Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi faʻaleagaina e mafua mai i le faateleina o le toto suka.

O le faamai e tupu ona o se faaletonu i le inisalini gaosiga, o se faaletonu i le gaioiga o le inisalini, poo mea uma nei e lua. E le gata i le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o le maʻi e faʻaalia mai i le pulelasi o le suka i le urine, o le tele o le urination, le tele o le galala, le gaʻo le gaʻo, polotini ma le mineral metabolism ma le atinaʻeina o faʻalavelave.

1. Taʻi le maʻisuka ituaiga 1 (autoimmune, idiopathic): faʻaumatia o laʻau peta pancreatic e maua ai le insulin.

2. Tafaʻi le maʻisuka ituaiga 2 - faʻatasi ai ma le le mautonu o le tino i le inisalini poʻo se faʻalavelave matuia i le inisalini gaosiga ma poʻo le leai foi o le inisiua o le tino.

3. O le maʻisuka faʻaleagaina e tupu i le taimi o le maitaga.

  • gasegase
  • maʻisuka ua mafua mai i fualaau faasaina ma isi vailaʻau,
  • faʻamaʻi pipisi e mafua ona o le maʻisuka
  • pancreatitis, faʻamaʻaloga, aveeseina o le pancreas, acromegaly, syndrome o Heren-Cushing, thyrotoxicosis ma isi.

Lototele

  • agamalu: leai ni faʻafitauli.
  • ogaoga amio: o loʻo i ai le faaleagaina o mata, fatugaʻo, neura.
  • ogaoga ogaoga: ogaoga faigata o le maʻisuka.

Faailoga o le Maʻisuka

O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi aofia ai faʻaaliga e pei o:

  • Faʻaosooso tele ma le galala tele,
  • Faateleina le manaʻo
  • Tele vaivaiga
  • Liona o le paʻu (e pei o vitiligo), vaʻai ma le urinary tract e tele lava ina matauina i tagata mamaʻi e le togafitia e avea o se taunuuga o le le atoatoa,
  • O le vaaiga mataga e mafua mai i suiga i le malamalama-faafoliga o faasalalauga o le mata.

O le maʻisuka ituaiga 1 e amata masani lava i se talavou.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i tagata e silia i le 35-40 tausaga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi o loʻo faia i luga o le faʻavae o suʻega o le toto ma le urine.

Mo le suʻesuʻega, o le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto ua fuafuaina (o se mea taua o le toe faʻafoʻiina o maualuga maualuga o suka i isi aso).

O taunuuga o le auiliiliga e masani (pe a leai se maʻi o le maʻisuka)

I luga o se manava gaogao pe 2 itula pe a uma le suʻega:

  • toto vevela - 3.3-5.5 mmol / l,
  • toto maualuga - 3.3-5.5 mmol / l,
  • plasma toto - 4-6.1 mmol / L.

Suʻega o suʻega mo le maʻisuka

  • toto vevela e sili atu i le 6.1 mmol / l,
  • toto maualuga nai lo le 6.1 mmol / l,
  • plasma toto o le sili atu i le 7.0 mmol / L.

I soo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le taimi o le taumafataga:

  • toto vevela sili atu i le 10 mmol / l,
  • toto maualuga nai lo le 11.1 mmol / l,
  • plasma toto e sili atu i le 11.1 mmol / L.

O le maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻisuka maualuga e sili atu i le 6.7-7.5%.

O le faʻamaualuga o le inisalini e le totogia e faʻaititia i le ituaiga 1, masani poʻo le faateleina i le ituaiga 2.

O le naunautaiga o le toto totoga o le kulukose mo le siamaina o le maʻisuka, e le o faia i luga o le talaaga o se gasegase tuga, lavelave po o le gasegase, e le mafai ona faaaoga fualaau oona lea e faateleina ai le mamafa o le kulukose i totonu o le toto (hormones adrenal, hormones thyroid, thiazides, beta-blockers, etc.), gasegase ma le gase o le ate.

Glucose i le urine ma le maʻisuka e naʻo le maea ai o le "pito i tua" (tusa ma le 180 mg% 9.9 mmol / L). O le tele o fesuiaiga o le laasaga ma le uiga o le faateleina i le matua o uiga ia, o le mea lea o le fuafuaina o le kulukose i le urine ua manatu o se suʻega le mautinoa ma le le faʻatuaoia. O le suega e avea o se taʻiala mataʻutia i le i ai poʻo le leai o se faʻaopoopoga taua o le suka (glucose) toto, ma, i nisi tulaga, e faʻaaogaina i aso uma e mataʻituina ai le malosi o le maʻi.

Togafiti

Gaioiga faaletino ma taumafa lelei i taimi o togafitiga

I se vaega taua o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le matauina o fautuaga o meaʻai ma le ausia o se faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o le tino e 5-10% mai le muamua, o faʻataʻitaʻiga o le suka toto e faʻaleleia atili i le masani. O se tasi o tulaga autu o le masani lea o le gaioiga faaletino (mo se faataitaiga, savali i aso taitasi mo le 30 minute, aau mo le 1 itula 3 taimi i le vaiaso). I le toto toto o le glucose o le> 13-15 mmol / L, e le fautuaina le faamalositino.

Mo le gaioiga agamalu ma le faaletino e le sili atu ma le 1 le itula, e tatau ona iai se mea faaopoopo mo le gaʻo muamua aʻo leʻi maeʻa (pe tusa ma le 15 g o vailaau faʻamalosi masini digestible mo le 40 minute o le faʻamalositino). Faatasi ai ma le malosi faaletino e sili atu i le 1 le itula ma le malosi o le taaloga, e tatau ona faaititia e le 20-50% le fualaau o le inisalini e aoga i le taimi ma i le isi 6-12 itula i le maea ai o faamalositino.

O le taumafataga ile togafitiga o le maʻisuka (laulau Numera 9) o le faʻamoemoe lea e faʻafaigofie le metabolism o le gaʻo ma puipuia ai le gaʻo o le gasegase gaʻo.

Faitau atili e uiga i mataupu faavae o meaʻai i le maʻisuka ia tatou mea eseese.

Togafitiga insulin

O sauniuniga insulin mo togafitiga o le maʻisuka e vaevaeina i ni vaega se 4, e tusa ai ma le umi o le gaioiga:

  • Gaioiga faʻataʻitaʻi (amataga o gaioiga - pe a maeʻa le 15 minute, le umi o le gaoioiga - 3-4 itula): inisalini LysPro, aspart asulin.
  • Faʻatinoga vave (o le amataga o le gaioiga pe a uma le 30 minute - 1 le itula, o le umi o le gaoioiga e 6-8 itula).
  • O le umi o le umi o le gaioiga (o le amataga o le gaioiga e maeʻa le 1-2.5 itula, o le umi o le gaoioiga e 14-20 itula).
  • Umi umi (amataga o le gaioiga ina ua mavae le 4 itula, le umi o le gaoioiga seia oo i le 28 itula).

O ituaiga o le faatonuina o le inisalini e matua lava le tagata lava ia ma ua filifilia mo tagata maʻi taitasi e le diabetesist or endocrinologist.

Inisalini pulega

A tui le inisalini i le inisiua, e tatau ona fai se paʻu paʻu ina ia alu le nila i lalo o le paʻu, ae le o totonu o le maso. E tatau ona lautele le paʻu o le paʻu, e tatau i le nila ona ulu i le paʻu i le maualuga o le 45 °, pe afai o le mafiafia o le paʻu paʻu e itiiti ifo i le umi o le nila.

A filifilia se nofoaga e tui ai, e tatau ona aloese mai le paʻu o le paʻu. E le mafai ona suia faʻaletonu nofoaga o tui. Aua le tui i lalo o le paʻu o le tauau.

  • O sauniuniga mo le inisalini pupuu e tatau ona tui i totonu o le tino gaʻo o le paʻu pito i luma o le paʻu 20-30 minute ao lei faia se taumafataga.
  • O le gasegase o le inisalini sauniuniga e tui i totonu o le gaʻo o le gaʻo o le ogavae poʻo le totoa.
  • Ole inisalini ole inisalini (humanlog poo novorpid) e vave faia aʻo le i ai se taumafataga, ma pe a manaʻomia, i le taimi poʻo le vave pe a uma se taumafataga.

O le vevela ma le faʻamalositino e faʻatupulaia ai le fua faatatau o le inisalini o le inisalini, ma faʻaitiitia ai le malulu.

Faʻamatalaga >> Maʻisuka

O le maʻi suka - O se tasi lenei o faʻamaʻi pipisi masani o tagata. O le autu autu o le maʻisuka o le faʻalauteleina o le maualuga o le toto o le kulukose, ona o le leaga o le kulukose i le tino.

O gaioiga gasegase o le tino o le tagata e faʻalagolago i le metabolism glucose. Glucose o le punaoa malosi o le tino o le tagata, ma o nisi o totoga ma fusi (faiʻai, suauu mumu) e faʻaaoga glucose faʻapitoa e pei o mea tau eletise malolosi. O le gau o oloa o le kulukose e avea o se mea mo le tuufaatasia o le tele o mea: gaʻo, proteins, tuufaatasiga o meaola (hemoglobin, cholesterol, ma isi). O le mea lea, o le solia o le kulukose o le maʻisuka i le maʻisuka e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le solia o ituaiga uma o metabolism (gaʻo, polotini, masima-masima, vai-faavae).

Matou te vaʻaia ituaiga lua o togafitiga o le maʻisuka, o loʻo i ai ni eseesega eseese e lua i tulaga o le aioio, pathogenesis ma le atinaʻe o falemaʻi, ma i tulaga o togafitiga.

Ituaiga 1 maʻisuka (o le insulin-faalagolago) o le uiga o tagata gasegase (e masani lava tamaiti ma talavou) ma o le taunuuga o le le atoatoa o le insulin i le tino. Le le atoatoa o le inisalini e mafua mai i le faʻafanoga o sela o le endocrin pancreatic lea e faʻapipiʻi ai lenei hormone. O mafuaʻaga o le oti o Langerhans sela (lipocrin cell of pancreas) e mafai ona avea ma siama viral, maʻi autoimmune, faʻalavelave faʻalavelave. O le le atoatoa o le inisalini e vave ona tupu ma e faʻaalia mai i le tino o le maʻisuka: polyuria (faʻateleina le gaosiga o gasegase), polydipsia (le maʻisia), paʻu mamafa. O le maʻisuka ituaiga 1 e faia faapitoa lava i tapenaga o le inisalini.

Ituaiga 2 maʻisuka i se isi itu, o le uiga o tagata matutua matutua. Faʻamatalaga o lona atinaʻe o le tele o meaʻai, o se olaga le talafeagai, o le le lelei o le ola. O se vaega tāua i le pathogenesis o lenei ituaiga o faʻamaʻi o loʻo faia e se faʻasologa o togafitiga. E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea o loʻo i ai le le atoatoa o le insulin (silasila i luga), ma le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini ole maualalo, o lona uiga, o le inisalini i totonu o le toto o loʻo i ai (masani i le maualuga o maualuga o le inisalio), ae o le lagona tino o le tino i le inisalini ua leiloa. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻailoaina i se faʻalauteleina o le gaosiga o le gasegase (vaitaimi o le asymptomatic) ma le faʻagasolo lemu o faʻamaoniga. I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e fesootaʻi ma le oona. I togafitiga o lenei ituaiga o maʻisuka, o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le teteʻeina o fusi o le tino i le kulukose ma faʻaitiitia le faʻafefe o le kulukose mai le gastrointestinal tract. O faʻaaogaina o insulin e na o se meafaigaluega faʻapitoa pe a tupu i le moni o le inisalini (ma le vaivai o le panocreatic endocrine).

O ituaiga uma o le faamai e tulai mai ma faigata (masani ona lamatia).

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka

Faʻamatalaga o le maʻisuka o lona uiga o le faʻamautuina o se faʻamaoniga saʻo o le faʻamaʻi: faʻamautuina le fomaʻi o le maʻi, suʻesuʻeina le tulaga lautele o le tino, ma fuafua ai faʻafitauli ua tuʻuina mai.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi: faʻamautuina le fomaʻi, suʻesuʻeina le tulaga lautele o le tino, ma faʻamaonia aʻafiaga e aʻafia ai.
O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • Polyuria (tele o gaioiga o le urine) e masani lava o le faailoga muamua o le maʻisuka. O le faateleina o le aofaiga o le urine e maua mai ona o le glucose ua soloia i le urine, lea e taofia ai le toe suia o le vai mai le urine muamua i le tulaga fatugaʻo.
  • Polydipsia (matuai galala) - o le taunuuga o le faateleina o le leiloa o le vai i le urine.
  • O le paʻu o le mamafa o se faʻaʻailoga le tumau o le maʻisuka, sili atu ona uiga o le maʻisuka ituaiga 1. E maitauina le paʻu o le mamafa e tusa lava pe faʻapupulaina mea taumafa o le tagata maʻi ma o se taunuuga o le le mafai ona gaosia o mea e gaosia e le kulukose i le leai o le inisalini. I lenei tulaga, o le a matelaina ni mea ua matelaina i le fiaai o a latou lava tamaoaiga o gaʻo ma pulu.

O faʻamaoniga o loʻo i luga e sili ona taatele mo le maʻisuka ituaiga 1. I le tulaga o lenei faʻamaʻi, e vave ona tupu faʻamaʻi. O le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e mafai ona tuʻuina mai le aso tonu o le amataga o faʻamaoniga. E masani lava, o faʻamaʻi o le maʻi e tupu pe a maeʻa se gasegase vevela poʻo se popole. O le laʻititi o le matua o le tagata gasegase o le uiga sili lea mo le maʻisuka ituaiga 1.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tele lava ina masani ona togafitia e tagata gasegase se fomaʻi e fesootaʻi ma le amataina o faʻafitauli o le maʻi. O le faʻamaʻi lava ia (aemaise i le amataga) faʻapupula e toetoe lava a le soymptomatically. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o faʻamatalaga e le o ni faʻamatalaga e iloa ai: faʻavavelaina o le tino, faʻamaʻi pipisi o le paʻu e faigata ona togafitia, gutu malulu, vaivaiga maso. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le sailia o togafitiga faafomaʻi o aʻafiaga o le faʻamaʻi: retinopathy, faʻailoga, angiopathy (faʻamaʻi pipisi o le fatu, cerebrovascular accident, vascular damage to the extremities, folasia o le tino, ma isi). E pei ona taua i luga, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taatele i tagata matutua (silia ma le 45 tausaga le matua) ma e maua mai i tua atu o le oona.

Pe a suʻesuʻeina se tagata maʻi, e tosina atu e le fomaʻi le mafaufau i le tulaga o le paʻu (mumu, sasaina) ma le palapala o le gaʻo (faʻaitiitia le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, ma le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2).

Afai e masalomia le maʻisuka, e faʻataʻitaʻiina metotia o suʻesuʻega faaopoopo.

Fuafuaina o le toto o le kulukose toto. O se tasi lea o suʻega sili ona maʻoti mo le maʻisuka. O le masani masani o le kulukose i totonu o le toto (glycemia) i luga o se manava gaogao e mai le 3.3-5.5 mmol / L. O le faateleina o le maualuga o le kulukose i luga atu o lenei vaega o loʻo taʻu mai ai le solia o le metabolism glucose. I le faʻavaeina o se siama o le maʻisuka, e tatau ona faʻavae se faʻaopoopoga o le toto o le kulukose toto i le itiiti ifo ma le lua fua faʻatatau e faia i aso eseese. O le toto sampling mo le suʻega e faia i le tele o taeao. A o lei totoina le toto, e tatau ona e mautinoa o le tagata maʻi e leʻi 'ai i se mea i le afiafi o le suʻega. E taua foi le tuʻuina atu i le tagata gasegase le mafanafana faalemafaufau i le taimi o le suʻega ina ia alofia ai le faʻaleleia atili o le kulukose o le toto e fai ma tali i se tulaga faigata.

O se metotia e sili atu ona maaleale ma maʻoti o le Glucose toleni test, lea e mafai ai e oe ona iloa faʻalavelave (natia) o le metabolism (glucose metabolism) (faʻaleagaina le gaoia o le tino ile glucose). O le suʻega e faia i le taeao pe a uma le 10-14 itula o le anapogi. I le afiafi o le suʻega, ua fautuaina le tagata maʻi e lafoai le malosi o le malosi faaletino, ava malosi ma le ulaula tapaʻa, faʻapea foʻi ma vailaʻau e faʻatele ai le mamafa o le kulukose i le toto (adrenaline, caffeine, glucocorticoids, contraceptives, ma isi). O le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vaiinu e 75 kalama o le kulukose mama. O le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faia pe a uma le 1 le itula ma le 2 pe a uma le aoga o le kulukose. O se taunuuga masani o le maualuga o le kulukose o le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L itula e lua pe a uma le aoga o le kulukose. Afai o le glucose concentration e mai le 7.8 i le 11 mmol / l, o lona uiga o le setete o le autu e manatu o le solia o le faapalese o le kulukose (prediabetes). O le siama o le maʻisuka ua faʻamautuina pe afai o le glucose e sili atu i le 11 mmol / l lua itula pe a uma le amataga o le suʻega. O se filifiliga faigofie o le maualuga o le kulukose ma se suega o le faapaleni o le kulukose e mafai ai ona iloilo le tulaga o le glycemia i le taimi o le suʻesuʻega. Ina ia iloilo le maualuga o le glycemia i se vaitaimi umi (pe tusa o le tolu masina), o le a faia se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbA1c). O le faʻavaeina o lenei koniteina e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le masani masani o lenei tuufaatasiga e le sili atu i le 5.9% (o le aofaiga o le hemoglobin content). O le siitaga i le pasene o HbA1c i luga o tulaga masani masani o loʻo faʻaalia ai se faʻaopoopoga umi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu masina talu ai. O lenei suʻega e faia i le pulea lelei o le lelei o togafitiga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Urine glucose test. E masani lava, e leai se kulukose i totonu o le uila. I le maʻisuka, o le faateleina o le glycemia e oʻo i tulaga faatauaina e mafai ai e le glucose ona pasia le pa puipui. O le faʻamoemoeina o le kulukose toto o se auala faaopoopo mo le togafitia o le maʻisuka.

Fuafuaina o le acetone i le urine (acetonuria) - o le maʻisuka e masani lava ona faigata i le faʻafitauli o le gasegase ma le atinaʻe o le ketoacidosis (faʻaputuina o meaola faʻasaina o mea vavave o gaʻo gaʻo i le toto). O le fuafuaina o tino o le ketone i le urine o se faailoga o le malosi o le tulaga o le maʻi i le ketoacidosis.

I nisi tulaga, e fuafua ai le mafuaaga o le maʻisuka, o se vaega o le inisalini ma ona metabolic products i le toto ua fuafuaina. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia po o le leai atoa o se vaega o le inisalini e leai se saʻo poʻo le pepeteni C i totonu o le toto.

Ina ia mafai ai ona iloa maʻi faʻafitauli o le maʻisuka ma faia se faʻamaoniga o le maʻi, o suʻega faaopoopo o loʻo faia: suega faʻasolosolo (retinopathy), electrocardiogram (faʻamaʻi fatu o le fatu), mea e le fiafia ai (nephropathy, le toe maualalo).

  • O le maʻi suka. Falemaʻi faʻataʻitaʻiga, tuai ona faʻalavelave, togafitiga: Textbook.-metotia, faʻamanuia, M .: Medpraktika-M, 2005
  • Dedov I.I. Maʻisuka i tamaiti ma tagata talavou, M .: GEOTAR-Media, 2007
  • Lyabakh N.N. O le maʻi suka: mataʻituina, faʻataʻitaʻiga, pulega, Rostov n / A, 2004

O le 'upega tafaʻilagi na o faʻamatalaga faʻamatalaga mo faʻamoemoega faʻamatalaga. O suʻesuʻega ma togafitiga o faʻamaʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O vailaʻau uma e faʻasaina. O faʻatalanoaga faapitoa e manaʻomia!

Fomai tipitipi faafomaʻi

E tusa ai ma le faʻamatalaga o le maʻisuka faʻamalosia e pei o se maʻi o le hyperglycemia masani na fautuaina e WHO i le B981, o le suʻesuʻega o suʻesuʻega autu o le faʻamautuina o le kulūkose o le toto.

O le maualuga o le glycemia i tagata soifua maloloina e atagia ai le tulaga o le masini o le pancreas ma e faalagolago i le auala e suʻeina ai le toto toto, le natura o le toto faataitai na faia mo suʻesuʻega (capillary, venous), tausaga, taumafa muamua, taimi aʻo leʻi 'aʻai, ma le aʻafiaga o nisi o mea faʻamalolo ma vailaʻau.

Ina ia mafai ona suʻesuʻeina le suka o le toto, o le auala Somoji-Nelson, orthotoluidine, glucose oxidase, e mafai ai ona e iloa le moni o le kulukose i totonu o le toto e aunoa ma le faʻaitiitia o mea. O faailoga masani ole glycemia i lenei tulaga e 3.33-5.55 mmol / l (60-100 mg%). (Ina ia toe manatuaina le toto o le suka, faʻaalia i mg% po o le mmol / l, faʻaaoga fua: mg% x 0.05551 = mmol / l, mmol / l x 18.02 = mg%.)

O le 'ai i le po po o le taimi lava aʻo leʻi suʻesuʻe le suʻesuʻega i le maualuga o le basal glycemia, o le meaʻai i le gaʻo, o le faʻaaogaina o fualaau o glucocorticoid, contraceptives, estrogens, groups diuretic o dichlothiazide, salicylates, adrenaline, morphine, acidic nicotinic e mafai ona saofaga i le maualuga o le suka. Dilantin.

E mafai ona iloa mai le Hyperglycemia i le talaaga o le hypokalemia, acromitaly, le maʻi o le Itenko-Cushing, glucosteromas, aldosteromas, pheochromocytomas, glucagonomas, somatostatinomas, toso-oona, manua ma le faiʻai ua paʻu, maʻi febrile, gaʻo ma le fatu fatu.

Mo le siakiina o le hyperglycemia, ua faʻaaogaina le pepa e faʻaaogaina i le glucose oxidase, peroxidase ma siama faʻamaʻaina i luma o le kulukose. Faʻaaogaina se mea masini feaveaʻi - o se glucometer lea e galue i luga o le mataupu faavae o se photocalorimeter, ma le pepa faʻataʻitaʻiina ua faʻamatalaina, e mafai ona e iloa le kulūkose i totonu o le toto i le range mai le 50 i le 800 mg%.

O le faʻaitiitia o le kulukose toto e fesoʻotai ma mea masani e matauina i faʻamaʻi e mafua mai i le hyperinsulinism faʻamaoni poʻo le aiga, umi o le matelaina ma le faʻamalositino faaletino, ava malosi.

, , , , , , , , , , , , , , ,

O suʻega tautala e faʻaaogaina ai le faʻapalepale kullukose

O le tele o faʻaaogaina o suʻega o le toleniga o le kulukose o le gutu o le gutu i le 75 g o le kulukose ma ona fesuiaiga, faʻapea foʻi ma le suʻega o le taeao (postprandial hyperglycemia).

O le suega o le faapalepale kullusese (SPT), e tusa ai ma le WHO (recommendation) (1980), o se suʻesuʻega o le anapogi glycemia ma itula uma mo le 2 itula i le maeʻa o le 75 g glucose. Mo tamaiti suʻesuʻeina, e fautuaina le avega o le kulukose, e faavae i luga o le 1.75 g mo le 1 kilokalama o le mamafa o le tino (ae le silia le 75 g).

O se tulaga talafeagai mo le suʻega, o tagata gasegase ma meaai e tatau ona le itiiti ifo i le 150-200 g o meaʻai i le aso mo ni nai aso ao le i faia, talu ai o le faʻaitiitia o le aofaʻi o gaʻo (e aofia ai ma le faigofie) e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka, lea e faʻaosofia ai le siama.

O suiga i le toto e taua i tagata soifua maloloina e maualalo le glucose faapalepale, faapea foi ma taunuuga taufaasese pe a faʻaaogaina le suʻega o le faapaleni o le kulukose o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

2 itula i le maea o le faamalositino

Talu mai le maualuga o le suka o le toto i le 2 itula i le maea ai o le utaina o le kulukose o le mea pito sili lea ona taua i le iloiloina o le glycemia i le taimi o se suʻega o le faapaleniu o le glucose, o le WHO Expert Committee on Diabetes na tuuina mai se faapuupuuga mo le tele o suʻesuʻega. E tutusa lava le mea e masani ai, ae ui i lea, o le toto toto e naʻo le 2 itula pe a uma le utaina o le kulukose.

Ina ia suʻesuʻe toleniga o le kulukose i totonu o le falemaʻi ma i luga o se mea i fafo, e mafai ona faʻaaogaina se suʻega ma se uta o carbohydrates. I lenei tulaga, e tatau i le mataupu ona 'ai i le taeao o le taumafataga o loʻo i ai le sili atu ma le 120 g o vailaʻau' olo, 30 g lea e tatau ona faigofie ona digestible (suka, jam, jam). O le suʻega toto o le suka e faia i le 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao O le suʻega e faʻamaonia ai le solia o le faapaleni o le kulukose i le mea e tupu ai le sili atu i le 8.33 mmol / l (mo le glucose mama).

O isi suʻega o le kulūkose-loading e leai ni faʻamanuiaga faʻapitoa, e tusa ai ma tagata tomai faapitoa WHO.

I faʻamaʻi o le gastrointestinal tract faatasi ai ma le faʻavaivaia o le kulūsesese (kulupu o le gastric post-resection, malabsorption), e faʻaaogaina ai se suʻega o le kulukose.

Metotia mo le suʻesuʻega o le glucosuria

O le urine o tagata soifua maloloina e aofia ai sina aofaiga itiiti o le kulukose - 0.001-0.015%, o le 0.01-0.15 g / l.

O le tele o metotia falesuesue, o le maualuga ole maualuga o le kulukose i totonu o le uila e le o fuafuaina. O se siitaga laʻititi i glucosuria, oʻo atu i le 0.025-0.070% (0.25-0.7 g / l), o loʻo matauina i pepe faatoa fananau mai i le amataga o le 2 vaiaso ma le matutua atu i le 60 tausaga. O le faʻaaogaina o le kulukose i le urine i tagata ua oti a latou tane e itiiti le faalagolago i le aofaʻi o meaʻai i le taumafataga, ae e mafai ona faateleina i le 2-3 taimi pe a faatusatusa i le masani i le talaaga o se taumafataga maualuga-carb pe a maeʻa le anapogi po o le suʻega o le kulukose.

I se suʻesuʻega auiliili o le faitau aofaʻi ina ia iloa ai le maʻisuka maʻi, o loʻo faʻaaogaina ia faʻamatalaga e vave ona iloa ai le glucosuria. Glukotest indicator pepa (o le gaosiga o le Reagent plant, Riga) e matua maualuga lona taua ma lagona lelei. O se pepa faʻaalia faapena e gaosia e kamupani mai fafo i lalo o le igoa o le suʻega, falemaʻi, glucotest, biofan, ma isi. O le faailoga o le pepa o loʻo faʻaaogaina i se tuufaatasiga e aofia ai le kullukose oxidase, peroxidase, ma le ortholidine. O se fasipepa (lanu samasama) e tuʻu ifo i le urini; i le i ai o le kulukose, o le pepa e suia lanu mai le lanumoana lanumoana i le lanumoana pe a maeʻa le 10 sekone ona o le faʻamaʻiina o le ortholidine i luma o le kulukose. O le maaleale o ituaiga o pepa o loo faailoa atu i luga o le pepa e mai le 0.015 i le 0.1% (0.15-1 g / l), ae na o le kulukose e maua i le urine e aunoa ma le faaitiitia o mea. Ina ia iloa le glucosuria, e tatau ona e faʻaogaina i aso uma pe faʻapenaina i totonu o le 2-3 itula i le maeʻa o le taumafataga o le taeao.

Glucosuria na maua i se tasi o auala ua taua i luga e le o se faailoga o le siama o le maʻisuka. Glucosuria e mafai ona afua mai i le maʻisuka, maʻitaga, fatu fatuga (pyelonephritis, gasegase ma le masani, nephrosis), Fanconi syndrome.

Gelaglobin Glycosylated

O auala e mafai ai ona iloa le hyperglycemia e le tumau e aofia ai le faʻamautuina o proteins glycosylated, o le taimi o le i ai i totonu o le tino e mai le 2 i le 12 vaiaso. Faʻafesoʻotaʻi le kulukose, latou te faʻapipiʻiina, peiseai, e fai ma sui o le ituaiga masini e manatuaina ai mea o loʻo teu ai faʻamatalaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ("Glucose memory"). Hemoglobin A i tagata maloloina e aofia ai sina vaega itiiti o le hemoglobin A1s, lea e aofia ai le kulukose. Faʻasoga (Glycosylated Hemoglobin (HbA1s) o le 4-6% o le aofaiga atoa o le hemoglobin. I tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka faʻatasi ai ma le hyperglycemia faifai pea ma le faʻavaivaia o le kulukosesesese (ma le hyperglycemia), o le faagasologa o le faʻaofiina o le kulukose i le hemoclobin molumula e faʻalauteleina, lea o loʻo faʻatasi ma le faateleina o le vaega HLA1s. Talu ai nei, o isi vaega ninii o le hemoglobin - A1a ma A1blea ei ai foi le malosi e fusifusia ai i le kulukose. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le numera hemoglobin A atoa1 i le toto e sili atu i le 9-10% - o se tau taua o tagata soifua maloloina. O le hyperglycemia e maua mai i luga ole a maua faatasi ma le faateleina ole maualuga o le hemoglobin A.1 ma A1s i totonu o le 2-3 masina (i le taimi o le toto toto mumu) ma pe a maeʻa le faʻamautuina o le suka toto. Laʻau chromatography poʻo musika calorimetry e faʻaaogaina e fuafua ai hemoglobin glycosylated.

Fuafuaga o le fructosamine i le toto toto

Fructosamines e aofia i le vaega o le toto glycosylated ma le protein. Latou te tulaʻi mai i le faagasologa o le le o le enzymatic glycosylation o proteins i le taimi o le fausiaina o alimimine, ona sosoo ai lea ma le ketoamine. O le faateleina o le mea o iai le fructosamine (ketoamine) i le toto toto e atagia ai le faateleina o le glucose toto mo le 1-3 vaiaso. O le gaioiga mulimuli o le gaioiga o le faʻafouina lea, o le maualuga o loʻo fuafuaina i le spectrographically. O le toto toto o tagata soifua maloloina e aofia ai le 2-2.8 mmol / L fructosamine, ma i le tulaga o le faʻavaivaia o le kulukose - atili.

, , , , , , , , , , , , ,

C pepide fuafuaina

O lona maualuga i le toto na faatagaina ai i tatou e iloilo le tulaga o le P-cell of the pancreas. O le pepide C ua fuafuaina e faʻaaoga ai kosi o le suʻega eletise. O lona masani lelei i tagata soifua maloloina o le 0.1-1.79 nmol / L, e tusa ai ma le pusa faataitai o le kamupani Hoechst, poo le 0.17-0.99 nmol / L, e tusa ai ma le kamupani Byk-Mallin-crodt (1 nmol / L = 1 ng / ml x 0.33). I maʻi ma le maʻisuka ituaiga I, o le maualuga o le C-peptide ua faaitiitia, i le ituaiga II o le maʻisuka e masani ona maualuga pe maualuga, ma o tagata mamaʻi e maua i le insulinoma ua faateleina. I le maualuga o le C-peptide, e mafai e se tasi ona faamasino e uiga i le manava o le inisalini, e aofia ai ma le talaaga o le togafitiga o le inisalini.

, , , , , ,

Tolbutamide suega (saunia e Unger ma Madison)

A maeʻa le suʻeina o le toto i luga o se manava gaogao, 20 ml o le 5% o le vaifofo o le tolbutamide o loʻo faʻatonuina ma le le faʻaleauau i le tagata gasegase ma a maeʻa le 30 minute e toe suʻesuʻeina le suka o le toto. I tagata soifua maloloina, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le suka i le sili atu i le 30%, ma i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka - itiiti ifo ma le 30% o le vaega muamua. I tagata gasegase ma le insulinoma, o le toto toto e pa'ū ile sili atu i le 50%.

, , , , ,

Afai na tulai mai le maʻi i le laʻitiiti po o le talavou ma mo se vaitaimi uumi e ala i le faʻaofiina o le insulin, o le fesili o le i ai o le ituaiga o maʻi suka e le o masalosalo. O se faʻalavelave talitutusa e tupu i le siama o le maʻisuka ituaiga II, pe afai o le maʻi e totogi i meaʻai po o vailaau oona e maualalo ai le suka. O faigata e masani lava ona tulai mai pe a manaomia se tagata maʻi e muamua ona agavaa e pei o le mafatia i le maʻisuka ituaiga II e tatau ona siitia atu i le togafitiga o le insulin. E tusa ma le 10% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II ei ai le leona autoimmune o le tamaʻi motu o le pancreas, ma o le fesili o le ituaiga o maʻisuka ua naʻo le fesoasoani a se suʻega faapitoa. O se auala e faatagaina ai i lenei tulaga e faʻavae le ituaiga o maʻisuka o le suʻesuʻega o le C-peptide. O tulaga masani poʻo maualuga maualuga i le toto toto e faʻamaonia ai le suʻesuʻega o le ituaiga II, ma matua maualalo - ituaiga I.

Metotia mo le faailoaina o le gasegase o le kulukose vaivai (NTG)

O le toatele o tagata ei ai le NTG mafai e iloa e aofia ai tamaiti o matua e lua o loʻo maua i le maʻisuka, o se masaga ola maloloina o le mea lava e tasi, pe afai o le maʻi lona lua e maua i le maʻisuka (aemaise lava le II) tina na fananau mai tamaiti e mamafa le 4 kilokalama pe sili atu foi, ma tagata gasegase foi ituaiga aʻu maʻi suka. O le i ai o le histocompatibility i faʻalapotopotoga eseese o le maʻisuka suʻesuʻeina o antigens HLA i faʻapotopotoga eseese e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga I. E mafai ona faʻaalia i le mumu o foliga pe a maeʻa le 40-50 ml o le uaina po o le vodka, pe afai e muamua (12 itula i le taeao) i le ave 0.25 g o le chlorpropamide. E talitonuina i tagata na muaʻi fuafuaina e maua i le maʻisuka, i lalo o le malosi o le chlorpropamide ma le ava malosi, faʻafouina o enkephalini ma le faʻalauteleina o vaʻa toto o le paʻu e tupu.

O le solia o le kulupu o le kulukose e tatau ona aofia ai le "maʻi o le le atoatoa o le inisalini", lea e faʻaalia i faʻalavelave faʻapitoa o le hypoglycemia tuusaʻo, faapea foi (le faateleina o le tino o le tagata maʻi, lea atonu e muamua atu i le atinaʻe o le NTG poʻo le maʻisuka maʻi i le tele o tausaga. O faailoilo o le GTT i mataupu i lenei laasaga o loʻo faʻaalia i le ituaiga hyperpasulinemic curve curve.

O le iloa o le microbetiopathy o le maʻisuka, o metotia o mea taua, biopsy taua o le paʻu, maso, gums, manava, vavae, ma fatugaʻo ua faʻaaogaina. Malamalama i le miti malamalama e mafai ai ona e iloa le faateleina o le mimitila ma le perithelium, suiga i le puipui o le puipui ma le argyrophilic wall o arterioles, venules ma capillaries. I le faʻaaogaina o le microscopy electron, o le faʻamalosia o le kasulu pito i lalo o le capillary e mafai ona iloa ma fuaina.

Ina ia iloa le togafitiga o le totoga o le faaaliga vaaia, e tusa ai ma fautuaga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le RSFSR (1973), e tatau ona fuafuaina le faigata ma le vaaiga. I le faʻaaogaina o le biomicroscopy o le pito i tua o le mata, o suiga fesuiaiga i le conjunctiva, limb, ma le iris e mafai ona iloa. Faʻataʻitaʻiga o le ophthalmoscopy ma le angiography o le fluorescence e mafai ai ona suʻe le setete o vaʻa vaʻa ma faʻaalia faailoga ma le malosi o le retinopathy o le maʻisuka.

O suʻesuʻega muamua o le nephropathy o le maʻisuka e maua i le sailia o microalbuminuria ma le pipisi biopsy o fatugaʻo. O faʻaaliga o le nephropathy o le maʻisuka e tatau ona vaʻavaʻavaʻaʻi mai i le masani ai o le koko. O le tele o faailoga iloga o le: leukocyturia i le tuufaatasiga ma le bacteriuria, o le le mautonu ma le suiga i le vaega faalilolilo o le toefaoga, ua faateleina le faasea o le beta2-microglobulin ma faʻamaʻi. Mo le nephromicrocangiopathy o le maʻisuka e aunoa ma le pyelonephritis, e le o matauina se faateleina i le mulimuli.

O le suʻesuʻega o le neuropathy o le maʻisuka e faʻavae i luga o faʻamatalaga o se suʻega a le tagata suʻesuʻe e le neurologist faʻaaoga metotia, e aofia ai le electromyography, pe'ā tatau ai. O le neuropathy autonic e maua i le fuaina o le fesuiaiga o cardiointervals (lea e faaitiitia i tagata mamaʻi) ma faia se suega masani, suesuega o le autonomic index, ma isi.

Tuua Lau Faamatalaga