E taua le mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2? Fai mai endocrinologist

E iloa e tagata uma le fuaitau: "O vailaau faʻaonapo nei e le tumau." I luma o oʻu mata o loʻo i ai le tele o faʻataʻitaʻiga o tagata oe, e ui io latou gasegase ma manuʻa, faʻafetai i mea na ausia e fomai ma tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga, ola ola atoatoa o ni tagata maloloina. A o vaʻavaʻai i nei mea uma, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo mafaufau pe na latou fatuina se mea mo i latou o le a faʻatagaina ai i latou e le faʻagataina i latou lava i soo se mea? Na matou fesiligia lenei fesili i lo matou tagata tomai faapitoa o Olga Pavlova.

Doctor endocrinologist, diabetologist, nutritionist, taaloga o meaʻai Olga Mikhailovna Pavlova

Faauʻuina mai le Novosibirsk State Medical University (NSMU) ma se tikeri i le General Medicine ma le mamalu

Na faauu o ia ma le mamalu mai le nofo i le endocrinology i NSMU

Na faauu o ia ma le mamalu mai le faapitoa o le Dietology i NSMU.

Na ia pasi atu i le poloketi i le Sports Dietology i le Academy of Fitness ma Bodybuilding i Moscow.

Faiaʻoga faʻamaonia ua pasia i luga o le faʻamalositino o le mamafa.

E masani lava ona ou faalogo i le fesili a le tagata maʻi i le taimi e tali ai: "Fomai, afai e te pikiina nei, malosi malosi le suka, e le mafai ona ou mulimuli i se meaai?"
Seʻio tatou talanoaina lenei mataupu.

E pei ona tatou iloa, o le maʻisuka, o le taumafataga e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, o lona uiga, suamalie (sugar, jam, keke, keke, rolls) ma falaoamata paʻepaʻe (falaoa paʻepaʻe, pita falaoa, pisa, ma isi).

Aisea tatou te faʻateʻa ai meaʻai gaʻo?

O meaʻai gaʻo faʻasaʻo ua faʻaumatia ma faʻapipiʻiina e o tatou tino vave, ona o lo latou igoa o lona uiga, o le mea lea, a maeʻa ona faʻaaogaina gaʻo gaʻo vave i le maʻisuka, o le toto toto e paʻu. E tusa lava pe tatou te faʻaaogaina nei ona o le tau o le suka, o le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo gaʻo vave, e ui e itiiti ifo nai lo le leai o fualaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona 'ai faʻalua keke i luga o togafitiga masani o maʻisuka, o le suka mai le 6 mmol / L o le a oʻo atu i le 15 mmol / L. E tusa ai ma le talaaga o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le suka i le taimi nei, o le suka toto, o le toto toto mai le 6 mol / L pe a maeʻa le lua keke keke e lele atu i le 13 m mmol / L.

E i ai se eseesega? I luga o le mita, ioe, o loʻo i ai. Ma i luga o vaa ma neura, o le suka i luga atu o le 12 mmol / L o loʻo i ai se aafiaga faʻaleagaina.

Ma e oʻo lava i le togafiti sili ona lelei o le maʻisuka, o faʻalauteleina o mea taumafa e mafua ai taunuuga.

E pei ona tatou iloa, o le maualuga maualuga o le suka e faaleagaina ai le mimioliki - o le totonugalemu o totonu o le vaa ma le afaina o le nerve, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

E tusa lava pe tatou te fuaina le suka 6 taimi i le aso ma se glucometer (muamua ma le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga), atonu tatou te le matauina nei "toesea" o suka pe a faʻanoanoa le meaai, aua a maeʻa ona faʻavaveina meaʻai gaʻo, gaʻo le suka toto pe a maeʻa le 10-20-30 minute pe a uma ona 'ai, oʻo atu i le tele (12-18-20 mmol / l), ma le 2 itula talu ona' ai, pe a fuaina le glycemia, ua iai le taimi e toe foʻi ai le toto toto.

O le mea lea, e oso i latou i le suka o le toto pe a uma ona faʻaaogaina meaʻai gaʻo e faaleagaina ai a tatou toto toto ma neura ma taʻitaʻia ai faʻafitauli o le maʻisuka, tatou te le iloa pe a fuaina le suka o le toto ma se glucometer, ma tatou manatu e lelei mea uma, o le solia o le meaai e le afaina ai i tatou, O le mea moni, o le suka le lelei pe a uma le meaʻai, tatou te faʻaleagaina toto toto ma neura ma taʻitaʻia ai o tatou tino i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka - faʻaleagaina fatuga, mata, vae ma isi totoga.

O i latou e oso i le suka i le toto pe a maeʻa le faia o meaʻai e mafai ona manino le vaaia i le faʻaaogaina o le vaavaaia pea o le kulukose toto (CGMS). O le taimi o le talosaga o le faʻaauau pea ona mataʻituina le kulukose o le toto tatou te iloa ai le sili atu o le apu, o se fasi falaoa paʻepaʻe ma isi meaʻai e le afaina ai o tatou tino.


Ua ou malilie faatasi ma le faamatalaga ua lauiloa nei: "O LE DIABETES E LE O SE MALOSIGA, AUA O SE TUMAU".

O le mea moni, afai e te mulimuli i se meaʻai talafeagai mo le maʻisuka, maua ni togafitiga filifilia maualuga, alu i totonu mo taʻaloga ma suʻesuʻeina e le aunoa, o le a lelei le lelei ma le lelei o le olaga mo tagata e leai se maʻisuka. I le maʻisuka, o le tele o tiute mo le soifua maloloina e faʻatasi ma le tagata maʻi, aua o le tagata maʻi e nafa ma le mulimuli i le taumafataga, mataʻituina o le maualuga o le toto, tagofia o fualaau oona i le taimi, ma le faia o gaoioiga faaletino.

E i ai mea uma i ou lima! Afai e te manaʻo e ola fiafia i le maʻisuka, amata ona mulimuli i se taumafataga, fetuutuunai togafitiga ma se endocrinologist, pulea sugars, faamalositino i se auala talafeagai, ona lelei ai lea o lou soifua maloloina, soifua manuia ma foliga vaaia ma avea o se faʻataʻitaʻiga i isi!

Faailoga o le maʻisuka. Meaʻai mo le maʻisuka. Faʻafitauli o le maʻisuka

I aso nei, o tagata taʻitasi sefulutasi i le paneta o loʻo maua i le maʻisuka. O lona uiga o faʻamatalaga e uiga i uiga ma togafitiga o le maʻisuka atonu e manaʻomia e tagata uma - mo i latou poʻo ē pele. Olga Anatolyevna Rozhdestvenskaya, o le fomai sili o le endocrinologist-nutritionist i le Polyclinic.ru Center, o loo taʻu mai ai mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafai ma e le mafai ona maua i le maʻisuka.

O le maʻi suka (DM) o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi pipisi e iloagofie ai le maualuga o le kulukose (suka) i le toto. O le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM) o le ituaiga masani o le maʻisuka. Faatasi ai ma le T2DM, ua faʻaaogaina e le tino le inisalini - o se tulaga e taʻua o le faʻamalosia o le inisalini. O le pancreas e faʻaopoopoina le inisalini e totogi ai le le mautonu o sulu i inisalini, ae i le aluga o taimi, o le a faʻavaivaia uma auala puipuia ma le gasegase metabolism.

O le lamatiaga o le maʻisuka o loʻo taoto i se auala masani, alualu i luma, lea e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cardiovascular, e pei o le infarction myocardial, stroke, ma le faaletonu o fatu.

O le faafitauli autu i le asō, o le maʻisuka ituaiga 2 e tumau pea le le amanaiaina mo le tele o tausaga, ona o le maualuga o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) e tupu malie ma e matua afaina lava. E lagona e tagata le soifua maloloina ma e le faitio e uiga i se mea. E tatau ona e malamalama o le atinaʻeina o faʻafitauli e amata i le amataga o le maʻisuka.

O nisi nei o faʻamaoniga e naʻo tagata e maua i le maʻisuka:

  • faʻaauau faifaipea
  • fiainu
  • fiaʻai pea lava pea tusa lava pe e teʻa talu ai nei
  • tele le vaivai
  • vaivaiga
  • faʻaaliga vavalalata
  • sosoʻo malie le lavea
  • afaina, tingling, tiga i pito pito i lalo

O le mea moni, faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, o tagi e sili atu ona malamalama ma sili atu ona lelei mo le maʻisuka.

O mafuaʻaga o le maʻisuka o se tuufaatasiga o mea faʻapitoa ma maua mai. Na tusia e le saienitisi iloga o Robertson o le mafuaaga autu o le maʻisuka o le genome patino o se tagata, e pei o se fana, e mafai ona aofia ai ia fatu ia ua sauni e fana i soo se taimi (amata le atinaeina o le maʻi) i lalo o aafiaga o mea tau le siosiomaga.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻatupulaia i le matua, gaʻo ma se olaga ola solo. Afai e maʻi le maʻi o le maʻi o le maʻisuka, ona tupu lea o lona lamatia mai le 2 i le 6 taimi. E tatau ona maitauina o pepe faatoa fananau mai na fananau mai e tusa ma le 2.5 kilokalama, ma tamaiti na tausia e ala i le fafagaina, o le a lamatia foi le atiaʻe o le maʻisuka.

E masani ona mafatia tamaitai i le maʻisuka. O isi mea lamatia o le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o maitaga ma o le mamafa o pepe faatoa fananau mai e 4 kg pe sili atu.

E leai lava se "gaʻo vavega" mo le maʻisuka. E talitonuina afai e maua le maʻisuka i se taimi muamua, ma e sili atu foi - i le tulaga o prediabet, o le togafitiga e sili atu ona lelei.

A maeʻa ona maua le suʻesuʻeina o "prediabetes" poʻo le "maʻesega o le maʻisuka ituaiga 2", e tatau ona vave faʻasolo atu le faʻamaʻi o le suka i le maʻi ma tuʻuina atu fautuaga i suiga o olaga. I le uma, ua faʻamaonia le saienitisi: o se taumafa paleni paleni ma gaioiga faaletino e le mafai ona totogi atoa ma tumau tumau mo le maʻisuka. O le mea lea, e matua taua tele le logoina o tagata gasegase ma fomaʻi o tagata faʻapitoa e faapea, o le vave vave togafitiga faʻatasi ma faʻamalosia ma le suia o suiga o le olaga, o le sili atu foi lea o le fomaʻi.

O se mea taua i le togafitiga o le maʻisuka o le faʻaauau pea o le tino ma faʻaitiitia le pulea o le toto. O le taofia o le ulaula ma le faaitiitia o le taumafa ava malosi e manaomia foi.

E i ai le manatu sese e lava le na o le alu i se meaai e maua i le maʻisuka, ma o le a faʻaitiitia le suka o le toto. Ioe, e mafai ona ausia le suka toto e ala ile taumafa, ae le o le umi.

O a faigata e feagai ma se tagata maʻi i le maʻisuka?

O o tatou tagata maʻi ei ai faafitauli i na o tulaga o le hyperglycemia masani (toto maualuga). O le a sili atu ona faigofie ona maua i faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi. E i ai se vailaau o le kanesa. Faʻasalaga, o manua e sili atu ona lemu. Ia, o le mea sili ona faigata mo le maʻisuka o le tausisia lelei o fautuaga uma a fomaʻi, talu ai e toetoe lava a leai se faitioga ma mafaufau ia i latou lava ia maloloina atoatoa.

O tagata maʻi o loʻo i luga o le inisalini togafitiga pe maua le faʻasologa o le hypoglycemic togafitiga e faigofie lava i le hypoglycemia (maualalo le toto suka), e oo atu i ma e aofia ai le leiloa o le mafaufau. O lenei tulaga e sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻaleagafesa. O le hypoglycemia sili ona ogaoga e tupu i maʻi e masani ona matua. O le mea moni, o vailaʻau faʻasolo nei o le suka e saogalemu ma e seasea ona taʻitaʻiina ai le suka maualalo, ae ui i lea, o ia tulaga e mafai ona puipuia mai le lava le siakiina ma le fuaina o le kulukose toto mai le tamatamailima.

Matou te le taofia le taʻu atu i tagata gasegase e faapea, faatasi ai ma le amataga o le maʻisuka, e amata le ogaoga o le micro-ma macrovascular complications. I tulaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto poʻo le tele o fesuiaiga i ona faʻaiʻuga, ua faʻalauiloaina se faʻalavelave faʻaleagaina:

  • faʻafitauli faʻapitoa i le microvascular: togafitiga o vaʻa o gaʻo, retina,
  • faʻalavelave macrovascular: atherosclerosis o vaʻa tetele,
  • suiga i le ate
  • solia o le gaosiga o hormones sex (vave le matua),
  • osteoporosis
  • solia o le microbiota o le inumaga ma le tele o isi gaioiga

O le mea autu i le maʻisuka o le toto kulukose. Ua faia le fua i luga o se manava gaogao. Ina ia maua ai meaai saʻo, matou te matamata i le kulukose aʻo leʻi 'ai ma 2 itula talu ona' ai. O oloa e maua ai fesuiaiga maualuga o le sili atu i le 2 mmol / l e tatau ona vavae ese mai le taumafataga poʻo le faʻaaogaina i se mea maualalo.

E le gata i lea, o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega faʻapitoa faapitoa faafomaʻi: e tatau ona aofia ai suʻesuʻega o toto, suʻega suʻesuʻe ma faʻatalatalanoaga o tagata tomai faapitoa:

  • O le hemoglobin glycated (HbA1C) - le maualuga o le suka toto mo le 3 masina (1 taimi i le 3 masina)
  • Suʻega o le toto (2 taimi i le tausaga)
  • Urinalysis (2 taimi i le tausaga)
  • Urinalysis mo le microalbuminuria (2 taimi i le tausaga)
  • Suesueina o le toto toto: palatini, cholesterol atoa, HLVP, HLNP, triglycerides, bilirubin, AST, ALT, uric acid, Urea, creatinine, potassium ?, Sodium?, Fuaina o le GFR, ma le protein resitalaina (ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga)
  • Taofiofia o le toto (i aso uma)
  • ECG + ECG faʻatasi ai ma suʻega mamafa
  • Failautusi a le Cardiologist
  • Fautuaga Optometric
  • Pediatrician consultation (faʻalēpuni o le maʻisuka vaevaega)
  • Neurologist consultation
  • Faʻataʻitaʻiga X-ray (1 taimi i le tausaga)

O le lisi o suʻesuʻega o le a faateleina i le oʻo mai o faitioga i tagata mamaʻi. O le tele lava o taimi, tatou te faʻaopopoina se suʻega toto mo mea e faʻafefe i ai feusuaiga, aemaise lava i alii, aua ona o le faʻaitiitia o le testosterone, o lo latou tulaga lelei o le olaga ua faʻaitiitia.

E taua tele le faʻamalosia o tagata e maua i le maʻisuka i se olaga malosi, telefoni feaveaʻi. A uma mea uma, e matua faigata lava mo o tatou gasegase e amata ona taaalo i taaloga, talu ai ona o tulaga o le kulukosese, o le inisalini tetee, o tagata maʻi e mumusu e faia se mea. E leitioa latou fai mai: o le insulin o le hormone o le paie.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e tupu ona o le le lelei o le tino o le endocrine ma ua faʻaalia i le faateleina o le saturation o le kulukose i totonu o le toto. O le faaletonu i le pancreas o le inisalini o le hormone e faʻaaoga ai faafitauli uma. O le maʻisuka e aafia ai se aofaiga tele o tagata. O le numera o faʻamaʻi e faʻapupulaina e le gata i tagata matutua, ae faʻapea foʻi i tupulaga talavou ma tamaiti. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, e tatau ona mataituina meaʻai tatau. Matou te iloa pe o le a le meaai mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mo tagata masani, ma le auala e faatumauina ai le tulaga masani o le maʻi.

O faʻamaʻi pipisi Endocrine e mafai ona mafua ai siama e oʻo atu ai i le faʻafanoga o sela o le tino. O nei faʻamaʻi e aofia ai le moa, paʻu, hepatitis, ma isi. O tagata na maua nei faʻamaʻi ua matua faateleina le aʻafiaga o le maua o le maʻisuka. O se tasi o mafuaʻaga o le pepelo. E tusa ai ma fuainumera, o le numera o tagata maʻi maua i le maʻisuka i aiga e sili atu le maualuga. O le faateleina o le fia taumafa e matautia foʻi mo le soifua maloloina - mai le meaʻai o loʻo i ai se lamatiaga o lenei maʻi. E le gata i lea, o mafuaʻaga o le maʻi o le faʻaleagaina o le ava malosi, o le tino poʻo le popole ma le faʻaleagaina o le mafaufau.

O le maʻi suka ua vaevaeina i le faʻaalia o ituaiga 2: o le insulin-faalagolago, lea e faʻaalia e le tasi vaega, ma tutoatasi mai le inisalini, 2 vaega. Afai o le vaega 1 e mafai ona oʻo mai i se pepe faatoa fananau mai, ona faʻapipiʻi 2 lea o le maʻisuka e mafai ona sili atu le toʻa, latou te le manaʻomia, pei o le mataupu muamua, inisua injections. Latou te atiina ae a latou lava, ae ona o le le lelei o le pancreas, o nei tagata ua faamalosia e 'ai lelei ma vaevaega, pulea le suka ma, pe a talafeagai ai, inu vai inu suka. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae i tagata matutua.

E aoga le faʻatalanoaina o se fomaʻi pe afai e iai ni uiga faʻaalia:

• E iai sou lagona o le fia inu.
• Faʻamatalaga le mafai ona faʻaalia le mamafa o meaʻai e amata mai i meaai masani.
• E masani ona amata ona lagona le vaivai ona o le leai o se mafuaaga.
• Na amata ona faalavelave le gasegase o vae.
• Le manava, afu, le manava ita.
• Faʻasologa masani i le po.
• Paʻu o le ulu, suauʻu, pustules i tulimanu o mata, afu.

E masani ona e faʻalogo i faʻamatalaga taufaaleaga e tatau ona faʻateʻa.
O le maʻisuka e mafai ona pipisi: faʻamavae atoa, e le manino le mea na tupu.
Afai e 'ai e se tamaititi le tele o laʻau suamalie ma isi mea suamalie, e mafai ona maua le maʻisuka. Fai mai fomaʻi o lenei mea le aoga. Afai e leai se predisposition o le tamaititi i le maʻisuka. O le a ia le mauaina, e tusa lava po o le a le tele o mea suamalie na te 'ai.

O le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, o le mea lea e tautala ai, mo tagata lautele, e malamalama lelei ma mafai, e taua tele le sao i le manuia o le maʻi. Faʻatau meaai lelei, o le faʻamaʻi e le lamatia ai le soifua maloloina o tagata ma o le a fesoasoani e faʻaitiitia le faʻaaogaina o fualaau. Ina ia faʻaleleia le tulaga, e tatau ona mulimuli i se taumafataga ma 'ai ni meaʻai laiti, o lona uiga, ave meaai i le 3-4 itula i sina mea itiiti. O meaʻai uma mo lenei faʻamaʻi e tatau ona faʻasolosolo taitoatasi e le fomaʻi, talu ai e tatau ona amanaʻiaina vala uma o le maʻi. E iai foʻi meaʻai e faʻasaina i le maʻisuka.

Vaʻai i le lisi mo auiliiliga ina ia le faateleina le suka i le maʻisuka ituaiga 2.

Mai lau mea taumafa e tatau ona e ave meaʻai vevela, salima, falai, ulaula ma gaʻo.Meaʻai e sili ona leaga, fuamoa, sisi. Aua le faʻaaoga sua suamalie, muffins ma sweets, faʻagaloina le tele o fua. E le gata i lea, o tagata atamamai e faʻasaina le araisa ma le semolina porridge, falaoa paʻepaʻe. O oloa pasta uma e mafai ona faʻatagaina i ni tapulaa faʻapulaʻa. O meainu malolosi e solia. I le maʻisuka tele, o le suka e matua faasaina.

Ua faʻamaonia e fomaʻi o soʻo se ituaiga meaʻai suka uma e afaina ai, pe o le natura (fructose, xylitol, sorbitol), poʻo le faʻasologa o aspartame ma isi. E mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka i na o ni mea laiti, faʻataʻitaʻiga, fructose i le 2-3 tsp. i le aso, o le aspartame e masani ona ufitia "le pomu faaniukilia" mo le tino, e sili atu le aloese mai ai. E sili atu le faʻaaogaina o le stevia ma le atisichoke a Ierusalema, lea e le sili ona suamalie, ae aoga i soʻo se tino.

O nisi e talitonu o manu feʻai e mafai ona manuia le suia o soya ma ona oloa. E le saʻo lenei, o meaola o manu e sili atu ona taua mo le tino, aemaise lava mo tamaiti, faʻaopoopoga. O la tatou soya ua toetoe lava o le lalolagi atoa ua suia.

E faʻatagaina le faʻaaogaina o soupeti ua saunia i luga o le gaʻo susu, iʻa fagota, poʻo le vavalaʻau, meaʻai e maualalo le gaʻo i se vaega itiiti. O pi, fualaau faisua e ese mai i pateta, oloa gaosi susu ma le maualalo o le gaʻo, faapea foi falaoa fala, pata, fualaau suamalie pe leai ni suamalie ma vaiinu e aunoa ma le suka. O iʻa mama, pei o lemoni, sardine, e aoga mo le maʻisuka. Fualaau aina suamalie aoga, mo se faataitaiga, kapisi ma karioti.

O loʻo fautuaina le maʻisuka e 'ai e 5-6 taimi i le aso, o se faʻaopoopoga i le gaioiga faaletino, lea e fesoasoani i le faʻalauteleina o le lagona i le inisalini.

Vaʻai nisi faʻamatalaga paleni mo se soifua soifua maloloina.

E tatau ona manatuaina muamua, ina ua leai ni vailaʻau o le suka, sa taumafai fomai e pulea le setete o le maʻisuka i na o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o faleoloa o loʻo i ai pea ofisa mo le maʻisuka, lea na latou faʻatau atu ai le utiuti o le maʻisuka ma nisi o maʻisuka. O le foliga mai o le inisalini na faatagaina ai le maʻisuka e taumafa toetoe masani lava, faatasi ai ma ni nai tapulaa, e aunoa ma le faatapulaaina oi latou lava i meaai.

Faataʻitaʻiga mo le 1 aso

Breakfast:
Laʻau falala ma zucchini totō
Teu po o le lauti ma susu
Pulu (10 g) ma le 2 fasi keke falaoa

Taʻaloga:
Aʻau po o aano o aano o aano o manufasi ma aano o manufasi
Meaʻai maualalalo gaʻo ma gaʻo gaʻo
Manu fou po o le jelly compote

Taumafa:
Falati keke
Fuga o le Rosehip po o le lauti ma le lemon

Taumafa:
Teu laʻau i aano o manufasi po o le cod i totonu o le sami
Tea po o le afu o le chamomile

I le po:
Susu susu po o le apu

Fautuaga mo tagata mafatia i le endocrin:

1. Seti le tulaga eletise.

2. Taumafai e taitaia se olaga e sili atu ona malosi ma ola tele. O lenei mea o le a taofia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi.

3. Aua e te faatalale i vailaau ua faatonuina ia oe e le endocrinologist.

4. Faʻatau se mita o le kulukose o le toto ma siaki lau suʻi toto i taimi uma. E tatau ona e fua i le taeao i luga o se manava gaogao.

Mo se olaga atoatoa, ia suia nisi o masaniga o lou olaga ma leai se mea e le taulai atu i le maʻi. Faʻafetai i meaʻai talafeagai, e le gata ina tatou popole i le setete o le soifua maloloina, faʻapipiʻi le tino i vitamini ma minerale aoga, ae faʻaleleia ai foi galuega a totoga uma.

1. Oatmeal. O lenei ipu e aofia ai fiva solu, lea e faʻamaonia ai le suka toto.

2. Fualaau faisua. O minerale, vitamini ma antioxidants o se vaega o fualaau faisua fou. Ina ia faʻaitiitia le suka, e fautuaina e tagata atinaʻe le 'ai o le broccoli ma le pepa mumu. Broccoli - osofaʻi le mumu i le tino, ma le pepa lanu mumu - mauoa i le acorbic acid.

3. Atisikoke Ierusalema. Fesoasoani e faʻaitiitia le toxins, faʻaleleia le gasegase ma faʻaitiitia le suka o le toto.

4. O le iʻa. O le fafaga faalua i le vaiaso, e faʻaititia ai le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. E sili le manava pe tunu i totonu o le ogaumu.

5. Ata. O lenei oloa e i ai sona aafiaga i le gaosiga o le inisalini e ala i le faaosofia o le pancreas. E le gata i lea, o le kalaka ei ai mea faʻapitoa e maua ai se aafiaga lelei i le gaioiga o le tino atoa.

6. O le sukanamon. O le tuufaatasiga o lenei mea manogi e aofia ai le magnesium, polyphenols ma le fiber, lea e faaitiitia ai le maualuga o le suka i le tino.

7. Avaka. O meatotino a avocados e fiafia i le toatele. O lenei lanu lanumeamata e mauoa i elemene o mea aoga, gaʻo siaki, palatini, gaʻo mama ma le magnesium. O le masani ona faʻaaogaina o le a faateleina ai le puipuiga, faaleleia le tulaga o le paʻu ma le lauulu, puipuia le tino mai le atinaʻe o le maʻisuka.

Vaʻai pe faʻapefea ona kuka le kuka lelei ma lelei le kuka.

Matou te taʻu atu ia te oe pe o le a le meaai mo le maʻisuka o le vaega lona lua mo tagata masani, mulimuli, siitia, fiafia, ma o le a le afaina oe i le maʻi, ma o le a fiafia le olaga i lanu susulu.


  1. Okorokov, A.N. Faamaumauga o Faalavelave Tutupu Faafuasei / A.N. Hams. - M.: Tusiga faafomai, 2014. - 299 p.

  2. Zakharov Yu.L. Togafitiga Initia. Suʻe auro. Moscow, Pressverk Publishing House, 2001,475 itulau, 5,000 kopi

  3. T. Rumyantseva "Maʻisuka: Talanoaga ma le Endocrinologist", St. Petersburg, "Nevsky Prospect", 2003

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka (DM) o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi pipisi e iloagofie ai le maualuga o le kulukose (suka) i le toto. O le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM) o le ituaiga masani o le maʻisuka. Faatasi ai ma le T2DM, ua faʻaaogaina e le tino le inisalini - o se tulaga e taʻua o le faʻamalosia o le inisalini. O le pancreas e faʻaopoopoina le inisalini e totogi ai le le mautonu o sulu i inisalini, ae i le aluga o taimi, o le a faʻavaivaia uma auala puipuia ma le gasegase metabolism.

O le lamatiaga o le maʻisuka o loʻo taoto i se auala masani, alualu i luma, lea e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cardiovascular, e pei o le infarction myocardial, stroke, ma le faaletonu o fatu.

O a nisi o faailoga o le maʻisuka?

O le faafitauli autu i le asō, o le maʻisuka ituaiga 2 e tumau pea le le amanaiaina mo le tele o tausaga, ona o le maualuga o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto) e tupu malie ma e matua afaina lava. E lagona e tagata le soifua maloloina ma e le faitio e uiga i se mea. E tatau ona e malamalama o le atinaʻeina o faʻafitauli e amata i le amataga o le maʻisuka.

O nisi nei o faʻamaoniga e naʻo tagata e maua i le maʻisuka:

  • faʻaauau faifaipea
  • fiainu
  • fiaʻai pea lava pea tusa lava pe e teʻa talu ai nei
  • tele le vaivai
  • vaivaiga
  • faʻaaliga vavalalata
  • sosoʻo malie le lavea
  • afaina, tingling, tiga i pito pito i lalo

O le mea moni, faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, o tagi e sili atu ona malamalama ma sili atu ona lelei mo le maʻisuka.

O a mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2?

O mafuaʻaga o le maʻisuka o se tuufaatasiga o mea faʻapitoa ma maua mai. Na tusia e le saienitisi iloga o Robertson o le mafuaaga autu o le maʻisuka o le genome patino o se tagata, e pei o se fana, e mafai ona aofia ai ia fatu ia ua sauni e fana i soo se taimi (amata le atinaeina o le maʻi) i lalo o aafiaga o mea tau le siosiomaga.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻatupulaia i le matua, gaʻo ma se olaga ola solo. Afai e maʻi le maʻi o le maʻi o le maʻisuka, ona tupu lea o lona lamatia mai le 2 i le 6 taimi. E tatau ona maitauina o pepe faatoa fananau mai na fananau mai e tusa ma le 2.5 kilokalama, ma tamaiti na tausia e ala i le fafagaina, o le a lamatia foi le atiaʻe o le maʻisuka.

E masani ona mafatia tamaitai i le maʻisuka. O isi mea lamatia o le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o maitaga ma o le mamafa o pepe faatoa fananau mai e 4 kg pe sili atu.

O le a le togafitiga mo le maʻisuka?

E leai lava se "gaʻo vavega" mo le maʻisuka. E talitonuina afai e maua le maʻisuka i se taimi muamua, ma e sili atu foi - i le tulaga o prediabet, o le togafitiga e sili atu ona lelei.

A maeʻa ona maua le maʻisuka o prediabetes poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka, e tatau loa ona e faʻatonuina muamua le faʻamaʻi o le suka i le maʻi ma tuʻuina atu fautuaga i suiga o olaga. I le uma, ua faʻamaonia le saienitisi: o se taumafa paleni paleni ma gaioiga faaletino e le mafai ona totogi atoa ma tumau tumau mo le maʻisuka. O le mea lea, e matua taua tele le logoina o tagata gasegase ma fomaʻi o tagata faʻapitoa e faapea, o le vave vave togafitiga faʻatasi ma faʻamalosia ma le suia o suiga o le olaga, o le sili atu foi lea o le fomaʻi.

O se mea taua i le togafitiga o le maʻisuka o le faʻaauau pea o le tino ma faʻaitiitia le pulea o le toto. O le taofia o le ulaula ma le faaitiitia o le taumafa ava malosi e manaomia foi.

E i ai le manatu sese e lava le na o le alu i se meaai e maua i le maʻisuka, ma o le a faʻaitiitia le suka o le toto. Ioe, e mafai ona ausia le suka toto e ala ile taumafa, ae le o le umi.

O a ni faʻafitauli faigata o le maʻisuka?

Matou te le taofia le taʻu atu i tagata gasegase e faapea, faatasi ai ma le amataga o le maʻisuka, e amata le ogaoga o le micro-ma macrovascular complications. I tulaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto poʻo le tele o fesuiaiga i ona faʻaiʻuga, ua faʻalauiloaina se faʻalavelave faʻaleagaina:

  • faʻafitauli faʻapitoa i le microvascular: togafitiga o vaʻa o gaʻo, retina,
  • faʻalavelave macrovascular: atherosclerosis o vaʻa tetele,
  • suiga i le ate
  • solia o le gaosiga o hormones sex (vave le matua),
  • osteoporosis
  • solia o le microbiota o le inumaga ma le tele o isi gaioiga

E faapefea ona pulea le tulaga o le maʻisuka?

O le mea autu i le maʻisuka o le toto kulukose. Ua faia le fua i luga o se manava gaogao. Ina ia maua ai meaai saʻo, matou te matamata i le kulukose aʻo leʻi 'ai ma 2 itula talu ona' ai. O oloa e maua ai fesuiaiga maualuga o le sili atu i le 2 mmol / l e tatau ona vavae ese mai le taumafataga poʻo le faʻaaogaina i se mea maualalo.

E le gata i lea, o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega faʻapitoa faapitoa faafomaʻi: e tatau ona aofia ai suʻesuʻega o toto, suʻega suʻesuʻe ma faʻatalatalanoaga o tagata tomai faapitoa:

  • O le hemoglobin glycated (HbA1C) - le maualuga o le suka toto mo le 3 masina (1 taimi i le 3 masina)
  • Suʻega o le toto (2 taimi i le tausaga)
  • Urinalysis (2 taimi i le tausaga)
  • Urinalysis mo le microalbuminuria (2 taimi i le tausaga)
  • Suesueina o le toto toto: palatini, cholesterol atoa, HLVP, HLNP, triglycerides, bilirubin, AST, ALT, uric acid, Urea, creatinine, potassium ?, Sodium?, Fuaina o le GFR, ma le protein resitalaina (ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga)
  • Taofiofia o le toto (i aso uma)
  • ECG + ECG faʻatasi ai ma suʻega mamafa
  • Failautusi a le Cardiologist
  • Fautuaga Optometric
  • Pediatrician consultation (faʻalēpuni o le maʻisuka vaevaega)
  • Neurologist consultation
  • Faʻataʻitaʻiga X-ray (1 taimi i le tausaga)

O le lisi o suʻesuʻega o le a faateleina i le oʻo mai o faitioga i tagata mamaʻi. O le tele lava o taimi, tatou te faʻaopopoina se suʻega toto mo mea e faʻafefe i ai feusuaiga, aemaise lava i alii, aua ona o le faʻaitiitia o le testosterone, o lo latou tulaga lelei o le olaga ua faʻaitiitia.

E taua tele le faʻamalosia o tagata e maua i le maʻisuka i se olaga malosi, telefoni feaveaʻi. A uma mea uma, e matua faigata lava mo o tatou gasegase e amata ona taaalo i taaloga, talu ai ona o tulaga o le kulukosese, o le inisalini tetee, o tagata maʻi e mumusu e faia se mea. E leitioa latou fai mai: o le insulin o le hormone o le paie.

Tuua Lau Faamatalaga