Metformin: o le a le umi e mafai ona ou tago ai ma o se vaisu?

I au suʻesuʻega (anapogi glucose 7.4, hemoglobin glycide 8.1), o le i ai o le maʻisuka e le o masalosalo - ua saʻo lou mauaina. Metformin ua tuʻuina atu i le amataga o le T2DM, o le suʻega ua filifilia taitoatasi. Metformin fesoasoani e faʻaititia le toto toto ma le mamafa o le mamafa.

Ae mo le taumafa pe a maeʻa le 60 tausaga: pe afai o le gaioiga o totoga o le tino (faʻapipiʻi le ate, fatugaʻo, cardiovascular system), ona faatagaina loa lea o Metformin pe a uma le 60 tausaga. Faatasi ai ma le faaitiitia o le igoa o le totoga o totoga i totonu, o le fua o le Metformin ua faaitiitia, ona soloia ai lea.

Faʻatasi ma le L-thyroxine: O le lau-thyroxine e ave i le taeao i luga o se manava gaogao 30 minute aʻo leʻi 'ai, faʻamamaina ile vai mama.
Metformin e ave pe a uma le 'aiga o le taeao ma / pe a maeʻa le' aiga o le afiafi (o lona uiga, 1 pe 2 taimi i le aso pe a uma taumafataga), talu ai o le anapogi metformin e faʻafefe ai le pa o le manava ma le gaogao.
O le togafitiga ma le metformin ma le L-thyroxine e mafai ona tuufaatasi, o se faʻasasiga masani (maʻisuka ma le hypothyroidism).

O le mea taua e manatua e ese mai le togafitiga e uiga i le mulimuli i se taumafataga, gaioiga faaletino (o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa) ma le puleaina o le toto suka.

Le faiga o le gaioiga a Metformin

O le gaioiga o le vailaau o loʻo faʻaaogaina i le taofiofia o le faagasologa o le gluconeogenesis e tupu i le ate. Pe a faʻaitiitia le gaosiga o le kulukose i totonu o se okeni, o le a faʻaitiitia foi lona maualuga o le toto. E tatau ona maitauina e faapea i le maʻisuka, o le fua o le kulukose i le ate e sili atu ma le tolu taimi o tau masani.

I totonu o le ate o loʻo i ai se enzyme e taʻua o le protein kinate activated protein kinase (AMPK), lea e faia ai le galuega autu i le inisalini saini, metabolism o gaʻo ma glucose, faʻapea foʻi ma le paleni o le malosi. Metformin faʻagaoioia le AMPK e faʻasaina le gaosiga o le kulukose.

I le faaopoopo atu i le taofiofia o le faagasologa o le gluconeogenesis, metformin faatino isi galuega tauave, e aofia ai:

  • faaleleia atili le lagona o le tino ma gaʻo i totonu o siama e maualalo le suka,
  • faʻapupulaina le kulukose i sela,
  • e taʻitaʻia ai le faʻateleina o le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo,
  • taligalu le aveʻesea o le kulukose mai le mea o lo o gaosia.

O le tagofia o fualaau e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa i tagata. Metformin e maualalo ai le cholesterol, TG ma le LDL cholesterol i luga o se manava gaogao. I le taimi lava e tasi, e le suia ai le tele o lipoproteins o isi vai. O se tagata soifua maloloina (faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose masani) o lē na te aveina metformin o le a le lagona le togafitiga.

I le faaaogaina o le fualaau faasaina, e mafai e le tagata gasegase ona maua se faaitiitia o le suka i le 20%, faapea foi ma le maualuga o le hemoglobin glycosylated e tusa ma le 1.5%. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o le monotherapy, e faʻatusatusa i isi vailaʻau o le suka, insulin ma meaʻai faapitoa, e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe se fatu fatu. E le gata i lea, o se suesuega i le 2005 (Cochrane Collaboration) na faʻamaonia ai o le soifua maloloina o tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaititia e ala i le ave o Metformin.

A maeʻa ona inu e le tagata maʻi se laulau o le metformin, o lona toto o le a faateleina i totonu o le 1-3 itula ma o le a amata ona galue. O le fualaau faasaina ua vave ona gauai i le gastrointestinal tract.

O le vaega e le o le metabolised, ae o ese mai le tino o le tagata ma le urine.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina

O le fualaau faasaina Metformin o loo maua i le ituaiga o papalama e aofia ai le 500 mg o le mea galue (metformin hydrochloride). I le faaopoopo atu i ai, o le oloa e aofia ai se vaega itiiti o vaega faaopoopo: masini suauu, crospovidone, povidone K90, magnesium stearate ma talc. O le tasi pusa e aofia ai le 3 paʻu o le 10 papa.

E naʻo le tagata tomai faapitoa e auai e suʻesuʻeina le soifua maloloina o le maʻi e mafai ona faʻatonuina le faʻaaogaina o fualaau faasaina Metformin. A fai e le tagata maʻi fualaau, e tatau ona ia mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi.

O se mea faʻapipiʻi tuʻufaʻatasia o loʻo i totonu o pusa taitasi o fualaau faasaina. I totonu e mafai ona e maua ai faʻamatalaga nei mo le faʻaaogaina:

  1. O le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava i tagata e sili atu le mamafa o tagata e le faigofie i le ketoacidosis (faʻaleagaina le metabolism carbohydrate).
  2. Faʻatasi ma le insulin faʻamalositino ma le tetee o le hormone, na tulai mai i le taimi lona lua.

E tatau ona maitauina e na o se fomai faapitoa e mafai ona fuafua le sao saʻo, ona o le maualuga o le suka i le toto o le maʻisuka. O faatonuga e maua mai ai fua o fualaau faasaina, lea e masani ona manaʻomia le iloiloga ma le fetuunaiga.

Ole fua muamua o le vailaʻau o le 1-2 papa (e oo i le 1000 mg i le aso). A maeʻa vaiaso e lua, e mafai ona maua se faʻaopoopoga i le fua o le metformin.

O fualaau o togafitiga o fualaau faasaina e 3-4 laulau (e oo i le 2000 mg i le aso). O le maualuga o aso taitasi o le 6 papa (3000 mg). Mo tagata matutua (mai le 60 tausaga), e fautuaina e inu le metformin e sili atu ma le 2 pauna i le aso.

E faʻafefea ona inuina pills? O loʻo faʻaumatia uma, fufuluina i lalo i sina tamai vai vai, i le taimi o se taumafataga pe mulimuli ane. Ina ia faʻaitiitia avanoa o ni aʻafiaga le lelei e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o meaʻai, e tatau ona vaeluaina le vailaʻau. Pe a oʻo mai ni faʻafitauli o le gasegase ogaoga, e tatau ona faaitiitia le fualaau o le vailaau e aloese ai mai le atinaʻe o lactic acid (lactic coma).

Metformin e tatau ona teuina i se nofoaga malulu ma pouliuli e aunoa ma se avanoa i tamaiti laiti. Laasaga o le vevela o mea e maua mai le +15 i le +25 tikeri. O le umi o le fualaau faasaina e 3 tausaga.

Contraindications ma aʻafiaga leaga

E pei o isi vailaʻau, o le faʻaaogaina o le metformin e mafai ona faʻasalaina i tagata ei ai faʻafitauli faʻapitoa poʻo mo isi mafuaaga.

E pei ona taʻua muamua, mo maʻi ua sili atu i le 60 tausaga, ae maise lava i latou e faia galuega mamafa, e le fautuaina le fualaau e faʻaaogaina, talu ai e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le lactic acidosis.

O le lisi o faʻasagaga mo lenei vailaʻau e le laʻititi. O le faʻaaogaina o le metformin e faasaina pe a:

  • muamua poʻo le coma, e maua i le ketoacidosis o le maʻisuka,
  • fatuga o fatuga ma le ate,
  • faʻamaʻi pipisi e aafia ai le gaioiga o fatuga (vai inu, hypoxia, eseese faʻamaʻi, fiva),
  • inupia i mea inu malolosi poo le ava malosi,
  • maʻi faʻasolosolo po o maʻi matuia e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻalavelave o le myocardial, o le manava o le tino po o le fatu,
  • lactic acid coma (aemaise lava, talafaasolopito),
  • taitaia le itiiti ifo i le lua aso i luma atu ma mo aso e lua talu ona faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻiga x-ray ma le radioisotope ma le tuiina o se mea e ese ai le iodine,
  • meaai maualalo-calori (lalo ifo o le 1000 kalori i le aso),
  • aveina o se pepe ma le susu,
  • faʻalauteleina le ono gafatia i mea o loʻo iai i le vailaʻau.

Afai e ave e le tagata maʻi se vailaau e aunoa ma le faʻalogo i fautuaga a le fomaʻi, e ono oʻo mai aʻafiaga e tele. E fesootaʻi i latou i le faʻaogaina sese:

  1. afaina fua (vomiting, suiga o le tofo, faateleina o le pala, leai se manaʻo, manava manava po o le tiga o le tino),
  2. hematopoietic organs (o le atinaʻeina o le anemia megaloblastia - o le leai o le folic acid ma le vitamini B12 i le tino),
  3. metabolism (o le atinaʻe o le lactic acidosis ma le B12 hypovitaminosis e fesootaʻi ma malabsorption),
  4. (endocrine system) (o le atinaʻeina o le hypoglycemia, lea e faʻaalia mai i le vaivai, le faʻavevesi, tiga o le ulu ma le vevela, leai se mafaufau).

O nisi taimi e ono iai se paʻu paʻu. O aʻafiaga matuia e fesootaʻi ma le faʻalavelaveina o le faʻaogaina o meaʻai e masani ona tupu i le lua vaiaso muamua o togafitiga. O se tali masani lea o le tino, pe a uma le 14 aso, ona tupu ai lea o le vaisu i le metformin, ma o le a alu ese lava ia faailoga.

Lagolagoina le Lagolago

O le maʻisuka o le aveina o se vailaau faafomai i maualuga maualuga nai lo le faailoaina i faatonuga poo le faatonuina e le fomaʻi e mafai ona mafua ai le faaleagaina tele o lona tino, ae le o le oti. Faatasi ai ma se faʻalavelave, o se taunuuga matautia e mafai ona tupu - o le acidosis lactic i le maʻisuka. O le isi mafuaaga mo lona atinaʻe o le faʻapipiʻiina lea o fualaau faasaina mo le gaʻo fatugao.

O se faailoga o le lactic acidosis o le vevela o le tino, tiga o le tino, le maualalo o le vevela o le tino, tiga o le muscle, le faateleina o le respiratory rate, dizziness ma le tiga i le ulu, faavaivaia, ma e oo lava ina mamae.

Afai ua maitauina e le tagata maʻi ia le itiiti ifo ma le tasi o faailoga o loʻo i luga, e manaʻomia le faaleaogaina faanatinati o le metformin. Ma le isi, e tatau ona e vave faʻatalo i le falemaʻi maʻi maʻi. Ua fuafuaina e le fomaʻi le mea o le lactate, i le faʻavaeina o lenei, faʻamaonia pe teena ai le siama.

O le fua sili mo le aveeseina o le tele o le gaioiga o le lactate ma le metformin o le faʻatalanoaga o le toto. Ina ia faʻaumatia faailoga o loʻo totoe, e faʻaalia ai togafitiga faʻapitoa.

E tatau ona maitauina o le faʻaaogaina faʻaaogaina o metformin ma soʻo se mea e maua mai i le sulfonylurea e mafua ai le faʻaitiitia vave o le maualuga o le suka.

Fegalegaleaiga ma isi auala

I le faʻaaogaina o le metformin i se faʻalavelave ma isi fualaau, o vailaʻau faʻasolosolo e tutupu i le va o vaega o vailaʻau e faʻaleleia pe faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le suka i le metformin.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o le metformin ma le danazole i le taimi lava lea e taʻitaʻia vave ai le maualuga o le suka. Faʻasalaga, e manaʻomia ona e faʻaaoga le chlorpromazine, lea e faʻaitiitia ai le faʻatuʻuina o le inisalini, ma faʻateleina ai le glycemia. I le taimi o togafitiga ma antipsychotics ma e tusa lava pe maeʻa le faʻamavaeina o fualaau, e tatau ona fetuunai le metformin.

O le ono tulai mai o le faateleina o le malosi o le suka e tupu pe a faʻaaogaina:

  1. Glucocorticosteroids (GCS).
  2. Sympathomimetics.
  3. Totoga mo le faʻaaogaina i totonu.
  4. Epinofrina.
  5. Le folasaga o le kaluka.
  6. Oona horroone.
  7. Faʻamatalaga o le phenothiazone.
  8. Luga diuretics ma thiazides.
  9. Faʻataunuʻu o Nicotinic acid.

Togafitiga ma le simetidine e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o lactic acidosis. O le faʻaaogaina o le metformin, i le isi itu, e faʻavaivaia ai le aʻafiaga o siama.

O le inuina o le ava malosi e masani ona solia pe a faʻaaoga le metformin. O le inu malosi i le maualalo o le kalori ma le le paleni meaai, matelaina po o le le mafaia o le ate e oʻo atu ai i le fausiaina o le lactic acidosis.

O le mea lea, ao faagasolo togafitiga ma le metformin, e tatau i siama ona mataʻituina le galuega a fatugaʻo. Ina ia faia lenei mea, latou te manaomia ia le itiiti ifo ma le lua taimi i le tausaga e suesue ai le maualuga o le lactate i le plasma. E taua foi le faia o se auiliiliga mo mea o loʻo faia i le creatinine i totonu o le toto. Afai e maua mai iʻuga e iloa ai le sili atu i le 135 μmol / L (tane) ma le 110 μmol / L (tamaitai), o le faʻagataina o le vailaʻau e manaʻomia.

Afai o le tagata maʻi na maua e iai se faʻamaʻi pipisi o le bronchopulmonary poʻo se togafitiga faʻapitoa o le tino, e tatau i se tagata tomai faapitoa ona faʻatalanoa faʻamalosi.

O le tuufaatasiga o le metformin faatasi ai ma isi fualaau e maualalo ai le suka, e pei o inisini injections ma sulfonylureas, o nisi taimi e taitai atu ai i le faaitiitia o le mamafa. O lenei mea matautia e tatau ona mafaufauina mo tagata mamaʻi o loʻo taʻavale taavale poʻo auala faʻapitoa. Atonu e te lafoaia se galuega matautia i le vaitau o togafitiga.

Pe a faʻaaoga soʻo se isi vailaʻau, e tatau i le tagata gasegase ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea, lea e ono suia ai le metotia ma le umi o le togafitiga.

Tau, iloiloga ma analogues

O le tau o Metformin e faʻalagolago pe faʻaulu mai pe gaosia i le fale.

Talu ai o le elemene galue o se sui faʻapitoa o le hypoglycemic i vaega eseese o le lalolagi, e tele atunuu e maua mai ai.

E mafai ona e faʻatau mai le fualaau faasaina e ala i le tuʻuina atu o le talavai i le fale talavai, o loʻo i ai foi le filifiliga o le faʻatonuina o vailaʻau i luga o le initaneti.

O le tau o le fualaau faasaina e faalagolago ile vaega o le fualaau faasaina i le teritori o le Russian Federation ma le tagata gaosi oloa

  • Metformin (Rusia) Nu. 60 - o le tau maualalo o le 196 rubles, ma o le maualuga o le 305 rubles.
  • Metformin-Teva (Polani) Numera 60 - o le tau maualalo e 247 rubles, ma o le maualuga e 324 rubles.
  • Metformin Richter (Hungary) Nu. 60 - o le tau maualalo o le 287 rubles, ma le maualuga e 344 rubles.
  • Metformin Zentiva (Slovakia) Nu. 30 - o le tau maualalo e 87 rubles, ma o le maualuga e 208 ru.
  • Metformin Canon (Rusia) Nu. 60 - o le tau maualalo e 230 rubles, ma le maualuga e 278 ru.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le tau o le fualaau faasaina Metformin e maualalo tele, o lea e mafai ai e tagata uma e maua ai tupe maua eseese ona faʻatau. E le gata i lea, e sili atu ona aoga le faʻatau o se falemaʻi i totonu o le fale, ona o lona tau e maualalo, ma o le togafitiga e tutusa.

O faʻamatalaga e uiga i le tele o le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai o Metformin o se vailaau faʻamalolo oona. O le a vave ona faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻaʻumiʻumi ai le aafiaga o le hypoglycemie faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le tele o tagata maʻi e matauina le faigofie o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma le tau maualalo, o se mea sili ona lelei. Pe a fesiligia pe mafai ona inu le metformin e leiloa ai le mamafa, e tali lelei tagata.

O le toʻatele o tagata e mafaufau pe a tutupu mai ni faʻamalologa o le tuumuliina pe a uma ona faia metformin. O le tosoina o le fualaau faasaina e le mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto ma le faateleina o le mamafa o le tino.

Faʻatasi ai ma vaivaiga o le faʻalavelaveina lea o le mea o loʻo gaosia ai le tino e fesoʻotai ma le tagofia o le tino i le gaioiga o le fualaau faasaina. A maeʻa vaiaso e lua, o na uiga lē lelei e alu ese na oi latou lava.

Ona o le mea moni e faapea o le vailaʻau faʻatasi ma le metformin o loʻo galue malosi ua gaosia i le lalolagi atoa, e tele igoa. O le eseesega o le a faʻaaogaina ai nisi mea faʻaopopo. Analogues o fualaau faasaina Metformin o Gliformin, Metuaumma, Bagomet, Siofor, Glyukofazh, Fata ma isi. O fualaau faʻatau e tatau ona aʻafia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, e aunoa ma le aʻafia ai o aʻafiaga leaga.

O le le atoatoa o togafitiga ma metformin e fesootaʻi ma le le mafai ona mulimuli i se meaai faapitoa mo le maʻisuka, o se olaga le taua, ma le le pulea o le pule o le suka. O le mea moni, o le inu faʻamaʻi na o ia lava e le mafai ona tuʻuina atu atoatoa se aafiaga o le hypoglycemic. Na o le tausia o se soifua maloloina lelei, togafitiga o fualaau faasaina ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi e mafai ona faʻaleleia ai le soifua maloloina o le maʻi ma faʻamalolo ai faailoga o le maʻisuka. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaopoopoina ai faʻamatalaga e uiga i fualaau faasaina.

Tuua Lau Faamatalaga