O le a le maualuga o le suka toto o maua i le maʻisuka?

E toatele tagata e mafaufau pe faapefea ona latou tuu le maʻisuka? Mo le faia o lenei suʻesuʻega, ua valaʻauina tagata maʻi e faia se suʻega o suʻega falesuesue, pe afai o le faailoga autu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le a avea o se fesuiaiga tumau o le suka mai le toto masani mai i se mea lautele. I le faaopoopo atu i le togafitia o le maʻisuka, o suʻega suʻesuʻe suʻesuʻega e faia e fuafua ai le natura, ituaiga ma le tikeri o le atinaʻe o le maʻisuka. E tupu se maʻi tuga pe a le lava le insulin i luga o le hormone i totonu o le tino, lea e vave mafai ona ulu atu i totonu o siama ma salalau le kulukose i le tino atoa. E taua mo tagata le malamalama i le maualuga o le suka suka latou te manaʻomia e amata ai le ilia o le faʻamalo.

I le taimi o le gaosia o peta peta e le pancreas, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae pe a taofia le gaosia o le inisalini masani e tusa ai ma le hormone-faalagolago. O lenei soliga e mafua ai foi le faateleina o tui insulin ma toto maualuga o suka. O le tele o taimi, e atiaʻe ai e tagata le ituaiga lona lua o le maʻisuka, pe a fai e vave ona maua le tupe maua ona o meaʻai le lelei ma tulaga le lelei. Ina ia iloa le ituaiga ma le tikeri o le atinaʻeina o le faamai, ua faia ai le siakiina o le eseese.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

Aʻo faʻataʻitaʻiina le siakiina o mea eseese, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le soifua manuia lautele o le maʻi, faʻapea foʻi ma le i ai o faʻamatalaga iloga:

  • faateleina le 'ai
  • gaioiga mamafa i luga o le 200 kilokalama,
  • tiga le mausali, valea,
  • faʻaauau le faʻateleina o le toto maualuga,
  • faailoga o le maualuga o le toto,
  • o le i ai o le vaivai, vaivaiga, le mautonu,
  • moe i le moe
  • o auala o le gaioiga ma le viliina,
  • faateleina le sosolo, afu,
  • o le i ai o le fia inu pe a maʻi tagata maʻi i taimi uma.

Faailoga o le maʻisuka ma faʻafitauli e aofia ai:

  • faiga faʻapitoa i le tino i alii ma tamaitai, e pei o vulvovaginitis, o le au,
  • o le faʻaalia o maʻi e le o faʻamalolo, faʻamaʻi pustular poʻo faʻalaʻo i luga o vae,
  • le atinaʻe o polyneuropathy, paresthesia,
  • goosebumps
  • faʻaitiitia le faʻatuina i alii
  • atinaʻeina o le faʻaletonu o le tino i fafine,
  • tiga i totonu o le loto,
  • le atinaʻe o angiopathy.

E le gata i lea, pe a suʻesuʻeina se suʻega o le toto, e faʻateleina le maualuga o triglycerides ma faʻaitiitia le maualuga o lipoproteins i le toto. O le faailoga autu i le maʻisuka o se maualuga tele o le suka i totonu o le toto poʻo se vavaeeseina o faailoga mai le masani i se auala tele.

O se tasi o suʻega autu o loʻo taʻua o le anapogi faʻatasi ma le faʻamoemoe o le faʻamalamalamaina uma o vaega o le kulukose i totonu o le toto. O se suʻesuʻega lata mai o le maʻisuka ua faia i fua faatatau i luga atu o le 7 mmol / L, o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le toto toto, e ui lava o faʻamaumauga tutusa e tutupu ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, e aʻafia ai le aʻafiaga o mafatiaga. O le mea lea, na o le eseese o siama e mafai ona fesoasoani e iloa ai se maʻi ma le tofiga o le pasiina o se suʻega toto i le maualuga o le hemoglobin glycated mo maʻi i le past 3 months ma faailoa ai le maualuga o le maualuga o lenei hemoglobin. E le gata i lea, ina ia mafai ona iloa vave ma faʻaitiitia ni aʻafiaga, o le suʻeina o le toto i le maualuga o le fructosamine ma le aofaʻi o tau mo aso mulimuli e 25. E le gata i lea, o le urine e tatau ona tofotofoina mo le maualuga o le ketone ina ia iloa ai faʻafitauli e masani ona vave oʻo atu i le maʻisuka.

Suauu toto i vaega eseese o le faʻamaʻi

E 4 vaega o le maʻisuka.

  1. I le taimi muamua, pe a maua le maʻisuka, o le maualuga e le sili atu i le 7 mmol / l ma e leai se suka i le urine, ae o le faamaʻi ua uma ona totogiina atoa ma togafitiga ma mea taumafa na amata i se taimi tatau ona maua avanoa uma mo se togafitiga atoatoa. O faʻalavelave e masani ona toesea.
  2. I le laasaga lona lua o le maʻisuka, o le tagata maʻi ua i ai se vaega o taui o inisalini e faalagolago i le hormone, ae o galuega a gaʻo, fatu, ma mea vaaia vaaia ua faʻavaivaia. O nisi o faʻafitauli e aliali mai. O le maualuga o faailoga i totonu o le toto e sili atu i le 10 mmol / l, ma o le hemoglobin glycosylated ua i ai i totonu o le toto, e ui lava o le vavae ese mai le masani o le suka i se itu tele e le afaina tele ai totoga i totonu.
  3. I le vaega lona tolu, o le maʻisuka ua amata ona alualu i luma vave ma o le faasinusili ua uma ona sili atu i le 14 mmol / L, ma o le protein ma le suka o loo maua i le urine. O le tagata gasegase e paʻu tele i le faʻaaliga, faʻalauteleina le toto, paʻu i totonu o vae, leai se lagona lelei, tiga o ponaivi. O le hemoglobin glycosylated ua televave.
  4. I le taimi lona fa, o faigata ogaoga ua le mafai. O maualuga o le suka e lofituina mo le 220 mmol / L ma o taui mo le homulusula-faalagolago i le tino ua le toe mafai. Pe a ave ni vailaʻau faʻasaina, o le a tupu aʻe le gasegase, gangrene o vae, ma le maʻisuka. O faʻamaʻi pipisi o vae e le o faʻamalolo e aliali mai o se faailoga o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le afaina ia te ia lava, ae o ona faʻafitauli ma taunuuga e mafai ona matua faigata ma faigata ona faʻafefe. O se maʻi maʻi suka lea e manatu o se faʻalavelave matautia pe a oʻo mai ni faʻafitauli le lelei, e oʻo lava i le faʻasaina ma le leiloa o le mafaufau, e mafai ona faʻaalia atoatoa. I lenei tulaga, faʻamaʻi vave falemai o le maʻi, ma le faʻaaogaina o faʻalavelave faʻafuaseʻi e fomai.

O le tulaga e taua tele pe a tumu le tino i togini, oa latou faalilolilo i totonu o namu fao. O le ketoacidotic coma e mafai ona atiaʻe pe a amata ona toso le manogi o le acetone mai le gutu, ma le maʻi ua galo le mafaufau, o le malulu o le gaʻo e sili atu ona mamafa i le tala o le maualuga o le inisalini. I soʻo se taimi ma le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose toto i le maualuga o le maualuga e mafai ona tupu, lea o le a mafua ai ona paʻu atoa le fatu ma fatuga. O le taunuʻuga leaga e mafai ona tupu vave.

O se faʻalavelave faʻapena foi o le nephropathy o le maʻisuka, pe a tiga ma fufula vae. E le gata i lea, o le maʻi o le maʻisuka, pe a oʻo mai le maʻi suka, o le maʻi o le maʻisuka ua amata ma ua latalata mai. Ina ia aloese mai le tipiina o vae ua afaina, o le tagata gasegase e faanatinati ona gaioiga.

Afai e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e maua e fomaʻi le hemoglobin i le toto e avea ma faavae. O lona fesuiaʻiga mai le masani i se itu tele o le sili atu i le 6.5% o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o le maualuga ua fuafuaina i le taeao i luga o se manava leʻo ae leʻi 'ai ma pe a uma ona' ai. Ma le isi, o le eseesega i le va o faailoga e lua ua faʻatusatusaina. Afai o se suʻesuʻega saʻo e faia i le maʻisuka, e tatau i tagata gasegase ona suʻe suʻe i taimi uma, ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le 3 masina ina ia mafai ai ona mataʻituina le maʻi o le maʻi ma toe faʻafoʻi atu le fuainumera.

O le oso i totonu o le suka o le toto lea e tasi le auala poʻo le isi i le taimi e taʻitaʻi atu ai i le tele o faʻamaʻi ma le maʻisuka - o se tasi oi latou. E le gata i lea, o maualuga maualuga o maualuga o le suka e afaina ai le vaaiga, paʻu ma lauulu. O le foliga le maalofia o maʻi le faʻamalolo i luga o vae ma le gangrene, faʻafefe i le tipiina o le vae ina ia aloese mai le 'ona o le toto. O le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o se paʻu vevela ma mea uma e mafua ai - suka o loʻo 'aina e nifo manogi e masani lava e le mafaamatalaina. O le mafuaaga lena e taua tele ai le pulea o le maualuga o le suka, ma pe a maua fomaʻi i le maʻisuka, ona e sailia lea o le fesoasoani a fomaʻi ma ia faia se suʻega atoa i le fale suesue.

O a fua o loʻo maua i le maʻisuka?

O maʻi, oso oso, e foliga mai, e le afaina ai se mea, ma e leai se malosi e faia ai se mea. Ma le atoatoa. Ma e pei lava oe te 'ai sina mea laitiiti, ma fufula, e peiseai ua oso i lalo ma ua. O le a lenei mea Tausaga matua? Se faʻamaʻi? Mafaufauga e uiga i lo latou lava tulaga o le soifua mālōlōina popole, masalo, o tagata uma e nofo lua i le paneta e sili atu ma le 50 tausaga.

E fautuaina uo e foai le toto mo le suka.

Ma a e vaʻaia le toʻafia o a latou uo o soifua maloloina i aso ananafi, ua maua e fomaʻi le maʻisuka, ua amata ona e popole: ole a oe pe a iai lau maʻisuka mataʻutia? O le a lenei faʻamaʻi? E faapefea ona fuafua ana faailoga muamua? O afea e maua ai le maʻisuka (maʻisuka)? E faʻapefea ona ola?

Faʻamatalaina o faʻamaoniga

O faʻamatalaga masani o le maʻisuka e le faʻaalia i taimi uma. E mafai ona alu faalilolilo le maʻi. O le mea lea, e taua mo tagata e sili atu i le 45 le foaʻiina o le toto mo le auiliiliga o le suka, e tusa ma le tasi i le tausaga. Ae maise lava pe a e lagona le vaivai, vaivai. Ae i le tele o tagata gasegase e maua i le maualuga maualuga, o loʻo faʻaalia ai faʻamaʻi o le maʻi.

  • Manaʻo tumau e inu, mago le gutu.
  • Faʻaauau pea ma faʻateleina le faʻamalosia
  • O faʻasolosolo faifai pea o totoga o manu ma paʻu,
  • Numera o vae
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga
  • Faʻitiʻitia le faʻasaina i alii,
  • Angiopathy - faʻaitiitia le faʻaogaina o le gaʻo. O se tasi o faailoga o le angiopathy o le maluluina o vae, tiga i totonu o le loto,
  • Polyneuropathy, poʻo le faʻaleagaina o le namu, lea o loʻo faʻaalia i le lagona o fetolofi fetolofi ma le paʻu o vae.

O le i ai o ni faailoga se lua mai lenei lisi e tatau ona faʻamaonia ai le tagata maʻi ma avea ma se avanoa mo le asiasi atu i se endocrinologist.

Togi o suʻega

Mai lenei laulau o le ae iloa ai le maualuga o le maʻisuka maualuga o le suka suka maua. Pe a fuafuaina se auʻiliʻiliga, e le tatau ona e 'ai pe inu ava uma mo le 8 itula aʻo leʻi suʻeina. O lona uiga, latou te 'ai i le afiafi, o le a momoe. I le taeao, a aunoa ma le 'aiga o le taeao, e tatau loa ona e alu i le falemaʻi.

Glucose concentration, mmol / lPoto atoa o le totovevela capillary venousry capillary
Norm
I luga o se manava gaogao3,3 – 5,53,3 – 5,54,0 – 6,14,0 – 6,1
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTTe oʻo i le 6.7e oo i le 7.8e oo i le 7.8e oo i le 7.8
Faʻaleagaina le kulukosese
I luga o se manava gaogaoe oʻo i le 6.1e oʻo i le 6.1e oo i le 7.0e oo i le 7.0
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTT6,7 — 10,07,8 — 11,17,8 — 11,18,9 — 12,2
SD
I luga o se manava gaogaosili atu ma le 6.1sili atu ma le 6.1sili atu i le 7.0sili atu i le 7.0
2 itula i le maeʻa o se taumafataga poʻo se PGTTsili atu ma le 10.0sili atu i le 11.1sili atu i le 11.1sili atu nai lo le 12.2

O nei faʻamaumauga e tatau ona faʻaaogaina e tagata e sili ona manaʻo e suʻesuʻe ma togafitia i latou e aunoa ma fomaʻi. E mafai e tagata uma ona faʻatau se glucometer, pe nono mai mai uo. Afai o le suka toto i totonu o le masani masani, e mafai ona e ola i le filemu, pe na faapefea ona e ola, e aunoa ma le suia o se mea i lau taumafataga.

E le fautuaina e fua le suka

  • i se tulaga o le atuatuvale (ina ua maeʻa le faʻamalosia o le aso muamua),
  • pe a uma se pati lelei e te inu ai

O nei mea e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma o le auiliiliga o le a maua ai se taunuuga maualuga. Faatali se aso poʻo se lua. I le auala, o le atuatuvale ma le ava malosi e mafai ona tautua, pe a le pei o se moli faʻamalosi, ona avea lea o se faʻamalosi mo le maʻisuka.

O le a le faʻafitauli o le glucose anapogi

O se faʻalavelave anapogi o le glycemia o se tulaga vavalalata o le maʻi e tatau ona mataala. O lenei tulaga i vailaau faʻapitoa e taʻua o vailaʻau.

O le tulaga e mafai ona faia i le muaʻi faʻasolosolo e faʻateleina i mea nei e manaʻomia muamua:

  • pe a faʻapea o masaga tutusa e iai matua, poʻo se tasi i le aiga e maʻi (poʻo maʻi) ma le maʻisuka,
  • O fafine na fanauina se pepe tele e sili atu i le 4 kilokalama,
  • Faʻaipoʻa oe na fananau pe leai, poʻo a latou fanau na fananau mai ma ni faʻafitauli faʻapitoa. O lenei vaega e faaalia ai o se fafine i le taimi muamua e i ai ni faaletonu endocrine.
  • Tagata e latalata i poʻo mafatia mai le mea oona,
  • Tagata faʻamaʻi ma le atherosclerosis ma le maualuga,
  • Tagata o loʻo aʻafia i le ate, pancreas, faʻatasi ai ma le mumū tumau o fatugaʻo,
  • Tagata gasegase e ono aʻafia i faʻamaʻi pipisi ma furunculosis,

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻateleina i le tele o mea. O nisi o mea muamua na taʻua o se taunuuga o le solia o le glycemia ma le le mautonu o le suka o le toto.

Afai ei ai se faʻalavelave o le glucose concentration, o lona uiga e tatau ona suia se mea i lou olaga. Faʻateleina le gaioiga faaletino, ma le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le maualuga o meaʻai gaʻo, i se isi itu, faʻaitiitia. Faailoa atu le tele o fualaau faisua, otaota, vine e le o le suamalie i totonu o le taumafataga pe a mafai.

Afai e maua i totonu ole falesuesue, pe i luga o le glucometer, o le faateleina o le toto toto o le sili atu ma le 5.5 mmol / l, o le ae faia suʻega i taimi uma e te lagona ai le le lelei.

Afai o le suʻega o le toto i le taeao e faʻaalia ai se taunuuga e sili atu i luga o le 6.1 mmol / L, o se mafuaaga lelei lenei e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata e finau. E le mafai ona faʻasaʻo le tulaga i mea taumafa, afu, ma gymnastics na o oe. Manaomia nisi vailaʻau.

Toa maualuga i le maitaga

O nisi taimi o le soifua mālōlōina, i le taimi muamua e tilotilo ai, o fafine o loʻo i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le taimi na te tauaveina ai le pepe. Ona matou talanoa lea e uiga i le maʻisuka faʻamaʻi. A maeʻa le fanau mai, toe foi mai le suka i le masani.

Ae o le hyperglycemia i le taimi o le maitaga e lamatia ai faʻafitauli, mo le tina ma mo le pepe. O le faateleina o le suka i le tina e taʻitaʻia ai le mea moni o le pepe i totonu o le manava o loʻo maua le mamafa, ma o lenei mea, e pei ona e iloa, e faʻamalosia ai le fanau mai.

E mafai foi ona maua le hypoxia o le fetus.

Faʻailoga faʻamaonia

O le i ai o se siama, o lona uiga, o se suʻesuʻega o le tagata maʻi, ma, i le mafaufau o le i ai o vailaʻau muamua poʻo le maʻisuka, o le endocrinologist o le a faasino atu le tagata maʻi i suʻesuʻega suʻesuʻe, e aofia ai:

  • faʻafeiloaʻi toto mo glucose. O lenei auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le kulukose (sugar) content ma le toto aua e aveesea mai le tamatamailima,
  • Glucose toleni test
  • auiliiliga mo le fuafuaina o hemoglobin glycosylated,
  • faʻataʻitaʻiga.

O loʻo suʻesuʻeina foi toto toto mo le i ai o C-pepides. Pancreatic beta sela e maua ai le inisalini, lea e teuina iina i le foliga o le proinsulin. C-peptide (faʻafesoʻotaʻi le peptide) o le amino acids o le proinsulin.

O le mea lea, o ona anotusi ua fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le inisalini ma e avea o se faailoilo o le faʻaogaina o vela beta. O suʻesuʻega mo le i ai o C-peptides e mafai ai mo le siakiina o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le leai atoa o le inisalini i le tino, ma le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e maua ai le inisalini, ae leai se taimi e gaosia ai le kulukose i le glycogen.

Fuainumera Faamauina o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai le 10-15% o le aofaiga o tagata gasegase. O nei tagata masani e le sili atu i le 35 tausaga. E iai le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti.

E mafai e se suʻega o le faapalepale kullusese ona ave le afa aso. I luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi na te taofiofia le toto mo mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu.

Ona ofoina atu lea o le tagata maʻi e inu vai i le glucose ua malepe i totonu ma ua faia se suega lona lua. Afai o le toto kulukose o loo i le lautele o le 7.8 -11 mmol / l, ona faia loa lea o le siakiina o prediabetes.

O le maʻisuka ua fuafuaina pe afai o le glukose e sili atu i le 11.1 mmol / L.

O le hemoglobin glycosylated or glycated (HbA1c) o le toto kullukose maualuga lea i le tolu masina talu ai.

E faʻaalia i le pasene le tele o le hemoglobin e fusifusia i le kulukose.

O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona faia se suʻesuʻega i le amataga, ae masani ona faʻaaogaina e faasaʻo ai le togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Mo suesuega, o se auiliiliga e aveesea mai se manava le aoga.

O le laulau o loʻo i lalo e faʻaalia ai le fua o le hemoglobin glyc i le totoga o le suka i le toto:

HbA1c,%Glucose o le toto, mmol / l
43,8
4,54,6
55,4
5,56,2
67
6,57,8
78,6
7,59,4
810,2
8,511
911,8
9,512,6
1013,4
10,514,2
1114,9
11,515,7
1216,5
12,517,3
1318,1
13,518,9
1419,7
14,520,5
1521,3
15,522,1

Aiaiga WHO

Taʻiala faʻamaonia mo le faʻaleleia o le maʻisuka na talia e le World Health Organization:

  • Faailoga o le maʻisuka (talanoaina i luga) e uiga i se talaaga o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto o le sili atu i le 11 mmol / L ma fua fua (i soo se taimi o le aso, e le aofia ai meaʻai)
  • O le mamafa o le kulukose o le toto e sili atu nai lo le 6.1 mmol / L, ma ile plasma - 7 mmol / L

I totonu o tulaga masani, o le toto o le kulukose o le mafaufau e itiiti ifo i le 6, 1 mmol / L.

I le faʻasalaga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona nofouta i le i ai o se polokalama ABC, lea e taua tele mo le faʻamautinoaina o se maʻi e maua i le maʻisuka:

A - A1C, o lona uiga, o se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai le maualuga o le suka.

B - (toto maualuga) - toto maualuga. O le fuaina o lenei mea e taua ona o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu ma fatuga fatu.

C - (cholesterol) - maualuga o le cholesterol.

Ua maitauina e faapea o le maʻisuka, o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular e lua, o le mataituina o nei faailoga, ua taʻua o le ABC, e taua tele mo le maʻisuka.

O le a le faateleina o le suka

Afai e le o le maʻisuka, ona sili atu lea i lau tino o faailo e uiga i "faafitauli." Po o le a lava le suka suka e faʻaaoga mo, soʻo se faʻatelega e faʻaalia ai le manaʻoga e faʻaitiitia le aoga o le gaʻo.

O le mea moni, o le maualuga maualuga o le suka o se faailoga lea o le amataina o se faʻamaʻi poʻo le itiiti ifo o le maʻisuka. Ae le saʻo lenei mea. O le toto toto o le suka e mafai ona tupu i le talaaga o se maitaga faifai pea, ona o le atuatuvale poʻo maʻi lata mai. I lenei tulaga, o suʻega masani e masani lava ona faia i le maeʻa ai o le vaiaso, pe a tatau ona toe foʻi mai faʻamau.

O ia tulaga o le faateleina o le kulukose toto o se faailo, ae o fomai e le o faanatinati e iloa le maʻisuka. O le a le maualuga o le suka suka e tupu - e faigata ona fai. E masani lava, o le tele o suʻega faʻataʻitaʻiga ua faʻatulagaina: o le suʻega o ultrasound o le pancreas, o le toto mo enzymes ma le urine mo le i ai o tino o le ketone.

O a auiliiliga e maua

O le pancreas o le okeni lea e maua ai le inisalini. I le maʻisuka, o le inisalini e lauiloa i le le lava o le aofaiga (ituaiga 1) poʻo le paʻu vaivai i siama (ituaiga 2). O le mea lea, o le ultrasound o le pancreas e mafai ai e oe ona sili atu le saʻo le fuafuaina o le maʻi o le maʻi.

O le suʻesuʻega lona lua mo panicreatic enzymes. O nei mea o le palacreatic enzymes, o le le lava lea e mafai ona avea ma faʻamaoniga o le maʻisuka.

O tino o Ketone o ni mea e maua ai le gasegase e fausia i le ate ma, i le tulaga masani, galue e avea ma fafie mo musele.

O nei tino e puleaina le gaosia o gaʻo susu, ma i lalo ifo o le insulin i le toto, latou te amata ona gaosia gaʻo i le kulukose, ma mafaufau e le lava.

I lenei tulaga (ketoacidosis o le maʻisuka), o loʻo i ai le tuputupu ae malosi o tino o le ketone i le urine, lea e fuafuaina e le auiliiliga.

A maeʻa le isi vaiaso, o le a auina atu oe e fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai ole sili atu i le 7 mmol / l, e ono iloa e le fomaʻi vailaau. Ona faʻatali lea o ia mo iuga o isi suʻega, ma i luga o latou faavae o le a mafai ona talanoa e uiga i se faʻamaonia saʻo.

E tupu o se iloiloga faifaipea ua faʻaalia ai taunuuga e leai se masalosalo. I le a le faʻamaoniga o le glucose e mautinoa lava e maua i le maʻisuka: mai le 10 mmol / lita ma luga. O ia faailoilo e faʻaalia ai faafitauli ogaoga ma le inisalini o gaosiga, lea e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi sese. Ae ui i lea, e le afaina ai le manaʻomia mo nisi suʻesuʻega ma asiasiga a fomaʻi.

Faʻafefea ona iloa le maʻisuka

O faʻapogai autu o le maʻisuka e faapenei:

  • faʻaoga faifaipea,
  • taumafa tele
  • fia inu pea,
  • faʻamaʻi maʻi umi
  • paʻu o le paʻu: paʻu, suʻi, vela,
  • vaivai faifaipea
  • mafaufau le lelei ma manatua,
  • mo tamaitai - faʻalavelave faʻafuaseʻi ona tupu,
  • leai se gau po o se tupe mama.

E iai foi nisi o faʻafitauli tau le soifua maloloina e ono mafua ai le atinaʻe o le faʻamaʻi.

  • afaina
  • maʻi faʻamaʻi
  • meaʻai paleni
  • faafitauli i le pancreas,
  • tulaga faigata
  • misa, maʻitaga,
  • ava malosi
  • le i ai o vailaʻau faʻamaʻi pipisi,
  • maʻisuka i se tasi o aiga vavalalata.

A maeʻa le faia o suʻesuʻega amata, se suʻesuʻega auʻiliʻili i luga o le maʻisuka o loʻo taʻua i luga ma se faʻataʻitaʻiga o le auʻiliʻiliga, o le a sauni le fomaʻi e fai se faʻamatalaga.

E faʻapefea ona ou malamalama e maua loʻu maʻisuka

O le a matou iloiloina atili auiliiliga pe o le a le maualuga o le maʻisuka toto e maua ai le maʻisuka.

  • Tulaga masani - e oo i le 5.5. Laʻasaga faatagaina pe a uma ona 'ai e 7.7 mmol / l.
  • Mai le 5.5 i le 6.7 (7.8 - 11.1 pe'ā uma ona 'ai) e fetaui ma vailaʻau. Preditebetes o se tulaga o se tagata lea e sili atu ai le maualuga o le suka i le toto, ae e le taua.
  • Afai e sili atu le taua nai lo le 6.7 ma le 11.1, faasolosolo, ao lei amataina, pe a maeʻa foi meaai, maua ai le maʻisuka.

Meafaigaluega e mataʻituina le taimi nei - glucometers, faʻatagaina oe e suʻe vave le toto suka ma saʻo lelei e aunoa ma le tuua o lou fale. O lea e mafai ai ona e mataituina lenei faailo i aso uma. Ae aua nei e mafaufau pe le amanaia maualuga maualuga o suka. Afai e sili atu i le 6 mmol o le sugar sugar, alu loa i le falemaʻi.

Pe a togafitia e fomaʻi le maʻisuka, e vaevaeina e tusa ai ma le matuia, lea e faalagolago i le anapogi toto toto. O le isi itu i le fuafuaina o le matuia o se suka faapitoa e mafai ona avea ma faafitauli e maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le maʻisuka ua vaevaeina i le fa tikeri o le malosi:

    Muamua o le suka toto https://nashdiabet.ru/o-diabete/kogda-stavyat-diagnoz-saxarnyj-diabet.html

O afea e maua ai le maʻisuka?

O tausaga taʻitasi, o le numera o tagata ua maua i le maʻisuka ua faʻateleina le tuputupu ae. O suʻesuʻega ua fuafuaina i le taimi mulimuli, o lea e le mafai ai ona faʻaumatia. O le le lava o le malosi o le mafaufau, o le atinaʻeina o faʻafitauli masani, le maualuga o le tino - o le mea lea ua mafua ai le maʻi.

O le maʻisuka e tele ituaiga, e mafai ona tupu i matua, fafine maʻitaga, ma e oo lava i tamaiti.

O faʻamaoniga ma faailo o tulaga faʻaleagaina e tuʻufaʻatasia i le mea e tasi - hyperglycemia (faʻaopoopoga o le kulūkose i totonu o le toto), lea e faʻamaonia e se metotia suʻesuʻe.

I le tusiga, o le a tatou mafaufau pe o le a le maualuga o le suka o le toto latou te iloa ai le maʻisuka, o le a le faʻavae mo le faʻamautinoaina o le ogaoga o le maʻi, faʻatasi ai ma faʻalavelave latou te taitaia ai le siakiina o le faʻamaʻi.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma pe aisea e tulaʻi mai ai

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se maʻi faʻasolosolo ona o le le lava o le gaosiga o le insulin poʻo le gaioiga galue i le tino o le tagata.

O le filifiliga muamua e masani lava mo le faʻamaʻi o le ituaiga 1 - inisalini e faalagolago.

Mo nisi mafuaʻaga, e le mafai e le masini o le inisalini ona faʻapuʻupuʻu le aofaiga o mea e gaosia i le hormone-e tatau ai mo le tufatufa o molikula suka mai le toto i totonu o siaki i le itu.

Taua! O le inisalini e maua ai le uila ma le "tatala" le faitotoa i totonu o sela. E taua tele mo le maua mai o se aofai o punaoa o le malosi.

I le fesuiaiga lona lua (e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka), o le uʻamea e maua ai le tele o le homone, ae o lona aʻafiaga i luga o siama ma gaʻo e le faʻamaoniaina ia lava. O le pito i luga e le "iloa" le inisalini, o lona uiga o le suka e le mafai ona ulu atu i sela ma lona fesoasoani. O le iʻuga, e maua e le tino le matelaina o le malosi, ma o kulūkose uma e tumau pea i totonu o le toto i le tele o mea.

O mafuaʻaga o foliga o le inisalini e faʻalagolago i le togafitiga o:

  • tamaʻaiga - afai ei ai se tagata maʻi, o le avanoa e "maua" le faʻamaʻi tutusa e faʻaateleina le tele o taimi,
  • faʻamaʻi o vailaʻau faʻataʻoto - tatou te talanoa e uiga i mumps, Coxsackie virus, rubella, uila,
  • o le i ai o faʻalavelave faʻapipiʻi i suauu pancreatic e aofia i le gaosia o le insulin.

O le ituaiga 1 "faʻamaʻi tiga" e faʻatoʻatoaina e le ituaiga o le malolo, ituaiga 2 - e le puleʻaga

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se lisi e sili ona taua o mafuaʻaga talafeagai. E aofia ai:

  • faʻasologa o togafitiga
  • maualuga le mamafa o le tino - o le mea e sili ona mataʻutia pe a faʻatasi ma le atherosclerosis, toto maualuga,
  • amio le taua
  • solia o tulafono o le soifua maloloina lelei,
  • maʻi o le cardiovascular system i le taimi ua tuanaʻi,
  • popolega faifai pea
  • togafitiga uumi mo togafitiga faapitoa.

O le siama o le maʻisuka ituaiga e fai i fafine maʻitaga, oe na afaina ai le maʻi i le pito i tua o lo latou tulaga "manaia".

O tina faatalitalia e feagai ma togafitiga pe a mavae le 20 vaiaso o le fanauina o se pepe.

O le atinaʻeina o le tino e talitutusa ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o lona uiga, o le pancreas o se fafine e maua ai le tele o mea o le hormone-active, ae o le a leai se mea e mafai ai ona latou maua.

Taua! A uma le fanau mai o se tamaititi, o le maʻisuka e mou atu na o ia, ua toe faʻaleleia le tino o le tina. E na o mataupu ogaoga lava, o le suiga o le fomational forms i le ituaiga 2 faʻamaʻi e mafai.

E i ai le tele o faʻataʻitaʻiga i luga o le faʻavae e faamaonia ai le siama o le maʻisuka:

  • Le maualuga o le suka i le toto, lea e fuafuaina e ala i le ave o le biomaterial mai se vein pe a uma le 8 itula o le anapogi (o lona uiga, i luga o se manava gaogao), e maualuga atu i le 7 mmol / L. Afai tatou te talanoa e uiga i le toto capillary (mai le tamailima), o le ata e 6.1 mmol / L.
  • O le i ai o faʻamaumauga a le falemaʻi ma faitioga a le tagata gasegase e faʻatasi ma numera glycemic i luga aʻe o le 11 mmol / l i le taimi e ave ai mea i soo se taimi, e tusa lava poʻo le a le gaʻoina o meaai i le tino.
  • O le i ai o le glycemia e sili atu i le 11 mmol / l agai i tua o le suʻega o le sugar sugar (GTT), e lua itula pe a uma ona faʻaaogaina se vaifofo lelei.

GTT e faia i le toto vevela muamua ma 1-2 itula pe a uma ona faʻaogaina se vaifofo ma le kulūkose paʻu

O le a le HbA1c ma mo le a le mafuaʻaga ua fuafuaina?

O le HbA1c o se tasi lea o taʻiala e mafai ai ona faʻavaeina le i ai o le maʻisuka. O le glucolobin lenei (glycosylated), e faʻaalia ai le glycemia i le kuata kuata. O le HbA1c ua manatu o se faʻamaumauga tonu ma le mautinoa e faamaonia ai le i ai o le hyperglycemia masani. Faʻaaogaina, e mafai foi ona e fuafua le ono lamatia le atiaʻeina o faʻafitauli o le "maʻi mama" i le tagata maʻi.

Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka:

  • O se suʻesuʻega e faia pe afai o le numera e maualuga atu i le 6.5%. I le leai o ni faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o se suʻesuʻega faifaipea e tatau ona faʻamautinoa o le mea na tupu talu ai e le o se mea sese.
  • O le auiliiliga o loʻo faia mo tamaiti e masalomia o le i ai o togafitiga o endocrine, e le o faʻamaonia e se ata faʻamaʻi ma le maualuga o le kulukose e tusa ai ma taunuuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe.

Le fuafuaina o le kulupu o tagata gasegase i luga o le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi:

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

  • O tagata maʻi o loʻo i ai ni faʻailoga o le faʻavaivaia o le kulukosesese e tatau ona tofotofoina aua o se suʻega o le suka i le toto e le mafai ona atagia ai le faʻaauau pea o le atinaʻeina o le maʻi.
  • O le auʻiliʻiliga ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o suʻesuʻega muamua o le hemoglobin glycosylated i le va o le 6.0-6.4%.

O tagata maʻi e le mafatia i faʻamaʻi patino o le maʻisuka e tatau ona tofotofoina i tulaga nei (e pei ona fautuaina mai e tagata tomai faapitoa faavaomalo):

  • maualuga le mamafa o le mamafa o le tino ma se olaga ola solo,
  • o le i ai o se ituaiga o le insulin-faalagolago o le faamai i aiga vavalalata,
  • fafine na fanauina se pepe e sili atu i le 4.5 kilokalama po o ua faʻasaina le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga,
  • maualuga le toto maualuga
  • polycystic ovary.

O se tagata maʻi e tatau ona alu i le endocrinologist mo le siaki.

Taua! O tagata gasegase e sili atu ma le 45 tausaga e aunoa ma le tulaga maualuga e tatau ona tofotofoina e iloilo le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

E faʻapefea ona togafitia fafine maʻitaga?

E lua vaaiga.

I le tulaga muamua, o loʻo tauaveina e se fafine se tamaititi ma o loʻo i ai se faiga faʻamuamua o le faʻamaʻi, o lona uiga, o lona maʻi na tupu ao le i amataina le mafaufau (e ui lava e mafai ona ia iloa le i ai o le maʻisuka ao maitaga).

O lenei fomu e sili atu ona lamatia uma mo le tino o le tina ma lana pepe, talu ai e lamatia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave i le vaega o le fetus, tutoatasi tutoʻatasi o le maʻitaga, ua fanau mai.

O le festational forms e tupu i lalo o le aafiaga o hormones placental, lea e faʻaitiitia ai le aofaiga o inisalini e gaosia ma faʻaitiitia ai le lagona o lela ma masini. O fafine uma ua maitaga i le va o le 22 i le 24 vaiaso e tofotofoina mo le faʻapalepale kullukose.

O loʻo faʻatinoina i lalo. O se fafine e ave le toto mai se tamatamailima po o se vein, pe a fai na te leʻi 'aina se mea i le 10-12 itula mulimuli.

Ona inu lea e ia se vaifofo e faavae i luga o le kulūkose (e faatauina le paʻu i falemaʻi pe maua i totonu o fale suesue). Mo se itula, o le tina faʻamoemoe e tatau ona i ai i se tulaga toafilemu, e le savali tele, 'aua neʻi' ai se mea.

A maeʻa le taimi, o le toto sampling e faia e tusa ai ma tulafono lava e tasi mo le taimi muamua.

Ma, mo se isi itula, e le 'ai le tagata suesue, alo ese mai le atuatuvale, laasaga ma isi avega, ma toe maua ai le biomaterial. O le taunuuga o le auiliiliga e mafai ona maua i le aso e sosoo ai mai lau fomaʻi.

O le ituaiga gasegase o faamaʻi ua faavaeina i luga o le faavae o vaega e lua o se sailiga o suʻesuʻega. Vaega I o loʻo faia i le uluai talosaga a se fafine i se fomaʻi mo le resitara. Ua faatonuina e le fomaʻi ia suega nei:

  • anapogi vevela toto,
  • filifiliga o le glycemia,
  • maualuga le hemoglobin glycosylated.

Faʻailoaina i le maʻisuka faʻateleselega ma fua nei:

  • toto toto mai se vein - 5.1-7.0 mmol / l,
  • hemoglobin glycosylated - sili atu i le 6.5%
  • random glycemia - luga aʻe o le 11 mmol / l.

Taua! Afai e sili atu le fuainumera, o le a faailoa mai ai le i ai o le maʻisuka muamua e maua i le maʻisuka i totonu o se maitaga maʻitaga, lea sa i ai muamua ao le i fanau le pepe.

Vaega II e faʻatinoina i le mavae ai o le 22 vaiaso o le maitaga, e aofia ai le tofiaina o se suʻega ma le suka (GTT). I faʻamatalaga e faʻamaonia ai le faʻamaonia o le faiga faʻavae:

  • glycemia i luga o se manava gaogao - luga aʻe o le 5.1 mmol / l,
  • i le faʻataʻitaʻiga lona lua (pe a ma le itula) - i luga aʻe o le 10 mmol / l,
  • i le pa lona tolu (o le isi itula mulimuli ane) - luga aʻe o le 8.4 mmol / l.

Afai na fuafuaina e le fomaʻi le i ai o se tulaga faʻaleagaina, e filifilia se togafitiga faʻapitoa mo togafitiga. I le avea ai ma tulafono, o fafine ua maitaga o loʻo faʻatulagaina togafitiga insulin.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti

Fautuaga faapitoa e suʻeina se tamaititi mo le i ai o se "faʻamaʻi maʻi" o le ituaiga 2 pe afai ei ai se mamafa le mamafa e mafai ona tuʻufaʻatasia ma soʻo se lua pito i lalo:

  • o le i ai o se inisalini tutoatasi tutoatasi o le togafitiga i se tasi pe sili atu foi ona vavalalata aiga,
  • taʻaloga i le maualuga le lamatia o le atiaʻe o faʻamaʻi,
  • le i ai o le maualuga o le toto, maualuga le cholesterol i le toto,
  • O le maʻisuka faʻamamaʻi o le tina i le taimi ua tuanaʻi.

O le mamafa tele o le tama i le taimi fanau mai o se tasi lea o mafuaʻaga e maua ai le faʻamaʻi i le taimi o le matua

O faʻamatalaga e tatau ona amata i le 10 tausaga ma toe fai soo i le 3 tausaga. Ua fautuaina e Endocrinologists le iloiloina o numera glycemic anapogi.

Taiala mo le fuafuaina o le matuia o le maʻi

Afai e maua se faʻamaʻi o togafitiga o le maʻisuka, e tatau i le fomaʻi ona faʻamalamalama lona mamafa. E taua tele lenei mea mo le mataʻituina o le tulaga o le maʻi ma le saʻo lelei o filifiliga o togafitiga.

O le maʻisuka maualalo e faʻamaonia pe a le maua e tagata o le suka le pasia o le laasaga o le 8 mmol / l, ma i le faʻasolosolo ua matua leai lava. O le taui o le tulaga e mafai ona maua e ala i le faasaʻoina o taumafa a le tagata ma lona olaga ola.

E le o iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi pe ua matauina le uluai laasaga o le faʻaleagaina.

O le agavaʻa faʻamalosi e faʻaalia i fuainumera o le kulukose e oʻo i le 14 mmol / L; o se vaega itiiti o le suka o loʻo mataituina foi i le urine. O tulaga Ketoacidotic atonu ua uma ona tupu. E le mafai ona faatumauina le maualuga o le glycemia ma se taumafataga e tasi. Ua fautuaina e fomaʻi le togafitiga o le inisalini poʻo le tagofia o fualaau o le suka.

E tusa ai ma le talaaga o se tikeri ogaoga, o le hyperglycemia ua maua i fuainumera i luga atu o le 14 mmol / l, o se aofaiga tele o le kulukose e maua i le urine.O tagata maʻi ua faitioina o le maualuga o le suka suka masani, ma i luga ma lalo, o le ketoacidosis e aliali mai.

Taua! E faʻamaonia e tagata tomai faapitoa suiga o le tino i le retina, masini gasegase, musika o le fatu, gaʻo lautele, ma le faʻaoga o le tino.

Faʻavae i luga o suʻesuʻega ma mea faigaluega, e taua le faia o se eseesega. o le faʻafitauli e le gata i le va o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi ma foliga o le "maʻi manaia" lava ia. O se siakiina o le eseesega ua faia pe a uma ona faʻatusatusa ma isi faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻasologa autu.

E ala i le i ai o faʻamaumauga a le falemaʻi (o le galala ma le gasegase), e tatau ona iloa le faʻamaʻi:

  • maʻisuka insipidus
  • gasegase masani poʻo gaʻo fatugaʻo,
  • muamua faamuamua,
  • gaioiga o le parathyroid glands,
  • fomaʻi faʻasolosolo ma le polyuria.

I le maualuga o le toto suka:

  • mai le suka suka,
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • acromegaly
  • tumutumu o le tino,
  • neurogenic ma meaai hyperglycemia.

O le Pheochromocytoma o se tasi lea o tuʻutuʻuga e talafeagai ai mo le faʻataʻitaʻiina o le faʻafitauli eseese

E ala i le i ai o le kulukose i le urine:

  • mai le inupia,
  • fatuga o fatugao
  • maitaga glucosuria,
  • meaai glycosuria,
  • isi faʻamaʻi o loʻo i ai le hyperglycemia.

E le na o se fomai, ae o se tausimaʻi maʻi. E ese mai i mea na tuʻuina e tagata atamamai e aofia ai e leʻo le igoa o le maʻi, ae o faafitauli autu o le maʻi. E faʻavae i luga o suʻega tausimaʻi, tausi maʻi e tausia lelei le tagata maʻi.

O se faʻataʻitaʻiga taimi e mafai ai ona e filifili se togafitiga talafeagai lelei e mafai ai ona e vave oʻo atu i se tulaga faʻasalaga ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

Faʻamaumauga o suʻesuʻega mo le maʻisuka - o le a le taimi ma le maualuga o le suka suka e maua?

O le maʻi suka (DM) o se faʻamaʻi telefactorial.

O aʻafiaga e fesoʻotai ma le le mafai ona faʻaaogaina le kulukose e fusi siama ona o le le lava o le inisalini poʻo ona o le faʻaitiitia o le ono gasegase o sosoʻo taulaʻi i le gaioiga o le hormone pancreatic.

Faailoa mai faʻamaʻi pipisi e tusa ai ma taunuuga o le tele o suʻega. O taiala faʻapitoa e tuʻuina mai ai faʻamaoniga manino o le uiga o le suka o maua i le maʻisuka .ads-pc-2

O le DM e tupu i ni mea tetele se lua. O le ata faʻaalia o loʻo faʻaalia i ni faʻaaliga iloga e avea ma mafuaʻaga mo se suʻesuʻega loloto. O loʻo i ai foi le vasega o le maʻisuka, lea e faʻalavelaveina ai le vave iloa o faʻafitauli o le gasegase.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻisuka natia e masani lava o se faʻalavelave faʻafuasei i le taimi o suʻesuʻega masani poʻo togafitiga o se tagata maʻi e uiga i isi maʻi.

Tusa lava pe o le a le matua o le suʻesuʻega faafomaʻi, o maʻi ma le mamafa ma le i ai o se tasi o mea nei e aʻafia i:

  • leai o se afi. O le hypodynamia o le faʻapogai autu lea o le faʻafitauli o le tino,
  • mafatiaga faʻatasi. O se gasegase o le vailaʻau i le inisalini ma le faʻavaeina o metotia masimmune e faʻatatau i vailaʻau o le pancreatic antigens ua faʻamaonia.
  • se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga. O le maʻisuka i fafine e faʻamaonia ai le faʻaleagaina o le kulukose i le taimi o le maʻitaga e faʻatupulaia i le tele o taimi,
  • ogaoga maualuga. Paʻi mai le 140/90 mm Hg. Art. i tagata ei ai le BMI e 25 kilokalama / m2, e masani ona o faatasi ma le faateleina o le toto suka. O le aofaʻi o nei faʻaaliga o le maʻi pipisi,
  • dyslipidemia. O le faateleina o vaega o le atherogenic proteids ma le faaitiitia i le HDL e itiiti ifo i le 0.9 e mafai ona fetaui ma le ata o le maʻisuka,
  • cardiovascular disease
  • faaitiitia le faapaleni o le kulukose pe o le sao o le anapogi hyperglycemia.

O faʻatatauga masani e aofia ai le suʻesuʻeina o le kulukose i luga o se manava gaogao ma faia se faʻataʻitaʻiga masani. O le toto mo le suka ma se taimi atofaina e tatau ona foaiina pe a maeʻa le 8-14 itula i meaai. E faʻasaina le ulaula i le taeao ao lei faia le suʻega, ua faatagaina e inu vai e aunoa ma le kesi.

O suʻesuʻega faʻalautele toto e aofia ai le suega o le faapaleni o le kulukose (OGTT poʻo le PHTT). O le suʻesuʻega e faia faʻatasi ma fua faʻamatalaga o se samples samples faigofie mo le suka.

E tolu aso ao lumanai le togafitiga, o le maʻi e matauina le masani masani o le tino ma le tausami o amioga. O le lisi i aso taitasi i lenei laasaga o le sauniuniga e tatau ona aofia ai le tusa ma le 150 g o suka.

I le afiafi o le mataupu, o le taumafataga o le afiafi e le silia le 20:00. Maea atoatoa aʻo lei faia le suʻega e le itiiti ifo i le 8 itula. I le potu togafitiga, o le tagata maʻi ua tuʻuina atu i ai se ipu tioata o le kulukose (75 g o totoe o le suka mama). O le fofo atoa e tatau ona onā i le 5 minute. Lua itula mulimuli ane, ua ave le toto .ads-mob-1

Ina ia fuafua le maualuga o le taui o le glycemic, o le mea o loʻo maua i le hemoglobin glycated o loʻo suʻesuʻeina. HbA1c e atagia ai le maualuga o le maualuga o le toto o le suka o loʻo tumau pea i le tolu masina talu ai. Ole suʻesuʻega e le manaʻomia ai sauniuniga faʻapitoa ma le matelaina, e itiiti le fesuiaiga e fesootaʻi ma manua muamua ma faʻamaʻi.

O le itu leaga o le suʻesuʻega o le maualuga maualuga lea o le faʻalavelaveina o le iuga i le anemia ma le hemoglobinopathy. Eseesega o le ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga II, faapea foi ma le valoia o le ono tulai mai o se togafitiga, e mafai ona faia e ala i le suesuega o le C-peptide ma nisi o faailoga o le serological.

O le falemaʻi o le maʻisuka e faʻamasino tonu i le maualuga o le kulukose, o le le lava o lona faʻamalamalamaina e masini ma le toe faʻaopoopoina o le metabolism.

E tolu "lapoa" o le maʻisuka:

  • polydipsia. E iloa e se tagata le galala tele. Ina ia faamalieina le manaʻoga mo le inu, o le tagata maʻi e faʻamalosia e faʻaaogaina e oo i le 3-5 lita o le vai i le aso,
  • polyuria. O le Hyperglycemia e mafua ai le faateleina o le gaioiga o gaioiga e fatugaʻo. Glucose o se mea e gaosia ai le gaosiga o le gaosiga moni o le vai. O se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e masani ona ia taʻua pine. O le tulaga eo faatasi ma le manaʻoga mo malaga i le po i le faletaele (nocturia),
  • polyphagy. Talu ai ona o le osofaʻiga o le malosi autu o le malosi e le o mautinoa, o loʻo tumau pea le fiaai o le tagata. O maʻi suka e faateleina ai le manaʻo. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga II e foliga fafagaina. O tagata e mafatia i se maʻi faʻalagolago i le insulin-o le a vave lava ona mamafa le mamafa i le amataga o le maʻi.

O faailo o totoe o le maʻisuka e oʻo mai i le malamalama i uiga eseese. Faʻalavelave faʻaleagaina e fesoasoani e faʻaitiitia ai le musika ma le tupuga o suiga faʻaleagaina i ponaivi. O le lamatiaga o le atiaʻe o le osteoporosis ma fusi "mai le lanumoana" e faateleina.

O le faateleina o lipoproteins atherogenic faatasi ai ma aafiaga leaga o le hyperglycemia e mafua ai le micro-ma macroangiopathies. Paretic vascular lions o le paʻu e faʻaalia i le mumu o alafau, auvae, muaulu.

Vaʻaia le vaʻai. O le mafuaʻaga o le retinopathy o le vavaeʻesea lea o mea e faʻaaogaina ai ma mea e le masani ai.

E tele gasegase ua lipotia se faʻaitiitia o le mafaufau ma le mafaufau. O le vaivai, vaivai, ulu, ma le vevela o faailoga ia o le le lelei o meaai. O le maʻisuka ua avea ma talaaga mo le atinaʻeina o afaina ma fatuga o fatu. O faʻaleagaina o mea e maua i le matelaina o le tino e mafua ai le tele o tiga matuia.

O faʻalavelave o faʻalavelave popole e faʻaalia i foliga o polyneuropathies. Suiga i le aʻafiaga, o le lagona tiga e mafua ai manuʻa i vae ma tamatamailima. O le faʻatonuina o le tino o manu e taʻitaʻia ai le fausiaina o faigata e faʻamalolo ai manuʻa. O loʻo i ai se uiga faʻapitoa e atiaʻe le panaritium ma le paronychia.

O le hyperglycemia masani e aʻafia ai le aʻafiaga o le tino mai le tino.

O maʻi gasegase e masani lava ona masani ona faʻamaʻi pipisi o faʻalapotopotoga. O faʻamaʻi e masani ona faʻaleagaina e gingivitis, caries, faʻamaʻi pipisi. Stafielo ma streptoderma e faigofie ona auai.

O le paʻu o le paʻu, o le paʻu vevela ma le mucous membranes, o le sosolo i totonu o le potu e fai ai faʻamaoniga o hyperglycemia.ads-mob-1

Faailoga o faʻamaʻi

Tulaga e sili atu i le 6.1 mmol / L pe a ave le biomaterial mai se tamailima po o mulivae ma 7.0 mmol / L mai se vein e faailoa ai le maʻi suka.

O le siama ua faamaonia i se suega o le faapalepale o le glucose: 2 itula pe a uma le PHTT, o le faailo e oʻo i le 11.1 mmol / L.

Ina ia faʻamaonia le faʻalavelave faʻaleagaina, e fuaina ai le hemoglobin glycosylated. HbA1c sili atu nai lo le 6.5% o loʻo faʻaalia ai se faʻalauteleina o le i ai o le hyperglycemia. O le tau o le faʻamau i le va o le 5.7 i le 6.4% o loʻo faʻamaonia le taua tele e uiga i lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i se taimi lata mai.

E mafai ona iloa isi faʻafitauli o le kulutose o le kulukose:

O le a le maualuga o le suka toto o maua i le maʻisuka?

O le tele o tagata gasegase e maua i le hyperglycemia e fiafia i le fesili, o le a le maualuga o le suka suka latou te iloa ai le maʻisuka? O faʻataʻitaʻiga e taatele i le lalolagi atoa, o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le oti.

Ua leva ona latou talatalanoa e uiga i le taufaamataʻu taufaamataʻu: i Rusia lava, 9.6 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka.

E tele ituaiga o siama o le faʻamaʻi lea e faʻaaogaina aʻo lei faia se faʻamaonia. Soo se suʻesuʻega e aofia ai faʻamaoniga eseese o le masani, lea e manaʻomia ona iloa e tagata uma. O loʻo faʻavae i nei tulaga faatauaina e fomaʻi ai le fomaʻi.

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e mafua mai ile maʻi ole autoimmune. I le tulaga muamua, o le gaosia o le suka-lowering hormone ua taofi ona o se faaletonu o suauu peta o loʻo i totonu o le tamaʻi motu o le pancreas.

I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se faʻavevesi i le talafeagai o le malamalama o le inisalini e ni masini faʻapitoa. E ui lava e le muta le gaosiga o le hormone, o le maualuga o le kulukose o le toto e faasolosolo malie lava.

I lalo o ā tulaga e maua ai le maʻisuka? Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i faailo e pei o le gutu maloʻo, fia galala tele ma masani ai. O nei suiga i le tino e tupu ona o le faateleina o le atuatuvale i fatugaʻo - o se okeni ua tuufaatasia e aveesea uma toxins mai le tino, e aofia ai le suka tele. I le faaopoopo atu i nei faailoga, e tele isi faailoilo o le tino e faʻaalia ai le faateleina o le suka toto:

  • vave le mamafa o le mamafa,
  • fiaʻai le mafaamatalaina
  • maualuga le toto maualuga
  • susu ma le ulu
  • afaina o le digestive (manava, gase, flatulence),
  • ita ma le moe,
  • paʻu o le paʻu ma le sasaina,
  • umi faʻamalolo o manua, foliga vaaia o maʻi pipili,
  • tulaga le mautonu,
  • faʻasologa o le erectile
  • tingling ma numera o vae.

Afai e te maua ia uiga i totonu ia te oe lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Afai e masalomia le maʻisuka, e faʻatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e faia nisi suʻega. O taunuʻuga o le auʻiliʻiliga e fesoasoani i le faafitia poʻo le faia o se suʻesuʻega.

E le tatau ona tatou faʻagaloina o le le iloa ma le togafitiga o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga. Faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻalavelave faʻasoesa, aemaise lava o gaʻo, o patotia nei e aliali mai:

  1. Glycemic coma e manaʻomia se falemaʻi vave.
  2. Ketoacidotic coma e afua mai i le faaputuputuina o tino o le ketone o loo inuina ai le tino. O le faailoga sili ona mataʻina o lona atinaʻe o le manogi o le acetone mai le gutu.
  3. Micro ma macroangiopathies, e aofia ai le retinopathy, neuropathy, nephropathy ma le maʻisuka vae.

E le gata i lea, o isi faʻafitauli e matauina, e pei o le cardiovascular disease, glaucoma, cataract.

O le auala pito sili ona lauiloa ma sili ona vave mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o se suʻega toto. E lua toto toto ma le vevela e faʻaaoga mo le aoina. Muamua, e tatau i le tagata maʻi ona sauni mo le suʻesuʻega.

Ina ia faia lenei mea, e le mafai ona e 'ai tele naua ma sili atu lau galuega i le aso mulimuli ao lei ofoina toto. E masani lava, o le biomaterial e ave i luga o se manava gaogao, e ui lava e mafai pe a uma le taumafataga. I le tulaga lona lua, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai le ipu vai ma le sugar diluted i le vaega 1/3. O lea suʻesuʻega e taʻua o se suʻega o le mamafa poʻo le suʻega o le kulukose.

O le tagata gasegase e tatau ona nofouta i mea e aafia ai le glucose faitau. O nei mea e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi ma maʻi tumau, maitaga, vaivai, ma le atuatuvale. I ia tulaga, e tatau ona tolopo le suʻega mo sina taimi.

I faʻamaoniga nei, ua maua ai e le fomaʻi ni faʻamatalaga:

  • masani i luga o se manava gaogao, o le glycemic Index e mai i le 3.5 i le 5.5 mmol / l, pe a uma ona inu le suavai ma le suka e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • ma faʻamatalaga i luga o se manava gaogao, o le glycemia indicator e mai le 5.6 i le 6.1 mmol / l, pe a uma ona inu le vai ma le suka mai le 7.8 i le 11.0 mmol / l,
  • faʻatasi ai ma le paʻu i luga o se manava gaogao, o le glycemic Index e sili atu nai lo le 6.1 mmol / l, pe'ā uma ona inu suavai ma le suka sili atu i le 11.0 mmol / l,

E le gata i lea, e mafai ona e faia se filifiliga o le suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. Ae ui i lea, o le masalo o le a faʻaalia e le masini se sese sese o le 20%. O le mea lea, faatasi ai ma taunuuga le mautonu, aua le vave popole, masalo ua e faia se mea sese. Ina ia maua se suʻesuʻega e uiga i le i ai o le maʻisuka i le taimi, ole WHO fautuaina ole tagata uma o loʻo lamatia ile suʻeina ole kullukose pe a ma le tasi ile ono masina.

O le a le taimi e maua ai le maʻisuka e ese mai i le suega o le toto? O le suega o le hemoglobin glycosylated (HbA1C) e faia foi. E ui i le mea moni e faapea o le suʻesuʻega saʻo e fuafua ai le maualuga o le suka, e faia mo le tolu masina. O le taunuuga o le auʻiliʻiliga o se fua o le kulukose i luga o se vaitaimi faapitoa (masani i le tolu masina). O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai:

  1. E uiga i le leai o le maʻisuka - mai le 3 i le 5 mmol / l.
  2. E uiga i prediabetes - mai le 5 i le 7 mmol / l.
  3. E uiga i le maʻisuka aʻafia - mai le 7 i le 9 mmol / l.
  4. E uiga i le maʻisuka faʻamaʻi - e sili atu i le 12 mmol / l.

E le gata i lea, ina ia mafai ai e se fomaʻi ona iloa le maʻisuka, o le suʻega o le urine mo le suka o nisi taimi e faʻatulagaina. I se tagata soifua maloloina, o le kulukose e le tatau ona aofia ai i le tino. Ina ia iloa le ogaoga ma le faʻafitauli o le maʻi, o le suʻesuʻeina o le urine e suʻesuʻeina mo mea o loʻo maua i le acetone ma le protein.

Ina ia faʻamautu le ituaiga o maʻisuka o loʻo maua e se maʻi, o loʻo faʻaaogaina se suʻesuʻega C-peptide.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu mai ona o se vaega o le kenera i le amataga o le matua, ona faʻataʻitaʻi ai lea o le maʻisuka 2 e mafua ona o le mamafa. E leai se mea e tatau ona faia i se togafitiga faʻapitoa, ae e mafai ma e tatau ona e tau atili pauna.

O se tasi o vaega autu o le puipuia ma le togafitia o le maʻisuka o se paleni taumafa ma tausia se mamafa masani.

Mo lenei, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaesea mea leaga nei mai le taumafataga:

  • sukalati, paluga, keke ma isi suamalie,
  • fua suamalie: vine, faʻi, fugalaau, apricoti ma isi,
  • sausage, sausage, ulaula meaʻai, pasese, sprats,
  • soʻo se meaʻai ma gaʻo.

Ina ia ausia le pa'ū o le mamafa, o le maʻisuka e tatau ona auai i taimi uma i togafitiga faʻapitoa. O faamalositino mo le maʻisuka e mafai ona faia i aso uma. Afai e le o aafia le tagata maʻi i taaloga mo se taimi umi, e mafai ona e amata i ni auala faigofie. E tele auala e savali ai, mo se faataitaiga, Scandinavian poʻo terrenkur. I le aluga o taimi, e mafai e tagata gasegase ona faʻapupulaina le atuatuvale e ala i le puleaina o la latou kulupu. Ona e alu lea e aau, taʻaloga, tamoe, yoga, Pilates, ma isi. Talu ai o gaoioiga faʻaletino e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le paʻu o le kulūkose, o le maʻisuka e tatau ona i ai pea se fasi suka, se kuki poʻo se lole.

Ina ia aloese mai soʻo se taunuuga le lelei, e tatau i le tagata maʻi ona alu i le ofisa o le fomaʻi ma talanoa e uiga i taaloga ma meaʻai. Le faʻamautuina o meaʻai talafeagai pe a maua le maʻisuka, e tatau ona aofia i au meaʻai:

  1. Fua e le faʻamaonia: pi, lemoni, moli, lanumeamata lanumeamata.
  2. Fugalaau fou (greens, tamato, kukama).
  3. Mamoe susu.
  4. Meaʻai maualalo-gaʻo (povi, moa, hake, ma isi).
  5. Laʻu falaoa.

E le gata i lea, o tagata e lamatia i le maʻisuka e tatau ona siakiina o latou kulukose i taimi uma. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se masini kesi, lea e mafai ai e tagata gasegase ona vave iloa le maualuga o le glycemia. I luga o le mauaina o ni mea e le manaomia, o le suʻega a le fomaʻi e le tatau ona tuʻu ese le fata.

Ina ia mafai e se tagata tomai faapitoa ona iloa le ituaiga 2 o le maʻisuka, e tatau ona ia mautinoa i le faateleina o le kulukose. Ina ia faia lenei mea, o loʻo suʻesuʻeina suʻesuʻega. Ina ia maua se saʻoga saʻo, e fautuaina e faia se auʻiliʻiliga lua i le tolu taimi. E faʻatatau i le suʻega, e faia e le fomaʻi se faaiuga talafeagai.

E tatau ona maitauina e tele naua metotia mo le siakiina o le maʻi. O le mea sili ona taua o le fuafuaina lea o le filifiliga silisili mo oe lava ia. Lenei e tatau ona e mafaufau i le saoasaoa ma le lelei o le auiliiliga. O le mea lea, o suʻesuʻega o le suka i le toto e sili ona aoga. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le mea e masani ai o le suka mo le maʻisuka.

Meaʻai mo le maʻisuka. O a suʻega e fai ma le maʻisuka

Glucose, suka, maʻisuka. E leai se tagata i le natura e le iloa nei upu. O tagata uma e fefefe i le maʻisuka, o le mea lea, o le suʻeina o le toto mo le suka, o se tulafono, e masani lava ma tuʻuina atu ma le loto i ai. O Dr. Anton Rodionov na ia filifilia le suʻega o le toto e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka, o le a le mea e tupu muamua ma o le a le meaai e tatau ona mulimulitaia mo le maʻisuka.

O le mea moni, faatasi ai ma le cholesterol, o le toto mo le suka e mafai ma e tatau ona foai atu "naʻo le tulaga" e oo lava i tamaiti. Aua le manatu o le maʻisuka o se maʻi matua. I tama talavou ma le oona tele, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa soo - o le totogi lea i aso taitasi o le nofo i luga o se komepiuta ma le meataalo ma Coca-Cola, mo sandwiches i luga o le tamoe.

Ae o le mea pito sili ona taua ma sili ona le lelei, o le maʻisuka ituaiga 2 i le amataga e leai ni faʻaʻailoga. I masina muamua, ma o nisi taimi e oʻo lava i tausaga o gasegase, ae o le maualuga o le suka e le o "alu ese mai le fua", o le a le galala le maʻi, po o le faanatinati vave, po o le faaletonu vaaia, ae o le maʻi ua amata ona faʻaumatia tino.

O le maʻi suka e taʻua o faʻamaʻi eseese. O le maʻisuka ituaiga 1 o le lino autoimmune o lapopoa peta pancreatic e manaʻomia ai le ola atoa o le togafitiga o inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le gasegase o le tino i le inisalini. O le tele o taimi, pe a talanoa e uiga i le maʻisuka i tagata matutua, o lona uiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka. Matou te talanoa e uiga ia te ia.

O lea, na maua ai se suʻega toto. O le anapogi masani masani ile kulukose e le sili atu nai lo le 5.6 mmol / L. O le aofaʻi o le aofaʻi mo le siama o le maʻisuka e mai le 7.0 mmol / l ma luga. Ma o le a le mea i le va oi latou?

Ma nisi nai tulafono faigofie e aoga ia i latou e maualuga maualuga le kulukose:

  • Taumafa fualaau mata ma fua, faaopoopo le suauʻu ma kulimi kirimigi i le salati e faʻapupulaina ai le kalori.
  • Filifili meaai e maualalo le gaʻo. E faatatau lenei i le yogurt, sisi, cheese cheese.
  • Taumafai e aua le fagaina meaʻai, ae kuka, tao ma tao. Ole auala ole gaioiga e manaʻomia ai le itiiti o le suauʻu, o lona uiga o mea ole kalori o le a maualalo ifo.
  • "Afai e te manaʻo e ai, 'ai se apu. Afai e te le manaʻo i se apu, e te le manaʻo e 'ai. " Aloese mai le taumafataga faatasi ma sandwiches, meataalo, nati, ma isi.

Sei o tatou toe foi i la tatou auiliiliga. Suauu toto ma se faalua faʻalua> 7.0 mmol / L o loʻo maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le mea sese autu o se taumafaiga e faʻamalolo e aunoa ma ni vailaʻau ma "alu i luga o se taumafataga".

Leai, au uo pele, afai ua faʻamautu le maʻi, ona tatau loa lea ona vaʻai fualaau. I le avea ai o se tulafono, latou te amata i le metformin tutusa, ona faaopoopo ai lea o fualaau o isi vaega. O le mea moni, o le togafitiga o fualaau o le maʻisuka e le taofia uma ai le manaomia o le leiloa o le mamafa ma toe faʻaleleia au meaʻai.

Afai e iai se taimi na e mauaina ai le faateleina o le kulukose, ia mautinoa ia faatau se glucometer ma fua le suka i le faleo lea e mafai ai ona e iloa muamua le maʻisuka muamua.

O le gasegase o le galala o le Carbohydrate e masani lava ona o faatasi ma le faateleina o le cholesterol ma triglycerides (ma, i le ala, maualuga maualuga), o le mea lea, afai e maua le maʻisuka po o le prediabet, ia mautinoa ia faia se suega toto mo le lipid spectrum ma pulea le toto.

Glucose i le toto e suia minute uma, o se faailoga e le maluelue, ae o le hemoglobin glycated (o nisi taimi e faaigoaina "hemoglobin glycosylated" poo HbA1C i luga o le potu suesue) o se faailo o taui mo taimi uumi mo le gaosiga o le gaʻo.

E pei ona e iloa, o le sili atu o le kulukose i le tino e afaina ai totoga uma ma tino, aemaise lava le totoga ma le tino, ae le mafai ona tafe toto. Ma o le hemoglobin glyc (ua faailoa mai o se pasene) - ua faaliliuina i le gagana Rusia o se vaega o "moligaʻo mumu sesega".

O le maualuga o lenei faailoga, o le leaga. I se tagata soifua maloloina, o le tele o le hemoglobin glycated e le tatau ona sili atu i le 6.5%, i tagata e maua i le maʻisuka togafitiga, o lenei fua faatauaina e fuafuaina taitoatasi, ae masani lava i le lautele o le 6.5 i le 7.5%, ma a fuafuaina le maʻitaga i le taimi o le maitaga, o manaoga mo lenei faailoilo e sili atu le faigata: e le sili atu i le 6.0%.

Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona mafatia ai fatugaʻo, o le mea lea, o le siakiina o suʻesuʻega o le tulaga o fatugaʻo e taua tele mo le maʻisuka. O se faʻataʻitaʻiga lea mo microalbuminuria.

A faʻamamaʻa le fatu fatu, glucose, protein, ma isi mea e masani ona le pasi i le faamama e amata ona ulufale i le urine. O lea, o le microalbumin (laitiiti albumin) o le sili ona maualalo o le porotini maʻaleʻale o loʻo iloa i le urine muamua. Mo i latou e maua i le maʻisuka, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga mo le microalbuminuria i le ono masina.

Na ou maofa talu ai nei ona ou iloa i nisi nofoaga, o le maʻisuka e iloa ai le suka i le mimi. E le talafeagai lenei mea. Ua leva ona lauiloa o le tapuni pito i luga mo le kulukose i le urine o se tagata e toatasi ma e matua le mafai ona taulaʻi i ai. I le seneturi 21, naʻo suʻega toto mo le kulukose ma le hemoglobin glycated e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai ma iloilo ai taui o le maʻisuka.


  1. Faamaumauga o le Clinical endocrinology (o le faavae o togafitiga faafomai mo fomai ma tamaiti aoga), KUBUCH - M., 2012. - 540 c.

  2. Dolores, Schobeck Faʻatomuaga ma suʻesuʻega mulimuli. Tusi 2 / Schobeck Dolores. - M.: Binom. Laboratory of Knowledge, 2017 .-- 256 i.

  3. Daeidenkoea E.F., Liberman I.S. Genetics o le maʻisuka. Leningrad, lomia fale "Vailaau Faasaienisi", 1988, 159 itu.
  4. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi i tamaiti, Fale o Faʻasalalauga a le Perm - M., 2013. - 276 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le a le maualuga o le suka e maua i le maʻisuka ua maua?

O le a le maualuga o le suka e maua i le maʻisuka ua maua?

  • O le upusii ua taua, le maualuga o le sugarquot, e le o se faʻamaoniga e faapea o le a tuʻuina atu nei oe i se maʻi mataʻutia o le maʻisuka,. E tusa lava pe avea le maualuga o le suka o le sugar ma upu "talafeagai" mo le siamaina, aua le faanatinati atu i le atuatuvale. Soo se popolega e faateleina pe faateleina i tina maʻitaga o le a le tuuina mai se mafuaaga e tutusa ai oe ma le maʻisuka. O se mea faʻafuaseʻi, o le oso i luga ole tulaga e le o se masani. Ina ia faailoa mai mamanu, e tatau ona latou faia ni suʻesuʻega faifai pea ma nisi suʻesuʻega. I lalo ifo, ou te tuʻuina atu se tamai laupepa, faʻamatalaga o le parakalafa lona tolu lea ou te manatu matua latalata i le mea moni. O iina tatou te faaali ai faailoilo tatou te manaʻomia, fuafua i le milimili i le lita o le toto ma vaseina i laina lanu mumu (6.7 ma le 11.1 i luga o se manava gaogao ma ni nai itula talu ona 'ai, mulimuli ane, o faʻamaumauga e mafai ona masani ai le glucometer o le fale, eseese i tulaga eseese):

Afai o le maualuga o le maʻisuka e sili atu ma le 6, ona le maua loa lea o le maʻisuka, talu ai e oʻo i le 7 mmol suka i totonu o le toto e mafai ona faateleina e oʻo lava i le atuatuvalega poʻo le lagona malosi.

A oʻo i le maualuga ole maualuga o le suka i le maualuga o le 10 mmol, e maua e le fomaʻi le maʻisuka.

Ina ia aua nei fenumiai i fuainumera i luga o le mafuaʻaga lea e iloa ai e fomaʻi se maʻi "maʻi suka," ua tuufaatasia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi se laulau. E taua mo tagata matutua ma tamaiti. E maua ai fuainumera e le gata mo le fuafuaina o le maʻisuka, ae faʻapea foi mo laina o laina laina. O le laulau foʻi o loʻo faʻaalia ai tulaga masani mo le fuafuaina o le maʻisuka faʻamalosi.

O le maʻisuka ua faamaonia pe a tui le kulukose i totonu o le tino o le tagata, ma pe a maeʻa ona tofotofoina, afai e faateleina le suka toto i le 11 mmol / l, ona talanoa loa lea i le siama o le maʻisuka.

I se tagata soifua maloloina, o le toto toto o le a 3.3 6.7 mmol / L., O loʻo taʻu mai ai e leai se toto suka.

Afai o le faʻamatalaga auʻiliʻili o loʻo faʻaalia i luga aʻe o le 6.7, o lona uiga o loʻo i ai se suiga i le suka o le toto, ma i lenei tulaga, e aoga le faia o suʻega i luga o se manava gaogao i soo se afa o le tausaga.

Ma na o le suega o le 11.1 mmol / l - o loʻo tautala ai i le maʻisuka.

Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e tau, ma o se maʻi e maua i le maʻisuka e le tatau ona faʻavaivai.

O le maʻi suka e tupu i le le lava o le inisalini, lea e maua mai i siama i le pancreas.

I totonu o tagata, o le maualuga masani o suka (glucose) pe a ave le toto mai le tamatamai lima (ulu toto) i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L.

E amata ona latou talanoa e uiga ile foliga o le maʻisuka i le maualuga o le suka i le 6.1 mmol / L.

O le tū i le maualuga o le suka o le toto e 5.5 i le 6.1 mmol / L e taʻua o le prediabetes.

Pe a ave le toto mai se vein, o le masani o le suka e 6.1 mmol / L; o le fua o le suka pe a ave le toto mai le vein e tusa ma le sefulu pasene le maualuga nai lo le taimi e ave ai mai le tamatamailima.

O nei faʻamatalaga uma e aoga pe a ave le toto mo le auʻiliʻili i luga o se manava gaogao.

E tatau ona ave se suʻega toto mo le suka i luga o se manava gaogao.

O le toto sugar o le masani lea mai le 3.3 mmol / l i le 5.5 mmol / l pe'ā ave le toto mai se tamatamailima.

Afai e maua mai le toto mai se vein, ona masani lea o le 6.1 mmol / L.

I le maʻisuka malosi, toto maualuga o le suka i luga atu o le 7.0 mmol / L.

A maeʻa le totoina o le toto mo le sugar pe a uma le 2 itula, e tatau ona faia le suka, ona tatau ai lea ona tusa ma le 7.8 mmol, mai le 7.8 mmol / l i le 11.1 mmol / l - prediabetes, ae afai e maualuga le suka i le 11.1 mmol / l o le maʻisuka lenei.

E sili atu ona maua i le maʻisuka i le maualuga o le suka i luga aʻe o le 6.0. Ae e le o se mea e tatau ai ma le maualuga o le suka i le tagata suka i le toto suka suka. O isi suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina, o loʻo faʻamatalaina e le endocrinologist.

Afai e maua se suʻega toto mai se tamatamailima, ona faʻaalia ai lea o faailoga o le suka:

5.5-6.0 o se tulaga vavalalata, e taua foi o se soliga.

6.1 - maʻisuka

Afai e te foaʻi mai le toto mai se vein, ona faʻaopopo lea o faʻataʻitaʻiga e 10 -12% e faʻapitoa

O le masani o le suka toto e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. Afai o le suʻega o le toto e sili atu nai lo le 5.5 mmol / L, ona faia lea o suega o le faapalepale kullusesese. O le toto i lenei tulaga e foaʻiina 2 taimi - i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o le kulukose. Ole maualuga o le suka ile kuka e oo i le 5.55 mmol, 2 itula pe a uma ona 'aiina - e oʻo ile 7.8 mmol / l.

I se tagata maloloina, o le suka e le tatau ona sili atu i le 5.5 mol i luga o se manava gaogao, ma a maeʻa ona 'ai le suka e le tatau ona sili atu i le 7.8 mol.

Ae ina ia iloa ai le maʻisuka, e tatau ona sili atu i le tasi le maualuga o le toto suka. I le tulaga o le maʻisuka, e tatau ona sili atu i le 6.1 mol le toto toto, ma i soo se taimi e sili atu i le 11.1 mol.

E le gata i lea, ia faʻamaonia lelei le faʻamaʻi, ua ofoina atu se tagata e inu le kulukose ma pe a maeʻa ona tago i le kulukose, pe a uma le 2 itula, e fuaina le suka. Afai e sili atu i le 11.1 mol, ona saogalemu lea e talanoa e uiga i le maʻisuka.

Ituaiga o le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka.

At ituaiga 1 maʻisuka inisalini e gaosia itiiti lava po o ia leai. O lenei ituaiga o maʻisuka ua na o togafitiga o le inisalini tagata.

Ma le suka ituaiga 2 maʻisuka inisalini o loʻo iai i le tino, ae e le lelei i taimi uma. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea e le mafaia e tino ona malamalama atoatoa i ai. O lea, e le mafai ona "ave" le suka mai le toto.

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto: galala, matagogo, gasegase tele, paʻu o le paʻu, faʻavaivaia faifaipea poʻo le vaivai, faʻalavelave masani.

O afea e maua ai le maʻisuka?

O sea ituaiga o siama ua faia pe afai o le suka i le toto na aumai mai le tamatamailima i luga o le manava leʻo e le itiiti ifo ma le lua faaluaina nai lo le 6.1 mmol / l, poo le toto na ave i soo se taimi o le aso e maualuga atu i le 11.1 mmol / l. Afai e maua mai le toto mo le suka mai se vein (toto plasma), e togafitia e le fomaʻi le maʻisuka ma le maualuga o le suka i luga aʻe o le 7.0 mmol / L.

O le a le inisalini

O le inisalini e na o le pau lea o le homone i totonu oo tatou tino e faʻaitiitia ai le toto suka. A aunoa ma le inisalini, e le mafai e le kulukose ona alu i totonu o sela ma liliu atu i le malosi. Inisalini, e pei o se ki, e tatalaina ai sela mo le alu o le kulukose i totonu. Pe a tupu lenei mea, e faʻaititia le maualuga o le suka toto. O le inisalini e gaosia e ni siama faapitoa (peta beta) o loʻo maua i le pancreas.

O ai e lamatia ile maʻisuka

O le tele o taimi, o le maʻisuka le maʻisuka 2 e tupu i tagata e sili atu le mamafa (90% o tagata gasegase e mamafa tele tagata). I le avea ai o se tulafono, o le mamafa o loʻo i ai faatasi ma se olaga le taua ma le le lelei o meaʻai. O le isi mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻi o le matua.

E le mafai ona taofiofia le agavaʻa: afai ei ai se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o lou aiga, e tatau ona e tausia oe lava ma le faʻaeteete. Afai ua e matua atu ma le 35 tausaga le matua, o se tasi o ou aiga e maʻi pe maua i le maʻisuka, o oe lava ua mamafa tele, ona siaki lea o lou suka toto ia le itiiti ifo ma le faatasi i le tausaga.

E mafai ona e faia lenei mea i le ofisa o le muaʻi faʻamalositinoina o soʻo se falemaʻi.

O le a le mea e fai pe'ā iai sou maʻisuka

O le sini o le tausiga o le maʻisuka o le ausia lea ma faatumauina le maualuga o le toto suka. Faʻafefea ona ausia lenei mea, faʻamalosi i aʻoga o le maʻisuka. O sea aʻoga e tatau ona alu i tagata uma e maua i le maʻisuka. O iinei o le ae iloa ai le auala e pulea ai le toto suka i le tutoatasi, taʻu atu ia te oe pe faapefea ona 'ai saʻo ma le faʻaaogaina o fualaau o le suka. E taua lenei mea e puipuia ai le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka.

Maʻisuka ma le pulea e le tagata o ia lava

O le faatumauina o le maualuga o le suka i le toto e mafai ona mafai ma le mataʻituina oe lava. Faʻaaogā e fesoasoani ai i meafaigaluega mo le vave faʻamautuina o le suka toto: fasi siaki ma glucometers. O mita o kulukose toto i aso nei e mafai ona maua ai le suka i le toto atoa ma le plasma toto. O le tusi o le siakiina o le tagata lava ia, lea e te ulufale ai i fua o fua, o le a maua ai se manatu sili atu i le tulaga o le maʻi.

Suiga o fatu

Faʻasaga i tua o le toto maualuga, suiga faʻapitoa i tamai vaʻa o gaʻo (tupu mai le nephropathy). O le foliga mai o le porotini i le urine o le faailoga muamua lea o le gaioiga o le tino.

Ina ia iloa le faʻamaʻi i le taimi muamua, pe'ā mafai pea ona fesoasoani, e tatau ona e faia pea se faʻataʻitaʻiga mo le microalbuminuria (faʻamoemoega o le faʻaogaina o le proteinin protein i le urine).

A oʻo mai le palatini i le urine, o maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona vaʻaia se fomaʻi i se taimi vave lava ma amata togafitiga talafeagai.

Fofo mata

O le tino poʻo le retina (o le lanu-ma le moli o le mata o le mata) e afaina i maualuga maualuga o le suka. E taʻitaʻia ai faʻaletonu. O suiga o le tino o le tino e taʻua o le retinopathy o le maʻisuka.

O le tagata gasegase e le mafai ona ia iloaina le retinopathy ia te ia lava - naʻo se tagata e mafai ona suʻesuʻeina le tulaga o le tupe. O le retinopathy o le maʻisuka e amataina malie. I se isi itu, o lenei faʻalavelave e mafai ona faʻatautaia. O le mea lea, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se fomaʻi i le tausaga taʻitasi.

I le maʻisuka, e mafai foi ona aafia le tioata (cataractic cataract).

Itumalo o le itumalo o le itumalo e galue i nei falemaʻi.

TsAOEndocrinology Taunuuga: ul. Prechistenka 37, 246-88-45.

Numera numera 104: st. Vorontsovskaya 14/14, 912-41-11.
CAONumera numera 62: st. Krasnoarmeyskaya 18, 152-10-52.
NEADNumera numera 218: pr. Shokalsky 8, 478-28-44.
SZAO, Numera o le falemaʻi 180: Uvarovsky per. 4, 759-97-84.
VAONumera numera 69: st. 2nd Vladimirskaya 31-a, 305-07-23.

SEADNumera numera 224: Zhulebinsky Blvd. 8, 705-81-62.
SWADNumera numera 22: st. Kedrova 14, 718-88-04.
CJSCNumera numera 118: Vernadsky pr. 30, 141-85-08.
South Administrative DistrictNumera numera 82: st. Yalta 10, 110-49-30.
Zelenograd, Numera numera 230, fale 1460, 535-53-71.

Tuua Lau Faamatalaga