Suga Suauu Matautia

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E pei ona e iloa, o le inisalini o se tasi lea o hormonia sili ona taua i le tino o le tagata. E mafai ai ona pulea le maualuga o le suka ma le mita Gamma ma faaitiitia pe a siitia. Ae peitaʻi, ei ai nisi tulaga e pei o le faʻataʻitaʻiga, e maualuga le inisalini, ae o le fua o le suka e tumau pea? E tusa ai ma lenei mea, faʻapea foʻi ma le masani, suka ma sili atu mulimuli ane i le tusitusiga.

E uiga i le inisalini

O lea la, o le inisalini o se tasi o na hormones e nafa ma le faʻatonutonuina o faiga uma i totonu o le tino o tagata uma. I le faaopoopo atu i ai, o ia o le "nafa" mo le metabolism o protein ma gaʻo - e pei ona molimauina e le tasi glucometer touch. Ae ui i lea, o lana galuega autu o le faatumauina lea o le suka i le tulaga masani. O le mea lea, i le itu, ua maua ai le tele o le suiga o le malosiaga i se fua faatatau tutusa.

O le maualuga o le inisalini i totonu o se tagata e masani ona soifua maloloina o:

  • i tamaiti - mai le 3.0 i le 20.0 uU i le ml,
  • i tagata matutua - mai le 3.0 i le 25.0 UU i le ml (sili ona faʻamoemoe e faʻaaogaina se glucometer o le bionime),
  • i tagata matutua atu i le 60 tausaga - mai le 6.0 i le 35.0 mcU i le meli. O faailoilo uma o loʻo tuʻuina mai e faʻaalia ai le masani.

I le tulaga lava lea e tasi, pe a faʻaalia pe sili atu pe sili atu faʻamaufaʻailoga ua tuʻuina atu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili le mafuaaga o lenei mea ofoofogia. Aemaise lava, pe afai e foliga mai o le faateleina o le insulin, ae o le suka, e pei ona faaalia i suega, e masani, e pei ona fai mai Akku Chek.

E uiga i le siitia

O se maualuga maualuga o le hormone o loʻo tuʻuina i totonu o le toto atonu o le faʻamaoniga manino lea o le tele o faafitauli tau le soifua maloloina. Muamua, o loʻo matou talanoa e uiga i le maʻisuka i le vaega lona lua. O le faʻasoasoaina, lea e sili atu le maualuga o le suka pe i se mea itiiti, e masani lava ona maua, lea o le a sili ona talafeagai le fuafuaina e faʻaaoga ai le TC Contour.

E le gata i lea, o lenei faʻaaliga e mafai ona talanoa e uiga i se faʻalavelave faʻasesē e pei o le maʻi o Cushing. E le lava lava, ae o loʻo i ai pea se faʻaaliga e pei o le faʻasalaga. O loʻo faʻaalia i se fua faʻatusatusa o taimi o le tuputupu aʻe o le homone. I lenei tulaga, o le toto toto e masani, ae o le inisalini ua matua faateleina.

E le gata i lea, o le gaioiga faʻaalia i le tino o le faʻamaoniga lea o nisi faʻamaʻi e fesootai tuusaʻo ma le ate. O lenei faʻaaliga e tatau ona avea o se faʻauiga ogaoga o le insulinoma, o lona uiga, o se kuluma e maua ai le inisalini. O le tulaga lenei o le inisalini e masani ona faʻalautele, ae o le suka e tumau pea.

E le gata i lea, faatasi ai ma le suka ua faailoa mai, o le lamatiaga o le myotonia oona, lea o se maʻi leai, e maualuga tele.

Ona o le natura o le lalolagi atoa ma le ogaoga o lenei faagasologa, e mafai ona taʻu mai ai le amataga o le oona, faapea foi ma le solia o le tikeri o le tetee atu o siama i le hormone ma ona gaʻo.

O le faateleina o le insulin e mafai ona maua i le toto o fafine maʻitaga, lea e maua i le amataga. I le tele o tulaga, o sea faateleina e tatau ona avea o se tali a tagata i se tulaga fou i tulaga o le physiological ma e masani lava.

E taua foi le mafaufau o soʻo se vavaeese mai le fua masani o le insulin i fafine i se itu maualuga o se faailo o se faʻamaʻi e pei o le ovary polycystic. Aemaise lava le taua o le mea e ono tupu i lenei mea, pe a faʻapena ona faateleina le teuina o gaʻo i le itū o le manava.

Ae ui i lea, e tatau ona maitau o faʻamaʻi uma o loʻo faamatalaina i inei ua na o se alualu i luma e mafai ona taofi i taimi talafeagai ma togafitiga faafomai atamai. E naʻo le auala lenei o le a mafai ai ona faʻamautu le suka ma le inisalini pe afai e sili atu ma le tasi o faʻamaumauga ua faʻaalia ua faʻalauteleina. I lenei itu, e taua le maitau po o le a le faʻaitiitiga poʻo le faʻagasologa o le faʻaleagaina o le inisalini ma le suka.

E uiga i le faʻaitiitia o le maualuga

E tatau foi ona taulai totoa i se faaitiitia po o se faaitiitia faafuasei o le fua, aua e mafai ona avea ma molimau tuusao o le mea e amata:

  1. maʻi maʻisuka o le vaega muamua,
  2. maʻisuka tama
  3. maʻi faʻamaʻi
  4. o le faʻapopopoitarism (o se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma ituaiga uma o faʻalavelave i le gaioiga o le pituitary gland).

O faʻamalositino faʻagasolo taimi e mafai ona mafua ai se paʻu matuia i le fua o le insulin.

E le gata i lea, o suiga o soʻo se ituaiga i le aofaiga o le inisalini e mafai ona avea ma faʻamaoniga o faʻafitauli i le pancreas, aua latou te vave manatunatu i le gaosia o le hormone na tuʻuina mai.

I lenei tulaga, e mafai foi ona faateleina le suka.

Mo le maʻisuka lava lea e tasi i le amataga o le suʻesuʻega o le faʻamaʻi ma faʻamalamalamaina le ituaiga o maʻisuka, o le auʻiliʻiliga mo le inisalini ma lona maualuga e mafai ai ona atiae auala lelei ma lelei mo togafitiga mulimuli ane.

E uiga i le lelei

E tutusa lava le tāua le filifili ma le tutoatasi pe, i le taimi nei, e le gata o le suka, ae o le inisalini foi e siitia. O le faʻamaoniga sili ona mausali o lenei mea, e moni, i le faaopoopo atu i auiliiliga, o faailoga ia e auina mai e le tino. Soʻo se fesuisuiai i le fua faatatau o le hormone vave lava e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto. Faʻatasi ai ma lenei parakalafa, o lagona o se tasi e sili atu lona taua nai lo tapulaa o le masani.

O le faʻamaoniga o le fesuiaiga o le inisalini mai se tulaga masani, i le tele o mataupu, o se lagona o le galala, faʻavaveina o le paʻu, faʻavaʻa faifaipea, faʻapea foi ma le maualuga o le vaivai ma le le mautonu. I se taimi mulimuli ane, o loʻo matou talanoa e uiga i se matitiva sili ona leaga ma faʻagesegese o soʻo se mea, e oʻo lava i manuaga laiti.

I le tulaga o le faʻateleina o le fua faatatau o le inisalini, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e vave faʻaitiitia. I le faaopoopo atu i faailoga tuʻufaʻatasia, i lenei tulaga, e mafai foi ona latou faʻaalia i latou lava:

  • e lei mafaufauina ae ogaoga le fiaai,
  • malosi le gatete
  • fatu palpitations, faʻapea foʻi le tachycardia,
  • faʻateleina le sosolo
  • o se uiga o le faavaivaia, e tulai mai foi faafuasei.

O nei mea uma o loʻo taʻu mai ai o le suka poʻo le inisalini e maualuga le maualuga, o lona uiga o le maualuga o le togafitiga faafomai e talafeagai.

E uiga i tulaga lamatia

O se faʻaopoopoga o le insulin e mafua ai se lamatiaga tele i le soifua maloloina o tagata taitoatasi, i le lautele. Talu ai, muamua lava, o le a fesoasoani i le faʻavaeina o le maualuga o le maualuga, lea e aʻafia ai le faʻaitiitia o le galasticity of arteries. I lenei fesoʻotaʻiga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular e sili atu le maualuga. O le inisalini e afaina ai le vevelaina o puipui ma sel o le katotela, ma ona o lenei mea ua i ai le solia o le masani ai toto i le faiʻai. O ia tulaga e mafai ona mafua ai le leai o se manino ma le saoasaoa o mafaufauga i le matua. I le avea ai o se tulafono, o loʻo matou talanoa e uiga i le matua e sili atu i le 60 tausaga le matua - o lenei tausaga ua tele faʻafitauli o loʻo faʻaalia.

E le gata i lea, ua iloa e tagata uma o le maualalo o le fuainumera o le inisalini ma ona fesuiaiga e masani lava ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1. O lenei maʻi e faʻaleagaina ai le gaioiga o le tino o le tino o le tagata.

I lenei itu, e matua fautuaina lava e faapea, afai e leai se masalosalo e uiga i le fua faatatau lelei o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto, pasi suega talafeagai.

O lenei mea e mautinoa ai, pe a faʻaalia ni faafitauli eseese, o le a mafai ona faia fua, aʻo le faʻatagaina le faʻateleina o faʻafitauli ogaoga. O le mea lea, soʻo se mataupu o fesuiaiga i le fua o le suka toto e tatau ona suʻesuʻeina ma faia togafitiga faʻatagaina. E moni lava lenei tulaga i le tulaga o le inisalini e matua tele pe faʻaititia, ae o le suka e tumau i se tulaga masani. E le o le masani lea, ma e tatau ai ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

O sea auala e faʻamautinoa ai le faʻasaoina o gaioiga uma i le maualuga, e fesoʻotaʻi ma le taua e manatua pea ma faaleleia ai le maualuga o le suka, ae faʻapea foi le inisalini i le tino o le tagata.

Le maualuga o le suka toto i le maʻisuka mo le maʻisuka: tulaga masani

O le maʻi suka e masani ona tupu i le suka maualuga. Ae ui i lea, i nisi o gasegase, o le kulūkose e mafai ona itiiti ifo nai lo le masani, ae o isi e mafai ona oʻo i se tulaga taua.

O le faʻasalaga o le kulukose i le tino o le ki i le togafitiga manuia o le maʻi suka - o le maualuga, o le sili atu foi o le alualu i luma o le maʻi. O maualuga maualuga o le suka e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faafitauli ogaoga, lea e tele taimi e mafai ona mafua ai le leiloa o le vaʻavaʻai, tosoina o pito, le toe faʻalavelave, poʻo le osofaʻi fatu.

O le mea lea, o tagata uma e mafatia i lenei faʻamaʻi matautia e tatau ona manatuaina le maualuga o le maualuga o le sukasa i le maʻisuka e mafai ona faʻatulaga i se tagata maʻi ma oa taunuuga mo le tino e mafai ona taʻitaʻia.

Suauu taua

E pei ona e iloa, o le toto sugar muamua aʻo leʻi 'ai e mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L, pe'ā uma ona' ai - 7.8 mmol / L. O le mea lea, mo se tagata soifua maloloina, o soʻo se faailoilo o le kulukose o le toto i luga atu o le 7.8 ma le lalo ifo o le 2.8 mmol / l ua uma ona manatu mamafa ma mafai ona mafua ai le le mafai ona faʻaalia i le tino.

Ae ui i lea, i le maʻisuka, o le avanoa mo le tuputupu aʻe o le suka toto e lautele ma e tele lava ina faalagolago i le ogaoga o le maʻi ma isi uiga patino o le maʻi. Ae e tusa ai ma le tele o endocrinologists, o se faailo o le kulukose i totonu o le tino latalata i le 10 mmol / L e taua tele mo le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma o lona soona sili e le manaomia.

Afai o le maualuga o le suka o le maʻisuka e sili atu i le masani ma maualuga i luga atu o le 10 mmol / l, ona lamatia lea o ia i le atinaʻeina o le hyperglycemia, o se tulaga matautia tele. O le maualuga o le kullukose e 13 i le 17 mmol / l ua i ai se lamatiaga i le soifua o le tagata maʻi, aua e mafua ai le faateleina o le maualuga o le toto o le acetone ma le atinaʻe o ketoacidosis.

O lenei tulaga e galue malosi i luga o le fatu ma fatuga o le maʻi, ma e taʻitaʻia ai i lona vave faʻalalauina. E mafai ona e fuafuaina le maualuga o le acetone e ala i le manogi o le sosolo mai le gutu pe o ona mea i totonu o le urine e faʻaaoga ai fasi faʻataʻitaʻi, lea ua faʻatau nei i le tele o falemaʻi.

Fua faʻatatau o le suka toto lea e mafai ai e le maʻisuka ona atiaʻe ni faʻalavelave matuia:

  1. Mai le 10 mmol / l - hyperglycemia,
  2. Mai le 13 mmol / l - precoma,
  3. Mai le 15 mmol / l - hyperglycemic coma,
  4. Mai le 28 mmol / l - ketoacidotic coma,
  5. Mai le 55 mmol / l - popo o le hyperosmola.

Suauu mate

O tagata maʻi uma o le maʻisuka ei ai a latou lava maualuga o le toto suka. I nisi o gasegase, o le atinaʻeina o le hyperglycemia ua amata i le 11-12 mmol / L, i isi, o faailoga muamua o lenei tulaga e matauina pe a maeʻa le 17 mmol / L. O le mea lea, i vailaau faʻasoifua maloloina e leai se mea e tasi e tasi, mo le maʻisuka uma, le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, o le malosi o le maʻi e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le tino, ae faʻapea foʻi le ituaiga o suka suka. Ma o le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 1 e fesoasoani i le vave televave o le maualuga o le acetone i le toto ma le atinaʻe o ketoacidosis.

I tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga maualuga o le suka e le mafua ai se faateleina tele o le acetone, ae e mafua ai le le lava o le tino, lea e matua faigata lava ona taofi.

Afai o le maualuga o le suka i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maualuga lona maualuga i le 28-30 mmol / l, ona tupu lea i luga o se tasi o faafitauli ogaoga o le maʻisuka - ketoacidotic coma. I lenei kulukose, 1 teaspoon o le suka o loʻo i ai i le 1 lita o le toto o le tagata maʻi.

E masani lava o aʻafiaga o se faʻamaʻi pipisi talu ai nei, manuaga matuia poʻo taotoga, lea e faʻavaivaia atili ai le tino o le tagata maʻi, e oʻo atu ai i lenei tulaga.

E le gata i lea, o le ketoacidotic coma e mafai ona mafua ona o le le lava o le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, ma se fualaau le saʻo o le vailaau faʻasaina pe afai foi na misi le taimi o le inisiua. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o lenei tulaga atonu o le faʻaaogaina o le ava malosi.

O le Ketoacidotic coma o loʻo faʻaalia i se atinaʻe faifai malie, lea e mafai ona faia mai le tele o itula i ni nai aso. O faʻamatalaga nei o loʻo aʻafia ai lenei tulaga:

  • Faʻaauau ma faʻamalosi urination e oo atu i le 3 lita. i le aso. E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo taumafai le tino e faʻasaʻo le tele o le acetone pe a mafai mai le urine,
  • Tele le galala. Ona o le tele o le urination, o le maʻi ua vave ona leiloa le vai,
  • Laʻau maualuga maualuga o tino o le ketone. Ona o le le lava o le inisalini, o le glucose ua faamutaina le gauaiina e le tino, lea na mafua ai ona gaosia gaʻo mo le malosi. O-oloa o lenei faagasologa o tino o le ketone ua faʻasaʻolotoina i totonu o le toto,
  • Le lava le malosi, moe,
  • Gasegase o le maʻisuka, vomia,
  • Paʻu vevela vevela, e mafua mai i le mea e mafai ona paʻu ma paʻu,
  • O le gutu gutu, o le maualuga o le viscosity pala, o le tiga i mata ona o le leai o ni loimata,
  • Tautala mai manogi o le acetone mai le gutu,
  • Loto malosi, manava manava, lea e aliali mai o se taunuuga o le le lava o le okesene.

Afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaauau ona faateleina, o le tagata maʻi o le a atiina ae le tulaga sili ona ogaoga ma matautia o le faʻalavelave i le maʻisuka maualuga - hyperosmola coma.

E faʻaalia mai lava ia i ni faʻamaoniga ogaoga:

I mataupu ogaoga:

  • O toto i totonu o veins,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Pancreatitis

A aunoa ma se taimi talafeagai e togafitia ai togafitiga faafomaʻi, o se hyperosmola coma e masani ona oʻo atu i le oti. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o lenei faʻalavelave, o le falemaʻi vave o le maʻi ile falemaʻi e manaʻomia.

Togafitiga o le hyperosmola coma e naʻo tulaga o le toe faʻaolaina e faia.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le mea sili ona taua i le togafitiga o le hyperglycemia o lona puipuiga. Aua nei aumaia le suka toto i tulaga ogaoga. Afai ei ai se maʻi suka, e le tatau ona galo ia te ia ma siaki le kulūkose ile taimi.

Faʻaauau pea le maualuga o le suka o le toto, tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le ola mo le tele o tausaga, e le mafai ona feagai ma faʻafitauli ogaoga o lenei maʻi.

Talu ai o le gasea, vomiting, ma le manava o loʻo i ai nisi o faailoga o le hyperglycemia, o le toʻatele e ave i ai mo mea taumafa, lea e tumu i aʻafiaga ogaoga.

E tāua tele le manatuaina pe a iai ni uiga faʻaalia i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, atonu o le mea sese e le o se faʻamaʻi o le tino, ae o le maualuga maualuga o le suka o le toto. Ina ia fesoasoani i le tagata maʻi, e manaʻomia le inisalini tui i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia lelei le feutagaʻi ma faailoga o le hyperglycemia, e tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻo e fuafua tutoatasi le fua saʻo o le insulin.Ina ia faia lenei mea, ia manatua le faiga faigofie lenei:

  • Afai o le maualuga o le suka i le suka o le 11-12.5 mmol / l, ona tatau lea ona faaopoopo se isi vaega i le masani o le inisalini,
  • Afai e sili atu i le 13 mmol / l le glucose o loʻo i ai, ma o le manogi o le acetone o loʻo i ai i le manava o le maʻi, ona tatau lea ona faaopoopo le 2 iunite i le inisalini.

Afai o le kulūkose e laʻititi tele pe a uma le inisalini o le inisalini, e tatau ona vave faʻaaogaina gaʻo vailaʻau masini, mo se faʻataʻitaʻiga, inu vai suamalie poo le lauti ma le suka.

O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le tagata maʻi mai le matelaina o le matelaina, o lona uiga, o se tulaga peʻa amata ona faateleina le maualuga o tino o le ketone i le toto, ae o le kulūkose e tumau pea le maualalo.

Toa maualalo

I vailaau, o le hypoglycemia ua manatu o se faaitiitia o le toto i lalo ifo o le maualuga o le 2.8 mmol / L. Ae peitai, o lenei faʻamatalaga e moni na o tagata ola maloloina.

I le tulaga o le hyperglycemia, o tagata maʻi uma e maua i le maʻisuka ei ai lana lava vaega maualalo mo le suka o le toto, a maeʻa ona amata ona atiaʻe le hyperglycemia. E masani lava e sili atu le maualuga nai lo tagata soifua maloloina. O le 2.8 mmol / L faʻamaumauga e le na o le faitioina, ae o le oti mo le tele o le maʻisuka.

Ina ia fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto lea e mafai ona amata ai le hyperglycemia i se tagata maʻi, e tatau ona toesea mai le 0.6 i le 1.1 mmol / l mai le tulaga o le tagata lava ia - o le a avea ma faailoga taua.

I le tele o tagata gasegase, o le maualuga o le suka i le maualuga e tusa ma le 4-7 mmol / L i luga o se manava gaogao ma pe a ma le 10 mmol / L pe a uma ona 'ai. E le gata i lea, i tagata e le maua le maʻisuka, e le sili atu i le faailoga o le 6.5 mmol / L.

E lua mafuaʻaga autu e mafai ona mafua ai le hypoglycemia i le maʻisuka maʻi:

  • Toto tele o inisalini
  • Aveina o fualaau faasaina e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

O lenei faʻalavelave e aʻafia uma ai gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E masani lava ona faʻaalia e ia lava i tamaiti, e aofia ai i le po. Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le faʻatusatusa saʻo o le mamafa o le inisalini i aso taitasi ma taumafai ia aua nei sili atu.

O le hypoglycemia e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  1. Lalagaina o le paʻu,
  2. Faateleina le vevela,
  3. Teteʻata i le tino atoa
  4. Loto o le fatu
  5. Tele le fiaaai
  6. O le leiloa o le mafaufau, le mafai ona taulaʻi,
  7. Naua, vili,
  8. O le atuatuvale, amioga sauā.

I se tulaga sili atu ona ogaoga, o matau nei e matauina:

  • Tele vaivai
  • Faʻavalea i le maʻisuka, tiga i le ulu,
  • O le atuatuvale, o se lagona le mafaamatalaina o le fefe,
  • Tautalaga tautala
  • Vaʻai matala, faalua vaaiga
  • Le mautonu, le mafai ona mafaufau lelei,
  • Le faʻaaogaina o le faʻamaopoopoina o le tino, faʻaleagaina o le tino,
  • O le le mafaia ona faʻatautaia masani i le avanoa,
  • Fusi i vae ma lima.

O lenei tulaga e le mafai ona le amanaiaina, talu ai o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e matautia foi mo le maʻi, e maualuga foi. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, o le tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o le le iloa o le maʻi ma pa'ū atu i se tino o le hypoglycemic.

O lenei faʻalavelave e manaʻomia vave ile falemai falemaʻi o le tagata maʻi ile falemaʻi. Togafitiga o le hypoglycemic coma e faia i le faaaogaina o fualaau faasaina, e aofia ai glucocorticosteroids, lea e vave ona faateleina le maualuga o le kulukose i le tino.

Faʻasalaga le togafitiga o le hypoglycemia, e ono afaina ai le faiʻai ma mafua ai le le atoatoa. E mafua ona o le glucose e na o le pau lea o meaai mo potu faiʻai. O le mea lea, faatasi ai ma lona paʻu mataʻutia, latou te amata ona fiaaai, lea e tau atu i lo latou vave vave oti.

O le mea lea, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina a latou maualuga o le suka i le tele e mafai ai ina ia le misia se pa'ū tele po o le faateleina. O le vitio i lenei tusiga o le a tilotilo i le maualuga o le suka o le toto.

O le a le lamatiaga o le maualalo o le toto suka?

O le lamatiaga o le toto maualalo maualalo e taua tele le iloa, aua e le naʻo le hyperglycemia e leaga. O le faateleina o gaioiga gaioioiga, o faʻafitauli o le hyperglycemia e tupu malie. I le tasi itu, e leaga lenei mea, talu ai e mafai e se tagata ona ola mo se taimi umi e aunoa ma le iloaina o le faafitauli, ae o le tele o le kulukose i totonu o le toto e faaleagaina ai lona tino. Ae, i le isi itu, e lelei lenei mea, aua ao le i suia le suiga, e mafai ona faia fua. E tupu faafuasei le hypoglycemia, ma o se mea e tasi e tupu i lenei maʻi ogaoga e mafai ona afaina ai.

Suauu toto

O le tino o le tagata ua faia ma le tonu ni auala mo le faatumauina o le tumau o le siosiomaga i totonu. Mo le gaioiga masani o totoga ma gaʻo, e tatau ai o faʻamaoniga o le mamafa, pulus, temperature, acid-base state, ma le mea o loʻo i ai mea eseese o loʻo i totonu o le toto e i totonu o tulaga masani.

Soo se mea e sui ai i le tasi itu poʻo le isi e taʻitaʻia ai togafitiga. O nisi taimi e matua taua tele ai o le fesuiaiga i le faailo e aofia ai taunuuga e le mafuatiaina. Glucose o se tasi lea o na mea e tatau ona tumau pea i totonu o le toto. E sili atu le taua nai lo le kulukose o le okesene. O lenei vailaau e avea ma suauu, e masani ona faʻaaogaina mo manaoga o le tino ma ua faʻaleleia mai meaʻai, faʻapea foi ma le mea e teuina ai.

Glucose ma isi suga ulufale i totonu o le tino ma gaʻo. I totonu o le vaega o meaʻai, o meaʻai e gaʻo i totonu o monosaccharides ma faʻafefiloi i totonu o le toto. O se vaega patino o le kulukose o loʻo taofi i le ate e pei o le glycogen. Glycogen o le manulele manu, o se mea e vave paʻu, pe a tatau ai, i le glucose. O loo i ai foi i totonu o maso. O le glucose maualuga e mafai ona pasi i totonu o le tino ma toe tatala, ae o se faʻagasolo malie lenei.

E vaevaeina meaʻai faʻamalosi i le:

  1. I luga o le "anapogi" poʻo le faigofie, lea e masani ona ulu atu i le toto, faateleina le maualuga o le suka i tulaga maualuga. I le tali atu i lenei faʻateleina o le aofaʻi, o le tele o inisalini ua faʻamalolo e faʻaleleia ai le faʻaaoga. A maeʻa, o le kulūkose toto e paʻu malie. O vailaʻau faʻamaʻi faʻataʻitaʻiga e aofia ai le suka mama ma oloa e aofia ai: falaoa paʻepaʻe, fua suamalie, honey.
  2. "Lemu" poʻo le faʻalavelave, e le vave faʻasaʻolotoina mai le manava, tausia le kulūkose maualuga mo se taimi umi ae le o maualuga maualuga. O nei mea e aofia ai fatu atoatoa, falaoa atoa, falaoa e faia mai le falaoamata kulimi, fualaau faisua.

I tulaga ogaoga, o le tuʻuina atu o le kulukose e tupu i lalo o le malosi o le adrenaline. O le mafuaʻaga lea ua mafua ai ona pa'ū le suka i le suka i le toto, ma faʻamaonia ai se faʻafitauli o le adrenaline, o lona uiga. o se masini puipuia e mafua mai - o le tino e faʻasaʻo le adrenaline e "faʻasaʻo" le kulukose mai le mea e teu ai.

Mafuaaga mo le faʻaitiitia o le kulukose toto

Faʻaititia le kulukose pe a faʻaaluina i luga o le muscle, i luga o le galuega o okeni, faʻapea foi i lalo o le aafiaga o le inisalini, lea e "toso" glucose i totonu o sela. O lenei hormone e faia e le pancreas. I le maʻisuka malosi, ua tui le inisalini, o lona fuainumera e fuafuaina e faalagolago i le tele o carbohydrates i meaai. Ma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻataʻitaʻiina fualaau e faaosofia ai lona gaosiga.

O le mea lea, o se faaitiitia o le toto suka e tupu i tulaga nei:

  • le faʻaofiina o le inisalini i se fualaau e sili atu i le manaʻoga,
  • o le maualuga o laulaʻau gaosia ai le suka,
  • faʻateleina le gaosiga o le inisalini e se paʻu o le pancreatic poʻo se tumo-gaosia o le inisalini o se isi nofoaga,
  • le lava le aoga o le carbohydrate ma se taumafa faasaina,

  • se umi umi i le va o taumafataga, pe a faʻaputuina faleoloa o le kulukose i le mea e teu ai, aemaise lava pe a 'ai le ava malosi, lea e faʻaitiitia ai le suka o le toto,
  • faateleina le faagaioiga faaletino
  • 'ai le tele o meaʻai gaʻo,
  • ma faʻamautinoaina fualaau faʻamalosi ma le aʻafiaga o le itu - faʻaitiitia le toto suka.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le hypoglycemia, o le tele o mea e masani ona aofia ai - o se taumafataga faʻatasi ma gaioiga faaletino, ava malosi ma se malologa umi i le va o taumafataga poʻo le inu insulin ma le fafagaina o meaai.

O le tulaga aupito sili ona masani ai - faʻafitauli o le tino poʻo le mafaufau e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulūkose ua faʻaumatia. O le tino o loʻo taumafai e taui mo le faʻaitiitia o le suka i le toto e ala i le tosoina o hormones contra-hormonal - adrenaline ma glucagon. Afai o le kulukose o loʻo i totonu o le fale (i le foliga o le glycogen i le ate ma maso), e alu i totonu o le toto i lalo o la latou gaioiga. Afai e faʻaumatia le fale o le kulukose (e tupu lenei mea pe a mavae le moe i le po, pe a mavae ni nai itula o fiaai, ma le faʻaititia o mea taumafa), ona faʻateleina lea o le hypoglycemia.

Faailoga o le hypoglycemia

O le toto masani o le toto o loʻo i le va o le 3.3-5.5 mmol / L. Ma afai o le hyperglycemia e telegese le faʻaleagaina, o lona uiga o le lamatiaga o le maualalo o le toto toto e taoto i le ono mafai ona atiae se tulaga ogaoga - matelaina o sela tino. O le faiʻai e sili ona afaina.

Glucose o se "suauu", o lona metabolism e maua ai suauu ma le malosi. Ma o le faiʻai o le faiʻai, ona o lana faalapotopotoga lelei, maualuga le saoasaoa ma faiga e tutupu i ai, e manaʻomia le malosi i taimi uma. O le malosi e teuina i totonu ole tino faiʻai e laiti. E oʻo lava i ni nai minute e aunoa ma le glucose e taʻitaʻia ai le le lelei o le faiʻai. O le oti o ona sela o le mea maualalo ole suka toto.

O faailoga muamua o le faʻaitiitia o le suka o le toto o loʻo faʻaalia mai i tulaga o le aofaʻi:

  • faaitiitia le mafaufau ma le faatinoga faaletino,
  • le lava, vaivai, moe,
  • ua le atoatoa,
  • lagona o le fiaaai.

O nei faʻaʻailoga e mafua mai i le faʻaitiitia o le malosi o le tino i le tino. O le hypoglycemia o le tino e tupu i le taeao. O faleoloa Glycogen e faʻaalu i le po, o lea pe ae ala, e faʻaititia le tino o lau tino.

Afai, faatasi ai ma se faʻaitiitia o le suka toto, e leʻo faʻaletonu, ona faʻaititia lea o lona tulaga (talu ai ona faʻaauau ona faʻaalu le kulūkose i luga o manaʻoga o le tino). O le puipuiga o le faʻalavelave lea e mafua ai le oso o le adrenaline.

I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻalauiloa ai se falemaʻi o le faʻalavelave faʻafefe:

  • fatu palpitations,
  • sosolo
  • maualuga le toto maualuga
  • lagona vaivai (fefe, ita, ita malosi, loimata),
  • gatete i le tino
  • mūmū poʻo le leʻo o foliga.

O le tulaga ua faateteleina i le mea moni e faapea o le taimi lenei e ono le o iai le fiaai, ma le taoto ma e oo lava foi i le vailaina o loo aliali mai. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le hypoglycemia, o le faʻaitiitia o le suka toto e mafua ai le le malamalama. Faʻafitauli, vaivai vaivai e atiaʻe, atonu o loʻo i ai ni gaogao. Mulimuli ane, o se coma e atiina ae. Afai e le fesoasoani le tagata maʻi, e tupu le faiʻai. O le mea moni, o le hypoglycemia ogaoga e seasea, e masani ona tupu i le talaaga o le maualuga o le inisalini. Ae peitai, e tatau i tagata uma ona iloa ona uiga ma mea e tatau ona faia.

Fesoasoani Muamua mo le hypoglycemia

E masani lava o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka latou te iloa le mafai ona atiaʻe le hypoglycemia i totonu ma ia i ai pea se fasi lole po o se isi mea suamalie ma i latou.

I uluai faailoga o le hypoglycemia, e sili atu le vave ona ave ni meaʻai gaʻo, e aunoa ma le faatali mo se ata auiliili.

E aofia ai:

  • suka
  • sweets (talomu e sili atu, ae afai e leai se filifiliga, ona tilati),
  • suasusu suamalie suamalie (o le suauu o loʻo aofia ai mea suamalie e le talafeagai),
  • fualaau suamalie
  • fua suamalie
  • falaoa paʻepaʻe
  • meli
  • meaʻai faʻamaʻi ma suka (paluga falaoa, keke kuki, marshmallows, marmalade).

Afai e mafai ona fuaina le suka o le toto, e tatau ona faia lenei mea, ae o le aveina o mea inu gaʻo e sili atu ona taua. A maeʻa ona 'ai le suka, e tatau ona e' ai e masani ona faʻatoʻa gaʻo meaʻai gaʻo i totonu o le manava ma le ate. O lenei taumafataga e tatau ona aofia ai vailaʻau faʻamalosi faigata.

Afai o le hypoglycemia o se taunuuga o se mea faasaina po o le aina o suti, ona tatau lea ona toe iloiloina le meaai:

  • fesuiaiga i taumafa masani,
  • 'ai se vaega tele o gaʻo kulū faʻalavelave i taʻitasi taumafataga,
  • meaai suamalie e taumafa i fua faatapulaʻa ma naʻo le maea o le taumafataga autu,
  • folasia le fiber i totonu o le taumafataga, lea e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia o meaʻai gaʻo.

Afai o osofaʻiga o le hypoglycemia e tupu i se tagata soifua maloloina, o le mea lea atonu o se faailoga o le maʻisuka maʻi, o se maʻi poʻo se isi faʻamaʻi o le manava, pancreas poʻo le maʻi ulutala e 12. O osofaiga o le hypoglycemia pe a uma ona ai i nisi taimi pe a uma le taotoga i totoga o meaʻai.

O le faʻaalia o le hypoglycemia osofaʻi i se tagata soifua maloloina e manaʻomia ai le suʻega, talu ai latou te le atiaʻe na oi latou lava. E masani lava o se faailoga o se faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga faapitoa.

Aisea e maualalo ai le suka o le toto

Talu mai le 2010, ua fautuaina aloaia aloaia e le American Diabetes Association le faʻaaogaina o le hemoglobin glyc mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka. O le hemoglobin lea e fesoʻotaʻi ai le kulukose toto. Fuaina i le% o le hemoglobin atoa, ua taʻua o le iloiloga - o le maualuga o le hemoglobin HbA1C. O le masani masani lava mo tagata matutua ma tamaiti.

O lenei suʻega toto ua sili ona faʻatuatuaina ma faigofie mo le tagata maʻi ma fomaʻi:

  • toto foai i soo se taimi - e le o luga o se manava gaogao
  • sili atu ona saʻo ma faigofie
  • leai se kulūkose ma le 2 itula faʻatali
  • o le taunuuga o lenei auiliiliga e le afaina i fualaau, o le i ai o le malulu, vailaau viral, faapea foi ma le atuatuvale i le tagata maʻi (mafatiaga ma le i ai o le pipisi i le tino e mafai ona aafia ai se suega o le toto toto masani)
  • fesoasoani e iloa ai pe mafai e le maʻisuka maʻi ona mafai ona manino le pulea o le suka i le 3 masina mulimuli.

O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai ona maua se coma.

E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, faʻaleagaina, taʻavale, gaʻo e mafai. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. Faatasi ai ma se taumafa malosi, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻapitoa i le tino. O le mea lea, afai o se taimi tele (pe faʻapefea ona faalagolago i uiga o le tino) o se tagata e aloese mai le 'ai, o le toto o le plasma toto e faʻaitiitia.

O gaioiga faaletino e mafai foi ona faʻaititia le suka. Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faʻaititia e tusa lava pe masani ai.

Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu. E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, moe ai, faʻaleagaina o ia. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. O le tau aoga e mafai ona avea ma 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, ma isi. Ae o se tagata soifua maloloina, o se tulafono, e tatau ona i ai se masani masani o le taeao ina ia masani ai le suka o le toto plasma.

Ae afai e tupu se tali a le hypoglycemia, pe a molimau mai le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lea o le atiaʻe o le maʻisuka.

Ina ia iloa lau tulaga, tasi

le lava.E tatau ona faia ni faʻataʻitaʻiga i aso eseese ma i taimi eseese o le aso, faʻapea foi i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o suʻega e faʻaalia i taimi uma "o le suka e maualuga", o iai mafuaaga uma e masalomia ai le maʻisuka.

I Rusia, ua fuaina le kulukose o le toto i le miliumini i le lita (mmol / l). I Europa ma Amerika, o fua e faia i le milligrams per deciliter (mg / dts). E le faigata ona faʻasalalau nisi faailo i isi: 1 mmol / l e 18 mg / dl.

O fua o le suāuʻu ua leva ona lauiloa -3.9-5 mmol / l

A maeʻa ona 'ai mo le itula, o nei fuainumera e laʻititi maualuga atu (5.1-5.3). I tagata soifua maloloina, o le kulukose o loʻo i totonu o nei tapulaʻa, ae o nisi taimi (pe a taumafa le tagata i vailaau gaʻo) e mafai ona oʻo i le 7 mmol / l.

I le maʻisuka, o fuainumera i luga atu o le 7 ma le oʻo i le 10 e manatu o se tulaga taliaina. Faatasi ai ma ia tulaga faatauaina, o togafitiga faapitoa e le masani ona faatonuina, faatapulaaina i meaai.

Afai o le maualuga e sili atu ma le 10, e faʻavaeina e fomaʻi le fesili o le faʻasaʻoina o fualaau faasaina.

Glucose oso ma insulin togafitiga o aʻafiaga e le maalofia o le maʻisuka i le tulaga maualuga o le maʻi. I le taimi nei, o vailaʻau e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i se meaʻai, siakiina e le aunoa ma e le misia ni injections, e mafai ona e aloese mai uiga matuia o le hyperglycemia ma faʻafitauli e afua mai i maualuga maualuga o suka.

Mafuaʻaga talafeagai

O le tele o taimi, o le mafuaaga o le faailoga o le:

  1. O le maʻi suka. I le tele o mataupu, o le faʻalauiloa faʻaalia o le hyperglycemia o le autu autu lea o lenei maʻi.
  2. Taumafa le lelei. Faʻalavelave matuia o taumafa masani, faʻapea foi ma le maualuga o le maualuga o le kalori i meaʻai, e mafai ona oʻo atu ai i gasegase o le hyperglycemia ma e le o faʻatasi ma lona maʻisuka.
  3. Manatua. O le hyperglycemia o le post-stress e masani lava mo tagata mamaʻi i le malosi o le puipuiga, e masani lava ona tetee i le talaaga o le atinaʻeina o se faʻalapotopotoga faʻapitoa.
  4. O faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi o se telefoni.
  5. Taliaina o le tele o vailaʻau - rituximab, corticosteroids, niacin, vaʻavaʻavaʻavalea, beta-blockers, faʻasolo i luga o le 1-2 tausaga, inhibitors protease, thiazide diuretics, fentimidine.
  6. O le faaletonu i le tino, vitamini o vaega B.

Mafuaʻaga o le Suga Suga i Tagata Matutua ma Tina Fafine

E pei ona faaalia i le fomaʻi, i le 90 pasene o mataupu o loʻo tumau pea le maualuga o le hyperglycemia i tagata matutua o se faʻaaliga o le maʻisuka malosi, e masani lava o le ituaiga 2. O isi mea le lelei e masani lava ona le lelei le mamanuina o le pati o le moe ma le ala, o le atuatuvale i le galuega, ma le ola le mama e ogatasi ma le oona.

Atonu e tele mafuaʻaga mo meaʻai i le suka. O mea taatele o le:

  • le lelei
  • popole
  • faʻamaʻi pipisi, o le alualu i luma lea e faʻalavelave ai le gaioiga o totoga i totonu,
  • leai se gaioiga faaletino.

O nei mafuaʻaga e mafua ai suiga i faʻataʻitaʻiga tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina. Ina ia faʻaalia i totonu o se tagata maloloina e toto le suka i le toto, e mafai e se avanoa. E masani lava, o le taʻavale e le mafua ai le atugaluga ma pasi faasolosolo malie. Ae i le aluga o taimi, o sea tagata o le a atiina ae le maʻisuka.

O le le mulimuli i se taumafataga ma faʻateleina le tele o meaʻai gaʻo, o gaʻo e mafua ai le tatau ona galue malosi le pancreas ma maua ai se taua tele o le inisalini. I le aluga o taimi, e mafai ona faʻaitiitia le faʻasolosolo o le hormone ma o le a faateleina le suka i le tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma galuega faʻapitoa ma le leai o se taʻaloga i le olaga, o le a mafai ona faateleina le mamafa o le mamafa. O se vaega taua o le gaʻo o le visceral e maualalo ai le inisalini o le inisalini i siakene, o lea e mafai ai ona faateleina le faʻatonu o le kulukose.

I tulaga faigata, o le tino faʻagesegese le faʻagasologa o le gaosiga o le inisalini. I le taimi lava e tasi, e amata ona faʻamalolo mai glycogen mai le ate. O lenei mea e faʻateleina ai le maualuga o le suka i le toto.

I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, o le maualuga o le kulukose maualuga o le a faʻaalia ai lenei mea.

I le faʻafitauli 1, faʻaauau, itiiti le fesuiaiga i le kulūkose e masani lava. E le mafai e le pancreas ona taulimaina: e le maua ai le inisalini pe faʻaaogaina i ni mea laiti. O maʻi suka ma le T1DM e tatau ona faʻaaogaina le inisalini i taimi uma e totogi ai le maʻisuka.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le siʻitia e mafai ona faʻaosofia ai le atuatuvale, solia o le taumafataga, leai se gaioiga faaletino ma isi mea. Aisea e suʻe ai le suka mo le maʻisuka ituaiga 2? O le faaitiitia ua mafua ona o mafuaaga faapea:

  • atinaʻeina o le faʻauluʻaina o tiga tiga,
  • gaioiga pipisi e mafua ai le maualuga o le vevela,
  • o le foliga mai o mumu tiga,
  • gaogao
  • epilepsy
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino,
  • faafitauli i le faʻaogaina o le tino.

O nei mafuaʻaga e mafua ai ona osooso i le kulukose i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa faailoga o le hypoglycemia ma le hyperglycemia ina ia iloa ai i latou i le taimi.

Afai o le auiliiliga o le auiliiliga na faʻaalia ai le maualuga o le suka i le toto atoa 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, o le a le uiga, o le maʻisuka ma o le a le ituaiga? I tagata e leʻi maua muamua le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafua mai i:

  • inflammatory, kanesa o le pancreas,
  • mafatiaga mafatia
  • mala o le endocrine
  • inflammatory ate the pathologies: o le hepatitis, cirrhosis, tumutumu pipili,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • le atinaʻeina o le ituaiga I poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia faʻamaonia le siakiina, e maua e tagata gasegase le lua faʻataʻitaʻiga o le toto, faia suʻesuʻega faʻapitoa i luga o le glycemia postprandial, glucose tolerance, hemoglobin glyc, C-peptide.

O taunuuga o le a fesoasoani e fuafua ai le maualuga o le suka o le tagata gasegase muamua ma pe a uma ona 'ai, tusa lava pe o loʻo galue le pancreas, pe o aʻafia e inumaga le inisalini. Seiloga pe a maeʻa ona ou iloa pe faʻafitia le maʻisuka.

I le faʻaopoopoga, o se suʻesuʻega ultrasound, o se faʻataʻitaʻiga masani o loʻo faʻatulagaina. Fefaʻatalanoa ma se endocrinologist, fomaʻi suʻesuʻe, le neuropathologist.

O le vave ona alu atu le tagata maʻi i le fomaʻi mo se fesoasoani, o le saoasaoa o le togafitiga o le a faʻamatalaina ma le itiiti ifo o le faʻavaeina o faʻafitauli faigata.

E mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le maualuga ole kulukose:

  • le mafai ona mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo,
  • lafoaʻi inisalini injections po o le inu fualaau,
  • tulaga popole
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • solia o mea taumafa
  • faʻaleagaina o mea faʻaleaga
  • viral, malulu poʻo isi faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • leaga masani
  • maʻi o le pancreas
  • ave ni vailaʻau maʻoti: hormones, diuretics, contraceptives,
  • togafiti o le ate.

Toa maualuga i le toto i le tulaga 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, o le a le mea e tatau ona faia ma e matautia? Muamua lava, e tatau ona faʻaumatia mea leaga na mafua ai ona oso i le glycemia. Afai e galo le tagata gasegase e tui se inisalini puupuu pe inuina se vailaau faafomai, e tatau ona e faia lenei mea i se taimi vave e mafai ai.

E le mafai ona e talepeina le meaai, faatasi ai ma se inisiua tutoatasi, o le a fesoasoani le gaioiga faaletino. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le faʻaaogaina o le kulukose e le gaʻo maso.

O le mafuaaga sili ona taatele o se meaʻai poo le solia o masaniga i aso taitasi, faʻamaʻi. Faʻamālōlōina o meaai a le tagata maʻi o le a mafai ona aumaia le maualuga o le glycemia i le masani i totonu o le 2-3 aso.

E mafai ona faʻaititia le suka i le toto ona o le maʻitaga, ogaoga ogaoga poʻo le faʻalavelave mafaufau, ituaiga uma o faamaʻi lua. O se mea lelei, afai e maualuga le kulūkose i le 15 po o le 20 iunite, e mafai ona tatou mafaufau i le mea moni e faapea o se faailoga lea e faʻalautele ai le faʻalogo i le soifua maloloina.

E masani lava ona tulai mai le suka toto pe afai o le maʻi o loʻo i ai faʻafitauli i le gaosiga o gaʻo.

O le mea lea, o mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose toto i le 20 pe sili atu iunite e iloga:

  • Taumafa le lelei. A maeʻa ona 'ai, o maualuga toto o le suka e maualuga lava, talu mai le taimi nei o loʻo i ai se gaosiga gaosi o meaai.
  • Le lava gaioiga faaletino. Soo se faamalositino ei ai lona aafiaga aoga i le suka o le toto.
  • Faateleina lagona. I le taimi o se tulaga faʻalavelave po o ni lagona faʻalagona malosi, e mafai ona matauina ai le gaʻo.
  • Aga masani leaga. O le ava malosi ma le ulaula tapaa e afaina ai le tulaga masani o le tino ma le glucose faitauga.
  • Hormonal suiga. I le vaitau o le muaʻi o le maʻi ma le moaopa i fafine, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona maitauina le faateleina.

E aofia ai mafuaʻaga e mafai ai ona faʻafitauli uma ituaiga o le soifua maloloina, lea e vaevaeina e faʻatatau i le aʻafiaga o le okeni.

  1. O faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le gaosia o le hormone e mafai ona mafua ai le maʻisuka, pheochromocytoma, thyrotoxicosis, Cushing maʻi. I lenei tulaga, e maualuga le maualuga o le suka pe afai e faateleina le tele o le hormone.
  2. Pancreatic diseases, e pei o pancreatiti ma isi ituaiga o tuma, faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻapitoa.
  3. O le aveina o vailaau faapitoa e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O nei vailaʻau e aofia ai hormoni, togafitiga, togafiti fanau ma fomaʻi.
  4. Faʻasologa o maʻi gase, lea e teuina ai glycogen, e mafua ai le faateleina o le toto suka ona o le le lelei o le gaioiga o le tino. O nei faʻamaʻi e aofia ai le cirrhosis, hepatitis, o le tino.

Mea uma e manaʻomia e le tagata maʻi pe afai e maualuga le suka i le 20 iunite pe sili atu foi, o le faʻaaogaina lea o mafuaʻaga o le solia o le tulaga o le tagata.

O le mea moni, o se tulaga e tasi o le faateleina o le kulukose i le 15 ma le 20 iunite i tagata soifua maloloina e le faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka, ae i lenei tulaga, e tatau ona faia mea uma ina ia le faʻalavelave le tulaga.

Muamua lava, e tatau ona e toe asiasi i au meaʻai, faia o taʻaloga masani. I lenei tulaga, o aso uma e te manaʻomia e fua ai le suka o le toto ma se glucometer e aloese ai mai le toe faʻafouina o le tulaga.

O le maualuga o le toto suka e mafua ai se lisi e le talafeagai. O le maualuga o le taumafa o gaʻo e mafai ona faʻalauteleina ai le kulūkose i totonu o le toto, ae ui i lea, o lenei tulaga e manatu o le physiological.

Afai o le pancreas e aʻafia i galuega, o faailoga o le hyperglycemia o le a itiiti lona faʻailoaina ma le tumau, talu ai o le inisalini o le a toe faʻafoi mai ai faailo i tulaga masani. E tatau ona manatu o se vaega o le suka e teuina i totonu o gaʻo gaʻo, o lona uiga o le mamafa o le tino o le tagata o le a faateleina.

E le gata i lea, o faafitauli e mafai ona aliali mai:

  • mai le cardiovascular system - maualuga maualuga o le toto maualuga ma maualuga le lamatia o le fatu,
  • i luga o le vaega o le lipid metabolism - o le aofaiga o le "leaga" cholesterol ma triglycerides e faateleina le malosi, lea e faaosofia ai le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa,
  • i luga o le vaega o le lagona o le mauaina o masini i le insulin - i le gasologa o le taimi, sel ma tisipenesa "vaai leaga" le hormone.

Faʻafitauli

O le tino o le endocrine i le tulaga o le toilalo i lana galuega e gaoioi ma le mativa mativa o le kulukose.

Suiga i le gaoioiga o le ate, pancreas e taʻitaʻia ai le vailaʻau i totonu o le toto.

Faʻaleagaina o togafitiga ma le faʻaaogaina pea o hormones, e mafai ona mafua ai le faʻasaʻo. O fafine maʻitaga o loʻo mafatia i le maʻisuka faʻamaʻi.

Faailoga o le hypoglycemia

Afai o le tagata maʻi ei ai uiga nei, e pei ole:

  • O le vaivai, vaivaiga, ulu tiga
  • Pau le mamafa i le faateleina o le 'ai
  • Gutu gutu, fia inu pea
  • Uiga faifaipea ma le faʻaogaina, aemaise lava uiga - o le urination i le po
  • O le faʻaalia o lupe pustular i luga o le paʻu, faigata le faʻamalolo o le tino, gaʻo, le umi o faʻamaʻi ma faʻamalolo
  • Faʻaitiitia lautele o le faʻamaʻi, malulu faifaipea, faʻaititia le faʻatinoga
  • O foliga vaaia o le manogi i totonu o le fale, i totonu o le itutino
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga, aemaise lava i tagata matutua atu i le 50 tausaga.

E mafai ona avea ma faailoga o le toto maualuga. E tusa lava pe iai na o nisi o faʻamaoniga o loʻo lisiina, e tatau ona faia se suʻega o le kulukose toto.

Afai o le tagata maʻi e lamatia le maʻisuka - o le gasegase o le tino, tausaga, oona, maʻi pancreatic, ma isi, ona o se suega o le glucose e tasi i se tulaga masani e le aofia ai le ono mafai ona tupu mai le maʻi, talu ai e masani ona le iloa le maʻisuka, asymptomatic , e leai se mea.

Aʻo suʻesuʻeina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o ona tulaga masani ua manatu e mafaufau i le matua, e tatau ona amanaia e faapea o loʻo i ai ni tali lelei. Ina ia faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi o le maʻisuka i se tagata gasegase e le o iai ni faʻailoga o le maʻi, fautuaina e faia nisi suʻega mo le faʻapalepale kulukose, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a suʻeina se suʻega toto ma le suka.

O se suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻaalia pe o le fuafuaina o le faagasologa o le maʻi o le maʻisuka poʻo le suʻesuʻeina o le maʻi syndrome ma le hypoglycemia. Afai o le tagata maʻi e fua i le faʻavaivaia o le kulukose, ona oʻo lea i le 50% o mataupu e oʻo atu ai i le maʻisuka mo le 10 tausaga, i le 25% e le suia le tulaga, i le 25% o le a le toe i ai.

Le lava o kulukose i totonu o le tino e mafua ai le leʻo mai le neurologically, autonomic and metabolic disorders. E masani ona foliga mai pe a pa'ū le maualuga i le 3 mmol / L. Afai e faʻaitiitia lona faʻatonuga i le 2.3, ona pa'ū lea o le tagata gasegase i se vailaʻau hypoglycemic.

Faailoga o le pa'ū i le glucose concentrations e aofia ai:

  • ulu matua
  • popolega
  • lima lima
  • sosolo
  • lagona o le ita
  • fiaai pea
  • popole
  • Tachycardia
  • mimiti le muso
  • pulsation i le ulu ma luga o le itu,
  • vavao
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • leai se lagona i nisi eria,
  • vaeluaina o le gaioiga afi.

O le hypoglycemia e ono tupu ona o:

  • malosi malosi faaletino,
  • ave ni vailaʻau maʻoti (tetracycline antibiotic, vitamini B6, anabolic, sulfonamides, suppleum supplements),
  • inu ava malosi.

Afai e le o amanaʻia le hypoglycemia i le taimi ma e le tatau ona faʻaaoga fua talafeagai, o le a pa'ū le tagata maʻi i se au. O tagata maʻi e le tele se taimi, faatasi ai ma lenei maʻi, e vave vave ona iloa e tagata. O kuluma masini e taofia le mauaina o le malosi ma le faaletonu o le neurological amata.

O le mea e leaga ai, o le amataga o le faagasologa o togafitiga e le amanaiaina. O le hyperglycemia o le tino e toetoe lava leai ni faʻaaliga. O le manao e inu le tele o vai e na o le pau lea o le faailoga, ma e oʻo lava i le taimi e le tumau.

Taua! I le maʻisuka, o loʻo i ai ni faʻamatalaga e iloa ai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aliali mai i le tulaga o le maliu o le sili atu i le 85% o siama faʻatalautusi insulin. O lenei mea o loʻo faʻamatalaina ai le le faʻaogaina o le togafitiga.

Mulimuli ane, o le maʻi o loʻo i ai faitioga nei:

  • togi mamafa i le faateleina o le 'ai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • le fia inu
  • matagogo
  • sasaʻaina o le paʻu, faʻafefeteina masani o se natura le manino,
  • vaivai faifaipea
  • moe
  • tulaga atuatuvale.

O le maualuga o le glycemia e maua i le suʻega toto, ma mulimuli ane i le faʻasolosolo. Faatasi ai ma le alualu i luma o le hyperglycemia, o le faʻaalia o togafitiga e faʻalauiloa atili.

E mafai ona e faitau atili e uiga i uiga o le toto maualuga i le toto i lenei tusiga.

O se tulaga ogaoga i le maʻisuka e masani lava ona muamua atu i faailoga o le leaga o loʻo faamatalaina i luga, lea i le tele o tulaga e fesoʻotaʻi ma le faʻateleina o le maʻi.Afai o le taimi lenei, mo nisi mafuaaga na e le faʻatalanoa i se fomaʻi, o le tulaga e matuia.

E mafua lenei mea ona o le faʻaosoina o faʻalavelave faʻafuaseʻi i gaioiga faʻasolosolo, lea e leʻi vave faʻatonutonuina. I le lumanaʻi, e mafai ona oʻo atu i le atinaʻeina o faʻalavelave matuiā e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

O le mea lea, o tagata gasegase uma ma e pele ia i latou e tatau ona masani i na faailoga o faailo SOS.

Faailoga o le Suga Sili

O le lisi masani o faailoga i fafo o le kulukose maualuga e aofia ai:

  1. O le fiainu lava.
  2. Faafuasei, le maua se tupe mama po o se gau.
  3. Uiga masani.
  4. Faʻailoga vaivai vaivai.
  5. Paʻu paʻu ma foliga mucous.
  6. Vaʻaia o le vaʻai, faʻavalea o maso o le falemaʻi.
  7. Arrhythmias.
  8. E le afaina le tali atu i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.
  9. Le manava o le pisapisao, o le ituaiga o gasegase.
  10. I ituaiga gasegase o le hyperglycemia, o le gasegase ogaoga, ketoacidosis, le mautonu le malamalama, ma i nisi o tulaga, e matauina.

E tatau ona malamalama o faʻamaoniga o loʻo i luga e mafai ona avea ma faailoilo o faʻamaʻi o faʻamaʻi eseese, o le mea lea, afai o le tele o faʻamatalaga leaga e iloa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega e iloa ai le faʻamaoniga saʻo.

O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

  • vaivaiga, malosi tele,
  • faateleina le manava ma le mamafa o le mamafa,
  • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
  • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
  • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
  • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina le puipuiga, faʻaleagaina le gaioiga, faʻavalea malulu, allergies i tagata matutua,
  • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga.

O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai talaʻaga o le maʻisuka, oona, maʻi pancreatic, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, e le o lona uiga e le o iai le maʻi.

A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona faia nisi faʻataʻitaʻiga i taimi eseese, talu ai ona o le i ai o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le a faʻalauteleina le anotusi.

Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea.

O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

E faʻaaogaina le maualuga o le suka

O se seti o metotia faʻamalosi e iloa ai le maualuga o le suka i le toto e aofia ai tusitusiga ma suega. Afai o loʻo e maualalo le hyperclycemia, e faigata tele ona e fuafuaina oe lava ia ma le fesoasoani a se glucometer talafeagai. I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotai o se fomaʻi o le a ia faʻatonuina suʻega talafeagai.

  1. Taulaga anapogi. O le masani masani o le orthotoluidine, lea e fuafua ai le faʻaogaina o le kulukose i le plasma e aunoa ma le amanaia o isi vaega faʻaititia. E tuʻuina atu i le taeao i luga o se manava gaogao (12 itula ao lei faia le auʻiliʻiliga e talafeagai e teena ai mea taumafa, vailaau ma gaioiga faaletino). Afai o le uluaʻi suʻesuʻega e faʻaalia le vavaeese mai le masani, o le tagata poto faapitoa e taʻitaʻi le tagata maʻi i suʻesuʻega faaopoopo.
  2. Auala totogi. O loʻo faʻatinoina lava i tulaga o se falemai i le aso / aotelega. I le taeao, e maua le toto i luga o se manava gaogao, faʻapipiʻi i tulafono o le auala muamua, pe a uma ona tuʻuina atu le kulukose i totonu o le tino ma a maeʻa ni nai itula, ona faia ai lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua. Afai e sili atu le maualuga o le siaki lona lua o le 11 mmol / L, o le fomaʻi e masani ona maua le "hyperglycemia".
  3. Faʻamalamalamaina le faʻaitiitia o metotia. Toto toto mo le auiliiliga e amanaʻia isi vaega - aemaise lava, uric acid, ergonin, creatinine. Faʻatagaina oe e faʻamalamalama le faʻamautinoaga ma iloa ai faʻafitauli e aʻafia ai - mo se faʻataʻitaʻiga, le nephropathy o le maʻisuka.

Ole aofaiga o le kulukose i le plasma toto ua fuafuaina i iunite o le "millimole lita". O fua masani o le suka i tagata e aunoa ma le maʻi ma le maʻisuka na maua i le ogatotonu o le seneturi talu ai e faavae i auiliiliga o le faitau afe o alii ma tamaitai.

Ina ia fuafua le tausisia o tulaga o le kulūkose o le toto, e tolu ituaiga o suʻega e faia:

  • anapogi fua o le suka i le taeao,
  • se suesuega na faia i ni nai itula ina ua uma se taumafataga,
  • fuafuaina o le aofaiga o le hemoglobin glyc

Manatua: o le faʻatagaina masani o le suka toto o se mea e tasi e le faalagolago i le itupa ma le matua o le maʻi.

O afea e ave ai le auʻiliʻiliga?

Faailoga o suka i fafine, tane ma tamaiti ile plasma toto e suia i le aso atoa. E tupu uma lenei mea i tagata soifua maloloina ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E lua auala e iloa ai le maualuga o le suka - faʻaaogaina o se glucometer feaveaʻi ma fale suʻesuʻe. O le suʻega a le masini e vave, ae le maua ai se taunuuga le mautonu. O le metotia e faʻaaogaina e fai ma faʻamuamua, aʻo leʻi faia le suʻesuʻega i le fale suesue. O le toto e aveesea mai se tamatamailima pe mai se vein.

E sili le ave o le meaola mai le tamatamailima: o le toto maualuga o le kulukose o le maualuga e sili atu le maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le suka e 5.9 pe a ave se faʻataʻitaʻiga mai se vein, o le suʻega tamatamailima i lalo o ia lava tulaga o le a sili atu ona taua.

I totonu o fale suʻesuʻe, o loʻo i ai se laulau o le kulūkose pe a fai ni suʻega mai le tamatamai lima ma mai se vein. Suauu toto i le lautele o le 5.9 mmol / l pe a fai se suʻega tamatamailima o se faailoga lelei lea mo le maʻisuka pe a tofotofoina i se manava gaogao.

Fesoasoani muamua ma taʻiala tau togafitiga

O le a le mea e fai i le atinaʻeina o le ketoacidosis ma le auala e togafitia ai se tulaga o le hyperglycemia, o le a taʻu atu ia te oe e se endocrinologist. A oʻo mai le taua o le kulukose i totonu o le toto e mulimuli i nei fautuaga:

  • E tatau ona e iloa le maualuga o le glycemia. I le fale, e mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o se glucometer, i se falemaʻi - e ala i metotia falesuesue (i le ulu poʻo le toto oona).
  • Aumai se tele o le inu ava malosi, ae afai e le iloa e se tagata, e le tatau ona faʻatumu i le vai.
  • Ini tui insulin pe a faʻaaoga e se tagata.
  • Afai e talafeagai ai, togafitiga o le okesene ma le faʻamalosi falemaʻi.

I totonu o le falemaʻi, faʻaaogaina ai le gasegase vai poʻo le enema e faʻamautu ai le suauu ina ia mafai ai ona faʻaleleia le paleni o le acid-base.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le mea e tatau ona faia pe a tupu le faateleina o le glycemia i lenei tusiga.

Isi togafitiga o loʻo mulimuli mai. E tatau ona e mulimulitaia se taumafataga o le maualalo o meaʻai, faʻaleleia le aofaʻi o fualaau 'aina ma fualaʻau i le meaʻai, ava malosi e tatau ona faʻateʻa atoa. E tatau ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti, ia mataituina ma le mataʻituina le aoga o le kalori i aso taʻitasi, lea e fuafua faʻapitoa. Sugar mai le meaai e tatau ona faʻaaogaina uma lava, e mafai ona faʻaaogaina gaʻo.

O le maʻisuka ituaiga 1, o le siama o le inisalini e faʻamaʻoina, ma o le maʻisuka ituaiga 2, kulūkose-maualalo o laʻau e faʻaaoga e toe faafoi ai le glycemia i tulaga masani. O se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga o se tulaga talafeagai lea o gaoioiga faaletino.

O le faia o faʻamalositino faʻapitoa e mafua ai le malosi o le gaosiga o le inisalini ma faʻalauteleina ai le lagona lelei o siama ma tino o le tino ile hormone.

O le usitaia o fautuaga a tagata tomai faapitoa e mafai ona faatumauina le soifua maloloina ma puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

diabetiko.ru

Maʻi faʻamaʻi

O le Hyperglycemia ua na o se faailoga lea e faʻaalia ai se faaletonu i tino poʻo le maʻisuka. Ae peitai, e le o lona uiga o le faateleina o le suka o le toto e leai ni faʻafitauli.

O le itu sili ona leaga o lenei tulaga faʻaleagaina o le ketoacidosis. O lenei soliga o le gasegase o le gaʻo e matua faateleina ai le maualuga o le tino o le ketone i le plasma o le toto, e masani ona tetee i le tala o le maʻisuka i soo se ituaiga o le taufaasese, lea e mafua ai le ketonuria, arrhythmia, faaletonu o le manava, le vave le alualu i luma o gasegase vaivai o loo i ai i le tino, faamalolo.

I nisi o tulaga, i le leai o se fomaʻi talafeagai talafeagai, e maua ai le gaʻo maʻi / hyperglycemic, ma pe a mavae le pa'ū o le pH (tino o le tino) i le 6.8, maliu maliu.

O le maualuga o le suka i totonu o le toto (10, 20, 21, 25, 26, 27, 30 mmol / l), lea e tumau mo se taimi uumi poʻo le osofaʻi soo i le glycemia e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻafitauli mai le popole, cardiovascular, genitourinary system, faʻaaliga

  • maʻisuka vae
  • polyneuropathy o pito i lalo,
  • angiopathy
  • retinopathy
  • afaina toto
  • gangrene
  • toto maualuga
  • nephropathy
  • coma
  • afaina.

O ia faʻafitauli e faʻalologo, alualu i luma, e le mafai ona faʻamalolo, o togafitiga e faʻamoemoe e faatumauina le maʻi ma puipuia ai le faʻaleagaina. O faʻamaʻi e mafai ona oʻo i le vavaeina o vae, tauaso, faʻalavelave toe faʻalavelave, afaina o le fatu, stroke, faʻasologa faʻatasi.

O le maʻi maʻisuka o soo se ituaiga e manaʻomia ai le puleaina lelei o meaʻai gaʻo, o le vailaau faʻasaina, faʻaleleia le soifua maloloina o le tino, e tatau ona maitauina le masani i aso taʻitasi ma mea taumafa, ma e tatau ona lafoaʻi masaniga leaga. E naʻo le auala lenei e mafai ai ona maua le taui o le faʻamaʻi ma faʻalavelave matuia.

Soʻo se faʻafitauli le tumau (homeostasis) i le tino e taʻitaʻi atu ai i togafitiga. O le tuusaunoaga e le o le kulukose.

O le Hyperglycemia ma le hypoglycemia e mafua ai tiga tiga, lea e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli faigata poʻo le le atoatoa.

Toa maualuga

A o faasolo malie malie le kulūkose, o le inisalini e maua malie. Ae a oʻo i le taimi, ona o le tele o meaʻai e maua i le gaʻo, o le tele o fualaʻau suka e ulufale atu i le toto, e tali atu le tino i le faʻateleina o le inisalini e talepe ai le kulūkose.

Afai o le suka ma le inisalini e faʻaauau ona faʻaauau mo le tele o tausaga, o le pancreas o le a faʻaitiitia. O le a gaosia e le tino se inisalini le atoatoa po o se vaega itiiti o le hormone e le mafai ona feagai ma le kulukose e ulufale atu i le tino.

I se faaopoopoga, faatasi ai ma se faasinomaga maualuga i taimi uma, o se tagata e atiina ae se tulaga e taua o le tetee ile inisalini: vaisu masani i le inisalini ma le leai o se tali talafeagai. O le osofaʻi ma le faʻalauteleina o le mafutaga e mafai foi ona liua i le maʻisuka ituaiga II.

O se taunuuga e le mafuatiaina o le tulai mai o le kulukose i tulaga ogaoga o le gasegase o le hyperglycemic. Ona o le le lava o le malosi, o tino e le mafai ona gaosia ni puipuiga ma lipids. O le Hyperglycemia e muamua i se tuaa.

Mea taumafa ma le kulukose

O vailaau faʻaonaponei e faʻasoa ai le taumafataga o se tasi o mea autu i le faʻamaoniaina o le lelei o le ola ma le soifua maloloina o tagata gasegase i le hyperglycemia, lea e taʻalo ai se vaega taua i le togafitiga o le maʻisuka ma mafai ai ona maua se taui lelei mo le gaʻo.

Mo tagata mamaʻi ua maua i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o mea taumafa e taua ma taua. I le maʻisuka ituaiga 2, o mea lelei e tatau ona masani ai le faasaʻoina o le mamafa o le tino.

O le manatu faavae o se taumafataga o se areto falaoa, e tusa ma le 10 kalama o meaʻai. Mo tagata ua maua i le hyperglycemia, ua faʻatautaia ai laulau faʻataʻitaʻiga e uiga i lenei tulaga mo le tele o meaai i aso nei o loʻo i ai i le taumafataga.

Pe a fuafuaina le faʻaaogaina i aso taitasi o nei oloa, e taua tele le vavaeeseina o soʻo se meaʻai, suamalie, suka ma faʻatapulaʻaina le pasta, falaoa paʻepaʻe, rice / semolina, faʻapea meaʻai ma gaʻo vailaau, faʻalauiloa ile meaʻai gaʻo ma le tele o meaʻai ma e le faʻagaloina le paleni o gasegase oona gaʻo / faʻamalolo.

O le fuainumera e fuaina, fuaina i le maea ai o le taimi e uma ai, e faalagolago i meaai na faia e le tagata maʻi i le tele o itula aʻo leʻi faia le suʻega, o le tulaga masani o lenei aoga e le eseese i tamaitai ma alii. O le suiga i le suka o le toto i se tagata gasegase ao faagasolo le aso, e faalagolago lea i le taimi o taumafa ma meaai. Faatasi ai ma se taumafataga maualuga-kapeti, o loʻo i ai ni tafaoga mataʻutia i le kulukose. Mo le maʻisuka, e matautia tele.

O tagata maʻi, o loʻo tilotilo i le laulau o tulafono mo tagata soifua maloloina, e fiafia i ai - afai o le suka toto i totonu o le 5.9 mmol / l, faʻapefea ona faʻaitiitia? Matou te tali: o le tau e le sili atu i le masani mo le maʻisuka, o le mea lea, e leai se mea e manaʻomia ona faia.

Le ki i le ola maloloina i le maʻisuka - taui mo le faʻamaʻi - o se seti o auala e ono mafai ai ona faʻaititia le kulukose i se mea e mafai ai i se tulaga latalata i mea masani mo se taimi umi. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona maua lea e ala ile paleni taumafa ma le pulea lelei.

I le maʻisuka ituaiga 1, injections ma le togafitiga e fesoasoani e siaki ai le maualuga o le suka.

Ina ia pulea le suka o le toto, o loʻo i ai se taumafataga faʻapitoa faapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le taumafa o mea taumafa e mauoa i meaʻai gaʻo. Afai o le tagata maʻi e maualuga lona mamafa o le tino, e aofia ai se fomaʻi e faatonuina se taumafataga maualalo-kalori. I lenei tulaga, e tatau ona toe faʻatumu le taumafataga ma oloa e iai vitamini ma meaʻai.

O le lisi o aso taʻitasi e tatau ona aofia ai meaai ia e aofia ai le aofaʻi sao ole protein, gaʻo ma gaʻo. Pe a filifilia ni ipu, e tatau ona e taulai muamua i luga o le lisi o fualaau oona, lea e tatau ona i ai i le maʻisuka uma. E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi o le maʻisuka ae naʻo le soifua maloloina lelei.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, e tatau ona fetuunai le taimi ole taumafa. E fautuaina e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. E tatau ona tolu taumafa taua ma tolu taumafataga i le aso. Ae ui i lea, e tatau ona e 'ai naʻo meaai lelei, e le aofia ai tupe meataalo, meaʻai ma vai susulu, e afaina ai le soifua maloloina.

O le meaai autu e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau aina ma meaai protein. E taua foi le mataituina o le paleni o le vai. Afai e maualuga maualuga le kulūkose, e tatau ona lafoaia atoa le faʻaaogaina o mea suamalie suamalie, meaai ulaula ma gaʻo, ava malosi. E fautuaina foi le vavaeina o vine, vine ma fig mai le taumafataga.

Tuua Lau Faamatalaga