Maʻisuka Mea Taumafa: Glycemic Food Index

Ina ia paleni mea taumafa, e tatau ona fuafua mea e gaʻo ai meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le fuainumera o fasi falaoa o loʻo i totonu o le oloa. Filifilia o meaai sao e maua ai le taui tatau mo le maʻisuka.

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoga lea o le faʻaaogaina o meaai i luga o le kulukose toto.

E faʻapefea ona faʻatatau le faʻasologa o igoa?

Ina ia mafai ona e filifilia se mea e sili ona lelei i le maualalo o le gaosiolosi, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist. Fai mai tagata popoto e le gata o le tele o meaʻai, ae o latou uiga lelei e aʻafia ai le maualuga o le suka.

E vaevaeina faʻamalosi faʻamalosi ile tino ma faigofie. O le lelei o mea inu gaʻo e taua tele le mafaufau mo le mate. O vailaʻau faʻamalosi vave o loʻo gauaʻi, o le sili atu lea o latou aafiaga i le kulukose o le toto.

O le maʻi suka e manaʻomia le taui tatau e ala i le tausisia o le maualuga o le kulukose i le toto. O se tasi o auala autu e totogi ai le maʻisuka o se taumafataga maualalo-carb, o lona uiga o le faʻaaogaina o meaai ma le maualalo o fuainumera.

Ina ia mafai ona fuaina le faasino igoa, o se aganuʻu le faʻaaogaina o le faasinoupu o se mea e tao ai falaoa, o se fasi suka poo le falaoamata lelei. O latou faasinomaga o le maualuga. E 100 iunite. O faʻamatalaga Glycemic o isi mea uma e maua ai gaʻo e tutusa ma lenei fuainumera. O le faitau faʻatasi o iunite falaoa o le a mafai ai e oe ona tausisia lelei meaai paleni, o lona uiga o le taui mausali mo le maʻisuka.

Mo le maʻisuka, e tatau ona filifilia meaai e maualalo le faasinomaga igoa. E sili atu le sogasolo nai lo isi tagata e totoina le kulukose toto.

E tatau ona maitauina e mafai ona fesuisuiaʻi le faasino igoa i luga o le vevela o togafitiga o oloa, fuainumera patino o iai i totonu, le faatulagaga o meaʻai (atoatoa pe i totonu o se ituaiga gaosia lelei), o le vevela o le oloa (o le faasinomaga glycemic in foods frozen is lower).

O le fea itu taua o meaai e sili ona lelei?

O oloa o loʻo i ai se fuainumera faʻamamafa i lalo o le 55 iunite e sili ona lelei mo le faʻaaogaina. O oloa ma se fuainumera faasinomaga, o lona uiga, mai le 55 i le 70, ua faamaonia foi mo le faʻaaogaina, ae i le faʻafetaui ma le faʻaeteete. O le taumafaina o meaai ma se fuainumera e sili atu nai lo le 70 e tatau ona faaititia i se tulaga maualalo pe soloia atoa. O le meaai e tatau ona faʻamaonia i luga o nei faavae.

Tuua Lau Faamatalaga