O le masani o le suka toto i tane pe a mavae le 70 tausaga

Glucose e faʻaaogaina i sela o le tino mo le faʻasiga o le ATP - adenosine triphosphate, e aunoa ma le faia o se gaioiga o meaola faʻasolosolo poo le togafitiga o le tino. Glucose e ulu i totonu o le tino o se vaega o mea maʻaleʻale faigata ma faigofie, ma e gaosia foi e le ate.

O le manaomia mo le gaʻo i totonu o tane e maualuga tele ma e oʻo atu i le 400 - 500 g i le aso. I tamaitai, o le manaomia i aso taitasi mo mea gaʻo, e maualalo, pe tusa ma le 350 - 370 g.

O meaola uma, pe a faʻamalosia, talepe i le kulukose, ma faʻamaeʻaina e le fomaʻi le tulaga o le metabolism o le carbohydrate e ala i le faʻaogaina o lenei tino i le toto (glycemia). O le kulūkose i tane i le va o taumafataga ma le anapogi i le toto e fesuisuiaʻi, ae tatau ona i ai i taimi uma i totonu o taʻaloga masani.

Mo le faʻavasegaina o fua, na filifilia le maualuga o le kulukose toto pe a mavae le matelaina o le tino i le taimi o le moe mo le 8-12 itula.

O le fua o le kullukose anapogi i le olaga atoa, sei vagana ai le vave o le tamaitiiti, e toetoe lava a le suia ma e faasolo mai le 3.3 i le 5.6 mmol / l mo tamaitai ma alii.

O le isi faailo iloga o le kulukose o le toto o le fuaina lea o le glycemia postprandial - o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. Tulaga masani o le glycemia postprandial ma le matua i tane ma fafine e sili atu le taua nai lo le masani i luga o se manava gaogao.

O suiga i le suka toto pe a uma le 'ai e le o faʻatasi ma ni uiga faʻaalia. Ma o faailoga o le faʻaleagaina e mafai ona avea ma mea e maua ai le mamafa i se meaʻai masani, faʻafefe o lagona, faʻaleagaina.

Glycemic rate by age

O le faateleina o le masani o le aofaiga o le kulukose i le toto e amata i le 60 tausaga ma e tutusa ma:

  • 0.055 mmol / L - suʻesuʻega anapogi,
  • 0.5 mmol / l - mo le glycemia pe a uma ona 'ai.

O le faateleina o le faʻateleina o le anapogi o faʻataunuuga o le toto toto e faʻaalia i alii na o le 80 - 100 tausaga sili ona matutua, e pei ona mafai ona vaaia mai laulau o loʻo i lalo.

Glucose o le toto i tamaloloa, laulau matutuamo faʻataʻitaʻiga masani mai le tamatamailima

Tausaga o le olagaGlycemia
12 — 215.6 mmol / l
21 - 60 tausaga5,6
61 — 705,7
71 — 805.7
81 — 905,8
91 — 1005,81
E silia ma le 1005,9

O le fua o le kulukose o le anapogi mai le tamailima i alii o loʻo faigaluega 25 tausaga - 50 tausaga e ese mai nai tulaga masani masani e tusa ai ma le laulau mo le toto toto i tagata matutua pe a mavae le 60 tausaga. Faʻatasi ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, o le anapogi o le toto e masani lava ona faʻaalia e masani lava e oʻo lava i le maʻisuka e maua i le maʻisuka 2.

O suiga i le maualuga o le suka i tane e le aafia ai le tele o le anapogi o le toto e pei o le pito i luga o le glycemia pe a uma ona 'ai.

O le aofaʻi o le anapogi o le kulukose mai se vein e laʻititi maualuga atu, ae e faʻapupula foi i le matua i le 0.055 mmol / l i le 10 tausaga.

Laulaui le matua, anapogi le toto mai le vein e masani lava i alii

Tausaga o le olagaGlycemia
12 — 206.1 mmol / l
21 - 60 tausaga6,11
61 — 706,2
71 — 806,3
81 — 906,31
91 — 1006,4
E silia ma le 1006,41

O le tapulaa pito i luga o le masani faatagaina o le suka mai le toto mai le vein ma le matutua i alii e tumau pea pe a uma le moe i le po i le 6.1 - 6.4 mmol / l.

O le glycemia anapogi e le o taimi uma e atagia mai ai le maualuga o le gaʻo gaʻo i le tino.

O se suʻesuʻega sili atu faʻamatalaga i le matua na faia 2 itula talu ona 'ai. Faʻaleleia le glycemia faʻateleina le matua i le 0.5 mmol / l / 10 tausaga.

I tagata pe a uma le 50 - 60 tausaga, e pei ona taua i lalo mai le laulau o loʻo i lalo, o le faateleina o le suka i le toto pe a uma ona 'ai e sili atu ona masani nai lo le tupulaga.

Laulau, faʻasologa o le postprandial glycemia (toto oona)

Tausaga o le olagaGlycemia
12 — 207.8 mmol / L
21 — 607,8
61 — 708,3
71 — 808,8
81 — 909,3
91 — 1009,8
E silia ma le 10010,3

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i le fale suesue e fuafua ai le suka pe a uma le taumafataga, suʻesuʻeina o le toto pe a uma ona faʻaaogaina le kulūkose. I le fale, e mafai ona e fua tutusa le maualuga o le glycemia ma se glucometer.

Afai o le taua o le glycemia postprandial i se tamaititi e 70-tausaga, e sili atu, mo se faataitaiga, 11 mmol / l, ma se masani masani o le 8.3 mmol / l, ona mulimuli mai ai lea:

  • toe fai le auiliiliga i aso eseese,
  • afai e sili atu le masani, talanoa i se endocrinologist,
  • aloese mai vailaʻau faʻamalosi vave ma gaʻo manu mai le meaʻai.

Toto maualuga toto

Ina ia tumau pea le maualuga o le kulukose i le masani, e tele tulafono faatonutonu i le tino. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻafetaui manaoga ole malosi o siama uma o le tino, ma i le mea muamua - o le aofaʻi o le kulukose e ulu atu i le mafaufau ma neura.

Afai e solia le faiga o le tulafono faatonutonu o le glycemia, ona ia atiina ae lea:

  • hypoglycemia - o le toto toto o loʻo i lalo ifo masani,
  • hyperglycemia - maualuga toto suka.

Glucose e ulu atu i totonu o sela o masini eseese ona o le insulin. O se tuusaunoaga o le inisalini-tutoatasi o le tino lea e maua ai le kulukose e aunoa ma le fesoasoani a le insulin.

Ole inisalini e le manaʻomia mo le faʻaaogaina ole kulukose i totonu ole tino:

  • faiʻai ma neurons o le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa,
  • mūmū toto mumu
  • gafa i fafine ma alii,
  • pancreas - aluma alpha ma beta o motu o Langerhans.

Ae o le mea moni, i le leai o le inisalini, o le tino e le faʻalavelaveina i le kulukose. Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, o le faaitiitia o le lagona o sela i lenei hormoni, ua faia ai le maʻisuka (DM).

O tama talavou o loʻo faʻaalia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le inisalini e faʻalagolago pe a toesea le toto poo le inisalini. O le maʻisuka na mafua ai lona amataga, e masani lava i luma o le 20 tausaga, ae e mafai ona oʻo i le 50 o ona tausaga, e aunoa ma le faʻaalia o ni mea e le masani ai mo se taimi umi.

Latou te togafitia le faʻamaʻi ma inisalini tui. Ma talu ai e leai se inisalini e maua i lenei ituaiga o maʻisuka, pe o le faʻaitiitia o lona gaosiga, e tatau ona e faia inisiua i aso uma.

O le faateleina o le gaosiga o hormones o feusuaiga e faʻateleina ai le faateleina o le glycemia ma le atinaʻeina o le maʻisuka i tulaga o le le lava o le inisalini.

Le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka

O le lamatiaga o le faateleina o le suka toto ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i alii e faʻapupulaina foi i le tele o le inisalini i totonu o le toto, ae o le faʻaitiitia o le lagona o le musika i le toto.

O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le inisalini-tutoatasi, ua togafitia i fualaau o le suka. Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin e amata ona atiae pe a mavae le 30 tausaga, ma ao le i oo i lenei tausaga, e seasea lava ona maua i alii ma tamaitai lenei maʻi.

O le tele o taimi, o le vavae ese o le suka mai le maʻisuka masani ma ituaiga 2 e maua i alii i totonu o le toto pe a uma le 40 - 50 tausaga.

  • oona tele - "manava susu",
  • maualuga le toto maualuga
  • leai se faamalositino.

O le hypodynamia, faatasi ai ma le gaogao, o le mafuaaga lea o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O le averesi o le maso maso i tane e maualuga atu nai lo tamaitai, ma e 40-45% ma le 36%, i le faasologa.

O le musele o le tino lea e taua ai se vaega taua o le kulukose mai le toto. I le maʻisuka ituaiga 2, o le lagona o le muscle receptors i le inisalini e faʻaitiitia, ma o le sili atu o le glucose o loʻo sau, e pei o le glycogen, i le ate ma musele.

O lona faʻaagaga i totonu o le tino e oʻo atu i le 400 g ma faʻaaogaina e faʻapupula le kulūkose i totonu o le toto i taimi o le anapogi.

Ae peitaʻi, afai o le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai e sili atu i gafatia o le ate ma musele, ona le totoina ai lea o le glycogen, ma o le sili atu o lenei mea gaʻo e teuina i le tino o le gaʻo ma le gaʻo i totonu o totoga o le tino, faateleina le faʻalavelave faʻasoesa.

I le 50% o mataupu, o le maʻisuka e le o le inisalini e ola i luga o le maʻisuka o loʻo atiaʻe ma le faʻamalosi ma ua maua i le tulaga o faʻalavelave matautia.

O faʻafitauli o le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-toto e maualuga i le tane ma le maualuga o le toto suka o:

  • siʻitia i le numera o le urine i aso taitasi,
  • fia inu pea
  • afaina i totonu o le manava - pulou pupuni i alii nai lo le 102 cm,
  • maualuga maualuga - toto maualuga> 130 mm Hg. St. / 85,
  • atherosclerosis
  • suʻesuʻega o le loto.

E faapefea ona fua?

Ua fautua mai tagata tomai e te mulimuli i fautuaga faapitoa o le a fesoasoani e fua saʻo le kulūkose toto. O se tasi oi latou e atugaluga pe a sili ona lelei le faia o se suʻesuʻega faapena. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se manatu e tatau ona faia lenei mea i le taeao, ao faagasolo lenei vaitau, e tatau ona i ai i le laina mai le 5.6 i le 6 mmol / l.

Afai o le taunuuga e ese mai i lenei tulafono masani, ona mafai lea e le fomaʻi ona faʻatuina se siama o le maʻisuka.

Ae, a oʻo mai le faʻataʻitaʻiga mai se vein, e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / l le faʻamaoniga.

Ae le gata i le mea moni e tatau ona e iloa tonu le taimi e sili ona lelei e ave ai lenei fua, e taua lava le manatua pe faapefea ona saunia lelei mo lenei auiliiliga, ma le mea e matua le mafai ona faia aʻo leʻi pasia le suʻega. Faʻapea ua iloa e muamua aʻo leʻi foaiina atu le toto, e faʻasaina le 'ai o meaʻai sugary, poʻo i latou e maualuga maualuga le kulukose.

E taua foi le mafaufau pe na mafatia le tagata maʻi i soʻo se atuatuvale i le afiafi o le suʻega pe afai e le afaina o ia i se faʻamaʻi.

E faʻalagolago i mea uma ua taʻua i luga, e manino lava e taua tele le na o le tausaga lea na fanau mai ai le maʻi, ae faʻapea foi pe o loʻo maʻi i se faʻamaʻi, tusa lava pe o loʻo mafatia o ia i tulaga faʻalavelave, ma isi.

Afai oi ai nisi o mea ua taua i luga, ona tatau loa loa lea ona e logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea ma faia mea uma e mafai ai ona taofia le avanoa e maua mai ai se faʻasalaga le saʻo, i luga o le faavae o le a faatonuina ai.

O le a le masani mo se tagata masani?

E iloa e tagata uma o le maʻamone autu e afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le insulin. Afai e maua mai i le tele o mea, ona maualuga lea o le maualuga o le suka i le toto. E mafai foi e le tino ona gauai atu i lenei hormone i le tulaga saʻo. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose e amata ona vave faʻatupulaia, i soʻo se tasi, e lagona e se tagata le leaga, ma o nisi taimi e amata ai ona lamatia lona ola.

Ina ia aloese mai na taunuuga, e tatau ona siakiina e le aunoa le tulaga o lau paʻu, e pei o le aoga tele o ona peta.

Ae faʻaopoopo i faʻafitauli i le pancreas, o loʻo i ai isi faʻalavelave i le tino lea e mafua ai ona le lelei le soifua maloloina. O le mea lea, e taua le faia o suʻesuʻega masani i se fomaʻi faapitoa.

E taua foi le manatua o mea e pei ole:

  • suauu, latou te faatonutonuina le maualuga o le adrenaline ma le norepinephrine,
  • o loʻo i ai foi ni mea faʻapitoa e le faʻapipiʻiina ai le inisalini, aʻo glucagon,
  • le vevela vevela, o le hormone e faalilolilo,
  • cortisol poo corticosterone,
  • o loʻo i ai foi le hormonone "poloaiga" e pei ona taua, lea e afaina ai foi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E masani lava ona fai mai tagata tomai faʻapitoa, o maualuga o le suka e ono fesuisuiaʻi i soo se taimi o le aso. Faʻapea o le po e faʻaititia ai le taua, e mafua mai i le mea moni o le taimi lea e masani ona moe le tagata ma e le tutusa lona tino ma le aso.

E taua foi i taimi uma le manatua o, i le averesi, e faalagolago i le matua o le matua, o lona maualuga o le kulukose e mafai ona eseese tele.

E faapefea ona aafia le suka i le matutua?

E iloa o le masani o le suka o le toto i tagata peʻa a mavae le 70 tausaga o le tamatamailima o le a eseese lava mai iʻuga o le suʻesuʻega, lea na faʻatautaia ma gasegase e fa tausaga, limasefulu po o le onosefulu tausaga. O lenei mea moni e fesootaʻi ma le mea moni o le tagata matua, o le leaga foi lea o lana gaioiga i totonu.

E mafai foi ona tupu ni mea taua tele pe a maʻitaga se fafine ina ua mavae le tolusefulu tausaga.

Ua maea ona taʻua i luga o loʻo i ai se laulau faapitoa lea e faʻamaonia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose o vaitausaga taʻitasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai tatou te talanoa e uiga i tagata gasegase laʻititi, e uiga i pepe faatoa fananau mai e leʻi oʻo i le 4 vaiaso ma le tolu aso le matutua, o lona uiga e tusa ma le 2.8 i le 4.4 mmol / l.

Ae a oʻo mai i tamaiti ei lalo ifo o le sefulufa tausaga, o lona uiga o le kulukose e tatau ona i ai i le va o le 3.3 i le 5.6 mmol / L. E le gata i lea, e tatau ona taua e uiga i le vaega o tagata gasegase ua oʻo i le sefulufa tausaga, ae e leʻi oʻo i le ono tausaga, o loʻo i ai le faʻamaumauga mai le 4.1 i le 5.9 mmol / L. Ona suʻesuʻeina lea o le vaega o tagata mai le onosefulu i le ivasefulu tausaga. I lenei tulaga, o la latou suka o le maualuga e mai le 4.6 i le 6.4 mmol / L. Ia, ina ua mavae le ivasefulu, mai le 4.2 i le 6.7 mmol / l.

E faʻavae i luga o faʻamatalaga uma o loʻo i luga, e manino lava o le matua o le tagata, o le maualuga o le suka i lona toto, o lona uiga o le toto toto e tatau ona faia i taimi uma.

O le mea lea, ao leʻi talanoa e uiga i le mea moni o se tagata maʻi faapitoa e manino le solia o le kulūkose i totonu o le toto, e tatau ona e iloa lona tausaga, kenera ma isi mea e aʻafia ai lenei faʻaʻailoga.

Faʻapefea ona tuʻuina atu lenei auiliiliga?

E taua le maitauina o lenei suʻesuʻega e mafai ona faʻatino i le fale ma i totonu o se fomaʻi faʻapitoa. Ae i soʻo se tasi, e tatau ona e manatuaina mo le valu itula ao lumanaʻi le taimi ole suʻega, e le mafai ona 'aina.

Afai e te manaʻomia le faʻatinoga o se suʻesuʻega i se fomaʻi, ona fai lea i ni tulaga se lua. Muamua e talitutusa ma le mea na faia i le fale, ae o le lua lona lua itula talu ona maʻi le 75 kalama o le kulukose, lea ua faʻamaʻapeʻa i le vai.

Ma o lenei, pe a maeʻa nei itula e lua, o le taunuuga e i le lautele o le 7.8 i le 11.1 mmol / l, ona mafai lea ona tatou fai atu ma le saogalemu o le maʻi e maua le kulukose. Ae, afai o le taunuuga e maualuga atu i le 11.1 mmol, ona mafai lea ona tatou talanoa saogalemu e uiga i le i ai o le maʻisuka. Ia, afai o le taunuuga e itiiti ifo nai lo le 4, ona e manaʻomia lea e faʻasoa faʻatalosaga se fomaʻi mo suʻesuʻega faaopoopo.

E taua i taimi uma le manatua e vave ona alu le tagata maʻi i le fomaʻi, o le saoasaoa o le a mafai ai ona iloa le mea sese ma faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaumatia ai.

E mafai foi ona iloa le faailoga, e tusa lava po o le a le tausaga o le maʻi, e mafai ona i ai i le va o le 5.5 i le 6 mmol / L, o lenei mea e taʻu mai ai o lenei tagata atonu o loʻo muamua ona togafitia.

Ae maise lava le saʻo e tatau ona matutua tagata. E tusa lava pe leai ni a latou faafitauli i le suka i le taimi muamua, e tatau lava ona e faia suʻesuʻega i taimi masani ma ia mautinoa e le tupu le maʻisuka.

O le mea moni, i le faaopoopo atu i suʻesuʻega masani, e taua le mataʻituina o le saʻo lelei o le aso. E tatau ona e 'ai e tusa ai ma tulafono faʻatulafonoina, aemaise lava pe'ā iai ni mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. I le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e aliali mai lava i le matua o le fitusefulu tausaga, aemaise lava pe afai e le mulimulitai se tagata i tulafono o meaai paleni pe na mafatia i se faʻalavelave matuia. I le ala, o se popolega popole lea e manatu i ai o se tasi o itu autu i le atinaʻeina o le "suka" maʻi. E taua tele lenei mea i le manatua.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le maualuga o le toto suka.

Tuua Lau Faamatalaga