Faʻafitauli ogaoga ma le tumau o le maʻisuka: fuainumera

O le maʻi suka o se maʻi faʻasolosolo masani lea e masani ona mafua ai ni faʻafitauli matautia. Afai e te le faia le togafitiga saʻo ma e te le tausisia se meaai, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia i le gaioiga o le vaʻai, fatugaʻo, ate ma isi totoga.

O faʻafitauli o le maʻisuka ua vaevaeina i le gasegase ma le tumau. O faʻafitauli matuia o le maʻisuka e tupu pe a mavae sina taimi puupuu e tali atu ai i le faatelevave pe faʻaitiitia i le suka o le toto. Mulimuli ane o faʻafitauli e aliali mai o se taunuuga o aafiaga leaga o le hyperglycemia i luga o le tino o le tino ma toto toto.

O faʻalavelave o le maʻisuka e aliali mai ma le le talafeagai poʻo le tuai ona togafitia le maʻi.

Faʻafitauli matuia

O le faʻaleagaina o le maʻi suka, o lona uiga, o faʻafitauli faʻavavelave o le maʻisuka, faʻalagolago i le tele o vaʻa na faʻaleagaina, ua vaʻaia i le macroangiopathy ma le microangiopathy.

Faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina o mata ma fatuga. Afai ei ai le macroangiopathy, o faʻafitauli e oʻo mai i le faiʻai, fatu, ma le gaioiga lautele.

Coma i le maʻisuka e atiina ae e avea o se tali i le pa'ū tele i le toto kulukose. E masani lava o lenei faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka e atiina ae e faasaga i le tala o le hypoglycemia.

O faʻafitauli matuia e mafai ona iu i le oti.

O le hypoglycemic coma

Pe a pa'ū le maualuga ole kulūkose e maua ai le tino o le faiʻai ona o le le lava o le malosi, o faʻamaoniga o foliga mai o loʻo aʻafia. O le hypoglycemia e maua i le maualuga o le kulukose e itiiti ifo i le 3.3 mmol / L.

O le lamatiaga o le foma e mafai ona aʻafia ai le faiʻai. O tulaga mataʻutia e mafai foi ona atiaʻe, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻafuaseʻi ona leiloa se tagata. E mafai lava ona oʻo i le taimi e ave ai se taavale poʻo nisi tulaga e manaʻomia ai le maualuga o le gauai.

O le hypoglycemia ua faia mo mafuaʻaga nei:

  • togafitiga lē talafeagai o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau faasaina o le suka,
  • meaʻai meaʻai
  • gaioiga faaletino e aunoa ma le tatau tatau o mea inu gaʻo,
  • anapogi
  • inu ava malosi
  • ave fualaau faasaina, faatasi ma i latou: sauniuni i le lithium, sulfonamides, beta-blockers.

Faailoga o le hypoglycemia e aofia ai:

  1. sosolo
  2. vaega tetete o le tino
  3. Tachycardia
  4. se lagona malosi o le fiaaai
  5. numera i laugutu
  6. popole ma le fefe
  7. taʻavale

O nei mea uma e tupu muamua i maʻi o le faiʻai, o le mea lea, o togafitiga togafitiga e tatau ona faia ina ia puipuia ai le mama. Afai e le faia togafitiga, e aliali mai:

  • moe
  • leai se mafaufau
  • faʻasoesa
  • ulu matua.

Afai e tele ni faʻaʻailoga, faʻafesoʻotai loa se fomaʻi.

Faʻasologa faʻamaʻi

Coma, lea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le suka toto, e mafai ona avea ma ketoacidotic (ketoacidosis), faapea foi ma le hypersmolar ma le lacticidal.

Ketoacidosis e mafua ona o le faateleina o le suka ma fualaau oona, o lona uiga, ketones, lea e aʻafia ai le tino. O le mafuaʻaga atonu o se siama, leai se togafitiga, poʻo ni mea sese i totonu, faʻapea foʻi ma manuaga, o gaioiga ma isi mea.

O le hyperosmola coma (dehydrating) e faia pe a oʻo i le toto ma le maualuga o le osmolarity "e aumaia" le vai mai sela, ma inu ai. O lenei tulaga e tupu ona o le le lava o le inisalini.

O mafuaʻaga e taʻitaʻia ai lenei coma e talitutusa ma mafuaʻaga o le ketoacidosis, ma soʻo se faʻamaʻi e mafua ai le gau o le ola e mafai ona mafua i lenei mea.

Faʻailoga faʻapitoa e muamua atu i se paʻu:

  • o le faateleina o le volumine o le urina (e oʻo i le 8 lita),
  • matuai galala
  • vaivai, vaivai, migraines,
  • faatasi ai ma se suiga i le suka toto, o le faailoga e sili atu i le 16.5 mmol / l,
  • mūmū mucous mata ma le paʻu,
  • i ni nai aso mulimuli ane, o foliga mai o le mafaufau le lelei, ona sosoo ai lea ma se paʻu.

O nei faʻamaoniga o uiga ia o le tulaga o le hyperosmolar ma le ketoacidosis. Ae ui i lea, o le ketoacidosis o loʻo i ai eseesega nei:

  1. O le manava o Kussmaul e tupu (malulu, seʻesea ma loloto),
  2. o le manogi o le "apples apples" o loo aliali mai
  3. faʻalavelave masani o tiga ogaoga o le manava.

Faʻatasi ai ma le faʻamalosolo, paresis, maʻi pipili, faʻafitauli o le tautala ma hallucinations masani ona tupu. O le hyperosmola coma e mafua mai i le faateleina o le vevela.

Fuainumera faamaumauina o le lactic acidosis coma e tupu lava i luga ia te ia. Faʻaalia ona o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le okesene lea e ulufale atu i totonu o le tino i taimi o maʻi fatu faʻapitoa, faʻalavelave o le tino ma le tino, maʻi mama, manuʻa, gau o le toto ma faʻamaʻi pipisi.

Lactic acid coma e mafai ona tupu ona o le malosi o le tino, o le ava malosi poʻo le 65 tausaga.

O faʻamaoniga e tali tutusa ma isi comas, ae leai ni konesoni i le urine ma le hyperglycemia maualuga.

Faʻasologa o faʻafitauli

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka poʻo maʻi tuai o le maʻisuka o vaʻaia o le toto, o lona uiga, o faʻamaʻi pipisi.

O le maʻi o le maʻi suka o se liona o vaʻa laiti, tele ma tele. Afai e afaina ni vaa laiti (arterioles, capillaries ma venules), e faia le microangiopathy.

O le faʻaleagaina o vaʻa tetele ma le laʻititi e taʻua o le macroangiopathy. O nei maʻi e mafua ai le faaleagaina o mata ma fatu. Ua aafia foi vaa:

Maʻisuka Nifropathy

O le nephropathy o le gasegase o meaʻai i le maʻisuka, lea e mafua ai ona le manuia le taʻavale.

O faʻaaliga muamua o le nephropathy e foliga mai 5-10 tausaga talu ona amata le maʻisuka. O le Nephphathy o lenei ituaiga o faʻalavelave lea e masani ona mafua ai le maliu o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1.

O lenei togafiti o fatugaʻo ei ai ni vaega:

  1. microalbuminuria,
  2. proteinuria
  3. faʻasologa masani o le faʻailoga.

O le maʻi o le Nasrotic e mafua ai ona faaitiitia le fuatini o le protein i le iunite o le toto. Talu mai le faʻavaeina o le protéuria faifaipea, o faʻamaoniga uma lava o loʻo iai i le taimi o le le mautonu o le le atoatoa. O le laʻasaga o loʻo i ai se alualu i luma i se eseesega ese.

O le mafuaaga taua i le atinaʻeina o le le atoatoa o le taofiga o le tino e pei o le maualuga o le toto maualuga, o lona uiga, o le faateleina o le toto maualuga. I le avea ai o se tulafono, i lenei laasaga, e aliali mai le tele o faʻaogaina o le tino e pasi atu i le polokalama urinary.

E tatau ona ausia se tulaga maualuga o le toto maualuga, e le sili atu i le 130/85 mm RT. Art. Afai o le fualaau faasaina Enalapril ma fualaau oona ua maua e le aoga, o togafitiga faaopoopo ma Verapamil poo Diltiazem e tatau ona faatonuina.

E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, Furosemide, faʻapea foi Atenolol. O le togafitiga i le fausiaina o le le atoa o le tino ua fuafuaina i le tulaga o togafitiga.

O le faaletonu o Renal e mafai ona puipuia ma faʻamuta.

Maʻisuka Retinopathy

O lenei faʻalavelave e faʻaalia ai le faaleagaina i veins o retina, arteries ma capillaries. I le maʻisuka, o se gaioiga o le vavalalata o vaʻa. I lenei tulaga, e amata ona pagatia vaa ona o le leai o se toto. O faʻafitauli o le leseenerative e tupu, faʻapipiʻi faʻapipiʻi foliga i luga o vaʻa, o le puipui ua sili atu ona vevela.

Pe a oʻo ina le maua le okesene mo se taimi uumi, e amata ona teu le lipids ma le calcium i le retina. O nei laasaga e mafua ai le faʻaalia o nisi o nofoaga eleelea. Talu ai ona o le tele o suiga faʻapitoa, faʻamalosi ma le faʻaaogaina o foliga i luga o vaa o le retina.

Afai e le i mauaina se togafitiga ma ua tolopo le faagasologa, e mafai ona tupu le taofiofi o le toe taofiofia, ma o se taunuuga, tauaso. O osofaiga o le fatu ma le lūlūina o vaʻa faaleagaina e oʻo atu ai i le afaina o le tino o le mata. E le gata i lea, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le glaucoma e le faʻatea.

Ina ia iloa le retinopathy o le maʻisuka, e tatau ona faia se faasologa o suʻega. Metotia suʻesuʻega faʻaaogaina:

  1. mataituina mata
  2. fuafuaina o le maualuga ma tulaga o le vaʻaia,
  3. auiliiliga o le iris, cornea, faapea foi ma le pito o le potu pito i luma o le mata e faaaoga ai se moli mata.

Afai o le tioata tioata ma tioata e mataga, e tatau loa ona faia se ata o ultrasound o le mata.

Mateʻo le neuropathy

O le neuropathy o le maʻi suka o le leʻo ma le fatugalemu o le tino o le maʻisuka. O le mafuaaga autu mo lenei faʻalavelave o le faateleina o le kulukose o le toto.

E tele ni aʻoaʻoga o le neuropathy o le maʻisuka. E tusa ai ma le talitonuga e sili ona lauiloa, ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le maualuga o le kulukose o loʻo tupu i totonu o le neura. Talu ai o le kulukose i le tele o mea e le o faʻataunuʻuina le atoatoa o le metabolism, o lenei mea e fesoasoani i le fausia o le sorbitol.

Talu ai ona o le le mautonu o le mafaufau, o le faʻalauiloaina o le viia o le mea muamua na le afaina. O le faʻamaoniga o lenei solia o loʻo faia i le faʻaaogaina o le vaitusi faʻamamaina, faʻapipiʻiina i luga o le ulu o le muaʻi ponaivi o le tarsus.

O le faʻailoga sili ona taatele o lenei faʻalavelave o le maʻisuka o le faʻaalia o le paʻu ma le fusi i le vae. I le maʻisuka, o se taunuuga o le faaleagaina o le tino o le tino e manatu o le malulu tumau i pito pito i lalo, lea e faʻaituau.

A o agai i luma le maʻi, o le a le afaina i le manava, o le fatafata ma lima. Faatasi ai ma se umi umi o le maʻisuka, e amata ona mate fiva laiti namu, lea e faʻaalia ai o ia lava o le faʻaitiitia o le tiga i vae.

O le neuropathy o le Sensomotor e masani ona o faatasi ma se faaitiitia o le lagona lelei. Aemaise lava, o le lagona e faʻaitiitia i vae ma lima i le afa.

E le gata i lea, o le savali ma faigata ai le faʻamaopoopoina o faʻagasologa e ono aliali mai. Talu ai o loʻo i ai se soliga o lagona, e masani lava ona le iloa e se tagata le faaleagaina o vae, lea o le a aafia i le lumanaʻi.

Cardiovascular o se fomaʻi cardiovascular o le neuropathy, lea e faʻaalia i le faateleina o le fatu i le malologa, o lona uiga, e aunoa ma le faʻavasegaga faaletino.

O le gastrointestinal or gastrointestinal form of diabetic neuropathy is created due to the regulatory fears of the gastrointestinal tract. O le gaosiga o meaʻai e ala i le gasegase ua faʻalavelaveina, ua afaina ai le puipui o le esophagus.

Ona o le faʻaleagaina o le gaogao o le intestinal, faʻaleagaina ma le manava ua tupu. E le gata i lea, o le solia o le gaosiga o le fualaau aina e le pancreas ua faamaumauina. O le faʻaolaina o salivation ma biliary dyskinesia e masani lava ona atinaʻe, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o maa i totonu o le talo.

E masani ona i ai i le tane se faʻaitiitia o le feusuaiga, i fafine ei ai le soliga o le faʻaleleia o maʻi.

O le neuropathy o le maʻisuka eo faatasi ma le faaitiitia o le galuega a tamaiti, o le fetuunaiga o le vaaiga mamao i le pogisa e le lelei.

Maʻisuka vae

O le maʻi o le maʻi suka o se vaevaega i le maʻisuka, lea e mafua ona o le faaleagaina o neura lautele, gaʻo susu, paʻu, sooga ma ponaivi. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i maʻi tumau ma gasegase, ponaivi o le ponaivi ma le faʻaaogaina o le toto.

O le fausia o se ituaiga neuropathic o le vae o le maʻisuka eo faatasi ma se suiga i vaʻa o vae. Ona o le faateleina o vaʻa o vae, edema ma le faateleina o le vevela. Ona o le tafe o le toto, ua amata ona pagatia vaa ona o le le lava o le okesene e ulufale atu i totonu o fusi o vae.

O le vae e amata ona tupu ma susulu. E mafai ona faia se faʻagasologa umi o gaioiga faʻavalea i le fausaga o le ponaivi.

Mo togafitiga ole vae o le maʻisuka, e tatau ona faia ni fua e faʻavasegaina ai faiga faʻapitoa mo le maʻisuka, faʻapea foʻi:

  • vailaʻau
  • faʻamaʻi togafitiga
  • lafoaia ma le malologa o vae,
  • aveeseina o le vaega o le mafiafia o le paʻu,
  • fai ni seevae faapitoa.

O le pau i luga o le vae e avea ma pale pe cyanotic. O nisi taimi o se taunuuga o le faalauteleina o capillaries, o le paʻu e mumu-mumu.

Mo faʻatatauga faʻapitoa:

  1. Auala faʻataʻitaʻi
  2. angiography o vaʻa o vae,
  3. ata faʻatulagaina ma faʻamaʻi foliga,
  4. faʻataʻitaʻiina o le viliina o vaʻa toto.

Puipuiga

O togafitiga mo faʻafitauli o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai ma le prophylaxis. E taua le mulimulitaʻia ma le faʻaauau ia fautuaga uma faafomaʻi e puipuia ai le faʻavaeina o faʻafitauli o le maʻisuka ma ia pulea soʻo se fesuiaiga i le kulukose o le toto.

I le faʻavaeina o soʻo se faʻafitauli, e tatau ona vave faʻaaogaina fua e faʻavasegaina ai le maualuga o le suka i le plasma, talu mai le gasegase o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma aʻafiaga e mafua ai, faʻalagolago i lenei mea.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  1. siama faʻaleleia togafitiga faafomaʻi ma faʻamaumauga faʻasalalau,
  2. toto kulukose
  3. tausisia o tulafono o meaʻai,
  4. manino i aso uma
  5. nisi o gaoioiga faaletino ma malologa,
  6. soifua maloloina o le tagata lava ia ma le mama o le fale,
  7. lagolagosua o le puipuiga o togafitiga ma le togafitiga vave o le afaina ma le malulu.

O le tausisia o nei fautuaga e mafai ai ona lelei le faatumauina o le mausali o le faamai ma faaititia le lamatiaga o faafitauli.

O a faʻafitauli e mafai ona tupu i le maʻisuka o le a faamatalaina e se tagata poto mai le vitio i lenei tusiga.

Maʻisaga Faʻamaumauga Faʻamaumauga

O le maʻi suka o se faʻafitauli ogaoga faʻafomaʻi ma agafesootai e maua ai le malosi i tausaga uma. Talu ai ona o lona faʻateleina, o lenei faʻamaʻi ua manatu o se faʻamaʻi e leai se afaina.

E i ai foi se uiga e faʻaleleia ai le numera o tagata gasegase i lenei maʻi e fesootaʻi ma le galuega a le pancreas.

I le taimi nei, e tusa ai ma WHO, o le faʻamaʻi e aafia ai le 246 miliona tagata i le lalolagi atoa. E tusa ai ma faʻamatalaga, o lenei aofaiga e toetoe lava a faaluaina.

O le taua lautele o le faafitauli e faʻaleleia i le mea moni o le faʻamaʻi e mafua ai le le atoatoa o le le atoatoa ma le oti ona o suiga e le mafai ona suia e aliali mai i totonu o le tino. O le a le ogaoga o le iai o le maʻisuka i le lalolagi atoa?

Fuainumera o le maʻisuka o le lalolagi

O le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia masani.

I le taimi nei, o le mafuaaga tonu o lenei maʻi e le o iloa. E mafai ona aliali mai pe a maua ni faʻafitauli e faʻalavelave i le masani ai o le faʻaaogaina o fausaga feaveaʻi.

O mafuaʻaga e faʻaosofia ai le faʻaleagaina o lenei maʻi e mafai ona mafua mai i: ogaoga ogaoga ma le matautia o le paʻu o le natura masani, faʻasolosolo o nisi o laʻau endocrin (pituitary, gutu o le gland, thyroid gland), o le aʻafiaga o mea oona ma faʻamaʻi pipisi. Mo se taimi umi lava, o le maʻisuka ua faʻamaonia o le itu taua tele lea mo le faʻaalia o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

Talu ai ona o le faʻaalia pea o faʻaaliga o vascular, cardiac, faiʻai poo faʻafitauli faʻapitoa e mafua mai i le talaaga o le maualuga o le tino, o le maʻisuka ua manatu o se maʻi pipisi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu i faʻamaʻi o le cardiovascular system

I atunuu Europa, e tusa ma le 250 miliona tagata e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o se aofaiga manaia e le masalomia le i ai o se maʻi lava ia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i Farani, o le meaʻai e tupu i le tusa ma le 10 miliona tagata, o se mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O lenei faʻamaʻi e faʻaosofia ai le faʻaalia o ni faʻafitauli e le manaʻomia, e naʻo le faʻamalosia ai o le tulaga.

Fuainumera Faamai o le Lalolagi:

  1. tausaga.Suesuega na faia e saienitisi e faaalia ai o le tulaga masani o le maʻisuka e sili atu le maualuga nai lo le faamaumauina i le 3.3 taimi mo maʻi matutua, 4.3 taimi - mo tausaga, 2.3 taimi - mo taumafanafana ma 2.7 taimi - mo le tele o tausaga,
  2. itupa Ona o le tulaga o le physiological, o fafine e mafatia i le maʻisuka e sili atu nai lo alii. O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e aliali mai i tagata ei lalo o le 30 tausaga. O le tele lava, o fafine e sili atu ona mafatia i ai. Ae o le maʻisuka ituaiga 2 e toetoe lava o taimi uma e maua ai i totonu o na tagata e le fiafia. I le avea ai o se tulafono, latou te maʻi mo tagata e sili atu ile 44 tausaga,
  3. fua faʻatatau. Afai tatou te iloiloina fuainumera i luga o le teritori o lo tatou atunuu, e mafai ona tatou faaiuina e faapea, mo le vaitaimi mai le amataga o le 2000 ma faaiuina i le 2009, o le aafiaga o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi e toetoe lava a faaluaina. I le avea ai o se tulafono, e sili atu ona masani o le ituaiga lona lua o maʻi e maʻi. I le lalolagi atoa, e tusa ma le 90% o maʻisuka uma e maua mai i le ituaiga lona lua o le le mautonu e fesoʻotai ma galuega leaga pancreatic function.

Ae o le tele o le maʻisuka faʻaseʻe mai le 0.04 i le 0.24%. O lenei mafuaʻaga ona o le faateleina o le numera atoa o fafine maʻitaga e fesoʻotaʻi ma faiga faʻaagafesootai a atunuu, lea e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le fua o le fanau mai, ma le faʻaofiina o suʻesuʻega vave o suʻesuʻega o le maʻisuka faʻamaʻi.

Afai tatou te mafaufau i fuainumera o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi i fanau ma tamaiti, e mafai ona tatou maua ai ni mea e ofo ai: o le faʻamaʻi e afaina ai tamaiti mai le 9 i le 15 tausaga.

O le faʻalavelave o faʻafitauli i tagata gasegase e maua i le maʻisuka

O le maʻisuka o se faafitauli e le gata o lo tatou atunuu, ae o le lalolagi atoa. O le numera o le maʻisuka o loʻo faateleina i aso uma.

Afai tatou te tilotilo i fuainumera, e mafai ona tatou faia i le lalolagi, e tusa ma le 371 miliona tagata e mafatia i lenei maʻi. Ma o lenei, mo le lona lua, o le 7.1% o le faitau aofai o le paneta.

O le mafuaaga autu mo le faasalalauina o lenei maʻi o le endocrine o se suiga taua i le olaga. E tusa ai ma le au saienitisi, afai e le suia le tulaga mo le lelei, ona oʻo lea pe a ma le 2030 o le numera o tagata gasegase o le a faateleina i le tele o taimi.

O le lisi o atunuu ei ai le numera maualuga o maʻisuka e aofia ai mea nei:

  1. Initia E tusa ma le 51 miliona mataupu
  2. Saina - 44 miliona
  3. United States of America - 27,
  4. Russian Federation - 10,
  5. Pasila - 8,
  6. Siamani - 7.7,
  7. Pakistan - 7.3,
  8. Iapani - 7,
  9. Initonesia - 6.9,
  10. Mekisiko - 6.8.

O se pasene faagaeetia o le fua faatatau o le saoasaoa na maua i le Iunaite Setete. I lenei atunuu, e tusa ma le 21% o le faitau aofaʻi e maua i le maʻisuka. Ae i lo tatou atunuu, fuainumera e itiiti ifo - e tusa ma le 6%.

Ae ui lava i lea, e ui lava i le mea moni e faapea, i lo tatou atunuu, e le maualuga le maualuga o le siama i le Iunaite Setete, ua vaʻaia e le au atamamai o le a le pine ae latalata mai ia faʻataʻitaʻi i le US. O le mea lea, o le maʻi o le a taʻua o se faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 1, e pei ona taʻua muamua, e tupu i tagata e laiti ifo i le 29 tausaga. I lo tatou atunuu, o le maʻi ua vave ona laʻititi: i le taimi nei o loʻo maua i maʻi mai le 11 i le 17 tausaga.

O le faʻamalosia o fuainumera e tuʻuina atu e fuainumera faʻatatau e uiga i tagata na faatoa pasia le suʻega.

E tusa ma le afa o tagata uma o loʻo nonofo i le paneta latou te le iloa ua leva ona faʻatali mo latou. E faatatau lea i le pepelo. O le maʻi e mafai ona tupu faʻasolosolo mo se taimi umi, e aunoa ma le faʻamaoniaina o leai se faailoga o le malaise. E le gata i lea, i le tele o atunuʻu atinaʻe o le lalolagi o le faʻamaʻi e le saʻo i taimi uma e maua ai.

E ui i le mea moni e faapea, o le taatele o le maʻisuka e laʻititi laʻititi lava i atunuu o Aferika, o le mea lea o se pasene maualuga o tagata e lei pasia se suʻega faapitoa. O le mafuaaga atoa o loʻo taoto i le maualalo o le tusitusi ma le valea e uiga i lenei maʻi.

Le faʻalavelave o faʻafitauli i tagata ei ai ituaiga uma o le maʻisuka

E pei ona e iloa, o ni faʻafitauli matuia e mafai ona aumaia ai nisi faʻafitauli.

Latou te avea ma sili ona lamatia ai le soifua o tagata. E aofia ai faʻasalalau o latou atinaʻe e tutupu i se taimi maualalo.

Atonu o ni nai itula. E masani lava, o ia ituaiga faaaliga e oo atu ai i le oti. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona tuʻuina atu fesoasoani faʻapitoa vave. E i ai le tele o filifiliga masani mo ni faʻafitauli matuia, o ia mea uma e ese mai i le taimi muamua.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: ketoacidosis, hypoglycemia, coma, lactic acidosis coma, ma isi. Mulimuli ane o aʻafiaga e aliali mai i ni nai tausaga o maʻi. O a latou mea leaga e le o faʻaalia, ae o le mea moni o loʻo latou faʻateteleina le le fiafia i le tulaga o se tagata.

E oo lava i togafitiga faapolofesa e le fesoasoani i taimi uma. E aofia ai: retinopathy, angiopathy, polyneuropathy, faʻapea foi ma le maʻi suka.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le natura masani e lauiloa i tausaga mulimuli o le olaga.

E oʻo lava i le tausisia lelei o mea uma e manaʻomia mo togafitiga, toto toto, totoga o le tino o le tino, paʻu, faʻalavelave o le tino, faʻapea foʻi ma le loto mafatia. O sui o le malosi malosi o feusuaiga e iai ni faʻalavelave e aliali mai i le talaaga o le gasegase o le maʻisuka, ua sili atu ona maua i le tele o taimi nai lo tamaitai.

O le mea mulimuli e sili atu ona aʻafia mai iʻuga o se maʻi o le endocrine. E pei ona maitauina i le taimi muamua, o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻaalia o faʻalavelave matautia e fesootaʻi ma le gaioiga o le fatu ma toto toto. O tagata o le litaea e masani lava ona maua i le tauaso, e aliali ona o le i ai o le retinopathy o le maʻisuka.

Ae o faafitauli tau fatuga e mafua ai le le lelei o le tino. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e mafai foi ona maua i le maʻisuka retinopathy.

E tusa ma le afa o maʻi maʻisuka uma e i ai faʻalavelave e aʻafia ai le tino. I se taimi mulimuli ane, o le neuropathy e faʻaosofia le foliga mai o se faʻaitiitia o le lagona lelei ma le faʻaleagaina o pito i lalo.

Ona o ni suiga ogaoga e tutupu i totonu o le tino, o se faʻalavelave e pei o le maʻisuka vae e mafai ona oʻo mai i tagata e le lelei le faʻatinoina o le tino. O se mea mataʻutia lenei, lea e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le solia o le cardiovascular system. E tele taimi e mafai ona mafua ai le tosoina o vae.

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo le tatau ona faʻaaoga.

O lenei vitio o loʻo faʻamatalaina ai le faʻamatalaga lautele, ituaiga, auala togafitiga, faʻamaoniga ma fuainumera o le maʻisuka:

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e le tatau ona e le amanaiaina togafitiga, lea e le gata o vailaau faʻapitoa, ae faʻapea foi ma mea paleni lelei ma paleni, faamalositino ma le teena mai vaisu (lea e aofia ai le ulaula ma le ava). E iai foi taimi e te manaʻomia ai le asiasi atu i le tagata lava ia o le finocrinologist ma le cardiologist ina ia e iloa ai le tulaga tonu o le soifua maloloina.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le maʻi suka: faʻamaumauga o faʻamaʻi

O le maʻisuka mitusitus (DM) o se tulaga o le "hyperglycemia masani." O le mafuaaga tonu o le maʻisuka e le o iloa. E mafai ona tupu le faʻamaʻi i le i ai o ni gasegase o le tino lea e faʻalavelave ai i le masani ai o le galue o sela poʻo aʻafia ai le inisalini.

O mafuaʻaga o le maʻisuka e aʻafia ai foi faʻamaʻi pipisi o le pancreatic, o le gaioiga o nisi o laʻau o le endocrin (pituitary, gutu o le gland, thyroid gland), o le gaioiga o mea oona poʻo mea faʻapitoa.

Mo se taimi umi, o le maʻisuka ua lauiloa o se itu taua tele mo le fausiaina o maʻi cardiovascular (SS).

Ona o le tele o faʻamatalaga faʻapitoa o faʻamaʻi, fatuga, mafaufau poʻo faʻalavelave faʻalavelave e tupu i le talaaga o le le lelei o le puleaina, o le maʻisuka ua manatu o se maʻi gasegase moni.

Fuainumera o le maʻisuka

I Farani, o le numera o tagata gasegase o le maʻisuka e tusa ma le 2.7 miliona, e 90% o latou gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. O tagata vavalalata (10-15%) o loʻo maua i le maʻisuka e le masalomia le iai o lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, o le gasegase abdominal e tupu i le toeitiiti 10 miliona.

se tagata, o se mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le T2DM. SS faʻafitauli e faʻailoaina i le 2.4 taimi sili atu i tagata e maua i le maʻisuka.

Latou te fuafuaina le fomaʻi o le maʻisuka ma fai saofaga i le faʻaitiitia o le soifuaga o tagata gasegase i le 8 tausaga mo tagata o le matua ma 4 tausaga mo le matutua.

I le tusa ma le 65-80% o mataupu, o le mafuaʻaga o le olaga faaletino i le maʻisuka o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular, aemaise lava le faʻaumatia o le myocardial (MI), faʻamaʻi. A maeʻa le toe faʻafouina o le myocardial, e masani lava ona tupu mea e tupu i tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O le mafai ona ola i le 9-tausaga talu ona faʻamalosia i le gaosiga o le pipiʻi i luga o vaa, e 68% mo le maʻisuka ma 83.5% mo tagata masani, ona o le faʻaogalua ma le malosi o le atheromatosis, o tagata maʻi maua i le maʻisuka na latou faʻaauau le toe faʻaleagaina o le myocardial.

O le fuainumera o tagata mamaʻi i le maʻisuka i le ofisa o le cardiology e faʻaauau pea ona tupu ma e sili atu ma le 33% o tagata gasegase. O le mea lea, o le maʻisuka ua amanaʻia o se mea taua taua mo le fausiaina o faʻamaʻi SS.

O aʻafiaga ogaoga ma le tumau o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o latou puipuiga

I le maʻisuka malosi, o faʻafitauli e mafai ona faʻalavelave, faʻalologo ma faʻaalia i taimi mulimuli o maʻi.

O le aloese mai na taunuuga e sili atu le faigofie nai lo le togafitia mulimuli ane o latou, pe, sili atu foi le leaga, o le le atoatoa ona o le solia.

O le mea lea, e fautuaina e suesue faʻasalaga o le maʻisuka faʻamalosi auiliiliga, ia iloa mea uma e uiga i uiga, foliga o togafitiga ma le puipuiga.

Ituaiga faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona faʻamavaeina e le matuia - mai le sili ona agamalu i mataupu ogaoga. E le gata i lea, o le vave ma le tuai o faʻafitauli ua iloga, o le faʻavasegaga e le itiiti ifo le faigata. E tatau ona gauai atu i le mea moni e iloa e tagata tomai faapitoa:

  • faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka,
  • togafitiga o le maʻisuka
  • taunuuga mo tamaiti
  • mataupu ogaoga ma masani.

Ona o le lavelave o le faʻavasegaga, e tatau ona vaʻavaʻai i mataupu uma, e aofia ai faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2.

Aafiaga taimi

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e taua foi o le tuai. Ua faia i latou i le faaumiumi o aafiaga o le maualuga o le suka i luga o okeni ma faiga o le maʻisuka. O aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e aʻafia ai totoga sili ona maaleale, lea e avea ma ituaiga o faʻamaʻi pipisi.

O le retinopathy o le maʻisuka o le tulaga muamua lea i lenei lisi. E masani ona tupu ma e tupu i le tusa ma le 90% o tagata gasegase.

O le retinopathy ua mafua ona o le umi faaumiumi o le faamai ma e aofia ai le faateleina o vaa o le retina. O ia faʻasalaga e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le maʻisuka.

E tusa ai ma le au atamamai, o faʻafitauli masani o le maʻi suka e 25 taimi e sili atu ona taatele nai lo tagata soifua maloloina.

O le nephropathy o le gasegase faigata o fatugaʻo, e taʻua o laʻau, glomeruli, tubules ma arterioles. O le togafitiga e faia i lalo o le faatosinaga o oloa gaosiga o le gataifale o gaʻo ma lipids. O le aʻafia o le nephropathy i le maʻisuka e oʻo atu i le 75%.

O faʻalavelave faʻapitoa o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona le mai. O lo o matou talanoa e uiga i le faaleagaina o neura o le gataifale, lea o se mea e masani ona masani ai.

O le tulaga ua faateteleina i le mea moni o le faagasologa o le faaleagaina o vaega eseese o le tino o le tino e mafai ona aafia.

E le gata i lea, o le neuropathy o se tasi lea o mafuaʻaga autu e mafua ai le faʻaalia o le maʻisuka vae.

Ma le isi, e tatau ona e gauai atu i le diabetic encephalopathy, o le mea moni e faapea:

  • o se maʻi alualu i luma o le faiʻai,
  • ua faia i lalo o le faatosinaga o le gasegase masani ma lapopoʻa vascular, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le tino,
  • o faʻamaoniga o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma vaivaiga, faʻaleagaina o le gafatia galue, maualuga maualuga o le vaivai, faʻafitauli le mafaufau, ma isi faailoga,
  • afai e le maua togafitiga, o taunuuga atonu e sili ona ogaoga, e aofia ai le maliu o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 ma le faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaʻi tino paʻu.

O suiga i le fausaga o le epidermis, follicles ma le afu o le afu ua faailoaina ona o le gasegase o le gaosiga o le gaʻo, faapea foi ma le faaputuputuina o oloa gaosi. O le maʻisuka o loʻo i ai se faʻavevesi, ulugalii, tausaga o le matua ma e oʻo lava i ni faʻafitauli faigata-septic.

I le sili ona ogaoga o le togafitiga, o le paʻu ua avea ma mea vevela, paʻu, paʻu, ma le tele o vaʻa, faʻaogaina o fao ua fai.

O se lisi o faʻafitauli masani e faʻapipiʻi ai le maʻi ole vae ma le lima o le maʻisuka. I le tautalagia o lenei mea, latou te faʻaalia ai se faʻalavelave faigata o suiga faʻale-aganuʻu ma faʻatino. E maua i totonu o le 30% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

E masani lava ona foliga mai i ni foliga lanu enaena i le vae pito i lalo, o manua uluaʻi i tua o le vae pito i lalo, faapea foi i luga o vae po o phalanges o tamatamailima.

I tulaga e sili ona faigata, ua faia ai se liona gaʻo, e oʻo atu ai i le tosoina o vae.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le mafuaʻaga autu mo le faʻaalia o lenei maʻi e mafai ona taʻua o le maʻi o le endocrine. I le tulaga o le le lava o le gaosia o le hormone e le pancreas, o le maualuga o le kulukose i le tino o loʻo faʻaauau pea ona faʻaolaina, e faʻalavelaveina faiga o le gataifale. E le tupu le faʻasalaga talafeagai, o oloa gaosia e faʻaputuina i totonu o le toto.

O le isi mafuaaga o le faʻamaoni. A oʻo i le taimi ua uma ona ave e le aiga lenei faʻamaʻi, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e tele taimi e maualuga atu. O se tagata soifua maloloina e leai ni aʻafiaga e mafua ai ona aʻafia i le faʻamaʻi ona o:

  • o le faʻaaogaina o meaai masi, o se aofaiga tele o meaʻai suka,
  • mamafa mamafa
  • ogaoga ogaoga maʻi,
  • popole
  • afaina i le ate.

O le maʻi e mafua mai i le teteʻi e le gata i tagata matutua, ae o tamaiti foi. E faigofie ona tupu i le fanau mai ona o faʻamaʻi masani, maualalo le puipuiga. O le mamafa o le mamafa e afua ai ona pa'ū i se vaega o le vavave.

Faʻaopoopoga o le maʻisuka

Soʻo se faʻamaoniga o le maʻi e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. E talafeagai lenei mea e puipuia ai faʻasalaga ma faʻafitauli o le maʻisuka. E filifilia e le fomaʻi le togafitiga talafeagai, e faʻamaonia ai fualaau e faʻamautinoa ai le tulaga o loʻo pulea.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O le ituaiga o togafitiga e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi, e aofia ai:

  • 1 ituaiga. O le maʻisuka e atiina ae i se talavou, o le amataga o se gasegase. O le inisalini e le maua i totonu o voluma manaʻomia, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto, ae e le mauaina e sela. I le silasila atu i lenei mea, o faiga faʻavae o le tino ua faʻalavelaveina, ma ua amataina auala e faʻaleaga atili ai le faafitauli e sili atu. O le siama e taofi le maua o gaʻo ma puluʻi, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi fou. Ona oʻo mai ai lea o le inupia o le tino atoa, le manava. I le leai o se faʻamaonia o le tulaga ma togafitiga talafeagai, o le le atoatoa ma le maliu e mafai.
  • Tusa 2 - o se tulaga e lava ai le inisalini, ae o le mafaufauga o siama i le tino e le lelei. E masani lava ona maua i le mamafa mamafa, pe a le mafai ona gaosia le inisalini mo gaʻo uma o le tino. E le pei o le ituaiga 1, o le amataga e le o faalauiloaina, o le a le mautonu le faailoga. O faʻamaʻi pipisi o loʻo maua pea le malosi ma e oʻo atu ai i osofaʻiga faʻafefe, oso ma le fatu fatu. Afai i le taimi muamua e mafai ona faʻamaonia lenei ituaiga faʻamaʻi e ala i mea taumafa, a maeʻa le faʻamaʻiina o fualaau e le mafai ona aloese.

Vaitaimi o le faʻavavevaveina o maʻi o le maʻisuka o loʻo maua i tagata uma.

Hyperglycemia

O le faailoga lenei e faʻatupulaʻia ai le maualuga o le suka toto pe a faʻatusatusa i fua masani (3.3 - 5.5 mmol / lita). O lenei ituaiga e maua i ituaiga uma o faamaʻi. E tupu mai i le le paleni o meaai, faʻafefe i calorie ma gaʻo, togafiti. O faʻalavelave faʻalagona-faʻalagona, faʻalavelave faʻalavelave e mafai foi ona mafua ai le faigata o le maʻisuka o ituaiga 2 ma le ituaiga 1. O le tupu o le ketoacidosis ua manatu o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka ma le hyperglycemia.

Ketoacidosis

O se tulaga e amata ona faaputuputuina ai tino o le ketone i le tino o le tagata nai lo le masani. E tupu i le le lava o le inisalini i totonu o le toto, poʻo le maʻisuka ituaiga 2. O le afaina, o taotoga muamua, o le maʻitaga, ma le faaaogaina o fualaau faasaina faasaina e le maʻisuka e mafai ona faaosofia ai se tulaga faigata tele. I le taimi lava e tasi, o le toto o le suka o loʻo ola pea (luga aʻe o le 14.9 mmol / lita), o le acetone content and acidity also increases.

Faʻailoga taimi

O faʻafitauli o le maʻisuka e le gata naʻo le mamafa, ae faʻapena foi ona masani.

E aofia ai:

  • atherosclerosis
  • maʻisuka nephropathy,
  • maʻisuka microangiopathy,
  • maʻisuka neuropathy,
  • faʻamaʻi pipisi
  • cardiopathy

Ole lisi puupuu lea o faʻafitauli o le maʻisuka. E taua le mafaufau ia i latou taitoatasi i auiliiliga.

Atherosclerosis

Faʻailoa atu i faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei togafitiga, ua tupu le vasoconstriction, o le tafe toto ua faateleina ma faagesegese.

O tagata maʻi e faitio i le tiga i vae pe a uma le gaioiga, pe a uma le moe. Ona o le tafe o le toto i pito o vae, ua malulu vae, o le numera e masani ona masani ai. E le toe mafai ona iloa le pulupulu o le eleele, faʻalautele le lapisi ma le thrombosis.

Mateʻo le neuropathy

O le faʻasologa o le solia lea o le gaioiga o le tino atoa.

E i ai le faʻasalalau o faʻailoga sese i vaega o le faiʻai, e lagona e le tagata maʻi le tingling, faʻafefete i lona tino atoa. O lagona tiga e mafai, ae leai se aafiaga i le paʻu.

I le lumanaʻi, o loʻo i ai se atoaga o le leai o se lagona o le tino. Ole vai vaivai, le mafai ona gaoioi solo, faʻalavelave i le gaioiga o le vaega o meaʻai ma le fatu o aʻafiaga uma ia o lenei soliga,

Faamai pipisi

Tetele taunuuga ma faigata mo le maʻisuka.

O le le lelei o le galueaina o le tino puipuia o le tino e aveesea ai le maʻi mai puipuiga mai le tele o siama ma siama. O le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o manuʻa, o loʻo i ai le taufaamatau o le tipiina o vae (e leai se faʻamaʻi), maliu. Ole togafitiga faʻaleagaina e le o taimi uma e maua ai faʻamoemoega ua faʻamoemoeina, e faʻavaeina le puipuiga. O sea ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le togafitiga o le inisalini faatasi ai ma togafitiga o le maʻoti autu,

Maʻisaga Faʻasalaga i Tamaiti ma Tamaiti

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi i tamaiti e matautia i le atinaʻega o aʻafiaga e ono lamatia ai le ola o le tamaititi. E masani ona mafaufau matua pe oa ni faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo i tamaiti ma tamaiti.

  • Hypoglycemia. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le tino, i le leai o ni faʻataʻitaʻiga, faʻavevesi, coma e mafai ona tupu.
  • Ketoacidosis. O le tuputupu ae matautia o tino o le ketone i totonu o le toto i ni nai aso e atiina ae ai i totonu o se ketoacidotic coma.

O isi tulaga faʻaleaga (faʻafitauli faapitoa o le maʻisuka) e mafai ona tupu: nephropathy, microangiopathy, neuropathy, cardiomyopathy, cataract, ma isi.

Faʻafefea ona togafitiga faʻafitauli?

Mo faʻafitauli o le maʻisuka, togafitiga ma vailaʻau ua faʻataʻitaʻiina e faʻavae i le ituaiga o faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻafitauli mai le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taatele i tagata e silia i le 40 tausaga. Ketoacidosis, hypoglycemia e tupu ona o le le tausisia o le soifua maloloina, le mautonu le popole ma le le talafeagai o filifiliga o fualaau.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka, e pei o taimi masani, e masani ona tupu ona o le faaleagaina o le toto. O tino ma tissuʻu e le toe faʻamaunuuina a latou galuega i le atoatoa; o maʻi fou e tulai mai. O se tasi o nei faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 o lau thyroiditis (mumū o loʻo maua i totonu o fusi o le thyroid gland).

Retinopathy o se tulaga e tupu i le afa o mataupu. E taua le mafaufau auiliiliga i lenei faiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma ona uiga.

I le amataga o le faʻamaʻi, o le gaioiga o vaʻa toto i le retina e faʻalavelaveina, ma o loʻo faʻaleaga le tino vaaia. O le ata o le atinaʻe e masani ona faʻafefe, o le amataga e faasolo malie. O aʻafiaga e aofia ai: faʻaitiitia le lelei o le vaʻaia, lagona o "lago" i luma o mata, faigata i le faitau. E faʻatupulaia i le saoasaoa o le uila, ua faʻamatalaina o se tuai ona faʻalavelave i le maʻisuka, lea e faigata ona togafitia.

E aofia ai foʻi i le leva o faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai: faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai, fatu, nephropathy. Togafitiga o nei tulaga uma e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai faʻamatalaga ile falemaʻi. O lau thyroiditis e faʻasaʻoina ma le fesoasoani o togafitiga o hormonal, retinopathy - faatasi ai ma le fesoasoani o vailaʻau ma le gaosiga o le laser, ma isi.

O faʻalavelave tuai o le maʻisuka e sili ona taufaasese, i le silasila i le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le le mafai ona tali atu.

O faʻamaʻi e aʻafia ai vaaiga, gaʻo ma lima o loʻo i ai i faʻafitauli patino o le maʻisuka. Afai e mafatia le fatu ma le toto, ona e le mautonu.

O aʻafiaga autu o le maʻisuka

I le lalolagi e sili atu ma le 100,000 tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, ma e tutusa lava i le tulaga o vailaʻau. O lenei maʻi o loʻo taʻua o se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia o le endocrine, i se vave vave poʻo se taimi mulimuli ane e taʻitaʻia ai i le faʻaalia o le tele o faʻalavelave ogaoga. O faʻalavelave o le maʻisuka e tupu ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O suiga faʻapitoa e mafai ona matauina mai mata, vaʻa toto, tino leʻo, gaʻo, paʻu, toto, ma isi. O faʻafitauli uma o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i se taimi umi ma le gasegase. O ituaiga taitasi ei ai ona lava uiga ma mafuaʻaga o atinaʻe.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka e manatu sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i le vave faʻafuaseʻi o le maʻi o le maʻi, ma le oti e le faʻamaʻaloina. Ole tele o faʻafitauli faʻafitauli e matauina naʻo le maʻisuka ituaiga 1. O faʻalavelave taatele e mafua mai i le maʻisuka e aofia ai:

  1. Hypoglycemia. O se tulaga faʻaleagaina lea e iloa ai le paʻu tele i le glucose plasma. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei tulaga, e le o matauina e le tagata maʻi se tali a le tamaititi i le malamalama, soona inu tele, leai se mafaufau, ma le mautonu e tupu. Faatasi ai ma se auala le lelei, e mafai ai e se coma ona atiina ae. I se tulaga e le masani ai, o lenei faʻalavelave e mafai ona faʻapupulaina e le gata i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, ae faʻapea foi i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2.
  2. Ketoacidosis. O lenei faʻalavelave e faʻaalia i le faʻapupulaina o le faʻaleagaina o oloa i totonu o le toto, lea e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau, faʻapea foi ma le le atoatoa o le tino o le tino. O lenei tulaga faʻaleagaina e masani ona masani ai i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1. I nisi o tulaga, o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai i le maʻi o le maʻisuka.
  3. Lactacidotic coma. O lenei tulaga e atiae ona o le faaputuputuina o se aofaiga taua o le lactic acid i totonu o le toto. I le leai o se vailaau talafeagai ma le taimi talafeagai e maua ai fualaau, e maua e gasegase se faʻaitiitia o le malamalama, faʻafitauli o le manava, faigata o le tui, osofaʻi oso i le toto maualuga ma isi faʻaʻailoga tau ola. E masani lava, o lenei tulaga e matauina i tagata matutua ua maua i le maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga.
  4. O le hyperosamola coma. O lenei faʻalavelave ua manatu e sili atu le lamatia nai lo se maʻi suka e mafua mai le ketoacidosis. O lenei siama e masani ona vaaia i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2. O faʻaaliga o lenei tulaga e faʻatupulaia i le tele o aso. O se tagata ei ai faailoga o le polydipsia, polyuria, ma e iai foi le vaivai o le musika, vaivai, ma le leiloa o le mafaufau. I le tele o auala, o faitioga a tagata gasegase e talitutusa ma faʻamatalaga o le ketoacidosis. O le soifuaga o se taunuuga o lenei tulaga e tusa ma le 30%, ae afai o le maʻi e iai isi faʻafitauli, o le aʻafiaga o le oti e oʻo i le 70%.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka e mafai ona tutupu i tamaiti uma ma tagata matutua, ae sili atu ona taatele i tagata matutua. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina, o loʻo i ai pea faʻamaoniga iloga e mafai ai e tusa lava pe leʻi amataina se tulaga ogaoga e fuafua ai le amataina o le vaega laititi.

I le tulaga o faʻamaoniga o se faʻalavelave patino, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fesoasoani faʻapitoa.

O le togafitiga a le tagata lava ia e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga. O le mea e toetoe lava o taimi uma lava ma se asiasiga taimi i le fomaʻi o loʻo i ai se avanoa e taofi ai se faʻalavelave faʻalavelave ae leʻi maua atoatoa le malosi.

Puipuiga o le maʻisuka faafitauli

E tatau ona maitauina e na o tagata e mulimuli ma le faʻaeteete i le latou faigamalo e maua le avanoa e aloese ai mai le ogaoga o faʻafitauli. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka latou te le ave faʻamaʻiina o latou maʻi, solia a latou meaʻai, e le o taimi uma latou te siaki ai a latou kulukose toto ma e le mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi e uiga i togafitiga. O le avanoa e atiaʻe ai faʻalavelave masani o le maʻisuka malosi o le eseese o tikeri o le faigata e latalata i le 100%.

Ina ia mafai ona pulea le faʻafitauli o le maʻisuka, e manaʻomia e tagata gasegase ona mulimulitai i fautuaga a fomaʻi, taitaia se olaga ola ma mulimuli i se meaʻai. E le gata i lea, e taua tele le siakiina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faia ni auala e faʻaitiitia ai.

FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA O DIABETES

FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA O DIABETES

O le maʻi suka e matautia tele le maualuga o le suka o le toto, lea e mafai ona faʻasolosolo lelei ma togafitiga talafeagai, ae faʻatasi ai ma ona faʻalavelave faʻafomaʻi, lea o loʻo avea nei ma mafuaʻaga autu o le le atoatoa ma le soifua maloloina i le maʻisuka.

O le leai o se suʻesuʻega poʻo se togafitiga lē talafeagai e taʻitaʻi atu ai i faʻafitauli e tupu i le taimi pupuu (aotele) poʻo luga o tausaga (tuai).

O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai leona o tamai ipu o mata, gaʻo, ma vae. O nei faʻalavelave ua tupu malie, i luga o tausaga ma le tele o tausaga, o lea ua taua ai i latou o ni faafitauli i le leva. Faʻamālōlōina le maʻisuka, pe a totogi, o lona uiga, o le suka toto e tumau i lalo o le aʻafiaga o fualaau, o nei faʻafitauli e le tupu. O nei faʻafitauli o le a talanoaina i le isi mataupu. I le taimi nei, matou te nonofo i luga o faʻafitauli matuia o le maʻisuka.

I ni faʻalavelave faʻalavelave, e le mafai ona e leiloa se minute - e tatau ona vave fesoasoani i le tagata maʻi, talu ai o faʻalavelave faʻalavelave e tupu vave, o nisi taimi i totonu o ni nai sekone, minute poʻo itula. Afai e le maua se fesoasoani i le taimi, o taunuuga e mafai ona matua ogaoga, e oʻo lava i le oti.

E lima aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka. O le hypoglycemia (o le pa'ū i le suka o le toto), hyperglycemia (o le maualuga o le suka o le toto), ketoacid doses (o le faateleina o le malosi), glucosuria (o le i ai o le kulukose i le urine) ma le maʻi o le maʻisuka. Seʻio tatou nonofo faʻatasi i latou taʻitasi.

O lenei tulaga e faʻaalia i le pa'ū o le toto toto pe a faatusatusa i le maualuga na i ai i le maʻi muamua: mo suʻega taʻitasi, e mafai ona eseese tulaga taua. Afai e tumau le maualuga o le suka, o lona faʻaitiitia i le 3.3 mmol / L ma le laʻititi ifo o le a aafia ai le soifua manuia o le maʻi ma ua faʻamatalaina o le hypoglycemia. O le taua tele foi o le fua o le pa'ū i le maualuga o le suka. Faʻasolosolo malie, e oo lava i le 5.5 mmol / L o le a foliga mai e maualalo tele mo le maʻi, ma o le a ia lagona le le mautonu. I le isi itu, afai e faʻaitiitia lemu le maualuga o le suka, ona le mafai ai lea e le tagata gasegase ona iloa pe faapefea ona oʻo le maualuga o le suka i le maualuga o le 2.8 mmol / l - ae o le a ia lagona lelei. O le mea lea, o le fua o le pa'ū o le suka toto e tele sona sao i le atinaʻeina o le hypoglycemia nai lo le faʻaaliaina o le maualuga o le suka i le toto.

O le hypoglycemia o se tulaga lea e mafai ona oʻo mai i tagata soifua maloloina pe a uma ona faia le tele o maso galue, pe afai latou te leʻi toe faʻatumu le taumafaina o le kulukose i gaʻo vailaʻau faigofie faigofie. O le faʻaitiitia o le kulukose toto e mafai ona mataituina i le taimi o le faʻaaogaina o le malosi. I lenei tulaga, e tatau ona e 'aina se fasi suka, ma o le a le toe i ai le tulaga o le le mautonu. O le tulaga o le hypoglycemia i tagata soifua maloloina e mafai ona sili atu pe itiiti foi le faʻailoaina, ma e toatele tagata e mafai ona oʻo i lenei tulaga.

O le mafuaʻaga o le hypoglycemia o se faʻaitiitia o le toto toto. Ae peitai, e mafai ona tupu e le gata o se taunuuga o se faaletonu, ae ona o le tele naua o meaʻai gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, na 'aina e se tagata ni keke se tolu i le taimi e tasi, ma na ia faia se malosi tele ma afu ai lona afu. O lenei mea e taʻu mai ai o le pancreas na tali atu i le faʻaaogaina o se aofaiga tele o gaʻo i le tuʻuina atu o le tele o inisalini, lea na faʻaitiitia ai le suka i le tapulaa tele. O se taunuuga o lenei mea, o se tagata soifua maloloina atoatoa na feagai ma se osofaʻiga o le hypoglycemia.

O isi mafuaaga o le hypoglycemia e aofia ai: le lava meaai na ave e se tagata (vaivaiga e mafua mai i le fiaaai), malosi malosi, nisi o faamaʻi o le pancreas ma le endocrin.

O le atinaʻeina o le hypoglycemia e mafai ona faʻaolaina e ni vailaʻau faapitoa, e pei o le tetracycline, oxytetracycline, terramycin, sulfamides, anticoagulants, acetylsalicylic acid, anaprilin, reserpine, clonidine, ma le anabolic steroids ma le ava.

O lenei tulaga e vave ona tupu, i totonu o ni nai minute. E mafua mai i se lagona le mautonu o le fiaai ma vaivaiga ogaoga, lea e faateleina ma oʻo ai i lona tumutumu, ina ia vavae ai e se tagata se afu malosi, amata se fatu fatu ma se malosi malosi i totonu, vaaiga faalua, ma le fenumiai.

Faʻafefea ona fesoasoani i se osofaiga o le hypoglycemia

E manaʻomia lou vave faʻavaveina o meaʻai gaʻo: sina fasi falaoa, sina fasi suka, inu se ipu lauti suamalie. A maeʻa ni nai minute, afai e le lelei le tulaga, toe faʻaaogaina le suka. E sili atu le aua le suia i suti, kuki poo sukalati, talu ai o le suka o iai i totonu o le a sili atu le leaga ma sili atu lemu, i totonu o le 15-20 minute. Ma e le mafai ona e faatali umi. O le mea lea, afai e agavaʻa se tagata i lenei tulaga, e sili ona lelei le ave faʻatasi o ni suka i oe.

O le mea e faateʻa ai le hypoglycemic o se faʻaitiitia tele o le suka o le toto, lea e tupu i se aofaiga tele o mea faʻapipiʻi na faʻaalia pe faʻaliloliloina e le panalini insulin. O lenei tulaga e matua lamatia tele, e vave ona atiina ae ma liua i se coma. O le vaega lona lua o le malosi lea o le fatugalemu o le tino, o le vaega lona lua o se lagona malosi o vaivaiga, moe ma fiaai, o nisi taimi eo mai faatasi ma le le atoatoa o lagona, ma mulimuli ane, o le vaega lona tolu (faatasi ai ma le faaitiitia o le kulukose toto i le 40% pe maualalo) - gatete, gaogao, leai se malamalama.

I le tulaga o le faateia o le hypoglycemic, e manaʻomia e se tagata le fesoasoani faanatinati - togi 20-60 ml o le 40% glucose solution pe 1 mg o glucagon i lalo o le paʻu i totonu o se vein, lea e maua ai se sao vave vave. O le mea moni, o nei mea uma e tatau ona faia e le fomaʻi, ma tagata vavalalata ao le i taunuu le fomai e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi i le auala lenei: tuu le laulaufaiva pe suʻe se mea suamalie i gums - suka poʻo le meli.

Sensations e pei o le hypoglycemia moni - gatete i pito, vaivaiga, afu malulu. Ae ui i lea, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava, ae na o le pau lava i le masani pe a maeʻa le hyperglycemia umi (toto maualuga), o lona uiga, pe a uma le puleaina o le inisalini.O le mea lea e le lagona ai e se tagata le le fiafia, e tatau ona ia 'ai pe inu se mea.

E le o iai se faailoga o se tulaga o le hypoglycemous eleelea, ae o le hypoglycemic coma e matautia ona o le atinaʻeina o fesuiaiga o le degenerative e le mafai ona suia i totonu ole tino o le faiʻai, lea e faʻaalia i le tino ile malamalama ole maʻi vaivai, epilepsy, ma isi.

Afai e tulaʻi le maualuga o le suka i le toto ina ia sili atu i tulaga masani faatagaina, ona tupu ai lea o le hyperglycemia. O le maualuga o le suka e mafua ai le galue malosi o fatugaʻo, lea e taumafai e faʻamalosi le faasiliga o le suka i le urine, o le mea lea e masani ai ona masani le tagata (pe a uma le 1-2 itula). O se taunuuga o lenei mea, e le tele le vai e galo ai le tino ma maua ai le galala malosi ma galo le gutu. E oo lava i le po, e mafai e se tagata ona ala mai i nei faailoga. O nei mea uma o loʻo faʻatasi ma le vaivaiga lautele ma le mamafa o le mamafa, ma o le televave o le tagata e leiloa le mamafa o le tino, o le tulaga sili ona ogaoga o lona tulaga.

Ae peitai, afai o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e le mafai e se tagata ona matauina. O le faaitiitia malie o le suka suka mafua ai suiga matautia i le tino, ma e masani ona faaaoga e le tagata maʻi ma e le mafaufau ia te ia o maʻi. O le faʻasese lea o le hyperglycemia.

E mafai ona tupu i le taimi vave pe a uma le hypoglycemia. E tupu le mea lenei: o le ate e vave ona tali atu i le faʻaitiitia o le toto toto ma faʻasao glucose faʻasao i totonu o le toto, o se taunuuga, o le suka toto e maualuga i luga aʻe o le masani. O le tele o taimi, o le gasegase lea e tupu i le taeao, pe afai o le po ao moe, o le tagata e pa'ū i le toto suka. O le mea lea, o se faʻalauiloa o le suka o le toto i le taeao, ma le suka masani i le aso, e mafai ona avea ma se faʻailoga.

E fuafua i le maualuga o le suka i totonu o le toto, e vaevaeina le hyperglycemia i ni vaega se tolu - agamalu, agavaʻa ma ogaoga (Laulau 6).

Lavea toto toto i vaega eseese ole hyperglycemia

O le Ketoacidosis e faʻaalia i faʻamaʻi: vomiting, tiga o le tino, sosogi o le acetone mai le gutu, faʻalavelave faifaipea ma le vaivai, toto maualuga, ma le manogi ma le foliga mai o le acetone i le urine. O le mea mulimuli e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga matautia - o se ketoacidotic coma.

O le a le ketoacidosis ma aisea e tupu ai? I se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e masani ona tulaʻi le toto toto, ma tali atu le tino i lenei tulaga e ala i le faʻamamaina o le suka i le mimi. O le iʻuga, e amata ona matelaina sela, ma o le ate e faanatinati atu i la latou fesoasoani, o le togiina o le kulukose e faʻaputuina i totonu o le toto ma le faʻaleleia atili o le suka toto. Ae e le o le saturate o sela, aua e leai lava se insulin. Ona taumafai ai lea o le tino e taulimaina le tulaga i se auala ese: e talepeina ona lava gaʻo ina ia maua ai le malosi. I lenei tulaga, ua maua ai toxini acid, lea oona ai le tino. O nei toxins e taua o tino ketone. Latou te ulu atu i sela i totonu o le toto, faʻafefeteina lona paleni oona. O le Ketosis e tupu i le tino - o se tulaga e faʻapipiʻi ai tino o le ketone. O le tele lava o latou gaosia, o le tele foʻi lea o le paleni o le acid-base o le toto. Faʻasaʻu tele i tino o le ketone, o le ketoacidosis e tupu, lea e mafai ona alu i totonu o se ketoacidotic coma.

O le maualalo ifo o le paleni o le acid-base e ono afaina.

• O le tulaga masani o le paleni o le acid-base e 7.38-7.42 pH.

• Tulaga lamatia - 7.2 pH.

• Coma e sau - 7.0 pH.

• Maʻa - 6.8 pH.

Faʻatasi ma le ketoacidosis, e manaʻomia se togafitiga faʻafomaʻi vave. E faia e le fomai le inisalini i le tino o le tagata maʻi ma fusi le acetone faatasi ai ma le fesoasoani mai o vai inu. E masani ona fai lenei mea i se falemaʻi. O le tagata maʻi lava ia e le mafai ona faʻafetaia lona tulaga, o lea afai ei ai ou uiga o le ketoacidosis, vave valaau se fomaʻi.

O le isi lenei faʻalavelave faigata o le maʻisuka lea e aliali mai ai le suka i le mimi. E masani lava, o le suka e ulufale atu i le mimi pe a maualuga lona maualuga o le toto i le mea e taʻua o le paepae fafa - 8-11 mmol / l (160-170 mg%). Ae e tupu mai le suka i le mimi, e ui i lona tulaga masani ile toto. E tupu lenei mea i mataupu na gaosia ai le suka i le urine mo se taimi uumi ma ua uma ona "faaaoga" fatugaʻo i lenei gaioiga, o le mea lea o le suka o loʻo alu pea i lona tulaga masani i le toto. O lenei tulaga o le maʻisuka maualuga.

O se tulaga lamatia matautia lea o le maʻi, lea e mafua mai i le le atoatoa o le malamalama, o le le lava o le tali atu i fualaau i fafo ma le faʻamalosia o galuega taua a le tino. Faʻatasi ai ma le paʻu, faʻalavelaveina o galuega a le fatugalemu o le tino. Coma e tupu mai i le le lava o le insulin, e fesootaʻi ma le hyperglycemia ma le ketoacidosis i le tulaga sili ona ogaoga.

O mafuaʻaga ole maʻi ole maʻisuka e mafai ona avea ma faʻafitauli matuia, o se maʻi pipisi poʻo le fatu cardiovascular, faʻamaina le inisalini.

O gasegase e tatau ona taumafai e pulea o latou lagona ina ia le faʻaosofia ai le mafaufau o le tino e faʻalavelave ai tulaga, siakiina o latou loto, ita ma taumafai e puipuia i latou lava mai faʻamaʻi pipisi, siaki ma le totoa aso o le inisalini.

Tetoacidosis o le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka e atiaʻe i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le le atoatoa o le inisalini ma o se aiga poo le matua sili atu le mamafa o le glucagon. O lenei faʻalavelave e mafua mai ona o se malologa i le inisalini o inisalini. E mafai foi i le talaaga o le faʻaauau pea o le inisalini i mataupu o faʻamaʻi pipisi, taotoga taʻavale, faʻafitauli faʻalagona ma le tele o le ava malosi, lea e faʻatele ai le manaʻomia mo le inisalini.

Afai o le le lava o le inisalini e mafua ai le maualuga o le kullucagon, ona oʻo lea i le taimi o le atuatuvale o le maualuga o le glucagon o loʻo mafua mai i hormones o le mamafa (adrenaline, norepinephrine, cortisol ma le STH), lea e faʻaosofia ai le glucagon magretion ma poloka ai le insulin. O le iʻuga, o le kulukose e faʻaogaina i luga o fusi lautele e faʻavaivaia ma faʻapipiʻiina le kulukose i le ate e mafua mai i le faʻaosofia o le gluconeogenesis, glycogenolysis ma le faʻasaina o le glycolysis.

O le mea e fai mo le gluconeogenolysis o mea amino ia na fausia i le taimi o le malepeina o le porotini i totonu o le tino. O le faʻasolosolo o le maualuga o le hyperglycemia e mafua ai le osure o le diuresis, lea eo mai faatasi ma le hypovolemia, faamalalauina ma le leiloa o le toto, potassium, phosphate ma isi mea oona. I le taimi lava e tasi, o le faʻavaeina o tino o le ketone (ketogenesis) mai mea aoga gaʻo maualalo mai le mea o loʻo i totonu o le tino o loʻo amata i le ate. O le ate e maua ai le tele o β-hydroxybutyric ma acetoacetic acids, o le faʻaogaina foi o mea e gaosia i luga o le tino e faʻavaivaia foi.

I le pathogenesis o le ketogenesis, o le glucagon e taua tele. Glucagon ua faateleina le maualuga o sana i totonu o le ate, lea e fesoasoani i le tafe o gaʻo susu i totonu o le mitochondria, lea e maua ai le β-oxidation ma le faia o tino o le ketone. Glucagon, i se faaopoopoga, e faaitiitia ai mea o loo i le ate o le inhibitor oxidation inhibitor, malonyl-CoA. O nei gaioiga e taʻitaʻia ai le activation o le carnitine palmitoyltransferase I ma le faateleina o le ketogenesis. I totonu o le toto, o le tuufaatasiga o hydrogen kions o tino o le ketone e maua ai le bicarbonate, e tuʻuina mai ma se faʻaitiitia o le satumūmū e faʻamalosi ai mea e maua ma le pH. O le atinaʻeina o le televavela e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le carbon dioxide i toto maualalo, ma o β-hydroxybutyric ma acetoacetic acids e faateleina ai le eseesega faʻavae. O se taunuuga, o le acidosis metabolic e atiae faatasi ma le faateleina o le eseesega anionic.

Faailoga O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu faʻafuasei, i le tele o itula, pe faasolosolo malie, i ni nai aso. I tagata gasegase, faʻaitiitia le manava, faʻalautele diuresis, faʻaauau, vomiting ma tiga o le manava, lea e faʻasalalau ma e le o iai se taʻaloga manino.

O le faʻamaʻi acidosis e faʻapogai ai le maualuga o le faʻamaʻi (Kussmaul breathing), o se taui e totogi ai, aua e faʻaleleia le tuʻuina atu o le carbon dioxide ma faʻaitiitia ai lona acidosis metabolic. I luga o le ea, o le manogi o le acetone e masani ona fuafuaina.

I le suʻesuʻega, o le paʻu vevela ma le mucous membranes, o le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu ma le musika o le tino, o loʻo atagia ai le tulaga o le faʻamalaina, ua faʻaalia. O le vevela o le tino e masani pe maualalo. O le tele o le toto e tafe i lalo, e faʻaitiitia ai, o le vavaega faʻapitoa e tupu, ae o le teʻi e seasea ona atiaʻe. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le ketoacidosis, ua vaivai le mafaufau, 10% o tagata gasegase e atiaʻe se maʻi o le maʻisuka.

Faʻailoga O le maualuga o le kulukose o le plalasma e matua faateleina, e maualuga le 22 mmol / L (400 mg%). O maualuga maualuga o kulukose plasma e maua i le maʻi o Kimillstil-Wilson. O eletene β-hydroxybutyric ma acetoacetic acids ma maualuga acetone ua siitia. O le maualuga o le malosi o le bicarbonate e itiiti ifo i le 10 meq / l, ua faateleina ai le eseesega eseese. O le maualuga o le vevela o le eletise o le elemene muamua e masani pe maualuga (o se taunuuga o lona gaioiga mai le intracellular i le extracellular avanoa). I se taimi mulimuli ane, ua faʻaitiitia ai le faʻamaualuga o le sukamu. O le faʻateleina o le sodium serum e masani ona faʻaititia ona o le aveesea o le gradient osmotic mai sela i le plasma. O le suamalie o le toto e maualuga lava i le 300 mosmol / kg. E maualuga le maualuga o le kulukose ma tino ketone i le urine.

O faʻamaoniga faʻaalia o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, faʻamatalaga o le falemaʻi, hyperglycemia, hyperketonia, glucosuria ma le ketonuria e mafai ai ona faʻamaonia vave ma saʻo le ketoacidosis o le maʻisuka.

O le siakiina eseese o le ketoacidosis o le maʻisuka ua faia:

  1. faʻatasi ai ma le lactic acidosis, maʻi ma le matelaina, lea e atiina ae ai le acidosis metabolic ma le faʻaopoopoga o le va o anionic. I le faatusatusa atu i le ketoacidosis o le maʻisuka, i nei tulaga, o le kulukose ma le ketone ua le o iai i le urine.
  2. ma le ketoacidosis o le ava malosi, lea e masani lava ona atiaʻe pe a uma le tui. Alcoholic ketoacidosis e faʻatasi ma maʻi lesepese, tiga o le manava, ae o le plasma glucose level e maualalo. O le Hyperglycemia e naʻo tagata taitoatasi lava e mafai ona iloa ma e le silia le 15 mmol / L. Alcoholic ketoacidosis, e le pei o le maʻisuka, e faigofie lava ona faʻaumatia e le fusion o le kulukose ma le tofiaina o siama ma isi vitamini suamalie.

Togafitiga. E aofia ai le togafitiga o le inisalini, faʻamaʻavaʻaina, taui mo le leiloa o minerale ma eletise ma togafitiga o faʻalavelave faʻalavelave ma tulaga.

I le ketoacidosis o le maʻisuka, o le inisalini e tatau ona faia faʻatasi ma le le mautonu. O le uluai inumaga o le inisalini puupuu o le 0.1 U / kg o loʻo faia i se auala vavalalata, sosoo ai ma le afu o le 0.1 U / kg / h, o lona uiga. pe a ma le 4 i le 8 iunite / h seia faʻaumatia le ketoacidosis. Afai e le faaitiitia le maualuga o le glycemia i le 2 i le 3 itula talu ona amata le togafitiga o le inisalini, e faaluaina le lua o le insulin i le isi itula. O le fua o le faʻaitiitia i le glycemia e le sili atu i le 5.5 mmol / l / h ma e le laʻititi ifo i le 13-14 mmol / l i le aso muamua. Faatasi ai ma se saoasaoa vave, ei ai le tulaga lamatia o le le atoatoa o le maʻi ma le cerebral edema.

O togafitiga e afaina ai e masani lava ona i ai ni nai itula seʻia oʻo ina pa'ū le glucose ile plasma i le 5.5 mol / L (75-100 mg%), tino o le ketone ma le pH faʻapupula. Ae o nisi o tagata gasegase e le lava le tele o nei tui, atonu e mafua mai i le malosi o le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona faia le maualuga o tui o le inisalini i se fua faatatau e 20 i le 50 PIECES / h, faatasi ai ma le fesoasoani o inumaga tele o le insulin saturation o le inisalini receptors e sili atu ona maua i le i ai o autoantibodies isi mea e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini. Afai e le mafai ona faia le inisalini o le inisalini, e mafai ona togafitia le inisalini e tusa ai ma le polokalame lenei: o le fua muamua o le 20 iunite o le inisalini puupuu / / m, mulimuli ane injections e 6 vaega ole inisalini puupuu ile taimi.

Pe a uma ona taofia le hyperglycemia ma le acidosis ma le toesea o tino o le ketone mai le urine, latou te fesuiaiga i togafitiga ole vaega ole tino ole gasegase ile insulin i aso uma 4 i le 5 ile doses, e fuafua i le maualuga o le glycemia. Mai le aso muamua i le maea ai o le fesiitaiga i togafitiga o le inisalini, e mafai ona faia le inisalini faaumiumi e faaopoopo atu ile inisalini pupuu i doses 10 - 12 PIECES 2 taimi i le aso.

O le faʻavelaina e faʻamaʻoina e ala i le fofoina o fofo. O le leai o se vai i le ketoacidosis o le 3-5 lita, e totogi i vailaau saline. I le 2 itula muamua ina ua maeʻa le falemai, 1-2 lita o le 0.9% sodium chloride solution e faʻaaogā vave iv. Faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o le faʻasaʻo o le sodium i le 155 meq / l, o le faʻaoga o le hypotonic (0.45%) NaCl o loʻo faʻalauiloaina i le fua faatatau maualalo (300-500 ml o le saline i itula e sosoo ai).

Ole togafitiga ile insulin e faʻaitiitia ai le kulukose plasma aʻo leʻi oʻo ile faʻaumatia o le ketoacidosis. A pa'ū le kulūkose i le 11-12 mmol / l (200-250 mg%), o le 5% glucose o loʻo faʻafofo e puipuia ai le hypoglycemia. Afai o le glucose muamua o le plasma e itiiti ifo i le 20 mmol / L (400 mg%), o le kulukose e faia mai le amataga o togafitiga. O nisi taimi o le toe faʻamamaina e faʻaitiitia ai le kulukose plasma o se taunuuga o le tele o diuresis, ma, mulimuli ane, glucosuria ma se faʻaitiitia o catecholamines ma le cortisol e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini.

O se iloiloga tāua i le togafitiga o le faʻamalosi o le maʻisuka o le suia lea o le potassium, o ona fanua i le tino e maualalo. I le amataga o le acidosis metabolic, ua faʻalauteleina le faʻatulagaga o le concentrated potassium. Ae e le o le talaaga o le togafitiga o le inisalini, o le faaletonu o le potassium e atiina ae, lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. O le mea lea, e talafeagai pe a uma le 2 itula mai le amataga o togafitiga mai le taimi o le faʻateleina o gasegase i se tulaga masani poʻo le maualalo o le potassium i le ogaumu, o le faʻaofiina o se vaifofo o le potassium chloride i se saoasaoa o le 15-20 meq / h i totonu o veins. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le potassium, o le mataʻituina pea o le ECG ua fautuaina.

I le togafitiga o le inisalini, o le phosphate e mafai ona ulu atu i siama ma faaitiitia ai i le plasma. O le leiloa o phosphates e totogiina i le faʻaofiina o le potassium phosphate i se fua faatatau o le 10-20 mmol / h i le fua faatatau atoa o le 40-60 mmol / l. O le bicarbonate e faia pe a pa'ū le toto pH i lalo o le 7.1. Ae afai o le ketoacidosis o le maʻisuka e ogatasi ma le mafaʻi poʻo le coma, pe o iai le hypermalemia ogaoga, e mafai ona faʻatinoina le bicarbonate i le amataga o togafitiga. Vaevae le sodium bicarbonate i se fualaau e 88 meq (2 ampoules) i le 1 lita o le 0.45% NaCl ma faʻaaoga nai lo le saline physiological.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona faʻalavelaveina e ala i se siama o le polokalama urinary, o le faʻamaoniga ma togafitiga e tatau ona faia faʻatasi ma le amataga o togafitiga mo le ketoacidosis. Masalo o le atinaʻe o le cerebral edema, faʻaalia e le ulu, le mautonu ma le mafaufau. Pe a suʻesuʻeina le pepa, e iloa le edema o le nerve opic. O le tino i le cerebral edema e maualuga tele. O lenei faʻalavelave e manaʻomia ai togafitiga faanatinati vave. Faʻasologa o le thrombosis (faʻamaʻi, infarction myocardial, ischemia limb) e togafitia ma le anticoagulants ma faia ai se thrombectomy.

O le hyperosamola coma

O le hyprosmolar non-ketoacidotic coma e le masani ai nai lo le ketoacidotic coma, e tele lava i tagata matutua ua maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻi o le Hyperosmolar e mafai ona atiaʻe pe a maeʻa le ogaoga o mafatiaga, faʻamaʻi, ma le tele o le faʻaaogaina o gaʻo. O mea taua e ono ono avea ma siama, leai se suavai pe a fai togafitiga, ma faʻamaʻi pipisi.

I le fomaʻi o lenei maʻi, o le faʻaaogaina o le glucose excretion e taua i le tulaga o le nephroangiosclerosis faigata ona o le le atoatoa o le gasegase po o le azotemia. O le Hyperglycemia e sili atu i le tele o aso po o vaiaso, faatasi ai ma le osuripo ma le faamalolo. Ae o le tele o le inisalini ua lava, o le ketogenesis i le ate ua faʻasaina e le. O le mea lea, o le fausiaina o se aofaiga tele o tino ketone e le tupu. Ketoacidosis o loʻo i ai pe leai.

Faailoga O le tulaga o tagata gasegase e masani lava ona ogaoga, faʻalavelave poʻo le coma e fausiaina, e mafua ona o le gasegase ogaoga. I le avea ai ma tulafono, e maua ai faʻamaʻi pipisi.Faatasi ai ma le faateleina o le faʻamaʻavaina ma le mimitivalality, ua le iloa ai e tagata maʻi, faʻalavelave ma faʻasologa o le neurology i le lotoifale.

Faʻailoga I suʻesuʻega falesuesue, ua maua ai le hyperglycemia e sili atu i le 35 mmol / l, osmolality tino maualuga (320 msmol / kg), o tino o le ketone e masani pe maualuga le maualuga. O le Hypovolemia e mafai ona oʻo atu ai i le azotia ma le lactic acidosis, e matua faʻaleagaina ai le faʻasolosolo.

Togafitiga. Faʻatinoina i le auala e pei o le ketoacidosis o le maʻisuka. O galuega autu o le toomaga o le hyperglycemia ma le toe faʻaleleia o le BCC.

O le togafitiga o insulin e faia i lalo o le puleaina o le glucose plasma e tusa ai ma mataupu faavae tutusa e pei o le ketoacidotic combet. Talu ai ona o le maualuga o le mafaufau i le inisalini i lenei ituaiga o coma, e tatau ona faia le inisalini i le amataga o le fofo o togafitiga i ni tamai atopa (2 vaega ole inisalini puupuu ile itula i / i). Afai e tumau pea le maualuga o le hyperglycemia pe a uma le 4-5 itula pe a maeʻa ona toe faʻaleleia le vaega ma le faʻaitiitia i le maualuga o le Na +, latou te fesuiaʻi i le inisalini e faʻatulagaina ai tulafono mo le togafitiga o le ketoacidotic compost.

O le toe faʻamaʻiina o le tino e vave faʻavaveina (1 l / h pe vave) seʻia toe faʻafoʻi le pcc. O togafitiga faʻafomaʻi mo tagata matutua ma gasegase faʻamaʻi o le cardiovascular system e faia faʻamautinoa tele e puipuia ai le atinaʻeina o le fatu. O le fausiaina o le tausiga e faia i se saoasaoa i le 100 - 250 ml / h.

Paʻu o le paʻu

O le maʻi suka e mafai ona faʻalavelaveina i le tele o faʻamaʻi pipisi (lipoid necrobiosis ma le diamatic dermatopathy). Lipoid necrobiosis e aʻafia ai pito i luma o vae ma e faʻaalia i pepa, lanu samasama poʻo le moli i le ogatotonu ma le enaena i luga o le itu. O le maʻisuka dermatopathy e masani lava ona tupu i le pito i luma o vae, o loʻo i ai foliga o ni taamilosaga laʻitiiti ma pito i luga. Ulutala e mafai ona fausiaina i le ogatotonu o le nofoaga, ma e mafai ona gaosia i luga o le pito i luga o pala.

Faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti

O le maʻi o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e iloiloina e matua lapalai lava. O loʻo faʻaalia e ala i le faʻaogaina o le faia o tulaga taua o le hypoglycemia, ketoacidosis, faʻapea foi le ketoacidotic coma.

O le hypoglycemia ua mafua ona o se paʻu faafuaseʻi ma le matuia i le suka o le toto. Atonu e mafua mai i le atuatuvale, malosi faaletino, faapea foi ma le maualuga o le inisalini, meaai le lelei ma isi mea. O le hypoglycemic coma e muamua atu i ai se lisi o faʻamaoniga, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • vaivai ma vaivaiga
  • sulu le masani ai
  • tiga o le ulu
  • lagona o le fiaai tele
  • gatete i vae.

Afai e te le faia fua mo le taimi e tatau ai ona maualuga le suka o le toto, o le tamaititi na te faatupuina lagona le fiafia, sili atu le vevesi, lea ua suia i le faateleina o le mafaufau.

Faʻatasi ai ma le vaʻaia o le hypoglycemic, o le vevela o le tino ma le toto o loʻo tumau i totonu o tapulaa masani. E taua foi le leai o se manogi o le acetone mai le ooto, o le paʻu e tumau pea le susu, ma o le kulūkose i totonu o le toto e itiiti ifo i le tolu mmol.

O le Ketoacidosis e tatau ona avea o se faʻalavelave o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti, e pei o le ketoacidotic coma. E mafua lenei mea i le faʻamalosia o le lipolysis ma le ketogenesis, sosoo ai ma le fausiaina o le tele o tino o le ketone.

A o laʻitiiti, i lenei tulaga, o le vaivaiga ma le moe vaivai ua faateleina, ma ua faʻalauteleina foi le manaʻo. Faailoga e pei o le gaoioi, viliina ma le puupuu o le manava e auai, o loʻo i ai le manogi o le acetone mai le gutu. I le leai o ni togafitiga faʻasolosolo taimi, o le ketoacidosis e mafai ona liua i se ketoacidotic coma i ni nai aso.

O le tulaga lava e tasi e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le mafaufau, o le faʻamalosia o le mafaufau, faapea foi ma se faʻalavelave masani ma vaivai. O isi faʻamaoniga e aofia ai le manava le mavalea ma le malosi (le lava o le urine).

O suʻesuʻega suʻesuʻe mo se ketoacidotic coma i tamaiti e tatau ona manatu o le hyperglycemia o le sili atu i le 20 mmol, acidosis, faʻapea foi le glucosuria ma le acetonuria.

O faʻalavelave faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti e tele lava ina le mafai (faatasi ai ma se faʻasolosolo pe leai foi le vasega o le maʻi) e mafai ona fesootaʻi ma le hyperosmolar poʻo lacticacidemic (lactic acid) coma. E le gata i lea, o le fausiaina o se maʻi i totonu o se tamaititi e tatau ona avea o se tulaga lamatia i le tulaga o se lisi atoa o faigata i taimi uumi:

  • maʻisuka microangiopathy,
  • nephropathy
  • neuropathy
  • cardiomyopathy
  • retinopathy.

O le lisi ua tuʻuina atu e mafai ona faaopoopoina i tusi pasene, vave atherosclerosis, faʻapea foi ma le fatu o le fatu fatu (fatu fatu o le fatu) ma le faaletonu le masani ai (faʻavaivaia o le tino).

Tuua Lau Faamatalaga