Vaʻaia o le maʻisuka ituaiga 1: fualaau oona, fualaau faasaina, o se tupulaga fou e lisi mo togafitiga

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai le tofiaina o togafitiga o fualaau faasaina, o le faʻaaogaina o meaʻai, faamalositino ma taumafataga Nu.9. O meaai e tatau ona faʻaaoga ma paleni. O meaai e tatau ona ave a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso.

  • Tomai mo togafitiga mo le maʻisuka
  • Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga
  • Tusa 2 maʻisuka inisalini togafitiga
  • Itū'āiga 1 Tisuka o Maʻisuka
  • Tusa 2 Pusa o Maʻisuka
  • Faiga faʻavae

Tomai mo togafitiga mo le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona faʻasolosolo i taimi uma le faʻatulagaina o le tele o injections o le inisalini. E moni lava lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 1, talu ai ona ua manatu ole insulin-faalagolago. I le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini e le faʻaaogaina i tulaga uma. E naʻo le sui mulimuli e mulimuli i le endocrinologist o loʻo auai i le tofiaina o le inisalini, e faʻavae i luga o le maualuga o le kulukose, o uiga o togafitiga ma isi mea taua.

Inisalini autu autu

Taimi o tuiItuaiga o inisalini
I le taeao, aʻo leʻi 'aiGaoioiga pupuu ma faaumiumi
Talofa fiafiaGaoioiga pupuu
I le afiafi, ao leʻi faia le 'aiga o le afiafiGaoioiga pupuu
Ae leʻi alu i le moegaGaioiga umi

E mafai ona e suʻe pe faʻapefea ona e faʻatatau sao le inumaga o le insulin i tulaga taʻitasi mai le vitio:

Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga

O le togafitiga o insulin mo le maʻisuka ituaiga 1 e suitulaga atoa ai le puleaina o lemoni o hormones e maua mai i le pancreas. I le avea ai o se tulafono, faʻapipiʻiina le insalini ile lua i le aso, ma ave le bolus ao leʻi 'ai. O loʻo i ai le faʻamalosia o le inisalini o aʻafiaga eseese:

Ituaiga o inisaliniIgoa o fualaau faasainaFaʻapitoa
Gaioiga lemuHumalog, Apidra, NovorapidE amata ona galue vave, pe a maeʻa le 20 minute. Maea maualuga i le itula e tasi. O le taunuuga e tusa ma le 3-5 itula.
Gaoioiga pupuuPule o le Humulin Regulator, Antrapid, RapidE amata ona faigaluega i le afa itula. Tausaga maualuga - 2-4 itula. O le taunuuga e mai le 6 i le 8 itula.
Faigā umi-umi"Inosia", "Inisiua", "Humulin NPH"E aoga pe a maeʻa le 60 minute. Maea maualuga pe a maeʻa le 4-12 itula. O le taunuuga e maua i le averesi mai le 16 itula i le aso.
Gaioiga umiLevemir, LantusO le aʻafiaga e tufatufa atu i luga o le 24 itula. E tatau ona e ulufale i le 1-2 taimi ile aso.
Faʻauʻau faʻatauMikstard, Humulin M3, Humalog Mix 50, 25, Insuman-Kombi 25O le amataga o le faʻaalia e tupu pe a uma le 30 minute. Maea maualuga pe a uma le 1-2 itula. O le taunuuga e maua mai i le 6 i le 18 itula.

O le tele o taimi, o le inisalini togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e lua i le taimi lava e tasi i le aso atoa. O lenei mea e maua ai le tino ma le enzyme tatau, ona o le faʻatulagaina o le galuega o faiga uma. O le togafitiga o togafitiga e filifilia i tulaga taʻitasi. Injections e faia i le faʻaaogaina o se fagu manifinifi poʻo se pamu faapitoa.

Tusa 2 maʻisuka inisalini togafitiga

I le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini e le o faʻasalaina i taimi uma. Muamua lava, o le tagata maʻi e faʻaaoga fualaau oona. Afai ei ai se manaʻoga mo le inisalini, ona faʻaaogaina malie lea, i ni togi laiti. Ia mautinoa ia faʻaaoga le ituaiga o fualaau faasaina. Inisalini ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamaonia mo se taimi le tumau - ma faʻamaʻi ma aʻo leʻi taoto. E masani ona faʻatalanoaina pe afai e leai se aoga o le faʻaititia o le suka ma fualaau.

O le fua ma le umi o le togafitiga o le insulin e fuafuaina e le endocrinologist. Faʻaaliga e mafai ona aofia ai mea nei:

  • o faʻafitauli o le le lava o le insulin (o se toso malosi o le mamafa o le tino, ma isi),
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maʻisuka faigata
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • fomaʻi faʻafefe i fualaau,
  • maʻitaga ma susu susu,
  • se maualuga maualuga o le kulukose i le toto toto.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le tele o taimi e lava le mulimuli i se taumafataga, faamalositino ma mea muamua e maua ai le suka.

E mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i foliga o togafitiga insulin mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 mai le vitio:

Itū'āiga 1 Tisuka o Maʻisuka

Mo le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le faavae o togafitiga o togafitiga insulin. Ae i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o fualaau nei e mafai ona faʻatulagaina:

  1. Ina ia faʻasaʻoina le toto maualuga ma puipuia ai aʻafiaga leaga o le tagofia o isi vailaʻau, o loʻo faʻamatalaina le inhibitors ACE.
  2. Sauniuniga mo le toe faʻafoʻisia o le vaega o meaʻai. E mafai ona avea ma Tsurekal, Erythromycin, ma isi.
  3. Levastatin ma isi mea e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le cholesterol ma puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis.
  4. Pills e faʻamalosi ai le kesi cardiovascular. Mo se faʻataʻitaʻiga, Cardiomagnyl.
  5. Painkillers
  6. "Dialek" - ia faʻamaonia le faʻatinoga o le pancreas.

Tusa 2 Pusa o Maʻisuka

I uluai laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le togafitiga e faia e ala i meaʻai. Ae ui i lea, e oʻo mai le taimi e tatau ai ona faʻaaogaina fualaau o le suka, lea e vaevaeina i ni vaega:

  1. Faʻavae i le sulfonylurea. O lenei vaega o loʻo galue i togafitiga o le maʻisuka mo le 50 tausaga. E vave faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le laulau. O lona uiga, latou te faia i luga o peta peta e maua ai le inisalini. Talu ai ona o lenei mea, o le a tuʻuina atu ma lafoina i totonu o le toto. Sulfonylureas e puipuia ai foi le tino ma le toto. E i ai foʻi le faʻafitauli o le kulupu: faʻaopopo le mamafa, vela. E ono tulai mai se faʻafitauli faʻafefe ma e mafai ona atiaʻe le hypoglycemia. O oloa sili ona lauiloa e aofia ai Maninil, Glycvidon, Amaryl, ma le Diabeton.
  2. Meglitinide vaega e faatatau i auala o se tupulaga fou. Faʻatupulaia le gaosia o le inisalini masani. O togafitiga e mafai ona mafua ai se faʻafitauli leaga i foliga o tiga i totonu o le manava, allergies ma le manava. Laupepa sili ona lauiloa: Starlix ma Novonorm. E na o tulaga taʻitasi e filifilia ai le fua.
  3. Ole vaega tele e taofia ai le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate. Fesoasoani i le suka e salalau atu i sela ma masini, ae le o le toto. Ona o lenei, o le maualuga o le kulukose i le toto toto ua faaitiitia. Contraindications - toe faʻalaʻau ma le fatu o le fatu. Fualaau sili ona aoga: Metformin ma Siofor. Faʻaopopo faʻaitiitia le mamafa o le tino, faʻafefe le suka i totonu o le inumaga.
  4. O le thiazolidinediones e tutusa lelei lava ma le vaega muamua, ae le faʻaaogaina mo le tele o meaʻai, ao latou saofagā i le mamafa. E i ai le tele o faʻailoga ma faʻasagaga leaga. O fualaau sili ona lauiloa o Avandia ma Aktos. E le gata i lea, latou te faatelevaveina le metabolism, faateleina le lagona o le tino ma siama i le inisalini, ma faagesegese le taua o le suka i le ate. E tele naua a latou tau.
  5. Alpha-Glucosidase inhibitor group. O le gaioiga autu o le taofia lea o le gaosiga o enzymes o le intestinal lea e faʻamaʻapeʻa ai gaʻo vailaʻau. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻagasologa o le faʻataʻitaʻiina o polysaccharides. Faʻaitiitia faʻaitiitia le toto suka, ia i ai le faʻaitiitia o mea le lelei ma faʻalavelave. O le vaega e aofia ai i le tupulaga fou o fualaau faasaina. Laupepa sili ona lauiloa: Miglitol ma Glucobay.
  6. O le isi vaega o se augatupulaga fou, o mea e fiafia i ai, o le sini o le faatelevaveina o le gaosiga o le inisalini masani i le pancreas. I se isi auala, o lenei vaega o loʻo taua o le inpeptors dipeptidyl peptidase. Pusa e faʻalauteleina le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate. O fualaau sili ona lauiloa o Januvia, Saxagliptin ma Galvus. E matua tele naʻo papa maa e lava le ave i ai i le aso. Tatalo e leai se faʻailoga ma aʻafiaga itu.

E mafai ona maua se lisi atoa o fualaau aina iinei.

E tatau ona ave vailaau o le suāsusu e tusa ai ma le fua ma le umi e pei ona faatonuina e le endocrinologist togafiti. I lenei tulaga, e tatau ona togafitia togafitiga e ala i le fuaina o le maualuga o le suka i le toto.

Faiga faʻavae

E mafai ona faʻaaogā togafitiga faʻamaʻi mo le maʻisuka (type 1 ma le ituaiga 2). O le autu autu o le taofia lea o le atinaʻeina o faʻafitauli ma faʻaleleia atili le soifua maloloina o le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e talafeagai pe afai e le aumaia e le monotherapy le taunuuga faamoemoeina. O le mea e masani ai, o se vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau e faʻaaogaina e faʻatasi ai i le taimi lava e tasi le faagasologa o le inisalini o le gaosiga, faʻasaina o le suka ma le maualuga o le faʻalogoina o le tino i le inisalini. Le faʻasologa sili ona manuia o fualaau oona i le faʻamalosia faʻatasi:

  1. Sulfonylurea tapenapenaga ma sooupu mai le group biguanide.
  2. Tetele o sulfonylureas ma se vaega o thiazolidinediones.
  3. Falemaʻi ma se vaega o thiazolidinediones.
  4. Glinides ma biguanides.
  5. Biguanide vaega o papa ma vailaʻau.
  6. "Acarbose" ma soo se vailaʻau mai se faasologa o le suka-faʻaitiitia.

Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina le faʻamalosia o togafitiga, o le endocrinologist e faʻapupulaina le fua o vailaʻau faʻatasi ai ma le monotherapy. Afai e leai se aʻafiaga, o se fofo mai se isi vaega o le a faasolosolo malie ona faʻafeiloaia, ae i se fua faatatau masani. Afai i lenei tulaga o le taunuuga e le lelei, o le a faateleina le fua. O nisi taimi o le tuufaatasiga e aofia ai le 3 vailaʻau.

E le mafai ona toe malosi atoatoa mai le maʻisuka, o lea e taua ai le faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist pe a oʻo mai uluaʻi faailoga. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e faʻamaonia saʻo fualaau, taofi le faʻaleagaina o togafitiga ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Suauu toto e faamalosia ai fualaau faasaina

O vailaʻau e faʻateleina ai le toto suka ma o lea ua faasaina ai mo le maʻisuka e tatau ona iloa e tagata maʻi uma. Talu ai ona o nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le lelei o togafitiga ma mafai ona faʻateleina le atinaʻeina o faʻafitauli. O le tele o fualaau oona e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulukose. E mafai foi ona faʻamatala e fomaʻi, o le mea lea, i le mauaina o ia ituaiga o vailaau faʻasaina e pei ona faatonuina e le fomaʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se isi tagata tomai faapitoa ma suia le togafitiga.

E faʻapefea ona e iloa o se vailaʻau e faʻateleina le kulukose

O nei fualaau faasaina e faateleina ai le suka toto e fiafia ia i latou oe feagai ma le maʻisuka. Talu ai o le faateleina o le kulukose e mafai ona iai ni aʻafiaga matuia mo le tino ma se faʻamaʻi, e tatau ona aloese mai lenei mea i soo se auala. O le maʻi suka o se maʻi faʻapitoa lea e mafua ai le tele o faʻafitauli matuia. O le maʻisuka e tatau ona pulea le suka i lona olaga atoa, o lea e le manaʻomia ai e ia ni mea faʻafefe.

O le siama o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka masani e masani ona tuʻuina atu i tagata matutua. O isi faʻamaʻi e masani ona i ai i lenei tausaga. O le mea lea, e ono tupu e manaʻomia e se tagata le tele o fualaau oona i le taimi e tasi. O lenei tulaga e tupu foi pe a maʻi tamaiti talavou ma tamaiti.

O le tele o taimi, o fualaau mo le maʻisuka e aofia ai:

  • ma fualaau faasaina
  • ma tupe mo le togafitiga o faʻamaʻi fatu,
  • ma vailaʻau mo toto toto.

O nisi o nei mea e mafai ona faateleina ai lou kulukose toto. Mo le maʻisuka, e mafai ona i ai ni aʻafiaga matautia i le tulaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia mo le tino o le tagata maʻi. E i ai le tele o fualaau oona e iai na ituaiga meatotino. O le mea lea, e matua faigata lava ona fatuina lisi ma vaavaai mo au vailaau i totonu ia i latou, e manaomia ai se tupe tele ma le le talafeagai o le taimi. Ina ia iloa pe o le a le aoga o fualaau faasaina ua faatonuina e le fomai, ua lava le suesue ma le faaeteete i faatonuga.

O le a ia filifilia le mea e fai i se tulaga faapena, talu ai e le o fualaau uma e mafua ai le faateleina o le suka e manaʻomia vave le inu i le maʻisuka. O nisi oi latou, pe a faʻaumatia mo se taimi puupuu, o le a le afaina ai le tino. I nisi tulaga, o le lelei o le fualaau faasaina e sili atu le maualuga nai lo le ono tulai mai o faafitauli. O le mea lea, e naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili i le manaʻomia o le faʻamalosolo o fualaau faasaina ma le tofiaina o se mea fou, e faʻavae i luga o le poto masani ma le malamalama.

O a fualaau faasaina e faasaina ona ave

O fualaau faasaina e aofia ai:

  • Beta poloka. O nei fualaau oona ua faatonuina mo faamai o le cardiovascular system. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le toto maualuga, faʻaitiitia le faʻaalia o le angina pectoris ma faʻaitiitia le tachycardia. O mea totino o nei vailaʻau e aʻafia ai le mafai ona faateleina le maualuga ole kulukose o le toto. O peta-blockers filifilia o le augatupulaga aupito lata mai e le afaina ai aʻafiaga, o lea e mafai ona faʻaaogaina mo faʻamaʻi cardiological ma le maʻisuka. Fautuaga faapitoa e aloese mai fualaau faasaina e pei o Nebivolol ma Carvedilol. I le tulaga o le maualuga o le maualuga, e sili atu le sailia o le fesoasoani mai le atiata ACE (angiotensin-converging enzyme). E i ai so latou faʻamatalaga sili atu.

  • Thiazide diuretics. O fualaau faasaina e aofia ai le Indapamide, Hydrochlorothiazide. E masani ona faʻataʻitaʻiina i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le toto maualuga. Mo ia faamoemoega, e sili atu le faʻaaogaina o le initaneti ACE. E ui lava o le teenaina o togafitiga e le o taimi uma e maua ai se taunuuga lelei. I le tulaga o le edema, o nei fualaau faasaina e taua tele. Ona sili atu lea ona liliu i ia ituaiga o meaola e pei o le Furosemide, Torasemide. Ae peitai, o togafitiga thiazide e le mafai ona taofia i latou lava. Ona o lenei mea, o le toto maualuga e mafai ona osooso vave, ma e ono mafai foi ona atiae le loto. O le mea lea, e tatau ona e feutagai muamua ma se tagata poto faapitoa.
  • Glucocorticosteroid hormones. Latou te taʻitaʻia ai le maualuga o le kulukose toto. Ae ina ia aloese mai na taunuuga, e mafai ona avea i latou i ni vasega laiti. E tuiina i totonu o se vela ao osofaia osofaiga a le asthma ma na o le pau lava pe afai e le faʻaaoga e le tagata gaʻo ia hormones i foliga o inhalations. O le faʻaaogaina vave o hormones glucocorticosteroid e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina (faʻataʻitaʻiga, maʻisuka steroid). O le lamatiaga i le ola ua faatusaina i le tele o fualaau oona, lea e aofia ai hormoni.

Fualaau mo le maʻisuka

Igoa o mea aogaFaataitaiga FefaatauaigaItuaiga 1Tusa 2IsiFualaau oona
Biguanides (metformin)Metformax Siofor Avamina Glucophage FormeticioePusa / capsules
sulfonylureasDiaplel MR, Gliclada, Diagen, Amaryl, Glibetic, Simglik, Glibenseioepills
faʻamauPrandin, Enyglid, Starlixioepills
Thiazolidinediones (glitazones)Bioton, Pioglitazoneioepills
DPP-4 inhibitors (glyphins)Januvia, Ristaben, Galvus, Onglisa, Trazhentaioepills
Faiga sauniuniga (GLP-1 analogues)Bayetta, Bidureron, Victoza, Lixunia, Eperzanioeinisiua
SGLT-2 Inhibitors (Glyphosin)Dapagliflozin, Canagliflozin, Empagliflosinioeinisiua
inisaliniioeioeTisipisi gasegase, LADA ma isi ituaigainisiua
acarboseAdex, GlucobayioeItuaiga 2 maʻisuka,

ituaiga 1 maʻisuka faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini

pills

Nai lo oe e mafai ona faʻaititia le kulukose

E i ai fualaau e mafua ai ona fesuisuiaʻi i le kulūkose, ae e mafai ona faʻataʻitaʻiina i le maʻisuka, ma mafaufau i le tulaga faapitoa o le maʻi ma le maʻi o le maʻi.

I nisi tulaga, o le faateleina o le kulukose o le toto e mafua mai i:

  1. Faʻatoʻa poloka alalaupapa. O latou laupepa puupuu e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi fatu. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, taofi le faʻalavelave ogaoga. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava e le manaʻomia ona faʻaaoga. O nisi ituaiga o nei fualaau oona e faatagaina i le maʻisuka, mo se faataitaiga, umi o nei fualaau faasaina.
  2. Tuʻu faʻamataʻu tautala ma sauniuniga e aofia ai hormones thyroid, faʻapea foʻi ma fualaau oona.
  3. O fualaau momoe. E masani ona faʻataʻitaʻiina mo tagata e maua i le maʻisuka.
  4. Antibacterial o fualaau oona o se vaega o le tetracycline series.

Ua na o se lisi laitiiti o fualaau faasaina lea e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le gaosiga o le gaʻo. O nisi o vailaʻau e faʻateleina ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Soo se vailaau mo le maʻisuka e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete tele. O lenei faʻamaʻi o le a faʻapogai mulimuli ane ai faʻafitauli mo totoga i totonu, ma le le talafeagai o togafitiga e mafai ona faʻavaveina lenei faagasologa ma faʻalavelaveina ai le gaioiga o fomaʻi.

O le mea lea, e tusa lava pe o le fomaʻi ua faatonuina e se tagata tomai faapitoa, e tatau ona e faitauina ma le totoa ia faatonuga aʻo lei faʻaaogaina.

A uma mea uma, masalo i le lisi o aʻafiaga o le aʻafiaga o le ai ai le faateleina o le suka, ma i le faʻasaina - maʻi suka.

O le togafitiga o le tagata lava ia e masani ona le fautuaina. E sili atu le leaga nai lo le lelei. O fualaau e le faateleina le suka toto ua filifilia e le fomaʻi.

O aʻafiaga o fualaau oona

O aʻafiaga o faʻamaoniga poʻo maʻi na mafua ona o le tagofia o fualaau. O vailaʻau uma e iai aʻafiaga, ma o fualaau oona, e leai, e le o se faʻasalaga. Ae leʻi amata ona e inu i le maʻisuka, mafaufau i aʻafiaga e ono aʻafia ai a latou amioga. O lau fomaʻi, pe a faatonuina lau vailaʻau o le maʻisuka, e tatau ona talanoaina ni aʻafiaga aʻafiaga faʻatasi ma oe ma fautuaina oe ile auala e puipuia ai.

O le tele e te aʻafia ai i aʻafiaga e aʻafia ai o se fesili a le tagata lava ia - e mafai ona agamalu pe faʻalauiloa. O nisi taimi o aʻafiaga i le itu e sili ona matautia, lea e ono avea ma se taufaʻatau ia i latou lava. Ae ui i lea, o nei mea e le masani ai.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o vailaau faʻasaina o aʻafiaga leaga

Afai e te lagona le le mautonu ona o le mauaina o fualaau o le maʻisuka, taʻu i lau tausi soifua maloloina.

O nisi o vailaʻau faʻasaina, aemaise lava i latou na faʻaaogaina le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona mafua ai faafitauli o le manava, ae masani ona alu ese pe a uma le 2-3 vaiaso.

Hypoglycemia

O le sini autū o fualaau faasaina o le faʻaitiitia o le toto suka. Ae ui i lea, o nisi vailaʻau e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le suka toto i tulaga matautia, mafua ai le hypoglycemia.

Fualaau e mafua ai le maualalo o le suka (hypoglycemia):

  • inisalini
  • sulfonylurea meaola,
  • otaota.

Afai o loʻo e ave nei vailaau, ia maua vave le kulukose i oe.

Aoao atili e uiga i le hypoglycemia, o le hypoglycemic ma le auala e togafitia ai le hypoglycemia: Hypoglycemia, o le a le mea ma pe aisea e matautia ai osofaʻiga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka

Contraindications

O faʻamaoniga i le tagofia o vailaʻau o lona uiga i lalo o nisi tulaga e le tatau ona tatou inuina fualaau - mo se faʻataʻitaʻiga, isi faʻamaʻi poʻo le maitaga. O se mataupu masani o se lapataiga e tatau ona e faia ni lapataiga faapitoa, mo se faataitaiga, aloese mai le inuina o le ava poo le aveina o se taavale.

O nisi taimi e lua ituaiga vailaau e le mafai ona tuufaatasia. O le mafuaaga lea e tatau ai i lau fomaʻi ona iloa le talafaasolopito atoa o lou maʻi aʻo leʻi faʻatuina ni vailaau fou. Afai e te manatu i totonu o faatonuga mo le fualaau faasaina, ei ai faʻamaʻiloga e te fefe ai, aua neʻi galo e taʻu atu i le fomaʻi.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 i aso nei o fualaau oona

I le taimi nei, o fualaau mai vaega e ono e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka.

Metformin o loʻo avanoa i lalo o le tele o igoa taufaʻailoga o tufuga eseese.

  • Metformin faʻaleleia le metabolism ole gaʻo e ala i le taofiofia o le gaosiga o le kulukose i le ate ma faʻalauteleina ai le faʻalogoina o fusi lautele i le inisalini (faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini).
  • Metformin e faʻaitiitia le mamafa, faʻaleleia le metabolism o le lipid i totonu o le toto ma ei ai le puipuiga i le fatu (cardioprotective).
  • Metformin e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 e pei o le monotherapy poʻo le faʻatasi ai ma isi vailaʻau faʻasaina / / insulin, ma e mafai foi ona faʻaaogaina e togafitia ai togafitiga (le masani ai le anapogi o le glucose, glucose inlerance), ma le polycystic ovary syndrome.

Faʻaaoga lelei metformin

Metformin e tatau ona amata i ni togi laʻititi e faʻaitiitia ai aʻafiaga e aʻafia ai, aemaise lava i luga o le gastrointestinal tract, e pei o le nausea, tiga o le manava, gaʻo, manava manava, ma se tofo metallic.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, e mafai ona faʻaititia pe suia e le isi mea gaosi. O lenei vailaʻau faʻasolosolo ei ai se aafiaga lelei i le tino ma e le mafai ona lafoai mo mafuaaga le aoga.

Faitau atili metformin togafitiga fualaau: Faʻafefea metformin ile maʻisuka ituaiga 2: tatou taliina fesili a tagata maʻi

E faʻaaoga le metformin mo le maʻisuka ituaiga 2

Metformin e saogalemu tele, e le afaina ai le hypoglycemia, aua e le faateleina ai le pulelasi o le inisalini e le pancreas.

  • E tatau ona manatuaina o le metformin e faʻatonutonu ai le metabolism o le kulukose i totonu o le tino, ma o lona malosi atoatoa i le tulaga o le paʻu o le kulūkose pe a uma le 2 vaiaso o le faʻaoga.
  • Aua le ave le pepa metformin i le le mautonu, o lona uiga, pe a maualuga maualuga le kulukose o le toto, e te ave le piliki ma faʻamoemoe e vave faʻatulagaina - o le metformin e le vave galue.

Metformin contraindications ma aʻafiaga itu

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o le metformin o:

  • ogaoga ogaoga poʻo le le mafaia o le ate,
  • ava malosi faʻalagolago i le ava
  • ogaoga o le fatu
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi (cardiac obstructive pulmonary disease) (COPD),
  • moe maʻi apnea.

Sulfonylurea o fualaau faasaina o faatinoga

  • Sulfonylureas faaitiitia le glycemia e ala i le faateleina o le gaosiga o le inisalini, lea e aʻafia foi le metabolism ile kulukose i totoga eseese. E faʻaaogaina i foliga o fua.
  • E aoga tele i le faʻaitiitia o le kulūkose, ae mafai ona mafua ai le hypoglycemia. E tatau ona ave i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao. O le a filifilia e le fomai le vailaau ma fuafua le fualaau.

Auala e ave

Sulfonylureas e mafai ona faʻaaogaina naʻo ia pe faʻatasi foi ma le metformin ma isi vailaʻau faufautua.

O faʻamaoniga e faʻaaogaina e:

  • o aʻafiaga autu e le manaʻomia o le sulfonylurea o le hypoglycemia ma e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maua o le mamafa,
  • ogaoga o le ate.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i mea e maua mai le sulfonylurea: sulfonylurea preparations Amaryl®, Altar, Diaprel MR, Gliclada

Taiala lautele o togafitiga

Ae paga lea, e le mafai atoatoa ona togafitia le maʻisuka. Ae peitai, e ala i le talafeagai o togafitiga fualaau faasaina, e mafai ona toe faafoi le tagata maʻi i se soifuaga atoa, faaitiitia le ono mafai ona atiae le tele o faafitauli o le faamai.

O togafitiga faʻamaʻi o le maʻi o le faʻaofiina lea o le inisalini i totonu o le tino o se maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka. O meaʻai lelei e taua foi i le togafitiga masani, o se taumafa faapitoa e fautuaina mo le maʻi, lea e tatau ona matauina pea.

O le faavae mo togafitiga manuia o se gaoioiga faaletino sili ona lelei, lea e filifilia taitoatasi mo ata patino o falemaʻi.

O le faʻaofiina o le hormone i totonu o le tino e leʻo faʻamoemoeina mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, ae ia mafai ona faatumauina le maualuga o le suka i le tino i le tulaga manaomia. I le tele o mataupu, ua faatonuina e le fomai ia ituaiga insulin:

  • O le hormone lautele e maua ai le sui o le gaosiga o le inisalini i le taimi o le aso.
  • O le hormone umi e fesoasoani i le totogiina o meaʻai gaʻo e sau mai meaai.

O le sini autu o le togafitiga o fualaau o le faʻamautuina lea o le kulukose i le tino i le tulaga manaomia, ia mautinoa le tuputupu ae masani ma le atinaʻe o le tino. Talu ai ona o le tele lava o tamaiti laiti, o tamaiti ma tupulaga talavou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.

A maeʻa ona maua le maʻi i le ituaiga muamua o le suka suka, ona fautuaina lea e amata vave le faʻaofiina o le hormone i totonu o le tino.

Ua lava le taimi na amata ai le togafitiga o le insulin i le 80% o mataupu ina ia maua ai se faamagaloga lē tumau, faamautuina le faagasologa o togafitiga, ma faaitiitia ai le ono tulai mai o faafitauli.

Faiga sauniuniga

O sauniuniga faʻafiafia e faʻaleleia ai le puleaina o le inisalini e le pancreas, ma puipuia le gaogao gaʻo. Latou te faʻaitiitia le kulukose o le toto ma le mamafa o le tino. O aʻafiaga e aofia ai le gasea, leai o le fiaʻai, ma o nisi taimi o le vomiting.

O sauniuniga faʻapitoa e aofia ai vaega laiti e lua.

O le vaega muamua o le GLP 1 o fualaau oona e faʻaleleia ai fualaau faasaina (fualaau oona o se vasega fou o fualaau faasaina: dulaglutyd, exenatide, likysysenatyd, leraglutide).

E faʻapefea ona faia ni mea faʻapitoa:

  • E tuiina i latou i se auala faʻafuaseʻi.
  • E faʻaaogaina faʻatasi ma fua o metformin ma / poʻo sulfonylurea.

O le vaega lona lua o le au DPP-4 inhibitors (o glyptins e taʻua o glyptins), na faia i le tautala. DPP-4 inhibitors o fualaau faasaina e faateleina ai le manava o le inisalini pancreatic, taofiofia ai le gaogao gaogao, maua ai se lagona o le atoatoa ma aafia ai le fatugalemu o le tino, taofia le fiaai. Latou te faʻaitiitia le kulukose o le toto ma le mamafa o le tino. O aʻafiaga e aofia ai le gasea, leai o le fiaʻai, ma o nisi taimi o le vomiting.

Faʻamatalaga o le Faʻasologa: Faʻasologa o Vailaau Faʻasoʻoto Fou mo le Ituaiga 2 Tisuka SGLT-2 Inhibitors Gliflozynyny

O papatusi nei: (linagliptin, saxagliptin, sitagliptin, vildagliptin).

O nisi o ia mea o loʻo avanoa foi mo sauniuniga faʻatasi e aofia ai metformin faaopoopo i le tasi papa.

Faʻafouina o Inisalini: Faʻamatalaga lautele

O le inisalini o le homone e na o le fofo mo le maʻisuka ituaiga 1. E afua ona e mafai ona pulea le suka i totonu o le tino, ma tausia le atoatoa o le olaga o se tagata maʻi.

I le taimi nei, o vailaʻau mo le togafitiga o le maʻisuka e faʻavae i luga o le vevela, o meaola a tagata ma pipi o loʻo gaosia. O le inisalini o le povi, pe a faʻatusatusa i le homone o le tagata, e tolu amino acids i lona fatuga. O le pork se tasi o le amino acid, ma o le mea lea o le malosi o le gaosia o mea faʻamaʻi i le pusi moa e sili atu le maualuga nai lo le insulin.

I le faʻamuamua, e tele ituaiga inisalini mo togafitiga o togafitiga, ma o ia mea uma e vaevaeina e tusa ai ma le saoasaoa o le amataga o le galuega ma le umi o le aafiaga.

Lisi o inisalini fautuaina mo togafitiga insulin:

  1. Omoni pupuu.
  2. O vailaau faapena o vailaau faʻasolosolo faʻasalaga.
  3. Hormones o le umi o le aoga.
  4. O fualaau faʻamaʻi tutusa faapena.

I le tautala e uiga i insulin masani, e tatau ona matauina le fou fou o sauniuniga o le homone, o mea e taʻua o hormones. Peitaʻi, i le taimi nei e le faʻatagaina mo le faʻaaogaina i Rusia ma le tele o isi atunuʻu.

O le mea moni, o loʻo faʻaauau le atinaʻe, o loʻo i ai se tulaga lelei, ae o fualaau mo le maʻisuka e tatau ona faia i se faasologa o suʻega faʻapitoa. I le tautala faʻamaoni, o nei vailaʻau e le mafai ona taua fou, ona o loʻo taumafai le au saienisi e fatuina fualaau o le maʻisuka mo se taimi umi.

E ui lava i le tele o suʻesuʻega i lenei vaega, atinaʻe ma suʻesuʻega faasaienisi, o le laupepa e foliga mai o se vailaau o le lumanai, ae le o se mea moni.

Le faʻamalosia o insulin

Ole iniseti pupuu e aofia ai vailaʻau maʻisuka nei: Insuman Rapid, Actrapid. O nei maʻisuka togafitiga amata amata ona aoga i le afa afa itula talu ona uma le pulega.

E tusa ai ma lea, e fautuaina e faʻatonutonu le vailaau faasaina i le 30 minute ao lei faia se taumafataga. Ma o le umi o le aafiaga o le vailaʻau e eseese mai le 6 i le 7 itula.

I le isi itu, afai e faʻaaogaina fualaau mo le puleaina o le tino i tulaga tumau, ona amata loa lea o la latou gaioiga i le tasi le minute talu ona oʻo atu le vailaʻau i le toto.

O fualaau nei e avea ma vailaau tali tutusa o le hormone o le taunuuga vave:

O le gaioiga o fualaau oona e iloa i le 15 minute pe a uma le tui, ona latou tui lea i le 15 minute aʻo leʻi faia le taumafataga. O le maualuga o le fualaau oona e matauina pe a mavae ni nai itula, ma o le tapulaa maualuga o le gaoioiga e 4 itula.

O le mea masani, o nei insulin e fautuaina mo le pamu-i le pulega o fualaau faasaina, ma ei ai o latou uiga maʻoti e faatusatusa i hormones pupuu.

O le mea moni e faapea, o le puupuu o le gaioiga o le gaioiga o le inisalini, o le faigofie foi ona pulea le hormone. O lona uiga, mo le mulimuli ane o le pulega o le inisalini, o le hormones malosi mai le tui mulimuli ua le o toe i totonu o le tino.

Faʻamatalaga o hormones o le umi o le aoga:

  1. Sui sili ona lelei: Insuman Bazal, Protafan.
  2. Latou te amata galue malosi pe a mavae le itula poʻo le tasi ma le afa pe a uma le pulega.
  3. O le aofai o le umi o le gaoioiga e ese mai le 8 i le 12 itula.
  4. E masani lava ona fautuaina e pei o le hormone basal, e faʻaaluaina i le aso.

E tatau ona maitauina o ia homoni o loʻo faʻaalia i le maualuga o le faʻalauiloaina o gaioiga, lea e mafai ai ona oʻo atu i le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic i le tagata maʻi.

O insulin ua leva ona faʻaaogaina e pei o le basal hormone, ma eseese i le lelei ona latou te le maua se faʻalauiloa maualuga o le gaioiga. I le avea ai o se tulafono, o le umi o ia homoni e ese mai i le 24 i le 30 itula, e lua faalua ona faia i le aso.

O le tala fou fou o lenei vaega o le hormone Treshiba, lea e mafai ona galue e oo i le 40 itula e aofia ai.

Faʻaleleia o insulin

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻamaʻi e mafai ona togafitia i le lua faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaaoga i faiga faʻapitoa faafomai i aso nei i le tele o mataupu.

O le masaniga masani o le puleaina o le inisalini i le faalua i le aso, pe a faʻafeiloai faʻatasi le hormone-puupuu ma le hormone totoga. I togafitiga faʻaleaganuʻu masani, o le hormone e faʻatulagaina i le 30 minute ao lei faia se taumafataga, taeao ma afiafi. Ma o vavao i le va o faʻamanuiaga e tatau ona tusa ma le 12 itula.

O le aoga o le togafitiga e faʻaleleia pe a iai se pulega tutusa o se hormone faigofie lea e puipuia ai le faateleina o le suka pe a uma le 'aiga o le taeao ma le' aiga o le afiafi.

I nisi o tagata gasegase, o le faʻatonuina o le tolu faʻataʻitaʻiga o le hormone na faʻaalia le maualuga le lelei:

  • O se tuufaatasiga o gaioiga pupuu ma le umi e faatautaia i se taimi vave ao le i oo i le taeao.
  • Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o loʻo faia se hormone puupuu, ma ua leva ona oʻo i le taimi e momoe ai, ua tui le inisalini i se taimi umi.

I le avea ai o se tulafono, e fa ituaiga o ituaiga o mea manogi e gaosia, lea e aofia ai le 10, 20, 30 po o le 40% o se mimiti faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, Humulin faʻatasi ma le hormone o le faʻauiga tumau e taʻua o Isofan.

O le faʻafitauli sili o togafitiga faʻale-aganuʻu o le mea moni e tatau ona e faʻamautinoa lelei au mea taumafa, matau le gaioiga faifai pea. O lenei tulaga na taʻitaʻia ai le mea moni o le tele o tagata gasegase e sili atu togafitiga faʻamaʻi ma le homone.

Faʻaalia o le pule malosi o le hormone:

  1. E lua faalua le aso e faʻafeiloaʻi ai le manava o le faʻalauteleina o le malosi, ao faʻatasi ma se vailaʻau e fai si puupuu. I le avea ai o se tulafono, o le a tuʻuina atu i luma ole tolu taumafa autu e fautuaina.
  2. I itula o le afiafi, o le hormone o le faaumiumi o aafiaga e faia.

O togafitiga ogaoga ma le inisalini e mafai foi ona aofia ai togafitiga ma se pamu - o se masini faapitoa lea e otometi ma faaauau ai ona tuʻuina atu se hormone i le tino o se tagata.

I aso nei, o le pumpulin insulin o se masini faʻapitoa lea e mafai ona faʻatautaia le hormone i ni laʻititi laʻititi i le tausaga atoa ma se tau ua fuafuaina.

Vitamini mo le maʻisuka

Ona o le mea moni e faapea o le maʻisuka o le ituaiga muamua e galue e pei o le inisalini e faalagolago i le fomaʻi o maʻi, togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka ua filifilia i se auala e le faʻaleagaina ai le aʻafiaga o le faʻafeiloaia pea o lemoni i le tino o le maʻi.

Vitamini mo le maʻisuka o se faʻaopoopoga o meaʻai masani e ola ai, lea e mafai ai e le tagata maʻi ona fafagaina le tino faʻatasi ma minerale talafeagai ma vaega, aʻo latou amanaʻia e faʻafefe faigata.

O vailaʻau nei o vailaau sili ona taua mo le maʻisuka ile inisalini:

  • Vitamini o le kulupu A. E fesoasoani i le faatumauina o le malamalama lelei atoatoa, e maua ai le puipuiga mai maʻi o le tino, lea e faavae i le vave faʻaleagaina o le toe mata.
  • Vitamin B fesoasoani e faatumauina le faagaoioia o le fatugalemu o le tino, ma puipuia ai mai le faalavelave ona o se suka suka.
  • O le ascorbic acid e manaʻomia mo le malosi o le toto toto ma le faʻavasegaina o faʻafitauli faigata o le faʻamaʻi, talu ai ona o le maʻisuka o puipui puipui ua liu vevela ma pala.
  • O le tele o le vitamini E i le tino o le maʻisuka e fesoasoani e puipuia ai le faalagolago o totoga i totonu o le inisalini, e faʻaitiitia ai lo latou manaʻoga mo se hormone.
  • Vitamin H o se isi mea lea e fesoasoani i le tino atoa o le tino e galue atoatoa e aunoa ma ni fua tele o le hormone.

A maua e le maʻisuka se manaʻoga e taumafa suamalie pei o falaoamata meaʻai, ona fautuaina ai lea o le vitamini o loʻo iai le chromium mo ia i se faʻaopoopoga.

Chromium fesoasoani e puipuia le manaʻo e faʻafefiloi nei meaʻai, o se taunuuga o lea mea e mafai ai ona fausiaina meaai talafeagai ma taumafa.

Best vitamins

Ia manatua e tatau ona e inu e le na o vitamini, ae o mea faaopoopo e saogalemu atoatoa mo le tino e leai ni mea leaga. E le gata i lea, o le uiga o sea fuafuaga e tatau ona masani, o lona uiga, e aofia ai vaega o vailaʻau.

Ae paga lea, o le iloa lelei o le fualaʻau o se mea e tasi, ae o le fuafuaina o le aofaʻi o vitamini talafeagai i aso taʻitasi e matua ese lava ma e faigata mo le maʻi. O le mafuaʻaga lena e tatau ai ona inu vai mama.

O le aveina o mea faigata, e le manaʻomia ona e mafaufau e uiga i faʻatusatusaga, ua lava lea e ave ai i luga o le fautuaga a se fomaʻi, o le na te taʻua le fua ma le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

O fualaau siliva lelei mo le maʻisuka:

Antiox R o se faʻaopoopoga masani o meaola masani e fesoasoani i le tausia o le soifua maloloina lelei. O le meafaigaluega e fesoasoani i le fausia o puipuiga malosi mai faʻasalalauga saoloto, faʻamalosi puipui o toto toto, lelei le aafia i le galuega o le cardiovascular system, e maua ai se faʻaopoopoga i le tulaga puipuia.

O le Detox Plus fesoasoani e faʻamamaina le tino, faʻasaʻo le faʻaogaina o le toxins ma mea oona. I se tulaga lautele, e iai se aafiaga lelei i le soifua maloloina o le tagata maʻi, e puipuia ai le tele o faʻafitauli o le suka suka.

O le mega complex e aofia ai le Omega-3 ma le 6, faafetai lea e faʻamaonia ai le galuega o le cardiovascular system, puipuia ai totoga o le vaʻai ma le faiʻai. O le faʻaopoopoga o loʻo i ai se aafiaga lelei i le soifua manuia ma tomai faʻa-mafaufau.

E tele taimi e faʻamatalaina ai le lipoic acid, o se vailaʻau e pei o le vaitamini e faʻamautuina ai gaioiga gaʻo i le tino.

Isi laʻau mo le maʻisuka

Faʻasagaga o le togafitiga o le inisalini, o isi vailaʻau e mafai ona faʻataʻitaʻiina mo le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le faʻamaʻi.

O le faʻatagaina o le angiotensin-converting enzyme e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto, ao latou puipuia aʻafiaga leaga o isi vailaʻau i gaʻo.

E masani lava ona faʻamatalaina fualaau faasaina e aʻafia ai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. Ma o le filifilia o vailaau e faalagolago ile maʻi faapitoa ma le falemai. Afai o le tagata gasegase ei ai le faʻafitauli o le maʻi cardiovascular, ona fautuaina lea o fualaau e lagolagoina ai galuega a le loto ma toto toto.

E le gata i lea, o vailaʻau e mafai ona faʻamaonia:

  • Ina ia faʻafetaui suiga o le atherosclerotic i le tino, ia faʻamatalaina fualaau e faʻaititia ai mea o loʻo maua i le cholesterol leaga.
  • Afai ei ai ni faailo o le neuropathy lautele, ona faʻamatalaina loa lea o faʻamatalaga.

E tele taimi e iloagofie ai tagata e maua i le maʻisuka le erectile. Afai e le maua e le tagata gasegase faafitauli i le cardiovascular system, ona fautuaina lea e le fomai Viagra, Cialis, Levitra.

O le tau faasaga i le maʻisuka ituaiga 1 o se togafitiga faʻapitoa lea e aofia ai le puleaina o inisalini, gaioiga tino lelei, o se meaʻai, ma le togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

SGLT2 Inhibitors

  • SGLT2 inhibitors (o le glyphosines, dapagliflozin, empagliflosin, canagliflosin) o se vaega o fualaau oona e faateleina ai le glucose excretion. O le taunuuga o le faʻaitiitia o le kulukose toto, mamafa o le tino ma le toto.
  • O nei fualaau oona e masani ona faʻaalu i le aso. E masani ona faʻaaogaina i le tuufaatasiga ma le metformin. Talu ai ona o le glyphlosins e faateleina le aofaʻi o le kulukose e mafua mai i le urine, e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi o le urinary tract ma le genital tract, o le mea lea e fautuaina ai le tumama pe a faʻaaogaina.

Thiazolidinedione mea faʻapitoa

Na pau lava le fualaau o loʻo maua nei mai le vaega o mea thiazolidinedione (o lona uiga o le glitazones) o le pioglitazone.

  • E faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma, o le mea lea, e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le kulukose ma gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto.
  • O le vailaau faʻasaina e faʻafofoga tautala faʻatasi i le aso. O le Pioglitazone e masani ona faʻaaogaina ma le metformin.
  • O le fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le faatumauina o le vai i totonu o le tino, o lea e le tatau ona faʻaaogaina i tagata e leai se fatu.

O fualaau o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻamatalaina i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e naʻo lau fomaʻi aoga. I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, na o le inisalini e tumau pea lona aoga.

Aoao atili e uiga i auala fou i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2:

Sanofi® insulin lispro biosimilars togafitiga faʻamalosia

Metformin mo le Faalauteleina o Faalavelave ma le Puipuiga o le Kanesa: Suʻesuʻega Suʻega

Sauniuniga mo le maʻisuka ituaiga 2 o le tupulaga fou Xultophy Novo Nordisk (Xultofi)

Faʻatonuga mo le faʻaaogaina o togalaau - mea e manaʻomia ona iloa e le tagata maʻi

New vailaʻau mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (faʻasolosolo)

Tuua Lau Faamatalaga