Atherosclerosis: Etiology, pathogenesis, foliga o le falemaʻi ma suʻesuʻega, togafitiga, faʻalapotopotoga atinae

Atherosclerosis (Greek athulra, slurry + sklurrsis, faʻamalosi) o se faʻamaʻi tumau o gaʻo o mea e gaosia ma le muscular-elastic, e mafua mai i le solia o le lipid ma le protein metabolism ma faʻatasi ai ma le tuʻuina o le cholesterol ma nisi vaega o lipoproteins i le lumenia o toto toto. Tupe faʻaalu i le tulaga o atheromatous plaques. O le tuputupu aʻe mulimuli o se mea faʻapipiʻi i totonu (sclerosis), ma le faʻatulagaina o le puipui o le vaa e oʻo atu ai i le faʻaogaina ma le vavalalata o le lumen i le faʻalavelave (faʻalavelaveina o le vaa). E taua tele le vaʻaia o le atherosclerosis mai le Mengeberg arteriosclerosis, o le isi ituaiga o lela o le gaʻo o le gaʻo, lea e faʻailoaina i le lafoaia o suauu calcium i le ogatotonu o maʻa, faʻasalaga o le liona (leai o pusa), le atinaʻe o aisisi (ma le le fesuiaiga) o toto toto. Atherosclerosis o toto toto o le loto e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o maʻi fatu fatu.

Atherosclerosis

Suiga i totonu o le vaa (o le faagasologa o le atherosclerosis), o le faaputuga o le cholesterol
ICD-10I 70 70.
ICD-10-KMI70 ma le I.1.1
ICD-9440 440
ICD-9-KM440
Faamai1039
Medlineplus000171
eMedicinemed / 182
MeshD050197

O fuataga sili ona suʻesuʻeina o le soifua maloloina mai maʻi faʻapitoa i le cardiovascular o se faʻaaliga o le atherosclerosis lautele. I le Russian Federation i le 2000, o le maualuga o le soifua maloloina o le tino mai faʻamaʻi pipisi o le tino e 800.9 i le 100,000 tagata. Mo le faʻatusatusaga, i Falani, o lenei tagata e 182.8 (sili ona laʻititi i Europa), i Iapani - 187.4. Ua faamaonia ai o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i nei atunuʻu e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le lelei o togafitiga faafomaʻi e pei o le soifuaga ma amioga masani.

I le taimi nei, e leai se talitonuga faanatura o le tupu o lenei maʻi. O mea nei e tuʻuina atu, faʻapea foʻi a latou faʻapotopotoga:

  • aʻoaʻoga o le lipoprotein ulufale - faʻavae muamua o le lipoproteins i totonu o le puipui lapisi,
  • aʻoaʻoga o le endothelial - faʻamaonia muamua o mea puipuia o le mimiti ma ona tagata faufautua,
  • autoimmune - faʻaleagaina muamua o macrophages ma leukocytes, lo latou aʻafia o le puipui vascular,
  • monoclonal - o le mea na tupu muamua o se uʻamea faʻaleagaina o sela mama maso,
  • viral - faʻamaʻi viral viral muamua i le endothelum (herpes, cytomegalovirus, ma isi),
  • peroxide - faʻavae muamua o le faʻaaogaina o le antioxyidant system,
  • kenera - faʻaleagaina faʻaleagaina muamua o le puipui vascular,
  • chlamydial - faʻaleagaina muamua i le puipui vascular with chlamydia, e masani lava Chlamydia pneumoniae.
  • faʻamalo - o le faʻateleina o tausaga i le maualuga o hormones o le gonadotropic ma adrenocorticotropic e taʻitaʻia ai le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fale mo hormonesla.

  • ulaula (pito sili ona leaga)
  • hyperlipoproteinemia (aofaiga o le cholesterol> 5 mmol / L, LDL> 3 mmol / L, LP (a)> 50 mg / dL)
  • ogaoga maualuga (toto maualuga o le toto> 140 mm Hg diastolic blood pressure> 90 mmHg.)
  • maʻisuka malosi
  • afaina
  • amio le taua (le atoatoa le tino)
  • lagona ootia
  • le lelei
  • faʻasologa o togafitiga
  • tolopoina
  • hyperfibrinogenemia
  • homocysteinuria ma homocysteinemia
  • hypothyroidism

E tusa ai ma taʻiala a Europa mo le Puipuiga o faʻamaʻi o le Cardiovascular (European Gu> polokalame (Rusia) (fesoʻotaʻiga e le maua - le tala ) . cms.escardio.org. fuafuaina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular. E mafai ona faia se iloiloga lautele e tusa ai ma le laulau i lalo.

O le pathogenesis o le atherosclerosis e taua o le atherogenesis. E manaʻomia le tulaga i ni nai laʻasaga. O le atinaʻeina o ni atherosclerotic leions o se tuufaatasiga o faiga o le ulu atu ma le alu ese o le lipoproteins ma leucycytes mai ai, o le faateleina ma le oti o sela, o le faʻavae ma le toe faʻaleleia o mea faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le faʻateleina o toto toto ma le faʻatulagaga. O nei laasaga e faʻateleina e le tele o faailoilo, e masani ona faʻateleina. E tele atu ma sili atu faʻamaumauga o loʻo faʻapipiʻi i luga o le fesoʻotaʻiga faʻasolosolo faʻapitoa i le va o le suiga i le galuega o sulu o le lapisi lapisi ma le leukocytes na faimalaga atu i ai ma tulaga lamatia mo le atherosclerosis.

Le faaputuputu ma le fesuiaiga o le lipoproteins Faʻaliliu

E masani lava, o le vavalalata o arteries e faia i se vaega ole endothelial unicellular, lea o loʻo i ai sela maso mumu e faʻafefiloi i le mea faʻapitoa. O faʻaaliga muamua o le faʻamaʻi o mea e taʻua o lipid. O latou foliga vaaia e fesoʻotaʻi ma le teuina o le lipoproteins i le lotoifale i totonu o le va. E le o lipoproteins uma e maua ai atherogenic meatotino, ae na o le maualalo (LDL) ma le maualalo (VLDL). I le taimi muamua, latou te faaputuputuina i totonu o le taua ona o le fusifusia i vaega o le mea intercellular - proteoglycans. I nofoaga e maua ai le lipid, o le autu o le heparan sulfates i luga o le isi lua glycosaminoglycans, keratan sulfates ma chondroitin sulfates, e taua tele.

I feusuaiga, lipoproteins, aemaise lava i latou e fesoʻotai ma proteoglycans, e mafai ona ulu atu i vailaʻau faʻasolosi. O le matafaioi autu e lua ona faia: faʻamaʻi faʻamaʻi ma le le o le enzymatic glycosylation. E le pei o le plasma, o le intima o loʻo i ai ni nai antioxidants. O se faʻafefiloi o le LDL faʻamaʻi faʻamaʻiina, ua maua uma ai lipids ma se porotini mea faʻamaʻi. I le taimi o le faʻamaʻiina o lipids, hydroperoxides, lysophospholipids, oxysterines ma aldehydes ua faia (i le taimi o le faʻamalosia o gaʻo gaʻo). O le faʻaleagaina o apoproteins e taʻitaʻia ai le pipiiina o fusi peptide ma le fesoʻotaʻiga o filifili uʻamea o vailaʻau amino (masani o le β-amino o le lysine) faʻatasi ai ma oloa o le vaevaeina o gaʻo gaʻo (4-hydroxynonenal ma malondialdehyde). O le hyperglycemia faifai pea i le maʻisuka e fesoasoani i le le o le enzymatic glycosylation o apoproteins ma intimaic proteins, lea e solia ai foi a latou galuega ma faatelevave le atherogenesis.

Malaga maualuga o le toto toto ma le faʻavaeina o le xanthoma (foam)

O le femalagaaiga o leukocytes, e masani lava o le monocytes ma le lymphocytes, o le vaega lona lua o le atinaʻe o le lipid spot. O lo latou malaga i le vavalalata e tuʻuina atu e le faʻaleleia o loʻo i luga o le mimitiuma - mūmū faʻatasi. Ae maise lava le taua, o fuamoa VCAM-1 ma ICAM-1 (mai le faʻato'āiga o immunoglobulins) ma P-selectins. O le faʻasinomaga o molelaʻau faʻatasi e mafai ona faateleina ai cytokines. O le mea lea, interleukin-1 (IL-1) ma le necrosis factor (TNFα) e mafua ai pe faʻaleleia ai le sifi o vailaau endothelial VCAM-1 ma ICAM-1. I le isi itu, o le faasaolotoina o cytokines e ala i siama o le puipui lapisi e faaosofia e lipoproteins ua suia. O se liʻo mataʻutia.

O le natura o le toto e tafe se vaega. I le tele o vaega o le aluga e le suia, e tafe le toto, ma o malosiaga e mafua mai i lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻamatalaga (faʻaaliga) o molelaʻau faʻafeiloaʻi i le pito i luga o sela o endothelial. O le toto felafoaʻi e aʻafia ai foi i le fausia o le oxide nitene NO i le matetini. I le faaopoopo atu i le vasodilating aafiaga, i le maualalo o le lagolago e lagolagoina e le methiolum, NO leai se mea e tetee ai, e faaitiitia, mo se faataitaiga, o le tuufaatasiga o le VCAM-1. Ae i nofoaga o le fuga, o le laminar current e masani lava ona faʻalavelaveina, o iai iina o papa o le atherosclerotic masani e tupu.

A maeʻa ona faʻafeiloaʻi, e mafai e suauu paʻepaʻe ona pasia le mimiti ma ulufale i totonu. Lipoproteins e mafai ona faʻaleleia atili le femalagaaʻi: LDL faʻamaʻiina faʻaleleia leukocyte chemotaxis.

Monocytes e aofia ai i le isi faʻavae o le lipid stain. I le vavalalata, monocytes e avea ma macrophages, e mafua mai, ona o le lipo o le lipoproteins, e mafua ai ona maua e le receptor-endancytosis, ua faatumulia i le lipids o xanthous (foamy). I le taimi muamua, na manatu ai o tagata LDL ua lauiloa i le endocytosis, ae o le faaletonu o nei atigipusa, o meaola uma ma tagata gasegase (mo se faataitaiga, o le hypercholesterolemia faaleaiga) o loo i ai pea le tele o xanthomas ma atherosclerotic plate ua tumu i laulaau xantoma. E le gata i lea, o le cholesterol tele e taofia ai le tuufaatasiga o nei atigipusa, ma e toaitiiti i latou e maua i le hypercholesterolemia. O lenei la o le matafaioi o le faʻaaogaina o taligalu o le macrophage (faʻapipiʻi lipoproteins faʻafouina) ma isi faʻamaumauga mo le LDL faʻamaʻiina ma le laitiiti atherogenic VLDL ua oʻo nei. O nisi o sela o le xantoo e maua ai le lipoproteins mai le mea faʻapitoa e tuua ai le puipui o le faita, ma puipuia ai le faaputuputu o lipids i totonu. Afai o le faʻaaogaina o le lipoproteins i totonu o le intima e sili atu nai lo le latou faʻamalositino i macrophages (poʻo isi auala), e faʻaputu lipids ma iu ai ina fausia se pepa o le atherosclerotic. I se mea e ola ai, o nisi o sela o le xantoma e maua ai le apoptosis poʻo le necrosis. O se taunuuga, o se lua ua faatumulia i lapisi lipidoa mauoa o loo faia i le ogatotonu o le pusa, lea o le uiga o le tuai o le atherogenesis.

Faʻataʻitaʻiga ma mea e teteʻe-atherogenic Faʻaliliu

I le gasologa o le lipoproteins ua suia, o le macrophages e faʻamaonia ai cytokine ma mea e tuputupu aʻe e faʻaleleia ai le atinaʻe o maʻa. O nisi o cytokines ma mea tutupu o le tuputupu ae e faaosofia ai le vaevaeina o siama musika ma le fatuga o mea faʻapitoa, lea e faʻapupula i le pusa. O isi cytokines, aemaise lava le fesoʻotaʻiga-γ mai T-lymphocytes ua faʻamalosia, faʻalavelaveina le vavaega o muscle mafiafia ma le faʻaogaina o le collagen. O mea taua e pei o le IL-1 ma le TNFa ua mafua ai le gaosia o le eletise tuputupu ae ma le fibroblast tuputupu aʻe i totonu o le intima, lea e taua i le lumanaʻi o le plaque. O le mea lea, o loʻo i ai se fegalegaleaiga faigata o mea taua, e faʻateleina ma faʻalavelave ai le atherogenesis. O le matafaioi a tagata e leai ni puluvaga o meaola e lelei foi. O gasegase gaioiolosi ma masini vasa vascular (endothelial ma muso lamolemole) e maua ai le okesene saoloto e maua ai le faʻalauteleina o siama musika malie, faʻaleleia le sosoʻo o cytokines, ma fusia ai NO. O macrophages galue, i le isi itu, e mafai ona faʻapipiʻiina le NO synthase. O lenei eletise malosi tele e maua ai NO i luga, ma faʻataunuʻu faʻasalaga - e ese mai i le NO NO le faʻatonuga na faia e le ituaiga o le enzyme, endothelial NO synthase.

I le faʻaopopo atu i macrophages, lipoproteins maualuga (HDL), lea e maua ai le sola ese o le gaosiga o le cholesterol, e aʻafia i le aveeseina o le cholesterol mai le mea e aafia ai. O se vavalalata fesoʻotaʻiga i le va o le HDL cholesterol concentration ma le lamatiaga o le CHD ua faʻamaonia. I fafine o le a fananau mai, o le maualuga o le HDL cholesterol e maualuga atu nai lo alii talavou, ma o le tele lava ona o lenei mea, o tamaitai e ono le maua i le atherosclerosis. O le faʻataʻitaʻiga na faʻaalia ai e mafai e le HDL ona aveesea le cholesterol mai i le xantoma.

Faʻateleina le aafia o musika Faʻatoʻa

O le atherosclerotic plate e tupu mai i le lipid spot, ae le o mea uma e avea ma ni mea. Afai o le faaputuputuina o sela o le xantoma o se uiga o lipid spots, o le fibrosis o se uiga o papa. O le meaola i totonu o le pusa o loʻo faʻapipiʻiina i siamene musele mūmū, o le femalagaaʻi ma le faʻalauteleina atonu o se taimi ogaoga i le faʻavaeina o se faʻamalama i luga ole nofoaga o le xanthoma cell accumulation.

Malaga i totonu o le lipid paʻu o sela maso musele, o lo latou faateleina ma le faʻasinotonu o mea faʻapitoa e mafua mai i cytokine ma mea tuputupu aʻe ua faʻatagaina i lalo o le aafiaga o le lipoproteins ua suia ma isi mea e ala i macrophages ma vela vascular wall. O le mea lea, o le tuputupu aʻe o le platelet e faʻamalo e le filosolo endothelial ua faʻafouina e faʻaolaina ai le femalagaaʻi o suauʻu masusu mūmū mai i le 'aufaʻasalalau i totonu. O aʻafiaga o le tuputupu ae i le lotoifale e mafua ai le fevaevaeaʻiga o siama ma maso masi mafiafia e maua mai i le aufaasālalau. O se tasi o mea malosi e faaosofia ai le tuufaatasia o le collagen e nei sene o se mea e tupu ai le tuputupu ae. i. I le faʻaopoopoga i le paracrine (o mea e mafua mai i sosoʻo vavalalata), autocrine (o se mea na gaosia e le paʻu lava ia) o tulafono faatonutonu o sela maso muscle e tupu foi. O se taunuuga o suiga ia e tutupu faatasi ma i latou, o le fesuiaiga o le lipid spot i le atherosclerotic plaque, lea e aofia ai le tele o musele maso ma mea faʻapitoa, ua faʻateleina. E pei o macrophages, o nei siama e mafai ona ulu atu i apoptosis: mafua mai i cytokines e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis.

Le atinaʻeina o faʻailoga faigata Faʻalelei

I le faaopoopo atu i mea masani masani o lamatiaga ma le cytokines o loʻo faʻamatalaina i luga i taimi mulimuli o le atiaʻe o le atherosclerosis, o se matafaioi taua e aofia ai suiga i le faiga o le toto toto. Mo le faʻaalia o lipid spots, faʻaleagaina poʻo le faʻailoga o le mimitila e le manaʻomia. Ae i le lumanaʻi, e mafai ona tupu mai loimata o le microscopic i totonu. Faʻapipiʻi le talipupuni i luga o le paʻu pito i lalo, ma le tamai plalet thrombi i nei nofoaga. Faʻasolosolo ile kapeta e faʻamaonia ai le tele o mea e faʻavave ai le fibrosis. I le faaopoopo atu i le tuputupu aʻe o le platelet ma le faʻafouina o le tuputupu ae o le tulaga i O siama musika vaivai e aʻafia i tagata laititi o le fua o le mamafa o mea mole mole, pei o le serotonin. O le mea masani, o nei toto o le toto e solo e aunoa ma le faʻapogaiina o soʻo se faailoga, ma le faʻamaoni o le mimiti e toe faʻaleleia.

Aʻo faʻalauteleina plaques, vasa vasorum (vaʻa toto) e amata ona tupu tele i totonu. O vaʻa fou e aʻafia ai i le tele o auala. Latou te faia se mea tele mo le femalagaaʻi o leukocytes i totonu ma fafo o le papa. E le gata i lea, o vaʻa fou o se punavai o le afaina o le lapisi: e pei o le retinopathy o le maʻisuka, e faʻaogalua ma e vave ona malepe. O le afaina o le gasegase e taʻitaʻia ai le thrombosis, o le thrombin e aliali mai. E le naʻo le auai i le hemostasis, ae aʻafia ai foi aʻafiaga faʻapitoa: e faʻaolaina ai le vaevaeina o siama musika ma la latou gaosiga o cytokines, ma mafua ai foi le faʻaogaina o aʻafiaga o le tuputupu ae e ala i le endothelium. O le iʻuga o le afaina, e masani ona iai fibrin ma hemosiderin.

O atherosclerotic plate e masani ona faʻavasegaina. O pusa e aofia ai puipuiga o le calcium osteocalcin ma le osteopontin ma nisi o palatini e uiga i le ponaivi o le tino (aemaise lava, o palatini e faatonutonuina le morphogenesis o le ponaivi).

O faʻamalositino ile tele o taimi e le fetaui ma le faʻamaʻi. Faʻatasi ai ma le autopsy mulimuli ane, o se lapopoa o le atherosclerotic vascular lions atonu o se sailiga. I se isi itu, o le falemaʻi o le totoga o le okeni e mafai ona tupu ma le faʻaaogaina lelei o le lumena o le vaa. O se uiga masani o nisi o vaitafe e sili ona lelei. O le ata o le maʻi e faalagolago i lenei. Faʻaleagaina o le gaʻo e mafua ai ona le atoatoa le tino, e faʻaalia e le maʻi fatu fatu. Atherosclerosis o gasegase o le cerebral e mafua ai le gasegase o le gasegase o le gasegase poʻo le afaina. Faʻaleagaina o gaʻo o lima o le mafuaʻaga lea o le faʻamaʻi faʻasalalau ma le garyne matutu. O le atherosclerosis o laʻau o mesenteric e taʻitaʻia ai i le siakiina ma le faʻaogaina o le intestinal (thrombosis mesenteric). O le faʻaleagaina o gaʻo i le fausiaina o se gaosiga Goldblatt e mafai foi. E oʻo lava i totonu o vaituloto taʻitasi o vaituloto o loʻo faʻapitoa ai - o le aʻafiaga o nofoaga masani ma le saogalemu o tagata tuaoi. O le mea lea, i totonu o vaʻa o le fatu, o le faʻatofiga e masani lava ona tupu i totonu o le vaega vavalalata o le lala faʻasolosolo i luma o le aluma. O le isi faʻalapotopotoga faʻapitoa o le faʻaoʻo faʻamau o le talini ma le faʻatautaia o gaʻo. O nisi o laʻau, e pei o le tui o totonu, e seasea ona afaina, e ui lava e latalata i le mea e mate ai siama i le nofoaga ma le fausaga. E masani lava ona tupu ni atherosclerotic plates i le faʻailogaina o arteries - pe a faʻafefe le toto, i se isi faaupuga, o le hemodynamics i le lotoifale o loʻo i ai se vaega i le nofoaga o papa (silasila i le pathogenesis).

Faʻamatalaga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atherosclerosis e aofia ai:

  • Faʻatalanoaina o le tagata maʻi ma faʻamalamalama faʻamaoniga o le faʻamaʻi: o faʻamaʻi pipisi o fatu fatu, o faʻafitauli o le faʻalavelave o le cerebrovascular, faʻamaʻi pipisi, faʻamaoniga o le afaina, ma isi.
  • Suesuega lautele o le tagata maʻi: faailoga o le matua, faalogo i le muimui o le tino i luga o le taula, o le faalogoina o le talatala i mea uma e mafai ona maua e ala i le taulaina: aorta, aria iliac i fafo, laupega femoral, popetal arteries, arteries o le vae mulimuli ma tuatito tibial posterior, radial and arteries arteries, carotid arteries.
  • mafau- fauga o le muimui i luga o manatu o auscusatory points.
  • pe afai ei ai se masalosaloga o le faʻaleagaina o le moega pito i lalo o pito i lalo, o le faʻamautuina o se tali mai le capillary.
  • O le faʻamoemoeina o le faʻamasinoga o le cholesterol toto ma le faʻamoemoe o le paleni o le lipid o le toto,
  • Suesuega X-ray o totoga o le pusa, metotia endovascular o le suʻega,
  • Iloiloina o le fatu ma totoga o le tino o le manava ma le potu toe foi mai,
  • Pepa o ata o vaʻa poʻo, o le a se mea e sili atu ona lelei, faʻavavelaina o le ultrasonic ma le faʻataʻitaʻiina o maʻa o vaega o le brachiocephalic, o vaega o pito i lalo, vaega o le aortic-iliac, faapea foi ma le viliina o le au.
  • faʻataʻitaʻiga o le faʻamalosi faʻamalosi, e aofia ai le maualuga o le maualuga o le gataifale ma le fuafuaina o le cardio-ankle vascular index (CAVI)

I togafitiga o le atherosclerosis, o togafitiga faʻatau ma fualaau e leai ni fualaau faʻatau.

Auala e leai ni fualaau mo le faasaʻo o le hyperlipidemia Faʻataʻitaʻi

Ina ia maua se lelei atoatoa, o le umi o ia togafitiga e tatau ona e le itiiti ifo i le 6 masina. O vaega nei e taua i togafitiga (tagai Faʻamatalaga Faʻamatalaga):

  • tuu le ulaula
  • le taumafa ava malosi
  • taumafataga o le antiatherosclerotic - mo se faʻataʻitaʻiga, "Mediterranean": suauu o loʻo gaosia i gaʻo eletise polyunsaturated (Omega-3): faʻasalaga, sosogi poʻo olive. O le ava malosi, na o le inu o le uaina e oo i le 150 ml i le aso (ae sili atu le lafoaia o le ava malosi, talu ai o se tulaga lamatia mo le taʻavale). Faʻalēaogaina falaoa mai falaoamata o togi maualuga, e le o se aso e aunoa ma ni fualaau aina ma fualaʻau.
  • olaga ola malosi - masani ona faia ni gaoioiga faaletino.
  • tausia o le mafaufau ma le mafanafana faaletino
  • paleni mamafa

Drug Therapy Faʻaliliu

E aofia ai le faʻasaʻoina o le maualuga o le toto maualuga (aemaise lava le toto toto), maʻi o le maʻisuka, maʻi faʻasolosolo. Ae ui i lea, o le mea sili ona taua o le faʻamautuina o fusi o le lipid. O vailaʻau faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe e vaevaeina i vaega autu e fa:

  • Ou - puipuia le taliaina o le cholesterol
  • II - faʻaitiitia le faʻasologa o le cholesterol ma triglycerides i le ate ma faʻaitiitia ai lo latou faʻaoʻo i le plasma toto
  • III - faʻateleina o le palaupapa ma le faʻamalosi o lipine o le atherogenic lipoproteins
  • IV - faʻaopoopoga

Talu mai le 2012, ua faʻatau atu se fualaau faʻatau i le teritori o Rusia lea e togafitia ai le atherosclerosis vascular e faʻaaoga ai togafitiga i le lotoifale.

Uluai Vaega Faʻataʻatia

  • IA - vailaau fesuiaiga o fesuiaiga (cholestyramine, gemfibrozil). Adsorb cholesterol i latou lava. E le o gaoia pe faaleagaina i le gastrointestinal tract. O le maualuga o le lelei e mafai ona ausia pe a maeʻa le masina o le talosaga. O le aafiaga e tumau i le 2-4 vaiaso talu ona faʻamalo. Mea le lelei: faʻafeiloaʻi isi vailaʻau - vailaʻau, vitamini, elemene elemene. E mafai ona mafua ai le dyspepsia. E le gata i lea, o suʻesuʻega faʻapitoa e taʻu mai ai o le mamafa o le atherosclerosis e le faʻasaʻoina i le plasma cholesterol i soo se auala, ae le o le plasma cholesterol e mafua mai i le toto, ae o lona lava metabolite. punavai e le o faamaninoina 3500 aso
  • IB - togavao fatu (guarem, β-sitosterol). Puipuia le faʻaleleia o le cholesterol i le inumaga. Manaomia le inu tele (pe a ma le 200 ml) le aofaiga o le vai. E mafai foi ona mafua ai le dyspepsia.
  • IC - i le atinaʻeina ma le suʻeina o se ACC CoA transferase blocker. O le mea lea, o le a mafai ona faʻaitiitia le esterification o le cholesterol i enterocytes, ma o se taunuuga, poloka le puʻeina i le inumaga. Ae peitai, e iloa lelei o le tele (e tusa ma le 2/3) o le okeni cholesterol e mafua mai i le afaina, ma o le "le lava" o le cholesterol taumafa e faigofie lava ona totogiina e lona tino mai le acetate.

O le mea lea, o le tau faasaga i mea taumafa ma / poʻo le plasma cholesterol o se mea e leai se uiga ma le le saogalemu lea e le faʻaleleia atili ai le faʻataʻitaʻiina o lenei maʻi. punavai e le o faamaninoina 3500 aso

Faʻasologa le Lua

  • IIA - inhibitors o le 3-OH-3-methylgluratyl CoA reductase (HMG-CoA reductase). O fuainumera ia. Le vaega sili ona lauiloa (ma taugata) o vailaʻau. O sui auai i le faateleina o le faasologa o aafiaga: lovastatin (mevacor, medostatin, apextatin), simvastatin (zokor, vasilip, simvor), fluvastatin (lakol), pravastatin (lipostat, pravol) ma le ceripastatin (lipobay), atorvastatin (lyprimin and rovarvard) koluse). Ae ui i lea, faatasi ai ma le faateleina o le aafiaga autu, o le lamatiaga o aafiaga i itu e faateleina. Faatasi ai ma i latou: myopathy, rhabdomyolysis e oo atu i le atinaʻeina o le le atoatoa, aemaise lava i le tuufaatasiga o fibrates ma le acidic nicotinic, faamaʻi, le atoatoa, alopecia, dyspepsia. E le mafai ona faʻafefiloi ma le ava malosi, faʻaaogaina i tamaiti, maʻitaga ma lactating, gasegase e faʻaleagaina le ate. Tagata faʻamaʻi faʻamalositoma ina ua maeʻa ona faʻasolosolo i luga o le fatu o le suauu.
  • IIB - mea e maua mai i le fibroic acid (fibrates): filati (miskleron), bezafibrate (bezalip), ciprofibrate (lipanor), fenofibrate (treicor). O faʻafitauli pe a faʻaaogaina nei vailaau e mafai ona:: myositis, allergies, dyspepsia, maʻi o gallstone i le faʻamaʻi. O le mea lea, o nei vailaau o augatupulaga ua mavae ua le toe faaaogaina. O le vailaʻau o le fenofibroic acid poʻo se faʻavae fou o fibrates: o le fenofibrate ua faʻaaogaina lautele. O le faʻamaonia o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga maualuga o le saogalemu ma se tulaga maualalo o aʻafiaga o itu. O le faʻamaonia o le sili atu ona aoga i le togafitia o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e faʻaalia i le faateleina o triglycerides, o le faʻaitiitia o le HDL ma le maualuga o le LDL. O le faʻamaonia foi e faʻaititia ai le numera o le LDL laititi, le tele o le atherogenic LDα. Faatasi ai ma lenei mea, pe a faia le faʻamaoni, o loʻo i ai se faʻaititia e le gata i faʻalavelave macrovascular (IHD, infalction myocardial), ae faʻapea foʻi i ni faʻafitauli faʻapitoa o le mafaufau e pei o le retinopathy, polyneuropathy, nephropathy, ma le amputation o pito i lalo i le maʻisuka.

Mo se togafitiga sili atu o le atherosclerosis, ua fautuaina e tuʻufaʻatasia le faʻaogaina o statins ma le faʻamaoni.

  • IIC - nicotinic acid (enduracin). E le manaʻomia le faʻaaoga mo le maʻisuka. O aʻafiaga o le itu: paʻu o le paʻu, hyperemia, dyspepsia.
  • I> Vaega Lona tolu Liliu

Aano o le gaʻo faʻamamaina: linetol, lipostabil, tribuspamine, polisponin, thioctic acid (octolipen, thiogamma, thiolepta), anucor, eikonol. Lapataiga: e mafai ona faʻaleleia le aʻafiaga o fua o le suka.

Suʻega o suʻega Faʻasalalau

Cyclodextrin, lea na faʻaalia ai le soloia o tioata o le cholesterol, ma le togafitiga manuia o le atherosclerosis i se ata o le kiota e mafai ona faʻaumatia ai le cholesterol e ala i le aveeseina mai i pusa. Talu ai ona o le cyclodextrin ua iloa e saogalemu mo tagata, o lenei fualaau faasaina ua avea nei ma sui tauva mo le suesueina o tagata mamai mo le togafitiga o le atherosclerosis.

O se peptide ua taua o le Ac-hE18A-NH2 (o loo aliali mai i lalo o le igoa AEM-28 i le falemaʻi) ua faaalia le i ai o se gafatia ofoofogia e tuu i lalo le cholesterol ma triglycerides, ma e iai foi ni mea e tetee atu ai i mea leaga. E le gata i lea, e le pei o fuainumera ma le PCSK-9 inhibitors, e mafai ona maualalo ai le cholesterol e ala i le fusia i le heparan sulfo proteoglycans (HSPG). O loʻo feagai nei o ia ma le Vaega 1a / 1b o faʻataʻitaʻiga a le falemaʻi ma ua faʻaalia le faʻapalepale ma, o le mea e sili ona taua, faʻamalosia le aoga.

O fualaau oona e pei o le ISIS-APO (a) Rx ma le isi ISIS-APO (a) -LRx, lea e taofia ai le faaliliuga o apolipoprotein (a) mRNA, e mafai ona faaitiitia ai tulaga plasma o apo (a) / Lp (a) ma ituaiga o le phospholipids (OxPL) e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi e 86% ma 93%, i le faasologa.

Faʻasao Tausiga

O le taotoga o le taotoga e mafai ona tatala (endarterectomy), pe a faʻamaonia le aveeseina poʻo le faʻasaʻoina o le faʻaogaina e faʻaaogaina ai le gaioiga, poo le endovascular - dilali o le faga e faʻaaoga ai pusi paluni ma le tuʻuina o siama i luga o le nofoaga o le faʻaitiitiina o le faga e taofia ai le faʻaaogaina o le vaʻa (angioplasty balloon transluminal and stenting of the artery) . O le filifiliga o metotia e faalagolago i le nofoaga ma le faʻaaogaina o le vaapiapi poʻo le tapunia o le lumena o le faga.

O le pathogenesis o le atherosclerosis ma le faiga o lona atinaʻe

Atherosclerosis o se maʻi taatele. O le mea lea, o le a aoga mo tagata uma ia iloa pe o le a le pathogenesis o le atherosclerosis ma pe oa aiaiga e fesoasoani i lona atinaʻe. E tatau ona faapea mai o auala ma auala mo le atinaʻeina o atherosclerotic i totonu o vaʻa toto e lei maeʻa suʻesuʻeina e oʻo mai i le aso. Ae o aʻafiaga taua i le atinaʻeina o faʻamaʻi o loʻo iloa.

O faiga ma fuafuaga mo le atinaʻe o le atherosclerosis ua leva ona suʻesuʻeina, ae ua le mafai ona maua se manatu tonu o le a le "mafuaʻaga" e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

O se vaega faapitoa i le fatuina o le atherosclerosis ua tofia i tulaga le lelei, o:

  • faʻalavelave i le gaosiga masani gaʻo,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • le i ai o nisi pauna,
  • ogaoga maualuga
  • leaga leaga (leai o faamalositino, vaisu i sikaleti, ma isi).

O le aso, o le manatu e faapea, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻavae i luga o faatusa o le tele o mea faʻapitoa e masani ona taliaina.

Endothelial le afaina

O suʻesuʻega faʻaonapo nei e talitonu o le vaega muamua o le atiaʻe o le atherosclerosis o le faʻaleagaina lea o le pito i totonu o le faga. E tele molimau mo lenei manatu:

  • Muamua, o lapalai muamua e masani lava ona faʻalauiloaina i nofoaga o le faʻalauteleina o vaa. I le taimi o le vavae ese o le vaa autu, ua fausia ai se uafu, ma o le tulaga lamatia o le faaleagaina o totonu o le vaa i lenei nofoaga e sili atu ona maualuga.
  • Lona lua, ua leva ona lauiloa o le tagofia o mea ua fai ma vaisu o le tapaa ua i ai sona sao i le atinaʻeina o le faamai. Ma o le asu ulaula tapaa e aʻafia ai le gaioiga o siama endothelial, ona o le faateleina o le aofaʻi o le carbon monoxide o loʻo taʻavale i totonu o le toto, o loʻo iloa ai le hypoxia.
  • Lona tolu, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻaleleia ai le uta i luga o vaa ma o se mea foi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

E uiga i cholesterol

I aso nei, e toaitiiti tagata e le lagona o le matafaioi o le cholesterol i le atinaʻe o le atherosclerosis e taua tele. Ae le iloa uma e tagata le uiga o lenei mea. I le taimi nei, o se tasi lea o sui o le vasega o vaʻaia, lea e taua tele se sao i le faagasologa o faiga masani faʻale-natura i le tino. O galuega autu a le cholesterol:

  • le faʻavaeina o meaʻai suamalie
  • sifi o vailaʻau D3,
  • o le gaosia o hormones sex ma hormones.

E tusa ai ma le taumafataga, e tusa ma le 300-500 mg o le cholesterol e ulufale i le tino o le tagata i aso uma. I totonu o oloa, o lenei lipid e mafai ona i ai i se tulaga saoloto pe nofo fua.

Ae oʻo lava i le mataupu mulimuli, o le vavaeeseina ma le faʻasaʻoloto o le cholesterol saoloto o le a tupu i totonu o le tootoo laiti. I totonu o le manava, e faʻafefe ai le cholesterol, e faʻaaogaina mo metabolic ma isi faiga faʻavae.

O le tufatufaina atu o lenei lipid i totonu o le tino e le mafaamatalaina. O le tele o cholesterol uma o loʻo faia i le paʻu o grenes, o le faiʻai, o le tino o le tino. E leai ni mea uma o lipids i totonu o mea o loʻo fesoʻotaʻi ma maso skeletal.

I le faʻamuamua, o le faʻasologa o le cholesterol e mafai ona faʻatino i toetoe lava o soʻo se tino o le tino. Ae ui i lea, o le tele lava o lenei vailaau e gaosia i le ate ma (i le tele o laʻititi) i totonu o le tootoo laiti. I lalo o le aafiaga o nisi tulaga, o le gaosiga o le cholesterol e faateleina. O nei mea e aʻafia ai:

  • faʻalauiloaina o le vevela
  • o le leai o se tasi ma le faateleina o le numera o hormones thyroid, insulin.

Fautuaga! Ae o le faateleina o le gaosiga o glucocorticosteroids (hormones e gaosia mai le grenades) ma le fiaai, o le cholesterol synthesis, i se isi itu, ua faaitiitia.

Na maua ai le suauu i le plasma toto e le o iai i se tulaga mama, ae i le ituaiga o lipoproteins (o se lavelave o le cholesterol ma le palatini). Lipoproteins e tolu ituaiga eseese:

  • maualalo tele (o latou aofaiga atoa e le sili atu ma le 10%),
  • le maualalo (o le ituaiga taatele lea o lipoproteins i plasma e tusa ma le 65-70%),
  • maualuga tele.

E fuafua i le fua o le lipoprotein ituaiga, o le tulaga lamatia o le atherosclerosis e fuafua ai. Mo lenei mea, o loʻo faia se suʻesuʻega faʻapitoa ma le faʻavaeina o vaega ninii, ona fuafua lea i le faʻaaogaina o se fua faʻatatau.

Fautuaga! O le mea aupito sili ona saogalemu i le tulaga o le atiaʻe o le atherosclerosis o le fua faatatau lea o ituaiga lipoprotein o loʻo matauina i tamaiti laiti, o la latou faʻalagolago o le loto gatasi. I le tupulaga talavou (pe a ma le 20 tausaga), o le fua faatatau lelei o se faailoilo mai le 2 i le 3. I tagata e sili atu ma le 30, e le tatau ona sili atu i le 3.5 (coefficient), e mafai ona oʻo i le 6).

Faʻamau faʻavae

I le fausiaina o le papa, e tolu vaega e iloga:

  • lipoidosis: o le faia o se lipid spot or strip on the walls of a vessel,
  • liposclerosis: o foliga vaaia o mea filogia,
  • o le faʻavaeina o faʻailoga faigata, faʻatusatusaga.

O le lipid spot is a small (diameter e le sili atu i le 1.5 mm) le faʻavae o loʻo i luga o le ogatotonu o se faga. O le tele o sela e maua i le tuufaatasiga o lenei lanu samasama, e aofia ai T-lymphocytes ma gaʻo. E le gata i lea, o laumei musele malie ma macrophages o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le fausiaina.

E pei ona faateleina le lapopoa o lipid, latou te fusia, e mafua ai se lautele lautele o le lipine. Laʻau ma fasi pipisi i luga o nofoaga o faʻamaʻi muamua i le mimiti.

Fautuaga! O se vaega taua i le faaleagaina o le pito i totonu o le vaa ma le faia o se lipine mūmū ua tofia i tulaga le lelei. Aemaise lava, ulaula, chlamydial poʻo viral infections, toto maualuga, ma isi.

I le mea lava ia, o le fausia o se nofoaga e le afaina ai le vaa. E le gata i lea, o ia tulaga e amata ona faia i le taimi o le tamaitiiti. E talitonuina e oʻo atu i le 25 o ona tausaga, o lipid formations e mafai ona oʻo atu i le afa o le pito i totonu o le aorta. I fua o loʻo fafaga ai le faiʻai, e foliga mai na foliga mai pe a ma le 40 tausaga.

Liposclerosis

O le laasaga lona lua i le fausiaina o le faʻaleagaina o le tino (plaque) o le tupu aʻe lea o mea filogia. I le vaega o le fasi mea (pipili), o le a amata ona faasolosolo malie ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona tupu mai ai sela laiti.

A o faasolosolo, o le a mafiafia le puipui ma tupu ai pepa - o se mea e tupu mai i totonu o le lumenese o le vaa. E mafua ai le faʻalavelave i le tafe toto. I le taimi muamua o le fausia o se atherosclerotic formation, o le plaque ei ai le lipid pronouns.

I lenei tulaga, o le tino o le fesoʻotaʻi mea e manifinifi. O lenei tulaga ua taua o le "samasama", e afaina ai le tafe toto. Talu ai o le paʻu o mea faʻapipiʻi e manifinifi, e matua faigofie lava ona faaleagaina.

I le taimi mulimuli o le atinaʻe, o le faʻavaeina o loʻo i ai se faʻavae tele o le fesoʻotaiga.E taʻua o se "papa paepae" ma ei ai sona aafiaga ogaoga i hemodynamics (vave o le toto).

Faʻapipiina papa

O lenei laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻalautelega tele o le tele o le lipid core i totonu o le pepa ua maea ona fausia. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaumatiaga o le siama gaʻo ma le afaina o le afaina.

Pe a faʻaumatia le fausaga, ona tupu ai lea o le ulupea, o le mafuaaga autu lea mo le fausia o se toto toto. I le mea mulimuli, o le faaputuga o le calcium o loʻo matauina i totonu o masini o le papa, lea e tau atu i le faʻamalosia ma le faateleina o le tele o le papa.

O le taunuuga autu o le fausiaina o le faigata o le atherosclerotic o le foliga mai o se tui toto i le pa. Faatasi ai ma le vavae ese o se tui toto, e mafai ona faʻafefe ai le vaa, faʻamalosia le taofiofia o le toto.

Fautuaga! O le taimi lenei o le atiaʻe o le atherosclerosis e maua ai e tagata gasegase faafitauli - o le atinaʻeina o faʻamalositino (faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai), faʻalavelave fatu (faatasi ai ma le atinae o le atherosclerosis o le gaʻo), ma isi.

Faʻaiʻuga

O le fuafuaga o loʻo i luga mo le fausiaina o plaque e mafai ai ona tatou malamalama i taunuuga o le atiaʻe o le atherosclerosis. O lenei:

  • suiga o le hemodynamic ona o le faʻaitiitia o lumenia vascular,
  • afaina o le capsule fibrous pe a vaeluaina, o le fausiaina o fusi toto,
  • siakiina o sima i totonu o le paʻu pepa, lea e faʻapupulaina ai lona maualuga.

Ituaiga o Papatusi

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o pusa e mafai ona faʻamalosi ae leai. O lenei meatotino e faalagolago i foliga, lapopoa ma le fausaga. O mea filogia e afua ai i le fua faʻamau, ma le lipid e faʻanofo i totonu o le mea e le maluelue. O faʻatulagaga faʻapitoa e tutupu lemu, o lona uiga e le suia le tulaga o le maʻi mo le tele o tausaga. O paʻu faʻamalosi e iai se lapoʻa lapoa ma se membrane filafi felanulanuaʻi.

O ia papa e faigofie ona malepelepe ma pala, e mafua ai ona maua se toto toto. O le i ai o pusi e le maluelue o loʻo taʻalo i se vaega taua i le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga o le atherosclerosis.

O lea la, o le pathogenesis o le atherosclerosis o se faʻalavelave faigata tele. O se tasi o matafaioi i le atinaʻeina o le faamai ua le gata ina faia e le gata i mea moni, ae faapena foi i masani leaga a le tagata maʻi.

Faʻateleina le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i meaʻai gaʻo, ulaula, leai se faʻamalositino, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi ma faʻalavelave faʻaleagaga i le tino.

Ina ia taofia le atinaʻeina o le faamai, e taua le mataituina i le taimi le maualuga o le cholesterol i le plasma.

Aionic lions

O le atherosclerotic leions o le aorta e masani lava ona maua. O le aorta o se vateatea tele o le tino o le tagata, e amata i le tauagavale tauagavale o le fatu ma salalau atu i le tele o totoga o le tino ma gaʻo.

O aʻa e mafua mai i le maila, latou te tuʻuina atu le toto i le pusa, o le pito i luga, le ua ma le ulu. O le aorta abdomina o le nofoaga mulimuli lea, e maua ai le toto i totoga o le tino o le manava. O le vaega mulimuli e vaevaeina i le agavale ma le taumatau iliac arteries. Latou te fafagaina le pelvis ma vae laiti i le toto.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le thoracic aorta, faʻamaonia atoa poʻo se vaega ole mea ua faaleagaina, o faʻamaoniga o le maʻi e faalagolago i luga o le nofoaga o teugatupe ma lo latou malosi. O foliga autu e tatau ona e faʻamaonia:

  • umi le toesea o faailoga
  • o faailoga muamua e aliali mai i le 60 o ona tausaga, pe a oʻo i le faʻafanoga e oʻo atu i tulaga taua,
  • vevela, osofaia o le ulu,
  • faigata faʻafefe
  • matua le matua ma le foliga mai o le lauulu lauulu.

O le tagata gasegase e vave ona tupu le lauulu i taliga i le maualuga o le toto, o le tiga o taimi i tua o le sternum. Atherosclerosis o vaʻa mo se taimi umi e aunoa ma ni faailoga.

A oʻo mai le faʻamaʻi o le itū o le manava ma le le lava o le tafe toto i totonu o totoga o le tino, latou te talanoa e uiga i faamaʻi o le ischemic abdominal.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le abdominal aorta, o faafitauli o le manava, amata mai le manava o le manava i le manava ma le afaina. O le tiga i totonu o le manava o le manava ua matauina, o le le mautonu e mafatia i le natura, o le localization e le saʻo.

Faʻasolosolo le vevela vascular vascase, o le maʻi suka e mafatia i tiga ogaoga, e le mafai ona faʻaumatia i latou i antispasmodics ma painkillers.

O le tiga e fesoʻotaʻi atu i se vave faʻaletonu i le soifua lelei. I lenei tulaga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi i se taimi vave lava e mafai ai mo se fesoasoani.

Maea o mea lilo

O lenei ituaiga o atherosclerosis e mafua ai maʻi fatu fatu, e mafua mai i le solia o le toto i le loto. O le suʻesuʻega o le infarction myocardial ma le angina e fesoʻotaʻi ma le atherosclerosis. Faʻasolosolo le afaina, afaina fatu fatu fatu, ma le afaina o toto toto e afua ai ona oso i le fatu.

O le mafuaaga sili ona taatele o faʻalavelave i le taamilosaga o le toto e ala i laʻau o le matelaina o maliu, o le faʻaaogaina o le cholesterol i nei mea. Papatusi eleʻele e faʻaleagaina ma faʻaumatia le puipui lapisi, ma vavalalata ai le lumena.

Faatasi ai ma lenei siama, o le maʻi e mafatia mai le mu i le sternum, e masani ona avatu i tua, tauagavale agavale, faateleina i le malosi faaletino, i tulaga faigata. O le maʻisuka e matua le manava lava, o se lagona o le leai o se ea, aemaise lava pe a taoto. O le mea lea, e masani lava ona ia taumafai e faia se tulaga e nofo ai.

O osofaiga e mafai ona faʻaaogaina, fualaau faʻaonapo nei:

  1. saofagā i le tausiga o le soifua maloloina masani,
  2. faʻanatinati ese le angina pectoris.

O faʻalavelave faʻapitoa o le teuina o pusa i luga o fausaga faʻamaʻi e mafua ai le fatu, cardiosclerosis. O faʻamaoniga patino o gaʻo e mafua mai i mafuaaga lilo o maliu e faʻamoemoeina na o le faʻafetai i auala faʻapitoa faʻapitoa.

Leona o vaʻa

O lenei ituaiga o atherosclerosis e masani lava ona faʻaalia i le tiga i le pito i luga o le lua o le manava, e tupu i se taimi mulimuli ane, aemaise pe a uma ona 'ai.

O le umi o le osofaiga e le sili atu nai lo ni nai minute, i nisi tulaga e oʻo ile tasi itula. O le tiga e o gatasi ma le motusia, paʻu, afaina. Mo le tiga i le atherosclerosis, o le suʻeina o se vaiinu vai e le maua ai se toomaga.

O le faamai e taua foi o le tootoo o le manava, e atiina ae e avea o se taunuuga o se faasologa i le toto toto e manaomia mo le masani ai o le faagaoioia o le digestive system ma lona moni moni.

O se tasi o faʻafitauli o le atinaʻeina lea o le thrombosis i vaʻaia mesenteric, o loʻo aʻafia ai le tulaga faʻaleagaina:

  • taʻavale
  • tiga e pupuni ai pute
  • taofi o le kesi, nofoa,
  • toe faʻasua ma le faʻamalosi o le talo.

O tulaga o le toto o loʻo i ai i mea faalilolilo, i le maʻisuka, oʻo mai le vevela o le tino, o loʻo faʻalauteleina le setete. O le faʻamaʻi e muta i le gangrene o le gaʻo, e faʻafeagai ma le talaaga o uiga o le peritonitis.

O faamatalaga e uiga i le atherosclerosis o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Faʻataʻitaʻiga suʻesuʻe mo fale suʻesuʻe mo atherosclerosis

A maeʻa le suʻega ma le suʻega faʻamoemoe, e masani lava ona latou alu i suʻega suʻega, aemaise lava, latou te faia se faʻamatalaga o meaola oona ma se suesuega lautele o le toto. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e iloa le maualuga o le tele o faailo i le taimi e tasi, lea e taua tele i le atinaʻe o le atherosclerosis. O le aofaʻiga o le cholesterol i le suʻesuʻega e masani lava mai le 3.4 i le 5.9 mmol i le lita.

O se mea taua tele, talu ai o le cholesterol lea e teuina i totonu o le vaʻaia o vaʻa, e oʻo atu ai i le oti o sela o le endothelial, o le faʻaaogaina o le lapisi lapisi e leucycytes ma macrophages, ona faʻatapulaaina ai lea o lona lumen. E tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o lenei vailaau e gaosia e le tino lava ia, ma na o le 25% e sau mai fafo ma meaai.

Peitai, o le cholesterol lava ia e le mafai ona solo i totonu o le vai, lea e mafua ai le tele o le toto, o lea o le tele o palatini e faʻaaogaina e felauai ai e ala i le tino e fusifusia ai i lona mole.

Blood Lipoprotein Vasega

O le faʻailoga taua lona lua o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le metabolism lipidroteins e maualalo. E taua i latou o se vasega o vailaʻau faʻasaina i le atherogenic faʻamaonia, o le mea lea e le tatau ona sili atu le LDL i le 3 millimita i le lita.

O le tele o lenei tulaga o loʻo taʻu mai ai e tele atu le cholesterol i totonu o le tino, lea e feaveaʻi mai le ate i le tino, e aofia ai le vevela vasima.

I lenei tulaga, o loʻo maualalo le lipoproteins maualuga e aofia ai le felauaiga o lipids. Ua puʻeina i latou i siama endothelial o loʻo i ai ni faʻaaliga i luga o latou paʻulaʻau e fusifusia LDL i. A maeʻa le faʻasaʻoina o le cholesterol, o le vaega o lea mea e faʻaaogaina e le cell mo ona manaʻoga, ae faʻateleina, o le toega e faʻapupulaina i totonu, e mafua ai le oti.

Ae o le lipoproteins maualuga o loʻo i ai le faʻafeagai, ma e taua o le antiatherogenic. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo ia i latou le gafatia e suʻe ai molītini o le cholesterol mai le toto, e aofia ai mole mole lipoprotein le maualalo, faapea foi mai le gata mai i le endothelial o le puipui vascular.

O le mea lea, latou te faaitiitia ai le aofai atoa o le cholesterol i le toto, ma o le a faagesegeseina ai lona teuina i totonu o vaa. O le tele o le HDL i le toto e faʻaititia i le atherosclerosis, ae e masani lava o la latou maualuga e le itiiti ifo i le 1 millimole i le lita.

Faʻamatalaga faʻamalositino faaopoopo

O le maualuga o triglycerides, lea e teuina foi i totonu o vaa, e taʻalo foi i se vaega. Pe a faʻamaonia i le atherosclerosis, o le auiliiliga e taʻu mai ai le siʻitia o le triglycerides, o le aofaiga e tatau ona le sili atu i le 1.6 millimita i le lita.

O aʻafiaga tulaga lamatia - homocysteine ​​ma maualuga fibrinogen - ua fuafuaina foi. Suʻeina o latou tulaga e mafai ona tuʻuina atu ai faʻamatalaga faaopoopo e uiga i le maualuga o le lamatiaga i tagata taʻitasi, faʻapea foi le fuafuaina o suiga talafeagai i togafitiga faʻatau.

O le mea lea, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻe mo le atherosclerosis e le gata ina mafai ona faia ai se faʻamaoniga, ae ia iloilo ai foi tulaga lamatia o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻi. E le gata i lea, o suʻesuʻega falesuesue e faʻaaogaina mo le faʻamatalaga mulimuli ane o le maʻi ina ia mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga ma le faʻasaʻoina o vailaʻau faʻasaina.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga

O le faʻamatalaga sili ona taua o faʻamatalaga e uiga i le atherosclerosis e mafai ona maua ai se metotia o le angiography. O lona natura o loʻo taoto i le mea moni e faapea, o se tasi o fualaau o le eseesega o le alalaʻau e tuiina i totonu o le potu vascular o le maʻi, ona ave ai lea o se x-ray. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloilo le tulaga o le vaʻa, lea o le a faʻavaivaia i le tulaga o le atherosclerosis.

O le mea lea, faatasi ai ma le fesoasoani a lenei suʻesuʻega, e mafai e se tasi ona iloilo le tikeri ma le faʻaogaina o le leona, ma vavalo atu faʻafitauli. Afai o nisi mafuaaga e le mafai ai ona suʻesuʻe lenei suʻesuʻega, ona mafai lea ona suʻeina le suʻeina o toto i le Dopplerography e mafai ona maua ai faʻamatalaga tele i le setete o le moega lapisi.

Faʻatasi ai, e mafai foi ona e suʻesuʻeina le vaʻaia o le autu, o le suiga o le saoasaoa ma uiga volumetric o le tafe toto. E maua foi le aoga o le faʻamaonia o le faʻamalosi e suʻesuʻe ai le maualuga o le toto i totonu o vaʻa pito i lalo, o le toto lea e mafai ona pagatia ona o le atherosclerosis ma le thrombosis.

O se auala sili atu ona masani o se suʻesuʻega X-ray o totoga o le pusa o le pusa, lea e mafai ai e oe ona iloa ni faʻafitauli faigata o le atherosclerosis, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalauteleina tuaoi o le loto ona o lona faʻaaogaina poʻo le gaioiga o se tasi o matagaluega. E mafai foi ona maua se faʻamatalaga tele e uiga i lona tulaga i se ata o ultrasound o le loto.

E mafai ona fuafua e le ultrasound taunuuga o le atherosclerosis, e pei o le hypertrophy o le ventricular poʻo le septum interventricular, faʻaolaina o le augavale tauagavale, o se taunuuga o le vevela o le sami, akinesia ma le asygiagia ona o le suesuega o le myocyte necrosis.

O le pathogenesis o le atherosclerosis ma lona siiology

O le atherosclerosis o se faʻamaʻi masani masani masani lea e mafai ona faʻamalosi mo le tele o tausaga ao le i amata ona tuʻuina atu ni faʻamatalaga o togafitiga.

E taua tele le mafai ona iloa i le amataga ma amata togafitiga vave. Mo lenei mea, e tatau ona malamalama i le faiga o le amataina ma le atinaʻeina o le maʻi, faʻapea foi ma le i ai o se manatu i mea e aʻafia ai.

O le matafaioi o le cholesterol

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻavaivai o maʻa, lea e faaputuputu ai tupe teu o le cholesterol ma lipoproteins e taʻua o le eletise maualalo i luga o puipui o toto toto.

O le matafaioi o le cholesterol i le atinaʻe o le atherosclerosis: o le cholesterol lava (sili atu, cholesterol) o se mea aoga tele, o le autu autu lea o "mea fau fale" mo hormones ma e tatau ai mo le fausiaina o siama. I le tino, o le cholesterol e le oi lona tulaga mama, ae i le protein "afifiina", o le tuufaatasiga o le porotini ma le cholesterol e taua o le lipoprotein. E faʻatatau i le fua o le vailaʻau, lipoproteins o maualuga, maualalo ma maualalo le mamafa e iloga.

O faʻamaumauga mulimuli e lua e lamatia: o latou, i lalo o nisi tulaga, e nofo i luga o puipui o maʻa, e fai ai ni pusa eletise e vaapiapi ai le lumenia o le vaa, ma o nisi taimi e mafai ona poloka atoa, mafua ai le matelaina o okesene o totoga ma fusi.

Etiology o Atherosclerosis

I le taimi nei, o mafuaʻaga o le atherosclerosis e le mafai ona faʻatutuina.

E i ai le tele o manatu i le tala o le atherosclerosis:

  • aʻoaʻoga o le lipoprotein ulufale - e tusa ai ma le mafuaaga, o le mafuaaga autu o le faaputuputuina o lipoproteins i totonu o vaa,
  • aʻoaʻoga o le endothelial - o mafuaʻaga mo le solia o galuega puipuia o le mimitiumini - o le mea e faʻapipiʻiina ai le tino i totonu ole vaʻa,
    o le mafuaaga lea e mafai ai e lipoproteins ona "faʻaaogaina" ni vaega o puipui tetele,
  • autoimmune - faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaogaina o le tino ma le faʻaaogaina o puipui puipui i le leukocytes,
  • viral - faʻamaʻi le mimitilamu i siama (e pei ole herpes),
  • kenera - o se faaletonu i totonu o le puipui vascular e faʻatoʻateleina,
  • faʻamalo - I le matua, o le maualuga o nisi o hormones e maualuga, lea e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le cholesterol.

Ma o se faʻamaʻi mataʻutia e pei o le carotid arteriosclerosis ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu mai i le natura.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

Ua maua e fomaʻi tonu mea e iloa ai lamatiaga e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei maʻi. O nisi oi latou e fesoʻotaʻi ma mea e le mafai ona faʻaaogaina e le mafai ona faʻaaogaina (mo se faʻataʻitaʻiga, itupa ma tausaga), ao nisi e mafai ona fetuunai.

Faʻamatalaga e le mafuatiaina:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa.
  2. Faʻaaliga Hormonal. O le estrogen o le fafine e faateleina le mea e maua i le lipoproteins maualuga i totonu o le toto, e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, o le mea lea, o tamaʻitaʻi ma fafine e lamatia mo fafine failele.
  3. Tausaga. O le lamatiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi pe a mavae le fasefulu tausaga (aemaise lava i alii).

Faʻaliliuga Faʻatonu:

  • hypothyroidism (o le le atoatoa i le tino o hormones e maua mai i le tai o le thyroid gland),
  • hyperfibrinogenemia (maualuga o le protein protein i fibrinogen),
  • homocysteinemia (faʻalauteleina le toto o le homocysteine ​​- o se vailaʻau oona amino, o se metabolic oloa e faʻaaogaina i lalo o tulaga masani),
  • hyperlipidemia,
  • toto maualuga

I le pathogenesis o atherosclerosis, i.e. Atinaʻe Atinaʻe, e tolu laasaga taua:

  1. Lipoidosis I lenei laasaga, e amata ona nofo i luga o puipui o le vaa ia lipoproteins maualalo. Latou te ulu atu i totonu o le meaola o le vaa, fagogo moni lava, ma fai ai le mea e taʻua o le lipid. O nisi taimi e fusia ai nei manoa, ma fai ai ni fasi lipid. I lenei laasaga, e le mafai ona taʻalo le pito i luga o le puipui ma e le faʻalavelave i le tafe o le toto.
  2. Sclerosis I nofoaga o le faaputuputuina o le lipoproteins, o le mea faʻapipiʻi e amata ona tupu. O lipid plaques e sili atu ma tele.O nisi taimi, o capillaries ma paʻu mimiti e mafai ona fausia i le puipui o le faga o loʻo siomia ai le fata.
  3. Le faʻavaeina o faʻailoga faigata ma le faʻatulagaga. I lenei laasaga, o maʻa ma puipui lata ane o puipui o loʻo faʻamalosi ma faʻaleagaina ona o le lafoaʻi o sima calcium i totonu oi latou. Faʻafeiloaʻi i luga o puipui o le faga, o loʻo afaina ai i luga o papa, ona o le a avea ma lapoa ma e matua vavalalata ai le lumena o le vaa seia oʻo ina uma ona tapunia.

Ae ui i lea, o le uiga faafomaʻi o lenei faaupuga e eseese - o le sui o le tino o le tino o se okeni ma se mea e fesootaʻi ai. O le mea lenei e tupu i le laasaga lona lua o le atinaʻe o le atherosclerosis - o le fesoʻotaʻiga o meaola e tupu i totonu o le fatty plaque. O faʻataʻitaʻiga Sclerotic i totonu o vaʻa o le faiʻai e taʻitaʻia moni lava le manatua - o le mea lea o le faʻaaoga sese o le upu.

Falemaʻi ma Faʻailoga

O le ata o le atherosclerosis e eseese e fuafua i luga ole afaina o aʻafia. Ae ui i lea, i soo se tulaga, o le a aofia ai faailoga o le hypoxia - o le matelaina o le okesene o gaʻo ma okeni:

  • faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le thoracic aorta, o le mea autu o le manava, le gasegase lautele ma le vaivai, faʻavave le tosoina o tiga i tua o le sternum,
  • ma le mea e faaleagaina ai le manava o le aorta ma le iliac (e nafa ma le toto toto i le pelvis ma vae) - faʻaogaina o meaʻai, faʻaleagaina le motumotu o le intestinal, suiga o le pusa i vae - leiloa o le lagona, pale ma le paʻu o le paʻu (i mataupu ogaoga - cyanosis), faʻamaʻi o fao, laasaga - gangrene,
  • i le tulaga o le faʻaleagaina o laʻau o le subclavian e tuʻuina atu ai le toto i lima - le lava le lagona o lima, pallor o le paʻu, le mautonu, faʻavaivaia pe leai atoa se pulupulu i tapulima,
  • faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le garotid arteries - le mautonu le mafaufau ma galuega o le mafaufau, vaovao, ulu o le tino, le tauaso le tumau.

E tusa ai ma suʻesuʻega, ei ai se tulaga maualuga o le tulaga e ono tupu ai le natura o lenei maʻi. O le atherosclerosis o le faʻailoga, o se vaega o le aorta e pei o "teutusi" o le fatu lea e alu ese mai ai le talatala ma le subclavian, o le uiga lea.

O le "syndrome of the arort" e aofia ai le tele o mea tutupu i le taimi e tasi: o le atuatuvale, o le leiloa o le mafaufau, bradycardia, maualalo o le toto ma le gasegase o le tino ma le malosi o le ulu.

Togafitiga ma le puipuiga

O le togafitiga o le atherosclerosis o le autu o le faʻaitiitia o le cholesterol toto. Faʻatau togafitiga fualaau faasaina, o vaega nei o fualaau oona o loʻo faʻaaogaina:

  • statins - faʻalavelaveina le gaosiga o le cholesterol, ma maua ai le saofaga i se faʻaitiitia o lona faʻatupulaia i le toto,
  • fibrates - faatelevaveina le faagasologa o gaioiga vavae, lea e mafua ai foi ona faaitiitia le latou gaioiga,
  • gaosiga o le suasite gaʻo - taofia le faʻaaogāina o gaʻo eletise mai le vaega o meaʻai, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol,
  • vitamin PP - faʻateleina le faagasologa o le vaeluaina ma le gaosia o gaʻo.

I taimi mulimuli ane o le maʻi, faʻaaogaina le taotoga. Faʻalagolago i le natura ma le malosi o le liona, atonu o le:

  1. Aveeseina o le fata ma se vaega o le puipui o le vaa.
  2. Faʻasologa o taotoga - faʻafeiloaʻi se vaʻa fou e pasi ese le papa.
  3. Aneurysm resection - taotoga "togafitiga" o le puipui o le vaa, o se paʻu ua leaga.

O fautuaga autu nei:

  1. Taofi le ulaula tapaa - o loʻo i ai se aafiaga faʻaleagaina i luga o vaʻa toto.
  2. Faʻatapulaaina lau faʻaoga o gaʻo gaʻo e pei o le puaa ma le pipi. Sui i se vela, mea manogi ma le moa.
  3. Taumafa sili atu lanu, laumei ma cereals - latou te tamaoaiga i gaʻo fualaʻau e maualalo ai le cholesterol.
  4. Afai ei ai ni mea faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo, ia siaki lou maualuga o le suka i le taimi masani ma puipuia mai le toe tulaʻi.

Epidemiology (faʻaaogaina)

Atherosclerosis o se tasi lea o faamaʻi sili ona "matautia" ma le gasegase i atunuu atiaʻe. I se tausaga patino (i atunuu eseese mai le 40 i le 60 tausaga), toeitiiti atoa le 100% o le faitau aofai o faailoga o le atherosclerosis. I Rusia, i le 2000, o le olaga faaletino mai tulaga na mafua mai i le atherosclerosis o le 800 i le 100,000 o le faitau aofaʻi, i atunuu ei ai taumafa "Metitirani" - 4 taimi itiiti.

Etiology ma pathogenesis (mafuaʻaga ma faiga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi)

O maʻi e maua i le atherosclerosis e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua.

"Tuai", e seasea tutupu i le atherosclerosis e fesootaʻi ma agasala a le kenera i le gaioiga o le ate o le enzyme systems, e fesootaʻi ma le tele o le "tele" o le cholesterol e faia i le masani a le tagata maʻi ma masani ai ona ola ma ola.

"Late", o le atherosclerosis maualuga e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le ola ma meaʻai.

Ina ia manino le faamalamalamaina o le mafuaʻaga o le faʻaalia ma le salalau o le "tuai" atherosclerosis, e manaʻomia e se tasi ona mafaufau i le olaga o se tagata ao le i faʻaaogaina mea o le mafaufau o le tagata-masini, tekinolosi, ma isi.

O le olaga o le tagata na matua faigata lava ona maua sana lava meaai, na faʻamalosia e alu ese. E leai ni faleoloa, o meaai e tatau ona maua i lalo o vae ma i luga o laau, poʻo le puʻeina (i le tulaga o aano o manufasi), poʻo le totoina, totoina o latou lava fanua.

I le taimi lava e tasi, o le fua o le malosi na faʻaaluina i le gaosiga o taumafa i le malosi o le taumafa lava ia na latalata i le loto gatasi - pe fia calorie sa ou 'ai, o le tele na ou faʻaaluina i le gaosiga o mea taumafa (Afai ou te itiiti ifo kalori, na ou oti i le matelaina).

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o oloa o galuega a le mafaufau o le tagata (meafaigaluega, le faʻaaogaina o le malosi o manu tetele, taavale), o le tau o le felaʻuaiga e amata ai ona faʻalautele meaai, ma o le tele o meaʻai e maua i le olaga o tagata (a itiiti ifo o le vaega).

Na maua e le tagata le avanoa e alu ese ai ma 'ai tele.

O le au sili ona tamaoaiga o le sosaiete na muamua feagai ma lenei mea matautia, ma o suʻesuʻega o mea anamua ua faamaonia ai le i ai o le atherosclerosis i tagata i aso anamua (e manino lava o le tumau o le mauoa o tagata mauoa atonu o le a lelei ona puipuia).

Mo le faitau piliona o tausaga, o meaola ola ua faʻafetaui i le leai o mea - fiaai ma fiainu. O le tino o le tagata e lei fetuunai i le tele o meaʻai.

O le a le mea e mafua ai le tele o meaai?

O le tele o molelaʻau e ulu atu i le tino, lea e faʻapipiʻi ai le cholesterol. O le maualuga o le cholesterol i le toto e tulai mai, lea e mafua ai le "leiloa" o le tele o cholesterol mai le toto i puipui o arteries (o le fausia o mea e taʻua o atherosclerotic plaques - ASB). O le atherosclerosis lenei. O le tuputupu ae o pusa i luga o le taimi e mafua ai le faaitiitia o le suauu ma le faaitiitia o le toto o lo o tafe mai i luga o le nofoaga o le faaitiitia, e oo lava i le faamutaina atoa o le tafe toto ma le maliu o le nofoaga e fesootai tutusa.

Faatasi ai ma le teuina o le cholesterol i totonu o le puipui o le vaa, o tulaga muamua e tulaʻi mai mo le fausiaina o se thrombus i lenei nofoaga (e aofia ai le vave vave ona tapunia le lumenia o le vaa - le faʻaaogaina). O lenei mea mataʻutia ua taua o le atherothrombosis, o le mafuaʻaga lea o se faʻalavelave matuia i le tulaga o tagata mamaʻi (fatu fatuga, taʻavale, gaioiga o le tino o vae ma gaʻo).

O le "atinaʻe" o tagata soifua ua taʻitaʻia nisi o ona sui i le masani o le ulaula tapaa. O le ulaula e sili atu ona leaga le ala o le atherosclerotic faagasologa, ma afai e te vaʻavaʻai i fuainumera o faʻasalaga o pito i lalo, o le ae iloa ai le manino o le ulaula o tagata i totonu o se faitau aofaʻi. O le mea lea na toe fesoasoani ai le tagata soifua ia te ia lava e ala i le susuluina o tapaa.

Localization o le atherosclerotic faagasologa (o aʻafiaga o aʻafiaga):

  • Faʻataʻoto o mea lilo o maliu e maua ai le fatu o le fatu (Coronary Heart Disease or Coronary Heart Disease).
  • Valves of the heart (maua fatu valvular fatu). O le fatu i le faagasologa o le atinaʻeina o le tino e mafua mai i vaʻa toto, o le mea lea, o le totonugalemu o le fatu e talitutusa lava ma totonu o le toto, ma o le cholesterol e faigofie lava ona teuina i totonu.
  • Fua o loʻo tuʻuina atu i le faiʻai (le atoatoa ma le gasegase cerebrovascular).
  • Fua o le pito i lalo (faʻamaʻi lemu, gangrene matutu).
  • Faʻaaogaina o le Renal (faʻamaʻapeʻaʻi (stenosis) o le gaogao o le tino e mafua ai le maualuga maualuga o le toto maualuga - o le faateleina o le toto maualuga).
  • Isi laʻau (vaʻaia o totoga i totonu).

"Atamai" o atherosclerosis

O le mea sili ona lamatia o le atherosclerotic faagasologa o lona "faalilolilo," e pei o se mea taua.

O le tuputupu aʻe o pepa atherosclerotic e le o faʻatasi ma soʻo se lagona, latou te le afaina ma e le afaina ai.

O se tagata valea valea e ola lelei seia oʻo i le vavalalata o laʻau e oʻo atu i se tulaga taua tele, pe a maeʻa ona faʻafuaseʻi lea ona oso faʻafuaseʻi lona fatu pe o le stroke, e masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa poʻo le oti.

O le mafuaʻaga lena e taua tele ai suʻesuʻega taimi.

Faʻamatalaga o Atherosclerosis

O le suʻesuʻega o le atherosclerosis e faʻatino i itu e lua:

  • Iloiloga o le "sauniuni" o le toto mo le faasaolotoina o le tele o le cholesterol i totonu o puipui o toto toto.
  • Iloiloga o faafitauli e fesootaʻi ma le cholesterol ua uma ona faʻaaogaina i puipui o toto toto.

O se suʻega o le toto toto o loʻo tuʻuina atu ai faʻamaoniga nei: le aofaʻi o le cholesterol (OXS) - o le masani e oʻo i le 5.2, cholesterol maualalo maualalo ("leaga", LDL cholesterol) - o le masani e oo atu i le 3.5, cholesterol maualuga ("aoga", HDL cholesterol) - o le masani e sili atu nai lo le 1 ma le faʻamaʻi - o le masani e oʻo i le 2.

O fale suesue o "Advanced" suʻesuʻeina isi faʻamaoniga - o le cholesterol maualalo o le cholesterol (VLDL cholesterol) ma mea e taʻua o apolipoproteins AL ma le B.

Iloiloga o le tulaga o le tele o fausaga e faia e ala i le faaaogaina o le ultrasound (ultrasound o arteries, pe sili atu ona sao, numera eletise).

O le mea lea e le o iloa ai le taua tele o le fatu (fatu o le coronary arteries), o le mea lea, ia iloa ai le atherosclerosis, o se mea faʻapitoa faapitoa (faʻaaogaina i totonu o le arteries) faʻaaogaina - CAG (angronary angiography), O loʻo i ai pea faʻamatalaga le faʻamaonia e faapea o lo tatou taimi ua faʻatautaia ai le faʻatalanoaga (MSCT ma le faʻatusatusaga) ua oʻo i se tulaga lelei o le faʻataʻitaʻiga ma mafai ai ona e vaʻai i faʻamau i totonu o laʻau o mea lilo e le o se mea e sili atu le leaga nai lo le CAG.

O le faʻasoasoa e mafai ai e oe ona maua se ata o mea taua o le ua, lima, vae, maʻau o gaʻo totonu.

O atherosclerotic plaques (ASB) e mafai ona faʻapitonuʻu (i totonu o se vaega laiti o le vaa) ma faʻalautele, e mafai ona nofo i le tasi puipui o le faga poʻo ona puipui uma (o le ASB e taua o le concentric). O le faʻasalalauga e mafai ai e oe ona fai se iloiloga o se taua taua e pei o le "pasene o siama i le lautele".

Pe a iloa se pulou, ona pueina lea, pe a maeʻa ona fuaina lea o le "vaimamoa" ma le lautele o le faga. O le faailoga muamua e vaevaeina i le lona lua, o le pasene o le siama ua maua. E i ai le aafiaga o le ASB i le tafe toto i le aluga ma le pasene o le siama o le sili atu i le 50, ma o le 75-80% o se faʻamatalaga mo gaioiga sili ona faigata e aveese ai ia pusa.

↓ O le fausiaina o se ASB (Atherosclerotic plate plate) ma lona atinaʻe atili i le faʻavae ma le tuputupu ae o le lipid core o loʻo faʻaalia iinei. O le pito i lalo o loo faaalia ai se papa ua uma ona aafia ai le toto i le afaina ua afaina (50% o le vevela o le diamita).

(Ata na faia e le tusitala o le saite, o se vaega umi i le ogatotonu o le faga)

↓ Ma o se mea mataʻutia lenei - faʻavaeina o le pepa. I lenei tulaga, ua talitonu le tino o le toto o le vaa ua manua, ma o le tali masani i le manuʻa o le thrombosis. O le toto e tafe i le aluga e mafai ona toetoe lava a leʻo, ma o meaola fafagaina poʻo a latou vaega - oti. I totonu o le fatu, o le gasegase e mafua ai le faʻaleagaina o le myocardial infarction.

↓ E foliga mai o se faʻalaʻau faʻapipiʻi lautele (lima lima).

Atherosclerosis Treatment

O le togafitiga o le atherosclerosis, faʻapea foʻi ma le suʻesuʻeina, e faʻatino i itu e lua:

  • Faʻasaʻoina o le toto maualuga
  • Afai e talafeagai, osofaʻi (faatasi ma manipulations i totonu o vaʻa poʻo le fatu) auala e faʻalauteleina ai le faʻamalosia o le atherosclerotic. Ua faia lenei mea e fomai tipitipi i matagaluega faapitoa.

Faʻasaʻoina o le cholesterol e lua auala e faia ai: suiga o olaga (IOL) ma togafitiga fualaau.

O le suiga o le soifuaga o le faʻasaʻoina o le mamafa o le tino (faʻaitiitia i le tulaga o le mamafa), gaioiga faaletino (faagaioiga) ma le faʻaitiitia o le taumafa o meaʻai, ma mafua ai le faateleina o le cholesterol toto.

Naʻo le pau le mea moni e faʻaalu ai le mamafa o le faʻaipoipoina lea o paleni i le va o le kalori ma le susunuina. O auala uma "matagofie" e avea ma se mea e sili ona lelei.

A maeʻa le 40 minute o le savaliga, o le tino e susunuina le tele o le malosi e faʻaaogaina i meaai i le aso, o lona uiga o le mamafa o le mamafa e mafai ona maua na o se maualuga maualuga o le atuatuvale (pe faʻatasi ai ma se faʻatapulaʻa taua o le taumafa).

O le "mea" autu lea e faʻapipiʻiina ai le cholesterol o le mea e taʻua o gaʻo manu feʻai (o lona uiga, o le gaʻo o manu e le tafe i le potu vevela).

O le suauu o le suauʻu e le o se meaola, e le manaʻomia ona faʻapulaʻaina. O le suauu gaʻo e tafe i le vevela o le potu, o lea e mafai ai ona e 'ai iʻa e aunoa ma se faʻagata pe a taumafai e faʻamaonia fua o le cholesterol.

O le taumafaina o povi, puaa, gaʻo mamoe e tatau ona faatapulaa i le tino o le gaʻo moni i aano o manu ma meaʻai, o le mea lea o sisi ma ulaula ula ma mea papaʻe e le o ni meaai sili mo le atherosclerosis.

O isi meaʻai e faʻatele ai le cholesterol o moa vao (e tatau ona aveese le paʻu aʻo leʻi fafagaina le moa), pata (70-80% gaʻo manu) ma fulufulu samasama (pe tusa ma le 70% gaʻo, faitau le mea o loʻo i luga o le pusa).

O togafitiga faʻamaʻi e faatonuina e na o se fomaʻi!

E taua le maitauina o le mafuaʻaga o le tagofia o vailaʻau e le o le fofoina o siama - e oʻo lava i tausaga o le tagofia o fualaau faasaina ma e le o tulaga uma e mafai ona faʻaititia ai le tele i vaega o pasene. O le mea autu o le taofia lea o lo latou alualu i luma.

O nei Tulafono (HMG-CoA rehibitase inhibitors), Fiti, Cholesterol absorption (absorption) inhibitors ma Omega-3 acetati gaʻo.

O tulafono e poloka le gaioiga o se enzyme i le ate o loʻo aʻafia i le faʻasologa o le cholesterol.

E le taugata, e masani lava ona faʻafefe ma e sili ona lelei.

O tala mataʻutia e uiga i le mamafa o aʻafiaga o statins, faʻasalaina e le laumei samasama, ua matua televave.

O le fomaʻi, pe a faatonuina le fuaina o le statin togafitiga i le tagata maʻi, e tatau ona lapatai e uiga i le manaomia o suʻega toto (ALT, AST, OXS, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides) i le masina e tasi talu ona amata le pulega, ona lua ma le afa tausaga. Ua faia lenei mea e iloilo ai le lelei ma le gafatia o togafitiga.

O le mea e leaga ai, o le tau faasaga i le cholesterol o se mea umi (ola), o le faaupuga "Na ou alu i le vasega" e foliga mai e matua paleni lava mo le fomaʻi, 2 vaiaso talu ona faalēaogāina statins, toe foʻi mai le toto cholesterol i lona tulaga muamua.

Vaega fou taugata o faʻamaʻalone monoclonal i le PCSK9. O nai faamatalaga itiiti, faatalitali, alii.

Ezetima (Esetol) e galue, e le pei o fuainumera, i totonu o le iniseti ma poloka ai le ave o le cholesterol. O le mea lea, afai e 'ai saʻo le tagata maʻi, e leai sona aafiaga tele. Ma e taugata tele 🙁

Ezetrol e mafai ona faʻapipiʻiina ma statins e faʻaititia ai le fua o le mulimuli. E i ai se fale faʻanatura o Inegi (Simvastatin plus Ezetimibe).

O le faʻamaonia (Tricor) ua faʻamaonia pe afai, faatasi ai ma le cholesterol, o le maualuga o triglyceride ua matua faateleina.

Ole Omega-3 (Omacor) maualalolalo le cholesterol, ae tele mea lelei mo le loto (mo se faʻataʻitaʻiga, puipui mai faalavelave faʻalavelave).

O le atherosclerosis e matua aoga lava i le thrombosis i arteries, o le mea lea mo le puipuia o le thrombosis, e masani ona faatonuina e fomaʻi Aspirin (Acetylsalicylic acid - ASA) i ni togi laiti (50-150 mg i le aso).

I le faaiuga, o le a ou faailoa atu loʻu lava manatu i togafitiga o le atherosclerosis.O tapenaga o le magnesium e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol maualuga, ae faʻaititia faʻaitiitia le faagasologa o le "leiloa" o le cholesterol mai le lumena o le faga i totonu o le puipui (o lona uiga, e taofia le tuputupu ae o papa). O le mea lea, magnesium, e le o se vailaau, e fesoasoani i tapenapenesa cholesterol.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi

Atherosclerosis - o se faʻamaʻi masani o faʻamaʻi o mea tetele ma le maʻaleʻale (o le tino ma le muscular-elastic type), o loʻo faʻaalia i le teuina ma le faʻapipiʻiina i le intima o le plasma atherogenic apoprotein-B-lipoproteins faʻatasi ai ma le faʻateleina o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi ma le faʻavaeina o faʻamalama.

Faʻavasegaga o le atherosclerosis (A. L. Myasnikov, I960)

E na o vaega III, IV ma V o le faʻavasegaina ma le taua pito sili ona taua o le soifua maloloina ua tuʻuina mai.

Faʻasologa tulaga faʻapitoa:

  • 1. Aorta.
  • 2. Faʻataunuʻu o mea lilo.
  • 3. Laʻau o Brain.
  • 4. Igoa o le Renal.
  • 5. Fua o le Mesenteric.
  • 7. Faʻasologa o meaola.

Vaega o le Falemaʻi:

  • I taimi (tuusaʻo): a) vailaau o le vasomotor, b) o se faʻalavelave o le faʻafitauli o le fale suesue,
  • II vaitaimi (falemaʻi): laasaga a) mea faʻapitoa, b) thrombonecrotic, c) mataʻutia.

Vaega o le tafe:

  • 1. Le alualu i luma o le atherosclerosis.
  • 2. Faʻavaeina o le faagasologa.
  • 3. Faʻaleagaina o le atherosclerosis.

Atherosclerosis tulaga lamatia.

  • 1. O le 40-50 tausaga ma le matua.
  • 2. Tane tane. E sili atu le tele o tamaloloa ma 10 tausaga muamua atu nai lo tamaitai e atiaʻe le atherosclerosis ona o le mea o loʻo iai i le anti-atherogenic a-LP i le toto o tagata e maualalo ma o le a sili atu ona ulaula ma e sili atu ona faigofie i faʻafitauli.
  • 3. Maualuga maualuga.
  • 4. ulaula.
  • 5. Faʻaleagaina o le faapalepale kullukose, maʻisuka.
  • 6. Maualuga.
  • 7. O le faamai.
  • 8. Uiga o uiga ma amio - o le mea e taʻua o le mamafa.
  • 9. O le maualuga o le maualuga o le toto o triglycerides, cholesterol, lipoproteins atherogenic.
  • 10. Tupuaga na mamafa i le atherosclerosis.
  • 11. Gout.
  • 12. Suavai inu mama.

Etiology. O aʻafiaga autu a le mafaufau: popolega o le mafaufau-lagona ma le mafaufau, faʻaleagaina o le gaʻo, mauoa i le cholesterol ma meaʻai gaʻo gaʻo faigofie, ma faʻamaʻi ma le endocrine (maʻisuka, hypothyroidism, cholelithiasis).

Toto. Atherosclerosis e amata i le endothelial le atoatoa ma le alu i totonu o le vavalalata o maso musele maso ma macrophages. O nei siama e faʻaleleia malosi ai lipids ma liliu atu ai i "sela vavaia". O le pulea o "fulu foamy" ma le cholesterol ma ona esters e mafua ai le malepelepe o le tino ma le tuʻuina atu o le lipids ma le enzymes lysosomal i le isi extracellular space, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se mea e fai ai le fibrosing, o le fibrous tissue e siosiomia ai le lipid mass, ma le pepa fibro-atheromatous forms. O le atinaʻeina o nei gaioiga e tupu i lalo o le aafiaga o vaega e lua o mea faʻapitoa o le pathogenetic: O - ou te fesoasoani i le atinaʻe o le hyper-lipoproteinemia atherogenic ma le II - e fesoasoani i le uluina o lipoproteins atherogenic i totonu o le intima o le faita. O aʻu vaega o mea e aʻafia ai: mea faʻalavelave ma le etiological, faʻaleagaina o le ate, tootoo, siama endocrin (thyroid gland, gland glands, mea faʻapitoa). O le vaega lona lua o le pathogenetic factors e aofia ai: le faateleina o le mafai ona talia o le methiolum, e faaitiitia ai le taliaina o le ole-LP e aveese ai le cholesterol mai le vevela o le arteries, e faaitiitia ai le fausia o le eleto, lea e faateleina ai le numera o le faatupuina o maso musele malie, faagaoioia o le lipid peroxyidation, faateleina le gaosiga o le thromboxane ma le tuai, ma faaitiitia ai le fausia o le prostacyclin e le methiolum ma le taua o le itu, o le aofia ai o togafitiga faʻamausali - o le fausiaina o fomaʻi i le atherogenic pre-p ma le (5-LP).

Faailoga o le falemaʻi

Atherosclerosis o le thoracic aorta.

1. Aortalgia - tigā poʻo le mu o tiga i tua o le sternum, faʻamalamalama i lima, neck, back, upper abdomen. E le pei o le angina pectoris, o le tiga e le paroxysmal, faaumiumi (tumau mo itula, aso, faʻavaivaia taimi ma faʻamalosia). I le vavalalata o gutu o laʻau intercostal i faʻamaʻi filo, e ono oʻo mai ai le tiga, e pei o le intercostal neuralgia.

2. Faatasi ai ma se faʻalauteleina o le faʻaogaina o le vavae poʻo le anerysm, o le faʻalavelave faʻaleagaina ona o le faʻamalosi o le sosoʻo, faʻavavevave o le leo (faʻaosofia o le namu faifaipea), faʻavavevave, faʻanoanoa, ma le faʻavevesi ma le malosi o le ulu e mafai.

3. O le siʻitia i le vaega o le paʻu o le lapisi o le vascular bundle i le vaega o le faʻaopoopoga o le iʻu i le sternum, faʻalauteleina o le vailaau o le paʻu o le gaʻo i le maualuga o le lua intercostal space i le taumatau o le sternum e 1-3 cm (Paten symptom).

4. O le toe totoina o le tino e mafai ona vaaia pe paʻu, e seasea lava - o se pito o le intercostal space i le taumatau o le sternum. 5. I le gasologa o le auscultation, o se puupuu puupuu o le II i se moli metotia, muimui fou, faʻalautele e ala i le sii aʻe o lima i luga ma fusi le ulu i tua (Sirotinin-Kukoverov symptom).

6. O le faateleina i le taofiofia o le tumutumu o le mamafa o le diastolic pressure, o le faateleina o le mamafa o le mamafa, o le faateleina o le saoasaoa o le saoasaoa o le galu.

Atherosclerosis o le aorta abdomina.

  • 1. O le tiga o le tino o le tele o nofoaga, afaina, le mausali e avea o se faʻaaliaga o mea e le masani ai i tino o le manava ona o le vavalalata o matāupu eseese mai le aorta.
  • 2. I le atherosclerotic lions of aortic bifurcation, Lerish's union syndrome e fausiaina - faʻalavelave le tumau i le vaʻaia: faʻamalositili le vavalalata, faʻamafanafana ma le faʻalavelave o vae, atrophy o muso vae, vaivai, ulia ma le necrosis i tamatamailima ma vae i le fulafula ma le hypremia, leai se pulupulu o gaʻo o vae, popetal artery, e masani lava o le fausua o le fafine, o le leai o se mea e ola ai i le pute, o le muimui i luga o le fausua o le femoral i le lafu.
  • 3. Aʻo faʻamautuina le palpation o le abdominal aorta e faʻatonuina e ala i lona vavau, le mamafa le mautonu.
  • 4. I luga o le aorta abdomina, o le muimui o le tomua e faalogoina i le ogatotonu i luga ae i le maualuga o le pute.

Atherosclerosis o fua o mesenteric pro o se "tootoʻo manava" ma faʻalavelave faʻaogaina.

  • 1. O se tiga matuia pe tipi i totonu o le manava (e masani lava i le epigastrium), e masani lava i le maualuga o le gaʻoina, lea e pe a ma le 1-3 itula. O nisi taimi e le pisa, e taofi ma le nitroglycerin.
  • 2. O le tiga e ogatasi ma le fulafula, le mafiafia, ma le fusi.
  • 3. I le lumanaʻi, o le manava manava e mafai ona auai i le taimi e 2-3 i le aso ma ni meaʻai e le faʻafefeteina ma gaʻo e le faʻafefe, o se faʻaitiitia o le galuega faalilolilo o le manava.
  • 4. O mafaufauga o le mafaufau i le loto, palpitations, faʻalavelave, puupuu le manava e mafai.
  • 5. Aʻo suʻesuʻeina le manava, o le maualuga, o le maualuga o le diaphragm, o le faʻaitiitia po o le leai o se faʻalogo, o le muimui o le faitioga i le faʻasolosolo ua fuafuaina.
  • 6. Faʻaitiitia le faʻamalūina, faʻaitiitia, ma le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu.

O le atherosclerosis o le gaʻo.

  • 1. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto.
  • 2. I le urine - polotini, toto mumu mūmū, pusaaisa.
  • 3. Faʻasalaga o aruro o le tasi fatuga, o le maʻi e pei o le alualu i luma o le maualuga o le maualuga, ae o suiga faifai pea i le mimi, o le maualuga o le maualuga. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le tino, e maua ai e le maʻi le uiga o le maualuga o le maualuga o le toto.
  • 4. I luga aʻe o le faʻailoga, o nisi taimi e muimui ai le muimui i le laina faasolosolo i le ogatotonu o le va i le va o le pute ma le faasologa i le itu agavale ma le taumatau.

FAʻAMATALAGA FAʻAVAEINA O LE FAʻAVAEINA O MEA FAATINO.

  • 1. Faʻaaliga faʻapitoa: vaivaiga ma le vaivai o muso vae, malulu ma le paʻu o vae, faʻalavelave faʻapipiʻi faʻamaʻi (tiga i le gaʻo o le pepe ao savali, o le tiga e toʻafilemu i lalo).
  • 2. Pallor, malulu vae, faafitauli o le gaʻo (faʻamago, paʻu o le paʻu, maʻi papa, gangrene).
  • 3. Lafoaia poʻo le leai o ni pulupili i le vaega o laʻau tele o vae.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

I. OAK: leai se suiga.

2. LHC: faateleina i le cholesterol, triglycerides, taut-β- ma β-lipoproteins, NEFA, hyper-lipoproteinemia o ituaiga II, IV, III, faateleina i le cholesterol o β- ma le mua-ß-lipoproteins, leitee atherogenicity.

Faiga faʻavae

Suesuega X-ray: faʻatusatusaga, faʻasolosolo, faʻalauteleina o le aorta i le togafiti ma togafiti faʻamaʻi. O le fulu o le ultrasonic, rheovaso-, plethysmo-, oscillo-, sphygmography: faaitiitia ma le tuai o le tafe o le toto i totonu o fua o pito i lalo. Angiofiaga o gaioiga lautele o pito i lalo ma fatugaʻo: vavalalata o le moli o le gaʻo. Faʻafouga o le Isotope: faʻaletonu o le secretory-excretory function of the kidneys with atherosclerosis of the renal arteries.

Fuaina o suʻesuʻega

1. OA toto, urine. 2. LHC: triglycerides, cholesterol, pre-ß- and β-lipoproteins (e tusa ai ma Burstein), polyacrylamide gel lipoprotein electrophoresis, p- ma le pre-p-lipoprotein cholesterol, transaminase, aldolase, aofaiga atoa o palatini ma vaega o le porotini, coagulogram . 3. Igoa. 4. FCG. 5. Echocardiography. 6. Faʻavasegaina o pito i lalo. 7. Faʻasolosolo o le aorta ma le fatu.

Taʻiala suʻesuʻega a le fomaʻi. Chirkin A.A., Okorokov A.N., 1991

Tuua Lau Faamatalaga