Faailoga o le toto maualuga i tamaitai

O faʻamaoniga o le maualuga o le toto i le fafine e mafai ona faʻaalia ai e le gata o le atinaʻe o le maʻisuka. I le gasologa o le olaga, o le tino o le fafine e maua ai le tele o suiga taua. O le vaitaimi o le soifua maloloina ma le fanau mai, faʻamaeʻaina o le maitaga (faʻaogaina pe leai), taimi muamua, moaopa, o nei mea uma, tasi auala poʻo le isi, e aʻafia ai le soifua maloloina o le tino.

E le gata i lea, e tusa ai ma fuainumera, o tamaitai e sili atu ona faigofie i le meaʻai, o se tasi lea o mafuaaga o le hyperglycemia (maualuga maualuga). O se auala le saʻo i le tau faasaga i isi pauna e mafai foi ona solia ai le mautu o le kulukose i le tino. Ona o faʻalavelave faʻafuaseʻi, ua mafai ai e le tino ona tali atu i le gaosiga o lana lava hormone, insulin ma le kulukose e maua mai ai meaʻai. O le mea lea, o le soliga o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka.

Tulaga masani o le suka toto i tamaitai

O faʻataʻitaʻiga masani mo fafine o le tausaga faʻatulagaina e tatau ona fetaui i le faʻavae mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l (millimol i le lita o le tau na faʻaaogaina i Rusia mo le faʻamautuina o fua o le suka). E faʻatatau i le matua, o le maualuga o le maualuga o le suka e faʻaititia. E le o se togafitiga, aua e mafua mai i le faʻaititia o tausaga o le gasegase o le tino i le inisalini.

Projected Glycemia in Women

I le vaitaimi o le soifuaga, o le suka i le toto e mafai ona faateleina ona o le maualuga o le maualuga o hormones steroid lea e taofiofia ai le gaosiga o le inisalini i le telefoni. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le faateleina o le kulukose atonu e le tumau le faʻamalosia o le inisalini, lea e tupu ona o le mamafa tele o le mamafa i le gaioiga i le faagasologa o le tuʻuina atu o le fomaʻi i meaʻai. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le suka, o se fafine maʻitaga ua faatonuina se suʻesuʻega faaopoopo e fuafua ai le maʻisuka o le maʻisuka (GDM).

O le faateleina o faailoilo i le taimi o le misaopaʻu e fesoʻotaʻi foʻi ma se suiga i le faʻapipiʻi ma le faʻasili o hormones. I le matua o le 50 tausaga, o le gasegase o le fafine e mafai ona maua ai le gasegase o le hormones ma le estrogen, faʻapea foʻi ma hormones thyroid, faʻaititia. O le hormone estradiol ua suia i le estrone, faʻapipiʻiina i gaʻo gaʻo. E leai se mea e tupu ai le gaʻo. I le eseesega, ua faateleina le tuufaatasia o le inisalini.

Faatasi ai ma se tulaga le atoatoa o le hormonal, o le a faigata tele mo le tino ona pulea le faagasologa o metabolic. O se fafine e malosi lona mauaina o le mamafa, lea e avea o se faʻavae mo le atinaʻeina o le maʻisuka i le ituaiga lona lua. I le tele o tulaga, o le maʻisuka i le taimi o le misa ua afua mai i le oona. Ina ia iloa mai le maʻisuka, o le suʻesuʻeina ole suʻesuʻega ole fale suʻesuʻe, e aofia ai le tele ole suʻega.

Faʻaaliga faʻapitoa

Pe a faʻapipiʻi se vailaʻau o le toto mo le tele o le suka, o loʻo faʻamaminuina le toto vevela poʻo le toto toto, lea e tuʻuina atu e le tagata maʻi i se manava gaogao. Ole tulaga autu lenei mo le maua o faʻamaumauga, aua a faʻapenaina soʻo se meaʻai, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina.

O suʻega faʻaopopo e aofia ai suʻesuʻega o le faapalepale o le glucose (GTT), toto e fuafua ai le maualuga o le HbA1C (hemoglobin glycated). O le suega o le faapaleni o le glucose e faʻamoemoe i le fuafuaina o le maualuga o lona faʻamalamalamaina e le tino. Afai o le a faʻasolosolo mai tulaga faʻasalalau mai le masani, o le fafine ua maua i se setete predabetic. O suʻega e aofia ai le faʻapipiʻiina o le toto faʻalua:

  • i luga o se manava gaogao:
  • lua itula pe a uma le faamalositino.

O le uta o se vaifofo o le glucose i le fua faatatau o le 75 g o le mea i le 200 ml o le vai. O faʻatusatusaga e faʻatusatusa i se laulau o faʻataʻitaʻiga masani. Glycated (glycosylated) hemoglobin o se "protein suamalie" lea e faia i le fegalegaleaiga o le hemoglobin ma le kulukose. O le iloiloga a le HbA1C e maua ai le toto o le toto mai le taimi talu ai, ma faʻatusatusa le vaitau taimi o le 120 aso talu ai.

E oʻo i le 45 tausaga45+65+
Norm7,0>7,5>8,0

O le siʻitaga laʻititi o le tau o fuainumera o le masani. O le laina ole laina, pe a maualuga maualuga ia suka, ae "aua nei oʻo atu" i le maʻisuka, e faailoa ai le atinaʻeina o vailaʻau. E le o faʻamatalaina o se faʻamaʻi ese, ae o loʻo i ai se faʻamataʻu moni o le faʻaleagaina i le ituaiga 2 o le maʻisuka e le o insulin. O le taimi e iloa ai le setete o prediabetes e mafai ona fesuiaʻi e aunoa ma togafitiga faafomaʻi.

Le taofi o le atinaʻe o togafitiga o le endocrin (maʻi o le maʻisuka) i le ituaiga lona lua, suiga i le tausami o meaʻai ma le fesoasoani i le olaga. O le tele o taimi o le suʻega masani o le suka e fuafuaina e ala i le faʻataʻitaʻiga o le togafitiga faafomaʻi - faʻatasi i le tolu tausaga. I le vaitaimi o le soifuaga, o le tina faʻamoemoe e pasia se auiliiliga i taimi taʻitasi suʻesuʻega.

Obese ma maleopausal women (50+) ua fautuaina e pulea le suka i tausaga taʻitasi. O le Hyperglycemia e seasea ona aliali mai o ia lava ma le manino. O maʻi o se fafine e mafua ona o le vaivai, maʻitaga, moa, ma isi mea, ao le mea moni ua muaʻi maʻi poʻo le maʻisuka moni ua amataina, o loʻo faʻagasolo i se fomu latene.

Faailoga e mataʻituina ai

Faailoga e mafai ona masalomia o maualuga maualuga o le suka o le toto e mafai ona tupu ma eseesega. O le mea taua, o le tele o le polydipsia poʻo se lagona tumau o le fiainu. Glucose molekone e tosoina ai le susu ia i latou lava, o le mea la pe a tele le soona inu, o le galala (faʻaleagaina) e tupu. I se taumafaiga e faia mo le le atoatoa o le tino, e manaʻomia pea e le tino le toe faʻaleleia mai fafo.

O se tasi o faʻamaoniga tutusa, lea e le o faʻauluina e le tele o fafine, o le vave vave vaivai faaletino. Faʻaitiitia le mafai gaioiga ma le leo, vaivaiga lautele e mafua ona o le faʻamalosia o le inisalini. O sooga ma sela e aveesea ai lo latou gafatia e gauai atoatoa ma faʻaaogaina le inisalini, ma o le taunuuga lea latou te nonofo ai e aunoa ma le kulukose - o le punavai autu o meaai paleni ma le malosi. E aofia ai foi i le malulu lea e tupu pe'ā uma ona 'ai.

O meaai taumafa ua talepeina i totonu o meaʻai meaʻai, ao le kulukose e mafua ai ona maua i totonu o le toto, ma e le o faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi. E le lava le malosi o le fafine mo gaioiga faaletino ma faalemafaufau. O le leai o se meaʻai i le mafaufau e aʻafia ai le solia o le tulaga o le neuropsychological, ma le aliali i le po. O le mea lea, o le le atoatoa (maʻi le moe) e tupu i le aso e te manaʻo ai e moe, ae i le po e le mafai ona e moe. O lenei mea e mafua ai se lagona o le le lava o le vaivai.

O isi faailoga o le hyperglycemia e aofia ai:

  • Pollakiuria (faʻaauau pea). Faʻatasi ai ma le tele o le kulukose ma le solia o lona faʻaleleia tatau, o le faʻagasolo o le suia o le suavai e le masini eletise ua faʻagesegese, o le mea lea, o le maualuga o le vevela faʻatele ua faateleina. O le fia inu i le fia inu e mafua ai le televave o le gaogao o le vevela.
  • Maʻa masani ona mafua ona o le toto maualuga (BP). Ona o le fegalegaleaiga o se aofaiga tele o suka ma le vai, o le tuufaatasiga o le toto ua suia ma o lona taamilosaga masani e faalavelaveina. Le faagasologa o le faʻaumatia o nai pito sili ona itiiti. Ona o le malosi o le gaioiga o fatugaʻo, e le mafai e le tino ona taulimaina le avega, lea e mafua ai le tali atu o le toto.
  • Polyphagy (faʻalautele meaʻai). O se lagona o le nofo malie, gaoioiga o le neuroendocrine o le faiʻai ma le homeostasis o le tino e faatonutonu ai se vaega laitiiti o le faiʻai o le hypothalamus. O le puleaina e faia i le tele ma le maualuga o le inisalini na gaosia e le pancreas. Ona o le le lava o le gaosiga o le hormone poʻo le le mafai ona faʻaogaina o sela e iloa lelei ai ma iloa ai, o le hypothalamus ua galo lona malosi e pulea ai le manaʻo.
  • Hyperkeratosis (faʻaitiitia le puipuia ma le toe faʻafouina o uiga o le paʻu, ma le faʻamaʻalo o le vaega o le paʻu o le paʻu i luga o vae). O le maualuga o le suka ma le sili atu o tino o le ketona (oloa oona o le kulutose o le glucose) e mafua ai ona leai se mea e vaivai ai le epidermal, o le paʻu e mole mago. Talu ai ona o le solia o le vevela o le tino, o le paʻu ua le toe maua ona uiga faʻafouina. E oʻo lava i ni manuaga laiti (magiati, abrasions) ua maʻe mo se taimi uumi ma e faigofie ona aʻafia i meaola faʻapitoa. O le iʻuga, o se faʻaopoopoga o le faʻaleleia o loʻo atiaeina e faigata ona togafitia.
  • Hyperhidrosis (soona vevela). O le maualuga maualuga o le toto sugar e afaina ai le faagaoioia o le fatugalemu o le tino (ogatotonu tutotonu o le tino) ma le autonomy system. Faʻasalaga faʻatonutonu o le vevela vevela ma le afu. O lenei faailoga e faapitoa lava le faalauiloaina i tamaitai i le taimi o le menopause.
  • Paʻu malulu ma vailaau viral. O faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai ile faʻaitiitia o le puipuiga. O le galuega le lelei o le puipuiga a le tino e fesootaʻi ma le le lava o le vaitamini C. O se taunuuga o lona fausaga vailaʻau, o le acid ascorbic e tutusa ma le kulukose, o le mea lea, faatasi ai ma le hyperglycemia, e suia le tasi mea e se isi ma o sela o le tino puipuia e amata ai le faaaogaina o le kulukose nai lo le vitamini C.
  • Iniseti faʻamaʻi (candidiasis, dysbiosis vaginal). I le itu i tua o le hyperglycemia ma le maualalo o le puipuiga, ua faaleagaina le homeostasis o le microflora vavalalata, ua suia le pH o le mucosa i le itu alkaline.
  • NOMC (faʻafitauli o le ovarian-menstrual cycle). O le faaletonu o le faʻaleagaina o le tino e fesoʻotai ma se tulaga le atoatoa i le tulaga faʻafefe o se fafine.

O faaaliga mai fafo o maualuga maualuga o le suka o suiga ia i le fausaga o fao ma lauulu, foliga vaaia o le matutua i luga o foliga. O le gasegase o le metabolism e faalavelave i le masani ai o le faaaogaina o micro ma macro elemene ma vitamini, lea e mafua ai le le mautonu o fagu pepa ma lauulu. Afai e te lafoaia faailoga muamua o le maualuga maualuga, o le a atili ai ona iai faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻaogaina o le manava o le tino:

  • mafaufauga faalemafaufau-lagona le mautonu ma le le mautonu,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • mafaufauga faaletonu
  • faʻalavelave
  • ataxia (faaletonu le faʻamaopoopoina),
  • asthenia (vaivai vaivai neuropsychological).

O faʻamatalaga faʻapitoa o le alualu i luma o le soifua maloloina e aofia ai:

  • faaitiitia le lagona lagona lelei
  • le faʻasaina o le muscle contractions o pito i lalo (manava),
  • paresthesia (numera o vae),
  • faʻalauteleina le fatu (tachycardia),
  • tiga faʻatasi e le fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le skeletal system (arthralgia),
  • vavavevave i luga o vae (telangiectasia) ma pruritus,
  • faʻaititia le libido (taʻavale).

I le lumanaʻi, o le hyperglycemia e aʻafia mo le fausiaina o le fafine. O le faaletonu o Hormonal e aʻafia ai le gafatia masani e maua ai se tamaititi. Aʻo agai i luma le maʻisuka, e tele faʻalavelave faʻapupula, faʻavasegaina i luga o le gasegase, faʻalauiloa, ma tuai. O le le mautonu o le glycemia i le taimi muamua o le faamai e mafua ai le lamatiaga o se tulaga ogaoga e taua o se maʻi o le maʻisuka.

Faʻafitauli faʻapitoa o le hypoglycemic

O le maualuga o le suka o le suka e 2.8 mmol / L i luga o se manava gaogao. I nei faailoilo, o le tagata maʻi o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  • tetete, pe a ma le gatete (faʻavavevave le faʻasaʻoina o fiva maso),
  • amioga lē talafeagai (popole, faʻavevesi, fussiness, fesuiaiga o gaioiga i fualaau oona),
  • ataxia
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • afaina o le leo leo (tautala solo),
  • hyperhidrosis
  • pallor ma cyanosis (cyanosis) o le paʻu,
  • faateleina i le toto maualuga ma le fatu (fatu fatu),
  • leai se malamalama (puupuu pe faaumiumi taimi).

Faʻalavelave faʻaleagaina

E tolu ituaiga autu (hyperosmolar, lactic acidotic, ketoacidotic). Faailoga o se faʻafitauli o le hyperosmolar: faʻamalaina o le tino e le o le tala o le polydipsia ma le pollacuria, paʻu o le paʻu, diva, vaivai o le malosi (vaivaiga faaletino). O le lactic acidotic crisis o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei: vave vevela (manava), ogaoga o le epigastric, faʻafefe esega o le manava (vomiting), manava ma le manava loloto (manava o Kussmaul), faʻaitiitia le mamafa o le toto, le mautonu.

O le ketoacidotic form of the crisis e faʻaalia mai i faʻamaoniga: polydipsia ma pollakiuria, asthenia, faʻaitiitia le tino ma le malosi faaletino (vaivaiga), faʻalavelave faʻalavelave ma le moe (moe), manogi o le ammonia mai le ooto, vavalo ma le vomia, manava Kussmaul.

O le maʻi suka o se maʻi e le mafai ona faʻaleleia. Ole laʻasaga muamua o le maʻi e mafai ona faʻamalosi, e tatau ona e faʻaeteete i lou soifua maloloina, faʻalogo i nai suiga i le soifua manuia. O le siakiina faifaipea o faailoga o le suka o se avanoa e iloa ai le atinaʻeina o le faamaʻi i se taimi talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga