O le maʻisuka Steroid: faʻamaoniga ma togafitiga o le faʻamaʻi mai faʻamaʻi vai

O le tele lava o taimi, o saienitisi e pei o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o loʻo taʻua ai le maʻi o le hypothalamic-pituitary ma le maʻi o Itsenko-Cushing. Afai o le pituitary gland ma le hypothalamus ua faʻalavelaveina, ona oʻo mai lea o le le atoatoa o le hormone i le tino. O lenei mea, i le itu, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaalia o le tetee atu o sifi i le inisalini. O le masani ona taatele i lenei tulaga, o le maʻi o Theenko-Cushing.

O loʻo faʻaalia i se maualuga maualuga o le faʻaogaina o corticosteroids e le cortex faʻapitoa. I le taimi nei, o faiga tonu mo le atinaʻeina o lenei faamai e lei faavaeina. Ua matauina e saienitisi le sootaga i tamaitai i le va o maitaga ma le atinaeina o lenei maʻi. E le o se mea faalilolilo i le taimi o le faʻagasologa, o le tino o le hormonal system works differently ma o le mea e le mafai ai ona maua le hormonone e mafai ona mafai.

E tatau ona maitauina o le tulaga ese o Theenko-Cushing's syndrome o le leai o ni faʻalavelave i le pancreas, lea e faʻapipiʻi ai le inisalini. O le eseesega tele lea i le va o le suka suka ma le maʻi masani. Ua uma ona matou fai mai o le mafuaʻaga o lenei mea matautia e mafai ona avea ma vailaʻau aemaise lava corticosteroids. Latou te faʻaleleia le fua o le kulukose synthesis i le ate, lea e mafai ona tupu i le glycemia.

O le maʻisuka vavalalata e masani lava ona maua i tagata o loʻo i ai le toso oona. I lenei tulaga, e le o aʻafia le kulūkose e le tino pe a manaʻomia. Afai e faʻapipiʻi le maʻi o le maʻi maʻi ma le atinaʻeina o le maʻisuka, ona tupu aʻe ai lea o le suka suka. Corticosteroids e aʻafia ai le faʻaogaina o le pancreas ma faʻalavelave ai le gaioiga o le inisalini. O se taunuuga, o le tino ua faamalosia e galue i le tapulaa o ona gafatia. O le tele o le taimi e faʻaaoga ai le corticosteroids, o le maualuga atu lea o le lamatiaga o le toilalo o le pancreatic failure.

E faʻafefea ona aʻafia ai le maʻisuka e tagata faʻamaʻi-o iai se fesoʻotaʻiga?

I aso nei, toetoe lava o tagata taʻaalo taʻaloga e faʻaaogaina le faʻaaogaina o vailaʻau oona. A aunoa ma nei vailaau, e faigata ona faitau i luga o taunuuga. E tusa ai ma le tele o saienitisi, o le faʻaaogaina o le AAS e tuʻuina atu ai se tagata e lamatia ai. Sei o tatou taumafai e saili pe iai se fesoʻotaʻiga i le va o steroids ma le maʻisuka? O fomaʻi e mautinoa o loʻo i ai ma o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maualuga tele.

E ui lava i le mea moni e masani ona faʻaaoga vailaau faʻamalosi i le tele o taimi i taʻaloga, ae le o le corticosteroids, e le mafai ona aloese mai aʻafiaga i luga o le tino. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le tui o le inisalini. E mafai ona tatou fai atu o le sootaga i le va o steroids ma le maʻisuka e mafai ona maua i itu e lua:

    Le ala muamua o le atinaʻeina o le maʻi - o vailaʻau gaosia o gasegase e faʻaleagaina ai le pancreas, ma o le aofaiga ole inisalini e faʻapipiʻiina e le tino ua faʻaititia. O se taunuuga, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona atiaʻe.

  • Le auala lona lua e atiaʻe ai le maʻi - Faʻateleina le tetee atu o le tino i le inisalini. I lenei tulaga, o le maʻisuka e faalagolago ile maʻisuka e mafai ona atiaʻe.

  • E faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i fualaau oona?

    O nisi o hormones control control used by women e mafai ona mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. E manino lava o hormones synthetic e mafai ona faʻalavelaveina ai le system endocrine. O nisi taimi o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e avea ma prednisone, anaprilin, ma isi mea faapena. I le talafeagai, matou te maitauina o le gasegase o le tino i le inisalini i na tulaga e seasea. O faʻasologa o le gasegase mafua mai nei vailaʻau e masani ona le taʻua.

    Ae o le lamatiaga o le faatupuina o le suka suka i le taimi e faʻaaoga ai togafitiga thiazide e laʻititi maualuga. Manatua o fualaau oona i lenei vaega e aofia ai le hypothiazide, Navidrex, dichlothiazide ma isi. O se togafitiga mo le lupus erythematosus, o le pemphigus, eczema, o le gasegase o le vai ma le fomaʻi, o corticosteroids e masani ona faʻaaogaina. Ua uma ona matou fai atu o nei vailaʻau e mafai ona afaina tele ai le tino ma mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Afai o le taimi lava e tasi o le a faʻaaogaina ai pene-beta o le pancreas, ona i ai lea i le maʻi se ituaiga insulin-faalagolago.

    Faailoga o Steroid Diabetes

    O faʻafitauli o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai faailo o le maʻisuka, o ituaiga muamua ma lona lua. Ua uma ona matou fai mai o fualaau faasaina e mafai ona afaina ai le peta o le pancreas ma o le a le mafai e le tino ona taulimaina le galuega ua tofia i ai. I se taimi, o le a faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.

    I le taimi lava e tasi, o le faailoga o le tetee atu i le tino i le homone e mafai ona faateleina i le tino. O le taimi lava e taofi ai e le pancreas le puleaina o le insulin, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e amata ona atiaʻe. Faatasi ai ma mea autu o le faamai, e tolu e mafai ona iloga:

    • Le lagona masani o le fiainu.
    • Se faʻaitiitia o le faʻatinoga.
    • Uiga masani ma le faʻaaogaina.

    O le uiga ese o lenei ituaiga o maʻisuka, o faailoga ia o loʻo taua i luga e le o faʻamatalaina. O se taunuuga, e le o fautua mai le tagata. Ua leva ona atiaʻe e le tino se faʻamaʻi ma e le faʻanatinati e asiasi i se fomaʻi. I ia ituaiga o gasegase, e seasea ona matauina le leiloa o le mamafa. E oʻo lava i suʻega suʻega e le o taimi uma e maua ai le sao saʻo, talu ai o le faʻamalieina o le kulukose i totonu o le toto atonu o le masani masani.

    Mafuaaga o Steroid Diabetes

    O avefeʻau faʻamaʻi Hormonal e masani lava ona gaosia i totonu o le tino e alalaʻau ma gaʻo gafa. Latou te faʻafefeteina le tino puipuia o le tino ma faʻaaogaina e togafitia maʻi o le autoimmune,

    Ina ia ausia la latou sini, o le corticosteroids e faʻaalia ai aafiaga o le cortisol, o le hormone e maua mai i fatugaʻo, ma mafua ai ona aʻafia tulaga faigata ona o le toto maualuga ma le kulukose.

    Ae ui i lea, faatasi ai ma le manuia, o vailaʻau gaosi vailaʻau e iai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le gaioiga ma le vevela o ponaivi pe a ave mo se taimi umi. O tagata gasegase o le Corticosteroid e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o se setete na aʻafia.

    I le maualuga maualuga o faʻasolosolo, o suauu e gaosia ai le inisalini e tuʻuina atu ai le tele o le hormone e faʻaaoga ai le kulukose. O le mea lea, e faapaleni ai gaʻo i totonu o tapulaa masani mo le faʻatinoina lelei o le tino atoa.

    I le tulaga faʻaleagaina o ituaiga e lua, o vailaau faʻamalosi e faʻapipiʻi ai le kulūkose. Latou te faʻateleina le glycemia i ni auala se tolu:

    1. Le taofia o le gaioiga o le inisalini.
    2. Faʻateleina le aofaʻi o suka.
    3. Le gaosia o le kulukose faaopoopo i le ate.

    O vailaʻau vailaau faʻaaogā e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻesa e le aʻafia ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o lona maualuga e tulaʻi i totonu o ni nai aso ma o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi, tui ma ituaiga o hormones:

    • o aʻafiaga o vailaau oona e mou atu i totonu o le 48 itula i le maea ai o le faʻamalolo,
    • o aʻafiaga o injections i le 3 i le 10 aso.

    A maeʻa le faʻaaogaina o le steroids, o le glycemia e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, e ui i lea, o nisi tagata e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona togafitiga i le olaga atoa. O lenei ituaiga o fomaʻi e atiina ae i le umi faʻaaogaina o le koko (sili atu ma le 3 masina).

    - O lenei mea o se maʻi o le endocrin lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le maualuga o le plasma content of hormones of the correx adrenal and deficient carbohydrate metabolism. E faʻaalia i faʻamaoniga o le hyperglycemia: faʻavavevave le vaivai, faʻalauteleina le fia inu, tele o le urination, le fia inu, faʻalauteleina o le 'ai. O faʻamatalaga faʻapitoa e faʻavae i luga o suʻesuʻega suʻesuʻe a le laboratory o le hyperglycemia, suʻesuʻega o le maualuga o mea taʻavale ma a latou metabolites (urine, toto). Togafitiga mo le suka suka e aofia ai le faalēaogā poʻo le faʻaitiitia o le fua o le kulukosecorticoids, taotoga e faʻaitiitia ai le gaosiga o hormones corticosteroid, ma togafitiga antidiabetic.

    Faailoga o Steroid Diabetes

    O le ata o le falemaʻi o loʻo faʻatusalia e le diabetic triad - polydipsia, polyuria ma le vaivai. I se tulaga lautele, o faʻamaoniga e le faʻailoaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi latou te matauina le faateleina o le fiainu, tumau pea le susu. O le tele o le suavai e faʻateleina e faʻatupulaʻia i le tele o taimi, e oʻo atu i le 4-8 lita i le aso. O le fia inu e le alu i lalo i le po. Ua faateleina le fiaʻai, o le mamafa o loʻo tumau pea pe tutusa. Taumafai e urinate. 3-4 lita o le mimilami e faʻateleina i le aso; e oʻo mai i le po i luga o tamaiti ma tagata matutua. E tele gasegase e mafatia mai le le mautonu, lagona le lava i le aso, e le mafai ona taulima a latou masani masani, ma maua ai le moe.

    I le amataga o le faamai, o le a vave ona tuputupu ae faailoga, e pei o le maʻisuka ituaiga 1: soifua maloloina lautele, tiga o le ulu, ita, vevela vevela. O le umi faaumiumi o le faʻamaʻi e tuʻuina mai faatasi ma le faʻaalia o le manogi o le paʻu ma mucous membranes. O le tele lava o taimi e iai le leʻo, o se faʻavevesi, o manua e le toe malolo mo se taimi umi. O lauulu e magumago, fao efuefu ma malepe. O le faʻaitiitia o le tafe o le toto ma le faʻafefe o le atuatuvale e faʻaalia i le solia o le vevela i totonu o vae, o le tingling sensing, numbness ma le mu i totonu o vae, faʻaitiitia ai i tamatamailima.

    Faʻaiʻuga

    O le hyperglycemia umi e oʻo atu ai i le faʻamaʻi o le maʻisuka - faʻaleagaina i vaʻa tetele ma laiti. O faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o capillaries o le retina e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga - le retinopathy o le maʻisuka. Afai e tiga le gaosiga o fatugaʻo, ona mamafa ai lea o le gaioiga o le tino, faʻaleleia le fulafula, totoina le toto ma toto ai le nephropathy o le maʻisuka. O suiga i vaʻa tetele e faʻatusa e le atherosclerosis. O le atherosclerotic sili ona mataʻutia o gaʻo o le fatu ma pito i lalo. O le le atoatoa o tagata eletise ma le le lava o le toto i le tino o le tino e mafua ai le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka. E mafai ona faʻaalia e ala i faʻasalaga, faʻalavelave o vae ma tamatamailima i luga o lima, gasegase o totoga o le tino, tiga o le faʻalapotopotoga.

    Faʻailoga

    I le lamatiaga mo le atinaʻeina o se maʻi koko o le maʻisuka, o tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma e sili atu i le sogasoga. O suʻesuʻega faʻavaomalo o kulūkose e iloa ai le hyperglycemia e faʻaalia mo tagata mamaʻi i le maʻi o Cushing, maʻi o le tino, tagata o loʻo tagofia glucocorticoid o fualaau oona, togafitiga faʻasolosolo, faʻamaʻi faʻamaʻi. O se suʻega atoa e faia e se endocrinologist. O metotia faʻavae suʻesuʻe e aofia ai:

    • Glucose anapogi anapogi . O le toʻatele o tagata mamaʻi ei ai le maualuga o le kulukose o le toto. O le mea mulimuli e masani ona i ai i le lautele mai le 5-5.5 i le 6 mmol / L, o nisi taimi 6.1-6.5 mmol / L ma le maualuga.
    • Glucose toleni test. Fuaina o le kulukose i le lua itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate e maua ai faʻamatalaga saʻo e uiga i le maʻisuka ma lona vavave. Faailoga mai le 7.8 i le 11.0 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni o le kulukose, ma le maʻisuka - sili atu i le 11.1 mmol / L.
    • Suʻega mo le 17-KS, 17-OKS . O le taunuʻuga e mafai ai ona tatou iloiloina le gaioiga-faʻamalamalamaga o le gaioiga faʻapitoa. O le biomaterial for study is urine. O se faʻalauiloa iloga i le excretion o le 17-ketosteroids ma le 17-hydroxycorticosteroids.
    • Suesuega i luga . Mo nisi faʻamatalaga e uiga i galuega a le pituitary ma le cortex, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faia. Faʻalagolago i le faʻamaʻi, o le maualuga o cortisol, aldosterone, ACTH ua fuafuaina.

    Togafitiga mo Steroid Diabetes

    Etiotropic togafitiga o le faʻaumatia lea o mafuaʻaga o le faʻasolosolo. I le taimi lava e tasi, o fua faʻatatau e toe faʻafoʻisia ma tausia tausisia, faʻapupulaina le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini, ma faʻamalosia le gaioiga o siama β-vaʻaia o loʻo faia. Faatasi ai ma se auala faʻafelagolagomaʻi, o togafitiga faafomaʻi mo tagata gasegase e faia i vaega nei:

    • Laʻau maualalo o le corticosteroid . Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matua toe faʻaleleia. Afai e le aoga le togafitiga o fualaau, o le fesili o le togafitiga o taotoga e foia - aveeseina o le mea e ola ai, o le vaega o le tino, o le tino. O le faʻatupulaia o hormones faʻataʻilalo e faʻaitiitia, maualuga le maualuga o le suka toto. Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻi suka e faʻamalo pe suia. Afai e le mafai ona soloia glucocorticoids, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogaoga o le maʻisuka, o lemoni anabolic ua faʻatonuina e faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga.
    • Faʻatoʻa togafitiga o le hyperglycemia . O vailaʻau e filifilia taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le aano o le maʻisuka, o lona tulaga, faigata. Afai e aʻafia le pancreas, o vavalalata beta e valaʻese pe maeʻa atoa, ona faʻasolosolo ai lea o le togafitiga o le inisalini. I ni mea vaivai o le faamai, o le puipuia o le tino o le glandular ma le tetee malosi o suauu i le inisalini, o vailaau oona o le hypoglycemic ua faatonuina, mo se faataitaiga, sauniuniga sulfonylurea. O nisi taimi e faʻaalia ai gasegase le faʻaaogaina o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic.
    • Antidiabetic diet . O le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaalia se togafitiga faʻasoifua maloloina Nu.9. O le taumafataga e faia i se auala e paleni ai le vailaʻau o le ipu, e le faʻaosofia ai le hyperglycemia ma e aofia uma ai meaʻai talafeagai. O loʻo faʻaaogaina mataupu faavae o meaʻai e maualalo le gaosiolosi: o mea e maua mai ai moli uila e le aofia ai - suti, pusa, meainu suamalie. O meaolatini ma meaʻai maualuga e sili ona taua i le taumafataga. O loʻo faʻamalamalamaina le faʻamaumauga faʻamaonia. O taumafa e faia i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

    Forecast and Prevention

    O le maʻisuka Steroid, e pei o se tulafono, e maua mai i se foliga sili atu ona leaga ma e faigofie ona togafitia nai lo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. O le suʻesuʻega e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le hypercorticism, i le tele o tulaga e lelei. O le puipuia e aofia ai le taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga o faʻamaʻi Cushing ma faʻamaʻi pipisi o le tino, le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids, togafitiga faʻasolosolo ma togafitiga tautala. O tagata lamatia e tatau ona siakiina pea mo le kulukose toto. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o vailaʻau, fetuunai le togafitiga autu, amata ona tausisia mataupu faavae o mea taumafa taumafa.

    Maʻi maualuga le maʻisuka - o se faʻamaʻi e tupu ona o nisi o togafitiga poo vailaʻau. O le maʻisuka totogo e atiina ae i tagata ua faateleina lo latou toto o hormones.

    O le maʻisuka Steroid o loʻo maua foi le inisalini lona lua. E atiina ae i totonu o tagata ona o le tele o le faʻamalosi i totonu o le toto o corticoids - hormones adrenal. O le maʻisuka totogo e atiina ae i lalo o le faʻaogaina o faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi. Ae ui i lea, o lenei faʻamaʻi e atiina ae e avea o se faʻalavelave pe a uma ona faʻaaoga vailaau faʻamalo. O le tulaga ese o lenei togafitiga e mafua ai ona maua lelei. E leai ni faʻamatalaga masani o le faʻamaʻi.

    Mafuaaga o Steroid Diabetes

    O le mafuaʻaga sili ona taua mo le atinaʻeina o le suka o le maʻi suka o maʻi faʻapitoa, ma le maʻi o Theenko-Cushing.O faʻasalaga o le mafaufau ma le pituitary gland e mafua ai le le atoatoa o isi hormones i le tino ma, o se taunuuga, i suiga i le tetee atu o sela ma masini i le inisalini. Faatasi ai ma ia faʻamaʻi, o le syndrome o Theenko-Cushing e sili ona taatele.

    O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le tele o le gaosiga o le hydrocortisone, o le hormonone. O le mafuaʻaga mo sea solitulafono ua le o faia tonu. E maitauina i tamaitai ei ai le vavalalata i le va o le maʻi ma le maʻitaga. O le le tutusa i le va o hormones i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni o sē o le tino e le tali atu i le inisalini.

    Faʻatasi ai ma le syndrome o Theenko-Cushing, e leai ni faaletonu faʻalauiloa i le gaioiga o le pancreas. O lenei mea e iloagofie ai le maʻisuka o le steroid mai le isi ituaiga.

    O se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o fualaau oona o le faʻaogaina o le kulukosecorticosteroids. Latou te saofaga i le faʻaleleia o le glycogen i le ate. O lea o le tagata gasegase o le glycemia.

    O le maʻisuka Steroid e faʻapupulaina foʻi i tagata mamaʻi i le toso oona (le faʻamaʻi o Bazedova, faʻamaʻi o le Graves). I le taimi lava e tasi, o le gaioiga o le kulukose e gasegase le tino. I le tulaga o se tuufaatasiga o sea solia o le gaioiga o le thyroid gland i le maʻisuka, o le manaoga o le tagata mo le inisalini e faateleina le malosi ma le atinaʻeina o le inisalini.

    O gamoni corticosteroid galue i ni auala se lua i luga o le tino. Latou te aʻafia ai le afaina ma faʻaitiitia ai le gaioiga o le inisalini. O le mafuaaga lena e galue ai se okeni taua, i le mea moni, i luga o le mamao o avanoa. A maeʻa togafitiga ogaoga, e masani lava ona mou ese atu faafitauli faʻaleaga.

    O aʻafiaga o fomaʻi i luga o le maʻisuka

    O le tele o tagata taʻavale latou te faʻamalosi i vailaau faʻamalosi mo le faʻavaveina o le musika. O loʻo lamatia i latou, e pei o le tele o faʻamatalaga suʻesuʻe e fautuaina ai e mafai e tagata taʻavale ona atiae le maʻisuka e le o le insulin. O sea ituaiga mafutaga ona e mafua mai i hormones le faateleina o le maualuga o hormones glucocorticoid. O na faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini.

    Pe a ave ni hormones, o le maʻisuka i tagata taʻavale e mafai ona atinaʻe i ni auala se lua. I le tulaga muamua, o faʻafitauli i le pancreas e tupu, ma e maua ai le itiiti ifo o le insulin. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo atiina ae.

    I se isi tulaga, o le pancreas e faʻamaonia le aofaʻiga o le inisalini, ae o sel ma tisipenesa o le tino ua faʻaitiitia ai le lagona faʻalogo i ai. O lenei ituaiga o maʻisuka-tutoʻatasi tuto o le maʻisuka.

    Oona faʻamaʻi ma le maʻisuka

    O nisi o fualaau oona ua ave e fafine e avea ma fomaʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2. E tatau lava, aemaise lava, i le mea moni o hormones o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau e suia ai le paleni o le hormonal.

    I nisi tulaga, e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ma prednisolone, anaprilin ma isi fualaau. Ae ui i lea, o le solia o le tino o le lagona ile inisalini i ia tulaga e seasea lava: o maʻi o le gataifale e le o faalauiloaina e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka.

    O le maʻisuka Steroid e mafua foʻi ona o togafitiga thiazide - Dichlothiazide, Hypothiazide, Nephrix, Navidrex ma isi.

    Glucocorticoids o loʻo faʻaaogaina i togafitiga faʻaleagaina o le maʻesuka, o le gasegase o le afu o le vai, o le lupus erythematosus, o le pemphigus ma le eczema e mafai foi ona mafua ai le le atoatoa o le tino ma mafua ai le maʻi suka. O nisi taimi o na vailaʻau e mafai ona pisia ai peta paneta. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i atinae.

    Taiala lautele o togafitiga

    O togafitiga mo lenei ituaiga o maʻisuka e tutusa ma le maʻisuka. E faʻalagolago foʻi i maʻi faʻapitoa o le maʻi. O togafitiga talafeagai mo tagata maʻi taʻitasi e mafai ona filifilia naʻo se fomai poto.

    O togafitiga lelei mo se faʻamaʻi faapena o loʻo mulimuli mai.

    1. O le faʻaofiina o le inisalini e faʻafaigofieina ai le gaioiga o le pancreas. Injections e talafeagai tele mo le faasaʻoina o le gaioiga o le tino.
    2. Ua tofia tagata maʻi.
    3. Faʻatulagaina le faletusi.
    4. I nisi tulaga, o togafitiga faʻapitoa e faʻaalia e aveese ai mea e sili atu nai lo o meaola ma faʻaitiitia ai le gaosia o le hormone.
    5. Le faʻamalo taimi faʻamaʻiina na fualaau oona e mafua ai faʻafitauli o le tino i le tino. Ae ui i lea, e masani ona tupu e le mafai ona faʻamalo faʻamalosi fualaau faasaina - aemaise lava, pe a uma le gaosiga o le fatuga poʻo le togafitiga o le fomaʻi. I ia tulaga, o le mataʻituina o togafitiga faafomaʻi o le tulaga o le pancreatic condition e faia.

    O inisua insulin e faʻamaonia pe a faʻaaogaina fualaau faʻasolosolo e le maua ai le lelei o le hypoglycemic effect. O le tagata maʻi e tatau ona manatua o togafitiga o le inisalini o se tasi lea o filifiliga mo le faʻasaʻoina o le kulūkose o le toto. O le sini pito sili ona taua e tuliloaina e le togafitiga o le maʻisuka o le maua lea o taui ma faʻatuai ai faʻafitauli o le faʻamaʻi i le leai o se mea.

    O le aveeseina o se vaega o le eleele o loʻo faia e avea o se fuataga tele, aua o ia togafitiga e lamatia ai tagata gasegase i le tele o faafitauli.

    O le matafaioi o se taumafataga maualalo maualalo i le togafitiga

    O le auala sili e pulea ai lou kulukose toto i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 o le liliu lea i. I le taimi lava e tasi, o le taumafa e faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo - e oo atu i le 20-30 kalama i le aso. O lenei mea e faʻaopopoina ai le tele o le porotini, faʻapea foʻi ma gaʻo meaʻai.

    O faʻamanuiaga o se taumafataga maualalo-gaosi:

    • e faʻaitiitia ai le manaʻo o le tino mo le inisalini ma le suka e faʻaititia ai le suka,
    • e faʻatagaina oe e teuina pea le suka i taimi uma, tusa lava pe a uma ona 'ai,
    • faʻalelei le soifua manuia o se tagata ma o le a mou atu uma faʻailoga o le maʻisuka,
    • o le ono tulai mai o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻaitiitia le faʻaitiitia,
    • faʻaitiitia le toto cholesterol.

    O le maʻisuka (steroids) e faʻaalia mai o se taunuuga o le mauaina o maualuga maualuga o corticosteroids i totonu o le toto, lea e tumau ai iina mo se taimi umi lava.

    O le tele o taimi, e tupu mai ai o se taunuuga o le faʻaalia o ni faʻalavelave matuia o faʻamaʻi lea o loʻo faʻaalia ai le gaosia o hormones.

    Ae ui i lea, e ui i lea, e masani ona aliali mai pe a uma le togafitiga umi i fualaau oona. O le mafuaʻaga lea ua taʻua ai lenei maʻi o le ituaiga o maʻisuka.

    O le maʻisuka lelea i lona amataga e le o se vaega o le pancreatic group of diseases. E taua le maitauina o le taimi muamua e le o fesoʻotai ma ituaiga eseese o faʻalavelave faʻalavelave.

    O tagata e le mafatia i le gasegase o le gaʻo o le gaʻo, i le tulaga o le maualuga o hormones steroid, e mafai ona maua se foliga vaivai o le faʻamaʻi, lea e alu ese loa pe a maeʻa ona faalēaogāina. O se mea taua e tusa o le afa o tagata gasegase uma o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e maua se suiga mai se inisalini tutoatasi tutoatasi i se ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi.

    Glucocorticosteroids (Dexamethasone, Prednisolone, Hydrocortisone) o loʻo faʻaaogaina e avea ma vailaau mataʻutia ma le malosi e puipuia ai fualaau faʻamaʻi mo ia maʻi:

    • bronchial asthma,
    • gasegase
    • solia o le masani ai o le galueaina o galuega puipui a le tino,
    • tele sikula.

    O le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o vailaʻau e pei o faʻamatalaga tautala ma togafitiga thiazide.

    O vailaʻau malolosi o corticosteroids e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o togafitiga, lea e faʻamoemoe e faʻamalolo ai le mumu pe a uma le taotoga, i le taimi na faia ai se togafiti fatuga.

    A maeʻa se gaioiga ogaoga, e tatau i tagata gasegase ona faaaoga vailaau talafeagai i o latou olaga e taofia ai galuega puipui a le tino. E i ai a latou masaniga i faiga e le faʻaogaina ai e ono aʻafia ai totoga na totoina saʻo.

    Faailoga o se gasegase na tulai mai o se taunuuga o le faaumiumi o steroid togafitiga e faamautu mai ai o tagata gasegase ua vavaeina o ni tagata e sili ona vaivai.

    Ina ia faʻaitiitia atoatoa le maʻisuka, e tatau i tagata ua sili ona mamafa ona tausia lelei i latou lava ma amata ona le toe maua ni pauna faaopoopo.

    Ae oi latou o loʻo i ai se mamafa masani, e tatau ona e amata taʻalo i taʻaloga ma fetuʻunaʻi fetuunai a latou meaai i aso uma, faʻaopoʻopo atu i fualaau aina fou, fualaau faisua ma fua.

    Afai e iloa e se tagata lona maʻiina i lenei faʻamaʻi, ona le tatau lea ona amata ona ia inu fualaau oona.

    E ese le faʻamaʻi o loʻo aofia ai faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua.

    O le maʻi e afua mai i le mea moni e faapea o le manaia o le corticoroids e amata ona matua faaleagaina ai peta beta o le pancreas.

    Latou te faʻaauau pea ona maua le hormone pancreatic lea e puleaina ai le gaʻo gaʻo mo sina taimi.

    A mavae sina taimi, o le aofaiga o le hormone e maua mai ua faʻaitiitia le iloga ma le natura lagona ile faʻaleagaina. O le uiga lenei o le maʻisuka ituaiga 2. Mulimuli ane, o se numera faapitoa o peta peta ua matua faaleagaina, lea e mafua ai ona taofia le gaosiga o le inisalini. I lenei tulaga, o le maʻi e amata ona amata i le foliga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le ituaiga muamua.

    O le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo i ai mea nei:

    • faateleina le urination
    • matuai galala
    • vaivai.

    I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e malu, o lea e le lava le gauai atu o tagata gasegase ia i latou.

    Latou amata amata ona vave le mamafa, pei lava o le maʻisuka ituaiga 1. O suʻega o le toto e le fesoasoani i taimi uma e iloa ai le faʻamaʻi i le taimi.

    E seasea lava, o le maualuga o le kulukose e mafai ona matua maualuga. E le gata i lea, o le aofaiga o le propanone i le urine e tumau pea i totonu o le mea e taliaina.

    O le ituaiga o maʻisuka atonu e le maua i maʻi uma. Ae afai o se tagata na te faʻaauau pea fualaau faʻamalo, o lona uiga o le aʻafia o se maʻi faʻatasi ma ia e faʻatupulaʻia tele.

    O le pathogenesis o le suka suka

    O le faagasologa o le faaosofia o le glucose-6-phosphatase i le ate e nei homone e fesoasoani i le faasaolotoina o le kulukose mai lenei okeni. Faatasi ai ma isi mea, o le kulukosecorticoids e faʻaitiitia ai le gaioiga o le hexokinase, lea e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le kulukose.

    I le tautala e uiga i le suka suka, o le siama o le siama o le faʻanatinatiina o le polotini e mafai ona oʻo atu ai i lona atinaʻe, ma o le taunuuga lea ua gaosia ai le tele o le gaʻo maualalo i totonu o le toto. Ona o lenei mea, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina.

    I se isi faaupuga, o le maʻisuka steroid o se faʻalavelave o lenei faʻamaʻi, lea e atiina ae ona o se maualuga maualuga o hormones o le tino i totonu o le toto. E faatatau foi lenei i togafitiga ma vailaau oona o lo o aofia ai nei mea i le tuufaatasiga.

    Afai na tupu na faamuta le inisalini i le tino, o lenei ituaiga o le maʻi e maua i le auala e tasi e pei o le maʻisuka o le ituaiga muamua. Ae i nei mea uma, o loʻo i ai faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

    Togafitiga tuusaʻo faʻalagolago i le ituaiga o soliga o loʻo i ai i lenei maʻi. Mo tagata e le fiafia, ae latou te maua pea le inisalini, o meaai faapitoa ma vailaau e maualalo ai le suka suka. E aofia ai Glucofage ma Thiazolidinedione. Laititi o le "tausiga" o inisalini o nisi taimi e faʻatulagaina.

    I le tulaga o faaletonu o le pancreatic, o le faʻaofiina o se tui o le inisalini e mafai ai ona galue i se avega maualalo. E na o le pau lenei o le mea e mafai pe afai o loʻo faaauau pea a latou gaioiga. O se meaai faʻapitoa e mafai ona fesoasoani atoatoa i togafitiga, faʻaaogaina atoatoa le faʻaaogaina o oloa e aofia ai gaʻo.

    Mo tagata ei ai le tino o le tino, o le taumafataga Nu 9 e mafai ona faʻaaogaina, ma mo tagata gasegase tetele, o le taumafataga Nu 8 e mafai ona faʻaaogaina.

    Afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e le toe mafai e le pancreas ona maua le insulin i le tutoatasi, ona faʻamaonia lea i le faiga o le iniseti.

    I lenei tulaga, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le mataʻituina o le maualuga o le suka. O le togafitiga e tatau ona faia i le auala tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, o lenei ituaiga o le faʻamaʻi lea e le mafai ai ona toe faʻafouina muamua peta mate beta.

    O se faʻamaʻi o lenei fomu e maua i le taimi e amata ai le mamafa ole kulukose o le toto i le fua o le 11.5 mmol pe a uma ona 'ai, ma i luma o le maʻi e silia ma le 6 mmol. A maeʻa ona maua ni faʻalavelave faʻalavelave, e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo se fesoasoani.

    I le amataga, e tatau i se fomaʻi ona vavaeeseina atoa faʻamaʻi uma e aofia ai i lenei vaega. O le faʻagasologa o le faʻaumatia o le maʻi e mafai ona faʻaleaganuʻu ma maua ai se itu malosi. O le pito sili ona aoga, ae e manaʻomia ai foi ni tomai patino e pulea ai le maʻi.

    O togafitiga masani o togafitiga e faavae i luga o se mataupu e talitutusa ma fua tutusa o le lona lua.

    Afai e le lelei le pancreas, o le fua maualalo ole inisalini o loʻo faʻatulagaina. Mo togafitiga, faʻaaogaina hypoglycemic ma hormonal, e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage.

    Afai o le tagata gasegase e na o se foliga vaivai o le maʻi, ona mafai lea ona faʻaaoga le sulfonylureas, lea e mafai ona fesoasoani e faʻaumatia. Ae o lenei metotia ei ai aʻafiaga itu, o le mea e sili ona matautia ma e lei mafaufauina o le tupu mai lea o le faʻaleagaina o le myocardial.

    E mafua lenei mea i le mea moni o le gaosiga o le gaʻololosi o le tino ua matua faʻaleagaina, ma o se taunuuga o lea mea e iai ni soliga leaga i le faʻatinoina o totoga ma tino. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le faʻamaʻi ona faasolosolo malie ona avea ma foliga o le insulin.

    I nisi tulaga faapitoa, o le tali sili ona saʻo o taotoga. O mea e le manaʻomia e aveesea mai le gland gland pe afai ua maua le hyperplasia.

    A maeʻa le taotoga, o le a maʻi lelei le tulaga o le maʻi, ma ua toe malosi. Ae ui i lea, e tatau ona usitai i fautuaga a le fomaʻi ina ia tumau pea le tulaga tumau.

    I le lamatiaga o tagata o loʻo i ai le tele o gaʻo gaʻo. Ina ia faʻaaogaina atoa le ono mafai ona atiaʻe lenei maʻi, e tatau ona e amata ma le totoa lau lava meaʻai.

    E faʻafefea ona togafiti le maʻisuka?

    E mafai ona togafitia le maʻisuka Steroid i le auala lava e tasi e pei o le maʻi maʻi o le insulin. Pe a faatonuina le togafitiga, e tatau ona amanaʻia maʻi uma o le maʻi. O lenei mea e taʻu mai ai o togafitiga e faatoa mafai ona faatonuina e le fomaʻi. Faatasi ai ma fuataga mo togafitiga o le suka suka, matou te matauina:

      Injections injections e faʻafaigofie ai le pancreas.

    Ia mautinoa e faʻaaogaina se polokalama o meaʻai paleni.

    E faʻaaogaina vailaʻau o le suka.

    I nisi o tulaga e le masani ai, o le togafitiga o se mea e tatau ai e aveese ai mea e sili atu nai lo le tino o le tino, lea e mafai ai ona e faʻaitiitia le taua o hormones o le corticosteroid group.

  • Faʻamā uma vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai maʻi faʻafitauli. E ui o lenei mea e ono le mafai ona mafai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, i le foma. I ia tulaga, o le mataʻituina faifaipea o le setete o le pancreas e talafeagai.

  • E tatau ona maitauina o inisua o le inisalini e faʻamaonia pe a uma ona le mafai e le suka-faʻaitiitia o vailaʻau e le mafai ona aumaia le faʻamoemoe e faʻamoemoeina. O le tagata maʻi e tatau ona manatua o le pulega o le insulin e na o le tasi lea o le auala e faʻasaʻo ai le maualuga o le kulukose o le toto.O le sini autu o le togafitiga o le maʻisuka o le taui ma faatuai soʻo se faʻafitauli faigata. O le maʻisuka i lenei itu o se maʻi ogaoga ma mafai ona faʻalavelaveina le galuega toetoe o soʻo se tino o le tino o le tagata. O le faʻaaogaina o le tino o le paʻu o le tino o le mea sili lea ona mamafa, aua e mafai ona afaina ai le ola maloloina o le tagata.

    Aisea e taua ai le taumafa maualalo i le maʻisuka?

    Ina ia pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, mo soo se ituaiga o le maʻisuka, e tatau ona sui i le faʻaaogaina o se meaʻai paleni taumafa taumafa. O fua o aso nei o lenei mea e le tatau ona sili atu i le 30 kalama. E taua foi le mafaufau i le aofaʻiga o protein ma meaʻai fualaʻau i le taumafataga. Sei o tatou maitauina le tele o tulaga lelei o se taumafa-maualalo mo le maʻisuka:

      O le manaʻoga o le tino mo le inisalini ma fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ua faʻaitiitia.

    E tusa lava pe a uma se taumafataga, o le kulūkose e sili atu ona faigofie ile tausisia i totonu o mea masani.

    E sili atu ona lelei lona lagona, ma o loʻo aʻafia ai faʻamaʻi o le maʻi.

    E faʻaititia le faʻafitauli o faʻafitauli.

  • O le paleni o fausaga lipoprotein e faʻapitoa.

  • E faʻapefea ona puipuia le maʻi suka?

    O se tasi o auala e puipuia ai le atinaʻeina o lenei maʻi o le faʻaaogaina faifai pea o se polokalama paleni-meaʻai. E faʻaaoga lenei mea i tagata uma e maua i le maʻisuka ma i latou o loʻo lamatia. Afai ua e faʻaaogaina fualaau faʻamalo, ona tatau lea ona e mafaufau e uiga i vasega o le tino. A le o lena, o le faateleina o le mamafa o le tino e mafai, lea e masani ona avea ma mafuaʻaga e mafua ai le faamai.

    Afai e te lagona le vaivai i taimi uma ma o lau gaioiga ua paʻu tele, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le maʻisuka ile maʻisuka e seasea mafai ona faʻamalolo. I isi itu, e faatatau foi lenei i le maʻisuka masani. E tatau ona e manatua. O le mea taua e le o le amataina o le faʻamaʻi, aua i lenei tulaga o le a matuai faigata lava ona tau ai. Manatua e tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai le aoga o le faʻaleleia o le tino. E le gata i lea, o le tele o le malosi o le tagata taalo, o le pito i lalo o aʻafiaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

    E i ai se gasegase i le maʻisuka?

    I aso nei, latou te masani ona talanoa e uiga i genetics ma se vailaau i se mea. E mautinoa lava na e feiloaʻi i pou i faʻamatalaga faʻapitoa e uiga i genetics o tagata taʻaalo. O le mea moni, o faʻamavaega faʻamatalaga e mafai foi ona taua mo faʻamaʻi. Afai tatou te talanoa e uiga i le sootaga i le va o genetics ma le maʻisuka, ona mautinoa lava lea.

    Afai matou te talanoa e uiga i le ituaiga 1 maʻi, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi pe afai oi ai ni ou aiga oe mafatia i lenei maʻi. Ua mautinoa e saienitisi o le genet predisposition i lenei faamaʻi e taua tele mo tagata o le Europini. Ua faaalia i suʻesuʻega o le tele o le melanin o loʻo i totonu o le paʻu, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

    Pe a sau e taʻi 2 le maʻisuka, e tatau ona siaki se tagata i tulaga nei:

    • O le i ai o le mamafa o le mamafa ma aemaise lava le gaʻo.
    • Atherosclerosis faasaga i le talaaga o le maualuga o le maualuga.
    • O le i ai o pateni gynecology i fafine, mo se faataitaiga, ovary polycystomy.
    • Le i ai o tulaga tumau faʻafitauli.
    • Laititi gaioiga faaletino.
    • O se tausaga e sili atu i le 40 tausaga e faasaga i soʻo se mea ua taua i luga.

    Suʻe nisi faʻamatalaga e uiga i le suka suka i le vitio o loʻo i lalo:

    E faʻafefea ona aʻafia le suka o le toto i fomaʻi?

    O faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maualuga o maualuga o le suka i le toto, ma faʻamalosi ai le ate i le insulin o loʻo maua i le paʻu.

    A maualuga le suka o le toto, o le inisalini e natia mai le pancreas ma tuʻuina atu i le ate.

    A oʻo ina tuʻuina atu le inisalini i le ate, o lona uiga o se faʻaitiitia o le maualuga o le suka lea e masani lava ona faʻatuina atu i suauu moli. Nai lo lena, o le suka e feaveai saʻo mai le toto i sulu. O lenei faiga e faʻaititia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto.

    O steroids e mafai ona faʻaititia le ate i le insulin. E mafai ona latou faia le ate e faʻaauau pea ona faʻamalolo le kulukose, e tusa lava pe faʻamalolo le pancreas le inisalini, ma saini e taofi.

    Afai e faʻaauau lenei mea, o le a mafua ai le faʻamalosia o le inisalini pe a le toe tali mai siama i le inisalini na faia e le tino. O lenei tulaga e taua o le maʻisuka-induced diabetes.

    Steroid Induced Diabetes

    O le maʻisuka o se tulaga e mafua ai le maualuga o le suka o le toto o le tagata. E lua ituaiga o maʻisuka:

    • Ituaiga 1 maʻisuka: e le maua ai le insulin i le pancreas.
    • Tusa 2 maʻisuka: e le maua ai le insulin i le pancreas, pe o le tino e le tali atu i le inisalini na gaosia.

    O loʻo maua i le maʻisuka e mafua i le maʻisuka e pei o le maʻisuka ituaiga 2, i le le mafai ona tali atu i sela o le tino le inisalini. Ae ui i lea, o le maʻisuka valea o le a le toe umi ae maeʻa maeʻa togafitiga. Ma o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1 o faʻamaʻi ia e tatau ona pulea mo le olaga.

    Faailoga o le maʻisuka-maualalo o le maʻisuka

    O faʻamaoniga o le maʻisuka e maua i le maʻisuka e tutusa ma le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1. Latou te aofia ai:

    • matagogo
    • fiainu
    • lagona le lava
    • paleni mamafa
    • faʻaauau faifaipea
    • faanenefu vaaiga
    • taoto ma vili
    • malogo, vevela paʻu
    • tingling or loss of sensations i lima po o vae

    O nisi tagata e ono maua le maualuga o le toto suka e aunoa ma ni faʻaʻailoga. O le mafuaʻaga lea e taua ai i tagata le mataʻituina o latou maualuga o le suka i le toto pe a uma ona latou faia ni vailaʻau.

    E faʻafefea ona togafitia le maʻisuka e faʻamalosi ai le maʻisuka?

    E pei o ituaiga uma o le maʻisuka, e tatau ona suia suiga o le olaga ma le maʻisuka ona o steroids ina ia faʻaleleia ai le pule toto. O nei suiga e mafai ona aofia ai se soifua maloloina lelei ma faamalositino masani.

    O le faateleina o le suka o le toto e masani lava ona tupu i totonu o le 1-2 aso i le maea ai o le amataga o tagata taʻavale. Afai e ave i le taeao mea vevela, o le maualuga o le suka o le toto e masani ona pa'ū i le aso po o le afiafi.

    O tagata e faʻaaogaina le suka e tatau ona mataʻituina pea a latou suka. Atonu latou te manaomia le suʻeina o vailaʻau poʻo inisalini pe afai e maualuga le suka o le toto.

    I le avea ai o se tulafono, e tatau ona toe foʻi le maualuga o le suka i le maualuga muamua i totonu o le 1-2 aso talu ona taofia le faʻaaogaina o le suka. Ae ui i lea, o nisi tagata e mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2, ma o le tagata maʻi o le a manaomia ona togafitia i lenei vailaʻau e faaaoga ai vailaau faʻalaʻau poʻo togafitiga insulin.

    Vaega o lamatiaga

    O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2 mai le suka suka e faateleina i le faateleina o tui o steroid, ona o le umi o le taimi. O isi faʻafitauli mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

    • tausaga e 45 tausaga ma luga atu
    • mamafa tele
    • talafaasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 2
    • maʻisuka maʻitaga
    • vaivai le kulukose

    O le maʻisuka Steroid o se tulaga lua o le ituaiga 1 maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lona atinaʻe e mafua mai i le tele o corticoroids i totonu o le toto o tagata gasegase e maua mai i le siama oona, poʻo le maeʻa ai o vailaʻau e faʻavae i luga. Ua faatonuina mo le togafitiga o le tele o faamaʻi ma maua ai se avanoa e faaitiitia ai le malosi o le tiga. O togafitiga e le o fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o sē β o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas.

    Le faavae o le atinaʻeina o le faamai

    O loʻo maua i luga o le maʻisuka vailaʻau i lalo o le malosi o le tele o mea. E aofia ai:

    • O le maualuga o fualaau o kullucocorticoid, lea e oʻo atu ai i le siakiina o le maʻisuka vaivai i gasegase e leʻi faʻaalia se soliga o le gaosiga o le gaʻo.
    • Suiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka i lona foliga o le insulin-dependent.
    • O le le mautonu i le tulaga o le hormonal mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le hypothalamus ma le pituitary gland ma faaitiitia ai le tetee o sel ma masini i le inisalini.
    • Faʻamatalaga o le toso oona, e faʻaalia ai le gaʻo o le thyroid ma faʻaleagaina le gaioiga o le monosaccharide e vaʻaia i le tino o le maʻi.
    • Faailoaina o le le atoatoa i le va o hormones, lea e avea ma mafuaʻaga mo le leai o se faʻafoʻi o fusi tino i le inisalini.
    • O le tele o le tagata maʻi, faʻapea foʻi ma le gaosiga tele o le hydrocortisone e le tino - o le hormone na gaosia mai e le siama faʻapitoa.

    O se ituaiga agavaʻa o togafitiga, o lona atinaʻe e fesoʻotaʻi ma le maualuga o glucocorticoids, atonu o le a mou ese atu ia te ia lava pe a uma ona faalēaogāina a latou faʻaaogaina. O ia mea e fausia ai se tala lelei mo le atinaʻeina o le suka suka, ua maua ona o le vavaeeseina o le monosaccharide i le toto.

    O le togafitiga vave o le faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli e ono lamatia ai le ola maloloina ma le soifuaga o le maʻi.

    Faʻaaogaina le tele o fualaau o glucocorticoid, o le maualuga lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka, ma maua ai le aʻafiaga o le maʻisuka. Ua faatonuina i latou e foia faafitauli o le gasegase oona, masesla bronchial, o le tele o maʻi o le autoimmune. I le faaopoopo atu i le kullucocorticoids, o le suka suka mafai ona mafua mai i le faʻaaogaina o togafitiga i foliga o Nasrix, Navidrex, Hypothiazide, Dichlothiazide ma nisi ituaiga o fualaau o le manava o le fananau mai.

    Faʻaaliga o le maʻi

    O le maʻisuka vavalalata e faʻapipii faʻamaoniga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E aofia ai:

    • Le foliga mai o le galala ma le lagona malosi i luga o le papa o le epidermis.
    • Maualuga o le urination.
    • Faʻaleagaina o lagona, faʻaitiitia o le maualuga o le faʻamalositino, mafua ai le vaivai tele, vaivai o le maʻi.
    • Laititi mataupu o le sailia o maualuga maualuga o le suka, acetone i le toto ma le urine.
    • Faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

    Faailoga autu o togafitiga e le eseese i se ata faʻalauiloaina o faʻaaliga. Latou te tulaʻi ona o le faaleagaina o sē β o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas ma se tele o corticosteroids. Tulaga o le inisalini i le tino o le tagata maʻi ua faʻaitiitia, ma o le faʻalauteleina o le tino e faʻaitiitia ai. O se taunuuga, ona o le faʻaumatia o β-sel, o le gaosia o le hormone o le protein na mafua mai i le pancreas ua taofia. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le ese mai le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 ma fuafua ai le masani ai o faailoga.

    Taʻiala mo le faʻaitiitia o togafitiga

    O togafitiga faʻapitoa o le maʻi suka e tutusa lava ma le fofo i le faafitauli o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E faʻamaonia taʻitoʻatasi, e tusa ai ma uiga o le tino o le maʻi, o faʻamaoniga o le maualuga o monosaccharide i lona toto. O le maʻisuka vaomalo e togafitia e aunoa ma se faigata tele. O le usitaia o fautuaga, fautuaga a le endocrinologist o le ki lea i le mauaina o ni taunuuga lelei. O togafitiga e aofia ai togafitiga faʻapitoa. E aofia ai:

    Ina ia aloese mai faʻafitauli e ono lamatia mo le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi, e tatau ona iloa le faʻamaʻi i le taimi ma amata togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi!

    • Faʻatulagaina le sao o meaai e faʻavae i luga o se taumafataga maualalo.
    • Aveina o suālaʻau maualalo.
    • O le faʻaofiina o le inisalini ile togafitiga i le leai o se faʻamoemoega o le faʻaaogaina o fualaʻau ua faatonuina e faʻavasega ai le toto toto.
    • Faʻasaoina le mamafa.
    • Faaleaogaina o fualaau faasaina e maua ai le corticosteroid e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga.

    O le taotoga e mafai i nisi taimi ona faʻatulagaina e aveese ai mea e sili atu i totonu o le eleele ma faʻaitiitia ai le latou gaosiga o corticosteroids.

    O togafitiga o le maʻi e tele ni sini. A maeʻa ona faʻatinoina, e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le monosaccharide, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o mafuaʻaga na fuafuaina ai le faʻaopoopoga o le maualuga o hormones e maua mai i le gaʻo faʻaleagaina. O lenei mea e faʻaleleia ai le avanoa o le toe faʻaleleia o galuega o β-sel o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas, e nafa ma le gaosia o le inisalini masani. O le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi i luga o le tala o se taumafataga maualalo, o le tuʻuina atu o masaniga leaga e maua ai le avanoa e maua ai se faʻamaoniga lelei ma e le aofia ai le faʻalavelave o le maʻisuka.

    Faalagolago i le au fomaʻi ma ia maloloina!

    O le maʻisuka amata o loʻo i ai avanoa uma lava o le fenumiai i le labyrinth o suʻega ma suʻesuʻega e faʻamatalaina e le fomaʻi i le taimi e faʻatuina ai le uluai siama o le maʻisuka.

    I le toe iloiloga o le aso, o le a tatou talanoa e uiga i le vevela ma le taua tele o le faʻamautuina o le saʻo ma saʻo le faʻamautinoaga e fesootaʻi ma le vevela. O se tasi o mea sili ona taua o le a tatou talanoa i ai iloiloga o le hormone .

    O mafuaʻaga o le faʻafitauli o louroid e masani lava ona talitutusa ma mafuaʻaga e mafua ai faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1. Ua faamaninoina lenei mea i le pasia o se suesuega lautele o le toto ma le suesuega o le toto ma ua faailoaina i le le lava o numera o paina paepae i lona tuufaatasiga.

    Afai, a uma ona pasia se suʻega lautele o le toto, ona maua ai lea o le taunuuga i luga, ona ave suʻega o le homone . E taua le maitauina e le lava le faia o se faʻamaonia saʻo suʻega o le hormone thyrotropic - o le isi igoa o lou toʻalua, TSH .
    Suesuega e tatau ona maeʻa e T3 saoloto ma T4 e leai se totogi .

    E taua foi le maitauina o le le lava o hormones o le thyroid e mafai ona mafua ai le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol, homocysteine ​​ma le lipoprotein. O lenei faʻamatalaga e taua tele mo le maʻisuka.

    I le tulaga e te sau i se faʻaiuga ave suʻega o le homone oe lava ma o le taunuuga e le lelei, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi oe i se endocrinologist. E foliga mai, a maeʻa togafitiga a le fomaʻi, o le paleni o le hormonal o le a toe foʻi i le masani. Ae e le o lona uiga o le taimi nei e mafai ona e malolo ma faʻagalo mea uma. E tatau ona suʻe suʻega o le homone ia le itiiti ifo i le tasi i le 4 masina, ina ia mafai ai ona e iloa le lelei o togafitiga ma le mautu o iuga.

    I le lumanaʻi suega o le hormone E mafai ona e aveina i le ono masina.

    O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le le lelei o le faʻaleagaina o le tino poʻo le faʻateleina o le faʻaaogaina o fualaau oona.

    O le tulaga sili ona matautia mo le maʻi suka o le tagata mo le maʻisuka, o le a tatou filifili pe o le a le mea e fesoʻotai ai le ola faʻatasi ma lenei tulaga, ma le mea e fai.

    O lenei faʻamaʻi e i ai se aafiaga leaga i luga o le pancreas, faʻaleagaina ai siama o le tino ma faʻalavelave ai i le gaosiga masani o le inisalini hormone. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona taʻua le maʻisuka o le maʻisuka e pei o le maʻisuka lona lua o le inisalini.

    E lua mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le suka suka:

    I le avea ai ma faʻalavelave o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le faateleina o le gaosiga o hormones o le tino o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi a Itenko-Cushing,

    O se taunuuga o togafitiga faaumiumi ma fualaau faasaina.

    O le tele o taimi, o le mafuaʻaga o le faʻaalia o le suka suka o le faʻaaogaina o fualaau oona, lea e mafua ai ona taʻua i nisi taimi o le maʻisuka. O lenei maʻi matautia e masani ona atiina ae e avea o se itu taua ogaoga i togafitiga faaumiumi ma glucocorticoid fualaau e pei o:

    O nei fualaau oona e masani ona faatonuina e faʻafefe ai le faʻaleagaina o le faʻaosoosoga i faʻamaʻi gasegase ogaoga ma mo togafitiga o gasegase o le neurology. O le mea lea, o le maʻisuka e masani ona afaina ai tagata mamaʻi i faamai e pei o nei:

    • O le faʻamala,
    • O le gasegase toto,
    • Vaʻaia faʻapitoa o le autoimmune (pemphigus, eczema, lupus erythematosus),
    • Tele sikuea.

    I le faʻaopoopoga, o le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻatoʻaga e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o le suka suka. O sili ona lauiloa i totonu oi latou o mea nei:

    E le gata i lea, o lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona maua i totonu o tamaitai oe na faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamalosi mo le taimi umi e puipui ai le maitaga e le manaʻomia.

    I le faʻaopoopoga, o tagata na faia le taotoga o le gaosiga o fatuga o loʻo lamatia foʻi.

    Ina ia iloa pe faapefea ona fesoʻotaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka, e tatau ona e malamalama pe faʻafefea ona faia fualaau faasaina i le tino o le tagata. Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o nei tupe, o le siama o le siama o le toto o le tagata gasegase e vave ona suia. I lenei tulaga, o le maualuga o corticosteroids i totonu o lenei tulaga e faateleina ai le taua.

    O faʻamaʻi faʻamaʻi e aʻafia ai le tele o siama-b-pancreatic, lea e tau atu i la latou sosoʻo malie. O lenei mea e aafia ai le maualuga o le insulin i le tino o le tagata maʻi, faʻaitiitia ai i se tulaga maualalo ma faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. E le gata i lea, o hormones faʻamalosi e faia ai siama o le tino e le mafai ona aʻafia i le inisalini, lea e faʻalavelave ai le gaosiga o le gaʻo gaʻo.

    O lea, o faailoga o le maʻisuka ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2 o uiga ia o le suka suka. O le iʻuga, o le tino o lenei faʻamaʻi e ono ogaoga le ogaoga ma e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia.

    E tatau ona maitauina o le maʻisuka, e mafua mai i le vailaau oona, e amata lemu lemu ma i le vave amata o le faamai e mafai lava ona le faaalia mai ia lava. O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai le i ai o se maʻi suka i le tagata:

    • Tele le galala. O le tineia o lona maʻi e faʻaaoga ai se tele o vai,
    • Le lava le malosi ma faʻaititia le faʻatinoga. E faigata tele i se tagata ona faia ni gaoioiga masani i aso taitasi,
    • Uiga masani. Faʻasalaga uma i le falemaʻi ua tuʻuina atu e le tagata gasegase le tele o urine,

    E le gata i lea, e le pei o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka, i tagata gasegase i le vailaau o le maʻi, o le maualuga o le suka i le toto ma le urine e seasea ona sili atu i le masani. E tutusa foi lea tulaga ma le maualuga o le acetone, lea e masani lava e le sili atu i le tulaga faatagaina o le tulafono. O lenei mea e matua aʻafia ai le faʻamautinoaina o le maʻi.

    Faʻaiʻuga na fesoasoani i le atinaʻeina o le suka suka:

    1. O le umi o togafitiga ma corticoroids,
    2. Faʻaauau le faʻaaogaina o fualaau oona i mea maualuga,
    3. Faateleina le faateleina o le suka i le toto mo mafuaaga e le iloa,

    E taua le faamamafaina e faapea o le tele o tagata gasegase o fualaau oona e mafai ona maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o le tele o taimi e maua mai i se foliga malie ma e matua mou ese lava ina ua maea le vasega o togafitiga.

    O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, o se tulafono, e na o tagata e ono aʻafia i le maʻisuka poʻo ua uma ona mafatia i lenei maʻi. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te le iloa e uiga io latou siama, ona o le faʻamaʻi e maua mai i se foliga le tumau. Ae ui i lea, o le faia o le corticosteroids e faʻaleleia ai le ala o le faʻamaʻi ma faʻavaveina lona atinaʻe.

    O le isi itu e fesoasoani i le amataina o le suka suka o le mamafa, lea e faamaonia ai le fesootai.

    O tagata e mafatia i le meaʻai e tatau ona faʻaaogaina fualaau faʻamalo ma le faʻaeteete tele ma naʻo pe afai oi ai se fautuaga a le fomaʻi mo lenei mea.

    Togafitiga mo le suka suka e tatau ona faia e faʻatatau i le tulaga o le maʻi. Afai o le faʻamalositino o le inisalini i totonu o le tino ua uma ona taofia, ona tatau loa lea ona faia le tau faasaga i lenei faʻamaʻi i le auala e pei o le maʻisuka ituaiga 1.

    Togafitiga mo le maʻisuka e faalagolago ile inisalini e aofia ai taualumaga nei:

    • O aso uma o inisalini
    • Faʻasoa i se taumafataga o le soifua maloloina (atonu o se taumafataga maualalo-carb, ae faʻasoleina i tagata e maua i le fatu fatu),
    • Gaoioiga mamafa maualuga (savali, taʻavale, taʻaloga),

    E le gata i lea, o taumafa ma gaoioiga faʻale-tino e sili ona taua mo le faʻaleleia o le tulaga o le maʻi. O lenei togafitiga e fesoasoani e faatumauina ai le toto toto masani.

    E taua le faamamafaina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, talu ai e le toe faʻafoʻisia mai i totonu o sela o le pancreas e le corticosteroids.

    Afai o le gaosiga o le inisalini e leʻi faʻaaogaina atoatoa ma o loʻo faaauau pea ona maua mai le mimone, ma o le maʻi e atiina ae le maʻisuka e le o le insulin, e fetaui ma le maʻisuka ituaiga 2.

    Mo lona togafitiga e manaʻomia ai:

    1. O meaai laiti gaosi
    2. O le faʻamalositino faaletino,
    3. Aveina o fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini: Glucopifa, Thiazolidinedione ma Siofor,
    4. O le mamafa (pe afai ei ai)
    5. Faʻatagaina injections o le inisalini e faʻamautinoa ai le afaina o le gland.

    Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e mafai ona toe faaleleia atoa galuega a pancreatic, o lona uiga o le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago ile maʻisuka.

    O le maʻi suka o le maʻi suka o se ituaiga ogaoga o le maʻisuka o le maʻisuka, e mafai ona tupu e tusa lava pe o le a le matua (e mafai ona atiae e oʻo lava i tamaiti). O le faafitauli autu i lona siakiina o le leai lea o ni faʻafitauli iloga. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e tele lava ina afaina ai le tino. O nisi taimi o le tele o le maliega o hormones o le tino i totonu o le toto e avea ma mafuaʻaga moni o le maʻi. E mafai ona mafua lenei mea e ala i le maʻi o le okeni ma togafitiga faaumiumi ma vailaʻau glucocorticoid.

    O fomaʻi faʻapitoa, togafitiga, o vailaʻau mo le maʻisuka, arthrosis, maʻi a Itenko-Cushing, ma le collagenosis e mafua mai i le maʻisuka steroid. I le gasologa o taimi, o le faʻaaoga masani o ia vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le le mautonu o le gasegase o protein ma gaʻo, ma mafua ai ona faateleina le suka o le toto. O lenei mea matautia e matua lamatia lava i le taofia o le galue o le ate i le tulaga o le faaputuga glycogen.

    Togafitiga ole maʻisuka

    Ole togafitiga faʻaleagaina o le suka suka e faʻamoemoe ile:

    • faʻasologaina o le toto toto
    • le faʻamamaina o le mafuaʻaga lea na mafua ai le faateleina o le maualuga o le homone i totonu o le tino.

    E masani lava ei ai tulaga e le mafai e tagata gasegase ona faia e aunoa ma se taotoga: taʻavale vavalasea mea e sili atu i totonu o laufanua. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaleleia atili ai le gasegase o le faamaʻi lava ia, ma i nisi o tulaga e toe aumaia atoa le maualuga o le suka i le masani. Aemaise lava pe afai o le a gauai le tagata maʻi i le soifua maloloina ma mea taumafa, lea ua faatonuina mo le maualuga o le cholesterol ma le mamafa mamafa.

    O vailaʻau e aofia ai le inuina o fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

    I le taimi muamua o togafitiga, ua faatonuina ai sulfonylureas, ae mafai ona latou faateteleina le metabolism o gaʻo, lea e tau atu ai i le suka o le suka i le tino atoa o le insulin. O le siakiina o lou mamafa o se vaega taua o togafitiga aua o le mamafa o le mamafa e faʻaleagaina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma faʻamalosia togafitiga.

    Muamua lava, o vailaʻau e mafua mai ai le maʻi e tatau ona faalēaogāina. E masani lava, e filifilia e le fomai ni analogues e le afaina. E tusa ai ma fautuaga faʻafomaʻi, e sili atu le tuʻufaʻatasia o fualaau oona ma inisiua inisalini. O togafitiga faapena e faʻapupulaina ai le avanoa e toe faʻafoʻi ai sela o le pancreatic e nafa ma le faʻasaʻoina o le inisalini masani. A maeʻa lenei mea, o le a mafai ona faigofie ona pulea le kesi i le fesoasoani o meaai.

    Vitio faʻatalanoa

    O le a le mea o le suka suka ma pe faapefea ona togafitia? Tali i le vitio:

    Togafitiga mo le suka suka o le a manuia pe afai e le tuulafoaia e le tagata maʻi ia fautuaga faanatinati a le tagata poto faapitoa o loo ia matauina. E taua pe a oʻo mai uluaʻi faailoga i le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ina ia faia se suʻega ma saili lau suʻesuʻega. A maeʻa lena, o le a faatonuina e le fomaʻi le togafitiga talafeagai, lea o le a fesoasoani i ai pe afai e matua tausisia uma manaoga.

    Aua neʻi galo o le suka suka mafua ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi vailaʻau tutusa. E iai foʻi le lamatiaga o tagata taʻitoʻatasi. O le mea lea, ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, e tatau ona e lafoaia le faʻaogaina o fualaau o fualaau faʻamalo (pe a fai e leʻi faatonuina e se fomaʻi) ma amata ona mataʻituina au lava meaʻai. E tatau ona faʻatamaoaigaina lau lava taumafataga i fualaau aoga, aemaise lava, fualaau faisua, fualaau 'aina, otaota, legumes, ma faʻaumatia atoa ai le suka gaʻo, lea e le aumaia ai soʻo se faamanuiaga.

    Tuua Lau Faamatalaga