Faʻavasegaga o sauniuniga o inisalini

O le International Diabetes Federation o loʻo valoia e faapea o le 2040 o le aofai o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tusa ma le 624 miliona tagata. I le taimi nei, e 371 miliona tagata e mafatia i le maʻi. O le salalau o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma se suiga i olaga o tagata (o se olaga e le tauagafau, leai se gaioiga faaletino) ma meaʻai (addictive substances) (faʻaaogaina o supamaketi masini e sili ona mau i gaʻo manu).

E masani ona masani tagata i le maʻisuka mo se taimi umi, ae o se faʻalavelave i le togafitiga o lenei faamai na tupu i le na o le seneturi talu ai, pe a maeʻa ia ituaiga o siama.

Le talafaasolopito o le mauaina ma le foafoaina o insulin

I le 1921, o le fomai a Kanata Frederick Bunting ma lona fesoasoani, o se tamaititi i se iunivesite faafomai, na taumafai Charles Best e saili se sootaga i le va o le pancreas ma le amataina o le maʻisuka. Mo suesuega, o se polofesa i le Iunivesite o Toronto, John MacLeod, na saunia ia i latou se potu suesue ma meafaigaluega talafeagai ma 10 maile.

Na amata e le fomaʻi a latou suʻega e ala i le vaʻeseʻese ese o le pancreas i ni nai maile, i le isi mea na latou fusiina ai le paʻu o le pancreatic ao lei aveesea. Ona sosoo ai lea, na tuu le okeni na tosoina mo le faamaisaina i se vaifofo o le hyperton. Ina ua uma le tala, o le mea na tupu (inisalini) na faia i manu vaefa na aveeseina ma se falemai o le maʻisuka.

O se taunuuga, o se faʻaitiitia o le suka toto ma se faʻaleleia atili o le tulaga lautele ma le soifua manuia o le taifau sa faamauina. Ina ua mavae lena, na filifili ai le au suesue e taumafai e maua mai le insulin mai le fausiaina o tamai povi ma iloa ai e mafai ona e faia e aunoa ma le liu o le ala. O lenei faiga e le faigofie ma e faʻaaoga taimi.

Faʻasusu ma sili atu le lelei na amata ona taitaia faʻataʻitaʻiga i luga o tagata ma i latou lava. O se taunuuga o tofotofoga tau falemai, na la lagona uma le vaivai ma le vaivai, ae leai ni faafitauli matuia mai le fualaau faasaina.

I le 1923, na maua ai Frederick Butting ma John MacLeod le Nobel Prize mo insulin.

O le a le inisalini e faia?

O le inisalini sauniuniga e maua mai i mea masani o meaola po o tagata. I le tulaga muamua, e faʻaaogaina le laʻau o puaa po o povi. Latou te masani ona mafua ai mea e oso ai allergies, o lea e ono lamatia ai. O lenei mea e faapitoa lava mo le inisalini bovine, o lona tuufaatasiga e matua ese lava mai le tagata (tolu amino acids nai lo le tasi).

E lua ituaiga o tapenaga o inisalini:

  • semi-synthetic
  • tutusa ma tagata.

Ua maua le inisalini tagata e faʻaaoga ai metotia fainene. faʻaaogaina o enzymes o le fefete ma le E. coli siama siama. E matuā tutusa lelei lava i le hormone na gaosia e le pancreas. O iinei o loʻo tatou talanoa ai e uiga i le genetically modified E. coli, lea e mafai ona gaosia ai le inisalini o le tino. O le insulin Actrapid is the first hormone to be obtained through engineering engineering.

Faʻavasegaina o insulin

Eseese ole inisalini i togafitiga o le maʻisuka e ese mai le tasi i le isi ile tele o auala:

  1. Umi o le taimi e faʻaalia ai.
  2. Televevega o gaioiga pe a uma togafitiga fualaau.
  3. Le ituaiga faʻamalolo o le fualaau faasaina.

E tusa ai ma le umi o le faʻaaliga, o sauniuniga ile insulin:

  • aupito sili (vave)
  • puupuu
  • umi-umi
  • umi
  • tuufaatasia

O fualaau oona (insulin apidra, insulin humanlog) ua mamanuina e faʻaitiitia vave ai le suka toto. E faʻafeiloaʻiina muamua aʻo leʻi 'ai, o le taunuuga o le aafiaga e aliali mai i totonu o le 10-15 minute. A mavae ni nai itula, o le aʻafiaga o le vailaʻau e sili atu ona malosi.

Vailaau puai (faʻasologa o inisalini, inisalini vave)amata ona faigaluega i le afa itula pe a uma le pulega. O latou umi e 6 itula. E tatau ona taʻavale le inisalini 15 minute aʻo leʻi 'ai. E tatau lea mea ina ia ogatasi le taimi o le taumafa o meaʻai i totonu o le tino ma le taimi e faʻaaogaina ai le vailaʻau.

Faatomuaga fualaau faʻamatalaga masani (insulin protafana, insulin humulin, basaline basal, insulin fou mix) e le faalagolago i le taimi o taumafa. O le umi o le faʻaaliga e 8-12 itulaamata amata ona toe malosi i le lua itula pe a uma le tui.

O le umi pito umi (pe a ma le 48 itula) faʻapitoa i le tino e faʻamalosia e le umi o le sauniuniga ile inisalini. E amata ona galue i le fa i le valu itula i le maeʻa ai o le pule (siniaba insulin, faʻaaogaina le inisalini).

O le faʻafefiloi o sauniuniga o vailaʻau o insulini o le tele o taimi o faʻaaliga. O le amataga o la latou galuega e amata ile afa itula pe a uma le tui, ma le aofaʻiga o le gaoioiga e 14-16 itula.

Faʻamatalaga ole inisalini faʻaonapo nei

I se tulaga lautele, e mafai e se tasi ona iloatino ia ituaiga lelei o analogues e pei:

  • o le faʻaaogaina o le le faʻaituau, e le o ni faʻamalositino,
  • toe faʻaaogaina DNA technology
  • o le tulaʻi mai o fale fou o vailaʻau faʻasolosolo i analogues faʻaonapo nei.

Inisalini e pei o fualaau faasaina ua faia e ala i le toe faʻaleleia o amino acids e faʻaleleia ai le aoga o vailaʻau, o latou gaioiga ma le faʻamalosi. E tatau ona sili atu nai lo le inisalini o le tagata i mea uma ma faʻalautele:

  1. Inisalini Humalog (Lyspro). Ona o suiga i le fausaga o lenei inisalini, ua sili atu ona vave gauai atu i le tino mai nofoaga o tui. O le faʻatusatusaina o le inisalini o le tagata ma le tagata na faʻaalia ai e faʻatasi ma le faʻaofiina o le maualuga aupito sili ona maualuga o le mea mulimuli e vave ona ausia ma e maualuga atu nai lo le faʻamoemoe o le tagata. E le gata i lea, o le fualaau faasaina ua sili atu ona vave alu ese ma ina ua mavae le 4 itula o lona pa'ū ifo i le tau muamua. O le isi faʻaaogaina o le faʻafefeteina i luga o le tagata o le tutoatasi lea o le umi o le faʻaaogaina i le fualaau.
  2. Inisalini Novorapid (aspart). O lenei inisalini e i ai se taimi puupuu o le faʻaalia o le faʻaalia, lea e mafai ai ona faʻamalosi atoatoa le glycemia pe a uma meaʻai.
  3. Levemir insulin penfill (detemir). O se tasi lea o ituaiga o inisalini, lea e faʻaalia i se gaioiga faifai malie ma faʻamalieina le manaʻoga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka mo le insulin. O le tutusa lenei o le umi o le umi, e aunoa ma se mea e sili ona lelei.
  4. Insulin Apidra (Glulisin). O loʻo faia ni aʻafiaga o aʻafiaga, o mea faʻasolosolo e tutusa lelei ma le inisalini ole tagata. E talafeagai mo le faʻaaoga umi.
  5. Glulin insulin (moli). O loʻo faʻaalia e ala i le oʻo atu i le taimi umi, e le mafaitaulia le tufatufa i le tino atoa. I tulaga o lona aoga, o le insulin lantus e foliga tutusa ma le inisalini o le tagata.

Polokalame insulin

Fomaʻi (inisalini pepa poʻo injections), faʻapea foʻi ma le fualaau o le vailaau faʻatauina e tatau ona filifilia e se fomaʻi agavaa. O le faʻataʻitaʻiina e le tagata lava ia e mafai ona faʻaleagaina ai le ala o le faʻamaʻi ma faʻamalosia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fua o le insulin mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e pulea ai le toto suka o le a sili atu nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O le tele lava o taimi, e faia ai le bolus insulin i taimi e faʻaaogaina ai taimi ole aso ole inisalini.

O loʻo i lalo se lisi o fualaau oona e masani ona faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka.

Vaega faʻaoga

E i ai ni faʻavasegaga i luga o le faavae lea e filifilia ai e le endocrinologist se togafitiga togafitiga. E mafua mai i ituaiga ma ituaiga, o vailaau nei e iloagofie:

  • Inisalini faʻaopoopoina mai le laʻau o sui o povi. O lona eseesega mai le hormone o le tino o le tagata o le i ai lea o isi mea e tolu amino, lea e aofia ai le atinaʻega o faʻamaʻi faifai pea.
  • O le inisalini o Porcine e latalata i le fomaʻi i le homone tagata. O lona eseesega o le suia lea o le tasi amino acid i le filifili polotini.
  • O le sauniuni o le faga e ese mai i le natura masani o le homone e sili atu nai lo le faʻapipiʻiina mai povi. E seasea lava ona faʻaaoga.
  • O le analogue tagata, lea e faʻapipiʻiina i auala e lua: faʻaaoga Escherichia coli (insulin) tagata ma suia i le "amino acid" le talafeagai i le hormone porcine (genetically engineered type).

Vaega

O le vavaeeseina lenei o ituaiga insulin e faavae ile numera o vaega. Afai o le vailaau e aofia ai se siʻosiʻomaga o le pancreas o se ituaiga o manu, mo se faʻataʻitaʻiga, naʻo se puaa pe na o se povi, e faasino i sui soʻo se tasi. Faatasi ai ma le tuufaatasiga tutusa o vaega o meaola eseese, ua taua ai le inisalini.

Togi o le faamamaina

Faʻalagolago i le manaʻoga mo le faʻamamāina o se mea o le hormone-active, o loʻo i ai le faʻavasegaga nei:

  • O le mea masani o le faʻaaogaina lea o le vailaau malosi i le ethanolic acidic, ona fai ai lea o le filtration, faʻafefe ma faʻailogaina i le tele o taimi. O le auala e faʻamamaina ai e le lelei, talu ai ona o le tele o mea leaga e tumau i le tuufaatasiga o le vailaʻau.
  • Monopik drug - i le vaega muamua o le faʻamamaina e faʻaaoga ai le aganuʻu masani, ona faʻavasega lea e faʻaaoga ai se gel faapitoa. Le maualuga o le le mama e itiiti ifo nai lo le auala muamua.
  • Monocomponent oloa - o le faamamaina loloto e faʻaaogaina e siepi kulumu ma le chromatography o fesuiaiga o ion, o le filifiliga aupito sili lea mo le tino o le tagata.

Vaiaso ma le umi

O fua o le Hormonal ua faʻasaina mo le saoasaoa o le atinaʻe o le aafiaga ma le umi o le gaioiga:

  • mulimuli ane
  • puupuu
  • umi le umi
  • umi (faʻaloloa)
  • tuufaatasi (tuufaatasia).

E mafai ona fesuisuiai le faiga oa latou gaioiga, lea e amanaʻia e le fomaʻi pe a filifilia se fualaau mo togafitiga.

Faʻamatalaga

Fuafuaina vave faʻaitiitia le toto suka. O nei ituaiga inisalini e faʻatautaia vave aʻo leʻi 'ai, ona o le faʻaaogaina e faʻaalia i totonu o le 10 minute muamua. O le malosi sili ona malosi o le vailaau e atiae, pe a ma le itula ma le afa.

O se faʻasologa o le inisalini o le tagata ma o se sui o se kulupu faʻatulagaga e sili atu. E ese mai le hormone faavae i le faasologa o le faatulagaga o nisi o mea amino. O le umi o le gaoioiga e mafai ona oʻo i le 4 itula.

E faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 1, faʻalepalema i fualaau o isi vaega, faʻafitauli ogaoga insulin i le maʻisuka ituaiga 2, pe afai o fualaau oona e le aoga.

Vaʻaia togafitiga e faʻavae i luga o le insulin aspart. Avanoa e pei o se vai e le lanu i peni. E tofu paʻu 3 ml o le oloa i le tutusa ma le 300 PIECES o le inisalini. O se tutusa o le hormone tagata ua faʻapipiʻiina e le faʻaaogaina o E. coli. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le mafai ona faʻatulaga i tamaitai i le vaitau o le fanauina o se tamaititi.

O le isi sui lauiloa o le vaega. Faʻaaogaina e togafitia tagata matutua ma tamaiti pe a mavae le 6 tausaga. Faʻaaogaina ma le faʻaeteete i togafitiga o le maʻitaga ma le matutua. O le faʻatulagaina o fuataga e filifilia taitoatasi. E tui faʻafuaseʻi poʻo le faʻaaogaina o se poma faʻapitoa e fai ma pamu.

Pese sauniuniga

O sui o lenei vaega e faʻamaonia i le mea moni e faapea o la latou gaioiga e amata i le 20-30 minute ma e oʻo atu i le 6 itula. Pupuʻu puupuu e manaʻomia ai le pulega 15 minute aʻo leʻi faʻamalosia meaai. I ni nai itula talu ona tui, e fautuaina e fai sina "meaʻai" laitiiti.

I nisi o mataupu faʻapitoa, e tuʻufaʻatasia e tagata tomai faʻapitoa le faʻaaogaina o sauniuniga pupuu ma insulini umi. Fuafua muamua le tulaga o le maʻi, le nofoaga o le puleaina o le homone, metotia ma glucose faailoga.

O sui sili ona lauiloa:

  • O le togafitiga o le NM o se vailaau faʻasolosolo faʻamalosiina lea e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi ma le le faʻamalosi. E mafai foi ona faia le pulega i totonu o le intramuscular, ae naʻo le faʻatonuina e se fomaʻi. O se vailaʻau faʻasaina.
  • "Uiga o le Humulin Regular" - ua faatonuina mo le maʻisuka e faalagolago i le inisalini, o se maʻi fou faatoa maua ma i le taimi o le maʻitaga ma se ituaiga insulin-tutoatasi o le maʻi. E mafai ona fai mea faʻapitoa, faʻapipiʻi ma le faʻaleagaina. E maua i cartridges ma fagu.
  • Humodar R o se vailaʻau tuʻufaʻasualaʻau e mafai ona tuʻufaʻatasia ma iniseti o loʻo faia. E leai ni tapulaa e faʻaaoga i le taimi o le maitaga ma le lactation.
  • "Monodar" - ua faʻamaonia mo faʻamaʻi o ituaiga 1 ma le 2, teteʻe i papa, i le taimi o le gaioiga. Teuteuga o le Pork monocomponent.
  • "Biosulin R" o se ituaiga o oloa e maua i totonu o fagu ma cartridges. Faʻatasia ma le "Biosulin N" - insulin o le umi o le gaioiga o gaioiga.

Umi Taimi Umi o insulini

E aofia ai fualaau faasaina lea o le umi o le gaioiga i le va o le 8 i le 12 itula. 2-3 togi e lava i le aso. Latou te amata galue 2 itula pe a uma le tui.

  • Inisinia o lona uiga - "Biosulin N", "NPH Insuran", "Protafan NM", "Humulin NPH",
  • sauniuniga semi-synthetic - "Humodar B", "Biogulin N", "Biogulin N"
  • afaina puaa - "Protafan MS", "Monodar B",
  • Susunuina o le zinc - "Monotard MS".

"Oona" umi

O le amataina o gaioiga o tupe e atiina ae pe a ma le 4-8 itula ma e mafai ona oʻo i le 1.5-2 aso. O le gaioiga sili e faʻaalia i le va o le 8 ma le 16 itula mai le taimi o le tui.

O le fualaau faasaina e mafua mai i iniseti maualuga. O le mea malosi i le tuufaatasiga o le insulin glargine. Faʻamatalaga ma le faʻaeteete i le taimi o le maʻitaga. Faʻaaoga i le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti ei lalo o le 6 tausaga le matua e le fautuaina. E faʻatinoina i se auala faʻapitoa i le aso i le taimi lava e tasi.

"Inisalini Lantus", lea e umi lona aafiaga, e faʻaaogaina o se vailaʻau faʻatasi ma faʻatasi ai ma isi vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaitiitia le suka o le toto. Maua i peni tui ma cartridges mo le pamu. E faʻasaʻo naʻo le faʻauluina.

Failautusi biphasic tuufaatasia

O fualaau nei o se faʻamalolo, lea e aofia ai inisalini "puupuu" ma le insulin i le umi-taimi i nisi vaega. O le faʻaaogaina o ia tupe e mafai ai e oe ona faʻatapulaʻa le numera o inisiua talafeagai i le afa. O sui autu o le vaega o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

UlutalaItuaiga o fualaau faasainaFaiga faʻapolopoloVaega o le faʻaoga
"Humodar K25"Semi-suauu vailaʻauCartridges, VialsMo le puleaina ole gaʻo, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻaaogaina
"Biogulin 70/30"Faigamalo mamaCartridgesE faʻaaluina ile 1-2 taimi i le aso afa ile itula ao le i taumafa. Mo naʻo pulega faʻapitoa
"Humulin M3"Faʻasologaina o le geneticsCartridges, VialsE mafai ona faʻaaogaina mea faʻapitoa ma faʻapipiʻi. Faʻasalaga - faasaina
Insuman Comb 25GTFaʻasologaina o le geneticsCartridges, VialsO le taga e amata mai i le 30 i le 60 minute, e oʻo atu i le 20 itula. E na o se mea faʻapitoa e faia.
NovoMix 30 PenfillAtulin aspartCartridgesE aoga pe a maeʻa le 10-20 minute, ma le umi o le aafiaga e oʻo ile 24 itula. Faʻasaʻo naʻo

Tulaga o le teuina

O fualaau e tatau ona teu i totonu o pusaaisa poʻo pusaaisa faapitoa. O se fagu matala e le mafai ona teuina i lenei setete mo le sili atu ma le 30 aso, talu ai ona ua leiloa le meatotino.

Afai ei ai se manaʻoga mo felauaiga ma e le mafai ona ave le vailaʻau i totonu o se pusaaisa, e manaʻomia lou i ai o se ato faapitoa ma le pusa (gel poo le aisa).

Faʻaaogaina ile inisalini

O togafitiga uma o inisalini e faʻavae i le tele o togafitiga masani:

  • O le aganuʻu masani o le tuʻufaʻatasia o fualaau pupuu ma le umi e fua i le 30/70 po o le 40/60, mulimuli ane. E faʻaaogaina i le togafitiga o tagata matutua, tagata e leʻi faʻasalalau ma tagata mamaʻi e le atoatoa le mafaufau, talu ai e leai se manaʻoga mo le siaki pea o le kulukose. O vailaʻau e faʻaaluina 1-2 taimi i le aso.
  • O le faʻatupulaia o le auala - o le fua o le aso e vaevaeina i le va o fualaau pupuu ma le umi. Muamua e faʻalauiloa pe a uma ona 'ai, ma le lona lua - i le taeao ma le po.

O le ituaiga o inisalini e filifilia e filifilia e le fomaʻi, i le amanaʻia o faailo:

  • masani
  • tali a le tino
  • numera o folasia e manaʻomia
  • numera o fua o le suka
  • tausaga
  • glucose faailoga.

O le mea lea, o aso nei e tele ituaiga o vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka. O se togafitiga saʻo ma filifilia le fautuaga a tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani i le faatumauina o le kulūkose i totonu o se faʻavae talafeagai ma faʻamautinoa le atoatoa o le faʻatinoga.

Tuua Lau Faamatalaga