O le a le hyperinsulinemia ma aisea e matautia ai? O le a le hyperinsulinism

E tele taimi e mafatia ai tagata i le mamafa o le mamafa, o lea latou te le lava ai i mea sili ona leaga ma le malosi tele o le tino, ae le mafai ona aveesea le mamafa.

I lenei tulaga, e tatau ona vaavaai mo le mafuaʻaga i totonu o le tino.

O se tasi oi latou o le hyperinsulinemia.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Pancreatic Malfunction

E tupu e mafua ai le tele o inisalini.

O le gasegase pancreatic e mafua mai ona faamai: afaina, o le i ai o cysts, liona afaina, mo se faataitaiga, hepatitis po o faamai parasitic.

Faʻataunuʻuina i faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le tino

O se tasi o galuega o le popolega autonomy system o le faatonutonuina lea o totoga i totonu, e aofia ai le paʻu. Faatasi ai ma le tele o galuega a le lala o le popole o le autonomic system, o le okeni e amata ona galue malosi.

O le mea e mataʻina ai, o le suʻesuʻega e le faʻaalia ai lona maʻi. I lenei tulaga, ua na o le aoga o lenei okeni ua vaivai.

O le mea lava lea e tupu i le hyperinsulinemia. O le pancreas e maloloina, ae ui i lea, o le osofia tele o lona popolega popole popolega e mafua ai le faateleina o le galuega ma, o se taunuuga, i le le atoatoa o le inisalini.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Hyperinsulinism

O le Hyperinsulinism (maʻi o le hypoglycemic) o se maʻi faʻapitoa pe maua mai lea e tupu ai le hyperinsulinemia faʻamaoni poʻo le aiga. O faailoga o le faamai na uluai faamatalaina i le amataga o le seneturi lona luasefulu e le fomai Amerika o Harris ma le fomai tipitipi o aiga Oppel. O le hyperinsulinism o le tino e seasea lava - 1 mataupu i le 50,000 pepe fou. O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi ua tupu i le matua ma sili atu ona aʻafia ai tamaitai. O faʻamaʻi pipisi e tupu ma taimi o le toesea o faʻamaʻi ogaoga (faʻamagalo) ma taimi o le atinaʻeina o le falemaʻi (osofaʻiga o le hypoglycemia).

Mafuaaga o le Hyperinsulinism

O faʻafitauli faʻapitoa e mafua ona o faʻalavelave tutupu faʻalavelave tau atinaʻe, o le tuputupu ae o le fetal, o suiga i le genome. O mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e vaevaeina i le pancreatic, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le hyperinsulinemia tuusaʻo, ma le le o le pancreatic, ma mafua ai ona faateleina le faʻalaiga o le inisalini. O le pancreatic form of the disease e tupu mai i ni mea leaga ma le mama o neoplasms, faapea foi ma le pancreatic beta cell hyperplasia. O le tino e le o le pancreatic e atiina ae i tulaga nei:

  • Vaʻavaʻai i meaʻai. O le matelaina umi, faʻaitiitia le leai o se vai ma glucose (manava, vomiting, lactation), gaioiga mamafa faʻaletino e aunoa ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaitiitia o le suka o le toto. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau faʻaleleia e faʻaleleia ai le maualuga o le toto, lea e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini.
  • Faʻaleagaina o le ate o le tele o etiologies (kanesa, gasegase gaʻo, cirrhosis) e oʻo atu ai i le faʻaititia o le maualuga o le glycogen, faʻalavelave faʻaleagaina ma le hypoglycemia.
  • O le le pulea lelei o fualaau o le suka e maualalo ai le suka mo le maʻisuka malosi (inisalini e maua mai, sulfonylureas) e mafua ai le hypoglycemia fualaau faasaina.
  • O faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaitiitia i le maualuga o hormones contrainsulin (ACTH, cortisol): pituitary dwarfism, myxedema, faʻasoga o Addison.
  • Le le lava o le enzymes e aofia i le glucose metabolism (hepatic phosphorylase, renal insulinase, glucose-6-phosphatase) mafua ai le hyperinsulinism.

Glucose o le mea taua o le fatugalemu o le tino ma e talafeagai mo le gaioiga masani a le faiʻai. O maualuga maualuga o inisalini, o le faaputuga o glycogen i le ate ma le taofiofia o le glycogenolysis e mafua ai ona paʻu i le kulukose toto. O le hypoglycemia mafua ai le taofiofia o metabolic ma malosiaga i totonu o sosoʻo faiʻai. O le faʻaosofia o le faʻafefe o le tino e tupu, o le gaosiga o catechomines e faʻalauteleina, o le osofaia o le hyperinsulinism e atiina ae (tachycardia, faʻafefe, lagona o le fefe). O le faʻasalaina o faiga faʻalelei i le tino e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaoʻoina o le okesene e sene o le cerebral cortex ma le atinaʻeina o le hypoxia (moe, le mautonu, le mautonu). O le faʻafitauli o le kullucose e mafua ai le soliina o faiga uma i le tino, o le faateleina o le tafe o le toto i le faia o le faiai ma se vaʻaia o vaʻa, e mafai ona oʻo atu ai i le oso o le fatu. Pe a faʻapipiʻi le fausaga o le faiʻai i le faʻaleagaina o le togafitiga (medulla oblongata ma le vaeluagalemu o le alalaupapa, Varalius bridge) o faʻasalaga faʻamalosi, diplopia, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma fatuga faʻafuaseʻi.

Faʻavasegaga

I le clinical endocrinology, o le faʻaaogaina masani o le hyperinsulinemia e faʻalagolago i mafuaaga o le maʻi:

  1. O le hyperinsulinism o le Peraimeri (pancreatic, organic, faʻamaoni) o se taunuuga o le tumutumu o gaioiga poo le hyperplasia o suauu beta o le pancreatic apparatus. Benign neoplasms (insulinomas) e fesoasoani i le faateleina o le inisalini o le 90%, ma o mea leaga (carcinoma) e itiiti lava. O le hyperinsulinemia o le tino e tupu i se tulaga ogaoga ma se faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le hypoglycemia. O se paʻu mataʻutia i le toto suka e tupu i le taeao, ona o le faʻailogaina o meaai. Mo lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le Whipple e tolu o uiga: o le hypoglycemia, o le faʻaitiitia o le suka o le toto ma le taofia o osofaiga e ala i le faʻaofiina o le kulukose.
  2. Maualuga o le hyperinsulinism (galue, aiga, faʻasalaga) e fesoʻotai ma le le lava o hormones contra-hormonal, faʻaleagaina o le tino ma le ate. O se osofaiga o le hypoglycemia e mafua mai mafuaaga i fafo: o le matelaina, gasegase o fualaau oona, ma le malosi o le tino faaletino, le mautonu o le mafaufau-faalelagona. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e tupu faʻafuaseʻi, toetoe lava a le aʻafia i mea taumafa. O le anapogi i aso uma e le mafua ai ni auiliiliga auiliili.

Faailoga o le Hyperinsulinism

O le ata o le maʻi o le hypoglycemic ona o le faʻaitiitia o le kulukose toto. O le atinaʻeina o se osofaʻiga e amata i se faʻalauteleina o le fiaʻai, salu, vaivaiga, tachycardia ma se lagona fiaaai. Mulimuli ane o le atuatuvale e auai i: lagona o le fefe, popole, le fiafia, gatete i vae. Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le osofaʻiga, o le faʻaleagaina i avanoa, diplopia, paresthesia (faʻalavelave, tingling) i pito i luga, e oʻo atu i le faʻalavelave, ua matauina. Afai e le togafitia, gau le mafaufau ma le hypoglycemic coma e tupu. O le vaitaimi o faʻasalaga e faʻaalia i le faʻaitiitia o le manatuaina, gasegase lagona, le faʻaletonu, le lagona faʻaleagaina ma le faʻalavelave i totonu o vae. O le masani ai o taumafa e maua i le gaosiga faigofie o meaʻai gaʻo e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino ma le atinaʻe o le oona.

I aso nei, e 3 tikeri o le hyperinsulinism, e fuafua i le ogaoga o le maʻi: agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O se tikeri maualalo e faʻaalia ona o le le maua o faʻamaoniga o le taimi faʻasalalau ma veʻalaʻau o le cerebral cortex. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻi e tupu i lalo ifo o le 1 le taimi i le masina ma vave ona taofia e vailaʻau poʻo meaʻai sugary. Faatasi ai ma le malosi, o le faoa faamalosi e tupu i le sili atu ma le 1 taimi i le masina, o le le iloa o le mafaufau ma le atinaeina o se coma e mafai. O le vaitaimi o faʻasalaga e faʻaalia i le vaivai o le amio (faʻagaloina, faʻaitiitia le mafaufauga). O se tikeri ogaoga e atiina ae i suiga e le mafai ona suia ile cerebral cortex. I lenei tulaga, o le faoa faamalosi e masani lava ona tupu ma le muta ona o le le malamalama. I le vaitaimi o faʻasalaga, o le tagata maʻi e faʻavaivaia, o le mafaufau e matua faʻaitiitia, o le maofa o le pito i tua ua matauina, o se suiga tele i le lagona ma le faateleina o le faʻaleagaina o uiga ia.

Faʻaiʻuga o le Hyperinsulinism

O faʻalavelave e mafai ona vaevaeina vave ma tuai. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i nai itula mulimuli ane pe a maeʻa le osofaʻiga e aofia ai le faʻamaʻi, le faʻaleagaina o le myocardial ona o le paʻu tele i le metabolism o le fatu maso ma le faiʻai. I tulaga ogaoga, faʻapupulaina le hypoglycemic coma. Mulimuli ane faʻafitauli ua aliali mai i le tele o masina poʻo ni tausaga talu ona amata le faʻamaʻi ma ua faʻaalia i le le mafaufauina o le mafaufau ma le tautala, parkinsonism, encephalopathy. O le leai o se taimi faʻamaonia ma togafitiga o le maʻi e oʻo atu ai i le faʻaumatiaina o le galuega endocrin o le pancreas ma le atinaʻeina o le maʻisuka, maʻi faʻasolosolo, ma le gaʻo. O le hyperinsulinism o le tino i le 30% o mataupu e mafua ai le hypoxia o le mafaufau ma le faaitiitia o le mafaufau atoa o le tamaitiiti.

Faʻamatalaga o le Hyperinsulinism

O faʻamatalaga e faʻavae i luga o le ata o le falemaʻi (le lava le iloa, atuatuvale, faʻamalosia o le psychomotor), faʻamatalaga i le tala faʻasolopito (taimi o le amataga o le osofaiga, o lona vaʻai ma le taumafa). O le endocrinologist o loʻo faʻamalamalamaina le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi mai (faʻamaʻi lesefesa, maʻi o le maʻisuka, Itsenko-Cushing's syndrome), ma mulimuli ane na ia faatonuina ai suʻesuʻega ma meafaigaluega. O le tagata gasegase e maua i aso uma fua o le kulukose o le toto (faʻamatalaga glycemic). Pe a vaʻaia mea e vaʻaia, o loʻo faʻatinoina suʻega galue. O le suega anapogi e faʻaaogaina mo le siakiina o siama o le hyperinsulinism maualuga ma le lua. I le taimi o le suʻega, e fuaina le C-peptide, insulin (immunoreactive insulin) (IRI) ma le kulukose toto. O se faʻaopoopoga o nei faailoilo ua faʻaalia ai le natura natura o le maʻi.

Ina ia faʻamaonia le aanology o le faʻamaʻi, o suʻega e faia mo le lagona lelei i le tomua ma leucine. Faʻamatalaga lelei o faʻataʻitaʻiga o galuega, ultrasound, scintigraphy ma MRI o le pancreas. Faʻatasi ai ma le hyperinsulinism maualuga, e vavaeese ai ni neoplasms o isi totoga, o le ultrasound of the abdominal cavity, faiʻai MRI. O faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi o le hypoglycemic o loʻo faia i le syndrome o Sollinger-Ellison, o le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, neurological (epilepsy, tumama o le mafaufau) ma faʻamaʻi mafaufau (neurosis-like conditions, psychosis).

Togafitiga o le Hyperinsulinism

O togafitiga o togafitiga e faʻalagolago i le mafuaaga o le hyperinsulinemia. Faʻamatalaga o togafitiga faʻasolosolo, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia: o le vaeluaina o le pancreas poʻo le pancreatectomy uma, o le faʻamalosia o le neoplasm. O le tele o taotoga e fuafuaina e le nofoaga ma le tele o le paʻu. A maeʻa le taotoga, o le hyperglycemia faʻasolosolo e masani lava ona maitauina, e manaʻomia ai le faʻasalaga faafomaʻi ma se meaʻai e maualalo ai le gaʻo. O le masani ai o faʻataʻitaʻiga e tupu i le masina pe a maeʻa le faʻalavelave. Faʻatasi ai ma maʻi e le mafai ona faʻaaogaina, o togafitiga faʻamalosi e faia i le puipuia o le hypoglycemia. I le neoplasms leaga, o le chemotherapy e toe faʻaalia.

Ole maualuga o le hyperinsulinism e manaʻomia ai togafitiga mo le maʻi na mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. O tagata gasegase uma e faʻamaonia se mea paleni taumafa ma se faʻaitiitia faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo (gr. Per day). E tuʻuina atu le fiafiaga i vailaʻau faʻamalosi (gaʻo falaoa, pasta o le saito, fatulaʻau o fatu atoa, nati). O meaai e tatau ona vaevaega, 5-6 taimi i le aso. Ona o le mea moni, o osofaiga faʻapitoa e mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave popole i tagata maʻi, e fautuaina se feutagaiga ma se fomaʻi maʻi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o se osofaiga o le hypoglycemic, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie (digesite suamalie, lole, falaoa paʻepaʻe) o loʻo faʻaalia. I le leai o se malamalamaaga, e manaʻomia le faʻaaogaina o le 40% o le kulukose. Faʻasalaga ma le ogaoga o mafaufauga, faʻafeiloaʻiga o le toʻafilemu ma faʻataʻitaʻiga. Togafitiga o osofaiga ogaoga o le hyperinsulinism ma le atinaʻe o le coma o loʻo faia i totonu o le potu maʻi tigaina ma le faʻamalosia o le faʻamalosia o togafitiga, o le faʻaofiina o kulūkocorticoids ma adrenaline.

Forecast and Prevention

O le puipuia o le maʻi hypoglycemic e aofia ai se paleni paleni taumafa ma le 2-3 itula, inu tele vai, tuʻuina atu masani leaga, ma le pulea o kulūkose. Mo le faʻaleleia ma le faʻaleleia o faiga faʻasolosolo i totonu o le tino, o le gaioiga faaletino e fautuaina i le tausisia o le taumafa. O le suʻesuʻega mo le hyperinsulinism e faalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi ma mafuaʻaga o le inisalini. Aveesea o neoplasms mama i le 90% o mataupu e maua ai le toe faʻaleleia. O aʻafiaga e le mafai ona faʻaogaina ma leaga e mafua ai suiga ole neurological ma e manaʻomia ai le siakiina faifaipea ole tulaga o le maʻi. Togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le uiga masani o le hyperinsulinemia e oʻo atu ai i le faʻavasegaga o faʻamaoniga ma le toe faʻaleleia mulimuli ane.

Ole tui vaʻaia - o faʻamaoniga autu:

  • Vaivai
  • Paga ootia
  • Tesea
  • Gutu gutu
  • Paʻu paʻu
  • Tauvalea
  • Paʻu musika
  • Mamafa
  • O le fia inu
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga
  • Mafuaaga
  • Lethargy
  • O foliga vaaia o faʻalautele
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gastrointestinal tract
  • Paʻu le paʻu

Ole tui vaʻaia o se maʻi faʻamaʻi e mafua ile maualuga maualuga o le insulin ma le toto maualalo maualalo. O se faʻafitauli faʻapitoa e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le faʻalavelave i le gaioiga o nisi o tino, ae faʻapea foʻi i se hypoglycemic coma, lea o ia lava o se lamatiaga tele i le ola o le tagata.

O le foliga tutusa o le hyperinsulinemia e seasea ona maua, ae o le tasi na mauaina, o le tele o taimi, i le matua. E maitauina foi e sili atu ona taatele tamaitai i se faʻamaʻi faapena.

O le ata o le falemaʻi o lenei maʻi e le o se mea patino, ma o le mea lea, mo le faʻamaonia saʻo, e mafai e le fomaʻi ona faʻaaogā uma fale suʻesuʻe ma mea faigaluega o suʻesuʻega. I nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia ni suʻesuʻega eseese.

O le togafitiga o le hyperinsulinimism e faʻavae i fualaau, meaʻai ma faamalositino. E matua faasaina le faia o togafitiga togafitiga i lau faitalia.

E mafai ona mafua mai i le faʻasolosolo i luga o mea taua:

  • faaitiitia le lagona o le mauaina o le inisalini o le taliaina poo le numera,
  • sili atu le tele o le inisalini o se taunuuga o nisi o togafitiga faʻapitoa i le tino,
  • afaina ai le felauaiga o kulūkose molekone,
  • toilalo i le saini i totonu o le masini feaveai.

O tulaga taua o le atinaʻeina o se faiga faʻaleagaina o mea nei:

  • togafitiga faʻapitoa i lenei ituaiga faʻamaʻi,
  • afaina
  • aveina o fualaau faasaina ma isi fualaau "mamafa",
  • ogaoga maualuga
  • misa
  • i le i ai o le polycystic ovary syndrome,
  • matua
  • o le i ai o nei amio leaga e pei o le ulaula ma le ava malosi,
  • maualalo le tino faaletino
  • se talafaasolopito o le atherosclerosis,
  • le lelei.

I nisi tulaga, lea e seasea lava, e le mafai ona faatuina mafuaaga o le hyperinsulinemia.

Symptomatology

I uluaʻi laʻasaga o le atinaʻe, o faʻamaoniga o lenei faiga faʻaleagaina e toetoe lava a toesea atoatoa, lea e mafua ai ona maua se suʻesuʻega faʻatuai ma le leai o se togafitiga.

Aʻo faʻalavelave le maʻi o le falemaʻi, o loʻo iai faʻamaoniga nei:

  • e masani ona fiainu, ae e lagona le susu i le gutu,
  • afaina o le manava, o lona uiga, o le gaʻo e maua i le manava ma sulu,
  • vavao
  • tiga o musika
  • vaivaiga, le mautonu, le fiafia,
  • moe
  • pogisa ma le mago o le paʻu,
  • le mautonu o le gastrointestinal tract,
  • faʻanoanoa vaaia
  • tiga faʻatasi
  • faʻavaeina o faʻasologa i luga o le manava ma vae.

Ona o le mea moni e faapea o faʻamaoniga o lenei maʻi o le tino e le manino, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi / pediatrician mo se feiloaiga muamua i le vave e mafai ai.

Puipuiga

I le avea ai o se mea faʻapitoa, e tatau i se tasi ona tausisia fautuaga lautele e uiga i se soifua maloloina lelei, ma aemaise lava meaai talafeagai.

Afai e te manatu o loʻo ia te oe le Hyperinsulinemia ma faailoga e iloa ai lenei faʻamaʻi, ona mafai lea e fomaʻi ona fesoasoani ia te oe: o le endocrinologist, therapist, ma le pediatrician.

Matou te ofoina atu foi le faʻaaogaina o la matou faʻamaʻi i luga o le initaneti, o loʻo filifilia ai faʻamaʻi e ono mafua mai i faʻamaumauga na tusia.

O le vaivai vaivai ole taimi (abb. CFS) o se tulaga e mafua ai vaivaiga faalemafaufau ma le tino ona o mea le iloa ma e tumau mai le ono masina pe sili atu foi. O le maʻi vaivai taimi, o ona uiga e tatau ona fesoʻotai i nisi itu ma faʻamaʻi pipisi, e fesoʻotaʻi vavalalata ma le saoasaoa o le olaga o le faitau aofaʻi ma le faʻalauteleina o le faʻamatalaga o faamatalaga lea e lavelavea ai le tagata mo se vaaiga mulimuli ane.

Catarrhal tonsillitis (ogaoga tonsillopharyngitis) o se faʻalavelave faʻaleagaina e mafua mai i le microflora pathogenic, ma e aʻafia ai le pito i luga o le mucosa mum. O lenei fomu, e tusa ai ma fomaʻi, e taua foi o le erythematous. O ituaiga uma o angina, o le tasi e manatu e sili ona faigofie, ae e le o lona uiga e le manaʻomia ona togafitia. Le auala e togafitia ai le faʻamaʻi o le catarrhal e mafai ona saʻo le taʻuina atu e se fomaʻi maʻoti pe'ā uma ona faʻataʻitaʻiina se faʻamatalaga auiliili. E taua foi le matauina o fualaau oona e le masani ona manaomia e togafitia ai se maʻi.

O le Hypervitaminosis o se faʻamaʻi e mafua ai se tele o lenei mea poʻo lena vailaʻau e ulufale ai i le tino. Talu ai nei, o lea ituaiga o togafitiga ua sili atu ona salalau, talu ai ona o le faʻaaogaina o supple supplements ua sili atu ona lauiloa.

O le maʻi suka i tagata o se faʻamaʻi o le tino o le endocrine, e aʻafia ai le tulaga o loʻo i ai le solia o le fesuiaiga o le vai ma le gaʻo i le tino o le tagata. E mafua ai ona le afaina ai le tino, lea e nafa ma le gaosia o se hormone taua - inisalini, ma o le mea lea o le a le avea ai le suka ma glucose ma maua ai i le toto.

O se faamaʻi e mafua ai le faaleagaina o musika ma le faʻaalia o mea faʻaletonu ole gaosiga ma le fausia o le edema ma erythema i luga o le paʻu ua taʻua o le maʻi o Wagner poʻo le dermatomyositis. Afai o le a leai ni maʻi o le paʻu, ona taʻua ai lea o le maʻi o le polymyositis.

E ala i le faʻamalositino ma le faʻasalaga, o le toʻatele o tagata e mafai ona faia e aunoa ma vailaau.

Faailoga ma togafitiga o faʻamaʻi tagata

E naʻo le faʻatagaga a le pulega e mafai ona mafai ona toe faʻamatalaina mea e fai ma o se fesoʻotaʻiga malosi i le punavai.

O faʻamatalaga uma e tuʻuina atu e mafai ona faʻatalanoaina e lau fomaʻi!

Fesili ma fautuaga:

Mafuaaga

O le tulaʻi mai o le hyperinsulinism o loʻo taʻu mai ai le faʻaleagaina o le tino. O mafuaaga e mafai ona taoto loloto i totonu ma mo le tele o tausaga e le o latou lagona. O lea faʻamaʻi e sili ona taatele i fafine, e fesootaʻi ma suiga masani o le hormonal. O mafuaʻaga autū o mea tutupu:

  • O le gaosiga o le inisalini e le faʻaaogaina e le pancreas, lea e eseese i le tuufaatasiga ma e le o iloa e le tino.
  • Le mafai ona gafatia. E le o faailoaina e le tagata suʻesuʻe le inisalini, lea e tau atu i le gaosiga o le gaosiga.
  • O feeseeseaiga o le toto glucose e faalavelave.
  • Vavega masani.
  • Mafuaaga
  • Atherosclerosis
  • Neurogenic anorexia o se faʻafitauli o le mafaufau e uiga i le talaaga o se mafaufauga mataʻutia e uiga i le mamafa, lea e aʻafia ai le mumusu e 'ai, ma mulimuli ane le maʻi o le endocrine, anemia, ma fesuiaiga i le toto suka.
  • Oncology i totonu o le manava.

Toe foʻi i le laulau o mea

Vaega o lamatiaga

O se vailaau o le faateleina o le inisalini i le atinaʻe o le hyperinsulinism e tupu:

O tamaitai ei ai le ovarycycy ovary o le a sili atu ona oʻo i lenei tulaga.

  • I tagata e matitiva i latou. Afai i totonu o le aiga ei ai i latou ua maua i le faʻamaʻi, ona tupu lea o le lamatiaga i le tele o taimi. Ua faamaonia e saienitisi o le i ai o antigens HLA e mafua ai foliga o le hyperinsulinism.
  • I tulaga o le le lelei o le gaioiga o le tino, o le faiʻai na te tuuina atu le faailo sese, lea e mafua ai le tele o insulin i le tino.
  • O le fafine i le afiafi o le misa.
  • Pe a taitaia se olaga maualalo.
  • I le matua.
  • I tagata gasegase ma faʻaopoopoga polycystic.
  • O tagata e faʻaaoga hormones ei ai peta-blockers.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le faʻamaʻi pipisi matautia?

O faʻamaʻi taʻitasi i le leai o togafitiga talafeagai e taʻitaʻia ai faʻafitauli. O le Hyperinsulinism e le gata na o se gasegase, ae e masani foi, lea e tele taimi e faigata ona tetee. O faʻamaʻi taimi e faʻalavelaveina ai le faia o le faiʻai ma afaina ai le mafaufau o le tagata maʻi, ma i alii, o loʻo vaivai le malosi, lea e mafua mai i le le malamalama. O le hyperinsulinism masani i le 30% o mataupu e mafua ai le matelaina o le okesene ma afaina ai le atinaʻe atoatoa o le tamaititi. O loʻo i ai se lisi o isi mea e tatau ona e faʻalogo i ai:

  • O le faʻamaʻi e aafia ai le gaioiga o totoga ma mamanu uma.
  • O le Hyperinsulinism e ono mafua ai le maʻisuka.
  • O loʻo i ai se tupe maua tumau ma taunuʻuga e mulimuli mai.
  • O le lamatiaga o le hypoglycemic coma e faateleina.
  • Faʻafitauli i le fatu cardiovascular.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga o le maʻi

O le faʻamaoniga o le hyperinsulinism e faigata i le leai o ni faʻamatalaga maʻoti, ma e masani lava i le asymptomatic. Afai e sili atu le tulaga lautele, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. O se faʻataʻitaʻiga o le homone ma le ata atoa o le pancreas ma le pituitary gland o le a manaʻomia. I le masalosaloga, o le MRI o le pituitary gland e faia i se faailoga, lea e faʻaaogaina ai le tulaga o le oncology. Mo tamaitai, o le suʻesuʻega e faʻavae i luga o le ultrasound o le afaina o le manava, o totoga o le pepe, talu ai o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaosia o hormones. Ina ia faʻamaonia le iuga, e tatau ona e fuaina le toto ma siaki le maualuga ole suka suka. O mafaufauga o le maʻi, e mafai ona faʻamaonia le iai o le faʻamaʻi.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Afai na maua le hyperinsulinism i le taimi muamua, o loʻo i ai se avanoa maualuga e faʻamalolo ai le maʻi. Mea taumafa e taua tele, o se meaʻai e mulimulitaʻia, e matua mulimuli lava i le faʻatulagaga. Faʻaauau le faʻaleleia o le tino, lea e mafai ai e oe ona faʻavave le metabolism, aveesea le mamafa o le mamafa. O le maʻitaga e aʻafia ai togafitiga, ma o le a ese le taumafataga. O le fomaʻi o le a aofia ai se vailaʻau faʻamalosi e mafai ai e le tino tuputupu aʻe ona atinaʻe atoatoa. Afai e talafeagai, ua faaopoopoina:

  • fualaau faasaina e tau i le faaitiitia o le toto,
  • fualaau faasaina
  • tuinanau oona.

Toe foʻi i le laulau o mea

Taumafa mo hyperinsulinism

O se soifua maloloina lelei o le a fesoasoani e aloese mai le tele o faʻamaʻi, aemaise o le hyperinsulinism. Puipuiga e aofia ai:

  • meaai maloloina, e aunoa ma ni mea faʻapipiʻi faʻamalosi, mea inu ma le ava,
  • siaki masani o le tulaga o le soifua maloloina,
  • pulea le mamafa
  • taʻavale i aso uma
  • savali i le ea fou.

Afai ei ai se uiga o le amataina o le maʻisuka po o isi faafitauli e fesootaʻi ma metabolic processes i le tino, e sili atu ona faigofie le suia o le ala o le ola nai lo le togafitia o taunuuga mulimuli ane. E taua le manatua o nei faʻamaʻi e le mafai ona pasi e aunoa ma se siaki ma e masani lava ona tuʻuina atu se faʻamatalaga, i nisi tagata gasegase o le togafitiga e tumau i le olaga atoa. I lenei tulaga, o togafitiga fualaau faasaina ma le malosi o meaʻai e aofia ai.

O le faʻamatalaga e tuʻuina atu mo faʻamatalaga lautele ma e le mafai ona faʻaaogaina mo fualaau faʻapitoa. Aua e te mafaufau ia oe lava, e ono lamatia. Ia talanoa i taimi uma i se fomai. I le tulaga o le vaeluaina poʻo le atoatoa o kopi o mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga malosi e manaʻomia.

Faʻavae maualuga i le toto o le insulin, poʻo le hyperinsulinism: faʻamaoniga, siama ma togafitiga

O le Hyperinsulinism o se faʻamaʻi lea e tupu i le tulaga o le hypoglycemia, lea e sili atu i le masani poʻo le maualuga o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

O le sili atu o lenei hormone e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka, lea e mafua ai le le lava o le kulukose, ma mafua ai foi le matelaina o le okesene, lea e mafua ai le le mautonu o le popole.

Faʻaalia ma uiga

O lenei faʻamaʻi e taatele i fafine ma e tupu i le 26 tausaga i le 55 tausaga. O osofaiga o le hypoglycemia, o se tulafono, faʻaalia i le taeao pe a maeʻa se umi umi. O le maʻi e mafai ona faʻatinoina ma e faʻaalia i le taimi lava e tasi o le aso, peitaʻi, pe a maeʻa ona avea mea inu gaʻo.

O le Hyperinsulinism e mafai ona faaosofia ai le le gata o le matelaina umi. O isi itu tāua i le faʻaalia o le maʻi e mafai ona avea o ni gaoioiga faaletino faʻaletino ma aafiaga faalemafaufau. I fafine, e toe faʻaalia ai faʻamaʻi o le faamai e mafai ona tupu na o le vaitaimi muamua o le taimi muamua.

O faailoga o le Hyperinsulinism o loʻo i lalo:

  • faaauau pea le matelaina
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga lautele
  • Tachycardia
  • pallor
  • paresthesia
  • diplopia
  • se lagona le mafaamatalaina o le fefe
  • mafaufauga faalemafaufau
  • lima tetele ma lima gatete,
  • amioga e le faʻamaonia
  • dysarthria.

Ae ui i lea, o nei faailoga e muamua, ma afai e te le togafitia i latou ma faaauau pea ona le amanaʻia le faamai, o le a mafai ona sili atu le ogaoga o taunuuga.

O le maualuga o le hyperinsulinism e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • faafuasei le leiloa o le mafaufau
  • faʻatasi ma le maalili i le maalili,
  • faʻatasi ma le faʻapitoa,
  • tifaga
  • falemaʻi.

O ia faoa faamalosi e masani lava ona tupu pe a mavae le leiloa o le malamalama.

Aʻo le i amataina le osofaiga, o faʻamatalaga nei e aliali mai:

  • faaitiitia le mafaufau lelei
  • lagona le mautonu
  • atoa le le fiafia i isi,
  • leiloa o tomai masani tau tomai,
  • paresthesia
  • faailoga o le le atoatoa o le pyramidal,
  • mafaufauga faʻapitoa.

Faʻamatala puupuu e uiga i le faʻamaʻi

O le taimi nei, e taʻua i nisi taimi o le hyperinsulism, e mafai ona muamua ma tulaga lua. O le muamua o pepa na tuʻuina atu o le faʻamaʻi ua taʻua foi o le pancreatic condition. E mafua ona e mafua ona o nisi tulaga faʻaleagaina e fesoʻotai ma le pancreas. I le tautala e uiga i le hyperinsinulism maualuga, e taua le malamalama o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosofia tagata. O le mafuaʻaga lea ua taʻua ai lenei fomaʻi o le extrapancreatic.

O tagata tomai faapitoa e tosina atu le manatu i le mea moni e faapea o le faamaʻi e mafai ona aafia ai le naʻo le vaega atoa o tamaʻitaʻi i totonu o le paʻu, ae ia avea foi ma fofo. I lenei tulaga, o suiga tetele o loʻo maitauina i soʻo se vaega faapitoa o le gaʻo. Ina ia malamalama atili i le auala e tatau ai ona faʻatino togafitiga, e matua fautuaina oe ia faamasani oe lava i mafuaʻaga mo le atinaʻeina o hyperinsulinism.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O faʻamaʻi tuʻuina atu, e pei o le hyperinsulinemia, e mafai ona faʻaalia e sili atu nai lo se lisi tele o mea e faʻaosofia ai. Muamua lava, o le tino o tamaʻi motu o Langerhans, lea e mafai ona faʻaleagaina ma leaga, e amanaʻia. O le isi mafuaaga atonu o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le tino tutotonu o le tino - o le fatugalemu o le tino.

E le gata i lea, o tagata atamamai e tosina atu le manatu i le mea moni e manaʻomia togafitiga faʻapitoa pe a oʻo ina tupu le maʻi ona o le tumama poʻo le faʻasalalauina o le hyperplasia pancreatic.

E le tatau ona galo ia i tatou le maualuga o lamatiaga i le i ai o le mamafa o le mamafa, o le amataga o le maʻisuka. O isi, e leai ni mea e sili ona taua e tatau ona aofia ai:

  • faʻaleagaina e fesootaʻi ma totoga o le endocrin system - e mafai ona avea ma pituitary poʻo se faʻaaliga,
  • gasegase o le tino
  • mea faʻapitoa, e aofia ai faʻamaʻi o le manava, ate poʻo le vevela.

O mafuaaga, e moni, e le faatapulaaina i lenei mea ma e tatau ona maitau le le lava o le taumafa ma le i ai o le suka i le toto. O le umi o le anapogi, lea e fesootaʻi ma nisi faʻafitauli, e pei o le anorexia poʻo le pyloric stenosis - o latou togafitiga e sili ona fautuaina. E le gata i lea, o le faamaʻi e mafai ona faʻaosofia, faʻapea foʻi ma le hyperinsulinemia, e mafai ona vave faʻaitiitia le gaʻo. O le tele lava o taimi, o ia suiga e maitauina i le fesoʻotaʻi ma se galuega faʻapitoa poʻo se galuega mamafa mamafa. O le mea lea, o mafuaaga o le atinaʻeina o le tulaga e sili atu nai lo le mea maoti, ma o lea ou te fia iloa ai po o le a le tele o faʻamatalaga ma isi faʻamatalaga.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le faʻamautinoaga e faʻavae i luga o se faʻamatalaga patino ile falemaʻi o maʻi. O faʻamaumauga a le kaisis (e aofia ai, le faʻapipiʻiina o le faʻauʻuina o le hypoglycem i vaveao, pe a le o le isi taumafataga na leiloloa, ma le faʻamaonia o le setete pe'ā uma ona faʻaaogaina mea gaʻo). O isi taʻiala e mafai ona faʻamalamalamaina ma faʻamaumauga na maua mai o se taunuuga o suʻega faʻamalositino e le o ni mea taua taua.

I lenei tulaga, o le eseʻese o le siama e tatau ona gauai faapitoa i ai, aua o le hypoglycemia e tatau ona iloga mai se lisi atoa o maʻi neuro ma le mafaufau. O loʻo matou talanoa e uiga i le epilepsy, tetany, psychosis, faʻapea foi le neurasthenia poʻo le neoplasm i le faiʻai. O isi faʻamaʻi poʻo tumama e mafai foi ona aafia ai lenei mea.

I le tautalagia o ituaiga o faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi, e taua le malamalama o loʻo faʻamautuina i luga o le faʻavae o faʻamatalaga e sili ona mataʻutia ma e le faʻamagaloina o le faʻamaʻi sili.

E le gata i lea, e leai se taua e tuuina atu i metotia suʻesuʻega faapitoa. O nei mea uma o le a fesoasoani i le lumanaʻi e amata ai le saʻo ma talafeagai le togafitiga.

Faʻafouina insulin

Mai le toto, e tatau i le glucose ona ulu i totonu o masini ina ia mafai ona faʻaaogaina e pei o suauu i totonu. Ae peitaʻi, pe a le lelei le faʻaaogaina o le faʻaleleia, e poloka le lagona o le inisalini, ma e le mafai ona faia ana galuega tauave.O le iʻuga, e faʻatupulaʻia tele i le toto.

O lenei tulaga e faʻaalia mai ia te ia lava e pei ona taua i lalo:

  • toto maualuga
  • susu mumū e fulafula,
  • o loo i ai se vaapiapi ma le pipili o vaa,
  • afaina tele,
  • arteriosclerosis e tupu.

O lenei mea e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka e le o le inisalini, o maʻi fatu cardiovascular ma strokes. O nei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli ogaoga poʻo le maliu o le maʻi.

E faʻafefea ona togafitia le hyperinsulinine ma le polycystosis?


Afai ei ai i se fafine nei faʻamaʻi, e taua le tuʻuina atu ia te ia se meaʻai a le tagata lava ia, lea o le a tusia e le fomaʻi o loʻo auai ma le togafitiga atoatoa.

O le galuega autu i lenei tulaga o le aumaia lea o le mamafa i se faailoga masani.

Mo lenei mafuaʻaga, e faʻamapulaʻaina e le kalori meaai i le 1800 kalori i le aso, o se meaai e maua i le toto maualuga i lenei mataupu o le a avea o se ituaiga togafitiga. E taua le faʻatapulaʻaina o taumafa i le tele e mafai ai:

O mea taumafa e faimalaga faʻaititia 6 taimi i le aso. E faʻapea foʻi togafitiga, togafitiga o le hormone, massage ma le hydrotherapy e mafai ona faʻatulagaina. O taualumaga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi.


O le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi masani e masani ona amata le maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le hyperinsulinemia i tamaiti ma tagata matutua e maua i mea e seasea ona tupu, ae o loʻo taʻu mai ai le tele o le gaosiga o le hormone lea e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, o le matelaina o le okesene ma le le atoatoa o mea uma i totonu. O le le lava o togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e taofia ai le inisalini gaosiga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka lē pulea.

E faʻapefea ona iloa togafitiga?

O le siama o le hyperinsulinemia e fai si faigata tele ona o le leai o se tulaga patino o faailoga ma le mea moni e ono le vave ona aliali. Ina ia iloa lenei tulaga, o metotia suʻesuʻe nei e faʻaaogaina:

  • fuafuaina o le maualuga o hormones i totonu o le toto (inisalini, pituitary ma horromoner),
  • MRI o le pituitary gland ma se sui soʻesea e faʻasaʻo se tumutumu,
  • O le faʻasolosolo o le tino o le tino, aemaise lava, le pancreas,
  • O le faʻasologa o totoga o le pelvic mo tamaitai (e faʻavae pe le aofia ai faʻamaʻi pipisi o le gynecology atonu e mafua ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto),
  • le taofiofia o le toto (e aofia ai le siaki i aso taitasi e faʻaaogaina ai le Monitor Holter),
  • siaki masani o le kulukose o le toto (i luga o se manava gaogao ma lalo o le avega).


I nai tulaga le mautonu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist, talu ai o le faʻamaonia vave o se togafitiga e faʻapupulaina ai le avanoa e faʻaumatia ai

Teteʻe mai le toilalo i le gotu pituitary

O le pituitary gland o le matagaluega i totonu o le faiʻai e nafa ma le gaosia o hormones tutusa. Afai e tulaʻi mai solitulafono i lona faʻatinoga, o le a leai se mea e le atoatoa pe sili atu.

O mafuaʻaga autu o le faavae mo le faʻavasegaga o lenei faʻamaʻi, o lea la o loʻo talanoaina i luga.

O isi mea e aofia ai mea nei:

  • nicotine ma le ava malosi
  • o se olaga ola le mama, o lona uiga, o le leai o se gaioiga faaletino,
  • matua
  • atherosclerosis
  • toto maualuga
  • afaina
  • genis predisposition.

O le mea e lelei ai, o le tele o nei mafuaʻaga e mafai ona aafia.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻamatalaga ma togafitiga o faʻamaʻi o le hypoglycemic

Muamua lava, o le faʻamaʻiina o lenei faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻamaoniga faʻapitoa faʻapitoa. I le tele o tulaga, e mafai ona masalomia se faʻamaoniga e na o luga lava o faitioga mai se tagata maʻi. Ae ui i lea, e faʻamalosia le faia o le siaki i aso taitasi o le kulūkose, faʻapea foʻi ma suʻega faʻapitoa. E le gata i lea, e faamanino le natura o le solia, o auala faʻaaogaina o le suʻeina o totoga o le tino, e aofia ai le paʻu, o loʻo faʻatulagaina.

Afai o le faateleina o le inisalini le maualuga na mafua mai i fomaʻi o loʻo maua i totonu o le pancreas, e muamua lava ona tatau ona aveese. Faatasi ai ma le tulaga lua o lenei togafitiga, o le togafitiga o le faamaʻi taua e tatau ona talanoaina. I le tulaga o se osofaʻiga, e fautuaina e faʻaaoga soʻo se mea e gaosia vave ai le gaʻo, e pei o le suka.

Pe a togafitia togafitiga o le tino galue o le faamaʻi, o le ogaoga o le maʻi, o le ono tulai mai o faafitauli i le galuega a isi totoga, ma le faigata o togafitiga e amanaia. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le mea moni e fautuaina tagata maʻi i se taumafataga faapitoa, lea e leai se mea e tatau ona solia. O mea taumafa mo le hyperinsulinism e tatau ona faapaleni lelei, tumu i gaʻo vailaau. O le taumafa e faʻalauteleina i le 5-6 taimi i le aso.

Faʻafefea ona tuʻuina atu fesoasoani muamua

I le vavalalata i se tagata ua oʻo i le faʻatoʻilaloina o le tele o inisalini i totonu o le toto, o le mea sili e te le fefe ai oe lava ia. Ina ia faʻaitiitia le tulaga o le maʻi, aveese faʻamaoniga muamua o le osofaiga, e tatau ona e avatu i le tagata maʻi se lole manogi, sasaa le lauti. I le tulaga o le leiloa o le mafaufau, faʻaaoga vave le kulukose.

A maeʻa le tulaga ma e leai ni faʻailoga manino o le toe faia, e tatau loa ona ave le tagata maʻi i se falemaʻi poo ni tagata tomai faapitoa ile fale. E le mafai ona le amanaiaina sea ituaiga mea, e manaʻomia e se tagata togafitiga, atonu o faʻamaʻi vave falemai, e tatau ona malamalama i ai.

Faatasi ai ma le vave iloaina o le maʻi, o le tagata maʻi e maua avanoa uma e aveesea ai o ia e faavavau. I le tulaga aoao, o le togafitiga e lelei, talu ai ua maua lelei le hyperinsulinemia ma mafai ona togafitiga.

E faapefea ona faʻaalia le polycystic ma le hyperinsulinemia?


O le faʻamalosiina o le tino e faʻaalia i se kosi vavalalata, ae i nisi tulaga, e mafai e tagata gasegase ona iloa vaivaiga o le muscle, faʻavauvau, vevela, fia inu tele, le lava le faʻatonuga, le mautonu, ma le vaivai faifai pea, o nei mea uma e faigata ona misia, pasi faatasi ma i latou sili atu le lelei.

Afai tatou te talanoa e uiga i le polycystosis, o ona faʻailoga autu e faʻaalia i le leai o se mea e le masani ai, o le gasegase, o le hirsutism ma le androgenic alopecia (baldness), ma o ia faaaliga e manaʻomia ai togafitiga taʻitasi.

E masani lava, o le gasegase o ovaries o le a faʻatasi ma le paʻu, meaʻai, faʻalaloaʻi i luga o le manava, fula, le tiga i totonu o le manava. E le gata i lea, e mafai e se fafine ona matau faʻamatalaga ma faʻamaoniga nei:

  • vave suiga o lagona,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi o le moe (apnea),
  • popole
  • sili atu le le fiafia
  • faanoanoaga
  • moe
  • le le fiafia.

Afai e alu le tagata maʻi i le fomaʻi, ona muamua lea o le siama i luga ole masini ultrasound, lea e mafai ona mafua ai le tele o mea tau faavevesi, ulu o le ovarian thickening, hyperomlasia endometrial i totonu. O ia gaioiga o le a o mai faatasi ma lagona tiga i le pito i lalo ma le pelvis, ma o latou mafuaaga e tatau ona amanaia.

Afai e te le taulimaina togafitiga talafeagai o le polycystic, ona mafai loa lea e se fafine ona maua ni faafitauli ogaoga:

  • gasegase o le tino o le endometrial,
  • hyperplasia
  • afaina
  • susu o le susu
  • maualuga maualuga
  • maʻisuka malosi
  • thrombosis
  • taʻavale
  • togafiti.

I le faaopoopo atu i nei, o isi faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le myocardial, le faʻaipoipo, fanau mai vave, thromboembolism, faʻapea foi le dyslipidemia.

O le tautala i fuainumera, mai le 5 i le 10 pasene o fafine o loʻo fananau mai o loʻo faʻaalia i ovary polycycy, e ui lava o le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave ua lauiloa.

O le ā le lamatiaga o le maʻi?

Soo se togafitiga e mafai ona oo atu ai i faʻafitauli pe afai e leai se gaioiga e faia i se taimi talafeagai. Ole tui vavalalata e leai se tuusaunoaga, o le mea lea, e oʻo mai foʻi ma ni aʻafiaga matautia. O le faʻamaʻi e maua mai i ni foliga lapopoa ma le tumau. O le pasi auala e tau atu ai i le paʻu o le faiʻai, e aʻafia ai le tulaga o le mafaufau.

  • faʻalavelave i le faʻatinoina o tino ma tino i totonu,
  • atinaʻe o le maʻisuka
  • afaina
  • coma
  • fevaevaeaiga i le galuega o le cardiovascular system,
  • encephalopathy
  • parkinsonism

O le tui vavalalata e tupu i le tamaitiiti e afaina ai le atinaʻe o le tamaititi.

O faʻafitauli faigata

O le Hyperinsulinism e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga matuia ma e le mafai ona faʻasalaina e le ogatasi ma le soifuaga o le maʻi.

O aʻafiaga autu o le faʻamaʻi:

  • taʻavale
  • fatu fatu
  • coma
  • faafitauli i mafaufauga ma tautalaga,
  • parkinsonism
  • encephalopathy
  • maʻisuka malosi
  • afaina.

O le faʻataʻitaʻiga o le a faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le mafuaaga o lona tupu. Afai e maua se maʻi mama, e faʻamavae le taulaʻi, ma o le tagata maʻi e maua i le 90% o mataupu. Faatasi ai ma le le mautonu o le neoplasm ma le le mafai ona faatino le taotoga, e maualalo le sao o le ola.

O le Hyperinsulinism Congenital

O le faʻaaogaina faʻaonapo nei o le faʻaaogaina o le upu hyperinsulinism, ma o maʻi e tupu i pepe faatoa fananau ma pepe. O mafuaʻaga o faʻamaʻi e tumau pea le le faʻaaogaina, o le mea lea o fomaʻi e fautua mai ai o le agavaʻa leaga, o aʻafiaga o le tino e afaina ai. O lenei fomu ua taʻua foi o le hyperinsulinism, o ona faailoga e le o faalauiloaina foi.


O le Hyperinsulinism Congenital

O a togafitiga togafitiga?

Le togafitiga o le hyperinsulinemia e amata i le togafitiga o mea e mafua ai. E moni lava lenei mea pe afai o lau maʻi e mafua mai i le insulinoma poʻo le nesidioblastosis.

O lau togafitiga atonu e aofia ai vailaau faʻasoifua, suiga o le olaga, ma atonu o taotoga. O suiga o le olaga e aofia ai meaʻai ma faamalositino.

O fualaau e faʻaaogaina e togafitiga ai lenei tulaga e tutusa pe tutusa ma fualaau e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. Ae peitai, o vailaʻau e tatau ona faʻaaoga pe afai e le lava meaʻai ma faamalositino e pulea ai le tulaga.

O nisi fualaau oona atonu e sili atu ona leaga lenei tulaga. E taua le faʻatalanoaina o vailaʻau uma i lau fomaʻi. E taua foi lou iloa e au fomaʻi uma vailaʻau uma o loʻo e tagofia ma e uiga i ou maʻi uma.

Faamalositino

O faamalositino poʻo soʻo se gaioiga faaletino e mafai ona aoga i le faʻaleleia o le tino o le tino i le inisalini. O lenei faʻaleleiaga e faʻaititia ai le faʻamalosia o le inisalini, o le mafuaaga autu lea o le hyperinsulinemia. O le faamalositino e mafai foi ona faʻaitiitia ai le gaʻo, lea atonu o le mafuaaga autu o lenei tulaga.

Ia talanoaina ituaiga o faatinoga e tatau ona e taumafai e togafitia lenei tulaga ma lau fomaʻi. E mafua ona o nisi o faʻatinoga poʻo le malosi o nisi o faʻatinoga atonu e faʻaleagaina ai lou tulaga, nai lo le faʻaleleia.

E lua ituaiga o faamalositino ua fautuaina mo le togafitia o le hyperinsulinemia. O lenei:

  • osofaiga tetee. O lenei ituaiga e taulaʻi atu i le tasi muscle group i le taimi. E tatau ona aofia ai se numera itiiti o toe fai ma vaitaimi malolo i le va oi latou.
  • Faamalositino. Manaʻo mo le agamalu ma le faʻamalosi mo le sili atu ona aoga. O nisi o faamalositino faʻamalositino mo lenei tulaga e aofia ai le savali, aau, ma le taʻavale.

E fautuaina le HIIT. O se ituaiga lea o mea faʻaauau. E fesuisuiaʻi i le va o seti laʻititi maualuluga ma seti maualalo e fesoasoani i le toe faʻaleleia.

E taua tele le taumafataga i soʻo se togafitiga, faʻapea foʻi togafitiga o le hyperinsulinemia. O se taumafataga lelei e mafai ona sili atu le faʻaleleia o galuega uma a lou tino ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa. E mafai foi ona fesoasoani e faatonutonu le kulūkose ma le inisalini.

E tolu mea e sili ona fiafia i ai mo le faʻaogaina o le glycemic ma le hyperinsulinemia togafitiga. O lenei:

  • Mediterranean diet
  • taumafa maualalo
  • maualalo meaʻai gaʻo

O nei mea taumafa e mafai ona fesoasoani i lau pulea lelei, lea o le a faʻaleleia ai lau tali ile inisalini i le tino. E tatau ona alofia se taumafa maualuga o le protein. O meaai maualuga o le protein e mafai ona fesoasoani i nisi o ituaiga o maʻisuka, ae mafai ona latou faateleina le hyperinsulinemia.

O nei taumafataga uma e aofia ai fualaau aina, fatuga atoa, fualaau faisua, fiva ma le aano o manu. Ia mautinoa ia talanoaina soʻo se suiga o mea taumafa ma lau fomaʻi aʻo leʻi amataina se fuafuaga fou o mea taumafa.

Mafuaaga o togafitiga

O le Hyperinsulinism i faʻamatalaga faafomaʻi ua manatu o se maʻi faʻamaʻi, o le mea na tupu e tupu mai i le talaaga o le faateleina o le maualuga o le inisalini.

I lenei setete, o le tino faʻaititia le taua o le kulukose i totonu o le toto. O le le lava o le suka e mafai ona faʻaosofia le matelaina o le okesene o le faiʻai, lea e ono mafua ai le le lelei o le gaioiga o le tino.

O le faʻaleagaina o le tino i nisi o tulaga e maua e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻapitoa faʻapitoa, ae o le tele lava o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le soona inu.

  1. O le Hyperinsulinism Congenital. E faʻavae i luga o se genetic predisposition. O le faʻasolosolo e afaina ai le talaaga o faʻalavelave faʻaleagaina o loʻo tupu i totonu o le gaʻo e faʻalavelave ai le gaosiga masani o hormones.
  2. Maualuga Hyperinsulinism. O lenei fomaʻi ua alualu i luma ona o isi faʻamaʻi na mafua ai le sili atu le pulelasi o le hormone. O le hyperinsulinism o loʻo iai faʻaaliga e faʻapipiʻiina ma le gasegase o le metabolism o le carbohydrate, ma e faʻafuaseʻi ona maua i le toto maualuga o le kulukose.

O mea taua e mafai ona mafua ai le faateleina o le maualuga o le homone:

  • suauu pancreatic e maua ai le inisalini le talafeagai ma se mea e le masani ai e le o iloa e le tino,
  • le malosi o le tetee, e iu ai i le le pulea o le gaosiga o le hormone,
  • feeseeseaiga i le felauaiga o le kulukose e ala i le toto,
  • mamafa tele
  • atherosclerosis
  • faʻasologa o togafitiga
  • anorexia, o loʻo i ai se natura o le neurogenic ma e fesoʻotaʻi ma se mafaufauga mataʻutia e uiga i le mamafa o le tino,
  • oncological processes i totonu o le manava o le manava,
  • meaʻai le lelei ma le le lelei,
  • o le faʻaleagaina o laʻau suamalie, e mafua ai le faateleina o le glycemia, ma, mulimuli ane, faateleina le pulelasi o le homone,
  • ate fatu
  • le faʻasaina o le inisalini togafitiga poʻo le faʻaaoga tele o vailaʻau e faʻaititia ai le glucose, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le hypoglycemia,
  • tiga o le endocrine,
  • le lava le tele o mea o le enzyme e aʻafia ai i faiga faʻava-o-tino.

O mafuaʻaga o le hyperinsulinism atonu e le o faʻaalia mai mo se taimi umi, ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai se aafiaga leaga i le galuega a le tino atoa.

Fautuaga faʻasao

Ina ia faʻaitiitia le faʻaalia o le hyperinsulinemia, e taua le mataʻituina pea le ala o le maʻisuka ma mulimuli i fautuaga autu:

  • 'ai faʻamalosi ma paleni
  • siaki i taimi uma le maualuga o le glycemia, fetuunai pe a manaʻomia,
  • matau le saʻo lelei o le ava malosi,
  • taʻitaʻia se soifua maloloina ma ola malosi.

Afai o le tele o le gaosiga o le inisalini o le taunuuga o se faamaʻi faapitoa, ona faʻaitiitia ai lea o le puipuiga tele o le atinaʻeina o le faoa faamalosi i le togafitiga o togafitiga, lea e avea ma mafuaaga autu mo o latou foliga mai.

Vitio faʻatalanoa

O le a le hyperinsulinism ma le auala e faatea ese ai se lagona faifaipea o le fiaaai, e mafai ona e mauaina lenei vitio:

E mafai ona tatou fai atu e uiga i le hyperinsulinism o lenei mea o se faʻamaʻi lea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. E maua i le tulaga o le hypoglycemia.O le mea moni, o lenei faʻamaʻi o le saʻo tonu lava lea o le maʻisuka, aua o loʻo i ai le vaivai o le gaosiga o le inisalini po o lona toesea atoa, ma o le hyperinsulinism ua faateleina pe matua. O le mea e masani ai, o lenei suʻesuʻega e faia e le vaega o tamaitai o le faitau aofaʻi.

  • Faʻaitiitia mafuaaga o le faʻalavelave mamafa
  • Faʻateleina le mamafa i totonu o le 10 minute i le maea ai o le pulega

O le a le tele o le masani poʻo le maualuga o le maualuga o le inisalini i le toto.

O le sili atu o lenei hormone e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka, lea e mafua ai le le lava o le kulukose, ma mafua ai foi le matelaina o le okesene, lea e mafua ai le le mautonu o le popole.

O lenei faʻamaʻi e taatele i fafine ma e tupu i le 26 tausaga i le 55 tausaga. O osofaiga o le hypoglycemia, o se tulafono, faʻaalia i le taeao pe a maeʻa se umi umi. O le maʻi e mafai ona faʻatinoina ma e faʻaalia i le taimi lava e tasi o le aso, peitaʻi, pe a uma le puleaina.

O le Hyperinsulinism e mafai ona faaosofia ai le le gata o le matelaina umi. O isi itu tāua i le faʻaalia o le maʻi e mafai ona avea o ni gaoioiga faaletino faʻaletino ma aafiaga faalemafaufau. I fafine, e toe faʻaalia ai faʻamaʻi o le faamai e mafai ona tupu na o le vaitaimi muamua o le taimi muamua.

O faailoga o le Hyperinsulinism o loʻo i lalo:

  • faaauau pea le matelaina
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga lautele
  • Tachycardia
  • pallor
  • paresthesia
  • diplopia
  • se lagona le mafaamatalaina o le fefe
  • mafaufauga faalemafaufau
  • lima tetele ma lima gatete,
  • amioga e le faʻamaonia
  • dysarthria.

Ae ui i lea, o nei faailoga e muamua, ma afai e te le togafitia i latou ma faaauau pea ona le amanaʻia le faamai, o le a mafai ona sili atu le ogaoga o taunuuga.

O le maualuga o le hyperinsulinism e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • faafuasei le leiloa o le mafaufau
  • faʻatasi ma le maalili i le maalili,
  • faʻatasi ma le faʻapitoa,
  • tifaga
  • falemaʻi.

O ia faoa faamalosi e masani lava ona tupu pe a mavae le leiloa o le malamalama.

Aʻo le i amataina le osofaiga, o faʻamatalaga nei e aliali mai:

  • faaitiitia le mafaufau lelei
  • lagona le mautonu
  • atoa le le fiafia i isi,
  • leiloa o tomai masani tau tomai,
  • paresthesia
  • faailoga o le le atoatoa o le pyramidal,
  • mafaufauga faʻapitoa.

Ona o le faailoga, lea e mafua ai se lagona faifaipea o le fiaaai, o se tagata e masani ona mamafa lona mamafa.

Pancreatic maʻi

O lana galuega tele e tau atu i le ofuina ma sili atu foi le faalavelave.

E atagia mai ai lenei mea e le gata i le faatonutonuina o le kulukose o le toto, ae faapena foi i le faagasologa o le galo.

Faʻafitauli faʻapitoa

O le atiaʻe o le atherosclerosis e mafua ai ona faʻaalia foliga o le cholesterol, lea e le gata ina vaʻaia ai le lumenia o vaa, ae mafua ai foi ona faaleagaina o latou puipui. O se taunuuga, e mafai ona tupu loimata. O lenei mea e faʻapupulaina ai le faʻaleagaina o pathoces cardiovascular ma strokes. O nei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli ogaoga poʻo le maliu o le maʻi.

O le faʻaaogaina o se tele o meaai i le taimi o le hyperinsulinemia e taʻitaʻia ai le faʻaputuina o se ituaiga faapitoa o gaʻo - triglycerides. E le gata ina mafua ai le mamafa o le mamafa, ae e afaina ai foi le tino, e mafua ai le faasaolotoina o le tele o hormoni.

E aofia ai gaoioiga nei.

Fomaʻi

O le filifiliga o togafitiga togafitiga e fuafuaina e le ituaiga o hyperinsulinemia, lona tikeri, o le i ai o maʻi faʻamaʻi ma le lagona o le maʻi i nisi o fualaau.

Faʻailoaina fualaau e lagolago ai le fatu, toto toto, pancreas, suauu pituitary, faʻailoga tamaʻitaʻi.

Meaʻai maloloina

O se paleni taumafa, lea e aofia ai se fuainumera tele o fualaau faisua, fualaʻau, cereals ma otaota, e matua taua tele mo le maʻi.

Faatasi ai ma le vave iloaina o le maʻi, o le tagata maʻi e maua avanoa uma e aveesea ai o ia e faavavau. I le tulaga aoao, o le togafitiga e lelei, talu ai ua maua lelei le hyperinsulinemia ma mafai ona togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga