Triglycerides ma cholesterol

O le maualuga o le triglycerides ma le cholesterol i le toto e taʻu mai ai le le paleni o meaai, poo le sili atu o le fatuga o gaʻo oona, o mafuaʻaga e mafua ai le le atoatoa o le tino, faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. E mafai ona e maua se maʻi gasegase gaʻo e ala i le suʻeina o se suʻega toto e suʻesuʻe ai le fusi ole lipid. Togafitiga e aofia ai se meaʻai, o se olaga malosi, ma vailaʻau e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le gaʻo ma le inu o gaʻo i totonu o le manava.

O le maualuga o le triglycerides ma le cholesterol masani e faailoa ai le tele o le gaʻo o gaʻo i meaʻai, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le dyslipidemia.

O galuega e lelei

Cholesterol o le lipoprotein toto ma o lona aoga masani e fesuisuiai e faalagolago i le itupa ma le matua, ae o avega mai le 3 i le 5.9 mmol / lita. Ae ui i lea, o le vaeluaga o vaega autu o lenei vailaau e aʻafia ai le setete o le soifua maloloina ma le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli. Talu ai ona o faʻamatalaga masani o le cholesterol atoa ma le i ai o le dyslipidemia, suiga o le atherosclerotic i vaʻa toto e mafai ona tupu. O lipoproteins maualalo maualalo e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis ma o le mea lea e le tatau ona sili atu i le 3.5 iunite le faʻamalosi i le toto. HDL e maua ai le masani ai felauaiga o gaʻo i le tino atoa, ma o le lamatiaga o le faʻaitiitia o le fua, o lona uiga masani o le 0.8 mmol / lita. O le maualuga o triglycerides i le toto e mai le 1.7 i le 2.25 iunite. O le faʻamoemoe e faʻamoemoeina e taumafa a tagata. O suʻesuʻega auʻiliʻili sa faia e le Ph.D. M. Yu. Shcherbakova mai le Iunivesite Faafomaʻi a le Setete o Russia (Moscow) (https://www.lvrach.ru/1999/07/4527961/).

O a mea e taua ma cholesterol?

O nei mea o loʻo i ai se fausaga faigata. E faʻatasi i latou i le mea moni e faapea o le tuufaatasiga e aofia ai mea manogi i le tino o mea aoga, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. E maua ai foi i le Triglycerides le faʻamalosia o le ava malosi. O le taua o nei vailaau o loʻo taoto i le malosi o le gaosiga o le tino, o le teuina o gaʻo. Ma o latou foi o se vaega o siama o siama uma.

E tusa ai ma le manatu atamai o A. V. Pogozheva, MD, polofesa o le Setete o Tala o Tupe a le Setete o le Nutrition ma le Nutrition ma le Biotechnology, o cholesterol e tele ni galuega e le mafai ona suia:

  • 'ave se vaega i le faʻasologa o hormones,
  • vaega o siama siaki,
  • toto mumu toto puipuia,
  • o se vaega o vaega o le talo,
  • aofia ai i le faʻamalosia o le vailaʻau D,
  • faʻafoe le galuega o neurons,
  • faamalosia le puipui lapisi.
O le maʻi e amataina i se talaaga o le maualuga o le cholesterol.

O le Cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino e sela o le ate, fatugaʻo, inumaga ma sulu o le eleele. O le tino o lenei vailaau e sau mai meaai a manu. Afai ei ai le tele o lona toto, e fusifusia i le LDL - lipoproteins maualalo - ma e teuina i luga o le puipui o loʻo i totonu, lea e oʻo atu ai i le atherosclerosis. HDL cholesterol o le kulupu lea e nafa ma le aveesea o le cholesterol leaga.

Atherosclerosis e taʻitaʻia ai le faʻauʻuina o le myocardial, stroke, ischemia. O suʻesuʻega faasaienisi e faʻamaonia ai o le maualuga o le cholesterol e le taʻitaʻiina i taimi uma i togafitiga. Mo lenei mea, e manaʻomia nisi mea faʻapitoa, o le tala lea. Zhegulin, o le geneticist o le umiaina biomedical Atlas.

O afea e te manaʻomia ai le siakiina o le maualuga?

Faʻaaliga mo le suʻesuʻeina o le aofaiga o triglycerides ma le cholesterol i totonu o le toto e:

  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • tiga i totonu o le loto
  • lanu
  • afaina o le tino
  • faateleina le cholesterol i totonu o aiga vave,
  • mataupu o le atherosclerosis i se talafaasolopito o aiga,
  • maʻisuka malosi.
Toe foʻi i le laulau o mea

Sauniuniga ma faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi

Ma o le maualuga o le triglycerides ma le cholesterol e latalata tele i faʻamaoniga moni, e tatau ona tuʻuese meaʻai, falai, ulaula mai le taumafataga i le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega. E taua le tuʻuina atu o le ava malosi ma le nicotine i le aso ao lei faia le auʻiliʻiliga, ae le o le faia o se galuega mamafa. E fautuaina ia e taofi le faaaogaina o fualaau faasaina lea e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga pe taʻu i lau fomaʻi. O le totoina o le toto e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le mea o loʻo tuʻuina i totonu o se masini siaki ma auina atu i le fale suesue mo suʻesuʻega.

Mea masani masani

E mafai ona tulaʻi mai i luga o le 'eleʻele faʻatele ma le cholesterol i tulaga faʻapea:

  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o glucocorticosteroids, diuretics, estrogens, pulea o fanau,
  • faʻaleagaina o le myocardial talu ai nei,
  • se gaioiga mataʻutia
  • le faʻaaogaina o vailaau antibacterial,
  • hypothyroidism, tala faasolopito o le le atoatoa,
  • maʻitaga o maitaga
  • o le ava malosi.
Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le masani?

O le leai o ni mea sese ua fuafuaina i le mauaina o iuga, lea o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Faʻatau togafitiga

Ina ia faʻaitiitia le faʻatinoga, ia faʻaaoga vaega nei o fualaau oona:

  • Statins - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin. E afaina ai le enzyme syntherol autu o le cholesterol, i le taofiofia ai o lona tatalaina i totonu o le toto. Auala e faʻaaoga i le afiafi, talu ai o nei mea e tutupu e naʻo le po.
  • Firate - Gemfibrozol, Fenofibrat. Faʻaititia le maualuga o triglycerides i le toto e ala i le taofia o le gaosiga.
  • Sequestrants of acid acids - "Cholesterol", "Colesterol". Faʻateleina le faʻaitiitia o le cholesterol sili atu i le gastrointestinal tract.
  • Faʻapitoa o Nicotinic - "Kokarnit", "Cytoflavin". Faʻasolosolo le tuʻufaʻatasiga o lipoproteins maualuga, ma faʻaititia le gaosiga o LDL.

Afai e faʻaititia le maualuga o faʻamau, o fualaau oona e faʻaaogaina e afaina ai le tulaga o leioiologia i le tupuga o lenei tulaga - o vailaau faʻamaʻi, tranquilizers, enzymes, hepatoprotectors.

Fofo faʻapitoa

O fatu laʻau e faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le metabolism. Latou te fesoasoani i le faʻaaogaina o mea e sili atu gaʻo, faʻamamaina le gastrointestinal tract ma faʻamaonia le metabolism. E mafai ona faʻatau i le paʻu pepa pe teuteuina i le faila keke. Ua faaopoopo le fasipolo i meaai, susu poo vai. O le vasega o le taliaina e 3 masina. Mo se aso, e 1 le sipuniti o le paʻu ua fautuaina.

O aʻa aʻa o loʻo i ai aʻafiaga lelei i le faʻamautuina o le metabolism, faʻaititia le maualuga o mea matautia. Ua nutimomoia i le paʻu ma ave i le 1 tsp. 3 taimi i le aso 30 minute aʻo le i malolo mo le 6 masina. O se togafitiga lelei a tagata o le propolis. Ina ia saunia le vaifofo, o le ae manaomia le 10 pata o le 4% propolis ma le 30 ml o le vai. E tatau ona inu le faʻafefiloi faatolu i le aso mo le afa itula ao lei 'ai. O le togafitiga e 4 masina.

O mea taua. La latou galuega

E le o se mea faalilolilo o le kulukosese o le malosiaga sili lea i le tino. E tāua i le tausisia o le gaioiga masani o siama tino uma. I le gasologa o le aso, o le manaʻomia mo sela i le kulukose e ese, e faʻatupulaʻia tele lava i le mafaufau ma le faaletino ma ua faʻaitiitia i le taimi o le moe.

E tatau ona maitauina o le malosi o le mea e manaʻomia e siama e masani ona le ogatusa ma le taumafa o meaai, i lenei itu, e tatau i le tino ona i ai i taimi uma "togafitiga faasaina" o le kulukose, lea o le a faaaogaina pe a tatau ai.

O le teuina autu o le kulukose i totonu o le tino o sela:

I totonu o sela o le ate ma maso, o le kulukose o loʻo teuina i foliga o glycogen. E le gata i lea, o le glucose e teuina i totonu o sela o le tino o le tino, pe a maeʻa le lipogenesis o le a suia i le glycerin, o se vaega o le faʻaagaaga, faʻaagaga se ituaiga fats - triglycerides.

Faʻasalaga o faleoloa glycogen (falemaʻi glucose mo taimi pupuu), e tuʻuina atu le malosi i masini e ala i le gau o triglycerides.

O lona uiga, e masani ona maua ai se malosi tele o le malosi mo le teuina umi o le kulukose.

O le faagasologa o le lipogenesis, o lona uiga, o le fausiaina o triglycerides mai le kulukose, e tupu i le adipocytes (siama o le tino), i lalo o le puleaina o le inisalini. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma, i le isi itu, fatuina ai lona "faʻatulagaga faʻasoasoa" i totonu o le tino.

O le toto cholesterol toto ma le suega o le triglycerides

I le faaopoopo atu i le malosi o le malosi, triglycerides, faatasi ai ma le cholesterol ma isi lipids, o se vaega o siama.

O lona uiga, i totonu o se tagata soifua maloloina, cholesterol ma triglycerides latou te faia galuega taua ma e talafeagai mo le gaioiga masani o le tino. Ae peitai, i le tulaga o le gasegase o le lipid leaga, o le faateleina o le toto cholesterol ma triglycerides e fesoasoani i le foliga mai o le atherosclerosis, o le atinaʻeina o le IHD, le tupuga o le MI (faʻaleagaina o le myocardial), NMC (cerebrovascular accident), etc.

O le mea lea, ina ia pulea le maualuga o le lipids, o le suʻeina o le toto ua faʻamaonia mo le lipid profile (lipid profile). O le auiliiliga o se suʻesuʻega maeʻaeʻa lea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga o lipids i totonu o le toto. I le faʻaaogaina o lenei suʻesuʻega, o le tikeri o le faʻafitauli o le lipid metabolic ma le lamatiaga o le atinaʻeina o maʻi CVD ua faʻamoemoeina. E le gata i lea, o le lipid profile e mafai ai e oe ona iloilo le lelei ma le aoga o togafitiga ma fualaau o le lipid-lowering.

I le faaopoopo atu i le maualuga o triglycerides i le toto, lipid profile e atagia ai tulaga taua o le cholesterol atoa, cholesterol, maualuga, maualalo ma maualalo le lipoproteins, ma le fuafuaina o le atherogenic coefficient (le fua faatatau o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol, e atagia ai le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi CVD).

Aisea e taua ai le auiliiliga o le triglyceride

I totonu o se tagata soifua maloloina, o nei faleoloa o le kulūkose ua leva ona faʻaaogaina, e maua ai suauʻu ma le malosi. Ae peitai, o le maualalo o le tino, gasegase o le tino, ma isi mea, o le maualuga o triglyceride i le toto e faateleina ai le tele, e mafua ai le mai i le atherosclerotic o vaʻa toto, maʻi fatu o le heart, pancreatitis, infarction myocardial, etc.

E tatau ona maitauina o le auiliiliina o triglyceride i totonu o le toto e taua tele mo le puleaina o le ala o le maʻisuka, ona o le tele o fesuiaiga i le suka o le toto e mafua ai le faateleina o le aofaiga o triglycerides.

Faʻatasi ai ma le gasegase o le inisalini, o le kulukose e matua le mafai ona ulu atu i totonu o sela o le vaʻa (sei vagana ai selu o le ate ma le faiʻai). O se taunuuga, e manaʻomia e le tino se isi mea e maua ai le malosi - triglycerides. O le tele o faʻamaoniga o le ketoacidosis o le maʻisuka e tupu lelei lava ona o le gaioiga malosi o gaʻo, ona o le malosi o le malosi ole gaʻo.

I le taimi muamua o le liua o triglycerides i le malosi, e amata ai le lipolysis galue - o le susunuina o gaʻo ma le fausia o gaʻo eletise (FA).

FAs e faʻafeiloaʻi i siama uma o le tino (vagana ai le faiʻai) ma galue o se punavai autu o le malosi. I le laasaga lona lua, i le mitochondria o sela, o FAs e maua i le oxidation, faatasi ai ma le fausia o acetyl-CoA. Ma, o le sili atu o le acetyl-CoA e faʻateleina le faʻasologa o le acetoacetate, metabolised i le D-3-hydroxybutyrate ma le acetone (tino ketone).

O oloa uma o loʻo taʻua i luga o le metabolism triglyceride e masani lava ona maua atili ai le metabolism. I le maʻisuka (DM), i le taimi o le atinaʻe o le ketoacidosis, latou te faaputuputu i se vaega tele i le toto ma amata ona lafoaʻi i le urine. E le gata i lea, o le sili atu o le acetone e lafoina e mama, e mafua ai le manogi masani o le acetone i le ea e faʻamaʻiina e le maʻisuka (ma le ketoacidosis).

Ata o le atherosclerotic o se faaputuga o le cholesterol i le puipui pito i tua. I le taimi muamua, o le papa (e vevela, vevela ma le paʻu), ae mulimuli ane faʻapipiʻiina, ma le mausali ma faʻalavelave tele le toto. Ae ui i lea, e oʻo lava i paʻu papa e mafua ai se lamatiaga ogaoga, talu ai e mafai ona latou o mai ma tafe le lumenia o tamai vaa, e oʻo atu ai i le thromboembolism, o le fatu fatu, stroke, ma isi.

I le fausiaina o pusa atherosclerotic, e le o saofaga saʻo ai le faʻataʻitaʻiga, ae ui i lea, o lo latou maualuga maualuga o le toto e fesoasoani i le tuputupu aʻe o le le atoatoa o le lipid, mafua ai le gaʻo, ma faʻavevesi ai metabolic processes i totonu o le tino. O nei mea uma i se faʻalavelave e fesoasoani i le alualu i luma o le atherosclerosis.

E le gata i lea, o le siʻitia o siama i le toto e fesoasoani i lona faʻamalosi, faateleina ai le lamatiaga o le thrombosis. O le sili ona le lelei o faʻatasi o mea maualuga e mafua ai le maualuga o le lipoproteins maualuga ma le maualuga o lipoproteins maualalo ma maualalo.

E le gata i lea, o le maualuga o le triglycerides o se tasi lea o tulaga lamatia mo le tino pancreatiti.

Faailoga mo se suʻega toto

  • gout
  • pancreatitis
  • IM
  • taʻavale
  • gasegase faʻatoʻateleina o faʻasologa faʻasolosolo,
  • SD
  • gasegase gasegase
  • AH (maualuga maualuga),
  • atherosclerosis,
  • angina pectoris
  • Ischemic fatu fatu,
  • ava malosi.

O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • tagata ulaula
  • mamafa tele tagata
  • ava malosi
  • e fiafia i meaola manu, meaʻai vave, meaai gaʻo ma falai,
  • maʻi gasegase
  • tagata maʻi ma le mamafa o le faʻamaoni (fatu fatuga, taʻavale, maʻi fatu faʻamaʻi i aiga vavalalata),
  • gasegase e maua i le maʻisuka
  • alii e sili atu i le fasefulu lima ma tamaitai e sili atu i le limasefulu lima,
  • gasegase e maua i le CVD pathologies,
  • tagata e taʻitaʻia se olaga ola solo.

Mafuaaga mo le faateleina

O maualuga maualuga o triglycerides ma le aofaiga atoa o le cholesterol i le toto e fesootaʻi ma mea nei:

  • faʻasologa o togafitiga
  • matua
  • tama tane
  • sili atu meaʻai caffeine
  • maʻisuka malosi
  • toto maualuga
  • vaisu
  • taumafa i meaʻai
  • afaina
  • ave fualaau
  • o le leai o se tulaga,
  • popole
  • luga o galuega poʻo se olaga le atoatoa,
  • leai se moe lelei.

O se vaega o cholesterol ma triglycerides e ulu atu i le tino mai fafo atu o le siosiomaga faatasi ai ma meaai, ae o loʻo faʻapipiʻiina tele atu i totoga e pei o le ate ma fatugaʻo. O le mea lea, o le vaeluaina o le sootaga i le va o le tulafono faatonutonu o le faʻasalaga o gaʻo e mafua ai lo latou faateleina ma le atinaʻeina o faʻalavelave matautia. Ole le atoatoa o le enzyme poo le sili atu o le fatuga o lenei vailaʻau e ala i siama e mafai ona mafua ai le maualuga o le cholesterol. O se faʻaopoopoga o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia ai le tele o le gaʻo o gaʻo mai meaai.

E faʻapefea ona maua?

O le faateleina o le triglycerides ma le cholesterol e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se suʻega o le toto. Mo se faʻamatalaga sili atu ona saʻo, ua fautuaina e fuafua le fua faʻatatau o vaega sili o le lipoproteins. E taua tele lenei mea mo le suʻesuʻega o suiga o le atherosclerotic vascular. Faʻamaonia le vaeluaina ona o le faʻavaeina o paʻu e faʻaaoga ai faʻamatalaga ma le MRI ma le faʻamuamua amataina o se faʻatusatusaga o fesoʻotaʻiga. Ina ia iloa ai le maʻisuka, o se tulaga e ono lamatia ai le faaleagaina o le tino, anapogi o le toto glucose ua fuafuaina.

E tusa ai ma suʻesuʻega na lolomiina i le tusi o Annals of Internal Medicine, i alii talavou e maualuga le taua o faʻamaʻi, o le aʻafiaga o faʻamaʻi CVD e faʻaatele 4 taimi.

Le mea e fai

Afai e maualuga le maualuga o triglycerides, ona fautuaina lea o le tagata maʻi e suia lona olaga, aveese le atuatuvale ma mea ua fai ma vaisu, teena le kofe po o le lauti malosi, toe alu atili. E taua foi le suia o le taumafataga, e pei o le gaʻo, falai ma meaʻai vevela e faʻaleleia ai mea o lipoproteins i totonu o le tino. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le faʻasologa o le cholesterol ma le lipoproteins ma lo latou gaogao mai le manava. Ua faaalia foi o mea ia e faʻamaonia ai le tulaga o le puipui lapisi, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le vevesi. I le faʻaaogaina o metotia faʻaleaganuʻu o togafitiga, e mafai ona faʻaitiitia le faʻaalia o le faʻamaʻi ma faʻaleleia tulaga lautele o le maʻi.

Meaʻai maloloina

O mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol ma le toto triglycerides e tatau ona maua ai se tagata e manaʻomia se vitamini ma minerale. Cardiologists ma nutritionists e tumau pea i lenei mea.E maua i le tele o fualaau faisua ma fualaau 'aina, ae o le a le aoga foʻi ituaiga o aano o aano o manufasi, iʻa ma meaʻai susu. E tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o gaʻo, falai, meaʻai vevela ma suamalie, lea e saofagā i faʻafitauli o le gataifale, faʻalautele ai le triglycerides ma le lipoproteins toto. E tatau ona tuʻuese le ava malosi ma le kafe mai le meaʻai.

Vailaau

Ina ia faʻaitiitia le faʻasologa o le cholesterol, o fuainumera ma fibrates e ave, lea e faʻaitiitia ai le tuʻuina atu o enzymes e nafa ma le fausiaina o gaʻo. O le Nicotinic acid, lea e faʻaitiitia ai le le atoatoa i le va o le LDL ma le HDL, o le a aoga. O le faʻaaogaina o faʻamalosi, lea e puipuia ai le atinaʻega o faʻafitauli faigata o le atherosclerotic vascular lions, o loʻo faʻaalia foi. O le au filifilia o meaola eleʻele e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le gaʻo i totonu o le manava, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto triglycerides. Faʻaalia o tapenaga e aofia ai gaʻo omega-3 polyethsaturated fatty acids e aofia ai le tele o le cholesterol soifua maloloina.

O le faʻateleina o le numera o lipoproteins o loʻo faʻaalia ai se maʻi gasegase po o le gaʻo ma le faʻalauteleina o le lipoproteins i le tino.

Isi togafitiga

O le faʻaaogaina o infusions ma deco decorations o fualaau faʻalaʻau e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o lipoproteins i le toto. O se teuteuga o le vao vao ma le lemon balm e aoga, lea e faʻaaoga i le ipu e tasi i aso uma. Faʻaaogaina o le kālati ma le meli mo le ava malosi, lea e ave i luga o se sipuni i luga o se manava gaogao mo le tolu masina. O lenei fua o le a faʻamamaina ai toto o paipa ma faʻaitiitia le aofaʻi o triglycerides ma le cholesterol toto.

O le a lenei mea

Triglycerides (TG) - kulupu lipid, o gaʻo e leai se cholesterol. TGs o ni gaʻo faigofie. Glyceric ava malosi ma 3 fatty acids e faʻaaogaina e fatuina ai se tuufaatasiga. O vailaʻau e faʻapipiʻi i totonu o le tino o le tino, ma maua ai se malosi faʻaagaga mo siaki. E ui lava o le tele o TG e teuina i gaʻo eletise, o le tele o le tuufaatasiga o loʻo i ai pea i totonu o le toto ina ia mafai ona tuʻuina atu le tino maso i le malosi i le taimi. E le mafai e le vailaʻau ona oso i totonu o puipui puipui, o lea pe a ulu atu i totonu o le masini, e vaeluaina i vaega. A maeʻa ona 'ai, o le faʻateleina o se vailaau i le toto e tele taimi faʻaopopo, ona faʻasolosolo ai lea i lona tulaga masani. O galuega autu o faʻamaʻi:

  • gaosiga o le tino maso,
  • le faʻaopoopoga o le cholesterol e felauai ai pulu.

E faapefea ona aliali?

O auala e ulu atu ai i le tino e mafai ona eseese - mai fafo atu o le siosiomaga pe ala mai foi i le faasela i totonu o masini ma okeni. O le tino ua faʻatumu i faʻamaʻi mai fafo e ala i taumafataga. A maeʻa ona faʻaleleia meaʻai, ona o le tali atu i meaʻai o le suka, o le TG e faʻavaivaia i le gaʻo gaʻo ma gaʻo, ma ua gauai i sulu o le mucous tissue i totonu o le inumaga. I totonu o sela ia i latou lava, e toe faʻafouina ai le triglycerides ma pasi atu i le lymph, lea e faʻafeiloaʻi ai i latou i o latou nofoaga.

O nofoaga o femalagaiga o se tuufaatasiga tele o le gaʻo ma le protein - chylomicrons. A maeʻa ona oʻo atu le chylomicrons i le ate i le toto, latou te faʻamavaeina ma faʻasaʻo le gaʻo gaʻo, lea e aʻafia ai le malosi o le gaosiga o le tino ma e teuina i totonu o meaʻai e pei o se faʻaagaga. I le tulaga o le gaioiga i totonu, o mea e maua mai i le ate, gaʻo gaʻo, ma le tino, e fai ai le puipui o le intestinal. O mea mo le fausiaina o vailaʻau o mea ia e maua ai le gaʻo. Mo femalagaiga mai le tasi mea i le isi, ua faʻaaoga VLDLPs - lipoproteins maualalo maualalo.

Eseesega ma Eseesega ma le Cholesterol

Triglycerides, pei o cholesterol, o kulupu lipid. O ituaiga uma o mea gaʻo i le aofaʻiga masani e manaʻomia mo le malosi o le metabolism i siama ma le tausiga o le ola. O le cholesterol ma le TG o loʻo feaveaia i le tino e faʻaaoga ai toto, o le mea lea o lenei vai ua avea o se vailaʻau mo le auiliiliga. O suʻesuʻega i ona po nei na faʻaalia ai e lua uma i le tele o faʻasalaga e mafai ona teu i luga o puipui o toto toto ma faia ai se lamatiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular. TG ma le cholesterol e eseese a latou galuega: aʻo muamua fafagaina le tino i le malosi, o le cholesterol e aafia i le faia o puipui cell ma hormones.

Norm triglycerides mo le tino

E masani ona ese faʻasolosolo masani mo vaitausaga eseese. I le fanau mai o se tamaititi ma ao laʻititi (tusa ma le 10 tausaga), o faʻamaumauga o le 0.3-, 20 mmol / lita e lava. O le maualuga o le faʻaaliga masani o loʻo faasino i se vaega o tagata mai le 65 tausaga, o numera e faateleina i le 0.6-2.9 mmol / lita. O se mea tāua i le eseesega o le maualuga o le maualuga i le toto o le itupa o le tagata. Mo tamaitai, o le masani e toetoe lava o taimi uma e maualalo nai lo alii. O le tuusaunoaga o fuainumera mo teineiti e 10-15 tausaga. E tatau ona maitauina o le tulafono TG mo vaega uma e suia i le 5 tausaga. Lalo o le laulau mulimuli o tulafono faʻavae:

Tulaga lamatiaTG (mg / dl)TG (mmol / L)
Laititiitiiti ifo i le 150itiiti ifo i le 1.7
Tele150 – 1991,7 – 2,25
Maualuga200 – 4992,26 – 5,65
Toa umisili atu ma le 500sili atu nai lo le 5.65
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga Faʻamataʻi Triglycerides

E masani lava, ina ia maua le maualuga o le TG (faʻapea foi ma le HDL ma le LDL), e auina atu e le fomaʻi se suʻega lautele o le toto. O tagata o loʻo i ai le gaʻo, maʻisuka, tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o le maʻi cardiovascular e masani ona faʻaalia i se suʻesuʻega faapena. Sauniuniga mo auʻiliʻiliga e aofia ai le tausisia o le masani masani mo le masina ma le teena atoatoa o meaai pe a ma le 12 itula aʻo lumanaʻi le taimi o le toto sampling. Faʻatagaina na o vai e leai se paʻu e faʻatagaina. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, faʻamaʻapeʻaʻaina le ava malosi ma le suasusu. E le mafai ona e tagofia fualaau faasaina lea e suia ai le maualuga o le lipids o se itu itu. Aʻo le i faia le taʻaloga, e te le manaʻomia le taʻalo taʻaloga pe faʻaaogaina oe i le gaioiga faaletino.

E faʻapefea ona maualalo le faʻasolosolo?

Ina ia faʻaitiitia TG, o fomaʻi e fautuaina le taʻitaʻia o se olaga ola maloloina, taofi le inu ava malosi ma ulaula tapaa. Togafitiga e aofia ai se taumafataga faapitoa ma le faʻamalosia o taʻaloga. Vitamin C, lea e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o triglycerides, fesoasoani. E mafai e se tagata ona filifili vailaau pe taumafai e togafitia i togafitiga faʻalauiloa a tagata.

Faʻalogo! Ole auala ole togafitiga e tatau ona faʻatulaga pe faʻamaonia e lau fomaʻi!

Fomaʻi

Mo le faʻaitiitia o fualaau o le TG, e 4 ituaiga o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina. Fitirate o meaola ia e masani ona tosina mai ai mataʻitusi ma lipid. O nei vailaʻau e puipuia ai le gaosiga o meaola e felauai ai le TG e ala i le toto, ma faateleina ai foi le tele o le HDL. O Niacin o loʻo i ai se metotia tali tutusa. O le Omega-3 fesoasoani e mafai ona maualalo ai le triglycerides i se taimi puupuu. Faʻatau e avea o se faʻaopoopoga meaola i le ituaiga o kapaila suauʻu. O tulafono e i ai se aafiaga sili atu i luga o le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol i le toto.

Tuua Lau Faamatalaga