Pancreatic False Cyst (K86

Soʻo se okeni e ono aʻafia le atinaʻe o le neoplasm, o le pancreas o le a le o se tuusaunoaga i le tulafono. O nisi taimi e aliali mai ai se pseudocyst i lona ulu, tino poʻo le siʻu, o le fomaʻi e leʻo tuʻuina atu ai faʻamaoniga faapitoa ma o lea e le mafai ai ona maua i se taimi umi.

Fai mai fomaʻi o le faʻamaʻi e toetoe lava o taimi uma e tupu mai i le talaaga o le pancreatitis maoaʻi, o le faateleina o le mafai ona togafitiga i tagata oe na sao mai se manuʻa i le gland, ona puipui. I fafo, o le neoplasm e pei o le hematoma, i le ogatotonu o loʻo i ai se faʻaopoopoga tele o enzymes.

A oʻo mai le osofaʻiga o le cycreatic cystreatic ona o se manuʻa, o le taotoga o loʻo faʻaalia, aveeseina o le afa. E tusa ai ma iloiloga, pe a uma le taotoga o loʻo i ai se tulaga lelei, o se faʻaleleia lelei o le manuia.

O le faʻaaogaina masani o le inisiua o le ACE e mafai ona faʻaosoosoina ai se faʻalavelave, o le mea e leaga ai, o le togafitiga o se fua talafeagai i le faagasologa masani o pancreatitis. O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina fualaau o lenei vaega, e taua le faʻamaonia le tupu aʻe o se uila leaga.

O le tele lava o taimi e masani ai, o le tulaga e foliga mai pe a mavae le mafatia i le atherosclerosis o le pancreas. O se isi mataupu e ese mai i taulasea sese, e avea ma taunuuga o togafitiga. E le o le faapea mai o le mai o se taunuuga o se fomaʻi, o le a avea ma se ituaiga o gaioiga o le tino i se vaega taua.

Tulaga o le faʻamaʻi ma faailoga

O se aganuu le iloagofie o ituaiga o pseudocysts, o loʻo i luga o le ulu, tino o le pancreas, i nisi tulaga ua maua i le siʻusiʻu o le okeni. I le faʻaopoopoga, ua vaevaeina ni neoplasms e le etiology: postoperative, pancreatic, post-traumatic.

Togafitiga e faalagolago i le nofoaga o le uila sese ma le le amanaiaina o le togafitiga. O le laasaga muamua e tusa ma le masina ma le afa, ao faagasolo lenei vaitau ua faia ai se vavalo leiona. O le laasaga e sosoo ai e oʻo atu i le tolu masina, o le a faʻaoga le avanoa. O le lona tolu vaevaega e tusa ma le ono masina, o lea ua amata ona aliali mai se pulou pupula.

I le amataga o le faʻamaʻi, o le faʻamaloloina lelei o le tino, o mea lelei e lelei, e na o nisi tagata maʻi e lagona faʻafitauli, e masani lava ona fesoʻotai ma nisi ituaiga o maʻi faʻamaʻi.

Gastroenterologists e mafai lava ona vaevaeina le cyst e tusa ai ma le isi faʻavasegaga, e tusa ai ma ituaiga o faʻamaʻi:

  1. aute (e itiiti ifo nai lo le tolu masina),
  2. subacute (e sili atu ma le ono masina),
  3. umi (tausaga e sili atu ma le ono masina).

O le togafitiga aupito sili ona faigofie o le pseudocyst o le pancreas i le tino o le faagasologa o le mumusu, o le cyst cyclone e mafai ona faʻamavaeina naʻo le taotoga. E tatau ona e iloa e le tupu le uila i se kopi se tasi, o le tagata maʻi e atiaʻe le tele o tuputupu ae i le taimi e tasi.

O le pseudocyst o le ulu pancreatic i le taimi muamua e le maua ai ni faailoga, e le mafai e le tagata gasegase ona faʻamaonia le i ai o le maʻi. Fomaʻi fautuaina e faʻalogo i lou soifua maloloina, faʻalogo i faailoga faʻapitoa. Muamua lava, o nei tiga i totonu o le manava o le manava, i le taimi muamua latou te gasegase, ao faasolosolo le tulaga, o le tiga ua amata ona le manava pe ua oʻo atoa mai, ua na o lagona le lelei lava e tumau.

Afai e malepe le neoplasm, e faʻapupulaina faʻamaʻi maʻoti ma fatu fatu. Mai le itu ole cardiovascular system e mafai ona:

  • tulaga faateia
  • Tachycardia
  • manatu faʻapitoa.

O faʻamatalaga faapitoa o le manava o le manava, o faailoga o le peritonitis, o le tiga matuia. A oʻo mai le faʻamaʻi, e maualuga le vevela o le tino, e fesuisuiaʻi i le va o le 37.9 ma le 39 tikeri, o le tagata maʻi e liliuina, leucycytos neutrophilic e atiina ae.

O nisi tagata gasegase e aafia i le gasea ma le vomiting, ae o le togafitiga o na uiga e le o ni uiga. O nei faʻaʻailoga e mafai ona taʻu mai ai le amataina o faʻafitauli. O tagata maʻi na aafia i se vaʻai leaga e iloa ai le tiga i lalo ifo o le taumatau ole ulu pe a fulafula le ulu, poʻo i le itu tauagavale o le hypochondrium pe a paʻi le faafitauli i le siʻu poʻo le tino o le pancreas.

O le le faʻavauvau o le feau, e masani ona tiga ma tiga tiga.

Faʻavasegaga

E leai se faʻavasegaina lautele e taliaina.

O vaega nei o loʻo faʻaaoga i le faʻamatalaga:

1. Localization:
- i le ulu o le pancreas (15%),
- i le tino ma le siʻu (85%).

2. Numera:
- tasi
- tele.

3. Toa:
- laiti
- tele
- telefoni.

4. Faʻaiʻuga (vaai i le vaega tutusa).

Faʻailoga

1. O le mea moni o se maʻi o le pancreatitis.

3. Mataʻitusi i luga o le komepiuta sili atu ona maaleale nai lo le ultrasound. E mafai e CT ona faʻamaonia le eseesega o siama o se pseudocyst. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻamalolo ma faʻavaivai le pseudocyst i lalo o le control CT.

4. Faʻaauau foliga faʻapitoa. E itiiti ni faʻamatalaga i luga o le faʻaaogaina o le MRI i le suʻesuʻeina o le pseudocysts, ae latou te mafaia ona faʻavasegaina le auala e talafeagai ai i nisi tulaga o le pancreatitis. O le lelei o le MRI i luga o MDCT (faʻatautaia o suʻesuʻega i le tele-detector) i le iloiloga o le faʻaleleia o le ola mama o le faʻaaogaina o le MRI. O lenei mea e mafai ona fesoasoani e iloagofie le faʻaputuina o le vai na mafua mai i le pancreatitis mai isi faʻamaʻi vailaʻau, faʻapea foi ma le filifilia o alavai e faʻaaogaina. O le isi avanoa i le MRI o le faʻaaogaina lea o lenei metotia e le faʻaaogaina ai le faʻamalama.
I le eseesega, o le faʻaaogaina o le T2-fuataga e mafai ona aoga tele i le iloiloina o le pancreas, faʻapea foi ma le i ai o le vai i totonu o le pacina (pancreatic parenchyma) (o le mea moni e taʻu mai ai necrosis).
O le mea lea, o le MRI o loʻo ofoina atu tomai faʻapitoa e tutusa lelei ma le MDCT, ae faʻatasi ai ma se ata sili atu o maʻa ma le faʻaogaina o le paʻu ma le talo.
O aʻafiaga o le IRM e aofia ai lona le mafai ona faʻaaogaina.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

1. Fuafuaga o gaoioiga a le amylase i faʻalavelave.
O le mea masani, o le amylase gaoioiga e faʻatupulaʻia le 2-12 itula i le maea ai o le atinaʻega o faʻamatalaga ile falemaʻi ma faasolosolo malie le faʻaititia pe a uma le 3-5 aso. O le faʻatupulaʻia pea o lona gaioiga ma le faʻamaoniga o le tino pancreatite o loʻo faʻaalia ai le i ai o pseudocysts.
O le faateleina o le amylase atonu foi e mafua mai i isi luni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamaʻi o vailaau e ola ai, o mama, fallopian tubes, gable vladder, small intestine, o fualaau o le ovarian, ma tumutumu o mama, kolone, ovaries.
O le faateleina o le amylase ma le lipase e mafai ona tupu i le leai o faailoga o le tino pancreatiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo faʻamaʻi uma faʻatasi ma le faaleagaina i le puipui o le tootoo laʻitiiti (faʻaogaina, afaina o le fatu, faʻalavelave) poʻo le faʻaaogaina o le faʻamalosi o le enzymes i le urine (toe faʻaogaina).
O le Macroamylasemia e lauiloa i le tulaga o le amylase faʻatasi ma le IgA. O nei faʻalavelave e tele tele ma e le faʻamaʻaina e fatugaʻo, faʻaputu i le toto. O le mea lea, o le gaoioiga amylase i le toto e tumau maualuga, ma i le mimi - maualalo. E le gata i lea, o le vavalalata amylase e faatatau i le kiliata creatinine e tumau pea le maualalo.

2. O le suʻesuʻeina o le fale suʻesuʻe e tuʻuina atu foi i suʻesuʻega o fale suʻesuʻe. faʻasolosolo pseudocysts. O mea o loʻo iai i le protein ma mea elemene (e aofia ai le atisipi) ua fuafuaina, ma o le bacteriosis o loʻo faia.

Faʻaiʻuga

1. Maualuga faʻamaʻi -10%. O ata o le CVs e faʻaalia i le iai o faʻamalama o le gas i le pseudocyst i le 30-40% o mataupu.

2. Paʻu -3% E tele faʻaaliga faʻapitoa. E mafai ona tupu i se falemaʻi o se inumaga malosi. E i ai foi mataupu o uluaʻi osofaʻiga o le asymptomatic poʻo le faʻailoga.

3. Pancreatic ascites. O le punavai o le pseudocyst fluid e 70%, o le pacreatic conduct e 10-20%. I totonu o suʻesuʻega a suʻesuʻega suʻesuʻega o le ola o ascits, o loʻo maua ai se tele o le amylase ma le porotini.

4. Fistula aemaise lava ona o le faʻavaivai vavalalata o le pusa. I le avea ai o se tulafono, latou te tapunia na o latou lava. Faʻasalaga tele, e mafai ona talafeagai le gasegase o taotoga.

5. Faʻalavelave faʻapitoa vaega eseese o le gastrointestinal tract, vase vena cava, urinary tract. Talosaga faʻafuaseʻi manaʻomia.

6. Jaundice - 10%. E mafua ona o le taofiofia o le pepese o le alatele, faʻamaʻi o le pule masani, cholelithiasis.

7. Pseudo-anerysm -10%. E atiina ae e avea o se taunuuga o le afaina i se pseudocyst pe afai na te faaleagaina ia vaa o lona lava kapoti po o vaʻa tuaoi. I le vaʻaia, o le pseudocyst faʻateleina le faʻatupulaʻia o le lapoa, o le tiga e aliali mai pe faʻalauteleina, e tafe le toto i luga o le paʻu i le eria o le localization o le pseudocyst, foliga mai o falemaʻi ma suʻesuʻega o le totoga. Afai e fesoʻotaʻi le pseudocyst i le papa pancreatic duct, ona faʻafefe lea i totonu e oʻo atu ai i le gasegase gastrointestinal ma le vomiting ma / poo melena. A faʻavave le pseudo-anerysm, o le toto toto e atiina ae i totonu o le manava.

O le a le pseudoxitis pancreatic

O le pseudo-cyst e pei o se uila. O loʻo siosiomia e ni mea vevela, i totonu o le vai e maua mai ai le sua pancreatic. O le masani lava, o lenei tumutumu e tupu mai i le tala o le pancreatitis ona o le faʻaumatia o le tino paʻu. O iinei, ua faatumulia ai le potu o le neoplasm i le manava faanatura. E tatau ona e iloa o le mea mulimuli o se mea malosi tele ma faʻaoʻoina i luga o siama maloloina e masani ona taʻitaʻia ai i latou lava. O le mea lea, o le gastroenterologists e fautuaina le mataituina ma le totoʻa o ia oona ma e tatau ona faia togafitiga faʻapitoa.

O le falemaʻi o lenei maʻi faʻafuaseʻi e toetoe lava a ese mai faʻamaoniga o se vailaau masani o le pancreatic cyst. O togafitiga e faʻavae i luga o alavai, vaʻaia ma togafitiga faafomaʻi, ma meaʻai. E taua le taulaʻi atu i le mea moni e faʻapea, o lenei tala o le tumutumu e oʻo atu i le 90% o le neoplasms cystic uma o lenei gland. O loʻo faia i le taimi o le faʻaleagaina o le pipisi, o se faʻalavelave i le 40% o mataupu o pancreatitis.

Ata faʻapitoa o le faʻamaʻi

Ole pseudocyst o le pancreas o se ituaiga o gafatia e maua ai le vai. Enisinia e natia e le gland i nisi taimi e faaputuputu. E tatau ona e iloa o le pseudocyst e ese mai le mea masani, ma e amio le talafeagai foi. O le tumutumu e lamatia tele ona e masani ona faaosofia ai le fausiaina o abscesses: o le a amata ona sili atu le mamafa o le uʻamea, ma o lona siʻitia o lona siʻitia. Ona oso ai lea o le neoplasm. E seasea ona tupu lenei mea, ae e tupu.

O le tele lava o taimi, e afaina ai le afa o le pancreatic ona o le faaleagaina. Afai e paʻu le paʻu, o le a lagona e se tagata le tiga ogaoga i le pancreas. O le mea lea, e tatau ona e mataʻituina ma le faaeteete le tagata maʻi, pe afai e tatau ai, valaau vave atu i se fomaʻi. O le faatuai i lenei tulaga e lamatia ai ni faafitauli matuia, e oo atu i se coma.

Afai o le tagata gasegase o loʻo i le fale ma o loʻo i ai se tulaga lelei - ua faʻalauteleina tamaiti o le mata, ua amata ona leiloa - o lea e le tatau ona e faʻaumatia le taimi, ae vave valaʻau i se falemaʻi.

O mafuaʻaga autū mo le faʻavaeina o le leai o se mea:

  • i le tele o tulaga, o se ituaiga o suauu e atiaʻe e faasaga i tua o pancreatitis (soo se ituaiga),
  • o nisi taimi e aliali mai se neoplasm pe a uma le taotoga
  • o nisi taimi e foliga mai o se paʻu e aliali mai ona o le tiga i le pancreas,
  • o le mafuaʻaga sili ona taua o le i ai o le pancreatic atherosclerosis i se tagata maʻi.

Taua: i le i ai o ni faʻafitauli o lenei faʻamaʻi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa, aua o se faʻapogai lenei mo falemaʻi vave!

Faailoga o le maʻi

E masani lava o le pseudocyst e le mautonu, ae i isi tulaga e faʻaalia ai o ia lava o ni faʻamaoniga mo mafuaʻaga nei:

  • Faʻailoga ona o le faʻaogaina o metotia faʻapitoa.
  • Le i ai o le faʻalavelave i le lotoifale.
  • Gaps - e taʻitaʻia ai foliga o pancreatic ascites poʻo peritonitis, ia e pei o le asymptomatic.
  • Faʻafitauli faʻapitoa: vein thrombosis, pseudo-anerysm gastrointestinal. O le tagata maʻi e lagona le tiga, o lona hemoglobin ua matua faʻaitiitia.

O le faailoga autu o lenei maʻi o le tiga. E masani ona naʻo le pau lea o le faʻaalia o faʻamaoniga o pseudocysts o le pancreas. O lona malosi e faalagolago i le tele o le neoplasm, nofoaga. O le tiga sili ona tiga e lagona ai le maʻi i le taimi muamua, ona faʻaitiitia ai lea o le tiga. Ua avea o ia ma "gugu" ma e lagona pea. I tulaga e le masani ai, e na o sina faaletonu. Afai, e faaopoopo atu i le tiga o se tagata, leu, vomiting, ma le fiaai, ua faailoa mai ai le i ai o faafitauli.

Faʻailoga Faʻamatalaga

Ina ia faia se faʻamaonia saʻo, e tatau i le fomaʻi ona suʻesuʻe ma le totoʻa le talaʻaga o le soifua maloloina, suʻesuʻe ma faʻatalanoa le tagata maʻi. Ma o suʻesuʻega o le totoga ma le toto e leai se taua, aua e na o le ata lautele, o lona uiga o le i ai o le pancreatitis i le maʻi.

Metotia faʻataʻitaʻi ua faʻaalia:

  • EGDS - ua faia e iloa ai veins varicose i le esophagus, faʻapea foi ma le faʻaogaina o le tino i le pancreas, o nisi taimi o lenei auala e faʻaalia ai le faʻamalosi o totoga e lata ane i le pito i tua,
  • CT - ua faia e iloilo lelei ai le tulaga o le pancreas,
  • X-ray - faʻaalia le i ai o pseudocysts,
  • ERCP - suʻesuʻega endoscopic e fesoasoani e faʻamaonia ai le i ai o se neoplasm,
  • Faʻamatalaga - faʻafetaui le nofoaga o le tumutumu, ma faʻaalia foi faʻafitauli faigata (pe afai ei ai),
  • suʻesuʻega faʻamalosi - o loʻo faʻatinoina pe a fai e iloa se pseudocyst.

O le galuega autu na fofoina e le fomaʻi pe a uma se tauvaga sese ua iloa ai o le fuafuaina lea pe o le tumutumu o loʻo iloa o se tulaga leaga. E faavae i luga o le siama, ua faʻamaonia le togafitiga faʻapitoa.

O fualaau faasaina ua faatonuina e le fomaʻi pe a uma ona fuafua po o fea oi ai le pseudocyst, pe o le a lona tele, i le a le laasaga o le atinaʻe, ma pe faʻapefea ona fesootaʻi atu i le pancreatic ducts. E masani lava ona faʻasolo mai le antihistamines, o mea faʻapitoa. E tele lava ina tupu o se togafitiga e lava lea e aveesea ai se uila sese. O le tagata maʻi e fautuaina ina ia pipii atu i se meaʻai ina ia mafai ai ona taofi le faʻaogaina o le faʻaoga.

E tusa lava pe tele le pseudocyst, o le togafitiga fualaau e sili atu ona lelei nai lo le taotoga. O le mea mulimuli e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli e le manaʻomia.

I le faaopoopo atu i ai, o se cyst sese e togafitia i le faʻavaivai. E masani lava ona faʻaaogaina i le lona lua, lona tolu o taimi o le faʻataunuʻu o le tino. Muamua, e faʻaaogaina togafiti faʻatali. Afai o le neoplasm e tiga ai le tagata maʻi, mo se faataitaiga, e tiga pe tataʻi i totoga lata ane, ona faʻagasolo lea o fomaʻi i gaioiga gaioiga.

Pe a tupu le neoplasm e sili atu ma le 6 cm ma o loʻo i totonu o le paʻu mo le 6 vaiaso poʻo le sili atu foi, e tatau ona togafitiga i togafitiga faʻapitoa. Ua aveeseina le pseudocyst i auala nei:

  • Alavai vaalele. E faʻaaogaina se peni, lea e faʻaaogaina i le taimi o le ERCP.
  • Vaitavai vaʻaia. O le metotia e aoga, ae na afaina i foliga vaaia o faʻafitauli. Mai lea taimi i lea taimi, ua lava le pupuʻu o le manava.
  • Vaitafe i totonu. E seasea lava ona maua, ona e tele naua faʻafitauli.
  • Taofiaga faʻagata. Ua vavae le puʻu o le manava ma ua aveese le cyst sese.

Aʻo leʻi faia le taotoga, e faia se suʻesuʻega faaopoopo.O le filifiliga e fiafia i se auala maʻoti o le aveeseina o le vevela e faalagolago i le tele, laasaga, tausaga, ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

Fautuaga lautele, puipuiga ma mea taumafa

A maeʻa le taotoga, e amata le taimi o le toe faʻaleleia. Afai e masani ona maua i le masani ma e leai se taufaamatau o le seleselega o le pseudocysts, ona fautuaina lea e le fomaʻi mea nei:

  • e masani ona faia suʻega, faia suʻega, mataʻituina le tulaga lautele o le tino,
  • faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, mea inu vevela ma meaʻai,
  • pipii i se meaai malosi.

O togafitiga faʻapitoa faʻatasi ai ma se taumafataga o le a fesoasoani e aveesea le tele o talo ma toe faʻafoisia le gaioiga o le pancreas. O le taumafataga e maua ai le tausisia o ia tulafono:

  • oe manaʻomia e aveese masini gaʻo, gaʻo mai le taumafataga pe faʻatapulaʻa a latou tupe,
  • meaai e tatau ona mafanafana (e le malulu ae le vevela),
  • falanua, meaʻai gaʻo e tatau ona faʻaaogaina, e manaʻomia ona e kukaina naʻo le uu poʻo le kuka,
  • o le taumafataga e faavae i luga o le mataupu faavae: "itiiti le aano o manu, iʻa, tele fualaau faisua, fua."

Ma o faʻamalositiga e aofia ai togafitiga faʻapitoa o maʻi faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaalia o le pusa, le tausisia o tulafono soifua soifua maloloina, ma le taumafa lelei.

Mafuaaga o togafitiga

O fua moni o ni faʻalavelave faʻaleagaina e fesoʻotaʻi ma le solia o le faʻavaeina o le tino o le tino i le faagasologa o le atinaeina o pepe. I le avea ai o se tulafono, latou te le ola, o loʻo faʻaogaina i totonu o se vaega o sela epithelial, ma e mafai ona faatumuina i le vai.

Fua o fusi sese e fai pe a faʻaleagaina le pancreatitis poʻo le pancreatic necrosis e faʻaleagaina ai le tino. O le tino e taumafai e faʻaaogaina se nofoaga faapena mai mea maloloina ma fai ai se paʻu o mea faʻapipiʻi faʻataʻaliʻoliʻo.

O le taofi e taua o kyume e tupu pe a taofia le taʻavale. O ia faʻavae e faigofie lava i le tuputupu aʻe ma e mafai ona paʻu i lalo o le malosi o le tele o mea leaga.

E masani ona faia e le echinococcus le tele o pseudocysts. O lea ituaiga parasite, e pei o le opisthorch, e fesoasoani foi i le faaleagaina o le pancreas, aua e taofia ai le tafe o le vai inu.

Faʻalagolago i mafuaʻaga o le faʻaaogaina o cycreatic cyst, o togafitiga togafitiga o le a eseese.

Fautuaga! Manua o tagata i le echinococcus e tupu mai mai mai maʻi, mamoe ma puaa. O le tagata o se lala paʻu oti mo lenei parataiso, o le fausia o se uila o se gaioiga e tumau mo le tele o tausaga. Ina ia e le maʻi i le echinococcosis, e tatau ona e fafaguina mai anufe i totonu, matau tulafono o le ola maloloina o oe, ma fufulu fufulu lima ao leʻi 'ai.

Mea aoga? Faasoa le sootaga

Ina ia aua nei aafia i le opisthorchiasis, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoʻa iʻa iʻa i le taimi na i ai le opisthorchiasis. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona mataʻituina le tatau o le masima i le taimi o le taloina o iʻa ma le taimi o togafitiga vevela i taimi o kuka.

E faʻapefea ona e iloa le i ai o se uila i le pancreas?

O se tasi o metotia autu mo le togafitiga o lenei maʻi o se suesuega ultrasound o totoga o le tino.

O nisi taimi e mafai ona lagona se uumi tele o le ulu o le pancreas e ala i le paʻu o le abdomina pito i luma e pei o se tumutumu o fatuga.

O tamaʻi laiti, aemaise lava o mea faʻapitoa, atonu e le maua ni faʻamatalaga faʻapitoa. O ia faʻavae e maua i le taimi o le suʻesuʻeina o le tino o le tino e faʻaaoga ai le ultrasound poʻo le faʻatalanoaga.

E le o iai ni faʻataʻitaʻiga e iloa ai le maʻi. Paʻa i le pito i luga ma le pito i lalo, le faapalepale i meaʻai gaʻo, fesuiaiga i le maualuga o le toto, vomiting, ma isi faʻamaoniga o maʻi oona e mafai ona faʻalavelave.

E le masani ona maua ni potu cystic. E masani ona faʻalautele mai i le ulu o le gland ia kalafa echinococcal. I lenei tulaga, o le duodenum ua faʻapipiʻiina, o loʻo i ai se soliga o le vevela o le talo, ua aliali mai le lanu. E le gata i lea, o faʻamaoniga o le inisua ma le faʻaleagaina o le tino e atiaʻe.

Faʻalagolago i le tele ma le nofoaga o le gasegase cystic, o le natura o mea o loʻo aofia ai, faʻapea foʻi ma le i ai o faʻamaoniga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le faʻasolosolo o se vailaʻau o le pancreatic cyst.

O togafitiga talafeagai e mafai ai e oe ona togafitia lenei maʻi ma ausia ai le tulaga masani.

Fautuaga! O le mea muamua na iloa le auai o se vailaau moni o le pancreatic cyst, o se taimi e faia ai se suʻesuʻega loloto. Masalo o le fatuina o gasegase i le tulaga o le embryogenesis na aʻafia ai foi fatugaʻo po o le ate.

O a togafitiga mo kume?

O vailaau tipitipi e masani ona aʻafia i togafitiga o lenei faafitauli. O togafitiga faʻafomaʻi e aofia ai le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi, lea na mafua ai le fausia o kystes, dieting. Aano pancreatitis ma le pancreatic necrosis, o le taunuuga lea e masani ona fausia ai pseudocysts, o ni tulaga faanatinati e manaʻomia ai ni fuafuaga faʻafuaseʻi.

Togafitiga Moni o le Taʻi

  • Faʻavae tetele e mafua ai le faʻafefe o le sua o le pani ma le faʻavaeina o le pancreatitis e masani ona manaʻomia le taotoga. I lenei tulaga, e aveese e le fomai tipitipi le tumutumu o le vevela po o le faia o se faapaleni pe a fai e tele ni tau.
  • Afai o le cyst e faʻalavelave, e leai sona sili atu i le 2 cm, e le tupu ma e le o faʻatasi ma faʻamaoniga o se faaletonu o le pancreas, ona i lea tulaga e le manaomia se togafitiga faapitoa. E lava le faia o se suʻega faʻatasi i le tausaga, ia tilotilo i le tele o le faʻaleagaina o le mafaufau i faʻalauiloa ma mataituina se soifua maloloina lelei.

Faʻatau togafitiga pepelo

Pe a togafitia togafitiga o le pancreatic, o le taimi e amata mai le taimi o mea e manaʻomia muamua mo lona atinaʻe ua amanaʻia. I le fausiaina o se pseudocyst, lea e tupu i luga o se vaitau pe a ma se tausaga, e 4 laasaga e iloga. E afua ona o le vave vave ona fausia o le paʻu o lea ituaiga. E oʻo atu i le ono masina, o le afa o le a faia, mai le ono masina i le isi - faia. O togafitiga togafitiga e mafai foi ona aofia ai togafitiga o togafitiga poʻo togafitiga faʻamalosi o le maʻi.

  • O se mea tāua o le iai poʻo le leai foi o se fesoʻotaʻiga i le va o le vailaʻau o le cystic ma le gaʻo o le gland. Ina ia mafai ona fuafua lenei mea, ave se togi o mea o loʻo i lalo o le vaavaaiga a le ultrasound poʻo le faʻaupuga. Afai ole maualuga o le enzyme pancreatic, amylase, maualuga, ona fesoʻotaʻi lea o le uila i le taʻavale. I lenei tulaga, ua faia le alavai o le alavai, o lona uiga o le fesoasoani lea o se paʻu tino manifinifi, o se pito i lalo, o le afa e fesootai ma le manava po o le duodenum. O le mea lea, ua gaogao le vavao ma ua faia ni tulaga ina ia suia ai lenei tulaga e ala i le fesoʻotaʻiga o mea.
  • Afai e le fesoʻotaʻi le uila i le taʻavale, ona faʻafefe lea o se mea oona i lona vaega, e masani lava o le ava malosi, lea e tau atu ai i le mea moni ua tapunia ona puipui ma ua suia i se mea fesootai. I lenei tulaga, o le uluai gaolotoina o le gasegase cystic e faia e le puncture punouai, pe afai o loʻo oso le afa, pe faʻaaogaina se anastomosis ma le manava poʻo duodenum, pe afai ua uma ona faia.
  • Faʻalagolago i le nofoaga o le cyst, o le maualuga o lona faʻafeiloaʻiga i siama lata ane ma le i ai o faʻafitauli, o se gaioiga tetele (laparotomy) poʻo le taotoga endoscopic o loʻo faia. O le taotoga mulimuli e itiiti ifo le faʻalavelave ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave mulimuli. I lenei tulaga, e faia ni nai mea laiti i luga o le pito i lalo o le paʻu o le abdomina e faʻaogaina ai meafaigaluega faʻapitoa. O le alualu i luma o le taotoga o loʻo mataituina e faʻaaoga ai masini vitio.

Faʻatau togafitiga

Afai e le o faʻamaonia le taotoga, e mafai ona togafitia le maʻi, mulimuli i fautuaga nei a le fomaʻi:

  • pipii i se olaga soifua maloloina
  • aua e te soona fai,
  • mulimuli i se taumafataga tutusa ma se taumafa mo isi faʻamaʻi o le pancreas,

Fautuaga! O le taumafataga ma se pati pancreatic e aofia ai le teena atoatoa o le ava malosi, faasaina o gaʻo, tausisia o mataupu faavae o meaʻai eseese. E le gata i lea, e le fautuaina ia legumes, broths, meaʻai vevela ma meaʻai.

Faʻalogo! Aua nei galo o le i ai o se vailaau cystic i le pancreas e manaomia ai le gauai atu i galuega a lenei okeni ina ia taofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave e pei o le malepe o le uila, pancreatic necrosis ma peritonitis.

Toeitiiti lava o totoga uma o tagata e mafai ona gaʻo i neoplasms. O le pancreas e leai se faʻalavelave. O le pseudocyst e tutusa lava le neoplasm e mafai ona i luga o le ulu, o le tino lava ia po o le siʻusiʻu o le okeni. O le tele o taimi, o lenei maʻi e le mafai ona maua i se taimi umi ona o le leai o ni faʻamatalaga maʻoti. E masani lava, o tagata gasegase e leai se faʻafitauli.

Aisea e tupu ai lenei maʻi?

E taua le iloa o le pseudocyst o le ulu o le pancreatic e masani lava ona maua i le maʻi. Fai mai fomaʻi o le togafitiga e masani lava ona aliali mai e le o se talaaga o le palacreatitis o le gaʻo poʻo le tino.

E le gata i lea, o tagata na aafia i le faʻamaʻi tuusao i le pancreas poʻo lona puipui e le itiiti ifo le lamatiaga. I lenei tulaga, o le neoplasm lava ia o foliga mai o se hematoma, ma i totonu o le neoplasm lava o se foliga tele o enzymes faapitoa. Afai o le togafitiga e tulai mai i lalo o ia tulaga, ona naʻo le taotoga o taotoga e tatau ona faia ma o se pseudocyst i le pancreas ua aveesea i totonu o se tagata. O faʻamatalaga ina ua maeʻa togafitiga.

E le gata i lea, o le aliali mai o se neoplasm atonu e mafua ona o le faʻaauau o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le IPF. O le mea e leaga ai, o se fua talafeagai lenei mo tagata e mafatia i le pancreatitis masani. O le mafuaʻaga lea e fautuaina malosi ai e fomaʻi pe a faʻafoeina le IPF, e faia se suʻesuʻega faifaipea e faʻalavelave ai le faʻavaeina ma le tuputupu ae o le paseudocysts.

E sili atu i mea uma, o le pseudocysts e tulaʻi mai i tua o togafitiga faʻapitoa pe faasaga i tua o pancreatic atherosclerosis. O togafitiga mulimuli e matua le lava lava.

E manaʻomia e le Iatrogenic pseudocysts se talanoaga eseese. O ia ituaiga faʻavae e seasea lava. O le tele o taimi, latou te faia pe a uma le taotoga i le pancreas. E taua le manatuaina o lenei pseudocyst e le o se taunuuga o se fomaʻi. E na o se uiga uiga ese o le tino i se vaega taua.

Laasaga muamua

Gastroenterologists iloagofie ituaiga o aʻoga e iloiloina. O le pseudocyst e mafai ona tu i luga o le tino, i luga o le ulu, ma o le pseudocyst foi o le siʻosiʻu pancreas e mafai ona tupu.

E oʻo lava i faʻavaega e eseese i le natura o lo latou tupuga:

  • pancreatic
  • post-traumatic
  • postoperative.

E le gata i lea, o le faʻamaʻi ua fuafuaina i nisi vaega o le atinaʻe. E taua le iloa e na o se fomaʻi e mafai ona fuafua pe o le a le tulaga o le pseudocyst pancreatic. Togafitiga ua faatonuina e tusa ai.

  1. O le taimi amata e tusa ma le 1.5 masina. I lenei taimi, o le amataina o le va o leiona ua faatoa amata.
  2. Vaega lua e oʻo atu i le 3 masina. O le gaʻo ua gaosia ua leai.
  3. Vaega tolu e oʻo i le ono masina talu ona amata le faʻamaʻi. I lenei laasaga, ua aliali mai i le taimi nei se tele filorous mass.
  4. O le vaega mulimuli e fuafuaina e le i ai o se pusa pupula

Isi faʻavasegaga

E pei lava o isi faʻamaʻi, o lenei maʻi e sili atu le lelei e le amata ma togafitia i le amataga. I le laasaga muamua, o le fausiaina o le tino, faapea foi ma le siʻusiʻu, faapea foi ma le pseudocyst o le ulu o le pancreas ua faamaloloina lelei. Togafitiga, iloiloga e masani ona lelei. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, e na o ni nai gasegase na aafia i faafitauli o le soifua maloloina. O lenei mea e afua ona o soʻo se faʻamaʻi faʻamaʻi tumau.

I le gastroenterology, o lenei neoplasm e vaevaeina foi e ala i se faʻavasegaga lē tumau, o lona uiga, pe o le a le tele o faʻamaʻi:

  • o le pepa faʻapitoa ua tuʻuina i luma o aʻoga, lea e leʻi atoa le 3 masina,
  • pepa faʻatusa - e lē silia le ono masina,
  • o le foliga masani e tuʻuina pe a uma ona fai le pulou ma o ona tausaga e silia ma le ono masina.

O le foliga laititi e sili ona faigofie ile togafitia, pe a sili atu le mataʻutia o le mumū i fualaau faasaina. O le tulaga e sili atu ona leaga i le foliga masani. E masani lava, o se pseudocyst masani e togafitia e na o le taotoga.

E taua le matauina o se pseudocyst e le o iai i se kopi se tasi. E tupu foi i le fomaʻi le tele o tuputupu aʻe i le maʻi.

Faailoga eo faatasi ma le faamaʻi

E masani lava, o soʻo se neoplasm e le o faaalia mai mo se taimi umi ma e le mateina e le tagata gasegase lona i ai i le tino. Ae o fomaʻi o loʻo lapatai mai o loʻo i ai pea faailoga, ma e ono fautua mai se tagata na te atiina ae se pseudocyst o le pancreas. Faailoga e le masani. Muamua, o le tiga i le manava o le manava. E taua le iloa o le amataga o le faʻamaʻi o le tiga e sili atu ona mataʻutia, ae a mavae sina taimi o le a le toe vaʻaia pe ua maeʻa atoa, ma tuua ai naʻo lagona le lelei.

E le gata i lea, o nisi taimi e mafai ai e se tagata ona aʻafia i le gaogao ma le vili. O lenei faʻamaoniga e le o masani ai mo se maʻi faapea. Faatasi ai ma le atiina ae o ia lagona, e mafai e le fomai ona fautuaina le i ai o ni faafitauli.

O nisi oi latou na faʻamaloloina le pseudocyst o le tusi pancreas o le tiga e masani lava ona faʻasalalau i le itulagi o le sao ole hypochondrium (i le tulaga o se ulu ulu) pe i le itu o le hypochondrium tauagavale (i le tulaga o le tumo o le tino poʻo le siʻu o le gland). O lagona le fiafia e pagatia i le natura, ma o nisi taimi e liliu atu ai i tiga tiga faifai pea.

Faʻailoga faʻapitoa o aso nei

Pe a liliu se tagata maʻi i se gastroenterologist, e tatau ona muamua suʻesuʻe le tala faʻasolopito o le tagata ma iloilo lona uiga lelei. A maeʻa lena, e tatau ona faia se suesuega maeʻa. E masani lava e aofia ai se faʻamalologa agamalu o le paʻu ma le manava. Faʻatasi ai ma le tele o le pseudocyst, e mafai e le fomaʻi ona fuafua se mea faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le iloa o sina polo.

I le tiga, e amataina e le tagata maʻi le suʻega ma se suʻega toto ma le urine. Talu ai ona o lenei tulaga ua leaga, o se suʻesuʻega o meaola e le o faʻaalia ai le ata atoa. E mafai e le fomaʻi ona manatu o le tagata maʻi o loʻo i ai se paʻu maʻi. O le pseudocyst e le o fuafua i se auala tutusa.

O auala aupito sili ma sili ona lata mai o le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • X-ray ma le eseesega. O ata o loʻo faʻaalia ai faailoga o le le mautonu ma le fesuiaʻiina o totoga o le tino ona o lona faʻaopoopoga.
  • O faʻamatalaga faʻamatalaga e fesoasoani i le fuafuaina o le vaega o aʻoaʻoga o loʻo i ai, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia pe faʻamaonia le iai o faʻafitauli.
  • EDGS e iloa ai le i ai o le mumū, faʻamalosiina o totoga o le loto ma le faʻalauteleina o le veins i le esophagus.
  • ERCP. O le faʻamatalaga sili ona faʻamaonia. Faʻafeiloaʻi e faʻatautaia auala. I le taimi lea, e mafai e le fomaʻi ona suʻe auʻiliʻilia le vaega na afaina ma fuafua tonu pe oi ai i se tagata se pseudocyst o le pancreas.
  • CT O se isi metotia faʻamatalaga. I le taimi o le CT scan, o le mumū e sili ona saʻo ona faʻaalia.
  • O se suʻesuʻega faʻasolosolo e talafeagai ma se faʻamautinoaga, talu ai e faigofie lava ona faʻasese se pseudocyst mo se faʻalavelave leaga.

E le gata i lea, o sea aʻoaʻoga e mafai ona faʻalavelaveina ma se vailaau moni poʻo se maʻi paʻu.

Faʻatau togafitiga

Faʻaaoga togafitiga faʻamaʻi pe afai o le pseudocyst na faia talu ai nei lava. E le gata i lea, o togafitiga faasao e faʻaalia i le leai o se tiga ma aʻoga e itiiti ifo ma le 6 inisi le maualuga.

E le gata i lea, o nisi fomaʻi e sili atu le faʻatali i se taimi i le taimi muamua o suʻesuʻega ma e le faʻamaonia ai foʻi fualaau. O le mea moni o le pseudocyst o le pancreas e mafai ona faʻamavaeina na o ia lava. E masani lava, o le mataʻituina e faia mo le tele o masina, ma pe a faʻatonuina le ata, ua uma ona faʻamaonia togafitiga.

O se polokalame o fualaau masani e aofia ai:

  • IPP
  • H2 histamine faʻatoʻo poloka,
  • faʻamaoni.

E le gata i lea, o le togafitiga o fualaau faʻasaina e faʻapipiʻiina atoatoa i le faʻapipiʻiina o se pusa. O loʻo tu saʻo i le iuga o le capsule. E ala i se pusi, o le tausimaʻi e faʻapitoaina fualaau oona mo le faʻapalapalaina.

O le tele o tagata gasegase ua uma ona oʻo i le pancreatitis atonu latou te matauina o le togafitiga mo le pseudocysts ma vailaau ma togafitiga mo pancreatitis e tutusa tutusa lava. O le mea moni, o fualaau e naʻo le faʻamalieina o se faʻalavelave faʻapitoa, ma mulimuli ane o le faʻatulagaina e tuai ona tutoatasi.

Togafitiga

Afai e tupu tele le pseudocyst (sili atu ma le 6 simita), e le fofoina ia lava, ma togafitiga faasao e le aumaia ai taunuuga, i lenei tulaga, ua faia se faaiuga i le togafitiga faafomaʻi.

E mafai ona ese le vaʻaia esega:

  • Vaitavai vaʻaia. E manatu o se tasi o auala sili ona aoga. I le taimi o le taotoga, e faʻavaeina alavai e ala i le paʻu ma le puipui o le gland. O fomaʻi e faʻaaogaina lenei metotia i nisi taimi ma le faʻaeteete, e pei o nisi tagata gasegase e ono feagai ma nisi faʻafitauli.
  • Faʻailoga faʻamalosi o le laina eletise. Faʻatasi ai ma lenei metotia, o le pseudocyst e faʻavaivaia e ala i le manava po o le manaʻoga o se tagata. O le metotia e manatu lelei foi, ae e mafai lava ona faia pe a fai o le nofoaga e tu latalata i le manava.
  • Alavai faʻasaina o le pseudocyst o le pancreas. O lenei metotia e le mafai ona avea o se taotoga atoatoa. O lona uiga o le faʻapipiʻiina lea o se siama faapitoa. E tuʻuina i le tino o le tagata i le taimi o le ERCP e sosoo ai.
  • Vaitafe i totonu. E manatu o se auala e le masani ai. I le vailaau faʻaonapo nei, e masani lava e le o faia ona o le mea moni o le tele o tagata gasegase e faʻafefeina se gaioiga faapena.
  • Aveese taʻavale taʻavale o le pseudocysts. I le taimi o taotoga, e faia ai se tui tele i totonu o le lua. O lenei metotia e matua afaina lava, ae masani ona faʻaaoga pe a faʻapipiʻi le ulu ile ulu poʻo le siʻusiʻu o le pancreas.

Aʻo lei faia se taotoga, e tatau i le tagata maʻi ona mulimulitaʻi i se meaai malosi.

O a faʻafitauli e mafai ona aliali?

Afai e te tolopoina se asiasiga i le fomaʻi ma e te le tausisia manaoga o le fomaʻi, e mafai e se pseudocyst ona faʻaleagaina le tino o le tagata. E masani lava, e manaʻomia le togafitiga faʻapomaʻi faaopoopo e faʻaitiitia ai faʻafitauli.

  • rupture (e seasea lava, e mafai ona tupu pe a afaina se okeni),
  • suppuration
  • totoga.

O faʻalavelave faʻapitoa pe a uma le taotoga e feagai foi. E faʻaaoga lenei mea i le fausiaina o le tino, siʻusiʻu, ma o lenei foi e mafai ona fai i lalo o le pseudocyst o le ulu o le pancreas. O faʻamatalaga ina ua mavae le taotoga naʻo le faʻamaonia o lenei mea. O lea la, o faʻafitauli faigata:

  • afaina
  • faaleagaina i isi totoga,
  • toso
  • fistula formation
  • le fesuiaiga o se tumo i le kanesa,
  • faʻamaʻi pipisi.

I le taimi lava e tasi, e tele faʻafitauli e mafai ona aloese pe afai e saʻo ma saʻo le taotoga o le taʻaloga. Ae, o le mea e leaga ai, e leai se tasi e saogalemu mai le maʻi. O le mea lea, a maeʻa le taotoga, e tatau ona faʻatinoina le taimi e pulea ai le vaega ua aafia.

O le pseudocyst pancreatic e le o se faʻamaʻi matautia, ae o loʻo i ai pea se tulaga lamatia. O le tino mai lenei faamai e le sili atu i le 14%, ae na o le pau lea pe afai e le amanaia e le tagata le maʻi ma teena le togafitiga.

E i ai foi se tulaga lamatia o le oti ao faagasolo le taotoga. I lenei tulaga, o le numera o le tino e 11%. Afai, pe a uma le taotoga, o le tagata maʻi e iai le suppuration poʻo le faʻamaʻi, ona matua faateleina lea o le lamatiaga o le oti.

E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le toe toe foi mai o le neoplasm. O le mea moni, e le tutusa le tele o le tino moni, ae o loʻo i ai pea. E tusa ai ma lipoti a le fomaʻi, o le avanoa e maua ai le leai o ni mea e tusa ma le 30%. O le toe faʻaleleia ua talitonuina e sili atu le matautia nai lo le aʻoga muamua. I le taimi o le toe foʻi, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le tumo e avea ma kanesa, faʻapea foʻi ma faʻafitauli. Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo pea, o le lamatiaga o se mea e ono tupu i le oti e sili atu.

Taofiaga

E leai ni tulafono ma tulafono e puipuia ai. O le mea moni, o le tausia o se olaga ola maloloina ma le lafoaia o masaniga leaga e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o aʻoaʻoga. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i togafitiga talafeagai o faʻamaʻi. E taua le manatuaina o le tele o taimi o le pseudocyst o le pancreas e mafua mai i le talaaga o le pancreatitis e le togafitia.

E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le puipuia o tagata o loʻo mafatia i le hepatitis, ona o le maʻi e afaina ai foi le tulaga o le pancreas. Afai e iai lava ni mea e le faʻaaogaina, ona tatau loa lea i le tagata gasegase ona mulimulitaʻi i se taumafa malosi, faʻafiti ole taumafa mamafa ma ia le mamafa le tino i le mamafa o le tino.

Afai e maua le pseudocysts, e tatau ona lafoaʻi togafitiga ma isi auala. O le faʻaaogaina o ni laau poʻo ni mea faʻaleagaina e le gata ina mafai ona maua ai se faʻamanuiaga, ae faʻaleagaina foi le tino ua leva ona maʻi.

E masani lava ona iloa e se tasi le mea e masani ona faia i le taimi o se suʻesuʻega masani poʻo le suʻesuʻeina o se okeni.

Faatasi ai ma lenei togafitiga, ua le fiafia le tagata maʻi i le nofoa, o loo i ai le tiga o le tino. E tele taimi e amata ai ona togafitia togafitiga o le maʻi, ma mafua ai ona afaina lona tino.

I faailoga muamua o le malaise, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma saili le mafuaʻaga o le faʻafitauli.

Aiseā ua aliali mai ai se mea leaga?

O le pseudo-cyst organ is a pouch within which is a liquid.

E mafai foi ona i ai i lalo mea o le Enzymes na natia e le paʻu ma le okeni. O le pancreatitis i se tulaga e sili atu ona faigata e mafai ona avea ma mafuaʻaga o ona foliga vaaia.

O le pseudocyst o se ituaiga o afa, ma o le prefix "pseudo" o lona uiga o le leai o se epithelium i luga o le membrane o le fausiaina.

E taua le matauina o sea cyst e leai ni eseesega faapitoa mai le mea moni, o lana amio e le mafaamatalaina.

O se uila leaga e matautia ona e mafai ona faʻaosoosoina le atinaʻeina o se fao. O le pancreas e faʻapupulaina le telē ma le mamafa, ona malepe ai lea.

E seasea ona tupu lenei mea, ae e aoga lava le mafaufau i se filifiliga tutusa. O le tele o taimi, o se tauvaga sese e afaina ona o se mea na faaleagaina.

Afai e afaina le afa, o le tagata maʻi o le a oʻo i tiga ogaoga mai le pancreas. E mafai foi ona ia faatupuina le faateia.

E taua le mataʻituina o le maʻi ma vave valaau se fomaʻi. E mafai ona lamatia le faʻasolosolo - o le tagata maʻi o le a paʻu i totonu.

Afai o le tagata maʻi ua faʻamaonia tamaiti aoga, ua i ai le fiva, ua le iloa e le tagata maʻi, ona tatau ai lea ona valaʻau i se falemaʻi, e tatau ona tuʻuina atu le fesoasoani i le taimi.

E faapefea ona togafitia?

O le fomai o le a faatonuina le togafitiga o togafitiga faafomaʻi i fualaau faasaina, e faalagolago lava i le a le tulaga o le aʻoga, i le mea o loʻo i ai, pe faʻafefea ona fesootaʻi ma le paipa o le okeni.

I soo se laasaga o le atinaʻeina o mea e leai ni mea, o le maʻi e tatau ona mulimuli i se meaʻai - o le mea lea o le a le toe faʻaaogaina ai le faʻaogaina o le tino.

O le fomai o le a faatonuina ai fualaau, o le tele o taimi e avea ai i latou ma poma pa pupuni o le pamu, antihistamines, anticholinergics. O nisi taimi o le togafitiga e lava lea e togafitia ai le pseudocysts.

E tusa lava pe maua se maʻi i se tulaga tele, o le togafitiga o fualaau faasaina e sili ona lelei, talu ai o le taotoga faʻapipii e mafua ai faʻafitauli eseese.

Afai o le cystreatic cyst ua faʻalauiloaina faiga faʻaleagaina ma le i ai o le mea e le o se mea e faʻaogaina ai, ona faʻatasi ai lea ma le vailaʻau mo togafitiga faʻapitoa, faʻaaogaina puncture faʻapitoa.

I lenei tulaga, ua faʻaofiina le pusi i totonu o le lua o le faʻavae ma atonu o loʻo i ai mo se taimi umi.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le fufuluina o le pusi ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻavaomalo, manaʻoga o mea o loʻo i totonu poʻo le faʻaogaina o le vavalalata ma faʻalapotopotoga e vave ona faʻamalosiina o loʻo faia.

O le isi metotia mo le togafitia o mea e le faʻaogaina o le faʻaleleia o le vai. O le tele o taimi e faʻaaogaina i le lona lua ma le tolu vaitau o le faʻatulagaina o aʻoaʻoga.

I le taimi muamua, faʻatali-ma-vaai faʻaaoga masani - o gaioiga gaioiga e faʻaaoga pe afai o le pseudocyst e mafua ai le tiga tele i le maʻi poʻo le lolomi i luga o totoga o latalata ane.

O le tele o taimi, e faʻaaogaina e fomaʻi metotia o le endoscopic: cystoduodenostomy poʻo cystogastrostomy.

Aʻo faagasolo le faʻagasologa, o le puipui o le okeni o loʻo punitia i le nofoaga lea e faʻamalosi ai le leodenum poʻo le manava i le pseudocyst, ma faʻapipiʻi ai se peni.

E mafai ona i ai i totonu o le tino le peʻa vai i le tele o vaiaso. O ia togafitiga e tatau ona faia naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

A leai, o faʻafitauli e mafai ona tupu i le ituaiga o le toto, totoga o pseudocysts, taulaʻi o le anastomosis ma isi toe foʻi.

Afai e tele le pseudocyst, aʻo faʻaauau ona tupu vave, o le a faatonuina e le fomai se taotoga e aveese ai le fausaga.

O lea laasaga o le a faʻataʻitaʻiina foi pe afai o le cyst sese e aofia ai le tele o mea leaga i totonu o le vavao, o lona gaʻo, suppuration, ma fistulas o loʻo aliali mai.

Tagofia meaʻai

Afai e le faʻaalia mai le pseudocyst o le pancreas, ona leai lea o se togafitiga e tatau ona ave. E le gata i lea, e leai se vaʻaia o taotoga e faia

O ia ituaiga faʻavae e mafai ona foia ei latou lava, e tusa lava pe leʻi togafitia le tagata maʻi.

Afai e leai ni faʻaʻailoga, o le a fautuaina e le fomaʻi e faapea o le tagata maʻi ia faʻamaeʻa laasaga nei:

  • e taua le mulimuli i se meaai malosi,
  • e tatau ile suʻega ona faia suʻega mai lea taimi i lea taimi, siaki le tulaga o le pancreas, manava,
  • ave faʻataʻitaʻiga taimi e suʻe ai le tulaga o lou tino,
  • faʻataʻitaʻi togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu, faʻapipiʻi le aoina o otaota.

Mea taumafa pe a togafitia ai le pseudocysts o le pancreas e maua ai le faʻatinoga o tulafono faʻapitoa:

  • e le tatau i le tagata gasegase ona 'ai gaʻo ma gaʻo paluga, i tulaga ogaoga, o la latou meaʻai e tatau ona faʻamapulaʻaina,
  • meaʻai ao leʻi faʻaaogaina e tatau ona kuka pe uʻu,
  • olo i ai ao leʻi 'ai,
  • o le faʻaaogaina o mea vevela poʻo vevela e faʻasalaina,
  • fualaau 'aina ma fualaau faisua e tatau ona aofia ai i le taumafataga,
  • E le mafai ona e 'aina le gaʻo ma falai.

Togafitiga ma isi metotia e tuʻufaʻatasia ma le taumafataga saʻo o le a fesoasoani e faʻamalo le sili atu o talo ma faʻamaonia le pancreas.

O nei togafitiga o le a taofia ai le atinaʻeina o mea e leai ni mea e puipuia ai ma puipuia ai le foliga mai o fou fou. Ina ia faia lenei mea, ave totogifuapauina.

O nisi taimi, o le aoina mai o meaʻai e fesoasoani e faʻateʻa ese ai ni mea e sili ona leaga o le pancreas.

Isi auala mo le togafitiga o le leai o se mea

Togafitiga ma isi metotia e masani ona maua ai ni faʻamanuiaga lelei. O loʻo i ai le tele o fualaʻau e mafai ona fesoasoani i le faʻaumatiaina o pseudocysts.

O togafitiga nei e lauiloa. O ia ituaiga laau e tatau ona faia: yarrow, celandine ma calendula. O otaota uma o le a manaʻomia se aofaiga tutusa.

Sasaa vai inu i totonu o se sipuni o le faʻafefiloi, ona faʻamalosi mo le tusa ma le lua itula. O se teuteuga e tatau ona ave muamua ae leʻi 'aina ni nai sipuni.

Togafitiga ma isi metotia e mafai ona faʻatino e se seti o laʻau o loʻo mulimuli mai: calendula, tansy, arrowain arrow.

Faʻatasi le aoina e tatau ona avea ma se ipu vai inu ma alu e faʻaaoga.

A maeʻa ona faʻamafanafanaina, e tatau ona faʻamamaina. Ua sauni le oloa e faʻaaoga. Inuina e fautuaina atu mo le kuata kuata. O nei togafitiga e tatau ona faia mo le tusa o le masina.

O le isi fua o tagata o le a fesoasoani i le faʻaumatiaina o pseudocysts. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aoina mai le aofaiga tutusa o vaega: laʻau o laau e pei o le lingonberries, strawberries, blueberries, launi pīni, siaki o sana.

Sasaa vai inu i luga o le paluga ma alu i le po. Ave le tinotu pe a maeʻa pe a ma le afa afa. Faʻaauau le faʻailoga mo le lua vaiaso, pe a maeʻa ona faia se malologa mo le vaiaso.

Afai ua filifili le tagata maʻi e togafitia togafitiga ma nisi metotia, aua nei galo e uiga i laau e faamalūlūina ma faʻamalolo spasms o totoga, puipuia le atinaʻeina o le faʻaogaina o le tino, ma fesoasoani ai i le totoina o tui o le toto.

Pe a filifilia togafitiga ma metotia faafomai, e taua le asiasi i se fomaʻi ma faia se suʻega aʻo leʻi amataina le taʻaloga.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia togafitiga saʻo. E le mafai ona e mafaufau ia te oe lava, ina ia le afaina ai le tino.

O le a lenei mea

O le a le mea e sili ona taua o le pancreas, ma o le a foi le mea e faʻamoemoeina pe afai oi totonu o le tino? O nei fesili e fiafia tele i tagata gasegase e tutusa ma latou suʻesuʻega.

O le pseudocyst, lea e atiina ae i le pancreas, o se sac i totonu o le paitoneal cavity, i totonu e ono i ai ni vaega o mea ua oti, o se suavai lea e aofia ai le manava o le pancreatic, o le parenchyma, toto ma le tuuga. O le pseudocyst e mafua mai i le pancreatitis, pe o se taunuuga o le le atoatoa o le papacreatic duct. O se afa o le pancreatic cyst o se tino moni lava o le afa.

O le i ai o pseudocysts o se mea e tuai ona fai. Talu mai nei aso atonu e le faʻaalia o ia lava, ma o le a le mea o le a tupu i le masina, e leai se tasi na te iloa. I soʻo se tulaga, o le a tupu se faʻaleagaga vave pe mulimuli ane.

O le paʻu e faʻapipiʻi i soʻo se itu o le pancreas, ma e mafai ona oʻo atu i le 2 lita pe sili atu.

Afai e te le o vave amataina le togafitiga togafitiga, o le a matauina faafitauli o le pusi.

  1. Pancreatic fulafula i le tulaga o sosolo afaina.
  2. Faaopoopoga.
  3. Vaʻaia i totonu.
  4. Faʻaaogaina o le gaosiga ma le faʻaaogaina o mea i totonu o le fale.
  5. Totogi totoga lata ane.

O mafuaʻaga mo le faʻaalia mai o taufaasese sese, faʻapea foʻi ma mafuaʻaga mo le atinaʻe o maʻi o le manava, o:

  • ava malosi - o le tele o tulaga o foliga mai o se uila pepelo,
  • faʻamaʻi pipisi o alavai, o le faʻalavelaveina e tatau ona avea o se pseudocyst,
  • faʻalavelave faʻapitoa ma foliga masani o le faʻamaʻi,
  • afaina o okeni
  • faʻamaʻi i tamaiti pipisi,
  • le faʻaaogaina le faʻaaogaina o enzymes o mea na mafua mai,
  • o le faʻaalia o le faʻamaʻi i tamaiti e fesoʻotai ma fesuiaiga faʻaanatura.

O le autu autu o se tauvaga sese o se tiga matuia. O le tele o le faʻavae, o le avanoa o lona toilalo, o le tikeri, o le manino ma le malosi o le faʻafitauli o le a faʻaali mai. O lagona le mautonu e lagona i le tulaga o le faʻamalosia o mea leaga. A maeʻa sina taimi, e alu ese le tiga, ae le o le atoatoa, ae o loʻo i ai se mea e le lelei. O nisi taimi e itiiti lava le toʻa e aunoa ma se tiga.

Afai o le gasea, vomiting, o le le lava o le fiaai, faʻavalea i le tagi, fiva, gasegase mai le pancreas e faʻatasi ma le tiga, ona oʻo ai lea i le faigata o le pseudocyst ma e manaʻomia ai togafitiga faʻanatinati vave.

Vaʻaia le vaʻaia

A maeʻa ona suʻeina se uila sese, togafitiga o le maʻi e amata i se talanoaga ma se gastroenterologist. Faʻavae i luga o le laasaga ma le atinaʻeina o mea e le mafai ona faia, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina togafitiga faafomaʻi, aveeseina o taʻavale, vavalalata pseudocyst.O le metotia muamua e faʻaaogaina pe afai ei ai se tulaga o le laʻititi, e masani lava ona paʻu le paʻu. O le taotoga auala e faia pe a fai e sili atu i le 6 cm le faʻavae ma o loʻo iai mo le silia ma le ono vaiaso.

Alavai o se metotia e faʻaaoga pe a tupu aʻe se pseudocyst. O le faʻatinoga e lua ituaiga - totonu ma fafo. E masani lava, faʻaaogaina e fomaʻi le auala muamua.

Faʻavae i luga o le nofoaga o le paʻu, ua filifilia se auala maʻoti o togafitiga tiso. Afai o le cyst o loʻo i luga o le ulu o le pancreas, ona faia lea o cystoduodenoanastomosis, ma pe afai o le siʻusiʻu o le cystogastroanastomosis.

O nei metotia e sili atu ona lelei, aua e mafai ona latou toe faʻaauau pea le faʻaleleia o le sua pancreatic, faʻaitiitia le tiga, faʻaitiitia le avanoa e toe fai ai. E i ai faʻafitauli.

  1. Faʻaolaina o mea inu i totonu o le tino ile tino o le tumutumu ma le tulei.
  2. Papatitis maʻi.
  3. Faʻafefe i totonu o le lua.

E masani ona faʻaaogaina alavai faʻavaivai. E masani lava, o sea taotoga e faʻaaoga pe a matauina:

  • suppuration o le agasala,
  • malosi vascularization o le paʻu,

O le mea moni, o na taotoga o taotoga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, ona o le atinaʻeina o se tagata maʻi i tulaga e lamatia ai le ola.

  1. Tatala toto.
  2. Lueina o se okeni gaogao.

A maeʻa ona faia se taotoga i se auala i fafo, o le a mafai ona tupu le vevela o le purulenti, o le pancreatic fistula ua amataina, lea e mulimuli ane mafai ona valaau mo se faʻalavelave faʻalavelave.

O ituaiga uma o gaioiga e naʻo le tuʻuina atu e faʻamaonia ai se tala o le tino e le o le toto.

Faʻaaogaina le faʻaogaina o le faʻaogaina o le auala

Aʻo leʻi faʻatulagaina se taotoga, o le a taʻu atu e le fomai ia oe pe aisea ua aliali mai ai le pseudocyst o le pancreas, o le a. I aso nei, o auala e faʻafefe ai le faʻaaogaina o alavai e maua ai le lauiloa.

O le tulu e faʻaaogaina i ni auala e sili ona osofaʻi:

  • alavai i totonu o le paʻu o se metotia lelei, ae o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻafitauli,
  • laina liposcopic lineoscopic - o le togafitiga e aofia ai le aveeseina o mea pseudocyst i totonu o le manava po o le fatu. O togafitiga togafitiga e faʻamaonia pe afai e mamao ese le aʻoga mai le gastrointestinal tract,
  • alavai vaʻaia - faʻamamaina le paʻu o le uila ona o le pusa, lea na faʻalauiloaina i le taimi o le suʻesuʻega endoscopic,
  • gaioiga i totonu - o le i ai o aʻafiaga itu, o lea e faʻaaogaina ai i nisi o tulaga e le masani ai.

O se isi auala e faʻaaogaina ai lana faʻasalaga. O le taotoga e faʻatinoina e ala i le faʻaaogaina o le vaega o le pancreas ma le tumo. O le tele o le gasegase e faʻaalia i le tele o le faʻavae ma lona tulaga.

E mafai ona faʻaaogaina se auala e le mafai ai ona faʻaaogaina i se vaega itiiti o pals sese, leai se faʻailoga ma ni faʻafitauli. O togafitiga faafomai e aofia ai:

  • enzymes
  • fomaʻi faʻamaʻi
  • faʻamaumauga o le talipusa o le histamine.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e masani ona tuʻufaʻatasia ma le faʻaofiina o se pusi i totonu o le paʻu o le paʻu. O lea e faʻamamaina ai mai totonu e faʻaaoga ai vaifofo faʻapitoa mai totonu.

Tomai faʻasoifua faʻasoifua mo togafitiga

O le togafitiga o faʻamaoni o le pancreas faatasi ai ma le fesoasoani a fofo a tagata e maua ai iuga.

  1. Mo se vailaʻau vailaʻau, e manaʻomia lau celandine, yarrow, calendula i ni mea tutusa. E fuaina se sipuni o laau ma 250 ml o le vai inu. E inu le vai mo le 2 itula. Inu 2 sipuni vavalaʻau aʻo leʻi 'aʻai.
  2. Ave le tansy, calendula, infanoscences plantain ma tuufaatasia. O se sipuni tele o le faʻafefiloi e sasaa i le vai fefe ma faʻatagaina e faʻaaogaina. A maeʻa le mafanafana, faʻapipiʻi le susu ma inu i le ¼ cup. O le vasega e sili atu i le masina.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

O le tele o taimi, o se pseudocyst pancreatic e tupu i lalo o le malosi o itu nei:

  1. O le pancreatitis o se mumū o le pancreas. O lona tino foliga e faigata tele i le pseudocyst i le 50% o mataupu, faʻasolosolo - i le 80.
  2. Manua i le puipui o le manava ma faaleagaina ai le okeni lava ia. Post-traumatic benign neoplasms o cavities e aofia ai le tele o numera o enzymes pancreatic. Latou te maualuga le lamatiaga o le suppuration, lea e manaʻomia ai le aveese faʻafuaseʻi.
  3. Faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave. Tuʻu atu i le faʻavaeina o vailaʻau faʻapitoa.
  4. Le faʻaaogaina le faʻaaogaina o enzymes digestive. O na ituaiga o gaʻo e naʻo le foliga masani o le pancreatiti.
  5. O le atherosclerosis o le Pancreatic o se mafuaaga e le masani ai o pseudoclers.
  6. Fibrosis o fuluʻi okeni. O suiga e le masani ai o se natura talitutusa e tupu mai i le talaaga o le umi o le faagasologa o le le fiafia.

Tuua Lau Faamatalaga