Sa ia fesili - o le a le mea e fai? Fai mai Dr. Bernstein atonu ua matelaina o ia e le mafai ona ia fesoasoani ia te ia lava, ma o le mea lea na manaomia ai ona ia faanatinati i le falemai i le matagaluega o faalavelave faafuasei. O iina o le a mafai ai ona latou faʻatumu le vaivaiga o le vai i totonu o le tino ma meaola vevela. Ina ua maeʻa le talanoaga ma ia, na taua e Dr. Bernstein le falemai i le lotoifale ma lapatai mai e tatau ona latou faatali mo lenei tagata maʻi ma saunia e tuu atu ia te ia le malosi o le vai inu.

O le tagata maʻi na i ai le malosi e avatu ai le pepe i lona tinamatua, ona i lalo ifo o lona lava malosi e alu ai i le falemai. I le mavae ai o le 5 itula mulimuli ane, na valaauina ai Dr. Bernstein mai le matagaluega o faalavelave faafuaseʻi. Na foliga mai e tatau ona ave le fafine maʻisuka i le falemai "i le atoatoa", ona e le mafai ona latou fesoasoani ia te ia i le matagaluega o faalavelave faafuasei. Na matua malosi le faamaʻilaina o le gaʻo na matua le manuia. E lelei tele le i ai o le falemai i le falemai, lea na toso ese faavavega ai o ia mai le isi lalolagi, semanu semanu e oti. O se taunuuga, o lenei maʻi na faaaluina le 5 "le manaia" aso i le falemai, aua na vave ona manatu faatauvaa i le matautia o lona tulaga.

O le a le taamilosaga leaga o le faʻamalaina ma le suka maualuga

Afai o iai lau vailaʻau poʻo le manava, o le mea lea atonu o loʻo i ai lau maʻi pipisi. O le mafuaʻaga e mafai foi ona avea ma mea oona i nisi o vailaʻau po o masini mamafa, ae e le talafeagai. E le gata i lea, o le a tatou manatu o le mafuaaga o le siama. Po o fea lava o le siama i totonu o le tino - i le gutu, i totonu o le gastrointestinal tract, o le tamatamailima e fulafula pe o se isi lava mea - o le toto toto o le a sili atu ona alu aʻe. O lea la, o le amataga: o se siama lava ia e maua ai le toto suka.

O le tino o le tagata ua ulu i totonu o le tele o vaʻa toto. O le tele o nei ipu e mai le ogatotonu, o le vaiti laititi o latou laugatasi. O vaʻa aupito mamao ma vaapiapi e taua o "lautele", o lona uiga, mamao mai le ogatotonu. I soo se taimi lava, o le tele o le toto o loʻo i totonu o vaituloto. O le mea e leaga ai, afai o le toto e mumu, ona sili atu lea ona faigata mo le aʻafia i totonu o vaʻa vavalalata. O le iʻuga, o mea faʻapipiʻi e leai se mea e maua ai le okesene ma meaʻai, e aofia ai le insulin ma le kulukose. O lenei mea e ui lava i le mea moni o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai. O le mea moni, ona o le mea moni, o le kulukose ma le inisalini mai le mafiafia o le toto e le mafai ona ulu atu i totonu o vaʻa, o loʻo faʻateleina le malosi o le insulin.

O gasegase faʻapipiʻi e amata ona faʻaitiitia ai le kulūkose, o le mafuaʻaga lea e sili atu ai le maualuga o lona totoga i le toto. O le maualuga o le suka o le toto, o le malosi o le malosi o le inisalini. Ma o le faʻamalosia o le inisalini, i le isi itu, e faʻapupulaina le suka toto O fatuga foi e taumafai e aveese le glucose i le urine, lea e mafua ai le tele o urination, ma o lenei mea e faateleina ai le suavai. O se tasi lea o vaaiga mo le atinaʻeina o se taamilosaga leaga o le faʻamaʻavaina ma le toto maualuga, ma o le isi faʻaaliga, lea o le a tatou faamatalaina i lalo, e fesoʻotaʻi atu i lenei tulaga.

Glucose ma le inisalini mai le toto e le oʻo atu i totonu o le gaʻo. E iai se filifiliga faigata ile sel - ole matelaina i le oti pe amata ona fesuisuiai gaʻo. Latou te filifilia uma le filifiliga lona lua. Ae ui i lea, o oloa-gaʻo o gaʻo gaʻo e mautinoa lava e maua mai i-oloa e taʻua o ketones (tino ketone). A oʻo i luga le matautia o le ketones i totonu o le toto, o le uunaiga ia urinate o loʻo faʻateleina pea, ma o le faʻamalaina e alu i se maualuga maualuga. E lua le liʻo lapotopoto e muta i le maʻi o le a le iloa, ma le gaʻo ona fatu.

O le mea taua, o mea na tutupu o loʻo faʻamatalaina i luga e mafai ona vave tupu vave, ona o se taunuuga o le faaletonu o le coma ma le fatu fatu ua tupu i totonu o ni nai itula. O le faʻataʻitaʻiga a se fafine maʻisuka lea na matou taʻua i le amataga o le tusiga o le mea masani lava. Mo fomai fomaʻi, e le masani. O le mea e leaga ai, i ia tulaga, e faigata i fomaʻi ona toe faʻafoisia le soifua masani o le tagata maʻi. O le olaga faaletino e oʻo atu i le 6-15%, ma isi maʻi e le o mafai ona iai - e sili atu foʻi.

O le faʻamaʻaina tele o togafitiga e na o togafitiga i le falemaʻi e iai ni meaola vevela. E amata ona tuʻu nei tamaloloa i se falemaʻi. Ae e tele mea e mafai ona tatou faia e puipuia ai le tupu tele o mea tutupu. Faapea ua e ala i le ogatotonu o le po po o le vaveao ona ua e maua le vomiting po o le manava. O le a le mea e tatau ona fai? Muamua, afai ei ai lau fomaʻi, ona e valaʻau lea ia te ia ma logoina, e oo lava i le 2 i le taeao. Vomiting po o le manava i se maʻi maʻi suka e matua taua tele e mafai ona solia lea tulaga. Lona lua, afai ei ai se siama i le tino, ona e manaʻomia lea mo sina taimi le tui o le inisalini, tusa lava pe masani ona e le togafitia lou maʻisuka ituaiga 2 ma le inisalini.

O faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le toto toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tusa lava pe masani ona e le tuiina le inisalini, o le taimi la e tauivi ai le tino ma le siama, e fautuaina e te amataina lenei mea mo se taimi le tumau. O le sini o le faʻaitiitia o le avega i luga o peta beta o lau pancreas, o loʻo galue, ma tausia i latou ola. E le gata i lea, o le inisalini o le inisalini e fesoasoani e puipuia ai le suka i lalo o le puleaina ma puipuia ai le atinaʻeina o se taamilosaga leaga o le faʻamalolo ma le suka maualuga.

Vailaʻau peta o peta e mate i le tele o numera e mafua mai i le maualuga o le toto suka, o le mea lea e taʻua o le kulūkose. Afai e faʻatagaina le oti i taimi o faʻamaʻi pipisi, ona faʻataʻitaʻiina lea o le maʻisuka e ono mafai ona liua i le maʻisuka ituaiga 1, poʻo le vasega o le maʻisuka ituaiga 1 o le a sili atu ona leaga. O le mea lea, uma (!) O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia ona faʻaaogaina le auala o inisalini e leai ni tiga ma ia saunia e faʻaaoga pe'ā togafitigaina mo se faʻamaʻi.

Matou te lisiina mafuaʻaga autu o le faʻamalaina i le maʻisuka:

  • manava manava po o le fesuisuiai i ni nai taimi i se laina i ni vaitau pupuu,
  • toto maualuga maualuga
  • maualuga fiva, tagata e tele le vevela,
  • le galo e inu le tele o le vai i le vevela o le tau poʻo le taimi o faʻamalositino,
  • o le ogatotonu o le fia inu i le faiʻai e aʻafia i le atherosclerosis - i tagata matutua maʻisuka.

O se tasi o faʻamaoniga sili e maualuga le maualuga o le suka o le toto, o se galala malosi, faʻatasi ai ma le faia soo. I se tulaga faapena, e tulaʻi mai faafitauli e tusa lava pe inu se tagata i le vai ona ua leiloloa le eletise. Ae ui i lea, ei ai ni laasaga faigofie e mafai ona e ave i le fale e puipuia ai le atinaʻeina o se taamilosaga leaga o le faʻamalolo ma le maualuga o le toto.

Tetoacidosis o le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka e tupu i tagata latou te le maua mai a latou lava inisalini. O tagata nei e maua i le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi ma le maʻisuka ituaiga 2, oe ua toetoe lava a leiloloa le gaioiga oa latou peta beta. Mo le ketoacidosis o le maʻisuka e tatau ona tupu, e tatau ona i ai le maualalo o le inisalini i totonu o le toto ma le faʻamalosia o le insulin ona o le faateleina o le suka toto ma le faʻamala.

I lenei tulaga, o le ave o le kulukose i sene, lea e masani ona faaosofia ai le inisalini, taofi. Ina ia ola, o siama e amata ona gaosia ai gaʻo. O oloa-gaʻo o gaʻo gaʻo e maua mai - ketones (tino ketone). O se tasi o ituaiga o tino o le ketone o le acetone, o le solvent popular and the main component of the cloak removal remover. O Ketones e mafai ona iloa i le urine e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻapea foʻi le manogi o le acetone i luga o le ea. Ona o lenei manogi o le acetone, o tagata ua leiloa le malamalama ona o le ketoacidosis o le maʻisuka e masani lava ona sese i le 'ava ua inu i le le mautonu.

Afai e faʻapipiʻi tino o le keta i le toto ile maualuga maualuga, ona afaina ai lea i masini. O fatugaʻo e taumafai e faʻateʻa ese le tino o ia mea e ala i le faʻateleina i latou i le urine. Ona o lenei mea, ua sili atu le leaga o le galala. Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

  • vaega o suega e faaalia ai e tele le ketones i le urine,
  • matuai galala
  • matagogo
  • taʻavale
  • faʻaoga faifaipea,
  • faigata le manava,
  • maualuga maualuga o le toto (e sili atu ma le 19.5 mmol / l).

O nei faailoga uma e masani ona i ai i le taimi e tasi. Afai e maua ketones i le urine, ae o le suka toto e masani - aua le popole. O le gasegase o le tino ma le fausiaina o tino o le ketone o se mea e masani ai, soifua maloloina, masani. I le maʻisuka ituaiga 2, tatou te taʻua faapitoa lava i le fesoasoani o se taumafa maualalo o le gaʻo e mafai ai e le tagata maʻi ona faʻamafanafana ona gaʻo ma galo le mamafa. E te le manaʻomia le faʻaaogaina o faʻalavelave faʻafuaseʻi pe afai o le faʻaogaina o ketones i le urine e maualalo pe faʻalautele, ae e le maualuga le suka o le toto, o le tagata e inu tele le suavai ma o lona soifua maloloina e masani.

O le hyperosamola coma

O le isi tulaga ogaoga e tupu ona o le faʻamaʻavaʻa ma le maualuga o le suka suka o le hyperosmola coma. O se faʻalavelave sili atu ona lamatia o le maʻisuka nai lo le ketoacidosis. E tupu i le maʻisuka, o lona gasegase e maua ai le inisalini, e tusa lava pe laitiiti. "Hyperosmolar" - o lona uiga o le maualuga o le kulukose, sodium ma le chloride ua faateleina i le toto, ona o le maʻimau e le lava le vai e tatala ai nei mea. I tagata gasegase ma le coma o le hyperosmola, o le gaioiga o le beta-cell e masani lava ona tausia ina ia le amata ona gaosia e le tino ia gaʻo. Ae i le taimi lava e tasi, o le inisalini e le lava e taofia ai le suka mai le malosi o le toto.

O le coma o le hyperosmola e ese mai le ketoacidosis i lena mea faatasi ai ma tino o le ketone e le maua i le urine o se maʻisuka pe i le ea ua maeʻa ia te ia. I le avea ai o se tulafono, e tupu i tagata matutua ua maua i le maʻisuka, o le totonugalemu o le fia inu i totonu o le faiʻai e aʻafia i le atherosclerosis tausaga. O nei maʻi e le lagona le fiainu, o le mea lea, i le taimi o le falemai, o lo latou galala e sili atu le malosi nai lo le ketoacidosis o le maʻisuka. O uluai faailoga o le hyperosmola coma o loʻo momoe, ma le malamalama. Afai e le o faia ni mea faanatinati, ona pa'ū lea o le tagata i totonu o se coma. Suauu toto i tagata gasegase e masani lava e maualuga atu nai lo le 22 mmol / l, ae e maualuga foi le maualuga. O mataupu e oʻo atu i le 83 mmol / L ua lipotia.

Togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le sui o le hyperosmolar - fesuiaiga o le vai ma meaola vevela, faapea foi le puleaina o le inisalini. E tutusa lava mea na tutupu, ae o tulafono ua fautuaina mo le latou faʻatinoga e ese lava le ese. Faitau atili e uiga i togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le togafitiga o le hyperosmola coma. O le taofiofia o le faʻamalalaina e ala i le suia o le vai lava ia e maualalo ai le suka toto, e tusa lava po o le pulea le inisalini o le inisalini. Aua o le suavai e faʻasaina le suka i totonu o le toto, ma faʻataga ai foʻi fatugaʻo e aveese le kulukose ma tino o le ketone i le urine.

O le gasegase ketoacidosis ma le hyperosmola coma e tupu i tagata mamai o loʻo paie e masani ona pulea lo latou maʻisuka. O le tele o taimi e maliu ai mai le 6 i le 25%, e faʻatatau i le matua ma pe faapefea ona vaivai le tino o le maʻisuka. Afai o loʻo e suʻesuʻeina la matou 'upega tafaʻilagi, o le mea lea atonu o oe o se tagata faʻamalosi ma e ono le mafai ona e feagai ma nei faʻafitauli, sei vagana i taimi o faʻamaʻi pipisi. Togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le mamate o le hyperosmola e na o totonu o le falemaʻi e faia ai. O la matou galuega o le faia lea o gaoioiga e puipuia ai, e aunoa ma le aveina o le mataupu i se tulaga ogaoga. O lona uiga - ia vave ona vaʻai i se fomaʻi i uluaʻi faʻamaoniga o faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma avega ile fale e taofia ai le toto suka ma puipuia le faʻamalolo.

Naua, vili, ma le manava

Naua, vili, ma manava manaia e masani ona mafua ona o siama siama poʻo viral. O nisi taimi latou te o mai faatasi ai ma foma-foliga tutusa. Afai o iai sau taoto, vomiting ma / poʻo le manava, o le fofo autu o le taofi lea o le 'ai. E le gata i lea, e masani lava e leai se manaʻoga i ia tulaga. E mafai ona e ola i nai aso e aunoa ma se meaʻai. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻaauau pea ona inu vai ma isi suavai e le o iai ni vailaʻau. O le fesili e tulaʻi mai - pe faʻapefea ona suia e le anapogi le fua o le insulin ma fualaau o le maʻisuka?

O tagata mamaʻi e faʻataunuʻuina le ituaiga o maʻisuka togafitiga poʻo le ituaiga 2 o le togafitiga o le maʻisuka e faʻaaogaina le inisalini lautele ina ia tumau ai le masani ai le toto toto. A maeʻa ona 'ai, tatou te puleaina le toto suka i se inisalini pupuu pe sili-puupuu. I luga o le fesuiaiga i le anapogi i le taimi o se faʻamaʻi, faʻaaogaina le inisalini o le inisalini na muamua aʻo leʻi fafaga, ma faʻateleina le inisalini i le taeao ma / poʻo le afiafi e faʻaauau pea ona masani. E fautuaina e te tuiina le inisalini e sili atu nai lo le mea e te manaʻomia e teu ai le sugar sugar. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatulaga muamua lana metotia talafeagai e tusa ai ma le auala o loʻo faʻamatalaina iinei.

Faʻatasi ma fualaau o le maʻisuka - o le mea lava e tasi. Pills e te ave i le po po o le taeao e pulea ai le sugar sugar, faaauau pea. Pusa e ave muamua aʻo leʻi 'ai - faʻamalo le tumau i meaai. O fualaau oona uma ma inisalini, lea e pulea ai le toto suka, e tatau ona faaauau pea i le atoatoa. O le a le faatagaina ai le suka toto e "alu i le fua" ma atiina ae le ketoacidosis o le maʻisuka po o le hyperosmolar coma - o faʻafitauli matuia o le maʻisuka.O le mea lea, mo tagata mamaʻi o loʻo faʻaaogaina se polokalame o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o togafitiga o le maʻisuka, e foliga mai e faigofie ona suia a latou togafitiga mo le umi o se faʻamaʻi pipisi ma le matelaina. O maʻi suka o loʻo togafitia i metotia masani ma tui tele tui o le inisalini e tele faafitauli.

E pei ona e iloa, o le pipisi ma le faʻamalalaina e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le lamatiaga o le atiaeina o se taamilosaga leaga o le faamalolo ma le suka maualuga, e tumau, e ui lava i le matelaina. Afai e tulaʻi le suka toto, ona tatau loa lea ona toe aumai i le masani ma le fesoasoani o le inisuaiga vave o le inisalini. O le mafuaʻaga lea matou te tausisi ai e faapea, o le pule o le maʻisuka, o le auala o le inisalini o le inisalini, e tusa lava pe masani ona le togafitia i le inisalini. I le taimi o se faʻamaʻi pipisi, o le iniseti le tumau ole inisalini e aoga tele ma taua.

Inisictions o le inisalini i taimi o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaitiitia ai le avega i luga o peta beta o le pancreas ma tausia ai i latou ola. E faʻalagolago i le maualuga o le maʻisuka pe ae toe faʻaleleia mai le faʻamaʻi. Afai e te le sauniuni muamua e tui i se taimi le tumau lou inisalini ao togafitia oe mo se faʻamaʻi, ona faʻafesoʻotaʻi loa lea i lau fomaʻi e tusi se togafitiga o le inisalini ma aʻoaʻo oe pe faapefea ona tuiina oe lava. Afai e te le amanaiaina lenei fuataga, ona i ai lea o se tulaga maualuga o le a sili ona leaga le gasegase o le maʻisuka ona o le "mumu" o le "peta". I le tulaga sili ona leaga, o le ketoacidosis o le maʻisuka poʻo le coma e mafai ona atiaʻe.

E faʻamatala puupuu pe faʻapefea ona faʻasaʻo le suka i le toto ma le fesoasoani o le inisalini vave i le taimi o faʻamaʻi pipisi. E manaʻomia lou fuaina o lau suka i se glucometer i le taeao pe a uma ona fafagu i luga, ona sosoo ai lea ma le 5 itula. Faʻaiʻu se faʻasologa o le faʻamalosi poʻo le inisalini puupuu e toe aumai ai le suka i le masani pe afai e maualuga. Fua le suka toto ma, pe a tatau ai, tui tui insulin i le 5 itula, e oʻo lava i le po! Ina ia faia lenei mea, ia seti le uati o le uati e ala i le ogatotonu o le po, vave ona faamaeʻa uma gaoioiga ma moe i luga. Afai e te vaivai tele e le mafai ona e fuaina lau suka ma tui inisalini, ona tatau lea ona faia e se isi tagata. Atonu o lenei tagata o lou aiga poʻo le tausi soifua maloloina.

O a fualaau e tatau ona ou le toe aveina

O le tele o vailaʻau taʻutaʻua e faʻapupulaina ai le faʻamalolo pe faʻavaivaia foʻi le gaioiga o mea gaʻo. I taimi o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka, e tatau ona taofi a latou pulega, ia le tumau mo se taimi le tumau. O le tagata uliuli e aofia ai fualaau o le mamafa - diuretics, inhibitors ACE, angiotensin-II block receptors blockers. E le gata i lea, aua le faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory - ibuprofen ma isi. I le lautele, ia talanoaina uma vailaʻau o loʻo e aveina faʻatasi ma le fomaʻi o ia na faʻatulagaina mo oe.

Auala e pulea ai le vomina

Ina ia puipuia le faʻamalolo, e tatau ona e inuina vai, e aofia ai vailaau vai. Ae afai o loʻo e faʻaauau pea le fesuiaiga, ona le maua lea e le vai se taimi e teli ai. Afai a maeʻa le 1-2 vaʻaia, o le a vavala le vulu, o lona uiga la e le o se mea taufafefe, ae ia logoina lau fomaʻi. Afai e faʻaauau pea le fulufulu, valaau vave i le falemaʻi ile falemaʻi. O le faʻavavega e matemate! I totonu o le falemaʻi, o le a iloa e tagata tomai pe faapefea ona taofi le vomiting, ma o le mea e sili ona taua - faatasi ai ma le fesoasoani a le au o manu, o le a latou tosoina oe i le vai ma eletise taua. Matou te le malosi e le fautuaina le faia o fualaau faʻamaʻi i le fale.

A maeʻa le vomiting, e tatau loa ona e amata inu inu vai e sui ai le leiloa o le vai i totonu o le tino ma puipuia le faʻamalolo. Inu i taimi uma lava, ae laʻitiiti i sia mea laiti, ina ia aua le faʻalauteleina puipui o le manava ae le faʻaosofia ai le faanunununu. E manaʻomia le iai o le vevela e latalata i le vevela o le tino - o le mea lea e vave ona gauaʻi. O le a le vai sili ona lelei i lenei tulaga? O le a le tele o mea e inu ai? O le vai saʻo mo oe e tatau ona ausia tulaga e tolu:

  • e le tatau ona avea ma se mea e te le fiafia i ai,
  • na o vailaʻau e leai ni suavai e talafeagai, ae e le mafai ona faʻamalolo meaʻai suamalie,
  • o le vai e tatau ona aofia ai eletini eletise - sodium, potassium ma chlorides - e totogi ai mea na leiloa na tutupu i taimi o le vomiting poo le manava.

E mafai ona e inuina le lauti oona, suavai mama poʻo le minerale, ma afai ua oʻo i le taimi e amata ai ona 'ai, ona avea lea o se meaʻai malosi o manu e leʻo iai ni meaʻai. O nei vailaau uma e mafai ma e tatau ona "faʻaleleia" faʻatasi ma isi eletise. Mo lita taitasi, faaopoopo le 0.5-1 teaspoon e aunoa ma se mauga o le masima laulau, ma e mafai foi ona e ¼ teaspoon o le potassium chloride. O se masima masima lea e faʻatau atu i le fale talavai. O masima sima e maua ai le tino ma le sodium ma chlorides, ma o le paluga o chloride e maua ai foi le taua o le minerale. Afai o le vomiting ua maeʻa i le maea ai o 1-2 vaega, ona le mafai lea ona faaopoopo i ai le eletise i le vai. Aua nei faʻaaoga palu eletise ua saunia pe a iai le kulukose.

I le taimi o le anapogi, o le inu i aso taitasi e tatau ona 48 ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino. Mo se tagata e mamafa le 62 kilokalama, o lenei mea e tusa ma le 3 lita i le aso. Mo tagata lautele - sili atu. Afai e afaina le ola mama ma le eletise ona o le manava manaia po o le vomiting, ona tatau ai lea ona inu se nai la lita i totonu o le 24 itula e sui ai nei gau. I se tulaga lautele, i taimi o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka, e manaʻomia ona e inu e le naʻo se mea tele, ae tele. Afai e te le mafai pe galo foi e inu i le taimi, e tatau ona e tosina le vai i totonu o le falemai faatasi ai ma mea inu vevela e fofo ai le vai.

Afai o oe poʻo lau tama maʻi suka faʻamaʻi falemaʻi e togafitia ai le faʻamaʻavaina ma le oona, o faafitauli nei e ono tupu. Tagata faigaluega faafomaʻi o le a mananao e faia ni vaifofo o le eletise e aofia ai glucose, fructose, lactose, poo nisi suka e afaina ai le maʻisuka. Aua le faatagaina i latou e faia lenei mea. Ia faʻamalosia e faʻataʻitaʻi e fomaʻi vaifofo e aunoa ma le kulukose poʻo isi sugars. Afai e tupu se mea, faʻafesoʻotaʻi le pulega ma faʻamataʻu foi e te faitio i le Matagaluega o le Soifua Maloloina. O suavai leaga ma eletise eleelea e taua tele, aoga ma taua tele ... ae peitai, mo i latou e togafitia le maʻisuka ma le maualalo o taumafa-gaʻo, e manaomia e le maua ai le kulukose poo isi suga.

Tetelahea ma pe faapefea ona togafitia saʻo

Muamua lava, tatou te faailoa atu o le manava faʻapitoa i le toto ma / poʻo le faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le vevela e manaomia ai le vave togafitiga faafomaʻi. E mafai ona e taumafai e togafitia i le fale pe afai e leai se toto poʻo se maualuga o le vevela o le tino. Togafitiga e aofia ai vaega e tolu:

  • pule toto,
  • manava o le manava e aloese ai mai le leiloa o vai ma eletise,
  • sui o vai ma eletise ua uma ona leiloa e puipuia ai se taamilosaga leaga o le faʻamaʻavaʻa ma le toto maualuga.

O le suāsusu o le suka e faia i le auala e pei o le vomiting, ma ua uma ona faʻamatalaina auiliili i luga. Faʻatasi ai le fesuiaiga o le vai ma le eletise - o le mea lava e tasi, naʻo le manava, e mafai lava ona e faʻaopoopo 1 sipuni e aunoa ma se paʻu o soda mo lita uma o le vai. O le togafitiga autu mo le manava, pei o le vomiting, o le taofi lea o le 'ai. Afai e te tago i soʻo se vailaau mo le manava, ona naʻo na ua malilie i lau fomaʻi. Faitau "Vailaau mo le togafitia o le manava (maʻi manava) mo le maʻisuka."

Afai o le manava o loʻo faʻatasi ma le fiva poʻo se nofoa faʻatasi ma le toto - aua le mafaufau i le ave o vailaau, ae vave ona e talanoa i se fomaʻi.

Maualuga maualuga

O le maualuga o le vevela e mafua ai le vevela tele, ona o se tagata e afu lemu. O le aofaiga tonu o nei mea ua leiloa e faigata ona iloilo, o lea matou te na o le fautuaina o le inu 1-2 lita o le vai i le aso nai lo le mea masani. O le maualuga o le vevela o le tino e fesoasoani e faʻaitiitia ai siama poʻo siama e mafua ai se faʻamaʻi pipisi. Afai i le taimi lava lea e moe ai le tagata nai lo le mea e masani ai, ona faʻateleina foi lea o le toe faʻaleleia. Ae o le maʻisuka, o le momoe e mafai ona lamatia, aua e faalavelave i fua talafeagai - i le 5 itula e fua ai le suka toto, pe afai e tatau ai, tuʻuina atu insulin injections, inu vai, valaau i se fomaʻi. Faʻamau se faʻailo e ala mai ia le itiiti ifo ma le tasi i le 5 itula.

Matou te togafitia togafitiga faʻamaʻi. O fua taua o aspirin poo le non-steroidal anti-inflammatory drugs (ibuprofen ma isi) e ono mafua ai le hypoglycemia ogaoga. E matua le manaomia le faʻaaogaina o fualaau o nei vaega i le maualuga o le vevela i tamaiti. O le faʻapipiʻiina o fualaau faʻamaʻi e le o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻamalasea e mafai ona mafua ai le toilalo. E le o se mea e le talafeagai mo le faʻamaʻiina o fatu fatu o le maʻisuka.

I le maualuga o le vevela, e tatau ona e pulea le toto suka ma inu vai i le auala lava lea e pei ona taʻua i luga i vaega i le togafitia o le vomiting ma le manava. E tasi le faaaliga. A oʻo i le vevela, o le leiloa o le eletise e matua leaga lava. O le mea lea, afai e leai se vomiting ma / poʻo le manava, ona le mafai lea ona e faaopoopo i ai masima vaifofo i vai e inu ai tagata inu. Afai e te le lagona le fiaai, ona e le 'ai. Afai o loʻo e fiaaai, masalo pe o le 1/2 o lou masani masani ona e 'ai meaai o le a lava mo oe. Ini 1/4 po o le ½ o lau masani masani o le inisalini vave, i le faasologa, aʻo leʻi 'ai.

Maʻisuka Faʻatelaina: Sailiiliga

E pei o le hypoglycemia, o le faʻamalasea e mafai ona avea o se maʻisuka e lamatia ai le ola. O le mea lea, o tagata o le aiga o le maʻisuka maʻi e tatau ona suʻesuʻe ma le totoʻa lenei mataupu. Faʻamau o loʻo taʻua i le tusiga "Pusa o le pusa fesoasoani muamua. O mea e te manaʻomia e maua ai le maʻisuka maʻi i le fale ma oe "e tatau ona muaʻi faʻatau ma ia i ai i se avanoa avanoa faigofie. E le gata i lea, tatou te faʻamalosia tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e iloa le auala o le inisalini ole inisalini ma le siaki pe faapefea ona eseese oe i siama o le inisalini. E tatau ona faia muamua lenei mea, e tusa lava pe o loʻo e lelei le pulea o lau suka i meaai, faamalositino, ma fualaau.

Valaau lau fomaʻi i le faailoga muamua o le fiva, vulu, poo le manava. O le vave lava o le maʻisuka e maua togafitiga faafomaʻi, o le tele lava o le taofia o le faʻamaʻavaʻaina, ketoacidosis o le maʻisuka, poʻo le hyperosmola coma. A oʻo ina amataina le faʻamalalaina, o le togafitiga e matua faigata lava. Ua iloa lelei e le fomaʻi lenei mea, o le mea lea o le a le mafaufau ai pe afai e toe faʻalavelaveina o ia ma valaʻau muamua.

Atonu o le a fesiligia e le fomai pe i ai ni ketones i le urine, ma afai o lea, i le a le faʻamalosi. O le mea lea, e fautuaina le suʻeina o le urine faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga o le ketone aʻo leʻi valaʻau i se fomaʻi. Afai e te le 'aina se mea, ona faʻamaonia ai lea o le i ai o ketones i se laʻititi laʻititi pe faʻalautele i le urine. Afai o le ketones i le urine e faʻapipiʻiina ma le suka o le toto, o lona uiga e leai se mea e popole ai. O le ketoacidosis o le maʻisuka e tatau ona togafitiga pe afai e siitia le suka i le 10 mmol / L pe sili atu. Afai o loʻo e aspirin mo le 24 itula, e tatau ona e taʻuina i lau fomaʻi lenei mea ona o le aspirin e mafua ai le leai o se faʻamatalaga mautinoa o le fuaina o le ketone detection results.

Iniseti e le mafua ai le faʻamalolo

E tele faʻamaʻi pipisi e le aʻafia ai le faʻamalalaina, ae toetoe lava oi latou uma e faateleina le suka toto. O faʻamaʻi pipisi e mafua ai faʻamaoniga e faigofie ona iloagofie. Afai o loʻo i ai sou siama urinary tract, o le ai ai se lagona mumu pe a mimilo. O le bronchitis e faʻaalia i le tale, ma isi. O nei mea uma o ni faʻamaoniga manino mai le tino e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. Talu ai afai o iai oe i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 i se foliga malie, atonu e te le manaʻo i lau toe lua peta e mate.

O se tulaga masani e faapea, o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e lagona ai o loʻo iai lona maʻi urinary tract. Ae na te tolopo se asiasiga i le urologist ma e le togafitia. O le iʻuga, o lona toto toto e maualuga tele ma o loʻo totoe ai 'apa o le peta totoe. A maeʻa lenei, o le maʻisuka ituaiga 2 e liua i le maʻisuka ituaiga 1, ma o le a tatau ona faia e le tagata maʻi 5 injections o le inisalini i aso uma. I le tulaga e sili ona leaga, o le siama o le urinary siaki e aunoa ma le togafiti togafitiga o le a mafua ai foi faafitauli i fatuga, ona "latalata mai ai lea o le" pusa lanumoana "i le tulimanu.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e masani lava ona tupu e le mafua ai ona iai ni faailoga e ese mai i le toto e le totogia. Afai e maualuga le suka mo le tele o aso ma o le inisalini e sili atu le leaga nai lo le mea masani, o le taimi lenei e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. I ia tulaga, e masani ona foliga mai o le maʻisuka na faʻaleagaina le inisalini ona o le le lelei o le teuina poo le toe faʻaaogaina o tui, poʻo se faʻamaʻi ua atiaʻe i totonu o le vavau.

Puipuiga ma togafitiga o nifo nifo

O le faʻamaʻi pipisi o le mataupu taatele lea o le maʻi pipisi. O le siama i le gutu e afaina ai gums, o aʻa aʻa o nifo ma e oo lava i ponaivi. Afai e le lelei le puleaina o le maʻisuka ma e maualuga le suka o le toto, ona avea lea ma tulaga lelei mo le ola o siama i le gutu. Ma o faʻamaʻi pipisi i le oral veve e faʻateleina le toto toto ma faʻaititia le tino o le tino ile inisalini. O le isi lea faʻataʻitaʻiga o se taamilosaga leaga.

O le mea lea, afai e maualuga le maualuga o le suka i le toto mo ni nai aso, o lona uiga o le mea muamua lava e ono mafua ai o le inisalini e faʻaleagaina, aemaise lava ona o le toe faʻaaogaina o tui tui. Afai o le inisalini e masani lava masani, ona tatau lea i le maʻisuka ona alu i le fomai nifo i se taimi vave e mafai ai. I le suʻeina o se faʻapogai o se siama, o le a suʻesuʻeina e le fomaʻi le paʻu ma le tafe o le malulu i luga o nifo taʻitasi. Afai o le tiga e faaalia ai o le nifo e iloa lelei ile malulu, ona mautinoa ai lea o se siama ma le afaina. E le gata i lea, o le fomai nifo o le a fofoina le nifo mama na o ia lava pe auina atu le tagata maʻi i se fomaʻi faapitoa ile tino.

Ia manatua o fomai nifo i atunuu e tautatala i le gagana Rusia, o tulaga masani ia o le lalolagi e sili ona taugofie ma i le taimi lava lea e maualuga maualuga, toetoe lava sili atu nai lo le itu i Sisifo. O tagata lelei mai iina eo mai iinei ina ia togafiti o latou nifo. O le mea lea, ua na o lo matou maasiasi e savavali ma ni nifo pala. E manatu foi o le siama o loo ola i le gutu e salalau i totonu o toto toto i le tino atoa ma faateleina ai le lamatiaga o le fatu fatu, faaleagaina ai puipui o toto toto mai totonu. O lenei talitonuga e lei maeʻa faʻamaonia, ae o le toʻatele o tagata atamamai e faʻamaonia. E le o le taʻua o faafitauli i nifo e faigata ai ona pulea le maʻisuka.

Faaiuga: saili ia oe o se fomai nifo lelei, ma sili atu i luma, lemu, ae o ou nifo e le afaina lava. Oe manaʻomia se fomai nifo o le:

  • e masani lelei i le auala o lana vaalele,
  • faʻaaogaina mea aoga mo le faʻatumu,
  • e le faʻasaoina ai faʻamatalaga,
  • aʻo leʻi faʻapipiʻiina le mea e teu ai i totonu o le tino, latou te faia se suega o le allergy,
  • ei ai lona natura agalelei e ala i le natura.

Ua fautuaina tagata uma e asiasi i le fomai nifo i masina uma e 6 masina. I le maʻisuka, e fautuaina e faia lenei mea i totonu o le 3 masina. I le taimi o nei asiasiga, o le maʻa ma le maʻa na faia i luga o ia mea e aveesea mai nifo. O le auala sili lea e puipuia ai faʻamaʻi pipisi o le oral vavao. E manaʻomia foi ona fufulu lau nifo i faalua i le aso, pe a uma le 'aiga o le taeao ma le po, ma taʻitasi pe a uma se taumafataga, faʻaaoga le fuga.

O le mea e leaga ai, e maualuga le maualuga o le suka o le toto mo le tele o masina pe a uma ona faʻamalolo maʻi uma i le gutu. O lona uiga e tatau lava ona e ave vailaʻau, lea e fautuaina e le fomai nifo. Afai e le aoga se vailaau faʻamaʻi, ona suia lea e le isi. Fualaau faʻamaʻi lelei pe leai - e mafai ona malamalama i lenei suiga e ala i suiga o lau suka toto ma le insulin.E taua foi le faia o faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo faatasi ma vailaau faʻamaʻi e sui ai siama aoga i totonu o le gastrointestinal tract e oti faatasi ai ma siama leaga e mafua mai i vailaau faʻamaʻi.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka ma le ARI

Mo maʻi uma e aunoa ma se faʻasesega, o le faafitauli pito i sili ona taua i faʻamaʻi pipisi o le manava o le tino o le tupu malosi lea o le toto suka. Mai le taimi o gasegase, o le endocrin system ua vaeluaina i le va o le fausiaina o hormones e foia ai le malulu masani ma ia gaosia ma faʻaaogaina le inisalini. E i ai se faʻafitauli i totonu o le tino, e mafua ai ona tulaʻi muamua le suka toto. E lua ituaiga o maʻisuka, ma o ē mafatia mai le 1st e lamatia ai le ketoacidosis, lea e lamatia ai le oti. O le maʻisuka ituaiga 2 e faigata tele i le hypersolar hypoglycemia, e tutusa ma le maʻi suka.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Faailoga e faʻaalia ai le malulu

Faʻalagolago i le lavelave o le faʻamaʻi, o le ARVI mo le maʻisuka e amata ile vaʻaia o le leiloa o le vai ma le susu. I tamaiti, o le malulu ma le maʻisuka e sili atu le leaga nai lo le maʻisuka matutua, ae mo nisi o faʻamaoniga, o le alu i se fomaʻi e faʻamalosia mo tagata uma. Mataʻutia:

  • faateleina le kulukose toto - 17 mmol / l,
  • togafitiga o togafitiga, faʻaleagaina ma le leiloa o le mamafa,
  • ketoacidosis
  • gaogao po o le leai o se malamalama
  • maualuga maualuga le tino o le tino,
  • manava ma vili mo le silia ma le kuata o le aso.
Toe foʻi i le laulau o mea

Maʻisuka Fomaʻi Fomaʻi

O le mea pito sili ona taua i le taimi o le malulu mo tagata e maua i le maʻisuka o le pulea o lou kulukose toto.

E fautuaina le fuaina o fua ile 2-3 itula, ma, pe a tatau ai, faʻaaoga vailaʻau o le hypoglycemic. Mo le iloiloga lelei o le tulaga mo le malulu ma le faʻaaogaina o metotia o togafitiga, o se tagata maʻi suka e fesiligia se fomaʻi. Ae maise lava tamaiti, o latou tulaga e sili atu ona lamatia, lea e mafua ai ona latou mataʻituina le ala o ni maʻi pipisi i totonu o le tino. I le aso lona 4 o le malulu, o le fomaʻi e pulea ai le acetone i le faanatinati. Glucose e fuaina i taimi uma: e tatau ona e alu i le 3.9-7.8 mmol / L. Mo le ausia o le sini, o se fua masani e mafai ona faateleina i le 20%, aua o mea leaga e le maua ai le lelei i soo se tulaga, ma o le a mautinoa lava le fesoasoani i le tino e vave ona feagai ma se malulu poʻo se fomaʻi. O le faʻafefe o le inisua, faamaʻi ma le maualuga fiva, sei vagana ai tofiga, o le masani ai ma le inu malosi o meainu e leai ni afi poʻo vai e mautinoa lava e fesoasoani. E matautia tele le faia o ni laasaga tutoatasi i soo se laasaga e aunoa ma le talanoa i se tagata tomai faapitoa.

Pills, pata, sipuni, otaota

Mo le maʻisuka, o se seti o togafitiga e faʻamoemoe e le gata i le faʻaitiitia o le malulu masani, ae faʻapea foi i le toe faʻafoisia o le malosi o le tino, faʻamaonia le paleni o le suka toto. E naʻo se fomaʻi e mafai ona ia iloiloina lelei le maualuga o faʻalavelave ma faʻamaonia ai fualaau: faʻafefe, fualaau mo le siama, vevela, tale. O vailaau faʻamaʻi mo le maʻisuka e mafai ona faʻaaoga uma lava, o nisi taimi e aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi. Ae i le faaopoopo atu ia i latou e aofia ai le suka, o mea ia o le sipuni, o lozenges mo togafitiga o le faai. E tele lava ina mafai ona suia i sauniuniga o laʻau. O le afifiina masani e masani ona fai mai "sugar free". O le faitauina o faatonuga mo le faʻaaogaina e faʻatagaina, ma afai e masalosalo, e taua le fautuaga a se fomaʻi.

Ia togafitia lelei e ala i le faʻamaʻaina.

Vitamin C e faʻamalosia ai le tino puipuia, lea e fesoasoani e togafitia vave ai le malulu. E maua i fualaau aina (mo le maʻisuka e le tatau ona faʻanofoina!), Fualaau faisua po o tapenaga o vailaʻau. E mafai ona togafitia oe i le manavaina, filifilia o fualaau oona poʻo meaola e le afaina ai allergies, o le ai ai aʻafiaga o le antimicrobial ma anti-inflammatory. O faʻamaʻologa e faʻamaʻo lelei ai le faai, faʻapea foʻi ma le faaopoopoina o le pa'ū i le isu, fesoasoani e faʻamoemoe i faʻaaliga o le tale o soʻo se aʻoaʻoga. O faʻamalologa e faia faʻatasi ma se faʻamalosi poʻo se togafitiga faʻaleaganuʻu: galaʻu poʻo aniani na tipiina i ni vaega ma tuʻu i luga o se ipu mo le faʻamaʻiina e gasegase.

O le a faʻamatalaina foi e le fomai poʻo fea o laʻau e sili ona lelei e puipuia ai e faʻaumatia le mafuaʻaga o le tiga. E taua le iloa pe faʻapefea ona faʻaaoga mataua mai le malulu masani: aʻo leʻi faʻaaogaina, faʻamama lelei lelei le vaʻaiga, faitau faʻamatalaga i tulaga e teu ai, filifili vailaʻau oona ma afaina ai le pancreas, mulimuli i tulafono faʻavae. A leai, oe mafai ona faʻaleagaina lou soifua maloloina e sili atu.

Ma le toto maualuga

E taua tele le fuaina o le mamafa ma ia togafitia i fualaau faasaina e aunoa ma ni meaʻai (a-adrenergic agonists). O vaega ia o le tele o mataua mai le isu o le isu ma sauniuniga tuʻufaʻatasiga, vaapiapi le toto toto, faʻaitiitia le faʻaogaina o le nasal ma le fulafula, aʻo alu aʻe le mamafa. Aʻo faʻavaivai mata, o se isi mea mo le maʻisuka o le faʻaaogaina o le maʻisuka. Ae na o le fomaʻi lava e mafai ona suʻeina faʻafitauli ma filifili fulufulu lelei mo le malulu masani poʻo fualaau. E afaina ai le popole, 'ai le gaʻo, gaʻo.

Malosiaga Mana

SARS e oso ese mai le fiaai, ae e le mafai ona e matelaina i le maʻisuka: e manaʻomia e le tino le tele o le malosi e tau ai. E taua le tuua o le meaai i le masani masani ina ia mafai ai ona taofia le faateleina o le suka. O meaai gaʻo-gaʻo-tamaoaiga o se punavai o le malosi (porridge, juice, yogurt). O itula uma lava, e fautuaina e ave suāsusu i le 1 XE (15 g).

Ole suamalie e aunoa ma le kesi poʻo le lauti, o fualaau suamalie mamago e maua mai ai le suka toto, afa afa o le apu o le apu poo le laʻau talipasi, garlic, aemaise lava lanu meamata, sukani, suamalie mumu, pasesa, kapisi, pateta, dogwood, fusi, - faʻaititia. O le tele tele o vitamini e fesoasoani e tau ai le malulu o loʻo maua i fualaau aina ma fualaʻau ma le paʻu faigata. Ua faasaina vine: e tele naʻo le kulukose, ma o lona maualuga ua uma ona ola. I faʻamaʻi pipisi o le manava, o le mamafa o mea taumafa e le aofia mai le taumafataga: falai, faʻafiafia, salima, gaʻo. E lelei le 'aiina o fualaau faisua, supa, cereals, aʻano tunu po o iʻa. O le maʻisuka faʻasosaʻo le taumafataga ma le fomaʻi.

Auala puipuia o le ARVI mo le maʻisuka

O le auala sili ona faatuatuaina o le aloese lea mai le maalili ma faʻafesoʻotaʻi ma tagata mamaʻi, aemaise lava le motu o tagata. O le siama e tumau pea i le lima pe a uma ona faʻafesoʻotaʻi ma pupuni o le faitotoa, faasitepu, felauaiga lautele. E le tatau i lima mama ona suʻe lou isu, mata pe 'ai: o le siama e ulufale i totonu o le tino e ala i le mucous membranes. E manaʻomia lou fufuluina o ou lima i taimi uma, solo i solo susu. O le mataupu o le tumama e taua i le tulaga o le faamamaina o fale. Afai o se tasi e vavalalata ma se tasi e maʻi, e taua tele le tauaveina o le fufuluina ma le susu o le potu i taimi uma e mafai ai. Talu ai ona o le siama e salalau i luga o otaota vaalele, e taua tele le aloese ma le talepe o isi tagata. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona maua mai le fulu i luma o le tau malulu. E le mafai ona tui mai le SARS.

Fomai tipitipi faafomaʻi

Maʻisuka ma le malulu masani. E mafai ona maua le malulu mai i tagata soifua maloloina i le 2 i le 3 taimi i le tausaga, ma tamaiti o loʻo i ai le tino le atoatoa - mai le 6 i le 12 taimi i le tausaga. Ae afai o maua e se tagata le maʻisuka, e mafai ona ia maua le malulu i taimi uma, ma e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻisuka. Ona maua ai lea o le siama malulu (ma o se maʻi viral) e tupu ai ni faʻafitauli faaopoopo i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto toto e amata ona oso maualuga. O le mea lenei e tatau ona e iloa pe afai oe mafatia i le maʻisuka poʻo le malulu masani.

, ,

Aisea e faʻamaua ai le maualuga o le toto suka i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka?

Afai e te malulu, ei ai se tulaga lamatia tele o le a tulaʻi mai lou suka toto. E tupu lenei mea pe a faʻaalia e lou tino ni hormones sili atu e tau ai faʻamaʻi viral. Mo se tagata soifua maloloina, o le masani lea - o hormones e mafai ona fesoasoani i tau tau, ae mo se tagata maua i le maʻisuka, e faigata ai ona maua le inisalini i le tau faasaga i lenei maʻi.

A maua le maualuga o le suka toto. E matua faigata lava ona feagai ma se malulu poʻo se isi faʻamaʻi e mafua mai i se siama - e mafai e se tagata ona aʻafia i faʻafitauli e pei o le ketoacidosis, aemaise lava pe afai ua maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Ketoacidosis o le faaputuputuina o le palapala tele i le toto. O lenei tulaga e lamatia ai le ola. Afai ei ai se maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava pe afai ua matua, e mafai ona ia atiaʻe se tulaga ogaoga e taʻua o le hyperglycemia o le hyperosmola. O lenei tulaga e vavalalata i le mea e taʻua o le maʻisuka coma. O lenei faafitauli, e tusa ai ma fomai, e mafua mai i le toto maualuga maualuga.

O le a se mea e 'ai e se tagata pe afai o loʻo ia te ia le maʻisuka ma le malulu?

Afai e maua oe i le maʻisuka, e le mafai ona e lagona le fiaai fiaai mo se malulu. Ae e taua le aua nei e matelaina, ae i soo se tulaga taumafai e 'ai se mea. E mafai ona e filifilia oloa mai le maʻisuka mai lau lisi masani.

Porridge, yogurt, fualaau suamalie - e tatau ona e aofia ai oloa o loʻo i ai gaʻo i totonu o le lisi, aemaise fualaau aina, ae le sili ona suamalie. Afai e te fiaai, o lou suka toto e mafai ona paʻu malie, e oʻo atu ai i se tulaga vaivai.

Afai o faʻamaoniga o se malulu i totonu o se tagata e maua i le maʻisuka eo mai faatasi ma fiva, vuluina, poʻo le manava, ia mautinoa ia inu i se ipu vai mafanafana, e le o le carbonated i itula uma. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e aloese mai le faʻamalolo.

Afai o le maualuga o le suka i lou toto e maualuga tele, inu lauti ma le faʻaogaina, vai mafanafana poʻo se vai o le mineral e aunoa ma le kesi - e mafai ona e faia lenei mea malie, i nai sipuni laiti. Afai e te manaomia le totoina o lou toto toto, inu le afa ipu o le sua o le apu poo le ½ ipu o le lauti. Ia siaki i taimi uma e te 'ai pe inu ina ia le feteenai ma lau maʻisuka masani, ia mautinoa o nei meaʻai ma vai e faʻatagaina e lau fomaʻi i lou tulaga.

O a vailaʻau e mafai e tagata ona inu mo le malulu ma le maʻisuka?

Tagata e maua i le maʻisuka e le mafai uma ona togafitiga uma. E taua tele le aloese mai mea taumafa maualuga i le suka. Ae iloa e tagata uma o vailaau malulu vai e masani ona iai le suka. O le mea lea, ia mautinoa e faitau le igoa o fualaau faasaina aʻo leʻi oʻo i le malulu, e tusa lava pe mama i le taimi muamua e iloa ai lole, e fuafua ai pe tele suga i lenei oloa. Afai e le masalosalo i lau filifiliga, talanoa lau fomaʻi.

A faʻatau mai nei oloa, e tatau i tagata e maua i le maʻisuka ona manatua o latou vailaau e tatau ona faʻaigoaina o le "sugar free".

Afai ei ai lou toto maualuga, e tatau ona e aloese mai soʻo se vailaau malulu lea e aofia ai ni meaʻai e mafai ona faʻaleleia lou toto maualuga. E tusa ai ma le American Heart Association, e le tatau ona faʻaaogaina tagata faʻamaʻi solo i tagata e maualuga le toto maualuga.

Faʻafefea ona puipuia se malulu pe'ā maua e se tagata le maʻisuka?

Pe o maua e se tagata le maʻisuka pe leai foi, ia faʻaaoga pea fualaau faʻaonaponei fou e faʻaitiitia ai faʻamaʻi pipisi e pei o le malulu poʻo le fomaʻi masani. O le puipuia o le salalau o le malulu e amata i le mea moni o tagata uma o lou aiga e masani ona fufuluina ma le mama o latou lima. E leai se tui malulu, ae talanoa ma lau fomaʻi e uiga i le tuʻuina atu o tui tui i tausaga taʻitasi e aloese ai mai le maua o le siama. E mafai e lenei siama ona faaopoopo se avega mamafa i le tino, ona faigata ai lea ona pulea le toto toto i totonu o le malulu.

Maʻi ma le maʻisuka o faʻamaʻi ia e mafai ona faʻalavelaveina ai lou olaga. Aloese mai le malulu masani - i se olaga ola maloloina ma le taʻaloga.

Tuua Lau Faamatalaga