Tusa 2 maʻisuka toto toto

E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o laina toto toto mai le 3.3 i le 5.5 iunite. E saʻo lava, i le maʻisuka ma se tagata soifua maloloina, o le a le eseese ia faailoga o le suka, o le mea lea, o le maʻisuka, o le mataʻituina pea o le maʻisuka.

A uma ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e faʻatupulaʻia, ma o le mea masani lenei. Ona o le taimi e tali mai ai le pancreas, o le gaosiga faaopoopo o le inisalini e faia, ma o le taunuuga o le glycemia e faʻapitoa.

I maʻi, o le gaioiga o le pancreas e faʻavaivaia, o se taunuuga o le le maua o le insulin (DM 2) poʻo le hormone e le maua uma (o le tulaga e masani lava mo le DM 1).

Seʻi tatou suʻeina le a le toto o le suka mo le maʻisuka ituaiga 2? Faʻafefea ona tausia i le tulaga manaomia, ma o le a se mea e fesoasoani e faʻamautuina ai i totonu o tapulaa talafeagai?

Maʻisuka Mellitus: Faʻailoga

A o leʻi sailia poʻo le a le suka e tatau ona i ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga tumau. I le maʻisuka ituaiga 1, o aʻafiaga leaga e vave ona alualu i luma, o faailoga e faʻapupulaina saʻo i totonu o nai aso, o loʻo faʻaalia e le mamafa.

E masani lava ona le malamalama le tagata maʻi i mea o loʻo tupu i lona tino, o le mea lea e sili atu ona leaga ai le ata i le maʻi o le maʻisuka (leai se mafaufau), ua maeʻa le maʻi i le falemaʻi, lea latou te maua ai le maʻi.

O le DM 1 o loʻo maua i tamaiti, talavou ma tupulaga talavou, o le matutua o tagata gasegase ua oʻo i le 30 tausaga. Faʻaaliga faʻapitoa:

  • O le fiainu lava. O le tagata gasegase e mafai ona inu i le 5 lita o le vai i le aso, ao le malosi o le fiainu o loʻo malosi pea.
  • O se manogi faapitoa mai le vavagana o le tautala (manogi pei o le acetone).
  • Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa.
  • O se faʻaopoopoga o le mamafa o le urine i aso taitasi e masani ona faʻaogaina ma faʻamalosi ai urination, aemaise i le po.
  • E le faʻamalolo manuʻa mo se taimi uumi.
  • Paʻu o le paʻu, o le faʻapupula o maʻi.

O le maʻi o le ituaiga muamua e iloa 15-30 aso talu ona mavae ni maʻi viral (rubella, flu, etc.) poʻo se tulaga ogaoga faigata. Ina ia faʻamautinoaina le maualuga o le suka o le toto i le talaaga o le maʻi endocrine, e fautuaina le tagata maʻi e taitaia le inisalini.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e amata lemu ile lua pe sili atu tausaga. E masani lava ona maua i maʻi e sili atu i le 40 tausaga. E masani ona lagona e le tagata le vaivai ma le le fiafia, o ona manua ma le le mautonu e le toe malolo mo se taimi umi, ua faaletonu le vaai vaaia, ua iloa le mafaufau le mafaufau.

  1. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela, soʻo se manua e le faʻamalolo mo se taimi umi.
  2. Maʻeu fia feinu - e oo i le 5 lita i le aso.
  3. Faʻasolosolo faifaipea ma faʻaaogaina, e aofia ai le po.
  4. I fafine, o loʻo i ai le veveve, lea e faigata ona togafitia i fualaau.
  5. O le taimi tuai e faʻaalia i le paʻu o le mamafa, aʻo tumau pea le taumafa.

Afai e matauina le togafitiga faʻataʻitaʻi, o le le amanaʻiaina o le tulaga o le a oʻo atu ai i lona faʻaleagaina, o se taunuuga o le tele o faʻafitauli o faʻamaʻi pipisi o le a faʻaalia i le taimi muamua.

O le maualuga maualuga o le glycemia e mafua ai le le iloa o le vaaiga vaaia ma le tauaso atoa, o le taʻavale, fatu fatuga, fatuga o fatuga ma isi aʻafiaga.

Mafuaʻaga o le ituaiga 2 Tisuka

O le mamafa o tagata e faigofie ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma fuainumera mai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le mamafa o tamaiti e fa taimi sili atu ona lamatia ai le atiaeina o lenei maʻi nai lo a latou uo ma le mamafa masani.
I le faaopoopo atu i le oona, e lima mea sili e mafai ona faaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2:

  • leai se faʻamalositino - leai se faʻamalositino. O suiga o olaga e fesuisuiaʻi i se faiga faiva o le taotoga. O le gasegase e faagesegese foi. Glucose, lea e sau ma meaai, e le lelei le gauaiina e maso ma faʻaputuina i totonu o le toto,
  • sili atu taumafa kalori e tau atu i le tele o meaʻai,
  • meaai e sili atu ona maualuga i le suka suamalie, e oso i totonu o le mafuli i totonu o le toto e tau atu i gaioiga e pei o le inisalini,
  • afaina o le endocrine (pancreatitis, faʻasalaga ma le thyroid, gaʻo pancreatic),
  • faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, herpes, hepatitis), faʻafitauli e mafai ona faʻaalia e le maʻisuka i tagata e matitiva leaga.

Soʻo se tasi o nei mafuaʻaga e mafua ai ona faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo, lea e faʻavae i luga o le tui o le insulin.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e le o faaalia mai e manino lava e pei o le muamua. I lenei tulaga, o lona siama e faigata tele. O tagata ei ai lenei faʻamautinoaga e ono le maua ni faʻaaliga o le maʻi, talu ai o se soifua maloloina lelei e faʻasalalau ai le gasegase o tui o le tino i le inisalini.
I mataupu masani, ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • susu ma le fiainu,
  • faateleina le 'ai, lea e faigata ona tineia e tusa lava pe a maeʻa ona' ai,
  • e masani ona faia i le aso ma le faateleina o le volumine o elemene gaosi i le aso - e tusa ma le tolu lita,
  • leai se mafuaʻaga vaivai e le aunoa e aunoa ma le faʻamalositino,
  • Nebula i mata
  • ulu matua.

O nei faailoga uma e taʻu mai ai le mafuaaga autu o le maʻi - o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto.
Ae o le le mautonu o le maʻisuka ituaiga 2 o lona uiga o ona faailoga masani e ono le toe aliali mai mo se taimi umi, pe na o nisi foi o le a aliali mai.
O faʻamatalaga faapitoa o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • leai se afaina o mea manogi i vaega eseese o le paʻu,
  • tingling tamatamailima.

Ae e le o taimi uma latou te aliali mai ae le o faʻatasi uma, o lea latou te le faia ai se faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi.
E le mafai ai ona masalomia le maʻi e aunoa ma suesuega suʻesuʻe.

Faʻamatalaga o le maʻi

Ina ia iloa le faʻamaʻi, e tatau ona pasia se faʻalavelave o suʻega:

  • Glucose toleni test
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc.

Glucose ma le hemoglobin glycated e fesoʻotaʻi. E leai se faʻasalaga tuusaʻo o fuainumera patino, ae o loʻo i ai le faʻalagolago o le tasi i le lona lua.
O le hemoglobin glycated o se vaega o le hemoglobin. O le faateleina i le suka o le toto e mafua ai le faateleina o le hemoglobin glycated. Ae o le auʻiliʻiliga mo ia ituaiga hemoglobin o loʻo faʻamaonia ai le mea moni o aʻafiaga i fafo e le afaina ai le iuga:

  • faʻaogaina o mea faʻanatura
  • faʻamaʻi viral
  • 'ai
  • tulaga faigata.

Ona o lenei mea, o le faʻamalamalamaga o taunuuga e faigofie. O le suʻesuʻega e le faʻalagolago i mea sese.

O le faailoga o le hemoglobin glycated o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o le tolu masina talu ai. O le mea moni, o le natura o lenei faʻaalia o le faʻavaeina i totonu o le toto o vaega e le o le enzymatic o le glucose ma le hemoglobin o sela mūmū mūmū, lea e tausisia ai se tulaga malulu mo le silia ma le selau aso. E tele ni hemoglobins glycated. Mo suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2, o le HbA1c o loʻo suʻesuʻeina. E manumalo i le faʻamaoni i isi ma sili atu ona manino le fetaui lelei ma le natura o le kosi o le maʻi.

O le suʻega ole toleniga o le glucose e aofia ai ni faʻafitauli toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma lalo o le mamafa o le kulukose.
O le pa muamua o loʻo faia i luga o se manava gaogao. Ma le isi, o le tagata maʻi na tuʻuina atu 200 ml o le vai ma le 75 kalama o le kulukose o loʻo malepelepe. A maeʻa lenei mea, e tele nisi faʻataʻitaʻiga toto e faia ile vaeluaga o le itula. Mo suʻega taʻitasi, ua fuafuaina le maualuga o le kulukose.

Faʻamatalaina o Suʻesuʻega Laboratory

Faʻamatalaga o le faʻamaonia o le onosai glucose toleniga o suʻega:

Glucose o le totoFaailoga sikeri
e oo i le 6.1 mmol / lNorm
6.2-6.9 mmol / LPreditebetes
sili atu nai lo le 7.0 mmol / lO le maʻisuka na maua i faʻataʻitaʻiga sosoo e lua faʻatasi ai ma ia faailoilo

Faʻamatalaina o iuga o le suʻega toleniga o le kulukose i le maeʻa ai o se fofo o le kulukose:

Glucose o le totoFaailoga sikeri
e oʻo atu i le 7.8 mmol / lNorm
7.9-11 mmol / LGlucose toleniga faafitauli (prediabetes)
maualuga atu i le 11 mmol / lO le maʻi suka

O se suʻesuʻega o le HbA1c o loʻo faʻaalia ai se ituaiga lona lua o le maʻisuka. O le toto na maua mai se maʻi o loʻo suʻesuʻeina mo le tele o le hemoglobin e fusifusia i kulukose. O le faʻamatalaga o faʻamaumauga o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le laulau faʻatulagaina:

Tulaga o le hemoglobin glycatedFaailoga sikeri
e oʻo i le 5.7%Norm
5,7-6,4%Preditebetes
6.5% ma le maualugaItuaiga 2 maʻisuka

Iloiloina o le toto suka i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i sini taʻitasi na faia e lau fomaʻi.
O le mea lelei, e tatau i tagata gasegase ona taumafai mo faailoga masani o se tagata soifua maloloina. Ae o le tele lava o nei fuainumera e le mafai ona ausia ma o lea o sini ua faatulagaina, o le tulitulimatagauina ma o mea e ausia o le a avea o se manuia i togafitiga.

E leai ni fuainumera lautele mo sini taʻitasi o le toto. O loʻo tuʻuina atu i latou i le amanaʻiaina o faʻailoga autu e fa:

  • onosai tausaga
  • le umi o le maʻi
  • fesoʻotaʻiga faʻatasi
  • aʻafiaga faʻapitoa.

Ina ia faʻaalia faataitaiga o sini taʻitasi mo le suka o le toto, tatou te tuʻuina atu i latou i le laulau. E amata, anapogi le toto toto (aʻo leʻi 'aʻai):

Taumafa o le hemoglobin glycatedSuʻe tasi taʻiala mo le kulukose toto aʻo leʻi 'ai
itiiti ifo i le 6.5%itiiti ifo i le 6.5 mmol / l
itiiti ifo i le 7.0%itiiti ifo i le 7.0 mmol / l
itiiti ifo i le 7.5%itiiti ifo i le 7.5 mmol / l
itiiti ifo i le 8.0%itiiti ifo i le 8.0 mmol / l

Ma faʻatusatusa sini a le tagata lava ia mo le suka toto pe a uma ona 'ai:

Taumafa o le hemoglobin glycatedSuʻe tasi taʻiala mo le kulukose toto aʻo leʻi 'ai
itiiti ifo i le 6.5%itiiti ifo i le 8.0 mmol / l
itiiti ifo i le 7.0%itiiti ifo i le 9.0 mmol / l
itiiti ifo i le 7.5%itiiti ifo i le 10.0 mmol / l
itiiti ifo i le 8.0%itiiti ifo i le 11.0 mmol / l

E ese lava, e tatau ona e mafaufau i tulaga maualuga o le suka toto i tagata matutua. I le mavae ai o le 60 tausaga, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona sili atu le maualuga nai lo tupulaga laiti ma matutua. O faʻamatalaga manino o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e le o faʻamatalaina, ae ua faʻaaogaina e fomaʻi faailo o faʻamatalaga:

TausagaFaʻaauau le anapogi toto toto
61-90 tausaga4.1-6.2 mmol / L
91 tausaga ma luga atu4.5-6.9 mmol / L

A maeʻa ona 'aʻai, o le maualuga o kulūkose masani i luga o tagata matutua e tulaʻi foi. O le suʻeina o le toto i le itula pe a uma le 'ai e mafai ona faʻaalia le maualuga o le suka i le 6.2-7.7 mmol / L, o se faailoga masani mo se tagata e sili atu i le 60 tausaga.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi ia sini taʻitasi e sili atu le maualuga nai lo tamaiti matutua. Faatasi ai ma le auala lava lea e tasi o togafitiga, o le eseesega e mafai ona 1 mmol / L.

Ua saunia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi se laulau aotelega mo sini taitasi mo le HbA1c. E aʻafia ai tausaga o le maʻi ma le i ai / leai o ni faʻafitauli. E pei o lenei:

Faʻaiʻuga / TausagaTalavouTeleMatua
Leai ni faʻafitauli-->

Mo tagata gasegase e sili atu i le 30-40 tausaga le umi o le soifuaga o le olaga ma e leai ni mea e sili atu ona leaga ile ituaiga o gasegase o le cardiovascular system, o le tagata mo le hemoglobin glycini e tatau ona seti i le lautele o le 6.5-7.0%. I tagata soifua maloloina, o nei faailo o loʻo taulaʻi, ma i tagata gasegase e maualalo ifo nai lo le maʻisuka. O a latou faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le lelei o togafitiga ma le alualu i luma i le taofi o le faʻamaʻi.

O sikola taʻitoʻatasi i le va o le 7.0-7.5% mo le HbA1c o loʻo faʻatutuina e ni tagata gasegase tutoʻatasi tutoatasi ma faʻamaʻi faʻasalaga i le ituaiga o maʻi cardiovascular. E i ai le faʻamoemoe o le ola i luga atu o le sefulu tausaga.

Mo tagata gasegase e iai le soifuaga ile 5-10 tausaga, mo tagata matutua e le lelei le pulea o latou lava tino ma faafitauli ma le lava o iloiloga o latou tulaga soifua maloloina, o sini taitasi mo lenei faailoga e ono i ai i le 7.5-8.0%, faatasi ai ma faigata matuia ma le faigata. e oʻo atu i le 8.5%.

Mo le vaega mulimuli ma le soifuaga o le ola mo le 1 tausaga, e le setiina se sini patino. O le hemoglobin glycated mo i latou e le o se faailoga iloga, ma e le afaina ai le lelei o le olaga.
O le isi mea e aʻafia ai le tele o le sini a le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le tulaga lamatia lea o le atiaʻe o le hypoglycemia. O lona uiga o le toto maualuga o le suka, lea, e le itiiti ifo nai lo le suka maualuga, e afaina ai le soifua maloloina.

O le hypoglycemia e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli o le soifua maloloina ma o le mea lea o seti taʻitoʻatasi o loʻo tuʻuina atu i nisi o le vevela. E masani ona faʻaaogaina i togafitiga o le inisalini, talu ai o le inisalini e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai le kulūkose. Ina ia taofia le atinaʻeina o le hypoglycemia, o le sini e masani lava e le o se faailoga masani mo se tagata soifua maloloina i le 6.0-6.5 mmol / l o le toto suka, ae o le lautele e 6.5-7.0 mmol / l. O lenei mea e laveaʻi ai le taimi e faʻafoʻi ai pe a pa'ū le kulūkose i le togafitiga talafeagai.

Vaʻaia le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka

O le falemaʻi ma tekonolosi faʻapitoa e ofoina atu le atoatoa ma le faigofie o masini mo le siakiina e le tagata lava ia o le maualuga o le toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka - glucometers. I le tele latou te le sili atu nai lo se telefoni feʻaveaʻi ma e avanoa mo le faʻaaogaina e toetoe o tagata uma.

O vaega o suʻega ua faʻaofiina i totonu o le mita, lea e faia ai se toto faataitai ma pe a mavae ni nai sefulu sekone, o le iuga e faʻaalia i luga o le lau.
O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina e le aunoa. O le tele o suʻesuʻega e faʻasalalau, ae ono fesuisuiai e fuafua i fautuaga a le fomaʻi.
O le autu autu lea e aafia ai le taimi o le fuaina o le toto toto o le ituaiga o togafitiga. O faʻatonuga a le tagata lava ia e tuʻuina atu i le laulau:

Ituaiga o togafitigaLe tele o le siakiina o le toto toto
Taumafa i meaʻaiFaatasi i le vaiaso ma le faataapeina i le taimi o le aso.
O loʻo faʻafefiloi insulin i mea umaFaalua i le aso ma se taimi e salalau ma auʻiliʻiliga i luga o faʻamatalaga faʻapitoa i le vaiaso.
Basalisi insulin poʻo le faʻaoga o le hypoglycemic oralFaatasi i le aso ma se taimi e salalau ma auʻiliʻiliga i luga o faʻamatalaga faʻapitoa i le vaiaso.
Malosiaga malosi o le inisaliniFa fa i le aso.

Fetuunaiga o sini taʻitasi

E ono masina e tuʻuina atu e ausia ai sini a le tagata lava ia e tusa ai ma le hemoglobin glycated. Mo se vaitaimi faapena, o le togafitiga faʻasolo e tatau ona tuʻuina atu ai le aoga talafeagai. O le numera o le hemoglobin glycated e fuaina i le tolu masina ma a maeʻa le ono masina o le a iloiloina le taunuʻuga. E lua filifiliga mo le atinaʻeina o mea na tutupu:

  • ua ausia se sini a le tagata lava ia, o le maualuga o le hemoglobin glycated ua faaitiitia e le 0.5% pe sili atu - ua faalauteleina togafitiga filifilia,
  • ua le ausia le sini a le tagata lava ia, o le maualuga o le hemoglobin glycated e le suia pe faaitiitia e itiiti ifo i le 0.5% - ua faaleleia le togafitiga, o fualaau faaopoopo ua faatonuina e fetaui le tasi i le isi.

O le isi iloiloga o le aoga o togafitiga e toe faia pe a mavae le ono masina. O loʻo tumau pea ia tuʻutuʻuga.

Tulaga maualuga o le suka suka

E pei ona e iloa, o le toto sugar muamua aʻo leʻi 'ai e mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L, pe'ā uma ona' ai - 7.8 mmol / L. O le mea lea, mo se tagata soifua maloloina, o soʻo se faailoilo o le kulukose toto i luga atu o le 7.8 ma lalo ifo o le 2.8 mmol / l ua uma ona manatu mamafa ma mafai ona mafua ai le le mafai ona faʻaalia i le tino.

Ae ui i lea, i le maʻisuka, o le avanoa mo le tuputupu aʻe o le suka toto e lautele ma e tele lava ina faalagolago i le ogaoga o le maʻi ma isi uiga patino o le maʻi. Ae e tusa ai ma le tele o endocrinologists, o se faailo o le kulukose i totonu o le tino latalata i le 10 mmol / L e taua tele mo le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma o lona soona sili e le manaomia.

Afai o le maualuga o le suka o le maʻisuka e sili atu i le masani ma maualuga i luga atu o le 10 mmol / l, ona lamatia lea o ia i le atinaʻeina o le hyperglycemia, o se tulaga matautia tele.O le maualuga o le kullukose e 13 i le 17 mmol / l ua i ai se lamatiaga i le soifua o le tagata maʻi, aua e mafua ai le faateleina o le maualuga o le toto o le acetone ma le atinaʻe o ketoacidosis.

O lenei tulaga e galue malosi i luga o le fatu ma fatuga o le maʻi, ma e taʻitaʻia ai i lona vave faʻalalauina. E mafai ona e fuafuaina le maualuga o le acetone e ala i le manogi o le sosolo mai le gutu pe o ona mea i totonu o le urine e faʻaaoga ai fasi faʻataʻitaʻi, lea ua faʻatau nei i le tele o falemaʻi.

Fua faʻatatau o le suka toto lea e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe ni faʻalavelave matuia:

  1. Mai le 10 mmol / l - hyperglycemia,
  2. Mai le 13 mmol / l - precoma,
  3. Mai le 15 mmol / l - hyperglycemic coma,
  4. Mai le 28 mmol / l - ketoacidotic coma,
  5. Mai le 55 mmol / l - popo o le hyperosmola.

Suauu mate

O tagata maʻi uma o le maʻisuka ei ai a latou lava maualuga o le toto suka. I nisi o gasegase, o le atinaʻeina o le hyperglycemia ua amata i le 11-12 mmol / L, i isi, o faailoga muamua o lenei tulaga e matauina pe a maeʻa le 17 mmol / L. O le mea lea, i vailaau faʻasoifua maloloina e leai se mea e tasi e tasi, mo le maʻisuka uma, le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o le malosi o le maʻi e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le tino, ae faʻapea foʻi le ituaiga o suka suka. Ma o le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 1 e fesoasoani i le vave televave o le maualuga o le acetone i le toto ma le atinaʻe o le ketoacidosis.

I tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga maualuga o le suka e le mafua ai se faateleina tele o le acetone, ae e mafua ai le le lava o le tino, lea e matua faigata lava ona taofi.

Afai o le maualuga o le suka i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maualuga lona maualuga i le 28-30 mmol / l, ona tupu lea i luga o se tasi o faafitauli ogaoga o le maʻisuka - ketoacidotic coma. I lenei kulukose, 1 teaspoon o le suka o loʻo i ai i le 1 lita o le toto o le tagata maʻi.

E masani lava o aʻafiaga o se faʻamaʻi pipisi talu ai nei, manuaga matuia poʻo taotoga, lea e faʻavaivaia atili ai le tino o le tagata maʻi, e oʻo atu ai i lenei tulaga.

E le gata i lea, o le ketoacidotic coma e mafai ona mafua ona o le le lava o le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, ma se fualaau le saʻo o le vailaau faʻasaina pe afai foi na misi le taimi o le inisiua. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o lenei tulaga atonu o le faʻaaogaina o le ava malosi.

O le Ketoacidotic coma o loʻo faʻaalia i se atinaʻe faifai malie, lea e mafai ona faia mai le tele o itula i ni nai aso. O faʻamatalaga nei o loʻo aʻafia ai lenei tulaga:

  • Faʻaauau ma faʻamalosi urination e oo atu i le 3 lita. i le aso. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo taumafai le tino e faʻasaʻo le tele o le acetone pe a mafai mai le urine,
  • Tele le galala. Ona o le tele o le urination, o le maʻi ua vave ona leiloa le vai,
  • Laʻau maualuga maualuga o tino o le ketone. Ona o le le lava o le inisalini, o le glucose ua faamutaina le gauaiina e le tino, lea na mafua ai ona gaosia gaʻo mo le malosi. O-oloa o lenei faagasologa o tino o le ketone ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto,
  • Le lava le malosi, moe,
  • Gasegase o le maʻisuka, vomia,
  • Paʻu vevela vevela, e mafua mai i le mea e mafai ona paʻu ma paʻu,
  • O le gutu gutu, o le maualuga o le viscosity pala, o le tiga i mata ona o le leai o ni loimata,
  • Tautala mai manogi o le acetone mai le gutu,
  • Loto malosi, manava manava, lea e aliali mai ona o le leai o se okesene.

Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaauau ona faateleina, o le tagata maʻi o le a atiina ae le tulaga sili ona ogaoga ma matautia o le faʻalavelave i le maʻisuka maualuga - hyperosmola coma.

E faʻaalia mai lava ia i ni faʻamaoniga ogaoga:

I mataupu ogaoga:

  • O toto i totonu o veins,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Pancreatitis

A aunoa ma se taimi talafeagai e togafitia ai togafitiga faafomaʻi, o se hyperosmola coma e masani ona oʻo atu i le oti. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o lenei faʻalavelave, o le falemaʻi vave o le maʻi ile falemaʻi e manaʻomia.

Togafitiga o le hyperosmola coma e naʻo tulaga o le toe faʻaolaina e faia.

O le mea sili ona taua i le togafitiga o le hyperglycemia o lona puipuiga. Aua nei aumaia le suka toto i tulaga ogaoga. Afai ei ai se maʻi suka, e le tatau ona galo ia te ia ma siaki le kulūkose ile taimi.

Faʻaauau pea le maualuga o le suka o le toto, tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le ola mo le tele o tausaga, e le mafai ona feagai ma faʻafitauli ogaoga o lenei maʻi.

Talu ai o le gasea, vomiting, ma le manava o loʻo i ai nisi o faailoga o le hyperglycemia, o le toʻatele e ave i ai mo mea taumafa, lea e tumu i aʻafiaga ogaoga.

E tāua tele le manatuaina pe a iai ni uiga faʻaalia i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, atonu o le mea sese e le o se faʻamaʻi o le tino, ae o le maualuga maualuga o le suka o le toto. Ina ia fesoasoani i le tagata maʻi, e manaʻomia le inisalini tui i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia lelei le feutagaʻi ma faailoga o le hyperglycemia, e tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻo e fuafua tutoatasi le fua saʻo o le insulin. Ina ia faia lenei mea, ia manatua le faiga faigofie lenei:

  • Afai o le maualuga o le suka i le suka o le 11-12.5 mmol / l, ona tatau lea ona faaopoopo se isi vaega i le masani o le inisalini,
  • Afai e sili atu i le 13 mmol / l le glucose o loʻo i ai, ma o le manogi o le acetone o loʻo i ai i le manava o le maʻi, ona tatau lea ona faaopoopo le 2 iunite i le inisalini.

Afai o le kulūkose e laʻititi tele pe a uma le inisalini o le inisalini, e tatau ona vave faʻaaogaina gaʻo vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, inu vai fualaau poʻo le lauti ma le suka.

O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le tagata maʻi mai le matelaina o le matelaina, o lona uiga, o se tulaga peʻa amata ona faateleina le maualuga o tino o le ketone i le toto, ae o le kulūkose e tumau pea le maualalo.

Toa maualalo

I vailaau, o le hypoglycemia ua manatu o se faaitiitia o le toto i lalo ifo o le maualuga o le 2.8 mmol / L. Ae peitai, o lenei faʻamatalaga e moni na o tagata ola maloloina.

I le tulaga o le hyperglycemia, o tagata maʻi uma e maua i le maʻisuka ei ai lana lava vaega maualalo mo le suka o le toto, a maeʻa ona amata ona atiaʻe le hyperglycemia. E masani lava e sili atu le maualuga nai lo tagata soifua maloloina. O le 2.8 mmol / L faʻamaumauga e le na o le faitioina, ae o le oti mo le tele o le maʻisuka.

Ina ia fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto lea e mafai ona amata ai le hyperglycemia i se tagata maʻi, e tatau ona toesea mai le 0.6 i le 1.1 mmol / l mai le tulaga o le tagata lava ia - o le a avea ma faailoga taua.

I le tele o tagata gasegase, o le maualuga o le suka i le maualuga e tusa ma le 4-7 mmol / L i luga o se manava gaogao ma pe a ma le 10 mmol / L pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, i tagata e le maua le maʻisuka, e le sili atu i le faailoga o le 6.5 mmol / L.

E lua mafuaʻaga autu e mafai ona mafua ai le hypoglycemia i le maʻisuka maʻi:

  • Toto tele o inisalini
  • Aveina o fualaau faasaina e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

O lenei faʻalavelave e aʻafia uma ai gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E masani lava ona faʻaalia e ia lava i tamaiti, e aofia ai i le po. Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le faʻatusatusa saʻo o le mamafa o le inisalini i aso taitasi ma taumafai ia aua nei sili atu.

O le hypoglycemia e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  1. Lalagaina o le paʻu,
  2. Faateleina le vevela,
  3. Teteʻata i le tino atoa
  4. Loto o le fatu
  5. Tele le fiaaai
  6. O le leiloa o le mafaufau, le mafai ona taulaʻi,
  7. Naua, vili,
  8. O le atuatuvale, amioga sauā.

I se tulaga sili atu ona ogaoga, o matau nei e matauina:

  • Tele vaivai
  • Faʻavalea i le maʻisuka, tiga i le ulu,
  • O le atuatuvale, o se lagona le mafaamatalaina o le fefe,
  • Tautalaga tautala
  • Vaʻai matala, faalua vaaiga
  • Le mautonu, le mafai ona mafaufau lelei,
  • Le faʻaaogaina o le faʻamaopoopoina o le tino, faʻaleagaina o le tino,
  • O le le mafaia ona faʻatautaia masani i le avanoa,
  • Fusi i vae ma lima.

O lenei tulaga e le mafai ona le amanaiaina, talu ai o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e matautia foi mo le maʻi, e maualuga foi. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, o le tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o le le iloa o le maʻi ma pa'ū atu i se tino o le hypoglycemic.

O lenei faʻalavelave e manaʻomia vave ile falemai falemaʻi o le tagata maʻi ile falemaʻi. Togafitiga o le hypoglycemic coma e faia i le faaaogaina o fualaau faasaina, e aofia ai glucocorticosteroids, lea e vave ona faateleina le maualuga o le kulukose i le tino.

Faʻasalaga le togafitiga o le hypoglycemia, e ono afaina ai le faiʻai ma mafua ai le le atoatoa. E mafua ona o le glucose e na o le pau lea o meaai mo potu faiʻai. O le mea lea, faatasi ai ma lona paʻu mataʻutia, latou te amata ona fiaaai, lea e tau atu i lo latou vave vave oti.

O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina a latou maualuga o le suka i le tele e mafai ai ina ia le misia se pa'ū tele po o le faateleina. O le vitio i lenei tusiga o le a tilotilo i le maualuga o le suka o le toto.

Tulaga masani ma faʻaesea i suʻega toto mo le suka

I totonu o se tino maloloina, o le pancreas e faʻapipiʻiina atoa le inisalini, ma o loʻo faʻaaogaina e sela fua. O le aofai o kulukose e maua mai i meaai na maua e aofia ai le tau o le malosi o se tagata. O le maualuga o le suka e fesootaʻi i le homeostasis (o le tumau o le siosiomaga i totonu o le tino) e tumau pea le mausali. O le toto sampling mo le auiliiliga o le kulukose e faia mai se tamatamailima pe mai se vein. O faʻatatauga e maua e mafai ona faʻaititia (o le maualuga o le toto o le toto na faʻaititia e le 12%). E manatu lenei mea e masani ma e faʻaaogaina pe a faʻatusatusa i fua faʻatatau.

O fua faatapulaa o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga, o fuainumera avega o le masani, e le tatau ona sili atu i le tuaoi o le 5.5 mmol / l (millimol i le lita o se iunite o le fua o le suka). O le toto e faʻaaogaina i luga o se manava gaogao, talu ai o soʻo se meaai e ulu atu i le tino e suia ai le kulūkose i luga. O le toto e sili ona lelei mo le suka pe a uma ona 'ai e 7.7 mmol / L.

Faʻasalaga ese mai tulaga faʻamaufaʻailoga i le itu o le siʻitia (e ala i le 1 mmol / l) e faʻatagaina:

  • i tagata oe na sopoia le onosefulu tausaga le maualuga, lea e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o le matua o le senituri o sela i le inisalini,
  • i tamaitai i le vaitaimi o le soifuaga, ona o suiga i le tulaga o hormonal.

O le suka o le toto mo le maʻisuka ituaiga 2 i lalo o tuutuuga o le taui lelei o le ▲ 6.7 mmol / L i le manava le aoga. Glycemia pe'ā uma ona 'ai e faatagaina i le 8.9 mmol / L. Ole tau o le kulukose ma se taui lelei mo le faamai o: ≤ 7.8 mmol / L i luga o se manava gaogao, e oo i le 10.0 mmol / L - pe a uma meaai. Ole tau le maua ile maʻisuka ua faamauina ile fua ole sili atu i le 7.8 mmol / L i luga o se manava gaogao ma sili atu i le 10.0 mmol / L pe a uma ona 'ai.

Glucose toleniga suʻega

I le siama o le maʻisuka, o le GTT (glucose tolerance test) e faia ina ia iloa ai le lagona o sela i le kulukose. O suʻega e aofia ai i le samasama o le toto mai se maʻi. Muamua - i luga o se manava gaogao, lona lua - lua itula i le maea ai o le fofo o le kulukose. I le iloiloga o tulaga maua mai, o loʻo iloa ai se setete o le vailaʻau poʻo le maʻisuka ua maua.

O le faʻasalaga o le faapalepale o le kulukose o loʻo faʻasolosolo, pe a le o lea - o se laina laina laina. Faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa, o vailaʻau faʻasolosolo e mafai ona toe fetuutuunai, o loʻo maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

Le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbA1C) i totonu o le toto

Glycated (glycosylated) hemoglobin i le faagasologa o le glucose faaopoopo i le polotini o le toto mumu (hemoglobin) i le taimi o le le o le enzymatic glycosylation (e aunoa ma le auai i enzymes). Talu ai ona o le hemoglobin e le suia le fausaga mo le 120 aso, o le auʻiliʻiliga o le HbA1C e mafai ai ona tatou iloiloina le lelei o le gaʻo gaʻo i le toe mafaufau (mo le tolu masina). O faʻafitauli o le hemoglobin glyc ua suia ma le matua. I tagata matutua, o faailoilo o:

Tulafono FaatonutonuFaʻamaumauga faʻatauTupe le taliaina
e oʻo atu i le 40 tausaga⩽ 6,5%e oʻo atu i le 7%>7.0%
40+⩽ 7%e oʻo atu i le 7.5%> 7,5%
65+⩽ 7,5%e oʻo atu i le 8%>8.0%.

Mo le maʻisuka, o le totogia o le hemoglobin glycosylated o se tasi lea o metotia o le togafitiga o faamaʻi. I le faʻaaogaina o le maualuga o HbA1C, o le tikeri o le lamatiaga o faʻafitauli ua fuafuaina, o le a faʻataunuʻuina taunuuga o togafitiga faʻatulagaina. O le suka mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le vavaeina o faailoga e fetaui ma tulaga masani ma le le masani ai o hemoglobin glyc.

Suauu totoI luga o se manava gaogaoA maeʻa ona 'aiHba1c
lelei4.4 - 6.1 mmol / L6.2 - 7.8 mmol / L> 7,5%
faatagaina6.2 - 7.8 mmol / L8.9 - 10.0 mmol / L> 9%
lē faamalieinasili atu nai lo le 7.8sili atu ma le 10> 9%

Le mafutaga i le va o le kulukose, cholesterol ma le mamafa o le tino

O le maʻisuka ituaiga 2 e toetoe lava o taimi uma e mulimuli ai i le manuʻa, toto maualuga ma le hypercholesterolemia. Aʻo faia le suʻega o le toto i le maʻisuka, o le maualuga o le cholesterol e faʻatatau, faatasi ai ma le vavalalata tatau ile va o le lipotropics o le maualalo ("bad cholesterol") ma lipotropics maualuga ("lelei cholesterol"). E suia foi le BMI (numera o le tino) ma le toto (toto toto).

Faʻatasi ai ma se taui lelei o le maʻi, o le mamafa o le mamafa o loʻo tumau, e fetaui ma le tuputupu aʻe, ma e sili atu nai lo le fua o le mamafa o le toto. O le leaga (leaga) taui o le taunuʻuga masani o le faʻamaʻi o le maʻisuka, togafitiga le saʻo (ole fua o le suka ma le fua o le suka), ma le maʻisuka ile le tausia o le galuega ma le malologa. I le maualuga o le glycemia, o le mafaufau-lagona lagona o le maʻisuka ua atagia. O le faʻalavelave (faʻavaivai pea le mafaufau) e mafua ai le faateleina o le kulukose i le toto.

Vaega 2 o le maʻisuka ma le suka

I tagata e maua i le maʻisuka, o fua o le suka latou te fuafuaina le tulaga o le ogaoga o le maʻi:

  • Taumafa (uluai) laasaga. O le faʻaaogaina o mea tau tupe e maua ai le faʻafesoʻotaʻi lelei i le faʻaauau pea togafitiga. E mafai ona faʻasalalau le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto e ala i togafitiga faʻasolosolo ma sina fua o vailaau oona (hypoglycemic). O aʻafiaga o faʻalavelave faʻaleagaga.
  • Taaloga (laʻititi) tulaga. O se paʻu vaivai e galue i le tapulaʻa, e tulaʻi mai faafitauli pe a totogi mo le glycemia. O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i se togafitiga tumau faʻatasi ma vailaʻau faʻamaina oona ma faʻamaʻi faʻatasi ma se taumafa malosi. O loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le atiaʻeina o faʻafitauli faigata (angiopathy).
  • Taumafaiga (faʻasalaga mulimuli). O le pancreas e taofia le gaosia o le inisalini, ma e le mafai ona faʻamautuina le kulukose. O le tagata gasegase ua faatonuina le togafitiga insulin. O faʻalavelave faʻalavelave, o le aʻafiaga o se maʻi o le maʻisuka e atiaʻe.

Hyperglycemia

Hyperglycemia - o se faʻaopoopoga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se tagata e le maua i le maʻisuka e mafai ona ia atiina ae ni ituaiga se tolu o le hyperglycemia: meaʻai, pe a uma ona faʻaaogaina se tele o meaʻai gaʻo, mea faʻalagona, mafua mai i le le mautonu o le atuatuvale, lemoni, e mafua mai i le solia o gaioiga galue o le hypothalamus (vaega o le mafaufau), lauroid gland, poʻo gland. Mo le maʻisuka, o le ituaiga lona fa o le hyperglycemia o se uiga masani - tumau taimi masani.

Faailoga o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 2

O le Hyperglycemia e tele tikeri o le malosi:

  • malamalama - tulaga 6.7 - 7.8 mmol / l
  • averesi -> 8.3 mmol / l,
  • mamafa -> 11.1 mmol / l.

O se isi faʻaopoopoga o faʻamaoniga o le suka o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le muaʻi (mai le 16.5 mmol / l) - o se tulaga o le alualu i luma o faʻamaoniga ma le faʻalavelaveina o galuega a le ogatotonu o le tino (ogatotonu tutotonu).I le leai o se togafitiga faafomaʻi, o le isi laasaga o le maʻi suka (mai le 55.5 mmol / l) - o se tulaga e mafua mai i le mafaufau (leiloloa o mafaufauga), le lava o le malamalama ma mea e faʻaalia i fualaau oona. I se siama, o faʻafitauli o le manava o le tino ma le fatu ua faʻalautele. Coma o se faʻamataʻu tuusaʻo i le soifuaga o le maʻi.

Glycemic control regimen mo le maʻisuka ituaiga 2

O le fuaina o le suka toto mo le maʻisuka o se faʻatulagaga faʻatagaina, o le taimi e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi. E le gata i lea, pe a uma aʻoga ma 2 itula mulimuli ane, pe a maeʻa aʻoaʻoga tau taʻaloga poʻo isi mea mamafa, i le taimi o le polyphagia, ao faagasolo le vaitaimi o le faʻafoega o le puleaina o le maʻisuka. i le taumafa o se oloa fou - muamua ma pe a uma ona faʻaaogaina.

Ina ia puipuia le hypoglycemia, o le suka e fuaina i le po. I le faʻavavega o le laasaga o le maʻisuka ituaiga 2, ua le toe maua ai se gasegase ua gaosia e maua ai le inisalini, ma o le maʻi ua oʻo i le ituaiga insulin. I le togafitiga o le inisalini, e tele taimi e fuaina ai le suka toto i le aso.

Diabetic Diary

O le fuaina o le suka e le lava e puipuia ai le maʻi. E tatau ona faʻatumu i taimi uma le "Diabetic Diary", lea e tusi ai:

  • faailoga o le glucometer
  • taimi: taumafa, fuaina o le kulukose, ma le faʻaaogaina o fualaau oona,
  • igoa: 'ai meaʻai, meainu onā, vailaʻau na ave,
  • calories 'aina i le tautua,
  • fua o se vailaau oona,
  • maualuga ma le umi o gaoioiga faaletino (toleniga, galuega i fale, togalaau, savali, ma isi),
  • le i ai o faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau na ave e faʻaumatia ai,
  • le i ai o tulaga faigata
  • I se faaopoopoga, e talafeagai le faamaumauina o fua o le toto.

Talu ai mo se tagata maʻi ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua, o se tasi o galuega autu o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, o faʻamaumauga mamafa o loʻo tusia i totonu o le tusi faʻataʻitaʻiga i aso uma. Ole auiliiliga o le tagata lava ia e mafai ai ona e siakiina le malosi o le maʻisuka. O lea mataʻituina e manaʻomia e fuafua ai mea e aʻafia ai le le mautonu o le suka toto, le aoga o le togafitiga, o le aafiaga o le galue faaletino i le soifua manuia o le maʻisuka. A maeʻa ona suʻeina faʻamatalaga mai le "Diary of a Diabetic", pe a tatau ai, e mafai ona fetuunai le taumafataga, fualaau o fualaau faasaina, le malosi o le gaioiga faaletino. Iloilo tulaga lamatia o le atiaʻeina vave o faʻafitauli o le maʻi.

Faʻamatalaga lelei mo le maʻisuka ituaiga 2, e aofia ai togafitiga o togafitiga ma togafitiga o fualaau, o le toto sugar masani o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga nei:

  • anapogi glucose anapogi tatau ona iai i le tulaga o le 4.4 - 6.1 mmol / l,
  • o fua o fua pe a uma ona 'ai e le sili atu i le 6.2 - 7.8 mmol / l,
  • le pasene o le hemoglobin glycosylated e le sili atu ma le 7.5.

O le leai o se taui e tau atu i le atinaʻega o faʻafitauli faʻapitoa, maʻi o le maʻisuka, ma le maliu o le maʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le a le tele e tatau ona i ai le suka i le plasma toto?

O le suka mo le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona sili atu nai lo se tagata maloloina. O le amataga o le atinaʻeina o togafitiga e le afaina ai le tupu mai o oso i totonu o le tino.

Mo lenei mafuaʻaga, o faʻamaoniga o le atinaʻeina o togafitiga e le o faʻauʻuina. O le tele o taimi, o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e le o se mea tupu ma e tupu i le taimi o se suʻega masani poʻo suʻesuʻega e aʻafia ai ma isi faʻafitauli.

Faʻatasi ma le talaaga o le atinaʻeina o togafitiga o le endocrin, o le suka i le togafitiga o le ituaiga lona lua e mafai ona i ai uiga eseese ma e faalagolago i se numera tele o mea. O le tagata gasegase e manaʻomia le tausisia lelei o tulafono o taumafa lelei ma faamalositino, lea e mafai ai ona e faʻamauina le maualuga o le kulukose i le plasma toto i lalo o le vaavaaiga lelei. O lenei auala e pulea ai e mafai ai ona puipuia le atiina ae o taunuuga le lelei o le alualu i luma o maʻi.

Pe a faʻapipiʻiina lelei le tino, o le masani i le tulaga o se gasegase o le ituaiga lona lua e le ese mai tulaga taua i se tagata soifua maloloina.

Faʻasalaga lelei ile mataʻituina ma faʻamaonia lelei le faʻamaʻi, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e matua faʻaitiitia.

O le siakiina o taimi uma e manaʻomia ina ia taofia ai le faʻaitiitia o le tau aofaʻi i le 3.5 pe maualalo. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tagata gasegase i nei faailo e amata ona aliali mai faailoga o le atinaʻeina o se coma. I le leai o ni fua talafeagai e faʻatatau i le faateleina o le kulūkose, e mafai ona tupu le oti.

O le aofaiga o le suka i totonu o le toto ma se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e matamata mai i faʻataʻitaʻiga nei:

  • i luga o se manava gaogao - 3.6-6.1,
  • pe a uma ona 'ai, pe a fuaina le lua itula pe a uma le taumafataga, e le tatau ona sili atu le maualuga i le 8 mmol / l,
  • ao leʻi alu i le moega i le afiafi, o le faʻatagaina o le maualuga o carbohydrates i plasma o le taua o le 6.2-7.5 mmol / l.

Faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga i luga ole 10 tausaga, o le tagata maʻi e atiaʻe se gase hyperglycemic, lea e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo le tino e fesoʻotai ma soliga, o taunuuga e aofia i le le lelei o gaioiga o le loto ma a latou tino.

Glucose i le Va o Meaʻai

O tamaʻitaʻi ma fafine e leai ni faʻafitauli o le soifua maloloina latou te maua le fesuiaiga o le suka i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L. I le tele o tulaga, o lenei tau e taofi latalata i le 4.6.

A o le 'ai, e masani lava ona faʻalauteleina le kulūkose, o le maualuga o lenei vaega plasma i se tagata soifua maloloina e faʻaleleia i le 8.0, ae pe a mavae sina taimi o lenei tau e faʻaititia i le masani ona o le tuʻuina atu o le inisalini faaopoopo e le pancreas, lea e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e ala i le felauaiga i suauʻu e faalagolago i le insulin.

O maualuga o suka o le maʻisuka ituaiga 2 e faateleina foi pe a uma ona 'ai. Faʻasaga i tua o togafitiga, aʻo leʻi 'ai, o mea e maua i le maualuga o le 4.5-6.5 mmol i le lita e manatu ole masani. A maeʻa le 2 itula talu ona 'ai, o le suka i le tulaga lelei e le tatau ona sili atu i le 8.0, ae o mea uma i lenei vaitaimi i le itulagi o le 10.0 mmol / l e taliaina foi mo le maʻi.

I le tulaga e le sili atu le maualuga o le faasūina o le suka mo le maʻi, e mafai ona faʻaitiitia le tele o aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma foliga vaaia ma le alualu i luma o maʻi o le itu i le tino maʻi.

O ia faʻafitauli pe a oʻo ina sili atu le masani o le suka toto i le maʻisuka ituaiga 2 o:

  1. Atherosclerotic suiga i le fausaga o puipui lapopoʻa o le suauu toto.
  2. Maʻisuka vae.
  3. Neuropathy.
  4. Nifaephathy ma nisi

O fomaʻi e fuafuaina i taimi uma le fua o le suka i le maʻisuka taʻitasi. I lenei laasaga, o le matua tausaga e mafai ona i ai se aafiaga taua, ae o le aoga masani o le aofai o le kulukose e le faalagolago i luga pe o ia o se alii poʻo se tamaitai.

O le tele o taimi, o le tulaga masani o le carbohydrate i le plasma o le maʻisuka e sili atu ona maualuga pe a faʻatusatusa i se tulaga talitutusa i se tagata soifua maloloina.

Faʻalagolago i le tausaga, o le aofaiga e mafai ona fesuiaʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e pei ona taua i lalo:

  1. Mo tagata gasegase, e fautuaina le tausia o le maualuga o le glucose o le 6.5 iunite i luga o se manava gaogao ma oʻo atu i le 8.0 iunite 2 itula i le maeʻa o se taumafataga.
  2. Afai e oʻo atu le maʻisuka i le ogatotonu o le matua, o le taua o le manava o le tino e 7.0-7.5, ma le lua itula pe a uma se taumafataga e oʻo i le 10.0 mmol i le lita.
  3. I le matua, ua faatagaina tulaga maualuga atu. Aʻo le i ai taumafataga, o le maua o le 7.5-8.0 e mafai, ma a maeʻa meaʻai pe a uma le 2 itula - e oo i le 11.0 iunite.

Pe a mataʻituina le kulūkose i totonu o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o se taua taua o le eseesega i le va o le faʻasalaga i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai, e manaʻomia e le sili atu i le 3 iunite lenei eseesega.

Faailoga i le taimi o le maitaga, faʻatasi ai ma se faiga faʻaogaina o le maʻi

O le faiga o le gaioiga, o le mea moni, o se ituaiga o togafitiga o le ituaiga lona lua, o le atinaʻeina o fafine i le taimi o le maitaga. O se vaega o le faamai o le i ai lea o osofaʻi pe a uma ona 'ai faatasi ma le kulukose masani. A maeʻa ona tuʻuina atu, e leʻa faʻalavelave mea faʻaleaga.

E i ai le tele o vaega o aʻafiaga lea e mafai ai ma se tulaga maualuga o le tulaga e tupu ai le atinaʻeina o se ituaiga o togafitiga faʻapitoa i le taimi o le maitaga.

O nei vaega aʻafia e aofia ai:

  • tamaititi i se setete o maitaga,
  • fafine e mamafa tele le tino
  • maʻitaga maʻitaga o loʻo i ai se gasegase faʻataʻitaʻiga e atiaʻe se maʻi,
  • fafine o loʻo fanauina se tamaititi ma i ai le ovary polycystic,

Le faailoaina o togafitiga ma pulea le maualuga o le lagona o suauu e faalagolago i le insulin i le kulukose i le mavae ai o le 24 vaiaso o le maitaga, ua faia ai se suega faapitoa. Mo lenei mafuaʻaga, ua ave le toto paʻu i luga o se manava gaogao ma ua tuʻuina atu i se fafine se ipu malamalama ma se kulūkose. A maeʻa le 2 itula, ona faia lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua o le biomaterial mo le auiliiliga.

I se tulaga masani o le tino, o le maualuga o le manava o le tino e 5.5, ma lalo ifo i le 8.5 iunite.

E matua taua lava mo le tina ma le tamaititi, i le i ai o se faiga faʻaoga, e faatumauina ai le maualuga o le carbohydrate i se tulaga e masani ai, ma le faʻatinoina o le tino.

O faʻamoemoe sili ona lelei mo se fafine maʻitaga o:

  1. O le maualuga o le faʻatonuga i luga o se manava gaogao e 5.5.
  2. E tasi le itula talu ona 'ai - 7.7.
  3. I ni nai itula talu ona 'ai meaʻai ma aʻo le i alu e moe i le po - 6.6.

I le tulaga o le vavae ese mai i faʻasalalauga ua fautuaina, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga, faʻapea foʻi ma le faia o ni fua talafeagai e totogi ai le maualuga o meaʻai o gaʻo.

Faailoga o le hyperglycemia i le maʻisuka

O le Hyperglycemia o se tulaga e fesootaʻi ma le togafitia, faʻaalia i le faateleina o le kulukose i le plasma o le maʻi. O le tulaga faʻaleagaina e vaevaeina i ni vaega e fuafua i le ogaoga o uiga vaaia, o lona faʻaalia e faalagolago i le maualuga o le faʻatupulaia.

O le taimi faigofie e faʻaalia i se siʻitaga laʻititi i tulaga faatauaina, lea e mafai ona ese mai le 6.7 i le 8.2. O le tulaga o le agavaʻa faʻamaonia ua faailogaina i le faateleina o le anotusi i le va o le 8.3 i le 11.0. I le maualuga o le hyperglycemia, o le maualuga e oʻo i le 16.4. Preva e atiina ae pe a ausia le taua o le 16.5 mmol i le lita. O le hyperosmolar coma e atiaʻe pe a oʻo i le 55.5 mmol / L.

O le tele o fomaʻi e mafaufau i faafitauli ogaoga ma le faateleina e le o faʻamaoniga o le falemaʻi, ae o le atinaʻeina o taunuuga le lelei o le hyperinsulinemia. O le inisalini i luga o le tino e amata ona i ai se aafiaga le lelei i le galuega o toetoe lava o totoga uma ma o latou tino.

O mea nei e aʻafia ai:

  • gaʻo
  • CNS
  • suauu toto
  • vaʻavaʻai
  • masukoskeletal system.

O le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave leaga i le tino pe a tupu mai le hyperglycemia, faʻamautinoa lelei lenei mea faʻapitoa i le physiologically ma le tausisia o fautuaga uma a fomaʻi e faʻamoemoe e taofi le faateleina o le kulukose.

E faʻapefea ona tausia le masani i le maʻisuka ituaiga 2?

I le taimi o le puleaina, e tatau ona faia ni fua e le gata ina puipuia ai le faateleina o le maualuga i luga o le masani, ae le o le faatagaina foi o se faaitiitia o le gaʻo.

Ina ia tausisia se masani masani, o le faʻaaogaina o le physiologically, e tatau ona mataitu le mamafa o le tino. Mo le mafuaʻaga lenei, ua fautuaina e sui i se faasologa o mea taumafa vaevaeina ma le tausiga o se taumafataga faapitoa. O le lisi ole maʻi e le tatau ona aofia ai mea taumafa maualuga i vailaau faʻamalosi faigofie. E manaʻomia le lafoaia atoatoa o le faʻaaogaina o le suka, sui i se vailaʻau faʻapitoa poʻo se suiga masani.

Ua fautuaina le maʻisuka e lafoai atoa le faʻaaogaina o le ava malosi, e faaopoopo atu i lenei mea e tatau ona taofi le ulaula.

Ina ia faʻaitiitia le taua maualuga, pe a manaʻomia, e mafai e le fomaʻi, faatasi ai ma le taumafataga, ona fautuaina le faʻaaogaina o togafitiga fualaau faasaina. Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻaaogaina ai fualaau o le suka e maualalo i fualaau o vailaʻau eseese.

O vaega autu o fualaau faasaina, o le faʻaaogaina o mea e mafua ai le pa'ū o meaʻai, o:

  1. Faʻaauau o sulfonylureas - Maninyl, Glibenclamide, Amaryl.
  2. Glinids - Novonorm, Starlix.
  3. Biguanides - Glucophage, Siofor, Masini.
  4. Glitazones - Aktos, Avandy, Pioglar, Roglit.
  5. Faʻailoga a Alpha-glycosidase - Miglitol, Acarbose.
  6. Faʻafouga - Onglisa, Galvus, Januvia.

O fualaau e fautuaina e le fomaʻi e tatau ona faʻaaogaina i se vailaʻau faʻamalosi ma ia matua tusa ai ma le polokalame na faatonuina e le fomaʻi. O lenei faiga i togafitiga fualaau faasaina o le a puipuia ai mataupu o le pa'ū mataʻutia i le kulukose.

Mo le mauaina o faʻamatalaga sili atu ona faʻatuatuaina e uiga i le aofaʻi o le kulukose, ua fautuaina ai se suʻesuʻega o meaola faʻasolosolo i aso taitasi.

O le tagata gasegase e tatau ona i ai pea se mea suamalie ma ia, lea o le a mafai ai, pe a tatau ai, ia vave faʻavave le maualalo. Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻamasinoina e le numera tele o iloiloga, o le tele o cane cane e lelei

Faʻamataʻu ao lei 'ai

O le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o tagata e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le suka i le toto. O le iʻuga o lea suiga o le le lelei o le soifua maloloina, faʻavaivaia le vaivai, faʻalavelave i le gaioiga o totoga o le tino ma auala, o se taunuuga e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli.

Le tele o le le atoatoa e le mafai ona taofiofia. O le galuega autu mo tagata maʻi ma le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le maua lea o faailoga o le suka e latalata i le maualuga o se tagata soifua maloloina. Ae o le faʻaaogaina o le faiga o le faafitauli, o le mea lea, o le maualuga o le kulukose maualuga mo le maʻisuka e ese lava.

Ua toe teuteuina i luga. Ae e le o lona uiga o le eseesega i le va o le kulukose o se tagata soifua maloloina ma se maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona i ai ni nai iunite. Endocrinologists na o sina suiga itiiti e faatagaina ai. O le tele o le tapulaa pito i luga o le tulafono o le physiological faatagaina e tatau ona le sili atu i le 0.3-0.6 mmol / l.

Taua! Ole toto ole suka o le maʻisuka ituaiga 2 ua fuafua mo tagata taʻitasi taʻitasi ma ua taʻua o le "tulaga maualuga".

O le filifiliga e faia e le fomaʻi i luga o le faʻavae o faʻataʻitaʻiga nei:

  • le tikeri o taui mo le maʻisuka,
  • le faigata o le tafe
  • umi o maʻi
  • onosai tausaga
  • le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Taeao (anapogi) toto suka i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona latalata i le maualuga o le kulukose o se tagata soifua maloloina. I tagata e leai se gasegase o le metabolism carbohydrate, e 3.3-5.5 mmol / L.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻaitiitia o le suka o le taeao mo le maʻisuka i le itiiti ifo o le maualuga maualuga e mafai ona talia, o se faʻafitauli tele lava. O le mea lea, o le tapulaa aupito sili ona faatagaina o le anapogi o le toto suka pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 2 o se faailoga o le 6.2 mmol / L.

O faʻafitauli i le gastrointestinal tract e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le toto toto i le ituaiga o le maʻisuka e le o le inisalini. Talu ai ona o le faʻamaʻi o loʻo tupu i nisi taimi o se tali i le vaivai o le kulukose. E tatau foi ona manatuaina o le suka masani mo le maʻisuka matutua atu nai lo le 60 tausaga o le a eseese. O le tulaga maualuga o tagata gasegase e ese si ese.

Le maualuga o le suka i le toto i le taimi o le ituaiga lona lua o le maʻisuka pe a maeʻa ona 'ai. O le faailo e faalagolago i le mea na 'ai e se tagata ma le tele o le carbohydrate o loʻo faʻaaogaina i meaai.

O le maualuga o le kulukose pe a uma le 'ai e tusia pe a maeʻa le 30-60 minute (e faʻalagolago lava i ipu e ofoina atu, o latou fatuga).Ae afai o se tagata soifua maloloina e maualuga le maualuga o le 10-12 mmol / l, o lona uiga o le maʻisuka o le a sili atu le maualuga.

I le toesea o le kulupu o le kullusese, o lona faʻasolosolo malie e faʻaitiitia ma oʻo atu i se tulaga o le physiological. I le i ai o togafitiga, o le maualuga o le suka o le toto pe a uma le 'ai e faaauau pea ona maualuga. O mea nei ole tulaga ole kulūkose e tatau i se tagata gasegase ile maʻisuka ituaiga 2 ona taumafai e maua:

  • 60 minute i le maeʻa ai - e le sili atu i lo le 10 mmol / l,
  • 120 minute pe a uma ona 'ai - leai se maualuga maualuga atu i le 8-9 mmol / l.

Le maualuga o le taui mo le maʻisuka

O le fua suka mo le maʻisuka ituaiga 2 e fuafua foi e le tikeri o taui mo le maʻi.

Gaʻo anapogiA maeʻa ona 'aiAe leʻi alu i le moega
Totogi lelei
4,5 – 6,07,5 – 8,06,0 – 7,0
Taui Maualalo
6,1 – 6,58,1 – 9,07,1 – 7,5
Le maʻisuka le mafaamatalaina
Sili atu i le 6.5Sili atu i le 9.0Sili atu i le 7.5

O le ofoofogia o le taeao

O le Morning Dawn Phenomenon o se vaitaimi faafomaʻi lea e natia ai le faateleina o le maualuga o le suka i le maʻisuka pe a uma ona ala i luga. E tupu lenei mea mai le 4 i le 9 i le taeao. I lenei taimi, o le faailo e mafai ona oʻo i le 12 mmol / L.

O lenei aafiaga e mafua mai i le faatelevaveina o le gaosiga o cortisol ma glucagon, o se taunuuga o le gaosiga o le kulukose i le ate o le ate ua faʻaaogaina. O faʻamatalaga nei e masani ai mo le ata o le taeao o le taeao:

  • lagona le lava
  • faʻasoesa
  • faʻanoanoa vaaia
  • matuai galala
  • tele o le gasea, o nisi taimi o le vomiting.

Faʻataunuʻu le taeao o le toto suka e aunoa ma le faʻaaogaina o le mea e tupu e le galue. I lenei tulaga, e manaʻomia e le maʻi ona faʻafesoʻotaʻi se tagata e finau, e faʻapea foi le toe faatulaga o fualaau ile taimi mulimuli ane. Aemaise lava, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se tui ile insulin i se taimi mulimuli ane.

Fautuaga lautele

E faʻapefea ona faʻamausali le faitau o le kulukose? E tele fautuaga:

  • Mai i le lisi, e tatau ona e vavaeeseina atoa ia oloa e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie. Latou maua i le susu sukalati, suti, suka, halva. O le taoina, sipuni, falaoa, pisa, meaʻai vave e mafai ona faʻaosofia ai osofaʻiga taua. O faʻamaʻi faʻasaina foi e faasaina semolina, araisa, fuālaʻau gaosi, pia, ulaula meaʻai, gaʻo manu, suamalie suamalie. Mai le taumafataga, e tatau foi ona aveese meaʻai gaosi ma meaai kuka.
  • O meaʻai e tatau ona aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻaogaina o igoa. Fualaau faisua - kapisi, eggplant, zucchini, pepa logo, peʻa lanumeamata ma isi o le a fesoasoani e faʻasaʻo le suka. O le maʻisuka meaai e tatau ona aofia ai le tele o fuālaʻau fou pe a mafai. E manaʻomia le laʻititi o togafitiga faʻamafanafana, talu ai e faʻaateleina ai le GI o le oloa.
  • O le meaai e tatau ona aofia ai fualaʻau ma fualaʻau e mafai ona maua i le maʻisuka - apu ma laʻau lanumeamata, cherries, currants ma isi. Latou te manaʻomia foi ona 'aina le fou, talu ai ona o le vevela o togafitiga, o loʻo i ai le faateleina o le GI. O le faatelevave vave o le suka o le toto e mafua mai i suasusu fou ua suamalie.
  • Tulaga masani o le mamafa. I tagata gasegase e iai le mamafa masani, o le faʻamaoniaina o le sugar sugar o le sili atu ona lelei. O le mafuaaga lena e tatau ai i se tagata ona maua se gaioiga faʻavalea mafai. E maua iʻuga lelei i le aau, asiasi i le falemaʻi. Afai e le mafai lea, ona fai mai lea o fomaʻi e na o le savali savali. O le a aoga foi.

Taua! O le taumafa-maualalo o meaʻai e fesoasoani e faʻamautu ai le suka toto. O lenei filifiliga meaai e matua le mautonu lava.

I mea uma lava, e tatau ona e mulimuli ma le totoa i fautuaga a le endocrinologist, ave uma fualaau faasaina. Afai ole maualuga o le glucose i aso taitasi e 15 mmol / l pe sili atu i le faailo, ona faʻamalosi lea o le tagata maʻi, atonu o le a faatonuina le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi matautia, e le gata ina faateteleina ai le lelei o le olaga, ae faapena foi lona umi. O le hyperglycemia taimi e afua ai ni faafitauli ogaoga. Ma naʻo le faʻamautuina o kulūkose o le a mafai ai e se tagata ona ola i se olaga umi.

Tuua Lau Faamatalaga