Iniseti puupuu: igoa o fualaau sili ona lelei

O tapenaga o le inisalini o se vaega o togafitiga faʻapitoa o le insulin-faʻalagolago ma le inisalini-e manaʻomia le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O se tasi o faʻafitauli matautia o le faʻamaʻi o se faʻafitauli ogaoga. O le togafitiga o le inisalini pupuu e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto, ma 'alofia ai aʻafiaga ogaoga.

Faʻatinoga o gaioiga

O le faʻafitauli o le gasegase e mafua ai se faʻalavelave i le faiga o le kulupu ma le faʻamalosi. E masani lava, e avea o se punavai o le malosi mo le tino. Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas o loʻo aʻafia i le tufatufaina ma le felauaiga o le kulukose. I le maʻisuka, o le endocrin system e le mafai ona fausiaina i se aofaiga tele.

O le inisalini gaosi pupuu na faia pe a ma le 20 tausaga talu ai. O le tutusa o le homone tagata e maua i auala e lua. O le muamua e auala mai i le inisinia o le kenera: o le faʻapipiʻi o siama gasegase ma le faʻavaeina o le hormone mai le proinsulin e maua mai ia i latou. O le lona lua o le gaosia o se hormone e faʻavae i luga o inisalini manu - puaa po o vine.

A maeʻa le puleaina, o le inisalini puupuu e fusifusia i faʻaaliga i luga o le membrane, ona ulufale loa lea. O le gaioio activate biochimique processes. O lenei mea e sili atu ona manino i totonu o lela o le ate, totoga ma le maso.

O le inisalini e faʻasaina ai le gataifale, e aafia ai le toto toto. O le hormone e aʻafia i le gaoioi o le kulukose e ala i le paʻu o le cell, faʻamalosia le liua o le suka i le malosi. Glycogen e maua mai i le kulukose i le ate. O lenei gaioiga o le inisalini e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose toto, lea e puipuia ai le alualu i luma o le maʻisuka ma le tupuga o le hyperglycemia.

O le umi o le absorption ma le gaioiga o le inisalini e faalagolago i le nofoaga o inisiua, totoga ma le faʻaogaina o le fofo. E le gata i lea, o le toto ma le muso e aafia ai le faagasologa. O le aʻafiaga o fualaau oona e faʻalagolago i uiga o tagata taitoatasi.

O le faʻaofiina o le inisalini e mafai ai e le maʻisuka ona pulea le mamafa o le tino, faʻamalosia ai le gaosiga o le gaʻo, ma puipuia ai le tupu mai o faʻalavelave faʻafuaseʻi mai le cardiovascular and nervous systems.

Ituaiga o sauniuniga inisalini

O sauniuniga ile inisalini e faʻalagolago i le umi o le faʻaaogaina mai le tino ma gaioiga. O le umi o insulin e mafai ona faʻafaigofieina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i totonu o le 1-1.5 aso, e ala i le faʻataʻitaʻiina o se siama basal e le o aʻafia ma le taumafa.

E tutusa le aafiaga e maua mai i fualaau faasaina o le umi. O latou aafiaga e matauina pe a uma le 1-4 itula ma e tusa o le 12-16 itula.

O le inisalini pupuu e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻamaonia le faʻasaʻolotoina o le hormone e fesoʻotaʻi ma mea taumafa. E folasia i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O faʻaaogaina o gaioiga vave e vave ona faʻaaogaina.

Uiga o sauniuniga ile inisalini e fuafua ile umi o le gaioiga
VaʻaiSuafa FualaauO le amataga o le aafiaga pe a uma le pulega (minute)Gaoioiga i luga pe a uma le tui (itula)Gaoioiga (itula)
FaʻamatalagaHumalog, Apidra5–200,5–23–4
PotoFomaʻi faʻapitoa, Humulin R, Insuman30–402–46–8
TeleProtafan NM, Insuman60–904–1012–16
UumiLantus, Levemir60–12016–30

Ole inisalini puupuu e mafai ona faʻaaogaina genetine (MRR, Rinsulin R, Humulin Regula), semi-synthetic (Humudar R, Biogulin R) poʻo le puaa (Actrapid MS, Monosuinsulin MK).

Faatonuga mo le faaaogaina

E fuafua e le fomaʻi le ituaiga ma le fua o le fualaau faasaina, ma mafaufau i uiga o le tagata maʻi, tausaga, faʻamaoniga ma le natura o le faʻamaʻi. Aʻo leʻi faʻaaogaina le inisalini, ia mautinoa e faitau faʻamatalaga.E mafai ona faʻamatalaina insuline puupuu e pei o le monotherapy poʻo le faʻatasi ai ma fualaau faʻamaʻi umi.

Ole fua ole aso ole inisalini puupuu mo tagata matutua o le 8-24 iunite, mo tamaiti - e le silia le 8 iunite. Ona o le faʻateleina o le faʻamalolo o le toto o le tuputupu aʻe i totonu o le toto, ua faʻaleleia ai le fua mo le tauleʻaleʻa. O le tagata gasegase e mafai ona ia faʻatusatusaina ia lava le metotia. 1 le fua o le hormone e aofia ai le fualaau e manaʻomia e faʻafefiloi ai le areto, ma le fualaau e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O vaega uma e tutusa ma le zero. Mo le maʻisuka e sili atu le mamafa, e faʻaititia le 0.1, ae le lava le mamafa o le mamafa e 0.1. Ole fua ole 0.4-0.5 U / kg ua fuafua mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka ituaiga 1. Faʻalagolago i le ituaiga o vailaʻau, 1 to 6 injections i le aso e mafai ona faʻatulagaina.

E mafai ona fetuunai le fualaau. O lona siʻosiʻomaga e manaʻomia i teteʻe taʻitoʻatasi i le hormone, faʻatasi ai ma corticoroids, mea faʻamaʻi, vailaau faʻasaina ma isi togafitiga.

O le vailaʻau e faʻatautaia e faʻaaogaina ai se tui faapitoa o le inisalini po o le pamu. O lea ituaiga masini e mafai ai ona faʻatinoina le faʻatinoina ma le saʻo maualuga, lea e le mafai ona faia i se suauu masani. E mafai ona e ulu atu i se tali manino e aunoa ma le pala.

O le inisalini pupuu e faia i le 30-40 minute ao le i faia taumafa. A maeʻa le tuiina, aua nei faʻafefe meaai. O le tautua pe a uma ona faʻaaogaina totoga taʻitasi e tatau ona tutusa. 2-3 itula pe a uma ona ave le ipu autu, e tatau ona e maua se meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani e faatumauina maualuga le kulukose toto.

Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le inumaga o le inisalini, o le vaega ua filifilia e tatau ona faatoafilemuina muamua aʻo lei tuiina. E le mafai ona faʻamalo le nofoaga o inisiua. O le iniseti e faia faʻafuaseʻi i totonu o le tino.

Faatasi ai ma se faʻaopoopoga i le toto maualuga o le suka, o loʻo manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le inisalini e tusa lava po o le a le faʻatulagaina.

Fautuaina Glucose Insulin Dose
Sugar Concentration (mmol / L)10111213141516
Fai (U)1234567

Vaega faʻapitoa maʻi

O le inisalini pupuu e masani ona faʻaaogaina e tagata taʻaalo e aofia i le fausiaina o tino. O le aʻafiaga o se vailaau faʻasaina e tutusa ma le aʻafiaga o tagata faʻamaʻi. O le inisalini puupuu e gaoioi le felauaiga o le kulukose i sene uma o le tino, aemaise lava i le maso. O lenei mea e saofaga i lona siʻitia ma le tausiga o le muso leo. I lenei tulaga, o le fualaau ua fuafuaina e le fomaʻi taitoatasi. E lua masina le faʻatagaina. A maeʻa le 4-masina, e mafai ona toe faia le fualaau faasaina.

Faʻatasi ai ma le kulūkose o le 16 mmol / L, e le mafai ona faatino tino faaletino. Afai ole sili atu i le 10 mmol / l, o le taʻalo i taaloga o le a fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le suka.

O nisi taimi, faatasi ai ma le le lava o meaʻai i mea taumafa taumafa, o le a amata ona faʻaaoga e le tino le faʻaaogaina o mea totino e avea o se punaoa malosi. A vaeluaina, o tino o le ketone ua taua o le acetone ua faʻasaʻolotoina. I le tulaga o le maualuga o le kulukose ma le i ai o ketones i le urine, o le maʻi e manaʻomia le faʻaopoopoina o le pulega ole inisalini puupuu - 20% o le fua ole aso. Afai e leai se faʻaleleia lelei e matauina i le mavae ai o le 3 itula, toe fai le tui.

O maʻi suka e maualuga le vevela o le tino (e oo atu i le +37 o le С) e manaʻomia ona faʻatino le glucometry ma ave insulin. I le averesi, o le fua o aso taitasi e siitia i le 10%. I le vevela e oo atu i le +39 ° C, o le fuainumera o aso taitasi e siitia ile 20-25%. I lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela, o le inisalini e vave faʻaleagaina, o le mea lea, o foliga mai o le hyperglycemia e mafai. Ole fua ole aso e tatau ona tufatufaina ma faʻatonu ile va ole 3-4 itula.

Faʻaiʻuga

O le faʻavaeina o vailaau faʻasaʻi i le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaleleia atili o gaioiga o fegalegaleaiga ma faʻamalosi. O lenei mafuaʻaga o le faʻamalosia o le insulin. E masani lava, o le tetee atu i le hormone e matauina ma le faʻaofiina o le puaa po o le inisalini vine.

O fualaau faʻatauvaʻa e le afaina ai aʻafiaga. O faʻalogona o le tino e masani ona tupu i foliga o le paʻu o le paʻu, mumu.O nisi taimi e ita ai i le nofoaga o tui.

Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le inisalini puupuu pe le talafeagai foi, o le maʻi hypoglycemic e mafai, e mafua mai i le paʻu tele i le kulukose toto. Faailoga o le hypoglycemia: dizziness, maʻi vevela, fiaʻai tele, vave vave o le fatu, faʻapupulaina le pala, popole ma le le fiafia. Ina ia faʻamalo faailoga, e tatau ona e inu i se kulūkose, pe a uma le 15-20 minute - ave se vaega o loʻo i ai se aofaʻi o le protein ma mea inu. Aua le alu e moe: o lenei mea e mafai ona amata ai le amataina o le hypoglycemic coma.

O le inisalini puupuu le inisalini ma vave faʻamalositino le maualuga ole kulukose toto. O le fesuiaiga o togafitiga e mafai ai e le maʻisuka ona ola i le malosi atoatoa ma puipuia ai faʻafitauli faigata.

Faanatura faalenatura ma tuufaatasia

O le inisalini e faatatau i hormones ma se sikuea sikolasipi sikolasipi. I le taimi muamua, i tama pancreatic, e taʻua i totonu o sela beta, o se filifili o le 110 amino o le tino ua fausia, lea e taʻua o le preproinsulin. Ua vavaeese le porotini o le faailo, o le proinsulin e aliali mai. O lenei polotini ua afifiina i granula, pe a vaevaeina i le C-peptide ma le inisalini.

Le faasologa o le amino acids sili ona lata mai o le inisalini puaa. Nai lo le threonine i totonu, o le filifili B ei ai alanine. O le eseesega taua i le va o le inisalinivine ma le inisalini o le tagata e 3 amino acid residues. O meaola e gaosia i insulin manu i totonu o le tino, lea e mafai ona mafua ai le teteʻe i le vailaʻau faʻatauina.

O le faʻasinomaga o sauniuniga faʻainisinia faʻaonaponei i tulaga falesuesue o loʻo faʻatinoina e faʻaaogaina ai suʻesuʻega faʻainitaneti. O le iniseti o le insulin e tutusa lelei i le tuufaatasiga o le amino acid, e maua mai i le faʻaaogaina o le DNA faʻasologa. E 2 auala autu:

  1. Faʻasologa o siama gafa.
  2. Mai le proinsulin o loʻo faia e se siama fesuisuiai.

O Phenol o se puipuiga mo puipuiga mai le gasegase o le microbial mo insulin puupuu; o le insulin umi e aofia ai le paraben.

Faamoemoega o le inisalini
O le gaosia o le hormone i le tino e faʻaauau pea ma ua taʻua o le basal poʻo le pulelaʻau. O lana matafaioi o le faatumauina o kulūkose masani i fafo atu o taumafataga, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le kulūkose mai le ate.

A maeʻa ona 'ai, o mea inu gaʻo e ulu atu i le toto mai le vaʻa e pei o le kulukose. O le faʻamafanafanaina e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le inisalini. O le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto ua taʻua o le meaʻai (postprandial) faʻamaonia, ona o le 1.5-2 itula, e toe foʻi ai le glycemia i lona tulaga muamua, ma maua ai le glucose e ulu i totonu o sela.

I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona faʻapipiʻiina le inisalini ona o le faaleagaina o le autoimmune i peta beta. Faʻaaliga o le maʻisuka e tupu i le vaitau o le toeitiiti atoa le faʻaumatiaga o mea afaina. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini e tui mai aso muamua o le maʻi ma mo le ola.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e ono mafai ona totogi muamua i fualaau, faatasi ai ma le umi faaumiumi o le maʻi, o le pancreas ua le toe maua le malosi e fausia ai lona lava homone. I ia tulaga, o le a gasegase tagata maʻi i le inisalini faatasi ai ma fualaau poʻo le fualaau autu.

O le inisalini ua faʻasagaina foi mo manua, taotoga, maʻitaga, faʻamaʻi pipisi, ma isi tulaga e le mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le suka e faʻaaoga ai fualaau. O sini e ausia ma le faʻaofiina o le inisalini:

  • Faʻateleina le anapogi o le toto kullukose, ma faʻasaʻo ai foi le tele o lona faʻateleina pe'ā uma ona 'ai meaʻai.
  • Faʻaitiitia le suka o le suka i se mea maualalo.
  • Faʻesea le tele o le hypoglycemia ma le maʻisuka.
  • Faʻaauau le mamafa o le tino.
  • Faʻamaʻosaʻo le gaʻo gaʻo.
  • Faʻaleleia le lelei o le ola mo tagata e maua i le maʻisuka.
  • Le puipuia o faʻalavelave vascular ma neurological o le maʻisuka.

O ia ituaiga faailoilo o uiga ia o se auala e sili ona totogi o le maʻisuka. Faʻasalaga lelei, o le faʻamaʻalogaina o faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi, hypo- ma hyperglycemic coma, ma le ketoacidosis ua matauina.

E masani lava, o le inisalini mai le pancreas e pasi atu i totonu ole veve system i totonu o le ate, lea e faʻaumatia ai le afa, ma o le aofaiga o totoe o loʻo tufatufaina i le tino atoa. O vaega o le faʻaofiina o le inisalini i lalo o le paʻu e faʻaalia i le mea moni e oʻo atu i le toto totogo, ma totonu o le ate e oʻo lava i se taimi mulimuli ane. O le mea lea, ua maualuga le suka toto mo sina taimi.

I lenei itu, o ituaiga inisalini eseese e faʻaaogaina: inisalini vave, poo inisalini pupuu, lea e tatau ona e tuiina aʻo le i ai taumafa, faʻapea foi sauniuniga o le inisalini umi (umi inisalini), faʻaaoga 1 pe lua taimi mo le glycemia mautu i le va o taumafataga.

Short insulin: toe iloilo ma igoa o fualaau sili ona lelei

O le inisalini ole tagata e faasino i homoni o loʻo faia i totonu o le pancreas. E faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. Ina ia faʻatusa le gaoioiga masani a le pancreas, o le tagata maʻi e tui i le inisalini:

  • puupuu aafiaga
  • faatosina faifaipea
  • le umi o le umi o le gaioiga.

O le ituaiga o fualaau faasaina ua fuafuaina e fuafua i le soifua manuia o le maʻi ma le ituaiga o faamaʻi.

Ituaiga o inisalini

O le inisalini na muamua faia mai le paʻu o taifau. I le tausaga mulimuli ane, ua uma ona tuʻuina atu le hormone i le aoga. O le isi 40 tausaga na pasia, ma na mafai ai ona faʻapotopotoina le inisalini i siama.

Ina ua mavae sina taimi, na faia ai ni mea faamama maualuga. Ina ua mavae ni nai tausaga, na amataina e tagata tomai faapitoa le atinaʻeina o le tuufaatasiga o le inisalini o le tagata. Talu mai le 1983, na amata ona gaosia le inisalini i luga o se tulaga tau alamanuia.

15 tausaga talu ai, na togafitia le maʻisuka i oloa na faia mai manu. I aso nei, ua faasaina. I totonu o falemaʻi, e naʻo oe lava e maua ai sauniuniga o le inisinia o le kenera, o le gaosia o nei tupe e faʻavae i luga o le faʻavasegaina o se gaʻo i totonu o le cell o se microorganism.

Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina le fefete poʻo se ituaiga o siama o siama o Escherichia coli. O se taunuuga, o meaola ninii e amata ona maua ai le inisalini mo tagata.

O le eseesega i le va o togafitiga faʻafomaʻi uma o loʻo i ai nei o le:

  • i le taimi e faʻaalia ai, faʻavave taimi, iniseti faʻamaʻi-puupuu ma gaioiga puupuu.
  • i le faasologa o le amino acids.

E iai foʻi vailaʻau faʻateleina e taʻua o "mea fefiloi", o loʻo aofia uma ai le inisalini umi ma gaioiga. E 5 ituaiga o inisalini e faʻaaogaina mo o latou faamoemoega fuafuaina.

Faʻaaogaina o meaʻai o le inisalini

I le maʻisuka, e mafai ona ese le faʻaaogaina o le vailaʻau o le inisalini. O le taimi aupito sili ona maualuga o le maualuga o le insulin o le plasma ma o le aafiaga sili o le maualalo o le suka e mafai ona eseese e 50%. O nisi tulaga taua o ia fesuiaiga e faalagolago i le eseesega o le ave faamalosi o le fualaau faasaina mai le tino oona. Ae, o le taimi mo le inisalini umi ma puupuu e eseese tele.

Faʻalagolago i le inisalini, e tatau ona faʻaaogaina le hormone e le aunoa i totonu o le tino pala.

E faʻaaogaina foi i nei maʻi e le mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le kulukose i le plasma ona o se taumafataga ma fualaau faasaina lea e maualalo ai le suka, faapea foi ma fafine e maua i le maʻisuka ao maitaga, tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻi e faavae i le pacreatectomy. O iinei e mafai ona tatou fai atu o fualaau e faʻaitiitia ai le suka toto e le o taimi uma e maua ai le faʻamoemoe e faʻamoemoeina.

E faʻamalosia le togafitiga o insulin mo faʻamaʻi e pei o:

  1. hyperosmola coma,
  2. maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  3. pe a uma le taotoga mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka,
  4. ao togafitiga o le inisalini e fesoasoani e faʻasalalau le aofaiga o suka i le plasma,
  5. faʻamaʻalogaina o isi faʻamaʻi pipisi.

O le taunuʻuga lelei e mafai ona maua i togafitiga faʻapitoa faʻapitoa:

Manaomia i aso uma mo le inisalini

O se tagata e lelei le soifua maloloina ma le tino masani e maua mai le 18-40 iunite i le aso, poo le 0.2-0.5 iunite / kg o le inisalini umi. E tusa ma le afa o lenei voluma o le gaioiga gaosia, o le vaega o totoe e faʻamalosi pe a uma ona 'ai.

E maua le hormone i le 0.5-1 iunite i le itula. A maeʻa ona toto le suka i le toto, o le numera eletise elemene e faateleina i le 6 iunite i le itula.

O tagata e mamafa tele ma maua le faʻamalosia o le inisalini e le o maua i le maʻisuka e fafa vave ona faia vave le inisalini pe a uma ona 'ai. E iai se fesoʻotaʻiga o le hormone e faia i le faʻaauau o le ate, pe afai e tasi le vaega ua faʻaumatia ma e le oʻo i le toto.

I tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1, o le manaomia i aso taitasi mo le inisalini o le hormone e eseese:

  1. Ae, o lenei faailoga e eseese mai le 0.6 i le 0.7 iunite / kg.
  2. Faatasi ai ma le tele o le mamafa, o le manaoga mo le inisalini e faateleina.
  3. A manaʻomia e le tagata le na o le 0.5 iunite / kg i le aso, e lava lona gaosiga o le hormone po o le tino lelei.

Ole manaʻomia mo le insulin ile hormone e lua ituaiga:

E tusa ma le afa o manaʻoga i aso taʻitasi e maua mai ile foliga faʻapitoa. O lenei hormone e aafia i le puipuia o le gau o le suka i le ate.

I le faʻasalaga, e manaʻomia i aso taʻitasi e le inisiua ao leʻi 'aʻai. O le hormone e aʻafia i le faʻaaogaina o meaʻai.

Ona faʻaaogaina lea o le togafitiga e sili atu ona faigata, pe a faʻaaogaina le inisalini e fai si puupuu poʻo le inisalini e fai siva faʻasolosolo.

E tele taimi e togafitia ai le maʻi e tusa ai ma togafitiga faʻafefiloi, pe a ia faia se tui tasi i le taimi o le aoauli, ma le tasi i le taimi o le 'aiga o le afiafi. O le hormone i lenei tulaga e aofia ai le inisalini mo sina taimi ma le umi o le umi.

Pe a maua le popo o le NPH pe insulin, ole lipine e le maua ai le maualuga o le glycemia i le po, ona vaevaeina lea o le iniseti i ni vaega se lua: ao lei faia le taumafataga, e tui le iniseti i se inisalini puupuu, ma aʻo lei momoe, ua tuuina atu ile inisalini NPH poo insulin tape.

O le taua o le inisalini e fuafuaina taitoatasi, e faʻavae i le maualuga o le suka i le toto. I le oʻo mai o glucometers, ua faigofie nei ona fuaina le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le plasma, ma ua faigofie ai ona fuafua le tele o le homone, lea e faalagolago i mea taua:

  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • vaega ma loloto o le tui,
  • gaioiga o le tino i le sone o tui,
  • toto toto
  • meaai paleni
  • gaoioiga faaletino
  • ituaiga o vailaau
  • le aofaiga o fualaau faasaina.

Ole inisalini pupuu: igoa, o le inisalini ma vailaʻau e sili atu?

O le faʻaofiina o le inisalini e avea ma togafitiga faafomaʻi mo le maʻisuka o le auala nei e tasi mo le puleaina o le hyperglycemia i le ituaiga 1 faʻamaʻi, faʻapea foi i le inisalini-e manaomia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le togafitiga o insulin e faia i se auala e mafai ai ona sili atu le aumaia o le paʻu o le homone i le toto toto.

O le mea lea, o fualaau o le tele o taimi o le faʻaaogaina mai le tino o loʻo faʻaaogaina. O le umi o le insuline e foliga mai o le faʻasaʻoina o le hormone, e le fesoʻotaʻi ma le taumafaina o meaʻai i totonu o le manava, ma le puupuu ma le siakiina o le insulin e fesoasoani i lalo ifo o le glycemia pe a uma ona 'ai.

E faapefea ona galue le inisalini?

O tapenaga o le inisalini, e pei o le natura masani, e fusifusia i faʻaaliga i luga o le paʻu o le cell ma ulu i ai. I totonu o le masini, i lalo o le aafiaga o le hormone, ua faʻalauiloaina ai gaioiga o meaola. O ia tagata na talia i totonu o mea uma lava, ma e tele sefulu taimi e sili atu i luga o sosoʻo taulaʻi. Mo le inisalini e faʻalagolago lava e aofia ai faʻamaʻi ate, siama ma musika.

Inisalini ma ona fualaau faasaina e toetoe lava o sootaga uma i gataifale, ae o le aafiaga i le suka o le toto o se mea e faamuamua.O le hormone e maua ai le fesuiaiga o le kulukose e ala i le membrane ma faʻaleleia lona faʻaaogaina mo le auala sili ona taua e maua ai le malosi - glycolysis. Glycogen e maua mai i le kulukose i le ate, ma o le faʻapipiʻiina o molemoa fou e faʻagesegese foi.

O nei aʻafiaga o le inisalini e faʻaalia i le mea moni o le maualuga o le glycemia e maualalo. O le faʻatonutonuina o le inisalini faʻasolosolo ma le faasekinolosi e lagolagoina e le glucose concentration - o se faʻaopoopoga o le kulukose o loʻo gaoioi, ma o se mea maualalo e faʻalavelaveina ai le puleaina. I le faaopoopo atu i le kulukose, o le upusii e aʻafia i mea o loʻo iai i hormones i totonu o le toto (glucagon and somatostatin), calcium ma amino acids.

O le aʻafiaga o le inisalini, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻatasi ma ona initaneti, ua faʻaalia i le auala lenei:

  1. E taofiofi le gau o gaʻo.
  2. E taofia ai le fausia o tino o le ketone.
  3. Ole gaʻo gaʻo maualalo i totonu ole toto (latou te faateleina le tulaga lamatia o le atherosclerosis).
  4. I totonu o le tino, o le vaeluaina o puipuiga e taofia ma o lo latou fausiaina ua faatelevaveina.

Lafoaia ma le tufatufa o le inisalini i le tino

O le inisalini sauniuniga e tui i le tino. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga vailaau e taʻua o insulini, peni tui, se pamu insulin. E mafai ona e tuiina fualaau i lalo o le paʻu, i totonu o le musele ma totonu o le vela. Mo le puleaina o le tino (i le tulaga o le coma), na o ni insulin vavalalata (ICDs) e talafeagai, ma o le auala masani e masani ona faʻaaogaina.

O le pharmacokinetics o le inisalini e faalagolago i luga o le injection site, dosage, faʻasalaga o le mea galue i le vailaʻau. E le gata i lea, o le toto e tafe i le nofoaga o tui, gaioiga maso e mafai ona aafia ai le fua faatatau o le ulu atu i le toto. Faʻaaogāina vave ona tuʻuina atu e ala i le tuiina i totonu o le puipui o le abdomina muamua; o le vailaau faʻasaina ua tuʻuina i totonu o le papa poʻo le lalo o le tauau e sili ona leaga.

I totonu o le toto, 04-20% o le inisalini e noatia i globulins, o le foliga mai o siama puipuia i le fualaau faasaina e mafai ona mafua ai se gaioiga alualu i luma o fegalegaleaiga ma puipuiga, ma, o se taunuuga, o le malosi o le inisalini. O le osofaʻiga i le hormone e sili atu pe afai e faʻamautuina le puaa po o le inisalini vine.

O le talaaga o le fualaau faasaina e le tutusa i maʻi eseese, e tusa lava pe tasi le tagata e afaina i fesuiaiga.

O le mea lea, pe a tuʻuina atu faʻamatalaga i luga o le vaitaimi ole gaioiga ma le afa-ola, o vailaʻau mo togafitiga e fuafua e tusa ai ma fuainumera.

Eseese o le inisalini

O insulini manu, e aofia ai puaa, vavalaʻau, vavalaʻau, insulin, e le masani ona faʻaaogaina e maua ai vailaʻau faʻasaina-tutusa o le insulin. I le tele o auala, o le mea autu o le allergenicity, o le inisalini aupito sili lea e faʻaaogaina i le genetically.

O le umi o le gaioiga o tapenaga o le inisalini e vaeluaina i vaʻavaʻa ma insulin. Latou te gaosia ni meaʻai-faʻamalosia ai le eletise. O fualaau o le umi o taimi, e pei foi o le umi o insulin e pei o le pulelaʻau basal o le hormone. E le mafai ona faʻapipiʻiina le inisalini ma le insulin umi i sauniuniga tuʻufaʻatasia.

O fea le insulin aupito sili - puupuu, umi poʻo le umi, ua fuafuaina e le siama o le insulin, lea e faalagolago i le tausaga o le maʻi, le maualuga o le hyperglycemia ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka faafitauli.

Ole vaega ole iniseti mulimuli e iloa ile vave vave o le aafiaga - pe a maeʻa le 10-20 minute, o le suka e faʻaitiitia le tele pe a uma le 1-2.5 itula, o le aofaʻi ole taimi o le hypoglycemic effect is 3-5 hours. Igoa o fualaau faasaina: Humalog, NovoRapid ma Apidra.

O le inisalini puupuu e galue i le 30-60 minute, o lona aafiaga e tumau i le 6-8 itula, ma o le maualuga e mataituina mo 2-3 itula pe a uma le pulega. E tatau ona tui se sauniuniga o le inisalini puupuu 30-30 minute ao lei faia se taumafataga, aua o le a maua ai le maualuga o le maualuga o le hormone i le toto mo le vaitau pe a oʻo le maualuga o le suka.

E maua le inisalini puupuu i lalo ifo o igoa nei:

  • NM o loʻo faʻataʻitaʻiina, Rinsulin R, Humulin Tatala (sauniuniga o le inisinia o inisalini)
  • Khumudar R, Biogulin R (inisalini-semi-synthetic).
  • Failautusi MS, Monosuinsulin MK (monocomponent puaa).

O le inisalini e sili ona lelei e filifili mai lenei lisi o loʻo faʻamoemoeina e le fomaʻi o loʻo faʻatautaia le mafaufauga o allergies, o le tofiaina o isi fualaau. A faʻaaogaina insulini o eseesega faʻatasi, e sili atu pe afai e filifili se tasi gaosi oloa. Ole tau ole ituaiga insulin e fuafuaina e le kamupanī.

O le inisalini ose vave galue e faʻaalia mo le faʻagasologa i aso uma aʻo leʻi oʻo i taumafa tetele, faʻapea foi togafitiga o le maʻisuka i taimi o taotoga. I nai tootoo, o nei vailaʻau e faʻaaogaina e tagata taʻaalo e fausia ai le musele, ma le vaivai tele, thyrotoxicosis, cirrhosis.

O vailaʻau o le umi o le umi ma le umi o gaioiga e faʻaaogaina e tausia ai le faʻasologa masani pe a le aoga le inisalini pe puupuu.

O faatonuga mo le faʻaaogaina e aofia ai faʻamatalaga patino i le taimi o le faʻaaogaina o nei vailaʻau, e masani lava ona manaʻomia le faʻatau 1 pe 2 taimi i le aso, e fuafua i le maualuga o le glycemia.

Inumaga o le insulin

O le filifiliga saʻo o togafitiga e mafai ai e tagata mamaʻi ona maua le maʻisuka e le tuʻuina a latou meaai e sili ona fiafia i ai, sei vagana ai oloa e maua ai le suka ma le falaoamata paʻepaʻe. O se tofo suamalie e na o le suka e mafai ona maua.

Ina ia malamalama i le auala e fuafua ai le fualaau, lea e sili atu nai lo le inisalini, pe faapefea ona taulimaina lelei le inisalini, o le a tuʻuina atu e tuʻufaʻatatau i mea o loʻo masani ai i meaʻai (XE) masani. E tasi le iunite e tutusa ma le 10 g o gaʻo. Aʻo falaoa, fuafua e tusa ai ma laulau mo se ituaiga ituaiga oloa, fuafua pe o le a le tui o le inisalini e tatau ona faʻatautaia aʻo leʻi 'aʻai.

E tusa ma le 1 IU o le inisalini e faʻatinoina i le XE. Ole faʻateleina o le tui ile teteʻeina o le tagata lava ia i fualaau faasaina, faʻapea foi ma le faʻatulagaina o hormones steroid, contraceptives, Heparin, antidepressants ma nisi o togafitiga.

O le aafiaga o le hypoglycemous o le inisalini e faʻaleleia e ala i le faʻaititia o le suka i fualaau, salicylate, faʻamaʻi faʻamaʻi, androgens, furazolidone, sulfonamides, theophylline, fualaau faʻasaina ma le lithium, calcium.

Ethanol e taofia ai le fausia o le kulukose i totonu o le ate. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o le ava malosi i tua o le togafitiga o le insulin e oʻo atu ai i se tulaga faʻaleagaina o le hypoglycemic. E sili atu ona lamatia le inuina o le ava i luga o se manava gaogao.

Fautuaga mo le fuafuaina o le averesi o le inisalini:

  1. O le fuafuaina e faia i le 1 kilokalama o le mamafa. I le tele o masini, o le fuataga e faʻaititia i le 0.1, ma le leai - e 0.1 le maualuga.
  2. Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka fou, 0.4-0.5 iunite i le 1 kg.
  3. I le maʻisuka ituaiga 1, faatasi ai ma le tau leai se taui po o le taui, o le fua faatatau lea ua siitia i le 0.7-0.8 U / kg.

O le fua o le insulin e masani lava ona faateleina mo talavou ona o le sili atu o le pulelaa o le hormone tuputupu aʻe ma hormones sex in the blood. I le taimi o le maitaga i le tolu semesa, ona o le aʻafiaga o hormones placental ma le atinaʻeina o le insulin resistance, o le fualaau o le vailaʻau o loʻo toe faʻafouina i luga.

Mo maʻi o loʻo faʻamautuina le inisalini, o se mea e manaʻomia muamua o le faʻaleleia o fualaau oona, ma mafaufau i le siaki pea o le suka. Afai o le maualuga o le glycemia pe a uma ona 'ai e sili atu i le masani, ona oʻo lea i le aso e sosoo ai o le fua o le inisalini e ala i le tasi le iunite.

E fautuaina i le tasi vaiaso i le vaiaso e tusi ai se kalafi o fesuiaiga i le kulukose toto, fuaina muamua ma le maeʻa o taumafa autu, faʻapea foʻi ma le taimi e momoe ai. Faʻamatalaga i luga o le glycemia i aso taitasi, o le numera o le falaoa ua faʻaaogaina, o le fua o le inisalini e faʻaaogaina o le a fesoasoani e faʻafetaui le togafitiga o le inisalini e tausia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi i le maʻisuka.

O loʻo faia i le vitio i lenei tusiga le faʻamalositino ma le faʻamalosi o le inisalini.

Inisalini faʻamalositino

O lenei vailaʻau e taua tele ona e amata ona galue i totonu o le sefululima minute pe a maeʻa ona faʻatomuaga, ae i le taimi lava e tasi e vave ona alu ese mai le tino, ma taofi lana gaioiga pe a uma le fa itula.

O ia inisulini e aoga tele ona latou te le manaʻomia ona faʻatali se itula ao leʻi oʻo i taumafataga, e televave le gasegase ma e mafai ona 'aina i totonu o le lima i le sefulu minute pe a uma le tui, ma ei ai foʻi le filifiliga e faʻamaua le vailaʻau e leʻi muamua, ae a uma ona' ai.

O le inisalini e sili ona malosi i le va o fualaau uma e mafua mai i lenei hormone, o lona aafiaga i luga o le tino e faalua ona malosi e pei o fualaau pupuu ma faaumiumi. E tele taimi e faʻaaogaina i le i ai o ni aʻa malolosi i le suka o le toto, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o faʻalavelave ma oʻo ai foi i le vavao.

O lea ituaiga vailaau e taua tele i tulaga faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le mafai ona faʻatatauina le taimi o se taumafataga, o le vave gasegase o le vailaau e faʻatagaina ai oe e aua le popole e uiga i se gasegase hyperglycem.

Ae e taua le mafai ona fuafua le fua o loʻo manaʻomia, talu ai o le tasi vaega o le vailaau faʻasaina e faʻavae i luga o se vailaʻau faʻasolosolo e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le lua i le lua ma le afa taimi, ma o le maualuga o le a mafai ai ona maua se isi siama-hypoglycemic.

Ole aofaiga o le vailaau mo le tuiina e le tatau ona sili atu nai lo le 0.04 o le tui ole inisalini puupuu.

O ituaiga autu o insulin e aofia ai igoa nei:

Faʻaauau le Inisalini

O uiga faʻatusatusa o insulin puupuu ma mea e umi ona fai o loʻo tuʻuina mai i le laasaga lenei:

Laititi le faia o le inisaliniFaʻaauau le inisalini
O le faʻaofiina o le vailaʻau e sili atu ona lelei i le manava, aua o lenei mea e mautinoa ai le vave faʻavaveina.Mo le faʻatupulaia o le faʻaaoga, o le injections e faia i le suilapalapa.
E faʻatulagaina i se taimi ao le i faia taumafa (fuafua i le ituaiga insulin), masani i le sefululima minute poʻo le afa itula.E tatau ona faia le injections pe a ma le taimi tutusa i taeao ma afiafi, o le taeao o le injection e faia faʻatasi ma le inisalini puupuu.
O le inisalini faigofie e tatau ona faʻatautaia aʻo le i ai taumafa, e le mafai ona teena le taumafaina o mea taumafa, aua e lamatia ai se vailaʻau o le hypoglycemic.Ole ituaiga o fualaau faasaina e le fesootaʻi ma taumafataga, e faʻataʻitaʻiina le tuʻuina atu o le inisalini aʻo le i 'ai, ae o le aso atoa.

O fualaau oona e aofia ai ituaiga o inisalini e:

  • O fualaau o le umi o le taimi e faʻaalia, mo se faʻataʻitaʻiga, NPH ma le Tape,
  • O fualaau umi e pei o Detemir ma Glargin.

E ui i lona sini autu, o le faʻaaogaina o le pulelaʻau o le inisalini, e masani ona faʻaaogaina fualaau faasaina i le eseese o vitio i le gasologa o le aso i le maʻi lava e tasi. O le mafuaʻaga lena e manaʻomia ai le mataʻituina pea o le maualuga o le suka, e tusa lava pe faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasolosolo insulin.

Inisalini fefiloi

O le aoga sili o nei fualaau oona, o le vave ona tupu o le aafiaga, i totonu o le afa itula i le maea ai o le tui, ma tumau mo le sefulufa i le sefulu ono itula.

Talu ai o faʻaogaina o aʻafiaga i le tino e faʻalagolago lava i le tele o hormones o loʻo aofia i totonu ole vailaʻau, e le mafai ona e amataina se tutoatasi e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi o ia lea e tatau ona fuafua le suʻega ma filifili le vailaʻau, ia amanaʻia uiga o le tagata maʻi, ituaiga o maʻisuka, ma isi.

O le sui autu o vailaau faʻafefiloi o Novomix 30, lea e mafai ona faʻaaogaina e tusa lava pe o fafine maʻitaga.

Tulafono mo le inisalini

I le amataga o le togafitiga o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona fuaina le fua faatatau o fualaau oona i aso taitasi, e fuafua ile tausaga, mamafa, ituaiga o suka ma uiga o le tagata maʻi.

O le aofaʻiga e fuafuaina i le aso e tatau ona vaevaeina i ni vaega se tolu pe fa, o le a avea ma se tasi taimi.

O le mataʻituina o le maualuga o kulukose e mafai ai e oe ona sili atu le saʻo le fuafuaina o le aofaʻiga o mea e manaʻomia.

I aso nei, o peni tui e sili ona lauiloa, o loʻo i ai se nila manifinifi ma e mafai ona saogalemu i totonu o lau taga, tuʻuina atu se tui i taimi uma e te manaʻomia ai. Aʻo le tui, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lelei le paʻu, aua e te faia le isi inisiua i le nofoaga lava e tasi, e sili atu i le isi mea.

O le tele o fua masani o fuataga:

  • I le taeao - o le hormone o le pupuu ma le uumi o le faʻalapotopotoga faʻatasi,
  • Aso o se faʻaaliga puupuu
  • O le afiafi o se faʻaaliga puupuu
  • O le po o se hormone o le faʻaosoosoina o gaioiga.

Inisalining Insulin

O fualaau oona e maua i le hormones ua i ai se faʻalogona faʻalauiloaina, o lea latou te faʻaaogaina ai i le fausiaina o tino. Ona o le inisalini, faʻaleleia le metabolism, o le gaʻo gaʻo ua susunuina faʻafuaseʻi, ma o le maso maso o loʻo ola malosi. Ole aʻafiaga o le vailaʻau e faʻatagaina ai oe e teu ai maso ua tupu, e le mafai ai ona latou faʻavaivai.

E ui lava i le lelei o le faʻaaogaina o le inisalini i le fausiaina o tino, e iai se tulaga lamatia o le atiaeina o se vailaʻau hypoglycemic, lea, e aunoa ma se fesoasoani muamua, e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

E talitonuina o fua i luga atu o le 100 PIECES ua uma ona mafaufauina o le oti, ma e ui o nisi e tumau pea le soifua maloloina e tusa lava pe a mavae le 3000 iunite, e le tatau ona e lamatia lou ola maloloina e tusa lava pe mo le lelei o musika matagofie ma le vaʻaia.

O le coma e le tupu vave, o le tagata e iai le taimi e faʻapupula ai le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino, o lea e seasea lava ona i ai se taunuuga o le oti, ae e le faalēaogāina ai lenei mea.

O le faagasologa o le pulega e faigata tele, e le mafai ona faʻaaogaina mo le silia ma le lua masina, talu ai i lenei tulaga, e mafai ona faʻalavelaveina le gaosiga o le hormone.

O muamua injections e amata i le lua iunite, ona faʻaititia lea o le aofaʻi o lenei numera e le isi lua. Afai o le tali e masani, e mafai ona e aumaia le fualaau i le 15 iunite.

O le auala pito sili ona malu o le puleaina o le injecting o sina vaega o le vailaʻau i isi aso uma. E leai se tulaga e tatau ona e ulu atu ai i vailaau aʻo leʻi aʻoga aʻo lei moe.

O le inisalini o se vailaau lea e taua tele le taua i totonu o le tino, o le mafuaaga lea o le a fesoasoani ai le mataituina o suiga i lana pule faitalia e tausia ai le soifua maloloina lelei ma le soifua lelei. O le tele o ituaiga ituaiga o hormone e mafai ai e oe ona filifili mo soʻo se tagata gasegase, faʻatagaina o ia e ola i se soifuaga atoa ma e le fefe i le amataga o le coma.

Inisalini puupuu: lisi o fualaau faasaina, igoa ma laulau

O le inisalini pupuu e fai ma vailaʻau e mafai ai e oe vave ona taofi meaʻai o le kulukose.

Ua lauiloa o se tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamalosi e faatumauina le maualuga o le suka i le tino e ala i iniseti injections i lona soifuaga atoa.

Ole iniseti pupuu e mafai ona faʻaaoga i le tausiga faʻafuaseʻi mo se tagata maʻi, ma mo togafitiga i aso taitasi.

Manua ogaoga

Pupuʻu pupuʻu, pe a faʻaofiina i totonu o le tino, oʻo atu i le maualuga o le malosiaga pe a uma le 1.5-2 itula. Ma latou tumau i le toto mo le 6 itula, ona malepe. O le inisalini puupuu e iloga i lona fausaga - e leai se mea i lona fatuga sei vagana ai le hormone lava ia, ae o le inisalini masani e iai le tele o mea faʻaopopo.

E amata ona galue i le 30 minute pe a oʻo i totonu o le toto. O le mea lea, e tatau ona faia i le afa itula ao leʻi 'aʻai. E tele atu fualaau faʻasaina e vave ona faia, latou te amata galue i totonu o le 15 minute talu ona oʻo i totonu o le toto. O nei fualaau oona e taua o insulini ultra-malie.

O loʻo i ai se lisi o fualaau faasaina o latou igoa e le o faʻaalia ai lona aʻafiaga, peitai, i le faʻamatalaga o nei injections inisalini, o loʻo i ai se faʻamatalaga o le taimi tonu oa latou taga.

Mo le faigofie o le faitauina o le lisi, o le laulau lea ua tuʻuina atu:

  1. "Humalog", "Novorapid", "Apidr" - o fualaau oona e mulimuli ane, o le umi e 3-4 itula.E amata ona latou galulue pe a maeʻa le 5-15 minute i le maeʻa ai o le pulega, ona oʻo lea i le peʻa a uma le 2 itula.
  2. "NM o loʻo faʻapipiʻiina", "Humulin R", "Insuman" - o fualaau e pupuu, o le umi e 6-8 itula. Latou te amata galue pe a mavae le 30 minute pe a uma le faʻaofiina i totonu o le tino, ona oʻo lea i le pito pe a uma le 3-4 itula.
  3. "Protafan NM", "Humulin NPH", "Bazal" - faasino i insulin faila. O latou umi e 12-16 itula. Latou te amata galue i le 1-1.5 itula i le maea ai o le faʻaofiina i totonu o le tino, oʻo i le pito i luga i le 6-10 itula.
  4. "Lantus", "Levemir" - o fualaau oona e maua i insulin. O latou umi e 24-30 itula. Amata ona galue i le 1 -2 itula. O le pito sili o le gaoioiga e le o faamatalaina.

O igoa uma o igoa ua faʻamaonia ua faamaonia, ma ua uma ona suʻeina. O vailaʻau e le iloa ma e le o faʻamaonia e le tatau ona faʻaaogaina.

O le a le mea e faʻaaogaina?

E manino lava o le inisalini o se fualaau faasaina lea e mafai ai e tagata o loʻo maua i le maʻisuka ona masani ona iai. Ae o a sini patino o loʻo tulituliloaina, faʻatasi ai ma lona faʻatomuaga? O le sini autu o le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai le gaʻo.

O le isi sini o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le hypoglycemia ma le maʻisuka. O se tagata e inuina le inisalini e taofia ai le tuputupu ae o le mamafa o le tino, lea o se galuega faigata foi mo le fualaau faasaina.

Inisalini i totonu o le toto, e taofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, le faʻaumatia o latou puipui ma, o se taunuuga, o foliga mai o le gangrene. I le iuga, ave le inisalini o se tagata e faʻaleleia lelei ai le tulaga o lo latou ola.

Pau lava le tulaga mo lenei mea o le tausisia lea o tulafono mo le tagofia o fualaau faasaina.

O le a le mea e faia

O le inisalini o se hormone faigata tele e aofia ai le tele o amino acids. O lona tulaga e tupu i ni tulaga. I le taimi muamua, o le amino acids o se preproinsulin. A mavae le vavaeeseina o le polo mai le mai, ona fai lea o le proinsulin. O lenei palatini ua liua i totonu o maʻalaʻau, i totonu o lea mea ua vavaeeseina ai le vailaʻau i le C-peptide ma le inisalini.

O lenei faasologa ua toetoe lava a toe faia uma i manu. E i ai i puaa ma povi. Pau lava le eseesega mai le homone o le tagata e le o le thrinonine ae o le alanine e faʻaaoga i le filifili amino acids. O le le lelei o le inisalini manu o le mafai lea e fomaʻi ona faia i totonu o le tino o le tagata.

I lenei tulaga, e sui le tagata i se mea e suitulaga ai se mea fou. E maua mai i le faʻaaogaina o le DNA technology. I lenei tulaga, ua faʻaaogaina le metotia o le faʻaaogaina o siama faʻaleagaina. O le inisalini puupuu e maua ai le phenol ma le inisalini masani ma le paraben e faʻasaoina mo le puipuiga o le antimicrobial.

Talosaga o talosaga

O le insulin e mafai ona faia mai meaola, e masani lava o puaa, pe faʻapipiʻi faʻapitoa. O le fea e talafeagai mo tagata maʻi taitoatasi, e filifili le fomaʻi. O lenei mea e faʻamaonia e le mea moni o le fua o le metabolic e ese mo tagata uma, faʻapea foi le mamafa, tausaga, ma le tele o isi vaega.

E oo lava i le tele o meaai e aina. O le fua o le inisalini puupuu e faʻatonuina e mafai ona faalagolago. O le isi tulafono taua o le faʻaaogaina o tui faapitoa o inisalini. E na o la latou fesoasoani e mafai ai ona saʻo le fuaina o le fualaau manaomia ole vailaʻau.

O le tulafono lona tolu - o le taimi e ave ai le fualaau faasaina e tatau ona tutusa. E tatau ona faʻaaogaina le tino i le faasologa o le faʻatonuina, ona faʻateleina lea o lona aoga.

O le tulafono lona fa e tatau ona faia tui fou o inisalini i se isi nofoaga. E le mafai ona pipiʻi i le itu lava e tasi i aso uma, e mafai ona tupu se toesea.

I le taimi lava e tasi, e le mafai ona e suʻeina le nofoaga o tui, aua o le fualaau faasaina e tatau ona pipiʻi i totonu o le toto.

Ma o le tulafono mulimuli - tusa lava pe aoga le inisalini vave, e le mafai ona faʻaauau, ma sili atu, ia suia i fualaau faʻamaʻi umi.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le gaioiga o le inisalini vave o se mea faʻapitoa, ma e matua le mafai lava ona faʻatusatusa lelei le fua o le faʻatulagaina mulimuli ane.

Afai e faʻaleagaina ma faʻaaogaina i taimi uma, o le a le pine ona oʻo i se taimi mulimuli ane le ono oʻo mai taunuuga leaga - o se maʻi suka, mo se faʻataʻitaʻiga.

Faʻasalaga

Afai e le saʻo le faʻaaogaina o le inisalini, e mafai ona faʻaalia ni faʻamalologa. O ia mea uma e mafua mai i le paʻu tele i le suka o le toto, o lona uiga o se paleni faʻaleagaina i le metabolism. O sea aafiaga i luga o le tino ei ai faʻaaliga faʻapitoa:

  1. Tesea seia oʻo ina leai se aoga i le avanoa ma faʻapouliuligia i mata pe a taumafai e suia le tulaga o le tino ile avanoa.
  2. I se tagata e maualuga lona inisalini, o loo i ai se lagona le mafaamatalaina o le fiaaai.
  3. E masani ona i ai se tiga matuitui.
  4. O le fatu fatu e sili atu ona masani ai, e oʻo atu i le tachycardia ma le faʻamalosia o le ventricle.
  5. Sweating faateleina.
  6. O le mafaufau o se tagata i lalo o le aafiaga o le inisalini na suia, e aofia ai le popole, ma liliu atu ai i le atuatuvale. E mafai foi ona avea ma mea le talafeagai ma le leaga.

Ina ia mafai ona fesoasoani i se tagata o loʻo i ai faʻamalologa, e manaʻomia laasaga e manaʻomia:

  • Muamua lava, e tatau ona valaʻau i se taʻavale a le falemaʻi poʻo le laveaʻiina o se tagata e sili atu lona malosi i le falemaʻi lata ane.
  • Lona lua, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata manua se mea e 'ai e aofia ai faʻamalosi ma gaʻo.
  • Tolu, e le tatau ona e tuʻuina atu se tagata e moe. O le mea moni, o se tasi o aʻafiaga o le inisalini o se moe loloto. Afai e te faʻatagaina se tagata o loʻo i ai le malosi e moe pe le iloa, ona mafai ai lea ona alu ifo i totonu o le maʻi suka. E tatau ona malamalama o lo latou tulaga e le o taimi uma e mafai ai ona toesea le tagata maʻi.

Le faʻaaogaina o insulin i totonu o taaloga

O le inisalini puupuu na maua ai lona faaaogaina e le gata i le tau faasaga i le maʻisuka, ae faapena foi i taaloga. O lona uiga, i totonu o le tino. O lenei taaloga e aofia ai le fausiaina vave o maso maso, ma o le inisalini o se fesoasoani taua i lenei mataupu. E maua ai mole kulukose ma tuʻuina atu i masini maso taitasi, ma faʻamalosia ai lona tuputupu ae.

O se tulaga talafeagai mo le fausia o le musika ma le inisalini o se uta faifai pea i maso. O lona uiga, e tatau i le tagata taʻaalo ona tuʻuina atu mea uma e sili ona lelei mo aʻoaʻoga i le 100%, a leai o le a le maua e le tino mea e manaʻomia muamua mo le fausiaina o musika.

E le gata i lea, o le tagata taalo e tatau ona 'ai lelei ma paleni. E le mafai ona e faia e aunoa ma le fesoasoani a se tagata fai meaʻai.

I le fuafuaina o le taumafataga, o le tagata tomai faapitoa e amanaʻia le mamafa o le tagata taʻalo, le umi o lana aʻoga, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le toto ma suʻesuʻega o le urine mo le suka ma le tele o hormones.

Iniseti puupuu: igoa o fualaau sili ona lelei

O le faʻaofiina o le inisalini e avea ma togafitiga faafomaʻi mo le maʻisuka o le auala nei e tasi mo le puleaina o le hyperglycemia i le ituaiga 1 faʻamaʻi, faʻapea foi i le inisalini-e manaomia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le togafitiga o insulin e faia i se auala e mafai ai ona sili atu le aumaia o le paʻu o le homone i le toto toto.

O le mea lea, o fualaau o le tele o taimi o le faʻaaogaina mai le tino o loʻo faʻaaogaina. O le umi o le insuline e foliga mai o le faʻasaʻoina o le hormone, e le fesoʻotaʻi ma le taumafaina o meaʻai i totonu o le manava, ma le puupuu ma le siakiina o le insulin e fesoasoani i lalo ifo o le glycemia pe a uma ona 'ai.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le inisalini e faatatau i hormones ma se sikuea sikolasipi sikolasipi. I le taimi muamua, i tama pancreatic, e taʻua i totonu o sela beta, o se filifili o le 110 amino o le tino ua fausia, lea e taʻua o le preproinsulin. Ua vavaeese le porotini o le faailo, o le proinsulin e aliali mai. O lenei polotini ua afifiina i granula, pe a vaevaeina i le C-peptide ma le inisalini.

Le faasologa o le amino acids sili ona lata mai o le inisalini puaa. Nai lo le threonine i totonu, o le filifili B ei ai alanine. O le eseesega taua i le va o le inisalinivine ma le inisalini o le tagata e 3 amino acid residues. O meaola e gaosia i insulin manu i totonu o le tino, lea e mafai ona mafua ai le teteʻe i le vailaʻau faʻatauina.

O le faʻasinomaga o sauniuniga faʻainisinia faʻaonaponei i tulaga falesuesue o loʻo faʻatinoina e faʻaaogaina ai suʻesuʻega faʻainitaneti. O le iniseti o le insulin e tutusa lelei i le tuufaatasiga o le amino acid, e maua mai i le faʻaaogaina o le DNA faʻasologa. E 2 auala autu:

  1. Faʻasologa o siama gafa.
  2. Mai le proinsulin o loʻo faia e se siama fesuisuiai.

O Phenol o se puipuiga mo puipuiga mai le gasegase o le microbial mo insulin puupuu; o le insulin umi e aofia ai le paraben.

Faamoemoega o le inisalini
O le gaosia o le hormone i le tino e faʻaauau pea ma ua taʻua o le basal poʻo le pulelaʻau. O lana matafaioi o le faatumauina o kulūkose masani i fafo atu o taumafataga, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le kulūkose mai le ate.

A maeʻa ona 'ai, o mea inu gaʻo e ulu atu i le toto mai le vaʻa e pei o le kulukose. O le faʻamafanafanaina e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le inisalini. O le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto ua taʻua o le meaʻai (postprandial) faʻamaonia, ona o le 1.5-2 itula, e toe foʻi ai le glycemia i lona tulaga muamua, ma maua ai le glucose e ulu i totonu o sela.

I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona faʻapipiʻiina le inisalini ona o le faaleagaina o le autoimmune i peta beta. Faʻaaliga o le maʻisuka e tupu i le vaitau o le toeitiiti atoa le faʻaumatiaga o mea afaina. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini e tui mai aso muamua o le maʻi ma mo le ola.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e ono mafai ona totogi muamua i fualaau, faatasi ai ma le umi faaumiumi o le maʻi, o le pancreas ua le toe maua le malosi e fausia ai lona lava homone. I ia tulaga, o le a gasegase tagata maʻi i le inisalini faatasi ai ma fualaau poʻo le fualaau autu.

O le inisalini ua faʻasagaina foi mo manua, taotoga, maʻitaga, faʻamaʻi pipisi, ma isi tulaga e le mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le suka e faʻaaoga ai fualaau. O sini e ausia ma le faʻaofiina o le inisalini:

  • Faʻateleina le anapogi o le toto kullukose, ma faʻasaʻo ai foi le tele o lona faʻateleina pe'ā uma ona 'ai meaʻai.
  • Faʻaitiitia le suka o le suka i se mea maualalo.
  • Faʻesea le tele o le hypoglycemia ma le maʻisuka.
  • Faʻaauau le mamafa o le tino.
  • Faʻamaʻosaʻo le gaʻo gaʻo.
  • Faʻaleleia le lelei o le ola mo tagata e maua i le maʻisuka.
  • Le puipuia o faʻalavelave vascular ma neurological o le maʻisuka.

O ia ituaiga faailoilo o uiga ia o se auala e sili ona totogi o le maʻisuka. Faʻasalaga lelei, o le faʻamaʻalogaina o faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi, hypo- ma hyperglycemic coma, ma le ketoacidosis ua matauina.

E masani lava, o le inisalini mai le pancreas e pasi atu i totonu ole veve system i totonu o le ate, lea e faʻaumatia ai le afa, ma o le aofaiga o totoe o loʻo tufatufaina i le tino atoa. O vaega o le faʻaofiina o le inisalini i lalo o le paʻu e faʻaalia i le mea moni e oʻo atu i le toto totogo, ma totonu o le ate e oʻo lava i se taimi mulimuli ane. O le mea lea, ua maualuga le suka toto mo sina taimi.

I lenei itu, o ituaiga inisalini eseese e faʻaaogaina: inisalini vave, poo inisalini pupuu, lea e tatau ona e tuiina aʻo le i ai taumafa, faʻapea foi sauniuniga o le inisalini umi (umi inisalini), faʻaaoga 1 pe lua taimi mo le glycemia mautu i le va o taumafataga.

Aotelega o ituaiga pito sili ona lelei o le inisalini umi na faia i le laulau

O insulini umi e mafai ona faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto i le aso atoa i soo se tikeri o le maʻisuka tulaga. I lenei tulaga, o le faaitiitia o le maualuga o le suka i le plasma e tupu ona o lona gaioiga malosi e mafua mai i tino, aemaise lava o le ate ma maso. O le upu "umi" inisalini e faamanino ai o le umi o le aafiaga o ia ituaiga injections, pe a faatusatusa i isi ituaiga o suka e maualalo ai le suka, ua umi.

O le inisalini umi taimi e faʻamalolo mai i se faʻafofo poʻo se faʻamalologa mo pulega faʻapitoa ma le intramuscular.I se tagata soifua maloloina, o lenei hormone o loʻo faʻaauau pea ona gaosia e le pancreas. O se tuufaatasiga umi o le gaosia o lemoni na atiae e faataitai ai se faiga talitutusa i tagata e maua i le maʻisuka. Ae o inisiua masani-ituaiga e solia i tagata mamai i le maʻisuka poo le tulaga muamua.

I le taimi nei, o mea umi ma taimi umi e masani ona masani ai:

E faʻagaoioia pe a maeʻa le 60 minute, ona maua lea o le maualuga pe a maeʻa le 2-8 itula. E faʻamautu le maualuga o le kulukose i le toto 18-20 itula.

Talosaga faʻagata faʻagata mo le faʻaleleia o galuega. O loʻo faʻatau atu i fagu 4-10 ml poʻo cartridges o le 1.5-3.0 ml mo peni tui.

E amata ona galue i totonu o le 1-1.5 itula. O le malosi maualuga e faʻaalia pe a maeʻa le 4-12 itula ma e sili atu ma le 24 itula.

Talolo mo le faʻaofiina o s / c. Faʻapipiʻi i le 3 ml cartridges, 5 pi i totonu o se atigi pusa.

E faʻaaogaina pe a uma le 1-1.5 itula. E 11-24 itula aoga, o le maualuga o le aafiaga e tupu i le vaitaimi o le 4-12 itula.

Inisalini lautele mo sc administration. E maua i le 3 ml cartridges, i totonu o talomu 5 ml ma le 3ml cartridges mo peni tui.

O le inisalini ua leva ona faʻaaoga i totonu o le 1.5 itula. O le maualuga o le gaoioiga e tupu i le va o le 3-10 itula. O le vaitau o le gaioiga o se aso.

Faʻaaoga s / i le faʻaaogaina. E iloa i cartridges mo peni tui o le 3 ml, i totonu o fagu o le 10 ml.

E amata ona galue i le 60 minute pe a uma le iniseti, faʻasalalau le faʻaogaina o le suka i le toto mo le itiiti ifo i le aso.

Cartridges e masani ma mo le 3 ml peni tui, i le 10 ml ipu mo le faʻafoega.

O le aotelega o le gaoioiga e tupu pe a uma 3-4 itula. O le umi o le aafiaga o se tagata faaumiumi e 24 itula.

O le inisalini ua leva ona maua i le 3 ml peni tui.

O le igoa o le mea o le hypoglycemic ma le faʻaaogaina o le inisalini e faʻateleina e mafai ona fautuaina e le fomaʻi.

E le gata i lea, o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e le tatau ona suia i le tutoatasi le sui faaumiumi ma lona tutusa. E tatau ona faʻamaonia lelei se vailaʻau faʻasalalau faʻapitoa e ese mai i le mafaufau, ma togafitiga faʻatasi ma ia e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

O le inisalini umi, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faʻapipiʻiina ma se sui fai mea vave, lea e faia ina ia mafai ai ona faʻaaogaina lona galuega faavae, pe mafai ona faʻaaoga e avea o se fualaau e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le inisalini umi umi e masani ona tuʻufaʻatasia ma se vailaʻau faʻamalosi pe faʻamalosi. I le isi ituaiga o maʻisuka, o vailaʻau faʻaaogaina eseese. I le lisi o vailaʻau o le hypoglycemic oral, lea e masani ona tuufaatasia ai le vailaʻau oona, o:

O le inisalini umi taimi e mafai ona avea o se masini e tasi, pei o isi vailaʻau

I le avea ai o se tulafono, e faʻaaoga se vailaʻau o le maualuga o le suka i le umi-umi e sui ai vailaʻau ma le umi o le taimi e faʻaalia ai. Ona o le mea moni e faapea, ina ia mafai ona ausia se aafiaga o le insaline, o le averesi o le inisalini o le tuufaatasiga e faaluaina i le aso, ma le umi - tasi i le aso, o se suiga i togafitiga mo le vaiaso muamua e mafai ona faaosofia ai le tulai mai o le hypoglycemia i le taeao po o le po. O le tulaga e mafai ona faʻamaonia e ala i le faʻaititia o le aofaʻi o fualaau faʻasaina e 30%, lea e tauia ai le le lava o le hormone faaumiumi e faʻaaoga ai le insulin ma meaʻai. A maeʻa lena mea, e faʻafetaui le vailaau o le vailaʻau inisalini.

O le tuufaatasiga o le basal e tasi pe faalua i le aso ona faia. A uma ona ulufale atu i le tino e ala i le tui, o le hormone e amata ona faʻaalia lona gaioiga pe a mavae ni nai itula. I le taimi lava lea e tasi, o taimi o le faʻaavanoa mo soʻo seʻimi taʻimi umi o le suka o loʻo faʻaalia i le laulau e ese. Ae afai e manaʻomia le inisalini e faʻalautele, ulu i se aofaiga e sili atu i le 0.6 Unite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tagata, ona vaevaeina lea o le fuainumera faʻamaʻi ile 2-3 injections.I le taimi lava e tasi, ina ia faʻaesea le tupu mai o faʻalavelave, o le injections e faia i vaega eseese o le tino.

Mafaufau pe faʻapefea ona aloese mai aʻafiaga o le togafitiga o le insulin.

Soʻo se togafitiga o le inisalini, e tusa lava pe o le a le umi o lona faʻaalia, e mafai ona mafua ai aʻafiaga:

  • Hypoglycemia - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e pa'ū ifo lalo ifo o le 3.0 mmol / L.
  • Faʻamatalaga lautele ma faʻafitauli i le lotoifale - urticaria, faʻamalosi ma faʻamalosi i le nofoaga o tui.
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo - faʻaalia i le faʻapupulaina o gaʻo, e le gata i lalo o le paʻu, ae faʻapea foi i le toto.

O le inisalini o le inisalini e fai sina faʻamalosi e maua ai se avanoa lelei e puipuia ai faʻafitauli mai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E le gata i lea, o le umi o insulin e sili atu ona talafeagai le togafitia o le maʻisuka. Ina ia faʻaesea le faʻaalia o nei aʻafiaga, o le maʻisuka e tatau ona mulimuli i aso uma le taumafataga na fai mai e le fomaʻi ma ia suia pea le nofoaga o tui.

Talu ai nei, e lua faiga faʻataʻitaʻiga fou, umi, faʻataʻitaʻiina FDA, faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga ua leva ona faʻaalia i le maketi tau vailaʻau mo le togafitiga o tagata matutua o le maʻisuka:

  • Degludek (e taʻua Tresiba).
  • Ryzodeg FlexTouch (Ryzodeg).

Tresiba o se fualaau fou lea ua faamaonia e le FDA

O le insulin Degludec umi e faʻatulagaina mo le faʻaaogaina o le iniseti. O le umi o le tulafono faatonutonu o le kulukose o le toto pe a ma le 40 itula. Faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ma le muamua ma le lua o faʻalavelave faʻamaʻi. Ina ia faʻamaonia le saogalemu ma le aoga o le faʻataʻitaʻiga fou faʻasaʻoina, o se faasologa o suʻesuʻega sa faia lea na sili atu i le 2,000 tagata matutua matutua na auai. Na faʻaaogaina le faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga i togafitiga tautala.

E oʻo mai i le taimi nei, o le faʻaaogaina o le vailaau faasaina Degludec e faatagaina i le EU, Kanata ma Amerika. I totonu o maketi i totonu o le atunuu, o se atinae fou na aliali mai i lalo o le igoa Tresiba. O le tuufaatasiga e maua i ni faʻatonuga se lua: 100 ma le 200 U / ml, i le foliga o se peni. O le taimi nei e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le suka i totonu o le toto faʻatasi ai ma le fesoasoani a se supa-super-agent e ala i le faʻaaogaina o se inisalini na o le tolu taimi i le vaiaso.

Matou te faamatalaina le sauniuniga a Ryzodeg. Ryzodeg faʻateleina le faʻasalaga o se tuufaatasiga o hormones, o igoa ia e masani ona iloa e le maʻisuka, e pei o le basal insulin Degludec ma le Aspara vave (70:30 ratio). E lua ituaiga o inisalini pei o se auala faapitoa e fegalegaleai ai ma inisalini rescepters receptors, e mafua ai ona latou iloa o latou aafiaga faafomaʻi e tutusa ma le aafiaga o le inisalini o le tagata.

O le saogalemu ma le lelei o fualaau faʻataʻitaʻi fou ua leva ona faʻasaina ua faʻamaonia e se suʻega faʻataʻitaʻiga lea na auai ai le 360 ​​tagata matutua mamisuka.

Na maua Ryzodeg i se isi meaʻai e maua ai le suka. O se taunuuga, o le faaitiitia o le toto suka na ausia i se tulaga na faatoa mafai ona ausia i le faaaogaina o sauniuniga umi o le inisalini.

O fualaau oona faʻasagalaʻau umi Tresiba ma Ryzodeg ua faʻasoleina i tagata e tele le faʻalavelaveina o le maʻisuka. E le gata i lea, o nei fualaau faasaina, e pei o analogues o loo talanoaina i luga, e tatau ona na o le fomaʻi e tatau ona faatonuina, a le o lea, e le mafai ona aloese mai le hypoglycemia ma ituaiga eseese o allergies.

Ole iniseti puupuu: igoa o fualaau faasaina ma metotia o lo latou faaaogaina

O le inisalini o se hormone lea e maua mai i pito o le endocrin o le pancreas. O lana galuega autu o le faatumauina o le paleni o le carbohydrate.

O sauniuniga ile inisalini e faʻamatalaina mo le maʻisuka. O lenei tulaga e faʻaalia i le le lava o le pulelasi o le hormone poʻo le solia o ana gaioiga i totonu o le gaʻo. O vailaʻau e eseese i le fomaʻi ma le umi o le aoga. E faʻaaogaina pupuʻu e faʻaititia ai le suka lea e faʻaaogaina i meaai.

Inisalini ua faatonuina e faʻamautinoa le maualuga o le kulukose o le toto i ituaiga eseese o le maʻisuka. Faʻaaliga mo le faʻaaogaina o le hormone o ituaiga nei o le faʻamaʻi:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le autoimmune i suauʻu endocrin ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le homone,
  • Ituaiga 2, lea o loʻo faamatalaina e le leai o se inisalini ona o se faaletonu i lona faʻasolosolo poʻo se faʻaitiitia o le lagona o gaʻo ile gaioiga i lana gaioiga,
  • maʻisuka ile maʻisaga i fafine maʻitaga
  • pancreatic form of the disease, o le taunuuga lea o le pancreatitis ogaoga po o le chronic,
  • ituaiga e leʻo puipuia mai faʻamaʻi - syndromes o Wolfram, Rogers, MODY 5, maʻisuka leona ma isi.

I le faaopoopo atu i le maualuga o le suka, o sauniuniga ile inisalini e maua ai le aʻafiaga - latou te saofaga i le tupuga o musika ma le faafouina o ponaivi. O lenei meatotino e masani ona faʻaaogaina i le fausiaina o tino. Ae ui i lea, i faatonuga aloaia mo le faʻaaogaina, o lenei faailoga e le o faamauina, ma le puleaina o le hormone i se tagata soifua maloloina e lamatia ai le paʻu mataʻutia i le kulukose o le toto - hypoglycemia. O sea tulaga e mafai ona o mai faatasi ma le leai o se malamalamaga i le atinaʻeina o le paʻu ma le oti.

E faʻatatau i le gaosiga o le gaosiga, o mea faʻapitoa faʻamalosia ma faʻamaumauga a tagata e vavae ese. O le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻasolosolo o le pito i tua e sili atu ona faʻaleagaina, talu ai o le fausaga o vailaʻau o nei mea e foliga tutusa ma le inisalini o le tagata. O fualaau uma e eseese i le umi o le gaioiga.

I le gasologa o le aso, o le hormone e ulufale i le toto i vaʻa eseese. O lona faʻamalositino basal e faʻatagaina ai oe e faʻamausali le maualuga o le suka e tusa lava po o le a le meaʻai. Le faʻamalolo o le faʻamalolo o le insulin i le taimi o taumafataga. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose e ulu i totonu o le tino ma meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻatapulaʻa ua faʻaititia. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei gaioiga e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i taunuuga le lelei. O le mea lea, o se tasi o mataupu faavae o le togafitiga o le maʻi o le toe faʻafoʻisia le sao saʻo o le faʻamalolo i le toto.

Faʻaaogaina o le inisalini

O iniseti pupuu e faʻaaogaina e faʻataʻitaʻi ai le faʻaaogaina o le elemene e faʻafefiloi ma mea taumafa. Faʻatulagaina o laasaga o fualaau faʻasaina ma gaioiga umi.

E le pei o fualaau faasaina vave, o fomaʻi lautele e faʻaaogaina e tusa lava po oa meaai.

O le faʻavasegaga o le inisalini o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

O le inisalini o se hormone e faʻamaloloina e siama pancreatic. O lana galuega autū o le faʻatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo ma le "punitia" o le kulūkose tuputupu aʻe.

O le faiga o le galuega e pei ona taua i lalo: e amata ona 'ai se tagata, pe tusa ma le 5 minute na maua ai le inisalini, na te faapaleni le suka, faʻaleleia pe a uma ona' ai.

Afai e le lelei le lelei o le pancreas ma o le hormone e le faʻamalosi lelei, o le maʻisuka e atiina ae.

O le vaivai o le glucose toleniga e le manaʻomia togafitiga, i isi tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma lena. O nisi vailaʻau e faʻamaʻi faʻatasi i le aso, aʻo isi i taimi uma aʻo leʻi 'ai.

O le inisalini pupuu e amata ona galue i le 30-40 minute pe a uma le gaʻoina. I le maea ai o lenei taimi, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai. E le taliaina le taʻeina o meaai.

O le umi o le togafitiga e oʻo atu i le 5 itula, e tusa ma le tele o le taimi e manaʻomia mo le tino e faʻatau ai meaai. O le gaioiga o le hormone sili atu le sili atu i le taimi o le faateleina o le suka pe a uma ona 'ai. Ina ia faapaleni le aofaiga o le inisalini ma le kulukose, pe a uma le 2.5 itula, e fautuaina se meaai mama mo le maʻisuka.

O le inisalini anapogi e masani lava ona faʻamatalaina i tagata gasegase o loʻo i ai le malosi o le kulukose pe a uma ona 'ai. Pe a faʻaaogaina, e tatau ona amanaʻiaina nisi o togafiti:

  • o le tele o le mamafa e tatau ona tutusa uma
  • o le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafua e amanaia le tele o meaʻai na 'aina ina ia maua ai le leai o le homone i le tino maʻi,
  • afai e leʻo faʻalauiloaina le tele o fualaau faasaina, o le hyperglycemia e tupu,
  • lapopoʻa tele o le a faʻaosofia ai le hypoglycemia.

O le hypo- ma le hyperglycemia e matua lamatia lava mo se tagata gasegase i le maʻisuka, aua e mafai ona latou faatupuina ni faigata ogaoga.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 oeo loʻo i luga o le taumafataga i lalo ifo o le kalapu e fautuaina e faʻaaoga le inisalini vave. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le carbohydrate, o le vaega o proteins pe a maeʻa le liua ua liua i le kulukose. O se faiga umi le umi, ma o le gaioiga o le inisalini lata mai e vave amata vave.

Ae peitai, soʻo se maʻisuka ua fautuaina e ave se fualaau o le hormone ultrafast i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Afai a maeʻa ona 'ai le suka i luga o se tulaga sili ona taua, o le a fesoasoani tele se hormoni i se mea e gata ai.

E faʻapefea ona fuafua le faʻasolosolo vave o le inisalini ma le umi o le gaioiga

Ona o le mea moni e faapea o tagata maʻi taitasi e iai lona lava gasegase i fualaau faasaina, o le aofaʻi o vailaau ma le taimi faatalitali ao le i taumafa e tatau ona fuafuaina taitoatasi mo tagata maʻi taitasi.

E faʻapefea ona tumau le suka i le 2019

Ole fua muamua e tatau ona sasaina i le 45 minute aʻo lei faia se taumafataga. Ona faʻaaoga lea o se glucometer i le 5 minute e faʻamaumau ai suiga i le suka. I le taimi e faaitiitia ai le kulukose i le 0.3 mmol / L, e mafai ona e faia se taumafataga.

O se fua saʻo o le umi o le fualaau faasaina o le ki lea i le togafitiga lelei mo le maʻisuka.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa faigata ia te au ona ou vaai atu i le mafatia, ma o le manogi manogi i totonu o le potu na mafua ai ona ou le fiafia.

I le faagasologa o togafitiga, o le tina matua na suia ai lona lagona. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

O le gaioiga o le inisalini lata mai e tupu vave lava. O lona eseesega tele lea: o le tagata maʻi e le tatau ona faʻatali mo le taimi faʻatulagaina mo vailaʻau e iai sona aʻafiaga. O loʻo faʻamatalaina mo tagata mamaʻi e le fesoasoani i le anapogi ile inisalini.

O le hormone ultra-fast was synthesized ina ia mafai ai e le maʻisuka ona faʻavave i meaʻai gaʻo mai lea taimi i lea taimi, aemaise lava laʻau suamalie. Ae peitai, i le mea moni, e le o lea.

Soʻo se mea e faigofie ona maua mai i le gaʻo e maua ai le suka, o le a sili atu ona vave gaʻo le suka nai lo le gaosiga o le inisalini.

O le mafuaʻaga lea o le maualalo o le gaosiga o taumafa o le maatulimanu o le tausiga o le maʻisuka. Faʻafeiloaʻi i meaʻai faʻasolosolo, o le tagata maʻi e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia le ono ono iai ni faʻafitauli matuia.

Ole inisalini faʻasaina o se homone tagata ma faʻaleleia le fausaga. E mafai ona faʻaaogaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma fafine maʻitaga.

E pei lava o soʻo se vailaʻau, o le inisalini puupuu e iai ona malosi ma vaivaiga.

  • o lenei ituaiga inisalini e faʻaitiitia ai le toto i se tulaga masani e aunoa ma le faʻasaina o le hypoglycemia,
  • Stable aafiaga i luga o le suka
  • e faigofie lava ona fuafua le tele ma le tuufaatasiga o le vaega e mafai ona 'ai, pe a uma le taimi atofaina pe a uma le tui,
  • o le faʻaaogaina o lenei ituaiga o hormone e faʻaleleia atili ai le tagofiaina o meaai, faʻatasi ai ma le aiaiga e faapea o le tagata maʻi e mulimulitai i mea taumafa faatonuina.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • Manaʻo e faʻatali 30 i le 40 minute aʻo leʻi 'ai. I nisi tulaga, e matua faigata lava. Mo se faataitaiga, i luga o le auala, i se aso faamanatu.
  • O le togafitiga faʻafuaseʻi e le tupu vave, o lona uiga o lea vailaʻau e le talafeagai mo le vave maua mai o le hyperglycemia.
  • Talu ai ona o le inisalini na e sili atu ona faaumiumi lona aafiaga, e manaʻomia le manava faaopoopo mo le 2.5-3 itula pe a uma le tui e faʻamautu le maualuga o le suka.

I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai le maʻisuka ma le vave maua mai o le manava.

O nei gasegase e tatau ona tui i le insulin vave 1.5 itula aʻo leʻi 'ai.I le tele o tulaga, o lenei mea e matua le talafeagai lava. I lenei tulaga, na o le pau lava le auala e faʻaaogaina ai le hormone o le ultrafast action.

I soo se tulaga, e naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia lenei mea poʻo lena vailaʻau. O le suiga mai le tasi vailaau i le isi e tatau foi ona faia i lalo ole vaavaaiga faafomai.

I le taimi nei, o le filifiliga o sauniuniga vave ile inisalini e lautele. O le tele o taimi, o le tau e faʻatatau i le kamupanī.

Laulau: "Iniseti vave galue"

O le Humalog o se faʻatusa o le inisalini o le tagata. Le vai e leai se lanu e maua i le 3 milliliter tioata tioata. O le auala e talia ai le pulega o se mea faʻapitoa ma e le afaina. O le umi o le gaoioiga e oʻo ile 5 itula. E faʻalagolago i le vailaau ua filifilia ma le gasegase o le tino, le vevela o le tino o le maʻi, ma le nofoaga o inisiua.

Afai o le folasaga o loʻo i lalo o le paʻu, ona maualuga lea o le maualuga o le hormone i totonu o le toto i le afa itula - itula.

E mafai ona faia le Humalog ao leʻi oʻo i taumafataga, faʻapea foʻi ma le taimi lava e uma ai. O le faʻaaogaina o le puleaina e faia i luga o le tauau, manava, papa poʻo le ogavae.

O le gaioiga malosi o le fualaau faasaina Novorapid Penfill o le insulin aspart. O le tutusa lenei o le hormone tagata. O se vai e aunoa ma se lanu, e aunoa ma le pala. O lenei vailaʻau e faʻatagaina mo tamaiti e sili atu ile lua tausaga. O le mea masani, o le manaomia i aso taitasi mo le inisalini e mai le 0.5 i le 1 UNITS, e fuafua i le mamafa o le maʻisuka.

"Apidra" o se vailaau Siamani, o lona malosi o le inisalini glulisin. O le isi lea faʻalogona o le hormone tagata. Talu ai o suʻesuʻega o le aʻafiaga o lenei vailaau faʻasaina e leʻi faʻatautaia i luga o fafine maʻitaga, o lona faʻaaogaina mo se vaega o tagata gasegase e le manaʻomia. O le mea lava lea e tasi mo tamaitai lapatai.

Rosinsulin R o se fomaʻi Rusia. O le mea o loʻo galue malosi o le inisalini o le tagata. E fautuaina e le kamupanī le pulega i se taimi e leʻi umi ae leʻi 'ai poʻo le 1.5-2 itula pe a maeʻa. Aʻo leʻi faʻaogaina, e tatau ona suʻesuʻe ma le totoʻa le vai mo le iai o le vavave, pala. I lenei tulaga, e le mafai ona faʻaoga le hormone.

O le aʻafiaga autu o tapenaga o le inisalini vave o le hypoglycemia. O lona foliga malu e le manaʻomia ai le faʻamautuina o fualaau oona ma togafitiga faafomaʻi. Afai o le suka maualalo ua pasi i se tikeri talafeagai pe taua, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi. I le faaopoopo atu i le hypoglycemia, e mafai ona maua e tagata maʻi lipodystrophy, pruritus, ma urticaria.

Nicotine, COCs, hormones thyroid, antidepressants ma isi vailaʻau faʻavaivaia aafiaga o le insulin i le suka. I lenei tulaga, e tatau ona e fetuunai le fua o le homone. Afai o vailaʻau e ave e gasegase i aso uma, e tatau ona ia logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

E pei o vailaau uma, o sauniuniga o le inisalini vave e maua ai a latou faʻailoga. E aofia ai:

  • nisi o faamaʻi fatu, aemaise lava o se faaletonu,
  • lapisi lapoa
  • gasegase gasegase
  • hepatitis.

I le i ai o ia faʻamaʻi, o le togafitiga o togafitiga e filifilia taitoatasi.

Lapataiga vave ole sauniuniga ile inisalini e faʻasinoina i le maʻisuka o se togafitiga. Ina ia ausia le pito sili ona maualuga o togafitiga, mausali i le tuuina atu, o le usitai i meaai e talafeagai. O le suia o le aofaiga o le hormone e faʻatonutonuina, suia le tasi ma le isi e mafai ona na o maliega ma le fomaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Alexander Myasnikov ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

I le falemaʻi, o insulini o vailaʻau faʻamalosi faapitoa e mafai ai ona e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose toto. O le falemaʻi o vailaʻau faʻaonapo nei, o nei fualaau oona ua gaosia i se ituaiga tele. Latou te ese i le ituaiga o meaʻai, metotia o sauniuniga ma le umi o le gaioiga. E sili ona lauiloa o le inisalini puupuu.O lenei fualaau faasaina e fuafua muamua mo le saoasaoa o le toomaga o meaʻai, ae e mafai foi ona faaaoga i togafitiga tuufaatasi o le maʻisuka.

Ole iniseti pupuu e mafai ona solugi ma e mafai ona vave faʻasalalau le faiga ole gaʻo i le tino o le tagata e aʻafia ma le faʻaaogaina ole kulukose. E le pei o insulin umi, o sauniuniga faʻasalalau pupuu e aofia ai se vaifofo faʻapitoa sili ona mamā lea e le aofia ai ni faʻaopoopoga. O se uiga iloga o ia fualaau oona e amata ona vave galue vave ma i se taimi puupuu e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka i le masani. O le mea pito i luga o le fualaau faasaina e mataʻituina e tusa ma le lua itula talu ona maeʻa ona faʻatonuina, ona oʻo ai lea o le faʻaitiitia vave o lana gaioiga. A maeʻa le ono itula i le toto, e i ai ni nai vaega laiti o le gaosiga o le hormonal e faʻatonuina. O nei fualaau faasaina ua vaevaeina i vaega nei e tusa ai ma le taimi oa latou gaoioiga:

  • Ole iniseti pupuu e amata ona faigaluega i le 30 minute pe a uma le pulega. E fautuaina e ave ile sili atu i le afa itula ao leʻi faia se taumafataga.
  • Ole iniseti e amata ona galue pe a uma le kuata o le itula. O nei fualaau oona e fautuaina e ave pe a ma le 5 i le 10 minute aʻo leʻi faia se taumafataga pe vave foi ona uma se taumafataga.

I le laulau o loʻo i lalo, mo faʻatusatusaga, o tulaga taua o le saoasaoa ma le umi o gaioiga o ituaiga ituaiga o mea faʻamalolo o loʻo faʻaalia. O igoa o fualaau faasaina e tuuina atu ma le filifiliga, talu ai o loo i ai le tele o a latou ituaiga.

O le inisalini puupuu o se vailaau faʻamaoni mama lea e faia i ni auala se lua:

  • e faʻavae i le inisalini manu (porcine),
  • faʻaaogaina o le biosynthesis e faʻaaoga ai tekinolosi faʻainisinia.

O ia mea uma, ma o le isi auala e tutusa uma lava ma le natura masani o le homone, o lea la ua i ai le lelei o le suka. E le pei o fualaau oona ua loa ona galue, latou te le o iai ni mea faʻaopopo, o lea e toetoe lava a le mafai ona mafua ai ni mea e afaina ai. Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka i le toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, insulin faiva, lea e faia pe a ma le afa itula aʻo leʻi 'ai, e masani ona faʻaaogaina. E taua le malamalama o tagata maʻi taitoatasi ei ai a latou lava uiga o le physiological, o le mea lea, o le fuafuaina o le fua o le fualaau faasaina e masani ona faia taʻitasi e le fomaʻi. E le gata i lea, e matua taua lava le tele o mea taumafa e fetaui ma le fua o le insulin. O tulafono faavae mo le puleaina o fualaau faasaina ao lei faia taumafataga e pei ona taʻua i lalo:

  • Mo tui, e manaʻomia ona e faʻaaogaina naʻo se tui faapitoa o le inisalini, lea e mafai ai e oe ona ulu i le fua saʻo na faatonuina e le fomaʻi.
  • O le taimi o le pulega e tatau ona tumau, ma e tatau ona suia le nofoaga o tui.
  • O le nofoaga na faia ai le inisiua e le mafai ona faʻamaʻi, aua o le faʻaaogaina masani o le vailaʻau i totonu o le toto e tatau ona lamolemole.

O le inisalini e sili atu ona faʻafouina o le faʻafouina o le inisalini o le tagata, o loʻo faʻamatalaina ai le maualuga o le saoasaoa o ona aafiaga. O lenei vailaʻau na atinaʻe ma le faʻamoemoe o fesoasoani faʻafuaseʻi i se tagata ua oʻo i se oso i le toto suka mo mafuaaga eseese. O le mafuaʻaga lea e seasea faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka. O le tuiina o le inisalini mulimuli e fautuaina foi i le mataupu pe afai e le maua e se tagata le avanoa e faatali ai se taimi ao le i ai. Ae i lalo o le tulaga o taumafa talafeagai, e le fautuaina lenei fualaau e ave, talu ai ona o le paʻu tele o le gaioiga mai le pito i luga o le tau, o lea e matua faigata lava le fuaina o le fua saʻo.

E le masani ona faʻaaogaina le insulin i aso nei i le tino. O vailaʻau e manatu lelei o le au anabolic agents.O le taua o lo latou faʻaaogaina i le tino o le insulin o se hormone felauaiga lea e mafai ona puʻeina le kulukose ma tuʻuina atu i maso e tali atu i lenei tuputupu aʻe vave. E taua tele le amata ona faʻaaogaina e le au taʻaleʻa fualaau oona, ma o lea e masani ai le tino ile hormone. Talu ai o tapenaga o le inisalini o vailaʻau faʻamalosi malolosi, e faʻatagaina e ave i latou mo taʻaloga talavou amataina.

O le mea autu o le inisalini o le felauaiga o meaʻai. Ae i le taimi lava e tasi, o le hormone e faʻaalia lenei galuega i itu eseese, e aofia ai:

  • i totonu o le maso
  • i le tino.

I lenei itu, afai e sese le fualaau faasaina, ona le mafai lea ona e fausia ni muso manaia, ae e leaga le leaga. E tatau ona manatuaina pe a ave le fofo, e tatau ona aoga le aʻoga. E naʻo le tulaga lenei, o le hormone feʻaveaʻi o le a tuʻuina atu le kulūkose i le atinaʻe o maso. Mo tagata taʻaleʻa uma o loʻo auai i le fausiaina o tino, e tuʻuina atu i le tagata taʻitoʻatasi. E faʻamautu pe a fua le aofaʻi o le kulukose i le toto ma le urine.

Ina ia aua neʻi faʻaitiitia le natura masani o le tino ma ia le faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini e le pancreas, e tatau ona vaʻaia le tagofia o vailaʻau. Faʻasalaga, suia le lua masina o le ave o le vailaau faʻamaʻi ma se malologa e fa masina.

Talu ai o gaioiga pupuu ma le tuai o le inisalini o vailaʻau maualuga e pei o le inisalini o le tagata, e seasea mafua ona mafua ai ona aʻafia. Ae o nisi taimi o le aʻafiaga leaga e pei o le sasaina ma le ita i le nofoaga o tui.

E fautuaina le faʻamalolo o le hormonal ina ia toso faʻasolosolo i totonu o le manava o le manava i le taimi lava e maeʻa ai le aʻoga malosi. E tatau ona e amata i ni tootoo laiti ma i le taimi lava e tasi e tatau ona e mataʻituina le tali a le tino. Pe a ma le kuata o le itula pe a uma le tui, e tatau ona 'aina se mea suamalie. O le fua faatatau o meaʻai gaʻo i le vaega o le vailaau faʻasaina e tatau ona 10: 1. A maeʻa lena, a maeʻa le itula e tatau ona e 'ai lelei, ma o le meaai e tatau ona i ai meaʻai o le protein.

O le sili atu o le fualaau oona poo lona pulega le talafeagai e mafai ona mafua ai le maʻi o le hypoglycemic, lea e fesootaʻi ma le toso malosi o le toto suka. Toeitiiti lava o taimi uma lava pe a maeʻa le faʻamalosi ma le puupuu o le inisalini e mafua ai se tikeri agamalu pe laʻititi o le hypoglycemia. E faʻaalia e ia lava ia faʻamaoniga nei:

  • faʻavalea ma faʻapouliuli i mata ma se suiga tele i le tulaga o le tino,
  • fiaʻai tele
  • tiga o le ulu
  • fatu fatu
  • faʻateleina le sosolo
  • tulaga o le atuatuvale ma le le fiafia.

A maeʻa ona faʻaalia se tasi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e inu faʻanatinati i le tele o se vaiinu suamalie, ma a maeʻa le kuata o le itula e 'ai se vaega o le protein-carbohydrate. E iai foi se faailo o le hypoglycemia o le tupu mai lea o se manaʻo e momoe. E matuā faigata lava ona fai lenei mea, talu ai e ono mafai ona faʻamalosia le tulaga. E tatau ona manatua o le maualuga o le inisalini o gaioiga pupuu ma le vave, o se coma e mafai ona tupu vave. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau e se tagata taʻalo, e taua tele le sailia o fesoasoani faʻapitoa.

O le aoga sili o tapenaga o le inisalini i le faʻaaogaina o le tino o le mea lea e le mafai ona siaki i se suʻega doping. O le inisalini pupuu ma mulimuli ane o fualaau faasaina e le afaina ai le gaioiga o totoga i totonu. E talitutusa foi le taua o le mafai ona faatauina mai fualaau faasaina e aunoa ma ni faʻamaumauga ma a latou tau, pe a faʻatusatusa i isi anabolic, e taugofie. O le tāua sili ona taua o sauniuniga o inisalini, ae sili ona taua i le taimi lava e tasi, o le tatau ona ave i latou e tusa ai ma le faʻatulagaga na faia e le fomaʻi.


  1. Russell Jesse Type 2 Maʻisuka, Tusi ile Manaoga -, 2012. - 962 c.

  2. Kamysheva, E. Suʻega insulin i le maʻisuka. / E. Kamysheva. - Moscow: Mir, 1977 .-- 750 p.

  3. Danilova L.A. Suʻega o le toto ma le urine. St. Petersburg, Dean Publishing House, 1999, 127 pp., Circulation 10,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faʻavasegaina o insulin

E mafua mai i le inisalini:

  • Pork. E maua mai le pancreas o nei manu, e talitutusa lava ma le tagata.
  • Mai povi. E masani ona masani ona maua i le inisalini, ona o loʻo i ai ni eseesega tele mai le hormone tagata.
  • Tagata Faʻailogaina e faʻaaoga ai siama.
  • Faʻainisinia faʻainisinia. E maua mai le puaa, e faʻaaoga ai tekinolosi fou, faʻafetai i lenei mea, o le inisalini e tutusa ma tagata.

I le umi o galuega:

  • gaoioiga e sili atu (Humalog, Novorapid, ma isi),
  • gaioiga pupuu (Galue, Humulin Regular, Insuman Rapid ma isi),
  • le umi o le umi o gaioiga (Protafan, Insuman Bazal, ma isi),
  • umi le galue (Lantus, Levemir, Tresiba ma isi).
Inisalini tagata

E faʻaaogaina le insulin i le pupuu ma le faʻamalosi aʻo leʻi faia taumafataga taitasi e aloese ai mai le oso i le glucose ma faʻasalalau lona tulaga. O fualaʻau ma gaʻo umi e faʻaaogaina e pei o le togafitiga faʻapitoa, e faatonuina 1-2 taimi i le aso ma tausisia le suka i totonu o taʻaloga masani mo se taimi umi. .

O le inisalini ma le gaosiga o le inisalini

E tatau ona manatuaina o le televave o le aʻafiaga o le vailaʻau e atiaʻe ai, o le puupuu o lona umi o le gaioiga. O iniseti e fai siʻosiʻomaga e amata ona galue pe a maeʻa le 10 minute o le galalaina, o lea e tatau ona faʻaaoga vave pe vave loa ona 'ai. E i ai lo latou malosi tele, toetoe lava 2 taimi sili atu le malosi nai lo fualaau faʻamalosi. O le faʻaitiitia o le suka e pe a ma le 3 itula.

O nei vailaʻau e seasea ona faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka, talu ai ona e le pulea lelei o latou aʻafiaga ma o le aafiaga e le mafai ona fuafuaina. Ae e taua tele pe afai e ai le maʻisuka, ma galo e ulufale insulin ole gaioiga pupuu. I lenei tulaga, o le tuiina o se vailaʻau faʻasolosolo e fofoina ai le faafitauli ma faʻavavevave ai le maualuga o le suka toto.

O le inisalini pupuu e amata ona galue pe a uma le 30 minute, e faia 15-20 minute aʻo lei faia se taumafataga. O le umi o nei tupe e tusa ma le 6 itula.

Polokalame o le inisalini

O le fualaau o fualaau oona e faia vave e le fomai, ma na te aoaoina oe i uiga o le tagata maʻi ma le ala o le maʻi. E le gata i lea, e mafai ona fetuunai le fualaau o loʻo faʻatonuina e le tagata maʻi e faalagolago i le aofaiga o iunite falaoa ua faʻaaogaina. 1 vaega ole inisalini pupuu e faʻalauiloaina mo le 1 falaoa e tasi. Ole maualuga ole tupe faatagaina mo le faʻaaogaina e tasi le 1 i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino, pe afai e sili atu lenei fua, ole faʻalavelave matuia e mafai.

E le o toe faia ni sauniuniga puupuu ma le vave, o lona uiga, i totonu o le tino gaʻo, o lenei mea e mafua ai le tafe lemu o le fualaau faasaina ile toto.

Mo le sili atu le sao o le fuaina o le fualaau o le inisalini puupuu, e aoga tele mo le maʻisuka e teuina se tusi faʻasologa o meaʻai (breakfast, lunch, etc.), glucose pe a uma ona 'ai, togafitiga faʻasolosolo ma lona fualaau, gaʻo i le suka pe a uma le tui. O lenei mea o le a fesoasoani i le tagata maʻi e iloa le mamanu o le auala e aafia ai le kulukose faapitoa ia te ia.

Ole puupuu ma le sili atu insulin e faʻaaogaina mo fesoasoani faʻafuaseʻi i le atinaʻe o ketoacidosis.I lenei tulaga, o le vailaau oona e faia i luga o le vavalalata, ma o le gaioiga e faia vave lava. O le vave o le aʻafiaga o nei vailaʻau o se fesoasoani taua mo fomaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi ma potu mamaʻi maʻi.

Laulau - Faʻailoga ma igoa o ni nai taimi pupuu ma mulimuli ane sauniuniga o inisalini
Igoa o fualaau faasainaItuaiga o fualaau faasaina i le saoasaoa o le gaioigaItuaiga o fualaau faasaina mai le amatagaTausaga amata amataTaimi faʻatinoGaoioiga gaoioiga
ApidraE le umiFaʻainisinia faʻainisinia0-10 minute3 itulaI le itula
NovoRapidE le umiFaʻainisinia faʻainisinia10-20 minute3-5 itulaPe a ma le 1-3 itula
HumalogistE le umiFaʻainisinia faʻainisinia10-20 minute3-4 itulaI le 0.5-1.5 itula
FaʻapitoaPotoFaʻainisinia faʻainisinia30 minute7-8 itulaI le 1.5-3.5 itula
Gansulin rPotoFaʻainisinia faʻainisinia30 minute8 itulaPe a ma le 1-3 itula
Humulin masaniPotoFaʻainisinia faʻainisinia30 minute5-7 itulaPe a ma le 1-3 itula
Rapid GTPotoFaʻainisinia faʻainisinia30 minute7-9 itulaPe a ma le 1-4 itula

E tatau ona manatua i le mafaufau o le fua o le absorption ma le amataina o gaioiga o fualaau faasaina e faalagolago i le tele o mea taua:

  • Laʻau o le fualaau faasaina. O le tele atu o le tele o mea e aofia ai, o le saoasaoa lea o le faʻaleleia o le aʻafiaga.
  • Le nofoaga o tui. O le gaoioiga sili ona vave e amata pe a tui i totonu o le manava.
  • O le mafiafia o le meaola gaʻo. O le mafiafia, o le faʻagesegeseina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Iniseti ma le umi umi

O nei vailaʻau o loʻo faʻamatalaina o se togafitiga masani mo le maʻisuka. E faia i aso taʻitasi i le taimi lava e tasi o le taeao ma / poʻo le afiafi, tusa lava pe o le a le taumafataga.

O vailaau o le umi o le umi o gaoioiga e faʻatulagaina 2 taimi i le aso. O le aafiaga pe a uma le tui e tupu ile 1-1.5 itula, ma o le aafiaga e oʻo ile 20 itula.

O le inisalini umi, poʻo le faaumiumi i se isi taimi, e mafai ona faʻasolosolo faʻatasi i le aso, o loʻo i ai fualaau e mafai ona faʻaaoga e tasi lava i le lua aso. O le aafiaga e tupu i le 1-3 itula i le maea ai o le pulega ma e sili atu ma le 24 itula. O le aoga o nei fualaau oona, e le o iai se lagomeli i totonu o le gaioiga, ae o le faia o se toniga faifai pea i le toto.

Afai o le inisalini o le inisalini e faʻatonuina 2 taimi i le aso, ona faʻaaogaina lea o le 2/3 o le vailaʻau aʻo leʻi oʻo i le taeao, ma le 1/3 ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi.

Laulau - O uiga o nisi o fualaau faasaina o le umi ma le umi o le umi o le gaioiga
Igoa o fualaau faasainaItuaiga o fualaau faasaina i le saoasaoa o le gaioigaTausaga amata amataTaimi faʻatinoGaoioiga gaoioiga
Humulin NPHTele1 itula18-20 itula2-8 itula mulimuli ane
Insuman BazalTele1 itula11-20 itula3-4 itula mulimuli ane
Protofan NMTele1,5 itulaE oo i le 24 itulaI le 4-12 itula
LantusFaʻavavau1 itula24-29 itula
LevemireFaʻavavau3-4 itula24 itula
Humulin ultralenteFaʻavavau3-4 itula24-30 itula

E lua ituaiga o togafitiga insulin.

Faʻatasi pe Faʻatasia. O loʻo faamatalaina i le mea moni e na o le tasi le vailaʻau e faʻamatalaina, lea e aofia uma ai se vaifofo masani ma le inisalini puupuu. O le avanoa e itiiti ifo i ai, ae o le togafitiga e le aoga i le togafitia o le maʻisuka. Faatasi ai ma ia, o le taui e sili atu le leaga ma o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona tupu vave.

O togafitiga faʻale-aganuʻu ua faʻamatalaina mo tagata matutua ma tagata e le mafai ona atoatoa le togafitiga ma fuafua le fualaau o se fualaau faasaina. E aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, tagata e le atoatoa le mafaufau poʻo i latou e le mafai ona latou auauna ia i latou lava.

Basis Bolus Therapy. Faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, o fualaau faasaina, umi po o le galue-fai, ma fualaau faasaina i eseese eseesega ua faatonuina. O le Basis-bolus togafitiga ua avea ma togafitiga aupito sili ona lelei, ua sili atu ona atagia mai ai le puleaina o le inisalini o le insulin ma, pe afai e mafai, ua faatonuina mo tagata uma e maua i le maʻisuka.

Inisini Injection Technique

Injections injections e faia i le faʻaaogaina o se inisalini tuila poʻo se peni. O nei mea e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga ma sili atu le saʻo o fualaau oona, o lea e sili ai. E mafai foʻi ona e tuiina se tui tui e aunoa ma le aveeseina o ou lavalava, lea e talafeagai, aemaise lava pe a fai o loʻo faigaluega le tagata poo se aoga faʻaaʻoaʻoga.

Pene insulin

O le inisalini e tui i totonu o le gaʻo o le tino gaʻo o vaega eseese, o le tele o taimi o le pito i luma o le ogavae, manava ma le tauau. O fualaau oona umi e sili ona lelei i le tui i le ogavae po o le paluga i fafo, pupuu i le manava po o le tauau.

O se mea e manaʻomia muamua o le tausisia o tulafono faʻapitoa, e tatau ona fufuluina ou lima aʻo leʻi tuiina ma faʻaaoga na o suauu maʻa. E tatau ona manatuaina o le ava e afaina ai le inisalini, o le mea lea, pe a uma togafitiga ma le nofoaga o inisiua ma se vailaʻau, e tatau ona faatali seia maeʻa atoa, ona faʻaauau ai lea o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. E taua foi le aluese mai le nofoaga muamua o le inisiua e le itiiti ifo ma le 2 senitimita.

Pamu fuʻu insulin

O se auala fou mo le togafitia o le maʻisuka ma le inisalini o le tui o le insulin.

O le pamu o se masini (o le pamu ia lava, o se faatanoa e iai le inisalini ma se taifau mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina), lea o loʻo faʻaauau ai pea le inisalini. O se mea lelei lenei i le tele o injections i aso taitasi. I le lalolagi, o le tele o tagata ua suia i lenei faiga o le puleaina o le inisalini.

Talu ai o loʻo maua pea le vailaʻau, e naʻo gaioiga pupuu poʻo ose iniseti e faia i le gaosiga e faʻaaogaina i pamu.

Laʻau insulin

O nisi masini ua faʻapipiʻiina i masini eletise o le kulukose, latou te mafaufauina le tatau o le inisalini, tuʻuina le insulin totoe i le toto ma 'ai meaai. O le fualaau faasaina ua matua saʻo lelei lava, e ese mai le folasaga o se tui.

Ae o lenei metotia e iai foi ona toso. O le maʻisuka e faʻalagolago atoa i tekinolosi, ma afai o nisi mafuaaga e taofi ai le galuega (ua uma le inisalini, ua alu ese le pulu), o le tagata maʻi e ono aʻafia i le ketoacidosis.

E le gata i lea, o tagata e faʻaaogaina le pamu e tatau ona tumau i nisi o faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻaauau pea o le faʻaogaina o le masini, aemaise lava mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola.

O se mea tāua o le tau maualuga lea o lenei metotia mo le puleaina o insulin.

O vailaau faafomai e le tumau, o le tele ma sili atu o fualaau oona e foliga mai, faigofie ai le olaga mo tagata o loo mafatia i le maʻisuka. O le taimi nei, mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaau faʻatau mai i inisalini ua faʻamaʻaina o loʻo tofotofoina Ae e tatau ona e manatua e na o se fomai faapitoa e mafai ona faatonuina, suia se vailaau, togafitiga poʻo le tele o pulega. O le tagata lava ia mo le maʻisuka e matua aʻafia lava i aʻafiaga ogaoga.

Eseesega o vailaʻau

I le amataga o le gaoioiga, o le amataga o le "pito" ma le umi o le aafiaga, o ituaiga o vailaau nei e iloga:

  • O le inisalini pupuu e taua foi o le inisalini meaai. E mafai e ia ona taofi tumutumu ma maua ai se aafiaga mai le 10 i le afa itula pe a uma le tui. O lenei kulupu e aofia ai vailaau faʻasolosolo ma gaioiga pupuu.
  • Umi insulin - o le igoa lona lua o le "basal". E aofia ai ma fualaau faʻatau taimi ma fualaau faʻatau umi. O le faʻamoemoe o la latou faʻasuaga e faʻavae i le faatumauina o le tele o insulin i totonu o le toto i le aso atoa. O latou aafiaga e mafai ona atiaʻe mai le 1 i le 4 itula.

I le faaopoopo atu i le fua o le tali, e iai isi eseesega i le va o vaega o fualaau faasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini puupuu e tuiina i totonu o le vaega o le pito i lalo o le paʻu o le abdomina ina ia faʻavave vave ona faʻagasolo auala e faʻaaogaina ai. E tele mea insulin e faia i le ogavae.

O faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga ma gaioiga pupuu e fesoʻotaʻi faʻatasi i le taimi o le mauaina o meaai i totonu o le tino. E faʻataʻitaʻiina ao leʻi faia taumafataga e faʻaitiitia ai le kulūkose i le taimi lava e uma ai ona 'ai mea taumafa o loʻo i ai ni gaʻo i totonu o la latou fatuga. O fualaau oona umi e faʻaaogaina e tusa ai ma le faasologa o le taeao ma le afiafi.E leai se fesootaʻiga ma taumafataga.

Short insulin

O vailaau taʻitasi e iai uiga patino o le tuufaatasiga ma aafiaga i le tino o le tagata, lea e tatau ona mafaufau i ai auiliiliga.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o vailaʻau e taʻu mai ai o lenei mea faigaluega o se faʻatusa o le insulin. O lona fausaga o le faasologa o le faasologa o toega o nisi o mea amino i totonu o le mole. Mai insulin uma e le pupuu, o le tasi lenei o le vave amata ma le iuga. O le faaitiitia o le kulukose toto e tupu i totonu o le 15 minute talu ona tui, e oʻo atu i le 3 itula.

Faailoga mo le tofiaina o Humalog:

  • ituaiga o le maʻisuka-faʻalagolago i le inisalini,
  • tasi le le faapalepale i isi fualaau faasaina,
  • hyperglycemia lea e tupu pe a uma ona 'ai, lea e le faʻasaʻoina e isi auala,
  • ituaiga e le o le insulin-faʻalagolago i le tetee atu i fualaau faʻasaina o le suka,
  • ituaiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faʻatasi ma le taotoga poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻalauteleina ai faʻaaliga o "maʻi mama".

Ole fua ole inisalini puupuu e filifilia taitoatasi. Humalog i vaʻai e mafai ona faʻatinoina e le gata i se mea faʻapitoa, ae faʻapea foi i totonu o le maso, i se vein. I pepa faalilolilo - faʻapitoa i se auala faʻafuaseʻi. O le vailaʻau e faʻatautaia ao le i faʻamalosia meaai (e oʻo i le 6 taimi i le aso), faʻatasi ai ma le umi o insulini.

O aʻafiaga o le talosaga e mafai ona avea ma se faʻaitiitia itiiti o le suka o le toto, i le tulaga o le muamua, coma, pathologies vaaia, faʻamaʻi o le tino, lipodystrophy (o le faʻaitiitia o le gaʻo o le gaʻo i luga o le nofoaga o le faʻaauau ona faʻaauau).

NM

O le igoa o le fualaau faasaina (NM) o loo faailoa mai ai o lona gaioiga malosi o le inisalini o le ola o le tagata. O le NM o loʻo faʻamavaeina le faʻaitiitia o le kulukose pe a uma le afa itula, le umi - e oʻo atu i le 8 itula. O le fualaau faasaina ua faatonuina mo se ituaiga o le "insulin" e faalagolago i le inisalini "maʻi mama", faapea foi ma le faamaʻi o le ituaiga 2 faatasi ai ma tuutuuga nei:

  • leai se lagona lelei i fualaau hypoglycemic,
  • o le i ai o faʻamaʻi pipisi (o mea na e faʻalavelave ai le ala o le faʻamaʻi faʻamaʻi),
  • taotoga taotoga
  • le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi.

O loʻo faʻamautuina le NM faʻataʻitaʻiina mo tulaga o le hyperglycemic (ketoacidosis, compe hyperosmolar), o le gasegase i meaola manu, e faasaga i tua o le totoina o siama o motu o Langerhans-Sobolev.

O le faʻaofiina o insulin puupuu e mafai ona fai mai le 3 i le 6 taimi i le aso. Afai o le tagata gasegase ua siitia atu i lenei fualaau mai se isi inisalini tagata, e le suia le tui. I le tulaga o le fesiitaiga mai fualaau faasaina o manu, e tatau ona faaitiitia le fua faatatau i le 10%.

Faʻamatalaga Faʻasaʻo

O le tuufaatasiga e aofia ai se hormone e latalata i le fausaga i le inisalini o le tagata. O le aʻafiaga o Escherichia coli o loʻo aʻafia i lona faʻasologa. O le gaioiga puupuu o le inisalini e tupu ile afa itula ma e oʻo ile 7 itula. O loʻo maua le faʻasologa vave i vailaau ma cartridges mo peni tui.

O faʻamatalaga mo le tofiaina o fualaau faasaina e tutusa ma le ACTrapid NM. E tuiina i se auala lemu 20 minute ao le i ave le meaai i totonu o le tino, o taimi taitasi e suia ai le nofoaga o tui. E mafai ona faʻapipiʻi le faʻasolosolo faʻatasi ma ni insulini faaumiumi, lea e aofia ai meaola e avea o se mea e gaogao.

Homorap 40

O le isi sui o le inisalini puupuu, o lona aafiaga e iloa ai ia lava i totonu o le afa itula ma e mafai ona oʻo i le 8 itula. O le umi o le gaoioiga e faʻalagolago i itu nei:

  • fualaau faasaina
  • auala o le pulega
  • nofoaga o tui
  • uiga taʻitasi o le tino maʻi.

O le meafaigaluega e taofia ai faʻaaliga o faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi o le maʻisuka, precoma), o loʻo faʻatulagaina i taimi o taotoga taotoga. O le Homorap 40 ua faailoaina mo maʻi i le laʻititi ma le talavou, i le vaitau o le fanauina o se tamaititi.

Injections o fualaau faasaina e faia i le 3 taimi i le aso, filifilia taitoatasi le suʻega. E mafai ona faʻatautaia e ala i le faʻaaogaina o pusa inisalini poʻo le syringe tutusa ma se faasologa o inisalini faaumiumi.

I le tulaga o glucocorticosteroids, beta-blockers, antidepressants ma fomaʻi tuʻufaʻatasia tuʻufaʻatasia, e manaʻomia le faʻaleleia o fualaau oona.

Humulin masani

I le ogatotonu o le inisalini o le tagata. E maua i cartridges ma fagu. O loʻo maua ai mea faʻapitoa (tauau, ogavae, puipui o le abdominal pito i luma), pulega faʻapipiʻi ma feʻau. O le nofoaga o inisiua e tatau ona suia i taimi uma ina ia le tutusa le sili atu ma le tasi i le 30 aso.

  • faaitiitia le toto suka
  • faʻalauiloa i le lotoifale (mumu, fulafula ma le sasaina i le nofoaga o inisi),
  • fomaʻi masani
  • lipodystrophy.

Humulinili E masani lava ona faʻavae mai le fanau mai. I lenei tulaga, o le fua o le fualaau faasaina ua fuafuaina e faavae i le mamafa o le tino o le tagata maʻi.

Berlinsulin HU-40

E maua i le tele o ituaiga. O le laulau o insulini ma o latou foliga o loʻo talanoaina i lalo.

Igoa insulinFaʻavaeLe numera o vaega i sauniunigaOle aofaiga ole mea galue i le 1 mlTaimi faʻatino
H masani U-40InisaliniTasi40 iuniteE oʻo i le 8 itula (amata ile 15 minute)
H o le basal U-40Inisalini ma le protamineTasi40 iuniteE oʻo i le 20 itula (amata ile 40 minute)
H 10/90 U-40Inisalini ma le protamineLua4 iuniteE oʻo i le 18 itula (amata i le 45 minute)
H 20/80 U-40Inisalini ma le protamineLua8 iuniteE oʻo i le 16 itula (amata ile 40 minute)
H 30/70 U-40Inisalini ma le protamineLua12 iuniteE oo i le 15 itula (amata ile 40 minute)
H 40/60 U-40Inisalini ma le protamineLua16 iuniteD 15 itula (amata i le 45 minute)

O le faʻamalosia o le tui o le inisalini faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga faʻamatalaina e talafeagai mo faʻamaʻi pipisi, togafitiga o taotoga, i le taimi o le gaioiga, faʻamaʻiina o le toto o le thyroid, le gaʻo ma le le atoatoa o le tino, ma le "gasegase suamalie" i tagata matutua.

O vailaʻau nei e mafai ona faʻaleleia ai le faʻaaogaina o fualaau o fualaau faasaina, lea e tatau ona mafaufau i ai pe a filifilia se togafitiga e fai:

  • fofo
  • peta-blockers,
  • sulfonamides,
  • tuufaatasiga o vailaʻau faʻamalosi,
  • fualaau o le testosterone
  • vailaau faʻamaʻi (tetracycline group),
  • Ethanol faʻavae oloa
  • Heparin
  • togafitiga
  • tapenaga o lithium
  • vailaʻau oona.

Bodybuilding Short acting

I le lalolagi faʻaonaponei, o le faʻaaogaina o insulini puupuu e masani ona faʻaaogaina i totonu o le faʻavae o le tino, talu ai o le aʻafiaga o fualaau faʻasaina e talitutusa lava ma le gaioiga o anabolic. O le pito i lalo, o le hormone e faʻaaogaina le kulukose i le maso, lea e mafua ai lona faateleina o le voluma.

Ua faʻamaonia e tatau ona faʻaogaina "poto" lea faʻaaoga, talu ai o le galuega o le inisalini e aofia ai le fesiitaiga o monosaccharides e le gata i maso, ae faʻapea foi i le tino. O gasegase e le aoga e le mafai ona taʻitaʻia ai le fausiaina o maso, ae i le tele o meaʻai. O le mea lea, o le fualaau o fualaau mo tagata taaalo, faapea foi ma tagata mamaʻi, ua filifilia taitoatasi. E fautuaina e fai se malologa o le 4 masina pe a mavae le 2 masina o tui.

Fautuaga Faʻatekonolosi ma Faʻaaogaina Nuances

E tatau ona e gauai atu i tulafono mo le teuina o inisalini ma ona analogues. Mo ituaiga uma, e tutusa lava:

  • Vials ma cartridges e tatau ona teuina i totonu o le pusaaisa (e le o le pusaaisa!). E fautuaina e tuu i luga o le faitotoa.
  • O fualaau e tatau ona tapunia atoa.
  • A maeʻa le vailaʻau, e mafai ona faʻaaoga i totonu o le 30 aso.
  • E tatau ona feaveaia le oloa ina ia leai se fesootaiga tuusaʻo ma le la. O lenei mea e faʻaleagaina ai siama elemene ma faʻaitiitia lona aoga.

Aʻo leʻi faʻaaogaina vailaʻau, ia mautinoa e siaki le leai o se faʻalavelave, pala i luga o le fofo, ola ola, tulaga e teu ai.

O le tausisia o fautuaga a tagata tomai faapitoa o le ki lea i se maualuga maualuga o le ola mo tagata mamaʻi ma le malosi e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi maualalo.

Tuua Lau Faamatalaga