Sue lemu ", o ia o le maʻisuka: o le a le lamatiaga o le maʻi ma o a taunuuga e mafai ona taitai atu ai?

"Faifaimalie le fasioti tagata" - o lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitia pe a maeʻa le atinaʻega o faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a latalata tele se tagata i le le atoatoa poʻo le maliu. Ona o faʻafitauli matuia, e taua tele le taofia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e tatau ai ona iloa poʻo le a tonu le faʻaosofia o lona atinaʻe.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se mea taufaamatau tele i le soifua maloloina o tagata uma, lea e atiae ona o le tetee atu o sela o le tino i le inisalini. E leai se tasi e puipuia atoatoa mai le atinaʻeina o lenei maʻi, ma o le lamatiaga o le faamai e masani lava ona tuai tele, pe afai o le suka maualuga o le toto suka e mafai ona faaleagaina ai fatuga, mata, vaʻa toto, faiʻai, faʻamavae pe sooga, ma e leai ni aʻafiaga matautia e aloese ai.

E le mafai ona faʻatoʻilaloina atoatoa le "fasioti tagata lemu" i le asō, naʻo le mulimuli i se taumafa lelei ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave ma faʻaʻumiʻumi le ola, ae o lona auala sili ona mautinoa ma lelei e taulimaina ai le maʻisuka ituaiga 2 o le puipuia lea. Ua faamoemoe e puipuia se tagata mai le atinaʻeina o lenei maʻi ogaoga. Ma e ui lava ina le malamalama lelei fomaʻi pe o le a le mafuaʻaga o le maʻisuka, latou te taʻuina ma le mautinoa ia tulaga lamatia e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e mafai e tagata uma ona puipuia i latou lava e ala i le faʻaitiitia.

Fomaʻi e ono aʻafiaga e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O le autu ma sili ona taatele o nei ulaula, lea e faʻaititia ai le lagona o le tagata ile inisalini. E taua le iloa o tagata uma e afaina i lenei mea ua fai ma vaisu, e ui lava o nisi e fai malosi, ae o isi ua faʻamalosia e faʻaleagaina le gaʻo. O le isi mea tāua o le lē paleni, aua o mea suamalie ma gaʻo e matua afaina ai le tino atoa. O se olaga le mautonu po o le le taua o se fili matautia, o lea e matua taua tele mo tagata i le ofisa o le ofisa ona faia ni uo i taaloga.

O fualaau faasaina e faateleina ai le maualuga o le kulukose o le toto ei ai sona aafiaga le lelei. Antipsychotics, anti-ADHD ma vailaʻau faʻamaʻi e tutusa lelei lona aafiaga. Ma o le mea mulimuli na mafua ai ona taʻua o soʻo se popolega, pe faaletino pe faʻalagona, lea, i le ala, o le mafuaʻaga autu o maʻi uma ma toe foʻi.

Elena Alekseeva - RIA VistaNews correspondant

E faapefea ona aʻafia le tino i le maualuga o le toto suka?

I le avea ai o se tulafono, o mafuaʻaga o faʻafitauli o le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ma le tasi ma le isi, o lea i tulaga taʻitasi taʻitasi e le mafai ona taʻuina soʻo se mea e faʻaosofia ai:


  1. maualuga maualuga le kulukose. Afai o le aso e faʻapupulaina i taimi uma (e pei o se filifiliga, e mafai ona fai sina fesuiaiga), o le a le mafai ona aloese mai faʻafitauli. Mo sina taimi, o le a faʻaaogaina e le tino ni mea faʻapitoa, o lona uiga e le faʻatapulaaina. Afai e te iloa le atinaʻeina o faʻafitauli i le taimi, e mafai ona e toe faʻaaogaina. Ae o le tulaga lamatia o le tupu aʻe o faʻafitauli i tagata eseese i le saoasaoa le tutusa. O le mea lea, e taua le mulimuli i le faasologa o suʻega puipuia. O se auala moni lenei e tumau ai i le soifua maloloina ma le soifua maloloina.
  2. vave ma taua suiga i le toto suka. O le maualuga o le suiga i le kulukose i le gasologa o le aso e 5 mmol / l, i tamaiti - 7 mmol / l.O le saoasaoa o le faaitiitia o le suka e taua foi (o le maualuga maualuga o le 4 mmol / l). Afai e faʻaitiitia vave le suka, ona oʻo mai ai lea o faʻamaʻi o le hypoglycemia ma le faitau masani o le glucometer,
  3. uiga taʻitasi. E tupu ai faʻafitauli e oʻo lava i le maʻisuka totogi. O le mea e lelei ai, e tupu lenei mea i se taimi e le masani ai. O le mafuaʻaga o le vaivai o le tino o le okeni, o se "vaivai vaivai". E tusa ai ma fuainumera, e 5% o tagata e iai ni faʻafitauli e oʻo lava i se faʻapuupuu ma le maualuga o le sugarsu.

Afai e le mafai ona aʻafia le mafuaaga mulimuli i soo se auala, ona mafai loa lea ona muamua le lua ma le lua. E sili ona lamatia le maualuga o le kulukose maualuga.

O faafitauli e fesoʻotaʻi ma suga maualuga e sili atu ona lelei i le maʻisuka ituaiga 2. O le mea e ono tupu, e mafua mai i le mea moni o fua e faia faʻavalevalea. "Suiga" o suga e sili atu ona uiga i le maʻisuka ituaiga 1, talu ai o le tatau lelei o le aoina o tui inisalini e manaʻomia ai se tomai faapitoa.

Latou te lamalama mo le maʻisuka ma se "poto masani" i le tele o tausaga. O la latou togafiti poto ma mea matautia o le le foliga mai o le a le foliga mai, ae faasolosolo malie. E oʻo lava i togafitiga talafeagai, e leai se faʻamautinoaga mautinoa e mafai ona aloese mai iʻuga tuai.

Aafiaga i luga o le fatu ma toto toto


Angiopathy- O le vascular leaion, ma e vave tele ona tupu vave nai lo isi faʻafitauli.

Muamua lava, o le fausaga o tisipenesa lapopoʻa ua faʻalavelaveina, o le a mafai ona faateleina le atherosclerosis, ma e faʻapupulaina le lamatiaga o le thrombosis.

O le solia o le totoga o le toto o le toto, o se suiga i le fausaga o latou pa puipui e tau atu ai i le mea moni e faapea, o le toto o totoga i totoga ma le tuuina atu o meaʻai e faasolosolo ina faasolosolo malie. O le aʻafiaga o fatu fatu ma strokes, lea e masani ai ona maua ai le maʻisuka, ua matua faateleina.

Na faʻamautuina o maʻi maʻi cardiovascular i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ua sili atu ona faigata.

Tulaga lamatia i le tino o le tagata


O le taufaʻamataʻu o tafega ua uma ona fai. E le gata i lea, e masani lava ona maua le le atoatoa o le tino e pei o le polyneuropathy.

I lalo o lenei fuaitau o le faʻaitiitia o le lagona o le tino i le tiga ma le vevela.

O le tulaga e faʻaalia e ala i le numera ma le tingling i foliga o "totigilima" ma le "teuina". O lagona le lelei e faateleina i le po. O le vaivai i faigata e aofia ai i lenei mea ofoofogia. O nisi taimi o le tagata maʻi e faʻasauāina e tiga faʻatasi.

O le a le mea e lamatia ai totoga o le vaʻai?


O le faʻalavelave masani o le faʻaaliga o le retinopathy. O le liona lenei i tua o le maʻisuka o le toe mata.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o lona exfoliation e tupu, afaina i totonu o le tino. O le vaaiga mamao o le faasolosolo ina faasolosolo malie lava, e oo lava i le atoatoa o le tauaso atonu e tupu

Afai o le "aafiaga" o le maʻisuka e tusa ma le 20 tausaga, o lona uiga o le aʻafia o le retinopathy e toetoe o le selau pasene. E tele taimi e le aʻafia ai i le hyperglycemia, e faʻapupulaina ai foi le cataract - o se matagi mata tioata.

Tusia ma le retinopathy e taufaamatau tauaso.

Le atinaʻe o faʻamaʻi o le paʻu, ponaivi ma vae


Maʻisuka vae- O se tasi o faʻalavelave sili ona le lelei, faʻalavelave ma matautia o le maʻisuka.

I le ogatotonu o vae, o maʻi tigaina o le maʻi, maʻi papaʻi, e oʻo atu i vaega o tino oti, ua faia. O le mafuaʻaga o maʻi pipisi o le solia lea o le toto i le paʻu. Latou te faamaloloina malosi. O nei maʻi uma o se faitotoa tatala mo faʻamaʻi.

O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete le tumama o le tumama, aloese mai fao, ma filifili ni seevae saʻo. Ae maise lava mo le maʻisuka, e faʻasaʻo mai totini e leai ni taʻaloga e tosoina le vae.

O se aafiaga leaga i gaʻo ma le ate

O le le atoatoa o le galuega e mafua ai le atinaʻeina o le le atoatoa. O le faʻamaʻi (maʻisuka nephropathy) faʻapupulaina lemu, e aunoa ma le faʻaalia o ni faʻaʻailoga i le amataga.

E i ai tulaga o le nephropathy o le maʻisuka:

  • hyperfiltration - faʻaalia i le gasegase o le tino, o se faʻaopoopoga o lo latou tele,
  • microalbuminuria.O se faailoga mataʻutia o le faʻaalia i le urine o le palatini albumin,
  • macroalbuminuria - o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o le porotini na faʻaolaina i le urine, toto maualuga,
  • atinaʻe o le le atoatoa.

O meaola o meaola e pei ole cystitis, o le urinary incontinence e masani foi ona fai soo.

Mo le faʻaleagaina o le ate, faʻafeagai ma le talaaga o le hyperglycemia, ua tupu ai se syndrome o le maʻi, faatasi ai ma le steatohepatitis, steatosis, le gaʻo gaʻo gaʻo. O le natura o nei tulaga o le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le ate, ma, o se taunuuga, o le faʻaitiitia o ona sela.

Maʻi faʻamaʻi

O le maʻi suka o le uiga lea mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E i ai ituaiga eseese:

  • ketoacidosis - O le faʻaopoopoga lea i le toto o tino o le ketone - oloa o gaʻo gaʻo. E tupu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O mafuaʻaga o manua, o mea sese i mea taumafa, faʻalavelave pipiʻi. Ketoacidosis e faʻaalia ona o le le iloa o le mafaufau, o le solia o le galuega o tino taua,
  • fomaʻi o le hyperosmola. O lenei faʻalavelave e masani lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava i tagata matutua. O lenei tulaga e mafua mai i le faateleina o le toto totoga o le kulukose ma le sodium, ma le vai inu. Faʻaaliga: o se lagona o le matuai galala, faʻalauteleina le gaioiga,
  • hypoglycemia - O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia (o nisi taimi i le maualalo o numera) i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei tulaga e faʻailoaina e ala i le: vevesi, vevela tele, faʻafitauli amio (pei o le inu ava malosi). I le leai o ni fesoasoani fesoasoani lelei, leai se malamalama, faʻavevesi, e oʻo atu i se hypoglycemic coma, auai. O le hypoglycemia e mafai ona taʻitaʻia ai: inuina o le ava malosi, faʻamalositino malosi, ave (aemaise lava o se mea e sili atu ona lelei!) O nisi vailaau faʻamalosi,
  • lactocidotic coma - faʻaputuina o le lactic acid i totonu o le toto. E tupu i luga o maʻisuka matutua o loʻo mafatia mai, e faaopoopo i le maʻisuka, faʻaogaina o le fatu, fatu ma le ate. E aliali mai o ia o se mataua o le toto, o le leai o se urine, o le mafaufau le mama.

O le maʻisuka coma o se taimi lea mo le falemaʻi vave. Afai e le maua se fesoasoani i totonu o le 2 itula, ona oʻo ai lea ina sili atu ona leaga le faʻasologa o le ola.

O le tele o nei tulaga o loʻo faʻatupulaia toetoe lava vave. O se tuusaunoaga o le hyperosmolar coma, faʻagasolo malie, agai i le tele o vaiaso. O le mea sili e lamatia ai o le iloa o nei faʻafitauli e le faigofie. E tele naua maʻi faʻalavelave e faigata ai ona mafaufau i faailoga faʻafefe.

O a faʻafitauli e mafai ona taitai atu i le taimi o le maitaga?

O maualuga maualuga o suka suka e lamatia mo le fafine maʻitaga ma le fetus, o lea e manaʻomia ai suʻesuʻega ole toto i taimi uma.

O le maualuga maualuga o le kullukose faatagaina i le taimi o le maʻitaga e 5.1 mmol / l:

  • 5.1-7.1 mmol / L - maʻisuka faʻasegase,
  • sili atu nai lo le 7.1 mmol / l - faʻaali le maʻisuka, o lona uiga, o le a tumau pea pe a mavae le fanau mai o le pepe.

O aʻafiaga sili ona taatele i fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.

  • fatuga o fatugao
  • matua
  • faʻafitauli pepe.

O le lamatiaga o le faapau pepe faʻafuaseʻi o loʻo faʻateleina. E tusa ai ma fuainumera, o le vaega lona tolu lenei o maitaga uma e maua i le maʻisuka. O le mafuaaga o le faasologa vave o le matua o le placenta, lea e mafua ai le matelaina o le okesene o le fetus.

E faapefea ona lamatia le maʻisuka mo se tamaititi?

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti e tutusa ma tagata matutua: hyper-, hypoglycemic and hyperosmolar coma, ketoacidosis.


Mo faʻafitauli masani, e aofia ai:

  • popolega - neuropathy, encephalopathy,
  • fatuga - nephropathy,
  • mata - retinopathy.

O le faʻaitiitia o le faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi. E tele taimi e maua ai le gasegase.

Maʻisuka ma le kanesa: ei ai se fesoʻotaʻiga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

Ua mautinoa e fomai o aso nei o le lamatiaga o neoplasms mamai i le maʻisuka e maualuga atu nai lo tagata muamua e maloloina.E tusa ai ma fuainumera, o tagata e maua i le maʻisuka e tele lava ina iai le kanesa o le kanesa, o le tino o le pancreas, fatugaʻo, inumaga, ma le vevela.

Maʻisuka ma Anemia

O le mafuaʻaga o le anemia (o le faʻaitiitia o le mafaufau o le hemoglobin) o le solia lea o le galuega faʻaipoipo ma, o se taunuuga, o se faʻaitiitia o le pulefaʻatasia o le hormone erythropoietin.

O le toto mumu e masani lava ma o le ania masi

O le le atoatoa o lenei hormone e mafua ai ona faʻaitiitia le galuega ole gaʻo susu, lea e faʻatinoina ai le galuega hematopoietic. O isi mafuaaga o le ania i le maʻisuka o le tele o le leiloa o le urinary protein ma le uamea.

Faatasi ai ma togafitiga ma fualaau oona, o le erythropoietin e faʻatautaia i le maʻisuka, lea e oʻo atu ai i le faʻamautuina o le ata o le toto.

Vaega o le togafitiga o malulu i le maʻisuka: pulu ma fualaau


O maʻi gasegase e mafai ona aʻafia ile malulu ona o le faʻaitiitia o le puipuiga. E tatau ona e matua faʻaeteete i le tagofia o fualaau.

O le filifiliga sili lava o le faʻamaopoopoina lea o le faʻafoega o laupepa ma lau fomaʻi. E fesoasoani i le faʻamafanafanaina o le malulu (goto o le isu, tale, maʻi tigaina) lino poʻo le vai vevela faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le faʻamaʻi.

Puipuia lelei o le malulu - aveina o vitamini C ma fualaau faʻamaʻi.

O le a le mea o le a tupu pe afai e te le togafitia ma togafitia le maʻi?

I le faaopoopo atu i le "vave" faʻafitauli o le maʻisuka, e tele faʻamaʻi pipisi. E le mafai e le togafitiga ole togafitiga ona oʻo atu i le le atoatoa poʻo le oti foi. O le aʻafiaga o faʻafitauli e mafai ona faaitiitia pe afai e totogi le maʻi. O le a le uiga o lenei faaupuga?

O le filifiliga o iloiloga taui e faʻalagolago i mea taua:

  • onosai tausaga
  • "aafiaga" o le SD,
  • le iai o faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le mataituina o le setete ma le maualuga o le suka toto e talafeagai i soo se tulaga. E le lava le mamafa, ma le itiiti o le mamafa o le glucose, e tatau ona sili atu le taua, talu ai ona o le lamatiaga o le hypoglycemia ua faateleina, e ui lava e le o se tulaga ogaoga.

Afai o le maʻisuka eo faatasi ma faʻamaʻi pipisi, o le mea lea o se "oso" e matautia.

O faʻataʻitaʻiga nei o le sugar "target" mo vaega eseese o tagata gasegase.

  • leai ni faʻafitauli o le maʻisuka, e leai se lamatiaga o le hypoglycemia - 6.5-7.5%,
  • o loʻo i ai faʻafitauli ma le aʻafiaga o le paʻu o le suka - 7.0-8.0%.

O fua puipui e taua tele foi:

  • lelei meaai. E le o nisi meaʻai fou. Ma meaai, malilie faatasi ma se tausinisia ma le endocrinologist, e aunoa ma ni meaai vave ma ni sukalati, e avanoa mo tagata uma,
  • gaoioiga faaletino. E tusa ai ma tagata atamamai, o lona tulaga faʻavaiaso mo se maʻisuka e tatau ona 150 itula. O le aso lenei e savali mo le 30 minute, taeao taʻaloga faʻalelei, aau, uila, malosi, ma isi mea faapena. Ioe, e tatau ona aloese le mamafa o uta,
  • o le teena atoatoa o le ava malosi ma sikaleti,
  • faʻaauau pea le pulea o le malosi, mamafa o le tino ma, ioe, suka. E fautuaina le tausia o se tusi o le maʻisuka, ia tusi i lalo e le gata o faitauga o le toto, pulus ma glucose, ae ia 'ai foi meaai. O lenei mea o le a mafai ai e le fomaʻi ona iloa mafuaaga o togafitiga togafitiga ma fetuunai.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i aʻafiaga o le maʻisuka i le vitio:

E tusa ai ma fuainumera, o le numera o tagata mamaʻi i le maʻisuka i le lalolagi e silia ma le 300 miliona. O faʻaaliga o le faʻamaʻi i tagata taʻitoʻatasi o tagata taitoatasi. Naʻo le galulue faʻatasi ma le fomaʻi, o le faʻatinoina o manaʻoga uma o le a aloese mai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma aʻafiaga e aʻafia ai.

Matelaina o le maʻisuka

O le retinopathy o le maʻisuka o se fesuiaiga o le setete o toto toto na mafua mai i le maʻisuka. E faʻaalia mai lava ia i le ituaiga o anesysma, edema, faʻafefeteina o mata mata, mulimuli ane, o nei suiga e mafai ona oʻo atu ai i le tuʻuina atu o tupe i totonu o le tupe faʻatau ma le toe faʻataʻoto.

O se mea e masani ona masani ai.E masani lava ona iloa i le taimi muamua o le suʻesuʻega. I le tulaga lautele, e sili atu ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 - ituaiga 1 maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni o le T1DM e maua i le taimi lava e uma ai ona maʻi se tagata, ma masina ma tausaga e mafai ona pasia aʻo le i maua se T2DM.

O le retinopathy e faʻaʻoleʻole ona o se tasi lea o mafuaʻaga autu e mafua ai le faʻapouliuli.

O le mafuaaga o le retinopathy o le maʻisuka e maualuga le maualuga o sugars.
O le faʻalavelave faʻalauiloa e muamua ona tupu i totonu o tamai vaa, o le a le gaogao o puipui o vaʻa, o le a sili atu ona pala ma o meaola eseese e pasia i latou e aunoa ma se faigata, e le tatau ona paʻu i totonu o vaʻa masani. E faasolosolo, o le a atili ai ona tupu faʻamaʻi, ma e taʻitaʻia ai i latou.

Laasaga o le Retinopathy
O vaega muamua o le atinaʻe o le retinopathy e leai ni uiga, o le mea lea, pe a talanoa se tagata i faitioga (tiga ma tiga i mata, faʻaitiitia le mataʻituina o le vaʻai) i se tagata poto faapitoa, o lona uiga o le retinopathy ua uma ona ulu atu i ni tulaga e le mafai ona faʻafitia.
E tolu vaega taua o le atinaʻe o le retinopathy:

  • o le retinopathy e le o le faʻateleina o le uluai laasaga lea e iloa ai le tamaʻi vale o vascular vaʻaia i ni foliga laiti laiti, o le pogisa, o loʻo i luga o vaʻa tetele. O le epinal retinal is detected i le ogatotonu.
  • faʻamuamua o le retinopathy - i lenei laasaga o loʻo i ai se pavature, faʻasalaga o veins. O le fofo fou o le afaina o le toto ua aliali mai, ua amata ona faateleina.
  • faʻasolosolo retinopathy - i lenei laasaga ua tele le numera o microbleeds ua uma ona iloa, ua aliali mai le le atoatoa o le maʻi, o le toe faʻataʻiina o le tino. Faailoga o le glaucoma.

Togafitiga o le Retinopathy
I faailoga muamua o le retinopathy, e tatau ona lesitala le tagata maʻi i se fomaʻi faapitoa ma maua ai taimi masani.
O le tagata faʻataʻitaʻi e faʻamatalaina togafitiga e mafai i lena taimi, ae o le maʻisuka taui ma meaʻai lelei e sili ona taua.
E naʻo le taui lelei mo le maʻisuka e mafai ona taofi ai le faʻaleagaina.
I taimi mulimuli o le retinopathy, o le faʻasologa o le laser ua faʻaalia.
A aunoa ma togafitiga ma le maʻisuka e le mafaamatalaina, o le retinopathy e taitai atu ai i le tauaso.

Polyneuropathy o le maʻisuka

O le polyneuropathy o le maʻisuka o se liona o vaʻa ma neura o pito i luga ma pito i lalo. E tupu i le toetoe o le afa o tagata e maua i le maʻisuka.

E faʻaalia i le paʻu o lima ma vae, se lagona mu, aemaise i le po. O le aʻafia o le tino i le vevela ma le tiga o le faʻaitiitia lea o le faʻaitiitia, lea ua amata ona malosi. E mafua ai le faʻaalia o manua, ona o le le lelei o le toto ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino, faʻamalolo ma le umi ma le umi. O le faʻaitiitia o le lagona lelei e matautia i le mafai ona oʻo atu i le faʻaalia o manuʻa e le faʻamalolo ma manua ulia.

O le mafuaaga o le atinaʻeina o le polyneuropathy o le hyperglycemia masani. E le gata i lea, o le lamatiaga o le atinaʻeina o polyneuropathy e faʻapupulaina ai tagata matutua ma tagata o mafatia i le mamafa.

Vaega o le polyneuropathy
I vaega muamua, o le faʻaitiitia o le faʻalogona o tamatamaivae ma lima, o le faʻaitiitia o le ata o le ata o Achilles.
E faasolosolo lava, o le mai ua tele, afaina, tiga, susunuina, o se lagona o le vaivai i vae ua aliali mai. O nei mea le lelei e sili atu ona leaga i le po.
I laʻasaga mulimuli o le atinaʻe o le neuropathy, o le tiga e matua malosi ma e le gata i le po, maʻi palapalā, lanu uliuli e aliali i luga o le paʻu, e aofia ai le tele ma sili atu o le eria. I lenei laasaga, e mafai ona tupu le gangrene.
I mataupu sili ona maualuga, e mafai ona afaina ai neura o mata ma totoga o le tino, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le tele o le tino.

Neuropathy togafitiga
Neuropathy e le mafai ona togafitiga i togafitiga, e naʻo le mafai ona faʻaitiitia le tulaga o le maʻi ma tausia le amataga o le faʻalavelave ina ia leai se faʻafitauli i le tulaga.

Aua le tolopoina le malaga i le fomaʻi pe afai e te lagona le paʻu i totonu o vae, susunuina o lagona ma goosebumps, afai e malulu lima ma vae, o le lagona ma le gaoioi o vae ua faaitiitia, ma ua iloa le faaleagaina o tamatamailima ma tamatamai vae.

O le mea muamua lava e fai o le ausia lea o le faʻasologa masani. E na o le toto sugar e mafai ona taofia ai le atinaʻe atili o le polyneuropathy.

E taua le tausia lelei o ou vae, o le a fesoasoani foi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le tele o taunuuga le lelei.
O aso uma e te manaʻomia e mulumulu ai ou vae ile vai mafanafana.
E le mafai ona sosolo ou vae, ma e le mafai ona e mafanafana i ou vae i luga o le maa ma isi masini afi, ona o le faaitiitia o le lagona e mafai ona e maua ai ni ogaumu ogaoga e aunoa ma le matauina.
Vaʻai ou vae i aso uma mo vaʻa ma isi manua. Taulima manuʻa faʻafuaseʻi, aua le faatagaina lo latou mumu.

I soo se taimi - o foliga mai o ni lagona le lelei, o ni manuʻa e le faʻamalolo ma ni vaʻa, o foliga mai o saito ma le taʻavale, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Aua e te mafaufau ia te oe lava, ona o lenei mea ua afaina i le leai o vae.

Maʻisuka Nifropathy

O se faʻaosooso masani i tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. E aofia ai i le toilalo o le mea laiti, ma mulimuli ane tetele, vaʻa tele. Talu ai ona o lea, o le protein o loʻo alu i le urine, lea e le tatau ona masani ai. O se tasi lea o faailo autu o le nephropathy ma e tatau ona avea ma malosiaga mo nisi suʻesuʻega.

O vaega muamua o le atinaʻeina o faʻatoʻaga fatuga e faʻaogaina, e masani ona le iloa. Ma o le mafuaaga lea, ua fautuaina ai tagata e maua i le maʻisuka e suʻeina suʻesuʻega faaletausaga e se nephrologist ma suʻe suʻega talafeagai.
I le tulaga e sili ona leaga, o le nephropathy o le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino.

Vaega o le Maʻisuka Nephphathy
O le faʻamaʻi e tele ni vaega:

  • o le muamua o le muamua. O lenei laasaga e faʻaalia i le faateleina o le tafe toto i totonu o le vaa tele. O le maualuga o le filtration rate increase,
  • o le vaega lona lua o loʻo faamatalaina i suiga muamua o le tino. Faateleina le tafe toto i totonu o le sami,
  • tolu vaega - i lenei laasaga albuminuria amata ona aliali mai. Ua faateleina le siitia o le filtuls filtration
  • o le fa faʻailoga o le tulaga lea o le nephropathy. O le faʻaaogaina o le protéini e tupu i le urini, o le faʻaitiitia o le filtration rate decreases. E i ai se faʻaopoopoga o le toto maualuga,
  • lima lona lima - faʻaalia i le faʻaitiitia o le fuaina o le filtration, toto maualuga.

Togafitiga a Nephropathy
O laʻasaga muamua e tolu e tali atu i togafitiga, o lea e taua ai le faʻamaonia vave o le faʻamaʻi i le vave e mafai ai.

O se tasi o itu e sili ona taua i le togafitiga o le nephropathy e tatau ona avea ma mea e ausia ai taui, o le a laveaiina ai, a itiiti mai, mai le faateleina o le leaga.

O le a faatonuina e le fomaʻi togafitiga e faʻamalolo ai uiga o le nephropathy.

Afai e tatau ai, o le a faʻataʻitaʻiina se mea maualalo maualalo-protein poo le maualalo-masima.

Taofi Charcot

O le isi faʻalavelave matuia o le maʻisuka. E aʻafia ai vae, faʻaalia o ia lava i le tulaga o le vavau o le vae ona o le tele o manua.

O le vae o le Charcot e tele ni faʻaaliga - o le vevelaina o le ponaivi, o le toe faʻavaeina o le ponaivi o le tino, o le faʻateleina o le paʻu o le ponaivi. O nei mea uma e mafua ai le vevela o ponaivi, palasi, e masani lava ona gau, le tele o faʻalavelave faʻaleagaina pe a mavae le gau e mafua ai le leaga tele o vae ma tiga pe a savali.

Taʻavae vaevae o Charcot
O le vae o Charcot e ui i ni vaega.

  • O le taimi muamua e mafai ona toe faʻafitia. Ae e masani lava ona le amanaiaina ma avea ai ma taimi masani
    I le taimi lenei, o ponaivi ua maeʻa i le itu lea e le mafai ai e taumafaiga uma e le manuia ona tupu se gau.Ae e le masalomia e le tagata ua gau ona ponaivi, talu ai ua matua faaitiitia le lagona o vae.
  • O le taimi lona lua poʻo le taimi masani e faʻamatalaina i le le mautonu o le ponaivi o le ponaivi, o le faaletonu o le vae, faʻaititia o le faitotoa ma le faʻavaeina o se vae laugatasi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le tele o gaʻo.

O le laasaga lona lua o le vae o Charcot e le o togafitiga, e mafai lava ona faia ni auala e faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi.

Taʻaloga vaevae a Charcot
Ole togafitiga e na o le taimi muamua e mafai ai, ae i lenei laasaga, e faigata ona iloa le vae o Charcot, o lea ua leiloloa le taimi mo togafitiga.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le ausia lea o le masani, lea o le a puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o le maʻisuka ma o le a le afaina ai ni taunuuga taua.

E taua le tuʻuina atu o le filemu o le vae ma aua le soona galue. Afai e talafeagai, faʻaaogaina le tootoo e fautuaina e faʻaititia le avega i luga o le vae tiga. O lenei mea o le a fesoasoani i togafitiga ma faʻaitiitia ai le tulaga.

O vailaʻau antibacterial ua faʻamaonia e faʻamalolo ai manuʻa ma maʻi o le tino e tupu i luga o le vae.

E le gata i lea, faatasi ai ma suiga vaaia i vae, o le ofuina o seevae faʻapitoa faʻapitoa e faʻaalia o le a puipuia ai vae mai nisi faʻafitauli.

Maʻisuka vae

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka e le mafaamatalaina. E masani ona tupu lenei faʻalavelave i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻi suka o loʻo i ai le tele o faʻamatalaga - faʻamaʻi faʻaleagaina o le paʻu ma le ponaivi o le tino, gaʻo, liʻa o toto toto ma neura, faʻaleagaina faaletino o le vae. O le maualuga tele o le atinaʻe o vae o le maʻisuka o le gangrene.

Ona o le faifaipea o fesuiaiga i le suka o le toto, o le toto i totonu o vaʻa laiti e faʻalavelaveina, o lenei mea e mafua ai le oti o nai neura laiti, lea e faʻaitiitia ai le lagona o aʻafiaga mataga. O le faaitiitia o le lagona e mafua ai le fausiaina o manuʻa le lelei poo le le faamaloloina-o le taofiofi, o le valaau, ma isi mea, lea o le a tuputupu ae ma maʻi pipili i lo latou nofoaga.

Faiga o le maʻi suka
E tolu vaega o le atinaʻeina o le maʻisuka vae:
- mamanu neuropathic - o lenei fomu e sili ona maua. O loʻo faʻaalia i le mea moni o le hyperglycemia umi faʻafefea e taʻitaʻiina ai suiga e le mafai ona suia ma suiga i foliga o le vae. O lenei curvature e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai se faʻasalaga o le mamafa o le tino i isi tulaga o le vae, ma e aʻafia ai le fatuina o sana ma saito latou te leʻi i ai muamua. O nei saito e le mafai ona faʻamalolo ma aumaia le tele o faʻalavelave.

O le taunuuga o le neuropathy o le vae o le maʻisuka atonu o le atiina ae o le vae o Charcot, o foliga mai o maʻi ma le edema.

O le neuropathic forms o le vae o le maʻisuka e faʻailoaina e maʻi pipili ma manino, e oʻo lava ile pito.
O loʻo i ai se pupuʻu manino i vae.
E mafanafana le vae, faʻaleleia le toto.

O le tele o taimi, o laumei e tupu i luga o le vae ma le va o tamatamailima.

- foliga faʻailoga. O se ituaiga sili ona leaga o le maʻisuka vae.

O mafuaʻaga o foliga o le ischemic e maua mai i luga o le gasegase, faʻapea foʻi ma seevae vavalalata, ma le le lelei, e faʻamalosi ai vae ma faʻaitiitia ai le tafe toto.

O lenei ituaiga o faʻaaliga o le vae o le maʻisuka e faʻaalia i manuʻa ma maʻi pipili i le le mafaʻatasi o vae.
Ua faʻaitiitia le toto toto, o futu e malulu, o nisi taimi na o le aisa.
E i ai pea le tiga i taimi uma, e oʻo lava i le taimi e malolo ai.

- faʻafefiloi foliga
O lenei fomu e sili atu ona taatele nai lo meaʻai. E faʻapipii faʻamaoniga o fomaʻi ma neuropathic forms o le maʻisuka vae.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka
Togafitiga o le vae o le maʻisuka e faigata ma umi, talu ai o mea puipuia o le tino ua matua faʻaititia, ma o le manua o le faʻamalologa e faigata. E le gata i lea, o le paʻu e leiloa ona mea puipuia, o lona uiga, ua le toe avea ma se mea masani, o lea o siama faʻamaʻi e faigofie ona ulu atu i manuʻa ma saofagā ai i le ogaoga o le mumū.

O le mea muamua lava e fai o le mauaina lea o se taui.O lenei mea o le a faʻaleleia ai le malosi o le tino i faʻamaʻi pipisi, ma mafai ai ona aʻafia siama.
Afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona maua se taui ma le suka e maua ai le suka, ona tatau loa lea ona faasee atu i le togafitiga o le insulin, o le a maua ai e ia le avanoa e feagai ai ma faʻaaliga o le maʻi suka.

E tatau ona e faʻamamāina i taimi uma ia manua mai paʻu paʻu ma togafitia i latou i vailaʻau faʻasaina.
Afai e tatau ai, o laei e faia i fusi faʻamaʻi.

I le i ai o le edema, faia le togafitiga lea e fesoasoani e taulimaina ai.

E mafai ona faia se taotoga e toe faʻafoʻi ai le tafe toto.

E manaʻomia le faʻaititia o le avega i luga o le vae tiga. E mafai ona manaʻomia ni paʻu. E manaʻomia e le maʻi maʻi le moega mo se taimi umi.

Ole fesuiaiga o le toto toto mai tulaga masani masani ma le leai o se puleaina o le maʻisuka e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o ni faafitauli matuia. O le masani ai o le vaivai, vaivai, leiloa o le mamafa, o le galala i taimi uma e na o ni nai mea itiiti e afaina ai le tino atoa. E mafai ona e faʻaaogaina nei uiga le lelei ma puipuia ai le soifua maloloina i le lumanaʻi pe afai e te iloa le auala e mataʻituina ai le glycemia, ma pe aisea e matautia ai le maʻisuka. Le faʻamalositisi togafitiga faʻamalositino, faʻapea foi ma le faʻamautuina lelei o le gata i meaʻai a le tagata maʻi, ae o le olaga atoa o loʻo mafai ai ona maua le taui o le maʻi.

Aisea e le gauai ai le kulukose i le tino?

O le manaʻoga o le tino o le tagata mo le glucose e faʻamatalaina e ala i le auai o lenei vaega i le gaosiga o le tino ma le gaosiga o le malosi e sela. O nei faagasologa e masani lava ona faia e na o le tele ole inisalini e maua mai i le pancreas. Afai ei ai le leai o lenei hormoni poʻo se toesea atoa, ona tupu ai lea o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

E mafai ona lua ituaiga:

  • Inisalini e faalagolago i le maʻisuka, lea e leai se inisalini i totonu o le tino,
  • E le o se ituaiga o le faamaʻi o le insulin. I lenei tulaga o le tino, o le pancreas e faalēaogaina sina inisalini po o se aofaiga e le mafai ona iloa e sulu i lalo ole aʻafiaga o nisi mea.

Uluaʻi faailoga o le maʻi

O uluai faailoga o aʻafiaga le lelei o maualuga maualuga o kulukose i luga o le tino atoa o:

  • Faateleina urination (aemaise i le po)
  • Lagonaina o le gutu malulu
  • Le malosi faifaipea e inu
  • Paʻu mamafa
  • Vaivaiga ma le vevela,
  • Laʻau o le acetone i le gutu
  • Faʻaleagaina o le tino puipuia o le tino, lea e tau atu i le masani ai o viral ma malulu,
  • Le faʻamalolo togafitiga o manua
  • Le toto faʻamaʻi pipisi
  • Toto i luga o le paʻu.

O lisi lisiina e le tatau ona le amanaiaina, a le o lea o le a tele le alualu i luma o le maʻi ma e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave ogaoga.

O le maʻi suka: o le a le mea matautia ma pe faapefea ona aafia ai le tino

Afai e masani ona taua le hemoglobin glycated, ona mafai lea ona manatu le maʻisuka e totogi. Faatasi ai ma lenei vasega o le faamai, o le lamatiaga o faafitauli e itiiti. Afai o le maʻisuka i vaega muamua na mafua ai ona aliali mai ni taunuuga le lelei, ona o le lelei le taui o le a mafai ai ona faʻaitiitia lo latou gaogao. I le mea e ono iloa ai faʻafitauli faigata i le amataga o le faʻamaʻi, o le maualuga o le suka e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina ma faʻateleina ai le soifua manuia o le tagata maʻi.

O le maʻisuka o se mea matautia i vaʻa uma e tuʻuina atu toto i totoga eseese. A aʻafia le fatu i gasegase, totoga o vaʻavaʻai, vae, fatu ma le ate. O aʻafiaga o lenei aʻafiaga leaga o le taʻavale, fatu fatuga, le lelei, tauaso, leai se lagona i totonu o vae.

Ituaiga o Faafitauli

Iloiloga o tagata gasegase mo le siama o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli eseese. E mafai ona latou:

  • O faʻafitauli matuia e mafua mai i le maʻila ma le pa'ū o le suka i se taimi puupuu,
  • Faʻanatinati taimi e mafua mai i le maualuga o le suka i le toto.

O faʻafitauli matuia e aofia ai:

  1. O le hypoglycemic coma. O le mafuaʻaga o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le toto suka ma le leai o ni fuafuaga mo lona vave oso aʻe. E masani lava ona tupu mai se misa pe a uma ona inuina le ava malosi pe a maeʻa le malosi faaletino. O le hypoglycemia e mafai ona iloa e ala i faailo e pei o le le mautonu, malamalama faalua, gatete i faigata, vevela, fiaai tele. Afai e tulaʻi mai se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le tufatufaina atu ile falemai e ono le faigaluega. I lenei tulaga, o le ae manaʻomia vave le suka ma le sua suamalie poo le sua. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e manaʻomia e le tagata maʻi ona tuʻu potu gaʻo i lalo o lona laulaufaiva ma faʻatali mo le taunuu mai o se 'au o tagata tomai faapitoa.
  2. Ketoacidotic coma. O lenei tulaga o se taunuuga o le ketoacidosis, pe a faʻaumatia le metabolism, ma faʻaputuina tino o le ketone i totonu o le toto. O le faʻalavelave e tuʻuina mai ma le gutu malolo ma le manogi o le acetone, maʻi tiga, moe, vaivai.
  3. Coma ma le lactic acidosis. E mafua mai i le le lelei o gaioiga e pei o fatugaʻo, fatu ma le ate, ma o le mea lea o loʻo maua ai le lactic acid i le tino.

O faʻasologa o maʻi o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le retinopathy o le faaleagaina o mata i le maʻisuka.
  2. Nififathy i le maʻisuka - faʻaleagaina fatugao.
  3. Leg angiopathy, lea e faʻaalia i le foliga mai o le gangrene (faʻaaliga o le maʻisuka foot) poʻo le lameness.
  4. O le diabetic encephalopathy o se togafitiga faʻaleagaina i le faiʻai.
  5. Faʻaleagaina o faʻamaʻi i totonu o totoga (neuropathy).
  6. Polyneuropathy - e aʻafia ai le faaleagaina o aʻaʻo uma o le namu i totonu o vae.
  7. Faʻaleagaina o sooga ma ponaivi, uiga o le maʻisuka osteo-orthropathy.
  8. Mateʻo fatu faʻamaʻi o le fatu poʻo le faʻaalia o ona faʻalavelave (faʻaleagaina o le myocardial).

Mafuaʻaga o Faʻafitauli

O aʻafiaga e aʻafia ai le tele o aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le maualuga o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le kulukose o le toto. E le mafai ona aloese mai faʻafitauli pe afai o le maualuga o le suka e maualuga lava i luga atu o le 8 mmol / L. Muamua, o le a faʻaalu e le tino ona faʻaagaga faʻapitonuʻu e faʻaaogaina ai faʻasalaga. A maeʻa ona vaivai ma le leai o ni fua e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino, e tele faʻasologa o togafitiga. Afai o faʻafitauli e faʻaalia i le amataga o le atinaʻe, e mafai ona taofia lo latou alualu i luma ma le tausisia o le kulukose ma le pulea o meaʻai.
  2. Suiga faifaipea i le kulūkose, lea e faʻaalia i suiga tetele i le maualuga o le suka mai le tau maualalo i le maualuga o numera. O le eseesega e sili ona taliaina i le va o iuga o le data glucometer e le tatau ona sili atu i le 3 mmol / L. A le o lena, o le fesuisuiai malosi i le kulukose i totonu o le toto e afaina ai le tino atoa.
  3. O se vaega patino o le tino o le tagata maʻi, e aofia ai le vaivai ma le faʻalauteleina o le lagona o le okeni aʻafia.
  4. Le lava le togi o le inisalini. O lenei vaega e mafai ona iloa pe a uma ona fuafuaina le H-hormone C-peptide (o se faailo o le pancreas e maua mai i lona lava inisalini), lea e avea o se ituaiga o le puipuiga o totoga mai faalavelave.

Afai e te iloa le maʻisuka e matautia, e faigofie ona e puipuia taunuuga leaga o le maʻi. O mea muamua e lua e mafai ona le aofia na o le tagata maʻi lava ia i le fuaina o le suka i se glucometer, matauina o le fualaau faasaina ma le fuainumera o meaʻai. Afai o le togafitiga o le maʻi e manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini, ona saʻo lea o le fuaina o le fualaau o le vailaʻau e aloese mai le osofaʻi o aʻa i le kulukose. Afai e le masani le tagata maʻi ile togafitiga o le inisalini, ona faigata lea ona maua se taui lelei mo le maʻi.

Maʻisaga Faʻasalaga Faʻafitauli

I le taimi nei, o le maʻisuka e le o toe mafaufauina o se faʻamaʻi matautia, ae o se auala faapitoa o le olaga, pe a maua ai le togafitiga talafeagai. O le faʻavae o togafitiga o se faiga paleni lelei, ave fualaau faʻatau ma talafeagai ma le siakiina o le kulukose i totonu o le toto. Afai e matauina nei tulaga, o faʻafitauli e le tupu, ma o le lelei o le olaga e le faʻaitiitia.

O aʻafiaga o le maʻisuka e tatau ona togafitia i le taimi lava e maeʻa ai le faʻamaʻi o le maʻi. E tatau ona totogi faapitoa ile taimi e pei ole:

  • O se lisi o taumafa maualalo maualalo,
  • Lese le mamafa
  • Tulafono o le amio mo le hyperglycemia,
  • Le faʻaaogaina o se pa'ū mataʻutia i le suka o le toto.

O le vave togafitiga e amataina, o le sili atu lea o le avanoa o se olaga atoatoa.

Faʻaopoopoga mea:

O lenei tusiga na vaʻaia i le 3 152 taimi

Mo loʻu taimi atoa, na ou iloa ai o tagata gasegase uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu. Muamua, o le tele o ia mea o loʻo faʻalavelave moni lava ma faʻauʻuina i latou lava pe a latou iloa e uiga i latou maʻisuka, ma mai i lena mea o ni mea e le mautonu, le aoga. O lona lua o tagata latou te le amanaʻiaina atoa le faafitauli o le maʻisuka ma filifili auala, pe a ou fia taʻua, o le tuʻu o lou ulu i le oneone. Ae o isi, o loʻo i ai le toalaiti, o le iloiloina lelei o le tulaga ma taumafai malosi e aloese mai lenei tulaga faigata o le soifuaga, faia o ni mea aoga ma alualu i luma gaioiga e tau atu ai i taunuuga.

O le mea lea, o le asō o le a avea ma vaega muamua e lua. O nisi o le a malamalama o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, ma le lona lua, afai latou te le toaga, o loʻo oʻo mai ni faafitauli matuia. O lea, e pei ona ou fai atu pea, o le maʻisuka e le sili atu le matautia nai lo, mo se faataitaiga, oncology. I le taimi nei, o loʻo i ai mea uma e manaʻomia mo se olaga lelei ma fiafia. Faʻamatalaga, meaʻai, meaʻai, meaʻai paleni, o vailaʻau uma lava e manaʻomia mo taui lelei.

Lelei lelei mo le maʻisuka o le ki i leai se faʻafitauli. I se isi faaupuga, afai ei ai le suka o le toto i taimi uma e masani ai, o se tulaga masani o le hemoglobin glycated, ona oʻo lea i le le i ai muamua o faʻafitauli e le mafai ona latou atiaʻe. Afai o iai ni faʻafitauli ua i ai i le amataga, ona mafai ai lea ma le taui lelei ona mafai ona fai le amio pulea. Afai o faʻafitauli e sili atu ona ogaoga, ona faʻamautuina lea o le taui, o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa e taofia ma mafai ona faʻaleleia.

O lea, e mafai ona ou tali le fesili: "O le a le lamatiaga o le maʻisuka?". O le maʻisuka e lamatia mo ona faʻalavelave, lea e mafai ona puipuia, fuli pe taofia ai le atinaʻe. O lea ia tatou talanoa i aso nei e uiga ia i latou, e uiga i faafitauli.

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se faʻamaʻi ogaoga ona o ona faʻafitauli. E le gata i lea, i se amataga vave o le atinaʻeina o togafitiga, e le faigofie tele ona iloa e tusa lava pe i ai le malamalamaaga o faʻamaoniga autu o symptomatic. O le mea lea, e mafai ona fauina mo se taimi umi, i le i ai o se aafiaga faataumaoi i le tino atoa. I lenei itu, o le fesili pe aisea e matautia ai le maʻisuka o le avea ma se mea talafeagai.

O lenei faʻamatalaga ua fautuaina mo suʻesuʻega mo soʻo se tagata, talu ai e leai se tasi e puipuia atoatoa mai le faʻaalia mai o ia togafitiga. O le malamalama o le a fesoasoani i le lumanaʻi e maua ai se vaaiga talafeagai i le faʻamaʻi ma le faʻamaonia o taunuuga talafeagai ma le faia o ni puipuiga e puipuia ai le tupu mai o le tele o faʻafitauli.

O le a le maʻisuka

O le faaupuga "maʻi suka" i le faaliliuga moni mai le gagana Latina o lona uiga o le "mutaaga." O lenei filifiliga o fomaʻi Roma e faʻavae i se tasi o faʻamatalaga sili ona taatele o le faʻamaʻi - masani ona faia.

I le aluga o taimi, na faʻatūina e tagata atamamai i le faagasologa o le aveeseina o le urine mai le tino, o le suka foi e lafoaia - o le igoa atoa o togafitiga na faia.

O i latou ua afaina i se maʻi faapea ua i ai ni faalavelave i le metabolism, o le taunuuga lea o le suka, lea e ulu atu i le tino faatasi ai ma meaai, e le mafai ona talepe i lalo ma gauai. Mo lenei mafuaʻaga, e tumau pea i le toto, ma mulimuli ane o nisi e o mai ma le urine.

O maualuga maualuga o kulukose o le mafuaaga lea o le fatuina o pathologies cardiovascular. E le gata i lea, o le maʻisuka e aʻafia ai le retina, lea e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o mea. O le isi faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faaletonu o le tino ma le gasegase.

E tatau ona manatuaina o soʻo se vavaeese mai le masani o le suka o le toto e aofia ai aʻafiaga ogaoga, e oʻo i se siama.

O le maʻisuka e matua faʻapuupuu ai le olaga. Ae faʻatasi ai ma le taimi e iloa ai le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o togafitiga ma togafitiga, e mafai e le tagata maʻi ona mautinoa le ola lelei mo le silia ma le sefulu tausaga.

Faʻafitauli matuia

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka, o le au atamamai e iloa vaega e lua o faʻafitauli faʻapitoa: mataʻutia, uiga mo le ituaiga 1 pathology, ma le tumau, mo le ituaiga 2.

O se uiga iloga o le vaega muamua o lona faafuaseʻi ona tupu, lea e mafua ai le matautia ona o le le atoatoa o le le mautonu. Ae o le mea e tupu ai le tuputupu ae, i le tele o tulaga o nei suiga taua i le maualuga o le suka.

I lenei tulaga, o faafitauli nei i le maʻisuka e mafai ona iloga:

  • . O le gaioiga o le tino i se faʻateleina maualuga o le kulūkose. E aliali mai o ia o le fenumiai ma le malosi o le solia o le manava manava. E masani ona i ai se manogi faapitoa o le acetone. Afai o lenei mea ua tupu i luga o le auala poʻo le uili o se taavale, o lona uiga o le lamatiaga o le manua tuga e maualuga, talu ai ua leiloa le tagata maʻi ma e le mafai ona vave pulea lona tino. Afai e te le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai, ona i ai lea i le lumanaʻi o le a leiloloa atoatoa le tagata ma mafai ona oti.
  • . O loʻo faʻaalia i le faʻaputuina o meaʻai gasegase i totonu o le toto ona o le toilalo e tupu i faʻalapotopotoga uma o le tino.
  • . E mafua mai ona o le paʻu tele i le suka. E masani lava ona tupu pe a uma le malosi o le tino, pe a uma ona inuina le ava malosi, pe afai foi ua tele naua fualaau o fualaau oona e maua ai le kulūkose.
  • Lactic acidosis coma. O se tasi o faʻafitauli sili ona lamatia o le maʻisuka. Ona o soliga i le fausiaina o le tino, o le maualuga o le lactic acid i le toto ua faateleina. O faʻaaliga e matua vevela lava, o foliga vaaia o tiga i maso, faʻapea foʻi ma le le fiafia ma le moe. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamaʻi, o le tiga o le manava ua faateleina. Afai e le o saunia le tagata gasegase i le tausiga faafomaʻi taimi, ona mafai loa lea e se coma ona alu i lalo.

O le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻamaonia i le mea moni e faapea o le tulaga o le tagata maʻi e mafai ona vave faʻatetele vave i se taimi puupuu lava. O le mea lea, pe a oʻo mai uluai faʻaaliga, e tatau i le aiga vavalalata ona vave faʻamautinoa o le falemaʻi lata mai, talu ai e faʻaolaina le ola maloloina ma le ola, o le numera e alu i le uati.

Faʻailoga taimi

O faʻafitauli masani e tulaʻi mai naʻo le tulaga o le maualuga maualuga o le suka ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto. O latou uiga lelei mo le maʻisuka ituaiga 2.

O ia taunuuga e faia malie, ae e faigata tele ona vavaeeseina. E masani lava, e mafai ona faʻaitiitia le tikeri o le faaleagaina.

O se taunuuga o le gaioiga o ia faʻafitauli, o le maʻi ua galo lona malosi e galue vave, o nisi faʻalavelave e tulaʻi mai i le gaioiga o faʻalavelave faʻalotoifale taua, faʻalauteleina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e mafua ai ona oti i le tele o tulaga.

O le mea lea, i aʻafiaga masani o le maʻisuka, o mea nei e mafai ona iloga:

  • . E afaina ai le mata o le mata, o se taunuuga o lena vaaiga vavalalata seia oʻo ina maeʻa le tauaso.
  • . O loʻo faʻaalia i se aafiaga leaga i elemene o le faamamaina o fatugaʻo. Afai e te le mulimulitaʻi i se meaʻai malosi, o le a vave lava ona "paʻu" le tino, o se taunuuga - o le a le pine le "wilting".
  • . O le atherosclerotic plaques e tutupu, e mafua ai le fulafula o le vae ma le faʻapipiʻi faʻapipiʻi. E mafai foi ona maua le tiga i le taimi o le faʻamalosi tino i vae.
  • Encephalopathy E afaina le faiʻai, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i ogaoga tiga, vaivaiga, leai se manatua ma le mafaufau. Soo se aafiaga i le faiʻai e matua ogaoga, talu ai o lenei okeni e nafa ma le faagaoioia o le tele o polokalama. E taua foi le malamalama o le a fuafuaina ai le mafai e le tagata ona galue. Ma i le tulaga o le tupuga o faʻalavelave i totonu o le faiʻai, o loʻo faʻateteleina le faʻagasologa o mafaufauga ole mafaufau.
  • Polyneuropathy lautele. O faʻasagaga ua faia i le gaioiga o aʻa o le tino o lima. Ae mo faʻamatalaga, o le vaeluaina o le numera poʻo le tingling e mafai ona iloga. O nisi taimi o le faʻalavelave eo mai faatasi ma le tiga ma le po.
  • Faʻatasi. Malunga i le nerve ends of the autonomous system of structures structures. O loʻo taʻua o se tasi o aʻafiaga masani o le maʻisuka. O loʻo i ai se vaega autu i le le atoatoa ma faʻaitiitia le tulaga lelei o le ola o tagata gasegase. E le gata i lea, e faateleina ai le lamatiaga o le oti faafuaseʻi, talu ai ona o le fomaʻi e afaina ai le gaioiga o le fatu, manava, gaʻo. Faʻasalaga feusuaiga.
  • Osteoarthropathy. O se faʻalavelave masani ae sili ona ogaoga o le maʻisuka, lea, e aunoa ma se togafitiga talafeagai, e taʻitaʻia ai le le atoatoa. E faʻaalia i le faaleagaina o ponaivi o meaola ma sooga, e mafua ai le faaleagaina o foliga o vae.
  • E tatau foi ona e mafaufau i le hyperglycemia masani - o se faateleina o le kulukose toto. O se tasi lea o mea sili ona taua i le fausiaina o maʻi fatu fatu ma ona taunuuga. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea o faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le puipui o vaʻa e mate ai maliu. O se taunuuga, o le fatu fatu poʻo le stroke, lea ei ai le maualuga o le tulaga e mafai ona oʻo atu i le oti.

O le mea lea, i le mautinoaina o le mea e lamatia ai le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tatou faaiuina faapea o se maʻi na lemu ae le pulea lelei le tagata maʻi i se iuga masani.

Ioe, e mafai e le tagata gasegase ona mulimulitai i faʻasologa uma a le fomaʻi, ae o le taimi masani e faʻamaonia ai lona faʻamoemoe - o le tino o le a faasolosolo ina vaivai, e ui i taumafaiga a le maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona malamalama o togafitiga ma togafitiga e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o faagasologa, o le mea lea, e tatau ona latou tausisia e faʻaleleia ai le ola.

Ae o le a le ituaiga o maʻisuka e sili atu le matautia: 1 poʻo le 2, i lenei tulaga e le mafai ona tuʻuina mai se tali manino, talu ai o ituaiga taʻitasi e i ai ni faʻafitauli, o loʻo faʻaalia ai le ogaoga o faʻaaliga taʻitasi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia. A aunoa ma le le lava o togafitiga, o le maʻisuka e tau atu i faafitauli, o le tele lava o mea e lamatia ai le ola.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faapitoa, aua o le mauaina e le o se mea faigofie. Mo se taimi umi, e le o iai ni faailoilo, o lea e faʻaumatia ai le tino. E toatele tagata e le o nofouta i le matautia o le maʻisuka ma alu i le fomaʻi ua leva ona i ai i tulaga maualuga o le maʻi.

O le upu maʻisuka o lona uiga o le maeʻa. O lenei igoa o le faamai na folasia mai e fomaʻi Roma. O lea latou te fesoʻotai ai i le igoa ma se tasi o faʻamaoniga faʻapitoa - masani ona faia. O le maʻisuka e taʻua o le suka, aua o le suka e sola ese mai le tino ma le mimi.

Mataʻutia o le maʻisuka

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le pancreas mo nisi mafuaaga ua faamuta ai le maua o le inisalini. Afai o siama o le tino e tetee i le insulin, ona latou talanoa lea e uiga i le maʻisuka ituaiga lua. Po o le a lava le ituaiga, o maualuga o le kulukose e tumau maualuga.Ona o lenei mea, o le galuega o le toetoe o totoga uma lava ua faʻaleagaina.

E le gata i lea, o le siitiaina o le suka i le maualuga o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le lamatiaga lea o le ola. E faʻapea foʻi le faʻaitiitia o le mea e lamatia ai le ola. E moni lenei mea mo alii, tamaiti, tamaitai i le gasologa o le gaioiga.

Po o le a lava le ituaiga, o le maʻisuka e sili ona lamatia mo toto toto. O faʻatautau ma capillaries e aʻafia tutusa. E faʻalavelaveina ai le toto i totoga uma o le tino o le tagata. E matua lamatia lava le faʻaleagaina o tamai vaʻa o mata: i lenei tulaga, faʻasolosolo po o le dystrophic optics.

Ona o le le lava o le toto i fatugaʻo, ua tupu ai le faaletonu masani o le tino. O le le lava o le toto i le tino e mafua ai lagona le mama i alii. O le mamao lenei mai le lisi atoatoa o faʻafitauli uma faʻapupula e mafua mai i le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua:

  • neuropathy, o le leai o se lagona i lima po o vae,
  • umi ole taimi e le faʻamalolo ai maʻi, gangrene ma, o se taunuuga, gau o vae,
  • afaina fatu poʻo le taʻavale,
  • ate fatu
  • tauaso
  • faʻamaʻi pipisi
  • hyperglycemia
  • ketoacidosis, faʻapea foi le ketoacidotic coma,
  • maʻisuka faiʻai faiʻai,
  • faaleagaina i ponaivi ma sooga (osteoarthropathy),
  • faʻaleagaina faʻauʻu,
  • tulaga le atoatoa i alii.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le sini o le maʻisuka o le tino atoa, talu ai e leai se okeni e tasi e le aafia i le kulukose maualuga.

Tulaga lamatia o le maʻitaga

E matautia le matautia mo le tino o le tina, ae mo le pepe. Afai o se faʻamaʻi, e tusa lava po o le a le ituaiga, e tupu i le amataga o le maitaga, e mafai ona faʻaosoina ai se faʻanoanoa.

E toʻatele fafine i le maʻitaga e le mafaufau i le lamatiaga o le maʻisuka. I le uma, o le maualuga o le suka e mafua ai le atinaʻeina o maʻi tuga. I tamaiti, e mafai ona latou sau mai aso muamua o le fanau mai. E le gata i lea, o le loto ma le faiʻai o tamaiti e sili ona mafatia.

O le maʻisuka i le maitaga mulimuli ane e taʻitaʻia ai le alualu i luma o le tamaʻitaʻi. Ma o le isi mea sili atu e lamatia ai le pepe: a maeʻa le fanau mai, o le maualuga o le kulukose i lona toto e mafai ona paʻu i se tulaga matautia.

Aisea e matautia ai le maʻisuka ituaiga 2?

I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o lenei ituaiga, o le faʻamaʻi e masani ona maua i le taimi e maua ai se maʻi faʻamaʻi. O le maʻisuka o lenei ituaiga e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻaaliga manino mo se taimi umi, faʻaleagaina ai vaa ma faʻamavae. O le tagata gasegase e atiina ae ni gasegase ogaoga tumau. Paga, fatu fatu, tauaso, teteʻe ma le tosoina o pito i lalo - o le mea lenei e matautia mo le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata faʻamaʻi e faaaoga antipyretic fualaau faasaina e mafai ona atiaʻe ai le hypoglycemia i le tulaga o le televave. Le maualuga maualuga le maualuga o le suka e mafai ona faʻamalosia ai se vaʻalele hypersmolar.

Sa maua e saienitisi Iapani se vailaau i le faʻamaʻi o le Alzheimer mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻamaʻi e sili atu pe a uma le 60 tausaga.

Afai o le tagata maʻi e pipii atu i se meaʻai maualalo-carbohydrate ma maua ni gaioiga faaletino, e maua e ia avanoa uma e faʻaumatia ai le faamaʻi.

O a faʻafitauli o le maʻisuka?

O se maʻi maʻi suka o loʻo iloa le maʻisuka e matautia e tatau ona faia mea uma e aloese ai mai faʻafitauli. I le maʻisuka, e tolu ituaiga o faʻafitauli ua maua:

  • Faasoa e uiga.
  • Faasologa / Late Fr.
  • Luga / Late Fr.

O faʻafitauli matuia e tulaʻi mai o se taunuuga o le faʻamaogaina o sela o le faiʻai ma le ona o latou oloa e mafua mai i le gasegase faʻaleaga. O faʻalavelave e mafai ona tupu vave, i totonu o nai itula, e aofia ai:

  • Ketoacidosis / ketoacidotic coma, masani mo le maʻisuka ituaiga 1 (T1DM).
  • Hypoglycemia / hypoglycemic coma, na matauina i le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • O le hyperosmola coma, o le uiga o le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM), o loʻo matauina i tagata matutua.
  • Lactacidic coma, e masani ona faʻaalia i maʻi pe a mavae le 50 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga maʻi ole maʻisuka ituaiga ole maʻisuka o se maʻi tumau ole gasegase ua mafua ona o le le lava o le inisalini e faʻapipiʻiina i siama pancreatic. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le solia o faiga faʻasolosolo, ae o le gaʻo o le musika e aʻafia i le kulukose, ona o lenei mea e maua i totonu o le toto. Po o le a lava le ituaiga o faʻamaʻi, o le maʻisuka o loʻo aʻafia i ni faʻalavelave ogaoga e tupu pe a le mulimulitaʻia ia togafitiga.

O le ā le lamatiaga o le faʻamaʻi?

O le matautia o le maʻisuka e iloa e tagata maʻi uma. O le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le faʻaleagaina o metabolic process in the body. O le maualuga o le maualuga o le kulukose e mafua ai le solia o le toto o le toto, lea e avea ma mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o faʻafitauli.

Ole vave solia o le toto e afaina ai le soifua manuia o le tagata maʻi. O lenei mea e masani ona faamatalaina e le setete pito i lalo. O tagata maʻi na matauina vave le vaivai pe a savavali, fula o vae, tiga ma le le fiafia.

O le solia o le toto e mafua ai le faaitiitia o le puipuiga o le paʻu, o se taunuuga, o soo se mea e faaleagaina ai le epidermis e faamaloloina mo se taimi umi lava. E mafua lenei mea i le aʻafiaga o manua e le faʻamalolo (faʻamaʻi paʻu paʻu). O le mafaufau i puipui o toto e mafai ona mafua ai le tele o faʻafitauli, e oo atu i le gangrene. O le le amanaiaina o le faamai e mafai ona afaina.

O le faʻaleagaina o le toto e aʻafia ai:

  • maʻisuka vae
  • neuropathy
  • faaleagaina o vaa o le retina,
  • faiʻai le faiʻai.

O nei tulaga uma e sili ona matautia ma e leai se togafitiga e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le maʻi.

O aʻafiaga o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se lua - o suiga ia o le tino i le tino ma faʻalavelave faʻalavelave e mafua mai i le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto. Mo le atinaʻeina o suiga faʻaleaganuʻu e umi se taimi, o ia faʻafitauli e aliali mai ma le solia o le togafitiga faʻatulagaina. O faʻamaoniga muamua e ono aliali mai i le tele o tausaga talu ona iloa le maʻisuka.

O aʻafiaga leaga e tupu ma se suiga tele i le suka.

Uluai faʻafitauli

E iloa e tagata uma le matautia o le maʻisuka - o le atinaʻeina o se maʻi suka. Coma e faatatau i faafitauli vave poʻo le faʻalavelave o le faʻamaʻi ma e tupu mai i le talaaga o se suiga faʻafuaseʻi i le maualuga o le suka i le taua tele. O se coma e tupu pe a oʻo uma le faʻatonuga o le suka i se tulaga matautia ma pe a pa'ū lemu.

Faatasi ai ma le le lava o le inisalini e faia, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le ketoacidosis e maualuga. O lenei tulaga e faʻaalia i le faʻaputuina o oloa gaosiga. O se faʻalavelave e vave ona atiina ae ma e mafai ona taʻitaʻia ai se coma.

O nei tulaga uma e manaomia vave ile falemaʻi ile maʻi.

Suiga faʻapitoa i le maʻisuka

O le maʻi suka e pagatia ai tino uma. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻavevesi ai faʻalavelave o le urinary system ma le popole o le tino. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tino o le tino o le tino e matua pagatia lava, atonu o le a vave ona faaleagaina ma le leiloa se vaaiga mamao.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o aʻafiaga matautia e faʻaleleia le tele o taimi pe a le faʻalogo le tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi.

E tusa ma le fitu mai le sefulu mataupu o le maʻisuka faafitauli e tupu ai le nephropathy. O lenei tulaga faʻaleagaina e faʻaalia i le le lelei o fatugaʻo i tua o le solia o le carbohydrate ma le protein i le tino. Ua amata lemu le tupu o Nephropathy. Ole faʻamaʻi e le o faʻatasi ma soʻo se faʻafitauli iloga. E mafai ona masalomia togafiti i faʻamaʻi nei:

  • vaivai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • faʻaitiitia le tiga i tua
  • tiga o le ulu
  • fulafula.

O tiga i le nephropathy o le episodic i le natura, o nisi taimi e tulaʻi, ona mou atu ai lea. Edema ma patini patini e salalau mai le pito i luga i lalo ma muamua lava, o mea taua i lalo o mata e aliali mai.O se maʻi le gasegase e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i fatugaʻo mo le tele o tausaga, ae leai ni faʻailoga, ma e le iloa e le tagata maʻi le atinaʻe o faʻafitauli. E tele lava ina iloa le tele o le Nephropathy pe a maua se porotini i totonu o le siama maʻi.

I le nofoaga lona lua i le taimi o faʻalavelavega o le angiopathy. O lenei faamaʻi e mafua ona o le le mautonu o capillaries ma le faatamaia ma le faifai malie o puipui o toto toto. O le faʻamaʻi e aʻafia ai le tino atoa o le tino. O se faailoga iloga o lenei togafitiga o le tiga o le vae, lea eo mai faatasi ma le fausiaina o maʻi pipili. I le aluga o taimi, o le maʻi e atiaʻe le gangrene. O mea e tutupu i le tino e tupu ona o le maualuga o le kulukose, pe a le o mulimuli le tagata maʻi i se meaʻai maualalo-gasema ma e le faʻaaogaina fualaau faʻasolosolo.

O lenei faʻalavelave e mafai ona "lavea" ai vaʻa o mata ma fatugaʻo, o se taunuuga, o le faʻasologa o le pathology ma le le atoatoa o le tuputupu ae, lea e mafai ona liua i le nephropathy.

O le polyneuropathy o le maʻisuka o se liona o le tino o le tino. O le faamaʻi e mafua ona o lagona le lelei, tiga, faʻalavelave o vae. O le lamatiaga o lenei faʻamaʻi o le faʻaitiitia o le lagona lelei i le tiga, lea e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka. O le tele o taimi, o aʻafiaga e aʻafia ai vae vaivai. Ole aʻafia ile tiga e aʻafia ai manuʻa faʻafuaseʻi ma faʻaleagaina ai le paʻu, lea e mafua ile maʻisuka i le atinaʻe ole maʻi ona o le toe faʻafouina o le paʻu.

O le gasegase i le maʻisuka e oʻo atu ai i le gaioiga o le faiʻai ma le le malamalama. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga o le ulu tiga.

O faʻafitauli faʻalavelave e fesootaʻi ma le galuega o fatugaʻo, faʻasalaga ma faʻalavelave faʻalavelave na tutupu i le 15-20-tausaga talu ona amata le maʻisuka. Taui mo le maʻisuka e ono faʻatuai ai le atinaʻega o nei aʻafiaga.

O le mea lea, i tagata gasegase matutua, o loʻo i ai se plethora o maʻi faʻasolosolo masani e tatau ona togafitia. Muamua lava, e pagatia le paʻu. O le solia o le toto e tafe faatasi ma le faaitiitia o le fua faatatau o le toe faaleleia. O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o maʻi pipili ma le itiiti ifo o le faaleagaina i le epidermis. Afai e le togafitiga lenei maʻi, e alualu i luma ma avea ma mafuaaga o le maʻisuka vae ma le gangrene. Faʻaaloalo i le faʻaalia o se maʻi o le solo ma faʻatusatusaina i se ata, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi pe a faʻapea e muamua aliali se faafitauli.

O le le atoatoa o galuega e foliga mai ona o le faaputuputuina o oloa gaosi. A aunoa ma togafitiga talafeagai, o le maʻi e vave ona oʻo atu i le faʻaiʻuga fatugaʻo.

Faʻasaga i tua o le maualuga o le suka, faʻaititia le lumenene i le va o puipui o vaʻa. O lenei mea e mafua mai i le aʻafia o le pipili o le toto, o le atinaʻeina o le fatu ma le taʻavale.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o faʻafitauli masani masani o fesoʻotaʻi vavalalata ma faʻalauteleina ma le maualuga o le suka. Taui o le faʻamaʻi, lea e maua e ala i le mulimulitaʻia o se taumafataga o le maualalo o le kapitiva, o le faʻaitiitia o le suka ma le puleaina o le mamafa o le maʻi, fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka i fafine ma alii.

Faʻafitauli i fafine

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o se nofoaga lelei lea mo le faʻalauteleina o meaʻai fefete. O faʻalavelave faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e faʻaalia i le tele o fomaʻi masani o maʻi, e faigata ona tali atu i togafitiga fualaau.

I le maʻisuka, o le kulukose e ulu atu i le mimila, o le mea lea e afaina ai le siama. O nei faʻamaʻi e tuʻuina atu ma le vevela ma le tiga i le taimi o le faʻauʻuga. O le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e faigata ona o le faʻateleina o le suka e mafua ai le atinaʻe vave o microflora pathogenic, o se taunuuga o soʻo se togafitiga e aumaia ai se toomaga le tumau.

Faatasi ai ma se ituaiga o le maʻisuka e le afaina ai le inisalini, o le tele o faafitauli e tulai mai pe a fanauina se tamaititi.E le gata i lea, afai e le maua e le fafine se totogi tumau o le faamaʻi ao lei amataina, o loʻo i ai tulaga matautia o le atiaʻe o le hypoglycemia i le fetus. E masani lava, o tina e le lava le totogi o le maʻisuka-o le maʻi maʻisuka e faʻapipiʻiina ai tamaiti ma le tele o meaʻai.

E tele tagata latou te iloa le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2, ae le tausisi i tulafono o togafitiga. Afai e le mulimulitaia ia fautuaga a le endocrinologist, o le pancreas ua faʻapouliuligia i le matua ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafai ona alu i se ituaiga o le insulin i le faʻamaʻi, pe a manaʻomia i taimi uma le iniseti o le hormone e tausia ai le ola. Le faʻatuai o le atinaʻeina o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2, ma ia faʻaleleia le lelei o le olaga, o le amio pulea ma le gauai i lona lava soifua maloloina o le a fesoasoani. O tagata maʻi e tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le taumafataga, mafaufau i le mamafa o le avega o meaai, ma ave fualaau faasaina ua fautuaina e le fomaʻi i se taimi talafeagai. O le le tausisia o togafitiga e taʻitaʻia ai i ni aʻafiaga matautia e matua faʻapuʻupuʻuina ai le soifua o le tagata maʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai i se tagata se maʻi le gasegase. O le tele o nei faaletonu e fesoʻotaʻi ma le gaosiga o le gaʻo, talu ai e le lava le gaosiga o le inisalini e le mafai ai ona gau le kulūkose. O le manuia o se tagata e faʻalagolago i lona maualuga i le toto. O le maʻisuka e mafai ona ola (insulin-dependent) (e taʻua o le ituaiga 1) ma e le o le inisalini (faalagolago 2). O le ituaiga o faamaʻi e fuafuaina e le tele o le inisalini na faia e le tino: e le o gaosia uma pe ua gaosia, ae e le o malamalama lelei ia fusi.

O le faʻamaʻi o loʻo i ai se ala masani ma e le faʻamalolo atoatoa. E pulea i meaʻai po o fualaau.


O se tagata soifua maloloina e manaʻomia ona mataʻituina le faiga o aso uma, auai i le gaioiga faaletino ma mataʻituina le tumama o le tino. O faamaʻi e faʻamalosia e siakiina e le aunoa le toto toto ma le hemoglobin glycated. O le faʻatonuga o le muamua e tatau ona 4-6.6 mmol / l, ma o le lona lua e le tatau ona ausia le 8%. A o tausia le faʻamaonia i lenei vaega, o le tutupu o faʻafitauli e le lamatia ai se tagata. O faʻalavelave o le maʻisuka e matua ogaoga ma e tupu pea pe afai e te le o gauai atu i le maʻi.

O le a le mea e lamatia ai le maʻisuka?

A maeʻa le tele o tausaga o le faʻamaʻi, e ono amata ona tupu ni faʻafitauli matuia pe afai e le o tausisia lelei meaai ma fualaau oona, o lona uiga, aua nei tausia le maualuga o le kulukose toto i le 5-6 mmol / L.

O le ute o le tuai o faʻalavelave i le i ai o le maʻisuka, o aʻafiaga e aofia ai toto toto e amata ona aʻafia. Muamua, e mataʻutia aua o aʻafiaga e aʻafia ai totoga o le vaʻai, ate, fatugaʻo, muso o le fatu ma vae.

O le mea moni e faapea o le afaina o le glucose, e faʻaalia i le tele o le maualuga masani o le kulukose i totonu o le toto, e oʻo atu ai i le faʻaumatia o puipui o toto toto. Talu ai ona o le tino e maua i le toto ma o loʻo mamafa i taimi uma, o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka e fesootaʻi ma vae. Ulutala e mafai ona alualu i luma i pito maualalo, o loʻo i ai se lamatiaga o le gangrene. O ipu o lima e mafai foi ona fai i lalo o suiga faʻaleaga. Ma e lamatia ai e le gata o vaa, ae o sooga foi o lima.

Faʻaleagaina o le faʻamaʻaloga o mata o loʻo maua ai le maʻisuka e lamatia ai le taʻitaʻia o le tauaso. O le faaletonu o le Renal, o le fatu, ma le tafe e avea ma mafuaaga masani o le oti i tagata mamaʻi. O faʻalavelavega e le afaina ai le oti, ae ui i lea, e matua lamatia tele ma faʻaitiitia le faʻamoemoe o le olaga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia. A aunoa ma le le lava o togafitiga, o le maʻisuka e tau atu i faafitauli, o le tele lava o mea e lamatia ai le ola.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faapitoa, aua o le mauaina e le o se mea faigofie. Mo se taimi umi, e le o iai ni faailoilo, o lea e faʻaumatia ai le tino.E toatele tagata e le o nofouta i le matautia o le maʻisuka ma alu i le fomaʻi ua leva ona i ai i tulaga maualuga o le maʻi.

O le upu maʻisuka o lona uiga o le maeʻa. O lenei igoa o le faamai na folasia mai e fomaʻi Roma. O lea latou te fesoʻotai ai i le igoa ma se tasi o faʻamaoniga faʻapitoa - masani ona faia. O le maʻisuka e taʻua o le suka, aua o le suka e sola ese mai le tino ma le mimi.

Maualuga Tisuka

O le lamatiaga sili o le maʻisuka e mafua mai i le le mautonu o le tino o le tino, lea e mafua tonu ai faafitauli i le galuega o totoga eseese. O le mafuaʻaga o le maʻisuka ma isi faamaʻi e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo:

  • Ona o le le lelei o le toto ma le faateleina o le palasi o vaa, o le gaioiga o le tino vaaia ua faʻalavelaveina, lea e masani ona oʻo atu ai i se faʻamaʻi e pei o le cataract ma mafai ai mulimuli ane ona tauaso.
  • O le le lelei o le tafe toto i le faʻaleleia o le tino e mafua ai le faʻalavelave i lana galuega ma e mafai ona oʻo atu ai i le vaivai o alii.
  • O nei lava faafitauli tau fatuga na mafua ai le toilalo fatu.
  • O le malepe o le tino o le tino e faʻaitiitia ai le tafe toto i vae, lea e ono mafua ai le leai o so latou lagona.

O le lisi o faʻamaʻi o loʻo aʻafia ona o le maʻisuka e mafai ona faʻaauau mo sina taimi. Ma toetoe lava o okeni ma polokalama uma o loʻo aofia i lenei lisi.

O le a le mea e fai pe a uma ona faʻamaonia?

E pei lava o soʻo se faʻamaʻi, mo le togafitiga lelei o le maʻisuka, e tatau ona faʻamaonia ana uluai faailoga ile taimi. A maeʻa ona faia se suʻesuʻega, e taua le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O le filifiliga sao a se fomaʻi e taua foi. O le mea e lelei ai, i aso nei e sili atu nai lo le fomai o loʻo faʻapitoa i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka. Afai e ausia nei tulaga, e mafai ona tatou fai atu o le a le pine ona lagona e se tagata lona maʻi, o le faʻaaogaina i se ituaiga olaga.

Sa matou talanoa pe aisea e matautia ai le maʻisuka. E tusa ai ma fuainumera, o tagata o loʻo alu i le fomaʻi i le taimi ma mulimulitaʻia pepa uma a le fomaʻi e ola i le umi o tagata soifua maloloina. I le taimi uma, i lo tatou taimi, o le maʻisuka e mafai ona togafitia i togafitiga, lea e le gata e tatau ai ona 'ai lelei le tagata ma ia amanaʻia isi tulaga manaomia o le olaga, ae ia faʻaaogaina foʻi fualaau oona mo le olaga

O le a le eseesega i le va o le ituaiga 2 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1

Afai o togafitiga o le ituaiga muamua, lea e tupu i le tele o tamaiti ma le tupulaga talavou, e tupu vave ma e le o faamoemoeina, ona oʻo lea i le faasolosolo malie o le ituaiga lona lua o le gasegase o le pancreatic.

O le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma se gasegase o le genetic, o le lona lua - sili atu ma se auala o le ola.

Muamua o lona uiga o le insulin-faʻalagolago, talu ai e leʻo gaosia le hormone, o le lona lua, o se tulafono, e le o, e ui o le inisalini e ono manaʻomia i le tulaga sili ona ogaoga.

E tusa ai ma suʻesuʻega WHO, i le lalolagi (aemaise lava i atunuʻu ua atiaʻe), o le 5 i le 7 pasene o le faitau aofaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, i totonu o le litaea ua silia ma le 65 tausaga le matua, o le maʻisuka ua uma ona maua le 20%. O le ituaiga lona lua e sili atu ona maua i le tele o taimi nai lo isi (80% o mataupu). Ma e tusa ai ma le tulaga o le olaga faitino, o le "senituri lona luasefulu senituri" o lona tolu lona tolu ina ua mavae mea tau le mafaufau ma fatuga o le cardiovascular. O faʻamatalaga WHO o loʻo faʻavauvau foʻi: e ui i le atinaʻe o vailaau, o le numera o tagata gasegase ma "maʻi gasegase" o loʻo agaʻi i luma. I le tasi itu, o lenei mea e mafua mai i le matua o le soifuaga o le lalolagi, ma i le isi itu, i le "toe faafou" o le faamaʻi ona o le le lelei o le 'ai ma amioga masani - hypodynamia.

E le gata i lea, talu ai ua tatou o ese e faʻateʻa le tele o tala faʻasolopito e uiga i le maʻisuka, e taua le taʻuina o se vaega o vailaʻau faʻaonaponei aua e leʻo le togafitiga, ae i le faʻaitiitia o faʻamaoniga o soʻo se faʻamaʻi tuga.O le tele o fualaau faʻatau e faʻatau atu i totonu o fesoʻotaʻiga o falemaʻi lauiloa, ma e sili atu i le 85% e le mafai ona taʻua o vailaʻau. Latou te naʻo le faʻamalieina o faʻamaoniga. O le mea lava lea e tupu i vailaʻau o le maʻisuka. O le maʻisuka ua faʻamalosia e inu le itiiti ifo i le lua vailaʻau ina ia faʻamaonia ai le toto maualuga, ae aisea o le a manaʻomia ai, aua o le maualuga poʻo le maualalo o le toto maualuga ua naʻo se faailoga o se faʻamaʻi poo se faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻasologa o le maʻisuka. Aisea e "faamalolo" ai o ia ao avea pea le pogai autu o le leaga ma alualu pea i luma?

E aoga mo fomaʻi faʻatau e faʻatau atu vailaʻau. O i latou, faatasi ai ma isi mea, ei ai le tele o aʻafiaga o le itu lea e faʻavaivaia atili ai le tino. O lea latou te tuʻuina atu ai i latou lava i le manaʻoga, ona latou te maua tagata faʻatau masani e faʻamalosia e nonofo i luga o laulau mo le ola.

Mo le maʻisuka "fou", e taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona mataʻituina lelei pe o le a le taimi ma le tele o le 'ai, faʻapea foʻi ma le faʻasalalau i aso taʻitasi ma le gaioiga faaletino. E le tatau ona e vave alu i le fale talavai ma faatau uma fualaau faasaina na faatonuina e le fomaʻi mo oe, aua o nisi oi latou e le gata e le tatau ai, ae e afaina foi. Faʻamaʻopoʻaina le suka o le toto ma e tatau ona avea ma taumafa-maualalo e maua ai le tino. O le isi mea pe afai o le maʻisuka o loʻo i se tulaga maualuga. I lenei tulaga, e le naʻo le faʻamaʻi lava ia, ae o ona aʻafiaga foi, o le mafuaʻaga o le faateleina o le soifua maloloina i le faitau aofaʻi o le lalolagi, o loʻo tuʻuina i le lisi o mataupu.

E faigata tele ona malamalama faʻatasi, o le tino o loʻo faʻagasolo malieina lenei maʻi. E masani lava ona iloa i le taimi o nisi ituaiga suʻesuʻega lona tolu, pe a maua se glucose maualuga i le toto plasma (hyperglycemia) i luga o se manava gaogao - o le faailoga autu lea o le maʻisuka. E masani lava e le o manino lelei lenei mea. O le mea moni, o isi faʻamaoniga o loʻo aofia ai foi i le "faamai pipisi", o lona auai e masani ona faatonuina mo isi faamaʻi. Ona o lenei, e faigata ona iloa. E toʻatele e nonofo faʻatasi ma ia mo le tele o tausaga ma latou te le iloa lenei mea. Atonu e le o nofouta le tagata i le faamai o le endocrin ma amata ona ili le faailo pe a "maua" ni faafitauli matautia o le maʻisuka (maʻi o le maʻisuka, faaletonu vaaia, ma isi). O le mea lea, o le suʻesuʻega e masani lava ona faia pe a maeʻa suʻesuʻega o le toto mo le suka.

  • Faʻaaogaina tele o suamalie ma isi gaʻo.
  • Soifuaga soifuaga - sosoʻo, le toaga.
  • O le mamafa poʻo le mamafa.
  • Tigā toto maualuga ma le maʻi cardiovascular.
  • Afai ua maua muamua e le aiga le maʻisuka.
  • Tausaga e silia ma le 50.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao e faaalia ai le sili atu o le kulukose i le tino e lua i le tolu taimi.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o le hyperglycemia: mūlū (e oʻo atu i le 8.2 mmol / L), faʻaititia (e oʻo i le 11.0 mmol / L), ogaoga (luga aʻe o le 11.1 mmol / L). A maeʻa ona 'ai, e le tatau ona sili atu i le 8.0 mmol / L, ma ao le i momoe e faatagaina - mai le 6.2 mmol / L i le 7.5 mmol / L.

Faʻaiʻuga o le faʻasalaga o le maʻisuka

E le mafai ona togafitia le DM 1, ae fai mai fomaʻi e mafai ona latou totogiina, o lona uiga, ia faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto e ala i le puleaina o le inisalini. Afai o le inisalini e le o saʻo lelei ona faʻatonuina pe ua le lava le faʻatonuina, o le ketoacidosis poo le hyperosmolar coma e tupu. O nisi taimi e foliga mai o le faailoga muamua lea o se faamaʻi e le o iloa, ae e tupu foi ia i latou oe ua gasegase mo le tele o tausaga.

O gasegase o ni tagata gasegase amio pulea, aemaise lava i latou ua gasegase talu mai le laiti. Aisea latou te matuai sese ai? O le tautala saʻo, e le masani ona latou sese pe a latou tuiina i latou lava i le masani masani o le inisalini. Ae o nisi taimi e manaʻomia le tui ile inisalini - mo se faʻataʻitaʻiga, ma le atuatuvale ma le gaioiga, i le maea ai o le taotoga, faʻamaʻi ma le fatu fatu (lea e le mafai ona iloa i le taimi nei!) Ma e oʻo lava i taimi o faʻamaʻi pipisi, e pei ole maʻi.

Ketoacidosis amata i le fiainu, palago ma le vevela tele. A mavae sina taimi, o le gasea, vomiting, manogi o le acetone mai le gutu, o le tiga o le manava, o le le mautonu poʻo le faʻalavelave. O le gasegase oona o se faʻafoʻi o le tino i le faʻateleina o le toto toto. O nisi taimi o le coma e vave ona tupu vave, ma o nisi taimi, e pei o le ketoacidosis, o faʻalavelave e tupu malie. Le fesoasoani i le tagata gasegase e naʻo totonu lava o le falemai!

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka?

I le mauaina ai o se faʻafitauli le mautinoa, e tatau i se tagata ona fai atu se fesili faapea. O le mea e leaga ai, e le mafai ona toe faʻaleleia atoatoa, ae e mafai lava ona faʻaitiitia le mea na tupu ma faʻateleina tausaga o le ola malosi i le tele e mafai ai.

E ui o le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona faʻaaogaina, ae o le uiga o lona "taofi" e faʻaititia i le maualuga o le faʻaitiitia o le toto toto i faʻatusatusa e masani ona masani ai, e taua foi lenei taui. O le mulimuli i fautuaga a le endocrinologist, o le tagata maʻi e mafai ona faʻaleleia lelei lona tulaga ma le soifua manuia.

Ae mo lenei mea e tatau ona e galue ia te oe lava. Muamua, ia siaki pea le toto toto (suega i le fale suesue, glucometers), ma le lona lua, ia suia le ala o le olaga, faaleleia lona tulaga lelei.

  • Faʻalēaogā masani leaga: o le inu, ulaula, ava malosi.
  • Meaʻai maloloina
  • Faʻasologa o mea taumafa i vaega laiti - 6 taimi i le aso.
  • Auala masani i le vaalele fou ma le malosi faaletino (faamalositino, aau, uila).
  • Faʻaauauina le mamafa o le mamafa, tuʻuina atu le faavae, itupa ma tausaga.
  • Le faatumauina o le toto maualuga e le sili atu i le 130 i le 80.
  • Vaitalaʻau
  • Faʻaaoga faʻaogaina o vailaʻau faapitoa (pe a manaʻomia, insulin).

E toʻafia e ola i le maʻisuka ituaiga 2

E faʻalagolago lava i le vave o le suʻesuʻega ma le mafai ona fetuunai i se auala fou. I le lautele, latou te le oti mai le faʻamaʻi lava ia, ae mai i faʻafitauli. O fuainumera le tumau e fai mai o le avanoa e oʻo atu ai i se matua tuai i le maʻisuka ituaiga 2 e 1.6 ona maualalo ifo nai lo le tino maloloina o tupulaga. Ae ui i lea, o le mea moni e sili atu i le afa seneturi talu ai ua faaitiitia le tulaga faaletino i le tele o taimi o le faʻamalosia.

O le faʻamoemoe o tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago ia i latou lava. O le lalolagi o togafitiga e faaalia ai i le tasi vaetolu o tagata gasegase e mulimuli i le taumafataga ma togafitiga o le aso, o le tulaga ua atoatoa ona faamautu e aunoa ma le faaaogaina o fualaau. Ma aua le gauai atu i lagona le lelei. O le atuatuvale o le fili o se maʻisuka, o fai mai endocrinologists. O se tulaga faʻalavelave e mafai ona faʻaosofia ai le vave faʻafuaseʻi i le tulaga lautele ma le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

O faʻafitauli o le mea tonu lava lea o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 75% o maliu i lenei faʻamaʻi e fesootaʻi ma pathoces cardiovascular. I totonu o vaʻa toto, ona o le maualuga o le suka, o le a avea ma vevela ma le mafiafia, o se taunuuga o lea e galue ai le fatu ma le tele o le popole. O a nisi "mea e ofo ai" e mafai ona faamoemoeina?

  • Faʻatasi ma le maʻisuka faigata i le maualuga o le toto maualuga, o le aʻafiaga o stroke ma fatu e faalua.
  • O le Nephropathy o se maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo e le toe taulimaina galuega faʻamamaina i le tino.
  • O se taunuuga o le suka e le o gaosia, o se maʻi gasegase i totonu o sela e tupu malie i totonu o le ate: o le gasegase gaʻo, lea e iu lava ina avea ma le hepatitis ma faaiʻu i le cirrhosis.
  • Atrophy o musele o pito i tua, leai se lagona, faʻalavelave, gaogao (aemaise lava vae).
  • Gangrene faʻamaʻi ma manuʻa manuʻa poʻo siama faʻaleaga.
  • O le retinopathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai le retina lea e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻapouliuli.

Tomaʻi faʻafitauli i le ituaiga 2 Tisuka

O le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma se "faʻamaʻi manuia" vave atu pe mulimuli ane oʻo atu i le le atoatoa. E tusa ai ma fuainumera, o le a faʻamoemoeina e tusa ma le afa o mafatiaga uma mai se maʻi faapena.E tatau ona maitauina o tagata e 'ai ma le saʻo ma le faʻamalosi i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona aloese mai le tulaga o le le atoatoa.

O le le atoatoa o le tino (tolu) vaega ua faʻamaonia mo le tulaga masani o le faʻamaʻi, pe a faʻaalia sina faʻafitauli o le tino o le tino o le tino, ae o loʻo aʻafia ai le faatinoga atoa. O ia tagata ua solia i tulaga leaga o galuega, tulaga leaga o le fesuiaiga, malaga faapisinisi ma le po, o faaletonu faaletino ma faalemafaufau, faapea foi ma itula faigaluega le lelei.

1 ma le 2 vaega

O vaega lona lua ma le muamua (e le o galulue) o loʻo tuʻuina atu i tagata gasegase e manaʻomia le tausia e le aunoa, faʻasaina i le gaioiga ma le tausiga o le tagata lava ia, e mafua mai i faʻafitauli o le tino ma le ogaoga (ogaoga o le fatu poʻo le fatu fatu, maʻi le mautonu ole mafaufau, maʻi o le maʻisuka, gangrene, faanenefu le vaʻai po o le tauaso).

Faʻailoga faʻasaina Meaʻai Meaʻai Meaʻai ma Faʻatatau

I le maʻisuka, o meaʻai talafeagai e taua tele. I le filifilia o le taumafataga, e sili atu le lelei o le tagata lava ia, i le mafaufau i le tele o vaega, ae o loʻo iai fautuaga lautele. O meaai e tatau ona i ai le 25% o le protein, ma o gaʻo ma gaʻo gaʻo e le tatau ona sili atu ma le 20% ma le 55%. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu i le puipuiga o fualaau toto, o mea gaʻo gaʻo susu ma le mea e taʻua o "umi uʻamea" - faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo.

  • Ia faʻatapulaaina le tele e mafai ai, ma e sili atu le faʻaesea mea e taʻua o oloa faʻasaina: ituaiga uma o suamalie ma mea faʻafiafia (suamalie, keke, keke, jams ma le meli, suamalie, suamalie ma suamalie manaia), oloa mai falaoamata papaʻe, muffins, ma pateta, sugar beets, semolina, lanu sukalanu, pasta.
  • O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, e masani ona maua i aano o manu ma gaʻo (puaa, ponaivi, tamaʻi mamoe, ituaiga uma o ulaula tapaa) ma meaʻai susu (gaʻo kulimi suamalie, kulimi, ice cream, cheeses, pata).
  • Taumafai e aloese mai fua e mauoa i le fructose: faʻi, vine, vine vao, mai fualaau mama - aso, vine, fig.
  • I le tulaga o le le atoatoa o le tino, e manaʻomia e le tino le toe faʻaleleia o mea aoga: vitamini (C, D, A, E, vaega B), elemene (magnesium, chromium, zinc, manganese, potassium ma isi), amino acids, coenzyme Q10,

Vitamini mo le maʻisuka poʻo le auala e tausia ai lo latou ola maloloina

Ava hypoglycemic: insulin overdose

O le maualuga o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafeagai faʻalavelave - o le hypoglycemic coma. E atiina ae pe a pa'ū le suka i lalo o le masani. E tupu lenei mea pe afai o le fualaau o le inisalini e sili atu nai lo le mea e tatau ai, poʻo le taimi e le 'ai ai le maʻisuka i le taimi pe a uma le inisiua poʻo inu tele le ava malosi. E faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto pe a uma faamalositino. E mafai foi ona mafua ai fualaau o le suka i le suka, ae itiiti ifo nai lo le inisalini.

O le hypoglycemic coma e vave ona tupu, o nisi taimi i ni nai minute. O lima o le tagata maʻi e amata ona gatete, o lona fatu ua paʻu, ua lafoina i le afu. O nisi taimi e lava le 'ai o le lole ma inu le vevela vevela suamalie ina ia mou ese atu uiga le lelei. Ae afai e le tulaʻi le maualuga o le suka, pe a mavae le taimi o le ulu o le ulu, e le mautonu le mafaufau, tautala le tautala, ma e aunoa ma le fesoasoani faafomai e pa'ū se tagata i se au.

Anapogi ma le maʻisuka

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na talitonu ai tagata fai meaʻai e faʻapea o le matelaina ma le suka o le toto o ni mea e le fetaui. Ae o lea ua faamaonia nei o le faʻasaʻoina o mea taumafa e aoga e le gata mo le le maua o le mamafa, e mafai ona faʻamamaina ai le mea oona, ate ma toe faʻafouina le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino.E fesoasoani lea i le faʻaleleia atili o le pancreas, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini ma sili atu le inu o suga. O ia fautuaga e sili ona talafeagai mo maʻi o le maʻisuka o le ituaiga lona lua i le amataga. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o le toe faʻafoʻatoaina atoatoa e ala i le faʻamalosi maʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona totogi le mafaufau i le faamamaina atili (faʻalogoina o le iniseti, enemas), faʻapea foi ma le sauniuniga lelei ma le alu ese mai le tino mai lenei tulaga.

Ae peitai, e le mafai ona e matelaina! O le taimi atoa o le anapogi e tatau ona faia i lalo o le mata mata a se fomaʻi o le a mataʻitu mea uma ma fesoasoani e faʻafetaui i tulaga "fiaaai".

Afai o faʻafitauli o le endocrine na mafua ai le leiloa o le mamafa o le mamafa, e leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu lau taumafa ma meaʻai. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻalauteleina le kalori o meaʻai. E le gata i lea, e mafai ona e amata faia ni faʻamalositino faigofie i le falemaʻi. Sa matou talanoa i sina mea itiiti e uiga i le gaioiga faaletino i le maʻisuka i totonu o se tusiga o loʻo taʻu mai ai le faʻasologa o le maʻisuka ma autu o le maʻisuka meaai.

Faʻafitauli tele

Afai tatou te talanoa e uiga i faʻafitauli mamao, ona aʻafia ai lea o totoga uma o le tino i le tasi tikeri po o le isi i le faateleina o le toto suka. Ae o nisi, ua taʻua i latou o "totoga o le tino," ua afaina i le faamaʻi - o fatuga ia, o le loto ma le toto, mata, vae. O le maʻisuka e masani ona o faatasi ma le afaina o le ooto ma le gastrointestinal tract.

Faʻatoʻaina o fatuga, o le nephropathy o le maʻisuka, e tupu ile tusa ma le vaetolu o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi fatugaʻi e oʻo atu ai i le faateleina o le mamafa. O le faʻalavelave faʻalavelave o le nephropathy o le maʻisuka, o le fausiaina o le maʻisuka, o lona uiga o le gasegase fatuga.

O le maʻisuka e 2-4 taimi e sili atu ona mate mai le maʻi fatu ma le stroke nai lo isi tagata. O se tasi o mafuaaga o le fatu faamai o le atherosclerosis, lea e mafua ai, ona o le faaletonu o le toto, o "cholesterol plaques" ua teuina i luga o puipui o toto toto: o vaa toto ua amata ona pala ma ua le toe aoga. Pe a faʻaumatia ia papa, oa latou vaega o le thrombus e taʻalo ai i le mea e maua i le fatu poʻo isi vaʻa. I le tulaga muamua, e tupu mai le fatu fatu, i le lona lua, e mafai ona paʻu. O se vascular lion e fesootaʻi ma se faʻalavelave ua taʻua o le maʻisuka vae. O maʻi e le faʻamalolo ai vae e masani lava ona taʻitaʻi atu i le gangrene ma le tosoina o vae.

O se tasi o taunuuga o le maʻisuka o le faaletonu o le vaai, e oʻo i le faʻapouliuli. O le maʻisuka o le mafuaaga autu lea o le tauaso i tagata matutua, aemaise i latou na mamai mo le silia ma le 15-20 tausaga! Paʻu (faʻapupulaina o le tioata), glaucoma (faʻaleagaina o neura ma vaʻa toto) ma le retinopathy o le maʻisuka - faʻaleagaina o vaʻa laiti poʻo le vaʻaia o le tai faʻataʻitaʻi i ai.

Auala e puipuia ai faʻafitauli

E le mafai ona valoia i taimi uma ia tulaga matuia. Ae o le iloa o le maʻisuka e matautia, e mafai ona e faia muamua fuafuaga e te maua ai le fesoasoani muamua. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona i ai i taimi uma se fasi suka poʻo se lole i lau taga, ma afai e faʻafuaseʻi ona e maʻi, taumafai e faʻamatala i isi o oe o le maʻisuka.

E sili atu mo tagata matutua ona tusi e uiga i lenei mea i luga o se fasipepa, ma pe faapefea ona fesoasoani ia i latou pe a latou lagona le leaga i le auala. Tuu le pepa i totonu o lau taga mo se vaaiga faigofie! Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le hypoglycemic, o nisi taimi e fai ai le tautala a le tagata maʻi ma le le malamalama, e mafai ona sese o ia mo se tagata inu ma e le valaʻau i se fomaʻi ile taimi.

E pei foi o le, o faafitauli umi e tutupu ona o le maualuga o le kulukose o le toto. O le mea lea, e taua tele mo le maʻisuka - ia tausia lenei faailo i totonu o tapulaa masani. O le maʻisuka ituaiga 1, na o le pau lava le auala e faʻamaonia ai le suka toto e ala i le puleaina o le inisalini, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai ma le suka e maualalo ai fualaau e fesoasoani e pulea le maʻi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma le oti.Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e iloa le matautia o le maʻisuka, ma fai taga i se taimi talafeagai. I taimi anamua, o le maʻisuka ituaiga 1 na tuʻuina mai i se taimi puupuu le ola i luga o le fogaeleele. O le maʻisuka ituaiga 2 na toetoe lava a leai se mea. I aso nei, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona ola i se olaga atoatoa, ma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona aveesea le faʻamaʻi tumau. Ina ia ausia lenei mea, e tatau ona e galue malosi. Mafaufau tonu i mea o loʻo faʻatali mo i latou e le amanaiaina fautuaga a fomaʻi, o le a fesoasoani i mea o loʻo faamatalaina i lalo.

Tamaiti ma talavou, o nisi taimi o tagata talavou, e sili atu ona aʻafia i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le vave faʻalauteleina. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaalia manino lava, o le amataina o se tulaga ogaoga e foliga mai. O se faʻalavelave faʻaleagaina pe a pa'ū se tagata maʻi i le maʻi suka o le lamatiaga lea o le maʻisuka ituaiga 1.

O tagata e maua i le maʻisuka e faʻalagolago ile maʻisuka e fautuaina e ofuina se taulima ma faʻamatalaga talafeagai. Afai e maʻi faafuasei le maʻi, o le a mafai e isi ona taʻu mai le mafuaʻaga o le faʻavaivaia pe a valaʻau i se falemaʻi. O le tagata gasegase o le a tuʻuina mai fesoasoani talafeagai.

O le tagata gasegase e tatau ona ia siakiina e le aunoa ia fesuiaiga i le suka o le toto e puipuia ai le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina. Ole taimi e ave ai kulukose pepa e fesoasoani e aloese ai mai se osofaiga ogaoga o le hypoglycemia.

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

I le maʻisuka e faalagolago i le insulin, sui le injections o le inisalini e le mafai ona faʻatuina. O le aʻafiaga ma le mamafa o le tino faaletino e mafai ona osofaʻi ai se osofaiga, ma suia tele ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Tagata mamai e iai le maʻisuka ituaiga 1, aoaoina i le pulea o le pulea e le tagata lava ia, ia amata lemu ona iloa le mea e tatau ona latou faia: tui inisalini pe ave se fualaau o gaʻo.

Faʻasologa o faʻafitauli

O nei faʻafitauli o le taunuuga o se gasegase umi. Latou te le faʻaalia vave lava i latou, o le mea lea, e oʻo lava i le taimi talafeagai ma togafitiga lelei, e le mafai ona taofia i taimi uma.

O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻalavelave lea e aafia ai mata. O le mea sili e lamatia ai e mafai ona oʻo atu i le myopia ma le tauaso.

O le maʻisuka e faia ai puipui o capillaries e pala, o se taunuuga lea ua faʻaumatia ai. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaʻi pipisi, ma mafua ai ona vavaeese.

O le retinopathy e tupu malie, i le taimi muamua, o le maʻi e toetoe lava a le iloa. E mafai e se fomaʻi ona iloa le faʻamaʻi e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa. O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina a latou vaai i tausaga taʻitasi ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

O le isi taimi tuai o le faʻaleagaina o le maʻisuka o le ita. O le maʻi e aliali mai ma atiina ae i le gasologa o le tausaga. E aafia le toto o le tino i le Angiopathy.

O se faʻalavelave e mafua mai i le toto maualuga toto. O vailaʻau e faʻaleagaina, e manifinifi ma palamole, lea e aafia ai le metabolism i le va o masini. O le tele o taimi, o vaʻa tetele o vae ma fatu e afaina. E mafai e le angiopathy ona mafua ai le le atoatoa.

O le faʻalavelave faʻalavelave e afaina foi i le faateleina o le toto toto, ma e mafai ona atiaʻe le polyneuropathy. O le faamai i le tele o tulaga e afaina ai fiva namu i vae.

O le faailoga muamua o le polyneuropathy o le leai o se lagona. E le toe lagona e se tagata le mafanafana, vevela, tiga. O nei mea uma e mafua ai le tele o le paʻu o le paʻu. Afai o se siama e oʻo atu i le manua, o se uligā pepa, lea e ono mafua ai le gangrene.

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le maʻisuka vae e masani ona maua.O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le foliga mai o se fuainumera tele o sana, mafiafia o le paʻu, afaina o vae ma fao, faʻaogaina o ponaivi o vae. I le maʻi suka, o le faʻamaʻi tino vaivai e matua vaivai lava, o manua e malolo mo se taimi umi lava. Soʻo se faʻamaʻi, faʻafuaseʻi i se manua matala, e mafua ai le suppuration, lea e mulimuli ane avea o se ulupo.

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka?

O le puipuia o le maʻi e faalagolago i lona ituaiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent) e tupu pe a le maua le insulin i le pancreas. O le faʻamaʻi e sili atu ona faigofie i tamaiti ma tagata talavou.

I le taimi nei, e leai ni auala mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o le inisalini ua faʻamaonia mo maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae i tagata oe:

  • e mamafa tele
  • taʻitaʻia se olaga ola solo,
  • 'ai le tele o meaʻai suamalie ma gaʻo.

O le puipuiga aupito sili o le faʻamaʻi o se suiga i le olaga ma e masani lava o meaʻai:

  • oe manaʻomia e toe iloilo lau meaʻai, e le aofia ai meaai maualuga i gaʻo ma gaʻo,
  • pe a filifilia le aano po o le iʻa, e tatau ona tuʻuina atu i mea e maualalo le gaʻo,
  • E taua le 'ai atili fualaau' aina i le fiber (kapisi, kāloti, pepa logo, eggelu).

Faʻaaoga tino lelei i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2. E le o se asiasiga i le faletaalo, e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava e savali. O le mea autu i totonu o ia vasega o le natura masani lea. E tatau ona e faʻaalu pe a ma le 2.5-3 itula i vaiaso uma i le faamalositino.

O fua uma i le faʻalavelave o le a fesoasoani e puipuia ai le maʻisuka ma faʻateʻa ese ai na aʻafiaga ogaoga pe a osofaia le fatu ma le taʻavale.

Le eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le eseesega autu i le va o le muamua ma le lona lua o le maʻisuka e faalagolago i le inisalini. Faatasi ai ma le 1 ituaiga o maʻi, o se tagata e faalagolago atoatoa i le mea o le hormonal, ae o le ituaiga 2 o se predisposition ua toesea. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e iloa lenei faʻamaʻi ao laʻititi (e masani lava o le kenera). I le tulaga lona lua o le faamai, o loo tatou talanoa e uiga i tagata e sili atu ma le 45 tausaga le matua o loo mamafa, faapea foi faafitauli i le galuega o le endocrine system, pancreas.

Ae ui i lea, e tusa lava poo le a le ituaiga maʻisuka, o le faʻamaʻi e sili ona matautia. E oʻo lava i le faʻaititia ma le faʻaaoga lelei o le inisalini, o nisi faʻafitauli e tupu i luga o le taimi: o le aʻafiaga o le atiaʻe o le hypo-hyperglycemia, o le maʻisuka, ma faafitauli faʻafomaʻi. Talu ai ona o lenei, e tatau ona iloa lelei pe o le a le matautia o le maʻi, ma pe oa ni faʻafitauli e mafai ona tupu.

Maʻeu le matautia o le maʻi ma le a le mafuaʻaga

Muamua lava, o le maʻi suka o le ituaiga muamua poʻo le lua o se tulaga matautia lea e aafia ai toto toto, lea, i lalo o tulaga masani o le soifua maloloina, tuʻuina toto i totoga i totonu. E le gata i lea, o le fausiaina o se tulaga maʻi e fesootaʻi ma le faaleagaina o fatugaʻo, totoga o le vaʻaia, faʻapea foi vae, loto ma le ate. I le aluga o taimi, o le taunuuga o nei mea uma o tulaga pei o le tafe, fatu fatuga, ma le amataina o le le atoatoa, tauaso ma le leiloa o le tikeri sili ona lelei o le lagona i totonu o vae.

I le talanoa tuusaʻo e uiga i faʻamaʻi matautia o le faʻamaʻi, ou te fia tosina atu i le mea moni o faʻafitauli e mafai ona faʻalavelave ma tumau. I le matauina o foliga o le muamua, e matua fautuaina lava e te gauai atu i le mea moni o latou o le taunuuga o se paʻu mataʻutia i le suka i luga o se taimi puupuu.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafua ona o le maualuga o le toto suka i le maʻisuka ituaiga 2.

Faatasi ai ma mea e mafua ai le lamatiaga o ni faafitauli, ou te fia tosina atu i le maualuga o le hemoglobin glycated ma le faateleina o le fua o le suka toto.E le gata i lea, e le tatau ona galo se tasi e uiga i suiga faifaipea i le fua o le kulukose, lea e matua le lelei mo le tulaga lautele o le soifua maloloina. O le isi itu o le uiga ese lea o le tino o le maʻisuka, lea e aofia ai le tulaga lamatia ma se tikeri maualuga o le gafatia o totoga afaina.

Tusa lava po oa ituaiga ituaiga o maʻisuka ua uma ona iloa, e le tatau i se tasi ona galo o le le maua o le inisalini o totoe e mafai ona aafia ai le atinaʻeina o faafitauli. E mafai ona iloa lenei mea pe'ā uma ona faʻaalia le H-hormone C-peptide, lea e maua ai le puipuiga o totoga mai totonu o faʻalavelave ma mea matautia o le maʻisuka, o mea eseese e taua tele.

Hypoglycemia, ketoacidotic coma ma lactic acidosis

O le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e mafai ona fesootaʻi ma nisi o lamatiaga, o le lisi e aofia ai le hypoglycemic ma le ketoacidotic coma, faapea foi ma se tulaga talitutusa mo le acidosis lactic. Ina ia malamalama i foliga o le tulaga muamua, e matua fautuaina lava e gauai atu i le mea moni e faapea ua faia ona o le paʻu tele o le suka o le toto. Leai se aafiaga itiiti i lenei tulaga, o le le lava lea o fua talafeagai mo lona faatelevave vave. O le tele o taimi, o le coma e iloa ona o le faʻaaogaina o le ava malosi po o le malosi faaletino.

O le hypoglycemia e faigofie lava ona maua i nisi o faailoga, talanoa e uiga i ai, o tagata atamamai e gauai i le fenumiai, faalua vaaiga i mata, pe, mo se faataitaiga, gatete i vae. O isi faʻaaliga e mafai ona iloa, mo se faʻataʻitaʻiga, sili atu le vevela. Ina ia mafai ona taulimaina le tulaga, e tatau ona e 'ai se mea suamalie pe inu vai.

I soo se tulaga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa se tagata tomai faapitoa, ona e ono tupu se taunuuga o le oti.

O se tulaga lamatia tutusa o se ketoacidotic coma. I le talanoa ai i lenei mea, e tatau ona faʻalogo i vaega nei:

  • o se taunuuga o le ketoacidosis, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le metabolism,
  • o le isi itu o lenei mea o le faaputuputuina o tino o le koneta i totonu o le toto,
  • O lenei tulaga e o faatasi ma se numera o faafitauli, e pei o le gutu malogo, o le manogi o le acetone, ma le ulu o le ulu, malologa, ma le vaivai atoa.

Taliina le fesili pe o le a le lamatiaga o le maʻisuka, e le mafai e se tasi ona gauai atu i le coma i le lactic acidosis. E fesootaʻi atu i le le lelei o le gaioiga o nei totoga i totonu e pei o fatugaʻo, musika o le fatu, ma le ate - o se taunuuga o lenei mea, o le lactic acid e faʻapupulaina i totonu ma le tino atoa. I le tautalagia o foliga o le maʻisuka ma o latou faʻafitauli, e tatau ona maitau uma suʻesuʻega masani.

Suʻega taimi

Muamua lava, o tagata atamamai e gauai atu i le atinaʻe o le retinopathy, o se lino e fesoʻotai ma le vaʻa mata. E amata ona atiaʻe i le amataga o le faʻamaʻi ma faasolosolo lava ina faʻavaivaia, ma i le leai o togafitiga talafeagai e mafua ai le leai o galuega vaaia.

O le isi, e tatau ona e gauai atu i le fausiaina o nephropathy i le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e aofia ai le faatoilaloina o se tasi poʻo fatugaʻo uma e lua. O se tulaga ogaoga taua o le tulaga tuʻuina atu o le angiopathy o pito pito i lalo. E fesootaʻi ma le faʻavaeina o le gangrene (o se tasi lea o faʻaaliga o le maʻisuka vaevae) poʻo se tulaga ogaoga i le lumanaʻi.

E le gata i lea, o le taliina o le fesili pe o le a le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona gauai atu i le diabetic encephalopathy. O lo o matou talanoa e uiga i le algorithms pathological i le faiʻai lea e afaina ai ana galuega faavae, tusa lava pe o le a le ituaiga o suka suka iloa.

O le isi lamatiaga o le faamai e tatau ona mafaufauina o le faafanoga o gataga o le namu, e taua i totonu o totoga.

O lenei suiga ua taʻua o le neuropathy o le maʻisuka. E le gata i lea, o le lisi o loʻo aofia uma ai le polyneuropathy. O lona eseesega o loʻo taʻoto i le mea moni o loʻo faʻamalamalamaina i le tele o leona o soʻo se faʻamamaga i le vaega o pito i luga ma pito i lalo.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona gauai atu i se tulaga lamatia e pei o le faʻaumatia o faʻasologa ma ponaivi. O le mea e sili ona taua mo le maʻisuka e tele naua, o le tulaga ese o le manaʻoga mo togafitiga umi i le lumanaʻi. Ole faʻauiga mulimuli o le faʻamaʻi, lea e tatau foi ile gauai, e tatau ona mafaufau ole maʻi fatu o le heart or the formation of its problems, aemaise lava le faʻaleagaina o le myocardial.

E sili atu i luga o le matautia o le maʻisuka

O le gauai faʻapitoa i le lisi o faʻafitauli e tatau ona maua i le vae o le maʻisuka, lea e mafua ona o le le lelei o le tuʻuina atu o meaai paleni i totonu o fusi o vae. I le ogatotonu o vae, e mafai e le maʻi fatu ona faia, aʻo i ai se faʻalautelega o le ala o le maʻi, ua aliali mai le leaga. I le tautala e uiga i mea e fesoasoani i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina, e tatau ona gauai atu i vaisu o le nicotine, mamafa, ma le maualuga.

O le ono mafai ona atiae se ituaiga tulaga lamatia e aupito sili ona taua i tagata gasegase oe ua feagai ma le maʻisuka mo se taimi umi. O le a mafai ona faʻateʻaina le faʻavaeina o faʻafitauli ona o nisi puipuiga, e pei o, pe a mumusu e faʻaaoga faʻamaʻavae seevae poʻo se tasi e maualuga lona mulivae. E le tatau ona tatou faagaloina e sili atu le matautia o le ofuina e le gata o seevae le lelei, ae o le tasi foi e afaina ai vae.

O togafitiga nei o loʻo valaʻauina e le au atamamai faʻapitoa ma le fufuluina o aso i aso uma i le vai mafanafana.

O le siakiina o metotia na tuʻuina mai e mafai e se tasi ona tautala e uiga i le faʻaitiitia o le lamatiaga ma le atinaʻe o le maʻisuka vae lava.

Ma le isi, e tatau ona e gauai atu i se tulaga matautia i le maʻisuka, pei o le polyneuropathy. E pei ona e iloa, o maualuga toto maualuga o le suka suka mafua ai le le lava o meaʻai o namu ona o le okesene. E aʻafia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻavaeina muamua o faailoga o faʻafitauli. I le tautala e uiga i le falemaʻi autu o faʻamaoniga o le tulaga, o tagata tomai faapitoa e gauai atu i le tiga i pito i lalo. E fautuaina malosi foi e mafaufau:

  1. susunuina o lagona i totonu o maso o le tamai povi ma lagona taua o le tingling,
  2. tiga mai sina mea itiiti pe sili ona paʻi
  3. e le maluelue ma fesuisuiai.

O faʻamatalaga faʻapitoa e taʻua o le mimita, le fatuina o le manava, faʻapea foʻi ma le faʻavavevaveina o le gaioiga vaaia ma le faʻasalaga. E le tatau ona galo ia i tatou faafitauli o le leo leo, vevela ma le taleni o le fofo. E le gata i lea, o le matauina o uiga o le togafitiga, e taua le mafaufau e mafai ona avea ma ituaiga e lua: lagona-afi ma autasi. Faʻalagolago i lenei mea, o nisi o faʻaaliga e ono eseese, e faʻalagolago foi i le matua o le maʻi, nisi o faʻamaʻi pipisi.

O le mea moni, o le maʻisuka resinopathy e mafai ona fausia, ua uma ona taʻua i le taimi muamua, ae ou te fia talanoa i lenei mea auiliili. Faatasi ai ma se tulaga le mafaamatalaina o le faamai, o le mata e masani ona iloa. O le tuʻuina atu faʻasolosolo ua faia i le tele o tagata maʻi na oʻo i ai le faʻamaʻi 20 tausaga pe sili atu.

I le maitauina o mafuaʻaga autu mo lona atinaʻe, e matua fautuaina lava e faʻalogo lelei i le maualuga o le toto maualuga, vaisu o le nicotine, ma faafitauli i le gaioiga o fatugaʻo. Aua le galo e uiga i le genetic predisposition ma le maʻisuka matutua. O le isi mafuaaga mo lenei mea atonu o soo se vaega o le maitaga.

E taua le malamalama o le retinopathy e o faatasi ma le solia o le faamaoni o vaʻa toto o loʻo fafagaina le retina.

Muamua, o aʻafiaga o loʻo aʻafia ai, lea e fesoʻotaʻi ma le faateleina i le maualuga o le mafai ona mafai ona puipui o latou puipui. E taua foi le gauai atu i le fausia o le afaina ma le fausiaina o le fulaula saʻo i le vaega o le retina, lea e mafai ona tupu se tasi, lua pe sili atu taimi.

Faʻafefea ona puipuia oe lava mai le maʻisuka - puipuiga

O le a mafai ona vavaeeseina le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli ua tuʻuina mai pe a fai o loʻo iai ni puipuiga faʻapitoa. E taua lenei mea pe afai o le maʻisuka ituaiga muamua ma lona lua ua fausia, faapea foi ma isi ituaiga. E matua fautuaina lava e amata le faagasologa na tuʻuina atu i le taimi lava ua uma ona maua ai le tagata. O le mea e sili ona taua e tatau ona totogi i le mulimuli i se taumafataga maualalo.

Aua nei galo e uiga i le faatulagaina lelei o le mamafa, tausisia o tulafono faavae o amio i le atinaʻeina o le hyperglycemia. E fautuaina malosi foi e gauai atu i le leai o se faʻaitiitia vave pe taua o le maualalo o le toto i totonu o tagata. O le mea moni, e le tatau i se tasi ona galo le faaaogaina o vailaau faafomai talafeagai (e taua le mafaufau i soo se eseesega i le va oi latou). I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona taʻitaʻia se olaga soifua maloloina lautele.

O se tulaga taua tele mo le puipuiga e valaauina e tagata atamamai e faia le tutoatasi tutoatasi o le kulukose toto. O le mea lea, o loʻo fautuaina le maʻisuka e siaki a latou suʻa i aso uma, ma matau tulafono uma o le gaioiga, aemaise lava, faia i luga o se manava gaogao.

O le mea lea, i le maʻisuka malosi, o le ono tulaʻi mai e atiina ae ni faʻafitauli ma o latou tulaga lamatia e taua tele. Ina ia faaitiitia le tulaga o le avanoa, e matua fautuaina lava e feutagai ma se tagata tomai faapitoa ma ia manatua le taua o le mulimulitaʻia o ni aiaiga faapitoa ma tulaga masani.

O nei mea uma o le a mafai ai ona maua se taui sili ona lelei mo le maʻisuka ma faʻateʻa ai le atinaʻeina o taunuʻuga ogaoga, o le eseesega i le va o mea e le taua tele.

O ai o loʻo lamatia?

E leai se tasi e saogalemu mai le maʻisuka ituaiga 2, ae o nisi oi tatou e sili atu ona maʻi. E aofia ai:

  • tagata e silia i le 40
  • mamafa tele tagata
  • tagata ei ai le gaosiga o le genetic
  • tagata e mafatia i le maualuga o le toto poʻo le maʻi fatu.

O le faafitauli autu o le tele o tagata gasegase e le iloa e uiga i le maʻi i le amataga ma e le maua togafitiga faʻapitoa, e lamatia ai ni faʻafitauli matuia.

Aisea e matautia ai le maʻisuka?

O le maʻi suka, e pei lava o maʻi faʻamaʻi, o loʻo faʻaalia i se auala alualu i luma. I le maʻisuka, e tele lava ina afaina ai vaa o totoga eseese ma aʻafi.

O le mea lea, i le tulaga o le le lava o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o le aʻafiaga o le siama o le myocardial, stroke, fatu fatu fatuga, faʻafitauli o le neurology, le atoatoa, le vaaia o le tino (aofia ai le tauaso), faateleina le gangrene. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i tagata e maua i le maʻisuka ona gauai faapitoa i nei faiga ma okeni ma faia asiasiga masani. Ae o le mea aupito sili ona lamatia o le i ai muamua i le amataga, o le maʻisuka e matua maualalo lava ona uiga.

O le maʻisuka e le mafaamatalaina ma sili ona matautia. Mo le tele o vaega, mo i latou e le iloa pe faapefea ona taulimaina lenei mea.Ae ui i lea, o le toatele o tagata latou te iloa muamua o ia o le a fai mai ma le mautinoa: "O se soifuaga atoa ma le maʻisuka e mafai!" E le talafeagai? Nai lo lena!

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2?

O le faʻalauiloaina o le lamatiaga o le muamua ma taua tele i le togafitia o le maʻisuka ituaiga 2. O le isi laasaga, e sili atu le taua, o le siakiina o le tagata lava ia. O totoga ma tino e galulue lelei? E i ai se faʻaleagaina o le paʻu o vae? Ma, ioe, ua i ai le maualuga o le suka o le suka i tua atu o tulaga masani? O le muamua o le a faʻagasolo ai ona maua e le tagata maʻi se gata mai i le endocrinologist ma tagata vaʻaiti. O le lona lua ma le tolu, o le mea lelei, e mafai ona faia i le fale.

I le tulaga lautele, o le togafitiga o le maʻisuka i le amataga, e aofia ai se taumafataga faapitoa (o le laulau e taʻua o le laulau 9 mo le maʻisuka) ma, pe a tatau ai, le faʻaaogaina o fualaau o le suka. I taimi mulimuli ane, e ono manaʻomia ai insulin faaopoopo.

O le ki i le manuia i lenei mataupu faigata o faiga ia i se taimi talafeagai. Faatasi ai ma le uiga tonu i lo latou lava soifua maloloina, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona ola i se olaga atoatoa.

E faapefea ona puipuia oe lava?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo. Ae ui i lea, e mafai lava ona puipuia pe faʻatuai lona atinaʻe. Ona o le mea moni e faapea, i uluaʻi laʻasaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona le faʻaalia ni faʻamaoniga, e taua tele, aemaise lava mo tagata o loʻo aʻafia, e siakiina e le aunoa le maualuga o le toto suka.

O le taulaiga faapitoa i le puleaina o suka e tatau ona tuʻuina atu i tagata e silia ma le 40 tausaga. E mafai ona faia lenei mea ile fale itumalo. Ae peitai, mo i latou e le fiafia ma e le mafai ona faʻaalu se taimi i laina, o loʻo i ai se faigofie faigofie ma le faigofie: fuaina o le suka i le fale i le faʻaaogaina o se masini faapitoa - o se glucometer. O le faʻaaogaina o se mea faigofie e faʻaaogaina ai le thermometer masani, o taunuʻuga o suʻesuʻega e sili ona saʻo ma faʻaalia vave. O le taitaia o se suʻesuʻega e faʻaaoga ai se glucometer e le manaʻomia se aʻoaʻoga faʻapitoa ma e manatu o se auala sili lea ona faigofie e pulea ai le maualuga o le suka.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e ono aʻafia ai tagata matutua. I le avea ai o se tulafono, e sili atu le le mautonu ma e le o taimi uma e saunia ai e faʻatautaia masini fou ma masini mo i latou. I aso nei, o falemaʻi e faʻatau atu glucometers e faigofie ona faʻaaoga. Faatasi ai ma o latou tulaga sili ona lelei o masini sili ona lata mai o le le lava lea o kulini ma se lisi faigata. O loʻo i ai foi ni kulupu, pe a faamaumauina se maualuga matautia pe maualuga le maualalo o le suka o le toto, ia vave ona iloa e lē e ona le mea e fai ai se faailo leo, ma uunaiina i latou e faia ni taga vave.

Aua nei galo o le puipuiga o se togafitiga aupito sili lea, i le tulaga o le maʻisuka e sili ona taua. O le mea lea, o le glucometer o se masini lea, faatasi ai ma se thermometer ma le tonometa, e tatau ona i totonu o kosi vailaʻau uma!

Afai oe maua i le maʻisuka, e tatau ona e iloa le a le maʻisuka matautia ma le ala e ola ai i lenei siama.

Faʻasaga i tua o le maʻi suka, e le mafai ona faʻavevelaina maʻi i le tino e mafua ai le le atoatoa ma e oʻo lava i le maliu o le maʻi. E tusa ai ma fuainumera, e silia i le 4 miliona tagata e maliliu i tausaga uma mai faʻalavelave o le faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga autu o faʻafitauli o le faʻaaogaina lea o capillaries ma le faʻaoga o le tino.

O tamai vaa e maua i le retina, i le renal glomeruli, i luga o vae. O faʻamatalaga faʻapitoa ua faʻaaogaina, lea e faʻamautinoa ai le mea tonu e mataʻituina ai faafitauli:

O le susulu atu o le ata o le togafitiga, o le televave o faafitauli e mafai ona tupu.

O faʻafitauli uma o le faʻamaʻi ua vaevaeina i:

  • lanu pe vave
  • tuai po o taimi masani.

Tuua Lau Faamatalaga