Faailoga o le amataga o le maʻisuka

O tagata lautele e iloa le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai sui o le matutua, lea i le tele o mataupu e mafai ona togafitia i se tulaga tutoʻatasi pe o se tuufaatasiga o fualaau aina ma meaai. E tatau ona iloa le eseesega o le lua ituaiga o maʻi: ituaiga 1 maʻisuka (ituaiga 1 maʻisuka) ma le maʻisuka ituaiga 2 (ituaiga 2). O nei ituaiga o mea e masani ai: hyperglycemia (o le maualuga maualuga o le toto) ma le i ai o le kulukose i le urine, ae o mafuaʻaga (e mafai ona amata mai ai le maʻi), o faailoga, faʻamaoniga ma metotia o le togafitia o le maʻi e matua ese lava.

O le maʻisuka ituaiga 1 e amata mai i le faʻaumatia o sela i le pancreas e ala i le latou lava puipuiga o le homuline, lea e mafua ai le inisalini o le hormone, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo ai i le leai atoatoa o a latou inisalini ma le manaʻoga e faʻaofi lenei hormone. O le mea lea, o le maʻi e mafua mai i le mea ua taʻua faʻafitauli o le autoimmune.

O mafuaʻaga e mafua ai le SD-1 e le fesoʻotaʻi pe o le tagata e mamafa pe mamafa, o le amataina o maʻi e leai se fesoʻotaʻiga i le taumafaina o meaʻai suamalie, ma oʻo lava i le auala masani o le olaga. O faailoga ma faailoga muamua, e masani lava, e mafai ona amata i le faʻaalia o isi faʻamaʻi, pe a oʻo mai i le faʻateleina o le inisalini.

O le faʻaaliga o lenei ituaiga o maʻisuka e tupu i le laʻititi, talavou poʻo le matua. E masani lava, o faailo o le faamai e tupu i le matua. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e le o iloa lelei. O le faauigaga o le genes o le maʻisuka ituaiga 1 e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, talu ai o lenei ituaiga e mafai ona tupu e oʻo lava i aiga e leai se vailaau faʻapitoa.

I le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o le matafaioi autu o le faia o le inisalini, o le gasegase o le vailaʻau, faapea foi ma le tele o mea mai fafo, e pei o le oona (o le mamafa ma le foliga mai o le maʻisuka o lenei ituaiga o loo i ai i le 60-90%) → sili atu le tele o kalori, popolega, vaivai le tino, ma le ulaula.

O le tino ua le toe tali atu i le inisalini, ma ua le toe i ai sona lagona. O lenei ituaiga e masani lava ona atiina ae pe a atoa le 40 o ona tausaga, ae na o mea e seasea tutupu e aliali mai muamua.

O faʻamaoniga ma faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona faʻapitoa, o le maʻi e mafai ona tupu mo le tele o masina poʻo tausaga ile faalilolilo. O faʻamaoniga faʻapitoa e aofia ai le vaivai faifai pea, le mautonu le vaʻaia, faʻagogo ma vevela le paʻu, siama o le urinary tract, siama faifaipea o le paʻu, faʻamaʻi manuʻa, ma mulimuli ae leai se mea itiiti, leai se lagona i luga ma pito i lalo.

Mo le suʻesuʻega o le DM-2, o le hyperglycemia faifai pea (maualuga maualuga o le suka o le toto) maualuga atu nai lo le 7.0 mmol / L ua lava. I le tulaga o tapulaʻa faatapulaaina, o le suʻega ole glucose tolerance test (PTTG) e faia. O lenei suʻega e faʻaaogaina foi i le taimi o le maitaga i kulupu o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, e faia i le vaitau mai le 24 i le 28 vaiaso o le maitaga.

Gesational diabetes

O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻavaivaia o le kulukosesese poʻo le maʻisuka na tupu i le taimi o maitaga. Ole vavalalata o le faapaleni o le kulukose o suiga eseese e tutupu i le taimi o le maitaga, pe a ma le 2-6% o mataupu. I le tupuga o le maʻisuka o lenei ituaiga, o suiga i le maualuga o le hormone ma le faʻavaivaia o le kulukose o le taofiofi e fai ai se matafaioi. E tatau ona togafitia ma faasaʻo le maʻi. A maeʻa le fanau mai, ona mou atu lea o le maʻi, ae tatau ona toe faʻaleleia, aua o le atinaʻe mulimuli ane o le maʻisuka e le faʻatea.

Faʻafitauli Faʻafitauli o le Glucose Homeostasis

O lenei faʻamaʻi e aofia ai se fesuiaiga i le va o le masani o le kulukose ma le maʻisuka. E aofia ai le maualuga o le anapogi glycemia mai le 6.1 i le 6.9 mmol / L ma le faʻavaivaia o le kulukose. O le faʻafitauli o le faapalepale o le kulukose e faʻaalia i se suʻega o le faapaleni o le kulukose (TSH). Ole maualuga ile 75 g glucose i le lauti e oʻo ile 7.8 i le 11.1 mmol / L. Afai e le tupu lenei tulaga i le taimi o le maitaga, e naʻo le tulaga o le tuaoi e manatu i ai. E le o fesoʻotaʻi ma le atinaʻega o faʻafitauli faʻapitoa i le microvascular, ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, latou te faateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu cardiovascular.

O lenei ituaiga ua faʻaalia mo le 25 tausaga ma sili atu ile 5 tausaga e pulea e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini. E afua mai i se gaʻo fomaʻi i peta peta. E 6 vaega laiti o le ituaiga MODY.

DM, o se vaega o isi faʻamaʻi, e le taatele. O loʻo matou talanoa e uiga i se faʻamaʻi tuga o le pancreas, lea e faʻaumatia ai lona vaega faalilolilo i totonu, e pei o le necrosis tino, le mumu ma le tino o le pancreas. O isi faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi o le endocrine ma le faʻasaina o hormones e faia faasaga i le inisalini. O le maʻisuka e mafai ona mafua ai le faʻaaogaina o vailaau mo taimi umi, e pei o le kullucocorticoids, ma e mafai ona avea ma vaega o nisi o gasegase gasegase (Down syndrome).

E faapefea ona fuafua le atinaʻe o le maʻisuka?

O faʻamaoniga sili ona taatele e aofia ai mea nei:

  1. Manava, naʻo le fia inu malosi. E tasi le ipu malamalama e le lava mo se tagata; o le fiainu e fagua o ia i le ogatotonu o le po.
  2. Polyuria (masani ona faia), urination i le po, e masani lava i tamaiti laiti e le toe manaʻomia ni diape i le po, toe iai foi se manaʻoga e faʻaaogaina. E suamalie le mimile mumu.
  3. O le mamafa o le paʻu i le masani ai ma meaʻai, i se taimi puupuu e mafai ona leiloloa kilokalama.
  4. Vaivai, general malaise.
  5. Vaʻaia le vaaia o mea.
  6. Le mautonu ma le le mautonu.
  7. Le manogi o le acetone, manava loloto.
  8. Faʻasolo mai faʻafitauli o le urinary tract.

E iai le uiga o le maʻisuka i le iai o faʻamaoniga o loʻo i luga?

O nei faailoga e mafai, ioe, ei ai se isi mafuaaga. O le faʻamautinoaga saʻo e fuafuaina e le fomaʻi i luga o nisi o suega ma suʻesuʻega:

  • toto totoina (toto glucose = hyperglycemia),
  • faʻataʻitaʻiga (o le i ai o le sugar = glucosuria, acetone atonu o iai),
  • isi suʻesuʻega - e iloa ai, mo se faataitaiga, insulin i serum, aniani, talu ai e tele ituaiga maʻisuka eseese.

O le ituaiga masani o le maʻisuka i le faitau aofaʻi o tamaiti o le maʻisuka ituaiga 1.

E afua ona o le faʻaumatiaina o peta beta o tamaʻi motu o Langerhans i le pancreas, o le gaosia o le inisalini. O lona uiga, e mafua mai i le le lava o le inisalini, e faʻavaeina ai le ola faʻalagolago i lona soifuaga i fafo. O le faʻafanoga o sela peta e tupu i luga o le faʻavae o se faʻaoga mole autoimmune lea e faʻamaonia ai le i ai o vailaʻau i totonu o le toto.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1

O le faʻamaʻi e masani ona faʻaalia i le faʻavaveina o le tuputupu ae E masani ona tupu i le tautotogo ma le tautotogo, i taimi o le faateleina o aʻafiaga o faʻamaʻi viral. Faʻaalia i le galala tele ma le faifai pea ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e fusifusia ai le vai, faʻapea foʻi ma le paʻu o le mamafa. I tamaiti, o le esuresis e le o se faʻalavelave, aemaise i le po.

Mulimuli ane, o le acetone e aliali mai i le manava ma le manava, o le tagata e ita ma vaivai. I le tulaga o se auala sili atu o le faamaʻi, o nisi taimi e ono tupu mai ai le vaaia o mata, e mafua mai i suiga i le tele o mata o le mata ma le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, totoga tino, afaina e fesootaʻi ma siama faʻaleagaina (o le 'aisa' manuia 'i le siosiomaga ma le i ai o le suka). Afai o le a totoe le faailoga e aunoa ma le totoa lelei ma o loʻo faaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, o le vomiting ma le tiga o le manava, o le mumu o le mucous membranes, e tupu ona o le tupu aʻe o siama oona - ketones (acetone) i totonu o le toto. O le tino e amata ona faʻaaoga le gaʻo o se punavai o le malosi. O se tulaga e faʻamaʻiina ai le tino i tino ketone e taʻua o le ketoacidosis. O le faaputuputuina o otaota oona faʻatasi ai ma le faʻamalalaina e taʻitaʻia ai i le maʻisuka, faatasi ai ma le manava loloto.

I tagata matutua, o le maʻisuka ituaiga 2 o le taatele lea.

O le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu i se tulaga le tumau o se vaega o le suʻega toto. O aʻafiaga atonu e le o faʻamalosi, faʻagesegese lemu, poʻo le atisipisi. O le toʻatele o tagata ua i ai faʻafitauli faigata i le taimi o le suʻesuʻega. O faʻatelega masani o le faʻamaʻi e aofia ai le fiainu ma le faʻalauteleina o le suavai ma le faʻaauau pea ona mafua ona o le toto maualuga. Suafa e pipii ai le vai i le uila, lea e tau atu i le galala ma le vaivai tele ma vaivaiga. Vaʻai matala, tingling i vaega eseese o le tino, leai se manaʻoga, afaina le mamafa. Tuuina atu o le inisalini e le mafai ona faʻaitiitia i le leai, ma le maʻisuka ituaiga 2 e le oʻo i le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga masani, e pei o le ketoacidosis, o le uiga o le maʻisuka ituaiga 1.

Auala e fuafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2

O faailoga o loʻo lisiina i luga e mafai ona taʻitaʻi atu ai se tagata i se fomaʻi, ae tele taimi e maua ai se faʻamaʻi, e pei ona fai mai, e le o faia i se suʻega toto. O le faailoga autu o le fuafuaina o le toto sugar - glycemia. Ina ia faamaonia le siama, o le suega o le PTTG (oral glucose tolerance test) e faʻaaogaina i nisi taimi, lea e fuaina ai le kulukose o le toto pe a uma ona tuʻuina atu le tali o le kulukose.

Faʻamaʻo saʻo le kulukose o le toto

O le maualuga poʻo le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto ua taʻua o le glycemia. Glycemia ua fuaina i vaega o mmol / L. I se tagata soifua maloloina, o le kulūkose e pa'ū i lalo ifo o le 3.3 mmol / L ma e le maualuga luga ae 6 mmol / L i luga o se manava gaogao. E le o toe umi ona 'ai lea o le mea e sili atu le maualuga, ae pe a maeʻa le itula ua uma ona pa'ū ifo le laʻititi i lalo ifo o le 7.7 mmol / L, e tumau pea i le 3.3-6 mmol / L, pe a maeʻa ona faʻaitiitia.

Faailoga iloga e mafai ona avea ma faailoga mo le maʻisuka
O le maʻisuka e taufaasese i le le afaina. E umi lava, e leai foi ni faʻafitauli. A amata ona faʻaalia le maʻi, e masani ona tuai.

O le faʻamaʻi ua faʻavavevaveina le faʻamalosiina o le gaʻo. O loʻo i ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu ma le taʻavale, faʻapea foʻi ma le le atoatoa o le tino, leai se faʻaaliga ma faʻaitiitia ai le paʻu o le paʻu i nisi o vaega (neuropathy). O se fofo ogaoga i faʻafitauli o le vavaeeseina o le vae, e mafua ona o le le lelei o mea taumafa o le gaʻo ma o latou mumusu tumau (maʻi o le maʻisuka).

O faʻamaoniga faʻapitoa o se faʻalauteleina o faʻamaʻi o le galala tele ma le tele o le urination, e aofia ai i le po. O isi faʻamaoniga e ono aofia ai le vaivai, vaivaiga, ma le mamafa o le mamafa i le masani ai. O nisi taimi e fesuisuiai le tino vaaia o le tagata. Ae ui i lea, o le maʻi muamua e le o faaalia mai ia lava.

Peitai, toetoe lava o faʻafitauli uma o le maʻisuka e filifili. E lava le faʻaaogaina o se meaai po o le inisalini e tausisia ai le maualuga o le suka i le seti faʻamau ma pulea le mamafa o le tino. I lenei tulaga, o le maʻisuka e mafai ona toetoe lava a tutusa le matutua ma tagata soifua maloloina e aunoa ma ni faafitauli.

Ae e tatau ona e amio lelei. O le toʻatele o tagata e atiaʻe faʻamaoniga o le maʻi e fefefe e alu i le fomaʻi. E foliga mai ia i latou o le maʻisuka o se "leaga" faʻamaʻi e fasiotia ma pipili. O le mea lea latou te aloese ai i le upu moni.

O ai o loʻo lamatia?

E i ai tagata e sili atu ona aʻafia i le faʻamaʻi. O nei mea e aofia ai tagata taʻitoʻatasi na mafatia i le maʻisuka. O lona uiga o loʻo i ai so latou vailaʻau.

Isi mea lamatia mo le tupu mai o le faamaʻi:

  1. O le toto maualuga o le cholesterol ma le gaʻo.
  2. Tigā toto maualuga.
  3. Faateleina le kulukose o le toto.
  4. O le mamafa.

O le toʻatele o maʻisuka o le ituaiga 2. I le avea ai o se tulafono, latou te maua le insulin resistance, o lona uiga, o le le lava o le tino i lenei hormone. E mafai ai e le suka ona ulu i siama. O le, i le isi itu, o se punavai o le malosi. I le tetee, o le suka e fausia i le toto ma mafua ai le tele o faafitauli.

O le a le uluai laasaga o le maʻisuka

O le uluai laasaga o le maʻisuka e mafua mai i le faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le suka i luga aʻe o le 6 mmol / l, ae i lalo ifo o le 9 mmol / l, faapea foi ma le le maua o le gaʻo ma faʻafitauli o le maʻi. O le latalata atu i le maualuga o le suka i le maualuga o tulaga taua, o le itiiti ifo o faʻafitauli o le maʻi e tatau ona faʻamoemoeina.

O le uluaʻi laasaga o le maʻisuka o se laʻititi laʻititi o le maʻi. I le tele o tulaga, e le mateina e se tagata lona maʻi. E leai ni soliga mai le galuega a totoga. Ae ui i lea, o le pancreas e le o faia lana galuega pe a ma le 80%.

O le faapipiiina o le paʻu e tele lava ina fenumiai ma se mea e afaina i se mea e le fiafia ai, ma le inu malosi i le faateleina o le vevela o le vevela.

O le foliga malie i le leai o togafitiga e mafai ona faigata ona o maʻi vailaʻau, fatu fatuga, taʻavale, taʻavale, gangrene. E masani lava o le siamaina o le maʻisuka e faia i se suʻesuʻega suʻesuʻeina o se maʻi.

O le maʻi suka o se kulupu o faamai pipisi o le endocrine, o le autu o nei mea e mafua ai le le atoatoa o le inisalini i le tino ma le faateleina o le kulukose toto. O le iʻuga o le faʻamaʻi, o le metabolism atoa ua faʻalavelaveina: protein, lipid, carbohydrate, metabolism. O le solia o le paleni o le acid-base o loʻo mataituina foi.

E tusa ai ma fuainumera, mai i le 1 i le 8% o tagata e maua i le maʻisuka, ae o le au saienitisi e taʻu mai e sili atu le numera moni o tagata maʻi. Ma o lenei fuainumera ua faatupulaia i tausaga uma. O le numera o tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka o loo tuputupu aʻe.

O le inisalini e gaosia i le gaʻolaʻau e ala i ona peta beta. O le faʻasalaina o le faʻavaeina o lenei hormone ona o le faaleagaina poʻo le solia o lona avega e ala i le tele o sela e mafua ai le amataina o le maʻisuka.

E faapefea ona amata le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti?

I le amataga, o le maʻisuka o le ituaiga muamua i tamaiti e mafai ona iloa pe a atiaʻe e le tama le ketoacidosis. I taimi muamua o le vomiting cyclic, e tatau ona suʻesuʻe le tamaititi. O ia faoa faamalosi e atiae i tamaiti o latou tino e faigofie i le gasegase o le acetone.

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le taimi malulu, faʻamaʻi viral, faʻamaʻi pipisi. O lenei maʻi e faʻafefe ai le faʻamalolo ona o le faʻaleagaina vave. Faatasi ai ma le matua, ua mou atu le maʻi o le tamaititi.

Mafuaaga o le maʻisuka

E tele mafuaaga e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe. O autu autu e:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le pancreas
  • le lelei (faʻaaogaina o le gaʻo ma gaʻo meaʻai, meaʻai vave),
  • mamafa tele
  • vailaʻau viral ma le autoimmune,
  • tausaga pe a ma le 40 tausaga.

O nei mea e faʻaaoga i na o mea e faʻaaoga. E le o se 100% le mautinoa o le atinaʻeina o le maʻi. Ae ui i lea, o tagata e iai se talaʻaga o vailaʻau e tatau ona mataʻituina i le soifua maloloina, aua nei galo e uiga i le manaʻomia o suʻega faafomaʻi.

Faatasi ai ma mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le maʻi autoimmune ua lauiloa. O le tino o le pancreas, e le amanaiaina e le nonoa o sela o ni fili, ua amata ona faaleagaina ma se vaega o le leiloa o galuega. O le faʻaaliga o lenei faagasologa e faalagolago i ai e leʻi faʻamalamalamaina.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi masani i le lalolagi. E sili atu nai lo le maʻi suka, e na o cardiovascular ma pathologies o le tino e maua i tausaga taʻitasi. E tusa ai ma fua faʻatatau, o le aso nei o le 3% o le aofaʻi o le lalolagi e mafatia i le maʻisuka.Ma e tusa ai ma faʻamatalaga a fomaʻi, o le faateleina o le faateleina o tagata e maua i le maʻisuka e faʻamoemoeina ile 15-20 tausaga.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka o le solia lea o le gaosiga o le gaʻo i le tino. O lenei faʻafitauli e mafua mai i le tasi o mea taua e lua: a le o le tino e le mafai ona inuina le inisalini, poʻo lona aofaiga e le aofia ai manaoga o tagata.

E tele faʻamatalaga e uiga i mafuaaga o le maʻisuka. O se tasi oi latou o le fatuga o le tino o le maʻi. O se aiga e mafua mai i togafitiga e tupu i le ituaiga o maʻi o le maʻisuka. E mafua ona o se faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, misela poʻo mumun), faʻamalosia le faagasologa o le faʻaumatiaina o siama insulin i le tino.

O le matafaioi autu i le atinaʻeina o togafitiga o le endocrine e faia i genetics. E tele taimi e maua ai le maʻi suka. Faʻamau iloa gaioiga e faʻapupulaina ai le tagata i le faʻamaʻi. Faatasi ai ma se tuufaatasiga faapitoa o ia mea, o le tulaga lamatia o le solitulafono ua faateleina ai le malosi.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻapupulaina foi i le tala o le toso oona, autoimmune thyroiditis, ma le maʻi o le gaʻo. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e mafua ona o le enterovirus, cytomegalovirus, rubella, Coxsackie, ma mumps.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 mai le maʻisuka ituaiga 2?

O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e tele, o le maʻi faʻafuaseʻi ona amata faʻafuaseʻi. I le maʻisuka ituaiga 2, o le soifua maloloina e faasolosolo malie lava. I le taimi muamua, e naʻo le maʻisuka ituaiga 1 na manatu o se "faʻamaʻi o le tupulaga", ae o lenei ua paʻu nei tuaoi. I le maʻisuka ituaiga 1, o le gaʻo e masani lava ona toesea.

Ina ia iloa le maʻisuka ituaiga 1 mai le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e suʻeina se suʻega faʻamaʻi mo le suka, faʻapea foi le toto mo le kulukose ma le C-peptide. Faitau atili i le tusiga "Suʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2."

Faʻatulagaina o Hyperglycemia

O le maʻisuka e mafai ona atiina ae ni ituaiga:

  • Ituaiga o maʻisuka ituaiga 1. O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Le uluaʻi laʻasaga o le le lava o le inisalini ma le amataga o le atinaʻe o le hyperglycemia. O le mafuaʻaga o lenei ituaiga o se vavaeese mai le masani o le pancreas,
  • Totoga Numera 2. E leʻo le maʻisuka faʻalagolago i le insulin. Ole aofaiga o le hormone e i totonu o tapulaa masani, ma o nisi taimi e sili atu i le masani. Ae o le adipocytes ua avea ma mea le mautonu i lenei hormone. Mo lenei mafuaaga, o le faasinoupu o le kulukose toto ua vave faateleina.
Ata o faʻatusatusaga o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka.

Vaevae faʻeseese le maʻisuka i fafine i le taimi o le maʻitaga (gestation) ma le maʻisuka, o se taunuuga o faʻamaʻi pipisi, poʻo se vavae ese mai le masani o le pito o le endocrin.

O le Hyperglycemia e vaevaeina i le tikeri o le atinaʻe o le faʻamaʻi:

  • O le maʻisuka tikeri Nu.1 (agamalū) - o le faasinouʻau o le suka i luga o se manava gaogao e le silia le 6 - 8 mmol / l. Glucosuria index i aso taitasi - e le sili atu i le 18 - 20 mmol / l. O togafitiga o lenei tikeri e aofia ai se taumafataga lelei ma fualaau,
  • Lagi o le maʻisuka No. 2 (ala) - o le faasinomaga i luga o se manava gaogao e le sili atu i le 8 - 10 mmol / l. Glucosuria index i le aso - e le sili atu i le 35 - 40 mmol / l. O le togafitiga o se meaʻai ma fualaau oona lea e faʻaititia ai le glucose index. I lenei tikeri o le maʻisuka, o faʻamatalaga muamua o le maʻi ua uma ona faʻaalia: mata o maʻi, maʻi faʻamaʻi i le gaioiga o le fatu, fatu fatugaʻo, faʻalavelave popole, faafitauli i vaʻa o vae,
  • O le maʻisuka vasega 3 (ogaoga) - o se faasinomaga i luga o se manava gaogao e le sili atu i le 12-14 mmol / l. Glucosuria index i le aso - a itiiti ifo i le 40 mmol / L. Suʻeina le polotini i le urine. Faailoga: faʻasolosolo mata o le mata, o le faʻalavelave o loʻo i ai i se tulaga o le le mautonu, le lelei o fatuga ma fatuga o le fatu. Paʻu i le pito i lalo o le malosi. O le mamafa o le toto o le toto e maualuga atu nai lo le masani. O togafitiga i lenei laasaga o se taumafataga faapitoa ma le tui o le homone,
  • O le maʻisuka vasega 3 (superheavy) - o le faasinoala o le suka i luga o se manava gaogao e le sili atu i le 20 - 25 mmol / l. Glucosuria index i se tasi aso - a itiiti ifo o le 40 - 50 mmol / l. Faailoga o le faʻamaʻi: o aʻafiaga taua uma e aʻafia ai. O le tino e leiloloa i taimi uma le faasinomaga o le polotini e ala i le faʻaaogaina i le faanatinati. O le tagata gasegase i lenei tikeri e faigofie i le masani ona maua ai le maʻisuka. O le galuega a le tino e lagolagoina i na o le injections o le inisalini o le hormone ma i se fuataga tele lava - a itiiti ifo i le 60 OD.

E tele ituaiga o maʻisuka ua iloa:

  • Le ituaiga muamua, na muamua taʻua o le insulin-e faalagolago. Faʻatasi ai, o loʻo tupu ai le faaletonu o le insulin i le insulin, e oʻo atu ai i le hyperglycemia. O le mafuaʻaga sili ona taatele o lenei faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o le tino i le pancreas.
  • O le ituaiga lona lua, muamua na taua o le tutoatasi-le tutoatasi, ae o lenei faauigaga e le saʻo, ona o le alualu i luma o lenei ituaiga, atonu o le a manaomia ai le togafitiga o le inisalini. I lenei ituaiga faʻamaʻi, i le taimi muamua o le maualuga o le inisalini e tumau pea pe sili atu foi i le masani. Ae ui i lea, o sel o le tino, o le adipocytes (gaʻo gaʻo), e le faʻavaivai i ai, lea e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto.

Faʻalogo! Faʻamatalaga e faʻaosofia ai le faʻafitauli o le: ogaoga o le atuatuvale, le malosi o le tino, le mautonu o le tino, o maʻi ua mavae ma isi suiga taua i le tino.

  • Gsational diabetes sustaina (i totonu o fafine maitaga).
  • O le maʻisuka o se faʻaalia o se genetic or endocrin pathology. I lenei tulaga, o le maʻisuka lava o se faailoga lea o se maʻi.

Togafitiga o le maʻisuka i le taimi muamua

Togafitiga mo le maʻisuka o le faʻaitiitia o lou toto suka. O se tagata e mafatia i se maʻi faapena e tatau ona ia tausisi i se olaga saʻo i lona soifuaga atoa. Muamua lava, e tatau ona faʻamaonia ma paleni le taumafataga. E tatau ona tausisia lelei le taumafataga.

A aunoa ma le matauina o le taumafataga, e le mafai ona maua le faʻamautuina o suga. Mo le maʻisuka, ua amataina ai se togafitiga faapitoa, lea ua taua o le numera numera 9. E fautuaina e usitai i ona mataupu faavae.

Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻaitiitia o le kalori o meaʻai i aso uma, faʻamalosia o le taumafataga ma faʻamalosi ma vitamini e maua ai se taunuuga lelei. Ina ia maua mea uma e tatau ai meaai, e tatau ona fuafuaina ni mena i vaiaso e muamua atu. E tatau ona e 'ai e 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e manaʻomia ona e mataʻituina le faʻaogaina o le kalori. O le faʻaitiitia malie o le numera o kalori o le a mafai ai e oe ona faʻaumatia le mamafa o le mamafa, o se vaega o le atinaʻeina o le maʻi.

E fautuaina e 'ai meaʻai i le ogaumu poʻo le kuka. O lea e itiiti ai le gaʻo.

O le va i le va o taumafataga e tolu i le fa itula. E tolu taumafa autu e faʻapipiʻi faatasi ma meaʻai, lea e mafai ai ona e 'ai fualaau faisua, fualaau' aina, kusi cheese.

O le taimi muamua o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaaogaina o meaai faasaina:

  • o le tele o gaʻo
  • sipuni
  • ava malosi
  • ulaula meaʻai
  • falai
  • gaʻo.

Afai e mafai, o le faʻaaogaina o falaoamata e tatau ona faʻaaogaina. Pe a faʻatatauina le taumafataga, e tatau i le tagata gasegase ona amanaʻia le uta o carbohydrate o ipu taʻitasi.

O mea taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai le susu o susu, vela, iʻa, cheese cheese, o se fualaʻau o fualaʻau ma se fua o fualaau lelei. O oloa gaosi (kefir, yogurt e aunoa ma le suka ma le suka, susu susu tunu) e aoga tele.

O fualaau faisua ua avea ma leoleo o meaʻai ma mea taua, faʻapea foʻi ma vitamini ma elemene o loʻo fai ai ni enzymes meaai. Mo le 'ai, e faatagaina tagata gasegase:

  • kapisi
  • zucchini
  • kukama
  • Tomato
  • radis
  • letus leaves
  • greens
  • logo ata.

I le amataga o le atinaʻe o togafitiga o le endocrin, e mafai ona e vaʻai i suiga nei i le soifua manuia:

  • o foliga mai o le fia inu malosi. Se uiga taua o le maʻisuka. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose, e mamafa le toto. O loʻo taumafai le tino e faʻafefe le plasma ma tuʻuina atu se faʻamaoniga e manaʻomia lou inu vai,
  • faʻaauau faifaipea. O lea ituaiga o faailoga e mafai ona tupu mai ona o le tele o le ava malosi,
  • lauulu lauulu. O le vaivai o le metabolism e afaina ai le tulaga o paʻu: o le a amata ona vevela, ma amata ona tupu lemu ma vaivai,
  • moe O loʻo faʻamatalaina e ala i le soliga o le faiga o metabolic. E lagona e se tagata le vaivai e le aunoa e oo lava i le aso,
  • faateleina le 'ai. Ou te manaʻo faapitoa lava i pulupulu,
  • mamafa gau gau
  • le manogi o le acetone
  • le faʻamaloloina o manuʻa ma le faʻaleagaina. E oo lava i nai maaleale laiti e avea ma afi ma fefete,
  • faʻanoanoa vaaia. O le tioata ua i lalo o le malosi o se aofaiga tele o le kulukose,
  • se lagona o le vaivai i lima ma vae,
  • maaleale mafaufau:
  • faʻaleagaina.
  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Saili nisi mea ...

E mafai ona togafitia le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2? O vailaʻau faʻasolosolo ua oʻo i luma mamao, ae o fomai e leʻi aʻoaʻoina pe faapefea ona togafitia le maʻisuka. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻafitauli o le tino, pe a le mafai e le pancreas ona maua le insulin i hormone i le aofaiga tonu.

O se aganuʻu le iloa o ituaiga o maʻisuka e lua, faʻapea foi ma se tulaga faapitoa o le tino, pe a iai le faateleina o le ono mafai ona tupu se maʻi (prediabetes). O le uluai laasaga o le maʻisuka e manaʻomia ai togafitiga tutusa e pei o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Muamua lava, ua faʻaalia e pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻaitiitia le kulūkose pe a manaʻomia, ma mulimulitaʻi foi i se meaʻai.

O nei metotia uma e fesoasoani lelei e faʻaitiitia ai tulaga o le tagata, e puipuia ai faʻafitauli o le maʻi. O le taimi muamua ma le maʻisuka na maua ai faʻamaoniga e faʻaaogaina, ae e matua taua lava le le misia o latou mafatiaga, ona o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo.

Taumafa i le taimi muamua

O le taumafa mo le maʻisuka i le taimi muamua e faʻavae i luga o se lisi masani o le laulauʻai meaai 8 ma le 9, o nei mataupu faavae o mea taumafa na atiae i taimi o Soviet ma e leiloa le aoga seia oʻo mai i aso nei.

O loʻo faʻamatala manino mai i le faiga faʻataʻitaʻiga autu o meaʻai, oloa fautuaina ma faʻasaina mo se tagata gasegase i maʻi faʻafitauli. O le numera o le laulau o meaai 9 e lelei mo tagata gasegase e mamafa le mamafa o le tino, o le pipii atu i le numera o le laulau 8 e aoga mo le maʻisuka ma le muamua ma le lua o laasaga o le oona.

O mea taumafa i le mataupu mulimuli e tatau ona filifilia i le amanaia o uiga patino o le tino o le tagata. O le meaai e tatau ona mataituina e se tagata fai meaʻai ma le endocrinologist.

O le laulau fualaau taumafa Nu 9 o le faigofie lea mo tagata gasegase, o lona kalori o loʻo tumau pea i totonu o tapulaa e tatau ai mo le lava o le gaioiga o le tino, na o meaai o le carbohydrate ma le maualuga o le faʻasologa o igoa e le aofia ai. E tatau ona faʻamaʻaʻaʻaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻai i totonu o le tino, e tatau ona faʻamalosia le tumau o le metabolism.

O le tagata gasegase i le taimi o togafitiga o le maʻisuka o le a le lagona ai le le faʻavauvau o loʻo tupu i isi filifiliga mo meaʻai faafomaʻi:

  1. leai se mea paleni
  2. leai se lagona le mautonu.

Ina ia faʻaitiitia le matelaina, le lava le malosi, meaai paleni i le maʻisuka, o le uluaʻi faʻasologa e aofia ai le faʻaaogaina o se tele o fiva fila, fiva meaʻai. O nei meaʻai ei ai sona aoga aoga i le gaioiga o le vaega atoa o meaʻai, faʻamamaina le tino mai le faaputuputuina o toxins ma toxins, lea e taua i le seti o le maʻisuka.

A maʻi le tagata maʻi i meaʻai suamalie, o le a faatonuina o ia e suʻe fualaau eseese e sui ai le suka paʻepaʻe, lea, faatasi ai ma le meli masani, e le manaʻomia mo le meaʻai. O le tulaga autu o le faʻatau faʻatau na o le natura masani o suka o loʻo faia mai laau.

O ituaiga uma o meaʻai e mafai ona saunia i luga o le faavae o mea suamalie, e mafai ona faaopoopo i le lauti, kofe ma meainu. E mafai ona faʻatau mai le suāuʻu i foliga o paʻu, paʻu, o loʻo faʻatau atu i supermarkets ma faleoloa i ofisa faapitoa mo le maʻisuka.

Togafitiga o le uluaʻi laasaga o le maʻisuka e manaʻomia ai se auala faapitoa e kuka ai, o oloa e tatau ona uʻu, tunu pe falai e aunoa ma le faʻaaogāina o le suauu i totonu o se paʻu e leai ni meaʻai. E talia le suʻeina o meaai, ae i soo se tulaga e le mafai ona e 'ai tele gaʻo, aua i le amataga o le maʻi:

  • o le a faʻateteleina le faʻavaveina o le lipid metabolism,
  • o le a faʻapupulaina ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi, le ono mafai ona iai ni faʻafitauli.

O le faʻamalositino i le vave amata e faʻavae i luga o meaʻai paleni, i le masani a le taeao o le taeao-lunch-dinner, e tatau ona e faʻaopopoina ia le itiiti ifo ma le lua ulugaliʻi meaai, lea e faʻapitoa foi i tulafono o meaʻai.

I le lisi o le laulau o le maʻisuka Numera 8 o taumafa tutusa ma mataupu faavae o ana sauniuniga ua faatagaina. O le eseesega autu o le faʻatapulaʻaina o le kalori o meaʻai. O le mea lea, o le tagata maʻi e maua le avanoa e puipuia ai nisi o faafitauli faʻalesoifua maloloina i le taimi e tasi - o le setete o vailaau, ma le mamafa, lea na avea ma aʻafiaga mo le hyperglycemia.

Faʻatauina o fualaau faʻamaina, tau aogā o le 'auʻaunaga

Pe o togafitia le maʻisuka i meaʻai? Faatasi ai ma se auala talafeagai, o meaʻai talafeagai e fesoasoani e taofi le alualu i luma o maʻi. I le laasaga muamua o le maʻisuka, o togafitiga ma mea taumafa e vaevaeina i ni ituaiga se lua, e na o sina eseesega lava i le va oi latou, latou te naʻo totonu lava o le kalori o meaʻai.

O le vailaʻau faʻasolosolo ma le malosi o le oloa o oloa e tatau ona ulufale i le tino o le maʻi i aso uma, o mea e mafai ma mea e le mafai ona 'aina, o loʻo faamatalaina i lalo.

O se aso, i le leai o se meaʻai, e tatau i se tagata ona 'ai le 85-90 g o le porotini, e sili atu le mamafa o le porotini 70-80 g e' aina, ma e tusa ma le afa o meaʻai protein e tatau ona i ai i paletini manu.

O le numera 9 e mafai ai le maualuga o le 80 g o le gaʻo i le aso, o le numera o le laulau 8 e faʻatapulaaina ai le lipids i le 70 g, o le lona tolu o le gaʻo e tatau ona avea ma fualaau faisua.

Tusa lava pe o le a le ituaiga o maʻisuka, ua taʻuina mai e faʻaaoga ai le 300-350 g o meaai gaʻo (i le leai o se lapisi), e oo atu i le 150 g (mo le mamafa).

O le faʻaogaina o calorie i aso uma e amata mai i le 1600 i le 2400, e faʻatatau i le tulaga o le soifua maloloina o tagata, o ona uiga taʻitasi, ma faʻamaoniga mamafa.

E tatau ona inu le vai i tusi tetele, pe afai e leai se mamafa o le mamafa o le tagata, e fautuaina e inu le 2 lita o vai mama e aunoa ma le kesi i le aso, ma inu sina meaʻai tele, o le a aloese mai le faatupuina o le le fiafia ma le faʻaleagaina o le soifua manuia.

Vitamini ma Minerale

Afai e mafai ona e mauaina le maʻisuka i se taimi vave, e tatau ona e faatapulaaina le faaaogaina o masima, ae e sili atu le lafoai atoa o le sodium. Mo se tagata maʻi ma se uluaʻi laʻasaga o le maʻi, e leai se sili atu nai lo le 3-8 g le masima i le aso e faʻamaonia.

O le maʻi suka i tagata e iloa ai lava ua i ai i le laasaga pe a maua e le tino suiga e le suia. O le sili atu le malolosi o feusuaiga e le masani ona asiasi i fomai, e leai lava se taimi mo i latou lava. Ae, e maua i le maʻisuka i le taimi, e mafai ona puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli ma faʻaleleia ai le olaga.

O a faailoga o le maʻisuka i tagata e tatau ona tautalagia ma le auala e iloa ai se faʻamaʻi matautia, o le a tatou faamatalaina i lalo.

Mafuaaga o le faamai

E le mafai ona iloa le mafuaaga tonu o le maʻisuka i alii. E le pei o tamaitai, o le afa malolosi e le maua ni faʻafitauli tumau o le hormonal.

I tane e mafatia i le ituaiga 2, sili atu le mamafa o le tino ma se olaga le saʻo e faaopoopo atu i le genisposition. O le taunuʻuga ua mafua ona o le mafuaaga lona lua. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e umi ona faʻaalia ma faʻaosooso lemu. Ua iloa e se tamaloa o loʻo maʻi tigaina o ia i se faalavelave faʻafuaseʻi, o le faia o suʻega e le fomaʻi mo se isi mafuaaga.

Ma i le mafuaaga o le atinaʻeina o le faamaʻi i alii, o mea nei e iloga:

  1. Eseese faʻafitauli o le hormonal e fesoʻotaʻi ma aʻafiaga o le kenera,
  2. O faʻamaʻi ua mavae na aʻafia ai le paʻu,
  3. Faaaogaina umi o vailaau, vailaau,
  4. Suiga o tagata e mauaina ma le inisalini masani i le tino,
  5. O le atuatuvale na mafua ai ona le atoatoa i le tino,
  6. Le matua o le maʻi. E talitonuina mo le 10 tausaga o le soifuaga, o le 5% o aʻafiaga o le maʻisuka ua faaopoopoina.

I le popofou, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e faasaga i le talaaga o se faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, ua maua ai auupega e mafai ona taʻitaʻia o latou aʻafiaga leaga i luga o le paʻu.

O togafitiga o le maʻisuka e faʻalavelave ma e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma fualaau faasaina. Le faatonuina poʻo le le faʻamaoniaina o vailaʻau - o le a faalagolago lea i le tulaga o loʻo maua ai le maʻi ma i lona ituaiga. E faapefea ona togafitia le maʻisuka i le amataga o le maʻi?

Ituaiga 1 maʻisuka

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e aofia ai le soliga o le inisalini o siama faʻapitoa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e manaʻomia ai le vave amataina o sauniuniga o inisalini. Muamua, o se taumafataga faapitoa ua faʻatulagaina, lea e mafai ai mo sina taimi ona tausia le maualuga o le kulukose o le toto e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau oona - pe afai o le uluaʻi tulaga o le maʻisuka e vave mauaina.

  • O le kalori matāʻupu o le taumafa e tatau ona fetaui ma le taumafa malosi a se tagata,
  • O se mea e manaʻomia muamua o le aofia ai o meaʻai e leai ni digestible i le taumafataga, lea e mafai ai e oe ona faʻamamā le tino o le faʻaputuina o vailaʻau faʻamaʻi, ma maua ai foi se lagona o le nofo lelei, e aunoa ma le faateleina o le kulukose,
  • O gaʻo vailaʻau faʻamaʻi e vaevaeina i le saoasaoa ma le faʻagesegese. O suauʻu masoā eletise e tatau ona avea ma vaega tele o le taumafataga mo tagata e maua i le maʻisuka, talu ai o meaʻai gaʻo gaʻo e maualuga le maualuga o le kulukose i le naʻo le 15 minute talu ona uma le taumafa.
  • Sugar ua suia i le tele o mea faʻaopopo e maua ai le suamalie, ae e le o se mea e tupu i le maualuga o le kulukose - fructose, xylitol, sorbitol,
  • O meaai e tatau ona faʻaititia - e masani lava i sia mea itiiti.

O le tausisia o taumafa talafeagai e se tagata soifua maloloina o le a taliina le fesili - auala e puipuia ai le maʻisuka.

O le togafitiga lona lua mo le maʻisuka ituaiga 1 i le amataga o le togafitiga o le inisalini. O le muamua togafitiga o fualaau faʻataʻitaʻi ua amataina, o le saoasaoa lea o le a maua le taui ma o le a amataina faʻafitauli mulimuli ane.

I le taimi nei, e tele ituaiga inisalini e faʻaaoga i togafitiga o le maʻisuka i le taimi muamua. Latou te fesuisuiai i le umi o galuega. O le filifiliga o se tasi poo le isi ituaiga o inisalini e faalagolago i le maualuga o le maualuga o le kulukose.

O le tele lava o taimi, o togafitiga faʻapitoa faʻatasi ai ma le inisalini pupuu ma le umi, o loʻo faʻamatalaina, ma o ituaiga uma e lua e mafai ona faʻaaogaina i faʻapotopotoga eseese.

Ae, o le inisalini e faia faʻapitoa, ae peitaʻi, pe'ā manaʻomia, e mafai ona faʻaaogaina auala faʻapitoa ma auala vavalalata. Faʻasalaga faʻapitoa, e tatau ai i isi nofoaga o tui, talu ai o le inisalini e mafai ona faʻatafunaina gaʻo, ma mafai ai ona afaina ai le paʻu.

O le nephropathy o le igoa lautele lea mo le tele o faʻafitauli o le fatuga o le maʻisuka. O lenei faaupuga o loʻo faʻamatalaina ai le faʻamaʻi o le maʻisuka o elemene filigā o gaʻo (glomeruli ma tubules), faʻapea foʻi ma vaʻa o loʻo fafagaina i latou.

O le nephropathy o le maʻisuka e matautia ona e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaiʻuga (faaiʻu) o le le atoatoa o le maʻi. I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a manaʻomia ona maua le paʻu poʻo le fatuina o fatugao.

O le nephropathy o le tasi o mafuaʻaga masani o le vave soifua maloloina ma le le atoatoa i maʻi. O le maʻisuka e afua mai i le mafuaaga e tasi o faafitauli tau fatugao. Ae i totonu oi latou o loʻo i luga o le paʻu ma le tu i le laina mo se fagafao foaʻi mo le gaʻoina, o le sili ona maʻisuka. Tasi se mafuaaga mo lenei mea o se faʻaopoopoga taua o le faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2.

  • Faʻaleagaina o le fatu i le maʻisuka malosi, o togafitiga ma le puipuia
  • O a suʻega e tatau ona e pasia e siaki ai fatugaʻo (tatala i se isi faamalama)
  • Taua! Maʻi Suka
  • Renal ario stenosis
  • O le maʻisuka togafiti fatu

Mafuaʻaga mo le atiina ae o le nephropathy o le maʻisuka:

  • maualuga maualuga o le toto i le tagata maʻi,
  • leaga cholesterol ma triglycerides i le toto,
  • maualuga le toto maualuga (faitau i le "upega tafaʻi" a le "tuafafine" mo le maualuga maualuga),
  • anaemia, e tusa lava pe "agamalu" (hemoglobin i le toto

Tuua Lau Faamatalaga