Auala e faʻaitiitia ai le suka - o mataupu faavae

Ituaiga E masani lava ona ou tupu i se gaioiga faʻapitoa, e iloa i le taimi o loʻu laʻitiiti, e faʻaalia i le vave faʻalauteleina. E fesootaʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini ma le faaputuputuina ole kulukose i totonu ole tisus.

O le maʻisuka ituaiga II, o se maʻi na maua, e mafua mai i le le mautonu o le tino i le inisalini na gaosia i le aofaiga atoa. E atiaʻe lemu, o nisi taimi mo le sefulu tausaga pe sili atu foi. E le pei o le ituaiga I, e mafai ona atiina ae ma le mausali, ma e matua taua tele le ituaiga olaga latou te taitaia ma pe o a tagata e mafatia i lenei maʻi e 'ai ma le suka maualuga.

Faʻailoa ma masalomia togafitiga, ae o nisi taimi e maualuga lava le iloa i se faalavelave i taimi o suʻesuʻega puipuia. o le aofaiga o le 3.3 - 5.5 mmol / l ua mafaufauina, o lona siitia i le 6.1 mmol / l ua faauigaina o se paʻu o le maʻisuka, ma o le i ai o faailoga o sili atu nai lo le 6.1 mmol / l ua uma ona tupu aʻe. I le taimi lava e tasi, o se laʻititi laʻititi i le 6.6 mmol / L e le mafua ai le atugaluga, ae manaʻomia le matauina ma le pulea.

Mo le mamā o le auʻiliʻiliga, e taua le matauina o le tulafono autu - seia oʻo i le 11 i le taeao, talu mai le 'ai, e faʻateleina ma mafai ona faʻaalia se sese.

O le a le maualuga o le suka o le toto o le masani lea mo tagata o loʻo i ai se faʻamautuga faʻamautuina? E talitonuina o le i ai o le kulukose i totonu o le toto i totonu o le lautele o le 7.8 mmol / L o se tapulaa taliaina mo le maʻisuka.

O le faateleina i le kulukose atonu e le tumau ma ua manatu o se faagasologa masani, ma atonu e ono iloa ai le faaletonu.

O mafuaʻaga taatele o le faateleina o le suka i le toto i se tagata matua ma se tamaititi e le o se togafitiga:

  • Meaʻai masani.
  • Suʻega le saʻo.
  • O le maʻitaga ma le muaʻi maʻi.
  • Faʻamalosia pe faʻaʻumiʻumi le faʻafitauli o le mafaufau-lagona.
  • Tuʻupuʻu faʻalavelave, mumu, ma manua ogaoga.

O le a le mea e fesoasoani i le atinaʻeina o ituaiga I le maʻisuka:

  • Aiga
  • mamafa o le tino i luga atu o le 4.5 kilokalama i le fanau mai,
  • vailaau faʻamaʻi viral (epiparotitis, rubella, misela).

O le a le mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga II:

  • le mautonu o le oona,
  • mea le talafeagai ma le le talafeagai,
  • afaina.

O uluaʻi faʻaaliga o le hyperglycemia e masani ona vevela ma e le vave ona iloa, sei tatou taumafai e faʻamafaʻailogaina.

  • malo ma le laulaufaiva mago, fia inu lema,
  • polyuria (faateleina le urination)
  • tele le fiaai, i lenei tulaga, ma le ituaiga I, o se tagata ua leiloa le mamafa, ma le ituaiga II, i se isi itu, ua maualuga le mamafa,
  • vaivai, moe, vaivai vaivai,
  • acene manava (ma le ituaiga I).

O le le amanaʻiaina umi o ia tulaga e taʻitaʻi atu ai i suiga faʻaleagaina i sulu o le pancreas.

Faailoga o le toto maualuga:

  • masani le leai o se faʻalavelave
  • vaivaiga, moe,
  • suiga faifaipea o le mamafa,
  • faʻafitauli i le toe faʻaleleia o mea,
  • faavaivaia ma le faaletonu vaaia,
  • vevela paʻu ma le paʻu paʻu.

Auala e tau ai

Afai e iloa le maualuga o le suka i le toto, o le a le mea e tatau ona faia e faʻaitiitia ai? E i ai taʻiala faʻapitoa mo le maua o le maʻisuka, faʻafetai i le tagata e ola i lona ola atoatoa. O nei mea nei: faʻatalanoaina o meaʻai, faʻamalositino, togafitiga fualaau faasaina, pulea o le tagata lava ia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e iai se vaega taua. Faʻatasi ai, e mafai ona e faʻagesegese ma taofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le gaioiga faaletino e faʻasalalau ai laʻititi laʻesega i le kulukose i totonu o le toto, o lea la o taaloga e sili ona aoga i le amataga o le maʻi, ae ui i lea, o le malosi o faamalositino e tatau ona faʻatulafonoina.

Faʻaauau le mataʻituina e le tagata lava ia e faʻaaoga ai masini taʻitasi - glucometers, lea e faigofie ona faʻaaoga i se siosiomaga o le fale, o loʻo faʻatulagaina i aso taʻitasi i le lua i le tolu taimi i le aso.

E faʻaaogaina e aunoa ma le toilalo mo le ituaiga o le maʻisuka (o le insulin-dependent), i se ituaiga e le faalagolago i le inisalini, o vailaʻau o loʻo faʻamaonia i se tulaga maualuga poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli. O le mea pito sili ona taua mo le maʻisuka e le o le insulin-o le soifua maloloina o le olaga soifua.

faatasi ai ma se faasinomaga maualuga o le suka, ua taʻu mai i vailaau e pei o le Nu.9, e aofia ai:

  • falaoa atoa-falaoa (bran, rye),
  • susu ma le aano o manu (vela, lapiti, toso), iʻa,
  • fualaau mata (sei vagana ai pateta), lea e avea ma faavae o le taumafataga,
  • susu susu susu, kusi cheese, kulimi suamalie,
  • cereals, faaitiitia le taumafaina o araisa ma semolina,
  • leki
  • fualaau suamalie, e le aofia ai faʻi, vine,
  • suauu masani ma gaʻo-o lo oi ai oloa (mea e faʻafiafia ai, suti, lapisi),
  • mea gaʻo uma lava faigofie e mafai ona faʻaaogaina (paluga, pasta),
  • gaʻo, falai, faʻamalie, ulaula meaʻai,
  • mea suamalie suamalie, suamalie o gaosiga o fale gaosimea.

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le puleaina o le insulin e faʻatagaina. Ae e matua faigata lava le fuaina o le fualaau talafeagai, talu ai o le uiga autu o tagata uma e eseese. O le inisalini puupuu o le inisalini e faʻataʻitaʻiina, o se tulafono, e faʻamalolo ai tulaga ogaoga e lamatia ai le coma, faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi.

I totonu o se fale mautu, ua ofoina atu e le tagata gasegase togafitiga ole inisalini, e pei o maninil, maʻisuka, minidiab ma isi. O pepa laupepa e i ai se aafiaga faatuai, ma o le aafiaga e faaalia pe a latou faaputuputu i totonu o le tino.

I le togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini, o le gauai tele i meaʻai, tuʻuina atu o masaniga leaga, ma taʻaloga. E masani lava, ua lava lenei mea e maua ai se manuia tumau. I isi tulaga, o fualaau lava ia e tasi e faaaoga, na o doses ma metotia o le talosaga e eseese.

I le faʻaalia o le maualuga maualuga o le suka, o loʻo i ai ni eseesega i totonu o se vaega patino o le faitau aofaʻi.

O faʻaʻailoga i fafine e masani lava ona foliga e pei ona taua i lalo:

  • O le tele o le galala e faʻaosoina ai le tele o taimi, o mea faʻaanatura o le tino e le mafai ona faʻaumatia uma lava ni laʻau o le urine e mafua ai le vevela. E masani ona i ai le fulafula o foliga, vae, paʻu mataʻituina o le mamafa, pe, i se isi itu, o le mamafa o meaʻai ma le gaʻo, lea e puipuia i soʻo se meaʻai.

O le maualuga o le suka o le toto i tane e masani ona le amanaiaina ei latou i le taimi muamua. Faailoga o le maualuga maualuga o le suka, e pei o le masani i taimi uma i le ao ma le po, o nisi faaletonu o le gaosia o pepe e le o uunaia ai le tamaʻitaʻi e mafaufau e uiga i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. O le a mafai ona faʻaitiitia le mamafa, maua le mamafa i le ituaiga tane, faʻavave le paʻu, faʻalavelave mata. Faʻaauau le faʻafouina o le tino ma faʻalautele le toe faʻaleleia o le paʻu.

I se tamaititi, ma maualuga le suka, e mafai ona masalomia oe i le i ai o le aoauli. O le matua taua o tausaga mo le fausiaina o le maʻisuka i tamaiti e 4 i le 11 tausaga, o lona uiga e le tatau ona le iloa se uiga e pei o le moe. Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le kulukose, o le urine e faʻateleina nai lo le matua.

E masani lava o loʻo i ai ni maʻi faʻafefete, maʻi paʻu e faigata ona togafitia. E inu tele le tamaititi, e manaʻomia e le pepe ona faʻafefe masani i le pusa. O se tikeri maualalo o le hypoglycemia e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻalauiloa, o le mea lea e matua taua ai le le amanaia o suʻega ma ave suʻega uma, tuʻuina i lalo e le matua.

O le mea e leaga ai, i tausaga talu ai nei, o mataupu o le maʻisuka o le tikeri lona lua i tamaiti ua sili atu ona fai soo, ona o mea le talafeagai ma le le talafeagai. Ae o se faʻamaʻi sili atu ona faigata ona togafitia, o fualaau e faʻaaogaina e tagata matutua e le maua ai le faʻamoemoega o se tamaititi, o le inisalini o inisua e sili ona masani ona faʻatulagaina mo tamaiti.

O a faailoga o le toto maualuga i le fafine? Faitau, o le a iloa e tagata uma!

O le upu hyperglycemia e faatatau i le faateleina o le suka toto. Faʻalagolago i le malosi, o laasaga o le hyperglycemia e iloga:

  • malamalama - o le kulūkose mea e le sili atu i le 8 mmol / l,
  • avefe - e oʻo atu i le 11 mmol / l,
  • mamafa - sili atu i le 11 mmol / l.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le suka, o loʻo faʻalauteleina ai le maʻisuka (o le maualuga o le kulukose o le tagata mo maʻi). O le tulaga e ese mai le masani masani i le mafanafana o le paʻu, o le vaivai o mata (ma le malosi o le mamafa), o le manogi o le acetone mai le gutu ma le maualalo ifo. O le vevela o le tino o loʻo i totonu o tapulaa masani O le umi umi o le suka na tumau i le silia ma le 40 tausaga.

I le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le coma e ono avea ma faʻamatalaga iloga o le maʻi (maʻi suka).

O ia taunuuga ogaoga e fuafua ai le taua o le iloa pe aisea e tulaʻi ai le toto toto ma le auala e taulimaina ai. Tatou amata.

Faailoga ma faailo o le toto maualuga i le fafine

Faatasi ai ma uluai faaaliga, o le faateleina o le fiainu ua matauina. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le kulukose o le toto e taʻitaʻia ai le manaʻoga mo lona faʻamalositino faatasi ma urine. I le tutusa ma lenei mea, ua fufulueseina mai le tino, eletise e mafua ai le vaivai, vaivai o le gutu, ulu o le ulu ma se lagona o le vevela.

I totonu o tagata, e faʻaitiitia le tino o le tino, o le manava o le manava ma le mamafa o le tino e faaitiitia. O lima ma vae e malulu tusa lava pe vevela le tau, o le a faʻaitiitia lo latou lagona.

E i ai faafitauli i le faʻaogaina masani: masani masani poʻo le manava, faʻalavelave poʻo se lagona o le le toʻa i totonu o le manava.

O se tulaga ei ai le maualuga o le toto toto e mafua ai le tatalaina o tino o le ketone i le urine ma le solia o le metabolism o gaʻo. Le faiga o le atinaʻeina o le tulaga o le maʻi: o le maualuga o le glucose o loʻo iʻu ai i le manaʻoga mo le gau e le glycogen, lea e maua mai e le ate. O le tele o le malosi e le ulu i totonu o le tino, o lea e tatau ai ona e talepeina gaʻo ma le fatuina o tino o le ketone. A latou ulu atu i le toto, e le uma le paleni o le kulimi masani.

E masani lava, o le toe faʻafoʻi ma le le lelei o togafitiga i fafine e mafai ona faʻaalia ai le toto maualuga.

Faailoga o le toto maualuga i tane

O aʻafiaga o le toto maualuga i tane e tali tutusa ma tamaitai. O mataupu ogaoga eo mai faatasi ma le le malamalama, leai se faʻatonuga i le avanoa ma le faʻamala.

E tatau ona taulai atu i le le lelei o le faʻamalolo o manuʻa ma manua. I lenei tulaga, o le tamaititi e mafai ona faʻafesoʻotai i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi. O faailoga o le faateleina o le toto i totonu o tane e aofia ai foi le vaivai o manaoga o feusuaiga, e oo i le vaivai.

Etiology o le hyperglycemia

O mafuaʻaga o le faateleina o le toto o le toto i fafine e foliga tutusa ma tama tane, o le maʻisuka malosi (DM) o le autu autu lea. O le mea moni, o le hyperglycemia o le faʻaalia autu lea o lenei maʻi.

Afai e le maua le maʻisuka e le tagata maʻi, o le suka e taʻu mai ai se faʻaaliga o le faʻamaʻi poʻo se tulaga maualuga o le lamatiaga o lona atinaʻe.

  • pancreatic girls o Largenhans atrophy ma tuu le faʻamaloloina o le inisalini. Lea e oʻo atu ai i se olaga atoa mo le inisalini o inisalini,
  • o le tele o le inisalini e masani, ae peitai, e le mafai ona iloa e le tino ona aʻafiaga (faʻaauau le faʻaalia o le inisalini). O le faʻamalosia o insulin e masani ona matauina i tagata gasegase.

O le maualuga o le maʻisuka i le tulaga o se faafitauli ogaoga faafomaʻi ma agafesootai e mafua ona o lona salalau lautele i tagata. O le numera o tagata mamaʻi e faaluaina i tausaga taʻitasi. E tusa ai ma fuainumera mo le 2016, pe a ma le 415 miliona tagata e maua i le maʻisuka. O le tulaga lamatia o le toʻatele oi latou e le o iloa a latou faʻamaʻi.

O le faʻaavanoaina o le iniseti o le inisalini e faʻateleina ai le soifua o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1.

Mafuaaga o le faateleina o le suka toto nai lo le maʻisuka

O isi mafuaaga o le faateleina o le toto toto i alii ma tamaitai e aofia ai:

  • le lelei
  • lagona atuatuvale
  • maʻi faʻasolosolo o le ate ma fatugaʻo,
  • cystic fibrosis,
  • pancreatitis
  • tuutuuga pe a mavae le osofaʻi o le fatu ma le sasa,
  • tumutumu o le tino,
  • faateleina le vevela o hormones thyroid,
  • faamai o le hypothalamic-pituitary system,
  • le aafiaga o fualaau faasaina.

O le faʻaaogaina tele o meaʻai gaʻolaʻo faigofie e mafai ona faʻaosoina ai le oso i le suka, e le aʻafia i le maʻisuka. O se faʻataʻitaʻiga o se mea e 'ai o le masima. E le mafai e se tagata ona pulea le aofaiga o le tautua ma faʻaaogaina ai le tele o kalori i aso uma. I lenei tulaga, e le maua e le tino le taimi e faʻaopoopoina ai le tele o le inisalini ma talepeina ai gaʻo.

Le faaaogaina lelei ole vitamin B7 ma meaai. O se vaega o enzymes lea e faʻatonutonu ai le metabolism. A aunoa ma le B7, o le tino masani o le glucokinase, lea e faatonutonu ai le gaosiga o le carbohydrate, e le mafai.

O tulaga aʻafiaga e mafua mai i le pa o le fatu poʻo le fatu osofaia osofaʻiga o le hyperglycemia. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e faapea o le faʻasolosolo o le faʻafitauli o le maualuga o le suka e faʻateleina ai le lamatiaga o le oti.

O le aʻafiaga e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi ona o le faʻatoagaina o hormones o le insulin. O nei mea e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

O maualuga o le kulukose o se tasi lea o aʻafiaga o aʻafiaga o anticancer, e pei o Rituximab ®.

E faavae i lenei mea, o le siama o le maʻisuka ua faia ma le faʻamaonia manino o mafuaʻaga o loʻo i luga o le hyperglycemia. Mo le faʻamaʻi mulimuli o le maʻi, o loʻo taua i lalo taʻiala:

  • anapogi le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le masani masani o tausaga,
  • o le tagata gasegase ei ai faʻaʻailoga o le maʻisuka malosi (e tatau foi ona amanaia le talafaasolo- pito o aiga - o le maʻisuka i aiga vavalalata),
  • Glucose tolerance test results e faamaonia ai le sili atu i le 11 mmol / l,
  • glycohemoglobin i luga aʻe o le 5.9-6.5%,
  • o le suka e iloa ai e le gata i le toto ae faapena foi i le urine,
  • ketone tino e maua i le urine.

O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai e maualuga loʻu suka?

I le taimi nei, e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O togafitiga fesoasoani e sau i lalo e faʻaitiitia ai faʻamaoniga, faʻapea foʻi ma le puipuia o le atinaʻeina o taupulepulega ma faʻafitauli. O mataupu autu o togafitiga e aofia ai:

  • faʻasologaina o le gaʻo gaʻo,
  • puipuiga o le maʻisuka faafitauli ma a latou togafitiga, pe a tatau ai,
  • togi mamafa o le maʻi
  • tausisia le maualuga o le suka o le toto
  • aʻoaʻoina o faʻavae o le puleaina o le suka i le fale.

O le auala mo le totogiina o le metabolism o le carbohydrate e maua i auala e lua: e ala i le tuiina o le inisalini (meaʻai e maualalo ai le suka e faatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2)

ma togafitiga o mea taumafa e taulai i le faʻaaogaina o le tutusa o le gaʻo.

O le toleniga a le tagata lava ia o se vaega autu o togafitiga. E tatau i le tagata gasegase ona mafaufau - o le a lona uiga o lona suʻesuʻeina, pe faapefea ona fuaina le suka na o ia lava ma o le a le mea e lamatia ai ana mea sese mai le masani. O aiga vavalalata o le tagata gasegase e tatau foi ona nofouta i metotia o fesoasoani i le hyper- poo le hypoglycemia.

Filifiliga o meaʻai

O le togafitiga o mea taumafa o se vaega taua o le togafitia o le maʻisuka. O lona tiute i le togafitiga ua tuuina atu i le 50%, e 20% le pau i le inisalini, o totoe o pasene o loʻo vaevaeina i le va o le saʻo lelei o le aso ma le gaioiga faaletino.

O le faʻaogaina tele o meaʻai gaʻo e sili atu ona mamafa i le pancreas, lea e oʻo atu ai i le iloa o se faʻasologa o le maʻisuka.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 2, o mea taumafa e mafai ona avea ma togafitiga autu.O le le mautonu o le taumafataga e tau atu i le hyper- poo le hypoglycemia, lea e mafai ona iu i se paga po o le oti.

O le lisi e filifilia mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, ma mafaufau i lana gaioiga faaletino. O le paʻu o le mamafa o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e faʻamalosia foʻi e ala i togafitiga.

O mataupu faʻaonaponei o togafitiga faʻasoifua maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka fautuaina le filifilia o ipu e aʻafia ai le mafaufau. O meaai e tatau ona maua ai le fiafia i se tagata ma e le mafua ai ona ia lagona le maualalo.

E tatau i le fomaʻi ona faʻatonuina le tagata i le auala e mafai ai ona ia faʻaaogaina le taua o meaʻai ma suia nisi o ipu ma isi.

O le mamafa o le ava malosi. O se tasi lea o mea faasaina e mafai ona faʻaalia ai se faʻaopoopoga o le kulukose ona o le solia o le metabolism o le carbohydrate.

E iloa e se tagata le tomai o le tausia o se tusi o mea taumafa, lea e faailoa mai ai le taimi ma le tele o mea taumafa ua 'aina, ma faʻapipiʻi foi le maualuga o le kulukose pe a maeʻa fua. O le tusi tusi e aoga i le faailoaina o mafuaʻaga episodic o le maualuga o le suka. E mafai ai e oe ona faia fetuunaiga i le fuafuaga o meaai paleni filifilia poʻo le tui ole inisalini.

E maua ai le meli toto i le meli?

O le tuufaatasiga o le meli e aofia ai suga faigofie - fructose ma glucose. 3-5 minute pe a uma le gaʻoina, suga faigofie ua uma ona faʻasalalau i le toto o le tagata. O le mea lea, o le faʻaaogaina o lenei oloa e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga o le hyperglycemia.

I le faaopoopo atu i ai, o le avanoa e faaopoopo ai siva poʻo le fafagaina o pi ma le suka e le faʻamaʻaloina, lea e faʻapupulaina atili ai le anotusi o vailaau faʻamalosi i totonu o le meli.

Taua: i le maualuga o le toto, o le meli e matua faʻasaina.

O le faʻaaogaina o le meli i le maʻisuka e fautuaina pe a talafeagai, taofi le hypoglycemia e le ogatasi ma:

  • faaseʻe meaai
  • sili atu le mamafa o le tino,
  • o le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini.

O le meli lea e faasino i oloa i se gaioiga vave ma o le a fesoasoani e faʻaitiitia le tulaga o se tagata ma le pa'ū o le suka. Ole aofaiga o le oloa e le silia le 2 sipuni tele. A maeʻa ona faʻaaogaina, faʻatonutonu le fuataga o fua o le faailo i totonu o le toto.

Fomaʻi togafitiga

O fualaau e maualalo ai le suālaʻau e faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • sulfonamide, o le faiga o gaioiga e faʻavae i luga o le faʻafouina o le faagasologa o le inisalini gaosia i totonu o tagata ma le taofiofia o le gaoioiga o le glucagon. I le tutusa ai ma lenei, o le lagona lelei o sela i le gaioiga o le inisalini e faateleina e ala i le faateleina o le malosi o lona aʻafiaga. O vailaʻau e filifilia pe a fai e leai se togafitiga o meaʻai e maua ai se fesoasoani. I le laasaga muamua, o le pito i lalo ifo o laasaga ua faatonuina, ma ua uma ona faasaʻoina i lalo o le mataʻituina o suʻega suʻesuʻe,
  • biguanides, lea e faʻateleina ai le faagasologa o le faʻaaluina o le kulukose e maso. O vailaʻau e faʻaitiitia ai le manava, lea e oʻo atu ai i le paʻu mamafa. O le mea lea, o lenei kulupu o fualaau oona ua faʻamatalaina i le i ai o le mamafa o le tino i tagata.

E mafai ona faʻaitiitia le lelei o togafitiga fualaau. E mafua ona o le faʻavaivaia o le pancreas, lea e mafua ai ona manaʻomia le inisalini.

Inisalini tui

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le injections o se mea taua o togafitiga. Faailoga mo le faʻaaogaina:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • hyperglycemic po o le maʻisuka,
  • maʻisuka maʻitaga
  • le atoatoa o togafitiga filifilia mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • o le gau le mamafa o le pauna i le maʻisuka,
  • o le atinaʻeina o faʻafitauli i le talaaga o le maʻisuka ituaiga II.

I le taimi na filifilia ai le inumaga o le inisalini, e tatau i le tagata maʻi ona i totonu o le falemaʻi. E tatau lea ona vave taofia le tulaga o le hyper-glycemia. O le vailaau e manatu lelei e le maua ai le maualuga o le suka i le aso atoa. O lena mea e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le maʻisuka.

Injections e faia e ala i le faʻaaogaina o se tuila, se peni tui poʻo se pamu faʻafeiloaʻi. I le teritori o le Rusia, o le fiafia e tuʻuina atu i peni tui. O latou tulaga lelei: faigofie ma faʻafaigofie ona faʻaaogaina, leai se faʻamafanafanaga faʻalauiloa.

I Europa ma le Iunaite Setete, o pamu lafoaʻi e taatele e pei o le gaosiga masani o le inisalini. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o le hormone e faʻaalia i se vaega i le aso atoa. Faatasi ai ma mea e le lelei, o le manaomia o le faaleleia o le pamu i luga o le tino ma le i ai pea o le nila i totonu o le tino ua faamamafaina.

I se otootoga, e tatau ona faamamafaina:

  • maualuga le maualuga o le toto suka e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le maʻisuka,
  • tagata e maua i le maʻisuka ma o latou aiga e tatau ona i ai se manatu manino i le auala e togafitia ai le toto maualuga toto ina ia mafai ai ona toe totogi mo lona tele i le taimi,
  • Faatasi ai ma mafuaaga mo le faateleina o le faailoga o le: maʻisuka, popolega, le paleni o meaai, afaina o le gland, o maʻi o le hypothalamic-pituitary system, medication,
  • O le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi ma le mataʻituina lelei o le soifua maloloina e ono faʻatuai ai le amataina o faʻafitauli o le maʻisuka pe faʻaaoga atoa. Faʻamatalaga auiliili

Suauu toto maualuga: saili mafuaaga, faailoga, ma sili ona taua, togafitiga lelei o togafitiga e aunoa ma le anapogi, ave fualaau matautia ma taugata, tui tui tele o inisalini. Fai mai lenei itulau:

  • aisea e leaga ai le suka?
  • pe faʻapefea ona faia se faʻamaonia saʻo - prediabetes, faʻavaivaia le kulukosese toleni, maʻi o le maʻisuka,
  • o le a le sootaga i le va o le toto ma le toto suka
  • pe faʻafefea ona taofiofia le faʻaleagaina o le tino.

O le 'upega tafaʻilagi e aʻoaʻo ai le faʻaitiitia o le suka i le masani, ona tumau lea ma le mausali masani 3.9-5.5 mmol / l i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona' ai. O le faateleina o le kulukose o le toto e le o lona uiga o le maʻisuka. Ae i soo se tulaga, o se faafitauli matuia lea e manaʻomia ai le gauai ma togafitiga, ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma le masani i luga o vae, mata, gaʻo ma isi totoga.

Suauu maualuga: o se tala auiliili

O lenei itulau o loʻo lisi ai vailaʻau e mafai ona faʻaititia ai le suka. Ole taulaiga faapitoa e totogi i le cholesterol statins. Faitau pe faapefea ona fesootai le maualuga o le toto ma le insulin. Malamalama i le mea e fai pe a maualuga maualuga le kulukose i luga o se manava gaogao ma o le aso atoa e masani. Ina ia toe faʻaleleia lau gaioiga, faitau le "" ma mulimuli i ana fautuaga.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga

O le gasegase o le glucose e le matautia ona e afua ai le tele o faafitauli o le maʻisuka. O faʻafitauli matuia e taua o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le hyperglycemic coma. E mafai ona oʻo atu ai i le leai o se malamalama ma le oti. O nei faʻafitauli e tupu pe afai o le maualuga o le suka e sili atu i le masani a tagata ola maloloina i le 2.5-6 taimi. O faʻalavelave faifai pea ma faʻalavelave masani e faʻalavelaveina le vaʻaia, e aofia ai le tauaso, gangrene, ma le tipiina o vae, faʻapea foʻi ma le leai o se gaioiga e manaʻomia ai se gaosiga o fatuga poʻo le dialysis.

E le gata i lea, o le faateleina o le toto toto e faaosofia ai le atinaʻe o le atherosclerosis o toto toto. Le maualuga o le maualuga o le kulukose, o le saoasaoa o le fatu fatu poʻo le stroke. O le tele o le maʻisuka e mate mai se fatu fatu ae leʻi oʻo i ai ni faʻafitauli i le vaʻai, vae, poʻo fatugaʻo.

E mafai ona oso le suka i le toto ona o se faʻamaʻi pipisi poʻo se faʻafitauli mamafa. I tulaga faapena, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona tuiina le inisalini mo sina taimi, e tusa lava pe masani ona tau i le ave o fualaau. Faitau atili. Ae ui i lea, sili atu le taua o mafuaʻaga e mafua ai ona maualuga le maualuga o le suka. Muamua lava, o le maualuga o le kulukose i le toto e mafua ona o le taumafaina o meaʻai gaosi meaʻai, aemaise lava mea mama.

O tagata e maualuga maualuga suka e sili atu meaʻai gaʻo nai lo o latou tino e mafai ona aʻafia e aunoa ma se afaina. Mataʻituina se vitio pe faʻafefea ona puipuia aʻafiaga o gaʻo, gaʻo ma gaʻo gaʻo.

E pei ona e iloa, o le inisalini o le hormone e maualalo ai le suka, e mafua ai siama e faʻaaogaina le kulukose mai le toto. I tagata gasegase ei ai togafitiga, e le toe gauai le tino, e ui lava ua lava le insulin i totonu o le toto. O le leai o se lagona i lenei hormone e taua o le faʻamalosia o le inisalini. O se maʻi ogaoga faʻaleagaina, lea e faʻaitiitia ai le avanoa o gasegase e ola ai e litaea ma ola i ai. Faatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini i tausaga muamua, e mafai ona faʻaopoopoina le sugar toto ma le inisalini. O lenei faafitauli e sili atu ona mamafa i se olaga e le masani ai ma le taumafa. Ae ui i lea, e faigofie lava ona taofiofiina seia oʻo ina oʻo i le maʻisuka malosi.

I le maʻisuka ituaiga 1, faapea foi ma tulaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2, ua maualuga le suka i le toto ona o le mea moni e le lava le inisalini. O le lagona lelei o le tino i lenei hormone e masani ona masani pe afai e le faigata le maʻisuka ile maʻi mama. O le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e osofaia ma faʻaumatia ia peta beta o le pancreas e maua ai lenei hormone. O le mea lea e le mafai ona e faia e aunoa ma ni inisiua. O le a le aoga i soo se auala e aveesea ai fualaau o le suka maualuga.

Malamalama i le tele o mea e mafai ona e 'aina ai cherries, strawberries, apricots, apples, other fruits and berries. Mo oloa o le cereal, o tagata maʻi e fiafia i semolina, pearl barley, buckwheat, karite, millet, falaoamata sana, faapea foi ma ipu o laulaau paʻepaʻe ma le enaena.

Faitau auiliiliga e uiga i oloa:

O a foliga o le taumafa mo le maualuga o le suka i tina maʻitaga?

O fafine maʻitaga o loʻo maua le maualuga maualuga o le suka e fautuaina e mulimuli ai. Faʻafetai i lenei taumafataga, e mafai ona tumau le maualuga o le kulūkose e aunoa ma ni tui inisalini poo sina togi. Manatua e leai se fualaau o le maʻisuka e tatau ona faia aʻo maʻitaga. O le maualalo o meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai le ketones (acetone) i le toto ma le urine. O fomaʻi e fefefe i fafine maʻitaga e mafai ona faʻalavelave ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi i fanau. E sese i latou. O foliga vaaia o le acetone e masani ma e le afaina. Vaʻai le vitio o loʻo i lalo mo nisi faʻamatalaga.

E mafai e le toto maualuga ona totoina le toto maualuga?

O le tele o suka e faaleagaina ai le toto. I le aluga o taimi, e mafai ona mafua ai le maualuga o le maualuga, fatu fatu, poʻo le taʻavale. Ae masani lava, o le kulūkose toto ma le toto maualuga e le fesootai i soo se auala. I se tagata maʻi, o nei faailoga uma nei e mafai ona faʻateleina, tuʻuina i lalo, poʻo le tasi o ia mea e faʻateleina ae tuʻuina le isi. O le gasegase o le glucose ma le toto maualuga e tatau ona mataituina eseese. I tagata ua mamafa tele, i ni nai aso, o le toto toto ma le toto maualuga e faʻamaopoopoina. O fua o vailaʻau faʻamalosi e mafai ma e tatau ona matua faʻaitiitia, e avea o se tulafono, i se toilalo atoa. O le maualuga o le maualuga i tagata mamaʻi o se faʻamaʻi tele. Faitau e uiga i mafuaaga ma togafitiga.

E mafai faapefea ona faateleina le inisalini ma le suka i le taimi lava e tasi?

I tagata e mamafa tele, i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona i ai le faateleina o le inisalini ma le suka o le toto. I le taimi muamua, o le a le toe maua e le tino le gauai i le inisalini ona o le gaosiga o le gaʻo ma le ola le mama. O le pancreas o loʻo taumafai e faʻateleina le inisalini e tulei ai le kulukose i totonu o sela, e faʻaitiitia ai lona faʻamaualuga i le toto.

Ae ui i lea, o lenei faʻatupulaia o le mamafa i luga o le taimi e faʻaumatia ai peta beta. A mavae ni nai tausaga, latou te maua le tele o le inisalini, ae le lava le taofi o le suka masani. I le leai o togafitiga ma suiga i le olaga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le a amata ona pau, ma o le a tulai mai le kulukose. I le iʻuga, o le a avea le maʻi ma se maʻisuka ituaiga 1 pe afai e le maliu muamua le tagata maʻi mai faʻafitauli.

O le a le taimi o le aso o le maualuga maualuga o le suka o le toto?

O le tele o tagata gasegase e maualuga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. I le itulagi o 4-6 itula i le taeao, o le adrenaline, cortisol ma isi hormones o le atuatuvale e amata ona tafe atu i totonu o le toto. Latou te fafaguina le tino, ma i le taimi lava e tasi e maualuga ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O a latou gaioiga e muta i le 8-10 i le taeao.

O se faafitauli taatele lenei o le taeao o le taeao. O maʻi suka e tatau ona galulue malolosi e tau ai. Faitau atili ,. A maeʻa le 'aiga o le taeao, o le kulukose e mafai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia, e ui lava o le meaʻai e tatau ona faʻaleleia.

I nisi o gasegase, o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao e tumau masani, ae e masani lava ona ala i luga o le aoauli po o le afiafi. E taua le faʻavaeina o lenei tulaga patino o le maʻi o le maʻisuka, ona fetuunai ai lea. Fua lau kulūkose e masani ona iloa pe faapefea ona masani i taimi eseese o le aso. A maeʻa lena, ia faia suiga talafeagai i le taumafataga, o le faasologa mo le inuina o fualaau ma inisua.

O le a le mafuaaga o le maualuga maualuga o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao pe a mate ma ave fualaau o le maʻisuka?

O le suka o le maʻisuka e ave i le moe e oʻo i le ogatotonu o le po. O loʻo misi o ia seia oʻo i le taeao. Ae paga lea, o le faafitauli e tasi e masani ona tupu i se afiafi o le fana o le inisalini lautele. O se taunuuga, e le lava le tupe e maua ai se tupe vaivai vaivai, e totogi ai le aafiaga o le ata o le taeao o le taeao.

Ae sili atu ona taua, pe afai o le maʻisuka e faʻaaogaina i le faia o le 'aiga i le afiafi. E matua faigata lava ona fai lenei mea. Suʻe auiliiliga i luga o lenei 'upega tafaʻilagi pe faʻapefea ona faʻamaopoopo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. Aua nei e moemiti i le ausia o lenei mea seʻi vagana ua e lafoaia le masani leaga o le 'ai o le afiafi.

O le maualuga maualuga o le toto o le faailoga lea o le atinaʻeina o le maʻisuka. O se aganuʻu le iloa o le tele o tikeri o le malosi o lenei tulaga faʻaleagaina - e mafai ona avea ma se faʻaititia itiiti o le suka, malosi faʻamalosi ma le maualuga o le hyperglycemia. A oʻo i luga le kulūkose i se faailoga o le 16 mmol / L pe sili atu, e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o se coma.

E tatau i tagata maʻi ona mataʻituina lo latou ola maloloina, talu ai ona o le hyperglycemia ua leva ona i ai se tulaga lamatia o le aʻafiaga o gata, toto toto, ma isi tulaga matautia. Ina ia puipuia ia faʻafitauli, e fautuaina e saili le fesoasoani a se fomaʻi.

O le lisi masani o faailoga i fafo o maualuga maualuga o le kulukose o le toto e aofia ai le: maʻi vaivai vaivai tumau, o se lagona faifaipea o le fia inu, o se suiga vave i le mamafa, i luga ma lalo.

O le faateleina o le suka i le suka i le maʻisuka e faʻaalia mai i pinepine, masi mucous membranes, paʻu, faʻaletonu le vaʻaia, vaʻaia o le faʻaogaina o maso, ma le arrhythmia.

O le maʻisuka e maua ai le suka maualuga i taimi uma, faatasi ai ma se umi faaumiumi o le maʻi ua matauina:

  1. vaivai o puipuiga,
  2. faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  3. loloto le manava manaia ua matauina.

O le tele o le maʻisuka eoʻo faatasi ma le faʻamalaina, faʻalauteleina le tino o le ketone i totonu o le toto, faʻaletonu le mafaufau, aemaise lava mataupu ogaoga ei ai se coma.

E tatau ona e iloa o faailoga o le toto maualuga maualuga o le suka e le o taimi uma e iloa ai le maʻisuka, o lea e tatau pea ona e faia suʻega e iloa ai mafuaʻaga o le maʻi. O se tulaga lamatia o le a mamafa, e le lelei le mamanuina o le pati o le ala ma le moe, le maualalo le tino faaletino.

I le taimi o le maʻitaga, o le toto maualuga i le tagata matua e fesoʻotaʻi ma suiga o le hormonal, o lenei ituaiga o maʻi e taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi. Afai e te le o faia le vaavaaiga faafomaʻi faʻapitoa, o loʻo i ai se avanoa e faʻaleagaina ai le tamaititi e leʻi fanau mai ma le tino o le tina lava ia. I ia tulaga, e fautuaina e tauaveina se togafitiga faigata ma se iloiloga tatau o le physiology o le fafine.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

A maeʻa se suʻesuʻega, ona fautuaina lea e le fomaʻi e maua e le tagata maʻi se faasologa o togafitiga masani e taulai i le faailoagofieina o uiga vaaia o suiga o le tino i le tino. A oʻo mai le hyperglycemia i se foliga malu, e faigata tele ona faʻatonuina e le tagata lava ia e ala i se glucometer feaveaʻi. I lenei tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma le pasia o suega talafeagai.

Muamua lava, ina ia iloa le maualuga o le suka, latou te foaʻiina le toto i luga o se manava gaogao, o lenei auala lauiloa e faʻaalia ai le aofaʻi o le kulukose e aunoa ma isi mea e faʻaitiitia. O meaola faʻapitoa e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e musu e 'ai meaai, taumafai e faʻaitiitia le tino ma le tagofia o fualaau.

A oʻo i le taimi muamua o suʻesuʻega e faʻaalia ai se vavaeese mai le masani ua talia, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo suʻesuʻega faaopoopo. O se tasi o ia mea o le a avea ma metotia o le avega, e faia i totonu o le falemaʻi o le aso po o le aso. I le taeao i luga o se manava gaogao latou te ave le toto e tusa ai ma le metotia na talanoaina i luga, ona tatau loa lea ona faʻaaogaina le kulukose. A maeʻa ni nai itula, ona faia loa lea o le sampling toto. Afai e sili atu le maualuga lona lua, 11 mmol / L faailoga e faailoa ai le hyperglycemia.

O loʻo i ai se isi metotia - faʻamalamalama le faʻaitiitia, foaʻi toto, faʻaopopo le aofaiga o isi mea:

O le auʻiliʻiliga e fesoasoani e faʻamalamalama ai le toto toto, fai se faʻamaʻi mulimuli, faailoa mai le i ai o faafitauli faʻaletonu o le soifua maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina fatuga.

O se suiga i le suka o le toto ua naʻo se faailoga e faʻaalia ai se faaletonu i le tino. Ae ui i lea, e le vavaeeseina ai le avanoa e atiaʻe ai faʻafitauli faigata, o le sili ona leaga o le a avea ma ketoacidosis.

I le ketoacidosis o le maʻisuka, o loʻo i ai se soliga o le gaosiga o le gaʻo, o le faateleina o le numera o tino o le ketone i le toto. E masani lava i tagata matutua, e tupu lenei mea i le tala o le maʻisuka i le taimi o le taufaasese. Ona o le ketonuria, o le faamaʻi, o le arrhythmia, o le vaivai o le manava, o le mumu o le uila-vave le alualu i luma o maʻi le mautonu.

I nisi tulaga, o le le amanaʻiaina o togafitiga faafomaʻi, o loʻo tupu ai se coma hyperglycemic, o le maualuga o le elemene e paʻu i tulaga le talafeagai, ma o le maʻi e feagai ma le oti.

O faʻamaoniga i fafine e tutusa ma alii, o tausaga foi e le afaina ai faʻaaliga o togafitiga.

E faʻapefea ona faʻaititia le toto maualuga o le suka?

O le a le maualuga o le sugar sugar? Afai o luga o le suka i le maualuga o le 5.5 mmol / l, ma le suka pe a uma ona 'ai e 7.8 mmol / l (o le maualuga maualuga). Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le hyperglycemia, faʻateʻaina ai mafuaaga o le maualuga maualuga. O fua o suka mo tamaitai ma alii e tutusa.

Mo le togafitiga, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina o le suka, inisiua insulin e faʻaalia. Faʻasalaga saʻo o le inisalini e tatau ona matua faʻataʻitaʻiina, o le malo muamua e aofia ai le faʻaogaina o le uiga o le gaioiga sili ona talafeagai, o sauniuniga Humulin, Humalog.

I le maʻisuka ituaiga 1, o fualaʻau ua faatonuina ia maualalo le kulukose o le toto, e masani lava o fualaau nei e aofia ai amino acids, senia, benzoicids, ma e mafai ona aofia ai le sulfonylurea. E le gata i lea, e tatau ona iai se vai tele, ma le ogaoga o le hyperglycemia, o le vaifofo vaivai o le susu.

O ituaiga o mea faʻalavelave faʻaleagaina e aofia ai le tino faʻagasologa o le tino, faʻapea foi ma le paleni o le soifua maloloina. E oʻo lava i le maualuga maualuga o suka e mafai ona faʻaititia i lalo ona o meaʻai.

Talu ai o se suiga faifai pea i le kulukose i le tele o mataupu o se faailoga o le maʻisuka, o le toe faʻaleleia e le tupu e aunoa ma se meaai lelei. E matua talafeagai lava le gauai atu i le lisi ile taimi e iloa ai le maʻisuka ituaiga 1. E manaʻomia tele:

  • paleni kauna
  • le faʻaumatiaina o vailaʻau faʻamaʻi faigofie,
  • Faʻasalalauga o puipuiga, gaʻo.

E taua le faʻaogaina o meaʻai, ona o ese ai lea o faailoga o le maualuga maualuga o le suka i se taimi puupuu. E talafeagai le filifili o oloa ma se faʻasologa o fuainumera, e le faʻaosofia ai le faʻavavevave o le glycemia, e le faʻaleagaina ai le faʻaalia o le maʻi.

Afai e maualuga le suka, e 'ai e tagata le fua o le sami, soya, mushrooms, fualaau faisua fou, fualaau' aina, ma afu. E avea le taumafataga ma vaega taua i le faʻamaoniaina o le lelei o le ola, e taua tele le togafitiga o le faʻamaʻi, ma fesoasoani e maua ai se taui lelei mo maʻi faʻafitauli.

I le maualuga maualuga o le toto, e tatau i se tagata ona i ai se manatu e uiga i areto o le falaoa, o latou tutusa ma le 10 g o gaʻo. Laulau faʻapitoa e sau i le laveaʻiina o tagata e maua i le hyperglycemia, latou te faʻaalia ai vaega o falaoa mo le toetoe lava o meaʻai uma faʻaonapo nei, lea e masani ona i ai i taumafa a tagata.

Pe a fuafuaina le tele o aso o oloa, e tatau ona faʻaesea:

  1. gaʻo faamama
  2. suauu faamamaina
  3. sipuni
  4. paʻu paepae
  5. paluga o le saito kulimi.

O loʻo faʻaalia ai le vavae ese o gaʻo faʻafano, faʻalagolago i oloa gaʻo gaʻo ma le maualuga o meaʻai o filo, e tatau ona e manatua le paleni o gaʻo susu.

E faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto pe afai e te 'ai faʻasalaga, faʻasologa o calorie i totonu o le tele o meaʻai ma nisi taumafa faaopoopo. I le averesi, e fautuaina le maʻisuka e 'ai le 2,000 calories i le aso, pe afai e le faigata tele le hyperglycemia.

O nisi fomaʻi e matuā faitioina le faaaogaina o le suka e suitulaga i lo tatou taimi, ma o le mafai ona faʻaaogaina suauu e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le kalori e tatau ona feutagai taitoatasi.

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

Afai o le maualuga o le toto ma le maʻamaʻi i se tagata matua e amata faʻafuaseʻi, e tatau ona ia sailia fesoasoani faafomaʻi. O le fomaʻi poʻo le fomaʻi aiga e mafai ona iloa le maʻisuka, e masani lava ona maua le maʻi i le taimi o se suʻesuʻega masani.

I le maʻi maʻisuka, e le o faatonuina e le fomaʻi togafitiga togafitiga; e manaʻomia e le tagata ona faʻatalanoa se tagata e finau i le maʻisuka. O le a ia tuuina atu faatonuga mo le faia o suʻega, fesiligia se tagata ma faia se suʻesuʻega. O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, pe a manaʻomia, o le mea lea e ave loa pe'ā uma ona 'ai.

A oʻo ina tuʻuina atu faʻafitauli i isi totoga i totonu, o faʻasalalauga faaopoopo i se fomaʻi e iai se vaʻaiti faʻapitoa e faʻaalia: o le fomaʻi, o le neuropathologist, o le cardiologist ma le fomai tipitipi vascular.

O mea na maua e fomaʻi e fesoasoani i le endocrinologist ia malamalama i le mea e fai, mea na tupu mai ma le mea e lamatia ai le hyperglycemia ma le faateleina o le toto suka. O vailaau faʻasoifua maloloina ua faʻamaonia e faʻamautinoa ai le faʻatinoina o le tino i se tulaga talafeagai.

O fomaʻi tipitoma e togafitia le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o isi faʻamaʻi e fesoʻotai ma maʻi faʻafitauli i le tino:

  • hypothyroidism
  • oncology o okeni o le endocrin system,
  • afaina
  • suiga taumone,
  • osteoporosis
  • afaina.

Talu ai e le mafai ona togafitia se tasi o le tele o pathologies e se tasi fomaʻi, e masani lava ona vaevaeina le finocrinology i mea faʻapitoa. O le endocrinologist-fomai tipitipi e aʻafia i le faʻafitauli o le maʻisuka, ma ona faʻalavelave i le tino o le maʻi, gangrene. Na te faia togafitiga taotoga o tagata gasegase.

Afai ei ai le tele o le suka o le toto i tane ma fafine o loʻo mafatia i faʻalavelave i totonu o le itupa, o le fanau laiti, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist-gynecologist. E tatau i le geneticist ona mataʻituina faafitauli o le pepelo, i lona agavaa e le gata o le maʻisuka, ae tele foi pe tuputupu ae.

E filifilia e se tagata maʻi diabetes se taumafataga paleni paleni lelei, o lau thyroidologist e aofia ai i le siama ma togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Fesoasoani muamua mo le suka maualuga

A maualuga le suka o le toto i tagata matutua, o le le lava o le inisalini, talu ai o le kulukose e le lelei le totoina, o le matelaina o le tino e matauina. E le gata i lea, e le lava le faʻamaʻiina o meaʻai gaʻo, o tino o le ketone e maua i le toto, ma solia ai le metabolism. O le galuega o le atuatuvale ma le cardiovascular system e faigata foi, o se tasi o laasaga o le acidosis e atiina ae: agavaʻa, ogaoga, coma.

I totonu o tagata, o nei tulaga e faʻaalia i latou lava i auala eseese, e taua le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaalia i latou i se taimi talafeagai ma faia ni fuafuaga. I le amataga o le acidosis, o faʻamaoniga o le maualuga o le suka e faʻaalia i vaivaiga i le tino, vaivai, tinisitus. O le tagata maʻi e manogi mai le ooto, o le manava e tiga, o le urination e sili atu ona masani, o le kulukose e oʻo i le maualuga o le 19 mmol / l.

O le malo muamua e faʻaalia e ala i faʻamaoniga: faʻasalaga faifaipea, viliina, mafaufau le lelei, faʻaaliga. I le taimi lava e tasi, manava le manava, le manava le manava e sili atu ona susulu, i le maʻi o le maʻisuka e sili atu ona vaivai. O le tagata gasegase e mafai ona lagona le le fiafia mo le sili atu nai lo le aso, e le faʻaitiitia le faʻatonuga o le suka, o le maʻi o le maʻisuka e atiina ae, o le taunuuga o le faateleina o le suka toto e mafai ona faanoanoa.

Afai o le maualuga o le toto suka maualuga tele, o le a se mea e tatau ona ou faia? E manaʻomia le iloa o le faasologa o taga mo le fesoasoani muamua, o lea e tatau ai:

  • fua o kulukose
  • faʻatino
  • maua le tele o meainu.

Pe a sili atu i le 14 mmol / l le faasinusili o le suka, faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua le tuiina o le inisalini, ona fuaina lea o le kulukose i taimi uma e mafai ai. O le inisalini e tuiina seia oʻo ina faʻamaonia le tulaga, ae latou te le faʻatagaina le vave faʻaitiitia o faailoilo.

Afai e le galue fua e faasaga ile maualuga maualuga, e tatau ona faʻaalia vave falemai. e mafai ona mafua ai faʻafitauli o le manava, faʻaaogaina se masini o le okesene. Ina ia aveese le acetone, e fufulu le manava i se vaivaiga vaivai o le soda (sodium bicarbonate).

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e mafai ona faʻaititia le elemene o le tino, e le mafai ona faia fualaʻau o le toto, ae o le faʻaaogaina o fualaʻau, fualaau aina, tele o vai oona, o se vaifofo o le susu.

O faailoga muamua o le maualuga maualuga o le suka e faʻaalia ona o le leai o se malamalama, o se faʻamaina faʻamaina ma soda e fesoasoani e aumaia ai le maʻi i lagona. A o faʻalavelave le tulaga, o le paʻu e vevela, peʻe, e fautuaina e togafitia i latou i se susu susu, faʻalogo i vaega:

O aʻafiaga o le faʻamalaina o mea taufaamatau ia. Pe a le iloa e le tagata maʻi, e matua faasaina le sasaa o le vai i lona gutu, e vave ona malemo se tagata.

Ina ia faateleina le avanoa e aloese mai ai i le maʻisuka, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa lau soifua maloloina, meaʻai, ma le faʻaavanoa o taimi i gaoioiga faaletino.

Pe a faʻamatalaina vailaʻau, e tatau ona ave i taimi uma, faʻapitoa i le taimi faatulagaina, talu ai o le faʻasologa o le togi e mafai ona faʻateleina ai le acidosis. O vailaʻau e manaʻomia mo le gaosiga o le inisalini i totonu o le pancreas, o le a latou fesoasoani e gaosia le suka.

O faʻamatalaga o le hyperglycemia o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le vitio i lenei tusiga.

Glucose o le punavai autu lea o le malosi lea e manaʻomia e le faiʻai, toto mumu mumu, ma le faiʻai o le fatu fatu. Le tuʻuina atu o le malosi i le faiʻai, e mafai ai ona sopoʻia le puipui o le toto-faiʻai - o se pa puipui e tuʻuina i le va o le toto ma le tino o le tino lea e puipuia ai le fatugalemu o le tino. Ae ui i lea, e le mafai e masini tagata ona faʻapalapala le kulūkose e aunoa ma le inisalini, o le hormone e gaosia mai e le pancreas.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tasi lea o faailoga sili ona tāua faafomaʻi, e faʻaalia ai pe ogatasi mea uma ma le metabolism gaʻo.

E masani ona taliaina tulaga faatonuina

O tagata e maua i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le umi o latou maʻi, e tatau ona faia fua nei:

  1. Taumafa saʻo ma paleni, filifili ma le faʻaeteete meaai mo lau taumafataga
  2. Faʻaaoga vailaʻau filifilia e tusa ai ma uiga taʻitasi
  3. Faʻaauau ma faʻaauau pea ona faʻaaogāina le faʻatinoga lelei.

O nisi o mea taumafa e mafai ona faaitiitia le sao o le suka i le tino. O le lisi o ia oloa e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau lava i taimi uma, o lona uiga, i aso uma, mataʻituina a latou toto suka ma. E sili ona tāua le maua e tamaiti o loʻo iai lenei faʻamautinoaga mulimuli i nei fautuaga. Afai e le talafeagai le tagata maʻi i faailoga o le malosi tele o le kulukose o le toto, atonu o le a feagai o ia ma se tulaga matautia tele - o se maʻi suka.

Faʻamatalaga iloga o le faateleina o le toto suka, o le apili i se fomaʻi faapitoa e tatau ona faia i se taimi lata mai.

Aisea ua faateleina ai faailoga?

O le faateleina o le suka toto e mafua mai ona o le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o tagata.

O tulaga nei e mafai ona mafua ai se suiga i faailo o le kulukose i tagata soifua maloloina:

  • ogaoga tiga tiga: ogaumu, afaina, pulupulu, manua, tipi,
  • popolega faalemafaufau, popolega faalelagona,
  • maʻi le mafaufau o le ate,
  • vavaeesega i le galuega a totoga o le endocrin system,
  • faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi
  • afaina o le tino
  • taotoga
  • taumafa, taumafa taumafa maualuga i gaʻo,
  • mamafa, oona,
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa: faʻamalologa, psychotropic, diuretic, faʻatoʻa fanau,
  • inu tele
  • leai se malosi, gaioiga faaletino.

O ia mafuaʻaga e oʻo atu ai i se faʻapuʻupuʻu puupuu i le glucose concentrations, lea e faʻapitoa i le leai o ni faʻamaʻi pipisi, ma le atinaʻeina o enzymes talafeagai mo le faʻamavaeina o meaai.

Faailoga o le toto maualuga

O faailoga o le Peraimeri e masani ona fenumiai ma faʻamaoniga o le malulu masani, faʻamaʻi viral, poʻo suiga o tausaga. Ina ia aloese mai se masalosaloga, o tagata gasegase ua maua nei faailoga, e fautuaina e suʻe le toto mo le suka.

Faailoga masani o le faateleina o le suka o:

  • fia inu pea,
  • matagogo
  • mamafa tele, lea e matauina e oo lava i le po,
  • faateleina le urine
  • mago ma vevela paʻu
  • leiloa o le mamafa ao faatumauina le fia ai,
  • faʻanoanoa vaaia
  • ogaoga vaivaiga, moe vaivai, vaivai faifai pea,
  • totogo, migraines,
  • manogi o le acetone pe a manava.

O le tele o le vai inu e se tagata i le aso e oʻo ile 3-5 lita. E mafua ona o le tino o loʻo taumafai e faʻateʻa le faateleina o le kulūkose i le toto e ala i le aoina o le vai, lea e faʻasolo mai i fatugaʻo. O le mea lea, o le maualuga o le faailo o le kulukose o le toto, o le sili atu lea o le tele o le suavai e leiloa e se tagata i le vave vave.

O le gutu gutu e mafua mai i mafuaʻaga lava e tasi - ia fai mo le ua leiloloa, e tali atu le tino i le faʻamalaina ma se manaʻo e faʻafefe vai.

I le i ai o faʻamaʻi e faʻalavelave i le gaioiga o gaioiga o fatugaʻo, atonu latou te le mafai ona faʻafetaui sea ituaiga. O lenei tulaga o le mafuaaga o le toto maualuga.

Glucose, ulu i totonu o le tino ma meaʻai, ona o maʻi le gasegase e le mafai ona ulu atu i totonu o siama. Talu ai ona o le punavai autu o le malosi mo le faiʻai ma le popole o le tino, o lona le atoatoa e mafua ai ona leai se malosi, vaivai, tiga o le ulu.

Faʻasaga i tua o le matelaina o le kulūkose, o le tino e maua ai le malosi e ala i le faʻamaʻiina o gaʻo, ae o sea suiga e mafua ai le faateleina o le numera o koneta. O le mea lea o le manogi o le acetone mai le gutu, lea e faʻaalia ai le faateleina o le suka o le toto.

Mo le atinaʻeina o siama ma meaola faʻaleagaina, o le suamalie suamalie o se siosiomaga lelei mo le toe gaosia. O le mea lea, o maʻi e masani lava ona i ai ni faʻafitauli i le faʻamaloloina o manua, paʻu poʻo isi paʻu o le paʻu.

Faiga Faʻafefe

O fua masani o le suka i le toto e 4.5-6.5 mmol / L. Afai o nei fuainumera e sili atu i le 7.0 mmol / L i luga o se manava gaogao, ma le 11.2 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga, ona i ai lea o se masalosaloga o se tagata maʻi ua maua le maʻisuka.

I lenei tulaga, e faanatinati le sailia o le fesoasoani a se endocrinologist e fesoasoani e tuuitiitia nei faailoga.

O vailaau faʻasoifua maloloina ua faʻamatalaina e se tagata poto faapitoa i le maea ai o se suʻesuʻega maeʻa ma le faʻamaonia o le siama, ona o le ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 ole inisalini e togafitiga ile inisalini.O le vailaʻau e faʻatonuina e le tagata maʻi i se tulaga tutoʻatasi i se mea faʻapitoa ma ni mea faapitoa i le pusa, thivae poʻo tauau.

E mafai ona vave faʻaititia le toto suka ma se tui e fai sina taimi puupuu, i nisi tulaga, faʻafesoʻotaʻi e fomaʻi injections ma le suka.

O ia togafitiga e tatau ona faia i le olaga atoa. O foliga, ituaiga o inisalini, o le numera o injections i le aso e filifilia mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, ma mafaufau i tausaga, ogaoga o faʻamaʻi, uiga o le tino.

I le maʻisuka ituaiga 2, o fualaau e faʻaaogaina e maualalo ai le kulukose toto. Faʻataunuʻuina le suka o le a fesoasoani: "Maninil", "Siofor", "Metformin", "Diabetes" ma isi.

Faitau atili e uiga i vaega o vailaʻau e mafai ona faʻaaoga e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 iinei.

Gaoioiga faaletino

O gaioiga faifai pea e faʻaleleia ai lagona o le tino o le tino i tui inisalini, faʻaleleia ai le aʻafiaga o meaʻai gaʻo.

E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani e faʻaumatia ai paʻu faaopoopo, faʻaleleia le gaioioiga o gaioiga o le tino cardiovascular, faʻatonutonu le metabolism, lea e sili ona taua mo le maʻisuka ituaiga 2.

E taua le taulaʻi atu i le mea moni e faapea, o gaoioiga faʻaletino e aafia ai tagata e maua i le maʻisuka i auala eseese. O aʻafiaga maʻaleʻale e maua ai se aoga aoga i le tulaga o le maʻi, mo a latou galuega o musele e sili atu ona sili atu le kulūkose nai lo le malologa, ma faʻaitiitia ai lona faʻatinoga.

O le malosi o le faamalositino e mafai ona i ai le faafeagai. O le mamafa o le avega, o le sili atu o le kulukose o le ate, e maualuga lona maualuga i le toto.

O avega mamafa e tau atu i tulaga faigata, lea e mafua ai foi le faateleina o le suka.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le faia saʻo o faʻamalositino, e ono faʻaitiitia ai faailo.

Mataupu faavae o le filifilia o le avega talafeagai:

  1. O le malosi o vasega e tatau ona filifilia i se fua faatatau saoasaoa.
  2. Faʻateleina le mamafa o le avega.
  3. Le umi o vasega e le tatau ona sili atu i le 20 minute.
  4. O le polokalame aʻoaʻoga e tatau ona aofia ai faʻamalosi malosi.
  5. O le faamalositino e aoga e sui ai isi gaoioiga - yoga, Pilates, malosi.
  6. O le avega e le tatau ona mafua ai le vaivai tele.

A maeʻa vasega, e tatau i se tagata ona lagona le mataala, malosi, e le oʻo i le tiga ma le faʻavauvau.

O isi ituaiga o gaoioiga faaletino e aoga foi mo le maʻisuka:

  • vailaʻau faʻasolosolo, lea e faʻaaogaina ai le gaʻo o maso tetele, o le fatu fatu e faʻavave,
  • O faʻasalalauga e faʻatagaina ai oe e malolo ma faʻasaʻo le le mautonu i musika pe a uma isi taʻaloga,
  • malosi malosi e fesoasoani e faʻamalosia ai le musika ma le ponaivi meaʻai, mu ai calories, faʻaitiitia le mamafa.

O le leai o se malosi i le olaga i aso faisoo e sili atu ona leaga ai le soifua manuia o tagata e maua i le maʻisuka, e faʻapupulaina le gaʻo tele i le tino, faʻalavelaveina le gaioiga o totoga o le tino, faʻaumatia toto toto ma sooga.

E i ai tulaga e le fautuaina e faatino ai:

  • o le i ai o le acetone i se ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin,
  • faatasi ai ma faʻafitauli o le faʻamaʻi, pe a faʻailogaina se uta faaopoopo i luga o vaa,
  • i se maualuga maualuga o le kulukose.

O le avega i le taimi o vasega e tatau ona malilie i le fomaʻi, talu ai o le tele o faamalositino i taaloga e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka toto, e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic coma.

O le fomai o le a fautuaina ma faamalamalama atu uiga o le taumafa i le taimi o le vasega, fetuunai le fualaau o le insulin poo le hypoglycemic agents.

Vitio ata o vailaʻau faafomai:

Taumafa faafomaʻi

O le taulaiga faapitoa i tagata gasegase e maua mai i le maualuga maualuga o le suka o le toto e tatau ona tuʻuina atu i taumafa lelei. E tatau ona iloa le va o meaʻai e mafai ona faʻaaoga i le maʻisuka ma e tatau ona lafoai. O ia tulafono e tatau ona avea ma masani mo le tagata maʻi.

I soo se tulaga, o meaʻai e tatau ona faapaleni ma lelei. Ina ia saunia meaʻai, e tatau ona e faʻaaogaina mea fou, mataʻituina le faiga o togafitiga vevela.

E fautuaina e aofia ai le maʻisuka i le taumafataga:

  • buckwheat, oat, pata o karite paʻu, kuka i totonu o le vai poʻo le susu gaʻo,
  • aano o manufasi, ituaiga iʻa e aofia ai le sili ona maualalo o gaʻo,
  • moa moa, tolotolo,
  • lafumanu
  • susu gaʻo susu ma gaosiga susu,
  • sea ​​sea
  • fualaau faisua, e le aofia ai pateta: kukama, aniani, kapisi, tamato, zucini, letusi, pepa, kāloti, beets,
  • fuamoa
  • soya kulimi
  • fualaau 'aina, vine o ituaiga e le faʻasalaina,
  • moa fualaʻau i ni vaega laiti,
  • falaoa atoa o le areto po o paluga lē faafefeteina

E talafeagai le aveesea o oloa mai le lisi autu e fesoasoani i le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto ma ave ai le pancreas:

  • gaʻo gaʻo, iʻa, pola,
  • susu susu, faleisi, kulimi suamalie, kulimi,
  • semolina, fatu araisa,
  • pateta
  • sausa, sausage,
  • falaoa paʻepaʻe papaʻe,
  • taoina, mea e faʻafiafia ai, meaʻai,
  • fualaau suamalie, fualaau mama: faʻi, melon, peaches, vine, vine, apricots mago, aso,
  • meainu suka
  • sweets, sukalati, keke.

E le gata i lea, e le tatau ona e utaina le pancreas i mea ulaula, meaʻai vevela, meaʻai vevela, mea manogi, sau sau, meaʻai.

O le kuka e lelei tele i le kuka, uʻu, tao tao poo le gaʻa, ma le itiiti ifo o le masima ma le faʻavasega.

E taua le 'aiina o meaai i ni vaega laiti i le tele o taimi i le aso, o le kalori o le aofaiga o meaʻai e le sili atu i le 2400 kcal i le aso.

E tatau ona inu le susu i le 2 lita i le aso. E mafai ona faʻamamaina le vai e aunoa ma le kesi, fualaau suamalie po o meainu suamalie e aunoa ma le suka, sua mai suamalie mai fualaau aina e le i ai ni fualaau faisua po o fualaau aina. Mai mea inu lauti ma le kofe uliuli e aunoa ma le suka, e faʻatagaina teuteuga mai vailaʻau togafitiga.

E le fautuaina le inu o suamalie meaʻai, latou te aofia ai suka ma faʻatoʻaga e afaina ai le tino.

Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le meaai paleni o le tulafono autu lea e te lagona ai le lelei. I le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai talafeagai e fesoasoani ia te oe e aveesea ai le mamafa.

Taʻi Meaʻai Tisuka Vitio:

Faʻatau auala

O isi suʻega mo le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le tino e mafai ona faʻaaogaina e avea ma fuataga faaopoopo mo togafitiga insulin. Latou te le faia vave se taunuʻuga, ae mafai ona latou faʻaleleia le gaioiga o le inisalini poʻo le faʻasaina o fualaau. O maʻi o soo se ituaiga e le mafai ona faia e aunoa ma fualaau faasaina.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le suka mai mea masani, o le a taʻu mai ai e tagata faʻamalolo masani:

  1. Ierusalemaichokei. O fua o lenei laau e matua suamalie, o se mea manaia, sina suamalie suamalie. E mafai ona e faʻaaogaina, e pei o le paʻu poo le faʻafefete. O se pi o le tino e faʻamaonia ai le faiga o le tino, e fufulu ai mea leaga ma toxins. Ina ia faʻaitiitia le suka o le toto, e fautuaina ina ia 'ai i se mea masani i aso uma 2-3 tubers o le laau. Ina ia saunia le paʻu, e tatau ona faʻamaʻaʻaina lelei fatu, faʻagogo ma faʻapipiʻi. Ave le 1 sipuni ao leʻi faia le taeao, o le umi ole togafitiga e le gata.
  2. Blueberries. Mo le togafitiga o le maʻisuka, o lanu lanu moana e faʻaaogaina, lea, faafetai i mea o loʻo iai i totonu, e pei o le insulin, e mafai ona faʻafaigofieina le kulūkose. O le faʻaaogaina o lau laau e fautuaina foi mo le faʻaitiitia o le vaaia o meaʻai i le maʻisuka. 3 punetini o laʻau mamago ua sasaa atu i 3 ipu vai inu ma faʻaosooso 30-40 minute. O lenei aofaiga e onā i le aso, vaevaeina i ni atumaga se tolu.
  3. Potato. O le kulimi pati e toe faʻafefeteina, faʻaitiitia le kulūkose. Grate pateta, tui le sua, ave le afa afa i le taeao ma le afiafi ao leʻi 'ai.
  4. Beets, Karoti. O fualaau suamalie mai nei fualaau faisua e faʻaaogaina i le aso, 3-4 taimi.
  5. Raspberries, strawberries vao. Tea mai laulaau, ave mafanafana, fufulu le toto, aveese le tele o le vai, aveese le mumu.
  6. Taleni. O laʻau laʻau o loʻo i ai se faʻasologa o le inisalini i totonu o la latou kulupu, ua faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga i salati. O se teuteuga e saunia mai aʻa: o se sipuniti e faʻaigisi i se ipu vai inu, ma faʻaosoosoina mo le 15 minute. Ave 50 kalama 4 taimi i le aso.
  7. Birch buds. Faʻatasi ma le maʻisuka, e faapipiiina le buds birch mo le 10 minute, faʻaauau 6 itula. Ole fua ole aso ole 3 teaspoons, 2 ipu vai.
  8. Buckwheat. O le grits o loʻo faʻamau i totonu o se mea e fai ai le kofe i se paʻu paʻu. Mo le 'aiga o le taeao,' ai se sipuni sipuni o le faʻafefiloi, faʻamamaina i lalo le kefir.
  9. Flax. O fatu o le laau ua nutimomoia, sasaa i le vai vevela, mausali 30 minute. I le faʻafefetega faʻatoʻa faaopoopo i ai ni nai mataua o le sua o le tipolo, inu e aunoa ma le faʻamamaina. Mo le 1 sipuniti o le paʻu, ave se ipu vai inu, pe a uma ona e le 'ai meaai mo le 2 itula. E mafai ona faaopoopo fualaʻau i salamu ma isi ipu.
  10. Laʻau faʻafefe. O nisi otaota e mafai ona faʻaitiitia le kulukose toto. Faatasi ai ma ia laau totoa o le linden, hawthorn, nettle, lingonberry, dandelion, St. John's wort, dog rose.
  11. Fagavai lau. Ina ia saunia le fua, ia ave ni laʻau se 10 o le laau, tuu i totonu o se vevela, sasaa vai inu, tuu mo se aso. Inu 3 taimi i le aso ao leʻi 'aʻai. O lenei vaifofo e taofia ai le le fiafia i le ita, e puipuia ai le puipuiga, ma faaitiitia ai le toto toto.

O vailaʻau faafomai e maua ai metotia lelei e foia ai le faafitauli o le toto maualuga. I le amataina o togafitiga i taimi talafeagai, o le a faʻaitiitia faʻaititia le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, le lamatia o le faaleagaina o isi totoga.

Tuua Lau Faamatalaga