E faʻapefea ona tofotofoina mo le maʻisuka?

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "o a suʻega e pasia pe ae masalomia le maʻisuka" faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Tests mo masalomia o le maʻisuka: o le a le mea e tatau ona ave?

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani. Pe a tupu, e maualuga le kulukose toto ona o le atinaʻe o le le lava o le inisalini gaosiga i le maʻisuka ituaiga 1 ma le le mafai ona tali atu i le insulin i le maʻisuka ituaiga 2.

E tusa ma le kuata oi latou e maua i le maʻisuka latou te le o iloa o latou gasegase, aua o faʻamaoniga i se taimi vave e le masani ona logoina.

Ina ia mafai ona iloa le maʻisuka i le vave e mafai ai ma filifili togafitiga talafeagai, e tatau ona e suʻesuʻeina. Mo lenei, o loʻo faia ai suʻesuʻega toto ma urine.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka e faʻafuaseʻi ona aliali mai - faatasi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, ma atiina ae i luga o le taimi - e le o le insulin-toto type 2 diabetes.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona afaina ai tagata talavou ma tamaiti.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, e manaʻomia se faʻatalanoaga faanatinati faʻapitoa:

  1. O le fia inu tele e amata ona pagatia.
  2. Faʻamatalaga faifaipea ma le faʻaaogaina.
  3. Vaivai.
  4. Tesea
  5. Paʻu mamafa.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai tamaiti o matua oe maua i le maʻisuka, oe na maua i le viral infections pe afai e sili atu i le 4.5 kilokalama i le taimi na fanau mai ai, ma nisi faʻamaʻi gasegase, ma le maualalo ole puipuiga.

Mo ia tamaiti, o le faʻaalia o uiga o le galala ma le mamafa o le mamafa o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka ma le ogaoga o le faaleagaina o le pancreas, o lea la ei ai muamua mea e te manaʻomia e faʻafesootaʻi ai le falemaʻi:

  • Faateleina le manaʻo e 'ai le selu
  • E faigata ona tumau se malologa i mea taumafa - o loʻo i ai se fiaai ma se maʻi tiga
  • E tasi le itula pe lua pe a uma ona 'ai, e aliali mai vaivaiga.
  • Paʻu faʻamaʻi - neurodermatitis, siama, paʻu vevela.
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o faailoilo manino e aliali mai i le mavae ai o se taimi umi talu ona faateleina le kulūkose o le toto, e aafia ai le tele o fafine pe a uma le 45 tausaga, aemaise lava i se olaga le talafeagai, mamafa tele. O le mea lea, e fautuaina i lenei tausaga, tagata uma lava, e tusa lava po o le a le i ai o faailoga, siaki le maualuga o le kulukose o le toto i le tausaga.

Pe a oʻo mai faʻamaoniga nei, e tatau ona faia faʻamalosi:

  1. Talia, matagogo.
  2. Rasū i luga o le paʻu.
  3. O le vevela ma le suamalie o le paʻu (sosolo o alofilima ma vae).
  4. Tingling or numbness i ou tamatamai lima.
  5. Tuʻuina i totonu o le potu.
  6. Leiloloa o le vaaiga mamao.
  7. Maʻa faʻamaʻi pipisi.
  8. Vaivai, vaivai tele.
  9. Tele le fiaai.
  10. Faʻasologa faifaipea, aemaise i le po.
  11. Tui, manua e faʻamalolōina, foliga o le fatu.
  12. O le mamafa e le fesoʻotaʻi ma mea e le lelei ai meaʻai.
  13. Faʻatasi ma le vavao o le pulou mo tane e silia ma le 102 cm, fafine - 88 cm.

O nei faʻaʻailoga e ono aliali mai i le maeʻa ai o se tulaga ogaoga faigata, muamua pancreatitis, siama viral.

O nei mea uma e tatau ona avea ma se taimi mo se asiasiga i le fomaʻi e fuafua ai po o a suʻega e manaʻomia ona fai e faʻamaonia pe le aofia ai le siama o le maʻisuka.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia mo le filifilia o le maʻisuka o:

  1. Se suʻega toto mo le kulukose.
  2. Glucose toleni test.
  3. Tulaga o le hemoglobin glycated.
  4. Fuafuaina o le C-reactive protein.
  5. O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faia e avea ma uluai suʻega mo le maʻisuka ma ua faʻaalia mo masalomia masalomia o le gaʻo gaʻo, ma faʻamaʻi ate, i le taimi o le maʻitaga, faʻateleina le mamafa ma faʻamaʻi maʻi.

O loʻo faia i luga o se manava gaogao, mai i le taumafataga mulimuli e tatau ona sili atu i le valu itula. Suʻesuʻeina i le taeao. Aʻo leʻi faia le suʻega, e sili atu le vaʻaia o le gaioiga faaletino.

Faʻalagolago i le auiliiliga o fuainumera, o taunuuga e mafai ona eseese numera. I le averesi, o le masani o loʻo iai i le va o le 4.1 i le 5.9 mmol / L.

I tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto, ae ia suesue i le gafatia o le pancreas e tali atu ai i le faateleina o le kulukose, o le suega o le toleniga o le glucose (GTT). O loʻo faʻaali mai ai le gasegase o le gaʻo gaʻo. Faʻaaliga mo GTT:

  • O le mamafa.
  • Toto maualuga.
  • Siʻitia le suka i le taimi o le maitaga.
  • Polycystic ovary.
  • Faʻi maʻi.
  • Faʻaaoga umi o hormones.
  • Furunculosis ma maʻi faʻasolosolo.

Sauniuniga mo le suʻega: tolu aso aʻo leʻi faia le suʻega, aua le faia ni suiga i le masani masani, inu vai i le masani masani, aloese mai mea e sili atu ona suamalie, e tatau ona e inu le ava mo le aso, e le tatau ona e ulaula ma inuina le kofe i le aso o le suʻega.

Suʻega: i le taeao i luga o se manava gaogao, a maeʻa le 10-14 itula o le fiaai, ua fuaina le kulūkose, ona tatau ai lea i le maʻi ona suʻe le 75 g o le kulukose i le vai. A maeʻa lena, o le kulukose e fuaina i le tasi le itula ma le lua itula mulimuli ane.

Suʻega o suʻega: e oʻo atu i le 7.8 mmol / l - o le masani lea, mai le 7.8 i le 11.1 mmol / l - le faʻaleagaina o le metabolic (prediabetes), mea uma e maualuga atu i le 11.1 - maʻisuka.

O le hemoglobin glycated e atagia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai. E tatau ona tuʻuina atu ile tolu masina, ia iloa uma le amataga o le maʻisuka ma iloilo le aoga o le togafitiga ua faatonuina.

Sauniuniga mo auʻiliʻiliga: faʻaalu i le taeao i luga o se manava gaogao. E le tatau ona i ai ni faʻalavelave faʻalavelave ma le mamafa o le toto i le 2-3 aso mulimuli.

Fuaina e avea o se pasene o le aofaiga o le hemoglobin. E masani lava, 4.5 - 6.5%, o le laasaga o le prediabetes e 6-6.5%, o le maʻisuka e sili atu nai lo le 6.5%.

O le faʻamatalaga o le C-reactive protein o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le faʻaleagaina o le pancreas. Ua faailoa mai mo suesuega ile:

  • Sueina o le suka i le urine.
  • Faʻamatalaga faʻaalia o le maʻisuka, aʻo faitau kulūkose masani.
  • Faʻatasi ai ma le genetic predisposition i le maʻisuka.
  • Faailoa faailoga o le maʻisuka ao maitaga.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e faʻaaogaina le aspirin, vitamini C, tui, faʻamaʻi. O loʻo faia i luga o se manava gaogao, pe a uma le 10 itula o le fiaʻai, i le aso o le suʻega e mafai ona e inu naʻo vai, e le mafai ona e ulaula, 'ai meaai. Latou te ave toto mai se vein.

O le masani mo le C-peptide mai le 298 i le 1324 pmol / L. I le maʻisuka ituaiga 2, e maualuga atu, o le laʻasaga laʻititi e mafai ona i ai i le ituaiga 1 ma togafitiga insulin.

E masani lava, e le tatau ona i ai ni suka i suʻesuʻega o le urine. Mo suʻesuʻega, e mafai ona e ave se taeao o le urine poʻo aso uma. O le ituaiga ituaiga o siama ua sili atu ona malamalama. Mo le aoina tatau o urina i aso uma, e tatau ona e usitaia tulafono:

O le taeao e tuʻuina atu i totonu o le atigipusa e sili atu ma le ono itula i le maeʻa. O isi togi e aoina i se pusa mama.

Mo se aso e le mafai ona e 'aina tamato, beets, citrus fruits, carrots, pumpkins, buckwheat.

Afai e maua le suka i le faʻasolosolo ma le faʻaaogaina o togafitiga e mafai ona mafua ai lona faateleina - pancreatitis i totonu o le gaioiga mamafa, mumu, faʻaaogaina o fualaau oona, ua maua i le maʻisuka.

Mo suʻesuʻega loloto ma i le tulaga o le masalosalo i le siama, e mafai ona faia ia suʻega nei:

  • Fuafuaga o le maualuga o le inisalini: o le masani e mai i le 15 i le 180 mmol / l, afai e maualalo, o le ituaiga o le maʻisuka ituaiga insulin-type 1, afai o le inisalini e maualuga atu nai lo le masani poʻo i totonu o tapulaa masani, o le a faʻaalia ai le ituaiga lona lua.
  • O vailaau peta-cell pancreatic ua fuafuaina mo le vave suʻesuʻe poʻo le predisposition e faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 1.
  • Togafitiga i le inisalini e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma i vailaʻau.
  • Faʻamatalaga o se faailoga o le maʻisuka - o mea faʻapipiʻi i le GAD. O se porotini faapitoa lenei, o mea faʻapomaʻi e mafai ona lima tausaga aʻo lumanaʻi le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e te masalomia le maʻisuka, e taua tele le faia o se suʻega i se taimi vave lava ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave lamatia o le ola. E taua tele le iloa le auala e iloa ai le maʻisuka. O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe mea e manaʻomia ona e suʻeina mo le maʻisuka.

O a suʻega e tatau ona fai pe afai e te masalomia le maʻisuka: igoa o le autu ma suʻesuʻega faaopoopo

E masani lava o tagata o loʻo mafatia i le maʻi o le endocrine e mafua ai a latou faailoga i le matua, vaivai le tumau, leai se moe, ma isi.

Sei o tatou iloiloina po o fea suʻega mo le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i tagata taitoatasi ina ia latou iloa ai o latou tulaga i le taimi, o lona uiga ia puipuia i latou lava mai iʻuga leaga o le kulukose maualuga.

O a faailoga e te manaʻomia e siaki ai le maʻisuka i le falemaʻi?

O se auiliiliga e mafai ai e oe ona fuafua le mea o loʻo i ai i le kulukose i totonu o le toto e avanoa mo tagata uma - e mafai ona matua faʻamaonia i totonu o soʻo se fomaʻi, pe totogi pe lautele.

Faailoga e faʻaalia ai e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi:

O le mamafa o faʻamaoniga e faalagolago i le umi o le maʻi, o uiga taʻitasi o le tino o le tagata, faʻapea foʻi le ituaiga o maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le masani masani, lea e taua o le lona lua, o loʻo faʻaalia i le faifai malie o le tulaga, o le toatele o tagata latou te vaʻai i faafitauli io latou tino ua leva ona i ai i se tulaga maualuga .ads-mob-1

I le avea ai o se tulafono, o le toʻatele o tagata o loʻo masalomia le i ai o ni faʻalavelave faʻasoesa i totonu o latou tino liliu atu muamua i le fomaʻi.

I le faʻatulagaina o se suʻega toto mo le kulukose, e fesuiaʻi e le fomaʻi ona taunuuga, ma afai e talafeagai, auina atu le tagata i le endocrinologist.

Afai o le suka e masani lava, o le galuega a le fomaʻi o le sailia lea o isi mafuaʻaga o faʻafitauli le lelei. E mafai foi ona e liliu atu i se suʻega o oe lava, talu ai o togafitiga o le maʻisuka o soo se ituaiga o le agavaa o se fomaʻi.

Pau lava le faafitauli o le mamao mai i faʻalapotopotoga faʻapitoa a le setete o loʻo iai lenei fomaʻi

O a suʻega e manaʻomia ona ou tofotofoina mo le maʻisuka?

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai le tele o suʻesuʻega i le taimi e tasi. Faʻafetai i se fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia, e mafai e le fomaʻi ona iloa le ogaoga o le soliga o le gaosiga o le gaʻo, le ituaiga o faʻamaʻi, ma isi mea, lea e mafai ai e oe ona faʻatonuina togafitiga talafeagai.

O lea la, o suʻesuʻega nei e manaʻomia:

  1. suega o le kulukose toto. E tuʻuina saʻo i se manava gaogao, mai se tamaʻi lima po o se vein. O se taunuuga ua aloaia e pei o masani i le va o le 4.1 i le 5.9 mmol / l,
  2. fuafuaga o le hemoglobin glycated. O le mea sili ona taua o le faʻapipiʻiina o mea e faigofie ona iloa ai le ogaoga o faʻalavelave i le tino. Faʻaalia le maualuga o le kulukose o le toto mo le tolu masina i luma atu o le aoina o le biomaterial. E le pei o se faʻataʻitaʻiga o le toto, lea e sili ona faalagolago i meaʻai ma le tele o mea e aʻafia ai, o le hemoglobin glycated e mafai ai e oe ona iloa le ata moni o le maʻi. Tulaga masani e oo i le 30 tausaga: itiiti ifo i le 5.5%, e oʻo atu i le 50 - e le sili atu i lo le 6.5%, i le matua - e oʻo atu i le 7%,
  3. Glucose toleni test. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga (faʻamalositino) e mafai ai ona e fuafua pe faʻapefea ona faʻafefiloi le suka i le tino. O le toto e ave i luga o se manava gaogao, ona tuuina atu lea i le tagata maʻi se vaifofo o le kulukose e inu ai, pe a uma le tasi ma le lua itula, ona toe ave lea o le biomaterial. O se aoga e oo atu i le 7.8 mmol / L o le a masani ai, mai le 7.8 i le 11.1 mmol / L - tulaga prediabetic, e sili atu i le 11.1 - le maʻisuka,
  4. fuafuaga o le C-reactive protein. Faʻaalia pe faʻafefea ona aʻafia le pancreas. Tulaga masani: 298 i le 1324 mmol / l. O le suʻega e faia faʻatasi ai ma le gasegase o le maʻisuka, i le taimi o le maitaga, ma pe afai foi o le toto kulukose o se mea e masani ai, ma o loʻo i ai le faʻailoga o le tino gasegase o le gaʻo.

O le a le igoa o le suʻega o le toto e faʻamaonia ai le maʻisuka?

I le faaopoopo atu i suʻega o loʻo lisi atu i luga, o le tuʻuina atu o se faʻatagaga i le mauaina o le maʻisuka, e mafai ona faʻataʻitaʻiina isi suʻesuʻega faaopoopo.

O igoa nei o suʻesuʻega faaopoopo:

  • inisalini tulaga
  • fuafuaina o se faailoga o le maʻisuka,
  • siakiina o fomaʻi i insulin ma peta beta o le pancreas.

O nei suʻega e sili atu ona "vaapiapi", o la latou gafatia e tatau ona faʻamaonia e se fomaʻi.

Vaʻaia eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O lenei ituaiga o siama e masani lava ona faia i le taimi o le uluai suesuega e faailoa ai se ituaiga faapitoa o le maʻisuka. I le avea ai o se faʻavae, o le mea o loʻo iai i le maualuga o le insulin i totonu o le toto o se tagata ua ave.

Faʻalagolago i taunuuga, o se tasi o ituaiga o maʻisuka e iloga:

  • angiopathic
  • neurotic
  • tuufaatasia.

O le auiliiliga e mafai ai foi ona e iloa lelei le eseesega o le maʻi o loo i ai nei ma se tulaga ua taʻua o "prediabetes".

I le tulaga lona lua, o le faʻasaʻoina o meaai paleni ma le olaga e mafai ai ona aloese mai le faʻateleina o le tulaga, e tusa lava pe leai ni vailaʻau.

O se tagata ua maua i le maʻisuka e tatau ona lesitala i se falemaʻi i lona nofoaga e nofo ai, i se nofoaga faapitoa, poʻo se ofisa fomaʻi totogi.

Faamoemoega: ia mataʻituina auala o togafitiga, faʻapea foi ma le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave lea e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga ogaoga o le tulaga .ads-mob-1

O le mea lea, o le togafitiga faafomaʻi o loʻo taua i lalo:

Algorithm mo le fuafuaina o le suka i le fale

O le auala sili ona faigofie ma sili ona taatele o le faʻaaogaina o se glucometer. O lenei masini e tatau ona avanoa mo tagata uma ua maua i le maʻisuka.

Talosaga o sampling toto:

  • fufuluina lelei ou lima i fasimoli,
  • faʻafesoʻotaʻi le pupuʻu sina vaega itiiti ina ia pipii le toto i lenei nofoaga,
  • togafitia le nofoaga ma se antiseptic, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se ie faʻapitoa e mafai ona faʻaaogaina poʻo le fulufulu mamoe ua susu i le ava malosi,
  • pa ua i ai se nila e leai ni mea e gaosia. I luga o mita ole glucose o aso nei, ia na o le kiliki i le button "Amata", ma o le a tupu le afaina,
  • pe a oʻo mai le toto, faʻaaogaina i le reagent (faʻamaumauga),
  • o se togitogi ua gaugau i le ava malosi, e pipii atu i le nofoaga o poloka.

E na o se tagata e manaʻomia le iloiloga o le iuga ma tusi i luga o le pepa ma le aso ma le taimi. Talu ai o fomaʻi e fautuaina le suʻeina o suka i le tele o taimi i le aso, e tatau ona e tausia pea sea "tusi o talaaga" i taimi uma .ads-mob-2

E tusa o a suʻega e tatau ona e ave mo le maʻisuka, i le vitio:

O le suʻesuʻeina o le maʻisuka e le faigata tele - pe a uma ona iloiloina taunuʻuga o na o le tolu i le fa suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona fatuina se ata atoa o le maʻi, faʻamaonia togafitiga faʻamalositino, faʻapea foi ma le tuʻuina atu o fautuaga e uiga i meaʻai ma ituaiga olaga.

E naʻo le tasi le faafitauli i le taimi nei - o maʻi e sau i le fomaʻi i tulaga maualuga, o lea matou te fautuaina le togafitia lelei o lou soifua maloloina - o le a faʻaolaina oe mai le le atoatoa ma le oti.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Afai e te masalomia le maʻisuka, e fautuaina le tagata maʻi e faia se seti o suʻega e faʻamaonia ai le siama, fuafua le ituaiga ma le laasaga o le maʻi. Ina ia faamanino le ata o le falemaʻi, atonu e talafeagai le mataʻituina o le gaioiga o le tino, pancreas, concentrated sugar, faapea foʻi ma aʻafiaga mai isi totoga ma isi mea.

E faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faʻaalia i le vave poʻo le matua, faʻavave vave pe sili atu foʻi le taimi. E manaʻomia lou suʻeina o le maʻisuka pe a oʻo mai faailoilo lapatai nei:

  • ogaoga galalala ma le malulu gutu, fiaai pea,
  • sili atu ma le masani ona faia, aemaise i le po,
  • vaivaiga ma le le lava, pogisa, leai se aoga po o se tupe mama,
  • malogo, suamalie ma fulufulu i luga o le paʻu, faʻapea foʻi ma manuʻa le lelei ma faʻamalolo, paʻu, tingling poʻo le paʻu i tamatamailima,
  • sasaina i totonu o le potu
  • faanenefu vaaiga,
  • faʻateleina le vavao o le puʻu i fafine - e sili i le 88 cm, i alii - e sili atu ma le 102 cm.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona tutupu pe a mavae se tulaga faʻalavelave, muamua pancreatitis poʻo faʻamaʻi pipisi o se natura viral. Afai e te maitauina se tasi pe sili atu foi o nei mea ofoofogia, aua le faatuai e asiasi i se fomaʻi.

O suʻega toto o se tasi lea o auala e sili ona faatuatuaina e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka. O le tele o faʻamatalaga i lenei itu, o se suʻesuʻega i le maualuga o le kulukose ma le hemoglobin glycated, le suʻega o le toleniga o le kulukose.

O le suega o le faapalepale o le glucose o se suega faigofie lea e faʻamaonia mo masalomia o le gaʻo o le gaʻo gaʻo. O loʻo faʻaalia foi mo faʻamaʻi pipisi, maitaga, faʻamaʻi pipisi. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao 8 itula pe a uma le taumafataga mulimuli pe mulimuli ane. I le afiafi o le sampling samples, o le gaoioiga faaletino e tatau ona le aofia ai. O le fua faatatau masani e eseese mai le 4.1-5.9 mmol / L.

O le suʻega o le kulukose o le toto ua faʻamaonia pe afai e iloa faailoga o le maʻisuka faatasi ai ma faitauga kulūkose masani. O le suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa ai le le mautonu o le gaʻo gaʻo. Ua fautuaina mo le mamafa, maualuga toto maualuga, maualuga le suka i le maitaga, polycystic ovaries, maʻi o le ate. E tatau ona faʻataunuʻu pe afai e te inuina fualaau faʻasaina mo se taimi umi pe mafatia i le furunculosis ma le maʻi faʻasolosolo. O le suʻega e manaʻomia ai sauniuniga. Mo le tolu aso, e tatau ona e 'ai masani ma inuina le tele o vai, aloese mai le soona inu. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e fautuaina e aua le inuina le ava malosi, kofe, poʻo le asu. Ole suesuega e faia i le 12-14 itula pe a uma ona 'ai. Muamua, ua fuaina le faasinusili o le suka i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea e le tagata maʻi se vaifofo o le 100 ml o le vai ma le 75 g o le kulukose, ma o le suesuega e toe faia pe a uma le 1 ma le 2 itula. E masani lava, o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l, i le 7.8-11.1 mmol / l, ua maua ai le maʻisuka, ma e sili atu nai lo le 11.1 mmol / l, o le maʻisuka malosi.

O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea e atagia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i taʻiala taʻitasi uma, o le a faʻaalia ai le amataga o le maʻi suka poʻo le iloiloga o le aafiaga o togafitiga. O le auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. E le tatau ona i ai se faʻalavelave mamafa o le toto poʻo le faʻalavelave i totonu o le 2-3 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega. E masani lava, o le 4.5-6.5% ua maitauina, faatasi ai ma fomaʻi - 6-6.5%, ma le maʻisuka - sili atu i le 6.5%.

Afai e masalomia le maʻisuka, o se suʻega o le urine e mafai ona vave faʻaalia ai mea le talafeagai e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi. I le maʻisuka, e tatau ona faia suʻega nei.

  • Urinalysis Mo le totogi i luga o se manava leai. O le i ai o le suka i totonu o le urine o le a faʻaalia ai le maʻisuka. E masani lava, ua le o auai.
  • Urinalysis Faʻatagaina oe e tuʻu le fua faʻatatau o le kulukose i le urine i le aso. Mo le aoina saʻo, o le taeao o le taeao e tuʻuina atu i le sili atu i le 6 itula i le maeʻa o le aoina, o le isi e aoina i totonu o se pusa mama. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai i tamato, beets, citrus fruits, carrots, pumpkin, buckwheat.
  • Fuataga mo microalbumin. O le i ai o le porotini o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli e fesoʻotaʻi ma metabolic processes. I le tulaga o le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, o le maʻisuka nephropathy, ma i le tulaga o le maʻisuka e le o le insulin, o le atinaʻeina o faʻafitauli mai le cardiovascular system. E masani lava, e le o iai le polotini pe ua matauina i ni mea laiti. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le faʻatupulaʻia o le microalbumin i fatugaʻo e faʻaleleia. O le uila o le taeao e fetaui lelei mo suʻesuʻega: o le vaega muamua e faʻafefe, o le lona lua e aoina i se pusa ma ave i le fale suesue.
  • Fuataga mo tino o le ketone. O faailoga ia o le le lelei o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. O tino o Ketone ua faʻamoemoeina i tulaga suʻesuʻe ile Naselson, e ala i le tali atu ile sodium nitroprusside, e le suʻega a Gerhardt, poʻo le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga.

I le faaopoopo atu i le suʻesuʻeina o le urine ma le toto mo le kulukose ma le polotini, ua iloa e tagata atamamai se numera o suʻega ua faʻataʻitaʻiina mo masalomia o le maʻisuka ma e mafai ona iloa ai le solia o gaioiga mai totonu. O le suʻesuʻega e mafai ona faʻamaonia e se suʻega C-peptide, faʻamalosi i pancreatic beta sela, glutamic acid decarboxylase ma leptin.

C-peptide o se faailoga o le maualuga o le faaleagaina i le pancreas. I le faʻaaogaina o le suʻega, e mafai ona e pikiina se fualaau o le insulin. E masani lava, o le C-peptide o le 0.5-2.0 μg / L; O le suʻesuʻega e faia i le maeʻa o le 10 itula o le fiaai, i le aso o le suʻega e le mafai ona e ulaula ma 'ai, e mafai ona e inu vai.

O se suʻega mo faʻamaʻi faʻamalosi i pancreatic beta sela e fesoasoani e iloa le maʻisuka ituaiga 1. I le i ai o fomaʻi, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻavaivaia.

Glutamic acid decarboxylase faʻateleina i faʻamaʻi o le autoimmune - thyroiditis, ania mama, type 1 diabetes. O se taunuuga lelei e maua i le 60-80% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma i le 1% o tagata soifua maloloina. O faʻamatalaga e faʻatagaina ai oe e iloa fomaʻi ma mea faʻapitoa o le faʻamaʻi, e fuafua ai le faʻalavelave faʻalavelave, e vavalo ai le faʻavaeina o le inisalini faalagolago i le maʻisuka ituaiga 2.

Leptin o se hamu satisite lea e faʻatele ai le susunuina o le gaʻo o le tino. O laʻititi le maualuga o le leptin levels e maitauina i meaai maualalo-calorie, anorexia. O le maualuga o le hormone o se soa o le tele o meaʻai paleni, ova, ituaiga 2 maʻisuka. O le auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma le 12 itula o le anapogi. O le aso ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e vaʻaia le ava malosi ma meaʻai gaʻo, mo le 3 itula - sikaleti ma le kofe.

O iloiloga e mafai ai ona faʻamasinoina ma le maualuga le mautinoa o le i ai o le maʻisuka, ma lona ituaiga ma le tikeri o faʻafitauli e fesootaʻi ai. O lo latou faʻafeiloaʻiga e tatau ona fetaui lelei, ma matau uma fautuaga a le fomaʻi. A leai, e te ono lamatia le mauaina o se mea le saʻo.

O a suʻega e tatau ona faia e iloa ai le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tutusa lava lea ei ai le fesuiaiga o le natura. O le faʻamautinoaga e faʻavae i luga o le mea moni o loʻo i ai se faaletonu i le tino o le tagata, e taʻitaʻia ai le maualuga o le kulukose i le tino. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni o le inisalini e gaosia i le le lava o aofaiga ma o lona gaosiga e le tatau ona tupu.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te le masalomia lenei mea, ona e masani ona le faʻaalia tele ia faailoga i se taimi vave o le maʻi. Ina ia mafai ona puipuia oe lava, e fuafua ai le ituaiga o maʻi ma maua mai fautuaga mai le endocrinologist, e taua le suʻeina o le toto ma le urine i le taimi e fuafua ai lou maʻisuka.

O i latou e leʻi feagai lava ma se faʻamaʻi e tatau ona iloa pea uiga autu o le amataina o le faʻamaʻi ina ia mafai ona tali atu ia i latou i se taimi talafeagai ma puipuia i latou lava.

O faʻamuamua muamua o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • lagona o le fiainu
  • vaivaiga
  • paleni mamafa
  • faʻaauau faifaipea
  • vavao.

I le lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga 1 o tamaiti ia na aafia o latou matua i le faʻamaʻi poʻo maua ni faʻamaʻi viral. I totonu o se tamaititi, o le paʻu o le mamafa ma le fiainu e faʻaalia ai le faaleagaina i le masaniga masani o le pancreas. Ae ui i lea, o uluaʻi faʻamaoniga i lenei faʻafitauli o:

  • naunau e ai le tele o mea suamalie,
  • fiaai pea
  • foliga mai o ulu ulu
  • le afaina o maʻi paʻu,
  • faʻaleagaina i le tino vaaia.

I alii ma tamaitai, o le maʻisuka e tutusa. E mafua ai ona foliga mai e le o galue malosi, mamafa, le paleni meaai. Ina ia puipuia oe lava ma amata le faagasologa o le toe faaleleia i le taimi, e fautuaina e te foai toto i le 12 masina e suesue ai le aofaʻi o kulukose i le tino.

O ituaiga autu o suʻega toto mo le kulukose

Ina ia mafai ona fuafua le tele o le maʻi ma tusia se fuafuaga togafitiga i le taimi, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faatonuina nei ituaiga o suʻega io latou maʻi:

  • Suʻega lautele o le toto, lea e mafai ai ona e maua na o le aofaʻiga o le dextrose i le toto. O lenei auiliiliga e sili atu ona fesootaʻi i le puipuia o mea, o le mea lea, faatasi ai ma le manino manino, e mafai e le fomaʻi ona faatonuina nisi suʻesuʻega saʻo.
  • Toto toto e suesue ai le faʻasoa o fructosamine. E mafai ai e oe ona suʻe faʻamaonia saʻo o le kulukose sa i totonu o le tino 14-20 aso ao leʻi faia le suʻega.
  • O le suʻesuʻega o le maualuga o le faʻafanoga, faʻatasi ai ma le toto sampling i luga o se manava gaogao ma le faʻaaogaina o le kulukose - glucose toleni texts. Fesoasoani e saili le aofaʻi o le kulukose i le plasma ma faʻamaonia ai faʻafitauli o le tino.
  • O se suʻega lea e mafai ai e oe ona fuafua le C-peptide, faitau fualaʻau e maua ai le insulin.
  • Fuafuaina o le maualuga o le maualuga o le eletise, lea e ono eseese ona o le atinaʻe o le maʻisuka.
  • Iloiloina o fatugaʻo. Faʻatagaina oe e fuafua le nephropathy o le maʻisuka po o isi maʻi o fatugaʻo.
  • Iloiloina o le tupe. I le taimi o le maʻi suka, o se tagata ua i ai se faʻafitauli leaga, o le mea lea e taua ai lenei faiga i le siama o le maʻisuka.

O teine ​​ua maʻitaga ua faʻamaonia se suega o le faapalepale kullusese e faʻaitiitia ai le ono mafai ona faateleina le mamafa o le tino o le fetal.

Ina ia maua le taunuʻuga sili ona moni pe a uma ona suʻe se suʻega toto mo le kulukose, e tatau ona e sau sauni muamua ma faʻatino lelei i le mea e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e 'ai i le 8 itula aʻo leʻi amataina le toto.

Aʻo leʻi faia se suʻega, e fautuaina oe e inuina vailaʻau faʻamalosi poʻo vai manino mo le 8 itula. E taua tele le tuʻuina atu o le ava malosi, sikaleti ma isi masaniga leaga.

E le gata i lea, aua e te auai i gaoioiga faʻaletino, ina ia aua le faʻaseseina ai taunuuga. O tulaga faigata e i ai sona aafiaga i luga o le aofaʻi o suka, o lea ao lei ave le toto, e tatau ona e puipuia oe lava i le tele e mafai ai mai lagona le lelei.

E faʻasaina le faia o se faʻataʻitaʻiga i taimi o faʻamaʻi pipisi, aua o ia tulaga e faʻapupulaina ai le kulukose. Afai e ave e le tagata maʻi fualaau aʻo leʻi ave le toto, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

Sueina o le maʻisuka fua o le suʻega toto

Mo alii ma tamaitai matutua, o fua masani o le glucose e 3.3 - 5.5 mmol / L, pe a ave le toto mai le tamatamai lima, ma le 3.7 - 6.1 mmol / L pe a suʻe se suʻega toto mai se vein.

A oʻo i le sili atu i le 5.5 mmol / L, o le tagata maʻi e maua ile fomaʻi. Afai o le aofai o le suka "e taavale solo" mo le 6.1 mmol / l, ona fai mai lea o le fomaʻi le maʻisuka.

Ae mo tamaiti, o le maualuga o le suka i pepe ei lalo ifo o le 5 tausaga mai le 3.3 i le 5 mmol / l. I pepe faatoa fananau mai, o lenei faailoga e amata mai i le 2.8 i le 4.4 mmol / L.

Talu ai ona o le faaopoopo i le aofaʻi o le kulukose, ua fuafua e fomaʻi le maualuga o le fructosamine, e tatau ona e manatua ona faailoga masani:

  • I tagata matutua, latou te 205-285 μmol / L.
  • I tamaiti - 195-271 μmol / L.

Afai e maualuga tele faʻamau, o le maʻisuka e le vave ona mauaina. E mafai foi ona faauigaina o le manava o le faiʻai, le mautonu o le faiʻai.

O se suʻega faʻamaʻi mo masalomia o le maʻisuka e faʻamalosia. E mafua ona o le mea moni e faapea, i lalo o tulaga masani, e le tatau ona aofia ai le suka i le urine. O le mea lea, afai o iai, o loʻo faʻaalia ai se faafitauli.

Mo le mauaina o tali sao, e taua tele le tausisi i tulafono faavae ua faʻatuina e tagata tomai faapitoa:

  • Faʻesea fualaau suamalie, buckwheat, kāloti, tamato ma beets mai le meaai (24 itula ao lei faia le suʻega).
  • Tuʻu i luga le mimoli na faʻapipiʻiina e sili atu nai lo le 6 itula.

I le faaopoopo atu i le togafitia o le maʻisuka, o le suka i le uila e mafai ona taʻu mai ai le tupu mai o faʻamaʻi pipisi ma pancreatitis.

E pei ona iai i le suʻega o le toto, e tusa ai ma iuga o le siakiina o le mataupu o le urine, o tagata tomai faapitoa e fuafuaina le i ai o mea sese mai le masani. Afai oi ai, ona faʻaalia ai lea o faʻafitauli ua aliali mai, e aofia ai le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau i le endocrinologist ona faatonuina togafitiga talafeagai, sao o le suka, siaki toto ma cholesterol, ma tusi fautuaga i luga o se taumafa maualalo.

E tatau ona faia le urinalysis ia le itiiti ifo i le tasi i le 6 masina. O lenei mea o le a fesoasoani i le amataga o le maʻisuka ina ia pulea le tulaga ma tali atu i soʻo se faʻalavelave i taimi talafeagai.

O loʻo i ai se faʻavae o le faʻataʻitaʻiga, lea e faia e tusa ai ma le metotia o tehstakannogo samples. E fesoasoani tele e iloa ai le afaina o le tino o le urinary system, faʻapea foi le fuafuaina o lona nofoaga.

Pe a suʻesuʻeina le urine, e tatau i se tagata soifua maloloina ona i ai iuga nei:

  • Lautele - 1.012 g / l-1022 g / l.
  • Le leai o pusa, faʻamaʻi pipisi, sigi, salts, suka.
  • Le manogi, paolo (urine e tatau ona manino).

E mafai foi ona e faʻaaoga fasi sikola e suʻesuʻe ai le tuufaatasiga o le urine. E taua tele le gauai atu i le leai o se tuai i le taimi e teu ai ina ia taunuʻu le taunuʻuga e mafai. O fasi pepa e taua o le kulupu. Mo le suʻega, e tatau ona e tuu i lalo le kulupu i le urine ma faʻatali mo ni nai sekone. A maeʻa le 60-100 sekone, o le a suia le lanu.

E taua le faatusatusaina o lenei iuga i le mea o loʻo taʻua i luga o le pusa. Afai e leai ni faʻafitauli o se tagata, e le tatau ona suia lona lanu.

O le mea sili ona lelei i le faʻaogaina o le faigofie lea ma faigofie. Ole laʻititi laʻititi e mafai ai ona tausia i taimi uma ia oe, ina ia, afai e tatau ai, e vave ona e faia lenei ituaiga o tusitusiga.

O suʻega suʻega o se meafaigaluega lelei tele mo tagata ua faʻamalosi e siakiina pea le tele o le suka i totonu o latou toto ma urine.

Afai ei ai ni masalosaloga a le fomaʻi e uiga i le siama, e mafai ona ia faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi e faia nisi suʻesuʻega loloto:

  • Ole aofaiga o le inisalini.
  • Faʻafeiloaʻiga i peta sela.
  • Faailoga o le maʻisuka.

I se tulaga masani i tagata, o le inisalini e le sili atu i le 180 mmol / l, pe afai o le fuainumera e faaitiitia i le maualuga o le 14, ona maua ai lea e le endocrinologists le maʻisuka o le ituaiga muamua. A oʻo ina sili atu le maualuga o le inisalini, o loʻo faʻaalia ai le foliga mai o se ituaiga lona lua o faʻamaʻi.

E pei o auupega e faʻafeiloaʻi ai siama, latou te fesoasoani e fuafua se vavave i le atinaʻeina o le ituaiga muamua o le maʻisuka e oʻo lava i le taimi muamua o lona atinaʻe.

Afai ei ai se masalosaloga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i le taimi ma faia se suʻesuʻega, o se taunuuga o le a maua ai e le fomaʻi se ata atoatoa o le soifua maloloina o le maʻi ma o le a mafai ona faʻamalosia togafitiga mo lona vave vave manuia.

O se matafaioi taua e faia iʻuga o le suʻega mo le hemoglobin glycated, lea e tatau ona faʻatinoina ia le itiiti ifo i le 2 taimi i le 12 masina. O lenei suʻesuʻega e taua i le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, e faʻaaoga foi e pulea ai le faʻamaʻi.

E le pei o isi suʻesuʻega, o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona faʻamaonia atili le soifua maloloina o le tagata maʻi:

  1. Saili le aoga o le togafitiga na faatonuina e le fomai pe a iloa le maʻisuka.
  2. Saili le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi (e tupu i le maualuga o le hemoglobin glycosylated).

E tusa ai ma le poto masani o endocrinologists, faatasi ai ma le faaitiitia taimi o lenei hemoglobin e 10 pasene pe sili atu foi, o loo i ai se avanoa e faaitiitia ai le lamatiaga o le fatuina o le retinopathy o le maʻisuka, e oo atu ai i le tauaso.

I le taimi o le maitaga, e masani lava ona faia lenei suʻega teine, aua e mafai ai e oe ona vaʻai i le maʻi suka ma puipuia le pepe mai le foliga mai o faʻamaʻi ma faʻafitauli.


  1. Vladislav, Vladimirovich Privolnev vae o le maʻisuka / Vladislav Vladimirovich Privolnev, Valery Stepanovich Zabrosaev und Nikolai Vasilevich Danilenkov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2013 .-- 151 itu.

  2. Libert L. L. L. Faʻalavelave faʻalavelave o le faʻaleleia o feusuaiga, Fomaʻi - M., 2012. - 232 itu.

  3. Natalya, Sergeevna Chilikina Coronary heart disease and type 2 diabetes meliitus / Natalya Sergeevna Chilikina, Akhmed Sheikhovich Khasaev und Sagadulla Abdullatipovich Abusuev. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2014 .-- 124 i.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Maʻi suka: mafuaʻaga, faʻamaoniga, taunuuga

I le tino o le tagata, o le pancreas o le tino e nafa ma le gaosia o le insulin. O loʻo galue malosi o ia i le gaosia o le suka i le kulukose. I lalo ole aʻafiaga o nisi itu, e mafai ona tupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o se taunuuga o le faʻalavelaveina o le pancreas, lea e le mafai ona maua ai se vevela taua tele. O le taunuʻuga talafeagai o le faʻapipiʻiina o le tele o suka i totonu o le toto, lea e faʻatasi ma le urine. I le taimi lava lea e tasi, o le faagasologa o le vai gasegase ua faʻalavelaveina: o sel o le tino e le mafai ona taofiofi le vai, lea e amata ona tupu ai fatugaʻo i le faateleina o le atuatuvale. O le mea lea, a maua se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto poo le urini a se tagata, atonu e masalomia e le fomaʻi le maʻisuka.

Ua vaevaeina le faamai i ituaiga e lua:

  1. Inisalini faalagolago. I le tele o tulaga, o le maʻi o le maʻisuka e ogaoga. O le maʻi e maua ai le natura, ole maʻi e manaʻomia i taimi uma le faʻaofiina o se hormone.
  2. Leʻo le inisalini tutoʻatasi. Faatasi ai ma lenei tino o le tino e leai se lagona i le hormone. Togafitiga e aofia ai se taumafataga faapitoa ma le faʻaitiitia malie o le mamafa o le tino. O le faʻaofiina o le inisalini e faʻatalanoaina i na o mataupu e le masani ai.

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka:

  • faʻasologa o togafitiga
  • mamafa tele
  • fomaʻi faʻamaʻi,
  • viral infections
  • popolega faalemafaufau-faalelagona,
  • tausaga e sili atu i le 40 tausaga.

O se vaega o le faʻamaʻi o lona siʻitia lona alualu i luma. I le taimi muamua lava, atonu e le mafai e se tagata ona maitauina soʻo se faailoga, ona amata manino mai lea o faailoga nei:

  • matagogo
  • polydipsia (soona inu tele, lea e toetoe a le mafai ona faamalieina)
  • faʻateleina i meaʻai o aso taitasi,
  • suamalie ma le mago o le paʻu,
  • vaivaiga maso
  • o se toso malosi pe, i se isi itu, o le faateleina o le mamafa o le tino,
  • faʻateleina le sosolo
  • faʻavaveina o le faʻamalositino o mea e faʻamalosi ai, tipi, ma isi

Afai e maua se tasi pe sili atu faʻamaoniga, e tatau ona vave pasia suega mo le maʻi suka, lea o le a taʻu mai e le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o suʻesuʻega ua faʻamatalaina uma i le urine ma le toto.

Faatasi ai ma le le saogalemu i se fomai, ua alualu i luma le faamaʻi:

  • mafaufau le lelei
  • E masani lava ona popole popolega o migraine
  • e tupu le ate i le lapopoa,
  • ei ai le tiga i totonu o le loto,
  • o loʻo i ai se lagona faʻaletonu i pito maualalo,
  • lagona o le paʻu ua faʻaitiitia, ua solia la latou amio saʻo,
  • maualuga le toto
  • fulafula o foliga ma vae
  • mafaufauga ua afaina
  • maʻi manogi o le acetone.

O le ogaoga o le faʻamaʻi tonu e faalagolago i le umi o le hyperglycemia (o se tulaga e masani ona maualuga le maualuga o le suka o le toto). A aunoa ma se togafitiga faafomaʻi, o le a faasolosolo malie lava ona aʻafia uma totoga ma mamanu uma.

Urinalysis

I le taimi nei, o le suʻesuʻega o le urine o se tasi lea o metotia falesuesue masani mo le suʻesuʻeina o faʻafitauli eseese.

E tatau ona aoina le biomaterial i le taeao, pe a uma ona toe ala. Lelei mo le auiliiliga o se vaega itiiti o le mimii masani. Muamua e te manaʻomia le faʻamalositino o faʻamaʻi ma faʻamaʻele maeʻaeʻa i se solo mama.

E tusa ai ma taunuʻuga o le auiliiliga lautele, e le tatau ona i ai le kulukose i le urine. E naʻo sina laʻititi laʻititi e oo atu i le 0.8 mmol / L e mafai ona faatagaina, talu mai le afiafi e mafai e le tagata maʻi ona 'ai meaʻai suamalie.

Afai e maualuga le kulukose o le toto, e faatonuina e le fomaʻi ni suega faaopoopo. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea e le mafai ona faia se suʻesuʻega saʻo i luga o le faʻavae o iuga o le suʻesuʻega e tasi, talu ai o le hyperglycemia o se faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi. Ae ui i lea, afai o le maualuga o le kulukose i le urine e 10 mmol / L pe sili atu, e toetoe lava o taimi uma e faailoa mai ai le i ai o le maʻisuka. I lenei tulaga, e vave ona taʻitaʻi le tagata maʻi i le endocrinologist.

Urinalysis

E tatau ona aoina le biomaterial research i totonu o le 24 itula. O lenei auiliiliga mo le maʻisuka e agavaa, o lona uiga, o le siama ua faamaonia pe leai.

O le aoina o le Urine e tatau ona faʻatino i le tausisia o tulafono uma, talu ai o le faʻatuatuaina o taunuuga e faalagolago i lenei mea.

O le aso ao lei faia le suʻesuʻega (leai se mea) mai le taumafataga, e tatau ona faʻaesea:

  • Fale faʻafiafia
  • falaoamata oloa
  • meli.

E faatagaina e faaopoopo 1 teaspoon ti suka i le lauti poʻo le kofe. Ina ia aloese mai le suia o le lanu o le urine, e le fautuaina le faʻaaogaina o oloa e mafai ona pisia (mo se faataitaiga, beets, currants, kāloti).

Ina ia aoina le mimi, e tatau ona e saunia se ipu mama e tolu-lita. E le o amanaʻia le faʻasolosolo o le taeao, ae na o vaega mulimuli ane e sasaaina i totonu o le tane. O le fagu o le urini e tatau ona i ai i totonu o le pusaaisa.

A maeʻa le 24 itula, e tatau ona faʻafefiloi ma le faʻafefiloi le urine i aso taitasi, sasaa i totonu o se pusa tioata e mafai ona faʻaaogaina ile 100-200 ml ma ave i le fale suesue. Afai e maua le suka i le biomaterial, o le suʻeina o le toto mo le faʻapalepale o le kulukose e toe faʻatulagaina.

Urinalysis mo le protein

O le lona tolu o tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua faʻaleagaina le toe gaioiga. O le suʻesuʻega e aofia ai le faia o suʻega mo microalbuminuria ma proteinuria. O taunuuga lelei e taʻu mai ai o le gasegase o le faamai ua faigata tele i le nephropathy o le maʻisuka - o se tulaga e le mafai ai e gaʻo ona atoatoa ona faatino a latou galuega. O le mea lea, o foliga mai o le porotini i le urini ua taʻu mai ai se taimi tuai o le faʻamaʻi, pe a toetoe a le mafai ona faʻagesegese le faagasologa o lona atinaʻe.

O le suega o le maʻisuka e masani lava pe a fai o le maualuga o le microalbumin i le urine e itiiti ifo ma le 30 mg / aso. Mo suʻesuʻega e tatau ona aoina le taeao o le urine.

Urinalysis mo tino o le ketone

O nei vailaau o mea gaosia i le gataifale lea e faia i le ate. E masani lava, e le tatau ona iloa tino ketone i le taimi o suʻesuʻega lautele, o lenei suʻesuʻega o le maʻisuka e tatau ona tofotofoina pe a iai se manogi o le acetone i le uila ma le afu.

E mafua mai ona o le leai o le inisalini, o le tino ua amata ona paʻu i lalo le gaʻo. O le taunuuga o lenei faagasologa o se faateleina i le maualuga o le acetone i totonu o le toto, lea e afaina i le vevela ma le urine.

O le suʻesuʻega e le manaʻomia ai sauniuniga ma le faʻaeteete, ua lava lea e fai ai le tumama faʻapitoa ma aoina mai le taeao.

Suʻeina o le toto

A oʻo mai se faʻamaʻi, o le kulukose o le maualuga e faʻapupulaina i totonu o le mea e pipii ai le vai. O lenei suʻesuʻega e le o se auʻiliʻiliga patino mo le maʻisuka, ae o loʻo faʻaalia i tagata uma i le taimi o suʻega faafomaʻi ma aʻo leʻi faia le taotoga. Afai e maualuga le kulūkose, o loʻo faʻatulagaina isi metotia o suʻesuʻega falesuesue.

O le biomaterial o le vevela ma le toto toto. Pe a faʻamatalaina taunuuga, e taua tele le mafaufau, aua o le a eseese. O le masani o se faailoga lea e le sili atu i le 5.5 mmol / l, pe a aveese le toto mai se tamatamailima, e le silia le 6.1 mmol / l - pe mai se vein.

Glucose toleni test

O le maʻisuka e mafai ona i ai se fomaʻi le tumau. Pe a taitaia suʻesuʻega masani, e matua faigata lava ona iloa, o le mea lea, i sina masalosaloga, ua faatonuina e le fomaʻi se suega o le faapaleni kullukose.

O suʻesuʻega mo le maʻi o le maʻisuka latent e mafai ona faʻaalia ai le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, lea e le afaina, ae ua afaina ai le tino. O le faailo mai le 4.5 i le 6.9 mmol / l e masalomia pe afai e ave le toto i luga o se manava leai.

I le avea ai o se vaega o le siama o le maʻisuka, o le auʻiliʻiliga e aofia ai le tuʻuina atu o faʻamatalaga faʻamaonia faʻatoʻa tolu:

  • 1 le taimi - i luga o se manava gaogao (masani i le 5.5 mmol / l),
  • 2 taimi - 1 le itula talu ona faʻaaogaina se vaifofo e aofia ai le kulukose (faʻavae masani i le 9.2 mmol / l),
  • 3 taimi - pe a ma le 2 itula (masani i le 8 mmol / l).

Afai, i le faaiuga o le suʻesuʻega, o le kulūkose e le pa'ū i le laasaga muamua, o lona uiga o le maʻisuka.

Gasegase hemoglobin glycated

O se tasi o mea sili ona taua i le siama o maʻi. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le sili atu o le hemoglobin atoa o le a faʻamalieina.

Ole auʻiliʻiliga e maua ai faʻamatalaga e uiga i le glucose i totonu o le 3 masina talu ai. O le tulaga masani o se faailoga o le itiiti ifo i le 5.7%. Afai e sili atu i le 6.5%, ua faʻamaonia e avea ma faailoga o le maʻisuka.

E te le manaʻomia sauniuni mo le suʻesuʻega, e mafai ona e foaʻi toto i soo se taimi o le aso.

Suʻesuʻega Faʻamatalaga

Aʻo leʻi aoina le urine, e te le manaʻomia le faia o ni gaioiga faapitoa. Ua lava le faia o le tumama o tino ma faamamago lelei ina ia le ulu atu microbes i le siama. E le manaʻomia foi i le afiafi e 'ai meaʻai ma meaai lelei e ono afaina ai le urine. Mo le aoina, e fautuaina e faʻaaoga se pusa faʻaaoga mo le urine, lea e mafai ona faʻatau i soo se fale talavai.

A o lei suʻeina le toto mo le maʻisuka pe afai foi e te masalomia, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  1. Mo le 8-12 itula, soo se taumafataga e tatau ona le aofia ai. E faʻasaina foi le inuina o le ava malosi ma meainu suamalie. E mafai ona inu naʻo vai mama.
  2. Mo se aso e tatau ona e lafoai le gaioiga faʻaletino, faʻapea foʻi ma aloese mai popolega faʻalagona-lagona.
  3. I le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e matua faasaina le ulaula ma fufulu ou nifo i se paʻu o loʻo i ai le suka.
  4. Mo ni nai aso, e taua le taofi mo sina taimi le taofi o fualaau. Afai e le mafai ona faia e tusa ai ma faʻamatalaga, e tatau ona e logoina lau fomaʻi, aua o vailaʻau e aafia ai le toto suka.

I le faʻaopoopoga, e leʻo faia le suʻesuʻega i le taimi lava e maeʻa ai faʻataʻitaʻiga o le physiotherapeutic ma faʻataʻitaʻiga e ala i metotia metotia.

Tuua Lau Faamatalaga