O a faʻafitauli o le maʻisuka?

E pei o le suʻesuʻega talu ai nei a saienitisi mai le Joslin Diabetes Research Center (USA), o nisi o tagata matutua o le maʻisuka latou te taofiofia le tupu o mea uma pe toetoe lava o faafitauli uma lava o lenei maʻi matautia.

E foliga mai o le tele o tagata gasegase e mafai ona ola mo se taimi umi lava ma le maʻisuka ituaiga 1 e aunoa ma le atinaʻeina o faʻalavelave lamatiaga mai i totoga eseese ma tino. O le mauaina o se faʻamatalaga mo lenei mea e le faigofie tele. O le suʻesuʻega na faʻaalia ai o le toesea po o sina faʻaaliga o faʻafitauli e le mafai ona fesoʻotaʻi saʻo ma le puleaina o le kulukose toto.

O tagata faapitoa e le faʻalavelave mai le taua o le puleaina o le maʻisuka, ae ui i lea, o isi auala e mafai ona aofia ai i le puipuiga mai faalavelave matautia.

Suesuega

Sa suesueina e saienitisi le 351 o gasegase. O i latou uma sa nonofo i le maʻisuka ituaiga 1 mo le 50 tausaga. O le averesi o tausaga o tagata suʻesuʻe na tusa ma le 68 tausaga le matua, ma o le suʻesuʻega na faia i le matua e tusa ma le 11 tausaga. Endocrinologists na suʻeina faʻafitauli masani o le maʻisuka i maʻi, e pei o le retinopathy, neuropathy, nephropathy, cardiomyopathy.

E tusa ma le 43% o tagata gasegase sa leai ni faʻafitauli mai mata, e 87% o tagata gasegase e leʻi afaina mai fatugaʻo, 39% o tagata suʻesuʻe na leai ni faʻafitauli o le neurology, ma o le 52% o tagata mamaʻi na leai ni faʻafitauli o le cardiovascular. I le lautele, e tusa ma le 20% o tagata gasegase na mafai ona aloese mai le atinaʻega o faʻalavelave mai mata, fatugaʻo, ma le faʻalavelave.

O tagata volenitia uma ei ai le maualuga o le suka i le toto. O le mea na maua i le hemoglobin glycini (HbA1C) sa faʻatusatusaina, lea e atagia ai le maualuga o le kulukose i le tolu masina talu ai. E tusa ma le 7.3%. Endocrinologists fautuaina e tausia le maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o le 7% ma lalo. O le mea lea, o le siakiina o le maʻisuka i tagata mamaʻi uma e lelei.

Peitai, sa naunau le au suesue i se isi faʻamatalaga mo se ituaiga lelei o le maʻi. O le faia o lenei mea, na latou iloiloina ai le polokalama o le protein o se aiga faapitoa - o oloa faaiu o le faaleleia o le glycosylation (CPAG) - i tagata uma e auai i le suʻega. O latou maualuga e faateleina i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. E foliga mai o i latou na maualuga le maualuga o le KPUG e lua, o faʻafitauli sa faʻafitu ona faʻaalia soo.

Mo saienitisi, o se mea faateia. O le mea moni, o isi faʻalapotopotoga o molelaʻau KPUG e puipuia moni ai mai mai faʻalavelave mai mata. O le mea lea, ua fautuaina e saienitisi e faapea o nisi tuufaatasiga o le CPAG e le mafai ona avea ma mea matautia ile tisipenisione e pei ona manatu muamua, latou te puipuia le tino mai faafitauli.

E tusa ai ma le au suʻesuʻe, i nisi o gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1, i luga o le tele o tausaga, e mafai ona fausia ni auala uiga ese o le puipuiga mai le malosi o le MH. O nei mea puipuia na mafua ai ona le maua le leaga o le mole CNG.

E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i mea nei: o le "veterans" o le maʻisuka na auai i le suʻesuʻega latou te tausia lelei i latou lava ma lo latou soifua maloloina. Aʻo latou atiaʻe le maʻisuka, e itiiti se mea na iloa e uiga i le maʻi. Ma e sili atu i lea, sa le iloa e saienitisi auala faigofie o le osofaiga ma le puipuiga mai le faamai.

O le taimi lena, e leʻi taʻuina atu e fomai io latou tagata gasegase e uiga i le manaʻomia o le puipuia o le suka i le toto. O le mea lea, o suʻesuʻega atili o le faʻafitauli o le faʻamaʻi i nei tagata gasegase e mafai ona fesoasoani i isi tagata e maua i le maʻisuka.

Maʻi faʻamaʻi

O le mafuaʻaga o faʻafitauli i le maʻi suka i le tele o tulaga, o le le amanaiaina o lou soifua maloloina, togafitiga le talafeagai poʻo lona toesea atoa. O nisi taimi atonu e le iloa e se tagata lona maʻi, ma o le maʻisuka ua uma ona faʻaumatia lona tino. E taatele i le maʻisuka ituaiga 2.

E masani lava ona tuputupu aʻe le leaga o aʻafiaga ma faʻaalia vave le vave. O nisi taimi 10-15 tausaga e pasia aʻo leʻi oʻo i le faʻalavelave e faʻaalia ai lava ia, ae o soliga i le gaioiga o le tino puipuia e mafai ona vave oʻo mai. O le tagata e amata ona mai i le tele o taimi, e masani lava ona i ai i luga o lona tino le mea na tupu i le tino, ma soo se mea, e tusa lava pe laiti, o manuʻa e le lelei le malosi. Ma o nei mea na o faaaliga mai fafo, o suiga i totonu e sili atu ona faigata ona matauina.

O nisi o okeni e sili atu ona faigofie i le faʻamaʻi ma mafatia i le mea muamua, e itiiti ifo. Faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona vaevaeina i se gasegase ma le tumau. Muamua amata vave ona tupu, faatasi ai ma faaupuga faailo, e mafai ona puipuia. E aofia ai ketoacidosis ma hypoglycemia, lactic acidotic ma le hyperosmola coma. O taimi faigata e sili atu le faigata ona iloa ma foliga e tuai, pe a oʻo i le taimi ua matua faʻasalaga, e manaʻomia ona togafitia i se taimi umi. E mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli, ae e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma mataʻituina le maualuga o le kulukose.

I le maʻisuka malosi, o gaioiga ma faiga e masani ona mafatia ai:

  • Suauu toto
  • Mata
  • Fatuga
  • Polokalama masukalokeletale,
  • Mafaufau
  • O le a le toe i ai le lagona o lagona namu.

E faʻapefea ona latou faʻaalia i latou lava, pe i ai ea ni fua e puipuia ai lo latou atiina ae?

Faʻaleaga mea

O le faʻateleina o le faʻalavelave o le retinopathy o le maʻisuka. O se faʻamaulalo lea o le leʻo i le tulaga o le lapoʻa poʻo le vavalalata o le hemorrhages ma le edema, lea o le a oʻo atu i le taimi e mafai ona oʻo atu ai i le taofiofia ma le tauaso. I le 25% o le maʻisuka, o le faʻamaʻi ua maua vave i luga o le maʻisuka.

O le mafuaaga o le atinaʻe o se maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le vaivai o vaʻa o le mata. Afai o suiga e aafia ai le ogatotonu tutotonu, ona faigofie lea ona faailoaina, ona o le gasegase o le gau tele o le vaʻaia. I le tulaga o le solia o le tulafono i totonu o le itulagi o le vaega, pe afai e le amata ona finau le retina, o le a toesea faailoga, ma o le a oʻo mai i le taimi mulimuli, o le a le mafai ona suia soʻo se mea.

Pau le fua puipuia o le siakiina pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma aloese ai mai lona alualu i luma. Ina ia iloa le amataga o le atinaʻeina o se faʻalavelave, e tatau ona e asiasi soo i se fomaʻi o le tagata ma faia ni suʻesuʻega faʻapitoa. O se suʻesuʻega taimi e fesoasoani e puipuia ai se vaaiga a se tagata.

O le togafitiga muamua o togafiti e faʻaleleia ai microcirculation, vitamini ma antioxidants. O le a aoga le tofiga pe afai e le galo ia te oe le mataʻituina o le maualuga o le suka. O le togafitiga lona lua o le photocoagulation laser, ae e le o taimi uma e maua ai le 100% o le taunuʻuga.

E le gata i lea, o le faapipiiina o le tioata ma le atinaʻeina muamua o faʻataʻitaʻiga e mafai ona matauina. O asiasiga faifaipea i fomaʻi ma le faʻavasegaina o maualuga o le suka o le a fesoasoani e aloese mai lenei. O le taumafaina o vitamini, meaʻai lelei ma togafitiga puipuia o le a fesoasoani i le tino e aloese mai le faʻaalia o lenei maʻi.

Alofa i pito i lalo

O le masani masani o le maʻisuka o le faʻaleagaina lea o pito i lalo. E mafai ona avea le polyneuropathy, micro - ma le macroangiopathy, faʻasolosolo ma le maʻisuka vae. O le a lenei mea

  • Angiopathy - faʻalavelave i le galuega o lapopoʻa ma toto laiti toto, o le faateleina o lo latou vaivai, o le faʻavaeina o toto ma pusi cholesterol i totonu o veins, arteries ma capillaries.
  • Arthropia - o le faʻaalia o le tiga i sooga ma le faʻaitiitia o la latou gaioiga, faʻalauteleina le maualuga o le vavao faʻatasi, foliga vaaia o le "crunch" i ponaivi.
  • O le Polyneuropathy o le le lelei o le vevela ma le tiga lagona, masani lava i pito i lalo ifo. Faailoga: afaina, susunuina, tingling ma "goosebumps." Ona o le le mautonu o le popole, o manuʻa e mafai ona tupu e le vave ona matauina e se tagata.
  • O le maʻisuka vae o se mea faigata tele. O loʻo faʻaalia i le faʻaalia o le faʻamaloloina o manua i le i ai o faiga o le purulent-necrotic, maʻi o le tino ma le faaleagaina o ponaivi ma sooga, paʻu ma mea vaivai. le mafuaʻaga sili ona taatele o le faʻamavaeina o le tino i le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le faʻaitiitia o le lagona o aʻafiaga o le namu, ona e le o iloa ai ni manuaga laiti ma mea leaga. Pe a ulufale atu siama ma mea leaga leaga i totonu, ona amata lea ona amata ona faʻagasolo le tele o faʻailoga. Talu ai ua faʻaitiitia le faʻamaʻi, ma o le paʻu e le maualalo ma e faigofie ona loimata, o se fao tino. O se taunuuga, latou te maitauina le faaleagaina o le taimi tuai, ma togafitiga e tele se taimi.

E lua ituaiga o liona: ischemic ma neuropathic. O le mea muamua e faʻaalia i le maualalo o le vevela o vae, pallor o le paʻu, le lava o lauulu, o foliga mai o maʻi pipili i luga o vae ma tamatamailima. Paʻu i le taimi o le gaioiga ma le malologa. O nei mea uma o le a faʻaalia ai le solia o le toto toto. Mo le lona lua, o faailo nei o uiga ia: e leai se tiga, faʻavevela, vibration ma le aʻafia o le mafaufau, o le paʻu e vevela, faʻapalaina o le paʻu ma le maʻi o le tino i luga o vae. O lenei mea e taʻu mai ai o aʻaʻo i luga o pito i tua e aʻafia ma afaina.

I le avea ai o se faʻasolosolo ma le puipuiga, o le siakiina e le fomaʻi ma isi tagata tomai faapitoa (neuropathologist, traumatologist, fomai tipitipi), o le usitai mausali i fautuaga a le fomaʻi, ma le pulea o le suka ma le meaʻai e manaomia. E le gata i lea, e tatau ona suʻesuʻeina vae i aso uma mo manuʻa ma isi manua. O vae e tatau ona fufuluina i aso uma; e tatau ona aveʻeseʻesea le paʻu i taimi uma i totonu o laʻei matagofie poʻo le fale. O seevae e tatau ona faʻamafanafana ma sili atu i le paʻu, totini ma totini e tatau ona faia na o mea masani lava. Latou te manaʻomia foi ona suia i aso uma.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi muamua pe faapefea ma pe faʻapefea ona togafitia manua. Faʻamalamalama pe faʻapefea ona taulimaina igoa o tagata mamago ma paʻu paʻu i manuʻa. Aua e te mafaufau ia oe lava ma e le faʻaaogaina fua o fualaau o vailaʻau.

Faʻatauga o fatu

O le taua o mafaufauga i le tino o le tagata e le mafai ona manatu faatauvaa. O le tele o vailaʻau faʻasaina e aveesea mai lenei faamama masani. Faʻateleina le kulūkose maualuga e aʻafia ai i latou. E mafua lenei mea ona o le faʻamaʻi e afaina ai toto laiti ma capillaries, o se taunuuga, ua faʻalavelaveina le masini o le auala ma ua amata ona latou faʻaumatia mea aoga o le protein ma le glucose, ma o le nephropathy e atiina ae.

O le iai o ia suiga e mafai ona fuafuaina e faʻaaogaina ai se faʻataʻitaʻiga. Na te fuafuaina le maualuga o mea o le proteinin protein. I le laasaga muamua, o lenei faagasologa e mafai ona toe suia. Afai ole togafitiga ole taimi, ole a avea lea ma mea e oʻo ile atinaʻeina o le le atoatoa.

E mafai ona aloese mai lenei mea pe afai e mulimulitaʻia fautuaga a le fomaʻi ma pe a faʻasaʻo maualuga le kulukose o le toto. Ina ia mataʻituina le tulaga, e tatau ona e suʻeina e le aunoa suʻesuʻega faʻamatalaga mo suʻesuʻega, ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le ono masina. E tatau foi ona mataʻituina le taumafa, e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o paletini manu ma masima.

E le mafai ona aloese ma aloese mai faʻafitauli mai le maʻisuka, ae o le taimi o lo latou atinaʻe e mafai ona faʻagaeʻetia i le mamao e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e puipuia ai lou ola maloloina, e asiasi soo i fomaʻi ma mataʻituina meaʻai. O le maʻisuka e le o se faʻasalaga, e tatau lava ona e iloa pe faapefea ona ola faʻatasi ma le saʻo ma o le a le vave ona oʻo mai faʻafitauli.

O a faʻafitauli o le maʻisuka?

O le toto maualuga e mafai ona aafia ai vaega eseese o le tino:

O mata. O le maʻisuka Faateleina le Mataʻutia faafitauli faʻaaligae aofia ai le tauaso. O lenei maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai i le: 1) faʻataʻetaʻi (o mata o mata o lou mata e mataga), 2) glaucoma (faʻaleagaina le nasu e faʻapipii ai le mata i le faiʻai ma maua ai le vaʻaia lelei), 3) retinopathy (suiga i le pito i tua o le mata).

Loto O le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai toto toto o lou tino. O lenei mea e faʻateleina ai le faʻamaʻi o le fatu lea e mafai mulimuli ane ona afaina ai le fatu poʻo le taʻavale. O le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol e faʻateleina ai faafitauli.

O fatugaʻo. O le maʻisuka e mafai ona aʻafia ai toto toto i totonu o fatuga, ma mafua ai ona latou le toe galulue. A mavae le tele o tausaga o faafitauli, atonu latou te le toe faigaluega.

Lagi. O le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai le toto ma neura. O lenei mea e mafua ai ona tipi, abrasions, poʻo manua e faʻamalolo lemu. E mafai ona e le maua le lagona i totonu o vae, o se taunuuga e te le o maitauina ai manuʻa na faia. Afai e ogaoga le faʻamaʻi, e mafai ona aveese lou vae.

O neura. Afai e faaleagaina e lou glucose maualuga ou neura, e tupu ai le neuropathy o le maʻisuka. E mafai ona e lagona le tiga, tingling, poʻo le faʻalavelave, aemaise i vae.

Paʻu. O le maʻisuka e mafai ona faateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi, tuluʻi, poʻo le lanu enaena poʻo le paʻu i luga o le paʻu.

Faʻafitauli faʻaoga. O tane e maua i le maʻisuka atonu e lamatia mo faafitauli tau feusuaiga. A uma mea uma, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻaleagaina ai le toto ma neura.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka?

O togafitiga talafeagai ma se olaga ola maloloina o le auala autu lea e puipuia ai faafitauli tau le soifua maloloina e mafai ona maua e le maʻisuka. Mulimuli i nei taʻiala:

Mataitu lau suka toto. O le auala sili lenei e aloese mai ai i le maʻisuka faafitauli. O lau kulūkose e tatau ona tumau i nofoaga ola maloloina: mai le 70 i le 130 mg / dl aʻo leʻi 'ai, ia le itiiti ifo i le 180 mg / dl 2 itula i le maea ai o se taumafataga, maualuga hemoglobin glycosylated (HbA1c level) e tusa ma le 7%.

Mataitu lau toto toto ma cholesterol. Afai o nei fua faatatau e maualuga tele, o lona uiga o loʻo e maualuga le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. Taumafai e taofiofia lou toto maualuga i lalo o le 140/90 mmHg ma le aofaʻiga atoa o le cholesterol i lalo ole 200 mg / dl.

Fai suʻesuʻega faafomaʻi masani. O suʻesuʻega o le urine ma le toto e mafai ona fesoasoani e iloa ai soʻo se faafitauli tau soifua maloloina. Ole siaki masani e taua tele le tele o faʻafitauli o le maʻisuka e leai ni lapataiga manino.

Aua le ulaula. O le ulaula e afaina ai lou toto ma faʻaosoina le toto maualuga.

Puipui ou mata. Suʻe lau vaai i tausaga taʻitasi. E mafai e lau fomaʻi ona suʻeina soʻo se faʻamaʻi poʻo se maʻi.

Siaki ou vae i aso uma. Vaavaai mo soʻo se lavea, manua, abrasions, paʻu, paʻu lima, mumu poʻo le fulafula. Fufuluina ma faʻamago ou vae i aso uma. Faʻaaoga le kulimi e aloese ai mai le vevela o le paʻu poʻo le tuʻaina o mulivae. Faʻaaogā seevae i le vevela vevela poʻo luga o le matafaga, faʻapea foʻi seevae ma totini i le malulu o le tau.

Faʻaleleia lou paʻu. Tausia ma mamago. Faʻaaogā le paʻu o le talino i nofoaga e mafai ai e le feeseeseaiga (pei o faʻasologa). Aua le ave se vevela vevela poʻo le taele. Moisturize le paʻu o lou tino ma lima. Tumau mafanafana i masina malulu malulu. Faʻaaoga se mea faʻavailaua i totonu o lou potumoe pe afai e te lagona le susu.

Tuua Lau Faamatalaga