Ketoacidosis ma le ketoacidotic coma i le maʻisuka

O le Ketoacidotic (diabetic) coma o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega, mafua mai i le tele naua o le tino o le tino i le tino, o loʻo aʻafia ai le tino o le tino, aemaise lava le faiʻai, ma faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻavaina, acidosis metabolic ma le hyperosmolarity o le plasma toto. O le maʻi suka o loʻo tusia i le 1-6% o tagata gasegase maua i le maʻisuka.

E lua ituaiga o maʻi o le maʻisuka (laulau 3).

Laulau 3. Ituaiga o maʻi suka

Tulaga masani pe maualalo

Inisalini lagona

Le aofaʻiga o suʻega insulin

I totonu o tapulaa masani

maʻisuka le togafitia

soliga o togafitiga togafitiga (faamutaina o le puleaina o le inisalini, faaitiitia le faaitiitia o fua),

ava malosi po o le inu ava.

Faʻamatalaga o le aʻafiaga: oona, gasegase, faʻalavelave, pancreatitis, cirrhosis, faʻaaogaina o glucocorticoids, diuretics, contraceptives, maitaga, faʻasalaga mamafa.

Toto. O le vaega autu ole pathogenetic o le ketoacidotic coma o le le lava o le inisalini, lea e mafua ai: faʻaitiitia le faʻaogaina o le kulukose i gaioiga lautele, faʻatoʻa faʻaitiitia le gaʻo ma le faʻapipiʻiina o tino o le ketone, hyperglycemia ma le faateleina o le mamafa osmotic i le extracellular fluid, le faʻamalaina o le tino ma le pa'ū o le potassium ma le phosphorus ions i siama, faʻaolaina i le diosuria , faʻamaʻavaʻa, acidosis.

Faʻalauiloa ile falemaʻi o loʻo tupu lemu - i totonu o ni nai itula poʻo se aso, i tamaiti, coma e vave ona tupu nai lo tagata matutua.

Tulaga o le ketoacidotic coma:

Vaega I - totogiina le ketoacidosis,

Vaega II - ketoacidosis faʻataʻatia (precoma),

Vaega III - ketoacidotic coma.

Faailoga uiga o le laasaga I: vaivaiga lautele, faateleina le vaivai, tiga o le ulu, faaitiitia le fiaai, fiainu, gaioiga, televave.

I le laasaga II, o le le fiafia, moe, le manava (manava Kussmaul) e faateleina, inu malosi le susu, vomiting ma le tiga o le manava. O le laulaufaiva e mamago, ufiufi, paʻu o le paʻu o le paʻu, faʻaalia le polyuria, i totonu o le ea - o le manogi o le acetone.

O le Vaega III o loʻo faʻaalia e: faʻafitauli ogaoga o le mafaufau (vavao poʻo le loloto), o tamaiti e vaapiapi, o foliga o foliga, o le leo o mata, muso, mafaufauga o le tendon, ua faʻaitiitia, faailoga o faʻafitauli o le taʻaloga lautele (faʻaogaina o le vavalalata, tachycardia, pito maualuga). E ui lava i le faʻamalaloina o le tino, ae o loʻo faʻalauteleina pea le tele o di. O le manava e loloto, leotele (Kussmaul manava), i luga o le ea - o le manogi o le acetone.

Fomaʻi faʻataʻitaʻi o le ketoacidotic coma:

afaina, poʻo le pseudoperitoneal (faʻaalia le tiga o le tiga, lelei o faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le tino, o le intestinal paresis),

cardiovascular (faʻaleagaina o le hemodynamic),

tamaʻi (olig po o le aruria),

encephalopathic (pei o le paʻu).

E le tatau ona faia faʻamalositino o le ketoacidotic coma i le faʻamalosi, ava malosi, hyperosmolar, lactic acidotic, hypoglycemic, hepatic, uremic, hypochloremic coma ma vailaau eseese (tagaʻi laulau 2). O le gaioiga o le ketoacidosis o le uiga lea o le tulaga pe a maeʻa le anapogi, inu ava malosi, faʻamaʻi o le manava, inumaga, ate.

Alcoholic ketoacidosis e amataina pe a uma le inuina o le ava malosi i tagata e maua i le ava malosi. I se tulaga masani pe maualalo o le glycemia faʻatasi ma le ketoneemia ma le acidosis metabolic, o le atinaʻeina o le ketoacidosis o le ava e sili ona ono tupu.

O le atinaʻeina o le siako acidosis e mafai ona maua i le lactate toto e tusa ma le 5 mmol / L. Lactic acidosis e mafai ona faʻapipiʻiina ma le ketoacidosis o le maʻisuka. Afai o masalomia lactic acid e masalomia, o se suʻesuʻega o le lactate o le toto e manaʻomia.

Faʻatasi ai ma le faʻafefe o le salicylate, e faʻapupulaina ai le acidosis metabolic, ae mafai ona atiaʻe e pallosis respiratory primers, ae o le maualuga o le glycemia e masani pe faaitiitia. O se suʻesuʻega o le maualuga o salicylates i totonu o le toto e talafeagai.

O le maualuga o ketones i le tulaga o le methanol o le oona ua faateleina. Faʻamatalaga mataʻitino, tiga o le manava o le manava. O le maualuga o le glycemia e masani pe siitia. E manaʻomia se suʻesuʻega o le maualuga o le methanol.

Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le taʻavale, ua iloa ai le acidosis faʻapitoa, ae o le maualuga o ketones o loʻo i totonu o tapulaa masani. O le faateleina o le toto creatinine o se uiga.

Togafitiga amata i le faʻaofiina o se solution o le sodium chloride i le maea ai ona fuafuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le inisalini e vave faʻaaogaina (10 PIECES, poʻo le 0.15 PIECES / kg, pe a mavae le 2 itula - faʻaaogaina le pIECES / h). I le leai o se aafiaga, ua faaluaina le fua faatatau o pulega. I le faʻaitiitia o le glycemia i le 13 mmol / l, o le 5-10% fofo o le kulukose ma le inisalini e faia faʻatasi. O le faaitiitia o le toto o le glucose e itiiti ifo i le 14 mmol / l, e maua ai le 5% o le kulukose (1000 ml i le itula muamua, 500 ml / h i le lua itula e sosoo ai, 300 ml / h mai le 4 itula).

I le hypokalemia (itiiti ifo i le 3 mmol / l) ma laveaʻi diuresis, o loʻo faʻapipiʻiina sauniuniga faʻapailani. Faʻasaʻoina le solia o CBS ma le solium bicarbonate solution e faʻatino pe afai o le pH e itiiti ifo i le 7.1.

Tetoacidosis o le maʻisuka

Tetoacidosis o le maʻisuka (DKA) - tagata e lamatia le ola i le maʻisuka, o le tele o le tauvaga o le metabolism ona o le alualu i luma o le insulin, ua faaalia i le faateleina o le maualuga o kulukose ma le maualuga o tino o le ketone i le toto, o le atinaʻe o acidosis metabolic.

O le malosi o le pathophyiologia o le faasolosolo pea o le inisalini, lea e mafua ai le sili ona leaga o ituaiga uma o metabolism, o le tuufaatasiga e fuafua ai le matuia o le tulaga lautele, foliga vaaia ma le alualu i luma o suiga o galuega ma le faatulagaina mai le cardiovascular system, kidneys, ate, vaʻa tutotonu (CNS) faatasi ai ma le sauāina o le malamalama seia oo ina le atoatoa - o le a le mafai ona feteenai ma le olaga. O le mea lea, e sili atu ma le 16% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 maliu mai le ketoacidosis poʻo le ketoacidotic coma.

O faʻasologa o le gasegase e mafua ai le faʻamaʻi o le maʻisuka ma le taunuʻuga i le ketoacidosis e mafai ona i ai le eseesega o le mamafa, ma o lenei mea e fuafuaina i le taimi lea e sailia ai e le tagata maʻi se fesoasoani faafomai.

O le taimi muamua o le faaletonu o le tino, pe a oʻo ina maualuga le maualuga o le kulukosese toto ma le urine ma o le tagata gasegase o loʻo maua ai faʻamaʻi o le hyperglycemia ma le glucosuria, o loʻo faʻamatalaina o le tulaga o le tauvaga faʻasolo.

Ona, faatasi ai ma le alualu i luma o le taufaasese o le maʻisuka, ua amataina ai le taamilosaga ketoacidotic. Muamua tulaga o lenei taʻamilosaga - kososis (o le ketoacidosis ua totogi), pe a oʻo i le taimi o le alualu i luma o le tino, o le faʻatupulaia o tino o le acetone i le toto ma le acetonuria ua aliali mai. E masani lava e leai ni faʻailoga o le inupia i lenei laasaga pe laiti foi.

Lona lua tulaga - ketoacidosis (acidosis faʻamalosia), pe a oʻo ina faʻalauteleina le faʻaleagaina o le mafaufau e iloa ai le uiga o le le mautonu ma le faʻalavelave o le mafaufau i foliga o le valea poʻo le fenumiai ma se ata faʻapitoa faʻataʻitaʻiga ma fesuiaiga o suʻesuʻega a le laboratory: o se tali lelei i le acetone in urine, glucose maualuga, ma isi. .

Tolu taimi - precoma (ogaoga o le ketoacidosis), lea e ese mai i le taimi muamua na mafua ai le atuatuvale o le mafaufau (i le valea), ogaoga ogaoga o le falemaʻi ma le fausiaina o suʻesuʻega, sili atu ona tuinanau.

Fa fa vaega - faʻatautaia moni - faʻamaeʻaina le ketoacidotic cycle. O lenei laasaga e faʻaalia i le tele o faʻafitauli o ituaiga uma o le metabolism ma le leai o se malamalama ma le taufaamatau i le olaga.

I le masani ai, e masani lava ona faigata ona iloa le va o vaega o le ketoacidotic cycle, ae maise lava i vaega mulimuli e lua, ma o lea, i tusitusiga, o nisi taimi e faaalia ai le faaletonu o le gataifale i le maualuga o le glycemia, ketonuria, acidosis, e tusa lava po o le a le faaletonu o le mafaufau, ua tuufaatasia ma le upu: ketoacidosis.

Etiology ma pathogenesis

O le mafuaaga sili ona taatele mo le atinaʻeina o le ketoacidosis i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o se soliga o togafitiga e pei o: lafoaia poʻo le faʻatagaina o le tolopoina o inisua o inisalini. Ae masani lava, o maʻi e faia lenei mea sese i le le lava o le fiaai, foliga vaaia o le nausea, vomiting, ma le faateleina o le vevela o le tino.

I tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o masina ma le tele o tausaga malolo i le tagofia o fualaau o le suka-o le faʻaitiitia o fualaau oona e masani ona maua. I le lona lua o mafuaʻaga masani i mafuaʻaga o le ketoacidosis o faʻamaʻi pipisi faʻaleagaina poʻo le faʻavavevaveina o taimi masani, faʻapea foʻi faʻamaʻi pipisi. E masani ona i ai se tuufaatasiga o mafuaaga nei e lua.

O se tasi o mafuaʻaga taatele o le ketoacidosis o se asiasiga lē lelei i le fomaʻi aʻo faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1. 20% o tagata mamaʻi i le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le ata o le ketoacidosis. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga masani o le faʻasalaga o le maʻisuka o meaʻai e le lelei, o le faʻaaogaina o le ava, sese i le puleaina o le inisalini.

I le faʻamuamua, soʻo se faʻamaʻi ma tuʻutuʻuga faʻatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le faʻasalaga o hormones contrainsulin e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ma le atinaʻe o le ketoacidosis. E aofia ai i latou, gaioiga, manuʻa, le afa lona lua o le maitaga, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻaogaina o le myocardial, stroke), faʻaaogaina o le inisalini (glucocorticoids, diuretics, hormones sex) ma isi o mafuaaga e mafua ai le ketoacidosis.

I le pathogenesis o le ketoacidosis (Fig 16.1), o le matafaioi autu o le taʻavale lea i le malosi o le inisalini, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose e faʻaaogaina e le tui o le insulin ma, o se taunuuga, hyperglycemia. Malosiaga "fiaaai" i nei masini o le mafuaaga lea o le tupu malosi i le toto o hormones uma o contrainsulin (glucagon, cortisol, adrenaline, adrenocorticotropic hormone -Galuega, totogo tuputupu aʻe -STG), i lalo o le aafiaga o le gluconeogenesis, glycogenolysis, proteolysis ma le lipolysis ua faaosofia. Faʻatoagaina o le gluconeogenesis e mafua mai i le le lava o le inisalini e taʻitaʻia ai le glucose e le ate ma le faateleina o le tafe i le toto.

Ata 16.1. O le pathogenesis o le ketoacidotic coma

O le mea lea, o le gluconeogenesis ma le faʻaaogaina o le kulukose o mea ia e sili ona taua o le vave faateleina o le gasegase. I le taimi lava lea, o le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto ei ai le tele o taunuuga leaga. Muamua, o le hyperglycemia e matua faateleina ai le osmolarity plasma. Ona o lenei mea, o le intracellular fluid e amata ona alu i totonu o le moega lapopoʻa, lea e oʻo atu ai i le tele o le vai inu ma le faʻaitiitia i totonu o le masini eletise i totonu o le masini, e masani lava i vailaʻau oona.

Lona lua, hyperglycemia, o le taimi lava e sili atu ai le maualuga o le maualuga o le kesi mo le kulūkose, mafua ai le glucosuria, ma le mea mulimuli - o le osuresi osures, pe a, ona o le maualuga o le osmolarity o le urine muamua, ua le toe faʻaaogaina ai le vai ma le eletise. O nei faaletonu, tumau mo le tele o itula ma aso, o le mafuaʻaga e mafua ai le faʻamalasea o le tino faʻatasi ai ma maʻi eletise, hypovolemia ma le vevela tele o le toto, o le faʻaopoopoga o lona viscosity ma le mafai gafatia o le gasologa. O le malūlū ma le hypovolemia e mafua ai le faʻaitiitia o le cerebral, totoʻa, toto o le toto, ma, o le mea lea, o le hypoxia ogaoga o gaʻo uma.

O le faʻaitiitia o le faʻamalolo faʻasalaga ma, o le mea mulimuli, o le faamamaina o le glomerular e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le eletise ma le malosi, ma mafua ai le vave faʻateleina o le toto glucose concentration. O le hypoxia o tisipesa lautele e fesoasoani i le faʻatoagaina o faiga ole glycolysis ole analapi i totonu ia i latou ma le alualu i luma malie i le lactate. O le leai o le lactate dehydrogenase ma le le lava o le inisalini ma le le mafai ona faʻaaogaina le lactate i le laulaa o le mafuaʻaga lea o le lactic acidosis i le faʻateleina o le maʻisuka ituaiga 1.

O le itu lona lua o le faaletonu o le tino e mafua mai i le le lava o le inisalini e fesootaʻi ma le tele o faʻaopoopoga o tino o le ketone i le toto. Faʻatoagaina o le lipolysis i le tino o le tino i lalo o le aafiaga o hormones contrainsulin e oʻo atu ai i le faʻateleina o le faʻatupulaia free fatty acids (FFA) i totonu o le toto ma le faateleina o meaʻai i totonu o le ate. O le faʻateleina o le faʻamaʻiina o le FFA o le punavai autu o le malosi i tulaga o le le lava o le inisalini o le mafuaʻaga lea o le faʻaputuina o oloa e mafua ai le faaleagaina - "tino o le ketone" (acetone, acetoacetic ma le B-hydroxybutyric acid).

O le faatelevaveina o le maualuga o le maualuga o le tino o le ketone i totonu o le toto, e le gata i le faaleleia atili o le gaosiga, ae faapea foi i le faaitiitia o le faaaogaina o le tino ma le gasegase o le suamalie e mafua mai i le oliguria e atiaeina i le tulaga o le faamalolo. Acetoacetic ma le B-hydroxybutyric acids e le faʻaaogaina e fausia ai ni vailaʻau o le hydrogen. I lalo o aiaiga o le gasegase o le maʻisuka, o le gaosiga o tino o le ketone ma le faʻavaeina o vailaʻau oona e sili atu nai lo le gafatia o le tino o le gasegase o le tino ma le vai, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le gasegase gasegase matautia, lea e faʻaalia i le manava o le Kussmaul.

O le mea lea, o le hyperglycemia ma se faʻalavelave o le 82ol82o-electrolyte maʻi ma le ketoacidosis o faʻamaʻi faʻasolosolo gasegase e mafua ai le pathogenesis o le ketoacidotic coma. I luga o nei faavae, o le tele o gasegase lona lua, totoga o le tino ma le tino e tupu aʻe e fuafua ai le matuia o le tulaga ma le faʻasolosolo o le maʻi. O se vaega taua o le faaletonu o le maʻisuka ketoacidosis o le hypokalemia, e mafua ai le loto cardiac (tachycardia, faaitiitia le feagaiga o le myocardial, faaitiitia pe faʻaleagaina T i luga o ECG), gastrointestinal (faʻaitiitia le peristalsis, faʻaitiitia vavave o muso lamolemole) ma isi faʻafitauli, faʻapea foi le saofaga i le fula o le mea le faiʻai.

I le faaopoopo atu i le potassiumuria, hypokalemia intracellular i le ketoacidosis e mafua mai i le faaitiitia o le gaoioiga K-ATPase, faapea foi ma le acidosis, lea e fesuiai ai ions konuauu ​​mo ionsi hydrogen i totonu o le masini. I lenei tulaga, o uluaʻi faʻataunuʻu o le pasela i lalo o tulaga o le vevela o le toto ma le faʻavaivaia o le faʻasoa i le oliguria e mafai ona masani pe faʻaeaina foi. Peitai, ina ua mavae 2-3 itula mai le amataga o togafitiga e faasaga i le tala o le folasaga o le inisalini, o le toe faʻaleleia na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le mea o le potassium i le plasma toto.

O le sili ona maaleale i le lisi na lisiina ai le tele o maʻi tuga faʻaleagaina o le tino o le tino. O le faʻalavelave i le ketoacidosis o le mafaufau e alualu i luma aʻo faʻalauteleina le faʻaleagaina o le tino ma e tele ona mafuaʻaga. O le vaeluagalala ma le faʻamaʻalogaina o lela o faiʻai e taua i le taofiofi o le mafaufau. E le gata i lea, o le hypoxia o le cerebral ogaoga, mafua mai i le faaitiitia o le toto o le cerebral, o le faateleina o le hemoglobin glycosylated, o le faaitiitia o le 2.3 diphosphoglycerate i le toto mumu, faapea foi le inisua, hypokalemia, faasalalauina o le totoina o le iniseti, e taua tele i lenei.

O le gasegase o le metabolic e fesoasoani foi i le faagasologa o le atuatuvale o le malamalama, ae peitai, o le mafuaʻaga vave lea o le coma pe afai o le acidosis e tupu i le masini tutotonu.O le mea moni e faapea o le physiological mechanisms e pei o le televave o le manava, o le faaitiitia o le toto o le toto, ma le puipuia o meatotino o namele namu e mafai ona maua ai se tumau umi o le cerebral acid paleni, e tusa lava pe i ai se taua tele o le pH plasma pH. O le mea lea, o le solia o le paleni-faavae i le fatugalemu o le tino e tupu mulimuli, faatasi ai ma se malosi malosi o le toto pH, i le maea ai o le faalēaogāina o ia auala e totogi ai totogi e pei o le televave ma le faʻamalosiina o meatotino o le suamalie ma le neurons.

Ketoacidotic coma - O le vaega mulimuli lea o le taamilosaga ketoacidotic, o le atinaʻe lea e muamua atu i vaega o le kososis, ketoacidosis, precoma. O laʻasaga taʻitasi e ese mai i le taimi muamua e ala i le faʻaleagaina o le faʻafitauli o le tino, o le faateleina o le ogaoga o faʻamaoniga o le tino, o le maualuga o le atuatuvale o le mafaufau ma, o lona uiga, le matuia o le tulaga lautele o le maʻi.

O le Ketoacidotic coma e tupu malie, e masani lava i totonu o ni nai aso, peitaʻi, i le i ai o faʻamaʻi pipisi, o le taimi mo lona atinaʻe e ono faʻapuupuuina - 12-24 itula.

O faailoga amata o le amataina o le maʻisuka, o le faʻamalamalamaina o le tulaga o le kososis, o ni faʻafitauli faʻapitoa e pei o le maualuga o le mucous membranes ma le paʻu, fiainu, malosi, vaivaiga, le lava o le manaʻo, paʻu o le mamafa, maʻi vevela, moe, ma sina manogi manogi o le acetone i luga o le ea. O nisi taimi o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka atonu latou te leʻi faʻaalia suiga i lo latou soifua manuia lautele (e tusa lava pe i ai faʻamaoniga faʻaalia o le hyperglycemia), ma o se tali lelei i le acetone i le urine (ketonuria) e mafai ona avea ma faavae mo le faʻavaeina o le ketosis.

I le le maua o togafitiga faafomaʻi mo ia ituaiga o maʻi, o le a faʻagasolo i luma le faʻafitauli o le tino, o faʻamaoniga o le falemaʻi ua faʻamatalaina i luga o loʻo faaopoopoina i faʻamaoniga o le inisua ma le acidosis, lea ua faʻamatalaina o le tulaga o le ketoacidosis.

O faʻafitauli o le maʻisaga lautele o loʻo faʻaalia i lenei laasaga e faʻaalia mai i le mucous membranes, laulaufaiva, paʻu, faʻaitiitia ai le musumu ma le tauvaga o le paʻu, faʻalavelave i le vaʻaia, tachycardia, oliguria, faailo o le toto totolo (faʻalauteleina le hematocrit, leukocytosis, erythremia). O le faateleina o le inu ona o le ketoacidosis, i le tele o togafiti e mafua ai le foliga mai o le gasea, vomiting, o le a sili atu ona masani soo i itula taitasi, maua ai se uiga e le mafaagaloina, e sili atu le vevela. Vomit i ketoacidosis e masani lava ona i ai se kulimi toto, lea e le saʻo ona manatu i ai fomaʻi e pei o le vomiting o le "kofe tao".

Aʻo faʻatupulaʻia le ketoacidosis, e masani ona faʻanofo le manava, manaia ma loloto (manava Kussmaul), ae o le manogi o le acetone i luga o le ea ua manino. O foliga vaaia o le maʻisuka e susulu i luga o foliga i lenei laasaga ona o le faalauteleina o le ulu o capillaries o uiga ia. O le tele o tagata mamaʻi i lenei taimi o loʻo i ai ni faʻafitauli o le tino e pei o le ata o se "manava gasegase": o le tiga o le manava o le tino, e masani lava ona afaina, le mautonu i le puipui o le tino (pseudoperitonitis).

O le mafuaʻaga o nei faailoga e fesootaʻi ma le faʻavevesi o le peritoneum, "plexus o le la" ma tino o le ketone, vai inu, mea faʻaletonu o le electrolyte, o le intestinal paresis ma le hemorrhages laiti i le peritoneum. O le tiga i totonu o le manava ma musika puipuia e tuʻufaʻatasia ma le nausea, vomiting, suiga i le auiliiliga lautele o le toto (leukocytosis) ma le ketoacidosis e mafai ona ave mo togafitiga faʻapitoa maʻi ma mafuaʻaga (faʻamataʻu i le soifua o le tagata maʻi) faʻamalositino.

O le faʻaleagaina o le malamalama i le tulaga o le ketoacidosis e faʻaalia i le pupuʻu, vave faʻavavevave, le amanaʻia le siosiomaga, fenumiai.

O le muaʻi vaʻaiga e ese mai i le taimi muamua i se faʻalavelave faʻalauiloaina o le malamalama, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga manino o le inu ma le inu. I lalo o le faʻaosofia o le faateleina o faʻalavelave faʻaleagaina, o le valea ua suia e le vavao. O le maʻi faʻapitoa, o le gaogao e faʻaalia e ala i le moe umi po o le vaʻa. O le faʻavae mulimuli o le faʻaititia o le CNS o le faʻavauvau o se pa, e mafua mai i le leai o se malamalama. O se suʻesuʻega faʻamaonia e faʻaalia ai le loloto, masani ma le manava manava ma le manogi manogi o le acetone i le ea ua tafe. O foliga e masani lava ona paʻu, ma le maasiasi i luga o alafau (rubeosis). Faailoga o le faʻamalalaina o loʻo faʻaalia (i tulaga ogaoga, ona o le faʻamalaina, gasegase e oʻo i le 10-12% o le mamafa o le tino).

O le paʻu ma foliga mucous vaaia e matutu, o le laulaufaiva ua mamago, ua ufiufi i se paʻu enaena. O le faʻafeiloaʻi o le tino ma le leo o mata ma muso ua faʻaitiitia. O taimi masani, e le lelei le tumu, faʻaititia le toto maualuga, oliguria po o le malosi. O le mafaufau ma mafaufauga, e fuafua i le loloto o le coma, ua faaitiitia pe pa'ū. E masani ona vavalalata tamaiti aoga. O le ate, e pei o se tulafono, e sili atu ona manino mai i lalo o le pito o le faitotoa taugata.

Faʻalagolago i le faʻaogaina i le falemaʻi o se liona o soʻo se tasi o faiga nei:cardiovascular, organes digestive, fatugaʻo, fatuga tutotonu o le tino - faʻailoga e fa o ketoacidotic coma e iloga:

1. Cardiovascular, pe a oʻo mai le faʻalavelave faʻapitoa ile faʻalavelave faʻafuaseʻi i se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻamalosi ma le vevesi. Aemaise lava i lenei fesuiaiga o le coma, thrombosis o le coronary (faatasi ai ma le atinaʻeina o le myocardial infarction), vaa pulmonary, vaa o pito pito i lalo ma isi totoga o loʻo atiaʻe.
2. O le gasegase, pe a toe faʻaluaina, o le tiga ogaoga o le manava ma le popole o musele o le paʻu o le abdominal pito i luma ma faailoga o le tiga o le peritoneal ma le leukocytosis neutrophilic e faʻaalia ai le tele o vailaʻau o gastrointestinal tuga: o le appendicitis, cholecystitis, pancreatitis, obstruction obstruction, trombosis vaa.
3. Renal, e faʻaalia i se faʻalavelave faʻapitoa o le le atoatoa o le tino. I le taimi lava e tasi, o le hyperazotemia, suiga i le auiliiliga lautele o le urine (proteinuria, cylindruria, ma isi) o loo faamatalaina, faapea foi ma le malosi.
4. O le gasegase, e masani lava ona matauina i tagata matutua, e mafatia mai le atherosclerosis o vaʻavave.

O le le atoatoa o le cerebrovascular e sili atu ona mamafa ona o le faʻamaʻavaʻaina, faʻaleagaina o le microcirculation, acidosis. O lenei mea e faʻaalia e le gata i faʻamaoniga o le cerebral, ae faʻapea foʻi ma faʻamaoniga o le faiʻai o le mafaufau i le fofoa: hemiparesis, faʻasalaga o faʻataʻitaʻiga, ma le foliga mai o faailoga faʻamaʻi. I lenei tulaga, e mafai ona matua faigata ona faʻamatalaina ma le le mautonu pe na mafua ai le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga o le cerebral poʻo le paʻu na mafua ai le ketoacidosis.

Faʻamatalaga ma le faʻavasegaina o siama

E le gata i lea, o le manogi o le acetone i totonu o le ea e alu ese atu e tatau ona taʻitaʻia ai le fomaʻi i le manatu o le auai o le tagata maʻi i le ketoacidosis tonu o le mafuaʻaga o le acidosis metabolic. O le gasegase o le metabolic e mafai ona mafua ai le acidosis, lemiamia, le inupia oona, mea oona ma le acids, methanol, ethylene glycol, paraldehyde, salicylates, ae o nei tulaga e le o faʻatasi ma le faʻamalolo o le tino ma le mamafa o le mamafa o le tino.

O se tagata gasegase e iai se siama o le ketoacidosis poʻo le ketoacidotic coma e tatau ona vave momoli atu i le endocrinological, lerapeutic, ma le resuscitation department. O le faʻamaoniaina o le siama o le hyperglycemic coma ma le eseesega o siakiina o ona ituaiga pathogenetic forms e na o luga lava o suʻesuʻega suʻesuʻe ile suʻesuʻega, faʻatasi ai ma se faʻatalatalanoaga faʻatusatusaina o faʻamatalaga ma faʻamatalaga o falemaʻi.

O le taua tele i le suʻesuʻeina o le ketoacidotic coma o le hyperglycemia (20-35 mmol / L pe sili atu), hyperkoneemia (mai le 3.4 i le 100 mmol / L pe sili atu) ma lona faʻamaoni faʻamausali - acetonuria.

O le siama o le ketoacidotic coma ua faʻamaonia e ala i le faʻaitiitia o le toto pH i le 7.2 ma lalo (masani 7.34-7.36), o le faʻaitiitia o le faʻaititia o toto toto (e oʻo i le 5% i le volume), o le maualuga o le bicarbonate, o le faateleina o le faateleina o le osmolarity plasma, toto toto. I le avea ai o se tulafono, ole leukocytosis neutrophilic, o le faateleina o le numera o le toto mumu ma le hemoglobin e mafua mai i le tui toto. O le hypokalemia e masani lava ona tusia i totonu o ni nai itula mai le amataga o le togafitiga.

Laulau 16.1. Vaʻaia faʻafitauli o siama i maʻi maua i le maʻisuka

Eseesega faʻamalositino o ituaiga eseese o le hyperglycemic coma ma le hypoglycemic coma o loʻo tuʻuina i luga o le laulau. 16.1.

Iloiloga algorithm mo le ketoacidotic coma:

  • glycemia i le taliaina ma le malosi,
  • suauu-faavae (KShchS)
  • o mea o le lactate, body cone,
  • eletise (K, Na),
  • creatinine, nitrogen oona,
  • faʻamaʻi toto
  • glucosuria, ketonuria,
  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • ECG
  • R-fuaina o mama,
  • O le toto o le plasma osmolarity = 2 (Na + K (mol / l)) glukose toto (mol / l) - tau masani = 297 + 2 mOsm / l,
  • vevela tutotonu (CVP)

I faʻatonutonuga o loʻo pulea:

  • glukose toto - i le itula e oʻo atu ai le glycemia i le 13-14 mmol / l, ma mulimuli ane 1 taimi i le 3 itula,
  • potassium, sodium i plasma - 2 taimi i le aso,
  • hematocito, suʻeina o le kesi ma le toto pH 1-2 taimi i le aso seia oʻo i le faʻamautuina o le faavae malosi,
  • suʻesuʻeina urine mo le acetone 2 taimi i le aso mo aso muamua e lua, ona 1 le taimi i le aso,
  • iloiloga lautele o le toto ma le urine 1 taimi i le 2-3 aso,
  • ECG ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le aso,
  • CVP i le 2 itula, faatasi ai ma le faʻamautuina - i le 3 itula

Ketoacidosis, aemaise le ketoacidotic coma, o se faʻamaoniga mo le falemaʻi vave i falemaʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina. I le laasaga muamua, e masani lava ona faʻatapulaʻaina i soʻo faʻataʻitaʻiga e maua ai se faʻaopoopoga o le fatu ma le vascular tone.

I le falemai, o le togafitiga e faia i le 5 itu:

1. Inisalini togafitiga.
2. Toe faʻamalolo
3. Faʻasaʻoina o faʻafitauli eletise.
4. Aveesea o le acidosis.
5. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

Inisalini togafitiga - o se ituaiga o togafitiga o togafitiga e fuafua i le faalavelaveina o faʻalavelave matautia faʻapitoa e mafua mai i le le lava o le inisalini. Pe a aveesea mai le ketoacidosis ma le ketoacidotic coma, na o ni iniseti pupuu e faʻaaogaina. Ua faʻamaonia le faʻaauau pea o le 4-10 iunite. inisalini i le itula (e tusa ma le 6 iunite) e mafai ai ona e faatumauina lona tulaga maualuga i le toto toto o le 50-100 mced / ml, ma maua ai ni tuutuuga mo le toe faʻaleleia o le gasegase masima. O le faʻamalosia o insulin e faʻaaoga ai ia ituaiga o sooga ua taʻua o le "maualalo le fua".

I le ketoacidosis o le maʻisuka ma le coma, ua fautuaina le inisalini ina ia faʻaaogaina ma le le faʻaauau e pei o se faʻalanuga umi, ma o le auala sili ona lelei o ia pulega e faʻaaogaina e faʻaaoga ai le perfusomat) i le fua faatatau o le 4-8 iunite. i le itula. Ole fua muamua o le 10-14 vaega. tui faʻamalosi. O se faʻafefiloi mo le faʻafefeteina ma se mea manogi e saunia e pei ona taua i lalo: i le 50 iunite. Ole inisalini pupuu e faaopoopo ai le 2 ml o se fofo 20% o le albumin (e taofia ai le faasalalauina o inisalini i le palasitika) ma aumai le aofaiga atoa i le 50 ml o le 0.9% o le solution o le sodium chloride. I le leai o se mea e gaosia ai, e mafai ona tuiina le inisalini i se sosoʻo i itula uma i totonu o le pulu o le faʻaaogaina o le masini. O le faʻaitiitia o le suauu o le inisalini e faʻatinoina i lenei auala e oʻo atu i le 1 le itula.

E mafai ona e faʻaogaina se isi metotia o le puleaina o le inisalini: se paluga o le 10 iunite. aua o le 100 ml o le 0.9% sodium solution (e aunoa ma le albumin) e faatautaia i le fua faatatau o le 60 ml i le itula, ae peitai, e talitonu o le faiga lenei e faigata ona pulea le fuaina o le insulin ona o lona faasalalauina i luga o masini o le masini.

Faʻasaʻoina o se tui malosi o le inisalini e faia e tusa ai ma le faʻaogaina o le glycemia, lea e tatau ona suʻesuʻe i le taimi ao faʻaitiitia i le 13-14 mmol / l, ona oʻo lea i le 1 i le 3 itula. Afai e le faʻaitiitia le glycemia i le 2-3 itula muamua, ona lua faaluaina lea o le inumaga o le inisalini. Ole maualuga o le glycemia e le tatau ona faaitiitia vave nai lo le 5.5 mmol / l i le itula (o le fua faatatau o le paʻu o le glycemia e 3-5 mmol / l i le itula). O le paʻu vave i le glycemia e lamatia ai le atinaʻe o cerebral edema. I le aso muamua, e le fautuaina le tuu ifo o le kulukose toto i lalo o le 13-14 mmol / L. I le oʻo atu i lenei tulaga, e tatau ona faʻatonuina le afaina o le 5-10% glucose, faʻaitiitia le fua o le insulin i le afa - i le 3-4 iunite. i totonu o le "gutu" mo 20 g uma o le kulukose (200.0 10% fofo).

Glucose e faia e puipuia ai le hypoglycemia, tausia le osmolarity plasma, ma taofia ai le ketogenesis. I le faʻatusatusa i le faʻamautuina o faʻamaʻi o le fatu o le fatu (e mafai ona tumau le ketonuria mo ni nai aso) ma le toe faʻaleleia o le mafaufau, e tatau ona faʻafeiloaʻi le tagata maʻi i le pulea o insulin i le 4-6 iunite. 2 itula uma, ona sosoo ai lea ma le 6-8 iunite. 4 itula uma. I le leai o le ketoacidosis i le 2-3 aso o togafitiga, e mafai ona siitia atu le tagata maʻi i le 5-6-taimi puleaina o le inisalini puupuu, ma mulimuli ane i le masani masani o togafitiga.

O le faʻateʻaina o le gaioiga e faia ai se tulaga tulaga ese i le togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le coma, ona o le taua taua o le faʻamaʻavaveina i le filifili o maʻi faʻafitauli. O le le atoatoa o le susu e oʻo atu i le 10-12% o le mamafa o le tino i lenei tulaga.

Le maualuga o le suavai vaivai ua faatumulia i le 0.9% sodium chloride solution ma le 5-10% glucose solution. I le faateleina o le sodium content (150 meq / l pe sili atu), ua faailoa mai ai le hyperosmolarity plasma, ua fautuaina e amata le toe faamamaina i se hypotonic 0.45% vai solution i le sodium i se voluma o le 500 ml. O le faʻauʻuina o togafitiga faʻasolosolo e mafai ona mafai naʻo le toe faʻafoʻatoaina o le malamalama, le leai o se gaioiga, vili ma le pulea e le tagata lava ia o le suavai i tagata gasegase.

O lea la, o le vailaʻau o le filifiliga mo le uluai toe faʻaleleiaina o le 0.9% sodium chloride solution. Ole fua ole toe faʻaleleia: I le 1 itula - 1 lita. I le 2 ma le 3 itula - 500 ml. I itula e sosoo ai - e le sili atu i le 300 ml.

Ole fua ole toe faʻaleleia e faʻalagolago i le faʻaalia o le vevela vavalalata (CVP):

  • ma le CVP e itiiti ifo i le 4 cm le vai. Art. - 1 lita i le itula,
  • ma le CVP mai le 5 i le 12 cm le vai. Art. - 0.5 l i le itula,
  • ma le CVP sili atu i le 12 cm le vai. Art. - 250-300 ml i le itula
.
I le le lava o le puleaina o le CVP, o le tele o le lololo e mafai ona oʻo atu ai i le pulusal edema. O le tele o le suavai na faʻaalia i le 1 itula i le amataga o le faʻamautuina o le faʻamalaina e le tatau ona sili atu i le maualuga o le 500-1000 ml o le tele o mea faʻaleleia o le urine itula.

Aʻo faʻaitiitia le kulukose o le toto i le 13-14 mmol / L, o le fofo o le sodium chloride ua suia i le 5-10% glucose tali ma le fua faatatau o le pulega o loʻo faamatalaina i luga. O le faʻamoemoe o le kulukose i lenei laasaga o loʻo faʻasalalau e ni nai mafuaaga, ma o le autu autu o le tausia o le osmolarity o le toto. O le faʻaitiitia vave o le glycemia ma isi vaega tele o le toto i le taimi o le faʻamamāina e tele lava ina mafua ai le faʻaitiitia vave o le osmolarity plasma. I lenei tulaga, o le osmolarity o le gataifale e sili atu le maualuga nai lo le plasma, talu ai o le fesuiaiga i le va o nei suavai e maua malie lemu. I lenei tulaga, o le suavai mai le toto e tamoe atu i totonu o le suavai o le gataifale ma o le mafuaaga lea o le atinaʻe o le cerebral edema.

E le gata i lea, o le faʻafoega o le kulukose ma le inisalini e taʻitaʻia ai le toe faʻafouina o fale o glycogen i le ate, ma le faʻaitiitia o le gaioiga o le gluconeogenesis ma le ketogenesis.

Faʻaleleia le paleni paleni toe faʻaleleia

O le tele naua o le maʻisuka e mafua ai le tele o mea faʻaleagaina eletise, ae ui i lea, o le sili ona leaga o ia mea o le le lava lea o le meaola poma, o nisi taimi e oʻo atu i le 25-75 g E ui lava i le taua masani o le potassium i totonu o le toto, e ono mafai ona faʻaitiitia ona o le faʻaitiitia o le toto ma le faʻamautuina o femalagaiga i le faasaga i le talaaga o le togafitiga o le inisalini ma le toe faʻaleleia.O le mafuaʻaga lea, afai e tausia le vailaʻau, mai lava i le amataga o le togafitiga o le inisalini, e tusa lava pe masani ai le potassium, o le faʻaauau pea o le paluga o le chloride amata, e taumafai e faatumauina lona maualuga o le vevela mai le 4 i le 5 mmol / l (laupepa 15).

Fautuaga faigofie mo le faʻaofiina o le masima e aunoa ma le amanaia o le pH o le toto: faʻatasi ai ma vailaʻau o le potassium:

  • itiiti ifo i le 3 mmol / l - 3 g (mea malogo) KC1 i le itula,
  • 3 i le 4 mmol / l - 2 g KC1 i le itula,
  • 4 - 5 mmol / l - 1.5 g KS1 i le itula,
  • 6 mmol / l pe sili atu - o le faʻaofiina o le potassium e taofia.

A maeʻa ona faʻamamaina mai i le ketoacidotic coma, e tatau ona faʻatalanoaina faʻasalalauga faʻamalositino faʻamaonia mo le 5-7 aso.

Pusa 15. O le fua faatatau o le puleaina o le potassium, e fuafua i le uluai vaega o K + ma le toto pH

E le gata i le faaletonu o le gasegase o le tino, ae o le faaletonu o le galala ma le magnesium e taua foi i le taimi o le atinaʻeina o se ketoacidotic coma, ae peitai, o le manaomia mo le toe faaleleia o nei faaletonu eletise e tumau pea le fefinauai.

Toe faʻaleleia o faʻavae

Le fesoʻotaʻiga pito sili ona taua i faʻafitauli o le tino i le ketoacidotic coma - gasegase metabolic e mafua mai i le faateleina o le ketogenesis i le ate i lalo o tulaga o le le lava o le inisalini. E tatau ona maitau o le mamafa o le acidosis i le ketoacidotic coma i tisoa eseese o le tino e le tutusa. O le mea lea, talu ai ona o le tele o mea e puipuia ai le togafiti autu, o le pH o le vaovao o le gataifale e tumau pea mo le umi umi e oʻo lava i le malosi o le acidosis i le toto. E tusa ai ma lenei mea, ua fautuaina nei e suia suiga i le faasaʻoina o le acidosis i mataupu o le faʻamaʻaloga mai i le ketoacidotic coma ma faʻamapulaʻa ai faʻamaoniga mo le faʻaaogaina o le sodium bicarbonate ona o le lamatiaga o faʻafitauli e fesootaʻi ma le faʻafoega o lenei vailaʻau.

Ua faamaonia ai o le aveesea o le acidosis ma le toe faʻafouina o le acid acid-base e amataina i le taimi o le puleaina o le inisalini ma le toe faʻaleleia. O le toe faʻaleleia o le masini eletise e faʻapipiʻi ai le faʻaogaina o le tino, faʻapitoa, o le gafatia o fatugaʻo e toe faʻatonu ai bicarbonates ua toe faʻafoisia. I le isi itu, o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaleagaina ai le ketogenesis ma faʻaitiitia ai le faʻasalaga o ionisini i totonu o le toto.

O le faʻaofiina o le sodium bicarbonate e fesoʻotai ma se lamatiaga o faʻafitauli, ia e tatau ai ona faʻamaonia le atinaʻeina o le porokalama lautele, faʻamaualuga o le hypokalemia o loʻo i ai nei, faʻalauteleina le telefoni ma le hypoxia ogatotonu. E mafua mai i le mea moni e faapea, faatasi ai ma le vave faʻafouina o le pH, o le faʻasalalauga ma le gaioiga o le erythrocyte 2,3-diphosphoglycerate, o le faʻasalaga e faasaga i tua o le ketoacidosis, ua uma ona faʻaitiitia, ua taofia. O le taunuʻuga o le faʻaitiitia o le 2,3-diphosphoglycerate o le solia lea o le vavaeeseina o le oxyhemoglobin ma le faʻateleina o le hypoxia.

E le gata i lea, o le faasaʻoina o le acidosis e ala i le puleaina o le sodium bicarbonate e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le acidosis o le "paradoxical" i le fatugalemu o le tino, ma sosoo ai ma le cerebral edema. O lenei mea faʻalavelave faʻafitauli ua faʻamatalaina e le mea moni e faapea o le faʻaofiina o le sodium bicarbonate e tuʻuina atu e le gata i le faateleina o le plasma content of HCO ions3, ae o le faateleina foi o le CO2. Ma2 e sili atu le faigofie nai lo le bicarbonate, e mafua ai le faateleina o H2Ma3 i le vaʻaia o le lau, o le vavaeeseina o le mulimuli ma le faʻavaeina o vailaʻau o le hydrogen ma, o le mea lea, i le faʻaitiitia i le pH o le vaomatua ma le extracellular fluid o le mafaufau, o se vaega faaopoopo lea i le taofiofia o le fatugalemu o le tino.

O le mafuaʻaga lea ua vavalalata ai le faʻaaogaina o suauʻu. O le puleaina o le tino e faatagaina i lalo o le puleaina o le gaosiga o le toto, potassium ma le sodium ma na o le toto pH i lalo ifo o le 7.0 ma le / poo le standard bicarbonate standard e itiiti ifo i le 5 mmol / l. O le 4% o le solution o le sodium bicarbonate e faʻaaogaina i le fua faatatau o le 2.5ml i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le vaʻaia malie i le fua faatatau e le silia le 4 g i le itula. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le sodium bicarbonate, o le faʻaaogaina o vaifofo o le potassium chloride o loʻo faʻafofoina ile mataʻina ile fua ole 1.5 - 2 g o le mea vevela.

Afai e le mafai ona fuafua le maualuga o le toto o le toto, o lona uiga o le faʻapipiʻiina o faʻamaumauga faʻapitoa "tauaso" e mafai ona sili atu le leaga nai lo le manuia.

E leai se manaʻoga e faʻatonuina se vaifofo o le inuina o le susu i le tagata maʻi i totonu, e ala i se enema, poʻo le faʻaaogaina faapitoa o le vai o le mineral alkaline, lea sa masani ona faia muamua. Afai e mafai e le tagata maʻi ona inu, ona fautuaina lea o le vai masani, o le tiiti e le i ai le tiso, ma isi.

O fualaau faʻapitoa mo togafitiga mai le ketoacidosis o le maʻisuka ma le coma e aofia ai:

1. Faamoemoe antibacterial drugs (AB) o le tele o ituaiga o gaioiga, e le o le mauaina o le afaina, ma le faamoemoe o le togafitia poʻo le puipuia o faʻamaʻi pipisi.
2. O le faʻaaogaina o togi laʻititi o le heparin (5000 iunite e faʻalua 2 taimi i le aso i le aso muamua) mo le puipuia o le thrombosis aemaise lava i tagata mamaʻi o le matua, ma le loloto o le gaʻo, ma le maualuga o le hyperosmolarity - sili atu i le 380 mosmol / l.
3. I le maualalo o le toto ma isi faailoga o le faateia, o le faʻaaogaina o cardiotonic, vailaʻau o le adrenomimetic.
4. Ovailana togafitiga ma le le atoatoa o le malosi o le tino - pO2 lalo ifo o le 11 kPA (80 mmHg).
5. Faʻatulagaina i le leai o se malamalamaga o le paʻu gastric mo le faʻaauau pea o le suʻeina o mea.
6. Faʻapipiʻiina o se vailaʻau urinary mo le suʻesuʻega saʻo o le paleni o le vai.

Faʻafitauli o le togafitiga ketoacidosis

Faatasi ai ma faʻafitauli e mafua mai i le togafitiga o le ketoacidosis, o le mea aupito sili ona matautia o le cerebral edema, lea e 90% o mataupu e afaina ai. I le suʻesuʻega o le faiʻai o tagata gasegase oe na maliu mai le cerebral edema ina ua alu ese mai i le ketoacidotic coma, na maua le auai o le telefoni feaveai poʻo le cytotoxic variant o le cerebral edema, lea e mafua mai i le fulafula o elemene uma o le mafaufau (neurons, glia) ma le faaitiitia o le vai extracellular.

O le faʻamautuina o togafitiga togafitiga pe a aveese mai se coma ketoacidotic ua matuā faʻaitiitia ai le aʻafiaga o lenei faʻalavelave faigata, ae ui i lea, o le edema cerebral e masani lava ona tupu i mataupu o togafitiga lelei. E i ai lipoti vavalalata o le atinaʻe o cerebral edema, e oʻo lava i le amataga o togafitiga. E talitonuina o le edema o le cerebral e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le sorbitol ma le fructose i totonu o le faiʻai o le faiʻai ona o le amataina o le auala o fefaatauaiga o le sorbitol glucose, faapea foi ma le hypoxia o le cerebral, lea e faaitiitia ai le gaioiga o le sodium potassium i totonu o sel o le tino tutotonu, sosoo ai ma le faaputuputuina o ions konatela.

Ae ui i lea, o le mafuaaga taatele o le ceremaral edema e manatu o le faaitiitia vave o le osmolarity plasma ma le glycemia e le ogatotonu o le faʻaofiina o insulin ma vai. O le faʻaofiina o le sodium bicarbonate e maua ai avanoa faaopoopo mo le atinaʻeina o lenei faʻalavelave. O le le vavalalata i le va o le pH o le toto toto ma le gataifale e faateleina ai le mamafa o le mea mulimuli ma faafaigofie ai le felauaiga o vai mai le intercellular space i potu o le faiai, lea ua faateleina le osmolarity.

O le mea masani, o le edema o le cerebral e atiae pe a uma le 4-6 itula mai le amataga o le ketoacidotic coma therapy. Faʻatasi ai ma le tagata maʻi faʻaauauina le mafaufau, o faailoga o le amata cerebral edema o le faʻaitiitia o le soifua maloloina, maʻi tigaina, vevela, inu, vomiting, faʻalavelave vaaia, vaʻaia o mata, le faʻamalosia o le toto toto, ma le faateleina o le fiva. I le avea ai o se tulafono, o le lisi o faʻamaoniga e aliali mai ina ua maeʻa le taimi o le faʻaleleia atili o le soifua manuia e uiga i le talaaga o le lelei o tulaga o suʻesuʻega suʻesuʻe.

E sili atu le faigata ona masalomia le amataina o cerebral edema i tagata mamaʻi e le o iloa. O le le maua o le lelei o le mafaufau i le mafaufau o le tagata maʻi ma se faʻaleleia atili o le glycemia e ono mafua ai le masalosalo o le cerebral edema, o le faʻamaoniga o le falemaʻi o le a faʻaitiitia pe toesea ai tali a tamaiti i le malamalama, o le gasegase ma le fula o le nerve optic. Faʻamaumauga o faʻamatalaga faʻamalosi ma faʻamaumauga faʻamaufaʻailogaina faʻamaonia lenei faʻamaumauga.

Mo le togafitiga o le edema o le cerebral, o vailaʻau o le osmotic ua faʻataʻitaʻiina i le tulaga o se paʻu oona o se vaifofo o le mannitol i le fua faatatau o le 1-2 g / kg. I le mulimuli ai, 80-120 mg o le Lasix ma le 10 ml o le suka o le sodium chloride solution e faʻaaogaina ma le totoʻa. O le fesili i le faʻaaogaina o le kulukosecocorticoids e tatau ona filifilia i le tagata lava ia, e tuʻuina atu ai le fiafia i le dexamethasone e faʻatatau i mea laiti o mineralocorticoid. O le maalili o le mafaufau ma le gaioiolosi gaioiga o le mama ua faaopoopoina i faiga faifaipea faifai pea ina ia faaitiitia ai le mamafa o le intracranial ona o le taunuuga o le vasoconstriction.

Faatasi ai ma isi faafitauli o le ketoacidotic coma ma lona togafitiga, DIC, edema pulmonary, le atoatoa o le cardiovascular, pallosis metabolic, o le asphyxia ona o le manao o mea oona o loo iloa.

O le mataituina lelei o hemodynamics, hemostasis, electrolytes, suiga o le osmolarity ma le neurological symptoms e mafai ai ona e masalomia nei faafitauli i le vave amata ma faia ni auala e aveese ai.

O le matafaioi o hormones contrainsulin Faʻaliliu

  1. Adrenaline, cortisol, ma le hormone tuputupu aʻe (GH) e taofia ai le faʻaaogaina o kulukose o maso inisalini.
  2. Adrenaline, glucagon ma cortisol faʻaleleia le glycogenolysis ma le gluconeogenesis.
  3. Adrenaline ma STH faʻaleleia le lipolysis.
  4. Adrenaline ma le STH e taofia ai le puleaga totoe o le inisalini.

Ketoacidosis o le taunuuga o le gasegase faifai pea o le maʻisuka ma ua atiina ae i se auala ogaoga, lapalai e faasaga i tua o:

  • faʻateleina faʻamaʻi pipisi,
  • maʻitaga
  • manuʻa ma taotoga,
  • le saʻo ma le le talafeagai le fetuunaiga ole inisalini,
  • faʻamaʻi le masani ai o le maʻisuka faatoa maua i le maʻisuka.

O le ata o le falemaʻi o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga o le faʻaleagaina tele o le faʻamaʻi:

  • glycemia maualuga o le 15 ... 16 mmol / l ma le maualuga,
  • Glucosuria e oʻo i le 40 ... 50 g / l pe sili atu,
  • ketoneemia 0.5 ... 0.7 mmol / l ma le maualuga,
  • ketonuria e atiina ae,
  • o le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaalia faailoga o le gaosiga o le gasegase o le metabolic - o le pH toto e le sili atu i le tulaga o le physiological norm (7.35 ... 7.45),
  • i mataupu sili atu ona ogaoga, ua amata ona tupu aʻe le acidosis i lalo, lea e faʻailoaina i le puipuia o togafitiga o le physiological, e ui i le faʻaitiitia o le pH,
  • faʻamalositino gasegase faʻamalosi faʻateleina e faʻateleina i se faʻaopoopoga o le faateleina o le totoga o tino o le ketone, lea e oʻo atu ai i le faʻamaogaina o fanua faasao toto - o le a amata le tulaga o le muaʻi amata. O aʻafiaga o le maʻi o le maʻisuka (vaivaiga, polydipsia, polyuria) e fesoʻotaʻi ma le vevela, moe, le lava o le manaʻo, leisa (o le vomiting), tiga tiga o le manava (tigaina o le abdominal and decompensation of diabetes bronchitis), o le manogi o le "acetone" ua lagona le vevela).

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia ai le falemaʻi maʻi o le maʻi. Faatasi ai ma le le mautonu ma le le atoatoa o togafitiga, o le a tupu ai se comet ketoacidotic.

O tino o Ketone o ni mea aoga, ma o le fua o le faʻamalosi ma le faʻapipiʻi e mafai ona fesuisuiaʻi tele, e mafai ona tulaʻi mai ni tulaga, ona o le maualuga o le keto i totonu o le toto, ua suia ai le paleni o le acid-base, o le acidosis metabolic e atiina ae. O le Ketosis ma le ketoacidosis e tatau ona iloga, ma le kososis, suiga o le electrolyte i le toto e le tupu, ma o se tulaga o le physiological. Ketoacidosis o se tulaga faʻaleagaina, o le suʻesuʻega o suʻesuʻega o se faʻaitiitia o le toto pH i lalo ifo o le 7.35 ma le faʻamaualuga o le sicicbonate o le itiiti ifo i le 21 mmol / L.

Ketosis Faʻamata

O togafitiga togafiti e faʻafefeteina i lalo e faʻaitiitia ai mafuaʻaga o le kososis, faʻatapulaaina le taumafa o gaʻo, ma le faʻamaina o le vai inu (vai faʻalavai alkaline, vaifofo o vai). E fautuaina e ave le methionine, mea taua, enterosorbents, enterodesis (i le fua o le 5 g, faataape i le 100 ml o le vai ua kuka, inu 1-2 taimi). Afai e le faʻamavaeina le kososis pe a uma le fuaina o loʻo i luga, e tatau ona faʻataʻitaʻiina le faaopoopoina o le inisalini e fai si puupuu (i luga o le fautuaga a se fomaʻi!). Afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina le inisalini i le tasi inisi i le aso, e fautuaina e sui i le tulafono o le faʻateleina o togafitiga insulin. Fautuaina cocarboxylase (intramuscularly), vavalo (intramuscularly) vasega o le 7 ... 10 aso. E fautuaina le faatonuina o fili e faamamaina alkaline. Afai o le kososis e le afaina ai se faalavelave, e le manaʻomia le falemaʻi - pe afai e mafai, o loʻo faia i luga o le fale i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa.

Ketoacidosis Faʻamata

Faʻasalaga mamafa ma le faʻalavelave o le faasolosolo maliega o le maʻisuka, o le tagata maʻi e manaʻomia togafitiga faʻamaʻi. Faʻatasi ai ma fuataga o loʻo i luga, o le fua o le insulin e faʻafetaui e tusa ai ma le maualuga o le glycemia, latou te liliu atu i le pulega o na o le inisalini puupuu (4 ... 6 inisictions i le aso) i lalo o se mea faʻapitoa poʻo le iniseti. faʻaalu le faʻafefeteina o le faʻafefeteina o le sodium chloride solution (saline), faʻatatau i tausaga ma tulaga o le maʻi.

Tagata mamai o loʻo i ai faʻafitauli ogaoga o le ketoacidosis, o vaega o le muaʻi maʻi e togafitia e tusa ai ma le mataupu o le maʻisuka.

Faʻatasi lelei le faʻasaʻoina o faʻafitauli o meaola - mea lelei. Faatasi ai ma le le mautonu ma le le atoatoa o le togafitiga, o le ketoacidosis e pasi atu i se tulaga puupuu o le muaʻi ulufale i se maʻi o le maʻisuka.

Mafuaʻaga o le maʻisuka Ketoacidosis

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se taufaasese mataʻutia o le tino (mo le ituaiga I o le maʻisuka) poʻo le faʻatagana o le aiga (mo le ituaiga II o le maʻisuka) le maualalo o le inisalini.

Ketoacidosis atonu o se tasi o faʻaaliga o le ituaiga o maʻisuka i tagata mamai e le o iloa a latou siama ma e le o togafitiga.

Afai ua maua e le tagata maʻi togafitiga mo le maʻisuka, o mafuaʻaga mo le atinaʻe o le ketoacidosis e mafai ona:

  • Le atoatoa togafitiga. E aofia ai mataupu ole filifiliga le talafeagai o le inisalini aupito sili ona lelei, le faʻaaogaina le faʻamaʻi o le maʻi mai fualaʻau o le suka-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina i inisiua, mea le lelei o le insulin pump po o le peni.
  • Le mafai ona tausisia fautuaga a fomaʻi. O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu pe afai e le saʻo le fetuunaiga o le inisalini e le tagata maʻi e fuafua ile maualuga o le glycemia. Faʻataʻitaʻiga e atiaʻe ai le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi ua leiloloa a latou mea tau vailaau faʻaleagaina, faʻaitiitia le faʻaaogaina o tui, sui sui e aunoa ma le faatagaina o injections ma fualaau, poʻo le tuʻuina atu atoa o le suka.
  • O le faateleina o le inisalini manaoga. E masani lava ona o gatasi ma tulaga e pei o le maitaga, faʻalavelave (aemaise lava i tama talavou), manua, afaina o le fatu ma le faʻaleagaina, fatu fatuga ma tuʻituʻi, faʻasalaga faʻamaʻi o le endocrin origin (acromegaly, syndrome Cushing, etc.), faʻalavelave faʻapitoa. O le mafuaʻaga o le ketoacidosis atonu o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, lea e faʻateleina ai le maualuga o kulukose (mo se faʻataʻitaʻiga, glucocorticosteroids).

I le kuata o mataupu, e le mafai ona faʻamautuina le mafuaʻaga. O le atinaʻeina o faʻafitauli e le mafai ona fesootaʻi ma soʻo se mea e faʻaosofia ai.

O le matafaioi autu i le pathogenesis o le ketoacidosis o le maʻisuka ua tuʻuina atu i le le lava o le insulin. A aunoa ma lea, e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose, o se taunuuga o lea mea o loʻo i ai se tulaga e taua o le "matelaina i totonu o le tele". O lona uiga, e lava le kulukose i le tino, ae e le mafai ona faʻaaoga.

I se tulaga tutusa, o hormones e pei o adrenaline, cortisol, STH, glucagon, ACTH ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto, lea e na o le faateleina o le gluconeogenesis, ma atili faateleina ai le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto.

O le taimi lava e sili atu ai le maualuga o le tapuni, o le glucose e ulufale atu i le urine ma amata ai ona alu ese mai le tino, ma faatasi ai ma se vaega taua o le vai ma eletise.

Ona o le totoina o le toto, o loʻo faʻaleleia ai le hypoxia.E mafua ai le faʻafouina o le glycolysis i luga o le auala anaerobic, lea e faʻapupulaina ai le mea lactate i le toto. Ona o le le mafai ona lafoaia, ua fausia ai le acidosis lactic.

O hormones faʻamalosi e mafua ai le faagasologa ole lipolysis. O le tele o gaʻo gaʻo e ulu atu i le ate, e fai ma isi punaoa malosi. O tino Ketone e faia mai ia i latou.

Faatasi ai ma le vavaeesea o tino o le ketone, ua amata ona tupu aʻe le acidosis metabolic.

Faʻavasegaga

O le malosi o le ketoacidosis o le maʻisuka ua vaevaeina i ni tikeri se tolu. O faʻataʻesuega o fuataga o faʻataʻitaʻiga suʻesuʻe ma le i ai poʻo le leai o se malamalama i le tagata maʻi.

  • Faʻasaʻo tikeri. Glucose o le plasma 13-15 mmol / l, totoʻa toto pH i le va o le 7.25 i le 7.3. Whey bicarbonate mai le 15 i le 18 meq / l. Le i ai o tino o le ketone i le suʻesuʻeina o le urine ma le toto toto. O le eseesega faʻavaomalo e sili atu i luga. 10. E leai se faʻalavelave i le malamalama.
  • Maualalo tikeri. Glucose o le plalasma i le lautele o le 16-19 mmol / L. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e mai le 7.0 i le 7.24. Whey bicarbonate - 10-15 meq / l. Ketone tino i le urine, toto toto ++. E le o iai ni faʻalavelave o le mafaufau poʻo le moe. Eseesega masani o le silia ma le 12.
  • Tulaga maualuga. Glucose o le plalasma i luga aʻe o le 20 mmol / L. O le maualuga o le malosi o le toto e itiiti ifo i le 7.0. Sic bicarbonate e itiiti ifo i le 10 meq / l. Ketone tino i le urine ma le toto totoʻa +. E eseese le eseesega i le 14. E i ai le mafaufau le lelei i foliga o le valea poo le coma.

Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka

O le DKA e le o faamatalaina e le faʻafuaseʻi le atinaʻe. Faailoga o togafitiga masani e masani lava ona faia i totonu o ni nai aso, i tulaga tulaga ese o le a mafai ona tupu a latou atinaʻe i le vaitau e oo i le 24 itula. Ketoacidosis i le maʻisuka e oʻo i le laasaga o le muaʻi muamua, e amata mai i se ketoacidotic coma ma se coma ketoacidotic atoa.

Muamua faitioga a le tagata maʻi, e faʻaalia ai le tulaga o le muaʻi maʻi, o le fia inu lema, e masani ona faia. O le tagata gasegase e popole i le mago o le paʻu, o latou foliga, o se lagona le lelei o le mausali o le paʻu.

A maeʻa le mucous membranes, o faitioga o le mu ma le sasaina i le isu e aliali mai. Afai o le ketoacidosis e fai mo se taimi umi, e mafai ona gase mamafa le mamafa.

O le vaivai, vaivai, le lava o le gafatiaina o le galue ma le fiaʻai o ni uiga faitioga mo tagata mamaʻi i le tulaga muamua.

O le amataga o le ketoacidotic coma eo faatasi ma le nausea ma le vomiting, e le aumaia ai le toomaga. Atonu o foliga mai o le tiga o le manava (pseudoperitonitis). O le ulu, le faʻaleagaina, le galala, le faʻaalia le faʻaalia o le aʻafiaga o le fatugalemu o le tino i le togafitiga faʻaleaga.

Ole suʻega o le maʻi e mafai ai e oe ona faʻatuina le i ai o le manogi o le acetone mai le vavagana o laufofoga ma se fomaʻi faapitoa o le manava (Kussmaul manava). O le tachycardia ma le vavalalata faʻasalalauga e matauina.

O le ketoacidotic coma e tuʻuina mai faatasi ma le leiloa o le mafaufau, o le faʻaitiitia po o le leai atoa o ni faʻataʻitaʻiga, ma le faʻamaloloina.

O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le edema pulmonary (faʻapogai ona o le le talafeagai le filifilia o le fofo). E ono mafai ona maua le faʻasolosolo o le vaʻaiga faʻapitoa e mafua mai i le tele o le gau ma le faateleina o le viscosity o le toto.

I nisi o tulaga e le masani ai, e tupu aʻe le edema (e masani lava ona mauaina i tamaiti, e masani ona maeʻa). Ona o le faaitiitia o le maualuga o le felafolafoai o le toto, ua faia ai ni mea e faateia ai (o le acidosis faatasi ma le infarction myocardial e fesoasoani i le atinae).

Faʻatasi ai ma se umi faaumiumi o le nofo i se siama, o le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi lona lua, e masani ona i ai i le tino o le niumonia, e le mafai ona taofiofia.

Faʻailoga

O le suʻesuʻeina o le ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona faigata. O tagata maʻi e iai faʻamaoniga o le peritonitis, o le nausea ma le vomiting e masani ona le gata i le pito o le endocrinology, ae i le ofisa taʻavale. Ina ia aloese mai le falemaʻi falemaʻi o le tagata gasegase, o togafitiga nei e faʻamaonia ai:

  • Fefaʻatalanoaga ma se endocrinologist poʻo le diabetologist. I le taimi e tali ai, e iloilo e le fomaʻi le tulaga lautele o le maʻi, pe afai o le mafaufau e puipuia, faamanino faitioga. O le suʻesuʻega muamua e maua ai faʻamatalaga e uiga i le faʻamaʻavaina o le paʻu ma foliga mataʻu mucous, o le faʻaitiitia o le faʻavavega o le tino, ma le i ai o le maʻi faʻamaʻi. I luga ole suʻesuʻega, faʻamaoniga, faailoilo o le mafaufau le mafaufau (moe, le faʻalavelave, faitioga o le ulu tiga), o le manogi o le acetone, o le manava o Kussmaul e iloa.
  • Suesuega Laboro. I le ketoacidosis, o le maualuga o le kulukose i le plasma toto e maualuga atu nai lo le 13 mmol / L. I le mimita o le maʻi, o le i ai o tino o le ketone ma glucosuria ua faʻamoemoeina (e faia le suʻesuʻega e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa). O le suʻega o le toto o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le faasinoupu oona (itiiti ifo i le 7.25), hyponatremia (e itiiti ifo i le 135 mmol / L) ma le hypokalemia (e itiiti ifo i le 3.5 mmol / L), hypercholesterolemia (sili atu i le 5.2 mmol / L), o le faateleina o le osmolarity plasma (more 300 mosm / kg), faateleina le eseesega eseese.

O se KGG e taua tele le taofiofia o le faʻaleagaina o le myocardial, lea e mafai ona taʻitaʻia ai mea e le masani ai. O le siama x-ray e tatau ona taofiofia ai faʻamaʻi pipisi o le vaega o le respiratory tract. Vaʻaia faʻafitauli o le ketoacidotic coma e faʻatautaia ma le lactic coma, hypoglycemic coma, siama.

O le faʻamalositino ma le hyperosmolar coma e seasea ona taua tele, talu ai o mataupu faavae o le togafitiga o tagata gasegase e talitutusa lava. Afai o le vave faia o le mafuaaga o le leiloa o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e le mafai, ua fautuaina le kulukose e taofi le hypoglycemia, lea e sili atu ona taatele.

Ole faʻavave vave poʻo le faʻaleagaina ole tulaga o se tagata ile tulaga o le puleaina o le kulukose e mafai ai ona tatou faʻavae le mafuaʻaga o le leai o se malamalama.

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

Le togafitiga o se ketoacidotic condition e naʻo totonu o le falemaʻi e faia, faatasi ai ma le atinaʻeina o se coma - i se potu maʻi tigaina. Fautuaina le moe. O togafitiga e aofia ai vaega nei:

  • Inisalini togafitiga. Laʻasaga o le faʻasologa o le hormone poʻo le filifilia o le vailaau aupito sili ona lelei mo le maʻisuka muamua na maua i le maʻisuka. O togafitiga e tatau ona o gatasi ma le mataʻituina pea o le maualuga o le glycemia ma le ketoneemia.
  • Faʻasoloina o togafitiga. O loʻo faʻatinoina i ni vaega tetele se tolu: toe faʻaleleia, faʻasaʻoina o WWTP ma faʻalavelave faʻafuaseʻi eletise. O le pulea lelei o le sodium chloride, sauniuniga o le paluka, sodium bicarbonate e faʻaaogaina. O se amataga vave e fautuaina. O le aofaʻi o le vaifofo ua faʻaaogaina e fuafua i le matua ma le tulaga lautele o le maʻi.
  • Togafitiga o faʻamaʻi pipisi. O le faʻaosooso o le loto, faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻamalosia ai le tulaga o se tagata maʻi ma DKA. Mo le togafitiga o faʻalavelave pipisi, o loʻo faʻamautuina ai togafitiga faʻamaʻi, ma masalomia masalomia o faalavelave faʻafuaseʻi - togafitiga thrombolytic.
  • Mataitu faailoga taua. O le electrocardiography tumau, o le oxeta o le fatu, glucose ma tino o le ketone e iloiloina. I le taimi muamua, o le siakiina e faia i le 30-60 minute, ma pe a maeʻa le faʻaleleia atili o le maʻi ile 2-4 itula mo le aso e sosoo ai.

I aso nei, o loʻo faʻaauau pea atinaʻe e faʻaitiitia le ono mafai ona atinaʻeina le DKA i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka (tusi o le inisalini, o loʻo faʻaleleia i le laulau, o auala e faʻaaogaina ai vailaau faʻasaina i le tino o loʻo faʻaleleia, ma o loʻo taumafai e sailia auala e toe faʻafoʻi ai a latou lava gaosia).

Forecast and Prevention

Faatasi ai ma le taimi aoga ma le aoga i togafitiga i le falemaʻi, e mafai ona taofi le ketoacidosis, e lelei le faʻasolosolo. Faʻatasi ai ma le tuai i le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi, o le fomaʻi ua vave ona avea ma se coma. O le olaga faaletino e 5%, ma i tagata mamaʻi e sili atu i le 60 tausaga - e oʻo i le 20%.

O le faavae mo le puipuia o le ketoacidosis o le aʻoga lea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tatau i tagata maʻi ona masani i faʻamaoniga o le faʻalavelave, faʻamalamalama e uiga i le manaʻomia mo le faʻaaoga tatau o inisalini ma masini mo lona faʻatonuina, aʻoga i mataupu faavae o le puleaina o le kulukose o le toto.

E tatau i se tagata ona mataala i lona maʻi pe a mafai. Faʻaleleia se soifua maloloina ma mulimuli i se taumafataga na filifilia e se endocrinologist ua fautuaina. Afai o faʻamaoniga o faʻamaonia o le ketoacidosis o le maʻisuka e faʻalautele, e tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi e aloese mai taunuuga leaga.

Aisea e matautia tele ai le ketoacidosis?

Afai o le maualuga o le maualuga o le toto o le tagata e maualuga lava, o lona uiga ua amata ona faʻavaivaia e le tagata maʻi vaivaiga faifaipea ma e mafai ona paʻu i se paʻu.

O le mea tonu lea e mafai ona tupu i le ketoacidosis o le maʻisuka. O lenei tulaga e maua vave ai togafitiga faafomaʻi, pe a faʻapea e maliu le oti.

O le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai mea nei:

  • toto maualuga le maualuga (maualuga maualuga atu nai lo le 13.9 mmol / l),
  • o le faʻatupulaia o tino o le ketone e faʻatupulaia (luga ifo o le 5 mmol / l),
  • faatasi ai ma le fesoasoani o se vaega faapitoa o le suʻega, o le i ai o ketones i le urine ua faʻatuina,
  • acidosis e tupu i totonu o le tino o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka (suiga o le paleni-faavae i le itu o le faateleina).

I totonu o lo tatou atunuu, o le tausaga faʻaletausaga o suʻesuʻega o le ketoacidosis i le 15 tausaga talu ai:

  1. 0.2 mataupu i le tausaga (i maʻi ma le ituaiga muamua o le maʻisuka),
  2. 0.07 mataupu (ma le maʻisuka ituaiga 2).

O le maʻisuka o soʻo se ituaiga e manaʻomia le faʻataʻitaʻiina o le auala o le puleaina o le inisalini e leai se aoga, o lona fua faʻatasi ma le glucometer Accu Chek, mo se faʻataʻitaʻiga, ma ia aʻoaʻoina le auala e saʻo ai le fuaina o le fua o le hormone.

Afai o nei manatu e manuia lelei, ona ono leai lea o le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi

O le ketoacidosis o le maʻisuka e tupu i na gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e aafia i le faaletonu o le inisalini i le toto. O se faʻaletonu e mafai ona faʻamaoni (e faatatau i le maʻisuka ituaiga 1) poʻo le aiga (masani mo le maʻisuka ituaiga 2).

O loʻo i ai le tele o mea e mafai ona matua faateleina ai le lamatiaga o le tupu ma le atinaʻeina o le ketoacidosis i le maʻisuka:

  • manuʻa
  • togafitiga faʻapitoa
  • O faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma le maʻisuka (faʻafitauli matuia o le inflammatory po o faʻamaʻi),
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaga i le insulin (hormones sex, glucocorticosteroids, diuretics),
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i le inisalini (antipsychotics atypical),
  • maʻitaga maʻitaga
  • pancreatectomy (taotoga i luga o le pancreas) i latou e leʻi i ai muamua i le maʻisuka,
  • faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini i le taimi o le maʻisuka ituaiga 2.

E tupu lenei mea i tulaga na faʻafesoʻotaʻi ai le tagata gasegase i auala e le faʻaleagaina e faʻaumatia ai le faamaʻi. O isi mafuaaga taua e aofia ai:

  • le lava pe le lava le siakiina o le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaaoga ai se masini faapitoa (glucometer),
  • valea po o le le tausisia tulafono mo le fetuunaiga o fualaau o le inisalini e fuafua i le maualuga o le suka i totonu o le toto,
  • sa i ai se manaʻoga mo le inisalini faaopoopo ona o se faʻamaʻi pipisi poʻo le faʻaaogaina o se aofaiga tele o suauu gaʻo e leʻi totogiina,
  • le faʻaofiina o le inisalini litaea poʻo le mea na teuina e aunoa ma le matauina o tulafono faʻatonutonu,
  • sese le sao o le mea e fai,
  • le lelei o le tui o le inisalini,
  • le lelei pe leai foi le peni.

O loʻo i ai fuainumera faʻasoifua maloloina e taʻu mai ai o loʻo i ai se vaega o tagata na masani ona faia le ketoacidosis o le maʻisuka. Latou te lafoaʻia ma le mautinoa le puleaina o inisalini, taumafai i lenei auala e faʻaumatia o latou ola.

I le avea ai o se tulafono, o tamaʻitaʻi talavou laititi na mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faia lenei mea. E afua ona o le ogaoga o le faaletonu o le mafaufau ma le mafaufau e uiga i le ketoacidosis o le maʻisuka.

I nisi tulaga, o le mafuaaga o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻasologa faafomaʻi. O nei mea e aʻafia ai le le mautonu o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le tuai ona tuai i togafitiga ma le ituaiga lona lua o le maʻi ma faʻamaoniga taua e ala i le amataga o togafitiga insulin.

Faailoga o le maʻi

O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu vave. E mafai ona avea ma se vaitaimi mai le tasi aso i ni nai aso. I le taimi muamua, o faailoga o le maualuga o le suka i le suka ona o le leai o se inisalini:

  • fia inu tele
  • faʻaauau pea
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • togi le mamafa,
  • vaivaiga lautele.

I le isi laasaga, ua i ai nei faailoga o le kososis ma le acidosis, e pei o le vomiting, nausea, le manogi o le acetone mai le vavau o le tautala, faapea foi ma se leo le masani ai o le manava i tagata (loloto ma le pisapisao).

O le faʻamaina o le fatugalemu o le maʻi o le maʻi na tupu, o faailoga nei:

  • tiga o le ulu
  • moe
  • faʻafefe
  • sili atu le le fiafia
  • faʻalavelaveina o tali.

Ona o le tele o tino o le ketone, o gaʻo o le gastrointestinal tract e ono afaina, ma o latou sela e amata ona leai se vai. O le maʻisuka malosi e mafua ai ona faʻaumatia le paluga mai le tino.

O nei tali uma o le faʻauluuluga e taʻitaʻia ai le mea moni e tutusa ia faʻamaʻi ma faʻafitauli tau taotoga ma le gastrointestinal tract: tiga i totonu o le manava o le manava, teteʻe o le paʻu o le abdominal tua, o lona tiga, ma le faʻaitiitia foi o le motumotu o le intestinal.

Afai e le fuaina e fomaʻi le suka toto o le maʻi, ona mafai loa lea ona faia le falemai fale sese i le taotoga poʻo le faʻapitoa o le falemaʻi.

E faʻapefea ona maua le siama o le ketoacidosis i le maʻisuka?

Aʻo leʻi faʻamaʻi le falemaʻi, e tatau ona faia se suʻega faʻamaonia mo le kulukose ma tino o le ketone i le toto, faʻapea foi ma le faʻamalosi. Afai e le mafai e le inisua ona ulufale i le vevela, ona mafai lea ona iloa le kososis e faʻaaoga ai le toto toto. Ina ia faia lenei mea, tuʻu se mataʻu i luga o se suʻega faapitoa mo le urine.

E le gata i lea, e taua le faʻatulagaina o le tikeri o le ketoacidosis i le maʻisuka ma ia iloa ai le ituaiga o faʻalavelave faʻamaʻi, aua e le gata o le ketoacidosis, ae o le maʻi o le hyperosmolar. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le laulau o loʻo i lalo i le siama:

I le tele o mataupu, o se tagata gasegase o le ketoacidosis o le maʻisuka e tatau ona faʻamaʻi i le falemai poʻo le potu maʻi tigaina. I se falemai, o le a mataʻituina faailo taua e tusa ai ma lenei polokalame:

  • faʻaalia le auʻiliʻiliga o le suka (1 taimi i le itula seia oʻo i le taimi e faʻaititia ai le suka i le 13-14 mmol / l, ona tolu 3 itula),
  • iloiloga o le urine mo le i ai o le acetone i totonu (faalua i le aso mo aso muamua e lua, ona tasi lea),
  • auiliiliga lautele o le mimi ma le toto (vave i le taimi o le taliaina, ona sosoo ai lea ma 2-3 aso),
  • auiliiliga o le sodium, potassium i le toto (faalua i le aso),
  • fuamula (e na o mataupu lava e mafatia ai le tagata maʻi i le faʻavaʻa o le ava malosi poʻo le leai o ni meaʻai paleni),
  • sampling samples mo le auʻiliʻili o mea o totoe o le nitrogen, creatinine ,urea, serum chloride),
  • hematocito ma le pH toto (1-2 taimi i le aso seʻia oʻo i le faʻasologa),
  • i itula uma latou te puleaina le tele o le diuresis (seia maeʻa le faʻamamaina pe ua toe faʻaleleia le urination),
  • vevesi malosi,
  • le mataʻituina le mataʻituina o le mamafa, vevela o le tino ma le fatu (pe le itiiti ifo ma le 1 le taimi ile 2 itula),
  • siaki faifai pea o le ECG,
  • afai ei ai mea e manaʻomia muamua mo le masalomia o se faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻataʻitaʻiina suega a ausilali a le tino.

E tusa lava pe leʻi oʻo i le falemai i le falemaʻi, e tatau i le tagata maʻi (faʻafuaseʻi ona maeʻa se osofaʻiga o le ketoacidosis) faʻaaogaina se vai masima masima (0.9% fofo) i le fua faatatau o le 1 lita i le itula.E le gata i lea, e manaʻomia le puleaina o le inisalini puupuu (20 iunite) i le intramuscular.

Afai o le laasaga o le faamai e muamua, ma o le mafaufau o le tagata maʻi e matua puipuia ma e leai ni faailoga o faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ona mafai ai lea ile falemaʻi i togafitiga poʻo le endocrinology.

Suʻeina o le maʻisuka inisalini mo le ketoacidosis

Pau lava le auala o togafitiga e mafai ona fesoasoani e faʻalavelave ai le atinaʻeina o le ketoacidosis o le inisalini togafitiga, lea e te manaʻomia e tui ai pea le inisalini. O le sini o lenei togafitiga o le faʻapupulaina lea o le maualuga o le inisalini i le toto i le maualuga o le 50-100 mkU / ml.

O lenei mea e manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini puupuu i le 4-10 iunite i le itula. O lenei metotia ei ai le igoa - o le tulafono o tamai tofo. E mafai ona latou faʻaitiitia lelei le gau o lipids ma le gaosia o tino o le ketone. E le gata i lea, o le inisalini o le a faʻagesegese le tuʻuina atu o suka i totonu o le toto ma saofagā ai i le gaosiga o le glycogen.

Faʻafetai i lenei metotia, o fesoʻotaʻiga autu i le atinaʻe o ketoacidosis i le maʻisuka malosi o le a faʻaumatia. I le taimi lava e tasi, o le inisalini o togafitiga e maua ai se avanoa itiiti o le amataina o faʻafitauli ma le malosi e sili atu ai ona taulimaina le kulukose.

I se falemaʻi, o le a maua e le tagata gasegase i le ketoacidosis le insulin i le homone i le tulaga o le afaina o le iniseti. I le amataga lava, o le a faʻalauiloaina se vailaau puupuu (e tatau ona faia lemu). O le fua faʻatatau o le 0.15 U / kg. A maeʻa lena, o le tagata maʻi o le a faʻafesoʻotaʻi i se maʻi e maua ai le inisalini e ala i le faʻaauau ona fafaga. O le fua faatatau o lea fusi e mai le 5 i le 8 iunite i le itula.

O loʻo i ai se avanoa o le iniseti adsorption amata. Ina ia puipuia lenei tulaga, e tatau ona faaopoopo le albumin serum tagata i le fofo fofo. E tatau ona faia lenei mea i luga o le faavae: 50 iunite o inisalini pupuu + 2 ml o le 20 pasene albumin poʻo le 1 ml o le toto o le tagata maʻi. O le aofaʻiga o le volumes e tatau ona faʻafetaui i se vai masima o le 0.9% NaCl i le 50ml.

Ketoacidosis i le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi suka poʻo le oti foi. E tupu pe a le mafai e le tino ona faʻaaoga le suka (glucose) e avea o se punaoa malosi, aua o le tino e le maua pe ua le lava le insulin. Nai lo le kulukose, e amata ona faʻaaoga le gaʻo e le tino e avea o se punavai o le toe faʻafouina o le malosi.

A gaʻo le gaʻo, o le otaota e taʻua o le ketone e amata ona faʻaputuina i totonu o le tino ma faʻapona ai. Ketones i ni aofaiga tele e afaina i le tino.

Le tele o togafitiga faafomaʻi ma togafitiga mo le maʻi ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e matua aʻafia lava i lenei faʻamaʻi, aemaise lava tamaiti ma tamaiti talavou e le lelei le totogi o le maʻisuka. O le Ketoacidosis e seasea maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O tamaiti e maua i le maʻisuka e faʻapitoa lava i le ketoacidosis.

Togafitiga o le ketoacidosis masani ona tupu i se falemai, i se falemai. Ae e mafai ona e aloese mai le falemaʻi pe afai e te iloa ona lapataiga, ma siaki lau urine ma le toto mo ketones i se taimi masani.

Afai e le faʻamalolo le ketoacidosis i le taimi, o le ketoacidotic coma e mafai ona tupu.

Mafuaʻaga o le ketoacidosis

O mafuaaga nei o le fatuina o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona iloagofie:

1) Faatasi ai ma le uluai siakiina o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le ketoacidosis e ono tupu ona o le mea moni e le mafai ona maua mai le inisalini o le peta pancreatic beta, ma faateleina ai le toto toto ma le fatuina o le inisalini i le tino.

2) Afai e faʻasolo mai le inisalini o le inisalini, e mafai ona tupu mai le ketoacidosis ona o le togafitiga ole inisalini le talafeagai (faʻapitoa ona fai ile inisalini) poʻo le solia o le togafitiga (pe a oso le injections, faʻaaoga le insulin).

Ae masani lava, o le mafuaʻaga o le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻateleina tele o le manaʻomia mo le inisalini i tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka:

  • faʻamaʻi pipisi poʻo vailaʻau faʻamaʻi (faʻamaʻi, tonsillitis, vailaau faʻamaʻi pipisi o le tino, vailaʻau, pneumonia, ma isi),
  • isi maʻi o le endocrin i le tino (thyrotoxicosis syndrome, syndrome o Theenko-Cushing, acromegaly, etc.),
  • faʻaleagaina o le myocardial, paʻu,
  • maʻitaga
  • tulaga faigata, aemaise lava i talavou.

Faailoga ma faailo o le ketoacidosis i tamaiti ma tagata matutua

Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka e masani ona tupu i totonu o le 24 itula.

O faailoga muamua (faailoga) o le ketoacidosis o le maʻisuka e faapenei:

  • galala po o le malulu mago
  • faʻaauau faifaipea
  • toto maualuga
  • le i ai o le tele o ketones i le urine.

Mulimuli ane, o faʻamatalaga nei e ono aliali mai:

  • lagona le lava o le vaivai
  • malogo po o le mumu o le paʻu,
  • o le vomiting, vomiting, poʻo le tiga o le manava (faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i le tele o faʻamaʻi, e le naʻo le ketoacidosis. Afai e sili atu le lua fomaʻi, valaau se fomaʻi),
  • galue ma faʻaauau ona manava
  • fualaau suamalie (po o le manogi o le acetone),
  • faigata faigata, faʻalavelave le malamalama.

Le faʻataʻitaʻiga o le ketoacidosis o le maʻisuka:

Suauu toto13.8-16 mmol / L ma maualuga atu
Glycosuria (presence of sugar in the urine)40-50 g / l ma le maualuga
Ketoneemia (o le i ai o ketones i le urine)0.5-0.7 mmol / L pe sili atu
O le i ai o le ketonuria (acetonuria) o le igoa lea o loʻo i ai i le urine o tino o le ketone, e pei o le acetone.

Fesoasoani Muamua mo le ketoacidosis

O le faateleina o le maualuga o ketones i totonu o le toto e sili ona matautia mo le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. E tatau ona e valaʻau i se fomaʻi pe afai:

  • o au suʻesuʻega o le urine e faʻaalia ai se maualuga o ketones,
  • e le gata o iai lau konesoni i lau urine, ae maualuga lou suka toto,
  • o lau suʻesuʻega o le urine e faʻaalia ai se maualuga maualuga o ketones ma e amata ona e lagona le maʻi - vomited more than twice in four hours.

Aua e te mafaufau pe a iai ni ketones i le urine, o loʻo maualuga le maualuga ole maualuga o le suka i le toto, i lenei tulaga o togafitiga e tatau ona avea o se vaega ole fomaʻi.

O le maualuga maualuga o le ketone ma le maualuga o le kulukose maualuga o lona uiga o lou maʻisuka ua le mafai ona pulea ma e te manaʻomia le taui vave.

Togafitiga o le kososis ma le ketoacidosis o le maʻisuka

O le Ketosis o se taotoga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o lea e manaʻomia ai togafitiga. Oona e gata i le taumafataga. E fautuaina e inu le tele o le alkaline (vai vai alkaline poʻo se vaifofo o le vai ma le suamalie).

O vailaʻau, methionine, essential, enterosorbents, enterodesis o loʻo faʻaalia (5 g ua faʻamaʻapeʻa i le 100 ml o le vai mafanafana ma inu i 1-2 inumaga).

I le togafitiga o le ketoacidosis, faʻaaogaina le solution ole sodium chloride.

Afai e tumau pea le kososis, e mafai ona faʻaititia le fuainumera o insulin (i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

I le kososis, o se vaiaso faalevaiaso o injection intramuscular o cocarboxylase ma splenin ua faatonuina.

O le Ketosis e masani lava ona togafitia i le fale i lalo o le vaavaaiga a se fomai pe afai e leai se taimi e tupu ai i le ketoacidosis o le maʻisuka.

Faʻasalaga mamafa ma faʻamatalaga manino o le maʻisuka faʻateleina, o loʻo manaʻomia le falemaʻi ile maʻi.

Faʻatasi ai ma togafitiga o loʻo i luga, o le tagata maʻi e oʻo i le faʻaleleia o le inisalini, amata ona faʻatonu 4-6 injections o insulin faigofie i le aso.

I le ketoacidosis o le maʻisuka, e tatau ona faʻatulagaina togafitiga (droppers) - o le solution isotonic sodium chloride solution (solution saline) e faʻafofoina ile pala, e faʻatatau i tausaga ma maʻi o le maʻi.

Lazareva T.S., endocrinologist o le vaega maualuga

Mafuaaga o le faamai

I le masani ai, o le mafuaaga autu mo le fausia o le ketoacidosis i le maʻisuka o le le amanaiaina lea o le tagata gasegase e pulea ona gasegase, taofiofia le injections poo le teenaina o fualaau faasaina.

O ia tulaga e le tatau ona faatagaina, aua e mafai moni lava ona tupu i ni taunuuga matautia.

E tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻamautinoa saʻo le fua o le insulin (o le mea autu o le lava lea).

I le tautalagia e uiga i lenei faʻamaʻi, e pei o le ketoacidosis i le maʻisuka, e tatau ona e gauai faapitoa i tagata gasegase o ituaiga ituaiga o maʻi 1. E malamalama o le tele o mea e gaosi ai le gaʻo, e tatau ona totogi mo se aofaiga o le inisalini. Afai e te le lagolagoina le tino ma le inisalini i le taimi, o le a "toe faafou" ia lava i le tau o gaʻo. O le a le mea e masani ona amata i le ketoacidosis?

Toe i totonu o mea

Faailoga ma togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka, lea e mafua ai le lamatiaga o le ola o le tagata ma atiina ae ai le fausiaina o ketones (e mafua mai i fua o gaʻo gaʻo).

I lenei tulaga, e mafai ona atiaʻe ai le maʻi suka, o le togafitiga e faigata tele ma umi, o lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

Faailoga ma faailo o le ketoacidosis i le maʻisuka

Faʻatasi ma le ketoacidosis, o loʻo matauina nei faailoga nei:

  • tiga o le ulu
  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • tiga o musika
  • fatuga suamalie
  • leai se manaʻo
  • vili
  • tiga o le manava
  • vave le manava
  • faʻaleagaina
  • moe
  • malosi faʻamau
  • Tachycardia
  • tulaga lautele o vaivaiga,
  • mafaufau valea.

O le ketoacidosis o le maʻisukacidosis o le faailoga muamua lea o le maʻisuka ituaiga 1 ma le le lava o le insulin i totonu o le toto. E ui lava e mafai foi ona tupu i le maʻisuka ituaiga 2 ona o se faʻalavelave poʻo se faʻamaʻi pipisi ma se faʻamaʻi pipisi.

Mafuaʻaga o le ketoacidosis:

  • eseese manuʻa
  • gaioiga faʻanatura i totonu o le tino,
  • faʻamaʻi pipisi
  • togafitiga faʻapitoa
  • aveina tui antipsychotics, diuretics, hormones ma glucocorticoids,
  • faateleina le kulukose toto i le taimi o le maitaga,
  • solia o le masani ai o le gaioiga o le pancreas, lea e taofi ai le gaosiga o le inisalini.

Ina ia iloa le faʻamaʻi, e tatau ona e pasia se suʻega urine mo le acetone ma se suʻega toto mo le suka. Mo le muamua suʻesuʻega a le tagata lava ia, o laasaga faapitoa o suʻega e faʻaaoga e fesoasoani ai e iloa tino o le ketone i le urine.

I tulaga o le matuia, o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tolu ituaiga: malamalama (bicarbonate 16-22 mmol / l), medium (bicarbonate 10-16 mmol / l) ma ogaoga (bicarbonate ifo i le 10 mmol / l).

Faamatalaga o togafitiga mo le ketoacidosis o le maʻisuka

O le laasaga muamua o le faateleina o le maualuga o le insulin. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaitiitia mafuaaga e faʻaleagaina ai le maʻi o le maʻi ma mafua ai faʻamaʻi o le maʻi.

Faʻatasi ai ma sina tikeri o le ketoacidosis, e tatau ona totogiina le gau i le suavai ona o le inu malosi ma le puleaina o le inisalini e ala i inisiua gaʻo.

Faʻasalaga malosi, o le aofaʻi o fualaau faasaina ua faateleina i le fua faatatau 0.1 U / kg i le taʻi 4-6 itula. O le inisalini e faʻatonuina i se mea faʻapitoa pe faʻapipiʻi. I le faʻaopoopoga, o le pulea o le pala, o le meaʻai o le ascorbic acid, o le elemorbents ma fualaau faasaina e pei o Panangin ma le Essensiale. I le faʻaopoopoga, ua faia ni enemas soda e faʻamamā ai.

I tulaga ogaoga o le faamaʻi, o togafitiga e faia i metotia o togafitiga o le maʻisuka:

  • inisalini togafitiga (i le vavalalata),
  • faʻatalanoaina o fatugaʻo ma le cardiovascular system,
  • faʻasaina o le hypokalemia,
  • antibacterial therapy (togafitiga o le inupia o faʻalavelave pipisi),
  • toe faʻaleleia (toe faʻaleleia o le vai i totonu o le tino e ala i le faʻalauiloaina o se solution ole sodium chloride solution).

Falemaʻi mo le ketoacidosis o le maʻisuka

O tagata maʻi e faʻamaʻi i le falemaʻi maʻi ma le potu maʻi tigaina. E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete ia faailo taua uma. O le faʻatonutonuga e faʻatinoina i le auala lenei:

  1. O faʻataʻitaʻiga masani (toto ma le urine) e vave faia i le taimi e ulufale ai, ona taʻitasi 2-3 aso.
  2. O suʻega o le toto mo le creatinine, urea, faʻamaʻi chlorides ma le mea e totoe o le nitrogen e tatau ona faia vave ona oʻo ai lea ile 60 itula.
  3. O itula uma, o loʻo faʻaalia ai se suʻega toto. E faia lenei mea seia oʻo i lalo ifo o le 13-14 mmol, ona maeʻa loa lea o le suʻega ile 3 itula.
  4. O suʻesuʻega mo le faʻaogaina o le acetone e faʻatino i le 12 itula mo le aso muamua 2 aso, ona oʻo lea ile 24 itula.
  5. O se auiliiliga o le maualuga o le potassium ma le sodium i totonu o le toto e faia i totonu o le 12 itula.
  6. Aʻo leʻi faʻamautuina le paleni o le acid-base, e tatau ona fuafua le maualuga o le pH i le 12-24 itula.
  7. O le mataʻituina pea o le vevela ma le vevela o le vevela, pulse ma le vevela o le tino (i le 2 itula) e manaʻomia.
  8. E tatau ona ave le faitau ECG ia le itiiti ifo i le 1 taimi i le aso.
  9. E faʻamalosia le urination seʻia maeʻa ona faʻaumatia le maʻi ma toe maua ai e le tagata maʻi le malamalama.
  10. O tagata mamaʻi e leai ni paleni, faʻapea foʻi ma mafatiaga mai le inu malosi i taimi uma, e tatau ona tofotofoina mo phosphorus.

O taunuʻuga ma le puipuia o le ketoacidosis o le maʻisuka

Afai o tino o le ketone e maua i le urine, e tatau ona fai ni fua e faʻamalosi ai i latou mai le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o isi faʻamaoniga o le maʻi. E le gata i lea, e tatau ona e pulea le maualuga o le suka, e 'ai i le taimi, tapunia le ava malosi, aloese mai le malosi o le tino ma le popole.

E faapitoa le faʻaeteete e manaʻomia le pulea o le aofaʻi o tino o le ketone i faʻamalosi (fomaʻi), faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻamaʻi), faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaina o le myocardial, faʻaleagaina, faʻalavelave faʻapipiʻi, ma le taimi o le maʻitaga.

Afai e te le fesiligia se fomai i le taimi ma e le o faia le togafitiga talafeagai, o le faamai e taufaamatau i se pa, i se faaopoopoga, e mafai ona tupu se taunuuga matautia. O togafitiga faʻaonapo nei ao laʻitiiti ua faʻaititia le pasene o maliu e aʻafia ma le ketoacidosis. I le matua, o loʻo iai pea le lamatiaga, o lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa e amata i le taimi, e faʻaumatia le mafuaʻaga ma faʻamaoniga.

I le fale, o le le lava o le inisalini e mafai ona totogi mo le faʻaaogaina o meainu suamalie (lauti ma le 3 sipuni tele o suka poʻo le meli, sua suamalie suamalie).

Tuua Lau Faamatalaga