Leiloloa o le vaʻai i le maʻisuka: togafitiga faʻapitoa

O maʻi suka e tatau ona sili atu ona mataala i lo latou soifua maloloina ma siakiina e le aunoa a latou maualuga o le suka toto, talu ai o soo se gaoioiga sese e mafai ona afua ai le atinaʻeina o ni faafitauli ogaoga, e aofia ai le retinopathy. O lenei tulaga e faʻaalia i le leai o se faʻaaliga, faʻafefeteina o le ata vaaia poʻo le faʻaalia o se veli i luma o mata.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Ae peitai, faatasi ai ma le fesili pe o le a le mea e fai pe afai e afaina le maʻisuka, o le tele o le maʻisuka e le o faanatinati e faafesootai se fomaʻi ma taumafai e foia o latou lava faafitauli. Ae o le faia o lena mea e le mafai, talu ai o faafiafiaga a le amateur i lenei mataupu e mafai ona oo atu ai i se vaaiga sili atu ona faaletonu.

Faʻaiʻuga o le gau o le vaʻai

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi lea e toetoe lava o taimi uma i luga o le maualuga o le maualuga o le toto. O lenei mea leaga e afaina ai le vascular system - o puipui o toto toto ma capillaries e avea ma mea vevela, o le a le toe aoga ma e masani ona faaleagaina. Faʻasaga i lenei talaaga, faʻalavelave le toto, ona o meaʻai e ulu atu ai i siama ma tisipesa o le tino.

Faatasi ai ma isi mafuaʻaga e ono i ai se faʻaititia o le faʻaaliga i le maʻisuka, o maʻi nei e mafai ona iloga:

O nei siama maʻi e masani lava ona maua i le maʻisuka, ma o latou foi o se taunuuga o le le atoatoa o le taʻavale. Ae e tatau ona maitauina o le itiiti ifo o le paʻu o le vaʻai e mafai ona matauina i le maʻi i taimi taʻitasi ma i le taimi tonu lava e tupu tele ai le suka o le toto. I lenei tulaga, ina ia mafai ai ona faʻamautuina o latou tulaga, e tatau ona faia ni gaioiga e faʻaitiitia ai le kulūkose i totonu o le toto.

Uluai faailoga ma faailoga

O le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o totoga o le tino i le maʻisuka, ua tupu lemu, o le mea lea, i le amataga o le atinaʻega o nei faiga, o le tagata maʻi lava ia e le o maitauina suiga taua i lana ata vaaia. Mo le tele o tausaga, e mafai ona lelei le vaʻai, tiga ma isi faʻailoga o soʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai foi ona leʻo atoa.

Ma pe a oʻo ina oʻo atu le faʻaleagaina o gaioiga i se vaega patino o la latou atinaʻe, e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i faʻamaoniga nei:

  • veli i luma o mata
  • pogisa po o "goosebumps" i luma o mata,
  • faitauga faigata e le i matauina muamua.

O faʻamatalaga muamua ia e iloa ai ua amata ona faʻagasolo lelei le togafitiga ma o le taimi lea e taulimaina ai. Ae masani lava, o le tele o le maʻisuka latou te le taua le taua i nei suiga i le ata vaaia ma aua neʻi faia ni fua.

Ae peitai, e atili ai ona leaga ma leaga. Vaʻaia le faasolosolo malie o le vaʻaia, mai luga o le maso mata, ulu o le ulu, o loʻo i ai le tiga i mata ma se lagona o le matutu. Ma i le taimi tonu lenei, e masani lava ona o atu tagata gasegase i le fomaʻi ma faia se suʻega, lea e mafai ai ona iloa le atinaʻe o le retinopathy.

O togafitiga faʻataʻitaʻiina e faʻamaonia ai le faʻaleagaina o gaioiga i mata atonu e aofia ai:

  • siakiina o mea faitino ma faailoagofie ona tuaoi,
  • suʻesuʻega faʻapitoa mo le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻapitoa,
  • fuaina o le mamafa o le toto,
  • Fundus ultrasound.

E tatau ona maitauina o le tele o faʻafitauli o faʻaaliga e tutupu i totonu o tagata na gasegase i le maʻisuka mo le tele o tausaga (20 tausaga pe sili atu).Ae o togafitiga faafomaʻi, e masani lava ona i ai mataupu pe afai o le suʻesuʻega o le maʻisuka ua leva ona oʻo mai i le talaaga o le le lelei o le faʻaaliga.

Maʻisuka Retinopathy

O le toe vaʻai o le mata o se faʻalavelave atoa o sela faapitoa e faia ai se galuega sili ona taua. O i latou e liliu le malamalama e pasi atu i le tioata i totonu o se ata. O le isi, o le nerve opani e fesoʻotaʻi atu i le galuega, lea e faʻafeiloaʻi ai ata vaaia i le faiʻai.

Pe a faʻalavelaveina le toto totoʻa o le tino, ona amata ai lea ona maua ni meaʻai laiti, e mafua ai ona mataituina se faʻaitiitia maliega o galuega a le retina ma le nerve opic, o se taunuuga o le toe amataina o le retinopathy o le maʻisuka.

I lenei tulaga, o le faaitiitia o le tino vaaia e tupu mai ona o le faateleina o le mamafa o le toto, faaleagaina o capillaries ma gataga. O lenei tulaga i vailaau e taua o le microangiopathy, lea e tupu foi i maʻi fatugao. I le tulaga pe a aafia le faʻamaʻi i vaʻa tetele, ona tatou talanoa lea e uiga i le macroangiopathy, lea e aofia ai foi tulaga faʻaleagaina e pei o le infarction myocardial and stroke.

Ma o le tele o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai pea le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le atinaʻeina o microangiopathy, o le mea lea e tasi le vaifofo i togafitiga o lenei maʻi, o le faʻasaʻoina lea o le maualuga o le suka. Afai e le faia lenei mea, o le a naʻo le alualu i luma o le retinopathy.

I le tautalagia o foliga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona maitau:

  • faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le retinopathy e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina tele o neura optics ma le le atoatoa o le vaʻai,
  • o le umi le umi o le maʻisuka, o le maualuga o le lamatiaga o faʻafitauli o le vaʻai,
  • afai e te le gauai atu i le atinaʻeina o le retinopathy i se taimi talafeagai ma aua nei faia ni togafitiga faafomaʻi, ona toetoe lava a le mafai ona aloese mai le leai o se vaaiga,
  • o le tele o taimi, o le retinopathy e tupu i tagata matutua, i tamaiti laiti ma tagata e 20-45 tausaga le matua e seasea ona tupu.

O le tele o tagata gasegase e masani ona fesiligia i latou lava: pe faapefea ona puipuia o latou mata i le maʻisuka? Ma o le faia o lenei mea e faigofie lava. E lava le asiasi soo atu i se tagata fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga uma, faʻapea foʻi ma le faia o gaoioiga e mataʻituina ai le maualuga o le suka.

O suʻesuʻega faʻasolosolo ua faʻateleina ona faʻamaonia pe afai o se tagata gasegase e taʻitaʻia se olaga saʻo, leai ni amio leaga, e masani ona inu vailaau ma asiasi i se tagata fomai maʻi, ona mafai ai lea ona faaitiitia le maʻi suka i le 70%.

Suʻega faʻasolosolo

O lenei tulaga ua mafua ona o le le lava o le okesene i totonu o vaa e maua mai ai totoga o le toto, o se taunuuga o nei vaa fou ua amata ona fausia i luga o le pito i luga o le tupe e mafua ai ona faaleagaina.

O se taunuuga o mea uma o loʻo i luga, o loʻo amata ona amataina se faʻataʻaloga, lea e faʻaalia i le faʻapogisaina o le tioata, pe a oʻo i se tulaga masani e iai sona foliga manino. Pe a faʻapouliuligia ia tioata, o le mafai ona taulaʻi le ata ma iloa le eseesega o mea faitino e faʻaititia, o se taunuuga o le mea na toetoe lava a leiloloa uma ai lana vaai.

E tatau ona maitauina e faapea i le maʻisuka, e sili atu le tele o taimi e iloa ai faʻataʻitaʻiga nai lo tagata soifua maloloina, ma e faʻaalia ai lava ia ma faʻamaoniga e pei o ata felelei ma vaaiga leai. Le togafitiga faafomaʻi o togafitiga e le o faʻatinoina, talu ai ona e le maua ai ni faaiʻuga. Mo le toe faʻaleleia o le faʻaaliga, e manaʻomia le taotoga, o le taimi lea e suia ai tioata leaga i se mea na totoina. Ae tusa lava pe a uma lenei mea, o le tagata maʻi e tatau ona ofuina i taimi uma ia tioata pe faʻafesoʻotaʻi tioata.

E masani lava ona i ai se ala faigata o le retinopathy i le maʻisuka, o le siakiina o le afaina o le tino.O le potu pito i luma o le mata ua tumu i le toto, lea e aofia ai le faateleina o le avega i luga o le tino o le tino ma le toso malosi o le vaaiga i ni nai aso. Afai e ogaoga le afaina o le gasegase ma o le potu atoa o le mata ua faatumulia i le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi, aua o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le leiloa atoatoa o le vaʻai.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le retinopathy i le maʻisuka, o togafitiga uma lava e amata i le fetuunaiga o meaʻai ma le faateleina o le gataifale. Mo le mafuaʻaga lenei, e mafai ona faʻataʻitaʻiina sauniuniga faapitoa e tatau ona matua faʻamautinoa e tusa ai ma le polokalame na faatonuina e le fomaʻi.

E le gata i lea, e manaʻomia e tagata gasegase le mataʻituina o latou suka i le toto, ave fua o le suka, ma faʻaaogaina inisua. Ae tatau ona maitauina o nei mea uma e aoga i na o le amataga o le retinopathy. Afai o le tagata maʻi ua iai se faʻafitauli faʻapitoa mataga, o le a le faʻaaogaina metotia faasao, talu ai latou te le tuʻuina mai soʻo se iuga.

I lenei tulaga, o le faʻamaʻiina o le laser o le retina, lea o loʻo faʻatinoina e faʻaaogaina ai mea faʻalelalolagi, e maua ai se taunuʻuga manuia. O lenei faiga e matua leai lava se aoga mo le maʻi ma e le sili atu i le 5 minute. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻamalolo ma le faʻaleagaina o lapisi, o le manaʻomia mo le faʻamalosia o le laser e mafai ona tupu soo.

I le tulaga na maua ai le maʻi i le glaucoma o le maʻisuka, ona faia lea o togafitiga e pei ona taʻua i lalo:

  • vailaʻau - faʻapitoa vailaʻau faʻamalositino ma mata o mata e faʻaaoga e fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa o mata ma faʻalautele le masini vascular,
  • taotoga - i lenei tulaga, togafitiga laser poo vitrectomy e masani ona faʻaaogaina.

O le Vitrectomy o se ituaiga o togafitiga faʻapitoa lea e faia i le taimi o le vevela i totonu o le tioata vitio, vavaeeseina o le retina poʻo pe a faʻaleagaina le suʻega ata. E le gata i lea, o le vitctomy e masani ona faʻaaogaina i tulaga e le mafai ai ona toe faʻafoʻisia le gaioiga o totoga o le faʻaaliga e faʻaaoga ai isi metotia o togafitiga. O lenei faʻataʻitaʻiga e naʻo le faʻaaogaina o le faʻamaʻi lautele.

E tatau ona malamalama e faʻapea afai o le maʻi o le maʻisuka e faʻaalia i le leaga o le tino, ona e le manaʻomia lea ona toso se taimi. Naʻo ia lava, o lenei tulaga o le a le pasi, i le lumanaʻi, o le a na o le faʻalauteleina o le faʻaaliga. O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai ma suʻesuʻeina le tupe. Pau le filifiliga tonu i lenei tulaga o le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi, tausia se soifua maloloina lelei ma le mataʻituina faifaipea o le atinaʻe o le maʻisuka.

Maʻesea maʻi

O le maʻisuka o se faʻafitauli faʻapitoa o se vaitaimi uumi, lea e matautia ma faʻalavelave ogaoga. O maʻi o le maʻisuka o maʻi ua mafua ai le faʻamaʻi. O suiga e tutupu i le mata e afaina i le nofoaga o le faafitauli, faapea foi ma le mamafa o le faagasologa. I le avea ai o se tulafono, o suiga faʻale-maʻi e sili atu pe itiiti foi le faʻafesoʻotaʻi i ona vaega uma.

Faʻaiʻuga o le faʻafitauli o le tino i le maʻisuka

O le maualuga o le suka i totonu o le tino e mafua ai le faasolosolo malie o le veins, arteries ma capillaries, lea e afaina ai le aoga o mata.

O le vaivai o vaʻa tuai ua paʻu'ū, ma o mea fou e fesuiaʻi ai e leaga. I le maʻisuka, o le maualuga o le vai i totonu o le tino e faʻalauteleina, lea e aʻafia ai aʻafiaga, e faʻapogisa. E i ai taimi e faigata ai le maʻisuka, ma e le pau le faʻaaliga.

O lenei tulaga e faʻaauau pea seia oʻo i le taimi o le toto toto, lea e nafa ma le mafai ona vaai i ai le mata, ua matua laei lava. O le faʻamaʻi e ono afaina ai le vaʻai ma e aliali mai i le amataga o le maʻisuka.

O le leiloa o se vaaiga i le maʻisuka e mafua mai mo ni mafuaaga:

  • o le tioata e le mautonu
  • faateleina le mamafa o le toto,
  • vaʻaia ai vaʻa mata.

Faamai o le mata ma le maʻisuka ma a latou togafitiga

O maʻi e maua i le maʻisuka e masani lava ona liliu atu i se fomaʻi maʻi ona o faafitauli i la latou vaai. Ina ia matauina soʻo se faʻafitauli i le taimi, e tatau ona e faia i taimi uma suʻega i le fomaʻi o le tagata. O le taua o le glycemia, lea o loo i ai se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua avea o se tulaga lamatia mo le atiina ae o faamai o le gasegase. O le maʻi suka o se tasi o mafuaʻaga autū o le tauaso i tagata mamai e 20-74 tausaga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O tagata uma e maua i le toto maualuga e tatau ona iloa pe a oʻo mai faailoga muaʻi o le vaaia o le vaaia o le tino, e aofia ai le faʻaitiitia o le vaaia o foliga vaaia, foliga vaaia o le matafefe, e tatau ona vaai i se fomaʻi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O suiga i mata o loʻo maua i le maʻisuka e fesootaʻi ma le edema o le tioata, lea e tupu i se talaaga o le maualuga o le glycemia. Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi o gasegase, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona taumafai e faʻavasega le maualuga ole kulukose (90-130 mg / dl (5-7.2 mmol / l) aʻo le i ai taumafa, e le silia le 180 mg / dl (10 mmol / l) pe a uma meaai pe a uma le 1-2 itula). Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e pulea lelei le glycemia. Faatasi ai ma le togafitiga o le maʻisuka, o le setete o le ata vaaia e mafai ona toe faaleleia atoatoa, ae o le a itiiti ifo nai lo le tolu masina.

Vaaiga matala i tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona avea o se faailoga o se maʻi mata matala, ma o le retinopathy, cataract ma le glaucoma e sili ona maualuga.

O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e fesoʻotai ma se faʻaitiitia i le manino o se mata taua o le mata - le tioata. E masani lava, e matua manino lava i ave malamalama ma e nafa ma le felafolafoaʻiina o le malamalama ma taulai i le vaalele o le retina. O le mea moni, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona atiaʻe i le toetoe lava o tagata uma, ae o tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le soliga o le manino o le tioata e matauina i se tausaga muamua. O le maʻi lava ia e alualu i luma vave.

I le maʻisuka, e faigata i tagata gasegase ona taulai atu o latou mata i luga o le ata, i le faaopoopoga, o le ata lava ia e le manino. O faʻapogai iloga o faʻasalalauga o se vaaiga le mafaamatalaina ma faʻapouliuli mata.

O togafitiga togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai faʻataʻitaʻiga, lea e aveesea ai e le fomai lana lava fetuunaiga suia ma suia i se tioata e le faʻaogaina, lea e le oi ai uiga uma o se tioata masani. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata e masani lava ona manaʻomia e faʻasaʻo le vaʻai pe'ā uma le taotoga.

Afai e muta le felafolafoai masani o le vai i le masani, ona tupu ai lea o lona faaputuputu i soo se potu o le mata. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, o lona uiga, glaucoma e maua i le maʻisuka. Faʻateleina le mamafa o le tino, faʻaleagaina ai le tino o le tino ma toto toto.

O le tele lava o taimi, e le o iai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga seia oʻo ina oʻo atu le glaucoma i se tulaga ogaoga. I lenei tulaga, o le leai o se vaaiga o le a vave ona taua. O le taua tele o le taimi muamua i le amataga o le faamai o faailoga ia o le glaucoma, latou te aofia ai le tiga i mata, ulu tiga, faateleina le lapataiga, le mautonu le vaai mamao, leai se malamalamaaga, o ni glaucomatous halos e tutupu i luga o punaoa malamalama.

Mo le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaogaina faʻalaʻau faʻapitoa, o nisi taimi e faʻaalia ai le laser ma fesoasoani fesoasoani faʻapitoa. Ina ia feagai ma faafitauli matuia e uiga i le talaaga o le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega suʻega ma se tagata fomaʻi.

O le retina e aofia ai elemene feaveaʻi faʻapitoa e tuʻuina atu faʻamaumauga faʻamalama mai le siosiomaga mai fafo i le ogatotonu o le tino. O se taunuuga o lenei mea, o pulupese o faʻamatalaga vaaia e maua mai i filo o le nerve filifilia i totonu o le cerebral cortex.

Faʻatasi ai ma le retinopathy o le maʻisuka, e afaina ai vaa o loʻo i totonu o le retina. O lenei faʻamaʻi o le masani masani lea o le maualuga o le glycemia. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai ni vaʻa laiti i le togafitiga faʻaleaga, o lona uiga, o le microangiopathy e atiaʻe. O le masini lava e tasi e aafia ai le tino o le tino ma gaʻo i tagata mamai. Afai e afaina le tele o vaa, o lona uiga, o le macroangiopathy e atiina ae, ona faasaga i tua o le maʻisuka, o gasegase ua i ai le fatu fatu poʻo le afaina.

E tele suʻesuʻega na faʻataʻitaʻiina ai se fesoʻotaʻiga i le va o le microangiopathy ma le maualuga o le glycemia. Afai e te faʻaititia le maualuga o le kulūkose i le plasma toto, ona faʻaleleia atili lea o le faʻasologa mo le vaʻai.

I le taimi nei, o le retinopathy o le maʻisuka e masani ona mafua ai le tauaso o le gasegase o le gasegase (e tusa ai ma fuainumera o atunuu atiaʻe). I le taimi lava lea, o le lamatiaga o le atinaʻe o le retinopathy i le maʻisuka e faalagolago i le umi o le maʻi maualalo, o lona uiga, i le umi o le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le leiloa o le vaaiga ona o le retinopathy e sili atu le maualuga.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le retinopathy e seasea ona tupu i le lima tausaga muamua o le faamai (pe seia oʻo i le taimi o le matua). Aʻo agai i luma le maʻisuka, o le aʻafiaga o faʻataʻi faʻataʻoto le faʻaleagaina ua faʻapupula.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le retinopathy, e tatau ona e pulea lelei le glycemia. I se suesuega tele lea na auai ai tagata mamaʻi i le maʻisuka, na faaalia ai o le malosi o le puleaina o le insulin pump (tele injections insulin) na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy e le 50-75%. E tutusa foi le moni mo le nephropathy ma le polyneuropathy.

I le maʻisuka ituaiga 2, o faafitauli o le vaʻai e masani ona taatele. E masani lava, o soʻo se suiga i le faaputugatupe e mafai ona iloa i le taimi ole suʻesuʻega. I lenei tulaga, e taua foi le pulea o le glycemia, aua o le a faaitiitia ai le alualu i luma o maʻi. Ina ia aloese mai isi faʻafitauli o le fofo, e tatau foi ona mataitu le toto ma le cholesterol.

I maʻi o le maʻisuka, o ituaiga nei o le faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona aofia ai:

  • Maculopathy e matautia aua e afaina ai se vaega tutotonu taua o le retina, ua taʻua o le fuainumera. Ona o le mea moni o lenei sone e nafa ma se vaʻaia manino ma saʻo, o le a mafai ona faʻaititia.
  • O le retinopathy pito i tua e tupu pe a faaleagaina le toto toto. O le galuega o le vaaiga mamao e le mafatia. I lenei laasaga, e taua tele le pulea o le glycemia, aua o le a fesoasoani lea e puipuia ai le alualu i luma o le faamai ma faʻaitiitia ai le gaioiga vaaia.
  • O le retinopathy faʻasolosolo e fesoʻotai ma le faʻaopoopoga o vaʻa fou faʻapitoa i luga o puipui o le mata. O lenei gaioiga e fesoʻotai ma le suʻesuʻeina ma le leai o se okesene i lenei vaega. O faʻalavelave faʻaleagaina e masani lava ona manifinifi, e faigofie ona faʻaoga ma toe faʻaleleia.

Faʻaleagaina o mata i le maʻisuka e taʻua o le angioretinopathy. O le auai poʻo le toesea o le angioretinopathy, faapea foi ma lona laasaga, e mafai ona fuafuaina e se tagata poto faapitoa i le taimi o suʻesuʻega o le tupe. I le taimi lava e tasi, na ia matauina le i ai pe le i ai foi o otaota, o vaa faatoa fausia o le retina ma isi suiga. Ina ia puipuia pe taofiofia suiga i le faaputugatupe, e taua muamua lava le aumaia o le suka toto i le masani.

O vailaʻau ma togafitiga o togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai le faʻasaina o le retinopathy. O tagata uma lava e gasegase i le maʻisuka e tatau ona suʻe faalua i le tausaga e se fomaʻi mata i se auala fuafuaina. Mo soʻo se faaletonu vaaia, e tatau ona faia vave loa.

I le maʻi suka, i le tasi tikeri po o le isi, o foliga uma o mata e afaina.

1. I faʻafitauli o le gasegase i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o se mea e pei o se suiga i le mana fefaʻatauaʻi o mata o le mata e masani ona matauina.

O le tele o taimi, i tagata e maua i le maʻisuka o lenei ituaiga, faatasi ai ma le uluai siakiina o le faamaʻi e uiga i le talaaga o le maualuga o le suka i le toto, o le myopia e tupu. I le amataga o le togafitiga o le inisalini ma le paʻu mataʻutia i le maualuga o le glycemia, o le hyperopia e tupu i nisi o gasegase. E i ai taimi e le maua ai e fanau le mafai ona faitau ma iloa mea laiti i tafatafa vavalalata. I le gasologa o taimi, faatasi ai ma le faʻamautuina o le maualuga o le toto, o nei mea o le a mou atu, o le vaai e masani ona faʻamaonia, o le mea lea, e masani lava e le fautuaina e filifili tioata mo le uluai siakiina o le maʻisuka i totonu o le 2-3 masina muamua.

O tagata maʻi e mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi e le o vaʻavaʻai i suiga tetele i le malosi o le vavalalata o mata. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia faʻaitiitia o le gafatia o le mata. O nei tagata gasegase amata ona faʻaaoga mata tioata i luma oa latou uo.

2. E masani lava, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le gaogao o le mata e tiga ai, lea e mafua ai le solia o le leo ma le gaioiga o maso, e aofia ai le tagata o loo i ai le maʻisuka. E faʻaalia lenei mea i le faʻaalia o le faʻaleleia o le laumata i luga, le atinaʻe o strabismus, faʻaluaina le vaʻaia, o se faʻaitiitia i le tele o le gaioiga o mata. O nisi taimi o le atinaʻeina o ia faʻaʻailoga eo mai faatasi ma le tiga o le mata, ulu o le ulu. O le tele o taimi, o nei suiga e tupu i le maʻisuka tumau.

O lenei faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i se taimi le tumau ma e le faalagolago i le ogaoga o le maʻisuka (masani ona tupu i le maʻisuka o le mamafa). Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o ia faʻaaliga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi e le gata o se endocrinologist, ae o se neuropathologist foi. Togafitiga e mafai ona uumi (e oʻo i le 6 masina), ae o le togafitiga e lelei - toe faʻaleleia galuega e toetoe o tagata uma.

3. O suiga o le corne e tutupu i le tulaga o le telefoni feaveaʻi ma atonu o le a le faʻaalia i latou i le falemaʻi. Ae i le taimi o gaioiga mata, o lenei fausaga e sili atu ona malosi i le taotoga, togafitiga mo se taimi umi ma lemu lemu mai lona manino.

4. E tusa ai ma le matauina e fomaʻi, i totonu o tagata e maua i le maʻisuka, o le glaucoma masani ma le faateleina o le mamafa o le tino e tupu tele lava nai lo le toʻatele o tagata. E leʻi maua se faʻamatalaga mo lenei mea ofoofogia.

5. Cataract - o le faapupulaina o tioata i soo se laulau ma soʻo se malosi. I le maʻisuka, e masani lava ona masani ona tupu mai le gasegase o le maʻisuka - o opacities o loʻo i luga o le siaki mata. I le matua, o le ituaiga o cataractory e sili atu ona taatele, e sili atu lona uiga, pe a ese le matagi, e toetoe lava tutusa uma i luga o papa, o nisi taimi o le ufitia e samasama pe lanu enaena.

O le tele lava o taimi, o tino o le tino e faʻapitoa, faʻamalosi, e le faʻaitiitia ai le vaʻai poʻo le faʻaititia. Ma o lenei tulaga e mafai ona tumau tumau mo le tele o tausaga. Faʻasalaga malosi, ma le alualu i luma vave o le gaioiga, e mafai ona faia se taʻavale e aveese ai le mata tioata.

I le sefululima tausaga talu ai, o le maʻisuka o se faʻalavelave i le faʻataʻitaʻiina o taotoga faʻatasi ai ma le faʻapipiʻiina o se tioata. I le taimi nei na i ai ni tekonolosi ua ofoina atu e faatali seʻi oʻo i le atoaga o le "matua" o tusitusiga, pe a oʻo i le faʻaaliga na toetoe lava a oʻo i le malamalama. Faʻaaogaina faʻaonapo nei e faʻatagaina ai oe e aveese faʻamalosi i soo se tikeri o le matua ma e ala i ni mea laiti, faʻapipiʻi mataʻitusi le lelei.

I popofou o faʻasalaga, pe a le faʻaitiitia le mea vaaia ma e le i faʻaalia le togafitiga o taotoga, e fautuaina e le oculists e tuʻuina atu e siama masini vai. O le faʻamoemoega o togafitiga o le lagolago lea i meaʻai o le tioata ma puipuia ai le faʻateleina. Latou te le mafai ona foʻia le faʻafefeteina, aua o suiga i le tioata e fesoʻotaʻi ma suiga e le mafai ona suia i proteins ua leiloloa lo latou tulaga tulaga ese ma le manino.

Mo le faʻaleleia atili o le vaaiga, latou te 'aina le mutia o le laulaau i le ituaiga o salati, inu ava, teuteuga o meaʻai, lubricate mata i le suauu olive.

Brew lilac fugalaau e pei o le lauti (1 lepp) I totonu o se ipu vai inu), ma faʻaaoga pusa mai lelei solo i mata mo 3-5 minute.

Faʻafei ma inu i luga o le lanu mumu e pei o le la mo se taimi umi.

Faʻapipiina pateta fufulu (faʻapitoa e aliaʻe i le tautotogo) faʻagogo, faʻasolosolo 1 tbsp. iv. i totonu o se ipu vodka (7 aso). Ave I le tsp. tolu taimi i le aso pe a maeʻa taumafa mo le masina.

HIP BROWN. O se fusi o fugalaau o le rosehip (1 tbsp.) O loʻo faʻaaogaina i totonu o vailaʻau faʻamaʻi e fufuluina ai mata ma lotions (20 minute i le po) faʻatasi ai ma se vaʻavaʻa.

O le afaina o le faʻasalaga ogatotonu (lice laupapa) e totoina i totonu o mata pe a faapopoleina le kiona.

TULAGA (vao vao). I le tulaga o le le lelei o le vaai, e fautuaina e ai le tele o le suka suka i soo se ituaiga e mafai ai.

MEA UMA. O vailaʻau faʻapitoa e fautuaina ai, i le tulaga o le le lelei o le vaʻaia, fufulu ou mata i le aso ma le faʻafefeteina o le euphrasia vao poʻo le faʻaaogaina o faamalosi mai le fua o lenei laau mo le 20 minute faalua i le aso.

O le "mutia mata" ua manatu e mint, e faʻaaoga mo meaai. O le mint juice (ua fefiloi ma le meli ma le vai i le ratio 1: 1: 1) ua tanumia i mata (2-3 drops i le taeao ma le afiafi). Mo le faʻaleleia atili o le faʻaaliga, e saunia ma faʻaaogaina le suauʻu manogi (saunia e pei o St. John's wort). 1 le mataʻu o le suāuʻu mūmū e faʻafefiloi ma le 100 ml o le vai ma totoina i mata uma 2-3 faʻafefe faalua i le aso.

O tapenaga o Schisandra chinensis, ginseng, pantocrine ma le lure e faʻaleleia ai le gaioiga vaaia.

O laei mai laʻau coriander e faʻaaogaina i mata mo 10-20 minute 1-2 taimi i le aso ma le faʻaletonu o le vaai.

I fomai anamua, ua fautuaina e faʻaleleia se faʻafitauli vaivai i aso uma mo le 3 masina e inu ai le gaʻo o le 100 g o le mutton ate, ona 'ai lea o le ate i le taeao i luga o se manava gaogao. E mafai ona e faʻaaogā le ate, ae e sili atu le vaivai.

O le sua o le omoni ma le meli e totoina i mata uma 2 e lua faalua faalua i le aso, e faaleleia uma ai le vaai ma aveese le mata.

Ina ia faʻaitiitia le faʻaitiitia o le mea faitino vaaia, latou te inu e aunoa ma le faatapulaaina o le decoction of red clover inflorescences.

Afai o le a faʻaleagaina le vaʻaia o se taunuuga o se tulaga faʻalavelave po o le atuatuvale o le popole, ona fautua mai lea o tagata taʻanoa i le kuka o se fuamoa e vevela, tipi i le afa, aveese le kulimi, ma faʻaaoga le polotini, e vevela, ma le vaeluagalemu, i mata e aunoa ma le paʻi i le mata.

O le faʻasusu o le ginger, faʻaaogaina i aso taʻitasi (1 tbsp.) I le taeao), faʻaleleia le vaʻai.

O le fausua o laʻau o le barberry e onosaʻi faatolu i le aso e faʻaleleia ai le faʻaaliga ma avea o se tonic.

Blueberries i soo se auala e faʻaleleia ai le vaai i le po ma fesoasoani i le "tauaso i le po."

Nettle ma thyme salati ma kapisi, faʻamalosi faʻapalapala, faʻaleleia le faʻaaliga.

O gutu o le Plum e faʻafefiloi ma le meli e faʻaaogaina i totonu ma lubricate mata e faʻaleleia ai le mea faitino.

O se teuteuga o le rhizomes o le malala o loʻo inu pea mo le 2-3 masina e faʻaleleia ai le faʻaaliga ma le toe faʻaogaina o le talatala.

O le vavao solofanua vavalalata, fufulu kukama, fatuina o apu o loʻo faʻaaoga i mata e faʻaleleia le vaʻai. O fuamoa moa faamasusu ua sausau i le suka ma le pateta matala ma fuamoa moa e tutusa lava le aafiaga.

Nai lo le taumafataga o le taeao, ia tupu mai ma totogo fatu vevela i aso uma. O le togafitiga e 1.5-2 masina.

VAEGA LELEI. Faʻasolo 4 i le 5 laʻau faʻaiʻu ma vai inu i totonu o se apa. Ave le 0.3 ipu tolu taimi i le aso ma le faaletonu vaaia.

Ginseng fesoasoani e togafitia le tele o faʻamaʻi ma faʻaleleia le gaosiga o le mata.

O le 'ai faʻamalosi o fennel ma le meli e faʻaleleia ai le vaai.

Pe a faʻavaivaia le faʻaaliga i le po, e faʻaaogaina i luga o mata mata o laulaau o loʻo mulimuli mai: o fualala calendula, petals 'petals, ma euphrasia vao e tutusa. Togafitiga e oʻo atu i le 6 masina. Aʻo faagasolo le taimi o togafitiga, e le fautuaina e vaʻaia ou mata mo le umi o le faitau, faʻafaigata, ma isi.

Ituaiga ma faailoga

Afai o se tagata ei ai le ituaiga 1 faʻamaʻi e faʻaaogaina le ava malosi ma sikaleti, ona mafai lea ona ia atiina ae ni faʻaaliga vaʻai.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o le faʻaleagaina o le tino vaaia e masani ona tupu nai lo le faʻamaʻi o le ituaiga 2.

I le tulaga muamua, o le vaaiga mamao e mafai ona faasolosolo ina faateteleina ona o le vavaeese mai meaʻai, faʻaleagaina o sikaleti ma le ava malosi. Faʻasagaga o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, faʻaleagaina le vaai ao le i maua le maʻi faʻamaʻi, lea na mafua ai ona pa'ū.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e faʻaosofia ai faʻafitauli eseese. O faʻamaualuga autu ma mata i le maʻisuka o:

Faʻamatalaga faʻasolosolo

Afai e iloa le tuataopathy i tua, e mafai ona aloese mai le togafitiga.

O loʻo taʻua o le uluaʻi laʻasaga o le atinaʻeina o togafitiga. O suiga i le tino ma le maʻisuka e laiti.

Latou te aafia ai ni ipu laiti (capillaries, veins).

E ui lava i le faaleagaina o le toto, e lei leiloa le faaaliga, o le mea lea, o le mataituina ma le totoʻa o le suka, o le tuputupu ae o le faamai e mafai ona taofia ma e mafai ona aloese mai taotoga.

Maculopathy

Faʻaleagaina e fesootaʻi ma le faʻateleina o vaʻaia o toto toto ma e ogaoga. O se uiga taua o le fausia lea o pupuni toto na oso. O loʻo faʻamauina le faʻaleleia o le gataifale i se vaega taua e taʻua o le macula, lea e faʻapipiʻi ai le malamalama o le atigipusa. Faʻaolaina e na o le taotoga lava.

Glaucoma mo le maʻisuka

I le taimi mulimuli o le maʻi, o le tagata e mata mata.

O le faaputuputuina o le suavai i le mata e tau atu ai i le faateleina o le malosi o mata. O vaʻa, o neura e paʻu, lea e mafua ai le atinaʻe o glaucoma.

I le taimi muamua, e le masalomia e le tagata se mea, e leai se faailoga. I se aso mulimuli ane, o le faʻamaualalo o le faʻaitiitia o le malosi, o loʻo i ai se lagona o le vaʻai i le puao. O le maʻisuka e lagona le tiga o le ulu, mata matala ma tiga.

A aunoa ma togafitiga faapitoa, o le glaucoma e taʻitaʻia ai le leai o se faʻaaliga.

Faʻamatalaga inflammatory

O se siosiomaga matagofie e faʻateleina ai le tupu aʻe o meaola ninii. I le maʻisuka, o faʻamaʻi pipisi uma ma faʻamaʻi pipisi. Mata e le o se mea e tasi. E mafai ona eseese faʻamaʻi:

  • Blepharitis o se mumu o le laumata.
  • O Barley o se mumulu o le paʻu lauulu.
  • O Chalazion o se faagasologa masani o le afaina o le afi i le gasologa o le gland mo le seneturi.

Faʻaiʻuga

O le faʻamalosia o le faamai atonu o le iris rubeosis.

O gasegase o le suka e faʻatasi ma nisi o faʻafitauli faaopoopo:

  • Faʻaleagaina o le felauaiga o sela toto ma meaʻai i totonu o le tino.
  • Se faʻaopoopoga o le numera o paʻu o tamai vaa.
  • Faʻateleina ma le faʻaumatia o le vascular plexus, o le foliga mai o pupuni toto.
  • Rubeosis - faʻatusatusaga, gau o le elasticity ma le gasegase feʻaveaʻi.

I le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le puipuiga o le immunity e matauina, o se taunuuga o lea mafatiaga, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosofia ai maʻi faʻapitoa.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le faʻaaliga?

O le faavae mo le togafitiga o galuega vaaia o le taotoga lea o togafitiga o le maʻisuka, faʻavasegaina o kulūkose. E ala i le taofiina o le atinaʻe o le faʻamaʻi, e mafai ona e faʻalelei atili le vaʻai. O le lavelave o faailoga e i ai se aafiaga tuusaʻo i le filifiliga o togafitiga. I se taimi vave, o togafitiga e faia i vailaau ma sauniuniga a tagata, mo se faataitaiga, mummy, i mataupu sili ona ogaoga, e tatau ona faia ia gaioiga:

  • Glaucoma amata ona togafitia i fualaau faasaina, ae o togafitiga autu o taotoga. O le vave lava ona faia, o le sili atu lea o le iuga.
  • O le faʻasalalauga faʻamatalaga mo faʻataʻitaʻiga e na o se taotoga. O se taunuuga lelei e aʻafia i le tikeri o le toe faʻaleagaina o le maʻisuka.
  • Faʻatasi ma le retinopathy, ua faia ai se faʻataʻitaʻiga o le laser retinal laser coagulation. Ae faʻatasi ai ma le maʻisuka faasolosolo, atonu e talafeagai le vitctomy.

Puipuiga

Toe faʻafoʻisia le faʻaaliga mo se maʻisuka e sili atu ona faigata nai lo le puipuia o lona pa'ū. O le puipuia o le pulea lea o le maʻi maualalo.

E taua le asiasi ia le itiiti ifo ma le taʻitasi i le tausaga, ma le sili atu ile 2, le ofisa o le ophthalmologist, ma ia mulimulitaʻia lelei le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

O le autu autu e tumau le siakiina o le suka toto, toto maualuga ma le lafoaiina o masaniga leaga. O nei faʻaʻailoga o le maʻisuka e aʻafia ai faʻaletonu le vaaia.

Maʻisuka ma le faʻaaliga: o faʻafitauli o le faʻaleagaina ma le leiloa

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi soo atu i se tagata fomaʻi e aloese mai faafitauli o faʻaaliga. O le maualuga maualuga o le kulukosese (suka) i le toto e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe mata mamai e mafua mai i le maʻisuka. O le mea moni, o lenei faʻamaʻi o le mafuaʻaga autu lea e mafua ai le leai o se vaaiga mamao i le matutua o le matutua e 20 i le 75 tausaga.

I le i ai o le maʻisuka ma le faʻafuaseʻi faʻafitauli i mata (foggy visibility), e le tatau ona e alu vave i le au faʻatau ma faʻatau tioata. O le tulaga atonu e le tumau, ma e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto.

O le suka maualuga i le suka i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le laumei lemu, lea e aʻafia ai le gafatia e vaʻai lelei. Ina ia toe faʻafoʻi le faʻaaliga i lona tulaga muamua, e tatau i le tagata maʻi ona faʻavasega le maualuga o le kulukose i le toto, lea e tatau ona 90-130 mg / dl aʻo leʻi 'ai, ma 1-2 itula pe a uma le taumafataga, e tatau ona itiiti ifo i le 180 mg / dl (5-7.2 mmol / l ma le 10 mmol / l, i le faasologa).

O le taimi lava e iloa ai e le tagata maʻi le pulea o le maualuga o le toto, o le a amata lemu le toe manuia. Atonu e tusa ma le tolu masina e toe malosi atoatoa ai.

Vaʻai matala i le maʻisuka e mafai ona avea ma se faʻataʻitaʻiga o se isi faafitauli mata - o se mea sili atu ona ogaoga. E tolu ituaiga o faʻamaʻi pipisi e tupu i tagata e maua i le maʻisuka:

  1. Matelaina o le maʻisuka.
  2. Glaucoma
  3. Cataract

Matelaina o le maʻisuka

O se vaega o moli faapitoa e liua le malamalama lea e pasi atu i le tioata i totonu o se ata e taua o le retina. O le namele opene poʻo le faʻataʻitaʻiga e tuʻuina atu faʻamatalaga ata i le faiʻai.

O le retinopathy o le maʻisuka e faatatau lea i faʻalavelave faʻafuaseʻi (e fesoʻotaʻi ma le le lelei o gaioiga o toto) e tupu i le maʻisuka.

O lenei laumei e tupu ona o le faaleagaina o tamai vaa ma ua taʻua o le microangiopathy. Microangiopathies e aofia ai faʻamaʻi o le maʻisuka ma faʻamaʻi fatu.

Afai e faaleagaina le tele o le toto, o le maʻi e taʻua o le macroangiopathy ma e aofia ai faʻamaʻi ogaoga e pei o le taʻavale ma le faʻaleagaina o le myocardial.

O le tele o suʻesuʻega suʻesuʻega ua faʻamaonia ai le mafutaga o le toto maualuga ma le microangiopathy. O le mea lea, e mafai ona foia lenei faafitauli e ala i le faʻamaonia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le maʻi o le retinopathy o le mafuaaga autu lea o le tauaso e le mafai ona faʻafitia. O le umi o le maʻisuka o le mea sili lea ona lamatia ai le retinopathy. O le umi o le maʻi o se tagata, o le sili atu foi lea o le a ia atinaʻe ni faafitauli ogaoga o le vaʻai.

Afai e le iloa le retinopathy i se taimi talafeagai ma togafitiga e le amataina i le taimi, e mafai ona iu i le atoa o le tauaso.

O le retinopathy i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava. O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e aliali mai i le taimi lava pe a maeʻa.

I le lima tausaga muamua o le maʻisuka, e seasea lava ona atiae le retinopathy i tagata matutua. E na o le alualu i luma o le maʻisuka e tupu ai le lamatiaga o le toe faʻaleagaina.

Taua! O le siaki i aso uma o le maualuga o le kulukose o le toto o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy.

O le tele o suʻesuʻega i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ua faʻaalia ai o tagata gasegase na maua le taofiofia o le toto suka i le faʻaaogaina o le insulin ma le inisalini tui na faʻaitiitia ai le gasegase o le nephropathy, o le nerve damage, ma le retinopathy e 50-75%.

O nei maʻi uma e fesoʻotai ma microangiapathy. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faafitauli mata pe a faʻamaonia. Ina ia mafai ona faʻagesegeseina le atinaʻe o le retinopathy ma puipuia isi pathoces o le tino, e tatau ona e siakiina e le aunoa:

  • toto suka
  • cholesterol level
  • toto maualuga

Glaucoma mo le maʻisuka

I le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina le faʻaleleia o vai faʻavaivai. O le mea lea, e faʻapupulaina ma faʻapupulaina ai le mamafa i totonu o mata.

O lenei maʻi e taʻua o le glaucoma. O le maualuga o le malosi e afaina ai toto toto ma mata o le mata, ma mafua ai le faaletonu vaaia.

O loʻo i ai le foliga taatele o le glaucoma, lea e oʻo lava i se taimi faapitoa e le mautonu.

E tupu lenei mea seia oʻo ina ogaoga le faʻamaʻi. Ma ua i ai nei se mea taua o le leai o se vaaiga mamao.

E sili atu le tele o le glaucoma e faʻatasi ma:

  • tiga i mata
  • ulu matua
  • lapataiga
  • faanenefu vaaiga
  • sosolo faʻasaga i punavai malamalama,
  • leai se vaaiga mamao.

O le togafitiga o le glaucoma o le maʻisuka e mafai ona aofia ai i latou nei:

  1. ave fualaau
  2. o le faʻaaogaina o mata e faʻafefe,
  3. faiga o laser
  4. taotoga, vitrigomy o le mata.

O faafitauli matuia o le mata i le maʻisuka e mafai ona aloese mai le suʻeina o tausaga ma se fomaʻi maʻi mo lenei maʻi.

Faʻavasegaga

Faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi, o le natura o suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa, faʻapitoa foi ma le vavae o mata, ua faʻaaogaina le faʻavasegaga nei:

  • faʻasolosolo faʻasolosolo i le maʻisuka retinopathy,
  • faʻasolosolo faʻamaʻi o le maʻisuka retinopathy,
  • faʻateleina o le maʻisuka retinopathy.

Atinaʻe Atinaʻe

O le punavai autu o le malosi mo le atoatoa o le gaioiga o le tino o le kulukose. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le hormone o le pancreas, glucose e ulu atu i totonu o sela i mea o loʻo gaosia ai. I le maʻi suka, mo nisi mafuaʻaga, o le solia o le inisalini o le mea na tupu. O le suka e leʻi faʻaaogaina e faʻapupulaina i le toto, o se taunuuga o le faiga o metabolic i le tino ua faʻalavelaveina. E taʻitaʻia ai le faʻafefiloi, faʻaleagaina toto toto o totoga eseese, e aofia ai totoga o faʻaaliga. Afai o le faasaʻoina o le faʻateleina o le kulukose i totonu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e leʻi amataina i le taimi, ona amata lea ona tupu le retinopathy o le maʻisuka.

Mafuaaga o mea tutupu

O le mafuaaga autu o togafitiga o le faateleina lea o le suka (glucose) toto mo se taimi uumi.

E masani lava, o le maualuga o le suka o le toto e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao ma le 8.9 mmol / L pe a uma ona 'ai.

E le gata i lea, o le i ai o mea faʻamafanafana i tagata mamai e maua i le maʻisuka e aʻafia ai le tupu o le retinopathy. E le gata ina faʻaosoosoina le fausiaina o sea faʻalavelave, ae faʻateleina foi lona ala.

  • faateleina le toto toto
  • maualuga le maualuga o le toto (faateleina le toto),
  • maʻitaga
  • eseese faʻamaʻi ma faʻamaʻi o gaʻo,
  • mamafa tele
  • ulaula
  • ava malosi
  • suiga o tausaga i le cardiovascular system,
  • feteenaʻi fuafua i le genetically.

Laasaga o le Retinopathy

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi i aso nei e masani lava ona vaevaeina i ni vaega se fa, o ia mea e tumau mo se taimi uumi. E iai se tuusaunoaga - faʻatasi ai ma le maʻisuka (talavou), o le gau o le vaʻai e mafai ona tupu i ni nai masina.

O laʻasaga o le retinopathy i le maʻi suka:

  • Au Art. e le o faʻateleina - faʻaalia le faʻaalia o le faʻalauteleina o le faʻalapotopotoga o le capillaries o le retina, faʻapena foi le foliga mai o le fofo faʻateleina (faʻapogai o le lipids). I le ogatotonu tutotonu o le tupe, o loʻo iai le afaina o le eleele. O ia suiga e mafai foi ona mataituina i totonu o le loloto o le retina, e taʻalo i luga o vaʻa tetele, veins. Ua tafe le toe.
  • II Ata.muamua le faʻamalosi - suiga e faia i luga o se uiga manino. E afaina ai vaʻa, faʻateleina le taʻusalaina, faalua, o lo latou vaʻaiga e manino le suiga ma mafai ona fesuiaʻi. O le numera o fofo mausalita mausali e faʻapupulaina, o mea e le mafai ona faʻaaogaina e tupu mai i fiva nerve lea e mafai ona taʻitaʻia ai o latou siaki, faʻateleina ai faʻamatalaga fou "cotton". O le retina, o le leai o meaʻai ma le okesene ona o le paʻu o le toto, ua auina atu ai faʻamatalaga mo le fausiaina o vaʻa fou (le masani ai).
  • III ata. faʻateleina - i nofoaga o le fiva totopalai tino, o le toto e ulufale atu i le tino ola. O mea e le masani ai ni ipu manifinifi e iai le pala, ma le pala e tupu i luga o le tino o le tino ma le tino. O vaʻa fou ua fausia e masani lava ona malepe, lea e mafua ai ona toe faʻafefeteina, ona o le mea na toe faʻaaoga ai le retina. O le localization o na neoplasms i le iris o le mata e mafai ona oʻo atu i le glaucoma maualuga.
  • IV Art. 'auʻaunaga - faʻafeiloaʻiga masani ma le faʻaogaina o vailaʻau faʻapitoa e vaʻaia le vaʻai. O le numera faateleina o paʻu o le toto e faʻalauteleina ai le tino o le retina ma e mafai ona taʻitaʻia ai i lana faʻasalaga. O le leiloa o se faaaliga e tupu pe a taofi le tioata e taulai atu le malamalama i luga o le masini.

O le amataga o le faʻamaʻi e faʻavaivai. Faʻasalaga faʻafuaseʻi ona solia:

  • le manaia o "lago" i luma o mata,
  • o foliga vaaia o "fetu" ma le susulu o le malamalama,

O faʻamatalaga muamua ia e le mafua ai le le faʻavauvau poʻo le le toʻa i le maʻi. O ia faʻaaliga faʻapitoa e ave mo le vaivai, e le o gauai atu i ai.

O le tiga o le mata, o le faaitiitia o le vaaia o mea vaaia, faapea foi ma lona leiloa - o mea ua leva, o loo i ai faatasi ma le alualu i luma o maʻi i taimi mulimuli ane, pe a le mamao tele le faagasologa pe siitia foi i le tulaga o le le mafai ona suia.

O ia ituaiga faʻamaoniga e taʻu mai ai soʻo se tagata soifua maloloina e manaʻomia ona vaʻaia se tagata fomaʻi e le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga, ma mo maʻi e maua i le maʻisuka i le ono masina e suʻe ai a latou gaioiga. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻamaoniga o le maʻi i le amataga o le faʻamaʻi, e aunoa ma le faatali mo foliga vaaia o uiga manino, pe afai o le togafitiga e ono le aoga.

Faʻailoga

A asiasi atu i se fomaʻi, o le a faia e le fomaʻi se suʻega o okeni o le faʻaaliga e faʻaaoga ai metotia uma e mafai ona iloa ai uluaʻi faailoga o le maʻi, e tupu e aunoa ma le faʻaalia o uluaʻi faailoga.

  • Visometry - siakiina o mea faitino e faʻaaoga ai se laulau,
  • fesuiaiga - fuafuaina o le vaaiga o mata o mata, faatasi ai ma le faaleagaina o le pene, ua suia,
  • tuusao ma fesuiaiga o mea faʻapitoa - siakiina o le tioata, tino vevela mo le manino,
  • Iloiloina o le malamalama malamalama - iloiloga o le tulaga o le choroid, lipine nerve opic, retina,
  • ophthalmochromoscopy - fesoasoani e iloa vave suiga i le tupe,
  • biomicroscopy - le suʻesuʻeina o fausaga uma o le mata ma lo latou faʻamalosia e oo atu i le 50-60 taimi e faʻaaoga ai se moli paʻu,
  • tonometry - fuaina o le mamafa o le toto.

Talu ai o le retinopathy o le maʻisuka e atiina ae i le talaaga o le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino na mafua mai i le i ai o le maʻisuka, o le tagata maʻi ua faʻamatalaina se togafitiga atoatoa mo le retinopathy o le maʻisuka i lalo o le vaavaaiga a se tagata poto faapitoa ma le endocrinologist. O se vaega tāua i le togafitiga o togafitiga faʻapitoa e taʻalo lelei i meaai lelei ma togafitiga insulin.

O le togafitiga o insulin e faʻamatau i le totogiina o le gasegase o le gasegase o le tino, e filifilia faʻapitoa. O se togafitiga o le inisalini filifilia lelei ma lona faʻaaoga tatau e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amata ma le alualu i luma o le togafitiga. E naʻo le endocrinologist e mafai ona filifilia le metotia talafeagai, ituaiga o inisalini ma lona fua, e faʻavae i luga o taunuuga o suʻega sa faia faapitoa.Ina ia faʻasaʻo le togafitiga o le inisalini, atonu o le a manaʻomia le tuʻuina atu o le maʻi ile falemaʻi.

Meaʻai maloloina

O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e tatau ona tausisia lelei meaʻai, o se tasi lea o metotia autu o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina.

Mai le taumafataga e le aofia ai:

  • suka, sui i mea sui (xylitol, sorbitol),
  • tao ma taofi pasi,
  • saofaga ma le falaoa muamua,
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • suamalie suamalie suamalie ma pata, kulimi,
  • ulaula meaʻai
  • pasta, semolina, araisa,
  • gaʻo susu gaʻo, soupisi na tunu i le susu ma cereals, noodles,
  • vevela vevela, sau, mea manogi,
  • suamalie suamalie ma mea e leai ni afi, suamalie, e aofia ai vine,
  • honey, ice cream, jam

  • lanu uliuli, sili ona lelei, ma falaoa fala,
  • ituaiga o manufasi, manu felelei, iʻa - kuka ma aspic,
  • buckwheat, oat, po o penina paʻu (ona o le faʻatapulaʻaina o falaoa),
  • o se aso e te manaʻomia e 'ai e le sili atu i le lua fuamalie e vevela po o se omeletiti,
  • sisi, kulimi suamalie i na o mea e gata ai,
  • vine, e pei o vine, currants currants po o fualaau suamalie, o le a le suamalieina apu, ae le sili atu ma le 200 kalama i le aso,
  • tamato ma isi sua e leʻi faʻasalaina ma fufulu sua,
  • kofe e manaomia ona suia i le siaki.

E taua tele le phytodiet. I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le acidification e tupu i totonu o le tino, o le mafuaʻaga lea e fautuaina ai le faʻaaogaina o fualaau 'aina faʻatasi ai ma se faʻasalaga faʻapitoa:

Ava le birch Sap i le afa o le tioata e oo i le tolu taimi i le aso, sefululima minute aʻo leʻi 'ai.

Faʻatau togafitiga

I togafitiga fualaau faasaina, o le nofoaga autu e nofoia e:

  • toto cholesterol toto maualalo fualaau faasaina
  • faʻamaʻi vai
  • antioxidants
  • vitamini
  • angioprotectors
  • immunostimulants
  • suauu toto,
  • enzymes
  • faʻaaogaina fualaau
  • coenzymes ma isi.
  • Hypocholesterolemic drugs:
  • tribusponin
  • sese.

O nei fualaau oona ua fautuaina mo le faʻaaoga i le retinopathy o le maʻisuka, lea e tupu i le tuufaatasiga ma le atherosclerosis lautele.

  • Failauga:
  • tiga faʻamau
  • Parmidin
  • Doxium
  • Dicinone "poʻo" Etamsylate,
  • trental
  • pentoxifylline.
  • Mo le togafitiga o le laasaga muamua o le togafitiga, o le fualaau faasaina "Phosphaden" ua faʻaaogaina, lea e faʻaleleia ai le mata o le hemodynamics, o le tulaga masani o le tupe ma faʻaosofia ai faiga faʻapitoa.
  • Ole aʻafiaga o le faʻamaʻi ile amataga o le faʻamaʻi e maua i le faʻaaogaina o le fualaau faasaina Levomesil, ma le iniseti Tactivin ma Prodigiosan.
  • Vitamini o le vaega B, C, E, R.
  • Toe faʻafoʻisia ma faʻaleleia le metabolism i mata o mata: sauniuniga "Taufon", "Emoksipin".
  • O le faʻaogaina faʻapitoa o sauniuniga o le enzyme "Lidaza", "Gemaza" e faʻaaogaina i le i ai o le faʻalauiloaina o otaota.

O se taunuuga maualuga i togafitiga e mafai ona ausia faatasi ma le fesoasoani a le Sidorenko masiotherapeutic apparatus, lea e faigofie mo le faʻaaoga i le fale, lea e faʻaleleia ai le toto.

Ae paga lea, o togafitiga fualaau e mafai ona aoga i le amataga o lenei ituaiga o retinopathy. I vaitau mulimuli ane o lona atinaʻe, e faʻaaoga le laser therapy.

O le faʻamalosia o le laser e faʻataga ai oe e faʻagesegese pe taofia foi le faateleina o vaʻa fou faatoa fausia, faʻamalosia o latou puipui ma faʻaitiitia ai le mafai ona maualalo. E ono faʻaitiitia le tulaga o le teenaina o faʻamatalaga.

Faʻasolosolo ona maua le maʻisuka retinopathy, e manaʻomia le taotoga - vitrigomy.

Faʻasalaga o aʻafiaga o aʻafiaga: faʻamautinoaina o le mamafa o le tino, togafitiga o le maualuga, le teena o le ava malosi ma le ulaula e fesoasoani e toe faʻaleleia ai metabolic processes, faʻapupulaina le taunuuga o togafitiga.

Faailoga o le maʻisuka retinopathy, faʻamaoniga

Sugar levelManWomanA faʻamatalaina lau suka pe filifili se itupa mo fautuagaLevel0.58 E le maua le suʻesuʻegaAlaʻi le tausaga o le tagataAge45 SuʻesuʻegaTa mauaA faʻamalamalama le tausaga o le fafineAge45 SuʻesuʻeTa maua

O le pathogenesis o le retinopathy o le maʻisuka ma ona aʻafiaga e faalagolago tonu lava i le ogaoga o le maʻi, e masani ona faitio le maʻisuka e uiga i vaʻa pogisa malulu po o vaeluagalemu o mata, matapeʻapeʻa le vaʻai, vaʻaiaso taimi. O se itu taua o le lelei o le vaʻaia e faalagolago i le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto.

I le amataga o le faamai, e le o iloa atu i le tagata gasegase mea e vaaia i le vaai, o le faafitauli e mafai ona iloa i na o le taimi e siaki ai. O tagata uma lava e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua e tatau ona tumau i lalo o le vaavaaiga ma le vaavaaiga a le fomaʻi, o le mea sili lea o le endocrinologist, fomai tipitipi ma le fomaʻi.

O le suʻesuʻega o le retinopathy i tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua faia e faavae ile:

  • i faitioga o le faʻaitiitia o le lelei o le vaʻaia,
  • suʻesuʻega faʻatupeina faʻatasi ma se tagata maʻi.

O le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e mafai ai ona fuafua le i ai o suiga faʻapitoa i le tupe. Vaʻaia faʻafitauli e fesoasoani e iloa ai le retinopathy o le maʻisuka mai isi faʻafitauli o mata.

O isi suʻesuʻega o le faʻataʻitaʻiga o le faʻamalosi lea o le mamafa o le tino, biomicroscopy o le pito i luma o le faʻaaliga. O loʻo faʻaalia foi le faʻataʻitaʻiina o le tupe, o le mea lea e tatau ona tusia ai suiga i mata. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomai le fesuiaiga o fuainumera e iloagofie ai le nofoaga o vaʻa fou e faʻasaoina ai le vai ma faʻaosoina ai le edema.

Faatasi ai ma le fesoasoani a se moli paʻu, o le suʻesuʻega e faia - siakiina o le tioata, o le a, e mafai ona faitauina i le Initaneti.

Togafitiga ma togafiti a tagata, meaʻai faʻalaʻau

O le maʻisuka ma le retinopathy e togafitia foi i isi metotia, o nisi o gasegase ua faatonuina se vaega o meaʻai. O le taimi nei i luga o fata o falemaʻi e tele meaʻai o meaʻai e maua mai i totonu o aiga. Glucosil atonu o se fualaau faasaina, e tatau ona onā 3 taimi i le aso i le taimi o taumafataga, o le umi o togafitiga e mai le tolu masina. I le avea ai o se vaega o fualaau faasaina, o vailaau o vailaʻau faʻamaʻi, elemene o mea, meaola e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le inu o le kulukose.

O faʻasologa o le retinopathy o le maʻisuka e togafitia e phytosarves Arfazetin, Sadifit. O le tasi gram o vailaau oona e aofia ai le 0.2 g o stevia leaves, launi pia, vine vine, Ierusalema artichoke aʻa, faapea foi ma le 0.15 g o le lanu lanumeamata, 0.05 g o le pepa. Fitosbor sasaa 300 ml o vai inu, afifi i totonu o se solo ma tumau mo le 60 minute. Ave le faʻasoga faʻasefulu taimi i le aso i le afa o le tioata, ua fautuaina e ave le vasega atoa - 20-30 aso.

Afai o le tagata gasegase o le retinopathy e le o le tele, ua faatonuina o ia o le Arfazetin, o le vailaau oona e aofia ai le chamomile, o le St. John's wort, vine rose, berries field, vine shoots, bean leaves, ma le rhizome chokeberry. E tatau ona liligi le 2 sapalai o le oloa i le vai e kuka ai le sua, faʻafefiloi ma le mafanafana 2 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O le umi ole togafitiga e 1 masina.

Pe a faʻatupulaʻia ma le faʻaleleia, o se eseesega o le aofaʻiga o le a aoga tele, e manaʻomia le faia i le tutusa tutusa:

  • paʻu ma laulaʻau,
  • fogalaau aʻa
  • pepa laumei
  • laʻau laʻau,
  • birch
  • bearberry.

O le tuufaatasiga e aofia ai foi le upega, faapipiiina, launiu pia, matagofie, o le artichoke a Ierusalema, o le mutia. O se sipuni sipuni o le aoina e sasaa mai i le 500 ml o le vai inu, ma le malosi mo se itula, faamamaina, e faia i le afa afa 3 taimi i le aso.

Leiloloa o le vaʻai i le maʻisuka: togafitiga faʻapitoa

O le retinopathy o le maʻisuka o se tasi lea o faʻafitauli o le faʻamaʻi, o se taunuuga o le leaga o mata e tupu i le maʻisuka. "O le maʻisuka mata" o se gasegase lautele, ma e faavae i luga o le faaleagaina o nai vaa laiti.

O le maʻi suka e taʻua o le maʻi endocrine, lea e iloa ai le maualuga o le suka i le tino o le tagata. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i se ala faaumiumi, ma le atinaʻeina o faʻalavelave faigata.

O le silasila mamao i le maʻisuka ua faaitiitia, ma suiga e le mafai ona suia i le vaaiga vaaia, o se taunuuga o le fausaga o le mata ua faalavelave - o le fundus, retina, body vitreous, nerves optics, lenses, lea e matuai le lelei lava mo le okeni o le faaaliga vaaia.

Manaomia e mafaufau po oa maʻi o mata e maua i le maʻisuka ituaiga 2? E faʻapefea ona tausia le vaʻai ma puipui ou mata? O le a le taotoga mata ma le auala e toe faʻaleleia ai le faʻaaliga?

Suʻeina o le okeni o le faʻaaliga i le maʻisuka o se faʻagesegese o le faagasologa, ma i le taimi muamua, e leloaina e le tagata ni suiga taua i lana vaaiga vaaia. I le avea ai o se tulafono, o mata o tagata gasegase o loo mataʻituina pea, e leai se tiga i mata ma isi faʻailoga ua amata ona amataina le faʻaleagaina.

Ae peitai, afai ei ai se veli i luma o mata, lea e mafai ona tupu faafuasei lava i soo se taimi, "mea" i luma o mata, poo le faitauina o faigata, ua i ai se suiga ua amata ona alualu i luma le maʻi, ma ua i ai se suiga i le tupe maua i le maʻisuka.

O le taimi lava e maua ai le maʻisuka, e fautuaina e le fomaʻi e asiasi le tagata maʻi ile fomaʻi e siaki lona vaʻai. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi ina ia puipuia ai faʻafitauli i le taimi.

O le faʻataʻitaʻiga masani mo faʻamatalaga e suʻesuʻeina ai mea nei:

  • Ua siaki le ata vaaia, ua faamanino ona tuaoi.
  • O le pito i lalo o le mata o loo suesueina.
  • Ua fuaina le mamafa ole tino.
  • Matala o le mata (seasea).

E taua le matauina o faʻamatalaga faʻavae i le maʻisuka malosi e sili ona maua i na gasegase o loʻo i ai se talafaasolopito umi o le maʻi. E tusa ai ma fuainumera, a maeʻa le 25 tausaga o tauivi ma togafitiga, o le pasene lea e atiina ae ai siama maʻi i le maʻisuka maualuga e latalata i le maualuga.

Suiga i totonu o le tino ma le maʻisuka e faʻagesegese. I le laasaga muamua, o le tagata maʻi e mafai ona lagona na o se laʻititi laʻititi i le vaaiga vaaia, faʻavalea le mata, "lago" i luma o mata.

I se taimi mulimuli ane, o le faafitauli e sili atu ona tupu, e pei o ona faailoga: o le faʻafitauli o le maʻi e faʻaitiitia le malosi, e masani lava e le iloagofie mea. Afai e te le amanaiaina le tulaga, o le leai o se vaaiga mamao i le maʻisuka o se mea o le taimi.

E tatau ona ou fai atu, i le tele o mataupu, o le faagasologa o le faaletonu vaaia e mafai ona matauina i le taimi.

O le mea masani, i le tele o gasegase, ua uma ona matauina se faailoilo o le faʻaitiitia o le vaʻai i le taimi ole suʻesuʻega.

O le retina o se kulupu faʻapitoa faapitoa i le tino o le tagata lea e liliu ai le malamalama e pasi atu i le tioata i totonu o se ata. O le mata poʻo le nerve optic o se faʻalauiloa o faʻamatalaga vaaia, ma taʻitaʻia i le faiʻai.

O le retinopathy o le maʻisuka e mafua ona o se suiga i vaʻa o le tupe, o le solia o le gaioiga o le toto toto, lea e avea ma se taunuuga o le alualu i luma o le maʻi maualalo.

O le faʻaitiitia o le faʻaaliga i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faʻaleagaina tamai vaa, ma o lenei tulaga e taʻua o le microangiopathy. O le microangiopathy e aofia ai le maʻi o le maʻisuka, faʻapea foʻi togafitiga o fatugaʻo. I le tulaga pe a afaina le tele o toto toto, e taʻua le fomaʻi o le macroangiopathy, ma e aofia ai faʻamaʻi - fatu fatu ma le taʻavale.

O suʻesuʻega o faʻafitauli o le faʻamaʻi o le "suamalie" ua faʻaalia ai e iai se fesoʻotaʻiga mautinoa i le va o le faʻamaʻi ma le microangiopathy. I le fesoʻotaiga ma le mafutaga vavalalata, na maua ai se fofo. Ina ia faʻamālōlōina le tagata maʻi, e tatau ona e faʻavasegaina le suka i lona tino.

Vaega o le retinopathy o le maʻisuka:

  1. I le maʻisuka ituaiga 2, o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i suiga i vaʻa toto e le mafai ona faʻafitia, e mafua ai le leai o se vaaiga i le maʻisuka.
  2. O le umi o le poto masani o le togafitiga autu, o le maualuga atu lea e ono tupu mai le mumū o mata.
  3. Afai e le o iloa le taimi e le lelei ai i le taimi, ma o le tele o fua faatatau e faʻaleleia atili ai le vaʻai, e leʻo mafai ona puipuia le maʻi mai le tauaso.

E taua le matauina o le retinopathy i tagata gasegase ma le ituaiga muamua o togafitiga e tupu tele lava. O le tele o taimi, o faʻamaʻi e faʻaalia lava ia lava i le maeʻa ai o le taimi o le soifuaga.

O le tele o tagata gasegase e fiafia i le auala e puipui ai ou mata i le maʻisuka. O le puipuia o ou mata e tatau ona amata mai le taimi na faia ai le siama. Ma na o le pau lava le ala e fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli o le pulea lea o le suka toto, tausia i le tulaga manaomia.

O suʻesuʻega tau suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai afai e te pulea lau kulukose, mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, 'ai le mea saʻo, taʻitaʻia se olaga ola ma asiasi i taimi uma i se fomaʻi, e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe se patholo e 70%.

O le retinopathy pito i tua e mafua mai i le mea moni e faapea o le faaleagaina o nai toto laiti e leai ni faailoga o le faaletonu o le vaai. I lenei laasaga, o le puleaina o le kulukose i le tino e taua tele. E fesoasoani lenei mea e faʻalavelave ai le atinaʻeina o isi pathologies o le mata, ma e le mafai ai foi ona maua le alualu i luma o le retinopathy. O le tino, aemaise lava o ana vaa, suiga o le vaega.

Maculopathy I lenei laasaga, o le maʻi na faʻaalia ai ni manua i se vaega taua tele na taʻua o le fuainumera. Ona o le mea moni o le faaleagaina na faia i se nofoaga matautia, lea ei ai le taua o le faatinoga mo le malamalama atoatoa, o le faaitiitia o le matauina o loo mataituina.

O le retinopathy o le proliferative e mafua mai i le fausiaina o toto toto fou i luga o le pito i luga o le okeni vaaia. Ona o le mea moni e faapea o se faʻamaʻi o se faʻalavelave o le maʻisuka, e atiina ae ona o le le lava o le okesene i le vaʻaia o toto toto. O vaega ma vaega i luga o le vaega pito i luma o le mata ua matua suia lava.

O pepa faʻataʻatia ua taʻua o le faʻapogisaina o mata o mata, lea i se tulaga masani e foliga manino. E ala i le tioata, e mafai e se tagata ona iloa le eseesega o mea faitino ma taulai le ata.

Afai e te le amanaʻiaina le mea moni e faapea e mafai ona iloa le faʻamaʻi i tagata soifua maloloina atoatoa, i le maʻisuka o ia faafitauli e sili atu ona maua i le taimi muamua, tusa lava pe 20-25 tausaga. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o tusi, e le mafai e mata ona taulaʻi ata. O faʻamaoniga o ituaiga o togafitiga faʻapitoa:

  • Ua vaʻai le tagata i le puao.
  • Faʻaaloalo i le vaʻai.

I le tele o mataupu, e toe faʻafoʻi le faʻaaliga, e manaʻomia ona sui se tioata le lelei i se mea na totoina. Ma, ina ia faʻaleleia le faʻaaliga, e manaʻomia e se tagata ona faʻaalia tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata.

Faatasi ai ma se faʻalavelave o se maʻi o le tino, o le maʻisuka e mafai ona i ai le afaina i le mata (pei o le ata). O le potu pito i luma ua tumu atoa i le toto, o le mamafa i luga o mata ua faateleina, o le vaaiga ua faaitiitia le malosi ma tumau le maualalo mo ni nai aso.

Afai o le mata e tumu i le toto, e fautuaina e te talanoa i se fomaʻi i le aso e tasi e faʻalavelave ai i isi faʻafitauli.

O le fomaʻi o le a suʻe le mata ma le faʻatupega, ma tuʻuina atu tofiga o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le vaʻai.

O le a le mea e fai pe a amata ona faʻaitiitia le vaʻaiga, ma o le a le togafitiga e mafai ona toe faʻafoisia ai, e fesili ai tagata maʻi ia i latou lava? O togafitiga o le maʻisuka e amata i le faʻamautuina o le taumafa ma le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gasegase.

E tatau i tagata maʻi ona mataʻituina pea le kulūkose i totonu o le tino, suʻe suālaʻau, ma mataʻituina a latou gaʻo gaʻo. Ae ui i lea, o le togafitiga o togafitiga ogaoga i taimi nei e le lelei.

O le coagulation laser o le retina ua taʻua o le auala faaonapo nei o togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka. O le faʻalavelave e faia i luga o se nofoaga i fafo i lalo o le faʻamaʻi, o le umi o le taualumaga e le silia le lima minute.

Faʻasalaga, o se tulafono, ua vaevaeina i ni vaega se lua. E faʻalagolago lava i le maualuga o le faʻaleagaina o tupe, ma le solia o le toto toto.O lenei faiga e fesoasoani tele i le toe faʻafoʻisia o faʻaaliga i tagata maʻi.

Le togafitiga o le glaucoma o le maʻisuka e faapenei:

  1. Aveina o fualaau.
  2. Faʻasalaga mata.
  3. Taimi laser.
  4. Faʻatonuga faʻapitoa.

O le Vitrectomy o se faʻagasologa o le faʻaaogāina e faʻaaogaina mo le afaina o le tino i totonu o le tino vitio, o le vavae ese o le retina, faʻapea foʻi ma manua ogaoga o le suʻega suʻesuʻe e faasaga i le maʻisuka.

E taua le taʻu atu o sea faʻafitauli e naʻo mataupu lava e le mafai ai ona faatino le toe faʻaleleia o faʻaaliga ma isi faʻaiuga. O le taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi.

O le mata o le mata e tatau ona vavaeina i ni nofoaga se tolu, o se taunuuga o lea ua tatala ai se nofoaga e mafai ai e le fomaʻi ona togafitia le toeina ma le vevela. O le vitreous o loʻo faʻamaligiina atoatoa e ala i se masini mimiti, ma siama faʻamaʻi, maʻila, ma le toto ua aveesea mai ai. Ona faia loa lea o le taualumaga i luga o le retina.

Afai e maua e le tagata maʻi ni faʻaaliga e maua i le maʻisuka, e te le manaʻomia le faʻaalu o le taimi e faʻamoemoe ai o mea uma lava na o le a tupu. E le mafai e oe lava ona mafaufau, e leai se tasi aoga o le a maua ai se tali ile auala e foia ai le faafitauli. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi, ona mafai ai lea ona toe faʻaleleia le iloa.

Puipuiga, lea e fesoasoani e puipuia ai le vaai o le mafaufau pe taofi ai lo latou alualu i luma atili, e aofia ai le faʻaaogaina o sauniuniga o le vaitamini. I le avea ai o se tulafono, e fautuaina i le amataga o le faʻamaʻi, pe a iai pea le vaaiga mamao, ma e leai se faʻamatalaga mo taotoga.

Alphabet Diabetes - o le maʻisuka vitamin e faʻaleleia ai le vaʻai, e aofia ai vaega o vailaʻau. Ole suʻega e filifilia e le fomaʻi, o le tulaga lautele o le maʻi, o le faʻafitauli o faʻalavelave, ma le toto suʻesuʻeina toto.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e aofia ai se taumafa masani, ma e le mafai i taimi uma ona maua uma vitamini talafeagai ma vaega taua mai meaai. Doppelherz Asset - o se vaitamini ma le mineral oloa lea e fesoasoani e puipuia le ata vaaia e ala i le aveeseina o le lanu, laumei, beta-carotene, o le a fesoasoani e faatumu.

O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona iai ni faʻafitauli faʻafitauli pe afai latou te pulea le kulukose o le toto ma e masani ona mataʻituina e se fomaʻi maʻi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo faʻaauau pea le autu o faafitauli tau vaʻai i le maʻisuka.

O le maʻi suka o se maʻi o le endocrin, faʻaalia i le faateleina o le kulukose toto. O le faʻamaʻi e faʻaalia i se umi umi ma le atinaʻeina o faʻalavelave matuiā.

E le mafai ona suia suiga i le tagata suʻesuʻe: e toetoe lava o foliga uma o le mata e afaina - o le tino vela, retina, lens, nerve optic.

O le retinopathy o le maʻisuka o se gasegase vascular e mafua mai i le maʻisuka malosi. I totonu o le fatu o lenei maʻi mata ua faaleagaina i vaʻa laiti.

I le atinaʻeina o siama mata i le maʻisuka, e tele tulaga e iloga ai:

  • Faʻateleina le faʻaaogaina o le toto totoʻa.
  • La latou gaʻo.
  • Totoina o le toto i le retina.
  • Hypoxia i totonu o vavae o mata.
  • Tuputupu ae i le mata o vaʻa fou "vaʻaia".
  • Lafoaʻi o le tino.
  • Puckinging and retinal contraction.
  • Faʻaaogaina o le tino.
  • Vaʻaia le vaʻai i le maʻisuka.

O faʻamaʻi o le tino e masani lava e le afaina ma e matua leai lava se leaga. Faailoga o le retinopathy o le maʻisuka e faapenei:

  • I se amataga vave - o se veli i luma o mata, faigata i le galue ma le faitau e oʻo lava i le vaʻavaʻalata, vaʻa felelei ma "goosebumps" i luma o mata, mafaufau le lelei i le maʻisuka.
  • I se taimi tuai - o se toso malosi i le faʻaaliga.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te faʻaalia faailoga o le faʻafitauli o le tino i le taimi o le siama.

O ituaiga autu o le mata i le maʻisuka:

O le retinopathy pito i tua e iloa ai le tele o le faaleagaina o toto toto o le retina ma le faʻasaoina o le faʻaaliga.

Maculopathy e faʻaalia e ala i le faaleagaina o se vaega taua - o le numera. O lenei ituaiga o retinopathy e faʻaalia i le faʻaitiitia o le vaʻai i le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le retinopathy, o toto fou toto i le retina e tupu. O le mafuaʻaga o lenei mea o le le lava o le okesene i totonu o vaʻa afaina o mata, lea e sili atu ona vevela ma paʻu i le taimi. O le tino, o lenei ituaiga o le maʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga.

O faʻamalositino o launi mata i le maʻisuka e faia faʻatasi e tagata fomaʻi ma fomaʻi.

O auala autu o suʻesuʻega:

  • Suesuega Faaputugatupe e se tagata poto faapitoa i le mafaufau.
  • Ophthalmoscopy
  • Biomicroscopy
  • Visometry
  • Perimetry.
  • Fiaorescence angiography.

Naʻo suʻesuʻega muamua o le a fesoasoani e taofi le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino i le maʻisuka ma tausia le vaʻai.

Togafitiga o maʻi o le maʻisuka e amata i le faʻamautuina o mea taumafa ma le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le maʻisuka. E tatau i tagata mamaʻi ona mataʻituina pea le toto toto, ave suālaʻau maualalo ma faʻaaogaina le metabolism carbohydrate.

O le togafitiga o le mata mo le maʻisuka ua manatu nei e le aoga, aemaise lava pe a oo i ni faafitauli ogaoga.

O le coagulation laser retinal o se togafiti faʻaonapo nei mo le retinopathy o le maʻisuka. O le taotoga e faʻatino i luga o se mea i fafo atu i lalo o le faʻamaʻi faʻaleagaina mo le 5 minute. O le taotoga e faia i le 1 poʻo le 2 vaega, lea e fuafuaina e le tikeri o le faʻaleagaina o le tupe. O lenei taotoga e tele sona sao i le toe faʻaleleia o le faʻaaliga.

O loʻo i ai auala faʻaonaponei mo lenei: lansectomy faʻapitoa poʻo le ultrasound phacoemulsification. I le faʻaogaina o nei metotia, ua aveeseina ai faʻataʻitaʻiga o soʻo se tikeri o le matua, o loʻo faʻapipiʻi mata tioata e ala i nai mea laiti.

LASIK le laser correction correction mo le maʻisuka ua solia i le tele o gasegase ma e mafai ona faia pe afai e faamaonia e lau tausi soifua maloloina.

O togafitiga e puipuia ai le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka pe taofia foi lona alualu i luma e aofia ai le faʻaaoga o vitamini e faʻafefe mo mata. O loʻo faʻataʻitaʻiina i le amataga o faʻataʻaloga, pe a leai se faʻamatalaga mo togafitiga faʻapipiʻi ma faʻaauau pea le vaaia o le tino.

O mata sili ona lauiloa mo le maʻisuka o: Taufon, Senkatalin, Quinax, Catalin, Oftan-Katahrom, Vitafakol. E tofu i latou ma se seti o meaʻai, vitamini, elemene, elemene amino e faʻaleleia ai foliga uma o le mata.

O sauniuniga mo togafitiga mo le maʻisuka e tatau ona aofia ai vitamini C, A, E, B1, B2, B6, zinc, chromium, lutein, zeaxanthin, anthocyanini ma isi antioxidants. E le tatau ona aofia ai le suka i vailaʻau. Faitau atili e uiga i vitamini mo le maʻisuka i lenei tusiga.

  • Faʻamaufaʻailogaina O le maʻi suka o se vailaʻau faʻamaʻi mo le maʻisuka o loʻo aofia ai vailaau faʻasaina, vitamini, minerale, succinic ma lipoic acid. E manaʻomia e puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli. O le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia e le endocrinologist ia amanaia le toto ma le tulaga lautele o le maʻi.
  • "Doppelherz Aseta mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka" o se sauniuniga o le vaitamini-minerale lea e toe faʻaleleia ai lo latou le atoatoa i le tino ma faʻasaʻo faiga faʻavae. O lona faʻaaoga taimi uumi e faʻaleleia le tulaga masani o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le Ophthalmo-DiabetoVit complex o le kamupani lava e tasi e talafeagai foi.
  • "Alphabet Opticum" o loʻo i ai se seti o mea aoga mo le tino atoa, ma mo le masani o le vaai i le mata - le faʻamalama, lycopene, lutein, beta-carotene. O lenei vailaʻau e aofia ai le tele o fualaau o vitamini E ma B2, lea e taua tele i le puipuia ma le toe faʻaleleia o le vaʻai.

E mafai ona faʻagesegese le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka ma faʻamautinoa le vaʻai i le maʻisuka ituaiga 2 e ala i le matauina o se meaʻai, faʻatulagaina kulūkose i totonu o le toto ma ave fualaau faasaina.


  1. Weixin Wu, Wu Ling. Maʻisuka: o se foliga fou. Moscow - St. Petersburg, lomia fale "Neva Publishing House", "OL-MA-Press", 2000., 157 itulau, faasalalau 7,000 kopi. Toe lolomiina o le tusi lava e tasi, Faamalologa faʻamalolo: Maʻisuka. Moscow - St. Petersburg, lomia fale "Fale Lomiga" Neva "", "OLMA-Press", 2002, 157 itulau, faasalalauga o 10,000 kopi.

  2. Balabolkin M.I., Klebanova E.M., Kreminskaya V.M. Faʻatinoga ma suʻesuʻega o louroidology, Medicine - M., 2013. - 816 p.

  3. C. Kilo, J. Williamson "O le a le maʻisuka? Faʻamatalaga ma fautuaga. " M, Mir, 1993

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O ai e aʻafia?

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamatalaga faʻamatalaina e faʻaalia ai lava ia i tagata ogatotonu ma matutua atu e aunoa ma se faʻasino i le itupa. O aʻafiaga e aʻafia ai totoga vaaia o i latou e maua i le maʻisuka mo le silia ma le 20 tausaga. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le matua, o le retinopathy e tupu i le afa o mataupu.

Ole tele o faailoga o le retinopathy o le maʻisuka e le lautele:

  • le toʻa i mata
  • o le faʻaleagaina lautele i le mea faitino vaaia, e oo atu i le vaitau puupuu o tauaso,
  • toto i luga o le mata
  • lagona e ufiufi i luma o mata, foliga vaaia o togitogi uliuli i le vaaiga o le vaʻai, le mafai ona faitau ma tusitusi.

Taua! A oʻo mai ia faʻaaliga, o se asiasiga taimi i se tagata fomaʻi ma le siakiina pea o le suka toto e talafeagai.

O le maʻisuka retinopathy i le leai o se taimi vave e fai ai ma mafuaʻaga e mafua ai le tele o faʻafitauli:

  • Faateleina le mamafa o le tino,
  • Hemophthalmus ona o le toto e ulufale atu i le tioata,
  • Tauaso e mafua mai i le taofiofia o le taimi muamua.

O le pathogenesis o le retinopathy e mafai ona vaaia i le ata:

Tulaga o le kosi o le faamai

  1. Taʻaloga e le faʻaogaina: amataga o le atinaʻeina o togafitiga. Le amataga o faiga o le faaleagaina o capillaries e fafaga ai mata o mata o mata uma e lua. O vaʻa laiti e faʻaumatia muamua. Ona o gaioiga o le degenerative, o puipui o capillaries ua sili atu ona pala, ona o le mea na amata ona faia e le epine retinal.
  2. Laasaga muamua: i le tulaga o le le faʻafefe, o lenei laasaga e mafai ona avea ma se faʻalavelave mo fesuiaiga e le mafai ona suia i le mea faitino vaaia. E tele foci o le afaina o toto ma e oʻo lava i vaega atoa o le ocular circulate, o le vai e amata ona faaputuputu i mata. O loʻo i le laasaga o le lumanaʻi muamua o le leai o se okesene mo mata e amata.
  3. Taimi faʻatupulaia: I lenei laasaga o le atinaʻeina o togafitiga, o le tuputupu ae tele o le fesoʻotaiga o vaʻa toto fou, o lea e taumafai ai le tino e suitulaga i ala leaga o le okesene ma le faʻaogaina o meaʻai. O vaʻa fou ua faʻavaivaia, e le mafai foi ona faʻafefeina a latou galuega, na o le fausiaina o se fofo fou o le gasegase. Ona o le toto e ulufale atu i le retina, o le nerve fila o le mea mulimuli e faateleina le voluma, ma o le ogatotonu o le ogatotonu o le mata e galo.
  4. Faʻasalagalea e faʻaalia ai taualumaga e le mafai ona suia. I le tulaga ua faamatalaina, e mafai ona maua mai i totonu o tioata. Hemorrhages e fausia ai le tele o paʻu o le toto, lea e faʻapipiʻiina ai le retina, faʻaleagaina ma amataina le faagasologa o le teenaina o le retinal. E le o faʻamalosia le faʻasolosolo i lenei laasaga, talu ai o le tioata i le taimi e le maua ai le malosi e faʻalauiloa ai le malamalama i luga o le masini ma o le maʻi gasegase le maua se mea faitino seia oʻo ina tauaso.

E i ai foi se faʻavasegaga o le retinopathy e tusa ai ma le maualuga o le faaleagaina i le retina:

  • Faigofie: O lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina e le mimiti ile toto toto. Ophthalmoscopy o loʻo faʻamatalaina o ni togitogi mumu lanu mumu, o lona auai e le fuafuaina e aunoa ma se meafaigaluega,
  • Tusa: ua faateleina le numera o microdamages, ua faateleina le vevela o vein, ua aliali mai faailoga o le retinal hypoxia,
  • Tetee: vailaʻau faʻamalosi e faʻaogaina i luga o le vaega atoa o le retina. O se vaega taua o capillaries mata e le toe aoga. O le vavalalata faʻatalatalanoaga ma se tagata e faʻaleleia togafitiga e manaʻomia.
  • Faiga faʻataʻitaʻiga

    O le faʻalavelave ua faʻamaonia e se tagata fomaʻi maʻi ma e aofia ai taualumaga nei:

    • Asiasiga o laumata ma mata mata,
    • Fua o le mamafa o le mamafa,
    • Biomicroscopy o le mata o le tua
    • Iloiloina o le fuainumera ma le nerve opic,
    • Iloiloina ata o Fundus,
    • Ophthalmoscopy - tuusao ma toe fesuiaʻi,
    • Asiasiga o le tino vitio.

    Laveaʻi togafitiga

    Togafitiga e ono aofia ai se seti o togafitiga faʻapitoa e pei ole:

    • Faʻailoga mata
    • Lafoaʻi laser: cauterisation o le retina ma se laser. E le faatagaina e le faʻasalalauga ona faʻaaogaina vaʻa fou i totonu o mata. O lenei metotia e puipuia ai le vaʻavaʻai mo i latou o loʻo maua le retinopathy mo le silia ma le 10 tausaga,
    • Vitrectomy e aʻafia ai le aveesea o le vitreous. Ona o lenei mea, ua toe faʻaleleia le amio saʻo o le atigi totonu.

    Faaiuga

    Retinopathy - sili ona matautia maʻisuka faigata. Ole suiga ole suiga i le totoga o le faʻaaliga ma le leai o se faʻalavelave e mafai ona faʻafitia.

    O le mea lea, aua le faʻagaloina le fautuaga a se tagata fomaʻi mata, mataʻituina mata ma le mate mo le maʻisuka.

    Cataract ma le maʻisuka

    O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e fesoʻotai ma se faʻaitiitia i le manino o se mata taua o le mata - le tioata. E masani lava, e matua manino lava i ave malamalama ma e nafa ma le felafolafoaʻiina o le malamalama ma taulai i le vaalele o le retina.

    O le mea moni, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona atiaʻe i le toetoe lava o tagata uma, ae o tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le soliga o le manino o le tioata e matauina i se tausaga muamua.

    O le maʻi lava ia e alualu i luma vave.

    I le maʻisuka, e faigata i tagata gasegase ona taulai atu o latou mata i luga o le ata, i le faaopoopoga, o le ata lava ia e le manino. O faʻapogai iloga o faʻasalalauga o se vaaiga le mafaamatalaina ma faʻapouliuli mata.

    O togafitiga togafitiga e faʻaaogaina e togafitia ai faʻataʻitaʻiga, lea e aveesea ai e le fomai lana lava fetuunaiga suia ma suia i se tioata e le faʻaogaina, lea e le oi ai uiga uma o se tioata masani. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata e masani lava ona manaʻomia e faʻasaʻo le vaʻai pe'ā uma le taotoga.

    Glaucoma ma le maʻisuka

    Afai e muta le felafolafoai masani o le vai i le masani, ona tupu ai lea o lona faaputuputu i soo se potu o le mata. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, o lona uiga, glaucoma e maua i le maʻisuka. Faʻateleina le mamafa o le tino, faʻaleagaina ai le tino o le tino ma toto toto.

    O le tele lava o taimi, e le o iai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga seia oʻo ina oʻo atu le glaucoma i se tulaga ogaoga. I lenei tulaga, o le leai o se vaaiga o le a vave ona taua.

    O le taua tele o le taimi muamua i le amataga o le faamai o faailoga ia o le glaucoma, latou te aofia ai le tiga i mata, ulu tiga, faateleina le lapataiga, le mautonu le vaai mamao, leai se malamalamaaga, o ni glaucomatous halos e tutupu i luga o punaoa malamalama.

    Mo le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaogaina faʻalaʻau faʻapitoa, o nisi taimi e faʻaalia ai le laser ma fesoasoani fesoasoani faʻapitoa. Ina ia feagai ma faafitauli matuia e uiga i le talaaga o le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega suʻega ma se tagata fomaʻi.

    Ituaiga o le retinopathy i le maʻisuka

    I maʻi o le maʻisuka, o ituaiga nei o le faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona aofia ai:

    • Maculopathy e matautia aua e afaina ai se vaega tutotonu taua o le retina, ua taʻua o le fuainumera.Ona o le mea moni o lenei sone e nafa ma se vaʻaia manino ma saʻo, o le a mafai ona faʻaititia.
    • O le retinopathy pito i tua e tupu pe a faaleagaina le toto toto. O le galuega o le vaaiga mamao e le mafatia. I lenei laasaga, e taua tele le pulea o le glycemia, aua o le a fesoasoani lea e puipuia ai le alualu i luma o le faamai ma faʻaitiitia ai le gaioiga vaaia.
    • O le retinopathy faʻasolosolo e fesoʻotai ma le faʻaopoopoga o vaʻa fou faʻapitoa i luga o puipui o le mata. O lenei gaioiga e fesoʻotai ma le suʻesuʻeina ma le leai o se okesene i lenei vaega. O faʻalavelave faʻaleagaina e masani lava ona manifinifi, e faigofie ona faʻaoga ma toe faʻaleleia.

    Faʻailoga muamua

    Suʻeina o le okeni o le faʻaaliga i le maʻisuka o se faʻagesegese o le faagasologa, ma i le taimi muamua, e leloaina e le tagata ni suiga taua i lana vaaiga vaaia. I le avea ai o se tulafono, o mata o tagata gasegase o loo mataʻituina pea, e leai se tiga i mata ma isi faʻailoga ua amata ona amataina le faʻaleagaina.

    Ae peitai, afai ei ai se veli i luma o mata, lea e mafai ona tupu faafuasei lava i soo se taimi, "mea" i luma o mata, poo le faitauina o faigata, ua i ai se suiga ua amata ona alualu i luma le maʻi, ma ua i ai se suiga i le tupe maua i le maʻisuka.

    O le taimi lava e maua ai le maʻisuka, e fautuaina e le fomaʻi e asiasi le tagata maʻi ile fomaʻi e siaki lona vaʻai. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi ina ia puipuia ai faʻafitauli i le taimi.

    O le faʻataʻitaʻiga masani mo faʻamatalaga e suʻesuʻeina ai mea nei:

    • Ua siaki le ata vaaia, ua faamanino ona tuaoi.
    • O le pito i lalo o le mata o loo suesueina.
    • Ua fuaina le mamafa ole tino.
    • Matala o le mata (seasea).

    E taua le matauina o faʻamatalaga faʻavae i le maʻisuka malosi e sili ona maua i na gasegase o loʻo i ai se talafaasolopito umi o le maʻi. E tusa ai ma fuainumera, a maeʻa le 25 tausaga o tauivi ma togafitiga, o le pasene lea e atiina ae ai siama maʻi i le maʻisuka maualuga e latalata i le maualuga.

    Suiga i totonu o le tino ma le maʻisuka e faʻagesegese. I le laasaga muamua, o le tagata maʻi e mafai ona lagona na o se laʻititi laʻititi i le vaaiga vaaia, faʻavalea le mata, "lago" i luma o mata.

    I se taimi mulimuli ane, o le faafitauli e sili atu ona tupu, e pei o ona faailoga: o le faʻafitauli o le maʻi e faʻaitiitia le malosi, e masani lava e le iloagofie mea. Afai e te le amanaiaina le tulaga, o le leai o se vaaiga mamao i le maʻisuka o se mea o le taimi.

    E tatau ona ou fai atu, i le tele o mataupu, o le faagasologa o le faaletonu vaaia e mafai ona matauina i le taimi.

    O le mea masani, i le tele o gasegase, ua uma ona matauina se faailoilo o le faʻaitiitia o le vaʻai i le taimi ole suʻesuʻega.

    O a ituaiga faʻamaʻi o iai iina?

    O le retinopathy pito i tua e mafua mai i le mea moni e faapea o le faaleagaina o nai toto laiti e leai ni faailoga o le faaletonu o le vaai. I lenei laasaga, o le puleaina o le kulukose i le tino e taua tele. E fesoasoani lenei mea e faʻalavelave ai le atinaʻeina o isi pathologies o le mata, ma e le mafai ai foi ona maua le alualu i luma o le retinopathy. O le tino, aemaise lava o ana vaa, suiga o le vaega.

    Maculopathy I lenei laasaga, o le maʻi na faʻaalia ai ni manua i se vaega taua tele na taʻua o le fuainumera. Ona o le mea moni o le faaleagaina na faia i se nofoaga matautia, lea ei ai le taua o le faatinoga mo le malamalama atoatoa, o le faaitiitia o le matauina o loo mataituina.

    O le retinopathy o le proliferative e mafua mai i le fausiaina o toto toto fou i luga o le pito i luga o le okeni vaaia. Ona o le mea moni e faapea o se faʻamaʻi o se faʻalavelave o le maʻisuka, e atiina ae ona o le le lava o le okesene i le vaʻaia o toto toto. O vaega ma vaega i luga o le vaega pito i luma o le mata ua matua suia lava.

    O pepa faʻataʻatia ua taʻua o le faʻapogisaina o mata o mata, lea i se tulaga masani e foliga manino. E ala i le tioata, e mafai e se tagata ona iloa le eseesega o mea faitino ma taulai le ata.

    Afai e te le amanaʻiaina le mea moni e faapea e mafai ona iloa le faʻamaʻi i tagata soifua maloloina atoatoa, i le maʻisuka o ia faafitauli e sili atu ona maua i le taimi muamua, tusa lava pe 20-25 tausaga. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o tusi, e le mafai e mata ona taulaʻi ata. O faʻamaoniga o ituaiga o togafitiga faʻapitoa:

    • Ua vaʻai le tagata i le puao.
    • Faʻaaloalo i le vaʻai.

    I le tele o mataupu, e toe faʻafoʻi le faʻaaliga, e manaʻomia ona sui se tioata le lelei i se mea na totoina. Ma, ina ia faʻaleleia le faʻaaliga, e manaʻomia e se tagata ona faʻaalia tioata faʻafeiloaʻi poʻo tioata.

    Faatasi ai ma se faʻalavelave o se maʻi o le tino, o le maʻisuka e mafai ona i ai le afaina i le mata (pei o le ata). O le potu pito i luma ua tumu atoa i le toto, o le mamafa i luga o mata ua faateleina, o le vaaiga ua faaitiitia le malosi ma tumau le maualalo mo ni nai aso.

    Afai o le mata e tumu i le toto, e fautuaina e te talanoa i se fomaʻi i le aso e tasi e faʻalavelave ai i isi faʻafitauli.

    O le fomaʻi o le a suʻe le mata ma le faʻatupega, ma tuʻuina atu tofiga o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le vaʻai.

    O le a le mea e fai pe a amata ona faʻaitiitia le vaʻaiga, ma o le a le togafitiga e mafai ona toe faʻafoisia ai, e fesili ai tagata maʻi ia i latou lava? O togafitiga o le maʻisuka e amata i le faʻamautuina o le taumafa ma le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gasegase.

    E tatau i tagata maʻi ona mataʻituina pea le kulūkose i totonu o le tino, suʻe suālaʻau, ma mataʻituina a latou gaʻo gaʻo. Ae ui i lea, o le togafitiga o togafitiga ogaoga i taimi nei e le lelei.

    O le coagulation laser o le retina ua taʻua o le auala faaonapo nei o togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka. O le faʻalavelave e faia i luga o se nofoaga i fafo i lalo o le faʻamaʻi, o le umi o le taualumaga e le silia le lima minute.

    Faʻasalaga, o se tulafono, ua vaevaeina i ni vaega se lua. E faʻalagolago lava i le maualuga o le faʻaleagaina o tupe, ma le solia o le toto toto. O lenei faiga e fesoasoani tele i le toe faʻafoʻisia o faʻaaliga i tagata maʻi.

    Le togafitiga o le glaucoma o le maʻisuka e faapenei:

    1. Aveina o fualaau.
    2. Faʻasalaga mata.
    3. Taimi laser.
    4. Faʻatonuga faʻapitoa.

    O le Vitrectomy o se faʻagasologa o le faʻaaogāina e faʻaaogaina mo le afaina o le tino i totonu o le tino vitio, o le vavae ese o le retina, faʻapea foʻi ma manua ogaoga o le suʻega suʻesuʻe e faasaga i le maʻisuka.

    E taua le taʻu atu o sea faʻafitauli e naʻo mataupu lava e le mafai ai ona faatino le toe faʻaleleia o faʻaaliga ma isi faʻaiuga. O le taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi pipisi.

    O le mata o le mata e tatau ona vavaeina i ni nofoaga se tolu, o se taunuuga o lea ua tatala ai se nofoaga e mafai ai e le fomaʻi ona togafitia le toeina ma le vevela. O le vitreous o loʻo faʻamaligiina atoatoa e ala i se masini mimiti, ma siama faʻamaʻi, maʻila, ma le toto ua aveesea mai ai. Ona faia loa lea o le taualumaga i luga o le retina.

    Afai e maua e le tagata maʻi ni faʻaaliga e maua i le maʻisuka, e te le manaʻomia le faʻaalu o le taimi e faʻamoemoe ai o mea uma lava na o le a tupu. E le mafai e oe lava ona mafaufau, e leai se tasi aoga o le a maua ai se tali ile auala e foia ai le faafitauli. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi, ona mafai ai lea ona toe faʻaleleia le iloa.

    E faapefea ona puipuia oe lava?

    Puipuiga, lea e fesoasoani e puipuia ai le vaai o le mafaufau pe taofi ai lo latou alualu i luma atili, e aofia ai le faʻaaogaina o sauniuniga o le vaitamini. I le avea ai o se tulafono, e fautuaina i le amataga o le faʻamaʻi, pe a iai pea le vaaiga mamao, ma e leai se faʻamatalaga mo taotoga.

    Alphabet Diabetes - o le maʻisuka vitamin e faʻaleleia ai le vaʻai, e aofia ai vaega o vailaʻau.Ole suʻega e filifilia e le fomaʻi, o le tulaga lautele o le maʻi, o le faʻafitauli o faʻalavelave, ma le toto suʻesuʻeina toto.

    O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e aofia ai se taumafa masani, ma e le mafai i taimi uma ona maua uma vitamini talafeagai ma vaega taua mai meaai. Doppelherz Asset - o se vaitamini ma le mineral oloa lea e fesoasoani e puipuia le ata vaaia e ala i le aveeseina o le lanu, laumei, beta-carotene, o le a fesoasoani e faatumu.

    O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona iai ni faʻafitauli faʻafitauli pe afai latou te pulea le kulukose o le toto ma e masani ona mataʻituina e se fomaʻi maʻi. O lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o faafitauli tau vaʻai i le maʻisuka.

    Faʻaiʻuga o le faʻafitauli o le tino i le maʻisuka

    O togafiti o le retina i mata uma e lua o le maʻisuka o se faʻalavelave masani e tupu i le 90% o mataupu. E masani lava o tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi e maua ai le faʻaletonu o le mafaufau. O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻamaʻi pea lava pea i luma o maʻi lea e matua faigata lava ona iloa i le amataga. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le gasegase o le gasegase o foliga vaaia, o foliga vaaia o le paʻu ma le vaʻai i luma o mata. O nei faʻaʻailoga e mafua ona o suiga i le pene - o le pito i fafo o mata. A maeʻa sina taimi, o le a faʻalauiloaina ma le faʻaeteete le vaʻai i le faʻapouliuli.

    O vaʻa fou o loʻo faʻaalia i le retinopathy o le maʻisuka e matua matautia lava, o loʻo faʻamalamalamaina e:

    • vave vave
    • gaioiga malosi o le plasma toto,
    • mūmū taʻitoʻatasi,
    • ogaoga leaga, lea e oʻo atu ai i le afaina i totonu o mata o le tagata.

    Tulu toto e ulufale atu i le matala matala i le amataga o le faʻalauteleina o le tino, lea e mafua ai le tauaso atoa.

    O le a le tala o le retinopathy?
    O le a le mea e fai pe a vaʻaia se vaʻa mata

    O le amataga o tauaso e tupu e le gata i le faagasologa o le hemophthalmus. E mafai foi ona afaina i le faamatuu atu o pamu plasma o le toto mai vaʻa ola, mai suiga e le mafai ona suia i le retina ma siama o loʻo mulimuli mai. O le vaʻaiga faʻapitoa e aʻafia ona o le faʻavaeina o le retina, lea e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻavae i fibrovascular formations o loʻo i ai i totonu o vaʻa vailaʻau ma le nerve opic. O mea faʻapipiʻi e faʻaititia ai le tele o le lapoa, faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vaeluaina o mata o mata, lea e mafua ai le toe faʻafouina o le hemophthalmus. O le lavelave o nei mea na tutupu o loʻo faamatalaina ai le sili ona leaga o le taunuʻuga o le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e le mafai ona aloese mai le faaletonu vaaia, ae o le fesoasoani vave e fesoasoani e taofia le tauaso atoatoa.

    Vaega o le Maʻisuka Retinopathy

    Ophthalmologists e iloagofie ituaiga e 3 o le atinaʻeina o le faamaʻi, e fuafua i suiga i le mata o le mata:

    • Laasaga e le o faʻateleina,
    • Laasaga muamua,
    • Faʻagasologa taimi.

    O le tulaga muamua (e le o le faʻateleina) - o le maʻi o loʻo i le amataga o le atinaʻe. O le suka i totonu o le toto o le maʻisuka maʻi ua tulaʻi mai, ma mafua ai le faateleina o le mafai ona gafatia o puipui lapoa i le mata. I lenei itu, amataina le faagasologa o gasegase, o le taunuuga o lea mea o se faateleina i microanurysms. O faailoga muamua o lenei laasaga e mumu i tafatafa o le pene, lea e mafua ai le retinal edema. Afai, ona o le vaivai o le vaʻa, o le vaega na ulu atu e le gata i le pito i luga, ae o le vaega tutotonu foi o le retina ocular, o le mimiti laʻititi e aliali mai. O lenei laasaga e mafai ona ola i ni nai tausaga e aunoa ma ni faʻaaliga manino ma le faʻaleagaina o mea.

    O le lona lua (preproliferative) tulaga o le retinopathy o le maʻisuka. E pei lava o le tulaga muamua, e seasea ona maua, e tusa ai ma fuainumera - i le 5-8% o mataupu. Ole vaega o aʻafiaga o tagata gasegase pupuu, e pei foi o le maʻisuka o loo mafatia i le atrophy oona. I lenei laasaga, ua amata ona aliali mai le faaletonu o le vaai, ua mafai e le ophthalmologist ona matau se suiga i le tupe.I lenei laasaga o le faamai, o le toe vaai o le mata e maua ai le matelaina o le okesene, lea e mafai ona oo atu ai i maʻi tuga e mafua ai le osofaia o fatu fatu.

    O le lona tolu (proliferation) o loʻo faʻaalia i le le atoatoa o le tafe toto. O se faagasologa malosi o le tuputupu aʻe o vaʻa fou e amata ona o le matelaina o le okesene. Ua matauina le Macular edema, o le mafuaaga lea mo le matuia tele o le faʻaaliga.

    E mafai e tagata e maua i le maʻisuka ona aloese mai le tauaso uma?

    O le mea e masani ai, o tagata e umi le maʻisuka e mafatia i le faʻaleagaina o le retina ma le lipine, faatasi ai ma le eseese o tikeri o le malosi. O tagata faʻapitoa na faʻaalia mai e 15% o tagata maua i le maʻisuka na i ai ni uiga maualalo o le retinopathy o le maʻisuka. I le maʻisuka na maua i se faʻamaʻi e sili atu ma le 5 tausaga, na maua ai faʻamaoniga i le 29 mataupu mai le 100. I le maʻisuka na maua i se maʻi mai le 10 i le 15 tausaga, i le 50% o mataupu, na maua ai faʻamaoniga faʻaalia o lenei maʻi. O le faaiuga e taʻu mai ia te ia lava - o le umi o se tagata ua maʻi i le maʻisuka, o le avanoa e le toe maua ai se vaaiga mamao.

    O mea e afaina tele ai le fua o le leaga o mea vaaia vaaia e pei ona taʻua i lalo:

    • togafitiga o le ocular cornea,
    • gasegase o le tino
    • ulaula ma inu ava
    • tulaga faapitoa o se fafine (maʻitaga),
    • le ala o le faʻamaʻi i soʻo se aiga (genetics),
    • vaega eseese o le oona,
    • faʻateleina i le masini faisuala,
    • malfunctions i le gaioiga masani o gaʻo,
    • le mautonu i le toto toto,
    • o se faʻaopoopoga faifai pea o le toto maualuga ma le toto o le kulukose toto.

    Ae ui i lea, o le mataʻituina ma le faatonutonuina o le suka i le toto e ala i le mulimuli i se meaai talafeagai mo oe, faʻapea ai ma le tausia o se soifua maloloina lelei, o le faʻaaogaina o faʻalavelave o vitamini ma minerale e faʻaleleia atili ai le vaaiga o le maʻisuka.

    E taua le iloa o le puipuiga aupito sili ona mataalia ma le mataʻituina o le faaletonu o le vaai o loʻo taoto i totonu o le falemaʻi o se tagata o loʻo maua i le maʻisuka e le endocrinologist ma le fomaʻi maʻi. I le mulimuli ai i a latou fautuaga ma fautuaga, e mafai ona e amata ona "faasaʻo" lau vaai mo le lelei i le taimi, pe le o le amataina o le maʻi.

    Lulu i mata, pe pueina foi

    O se faʻavalevalea lea o foliga vaaia i mata o le malamalama, aloiafi, uila pupula, laina ma tutusa. O le mea masani, o nei faʻavavega e afua mai i le faʻaosoosoina lelei o neuroreceptors o le retina, ma isi vaega o le tagata suʻesuʻe. O nei mea faʻapitoa o se tasi lea o ituaiga o mea faitino vaaia, e faʻapotopotoina i se fuaitau masani - "faʻavalea".

    O le faʻaleleia o vailaʻau e tupu i le eletise poʻo le faʻaaogaina o masini o vaega o le tagata suʻesuʻe, lea e taʻua o "phosphenes". E mafai ona tupu pe afai e te taʻalo i luga poʻo pito i totonu o mata. O lenei faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le paʻu poʻo le vavaeina o le retina, chorioditis, faʻaleagaina o le nerve opic.

    Faʻasalaga masani i mata, e le tatau ona e manatu o le vaivai lenei pe na e mafaufauina foi, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi maʻi.

    Veila i luma o mata

    O le ufiufi i luma o mata e faʻaalia ona o le leai o se malamalama ma le manino o le ata. O lenei uiga e ese le eseesega o mea. I le retinopathy o le maʻisuka, o ia ituaiga mea uiga ese e mafai ona eseese i le mamafa ma le umi o le umi.

    Veil i luma o mata - o se faailoilo manino e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi

    Tuua Lau Faamatalaga