Le toto hyperglycemia toto: faailoga ma le 3 faigata

Taimi hyperglycemia o le mafuaʻaga o le atinaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli o le faʻamaʻi, ma o faʻalavelave macroangiopathic o le mafuaaga autu lea o le maliu o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O se suʻesuʻega talu ai nei e saienitisi na faʻamaonia ai o le faʻaleleia atili o le glycemic control e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻalavelave macroangiopathic i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Seia oʻo mai talu ai nei, o le taulaiga autu o togafitiga o le faaitiitia o le HbA1c maualuga, ma le faamamafa faapitoa i le anapogi glycemia. Ae ui i lea, e ui o le anapogi anapogi e tatau ai, e masani lava e le lava e maua ai le lelei o le pulea o le glycemic. I le taimi nei, ua maua se aofaiga o faʻamaumauga e faʻaalia ai le pa'ū tolopoina (pe'ā uma ona 'ai) glucose plasma o loʻo i ai le taʻitaʻia le matafaioi ma tutusa tutusa le taua e ausia ai le maualuga o le hemoglobin (HbA1c).

O se taunuuga, e mafai ona talitonuina lena mea posterala hyperglycemia postprandial o se tulaga tutoʻatasi faʻafitauli mo le atinaʻeina o faʻalavelave macroangiopathic.

O le mea lea, o le postprandial glycemia e mafua ai ni faafitauli ogaoga, ma e tatau ona pulea.

E tele suʻesuʻega ua faamaonia ai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose plasma glucose e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻalavelave o faʻafitauli faigata. O le mea lea, o le togafitiga e taulai i le faʻaitiitia o le anapogi glycemia (GKH) ma le postprandial glycemia e matua taua lava le ausia o le lelei o le pulea lelei o le glycemic e ala i le puipuiga o le puipuiga maʻisukafaʻafitauli.

FESILI MO LE TALANOAGA

1. O le maʻi suka, faauigaina.

2. Faʻavasegaga o le maʻisuka.

3. O ituaiga autu o le maʻisuka.

4. Faʻamaumauga o faʻamaumauga mo le maʻisuka ituaiga I ma II.

5. O faʻapogai iloga ma faʻamatalaga faʻapitoa.

6. Inisalini, aʻafiaga ile metabolism.

7. Hyperglycemia ma glucosuria.

9. Faʻaleagaina le kulukosese.

10. Taʻiala faʻamaonia mo le iloiloga o le suʻega-toleniga suʻega.

11. Faʻatonuina le anapogi glycemia.

12. O le le atoatoa o le inisalini ma le aiga.

13. Faʻasalaga hyperglycemia

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:Mo tamaiti aʻoga o le vaiaso o loʻo i ai foi, ese ma le suʻega. 9144 - | 7325 - pe faitau mea uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

Le manatu o le hyperglycemia - o le a lea mea

O le maʻi suka o le solia lea o le metabolism (carbohydrate, protein, gaʻo, masima vai ma minerale). E faʻatonutonu ai maualuga maualuga o le kulukose i tagata matutua ma tamaiti, o se hormone faapitoa, insulin, e faʻaaoga.

Laʻasaga o le insulin e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi:

  1. Pusa 1 - o le faagasologa o le gaosiga o vailaʻau i le pancreas ua faʻalavelaveina - o togafitiga e faʻavae i le faʻaauau pea o le injections ma le tausisia lelei o le taumafa.
  2. Tusa 2 (mai le maʻisuka e faalagolago i le insulin) e faʻaleagaina ai le iloa e tisipesa o aʻafiaga o le inisalini (o le mea lea e faʻapupulaina ai le kulukose i totonu o le toto ona e le ulu atu i sela).

I totonu o le maʻisuka, o loʻo faʻavaivaia galuega faʻapitoa (faia o le inisalini). Afai o se tagata e le maua i le maʻisuka, a maeʻa ona 'ai le tele o meaʻai, ei ai se maualuga e maualuga i le 10 mmol / l, o lona uiga o loʻo i ai se taufaʻamataʻu o le atiaʻe o le ituaiga 2 maʻi.

Glycemia - o le a

Afai e siitia le uiga i le 16.4 mmol / l, ona i ai lea o se taufaamatau o se coma poo se tulaga muamua. I latou e maua i le maʻisuka, e lua ituaiga o hyperglycemia - postprandial (pe a uma ona 'ai e sili atu nai lo le 9.9 mmol / l), anapogi (hyperglycemia) (afai e le o faʻamalo meaai mo le sili atu ma le 8 itula, ona maualuga lea o le kulukose i le 6.9 mmol / l).

I le glycemia, o le toto toto e tatau ona fuaina i taimi uma.

O le Hyperglycemia e vaʻaia e tikeri o faigata nei:

  • I luga o le tino (5.9-9.9 mmol / l),
  • Tulaga maʻaleʻale (9.9-15.9 mmol / l),
  • Tele (sili atu i le 15.9 mmol / L).

O i latou e maua i le maʻisuka e tatau ona pulea o latou kulukose o le toto, e pei o se vaitaimi faaumiumi o le hyperglycemia, ei ai le tulaga lamatia o le atiaeina o mea leaga i vaʻa toto, nesi ma isi tulaga matautia (coma, ketoacidosis). Aisea ua i ai se toe foi - e faigata ona togafitia i latou pe aveese ni faailoga. O le faateleina o le toto suka e mafai ona tupu mo le tele o mafuaʻaga (o lenei tulaga e matua lamatia ma e manaʻomia vave faʻasaʻo). Afai o le kulukose i totonu o suʻega e maualuga aʻe nai lo le masani, e tatau ona faia se suʻega.

O le faateleina o le suka e mafai ona feteenai ma le talaaga o tulaga faigata, o mea e sili atu, ulaula, mamafa o le tino.

Ina ia mafai ona faatuatuaina taunuuga, ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona aua le popole, aua le ulaula ma aloese mai le mamafa o le tino. O le atinae o le hyperglycemia e faafaigofieina e ala i le taumafaina, popole, popole tele, pe, i se isi itu, o le tele o le pasi i le olaga, faamai masani ma faamai pipisi e mafua ai foi faailoga o le hyperglycemia. O le toto toto e mafua mai i faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, hyperthyroidism, pancreatitis, ma le kanesa o le pancreatic, Cushing syndrome, faʻalapotopotoga e faʻaosofia ai hormones, faʻalauteleina le suka, taʻavale, faʻaleagaina o le myocardia, faʻaaogaina o fualaau (o le tele o fualaau oona, thiezide diuretics, estrogens, glucagon ma isi).

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O le mafuaaga autu e atiaʻe ai le hyperglycemia o le maualalo o le insulin (o le homone e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto). Ma ona o le misia o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka, o le hyperglycemia e mafai foi ona atiaʻe.

Faailoga o le hyperglycemia e tatau ona tautalagia ina ia aloese ai mai le ogaoga o faafitauli i le lumanaʻi:

  • O le fia inu tele (pe a oʻo mai le kulūkose, e lagona e le tagata le naunau e inu - e mafai ona inu i le 6 lita o le vai i le aso),
  • Gutu gutu
  • Le talafeagai vaivaiga o le tino,
  • Pau le mamafa i se meaʻai masani,
  • Tue le paʻu
  • Le iloa le mafaufau
  • Faʻafitauli leaga
  • Tatala
  • Faʻailogaina
  • Laasaga eleelea ma malulu.

Afai e te maua ia uiga i lou fale, e tatau ona e suʻe suʻega kullukose. O se tagata e mafatia i le hyperglycemia e tatau ona fuaina fua o suka (i luga o se manava gaogao ma e uma foi ona 'ai). E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai e maualuga tele ia faailoilo.

O le faateleina o le suka o le toto e mafai ona mafua mai i le tele o faamai eseese.

E taua le mulimuli i se mea taumafa - ae naʻo le maea ai o feutagaiga ma se fomaʻi.

E masani lava, o le inisalini ua faatonuina mo togafitiga o maʻi. Afai o le syndrome e le mautonu, o lona uiga tonu o le maʻi endocrine autu lea e mafua ai lenei maʻi.

O le a le hyperglycemia i tamaiti

I tamaiti, o le hyperglycemia e masani lava ona tupu. Afai o le faʻatonuga o le kulūkose anapogi o le 6.5 mmol / L pe sili atu, ma a maeʻa le 9 mmol / L pe sili atu, e faʻamaonia le siama. E mafai foi ona maua i le pepe le pepe i pepe faatoa fananau mai - o le tele o pepe e fananau mai e mamafa le 1.5 kg pe itiiti.

E faʻapea foi i tulaga lamatia oi latou ia na mafatia o latou tina i le maitaga:

Faʻasolosolo taimi e le togafitiina, o le hyperglycemia e taʻitaʻia ai faʻafitauli ogaoga. E i ai le le atoatoa o le mafaufau, o le maualuga o le suka, e mafai ona oʻo atu ai i le cerebral edema poʻo le afaina ai. Talu ai nei, o tamaiti ma tamaiti matutua i tulaga ogaoga ua talia i le falemaʻi, talu ai ona e leʻi maua i le taimi le maʻi o le hyperglycemia.

O mea taua mo lona atinaʻeina i tamaiti e le lelei le paleni o meaai, mamafa tele o le tino ma le mafaufau, poʻo le leai foi o se gaioiga faaletino.

E tatau ona faʻatapulaʻaina gaʻo gaʻo vave - e maua i le tele o meaʻai uma lava, aemaise i meainu suamalie. E tele taimi e vave faʻafuaseʻi ona tupu le tulaga ma alualu i luma. Glucose ua tuʻuina ifo i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o loʻo faʻamaonia se togafitiga atoatoa lea o le a aofia uma ai vailaʻau ma meaʻai. E tatau ona siakiina e le aunoa le suka o le toto. O le mafuaaga autu o le hyperglycemia o le le paleni. E taua tele le mulimuli i tulafono faʻapitoa - faʻaaogaina le tele o vai, e masani ona 'ai, fualaau aina ma fualaʻau fou, faʻaitiitia le taumafaina o meaʻai vevela, gaʻo ma falai, o meaai e aofia ai meaʻai uma o le protein (fuamoa, aano o manufasi). maʻisuka. O gaioiga faaletino (faia o taʻaloga, mo se faʻataʻitaʻiga, ma, i se tulaga aoao, soʻo se taaloga) e fesoasoani e faʻaleleia ai le metabolism i le tino ma fesoasoani ai e maualalo le kulūkose ma faʻamautuina le masani. E oʻo lava i le afa itula o le gaioiga i le aso o le a aumaia ai faʻamanuiaga sili i le tino - e mafai ona uila, savali, tenisi, taʻalo i le badminton, e oʻo lava i le tuʻuina atu o le elevise, e lelei atoatoa mo le suka maualuga.

Etiology

  • agamalu hyperglycemia - 6.7-8.2 mmol / l,
  • ogaoga faʻamaoni - 8.3-11.0 mmol / l,
  • mamafa - e sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • ma se faailoga o le sili atu i le 16.5 mmol / l, precoma e atiina ae,
  • faatasi ai ma se faailo e sili atu i le 55.5, e tupu mai ai se coma hyperosmola.

Mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo iai ni faʻalavelave tumau o le gaosiga o le gaʻo, o nei tulaga taua e ono eseese lava.

Etiology

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le hyperglycemia postprandial o le sili atu lea o le suka o le toto i le 10 mmol / L pe sili atu pe a uma se taumafataga masani masani. O le taua o le faʻasalalauina ma le faʻataʻitaʻiga o le hyperglycemia i le pathogenesis o le leva o faʻafitauli o le maʻisuka vascular e matuā maualuga lava. O le faʻafitauli o le gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e fausia ai le tele o tulaga lamatia mo toto toto ma le fatu, e aofia ai:

  • Mafuaaga
  • Toto maualuga.
  • Maualuga maualuga o le inhibitor 1 faʻafouina fibrinogen ma plasminogen.
  • Vaʻaia.
  • Dyslipidemia, lea e masani ona iloa e le maualuga o le HDL cholesterol (maualuga lipoproteins) ma le hypertriglyceridemia.
  • Faʻafouina insulin.

O le tino mai maʻi o le fatu ma le numera o faʻamaʻi faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e 3-4 taimi e maualuga atu nai lo tagata o le vaitausaga e tasi ae le maua i le maʻisuka.

O le mea lea, o mea e ono aʻafia ma aʻafiaga e mafua mai i le maʻisuka ituaiga 2, e aofia ai le inisalini ma le hyperglycemia, e tatau ona nafa ma le atinaʻe vave o le atherosclerosis vascular i nei maʻi.

Faailoga masani o le pule maualuga o le suka (toto hemoglobin glyc, anapogi glycemia level) e leʻo faʻamatalaina atoatoa le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular in patients with type 2 diabetes. O aʻafiaga faʻamaonia e ono aofia ai:

  1. Toto maualuga.
  2. Vaʻaiga faʻasologa.
  3. Itupa (alii e sili atu ona faigofie).
  4. Dyslipidemia.
  5. Tausaga.
  6. Fuʻa.

Faʻasologa o le kulupu o le kullukose

Ae, talu ai o taunuuga o suʻesuʻega loloto ua faʻaalia, o le postprandial glycemia e taʻalo tutusa i le atinaʻe o maʻi fatu fatu ma le atherosclerosis. O se suʻega o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i le iloiloina o le lamatiaga o le tino i eseesega eseese o le hyperglycemia ua faʻaalia ai o le faʻatonuina o le glucose o se tulaga tutoatasi lea e sili atu ona vavalo nai lo le hemoglobin glyc.

O lenei suʻesuʻega na faʻamaonia ai, pe a suʻesuʻeina le aʻafiaga o se maʻi cardiovascular leaga o le maʻisuka ituaiga 2, e le gata o faʻamaoniga o le anapogi glycemia HbA1c, ae o le maualuga foi o le kulukose i le toto 2 itula pe a maeʻa se taumafataga e tatau ona amanaia.

Taua! O le sootaga i le va o le anapogi ma le postprandial glycemia e mautinoa lava o loʻo i ai. E le mafai e le tino ona taulimaina ma le manuia le tele o meaʻai gaʻo na maua i le taimi o taumafataga, lea e tau atu ai i le faaputuputuina poʻo le le faʻaitiitia o le kulukose. O se taunuuga o lenei mea, o le maualuga o le glycemia e vave faʻaleleia vave pe a uma ona 'ai, e le pa'ū i le ao, ma e masani lava o le anapogi o le toto toto o loʻo tausia.

E i ai le manatu e faapea, mo le iloiloina o le lamatiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system, o le maualuga o glucose pito i totonu o le toto i le maʻisuka e faʻapitoa tuusaʻo ma meaʻai e sili atu lona taua nai lo le anapogi glucose.

Afai o le tagata maʻi e iai ni faʻailoga o vailaʻau faʻapitoa ma le microcirculatory i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo taʻu mai ai o le hyperglycemia postprandial na tupu i se taimi umi ao lei maua le faʻailoga o le maʻisuka, ma o le lamatiaga o le maualuga o faʻafitauli na i ai mo se taimi umi.

O loʻo i ai se manatu malosi e uiga i le faʻaaogaina o le maʻisuka i tausaga talu ai nei. O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaleagaina ai le inisalini ma le faʻamalosia o le inisalini, o le atinaʻeina e faʻalagolago i se tuufaatasiga o mea e maua mai pe faʻaleagaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, na maua ai o le masini o le homeostasis e faʻalagolago i le faʻaaogaina o manatu i totonu o le faʻalavelave o le ate - aveese mea e faʻaaoga - pancreatic beta cells. I le fomaʻi o le maʻisuka, o le leai o se laʻasaga muamua o le puleaina o le inisalini e taua tele.

E le o se mea faalilolilo e fesuisuiai le glycemia i le ao ma oʻo i le maualuga o meaʻai pe'ā uma ona 'ai. O le faʻaaogaina o le inisalini o faʻasaolotoina i tagata soifua maloloina lelei, e aofia ai le tali atu i foliga vaaia ma le manogi o meaai, lea e fesoasoani i le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata e leai se faʻafitauli o le glucose toleni (NTG) poʻo le maʻisuka, o le toe faʻaleleia o le kulukose e oʻo atu ai i le faʻanatinati vave o le inisalini, lea e oʻo atu i le 10 minute lona oʻo i lona tau. A maeʻa ona mulimuli lea i le vaega lona lua, o le pito i luga e tupu ile 20 minute.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le NTG, o le toilalo e tupu i lenei faiga. Ole tali ile inisalini o se vaega atoa poʻo se vaega ole toesea (amataga vave o le manava insulin), o lona uiga e le lava pe faʻatuai. Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le vaega lua e mafai ona faʻavaivaia pe tausia. O le tele o taimi, e tutusa lelei ma le glucose toleni, ma i le taimi lava e tasi e leai se faʻavaivaia o le kulukose.

Faʻalogo lelei! O le amataga o le faʻaaogaina o le inisalini e fesoasoani i le sauniuniga o tisipese lautele i le taimi o le kulukose ma faʻaogaina ai le faʻamalosia o le insulin.

E le gata i lea, ona o le amataga o le vaega, o le gaosia o le kulukose e le ate o loʻo taofia, lea e mafai ai ona puipuia le glycemia postprandial.

Faʻafitauli hyperglycemia

Aʻo tupu le faʻamaʻi, lea e faia ai le taʻitaʻia o le hyperglycemia, o vaʻa beta e maumau a latou gaioiga ma faʻaumatia lela o pulupulu, o le aʻafia o le manava o le inisalini e faʻalavelaveina, ma o lenei mea e faʻapupulaina ai le glycemia.

O se taunuuga o nei suiga faʻaleaga, o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona atiaʻe. I le aliali mai o le maʻi o le maʻisuka e aofia ai:

  1. Faʻafitauli faʻafitauli.
  2. Faʻaogaina o le eletini e le o le enzym.
  3. Faʻaaogaina o le kulukose.

O le Hyperglycemia o loʻo tauaveina le galuega autu ile faiga o le faʻaalia o nei faiga. E faʻamaonia e tusa lava pe leʻi faʻamaonia le maualuga o le anapogi hyperglycemia, 75% o peta beta latou te leiloa a latou galuega. O le mea e lelei ai, o lenei faagasologa e mafai ona toe suia.

Ua maua e saienitisi o lapopoa o peta pancreatic i se tulaga malosi, o lona uiga, e faafouina i taimi uma ma o le beta-cell mass e fetaui ma manaoga o le tino mo le insulin.

Ae faʻatasi ai ma le faʻasolosolo pea o le hyperglycemia, o le mafai ona ola i ni peta beta e fetaui lelei ma le inisalini i le faʻaoʻoina o le kulūkose e matua faʻaititia.O le leai o lenei tali i le utaina o le kulukose e mafua mai i le solia o le 1st ma le 2 vaega o le manava o le inisalini. I le taimi lava e tasi, o le hyperglycemia masani e ono aʻafia ai le aʻafiaga o amino acids i luga o siama peta.

Glucose gasegase

O le gasegase o le inisalini i le hyperglycemia masani o se auala e mafai ona faʻaaogaina, pe a faʻatulagaina le gaosiga o gaʻo. O le mafai gasegase o le hyperglycemia e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini e taʻua o le gaʻo kulukose.

O lenei togafitiga, lea na atiae e faasaga i le talaaga o le hyperglycemia masani, o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le inisalini maualuga. E le gata i lea, o le gasegase o le kulukose e mafua ai le faʻaogaina o sela peta, lea e faʻaalia i le faaitiitia o la latou galuega faalilolilo.

I le taimi lava e tasi, o nisi o amino acids, mo se faʻataʻitaʻiga, o le kulutamine, e matua aʻafia ai le gaioiga o le inisalini, faʻafaigofieina le faʻaaogaina o le kulukose. I ia tulaga, o le maʻi ua maua i le fausiaina o se taunuuga o le fausiaina o oloa gaosia ai le metabolic - hexosamines (hexosamine shunt).

E faavae i lenei mea, e manino lava o le hyperinsulinemia ma le hyperglycemia e mafai ona galue moni e avea ma tulaga lamatia tulaga ese mo faʻamaʻi fatu fatu. O le faʻasalalauina ma le faʻataʻitaʻiga o le hyperglycemia e mafua ai le tele o togafitiga faʻaleagaina e aʻafia ai i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le hyperglycemia masani e aofia ai le malosi o le faʻavaeina o faʻamalolo e leai se totogi, lea e mafai ona fusifusia i lipid molecules ma faʻaosoosoina ai le atinaʻe vave o le atherosclerosis.

O le fusifusia o le NO molecule (oxide nitric), o se vasodilator malosi lea na faʻamaonia e le meli, e faʻaleleia ai le lelei o le endothelial ma le faʻavaveina o le atinaʻe o le macroangiopathy.

O se numera faapitoa o radical free e masani ona faia i totonu o le tino i vivo. I le taimi lava e tasi, o le paleni e tumau i le va o le gaoioiga o le puipuiga o le antioxidant ma le maualuga o mea faʻamaʻi (free radicals).

Ae i lalo o nisi tulaga, o le faʻavaeina o faʻamalosi faʻamalosi, e faʻateleina ai le faʻalavelave faʻamalolo, faatasi ai ma le le mautonu i le va o nei faiga ma le faateleina o le aofaʻi o faʻamaʻi, lea e oʻo atu ai i le faʻatoʻilaloina o molelaʻau olaola.

O nei meaola leaga ua avea ma faailoga o le atuatuvale oxidative. O le maualuga o le faʻamalositino e mafua mai ona o le hyperglycemia, faʻateleina le autooxidation o le kulukose ma lona auai i faiga o le protein glycation.

O le tele o faʻamaumauga e leai se totogi o le cytotoxic pe a sili atu le tele o latou tulaga. Latou te taumafai e puʻeina le eletise lona lua poʻo le isi elemene mai isi meaola, ma mafua ai ona faʻalavelaveina pe faʻaleagaina le fausaga o sela, masini, okeni.

Ua faʻamautuina i le faagasologa o le atiinaʻeina o le maʻisuka ma le atherosclerosis, o le saʻo tonu lava lea o faʻamalolo e leai se totogi ma le faʻamalosia o le faʻamaʻaloga lea e aofia ai:

  • faʻatasi ma le leai o se inisalini,
  • taʻitaʻia le hyperglycemia.

O le Hyperglycemia atonu o le faailoga autu lea o le gaosiga o le gataifale o le gataifale.

Togafitiga o le hyperglycemia postprandial

Ina ia maua le taui mo le gaosiga o le carbohydrate, o se mea talafeagai le faʻaaoga o se seti o mea e aofia ai:

  • i se paleni taumafa
  • i gaoioiga faaletino,
  • i togafitiga faafomaʻi.

Faʻalogo lelei! O se mea tāua i le togafitiga lelei o le maʻisuka o se taumafa-calorie meaai ma lava gaioiga faaletino. O meaai e tatau ona taulai i se tulaga lautele o le gaʻoina o gaʻo ma aemaise lava mea mama. O nei faiga e faʻalavelave ai i le atinaʻeina o le hyperglycemia postprandial ma aʻafia ai lona faʻasalalau i le aso atoa.

I le avea ai o se tulafono, o meaʻai ma gaioiga faʻaletino e le mafai ona feagai ma le maualuga o le kulukose o le gase, lea e oʻo atu ai i le anapogi ma le postprandial glycemia.

Talu ai o le hyperglycemia o le fesoʻotaʻiga autu lea e aʻafia ai le inisalini, o le fesili o togafitiga fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tulai mai. O le tele lava o taimi, e faʻaaoga ai sulfonylurea faʻatoʻaga mo lenei mea.

O fualaau o lenei vaega e faʻaleleia ai le inisalini ma faʻaitiitia le anapogi glycemia. Ae e itiiti lava se aafiaga i luga o le hyperglycemia.

O le vavalalata vavalalata i le va o le gasegase o le cardiovascular ma le postgrandial hyperglycemia e maua mo fomaʻi ma le maʻi, i le isi itu, o le mataʻituina pea o le hyperglycemia postprandial, ma i le isi itu, o le faʻaaogaina o tulafono faatonutonu e faasaʻo ai le glycemia.

O le puipuia o le hyperglycemia mulimuli ane e aunoa ma le faateleina o le pulelasi o le inisalini hormone insulin e mafai ona ausia e ala i le faatapulaaina o le faʻavasegaina o gaʻo i totonu o le tootoo laiti e faʻaaoga ai le acarbose.

Faʻalagolago i faʻamaumauga o suʻesuʻega e faʻamaonia ai le taua o le amino acids (sei vagana ai le kulukose) i le masini o le inisalini e ala i peta beta i le meaʻai, na amataina le suʻesuʻega i luga o le suka o le faʻaaogaina o analogues o le benzoic acid, o le phenylalanine, lea na faaiuina i le faʻasologa o le repaglinide ma le numera.

O le gaioiga o le inisalini e faaosofia e latou e latalata i lona vave faaseeina masani i tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i le taimi o le feiloaʻiga. O fualaau oona e puupuu, ae vave vave, faafetai lea e mafai ona e taofia ai le faateleina o le suka pe a uma ona 'ai.

Talu ai nei, o faʻamatalaga mo le iniseti o inisalini mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua matua faateleina. E tusa ai ma fua faatatau e sili ona mausali, e tusa ma le 40% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia togafitiga o le inisalini. Ae ui i lea, o le hormone e maualalo ifo i le 10%.

Ina ia amataina le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2, o faʻaaliga masani o:

  • ogaoga faigata o le maʻisuka
  • Togafitiga
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • gasegase o le myocardial,
  • maʻitaga
  • faʻamaʻi.

O aso nei, ua matua malamalama lelei fomaʻi i le manaʻomia mo le inisalini o le inisalini e faʻamalolo ai le faʻalavelave o le glucose ma toe faʻaauau le galuega beta-cell i le maualuga o le hyperglycemia.

O le faʻaitiitia o le faʻaititia o le kulūkose o le ate i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le faʻatoagaina o faiga e lua:

Talu ai o le togafitiga o le inisalini e faʻaititia ai le gluconeogenesis, glycogenolysis i le ate ma faʻaleleia ai le gaioiga o le tino i le inisalini, e mafai ona faʻamaonia ai togafitiga o le maʻisuka.

O aʻafiaga lelei o togafitiga o le insulin i le maʻisuka e aofia ai:

  • faaitiitia i le anapogi i le hyperglycemia ma pe a uma ona 'ai,
  • faaitiitia le galu glucose gaosiga ma le gluconeogenesis,
  • faateleina le gaosiga o le inisalini e fai ma tali i le glucose stimulants po o le taumafaina o meaai,
  • faʻafouina o le antiatherogenic suiga i le talaaga o lipoproteins ma lipids,
  • faʻaleleia atili o suʻesuʻega o le olevabic ma le goto,
  • faʻaititia le glycation o lipoproteins ma pulu.

O le a le postprandial glycemia (hyperglycemia): faʻamatalaga ma faʻamatalaga

O le faʻaauauina pea o le numera o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma ona faʻalavelave faʻalavelave, o loʻo faʻavasegaina lenei faʻamaʻi o se faafitauli i le lalolagi atoa.

O le maʻi suka e le mafai ona faʻaagaga i soʻo se atinaʻeina o alamanuia ma atunuu tetele, poʻo ni setete e le o faʻasolosolo. O le WHO na manatu e tusa ma le 150 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi atoa. Ma o le siitia faaletausaga o le faamai o le 5-10%.

O faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka o maʻi cardiovascular, lea i le 70% o mataupu e oʻo atu ai i ni faʻalavelave faʻaleagaina. Mo lenei mafuaʻaga, o le American Association of Cardiology na mafua ai le faʻamaʻi o se maʻi cardiovascular.

Afai o maualuga lou suka toto

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 9 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka i le Rusia. O tausaga taʻitasi o le numera o tagata gasegase na te ola.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tele. O lona lamatiaga e mafua mai i le mea moni e faʻapea, e oʻo lava i se isi itu o le faʻamaʻi o le maʻi. Aua neʻi galo e uiga i faʻafitauli faʻafitauli, e pei o le taofiofia o le toe faʻataʻi, le fatu gaʻo ma le cardiovascular system.

O le avanoa e atiaʻe aʻafiaga le lelei i le lumanaʻi e mafua ona o le leaga o taui mo le maʻisuka. O le suka o le toto o le tagata maʻi e mafai ona fuafuaina e le numera o le hemoglobin glycated. O lenei faailoilo e fesoasoani i le siakiina o fesuiaiga uma i luga o le suka i luga o le tolu masina.

O le faateleina o le kulukose toto i tagata e leai se maʻisuka e tupu pe a uma ona 'ai. O le maualuga pito i luga o le suka toto i tagata e leai se maʻisuka e seasea ona sili atu i le 7.81 mmol, ma toe faʻaitiitia i le 5.51 mmol i totonu o le 2.1-3.1 itula ina ua uma ona 'ai.

Afai tatou te feutagaʻi ma tagata ua maua i le maʻisuka, o lona uiga o le maualuga o le kulukose o le toto e le faʻaitiitia ai le 2.1 itula talu ona 'ai ma e tutusa lava ma le pito maualuga.

Faʻavae i luga o le fautuaga a le International Diabetes Federation, e mafai ona tatou faʻataunuʻu e mafai ona afaina ai le tino atoa pe a tulaʻi mai le glycemia ma e manaʻomia le vave faʻasaʻo pe a tupu.

O le faateleina ole tulafono ole glucose plasma e matautia foi aua e mafai ona faatupuina ai le atherosclerosis i le lumanaʻi talu ai ole micro-faaleagaina tumau i puipui o toto toto mai totonu.

O le postprandial glycemia e matautia foi mo le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular. O lenei vaega o soliga ua avea ma mafuaaga masani o le oti. E le gata i lea, o le BCP e afaina ai le mafaufau o le mafaufau e galue i tagata matutua.

Ae, talu ai o taunuuga o suʻesuʻega loloto ua faʻaalia, o le postprandial glycemia e taʻalo tutusa i le atinaʻe o maʻi fatu fatu ma le atherosclerosis. O se suʻega o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i le iloiloina o le lamatiaga o le tino i eseesega eseese o le hyperglycemia ua faʻaalia ai o le faʻatonuina o le glucose o se tulaga tutoatasi lea e sili atu ona vavalo nai lo le hemoglobin glyc.

O lenei suʻesuʻega na faʻamaonia ai, pe a suʻesuʻeina le aʻafiaga o se maʻi cardiovascular leaga o le maʻisuka ituaiga 2, e le gata o faʻamaoniga o le anapogi glycemia HbA1c, ae o le maualuga foi o le kulukose i le toto 2 itula pe a maeʻa se taumafataga e tatau ona amanaia.

Taua! O le sootaga i le va o le anapogi ma le postprandial glycemia e mautinoa lava o loʻo i ai. E le mafai e le tino ona taulimaina ma le manuia le tele o meaʻai gaʻo na maua i le taimi o taumafataga, lea e tau atu ai i le faaputuputuina poʻo le le faʻaitiitia o le kulukose.

E i ai le manatu e faapea, mo le iloiloina o le lamatiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system, o le maualuga o glucose pito i totonu o le toto i le maʻisuka e faʻapitoa tuusaʻo ma meaʻai e sili atu lona taua nai lo le anapogi glucose.

Afai o le tagata maʻi e iai ni faʻailoga o vailaʻau faʻapitoa ma le microcirculatory i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo taʻu mai ai o le hyperglycemia postprandial na tupu i se taimi umi ao lei maua le faʻailoga o le maʻisuka, ma o le lamatiaga o le maualuga o faʻafitauli na i ai mo se taimi umi.

O loʻo i ai se manatu malosi e uiga i le faʻaaogaina o le maʻisuka i tausaga talu ai nei. O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaleagaina ai le inisalini ma le faʻamalosia o le inisalini, o le atinaʻeina e faʻalagolago i se tuufaatasiga o mea e maua mai pe faʻaleagaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, na maua ai o le masini o le homeostasis e faʻalagolago i le faʻaaogaina o manatu i totonu o le faʻalavelave o le ate - aveese mea e faʻaaoga - pancreatic beta cells. I le fomaʻi o le maʻisuka, o le leai o se laʻasaga muamua o le puleaina o le inisalini e taua tele.

E le o se mea faalilolilo e fesuisuiai le glycemia i le ao ma oʻo i le maualuga o meaʻai pe'ā uma ona 'ai. O le faʻaaogaina o le inisalini o faʻasaolotoina i tagata soifua maloloina lelei, e aofia ai le tali atu i foliga vaaia ma le manogi o meaai, lea e fesoasoani i le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata e leai se faʻafitauli o le glucose toleni (NTG) poʻo le maʻisuka, o le toe faʻaleleia o le kulukose e oʻo atu ai i le faʻanatinati vave o le inisalini, lea e oʻo atu i le 10 minute lona oʻo i lona tau. A maeʻa ona mulimuli lea i le vaega lona lua, o le pito i luga e tupu ile 20 minute.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le NTG, o le toilalo e tupu i lenei faiga. Ole tali ile inisalini o se vaega atoa poʻo se vaega ole toesea (amataga vave o le manava insulin), o lona uiga e le lava pe faʻatuai. Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le vaega lua e mafai ona faʻavaivaia pe tausia.

Faʻalogo lelei! O le amataga o le faʻaaogaina o le inisalini e fesoasoani i le sauniuniga o tisipese lautele i le taimi o le kulukose ma faʻaogaina ai le faʻamalosia o le insulin.

E le gata i lea, ona o le amataga o le vaega, o le gaosia o le kulukose e le ate o loʻo taofia, lea e mafai ai ona puipuia le glycemia postprandial.

Siaki lou fua suka. Afai e maualuga le maualuga o le suka i le toto, e tatau ona faʻaalia se faʻasologa, o lona uiga o nisi vaega faaopoopo ole insulin.

E aoga tele le suʻesuʻeina o urine mo ketones. O tino o Ketone e tupu pe a leai se inisalini. A o le isi taumafataga, toe siaki le maualuga o le suka ma fetuunai le fua o le insulin pe a tatau ai.

O se faasologa i aso taitasi e fesoasoani e aloese mai maualuga maualuga o suka. E tele taimi e mafai ai ona faʻamautu le maualuga o le suka ona o le masani ai o le inisalini, o se taimi o taumafataga faifai pea ma faʻamalositino masani.

I le isi itu, afai e masani ona fuaina lau suālaʻau ma fetuunai lou fuainumera o le inisalini i le aofaiga ma le taimi o taumafataga ma faamalositino, e mafai e lau fomaʻi ona faatagaina oe e taitaia se olaga sili atu ona toʻa.

  • Ole maualuga o le glycemia faʻataʻatia e tusa ai ma le tulaga e itiiti ifo i le 126 mg / dl.
  • Le maualuga saʻo o le postprandial glycemia e le sili atu i le 120 mg / dl. E faatagaina foi le 140 mg / dl.
  • E tusa ma le itula pe a uma le taumafataga, o le maualuga o le kulukose o le maʻisuka e oʻo atu i le 160 mg / dl. I tagata matutua, o nei tulaga faatauaina e sili atu le maualuga.

O le fua saʻo e itiiti ifo i le 140 mg / dl o le anapogi ma le 180 mg / dl pe a uma taumafa. O le hyperglycemia postprandial e tupu i tulaga taua ile laina mg / dl.

Gaʻo suka i le maʻisuka 2 itula pe a uma le taumafataga o sili atu i le 200 mg / dl e mafai ona faʻaalia le maʻisuka.

Faʻaitiitia le maualuga o le suka pe a maeʻa taumafa, o lona uiga o le hypoglycemia, e itiiti ifo ma le 50 mg / dl 4 itula pe a uma taumafa.

O maʻi e maua ai le inisalini ole inisalini poo le faʻaaogaina o le inisalini faifai pea e tatau ona faia i aso taʻitasi se talaaga faʻapitoa, e aofia ai le filifiliga o le kulukose: i le taeao i luga o se manava gaogao, tasi le itula ma le 60 minute pe a maeʻa taumafataga taʻitasi, ma ao lei momoe foi.

O le tagata maʻi e mafai ona fuafua le taimi o siakiina ia lava.

O le faʻaaogaina o se faʻaauau o le glucose control (CGMS) o se faʻaopoopoga i le siakiina o le tagata lava ia o loʻo faʻaalia i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai amioga lē lelei ma le masani ai o le hypoglycemia ma le leai o se faʻalauiloa, aua o lenei mea e faʻaleleia ai le saogalemu ma le lelei o togafitiga.

Mo le siakiina o le glucose i le toto, ua fautuaina e faʻaaoga mita glucose, o se taunuuga e siakiina le maualuga o le kulukose i le toto plasma, o le mea ua taʻutaʻuina i totonu o lomiga ma mea a le gaosiga e itiiti ifo i le 15% mo concentrations glucose ≥ 100 mg / dl (5.6 mmol / l) ma le 15 mg / dl (0.8 mmol / L) mo concento glucose

Postprandial glycemia (BCP) o le faateleina o le kulukose toto pe a uma ona 'ai. E silia i le 250 miliona tagata i le lalolagi ma e tusa ma le 8 miliona i Rusia o loʻo maua i le maʻisuka. O le numera o tagata gasegase e faaauau pea ona siitia i tausaga taʻitasi, e tusa lava po o le a le matua ma le atunuu o nofo ai.

O lo latou ola ua faʻafefeteina e le tupuga o faʻalavelave ogaoga mai mata, fatugaʻo, popolega ma le cardiovascular system, ma le "maʻisuka vae". O le mafuaʻaga o nei faʻafitauli o le le lelei o le pulea, lea e iloiloina i le maualuga o le hemoglobin glycini HbA1c, lea e atagia ai fesuiaiga uma i le kulukose toto mo le 3 masina.

I maʻi e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose toto 2 itula pe a uma le amataga o se taumafataga e latalata i le pito sili ona maualuga ma maua ai se faʻatusatusaga o le BCP.

O le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka ua faʻamaonia pe o le maualuga o le hemoglobin glycini (HbA1c) e sili atu i le 7%, ae 70% o le sao i le maualuga o HbA1c e faia i le maualuga o le glycemia 2 itula talu ona 'ai (BCP)> 7.8 mmol / L .

O Taʻiala mo le Puleaina o le Postprandial Glycemia e le International Diabetes Federation (IDF, 2007), e faavae i luga o se maualuga o faʻamaoniga, faʻamaonia o le BCP e matautia ma e tatau ona faasaʻo.

O le faateleina le le pulea o le kulukose pe a uma ona 'ai mea e faaleagaina ai totonu o le vaa - o le endothelial tissue, mafua ai le atinaʻe o micro-macroangiopathy. O le maualuga ole maualuga o le PPG e le gata i le glucose, ae o le lipotoxicity foi, e mafua ai le alualu i luma o le atherosclerosis.

BCP o se tulaga faʻavae tutoatasi mo le atinaʻe o le macroangiopathy ma le maʻi cardiovascular i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma aemaise le ituaiga 2 (o le mafuaaga autu o le maliu o tagata). BCP e fesoʻotaʻi ma le tele o aʻafiaga o le retinopathy, o le tele o faʻamaʻi o le mafaufau, galuega le lelei o le mafaufau i tagata matutua.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaoniaga i le va o le le lelei o le pulea lelei ma le atinaʻeina o le atuatuvale, lea, e avea ma mea faigata i suiga o togafitiga o le maʻisuka.

Glucose o le plalasma e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga, aʻo fautuaina le alo o le hypoglycemia e aloese (ua fuafuaina le 2-itula e tusa ai ma fautuaga a le tele o maʻisuka ma fomaʻi).

O le mataʻituina e le tagata lava ia o le auala tumau lea mo le mataituina o le kulukose. Mo tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le inisalini e togafitia, e tatau ona faʻatinoina ia le itiiti ifo ma le 3 taimi i le aso. Mo tagata mamaʻi e aunoa ma le inisalini, e taua foi le siakiina o oe lava ia, ae o lona tulafono e filifilia taitoatasi e faalagolago i le glycemia ma le ituaiga o togafitiga o le hypoglycemic.

Faʻamaʻo saʻo i le maʻisuka

Ina ia maua le taui mo le gaosiga o le carbohydrate, o se mea talafeagai le faʻaaoga o se seti o mea e aofia ai:

  • i se paleni taumafa
  • i gaoioiga faaletino,
  • i togafitiga faafomaʻi.

Faʻalogo lelei! O se mea tāua i le togafitiga lelei o le maʻisuka o se taumafa-calorie meaai ma lava gaioiga faaletino. O meaai e tatau ona taulai i se tulaga lautele o le gaʻoina o gaʻo ma aemaise lava mea mama.

I le avea ai o se tulafono, o meaʻai ma gaioiga faʻaletino e le mafai ona feagai ma le maualuga o le kulukose o le gase, lea e oʻo atu ai i le anapogi ma le postprandial glycemia.

Talu ai o le hyperglycemia o le fesoʻotaʻiga autu lea e aʻafia ai le inisalini, o le fesili o togafitiga fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tulai mai. O le tele lava o taimi, e faʻaaoga ai sulfonylurea faʻatoʻaga mo lenei mea.

O fualaau o lenei vaega e faʻaleleia ai le inisalini ma faʻaitiitia le anapogi glycemia. Ae e itiiti lava se aafiaga i luga o le hyperglycemia.

O le vavalalata vavalalata i le va o le gasegase o le cardiovascular ma le postgrandial hyperglycemia e maua mo fomaʻi ma le maʻi, i le isi itu, o le mataʻituina pea o le hyperglycemia postprandial, ma i le isi itu, o le faʻaaogaina o tulafono faatonutonu e faasaʻo ai le glycemia.

O le puipuia o le hyperglycemia mulimuli ane e aunoa ma le faateleina o le pulelasi o le inisalini hormone insulin e mafai ona ausia e ala i le faatapulaaina o le faʻavasegaina o gaʻo i totonu o le tootoo laiti e faʻaaoga ai le acarbose.

Faʻalagolago i faʻamaumauga o suʻesuʻega e faʻamaonia ai le taua o le amino acids (sei vagana ai le kulukose) i le masini o le inisalini e ala i peta beta i le meaʻai, na amataina le suʻesuʻega i luga o le suka o le faʻaaogaina o analogues o le benzoic acid, o le phenylalanine, lea na faaiuina i le faʻasologa o le repaglinide ma le numera.

O le gaioiga o le inisalini e faaosofia e latou e latalata i lona vave faaseeina masani i tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i le taimi o le feiloaʻiga.

Talu ai nei, o faʻamatalaga mo le iniseti o inisalini mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua matua faateleina. E tusa ai ma fua faatatau e sili ona mausali, e tusa ma le 40% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia togafitiga o le inisalini. Ae ui i lea, o le hormone e maualalo ifo i le 10%.

Ina ia amataina le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2, o faʻaaliga masani o:

  • ogaoga faigata o le maʻisuka
  • Togafitiga
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • gasegase o le myocardial,
  • maʻitaga
  • faʻamaʻi.

O aso nei, ua matua malamalama lelei fomaʻi i le manaʻomia mo le inisalini o le inisalini e faʻamalolo ai le faʻalavelave o le glucose ma toe faʻaauau le galuega beta-cell i le maualuga o le hyperglycemia.

Talu ai o le togafitiga o le inisalini e faʻaititia ai le gluconeogenesis, glycogenolysis i le ate ma faʻaleleia ai le gaioiga o le tino i le inisalini, e mafai ona faʻamaonia ai togafitiga o le maʻisuka.

O aʻafiaga lelei o togafitiga o le insulin i le maʻisuka e aofia ai:

  • faaitiitia i le anapogi i le hyperglycemia ma pe a uma ona 'ai,
  • faaitiitia le galu glucose gaosiga ma le gluconeogenesis,
  • faateleina le gaosiga o le inisalini e fai ma tali i le glucose stimulants po o le taumafaina o meaai,
  • faʻafouina o le antiatherogenic suiga i le talaaga o lipoproteins ma lipids,
  • faʻaleleia atili o suʻesuʻega o le olevabic ma le goto,
  • faʻaititia le glycation o lipoproteins ma pulu.

Posthyperglycemia o se tulaga pe afai, a maeʻa le anapogi umi (a itiiti ifo ma le 8 itula), o le maualuga o le suka i le toto e maualuga atu i le 7.28 mmol / L.

O le hyperglycemia postprandial (maualuga maualuga pe a uma le 'ai) e maua pe a maualuga atu le maualuga o le toto i le 10.0 mmol / L. I tagata e leai se maʻisuka, pe a uma ona 'ai, o le suka e seasea ona sili atu i le 7.84 mmol / L.

Ae ui i lea, o nisi taimi pe a uma se taumafataga tele, sua toto i totonu o le 1-2 itula pe a uma le taumafataga e mafai ona oʻo i le 10.0 mmol / L. O lenei mea e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maualuga o le lamatiaga o le maua i se taimi lata mai.

Afai e te lagona ni uluaʻi faailoga o le hyperglycemia, ia mautinoa e fuaina lou suka suka ma taʻu i lau fomaʻi. E ono manaʻomia e lou tausi soifua maloloina le fuaina o lou faʻamatalaga o le glucose, o lea amata amata ona e tusia mea uma e te 'ai, o le a le tele o inisalini e te tuʻuina (pe fia lau piliki), ma lou suka toto.

Taumafai e fua le suka pe tusa ma le 5-7 taimi i le aso, aʻo leʻi 'ai ma 2 itula talu ona' ai. O lenei mea o le a fesoasoani i lau fomaʻi e fuafua ai mafuaʻaga o lau hyperglycemia ma fetuʻunaʻi lau vailaʻau.

Fesoasoani Muamua mo le hyperglycemia o se faaitiitiga o le aofaʻi o gaʻo inu meaai ma le inu malosi. E le gata i lea, ma le faʻaeteete lelei, e mafai ona faʻaititia lau fualaau o fualaau oona.

Fautuaga lautele mo togafitiga o le hyperglycemia e faapenei:

  • Inu atili vai. E fesoasoani le vai e aveese le suka maualuga mai le toto e ala i le urine ma aloese mai le faʻamalolo.
  • Auai i gaoioiga faaletino. O le faamalositino e mafai ona fesoasoani i le maualalo o le toto toto, ae, i lalo o nisi tulaga, e mafai ona latou siitia aʻe maualuga atu!

Afai ei ai lou maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma o lou toto suka maualuga, e tatau ona siaki lau urine mo ketones. Afai e maua ketones i le urine, ona faʻasaina lea o le tino i lenei tulaga, o le a na ona faateleina ai le toto suka.

I le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le kulukose maualuga, e tatau foi ona e mautinoa e te le maua le ketonuria ma e te inuina le tele o vai. Afai e te lagona le lelei i le taimi e tasi, ona mafai lea ona e faia ma le faʻaeteete gaoioiga faʻaletino.

  • Suia lau masaniga 'ai ma fetuutuunai lou tui ole inisalini. O le Hyperglycemia e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aofaʻi o carbohydrates faʻaumatia, aua o latou e faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le faʻasaina faʻamaʻalosi gaʻo, ae o le fua saʻo o le inisalini poʻo isi fualaau e maualalo le suka e tatau ona faʻatulagaina mo i latou. I le taimi nei o le togafitia o le maʻisuka, e masani ona mafaufau i ai i meaʻai falaoa (XE), pe a tutusa le X X ma le kalama. I le 1 XE, e tatau ona fuafuaina lau fuaina o le inisalini, e masani lava mai le 1 i le 2 PIECES i le 1 XE. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lau tui ole inisalini e 1.5 PIECES i le 1 XE. I le aoauli, na e 'aina le 60 kalama o mea inu' olo pe 5 XE. O le fua faʻatatau o le inisalini o le a: 5 * 1.5 = 7.5 iunite. E tuʻuina atu lenei mea e fai ma faʻataʻitaʻiga, o mataupu o le inisalini e tatau ona iloiloina i se isi mea.

Tip. Afai ei ai ni au fesili e uiga i le fetuʻunaʻi o lau inumaga o le inisalini poʻo le suka-faʻaitiitia o fualaau, faʻafesoʻotai lau fomaʻi. O le filifilia e le tagata lava ia o le fualaau, ma le le lava o le malamalama, e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga ogaoga, e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

"O le inisalini o se vaifofo mo tagata atamai, e le o valea, pe o fomaʻi poo tagata gasegase" (E. Jocelyn, o se tagata lauiloa American endocrinologist).

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1 ma o lou suka toto i le maualuga o le 14 mmol / L poʻo le maualuga, siaki lau urine poʻo le toto mo ketonuria.

I le puipuia o le hyperglycemia, ia mautinoa e te 'ai saʻo, ia lava ni tui o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka, ma faʻaauau pea ona siaki lou toto toto. Fautuaga lautele:

  • Mataʻitu lau mea taumafa, faitau i taimi uma le aofaiga atoa o meaʻai gaʻo taumafa i mea taumafa.
  • Siaki lau suka i le toto i taimi uma ma le mita o le kulukose toto.
  • Vaʻai lau fomaʻi pe afai e te vaʻaia ni faitauga maualuga o le toto maualuga.
  • Ia mautinoa o loʻo i ai lou tau o le maʻisuka, pipi, poʻo isi auala e iloa ai oe ole maʻi suka. O lea e mafai ona e maua le fesoasoani talafeagai i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Ina ia faʻaitiitia uma taunuuga le lelei, e tatau ona maua se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai, faʻapea foi ma le alofia o le hypoglycemia i vavao i le va o' aiga. O lenei aʻafiaga e mafai ona ausia e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina eseese e maua ai le suka ma faʻatasi ai ma taumafa ma taʻaloga. O le kulukose plasma pe a uma le 2.1 itula pe a uma le taumafataga e le tatau ona sili atu i le 7.81 mmol.

E naʻo le pulea e le tagata o ia lava e mafai ai ona maua se kulūkose lelei i luma ma pe a maeʻa taumafa. O le taofiofia o le maʻisuka e ala i le puleaina ma le faatonutonuina o kulūkose e tatau ona manaʻomia i le tele o taimi e manaʻomia ai lou maʻi.

Mo le 24 itula, e tasi le taimi o le tagata i luga o se manava gaogao, e taua i le va o le 3.00 ma le 8.00. O le aso atoa, e fai ma tulafono, o le tagata maʻi o loʻo iai i se setete pe aʻo leʻi 'ai pe mulimuli ane.

O le taua o le maʻisuka ma le lautele o le maʻisuka e aofia ai le vave le atoatoa o le tino ma le tino ona o le tuai ona aafia i le maʻisuka: microangiopathies (nephropathy, retinopathy ma neuropathy), macroangiopathies (stroke cerebral, infarction myocardial, gangrene o pito pito i lalo).

O faʻamaoniga o le va fealoai ma le tamaoaiga o le maʻisuka o se faʻaauau pea ona faʻaaluina i luga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Amerika, o tupe faʻaalu i le maʻisuka i le 1984 e tusa ma le 14 piliona, i le 1987 - 20.4 piliona, ma ua i ai nei i le 1992.

- 105.2 piliona piliona, lea e 14.6% o le aofai o tupe faʻaalu mo le faʻaaluina o le soifua maloloina. Afai e faʻaalu e le Iunaite Setete le $ 2604 i le tausaga mo se tagata gasegase e leai se maʻisuka, ona $ 4949 lea o loʻo faʻaaluina i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ma mo taʻi ma le maʻisuka malosi.

  • gūkose absorption inhibitors (acarbose, miglitol),
  • telelogic insulin analogues (novorapid, humanlog),
  • tulafono faatonutonu o le maualuga o le hyperglycemia (lipine, nateglineide).

O le a le uiga o lena mea? I Amerika, latou te faaauau pea ona matamata i le lagi i le po i lanu ese

Mai Amerika, e toʻatele molimau a le toʻatele o loʻo faʻaauau pea ona maua lipoti o le matauina o se susulu uiga ese i le lagi i le po, sun ese, ma se lanu ese lanu i le po.

E tusa ai ma molimau vaaia, o lenei susulu e le masani ai e talitutusa ma galu e taamilo i le lagi, ae le o le itu i matu, o se isi mea, ae o le a.

O savali na sau mai setete o Georgia, Penisilevania ma isi setete o Amerika. Le susulu le tumau e mai le 40 minute i le 1 itula. O i latou uma oe na matauina lenei mea ese uigaese latou te fai mai latou te lei vaai muamua i se mea faapenei.

O le ionosphere? Ioe, e le fiafia i ai. ma o le a la?

O a ituaiga o gaioiga mata?

Po o le aʻafiaga o vaega ninii e taunuu mai fafo?

I se aotelega! Ou te le fiafia i nei mea uma, oh ou te le fiafia i ai.

Masalo YellowStone faʻailoga?

Faailoga o le Hyperglycemia

O le suka maualuga e te manao ai e te inuina ma e tele taimi e te inu ai. Atonu e sili atu lou manava nai lo mea masani. E masani ona e lagonaina le vaivai ma le moe. E mafai ona i ai ou faʻalavelave faʻaalia ma vae. O nei faailoga e talitutusa ma uluaʻi faailoga o le maʻisuka.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi e tele lava ina talitutusa ma faʻamaoniga o le faʻasalalauga faʻavae ma aofia ai:

  • arrhythmia, palpitations,
  • moe, vaivai,
  • faʻateleina le sosolo
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • faafitauli i le tautala ma le mea vaaia (ata vevela "i luma o mata),
  • tiga i totonu o le fatafata ma fatu fatu,
  • tulaga ese, le mautonu, le mautonu pe a uma ona 'ai.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e tatau ona e iloa vave faailoga o le hyperglycemia. Afai e le togafitia le hyperglycemia, e mafai ona tupu i le ketoacidosis (pe afai o loʻo iai oe i le maʻisuka ituaiga 1) poo totonu ole coma (pe afai o loʻo iai oe i le maʻisuka ituaiga 2). O nei tulaga e sili ona matautia mo le tino.

O faʻamatalaga muamua o le hyperglycemia i le maʻisuka e faapenei:

  • Faateleina le galala.
  • Ootia.
  • O lagona atuatuvale.
  • Vaʻai matala.
  • Uiga masani.
  • Vaivai (vaivaiga, lagona vaivai).
  • Paʻu mamafa.
  • Suauu toto e maualuga atu i le 10.0 mmol / L.

O le hyperglycemia umi i le maʻisuka e matautia, aua taʻitaʻia i faʻafitauli nei:

  • Faʻaleagaina o le tino ma le paʻu.
  • Faʻalalōina umi o maʻi ma manuʻa.
  • Faaitiitia le gaioiga vaaia.
  • Faʻaleagaina o le Nerve e mafua ai le tiga, se lagona o le malulu, ma le leai o se lagona i vae, gau o lauulu i pito i lalo ma / poo le erectile le afaina.
  • Gastric and intestinal problems, e pei o le masaniga masani poʻo le manava.
  • Faʻaleagaina o mata, vaʻa toto, poʻo fatugaʻo.

O togafitiga e puipuia ai le hyperglycemia e aofia ai le siakiina e le aunoa o le suka toto, o se paleni talafeagai o mea taumafa, faamalositino ma le malologa o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona matauina.

O le a le vaʻaia o le vaʻalele?

I le tulaga pe a maualalo le systolic ma le toto diastolic (e oʻo atu i le 100 mmHg ma e oʻo atu i le 60 mmHg, i le faasologa), latou te talanoa e uiga i le vavalalata.

Faatasi ai ma nei faailoga o le mamafa, o le toto o le a le mafai ona saunia atoatoa manaoga faaletino o le tino.

O le vavalalata e faʻaalia i ia lava i auala eseese: o nisi tagata e lagona le masani ai, o isi e mafatia mai faʻamaʻi le lelei.

  • O faʻamatalaga uma i luga o le 'upega tafaʻilagi e mo naʻo le taʻiala ma e LE FAIA se taʻiala i le faʻatinoga!
  • E na o se FAIAOGA e mafai ona faʻapolopoloina oe i se VAEGA TALI!
  • Matou te ole atu ma le agalelei IA LE FAʻAMASI, ae ia lesitala mo se fomaʻi!
  • Soifua Maloloina i oe ma e pele ia te oe!

O le maualalo o le toto maualuga e mafai ona o mai faatasi ma:

  • vaivaiga lautele ma le moe,
  • le mautonu faifaipea
  • le vaaia o le vaai vaaia, malamalama i le gagana,
  • faʻaititia galuega
  • faifai pea, vevela,
  • tiga i le itu o le fatu, arrhythmia.

O se mea e manaia ai, mo tagata maualalo o le tino malosi, o le maualalo o le toto maualuga o le masani lea. Ae ui i lea, e le taofia ai i latou mai le taitaia o se olaga sologa lelei. Latou te fai mai e uiga i na tagata e taua ia i latou i le natura, ma e foliga mai o lenei mea.

Afai o le mamafa o le aʻafiaga lea o le le lelei o le tino i le tino o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, o le le lelei o le gaosia o le hormone e ala i laufanua), e tatau ona e amata galue.

Ole vavalalata, lea e faʻaalia pe a uma ona 'ai, e tatau ona gauai faʻapitoa. E taʻua o le postprandial (mai le upu Peretania "prandial" - "lunch").

I totonu o fomaʻi, o lea ituaiga solitulafono na lauiloa mo se taimi umi, ae o le tulaga o se faamaʻi tutoatasi na tofiaina ia te ia i le 1977 - ina ua maeʻa le lolomiina o se lipoti i le mataituina o le tulaga o se tagata maʻi na mafatia mai le maʻi paʻu.

O se suʻesuʻega maeʻaeʻa o uiga o le maʻi na mafua ai le faʻamaonia atoatoa o faʻamaʻiga o lenei faʻamaʻi masani.

Ina ua mavae sina taimi, na mafai ona iloa o se tagata maloloina atoatoa ma e oʻo lava i le tuumatai e mafai ona afaina i le faʻaitiitia o le toto maualuga pe a uma ona 'ai. I ia ituaiga tagata, o le vevela, o le gasegase ogaoga, o le liua i le vomiting, ma le fenumiai o le vaʻai e masani ona matauina. O le mea masani, o le mamafa e pau i le 20 mmHg.

O le lisi e mafai ona aofia ai mea inu e iai caffeine (tea, koko, kofe), taimi eseese, mea manogi, gaʻo. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti i le tele o taimi i le aso, e le faatagaina le inu. O le lua lita o vai mama e tatau ona onā i le aso. O vailaʻau 'oloʻo iai le suka poʻo le suamalie e tatau ona tapulaa.

O le tagata maʻi e tatau ona pipii atu i se olaga ola maloloina, auai i le gaioiga faaletino, ia gaoioi i le mea sili e gata ai. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, togafitiga togafitiga, faʻavaʻa vai, malaga masani i le ea fou e aoga. O amioga leaga e le o se fesili.

Auala e puipuia ai ituaiga eseese o manatu o loo faamatalaina i lenei lomiga.

O vaega o le massage mo le vavalalata e mafai ona maua iinei.

O fualaau, o fomaʻi e masani ona faatonuina Levodopa, Ibuprofen, Midodrin. Taliaina o soʻo se vailaʻau e mafai ona na o le faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi, e le mafai ona faʻatagaina le vailaʻau e faʻamaonia.

Faʻailoga

Ina ia faia se faʻamaonia saʻo ma tuʻuina atu se faʻasalalauga faʻavae i se tasi ituaiga poʻo se isi, e le mafai e se tasi ona taulai atu na o le mamafa o fua. I tulaga taʻitasi, o le siakiina faifaipea o le toto maualuga ma le faʻamautuina o mea taua ao tago i vailaʻau, faʻamalositino ma le malologa (ao moe).

O gaoioiga patino e aofia ai le 'ai, faʻamalositino, ma le tū. I nisi tulaga, e faia ni suʻesuʻega faapitoa e faʻavaeina ai le siakiina, faatasi ai ma le fesoasoani lea e mafai ai ona faamaumauina faʻamaoniga le tumau.

E le mafai ona maua se faʻamaʻi tutoʻatasi, ae naʻo se faʻamaoniga e taua tele i le siakiina o le amyloidosis, faʻamaʻi fatuga, o le tigaina o le natura o le neurogenic ma isi faʻamaʻi matautia. E taua tele le faʻavaeina o le mafuaʻaga o lenei ituaiga o masalosaloga pe a fai e tupu.

O le mafuaʻaga autu o togafitiga faʻapitoa o le faʻavaeina o mafuaʻaga o le vavalalata, ia iloa ai le natura o le physiological poʻo le natura, ia faʻamaonia poʻo le faʻamaloloina le faʻaalia o le genetic symptoms.

E faʻalogo le fomaʻi i faitioga a le tagata maʻi, aoina mai se siama, faia ni suʻesuʻega faʻamautinoa ina ia iloa ai poʻo le faʻasaʻoina ai o le fatu, faʻalavelave faʻamaʻi, anaemia, faʻaogaina o le toto, ma isi.

O le masalosalo e uiga i le amyloidosis ua faia i luga o le faʻavae o le maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o le fatu, fatugaʻo, ate, tui, aafia o le tino autonomy ma le lautele i le faʻalavelave faʻapitoa, ma isi.

E faʻamaonia le siama pe afai e maua i totonu o le toto ma le urine siama o le monoclonal, faapea foi i le tulaga o le suʻesuʻeina o le amyloid e le biopsy o le tino o le tino ma le mucous membranes

E le gata i lea, o le tagata gasegase e manaʻomia le foaʻiina o le toto ma faʻanatinati e fuafua ai le faʻatupulaia o le sodium ma le potassium. E talafeagai lenei mea mo le siakiina o le le atoatoa o le tino, lea e le o se galuega faigofie mo fomaʻi (aemaise lava pe a leai se melasma).

O le mea lea, o le faʻamaoniga o le "vaʻaia o le vaʻaia" e faia i mataupu nei:

  • pe a lua itula pe a uma se taumafataga, e i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto i le 20 mmHg (pe sili atu),
  • pe a maeʻa ona 'ai, o le mamafa o le mamafa e tusa ma le 90 mmHg (ma le uluaʻi tau ao le i ai le silia ma le 100 mm),
  • pe a uma ona 'ai e le pa'ū le mamafa, ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai i le tagata faailoga uma o se tulaga o le vaʻaia.

Tuua Lau Faamatalaga