O le faʻamatalaga manino o tangerines pe fia ni iunite falaoa oi totonu ia i latou

O apples e mafai ona taʻua o fua sili ona lauiloa i totonu o la tatou latitudes, o keke oona ma suamalie o le a avea ma punavai taua o vitamini ma minerale taua. Peitai, e ui lava i le aoga o le oloa, e mafai ona faʻasaina mo le maʻisuka ma nisi faʻamaʻi faʻamaʻi. Afai e te le amanaiaina lenei tulafono, o loʻo i ai se avanoa o le faateleina o le toto suka.

E tusa ma le 90% o le vai, ma le suka mai le 5 i le 15%, o le kalori - 47 points, index glycemic of apple - 35, o le tele o le fiber e tusa ma le 0.6% o le aofaiga atoa o le oloa. E tasi le apple-medium e i ai le va o le 1 ma le 1.5 iunite falaoa (XE).

E tatau ona e iloa o apu e tele le vaitamini A, e tusa ma le faaluaina e pei o fua o le suka. E tele le vitamini B2 i totonu o le oloa, e tatau mo le tuputupu ae masani o lauulu, o le faagasologa o le faʻapalapala. O lenei vaitamini o nisi taimi e taʻua o vitamini oona.

Mea aoga o apu mo le maʻisuka

Faatasi ai ma mea e sili ona aoga o apu, e manaomia le faailoaina o se faaitiitia o le cholesterol, o le mafai ona taofia le atinaeina o le atherosclerosis o toto toto. E mafai lenei mea ona o le i ai o le pectin, fiber plant.

O le mea lea, o le apu e tasi-tele ma le peel e aofia ai le 3.5 g fiber, ma o lenei aofaiga e sili atu i le 10% o le alauni o aso taitasi. Afai o le fua o le fua, o le a na o le 2.7 g o fiber.

E taua tele i apples o loo i ai le protein 2%, 11% o le carbohydrates ma le 9% o meaola eletise. Faafetai i le tele o vaega taua, o fualaau aina e lelei mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, talu ai e maualalo a latou kalori.

O loʻo i ai se manatu e ala i le aoga o caloric e tatau ona malamalama i le maualuga o le aoga o se oloa, ae e le saʻo lenei. E ui lava i le maualalo o le kalori, o le apu e tele le fructose ma le kulukose. O nei mea e fesoasoani i:

  1. tino gaosia o le tino
  2. o se sapalai malosi o suauu gaʻo i le gaʻo gaʻo.

Mo lenei mafuaʻaga, e oʻo lava i le maʻisuka e tatau ona na o le 'ai o apu i le faʻamaoni, e tatau ona filifilia ituaiga suamalie ma suamalie, a leai o le a maualuga le maualuga o le suka o le suka.

I le isi itu, o apu e mauʻoa ma aoga tele, ma o le a avea ma auala sili e faamama ai le manava. Afai e masani ona e 'aina fualaau aina, o le aveeseina lelei o mea oona faʻapea foi ma mea faʻapitoa mai le tino ua matauina.

Pectin e fesoasoani i le maʻisuka e faʻamamafa le tino, faʻafeiloaʻi ma le fiaai. I le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua, e le fautuaina e faamalie le fiaai i apu, pe afai o le solia o le metabolism o le carbohydrate o le a na o le alualu i luma.

Pe a faʻatagaina e le endocrinologist, o nisi taimi e mafai ona e faʻamamaina oe lava i apu, ae e tatau ona mumu pe samasama. O nisi taimi o fualaau aina ma le maʻisuka e fetaui, ae afai e te faaaofia i latou i le taumafataga o se tagata maʻi saʻo.

O lenei fua o le a avea ma auala lelei e foia ai ia faʻafitauli faʻalesoifua maloloina:

  • le lava le toto toto
  • vaivai le tumau
  • manua,
  • leaga lagona
  • matua tuai.

E taua le iloa o le suamalie o le apu, o le sili atu lea o meaʻai falaoa o loʻo i ai. E aoga le 'ai o fua e tausi ai le tino puipuia o le tino, faʻamalosia puipuiga o le tino o le tagata.

Le tele o le taumafa

I nisi taimi ua mavae, na atiae ai e fomai se taumafataga o le calorie, lea ua faailoa mai mo na gasegase o loo mafatia i le hyperglycemia, o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. O lenei mataupu faavae o mea taumafa e faʻamaonia ai le i ai o meaʻai e faʻatagaina ma faʻasaina pe a maʻi.

I le taumafataga, o le taumafaina o apu o loʻo faʻapena foi, o le taumafa e maua ai le faʻaaogaina o nei fua ona o le mauoa o minerale, vitamini, e manaʻomia mo le maʻisuka. A aunoa ma nei vaega, o le atoatoa o le tino o le tino e le faigofie.

E taua foi lenei mea aua, e tusa lava po o le a le ituaiga suka suka, e le tatau i le tagata gasegase ona 'ai atoatoa le polotini, gaʻo ma meaʻai gaʻo. Afai e le o mulimulitaia lenei fautuaga, o loʻo i ai le maualuga o le ono mafai ona faʻamalolo i le maʻisuka atoa ma faʻamaʻi pipisi.

O fua, e pei ona taʻua muamua, e fesoasoani i le tausia o le soifua manuia o se tagata, o le mea lea:

  • apu i soo se ituaiga e tatau ona i ai i le laulau a le tagata maʻi,
  • ae i ni tapulaa faatapulaaina.

E matua taua lava le faʻaaogaina o se laulaʻau lanu meamata. O fua e aofia ai le kulukose e tatau ona aofia i le taumafataga, ia amanaʻia le mea e taʻua o le "afa ma le kuata".

I le tulaga o le faapalepale o le kulukose, ua faatagaina e 'ai le maualuga o le apu i le aso, afai e te manao moni i ai, e tatau ona e taumafai e sui ia apu ma isi fua suamalie ma suamalie ma vine:

O le a faʻamatalaina oe e se fomaʻi e uiga i oloa faʻatagaina. E tatau foi ona manatua e na o le kuata o apu e faatagaina i le maʻisuka ituaiga 1. E talitonuina o le itiiti ifo o le tagata maʻi e mamafa, o le itiiti foi o lona 'aina o apu. E i ai le isi manatu o fualaau laiti e maua ai sina kulukose, ae o fomaʻi e le ogatasi ma lenei mea.

Ua faamaonia i le saienitisi o apu o soo se lapoa e aofia ai le tutusa o minerale, vitamini ma fiber.

Faʻafefea ona faʻaaoga?

E talitonu ma le mautinoa e tagata Endocrinologists e iai soʻo se ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona 'ai le apu i ituaiga eseese: tao, susu, mago ma fou. Ae o le jam, compote ma le apple jam ua faasaina.

O le suamalie ma le mamago o le a sili ona aoga, i le noatia ma le itiiti ifo i le togafitiga o le vevela, o lenei oloa o le a tumau pea lona aoga aoga i le 100 pasene. I le faagasologa o le kukaina, o fualaau aina e leai se vitamini, ae na o le aveesea o le susu. O sea faʻaletonu e le feteenai ma mataupu faavae o mea taumafa laʻau meaʻai.

O fualaau mamago e tatau ona 'aina ma le faaeteete, o se apu mamago e leai se vai, o le maualuga o le suka e vave faateleina, o le kulukose i le apu e mai le 10 i le 12%, e tele atu meaʻai i totonu.

Afai e selesele e le suka o le maʻisuka ia apu mo le taumalulu, e tatau ona ia manatua pea lo latou fiafia tele.

Afai e te manaʻo e faʻasalalau au mea taumafa, e mafai ona e aofia ai apu mamago i le tuufaatasiga o fualaau suamalie vaivai, ae e le mafai ona faaopoopo i ai suka.

O aʻafiaga o apu i luga o le tino

Ona o le i ai o fiva ma isi vailaau, ole mole mole faʻamalosi e faʻapipiʻi i le cholesterol, fesoasoani e aveese mai le tino. O le mea lea, e ono mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona pisia ai toto toto i pusa cholesterol. Pectin faʻamalosi toto, o le a avea ma fuataga o le puipuia o le atherosclerosis. O suʻesuʻega faasaienisi ua faaalia ai o le paipa o apu i le aso o le a faaitiitia ai le ono aafia o le maʻisuka i le 16%.

O le oloa ma le i ai o le fiber ma le filo i meaʻai e faʻaleleia ai le toto, aveesea le cholesterol mai i le toto, ma taofia ai le tupu mai o meaʻai e le lelei. A maeʻa ona faʻaaogaina o mea oona ma toxins, e manaʻomia le faʻamamaina o le iniseti, e fesoasoani le pectin e faʻamamaina, fesoasoani i le faʻanofo, manava, ma le faʻavaeina o maa i totonu o le talo.

O fua o ituaiga suamalie ma suamalie e fesoasoani i le anemia, le fua o le vine, ona o lo latou tamaoaiga i vitamini ma elemene. E mafai ona faʻamalosia le tino, faʻatupulaʻia le teteʻe i aʻafiaga o siama ma faʻamaʻi pipisi. E le gata i lea, o le metabolism e faʻasolosolo, o le tino e sili atu ona lelei pe a maeʻa le malosi faaletino.

E oʻo lava i le i ai o le suka, o apu e le afaina ai le tino o se tagata ua maua i le maʻisuka, talu ai o le suka i totonu o ia o loʻo tuʻuina atu i le ituaiga o fusi:

  1. o lenei vailaʻau e le mafua ai ni meaʻai i le suka o le toto,
  2. E le ova le tino i le kulukose.

Fua e toe faʻafoʻi ai le metabolism, faʻafaigofie le paleni vai-masima, faʻagesegese le faagasologa o le matua, ma toe faʻafouina sela.

Afai o le maʻisuka na faia muamua se taotoga, e aoga tele ia te ia le faʻaaogaina pea o sina pulupulu apu, talu ai o loʻo i ai le meatotino o le faʻateleina o le saoasaoa faʻasolosolo o sooga, faateleina le puipuiga i le maʻisuka.

O le i ai o fulukalama i apu e faʻamalosia ai le faiai, faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, fesoasoani e tau le sola, ma maua ai se lagona filemu i le maʻi.

O a ituaiga o fua e mafai ona e 'ai mo le maʻisuka? O faamatalaga e uiga i lenei mea o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

E faʻapefea ona faitau?

O le areto falaoa e iloiloina i le auala faʻaaoga, e faʻavae i luga o faʻamatalaga o laulau faʻapitoa.

Mo se faʻamaumauga saʻo, o fua o oloa e fua i luga o se paleni. O le tele o le maʻisuka ua mafai ona fuafua lenei mea "i mata". E lua ni vaega o le a manaʻomia mo le faʻatusatusaga: o le anotusi o iunite i le oloa, o le aofaʻi o carbohydrates mo le 100 g. O le faailo mulimuli ua vaeluaina e le 12.

O le aso masani o le falaoa ole iunite ole:

  • mamafa tele - 10,
  • ma le maʻisuka - mai le 15 i le 20,
  • ma se olaga ola solo - 20,
  • i avega mama - 25,
  • ma le mamafa o galuega faaletino - 30,
  • pe a maua le mamafa - 30.

E fautuaina le vaeluaina o le aso i le 5-6 vaega. O le uta o le carbohydrate e tatau ona maualuga i le afa muamua, ae le silia le 7 iunite. Faailoga i luga atu o lenei faailoga maualuga le suka. E vaʻaia le gauai i meaai autu, o le isi e faʻasoa i le va o meaʻai.

Glycemic index

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le gata o le tele o meaʻai i mea taumafa e taua, ae faʻapea foi le saoasaoa o lo latou gaogao ma le inu i le toto. O le faʻagesegese o le tino e faʻafefiloi ai gaʻo, o le itiiti ifo lea latou te maualuga le maualuga o le suka.

Glycemic Food Index (GI) - O se faailoga o le aʻafiaga o meaai i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. I le maʻisuka, o lenei faailoga e taua e pei o le tele o iunite falaoa.

O oloa ua lauiloa o loo i ai se faasinomaga maualuga. O autu autu e:

  • Meli
  • Suga
  • Mea inu faʻamalosi ma mea e leai ni afi,
  • Jam
  • Glucose pepa.

O nei mea suamalie uma e toetoe lava a gaʻo. I le maʻisuka, e mafai ona faʻaumatia naʻo le lamatiaga o le hypoglycemia. I le olaga i aso faisoo, o mea ua lisiina e le fautuaina mo le maʻisuka.

Ina ia tuufaatasia a latou taumafataga, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona amanaʻiaina le faʻasologa o le maʻisuka.

E faʻaalia ai le gafatia mo le faateleina o le kulukose ma se oloa faapitoa.

Mo lana meaai, o le maʻisuka e tatau ona filifilia i latou e maualalo le faʻasologa o igoa. E taʻua foi i latou o le gaʻo kulū masani.

I totonu o oloa e maua ai se faʻamaufaʻailoga talafeagai pe maualalo, e faʻafefea ona faʻagasolosolo faiga faʻava-o-tino.

Fomaʻi fautuaina ia maua e le maʻisuka a latou meaʻai i meaai maualalo-GI. O nei mea e aofia ai laumei, fualaau 'eseʻese ma fualaʻau, buckwheat, sisi brown, nisi o aʻa aʻa.

O meaai e iai le maualuga o faʻamaumauga ona o le vave faʻaleleia vave ona vave faʻafeiloaʻi le kulukose i le toto. O se taunuuga, e afaina ai le maʻisuka ma faʻaititia ai tulaga lamatia o le hyperglycemia. Juices, jam, honey, drinks have high GI. E faatoa mafai ona faʻaaogaina pe a tuʻu le hypoglycemia.

O le a le keke XE?

O le faʻaaogaina o falaoa i le faʻatatauga o oloa na faʻatūina mai e le tagata Siamani o mea tau meaʻai Karl Noorden i le amataga o le 20 seneturi.

O se falaoa po o se vaega o le gaʻolaʻo o le aofaʻi o le carbohydrate e manaʻomia ai le 2 iunite o le inisalini mo lona faʻaaogaina. I le taimi lava e tasi, 1 XE siitia le suka i le 2.8 mmol / L.

E tasi le falaoa e mafai ona aofia i le 10 i le 15 g o meaʻai gaʻo. O le taua tonu o le faailo, 10 poo le 15 g o le suka i le 1 XE, e faalagolago i tulaga taliaina faafomai i le atunuu. Mo se faʻataʻitaʻiga

  • Ua talitonu fomaʻi Rusia e 1XE o le 10-12 g o carbohydrates (10 g - le aofia ai le fiva meaai i totonu o le oloa, 12 g - aofia ai le fiva),
  • i Amerika, 1XE e tutusa ma le 15 kalama o suga.

O fasi falaoa o se fua faʻatatau. Mo se faʻataʻitaʻiga, tasi le areto e aofia ai le 10 g suka. Ma le tasi fasi falaoa e tutusa ma se fasi falaoa 1 cm le mafiafia, tipi ese mai se falaoa papafa "piliki".

E tatau ona e iloa o le fua faatatau o le 1XE mo le 2 iunite o inisalini e faʻaalia ma eseese i le taimi o le aso. Ina ia faʻafefiloi le tutusa o le areto i le taeao, e 2 iunite o inisalini e manaʻomia, i le aoauli - 1.5, ma i le afiafi - na o le 1.

Faitauina o le falaoa

E le o iai ni gaʻo meaʻai ma iʻa. Latou te le auai i le faʻatusatusaina o areto falaoa. Pau lava le mea e tatau ona mafaufauina o le metotia ma le faʻavaeina o le sauniuniga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻapipiʻiina araisa ma falaoa i meaʻai.

E leai se mea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o togalaau. O le tasi tamai pusi e aofia ai 0.6 iunite, tolu kāloti lapoa - e oo atu i le 1 le iunite. Na o pateta e aofia ai i le faʻatusatusaga - tasi o aʻafiaga aʻa e aofia ai le 1.2 XE.

1 XE e tusa ai ma le tufatufaina o le oloa e aofia ai:

  • i totonu o se ipu o pia poʻo kvass,
  • i le afa o faʻi
  • i le ½ cup apple juice,
  • i le lima apricots laiti po o pauna,
  • afa ulu o sana
  • i se tasi taimi
  • i totonu o se fasi laupepa / melonini,
  • i totonu o le apu e tasi
  • i le 1 tbsp falaoamata
  • i le 1 tbsp meli
  • i le 1 tbsp fualaau gaosia
  • i le 2 tbsp soʻo se cereal.

O le tele o mea e gaosia i le gaʻo e tusa ai ma meaʻai o le falala, o le a mafua ai le tele o inisalini, lea e tatau ona tuiina ina ia faʻaumatia ai le toto o le toto ma o nei mea uma e tatau ona iloiloina.

O se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia e suʻesuʻe ma le totoa ana meaʻai mo le numera o areto falaoa i oloa. O le aofaʻi atoa o le inisalini i aso taitasi e faalagolago i lenei mea, ma le metotia o le "ultrashort" ma le "puupuu" insulin i luma o le malologa.

E tatau ona mafaufauina le areto falaoa i na oloa o le a faʻaumatia e le tagata, e faʻatatau i laulau mo le maʻisuka. Pe a iloa le fuainumera, e tatau ona e fuafuaina le fualaau o le "ultrashort" poʻo le "short" insulin, lea e sasaina aʻo leʻi 'ai.

Mo le sili ona saʻo lelei le faʻatusatusaina o sela falaoa, e sili ona lelei le fuaina pea o oloa ao leʻi 'ai. Ae i le aluga o taimi, o tagata gasegase e maua ai le maʻisuka suʻesuʻeina oloa "i mata". O lea faʻatusatusaga e lava lea e fuafua ai le fua ole inisalini. Ae ui i lea, o le mauaina o se umukuka umukuka laitiiti e mafai ona aoga tele.

Laulau o faailoga i mea eseese

Ua faʻapitoa le faʻapitoaina o laulau. I totonu ia i latou, o le mea o le carbohydrate ua liua i le falaoa. I le faʻaaogaina o faʻamatalaga, e mafai ona e pulea le aofaʻi o gaʻo pe a 'ai.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona ia fuafuaina e le aunoa ia iunite falaoa. A e puleaina au mea taumafa, e tatau ona e manatuaina meaʻai vave vave ma lemu le kulūkose.

O meaʻai gaosi-meaʻai ma le faʻasologa o faʻamaumauga o oloa o loʻo i lalo o le tausitusi. O se taumafataga lelei faʻatinoina e puipuia ai le faʻafuaseʻi ona maua i le suka i le ao ma o le ai ai se aoga aoga i le soifua maloloina lautele.

O le a le iunite falaoa?

XE (keke o le falaoa) o se vaitaimi na fuafuaina faapitoa, o se ituaiga fuataga o le aofai o carbohydrates mo le maʻisuka. 1 le falaoa poʻo le mea e gaʻo ai le carbohydrate e manaʻomia ai le 2 vaega o inisalini mo lona faʻamaʻi. Peitai, o lenei fua faatatau e fetaui. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia mafai ona faʻafefe 1 XE i le taeao, e 2 iunite e tatau, i le aoauli - 1.5, ma i le afiafi - 1.

1 XE e tutusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo pe o se tasi o falaoa "piliki" ma le mafiafia e tusa ma le 1 cm. E aofia ai foi lenei aofaʻi o carbohydrates i totonu o le 50 kalama o le falalati poʻo le oatmeal, 10 g o le suka poʻo le apu laʻitiiti.

Mo se tasi meaai e tatau ona e 'ai 3-6 XE!

Mataupu Faavae ma tulafono mo le fuafuaina o le XE

E taua tele mo tagata maʻisuka ia iloa - o le tele o vaega o le suka o le a 'ai, o le tele o le inisalini o le a ia manaʻomia. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona fuafua ma le faaeteete a latou meaai i aso taitasi, talu ai o le aofaiga o aso uma o le inisalini e faalagolago i meaai e 'aina. I le taimi muamua, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona fuaina uma mea taumafa o le a latou 'ai, i le aluga o taimi, o mea uma e fuafuaina "e le mata".

O se faʻataʻitaʻiga o le auala e fuafua ai le aofaʻiga o le XE i se oloa poʻo se ipu: O le mea muamua e fai mo le sao saʻo o le sailia lea o le aofaʻi o mea inu gaʻo i totonu o le 100 g o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, 1XE = 20 carbohydrates. Seʻi faapea o le 200 g o se oloa e aofia ai le 100 g o le suka. O le faʻatusatusaga e faapenei:

O le mea lea, 200 g o oloa e aofia ai le 4 XE. Ma le isi, e tatau ona e fuaina le oloa ma saili lona mamafa tonu ina ia mafai ai ona fuafua lelei le XE.

O le kata lenei o le a aoga mo le maʻisuka:

Maʻisaga meaʻai taumafa

E mafai e tagata uma ona faia a latou lava meaai mo latou lava, e taʻitaʻia e laulau faʻapitoa. Matou te ofoina atu se faʻataʻitaʻiga o vaiaso taʻitasi mo le maʻisuka, ona o le aofai o XE:

  • Taeao Se pesini o salati salalaʻau o le apu ma karuti, se ipu kofe (tea e filifili mai ai).
  • Aso. Lenten borsch, free-free uzvar.
  • O le afiafi. Se fasi falaoa moa ua kuka (gr 150) ma le 200 ml o kefir.

  • Taeao O se pesini o le salati mix o kapisi ma le apu, se ipu kofe i le susu.
  • Aso. Lean borsch, fualaau o fualaau aina fua e aunoa ma le suka.
  • O le afiafi. Laʻau palu pe fuʻu iʻa, 200 ml o kefir.

  • Taeao 2 apu manogi suamalie, 50 g apricots mamago, lauti poʻo kofe (filifiliga) e aunoa ma le suka.
  • Aso. Laʻau o fualaʻau ma fualaau aina suamalie e aunoa ma le suka.

  • Taeao 2 apu suamalie laiti, 20 g vine, se ipu lauti lanumeamata.
  • Aso. Vailaʻau suamalie, fualaau aina.
  • O le afiafi. O se pesini o laulaau ulaula 'aina i le soya saumalie, o se ipu malamalama o le kefir.

  • Taeao O se pesini o le salati mix mix o apples apples and orange, tea lanu (kofe) e aunoa ma le suka.
  • O le afiafi. O se pesini o le pati e faʻafefiloi ma le soya soya ma se ipu maligi o le yogurt e aunoa ma ni mea faʻaopopo.

  • Taeao O se pesini o salati salalaʻau o apu ma kāloti ua faʻamaʻaina i le sua o le tipolo, o le ipu kofe i le susu.
  • Aso. Kapisi soup, 200 g fualaau aina.
  • O le afiafi. Vaega o pusa pasta ma le pati tamato, o se ipu malamalama.

  • Taeao O se vaega o le salati salalau o le afa o faʻi ma 2 tamai apu oona, o se ipu tiamata lauti.
  • Aso. Veletarian borscht ma compote.
  • O le afiafi. 150-200 g o le tao tao poo le vaimoa moa, o se ipu malamalama kefir.

O tagata e pagatia i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina a latou meaʻai, ia pulea le pulea o latou toto suka, atiina ae se lisi faapitoa ma mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi. E aoga tele le faʻapipiʻiina lelei o taumafa o laulau falaoa e mamanuina faapitoa mo le maʻisuka, o la latou fesoasoani lea e mafai ai ona e faia lau lava lisi faapitoa e aunoa ma le mamafa o oloa taitasi i luga o le fua.

1 XE - le aofaʻiga o oloa e aofia ai le 10-12 g o meaʻai gaʻo (10 kalama (e le aofia ai fiber) - 12g (e aofia ai vailaau faʻasaina)).

1 XE faʻaititia le maualuga o le kulukose i le toto e 1.7-2.2 mmol / L.

Ina ia faʻamaopoopo 1 XE, 1-4 U o le inisalini e manaʻomia.

  • 1 cup = 250 ml, 1 ipu = 300 ml, 1 ato = 250 ml.
  • * - o oloa o loʻo faʻaalia i le laulau faʻatasi ai ma sea pine e le fautuaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka maualuga ona o le maualuga maualuga o le faasinomaga.
  • Mea gaosi susu

    • XE - e tu mo le "keke falaoa".
    • 1 XE faateleina le maualuga o le suka i le toto e 1.7-2.2 mmol / l.
    • 1 XE - le aofaʻiga o soʻo se oloa e aofia ai 10 g o vailaʻau faʻamaʻalosi mama, ae aunoa ma le amanaʻiaina o vailaau faʻasaina.
    • Ina ia faʻamaopoopo le 1 le falaoa, e manaʻomia le inisalini i se aofaiga o le 1-4 iunite.

    O lenei ua e iloa le numera talafeagai o iunite falaoa e te manaʻomia i aso uma.

    Ae pe a maeʻa le fesili "Faʻafefea ona faaliliu faʻamaumauga XE i le numera manaʻomia o oloa?" . E mafai ona e maua le tali i lenei fesili i le laulau faapitoa i lalo, lea e fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata e maua i le maʻisuka.

    MeaTausisia 1XE
    FuaMasini poʻo le teleKcal
    Milu (atoa, tao tao), kefir, yogurt, kulimi (soʻo se mea gaʻo), uila, pata pata1 ipu250 ml
    Laʻau susu susu30 g
    Vailaau vavao e aunoa ma le suka (7.5-10% gaʻo)110 ml160-175
    3.6% susu atoa1 ipu250 ml155
    Yogurt1 ipu250 ml100
    Curd (suamalie)100 g
    Syrniki1 ala85 g
    Ice cream (e faalagolago i le vasega)65 g
    3.6% Tama Yogurt1 ipu250 ml170

    E fia iunite falaoa e manaʻomia e se tagata?

    O le fua faatatau o le faʻaaogaina o XE e faʻalagolago i le olaga o se tagata.

    • I le mamafa o le tino poʻo le toe faʻatumu o le tino i le dystroph, e oʻo atu i le 30 XE i le aso e tatau ai.
    • Faatasi ai ma le galue malosi ma le mamafa masani o le physiological - e oʻo atu i le 25 XE i le aso.
    • Faʻatasi ai ma galuega faʻapitoa - e oo i le 20 XE.
    • Mo maʻi e maua i le maʻisuka - e oo atu i le 15 XE (o nisi o fautuaga faafomaʻi e faatagaina ai le maʻisuka e oo i le 20 XE).
    • Faʻasalaga - e oo atu i le 10 XE i le aso.

    O le tele o gaʻo popo e tatau ona 'aina i le taeao. E fautuaina mai e le maʻisuka ni vaega lima se lima i le aso.O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le aofaʻi o le suka lea e faʻafefiloi i totonu o le toto pe a maeʻa taumafa taitasi (o le tele o meaʻai i le taimi e tasi o le a taʻitaʻia ai le glucose i le toto).

    • Breakfast - 4 HE.
    • Taʻaloga - 2 XE.
    • Taʻaloga - 4-5 XE.
    • Snack - 2 XE.
    • Taumafa - 3-4 XE.
    • A o lei alu i le moega - 1-2 XE.

    E lua ituaiga o meaʻai ua atiaʻe mo le taumafa o le maʻisuka:

    1. paleni - fautuaina le faʻaaogaina o le 15-20 XE i le aso. O se paleni paleni o mea taumafa lea e fautuaina e le tele o tagata fai meaʻai ma fomaʻi o loʻo matauina le vasega ole faʻamaʻi.
    2. - faʻaalia i le maualalo o le carbohydrate, e oʻo atu i le 2 XE i le aso. I le taimi lava lea e tasi, o fautuaga mo se taumafataga maualalo-mauvaʻa e fou lava. O le matauina o tagata mamaʻi i lenei taumafataga o loʻo taʻu mai ai taunuuga lelei ma le faʻaleleia atili, ae o lenei ituaiga o taumafa e le faʻamaoniaina e le iʻuga o togafitiga aloaia.

    Le manatu o le iunite falaoa

    O le upu XE na folasia mo le faigofie o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o laulau faapitoa ua fuafuaina. E faʻaaogaina e faitau fualaau 'aina ma kalori i meaʻai. Faʻafetai i sauniuniga na faia i luga o laulau, o se tagata e maua le avanoa e faʻalauteleina ai ana meaʻai e aunoa ma le lamatia o lona ola maloloina.

    E tusa ma le 11 g i le XE E tasi le XE e faʻaleleia le kulūkose e tusa ma le 1.4-2.1 mmol / lita. O lea la, afai e te fuafua pe fia ni falaoa ua aina, e mafai ona e fuafuaina le fua ole fua ole inisalini. Ina ia faʻamaopoopo 1 XE, 1 i le 4 IU o le inisalini e manaʻomia.

    Lafoga faatagaina o XE mo le maʻisuka mai le 15 i le 20XE. E leai se sili atu nai lo le 10 XE.

    Sela falaoa o fualaau aina ma vine

    Ua fuafuaina e 1 XE = 100 mg o fualaau suamalie. tasi le taga galue tutusa. O lona uiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o peʻa suamalie ma mumu e faʻapupula tutusa le kulūkose.

    O fua e sili ona aoga ma fua mo le maʻisuka e tusa ai ma suʻesuʻega paleni:

    Fualaʻau, guava, apples apples and pears, papaya, rimoni, cherry, tilo, kiwi, fig, canloloupe.

    E mafai ona e 'ai, ae mafaufau i ni falaoa. Mataitu lau suka toto. Aua le faʻaleagaina. A faʻaaogaina ma le atamai, o nei fua o le a le aʻafia ai le maualuga o le suka.

    O vine e tele naua mea oona, 4 vine e tutusa ma le 1 XE. O le mea lea, e mafai ona e faʻaaogaina.

    Palu falaoa

    O le pati o loʻo i ai le GI maualuga (e oo atu i le 90%), o le tele o le suka, o le mea lea, e mafai ona faʻaumatia e tagata gasegase e sili atu ma le 260 g i le aso, sili atu aso uma. Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o pateta e aoga i le faʻaogaina, ma mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona mulimulitaia ia fuainumera XE, talu ai o le faʻaaogaina o le maso o loʻo malosi i le soifua maloloina.

    Fualaau Faʻatau Fua Masi

    O fualaau mamago e faʻaaogaina i ni vaega laiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, vine vine 1 teaspoon i le aso, e tusa ma le 2-3 fasi mea. Aua le 'ai fualaau mamago e totoina i totonu o atunuu o le taumafanafana. Cannon ma le durian e sili ona lamatia mo le soifua maloloina. O gasegase gasegase e mafai ona na ona fasiotia nei fua.

    Fualaau aina suamalie ua kuka

    Ave le apricot mago. E tatau ona faamama le suavai mo tagata mamaʻi, e tuʻuina le suamalie i le comp compet ua saunia sili atu ma le tasi le lita. O sea compote e vaeluaina mo le sefulu minute. E tatau ona faʻaaogaina mo aso e lua.

    Meaʻai falaoa i laʻau suamalie

    Fusi pepeHalf40 g
    Leisi leisi1 pc70 g
    Bioogurt1 pc240 mg
    Fualaau suamalie1 pc80 mg
    Miliki ice cream1 pc65 g
    Aisa kulimi suamalie1 pc50 g
    Vailaau faʻasusuLua afa160 g
    Pancakes1 pc60 g
    Cheesecake1 pc55 g
    Gingerbread1 pc80 g
    Popcorn5 sipuni8 g
    Umi suamalieHalf sipuni5 g
    Fructose1 sipuni6 g

    O laʻau suamalie uma e le manaʻomia. O le mea moni moni ma le tele o mea e faʻaaogaina e le o taimi uma e tusia ai i luga o igoa o le maʻisuka meaʻai, talu ai e le o gafa le gaosi oloa mo le soifua maloloina o tagata. A maeʻa ona faʻaaogaina ia ituaiga o meaʻai, e talafeagai le fuaina o suka.

    Faʻatasi ma le hypoglycemia, e mafai ona e 'ai faʻamalosi.

    Laʻu falaoa mo fatu ma nati

    O le tuufaatasiga o nati e aofia uma ai vitamini, minerale, fiber, ma fuainumera taua.Walnuts e matitiva i mea oona, aua e aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. 7 nucleoli e mafai ona faʻaumatia i le aso.

    Peʻapeʻai e faʻaaogaina i antioxidants ma proteins, ma maualalo le cholesterol. E mafai ona 'ai 30 g i le aso

    Amene e aoga mo le maʻisuka ituaiga 2, ma le maualuga o le kulukose. Faʻavasegaina le malosi o le manava. E faʻatagaina e faʻaalu 10 fasi vaega i le aso.

    O fualaau aina i le maʻisuka e faʻamalosi ai le ate, faʻateleina le faʻamaʻi, ma e aoga mo le tau malulu. 20 g fautuaina i le aso

    Bean Bread Units

    Legumes faatagaina mo le maʻisuka : faʻaaogaina o le carbohydrate e aunoa ma le fesoasoani a le inisalini, toto toto ma loto e faʻamalosia, mafai gaioiga ma faʻaleleia avanoa avanoa. O le antioxidants e faia ai laumei e aveesea ai toxins mai le tino, ma faateleina le puipuiga. O le tala o le hormonal o se tulaga masani.

    I le fitu sipuni 1 XE.

    Meat ma iʻa

    Latou te le o aofia ai ni meaʻai gaʻo, o lea e le manaʻomia ai e oe ona tuʻuina atu ia i latou i totonu o le falaoa. Mafaufau pe a latou kuka mai ipu mai ia i latou. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te taloina keke keke, o le a faaopoopoina le falaoa. Afai o le falaoa ua faamaluluina i le susu, e tatau foi ona amanaia le susu. I le saunia i le paʻu, o mea e faʻaaogaina ai le paʻu e faʻaaogaina.

    Talu ai e le mafai ona faia se faʻataʻoga saʻo o mea uma i mea e gaosia i le semi-finished, e tatau ona lafoai.

    Meaʻai mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka: eseesega

    • O le maʻisuka ituaiga 1 eo faatasi ma le faaleagaina i sela peta, latou te taofia le faia o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻatusatusa saʻo le XE ma le fualaau o le inisalini, lea e tatau ona tuiina aʻo lei 'ai. E leai se manaʻoga e pulea le numera o kalori ma faatapulaaina le taumafaina o meaai maualuga-kalori. E naʻo meaai maualuga e faʻatapulaʻaina (e vave ona gauai ma mafua ai le malosi o le suka - sua suamalie, siamu, suka, keke, keke).
    • O le maʻisuka ituaiga 2 e le o faʻatasi ma le oti o siama peta. Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, ei ai pene beta, ma latou te galulue ma le mamafa. O le mea lea, o meaʻai o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatapulaʻa ai le faʻaaogaina o oloa gaʻo i le gaosiga ina ia mafai ai ona tuʻuina pene beta-e faatalitali mo le malologa ma faʻaosofia ai le mamafa o le mamafa o le maʻi. I lenei tulaga, o le aofai o XE ma kalori ua fuafuaina.

    XE meaai mo se tagata maʻi ile maʻisuka

    Soo se oloa e maua mai i le 12 i le 15 carbohydrates, lea e tutusa ma le 1XE.

    E tasi le falaoa e faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e se aofaiga faapitoa o le 2.8 mmol / L. Mo lenei faailoiloga, 2 PIECES o le inisalini ua aveeseina.

    Breakfast: 260 g o salati o kapisi fou ma kāloti, o se ipu lauti,

    Taumafa: sua o fualaau suamalie, fualaau aina suamalie mamago,

    Taumafa: iʻa vevela, e le gase kefir 1 ipu.

    Fualaau suamalie, lauti ma le kofe e faʻatau e aunoa ma le suka faaopoopo.

    Breakfast: 260 g salati o apu ma kāloti, o se ipu kofe i susu,

    Taumafa: borsch e leai ni aano o manu, fualaau aina fou,

    Taumafa: 250 g o falaoa oatmeal, e le o suamalie.

    Breakfast: 250 g o falaleti fala, o se ipu susu o le susu e le gaʻo,

    Taumafa: gaʻo iʻa, kefir 1 ipu le gaʻo,

    Taumafa: coleslaw ma apu, kofe.

    O se faʻataʻitaʻiga lea o taumafa i luga o iunite falaoa mo se malamalama lautele. Fesoasoani e faʻamamā le tino ma faʻaitiitia le mamafa.

    Ole fua ole vaomatua e talafeagai mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka, e naʻo le tatau ona mautinoa o le faʻaaogaina o polotini i le tino ua matua faamalieina. O lona le lava e mafai ona totogiina e 8 punetēpu o le kulisi.

    O le matelaina ua solia i le maʻi suka. E mafai ona mafua ai le le mautonu o toe faʻaalia o le tino ona o le leai atoa o ni gaʻo. O le masani ai o le suka o le a faigata.

    O meaai sili ona lelei mo le maʻisuka o le a itiiti lava le taumafaina o aano o manu ma pata, o le tele foi lea o le faʻaaogaina o fuālaʻau fou ma fualaau le suamalie. E le gata i lea, o se uiga talafeagai lelei, i le avea ai ma tagata sili ona lelei meaʻai ma le faʻamaʻi.

    O le manatu o se iunite falaoa po o le faʻapuupuuina o le XE na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le pulea o le aofai o meaʻai gaʻo. I aso nei, o loʻo i ai aʻoga faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai aʻoaʻoga manaʻomia e saunia e le aufaigaluega faapitoa.O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata e maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i ai ni laulau e fuafua ai le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi, e faʻatatau i uiga o tagata taitoatasi.

    E fautuaina e siaki lau fomaʻi pe fia ni iunite falaoa e te manaʻomia, ae o le numera e faatatau i ai e mafai ona vaaia i le laulau i lalo.

    Vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.O le aofaiga talafeagai ole XE i le aso.
    O se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e maualuga lona gaʻo, lea e manaʻomia ai le faʻatagaina o fualaau (fualaau faasaina).6-8
    O le maʻi suka o le mamafa tele.10
    O le mamafa o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻapitoa, ma e taʻitaʻia e ia se olaga nofofua.12-14
    O se tagata gasegase maua i le maʻisuka ei ai le mamafa o le tino, ae na te taitaia se olaga le mautonu.15-18
    O se tagata gasegase maua i le maʻisuka e mamafa lona mamafa o le tino, ma e na te faʻaalia foi gaoioiga faaletino faʻalelei i aso uma, mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoʻotaʻi ma galuega.20-22
    O le mamafa o le tino o se tagata e laʻititi, ma i le taimi lava e tasi o loʻo punouai i le mamafa o galuega faaletino.25-30

    Faʻatau oloa

    Soʻo se vaʻai (ma semolina *)

    1 tbsp. sipuni ma se paʻu

    Meat dishes e iai falaoamata

    Palu, tao tao

    Taumafa fua

    Mo le maʻisuka ituaiga 2 (ma i nisi tulaga o le muamua), e fautuaina le taumafaina ole maualalo ole gaʻo, lea ole a faʻaitiitia ai le tuʻuina atu ole kulūkose ile toto. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o nei vaega o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le mamafa o le mamafa (pe'ā tatau ai), o le a pa'ū foi tulaga o le insulin, ma o le a totogi le maʻisuka.

    Faatasi ai ma se ituaiga o meaai, o le fuafuaina e masani ona faia i le kalama ma e oo atu i le 25-30 g o carbohydrates i aso taitasi mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 1. E tusa lea ma le 2 - 2.5 hex i le maʻisuka i aso taitasi. E le gata i lea, o lenei aofaʻi o carbohydrates e tatau ona faʻaaogaina faatasi ai ma se faʻateleina o fua o proteins ma, i se tulaga maualalo, gaʻo.

    E taua le manatuaina o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo e tatau ona tutusa. Mo taumafataga taʻitasi, e tusa ma le 0,5 - 0.8 XE poʻo le 6 - 8 g. E leai se mea faigata i le auala e saʻo ai le faʻatusatusaina o lenei faailo i oloa. Vaavaai i le afifiina, o loʻo i ai pea le laulau o mea inu gaʻo i oloa, lea e taʻu mai ai mea o loʻo iai i paletini ma gaʻo. Fetuunai lenei fuainumera e faatatau i le mamafa o le oloa. Vaevae le numera i le 12. O le taunuʻuga o le numera o XE.

    O le fesili taua lona lua o le auala e fuafua ai le aofaiga o le inisalini e faʻavae i nei faʻamaumauga. O le faʻaaogaina o le XE e aunoa ma le faʻaofiina o soʻo se faʻamaʻi toto e faateleina ai le maualuga o le kulukose i le tino e tusa ma le 1.7 - 2 mm / L. Faʻavae i lenei mea, fuafua le fua o le insulin.

    Mai i luga ua iloa ai o le fuaina o le XE mo le tuiina o le inisalini e faigata tele. E sili atu ona faigofie le mafaufau i lenei faailo i le 1 kalama.

    O le avega XE o nisi o oloa e sili ona lauiloa ua uma ona faʻatulaga. E taua foi ona e le o meaʻai uma e faʻatauina i le afifi.O le laulau o iunite falaoa pe a mafaufau i le 1 XE o le 12 g o loʻo tuʻuina atu i lalo. O loʻo atiaʻe e Endocrinological Research Centres (ESC) e tusa ai ma tulaga a Rusia mo le faitauina.

    O le a le iunite falaoa?

    Areto Autu (XE) O se iunite tāua lea e faʻaaoga e tagata e maua i le maʻisuka e faitauina ai gaʻo.

    O le tasi o le iunite e tusa ma le 10 (e aunoa ma ni meaai) pe tusa ma le 12 (e aofia ai vaega o le paluga) gaʻo, faʻalauteleina le toto i le tino e 2.77 mmol / L, ma faʻaaogaina le 1.4 iunite o le inisalini mo le faʻaaogāina e le tino o le tagata.

    Paʻu Areto ma Insulin

    O le faʻamatalaga o le XE na faia faapitoa mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e faʻaaoga ai le inisalini. A uma mea uma, latou te manaʻomia faapitoa lava le fuaina o le maualuga o le inisalini mo le faʻafoega, faʻavae i luga o le aofaʻi o le aofaʻi o meaʻai gaʻo. A leai, latou te ono maua le maualuga poʻo le hypoglycemia (o se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le suka o le toto).

    O le iloa pe fia ni iunite o oloa e aofia ai, e mafai ona e saunia lelei se meaai i aso taitasi mo le maʻisuka, sui nisi meaʻai mo isi.

    Fua ma Fualaau

    Mea Faʻaaloalo 1XE
    Fua Volume po o le masini Kcal
    Paʻu paepae, soʻo se falaoa (sei vagana ai le pata)1 fasi pepa20 g65
    Manatua le falaoa, lauulu1 fasi pepa25 g60
    Atoatoa falaoa ma le paʻu1 fasi pepa30 g65
    Palu falaoa2 vaega25 g65
    Fusi2 pcs15 g55
    Fusi (faʻamago, kuki masi)5 pcs.15 g70

    Cereals ma falaoamata oloa

    - fefete25 g135
    - araisa (paʻu / mata)1 tbsp. / 2 tbsp. sipuni ma se paʻu15/45 g50-60
    - kuka (falaoʻo)2 tbsp. sipuni ma se paʻu50 g50-60
    1.5 tbsp. sipuni20 g55
    - kuka3-4 tbsp. sipuni60 g55
    Pule (pateta, saito, saito)1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g50
    Suauu mama12 kulimi. sipuni ma se paʻu50 g135
    Pancakes1 tele50 g125
    Faifeau50 g55
    Dumplings4 pc
    Meat pieE itiiti ifo ile 1 pc
    Cutila1 pc avega
    Sausage, kuka sipuni2 pcs160 g

    Laʻau ma falaoamata

    Palu falaoa:
    - puff
    35 g140
    - fefete25 g135
    Soʻo se vaʻai (e aofia ai le semolina *)
    - raw
    1 tbsp. sipuni ma se paʻu20 g50-60
    - araisa (mata / pusa)1 tbsp. / 2 tbsp. sipuni ma se paʻu15/45 g50-60
    - kuka (falaoʻo)2 tbsp. sipuni ma se paʻu50 g50-60
    Pasta
    - faʻamago
    1.5 tbsp. sipuni20 g55
    - kuka3-4 tbsp. sipuni60 g55
    Le falaoamata lelei, o le suka1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g50
    Palu falaoa atoa, saito atoatoa2 tbsp. sipuni20 g65
    Palu falaoa soya, malosi4 tbsp. sipuni ma luga35-45 g200
    Puletini (pateta, sana, saito)1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g50
    Suauu mama12 kulimi. sipuni ma luga50 g135
    Popcorn10 tbsp. sipuni15 g60
    Pancakes1 tele50 g125
    Fritters1 le averesi50 g125
    Dumplings3 tbsp. sipuni15 g65
    Faifeau50 g55
    Dumplings2 pcs

    Faʻaoga ile calorie mo le maʻisuka

    O le tele o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele.

    85% o le maʻisuka ituaiga 2 na mafua ona o le tele o gaʻo. O le faaputuputuina o le gaʻo e faaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i le i ai o se mea na tupu. I le isi itu, e puipuia ai faafitauli. O le paʻu o le mamafa e taʻitaʻia ai i le faateleina o le soifua maloloina o le maʻisuka. O le mea lea, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona pulea e le gata i le XE, ae aofia ai foi le kalori mea o oloa.

    O le kalori meaʻai o meaai lava ia e le afaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea lea, faatasi ai ma le mamafa masani e mafai ona le amanaiaina.

    O le faʻaogaina o calorie i aso taitasi e faʻalagolago i le ituaiga olaga ma eseese mai le 1500 i le 3000 kcal.E faapefea ona fuafua le numera o kalori e manaʻomia?

    1. Tatou te filifilia le faailoga o le metabolism autu (OO) i le fua
      • Mo alii : OO = 66 + mamafa, kg * 13.7 + maualuga, cm * 5 - tausaga 6.8.
      • Mo tamaitai : OO = 655 + mamafa, kg * 9.6 + maualuga, cm * 1.8 - tausaga * 4.7
    2. O le tau maua mai o le coefficient OO e faʻateleina i le aofaʻi o le olaga:
      • Maualuga maualuga - OO * 1.9.
      • Galuega Maualuga - OO * 1.725.
      • Ole gaoioiga ole OO * 1.55.
      • Galuega le mautonu - OO * 1,375.
      • Gaioiga maualalo - OO * 1.2.
      • Afai e tatau ai, ave le mamafa, e faʻaititia le aofai o kalori i le 10-20% o le tau sili ona lelei.

    Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga. Mo se tagata ofisa faigaluega e 80 kilokalama, maualuga 170 cm, 45 tausaga le matua, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ma e taitaia se olaga ola solo, o le kalori masani o le a 2045 kcal. Afai na te asiasi i le faletaalo, o lona uiga o le a faʻaogaina le calorie i aso taitasi o ana meaʻai i le 2350 kcal. Afai e talafeagai le leiloa o le mamafa, o le fua o le aso e faʻaititia i le 1600-1800 kcal.

    Faʻavae i lenei mea, e mafai ona e fuafua pe fia le kalo i totonu o se pusi na tuʻuina, meaai kuka, susu susu po o le sua. O le taua o calorie ma meaʻai gaʻo o loʻo faʻaalia i le 100 g o lenei oloa. Ina ia mafai ona e iloa le kalori mea uma o se falaoa poʻo se taga o kuki, e tatau ona e faitauina le mea o le carbohydrate e ala i le mamafa o le pepa.

    Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga.
    O le afifi o le kirimigi suamalie e 450 g o le ata o le kalori o le 158 kcal ma le content carbohydrate o le 2.8 g mo le 100 g. Tatou te faitauina le aofai o kalori i le mamafa o le 450 g.
    158 * 450/100 = 711 kcal
    E tutusa foʻi, matou te toe taʻua le mea o loʻo iai le carbohydrate i le afifi:
    2.8 * 450/100 = 12.6 g poʻo le 1XE
    O lona uiga, o le oloa e maualalo-carb, ae i le taimi lava lea e maualuga-kalori.

    XE tufatufa i le gasologa o le aso

    I maʻi e maua i le maʻisuka, o le malologa i le va o taumafataga e le tatau ona umi, o lea e tatau ai ona tufatufa atu i le 5-6 aso le 17-28XE (204-336 g o gaʻo). I le faaopoopo atu i taumafa autu, o meaʻai e fautuaina. Ae peitai, afai o le vavao i le va o 'aiga e faʻaloloa, ma le hypoglycemia (faʻaitiitia o le kulukose o le toto) e le tupu, e mafai ona e aloese mai meaʻai. E leai se mea e manaʻomia e teu ai meaai faaopoopo e tusa lava pe faʻaaoga e le tagata le inisalini.

    I totonu o le maʻisuka, o le falaoa e tasi e faitauina mo taumafataga taʻitasi, ma pe afai e tuʻuina ipu, mo mea uma. Mo oloa ma se vaega itiiti o meaʻai gaʻo (masima ma le 5 g mo le 100 g o le vaega gaosi), e le mafai ona mafaufauina le XE.

    Ma o le fua o le gaosiga o le inisalini e le alu i tua atu o tuaoi saogalemu, e le sili atu ma le 7XE e tatau ona 'ai i le tasi. O le tele o gaʻo meaʻai e ulu atu i le tino, o le sili atu ona faigata o le puleaina o le suka. Mo le 'aiga o le taeao e fautuaina 3-5XE, mo le lua o taeao - 2 XE, mo le malologa - 6-7 XE, mo le laauli o le aoauli - 2 XE, mo le' aiga o le afiafi - 3-4 XE, mo le po - 1-2 XE. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tele o meaʻai gaʻofale e tatau ona faʻaaoga i le taeao.

    Afai o le tele o meaʻai o meaʻai gaʻo na foliga mai e telē nai lo le fuafuaina, ina ia aloese ai mai le oso i le kulūkose i se taimi pe a uma ona 'ai, e tatau ona faʻaofiina se vaega faʻaopoopo ole hormone. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e le tatau ona sili atu i le 14 iunite o le inisalini puupuu. Afai ole maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le sili atu i le masani, i le va o mea taumafa ile 1XE e mafai ona aina e aunoa ma le insulin.

    Ole numera o tagata atamamai e fautuaina e faʻaaogaina na o le 2-2.5XE i le aso (o se metotia e taʻua ole taumafa maualalo). I lenei tulaga, i lo latou manatu, o le inisalini togafitiga e mafai ona lafoaia atoa.

    Faʻamatalaga o Faʻamatalaga o Meaʻai

    Ina ia faia se lisi sili ona lelei mo se maʻisuka (i le tuufaatasiga ma le voluma), e tatau ona e iloa le tele o iunite falaoa o lo oi totonu o oloa eseese.

    Mo oloa i totonu o mea e faʻapipiʻi ai masini, o lenei malamalama e faigofie ona mauaina. E tatau i le kamupanī ona faʻaalia le aofaʻi o gaʻo i le 100 g o le oloa, ma e tatau ona vaevaeina le numera 12 (o le aofaʻi o carbohydrates i le kalama i le XE) ma faitauina e faʻavae i le aofaiga atoa o le oloa.

    I isi tulaga uma, o laulau e tasi o falaoa e avea ma fesoasoani.O nei laulau o loʻo faamatalaina ai le tele o se oloa e aofia ai le 12 g o le haʻapoʻa, o le 1XE. Mo le faʻaogagofie, o oloa e vaevaeina i ni vaega e faʻatatau i le tupuaga poʻo le ituaiga (fualaau faisua, fua, susu, meainu, ma isi).

    O nei tusitaulima e mafai ai ona vave faʻatusatusa le aofaʻi o meaʻai i mea taumafa na filifilia mo le taumafa, tusia se fuafuaga paleni lelei, sui lelei meaʻai ma isi, ma mulimuli ane, fuafua le fua o le insulin. Faʻamatalaga e uiga i mea e maua i le gaʻo, o le maʻisuka e mafai ona gafatia ona 'ai sina mea e masani ona faasaina.

    O le fuainumera o oloa e masani ona faʻaalia e le gata i le kalama, ae faʻapea foi, mo se faataitaiga, i fasipepa, sipuni, tioata, o se taunuuga e leai se mea e tatau ona fuaina. Ae i lenei auala, e mafai ona e faia se mea sese i le tui ole inisalini.

    E faʻapefea ona faʻaititia le kulukose i mea eseese?

    • oi latou e masani lava e le faʻateleina le kulukose,
    • maualuga kulūkose
    • faateleina le kulukose i se tulaga lautele.

    Basis le vaega muamua O fualaau aina o fualaau faisua (kapisi, radishes, tamato, kukama, pepa mumu ma le lanu meamata, zucini, eggplant, pine pi, radish) ma greens (sorrel, meaola, dill, pasili, letus, ma isi). Talu ai ona o le maualalo o le maualuga o gaʻo, o le XE e le faitaulia mo i latou. E mafai e le maʻisuka ona faʻaaoga nei meaalofa o le natura e aunoa ma ni tapulaa, ma le mata, ma le kuka, ma tao, i taimi uma o taumafataga autu, ma taimi o taumafataga. E sili ona aoga le kapisi, lea e aʻafia ai le suka, ave ese mai le tino.

    Legumes (pi, pi, lentils, pi) i se foliga saʻo e iloa e se mea e maualalo le mau o le carbohydrate. 1XE i le 100 g o oloa. Ae afai e te faʻafeiloaʻi, ona oʻo lea i le 2 taimi ma le 1XE o le saturated carbohydrate o le a iai i le 50 g o le oloa.

    Ina ia aloese mai le faʻalauteleina o le faʻaogaina o meaʻai i gaʻo meaʻai ua saunia, o gaʻo (suauu, mayonnaise, kirimi kirimoli) e tatau ona faʻaopopoina ia i latou i se vaega itiiti.

    Walnuts ma hazelnuts e tutusa ma laumei mata. 1XE mo le 90 g Peanutete mo le 1XE manaʻomia 85 g Afai e te faʻafefiloi fualaʻau, nati ma pi, e te maua ai le soifua maloloina ma fuamoa.

    O fuainumera ua lisiina, i se faaopoopoga, o loo faamatalaina i se fuainumera maualalo maualalo, ioe. o le faagasologa o le fesuiaiga o mea inu i le kulukose o le tuai.

    Musika ma iʻaʻai ma aano o manufasi, e pei o le pipi, e le agavaa mo meaai faapitoa mo le maʻisuka. Ae o sausa ua uma ona aofia ai vailaʻau faʻamalosi i le tele o mea matautia, talu ai o le masini ma isi mea faaopoopo e masani lava ona tuu i totonu o le fale gaosimea. Mo le gaosia o masisi, i se faaopoopoga, e masani ona faʻaaogaina le soya. Ae ui i lea, i sausa ma kuka kuka 1XE ua fausiaina ma le mamafa o le 160 g. Sausage faʻasamaʻi mai le lisi o maʻisuka e tatau ona vavaeeseina atoa.

    O le satuina o aano o manufasi ma gaʻo gaʻo e faʻaleleia ona o le faaopoopoina o falaoa faʻamamaina i aano o manu, aemaise lava pe a tumu i le susu. Mo le faʻavelaina, faʻaaoga falaoa. O se taunuuga, ia maua le 1XE, 70 g o lenei oloa ua lava.

    XE e toesea i le 1 sipunipuni o le suauu moli ma 1 le fuamoa.

    Meaʻai e faʻaleleia ai le kulūkose

    I totonu vaega lona lua o oloa e aofia ai pama - saito, oati, karite, millet. Mo le 1XE, 50 g o cereal o soo se ituaiga e manaʻomia. O le taua tele o le faʻatasia o le oloa. Faatasi ai ma le aofaʻi tutusa o vaega o le gaʻo, o le falaoʻo i se tulaga malulu (mo se faʻataʻitaʻiga, semolina) e sili atu ona vave faʻaopopo i totonu o le tino nai lo le vevela. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le mataupu muamua e maualuga i se saoasaoa nai lo le lona lua.

    E tatau ona maitauina e tolu taimi e maualalo ai le gaʻo o le suka i le kuka i le 1XE pe a na o le 15 g o le oloa. Oatmeal i le 1XE e manaʻomia sina mea itiiti - 20 g.

    O le maualuga o le carbohydrate o loʻo iai foʻi uiga o le maso (pateta, sana, saito), falaoamata lelei ma le falaoa o le rai: 1XE - 15 g (sipunipuni ma le mauga). O le falaoamata laititi e 1XE sili atu - 20 g Mai lenei mea ua manino ai le mafuaʻaga o le tele o fua o le falaoamata ua faʻasaina mo le maʻisuka.O falaoamata ma fua mai ai, i se faaopoopoga, o loo faamatalaina i se upusii maualuga maualuga, o lona uiga, e vave ona liua gaʻo meaʻai i le kulukose.

    Faailoga o faʻamatalaga eseese eseesega, falaoa, kuki masi (fuʻa). Ae sili atu le falaoa i le 1XE i le mamafa o fuataga: 20 g paʻepaʻe, gutu ma le pita, 25 g o le uliuli ma le 30 g o le paʻu. 30 g o le a fuaina se areto falaoa, pe afai e te tunu masi, fuga pancakes poʻo pancakes. Ae e tatau ona tatou manatua e tatau ona faia le faʻatulagaina o falaoa falaoa, ae le o le mea ua maeʻa.

    O kuka kuka (1XE - 50 g) e aofia ai le sili atu o gaʻo. I le laina pasta, e fautuaina e filifili mea na e faia mai i le falaoa o le wholemeal iti.

    O le susu ma ona mea e maua mai foi o le vaega lona lua o oloa. I le 1XE e mafai ona e inu i le ipu 250-gram o le susu, kefir, yogurt, susu susu, kulimi poo yogurt o soʻo se mea oona. Ae o le kulimi siʻosiʻomaga, pe afai o lona gaʻo gaʻo e itiiti ifo ma le 5%, e le manaʻomia ona amanaʻia uma. O le gaʻo gaʻo o falesa mama e tatau ona itiiti ifo ma le 30%.

    O oloa o le vaega lona lua mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina i nisi faʻamaumauga - afa o le vaega masani. E faaopoopo atu i mea o loʻo i luga, e aofia ai foi ma sana ma fuamoa.

    Meaʻai gaʻo gaʻo maualuga

    Faatasi ai ma oloa e matua faateleina ai le kulukose (vaega lona tolu)nofoaga taʻitaʻia sipuni . E na o le 2 teaseti (10 g) o suka - ma ua uma ona 1XE. Le tulaga lava lea e tasi ma le meli ma le meli. E sili atu le sukalati ma le palamalade i le 1XE - 20 g. E le tatau ona aveʻesea oe i le sukalati suka, talu mai le 1XE e na o le 30 g o le suka (sugar fruit), lea e taʻua o le maʻisuka, e le o se panacea, aua o le 1XE e 12 g. faʻamalosia le falaoamata gaʻo ma le suka i se fasi keke poʻo se mea vave maua 3XE. O le tele o meaai sugary ei ai se faasinoala maualuga.

    Ae e le o lona uiga e tatau ona vavaeeseina uma lau sisiva mai le meaai. Mo le faʻataʻitaʻiga, saogalemu, mo se faʻataʻitaʻiga, o se paʻu suamalie suamalie (e aunoa ma ni tioata ma vine, moni). Ina ia maua le 1XE, e te manaʻomia e tusa ma le 100 g.

    E talia foi le 'ai o le aisakulimi, 100 g o loʻo i ai le 2XE. E tatau ona tuʻuina atu i faʻamaliega papaʻe, talu ai o gaʻo o loʻo i ai iina e vave taofia vave ai le faʻaleleia o gaʻo, ma, o le mea lea, o le maualuga o le kulukose i le toto e vave faʻaosooso. O le kulimi suamalie, e aofia ai vai, i le isi itu, e vave ona gauai atu i le manava, o se taunuuga o le faateleina o le toto o le suka. O lenei mea taumafa e aoga tele mo le hypoglycemia.

    Mo le maʻisuka, e masani lava ona faia suamalie i luga o le suamalie. Ae e tatau ona e manatuaina o le suka e suitulaga ai le mamafa o le mamafa.

    I le faatauina mai o meaʻai suamalie ua saunia mo le taimi muamua, e tatau ona tofotofoina - 'ai sina vaega itiiti ma fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Ina ia aloese mai ituaiga uma o faafitauli, o le sipuni e sili ona saunia i le fale, filifilia le sili atu o le tele o oloa maua.

    Faʻaitiitia mai le taumafa poʻo le faʻatapulaʻaina i le tele e mafai ai foi le pata ma le fualaʻau manogi, pailani, kirimoli oona, gaʻo ma gaʻo gaʻo, meaʻai ma iʻa, gaʻo. A e kuka, e tatau ona e aloese mai le auala e falai ai ma fautuaina e faʻaaoga ipu e mafai ona e kuka ai e aunoa ma le gaʻo.

    Mea Faʻapitoa

    O fua ma vine e aafia ai le kulukose toto i auala eseese. Lingonberries, blueberries, blaberries, gooseberries, raspberries, ma currants e le afaina i le maʻisuka (1 XE - 7-8 punetini). O le kulumoni e tutusa ma le ituaiga - 1XE - 270 g Ae o le rimoni, fig, kiwi, mango, nectarine, pi, apu mo le 12 g o vailaʻau e manaʻomia na o le 1 fualaau aina taitasi. O pusa, laupepa, tilo, ma le pineapple e maua ai foi le maualuga o kulukose toto. Laʻau, vine o loʻo i ai le tulaga ogatotonu i lenei laina. Ina ia ausia le 1XE e mafai ona e 'ai 10-15 pc.

    E tatau ona e iloa o fualaau aina suamalie ma fualaʻau e sili atu le lemu nai lo mea suamalie, ma o le mea lea e le taitai atu ai le oso i luga o le kulukose toto.

    O fuamoa fualaʻau e faʻapipiʻiina i nati paʻu ma faʻavasegaina i le yogurt e aoga mo le maʻisuka.

    O fualaau aina suamalie mamago e tatau ona 'ai sina mea laitiiti. 12 g o le suka gaʻo tuʻuina atu 10 pcs. vine, 3 pcs. mamago apricots ma pulu, 1 pc. mati. O le tuusaunoaga o apu (1XE - 2 tbsp. L.).

    Kāreti ma beets (1XE - 200 g) tu i fafo o aʻa laau ma se mea maulalo gaʻo. O faʻamaumauga lava e tasi o uiga ia o le pauka. O le pateta ma le atisosisiko ile atinaʻe, XE e 3 taimi sili atu. E le gata i lea, o le saturation o mea inu gaʻo e faʻatatau i le auala o sauniuniga. I le Puree 1XE e maua i le 90 g o le mamafa, i totonu uma o paluga kuka - i le 75 g, i le falai - i le 35 g, i keke meamea - na o le 25 g. O le mea mulimuli foi e aafia ai le fua o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le kulimi pateni e suavai, ona vave lea o lenei faagasologa, e ui i le tulaga lautele o soʻo se pateta e aʻafia i le kulupu o oloa ma se faʻamaufaʻailoga maualuga.

    Filifilia ma le maʻoti, o le maʻisuka e tatau foi ona alu i le inu, filifili na o na mea e le oi ai ni vailaʻau maso, pe tuʻuina i ni mea laiti. O meainu suamalie e leai.

    I le tele o mea, e mafai ona e inuina na o vai manino ma pe leai foi. O le suamalie suamalie e matua leai lava, aua o le 1XE ua maua mai i le afa tioata. O fualaau suamalie e taliaina, ae na o mea ia o loʻo faʻaalia e se fuainumera maualalo maualalo (fualaʻau), faʻapea foi ma le lauti (aemaise lava le lanumeamata) ma le kofe e aunoa ma le suka ma le kulimi.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e faʻamalosia le faʻaaogaina o sua suamalie fou, aemaise o fualaau faisua. I le 1 XE, e mafai ona e inu 2.5 tbsp. kapisi, 1.5 tbsp. tamato, 1 tbsp. uʻamea ma le sukalati. I fua o fualaau suamalie, o le mea sili ona maualalo o le carbohydrate-o loʻo aofia ai le vine (1.4 tbsp. 1XE). Mo le lanu moli, peleni, apu o le apu, 1XE e maua mai le afa afa, mo le sua o le vine - mai se mea itiiti ifo. Kvass foi e saogalemu tele mo le maʻisuka (1XE - 1 tbsp.).

    O meainu gaosi (mea inu suamalie, paluga ua saunia, citro, ma isi mea) e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo ma mea leaga, o lea e le tatau ai ona onā mo tagata mamai. Ae e mafai ona e inu pia i meaʻai suka, ma manatuaina o nei mea e faʻaopopo ai le mamafa.

    E mafai ona e faitau atili e uiga i le mea moni e le mafai ona e 'ai ma inu i le maʻisuka.

    I le faaiuga - o se laulau aoga o mea o loʻo i totonu o falaoa falaoa ma falaoamata, fualaʻau, fualaau 'aina ma fualaʻau.

    O le faitauina o iunite falaoa e faigata i se taimi puupuu lava. O le tele o le maʻisuka faʻatusatusa le aofai o le XE i oloa i le masini, e aunoa ma le faʻaaogaina o tusi ma faʻamaumauga i luga o le afifi. E fesoasoani lenei mea ia i latou e fuafua lelei le fualaau ole inisalini ma tausisi i se taumafa na faatonuina e le fomai.

    Faʻatasi ma le maʻi suka suka 2, faʻapea foʻi ma le ituaiga 1, e taua le tausia o le mea saʻo. O le tele o tagata maʻi, e tatau ona fesoʻotai i le paleni i le va o meaʻai e maua ai meaai e ulu i totonu o latou tino.

    O le tele o le taulaiga e totogi atu i gaʻo vailaʻau, aua o latou, pe a faʻamalosia, e faʻaosofia ai le gaosiga o le kulukose, o lona uiga, faʻaititia le aofaʻi o le kulukose (e tatau ona manatu i tagata mamai i le maʻisuka ituaiga 1) ma faʻaosofia le gaosiga o le inisalini (lea e taua mo tagata mamaʻi ituaiga o maʻisuka). O le mea lea, o lo latou taumafaina e fautuaina ina ia faaitiitia, ma o la latou iniseti i totonu o le manava e tatau ona laugatasia i le aso atoa.

    Faiga Faʻapitoa

    O le areto falaoa i le maʻisuka na o oe lava e fuafua le aofaʻi o meaʻai i le gaʻo. Ina ia malamalama atili i le mea e tasi o se areto falaoa, e aoga le tuʻuina atu o se faʻataʻitaʻiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo sukalati, o latou anotusi e tusa ma le 5 XE i le pa. I le taimi lava e tasi, 65 g susu o le kulimi kulimi o se XE. O le mea masani, e aofia tonu lava le hehe i se tasi fasi falaoa paʻepaʻe, e mamafa le 20 g.

    O lona uiga, o le maualuga po o le mamafa o meaʻai gaʻo i totonu o le 20 g falaoa o le saito e tutusa ma le 1 XE. I le kalama, e tusa ma le 12. Ae o se faaliliuga lenei o le XE mo Rusia. I totonu o le Iunaite Setete, o lenei iunite e faatatau ile 15 gaʻo.O le mea lea e le mafai ai e le iunite meaʻai ona maua i le maʻisuka, e le o le faiga sili ona faigofie mo le fuafuaina o le gaosiga o le carbohydrate.

    Le lelei o le faʻaaogaina o le polokalama

    Ole fuaina ole iunite falaoa i le maʻisuka o se mea le lelei ma le le fiafia, ma o le mea e sili ona taua, ole auala e le faʻalagolago ile faʻatonutonuina o meaai. E mafua ona o mafuaʻaga nei:

    • I atunuu eseese, o le laulau o meaʻai mo le maʻisuka e mafai ona eseese tele. E mafua ona o le i ai o se eseesega i le aofaʻi o suātini e ave mo 1 XE i se atunuu faapitoa (mai le 10 i le 15 kalama). Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le XE laulau e mafai ona fesuisuiaʻi i le tele o tusitala. O se taunuuga, o se mea sese e mafai ona aliali mai i le faʻatusatusaga, lea o le a oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga mo le soifua maloloina,
    • I luga o le afifiina o oloa, o le anotusi o meaafa o loʻo faailoaina i le kalama (o le faʻatalanoaga ua taua e seasea lava ma e naʻo luga o meaai maʻisuka faapitoa). E le faigofie le faaliliu i XE mo le faitauina ma o loʻo i ai se avanoa maualuga e faia ai se mea sese
    • Pe a faʻatusatusa i nei fuainumera, o le numera o le XE e manaʻomia mo le taumafaina i le aso o le a maualalo tele, e toetoe lava a le mafai ona saʻo le fuaina o le inisalini. Afai e le faʻalavelave faʻalavelave tele i le maʻisuka ituaiga 2, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 1 o le a mafua ai le le mautonu.

    O lona uiga, aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e suʻe pe fia ni falaoa o loʻo i ai i le galuega, ona fuafua lea o le inisalini. Ma faʻatasi ai ma nei mea uma, o le avanoa o le sese e maualuga tele. O le mea lea, o le tele o tagata gasegase e teenaina lea ituaiga, ma e le fautuaina e fomaʻi mo le faʻaaoga.

    Meaʻai gaʻo faʻamalosi

    Tuna vine * 1 tbsp. sipuni e aunoa ma se paʻu, 2 tsp10 g50
    Jam, meli1 tbsp. sipuni, 2 tsp e aunoa ma se paʻu15 g50
    Fualaau suamalie (fructose)1 tbsp. se sipuni12 g50
    Sorbitol1 tbsp. se sipuni12 g50
    Peas (lanu samasama ma lanu meamata, moa ma fou)4 tbsp. sipuni ma se paʻu110 g75
    Peni, Peni7-8 Art. sipuni170 g75

    Pini (kuka suamalie)

    3 tbsp. sipuni ma se paʻu70 g75
    - i luga o le paʻu0.5 lapoa190 g75
    - pateta pateta * sauni e 'ai (i luga o le vai)2 tbsp. sipuni ma se paʻu80 g80
    - falai, falai2-3 tbsp. sipuni (12 pcs.)35 g90
    Muesli4 tbsp. sipuni ma luga15 g55
    Beetroot110 g55
    Soybean paʻu2 tbsp. sipuni20 g
    Rutabaga, mumu ma Brussels e tupu, pulumu, pepa mumu, zucini, kāloti mata, seleri240-300 g
    Koloti kuka150-200 g
    Apricot (faatasi ma le maa / leai se maʻa)2-3 tulaga130/120 g50
    Quince1 pc tele140 g
    Pineapa (faatasi ma le peel)1 le tele90 g50
    Orange (ma / leai ni pulu)1 ala180/130 g55
    Paloni (faʻatasi)1/8 vaega250 g55
    Faʻi (ma / leai ni pulu)1/2 pcs. tele tele90/60 g50
    Lingonberry7 tbsp. sipuni140 g55
    Elderberry6 tbsp. sipuni170 g70
    Cherry (faatasi ma lua)12 tele110 g55
    Vine vine *10 pi. tele tele70-80 g50
    Pear1 laitiiti90 g60
    Pamekaisa1 pc tele200 g
    Fualaʻau (ma / leai se pulu)1/2 pcs.200/130 g50
    Guava80 g50
    Meloni "Tamaʻitaʻi Faʻatasi Tamaʻitaʻi" faʻatasi ma se solo1/12 vaega130 g50
    BlackBerry9 kulimi. sipuni170 g70
    Saito vao8 tbsp. sipuni170 g60
    Fua (fou)1 pc tele90 g55
    Kiwi1 pc tele tele120 g55
    Chestnuts30 g
    Fualaau10 auala160 g50
    Cranberries1 ato120 g55
    Gooseberry20 pcs.140 g55
    Lemon150 g
    Raspberries12 kulimi. sipuni200 g50
    Tangerines (ma / leai ni paʻu)2-3 pcs. tusa poʻo le 1 tele160/120 g55
    Mango1 pc laiti90 g45
    Mirabelle90 g
    Papaya1/2 pcs.140 g50
    Nectarine (ma le ponaivi / leai ni ponaivi)1 pc avega100/120 g50
    Peach (ma le maa / leai se maʻa)1 pc avega140/130 g50
    Pulu lanumoana (paʻu / pitted)4 pc laiti120/110 g50
    Pulu mumu2-3 tulaga80 g50
    Currant
    - uliuli
    6 tbsp. sipuni120 g
    - paepae7 tbsp. sipuni130 g
    - mumu8 tbsp. sipuni150 g
    Feijoa10 pi. tele tele160 g
    Persimone1 le averesi70 g
    Sweet Cherry (ma lua)10 pi.100 g55
    Blueberries, vineberries8 tbsp. sipuni170 g55
    Rosehip (fualaau aina)60 g
    Apple1 le averesi100 g60
    Fualaau aina
    - faʻi
    15 g50
    - apricots mago2 pcs20 g50
    - o le mea na totoe20 g50

    100% suavai masani e aunoa ma se suka faaopoopo

    - vine *1/3 ipu70 g
    - plum, apu1/3 ipu80 ml
    - toe faʻaaogaina1/3 ipu80 g
    - pele1/2 ipu90 g
    - moli1/2 ipu110 g
    - fualaʻau1/2 ipu140 gFaatatauga
    - blackberry1/2 ipu120 g60
    - tangerine1/2 ipu130 g
    - fualaʻau2/3 ipu160 g
    - fusi3/4 ipu170 g
    - tamato1.5 ipu375 ml
    - uʻamea, koko1 ipu250 ml
    Kvass, pia1 ipu250 ml
    Coca-Cola, Pepsi-Cola *1/2 ipu100 ml
    Umburger faalua - 3 XE, Big Mac faalua - 1 laitiiti - 1 XE, pizza (300 g) - 6 XE XE, o se ato falai
    Meat, iʻa, sisi, kisisi (e le suamalie), kulimi oona, mayonnaise e le faitauina mo iunite falaoa
    - pia piaE oʻo i le 0.5 l
    - fualaau faisua ma laʻau i vaega masani (pe tusa ma le 200 g): letusi, kukama, pasili, dill, aniani, cauliflower, kāpeti paepae, radisa, radish, turnip, rhubarb, spinach, mushrooms, tomatoesE oo i le 200 gTulaga 40

    Fatu ma Fatu

    - peanati ma solo45 pi.85 g375
    - walnuts1/2 ato90 g630
    - pine pine1/2 ato60 g410
    - hazelnuts1/2 ato90 g590
    - almonds1/2 ato60 g385
    - nati cashew3 tbsp. sipuni40 g240
    - fatu o le sunflowersili atu ma le 50 g300
    - pistachios1/2 ato60 g385

    Le manatu o le iunite falaoa

    O le faaupuga tuʻufaʻatasia e tatau ona avea o se mea autu i le faagasologa o le faʻamautinoa o le pulea lelei o se maʻi pei o le maʻisuka. O se fua faʻatusatusa ole XE i le maʻisuka taumafa o le ai ai se aafiaga malosi i le faʻamautuina o le taui o le faʻaleagaina i totonu o le metabolism type carbohydrate (atonu e mafua mai i le kiliki ma isi tino).

    E tusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo, e leai se mea e tatau ona mafaufau i ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le tasi falaoa e tasi, e maua i sina fasi falaoa falaoa, o le mamafa o le mamafa e tusa ma le 25-30 kalama. Nai lo le vaitaimi o le falaoa, o le faaupuga "carbohydrate unit" e faʻaaogaina i nisi o taimi, e tusa ma le 10-12 kalama o ia ituaiga o gaʻo, lea e faigofie ona gauai ma galue i le inisalini.

    O ai e popole, matou te faitau i mea e mafai e le maʻisuka ona mafai ma pe faʻapefea ona kukaina oe lava ia.

    E tatau ona maitauina e faapea, mo nisi oloa e aofia ai se fua faatatau le lelei o meaʻai gaʻo (digi le 5 grams i le 100 kalama o le vaega o le gaosiga), e le manaʻomia se mea taua ole XE mo le maʻisuka.

    O nei ituaiga o oloa e aoga mo tagata uma o le maʻisuka e aofia ai le tele o fualaʻau. O le mea lea, o le fuaina o iunite falaoa i lenei tulaga e le talafeagai. Afai e talafeagai, matou te faʻaaoga fua pe faʻaaoga se laulau faapitoa o iunite falaoa.

    Setete

    Muamua, e tatau ona maitauina ua atinaʻe se faʻapitoa faʻapitoa e mafai ai ona fuafua ma faia fua i tulaga taʻitasi pe a manaʻo se iunite falaoa.

    Faʻalagolago i uiga o le tino i le maʻisuka, o le faʻamalosia o mea ua gaosia muamua i le maʻisuka ma le fua o le ituaiga hormone e pei o le inisalini, e talafeagai mo la latou gaioiga, e matua ese lava.

    Seʻi manatu pe afai o le taumafataga i le aso e 300 g ia o gaʻo i lona fatuga, ona mafai lea ona faia e tusa ai ma le 25 XE. E le gata i lea, o ituaiga uma o laulau e fuafua ai lenei faailoga e le faigata.

    O le mea sili lava, o fuataga uma e saʻo lelei pe a mafai ai.

    Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga fua faʻataʻitaʻi e fuafua ai le tele o se oloa ma, e faʻavae i luga o lenei mea, fuafua po o le a le mea e tasi o le falaoa.

    Faʻasalaga kulupu

    O le mea e sili ona manaia e amataina pe a manaʻomia ona fai se lisi autu e faʻavae i mea ua iloa e uiga i oloa mo le maʻisuka. E faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo uma isi faailoilo - e toʻatele ua leiloloa, ae o mea uma e matua faigofie lava. O le mea autu o le faʻataʻitaʻiga faapitoa ma o se laulau o iunite falaoa o loʻo i ai i le taimi nei. O lea la, o tulafono faavae nei:

    • i le maʻi suka, e fautuaina e 'ai e le sili atu i le fitu XE mo se taumafataga atoa. I lenei tulaga, o le inisalini o le a gaosia i se fua faatatau lelei,
    • faʻaaogaina le XE e faʻateleina le tikeri o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, pei o se tulafono, saʻo ile 2.5 mmol i le lita. E faigofie ai fua
    • tasi le vaega o sea ituaiga o hormone e faʻaitiitia le fua o le kulukose toto e tusa ma le 2.2 mmol i le lita. Ae ui i lea, faʻaaoga ma manatua o loʻo i ai se laulau o meaʻai falaoa e manaʻomia i aso uma.

    E tatau ona manatuaina mo le XE, lea e tatau ona mafaufau i ai, i taimi eseese o le ao ma le po, e tatau ona i ai se eseesega o fua faatatau o fuainumera. Faʻapea, i le taeao, o se tasi o lea iunite e mafai ona manaʻomia seʻia oʻo i le lua iunite o le inisalini, i le aoauli - tasi ma le afa, ma i le afiafi - tasi lava le tasi.

    E uiga i Vaega Galulue

    E tatau ona nonofo faʻatasi i nisi o vaega o oloa e fesoasoani i le faagasologa o le togafitia o le maʻi na tuʻuina atu ma ia mafai ai ona puipuia le hormoni i lalo o le pule. Mo se faʻataʻitaʻiga, o meaʻai susu, o se punavai e le gata o le calcium, ae faʻapea foʻi ma polotini fualaau.

    I vaega laiti, e aofia uma ai vaega o vitamini, ma le tele o mea uma lava e aofia i vaega A ma B2. I le tausisia ma le mausali o le taumafa mo le maʻisuka, e fautuaina e taulai atu i le susu ma oloa gaosi susu ma le faaititia o le fua o le gaʻo, lea e le manaomia ona iloiloina. Ma o le a sili atu ona saʻo le lafoaia atoa o le susu susu.

    O mea e fesoʻotaʻi ma cereals, mo se faʻataʻitaʻiga, mai fatuga atoa, o loʻo iai ni oats, karite, millet ma e sili atu nai lo le tikeri maualuga o le faʻasalaga o gaʻo.I lenei itu, e tatau ona mafaufau i ai XE.

    Ae ui i lea, o lo latou i ai i le lisi mo le maʻisuka e manaʻomia pea, aua e mafai ai ona faatumauina le gaʻo i lalo o le puleaina. Ina ia aua nei afaina ia oloa, e tatau ona e:

    1. Manaʻo le taimi e pulea ai le fua o le suka i luma ma le maeʻa ona 'aina soʻo se meaʻai,
    2. i se tulaga e le sili atu i le fua faatatau manaomia mo le mauaina o ia oloa.

    Ma le mea mulimuli, o se taulaiga faapitoa e totogi i se vaega o oloa e pei o fualaau faisua, pi ma nati. E i ai se lelei lelei ma pulea le fua o le suka i le toto. E le gata i lea, o fualaau faisua, nati ma lemu e faaitiitia ai le lamatiaga o ni faafitauli eseese, mo se faataitaiga, i le fatuga o gasegase cardiovascular.

    Faitau e uiga i le quince mo le maʻisuka!

    E le gata i lea, o nei oloa, e tatau foi ona iloiloina, e aafia ai le faʻamalosia o le tino i le maʻisuka faatasi ai ma elemene taua e pei o le calcium, fiber ma le palatini. E fautuaina ina ia avea o se amioga le masani ai: o se ituaiga o "meaʻai" e 'ai fualaʻau mata.

    E fautuaina e taumafai e filifili fualaau faisua na o se fuainumera maualalo maualalo ma ia matua faatapulaaina le faʻaaogaina o fualaau faisua e taua. E fautuaina e faia lenei mea i le maʻisuka ona o le mea moni o le tele o calories ma gaʻo gaʻo e faʻapipiʻi iai.

    O le mea lea, o le manatu tonu o se iunite areto e taua tele e le gata mo le maʻisuka, ae mo tagata masani.

    Ae ui i lea, i le tulaga o le maʻisuka, o le tausisia ma le amanaia o le parakalafa tuʻuina atu o le a avea ma ki i le olaga lelei ma le faʻasaoina o le tala lelei. O le mafuaaga lena e tatau ai ona tausia i taimi uma e le aunoa.

    Lisi o le faʻaaogaina o falaoa i le aso

    FesoʻotaʻiItū falaoa (XE)
    Tagata o loʻo mamafa i le tino poʻo le leai foi o le mamafa o le tino25-30 XE
    Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino e faʻaalia ai le tino faaletino galuega20-22 XE
    Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino o loʻo faia ai galuega faʻapitoa15-18 XE
    Maʻisuka masani: matua atu i le 50 tausaga,
    12-14 XE
    Tagata e iai le meaʻai 2A tikeri (BMI = 30-34.9 kg / m2) 50 tausaga,
    le malosi faaletino, BMI = 25-29.9 kg / m2
    10 XE
    Tagata e iai le sili atu o le 2B tikeri (BMI 35 kg / m2 pe sili atu)6-8 XE

    E faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa

    A e faʻatau se oloa faʻapipiʻi i totonu o se faleoloa, e te manaʻomia se aofaiga o carbohydrates mo le 100 g, o loʻo faʻaalia i luga o le igoa e vaevaeina i le 12 vaega. O le auala lea e fuafua ai le falaoa mo le maʻisuka, ma o le a fesoasoani le laulau.

    O le avega o le carbohydrate toharite e 280 g i le aso. E tusa ma le 23 XE. O le mamafa o le oloa e fuafua e le mata. E le aʻafia faʻamatalaga o kalori le mea o loʻo i totonu o iunite falaoa.

    I le gasologa o le aso, vaeluaina 1 XE manaʻomia se isi ole inisalini:

    • i le taeao - 2 iunite,
    • i le malologa - 1.5 iunite,
    • i le afiafi - 1 Unit.

    O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻalagolago i le tino, gaioiga faʻaletino, tausaga ma lagona taitoatasi ile hormone.

    O le a le manaʻoga i aso taitasi mo XE

    I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le lava ai le insulin e talepe ai gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 2, o le puipuiga i le gaosia o le inisalini e tupu.

    O le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maʻitaga ona o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino. E mou atu pe a uma ona fanau.

    Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e tatau i tagata ona mulimuli i se meaai. Ina ia fua saʻo le aofaʻi o mea taumafa e faʻaaogaina, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

    O tagata ei ai a latou tino faaletino e manaomia ai se aofaiga o le mea e maua i le aso o le carbohydrate ave.

    Lisi o le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi i tagata o ituaiga eseese o gaoioiga

    Ole fua ole aso ole XE e tatau ona vaevaeina ile 6 taumafataga. O le taua o faʻatatauga e tolu:

    • 'aiga o le taeao - e oʻo atu i le 6 XE,
    • aoauli o le aoauli - leai se sili atu i le 6 XE,
    • taumafataga - itiiti ifo i le 4 XE.

    O le XE totoe o loʻo tuʻuina atu i snack faʻaogalua. O le tele o le uta o le carbohydrate e pau i luga o meaai muamua. E le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 7 iunite i le taimi.O le faʻaaogaina tele o le XE e taʻitaʻi atu ai i le oso malosi i le suka o le toto. O le paleni taumafa e aofia ai le 15-20 XE. O le sili lea o le sili atu o le aofaʻi o gaʻo gaʻo lea e aofia ai manaoga o aso taʻitasi.

    Meaʻai falaoa mo le maʻisuka

    O le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo faʻaalia i le tele o le faʻaputuina o le gaʻo. O le mea lea, o le faʻatatauina o le gaosiga o le carbohydrate e masani ona manaʻomia ai le atinaʻeina o se meaai faigofie faigofie. O le aso o le XE e mai le 17 i le 28.

    O oloa gaosiga, cereals, fualaau faisua ma fualaau suamalie, faapea foi ma suamalie, e mafai ona faʻaaoga i le faʻaogaina.

    O le tele o meaʻai gaʻo e tatau ona avea ma fualaau faisua, falaoamata ma meaʻai susu. Fualaau aina ma fualaau suamalie mo le sili atu i le 2 XE i le aso.

    O le laulau faʻatasi ai ma mea taumafa e masani ona faʻaaogaina ma o mea o loʻo i totonu o le falaoa i totonu e tatau ona tausia i taimi uma.

    Fafagaina le laulau

    Meaʻai gaosiga faʻavaveina le faiga o meaʻai, saturate le tino ma meaʻai, tausia le maualuga o le suka i totonu o le toto.

    List of Products DairyO le a le mea e tutusa ai le X X?
    Laʻu susu ma susutioata le atoatoa
    Kefirtioata atoa
    Sweet acidiphilusafa afa
    Laʻautioata le atoatoa
    Fualaau suamalie suamaliee le silia le 70ml
    O yogurt e leai ni suamalietioata atoa
    Yogurtse ipu
    Ice cream i se tioatae le silia le 1 le tautua
    Laʻau suamalie e leai ni vine100 kalama
    Leʻau suamalie i vinepe a ma le 40 g
    Suauu-e leai se susu susuleai se sili atu nai lo le tolu o le mafai
    Teu susu kulimi kulimiafa sisi

    O le gaʻo gaʻo o meaʻai susu e tatau ona sili atu i le 20%. Le taumafa i aso uma - e sili atu i le afa afa.

    Fua o le falaoamata ma le cereal

    O gaioiga o se punavai o mea gaʻo gaʻo. Latou te faʻamalosia le mafaufau, maso, ma okeni. Mo se aso, e le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 120 kalama o le falaoamata oloa.

    O le faʻaaogaina o falaoamata o meaʻai e mafua ai le vave faʻafitauli o le maʻisuka.

    Pusa o le falaoa (XE)

    E manaʻomia e se tagata pe tusa ma le 18-24 i le aso le falaoa, lea e tatau ona vaeluaina 5-6 taumafataga : mo le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi e tatau ona e' aina 3-4 unite, mo le laauli o le aoauli - 1-2 iunite.

    Mo se tasi o ia taumafataga e le mafai ona e 'ai e silia ma le 7 XE. O se vaega tele o meaʻai e gaʻo i totonu o le carbohydrate e tatau ona faʻaumatia ao le 12 i le aoauli.

    Lafumanu i meaʻai susu

    GaosigaAofaʻiga o oloa i le 1 XE
    susu (soʻo se gaʻo gaʻo)1 ipu (250ml)
    kefir (soʻo se mea oona gaʻo)1 ipu (250ml)
    yogurt (soʻo se mea oona gaʻo)1 ipu (250ml)
    yogurt (soʻo se mea oona gaʻo)1 ipu (250ml)
    kulimi (soʻo se mea oona gaʻo)1 ipu (250ml)
    susu susu110 ml
    o le vine40 kalama
    curd sweet mass100 kalama
    aisa kulimi65 kalama
    cheesecake1 ala
    paluga faʻatasi ma le siʻi kuka2-4 pcs

    Laʻasaga faʻamaonia o fualaau faisua ua faamaonia

    O fualaau faisua o se punavai o vitamini ma antioxidants. Latou te tausia le paleni paleni, ma puipuia le tupu mai o faʻafitauli o le maʻisuka. O le fiva filo e afaina ai le ave o le kulukose.

    O le togafitiga o fualaau faisua e faʻaleleia ai le faʻasologa o fuainumera. E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o kāloti kuka ma beets. O nei mea taumafa e aofia ai le tele o vaega o falaoa.

    Lisi o fua faatagaina mo le maʻisuka

    O fua fou e iai vitamini, minerale ma minerale. Latou te faʻamamaina le tino ma mea e tatau ai e faʻateleina ai le metabolism autu.

    O le fuainumera o laʻau e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le inisalini e le pancreas, faʻamausali le kulūkose.

    Fualaau aina

    O le tuufaatasiga o fualaau aina e aofia ai fiber, vitamini ma minerale. Latou te faaosofia le faʻamalositino i le intestinal, faʻafaigofie le faiga o le enzyme.

    Fualaau ainaAofaʻiga o oloa i le 1 XE
    Apricots4 fualaau lapopoa
    Cherry plume tusa ma le 4 fualaau aina
    Plums4 paʻu lanumoana
    Pears1 tamai pi
    O apu1 le apu laʻitiiti
    Faʻiafa fualaau laiti
    Oranges1 lanu moli
    Cherries15 keke uʻamea
    Grenades1 fualaau aina
    Tangerines3 fua e leʻi faʻasalaina
    Pineapples1 fasi pepa
    Peach1 fualaau aina suamalie
    Persimone1 pepe laitiiti
    Tulu pele10 piniki mumu
    Feijoa10 fasi vaega

    Afai e mafai, e tatau ona aloese mai le sipuni. E oo lava i se vaega itiiti o le oloa e aofia ai le tele o mea inu. O lenei vaega o oloa e le aumaia ai ni aoga taua.

    E fautuaina e aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai falai, ulaula ma gaʻo. O loʻo i ai ni gaʻo gaʻo tumu, lea e faigata ona malepe ma faigata ona faʻafefe.

    Meaʻai ua faamaonia i le maʻisuka

    O le faavae o taumafa i aso taitasi e tatau ona avea ma meaai e aofia ai sina vaega laitiiti ole XE. I le lisi o aso taʻitasi, o la latou sao e 60%. O nei oloa e aofia ai:

    • meaʻai maualalo-gaʻo (moa kuka ma pipi),
    • iʻa
    • moa moa
    • zucchini
    • radis
    • radis
    • letus leaves
    • greens (dill, pasili),
    • tasi nut
    • logo ata
    • eggplant
    • kukama
    • Tomato
    • musika
    • vai.

    O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le faʻaleleia o le fafagaina o iʻa peʻa tolu i le vaiaso. O iʻa e aofia ai le protein ma gaʻo gaʻo e maualalo ai le cholesterol. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amataina o le sasa, fatu fatuga, thromboembolism.

    Pe a faʻapipiʻi se taumafataga i aso uma, o mea o loʻo maua i le suka-faʻaitiitia o mea taumafa i le taumafataga o loʻo faʻaaogaina. O nei meaai e aofia ai:

    O aano o manufasi e aofia ai le protein ma meaʻai taua. E le aofia ai ni meaʻai falaoa. E oʻo i le 200 g aano o manu e fautuaina i le aso. E mafai ona faʻaaoga i ipu eseese. I lenei tulaga, o vaega faaopoopo o loʻo avea ma vaega o fualaʻau e aofia ai.

    O meaai e maualalo le faʻamaualuga e le afaina ai le soifua maloloina ma o le a faʻamamaina ai le tino ma vitamini ma meaʻai. O le faʻaaogaina o meaʻai e maualalo le XE o le a fesoasoani e aloese ai mai le maualuga o le suka, lea e puipuia ai le tupu mai o faʻalavelave faʻafitauli o le tino.

    O le a le iunite areto ma pe aisea e faʻalauiloa mai ai?

    Ina ia fuafua le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai, o loʻo i ai se mea faapitoa - o le falaoa (XE). O lenei fuataga e maua lona igoa ona o le fasi keke falaoa enaena na avea ma ana mea amata - o se poloka o se "piliki" e tipi i le afa pe a ma le 1 cm le mafiafia. O lenei fasi (o lona mamafa o le 25 g) e aofia ai le 12 g o meaʻai gaʻo. O le mea lea, o le 1XE o le 12 g o suauu gaʻo ma fiber (fiber), e aofia ai. Afai e le mafaufauina le fiva, ona 1XE o le a aofia ai le 10 g o gaʻo. E i ai atunuu, mo se faʻataʻitaʻiga o le Iunaite Setete, pe a 1XE e 15 g o carbohydrates.

    E mafai foi ona e maua se isi igoa mo le iunite o falaoa - o se vaega o le carbohydrate, o se siaki.

    O le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le aofaʻi o meaʻai i le gaosiga o oloa na mafua ona o le manaʻomia e fuafua le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina i le maʻi, lea e faʻatatau tonu lava i le tele o meaʻai gaʻo. Muamua lava, e popole i maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o lona uiga o le maʻisuka ituaiga 1 e ave le inisalini i aso taʻitasi ao le i fafaga 4-5 taimi ile aso.

    Na faʻamautuina o le faʻaaogaina o le tasi falaoa e tasi e mafua ai le maualuga o le kulukose i le toto e 1.7-2.2 mmol / l. Ina ia aumaia lenei oso, e manaʻomia le 1-4 iunite. insulin e faʻalagolago i le mamafa o le tino. I le i ai o faʻamatalaga e uiga i le aofaʻiga o le XE i totonu o le ipu, o le maʻisuka e mafai ona fuafua faʻapitoa le tele o le inisalini e manaʻomia ona tuiina ina ia le mafua ai ni faʻafitauli. Ole aofaiga o le hormone e manaʻomia, faʻaopoopoga, e faalagolago i le taimi o le aso. I le taeao, atonu e faalua ona sili atu i le afiafi.

    Mo maʻi e maua i le maʻisuka, e le gata o le faʻaogaina o meaʻai i mea taumafa latou te 'ai e taua tele, ae o le taimi foʻi lea e paʻu ai nei mea i le kulukose ma ulufale i le toto. Ole vaega o le kulukose gaosiga o le gaosiga pe'ā uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa ua taʻua o le glycemic index (GI).

    O meaai e maua ai le maualuga (index) maualuga e faʻaosofia ai le maualuga o le liua o meaʻai gaʻo i le kulukose, i totonu o vaʻa toto e fausia i le tele o mea ma fatu ai le maualuga.Afai o meaʻai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera (fualaau faisua) e ulu atu i le tino, o le toto e tumu i le kulūkose, lemu i lona tulaga pe a uma ona vaivai.

    E faʻapefea ona fai?

    Taumafai meaai i taimi uma e le manaʻomia! Sa suesue e saienitisi ia oloa ma tuufaatasia se laulau o mea inu gaʻo po o Unite falaoa - XE i totonu mo tagata e maua i le maʻisuka.

    Mo le 1 XE, o le aofaiga o oloa e aofia ai le 10 g o le suka. I se isi faaupuga, e tusa ai ma le XE, o na oloa e aofia i le vaega e faʻaopopoina le maualuga o le suka i le toto o loʻo faitauina

    Palu (falaoa, falati, oats, millet, karite, rice, pasta, noodles),
    fualaau suamalie ma fualaau suamalie,
    susu, kefir ma isi oloa gaosi susu (sei vagana ai le gaʻo sina gaʻo),
    e pei foi o nisi ituaiga o fualaau faisua - pateta, sana (pi ma pi - i ni aofaiga tele).
    ae o le mea moni, o sukalati, kuki, laʻau suamalie - e faʻamapulaʻaina i meaʻai i aso uma, lemonade ma le suka mama - e tatau ona faʻamapulaʻaina i le taumafataga ma faʻaaogaina na o le hypoglycemia (faʻaitiitia o le suka o le toto).

    O le maualuga o le gaosiga o mea taumafa o le a afaina ai foi le toto toto. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o paluga pateta o le a faʻaleleia le maualuga o le toto nai lo le tao po o le falai. O le sua o le Apple e maua vave ai le maualuga o le suka i le toto e faatusatusa i le aano o le apu, faapea foi le laisa ua teuteuina nai lo le faaleagaina. O meaʻai ma mea malulu e faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose, ma faʻavave le masima.

    Mo le faʻaogaina o le tuufaatasia o le taumafataga, o loʻo i ai ni laulau faʻapitoa o Unite falaoa, lea e tuʻuina atu ai faʻamaumauga i luga o le aofaʻi o oloa eseese e gaʻo ai le gaʻo e aofia ai le 1 XE (O le a ou tuʻuina atu).

    E taua tele le aʻoaʻoina pe faapefea ona fuafua le aofai o XE i meaʻai e te 'ai!

    E i ai le tele o oloa e le aʻafia ai le suka o le toto:

    o fualaau faisua nei - soo se ituaiga kapisi, radisa, kāloti, tamato, kukama, lanu mumu ma lanu meamata (sei vagana ai peta ma sana),

    greens (sorrel, dill, pasili, letusi, ma isi mea), puʻamu,

    pata ma fualaʻau manogi, mayonnaise ma le paila,

    faʻapea foi iʻa, aano o manufasi, moa, fuamoa ma a latou oloa, sisi ma le siʻi kuka,

    nati i se vaega itiiti (e oo i le 50 g).

    O le vaivai o le suka e maua mai ai pi, pi ma pi i totonu o sina meaʻai i luga o le itu (sei oʻo i le 7 tbsp. L)

    E fia ni taumafataga e tatau ona i ai ile aso?

    E tatau ona i ai ni meaai se tolu, faapea foi taumafataga masani, e taʻua o meaai mama mai le 1 i le 3, o lona uiga. I le aotelega, atonu e ono 'aʻai. A faʻaaogaina le insuline (Novorapid, Humalog), e mafai ai ona faʻafefe. E mafai ona faʻatagaina pe afai e leai se hypoglycemia pe a fuʻe se meaʻai (faʻaitiitia le suka o le toto).

    Ina ia mafai ona faʻasaʻo le aofaʻi o meaʻai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻasaina ma le fua o le inisalini pisipisia o loʻo faʻatonutonuina,

    o se faiga o le falaoa ua atiaʻe.

    Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e toe foʻi i le autu "Meaʻai paleni", fuafua le mea e maua mai i le kalori i lau laʻau, ave le 55 poo le 60% o le meaʻai, fuafua le numera o kilokalo e tatau ona maua mai i gaʻo.
    Ma, vaevaeina lenei tau i le 4 (talu ai o le 1 g o carbohydrates e maua ai le 4 kcal), tatou te maua le aofaʻi o aofaʻi gaʻo i le kalama. I le iloaina e 1 XE le tutusa ma le 10 kalama o meaʻai gaʻo, vaevaeina le tau o aso taʻitasi i le 10 ma maua le ao ole aso ole XE.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o oe o se tamaloa ma galue faaletino i se fale e fausia ai, o lau 'oloa o calorie i aso uma e 1800 kcal,

    60% o le 1080 kcal. I le vaeluaina o le 1080 kcal i le 4 kcal, matou te maua ai le 270 g kalama.

    O le vaevaeina o le 270 kalama i le 12 kalama, tatou te maua 22.5 XE.

    Mo se fafine faigaluega faaletino - 1200 - 60% = 720: 4 = 180: 12 = 15 XE

    O le tulaga maualuga mo se tamaitai matua ma e le maua le mamafa o le 12 XE. Breakfast - 3XE, lunch - 3XE, 'aiga o le afiafi - 3XE ma mo snacks 1 XE

    E faapefea ona tufatufa nei iunite i le aso atoa?

    Talu ai ona o le iai o ni meaai se tolu (o le taeao, o le aoauli ma le taumafataga o le afiafi), e tatau ona tufatufaina atu le tele o gaʻo i le va oi latou,

    i le amanaʻiaina o mataupu faavae o meaʻai lelei (sili atu - i le afa muamua o le aso, itiiti - i le afiafi)

    ma, ioe, tuuina atu lou tuinanau.

    E tatau ona manatua ile tasi taumafataga e le fautuaina e 'ai i le sili atu i le 7 XE, talu ai o le tele o meaʻai gaʻo e te' ai i le tasi 'aiga, o le maualuga o le maualuga o le glycemia ma le fua o le inisalini puupuu o le a faateleina.

    Ma o le fua o le pupuu, "meaai", insulin, e tasi le taimi e faia, e le tatau ona silia ma le 14 iunite.

    O le mea lea, o le tufatufaina o meaʻai i le va o taumafa autu e mafai ona faapenei:

    • 3 XE mo le aiga o le taeao (mo se faataitaiga, oatmeal - 4 punetini (2 XE), sanuisi ma le siisi poo aano o manu (1 XE), sisi le kuka ma le lanu meamata poo le kofe ma suamalie).
    • Taʻaloga - 3 XE: supa kuka ma kulimi kiripulu (e le o faitauina e le XE) ma le 1 le fasi falaoa (1 XE), fasi falao po o le iʻa ma salalau fualaʻau i le gaʻo vailaʻau, leai ni pateta, sana ma leki (e le o faitauina e le XE), paluga pateta - 4 sipuni (2 XE), se ipu tioata e le o faʻasalaina
    • Dineri - 3 XE: omeletisi fua o 3 fuamoa ma 2 tamato (e le faitauina e le XE) ma le 1 fasi falaoa (1 XE), le kulimi 1 ipu tioata (2 XE).

    O le mea lea, i le aotelega tatou te maua le 9 XE. "Ma o fea oi ai le isi 3 XEs?" E te fesili.

    O le XE totoe e mafai ona faʻaaoga mo mea e taʻua o snack i le va o meaai autu ma le po. Mo se faataitaiga, 2 XE i le ituaiga 1 faʻi e mafai ona 'aiina i le 2.5 itula pe a uma le' aiga o le taeao, 1 XE i le foliga o le apu - 2.5 itula i le maeʻa o le aoauli ma le 1 XE i le po, i le 22.00, pe ae tuiina le umi o le insulin .

    O le malologa i le va o le taeao ma le aoauli e tatau ona 5 itula, faapea foi i le va o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

    A maeʻa le taumafataga autu, pe a uma le 2.5 itula e tatau ona iai se meaʻai = 1 XE

    O taumafataga masani ma le po e faʻamalosia mo tagata uma e tui inisalini?

    E le manaʻomia mo tagata uma. O mea uma lava e taʻitasi ma e faʻalagolago i lau tulafono o togafitiga o inisalini. E masani lava ona feagai le tagata ma se tulaga faapena pe a fai e tagata le taeao po o le aoauli ma e le fia taumafa i le 3 itula uma pe a uma ona 'ai, ae, manatuaina fautuaga ina ia maua se meaʻai i le 11.00 ma le 16.00, latou te taumafai malosi e "tuai" XE ia i latou lava ma puʻe le kulukose.

    O taumafataga umi e manaʻomia mo i latou o loʻo iai le tele o aʻafiaga o le hypoglycemia 3 itula talu ona 'ai. E masani lava ona tupu lenei mea, pe a faaopoopo atu i le inisalini puupuu, faʻapipiʻi le inisalini i le taeao, ma maualuga atu lona fua, o le hypoglycemia e sili atu i le taimi lea (o le taimi e tuʻu ai le maualuga o le inisalini puupuu ma le amataga o le inisalini faaumiumi).

    A maeʻa le 'aiga o le aoauli, pe a oʻo i le umi o le inisalini o loʻo i le pito i luga o le gaioiga ma e sili atu ona maualuga i le gaioiga o le inisalini puupuu, e faia aʻo leʻi faia le aoauli, e ono mafai foi ona maualuga le hypoglycemia ma 1-2 XE e manaʻomia mo lona puipuiga. I le po, i le 22-23.00, pe ae taitaia le inisalini faaumiumi, meaʻai i le aofaiga o le 1-2 XE (sosoʻo lemu ) mo le puipuia o le hypoglycemia e manaʻomia pe afai o le glycemia i lenei taimi e itiiti ifo i le 6.3 mmol / l.

    I le glycemia i luga aʻe o le 6.5-7.0 mmol / L, o se meaʻai i le po e mafai ona oʻo atu ai i le taeao o le hyperglycemia, aua e le lava le inalini i le ao.
    O taumafataga umi e fuafua e taofia ai le hypoglycemia i le ao ma le po e le tatau ona sili atu nai lo le 1-2 XE, a leai o le ae mauaina le hyperglycemia nai lo le hypoglycemia.
    Mo taumafataga umi e avea o se mea puipuia i se aofaiga e le sili atu i le 1-2 XE, e le faʻaopoopoina le inisalini.

    E tele faʻamatalaga e tautalagia e uiga i iunite falaoa.
    Ae aisea e te manaʻomia ai le mafai ona faitauina? Mafaufau i se faataitaiga.

    Faapea ua iai sou mita toto kullukose ma e te fuaina le glycemia aʻo leʻi 'ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o oe, e pei o taimi uma, o le injected 12 iunite o inisalini na faatonuina e lau fomaʻi, 'ai se ipu falaoa ma inu i se ipu susu. O ananafi na e faʻafeiloaʻi mai foi le fualaau e tasi ma 'ai le falaoloa e tasi ma inu i le susu e tasi, ma a taeao e tatau ona e faia tutusa.

    Aisea? Aua o le taimi lava e te aluese ai mai lau masani masani, e vave ona suia lau faʻamatalaga glycemia, ma e le o se mea lelei.Afai o oe o se tagata tusitusi ma iloa pe faapefea ona faitauina le XE, ona le fefe ai lea mo oe. I le iloa o le 1 XE e iai le 2 PIECES o le inisalini puupuu ma le iloa pe faapefea ona faitauina le XE, e mafai ona e fesuisuiai le tuufaatasiga o le taumafataga, ma o le mea lea, o le fua o le insulin e pei ona e manatu ai e fetaui, e aunoa ma le fetuunaʻi o taui o le maʻisuka. O lona uiga o aso nei e mafai ona e 'ai le falaoa mo le 4 XE (8 punetini), 2 fasi falaoa (2 XE) ma le siʻisi poʻo le aano o le taeao mo le' aiga o le taeao ma faʻaopopo insulin i nei 6 XE 12 ma maua ai se faʻamaliega lelei.

    Le taeao a taeao, afai e te le manava, e mafai ona e faʻatapulaʻa oe i le ipu tii ma 2 sandwiches (2 XE) ma naʻo le 4 iunite ole inisalini puupuu, ma i le taimi lava e tasi e maua ai se taunuuga lelei. O lona uiga, o le tino o le falaoa e fesoasoani i le tuiina o le inisalini puupuu e pei ona tatau ai mo le faʻaaogaina o gaʻo, leai se mea (lea e mafua mai i le hypoglycemia) ma le itiiti (lea e mafua mai i le hyperglycemia), ma tausia le lelei o le maʻisuka taui.

    Meaʻai e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma se faʻatapulaʻa

    fualaau faisua uma sei vagana ai pateta ma sana

    - kapisi (ituaiga uma)
    - kukama
    - letusisi lau
    - greens
    - tamato
    - pepa
    - zucchini
    - eggplantal
    - beets
    - kāloti
    - pi vine
    - radisa, radisa, pine tipi (lanu laiti) (talavou)
    - meaʻai, gaʻo
    - pulou
    - lauti, kofe e aunoa ma le suka ma le kulimi
    - vai o minerale
    - mea inu i mea suka

    O fualaʻau aina e mafai ona 'aina faʻatoʻa, kuka, tao tao, kuka.

    O le faʻaaogaina o gaʻo (suauʻu, mayonnaise, kirimi kirimoli) i le sauniuniga o ipu fuālaʻau e tatau ona laʻititi.

    Meaʻai e tatau ona faʻaaogā i le faʻaogaina

    - aano o manu
    - iʻa maualalo-gaʻo
    - susu ma meaʻai susu (gaʻo maualalo)
    - sisi lalo ifo o le 30% gaʻo
    - kosi falaoa e itiiti ifo i le 5% gaʻo
    - pateta
    - sana
    - kulimi mama (pi, pi, lentils)
    - gaʻo
    - pasta
    - falaoa ma falaoa oloa (e le o tamaoaiga)

    "Faʻaalia" o lona uiga o le afa o lau masani masani

    Mea e tatau ona faʻamaonia pe faʻamapulaʻa i le tele e mafai ai

    - pata
    - suauʻu fuāuu *
    - gaʻo
    - kirimi kirimoli, kulimi
    - e sili atu i le 30% le gaʻo
    - kosi falaoa i luga o le 5% gaʻo
    - mayonnaise
    - meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai
    - sooga
    - iʻa fagota
    - paʻu o se manulele
    - meaʻai aano, iʻa ma fualaʻau i totonu o le suauu
    - nati, fatu
    - suka, meli
    - jam, jams
    - suti, sukalati
    - keke, keke ma isi mea faʻafiafia
    - kuki, pasi
    - ice cream
    - meainu suamalie (Coca-Cola, Fanta)
    - ava malosi

    Afai e mafai, o se auala e kuka ai e pei o le fuluina e tatau ona le aofia ai.
    Taumafai e faʻaaogā ipu e mafai ai ona e kuka e aunoa ma le faaopoopoina o gaʻo.

    * - o le suauu manogi o se vaega talafeagai o meaai i aso uma, ae peitai, ua lava le faaaogaina i ni mea laiti.

    O se areto falaoa o se manatu na faʻaofiina i le endocrinology mo le saʻo saʻo o le taumafa ma le fua o le inisalini mo se maʻi. 1 le falaoa e tutusa ma le 12 kalama o le carbohydrate ma e manaʻomia le 1-4 inisi o insulin mo lona malepelepe.

    O le maʻi suka o se maʻi endocrine e aʻafia ai le gasegase o le kulukose. Aʻo faʻatatauina le meaʻai, naʻo le aofaiga o meaʻai gaʻo ua faʻaumatiaina e amanaʻia. Ina ia mafai ona fuaina le uta o le carbohydrate, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

    Faaiuga

    O le fuaina lelei ole taumafa mo le maʻisuka e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. Ina ia fuafuaina le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi, e manaʻomia le i ai o se api ma tusi i lalo se meaʻai. E faavae i lenei mea, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le faʻaaogaina o le inisalini mo sina taimi umi. O le vailaau e filifilia taitoatasi i lalo o le pule o le toto glycemia.

    E mafai foi ona e fiafia i ai.

    O fuaitau tuai "o le insulin-dependent" ma le "maʻisuka-tutoʻatasi" o le maʻisuka ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e le toe faʻaaoga ona o eseesega i le faiga o le atinaʻeina o nei lua faʻamaʻi eseese ma a latou faʻamatalaga taʻitasi, faʻapea foʻi ma le mea moni i se tulaga patino i le soifuaga o le tagata maʻi, o se suiga mai se foliga o le insulin i se foliga ma le faalagolago atoa i le inisalini ma le pulega atoa o injections o lenei hormone e mafai.

    Vaega o le maʻisuka ituaiga II

    O nisi o faaletonu o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le T2DM, faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini (e le lava le aʻafiaga o le inisalini i totonu poʻo fafo) ma faʻaleagaina le gaosiga o latou inisalini ma ni tikeri eseese i le va o latou. O le maʻi e tupu, e pei o se tulafono, faʻagesegese, ma i le 85% o mataupu e maua mai i matua. Faatasi ai ma le avega, ua silia ma le 50 tausaga le matua ua maʻi ma le T2DM ma toetoe lava leai ni tuusaunoaga.

    Faʻaalia sao o le T2DM afaina , aemaise lava le ituaiga o le manava, ma le maualuga o le visceral (totonu) gaʻo, ae le o gaʻo gaʻo.

    O le mafutaga i le va o nei ituaiga ituaiga o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona iloa e le suʻega o meaola ole tino i totonu o nofoaga faapitoa, poʻo (faʻaaogaina) fua faʻataʻetaʻetaʻe o le aiga ma le gaioiga o le faʻatusatusaina o le tele o le gaʻo visceral.

    I le T2DM, o le tino o le tino, ina ia mafai ai ona foia le tui o le insulin, ua faamalosia e faatumauina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto pe a faʻatusatusa atu i le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o vaega o meaola mo le inisalini. O le faʻamalosia o insulin e fesoasoani i se faʻaopoopoga o taumafa gaʻo ma le le atoatoa.

    I le uluai laasaga o le atinaeina o le T2DM, o le faagasologa e mafai ona toe suia e ala i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faailoaina o gaioiga faaletino i totonu o le faaopoopo (i le tulaga o le metabolism ma le masani o le fale ma le gaosiga) o le faaaogaina o le 200-250 kcal o le malosi i le faiga o le vaalele, lea e tutusa ma gaoioiga faaletino:

    • savali 8 km
    • Nordic walking 6 km
    • jogging 4 km.

    O le a le tele o le carbohydrate e 'ai ma le maʻisuka ituaiga II

    O le mataupu autu o taumafa taumafa i le T2DM o le faʻaitiitia o faʻafitauli faʻaleagaga i le masani, lea e manaʻomia ai e le tagata maʻi ni aʻoaʻoga tutoatasi ma se suiga i le olaga.

    Faʻatasi ai le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi, o ituaiga uma o le metabolism e faʻaleleia atili, aemaise lava, o masini e amata ona sili atu ona faʻapipiʻi le kulūkose, ma e oʻo lava (i nisi o gasegase) toe faʻafouina (regenerative) auala i le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le taimi o le inisalini, o meaai e na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻisuka, ae o lona tau e leʻi faʻaitiitia i lo tatou taimi. O le manaomia mo le faatonuina o le faʻaitiitia o fualaau oona i le ituaiga o meaʻai i le tagata maʻi e tulaʻi mai (pe na o pea) pe afai e le faʻaititia le maualuga o le kulukose pe a maeʻa se faasologa o togafitiga ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. Afai e le fesoasoani fualaʻau suka, o le fomaʻi e faatonuina le togafitiga insulin.

    O le maʻi suka - o le a lea? E mafai ona togafitia i le fale?

    O nisi taimi e faʻamalosia ai maʻi ina ia lafoaia uma suga faigofie, ae o suʻesuʻega a le falemaʻi e le faʻamaonia lenei valaau. Suga i le tuufaatasiga o meaai faateleina le glycemia (glucose i totonu o le toto) e le maualuga atu nai lo le tutusa o le maso i calories ma le mamafa. O le mea lea, o fautuaga mo le faʻaaogaina o laulau e le o faʻamaonia. glycemic index (GI), aemaise lava talu ai o nisi o gasegase e maua i le T2DM ua maeʻa pe ua matua leai se aoga o laʻau suamalie ua le taliaina.

    Mai lea taimi i lea taimi, o le lole po o le keke e aina, e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona lo latou laʻititi (aemaise lava pe afai e le oi ai). O le sili atu ona taua nai lo oloa GI o lo latou numera atoa, o mea ia e gaosia ai le gaʻo i totonu e aunoa ma le vaevaeina i se mea faigofie ma faigata. Ae manaʻomia e le tagata gasegase ia iloa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso, ma e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatulaga lelei lenei faʻatulagaga masani e faʻavae i luga o iloiloga ma faʻamatalaga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaititia le tele o meaʻai i le gasegase (pe tusa ma le 40% i kalori nai lo 55%), ae le o lalo ifo.

    I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o talosaga mo telefoni feaveai, e mafai ai e ala i se faiga faigofie ona iloa le aofaʻi o meaʻai i le mea na fuafuaina, o lenei aofaiga e mafai ona faʻatulaga saʻo i le kalama, lea o le a manaʻomia ai le muamua o le mamafa o le oloa poʻo le ipu, suʻesuʻe le igoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fesoasoani i le lisi o meaʻai a se kamupanī faʻapitoa, poʻo le malamalama i le mamafa ma le tuufaatasiga o le taumafaina o meaai e faʻavae i luga o le poto masani.

    O se ituaiga o soifuaga tutusa i le taimi nei, pe a maeʻa le suʻesuʻega, o lau masani lea, ma e tatau ona taliaina lenei mea.

    Laʻu falaoa - o le a

    I le tala faasolopito, ao lei oo i le taimi o iPhones, na fausia ai se auala ese mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo - e ala i le falaoa (XE), e taua foi suauu gaʻo . O fasi keke mo le maʻisuka ituaiga 1 na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le iloiloga o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o gaʻo. 1 XE manaʻomia 2 vaega ole inisalini mo le faʻasili i le taeao, 1.5 i le aoauli, ma na o le 1 i le afiafi. O le faʻaaogaina o gaʻo i le aofaiga o le 1 XE e faʻapupulaina ai le glycemia e le 1.5-1.9 mmol / L.

    E leai se faʻamatalaga saʻo o le XE, matou te tuʻuina atu se numera o faʻamatalaga faʻasolopito ua faʻamautuina. O se falaoa na faʻafeiloaia e fomaʻi Siamani, ma seia oʻo i le 2010 ua faʻamatalaina o le aofaiga o se oloa e aofia ai le 12 g o digestible (ma siitia ai le glycemia) gaʻo i le tino o sugars ma starches. Ae i Suisse Suiselani XE na aofia ai le 10 g o gaʻo, ma i le gagana Peretania o le 15 g. O le eseesega i faʻamatalaga na taʻitaʻia ai le mea moni talu mai le 2010 na fautuaina e le faʻaaogaina le manatu XE i Siamani.

    I Rusia, e talitonuina e 1 XE e tutusa ma le 12 g o gaʻo vailaʻau masini, pe 13 g o carbohydrates, e fua i le fiber dietary o loʻo i totonu o le oloa. O le iloa o lenei fuataga e mafai ai e oe faigofie ona faaliliu (tusa lava pe i lou mafaufau, tonu i luga o le calculator ua fausia i totonu o soʻo se telefoni feaveai) XE i le kalama o carbohydrates ma vice versa.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai le 190 g o le perimone ma se mea e iloa ai le carbohydrate i le 15.9%, na e faʻaaogaina 15.9 x 190/100 = 30 g o carbohydrates, poʻo le 30/12 = 2.5 XE. E faʻapefea ona e mafaufau i le XE, i le sili vaesefulu o le vaega, poʻo le lapotopoto i le pito lata ane - oe filifili. I tulaga uma e lua, o le "averesi" i le aso o le a faʻaitiitia.

    O le a le maualuga o le kulukose toto?

    O le aofaʻiga o le XE e fuafuaina mo le aso e tatau ona sao tufatufaina e tusa ai ma taumafataga ma aloese mai le '' '' '' mea 'aiʻaiga' '' faʻamaʻi. E fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le "masani" o le 17-18 XE (mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e fautuaina e fomaʻi i le 15-20 XE i le aso), e tatau ona tufatufa atu i lalo:

    • 'aiga o le taeao 4 XE,
    • 'aiga o le aoauli 2 XE,
    • 'aiga o le aoauli 4-5 XE,
    • aoauli aoauli 2 XE,
    • taumafataga 3-4 XE,
    • "A o lei moe" 1-2 XE.

    I soo se tulaga, e le tatau ona e 'ai e sili atu nai lo le 6-7 XE i le' aiga e tasi. E oo lava i se keke keke keke e mamafa le 100 g i totonu o lenei tapulaa. Ioe, e tatau foi i se tasi ona mafaufau pe o le a masani ona sili atu le masani o XE. Mo se eseesega o le XE, o fua faatatau o loʻo tuʻuina atu i le faʻataʻitaʻiga mo XE i le va o meaʻai e tatau ona matauina.

    E tatau ona manatua i le mafaufau e le gata i meaʻai e maua ai gaʻo meaʻai, ae faʻapea foi i meaʻai susu (i le ituaiga o suka susu - lactose). E i ai ni nai gaʻo i totonu o le sisi ma le kusi (latou te liu i le uila i le faagasologa o le gaosiga) ma le XE o nei oloa e masani ona le amanaia, faapea foi ma le XE o meaʻai (pe a fai e leai ni suauu), lea e le mafai ai ona fuafuaina a latou tau ile XE .

    Laulau o aofaiga e aofia ai le 1 le falaoa

    O le fesoasoani taua i le fuafuaina o le XE e mafai ona tuʻuina atu e ala i laupepa faʻapitoa o le aofaʻiga o oloa i le 1 XE (faʻafeagai ma laulau o le gaʻo gaʻo i oloa). O lea la, afai o le laulau o loʻo faʻaalia ai le 1 XE o loʻo i totonu o se ipu malamalama o le kefir, o le mea tonu lava lea e tatau ona e mafaufauina mo oe lava le meaai mulimuli i le ao - o se ipu malamalama o le kefir "aʻo lei moe" (moni 1-1.5 itula ao lei alu i le moega).

    O loʻo i lalo ni numera o laulau tutusa mo vaega o oloa ma e oʻo lava i meaʻai ma gaosiga a le tagata lava ia, ae o le faʻaopoopoga i le faʻaalia o le mamafa o le oloa, o lona aofaiga i fasipepa poʻo le maualuga o loʻo faʻaaogaina (i tioata, punetini poʻo teaspoons) mo oloa tetele ma le suavai.

    Meatisi oloa, falaoamata ma meaʻai gaosia

    Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
    Falaoa o le sana201/2 fasi
    Manatua le falaoa251/2 fasi
    Paʻu falaoa301/2 fasi
    Fusi15
    Crispbread202 vaega
    Rice, Starch, Flour152 tsp
    Pasta151.5 tbsp
    Faʻailoga201 tbsp

    O a c-peptides i se suʻega toto? O le a le mea o fai mai ai le maualuga o le peptide?

    Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
    Fualaau aina15-201 tbsp
    Puni601/2 fasi pepa
    Vine80
    Persimone901 fasi pepa
    Cherries1153/4 ipu
    O apu1201 fasi pepa
    Plum, apricots1254-5 vaega
    Potu1251 fasi pepa
    Melonilonilo130-1351 fasi pepa
    Raspberries, lingonberries, blueberries, currants (paʻepaʻe, uliuli, mumu)145-1651 ipu
    Oranges1501 fasi pepa
    Tangerines1502-3 fasi
    Fualaʻau1851.5 fasi vaega
    Saito vao1901 ipu
    Blackberry, keke280-3201.5-2 ipu
    Lemoni4004 vaega
    Vine, fuamoa, suamalie70-801/3 ipu
    Cherry, apu, blackcurrant, sua moli90-1101/2 ipu
    Fualaau suamalie, rasipi, fualaʻau140-1702/3 ipu

    Suafa igoa1 XE i le kalama1 XE i fua
    Suauu kuka751 fasi pepa
    Peʻa lanumeamata95
    Beets, aniani1302 vaega
    Kāreti1652 vaega
    Peʻe suamalie2252 vaega
    Paina keke, lanu mumu230-255
    Tomato3153 vaega
    Peni4002 ipu
    Kukama5756 vaega

    Ma o le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le mamafa o le masani masani e teuteuina ai aano o manufasi, cereals, meaʻai gaosiga, meainu ma mea o loʻo i le XE i le tasi vaega (fasi pepa).

    Garnish, porridge, meaʻai gaosigaAuaunaga o Maea, gXE i le tautua
    Taʻu ipu
    Fualaau faisua1500.3
    Toto Cabbage1500.5
    Laʻau pi1500.5
    Palu pateta2001
    Palu falai1501.5
    Palu falaoa1502
    Buckwheat, rice1502
    Porridge (buckwheat, oat, araisa, millet)2003
    Fualaau aina
    Cabbage pie603.5
    Rice / Egg Pie604
    Cheesecake754
    Uila Pretzels755
    Meainu
    Lemonade "Tarragon"2501
    Pia3301
    Fualaau suamalie fualaau suamalie2001.5
    Kvass5003
    Coca Cola3003

    I le maʻisuka, e taua tele le faʻatonutonuina ole aofaʻi o meaʻai gaʻo. O lenei fuataga e faʻasolo mai i faʻafitauli faʻaleagaga.

    Ina ia fuafuaina ma pulea le uta o le carbohydrate, e faʻaaogaina iunite falaoa e fesoasoani e fuafua ai meaai i aso taitasi.

    O le a le XE?

    Ole iunite falaoa ole fua ole fua ole fua. E tatau mo le faitauina i au meaʻai, ia pulea ma puipuia hyperglycemia.

    E taua foi o se vaega o le carbohydrate, ma i tagata lautele - o le sipuni o le maʻisuka.

    O le fua faʻatatau o le fua faʻatatau na faʻalauiloaina e se tagata fai meaʻai i le amataga o le 20 seneturi. Le faʻamoemoe o le faʻaaogaina o le faailoilo: ia faʻatusatusa le aofaʻi o suka o le ai totonu o le toto pe a uma se taumafataga.

    I le averesi, o se iunite e aofia ai le 10-15 g o gaʻo. O lona fuainumera e faʻalagolago i tulaga faʻale-soifua maloloina. Mo le tele o atunuu Europa XE e tutusa ma le 15 g o carbohydrates, aʻo Russia - 10-12. Vaʻaia, o le tasi le iunite o le afa lea o falaoa ma le mafiafia e oʻo atu i le centimita. E tasi le iunite e siitia i le 3 mmol / L.

    Faʻamatalaga! Ina ia faʻatasi le XE, e manaʻomia e le tino 2 vaega ole hormone. mafau- fau e mafaufau i mea e teu ai. O se fua tutusa tutusa (1 XE i le 2 iunite o inisalini) e tulaga ma mafai ona fesuiaʻi i totonu o le 1-2 iunite. O aʻafiaga e aʻafia i le taimi o le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tufatufaina sili o le XE i le aso mo le maʻisuka e pei o lenei: i itula o afiafi - 1 le iunite, i le ao - 1.5 iunite, i taeao taeao - 2 iunite.

    O le faʻatusatusaga maeʻaeʻa o faailoga e sili atu ona taua pe a. O le metotia o le hormones, aemaise o le faʻamalosi ma le gaioiga pupuu, e faalagolago i lenei mea. Aʻo taulai atu i le tufatufaina tutusa o meaʻai gaʻo ma le aofaʻi o le faʻaogaina o kalori. Faʻamatalaga mo 'aiga o falaoa e sili ona taua pe a vave ona suia nisi o mea taumafa ma isi.

    Mea e le faitauina

    E le o iai ni gaʻo meaʻai ma iʻa. Latou te le auai i le faʻatusatusaina o areto falaoa. Pau lava le mea e tatau ona mafaufauina o le metotia ma le faʻavaeina o le sauniuniga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻapipiʻiina araisa ma falaoa i meaʻai. O nei oloa e aofia ai le XE. I le fuamoa e tasi, o le gaʻolaʻo e tusa ma le 0.2 g. O lo latou tau e le aʻafia foi, talu ai e le taua.

    E leai se mea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o togalaau. O le tasi tamai pusi e aofia ai 0.6 iunite, tolu kāloti lapoa - e oo atu i le 1 le iunite. Na o pateta e aofia ai i le faʻatusatusaga - tasi o aʻafiaga aʻa e aofia ai le 1.2 XE.

    1 XE e tusa ai ma le tufatufaina o le oloa e aofia ai:

    • i totonu o se ipu o pia poʻo kvass,
    • i le afa o faʻi
    • i le ½ cup apple juice,
    • i le lima apricots laiti po o pauna,
    • afa ulu o sana
    • i se tasi taimi
    • i totonu o se fasi laupepa / melonini,
    • i totonu o le apu e tasi
    • i le 1 tbsp falaoamata
    • i le 1 tbsp meli
    • i le 1 tbsp fualaau gaosia
    • i le 2 tbsp soʻo se cereal.

    Faʻamataʻu masini gaʻo

    I le maʻisuka ituaiga 2, o nei oloa e tatau ona faʻaaogaina atoa. Faatasi ai ma le 1 ituaiga o le atinaʻeina o le faamai, e mafai ona faʻaaogaina, ae naʻo le tulaga o se lamatiaga moni o le hypoglycemia.

    E i ai nisi faʻafitauli i le faʻaaogaina o iunite i lenei mataupu. Ipu ma tioata ei ai volumes mai le 150 i le 350 ml ma e leʻo faʻaalia i ipu. I soʻo se tulaga, afai e leʻo totogiina le maʻisuka, e lelei tele le teenaina o vai (o lenei tulafono e faatatau i ituaiga uma o maʻisuka).

    GaosigaPauna / maualugaXE aofaiga
    Orange150 g1
    Faʻi100 g1,3
    Vine100 g1,2
    Pear100 g0,9-1
    Lemon1 pc (auala)0,3
    Peach100 g0,8-1
    Mandarin orange100 g0,7
    Apple100 g1

    O ituaiga uma o le maʻisuka e aʻafia ai le leai o fua. E tele a latou suga ma e mafai ona faʻaaogaina gaʻo.

    Talu ai e mafai ona faʻaaogaina naʻo le 2 - 2.5 iunite mo le maʻisuka, o fualaau faisua e le mauʻoa meaʻai gaʻo e fautuaina mo le taumafaina ina ia lava le tele o meaai e aofia ai manaoga masani o le maʻisuka mo XE.

    Alu faalenatura (100%), e aunoa ma se suka faaopoopo

    - vine * 1/3 ipu70 g - apu, moli1/3 ipu80 ml - pele0.5 ipu90 g - moli0.5 ipu110 g - tamato1.5 ipu375 ml - kālati, pipi1 ipu250 ml Kvass, pia1 ipu250 ml Coca-Cola, Pepsi Cola * 0.5 ipu100 ml

    Fatu ma Fatu

    - peanati ma solo45 pi.85 g375- walnuts0.5 ato90 g630- hazelnuts0.5 ato90 g590- almonds0.5 ato60 g385- nati cashew3 tbsp. sipuni40 g240- fatu o le sunflowersili atu ma le 50 g300- pistachios0.5 ato60 g385
    • 1 ipu tioata = 250 ml
    • 1 le lua = 250 ml
    • 1 sika = 300 ml.

    * E le fautuaina mo le maʻisuka e faʻaaoga mea uma o loʻo faʻaalia mai e se ituaiga o meaola, talu ai o loʻo i ai se latou faʻamaufaʻailoga maualuga.

    O le maʻisuka (o le faʻateleina o le maualuga o le kulukose o le toto ona o le gau o le insulin) o se faʻamaʻi lea e tupu tele i le 'ai. I lenei itu, o faʻamatalaga e uiga i oloa e faʻalautele ai le kulukose o le toto ma le mafai ona fuafua le tikeri o latou aʻafiaga leaga i le tino o le tagata e taua tele. O le saʻo lelei o le faʻataunuʻu o meaʻai gaʻo e mafai ai ona e aloese mai faʻasalaga leaga o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona 'ai. Afai o le faateleina o le kulūkose e le mafai ona faʻaalia, ona i ai lea o se fua faʻatatau o le faʻatulagaina o le gaioiga e ala i le faʻaofiina o ni tui e sili ona lelei e puipuia ai le insulin.

    Ina ia fuafua le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai, o loʻo i ai se mea faapitoa - o le falaoa (XE). O lenei fuataga e maua lona igoa ona o le fasi keke falaoa enaena na avea ma ana mea amata - o se poloka o se "piliki" e tipi i le afa pe a ma le 1 cm le mafiafia. O lenei fasi (o lona mamafa o le 25 g) e aofia ai le 12 g o meaʻai gaʻo. O le mea lea, o le 1XE o le 12 g o suauu gaʻo ma fiber (fiber), e aofia ai. Afai e le mafaufauina le fiva, ona 1XE o le a aofia ai le 10 g o gaʻo. E i ai atunuu, mo se faʻataʻitaʻiga o le Iunaite Setete, pe a 1XE e 15 g o carbohydrates.

    E mafai foi ona e maua se isi igoa mo le iunite o falaoa - o se vaega o le carbohydrate, o se siaki.

    O le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le aofaʻi o meaʻai i le gaosiga o oloa na mafua ona o le manaʻomia e fuafua le fua o le insulin o loʻo faʻatonuina i le maʻi, lea e faʻatatau tonu lava i le tele o meaʻai gaʻo. Muamua lava, e popole i maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o lona uiga o le maʻisuka ituaiga 1 e ave le inisalini i aso taʻitasi ao le i fafaga 4-5 taimi ile aso.

    Na faʻamautuina o le faʻaaogaina o le tasi falaoa e tasi e mafua ai le maualuga o le kulukose i le toto e 1.7-2.2 mmol / l. Ina ia aumaia lenei oso, e manaʻomia le 1-4 iunite. insulin e faʻalagolago i le mamafa o le tino.I le i ai o faʻamatalaga e uiga i le aofaʻiga o le XE i totonu o le ipu, o le maʻisuka e mafai ona fuafua faʻapitoa le tele o le inisalini e manaʻomia ona tuiina ina ia le mafua ai ni faʻafitauli. Ole aofaiga o le hormone e manaʻomia, faʻaopoopoga, e faalagolago i le taimi o le aso. I le taeao, atonu e faalua ona sili atu i le afiafi.

    Mo maʻi e maua i le maʻisuka, e le gata o le faʻaogaina o meaʻai i mea taumafa latou te 'ai e taua tele, ae o le taimi foʻi lea e paʻu ai nei mea i le kulukose ma ulufale i le toto. Ole vaega o le kulukose gaosiga o le gaosiga pe'ā uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa ua taʻua o le glycemic index (GI).

    O meaai e maua ai le maualuga (index) maualuga e faʻaosofia ai le maualuga o le liua o meaʻai gaʻo i le kulukose, i totonu o vaʻa toto e fausia i le tele o mea ma fatu ai le maualuga. Afai o meaʻai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera (fualaau faisua) e ulu atu i le tino, o le toto e tumu i le kulūkose, lemu i lona tulaga pe a uma ona vaivai.

    Fafagaina o falaoa

    O le tele o sui o fomaʻi faʻaonapōnei e fautuaina le faʻaaogaina o gaʻo, lea e tutusa ma le 2 po o le 2.5 ia meaʻai i aso taitasi. O le tele o meaai "paleni" e manatu e masani lava le ave 10-20 XE carbohydrates i le aso, ae e afaina ai le maʻisuka.

    Afai e manaʻo se tagata e faʻaititia o latou kulūkose, latou te faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le gaʻo. E foliga mai o lenei auala e aoga e le gata mo le maʻisuka ituaiga 2, ae mo le maʻisuka ituaiga 1 foi. E le talafeagai le talitonu i fautuaga uma o loʻo tusia i tala e uiga i meaʻai. Ua lava le faʻatau o le glucometer saʻo, lea o le a faʻaalia ai pe o meaʻai patino e talafeagai mo le faʻaaogaina.

    I le taimi nei, o se numera faateleina o le maʻisuka o loo taumafai e faatapulaaina le tele o iunite falaoa i le taumafataga. I le avea ai o se sui, o oloa o loʻo i ai le maualuga o mea e puipuia ai ma gaʻo maloloina lelei e faʻaogaina. E le gata i lea, o fualaau faisuala ua avea ma tagata lauiloa.

    Afai e te tausisi i se meaʻai maualalo, o le a manino le aofaʻi o le soifua maloloina ma ua faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O sea ituaiga taumafataga e faʻaitiitia ai le manaʻomia ona tepa i taimi uma i laulau o falaoa. Afai e faʻaaogaina na o le 6-12 g o meaʻai, mo le taumafataga taitasi, ona le sili atu lea i le 1 XE le numera o iunite falaoa.

    Faʻatasi ai ma se faʻalautelega "paleni" masani, o le maʻisuka e pagatia mai le faʻafitauli o le suka toto ma e masani ona faʻaaogaina. E manaʻomia e se tagata ona fuafua le tele ole inisalini e manaʻomia mo le 1 le falaoa e tasi. Nai lo lena, e sili atu le siaki pe fia le inisalini e manaʻomia e gaosi ai le 1 g o gaʻo, ae le o se falaoa atoa.

    O le mea lea, o le itiiti ifo o mea inu gaʻo ua faʻaumatia, o le itiiti ifo o le insulin e manaʻomia. A maeʻa ona amataina se taumafa maualalo, e faʻaititia le 2-5 taimi mo le inisalini. O se tagata maʻi na faʻaititia le faʻaaogaina o fualaau oona po o le inisalini e itiiti lava lona maua i le hypoglycemia.

    Laʻau ma falaoamata

    O gaʻo uma lava, e aofia ai fua o le saito atoa (o le karite, oats, saito) o loʻo i ai le tele o meaʻai i totonu o la latou fatuga. Ae i le taimi lava e tasi, o lo latou i ai i le taumafa a tagata e maua i le maʻisuka e faigofie lava!

    O lea mea e le mafai ona aʻafia ai le maʻi o le maʻi, e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi, muamua aʻo leʻi maeʻa. E le taliaina le sili atu i le masani o le faʻaaogaina o ia oloa i le faagasologa o le 'ai. Ma o le laulau o le a fesoasoani i le fuafuaina o iunite falaoa.

    GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
    paʻepaʻe paʻepaʻe, gutu (sei vagana ai le pata)1 fasi 1 cm le mafiafia20 g
    falaʻu enaena1 fasi 1 cm le mafiafia25 g
    fala fala1 fasi pepa 1.3 cm mafiafia30 g
    Borodino falaoa1 fasi pepa 0.6 cm le mafiafia15 g
    suauulima15 g
    meaʻai (kuki masi)-15 g
    falaoa-15 g
    pata pata-20 g
    lapoa (tele)1 pc30 g
    faʻamaʻapeʻaisa ma le kulimi sisi4 pc50 g
    faʻamaʻaisa4 pc50 g
    cheesecake-50 g
    paʻu (laʻititi)1.5 pcs17 g
    falaoamata1 tbsp. sipuni ma se paʻu15 g
    falala0.5 pc40 g
    fritters (ala)1 pc30 g
    pasta (mata)1-2 tbsp. sipuni (faʻalagolago i foliga)15 g
    pasta (kuka)2-4 tbsp. sipuni (faʻalagolago i foliga)50 g
    vine (soo se mea, mata)1 tbsp. se sipuni15 g
    falaoa (soʻo)2 tbsp. sipuni ma se paʻu50 g
    sana (medium)0.5 taliga100 g
    sana (kuka)3 tbsp. sipuni60 g
    fuga saito4 tbsp. sipuni15 g
    popukoni10 tbsp. sipuni15 g
    oatmeal2 tbsp. sipuni20 g
    sene saito12 kulimi. sipuni50 g

    Miliki ma Mea Lafumanu

    O mea gaosi susu ma le susu o se puna o meaola o manu ma le calcium, lea e faigata ona faʻamaualuga ma e tatau ona manatu e tatau. I totonu o tamai voluma, o nei oloa e toetoe lava o vitamini uma. Ae ui i lea, o oloa susu e aofia ai le tele o vitamini A ma le B2.

    E tatau ona sili atu taumafa gaʻo susu i mea taumafa taumafa. E sili atu le lafoaia atoa o susu. 200 ml o le susu atoa e aofia ai le toetoe o le tolu vaefa o aso masani o gaʻo tumu, o lea e lelei ai le le faʻaaogaina o sea oloa. E sili ona lelei le inu susu o susu, pe saunia se taumafataga i luga o luga, ia e mafai ona e faʻaopopo i ai fasi fualaau aina po o vine, o le mea tonu lava lea e tatau ona i ai le polokalama taumafa.

    Kuki, fualaau mata, laumei

    Nati, pi ma fualaau faisua e tatau ona masani i le taumafa o le maʻisuka. Meaʻai e fesoasoani i le puleaina o le toto suka i le faʻaitiitia o le aʻafiaga o faʻafitauli. I le tele o mataupu, ua faʻaititia le tulaga lamatia o le atinaʻeina o maʻi fatu cardiovascular. Fualaau faisua, fatu ma cereals e maua ai le tino o elemene taua taua e pei o le polotini, fiber ma le potassium.

    I le avea ai ma se meaʻai, e sili ona lelei le faʻaaoga fualaau faisua ma o le a fesoasoani ia te ia e le mafai ona faitauina. O maʻi suka e leaga tele i le faʻaaogaina o fualaau aina suamalie, aua e maualuga i le kalori ma maua ai le tele o mea inu gaʻo. O le aofaʻi o fualaau faisua i le taumafataga e tatau ona faʻatapulaʻa, o le fuaina o iunite falaoa o loʻo faʻaalia i le laulau.

    Fua ma vine (faatasi ma le maa ma le peel)

    Faatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina le tele o fua o loʻo i ai nei. Ae o loʻo i ai tuusaunoaga, o vine ia, tilo, faʻi, melon, mango ma pineapple. O ia fua e faateleina ai le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata, o lona uiga o lo latou taumafaina e tatau ona faatapulaaina ma e le 'ai i aso uma.

    Ae o fua e masani lava o se sui lelei mo mea suamalie suamalie. Mo le maʻisuka, strawberries, gooseberries, cherries ma currants currants e sili ona fetaui lelei - o le taʻitaʻi e leai se tasi o vine e tusa ai ma le aofaʻi o vitamini C mo aso taʻitasi.

    GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
    apricots2-3 pcs.110 g
    quince (lautele)1 pc140 g
    pineapple (cross cross)1 fasi pepa140 g
    sima1 fasi pepa270 g
    moli (ala)1 pc150 g
    Faʻi (alalaʻau)0.5 pc70 g
    lingonberry7 tbsp. sipuni140 g
    vine (tamai vine)12 pcs70 g
    siaki15 pcs.90 g
    rimoni (ala)1 pc170 g
    vine (tele)0.5 pc170 g
    pear (laʻititi)1 pc90 g
    meloni1 fasi pepa100 g
    blackberry8 tbsp. sipuni140 g
    mati1 pc80 g
    Kiwi (tele)1 pc110 g
    strawberries (strawberries)
    (fualaʻau tele)
    10 pi.160 g
    gogoberry6 tbsp. sipuni120 g
    lemoni3 pcs270 g
    fugalaau8 tbsp. sipuni160 g
    mango (laiti)1 pc110 g
    tangerines (ala)2-3 pcs.150 g
    nectarine (ala)1 pc
    peach (ala)1 pc120 g
    plums (laiti)3-4 pcs.90 g
    fuamoa7 tbsp. sipuni120 g
    pulu (ala)0.5 pc70 g
    pele faapelepele10 pi.100 g
    lanu7 tbsp. sipuni90 g
    apu (laʻititi)1 pc90 g
    Fualaau aina
    faʻi1 pc15 g
    vine10 pi.15 g
    mati1 pc15 g
    mago apricots3 pcs15 g
    aso2 pcs15 g
    paʻu3 pcs20 g
    apu2 tbsp. sipuni20 g

    Pe a filifilia ni mea inu, e pei o isi oloa, e tatau ona e suʻeina le aofaʻi o gaʻo i totonu o le kulupu. O meainu inu suamalie e solia mo tagata e maua i le maʻisuka, ma e leai se mea e tatau ona mafaufau i ai e pei o le maʻisuka, e leai se manaʻoga mo se calculator.

    O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faatumauina lona tulaga faamalieina i le inuina o vaiinu mama.

    O meainu uma e tatau ona faʻaaogāina e se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, tuʻuina atu ia latou faʻamaufaʻailoga. Meainu e mafai ona faʻaumatia e le tagata maʻi:

    1. Suavai inu mama
    2. Fualaau suamalie
    3. Fualaau suamalie
    4. Miliki
    5. Green tea.

    O aoga o le lanu meamata e tele lava. O lenei vaiinu ei ai sona aafiaga aoga i le toto, e aafia ai le tino.E le gata i lea, o le lanu lanumeamata e maualalo ai le cholesterol ma gaʻo i le tino.

    GaosigaLe aofaiga o oloa i le 1 XE
    kapisi2.5 ipu500 g
    karuti2/3 ipu125 g
    kukama2.5 ipu500 g
    uʻamea2/3 ipu125 g
    tamato1.5 ipu300 g
    moli0.5 ipu110 g
    vine0.3 ipu70 g
    siaki0.4 ipu90 g
    pi0.5 ipu100 g
    vine1.4 ipu140 g
    e toe faʻaaogaina0.4 ipu80 g
    gogoberry0.5 ipu100 g
    vine0.7 ipu160 g
    rasipi0.75 ipu170 g
    pulu0.35 ipu80 g
    apu0.5 ipu100 g
    kvass1 ipu250 ml
    vai manaia (suamalie)0.5 ipu100 ml

    E masani lava o mea suamalie suamalie e i ai le sao i totonu o la latou fatuga. O lona uiga o meaai suamalie e le fautuaina mo le maʻisuka. I aso nei, o tagata gaosiga o oloa o loʻo ofoina atu se vateatea tele o laʻau suamalie e faʻavae i luga o mea suamalie.

    O le vaega sili ona taua o le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le meaʻai. O ana tulafono autu mo le maʻisuka o le masani lea o taumafa taumafa, faʻaitiitia le vave gaoia o gaʻo mai le meaʻai, ma le fuafuaina o le kalori o meaʻai. Ina ia foia nei faafitauli, na faia e endocrinologists le taimi o le falaoa ma atiaʻe laulau o iunite falaoa.

    O tagata faapitoa i le falemaʻi e fautuaina le faia o se lisi o aso taitasi mo lenei vaega o tagata gasegase mo le 55% -65% o le gasolosolo malie o gaʻo, o le 15% -20% o protein, 20% -25% o gaʻo. E faapitoa lava mo le fuafuaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, faʻataunuʻu (XE).

    O laulau o le keke o le areto e atagia mai ai le gaosiga o le gaʻo o meaʻai eseese. O le fausiaina o lenei taimi, o tagata tausi meaʻai na latou 'aiina le falaoa e fai ma faavae: o lona fasi fua e luasefululima kalama ua manatu e tasi le areto.

    O a laulau o laulau falaoa?

    O le sini o togafitiga mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o le faʻaalia lea o le tuʻuina atu o le inisalini e ala i le filifiliina o ia ituaiga o vailaau ma ituaiga olaga ina ia mafai ai e le glycemia ona latalata i tulaga ua taliaina.

    Faʻafomai faʻaonapo nei o loʻo ofoina atu togafitiga o inisalini mulimuli:

    • Faʻasologa
    • Tele le tui tui
    • Faʻanoanoa

    Pe a fuafua le fualaau o le insulin, e tatau ona e iloa le aofaʻi o XE e faʻavae i luga o fua o gaʻo gaʻo (fualaau, susu ma meaʻai o le cereal, sweets, pateta). O fualaau faisua e faigata tele ona maua ai le mea e gaosia ai gaʻo ma e le o iai se sao taua i le faateleina o le kulūkose.

    E le gata i lea, e te manaʻomia le mataʻituina pea o le toto toto (glycemia), e fuafua i le taimi o le aso, meaai paleni ma le maualuga o le gaioiga faaletino a se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

    O le togafitiga o le inisalini malosi e maua ai le faʻamautuina ole inisalini (Lantus) umi i aso taʻitasi, e faʻasolosolo ai, o fua o faaopoopo (bolus) injections ua fuafuaina, lea e faʻatautaia ao leʻi oʻo i taumafataga saʻo pe tolu sefulu minute. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai insulin faʻamaunuʻu.

    Mo kulupu taitasi o falaoa o loʻo i ai i le lisi fuafuaina, e tatau ona e ulufale (faʻaopopo i le taimi o le aso ma le maualuga o le glycemia) 1U o le inisalini.

    Le manaʻomia mo le taimi o le aso ile 1XE:

    E tatau ona amanaʻia le uluaʻi fua o le suka, o le sili atu lea - o le maualuga o le fualaau o fualaau faasaina. E tasi le vaega o le gaioiga o le inisalini e mafai ona faʻaaogaina le 2 mmol / L o le kulukose.

    Gaoioiga faaletino - o le taina o taaloga e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia, mo le 40 minute o le gaioiga faaletino e manaʻomia ai le 15 g o meaʻai gaʻo. A faʻaitiitia le maualuga o le kulukose, e faʻaititia le fua o le insulin.

    Afai o loʻo fuafua e le tagata maʻi se taumafataga, o le a ia 'ai meaai i le 3 XE, ma le 30 tausaga aʻo lei' ai e tusa ma le 7 mmol / L - e manaʻomia 1U le inisalini e faʻaitiitia ai le glycemia e 2 mmol / L. Ma le 3ED - mo le faʻafefeina o le 3 areto o meaʻai. E tatau ona ia ulu atu i le 4 vaega ole inisalini puupuu (Humalog).

    Taumafa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe na aʻoaʻoina e fuafua le fua o le insulin e tusa ai ma le XE, e faʻaaoga ai le laulau o meaʻai falaoa, atonu e sili atu ona saoloto.

    E faʻapefea ona faʻatusatusa iunite falaoa mo le maʻisuka

    Faatasi ai ma se lauiloa iloga o le oloa ma se mea e gaosi ai le carbohydrate i le 100 kalama, e mafai ona e fuafuaina le aofai o iunite falaoa.

    Mo se faataitaiga: o se pusa falaoa e tusa ma le 200 gramu, 100 kalama e aofia ai le 24 kalama o gaʻo.

    100 kalama o le siʻi kulimi - 24 kalama o meaʻai gaʻo

    200 kalama o le siʻisiʻi kulupu - X

    X = 200 x 24/100

    X = 48 grams o karopika o loʻo i ai i totonu o se taga falaoa e tusa ma le 200 kalama. Afai i le 1XE 12 kalama o carbohydrates, ona i ai lea i totonu o se pusa kisi - 48/12 = 4 XE.

    Faafetai i iunite falaoa, e mafai ona e tufatufa atu le aofaʻi saʻo o mea inu gaʻo i le aso, e mafai ai e oe ona:

    • Taumafa eseese
    • Aua le faʻagataina oe lava i meaʻai e ala i le filifilia o se lisi paleni,
    • Tausia lau vaʻaia o le glycemia i lalo o le puleaina.

    I luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina fuainumera o meaʻai mo le maʻisuka, lea e fuafua ai meaai i aso taitasi. Ae o lenei lesona e tele se taimi e alu ai, e sili atu ona faigofie le tilotilo i laulau o iunite falaoa mo le maʻisuka ma filifili se lisi paleni. O le aofaʻiga e manaʻomia XE e faalagolago i le mamafa o le tino, gaioiga faaletino, tausaga ma le itupa o le tagata.

    Ma le mamafa tele

    E talitonuina o le aofaʻi o le aofaiga o oloa talafeagai i le aso e mafai ona 20-24XE. E tatau ona tufatufa lenei lapisi mo 5-6 taumafataga. O 'aʻai autu e tatau ona fai ile 4-5 XE, mo le laauli o le ao ma le aoauli - 1-2XE. I se tasi taimi, aua le fautuaina le taumafaina o sili atu i le 6-7XE meaai.

    Faʻatasi ai ma le paʻu o le mamafa o le tino, ua fautuaina ina ia faateleina le aofaʻi o XE i le 30 i le aso. Tamaiti 4-6 tausaga manaʻomia 12-14XE i le aso, 7-16 tausaga le matutua fautuaina 15-16, mai le 11-14 tausaga - 18-20 iunite falaoa (mo tama) ma le 16-17 XE (mo teineiti). Tamaʻitaʻi mai le 15 i le 18 tausaga le matua manaʻomia 19-21 iunite falaoa i le aso, teine ​​e lua ifo.

    O meaai e tatau ona faapaleniina, ia lava lelei i manaoga o le tino i puluʻalama, vitamini. O lona faʻailoga o le faʻaaogaina lea o mea e gaosia ai le gaʻo.

    Manaoga mo le taumafataga:

    • Taumamafa taumafa e maua ai fiber dietary: falaoa o le rye, millet, oatmeal, vegetables, buckwheat.
    • O le faatulagaina i le taimi ma le tele o le tufatufa i aso taitasi o meaʻai gaʻo e lava lelei i le fua o le insulin.
    • Faʻafouina o meaʻai gaʻolaʻo māmā ma meaʻai tutusa e filifilia mai le laulau o le areto o le maʻisuka.
    • O le faaitiitia o le tele o gaʻo manu ona o le faateleina o le aofaiga o gaʻo fualaʻau.

    O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia foi ona faʻaogaina laulau e tasi o le falaoa e puipuia ai le taumafa. Afai e maitauina o oloa o loʻo i ai faʻataʻavale gaʻo leaga e sili atu ona taliaina tulaga masani i le taumafataga, ona tatau lea ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o latou taumafa. E mafai ona e faia lenei mea mo le 7-10 aso i le 2XE i le aso, ma aumai i le fua faatatau manaʻomia.

    Laulau o falaoa 'aina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

    Endocrinological center tables calculated tables o iunite falaoa i oloa lauiloa e faavae i luga o le anotusi o le 12 kalama o gaʻo i le 1 XE. O nisi oi latou e taulaʻi atu i ai.

    GaosigaMl volumeXE
    Fualaʻau1401
    Redcurrant2403
    Apple2002
    Blackcurrant2502.5
    Kvass2001
    Pear2002
    Gooseberry2001
    Vine2003
    Tomato2000.8
    Carrot2502
    Orange2002
    Cherry2002.5

    E mafai ona faʻamamaina vine i ituaiga o le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua, pe a maualuga le maualuga o le glycemia, e leai ni fesuiaiga mataga i le tasi itu poʻo le isi.

    GaosigaPogisa gXE
    Blueberries1701
    Orange1501
    BlackBerry1701
    Faʻi1001.3
    Cranberries600.5
    Vine1001.2
    Apricot2402
    Pineapa901
    Pamekaisa2001
    Blueberries1701
    Meloni1301
    Kiwi1201
    Lemon1 ala0.3
    Plum1101
    Cherries1101
    Persimone1 le averesi1
    Toa pele2002
    Apple1001
    Paloni5002
    Black currant1801
    Lingonberry1401
    Laʻau mumu4002
    Peach1001
    Mandarin orange1000.7
    Raspberries2001
    Gooseberry3002
    Saito vao1701
    Fualaau1000.5
    Pear1802

    GaosigaPogisa gXE
    Peʻe suamalie2501
    Palu falai1 sipuni0.5
    Tomato1500.5
    Peni1002
    Paʻu paʻepaʻe2501
    Peni1002
    Ierusalemaichokei1402
    Zucchini1000.5
    Palufela1501
    Suauu kuka1 ala1
    Radisa1500.5
    Paʻu2201
    Kāreti1000.5
    Kukama3000.5
    Beetroot1501
    Palu pateta250.5
    Peas1001

    O oloa gaosiga e tatau ona 'ai i aso uma, sili i le aoauli. I lenei tulaga, e le gata o iunite falaoa, ae tatau foi ona aofia ai le pasene o le gaosiga o mea oona. O tagata gasegase e fautuaina meaʻai gaʻo susu.

    GaosigaPogisa g / Vili litaXE
    Ice cream651
    Miliki2501
    Ryazhenka2501
    Kefir2501
    Syrniki401
    Yogurt2501
    Laʻau1250.5
    Leʻau suamalie2002
    Faʻailoga faʻatasi ma le siʻi kuka3 pc1
    Yogurt1000.5
    Cottage Cheese Casserole751

    A faʻaaogaina meaʻai keke, e tatau ona e gauai atu i le mamafa o le oloa, fua i metotia faaeletonika.

    O a ni iunite falaoa ma e manaʻomia latou

    O tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamalosi e pulea lelei le masani o meaʻai, gaoioiga i aso taitasi, le tele o meaʻai i totonu oa latou ipu. O mea e masani ai mo tagata soifua maloloina, mo se faataitaiga, asiasi atu i se cafe, ia avea ma faigata tele mo i latou: oa ipu e filifili ai, pe faapefea ona fuafua lo latou mamafa ma vaʻavaʻai i le ono mafai ona maua le suka? O meaʻai falaoa e faʻafaigofie ai nei galuega, e pei ona latou faatagaina oe e te vaʻai, e aunoa ma ni fuataga, e fuafua ai le fetaui o mea e gaosi i totonu o meaai. Afai tatou te tipiina le sikuea senitimita mai se falaoa masani ma ave le afa, ona maua ai lea o le XE.

    O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

    O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

    E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

    Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia mo togafitiga o le maʻisuka ma e faʻaaoga foi e endocrinologists i la latou galuega o lenei.

    Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

    • Tulaga masani o le suka - 95%
    • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
    • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
    • Aveesea o le toto maualuga - 92%
    • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

    O gaosi oloa e le o se faʻalapotopotoga faʻapisinisi ma e faʻatupeina i le lagolago a le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa.

    O nisi o gaʻo, o meaʻai e taʻua o le filo, o le toto toto e le faateleina, o le mea lea pe a faʻatusatusaina le falaoa e fautuaina e vavaeeseina.

    1 XE e aofia ai le 12 kalama o meaʻai gaʻo, e aofia ai fiber. O oloa e aunoa ma ni mea taumafa taumafa po o le maualalo o mea e maua ai ua liua i ni falaoa o falaoa e fuafua i le 10 g o carbohydrates - 1 XE.

    I nisi o atunuu, mo se faataitaiga, Amerika, 15 g o carbohydrates ua ave mo le 1 XE. Ina ia aloese mai le fenumiai, e tatau ona e faʻaogaina laulau mai le tasi le punavai . Sili atu pe afai o le a faʻaalia ai le fua faʻatatau.

    I le taimi muamua, e foliga mai o le maʻisuka o le faʻaaogaina o meaʻai falaoa e faʻamalosia ai le faigata o le faʻatusatusaina o le inisalini. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o tagata gasegase ua masani masani i le faagaoioia o lenei aofaiga e aunoa ma ni laulau e mafai ona latou fai atu pe toafia a latou gaʻo i totonu oa latou ipu e sili ona fiafia i ai, na o le tilotilo i le ipu: XE o le 2 sipuni tele o falai vine, o se ipu kefir, o se ice cream poo le afa afa.

    Fualaau faisua XE i le 100 g Aotelega i le 1 XE
    kapisiulu papaʻe0,3se ipu2
    Beijing0,34,5
    lanu0,5faʻailoga15
    pala0,77
    broccoli0,6pcs1/3
    aufanalelo1,21
    riki0,72
    kukamagreenhouse0,21,5
    leai se faʻasologa0,26
    pateta1,51 laitiiti, 1/2 tele
    kāloti0,62
    uʻamea0,81,5
    logo ata0,66
    tamato0,42,5
    radis0,317
    lanu uliuli0,61,5
    fulipipi0,23
    squash0,41
    eggplant0,51/2
    paka0,7se ipu1,5
    lanu meamata1,11
    Ierusalemaichokei1,51/2
    faanoanoa0,33

    Suauu ma falaoamata

    E ui lava i le mea moni e faapea o cereals uma e aofia ai le tele o mea -ona, e le mafai ona vavaeeseina mai le taumafataga. Cereals with barley, brown rice, oatmeal, buckwheat ei ai sona aafiaga itiiti i le kulukose i le maʻisuka. O mea e gaosia ai keke, o le sili ona aoga o le falaoa ma le falala.

    Gaosiga XE i le 100 g XE i le 1 ipu o le 250 ml
    vaʻaibuckwheat610
    penina penina5,513
    oatmeal58,5
    semolina611,5
    sana610,5
    saito610,5
    araisafatu uumi saito6,512,5
    falaoamata paʻepaʻe papaʻe6,513
    enaena6,512
    pipapaʻe paʻepaʻe511
    lapoa papaʻe59,5
    mumu59
    Hercules flakes54,5
    pasta6faʻalagolago i le fomu
    pi49
    lentils59,5

    Areto i se areto falaoa:

    • 20 g poo se fasi pepa 1 cm lautele lanu paepae,
    • 25 g poo se fasi keke o le 1 cm rye,
    • 30 g po o se fasi pepa o le bran mai le 1.3 cm,
    • 15 g po o se fasi pepa 0.6 cm Borodino.

    O le tele o fua o loʻo maua i le maʻisuka e faatagaina. Pe a filifili e gauai atu i la latou faasino igoa. O fualaau lanu uliuli, pauna, cherries ma fua o le citrus o le a mafua ai ona maualalo le suka. O pusa ma gourds o loʻo i ai le tele o suʻega avanoa, e pei o le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1, e sili atu le le aʻafia.

    O le laulau o loʻo faʻaalia ai le faʻamatalaga mo le atoatoa, fualaau e le faʻamaina.

    Gaosiga XE i le 100 g i le 1 XE
    vaega o fuataga Aotelega
    se apu1,2fasi1
    pi1,21
    Quince0,71
    pulu1,23-4
    apricot0,82-3
    strawberries0,610
    pele faapelepele1,010
    siaki1,115
    vine1,412
    se moli0,71
    lemoni0,43
    tangerine0,72-3
    vine0,61/2
    faʻi1,31/2
    rimoni0,61
    peach0,81
    Kiwi0,91
    lingonberry0,7punetini7
    gogoberry0,86
    fuamoa0,87
    fugalaau0,68
    blackberry0,78
    pineapple0,7
    sima0,4
    meloni1,0

    Le tulafono mo le maʻisuka: afai ei ai lau filifiliga, fualaau aina poo le sua, filifili se fua. E tele atu vitamini ma suauu masolosi. O suamalie suamalie gaosi oloa, lauti tipi, nectars ma le suka faaopoopo ua faasaina.

    O le laulau o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga mo le 100% vai e aunoa ma le suka.

    Fale faʻafiafia

    Soʻo se laʻau suamalie e mafai ona faatagaina naʻo le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1. O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi 2 e solia, aua o le a mafua ai ona mafua le malosi o le kulukose. Mo le suamalie, o oloa gaosi susu faatasi ai ma fualaau aina e sili ona lelei, ma o le faaopoopoina o mea suamalie e mafai.

    E le manaʻomia foi le faʻaaogaina o mea faʻapitoa mo le maʻisuka. I totonu ia i latou, ua suia le suka i le fructose. O ia ituaiga mea suamalie e faʻaleleia atili ai le glycemia nai lo le mea e masani ai, ae o le faʻaaoga faifai pea e aʻafia ai le ate.

    faitau atili >>
    Gaosiga XE i le 100 g
    suka ma le suka mama, sugar sugar10
    meli8
    fagu6,8
    masi5,5
    kuki kuki6,1
    suauu5,7
    kuki kosi6,4
    marshmallows6,7
    paluga6,7
    sukalatipapaʻe6
    susu5
    pogisa5,3
    tiga4,8
    lole

    O se areto falaoa o se manatu na faʻaofiina i le endocrinology mo le saʻo saʻo o le taumafa ma le fua o le inisalini mo se maʻi. 1 le falaoa e tutusa ma le 12 kalama o le carbohydrate ma e manaʻomia le 1-4 inisi o insulin mo lona malepelepe.

    O le maʻi suka o se maʻi endocrine e aʻafia ai le gasegase o le kulukose. Aʻo faʻatatauina le meaʻai, naʻo le aofaiga o meaʻai gaʻo ua faʻaumatiaina e amanaʻia. Ina ia mafai ona fuaina le uta o le carbohydrate, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

    Tuua Lau Faamatalaga