Mea uma e uiga i le Cholesterol maualuga: O le a le Uiga, Mafuaʻaga, Togafitiga, ma le Togafitiga

O le cholesterol toto maualuga o se tasi lea o tala e sili ona talanoa e uiga i autu. Ma e le o se mea fua! Na matou le toe taumafa i le soifua maloloina, ma le malosi ma le "televave" i masaniga leaga. Ma le faʻaopoopoga - faʻafitauli faʻaleagamoni i tamaʻitaʻi uma ma tamaʻitaʻi, o le faʻasologa o mea na tupu ma e oʻo lava i faʻamavaega faʻavae. O le le atoatoa o le lipid e fesootaʻi foi ma le matua, ituaiga tagata, taʻaloga, faʻaalia i le tele o mea i fafo. O mafuaʻaga nei o le faʻafitauli o le gaselase ma le togafitiga o le cholesterol, muamua lava, o loʻo faʻatulagaina i luga o le faavae.

E i ai ni faailoga maʻoti o le hypercholesterolemia? O le a le mea tonu e tau atu i ai, ma o le a le mea e mafai ona lamatia? O le a le mea e fai i le tulaga o le le lelei o le sueina o le toto? Tumau filemu ma ia tatou malamalama.

Faateleina le Cholesterol - O Le A Le Uiga

Muamua, o ni nai upu e uiga i le masani ai le metabolism o le cholesterol.

  1. Cholesterol (cholesterol) o se gaʻo gaʻo e aafia i le gaosia o hormones o gutu o le tino ma le vaʻalele, vailaʻau D, o se vaega taua o siama siaki, o se vaega o sua oona.
  2. E gaosia e le tino lava ia (e masani lava i le ate) ma e sau mai meaai.
  3. Mo le felauaiga o le cholesterol e ala i le toto, e faʻaaogaina ai masini faʻafefegaʻiga faapitoa.
  4. A faʻapipiʻiina ma protein, cholesterol ma isi gaʻo (triglycerides, phospholipids, vitamini E, carotenoids) e fai lipoproteins o eseesega eseese.
  5. I totonu o le toto, o le tele o le cholesterol e tafe i le tuufaatasiga o lipoproteins maualalo maualalo (LDL).
  6. E faʻaumatia e siama tino uma pe a manaʻomia.
  7. O le "faaaluina" (ie, le gaʻo) lipoproteins ua uma ona maualuga (HDL), talu ai o le pasene o protein i totonu ia i latou ua faateleina.
  8. HDL ave le cholesterol i tua o le ate, lea e faʻaaogaina i totonu o le faʻasalaga o meainu kulimi.
  9. O le mea mulimuli i le tuufaatasiga o le talo i le taimi o taumafa e ulu atu i le manava, auai i le gaogao ma faʻaumatia.
  10. Cholesterol o le maualuga lipoproteins maualuga e taua o le "lelei", aua o le mea lea e aveesea mai le tino.
  11. Ma o le meaʻai e leʻi tapaina o meaʻai e toe faʻafoʻi i totonu o le toto ma ulu atu i le ate mo se taamilosaga fou ole lipoprotein synthesis.

O le a le mea e tupu i le faʻaleleia atili o le faʻaaogaina poo le faʻaaogaina o le cholesterol? Hypercholesterolemia e atiina ae. E mafai ona faʻapuʻupuʻu, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻa le malosi faaletino, taumafaina o meaʻai gaʻo, faʻalavelave, i se tagata matua ma se tamaititi. Po o le le tumau - e tupu i le taimi o maitaga ma le faʻataʻitaʻiina o fafine i masina muamua ina ua uma le fananau. O se faʻaopoopoga talitutusa i le cholesterol e taʻua o le physiological. A maeʻa ni nai itula malolo (po o le tuai o le taimi o le failele), ona toe foʻi mai lea o ona faailoga i le masani.

Afai e tumau pea le cholesterol maualuga, ona tatou talanoa lea e uiga i le hypercholesterolemia. E taʻitaʻia ai le faʻaputuina o le cholesterol ma faʻamalosi i le puipui o vaʻa tetele ma le faʻamavaeina mulimuli ane o nei teugatupe, le tuʻuina atu o suauu masiʻi i totonu ia i latou, faʻafeiloaʻi o le toto, o le faʻasaʻoina o palapala seia oʻo ina malepe. O le mea moni, o laʻasaga uma o le atinaʻe o le atherosclerotic plaque, lea o loʻo faʻaalia ai le faʻaaliga o le atherosclerosis, ua lisi nei.

  1. O le faʻaitiitia o le maualuga o le lumen o le uaea ma faʻaitiitia ai le gaoioi o lona puipui e oʻo atu ai i le vaivai o le tafe o le toto i le vaega tutusa o le tino, aemaise lava i le faateleina o le totoga o le toto mo le oxygen ma meaʻai (ischemia sosoo ai ma le hypoxia).
  2. O le afaina atoatoa o le laina pito i lalo e faigata i le siaki o se vaega poʻo le totoga atoa (fatu fatu).
  3. O le malepelepe o le puipui lapoa e tau atu ai i le afaina i totonu o le okeni lava ia po o le vavao e siomia ai, lea e faaiʻu i le toilalo o le okeni po o le tele o le toto.

Cholesterol e mafai ona ulu atu i totonu o le mafiafia o puipui lapoa e taua o le "leaga", o se vaega o le LDL, o le mea e sili ona fetaui mo le loloto o le ulu atu o le tino. Ae o le faaputuputuina o mea mai fafo i le pito i fafo o laumei e le tupu mai i se atigi fausaga e le suia. O le mea lea, o le ki lona lua o le atherogenic o le faʻaleagaina endothelialfaʻavevesi e ala i le faʻaititia o le toto, le gaioiga o toxins, fiva, fualaau faasaina. Ae ui i lea, afai o le auiliiliga o cholesterol (atoa pe aofia ai lipoproteins maualalo), o lona uiga o le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis e faatele ona faatele.

Ona o le mea moni o le faateleina o le cholesterol i le plasma e taʻitaʻia ai lava i lona sili atu le pulelaa, o lona faʻatuputeleina e faʻaleleia le talo. O le fualaau suamalie e faʻamafa, e pasi faasolosolo i luga o le piliati, o laʻau faʻatasi ai ma le mea e totoe, o loʻo faʻasaina. O le tulaga autu lea mo le fausia o maa cholesterol. E aliali mai afai o le faailoga o le maualuga (density) lipoproteins e sili ona maualuga, ona le lava lea o le lelei.

E na o le tasi lava le faaiuga: o se iloiloga o le gaosiga o le gaʻo e manaʻomia ai le suʻesuʻeina o vaega uma o le lipoprotein, i luga o le faavae o le aofaʻi o le cholesterol ma le tuufaatasiga o le atherogenicity (le maualuga o le lamatiaga o le atherosclerosis). Ma a uma ona faʻatusatusa i faʻamaumauga masani e tusa ai ma le matua o le maʻi, e mafai e le fomaʻi ona talanoa muamua e uiga i metotia faasaʻo.

Tulaga masani: o le a le laʻasaga maualuga o loʻo faʻamanuiaina i tamaitai ma alii

E le pei o isi toto toto (glucose, toto toto, faailoga o le coagulation), o le maualuga o suiga o le cholesterol faʻalagolago i tausaga ma kenera, ma mai le taimi o le fanau mai o loʻo tuputupu aʻe pea. Ae le tutusa le vavalo o le tuputupu ae: i alii, o lona tumutumu e masani lava i le palakalafa, lea e fesootaʻi ma le faateleina o le tuufaatasiga o androgens, i tamaitai o loo i ai se uiga tuputupu ae lelei. E le gata i lea, o fuainumera i le tausaga tutusa e eseese mo tamaʻitaʻi uma e lua. O lea, maualuga pe maualalo le cholesterol - e faʻalagolago i le umi o le maʻi, o le a lana itupa ma le tulaga o le hormonal.

Mo le faʻaogagofie, o laulau faʻavae ua atiaʻe e aoteleina ai tulaga masani o vaega uma o lipoproteins ma le aofaʻi o le cholesterol, faʻapena foi ma fesuiaiga o felauaiga, ma le amanaʻiaina o uiga taʻitasi o le mataupu. O iunite o fua i totonu oi latou o le moli i le lita poʻo le milligram per deciliter. O le matafaioi autu i le iloiloga o le lipid metabolism e le tele naua e ala i tulaga tutoatasi o le lipoprotein cholesterol atoa ma le maualalo o le mamafa i le va o vaega ninii.

➔ Cholesterol Charts mo Tamaitai ma Alii e ala ile Tausaga

Faʻataonia e fomaʻi iuga o suʻesuʻega o meaola oona faʻatasi ai ma tulaga taua i luga o laulau, ma ua faʻamoemoeina i nisi togafitiga togafitiga.

E mafai ona faʻamaonia le saofai o le cholesterol laʻitiiti pe maualuga le maualuga e ala i le faʻaaogaina o le cholesterol-faʻaitiitia meaʻai, faʻamautuina le taumafa, ma togafitiga masani.

I se maualuga maualuga, ua tatau ona faʻaaoga fualaau faʻamalosi faapitoa. Ma e masani lava mo lona taimi atofaina, e manaʻomia e le maʻi ona faia nisi suesuega ma feutagai ma tagata tomai faapitoa.

O se mea taua o le sauniuniga mo le foai toto, o le faʻatinoina o taunuuga e faalagolago i lenei mea. Aʻo leʻi faia le suʻega, ua fautuaina:

  • i le mulimuli ai i se taumafataga o meaʻai - mo ni nai aso,
  • faatapulaaina o gaoioiga faaletino - i le 2-3 aso,
  • aloese mai le atuatuvale ma popolega faalemafaufau - faapea foi i ni nai aso,
  • se taumafataga matuia - i le 12 itula,
  • le sikareti mulimuli (mo tagata ulaula) - i le afa itula.

Mafuaʻaga: aisea e tulaʻi ai cholesterol

Aisea e faateleina ai le faateleina o le cholesterol pe afai o lona tuufaatasia ma le faaaogaina e tatau ona paleni i totonu o le tino? A uma mea uma, o faʻatulagaga uma lava e faʻatulafonoina e hormones ma le faʻalavelave o le tino, ma le sili atu o soʻo se mea i le plasma, o lona faʻasinomaga o loʻo taofia ma faʻamalosia le faasee. O le faasiliga e mafua mai i le solia o le faʻamaopoopoina o nei faiga masani. Ma e tele mafuaaga mo lenei mea.

  1. O le mea aupito sili ona leaga o tagata uma o le hypercholesterolemia. E fesoʻotaʻi ma le gasegase o le tino e mafua mai i le le lava pe leai foʻi ni enzymes e faʻaumatia ai lipids, o le faʻapipiʻi o proteins proteins e faʻavaivaia, o loʻo maua i luga o le ate, ma le lipoproteins ua suia. O ia tulaga e seasea tupu, ae vave ona oʻo atu i le faateleina o le cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis.
  2. E mafai ona tuʻufaʻatasia ma predisposition, lea e le mafai ona taʻitaʻi atu ai i le atherosclerotic fatu ma vascular vascle. Ae, afai ei ai isi mea atherogenic, o tagata ei ai se predisposition e mamaʻi vave nai lo le leai.
  3. O le mafuaaga sili ona taatele o le maualuga o le cholesterol maualuga e masani ona fai. meaai fagu (falai, tumu i gaʻo manu, gaʻo susu). Ole taumafa tasi o sea taumafataga e mafua ai ona oso i totonu ole cholesterol, lea e faia i le aso e sosoo ai (seivagana ua e toe solia ia mataupu faavae ole taumafa paleni).
  4. E aʻafia ai foi le sao o le cholesterol olaga soifua: le lava le moe i le ulaula tapaa ma inu ava malosi, paʻu o po i le po, ma le leai o se malologa, leai se faʻamalositino.
  5. Tuʻu atu i le faʻaopoopoga o le faʻaogaina o le "leaga" lipids ma masani ona aafia i le atuatuvale, aua i lalo o le faatosinaga a le adrenaline, o le fatu o le fatu e manaomia ai le tele o le malosi e faatelevaveina. Ona maua ai lea o le cholesterol ma le glycogen. O le Hypercholesterolemia o se faʻataʻitaʻiga sili lea pe a faʻalavelave le mafaufau o le mafaufau e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli matuia o le tino.
  6. O le Cholesterol e faʻalauteleina pe faʻapitoa mea oona, lea e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o siama uma o le tino, e aofia ai le ate.
  7. O le Hypercholesterolemia e aliali ma mai faʻafitauli faʻaleagamoni, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻaititia o le thyroid function, pe a faʻagesegeseina le metabolism, ma o le mea lea o le cholesterol metabolism.
  8. O faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo ma le faateleina o le le atoatoa ma le le mafai ona faʻamaʻaʻaina atoa meaʻai gasegase e mafua ai le faateleina o le cholesterol (i le ala, ona o lenei, o le maualuga o isi metabolites i le plasma -urea ma le creatinine) ua tulai.
  9. O se lisi e aofia ai nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi lea o le hypercholesterolemia o se taunuuga ma se mafuaʻaga: maʻi maualuga o le maʻisuka, maualuga o le maualuga o le maʻisuka (tutoʻatasi poʻo le symptomatic), gaʻo, ma togafitiga.
  10. O le cholesterol maualuga o se tasi lea o aʻafiaga o nisi o vailaʻau: beta-blockers, glucocorticosteroids, inhibitors protease, diuretics, vitamin A analogues, hormones sex sex, cyclosporin.

I tulaga o psychosomatics (o le aʻafiaga o le mafaufau i mea tutupu ma le atinaʻeina o faʻamaʻi) o se mafuaʻaga talafeagai o le solia e le o le malosi e olioli ai.

E le gata Louise Hay e lagolagoina lenei manatu. O le fomaʻi lauiloa a Valeodia Sinelnikov e manatu foi i le fiafia ma le fiafia o le olaga e avea ma mafuaaga autu o le faaletonu o le lipid metabolism. O lea e sili atu le fiafia!

Faailoga: Faailoga o le Cholesterol Maualuga

E tusa lava po o le a le tele o le hypercholesterolemia, e le o iai ma faailoga patino. Seʻi vagana ai xanthomas, pe a tuʻuina saʻo saʻo le cholesterol i lalo o le epidermis (e ui lava e le o faʻamaonia tele: xanthomas e mafai ona avea ma faailoga muamua o le lukimia).

O nei mea e le tigaina e masani lava ona i totonu o le paʻu o le paʻu, i luga o alofilima, alofilima, tulivae o le tuli, i le popliteal fossae poʻo lalo o le papa.

I le vaega o le laumata, o latou igoa e ese mai - xanthelasma. Xanthomas e fai ma sui o laʻau, tubercles, palale maʻaleʻale poʻo nodules o lanu samasama-lanu enaena, e manino le faʻagata mai le paʻu o loʻo siomia. O le i ai o nei mea o loʻo mafua ai le amataina o suʻesuʻega eseese.

E tele nisi faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le hypercholesterolemia i le tino. O le faateleina o le cholesterol e oʻo atu ai i le gasegase faifai pea, o le ulu taimi masani e pei o le migraines, le faʻavauvau ma le tiga i le sao o le tino, o se suiga o le fiaʻai, vave le vaivai, popole ma le le fiafia. O tagata e maualuga lo latou lipoprotein cholesterol e masani ona faʻafesoʻotaʻi nei faʻaʻailoga i suiga i le tau, suiga i le mamafa o le ea, o se aso faigata, o le sosolo o le hormonal (i tamaitai), poʻo le amataina o le SARS.

Naʻo le suʻesuʻeina o le toto ma le faʻamaoni o faailoilo uma o le lipid profile o le a aumaia ai le manino. O faailoga mai fafo ma lagona e faʻaituau.

Risks: Taunuʻuga e ono ono tupu

O le faateleina o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e tau atu ai i faamaʻi o le fatu ma toto, i le talo e aafia ai le fausia o maa. Ae o togafitiga e le tupu vave: ua alualu i luma i le tele o tausaga, o le mea lea, afai o le cholesterol e maua i le plasma i luga atu o le masani, e tatau ona vave faia le faasaʻo. A le o lea, e mafai ona tupu ni auala e le mafai ona suia, masani ona lamatia ai le ola.

Televave maualuga o Cholesterol afaina i luga o le tino ma le manuia e pei ona taua i lalo.

1) Atherosclerotic pupuni na faia i totonu o vaʻa faʻafeiloaʻi ma musika-ituaiga mea e fai. O nei mea e aofia ai le aorita ma ona lālā (fatu faʻapitoa, pulmonary, faʻaoʻo, tuila), vaʻa o vae ma le faiʻai. Ole vaega pito sili ona tele o le toto, ma o le taofiofia o le toto i totonu ia i latou e oʻo atu ai i se tulaga maualuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  • faʻalavelave faʻaoga o le myocardial (faʻalavelave faigata o maʻi o le ischemic heart),
  • ogaoga o le fatu fatu faʻamaʻi, faʻalavelave i le alualu i luma o le fatu,
  • na maua fatu fatu (ona o le leaga o ona afaina poʻo le vavalalata o pu),
  • afaina o le ischemic (faatasi ai ma le faʻaogaina o gaʻo),
  • gasegase o le cerebral (faʻatasi ai ma le malepe o le cerebral vaʻaia e le atherosclerosis),
  • gangrene o le limo poʻo le gaʻo.

2) O le faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina i ona ogaoga faigata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o maʻa laʻititi e mafai ona pipii i le alalele ma mafua ai le gaogao faʻalavelave, faʻasua ai le tino ma le bilirubin e oʻo i le coma. Po o le taofi i le ua o le gallbladder, faʻamalosia ai le maʻi o le hepatic. Tele - e mafai ona "taooto" i le moega ma le talepeina o le puipui ma le atinaʻeina o le biliary peritonitis.

Togafitiga: metotia faaitiitia o le cholesterol

E amata uma lava i se suega o le lipid, ma, pe a talafeagai ai, ma se faʻamatalaga auiliili ma le aafia ai o tagata popoto faapitoa. Afai e siitia le cholesterol, e tatau ona fetuʻunaʻi lona faʻaogaina. Tau lava e le vave faʻafeiloaʻi fualaau, amata i ni auala e sili atu ona le mautonu. O togafitiga o le tagata maʻi e faʻalagolago i le maualuga o le hypercholesterolemia ma le tulaga o maʻi faʻamaʻi.

Soifua maloloina

O tulafono faatonutonu o mea taumafa o se tasi lea o togafitiga manaʻomia. A uma mea uma, o le mafuaaga e sili ona taatele mo le maualuga o le cholesterol o meaʻai paleni, ma i meaʻai lelei, e mafai ona e ausia se faʻaitiitiga taua. O le taumafataga e aofia ai le faʻaaogaina o se tele o filo fualaʻau, le kukaina o aano o manu e aunoa ma le faʻavelaina, cereal atoa o fatu o fatu, o meaʻai e maua i le Omega-3.

Afai e siʻitia le tamaititi o le cholesterol, e ono le mafai ona talafeagai se isi faʻasalaga, e maualuga le numera, togafitiga fualaau faʻamalositino, o le a le faʻamaʻoina meaʻai paleni.

Soifuaga o le olaga

Talu ai ona o le maualuga o le cholesterol e faʻalagolago i le gaioiga faaletino ma le i ai o masani leaga, o suiga foi e faia i le olaga. Soʻo se taʻaloga o taaloga e faʻavaveina ai le metabolism, faʻateleina le faʻaogaina o le gaʻo e avea o se punaoa malosi, faʻasoa le fatu ma toto toto. O le mea lea, o taʻaloga amateur o se auala lelei i le tau faasaga i le cholesterol. Ma ina ia faʻaitiitia ai lona faʻamaoni atili, ua fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o le ulaula ma le inu ava malosi.

Fofo faʻapitoa

O le faʻaitiitia o le hypercholesterolemia e maua i togalaau faʻasaina e taofia ai le faʻasinomaga, fesoasoani e faʻaitiitia pe faʻaitiitia le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le inumaga. Ae o togafitiga faʻaleaganuʻu e le o faʻamavaeina ile vavae ese, aemaise lava pe a fai o suʻega e maualuga le maualuga o le cholesterol. E na o se faʻaopoopoga i le togafitiga faʻapitoa.

Fomaʻi togafitiga

I le maualuga o le cholesterol, o fualaau autu o fuainumera. Latou lemu ae lelei ona toe faʻafoʻi le paleni lipid, o lea e tatau ai ona umi se taimi. Ua tuufaatasia ia tulafono faatasi ai ma isi fualaʻau o le cholesterol: fibrates, talone acid, inhibitors absorption inhibitors, vitamins, supplements and even homeopathic remedies.

➜ Lotoga i vaega o le tusi a Matthias Rath "Aisea e le maua ai e le manu se osofaʻiga o le fatu ... Ae e mafai ona maua e tagata!" E uiga i le cholesterol ma le atherosclerosis

Ole maualuga ole cholesterol e leʻo se faʻamaʻi, ae o se suiga ile toto e taua. O le taimi lava e iloa ai e uiga ia te ia, e tatau ona fai ni fua ma e le faatali mo le atinaʻeina o ni faafitauli matuia. Ma e na o se fomaʻi e mafai ona malamalama i soliga ua tulaʻi mai, faʻamautu le mafuaʻaga moni ma faʻamaonia se faʻasalaga talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga