Filemu, na o le toʻa! 10 auala e faʻaitiitia ai le faʻalavelave ma faʻaleleia lau faʻafitauli faʻapitoa

O la matou sini o le fatuina o se siosiomaga tauvaga pe a sailia se fomaʻi maʻi. Faʻatupulaia se vaega o tagata suʻesuʻe fou i le saite ma faʻamalosia le faʻaaogaina o tagata.

E faʻapefea ona toesea manatu:
Afai e oʻo atu i le 2000 mea, o le a 10 mea i le aso o le a faʻatalanoaina.
Afai e silia ma le 2000 ona avea lea o le "vaevaega e 100% tulafono"
Ae i le taimi lava e tasi, o se aofaiga e le maua ai le faʻasao mo le gaoioiga muamua i luga ole saite.
O lomiga uma ua lomia +5 points faaopoopo +10 amataga mea.

* o le "vaevaega e tusa ma le 100" tulafono o le a fuafuaina e pei ona taʻua i lalo:
numera o points / 100 = paleni atoa e faasolosolo i lalo i le vaesefulu.

mo se faataitaiga:
2550 / 100 = 20
18700 / 100 = 180

TULAFONO FOU MO FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA FAIA I LE VAEGA MAI LE 01.01.2019.

E faʻapefea ona maua ni togi e leai se totogi:

Mo le uluaʻi tusiga (e leʻi faʻasalalau i luga o le Initaneti) o le a tuʻuina atu +200 points. Afai i le taimi o le siakiina o le tulaga ese o le tusiga, na lolomiina i luga o isi punaoa, ona e maua lea +60 points. Siaki mo le tulaga ese ma le sikoa o le a faia i totonu o le 48 itula talu ona lolomiina i luga o le faitotoa.
Mo le 500 mea faʻamatalaga, o le ae maua +50 points,
Mo 1000 vaaiga +50 points,
Sili atu i le 5000 views +100 points.

Ina ia tausia lelei tala fou uma, tuu lau meli

1. Savalivali ma gaioiga faaletino (siva, togalaau, uila afi, aau, avega mamafa, ma isi)

Ole faamalositino faifai pea e faamalosia ai le puipuiga ole tino, polokalama cardiovascular, maso ma ponaivi. Latou te faʻaosofia foi le puleaina o le endorphins, faʻaleleia le galue o le faiʻai, faʻatonu, gauai ma gaioiga faʻamalosi, ma le maualalo o le cholesterol, toto toto, cortisol ma isi hormones. O taʻaloga e 10-minute i le aso e tutusa lelei lava ma le 30-minute faʻatinoga, ma sili atu ona faigofie i se taimi pisi.

2. Yoga ma le lautele

O le gasolo malie ma le pulea o le yoga e faʻaleleia ai le malosi o le musika, fetuutuunaʻi, le tele o le lafo, paleni, manava, toto totoʻa ma faʻaleleia le mafaufau, manino ma toʻa. O le faʻalauteleina foi o le faʻaitiitia o le mafaufau ma le faaletino, popolega ma le atuatuvale, e faʻaleleia ai le lelei o le moe, faʻaitiitia le toto maualuga ma faʻagesegese ai le mafaufau.

3. Tago lima

O le fua sili ona lelei e puipuia ai le salalau o meaola ninii e mafua ai faʻamaʻi pipisi e lelei le tumama. Fufuluina o lima i le fasimoli i le taimi lava e te taunuu ai i le fale, ma i taimi uma ao lei faia taumafataga, o le a puipuia mai siama siama ma viral. Afai e te alu ese mai le fale ma e le mafai ona fufuluina ou lima i le fasimoli ma le vai, ave faʻamago vai inu susu.

4. ula ma malie

E i ai le mea moni i le fai mai o le talie o le vailaau aupito sili lea. O le ata e faaitiitia ai hormones o le mamafa e pei o le adrenaline ma le cortisol. E faʻamanuiaina foʻi lau faʻaoga faʻapitoa e ala i le faateleina o le fuainumera ma le gaioiga o sela e fai ma laina muamua o le puipuiga mai osofaiga viral ma faʻamaʻi tino. Saili mea malie ma auai i gaoioiga ia e te ata ai ina ia mafai ai ona faʻateleina lou puipuiga ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

5. Meaʻai Leai

Taumamafa i mea taumafa e maua mai i vailaʻau (pei o vitamini A, C, E ma le lycopene), omega-3 gaʻo gaʻo ma gaʻo. E osofaʻi ma faʻasaʻese faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, ma o mea ia e faʻaleagaina ai siama ma mafua ai fatu fatu, kanesa, ma le matua tuai.
Omega-3 oona gaʻo (gaʻo polyunsaturated) o loʻo i ai mea faʻamaʻi-inflammatory, cardiovascular ma immunoregulatory properties. E aoga mo le puipuia ma le puleaina o le maualuga o le cholesterol, maualuga maualuga, maʻi fatu, stroke, kanesa, maʻisuka, atuatuvale, maʻi mumusu ma le faaletonu o le autoimmune.
O le vavalalata e puipuia ai le maualalo o le mafaufau, e afaina i vaʻa toto ma potu faiʻai e ala i le faʻaitiitia o le homocysteine ​​levels. E faʻamautinoa ai foi le faamaoni o DNA (taua pe a tatou matutua) ma faʻamalosia le soifua maloloina o lela mumu.

O sene e sili ona lelei. Ma leai ni laasaga!

O le faʻalogologo i lau musika e sili ona e fiafia i ai o se auala sili lea e faʻaitiitia ai le popole ma faʻafefe popole. O lou lava fiafiaga i musika e fuafua po o fea ituaiga leo lelei e faʻamalieina le le mautonu, faʻasaʻo le toto, ma faʻaleleia le filemu o le mafaufau. Faʻalogo lelei i ou lagona pe a e faʻalogo i se pese faapitoa poʻo se ituaiga o musika, ma faʻaauau pea ona e faʻalogo ia i latou o loʻo faia se mea e malolo ai.

O le umi o le moe e maua ai le tele o aʻafiaga i luga o le mamafa o le tino, le puipuia o le tino ma le faʻamaʻi. O le le lava o le moe e mafua ai ona e faʻafefe, faʻafefe, galo. E faigata ia te oe ona faʻapipiʻi ma feagai ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le olaga. O le moe umi o le moe e mafai foi ona oʻo atu ai i fatu fatuga, stroke, toto maualuga, atuatuvale, ma le popole. I le taimi o le moe, o le tino ma le tino puipuia e faʻaalia le tele o le toe faʻaleleia ma toe faʻafouina. Taumafai e moe mo le 7-8 itula i po uma. Manatua o le malologa ma le malologa e alu faʻatasi.

8. Mafaufau lelei

O le manatu lelei e mafai ona foia ai le atuatuvale, le mautonu, ma le atuatuvale. O se uiga lelei i faafitauli o le olaga, o le tomai e maua ai le lelei i so o se tulaga ua tupu e faateleina ai lou mafai ona lelei le puleaina o mafatiaga.

Faʻaauau le inu o lauti I le gasologa o le aso, e mafai ona fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga ma le malosi o le tino e tau ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O keke lanu meamata ma le lanu uliuli e aofia ai le amino acid L-theanine, lea e fesoasoani i se lagona o le malolo, toʻafilemu ma le soifua lelei.

10.O le vaifofo

O le malolo i totonu o se vevela vevela e faʻasaʻo ai le tiga i maso ma sooga, faʻaitiitia ai le atuatuvale ma le popole, ma faʻaleleia se moe lelei i le po. Faʻaopoopo musika faʻamafanafana, moli malu ma suauu paʻu manogi manogi poʻo se bath baths e faʻavae ai togafitiga togafitiga e le taugata ma faʻaogaina i totonu o lou lava fale.

Faʻamalosi aʻafia

E tasi le suʻega poʻo se talanoaga ma e sili atu e fefefe i tulivae, ae o isi e le faʻapipiʻi faapitoa le taua i le mea na tupu. O a eseesega i le va o ia tagata? O se vaega o le faasologa o gaioiga o le tuufaatasia, pulea, ma le lagona lelei i hormones o le mamafa i tagata e faigofie ona i ai, o loo i ai le kenera e ese lava le eseesega mai i latou oeo filosofia e uiga i mea uma.

O le aʻafiaga o kenera ma le siosiomaga i faʻamaʻi tausaga

O se mea ofoofogia na maua i le 2003 o le leai o se popolega poʻo le genotype na o ia lava e malosi tele i le loloto o le mafaufau ma le faʻaletonu faaletino, ae o le tuufaatasiga o nei mea e lua e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga.

Mo gaioiga e galue, e tatau i se tasi ona liliu i latou. E le itiiti ifo nai lo le tatou faalagolago i ituaiga o gafa tatou te maua, o faʻavae foi e faalagolago ia i tatou.

Afai o lo tatou olaga o loʻo i luga ma lalo, pe a fai ei ai a tatou galuega atuatuvale, pe afai o le fefe e tumu ai o tatou agaga, ona tali atu ai lea i faʻalavelave, o le tino e liliu ma faʻamautinoa tino galue gaʻo, faʻaaoga cortisol e pei o se sasa. I se isi itu, ia faʻaagaoioia le "totonugalemu o le fiafia" i lou faiʻai, naʻo le ataata. O se ataata, tusa lava pe leai se mafuaʻaga mo le fiafia, e mafua ai se faʻavevesi o tali e fesoasoani ai i le lagona o le atuatuvale. E foliga mai, e oo lava i le pulea o foliga vaaia, e mafai ona tatou pulea ia genes e le itiiti ifo nai lo latou pulea i tatou.

O faʻafitauli matuia ma masani ona atuatuvale e eseese lava i le malosi ma le umi o le faafitauli. O le tali atu o le faigamalaga i nei ituaiga o popolega e ese foi.

I lalo o aiaiga o se mafatiaga ogaoga, o le tuufaatasiga o se aofaiga taua o catecholamines eo faatasi ma vasospasm ma tiga tiga i tua o le sternum: o se tulaga e tatau ona taofia vave. E iloa uma e tagata. Ae toaitiiti e amanaʻia le mea moni e faapea, o le tali atu o toto toto i le faʻasaʻolotoina o catecholamines, o lona susulu ma le umi e faʻalagolago i le tulaga o le tagata lava ia.

O le taua tele mo le faatapulaaina o le umi o soʻo se faʻafitauli o le vaivai o le fua lea o le le faʻamalosia ma le faʻamalositino o oloa gaosi o le catecholamines. E tupu lenei mea i le auai o le COMT ma le MAOA.

O se tulaga eseʻese tulaga e atiina ae i lalo o le faʻaʻumiʻumi taimi faigata. I nei tulaga, o le faʻasaʻolotoina o catechomines o le a vaivai, ae o le a tali mai vaa e ala i le faʻaitiitia e oʻo lava i a latou toesea. O le taunuuga o le faaumiumi o le vavalalata ma le gasegase o le okesene o le gasegase o meaola ma okeni e mafai ona itiiti ifo le mamafa, ae leai ni faafitauli ogaoga. O le mea lea, o genes o le ADRB (faʻamaʻi faʻamaʻi) e manatu o se vaega o fesoʻotaʻiga o gafa e fesootaʻi ma le oona, glucose senituti ma isi faʻamaʻi, o le auala e faʻaleagaina ai le atuatuvale.

O faʻafitauli matuia ma le tumau e ese lava i le ogaoga ma le umi o le faafitauli. O le tali atu o le faigamalaga i nei ituaiga o popolega e ese foi.

"Cholesterol" o se upu mataʻutia. "E te 'ai ma feoti" - e leai se mea sese sili atu. E manaʻomia e le tino le cholesterol aua o le mea muamua lea o le sili atu ma le lima o tauamoni taua e eseese i le aoga.

O le vevesi tele e puipuia ai le tali a le tino i le umi o le atuatuvale, cortisol, o loʻo faʻapipiʻiina ona o se gasegase umi o le cholesterol. "Cholesterol" o se upu mataʻutia. "E te 'ai ma feoti" - e leai se mea sese sili atu. E manaʻomia e le tino le cholesterol aua o le mea muamua lea o le sili atu ma le lima o hormones taua e eseese ia latou taga, e aofia ai le cortisol.

O le Cortisol o loʻo faʻapipiʻiina i mata o le eleele ona e tatau ona i ai genes e manaʻomia mo lona faʻasoasoa mai le cholesterol. E mafai e Cortisol ona aʻafia na o na siama i luga o le fogaeleele o loʻo i ai ni masini faapitoa e malamalama i ai. O le gaioiga ma le tele o faʻalogo e faalagolago i le tele. O lenei mea e amata ai se faʻalavelave faʻalavelave e pei o se ava. Ina ia malamalama i aafiaga ma aʻafiaga o le cortisol io tatou olaga, o le a tatau ona tatou sailia le galuega ma fegalegaleaiga a le tele o genes.

I tagata e tausia maʻi mamaʻi o le aiga ma le maʻi o le Alzheimer, o mea o loʻo iai i le lymphocyte T-e manaʻomia e faʻafefe ai faʻamaʻi pipisi i le toto.

O tagata oe na tanu se toʻalua i totonu o nai vaiaso ua sili atu ona faigofie ile faʻamaʻi pipisi. O tamaiti foi e faigofie ona maua i viral infections i totonu ole vaiaso talu ona tatala o latou matua.

O le tele o taimi malulu e faʻalagolago lava i le tele o le atuatuvale na mafatia ai se tagata e le gata i le taimi nei, ae o le olaga atoa.

E tusa lava pe faʻalagolago lo tatou soifua maloloina i le olaga soifua ma natura natura o le tino, e faʻalagolago foi i a tatou faaiuga faʻamaonia ma auala talafeagai e puipui ai.

Faʻataʻi o le Tausaga, poʻo le Faʻailoga Faʻanoanoa

Faʻalavelave mai ia i matou pe i le umi o le lima mai ia i matou ma se maualuga maualuga o le mea e ono i ai, o tagata, sili atu o tamaitai, faitioga o le vaivai faifaipea ma faʻaitiitia le gaioiga afi.

O le vaivai atonu e mafua mai i le mea moni e seasea ona tatou vaai i le la, alu e faigaluega ma sau i le pogisa, ma ao lei mamao le taumafanafana. Peitai, o lo tatou tulaga e masani lava ona faaleleia atili pe a maeʻa le malolo ma faigofie le toe faaleleia.

O le vaivai vaivai ole taimi (CFS) e ese mai le totoga o se tagata soifua maloloina poo se tulaga o vaivaiga i tagata gasegase i le taimi muamua o faʻamaʻi eseʻese ma faʻafitauli faʻapitoa mafaufau faʻapitoa ma suiga i le puipuiga.

Mo le taimi muamua, o le maʻi vaivai o le chronique na mafaufauina o se faʻamaʻi i le 1988 statistical reports o Centres for Control Disease (Atlanta, USA). Talu mai lena taimi, o fomaʻi ma saienitisi i le salafa o le lalolagi o loʻo galulue e faʻamalamalamaina le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave - o se isi faʻamaʻi o le aganuʻu e masani ona aʻafia ai tagata malolosi ma faʻamoemoe. I Rusia, na amata talu ai nei CFS, e ui lava o tulaga e tutusa ma lenei maʻi na lauiloa i lalo o igoa "neurasthenic ma le syndrome syndrome."

I le taimi nei, o talaʻaga o loʻo faʻamatalaina mafuaaga o le gasegase o le gasegase masani ma le faʻaleagaina o le tino e faailoa ai se vaega i le amataina ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o tagata, popolega, ma tulaga leaga o le siosiomaga.

O tagata tomai faapitoa uma lava e malilie faatasi ma le matafaioi autu o le "tulaga tutotonu o tulafono faatonutonu": o le neuro-endocrine-immune system, lea e fesootai saʻo ma le atinaʻeina o le tali o le tali. Ae na o le iloa o fesootaiga i le va o le lalolagi i fafo, o le faiʻai, o le tino ma le genome na mafua ai ona malamalama i mea na tutupu ma le atinaʻeina o togafitiga talafeagai.

Ina ia mafai ona togafitia lelei se tulaga o loʻo faʻaalia e nei faʻaaliga eseese, e tatau ona vavae ese faʻamaʻi lea e mafua ai faitioga o le vaivai o le uumi:

faʻamaʻi o le tino o le endocrine: hypothyroidism, poʻo le leai o ni faʻamalo, o le pepelo, poʻo le leai o ni hormones adrenal, faʻaleagaina le metabolism carbohydrate,

afaina o le neuropsychiatric: faanoanoaga tumau, tele sikula, le maʻi a Alzheimer,

faʻamaʻi pipisi: viral and fungal,

afaina o le toto: anemia,

faʻasolosolo taimi oona oona ma fualaau faasaina, metotia mamafa, vailaau faʻasaina. E le tupu se mea e seasea ona foliga mai: o se nofo i le mafanafana, fale tuai ma le vevesi i totonu o se fale falemaʻi fale,

o le le lava o le moe ma le le paleni o mea taumafa faʻatasi ma maʻi faʻaleagaga,

fualaau faasaina, fualaau faasaina, ava malosi, nicotine ma isi vaisu.

O tagata e mafatia i le masani ona vaivai vaivai e iloa tonu pe o le a so latou lagona i le matua, talu ai o le CFS o se faʻataʻitaʻiga poo se faʻata o suiga o le vaitau o le maʻi.

A aunoa ma togafiti togafiti, ole maʻi vaivai masani e masani ona agaʻi i luma. E i ai tulaga o le toe faʻafoʻi mai, ae masani ona fesoʻotaʻi ma se faʻaleleia atili i tulaga ola, agai atu i se nofoaga e mamalogoa, faʻalalōlōga umi ma lelei meaʻai.

Puleaina o popolega

O le tele o tusi, mekasini, uepisaite e maua ai le miliona moli i auala e suia ai lou olaga: mai le "Mafaufau lelei!" I le faasalalauga i yoga. E tatau ona e sailia auala e aoga lelei mo oe. Soʻo se tafaoga ata ma musika, massages, SPA, falemaʻi, soʻo se suiga o gaoioiga - mea uma e moni i lou olaga.

Manatua ma meaʻai

O meaai paleni o mea ia e maua ai ei tatou le soifua maloloina, faʻapea foʻi ma le mea tatou te fiafia i ai. O meaai lelei o se tasi o vaega o le mafanafana faalelagona. O le masaniga o mea taumafa, pe a mafai ona fefaasoaaʻi ma aiga ma uo mo se talanoaga malie, o se meafaigaluega matagofie mo le psychotherapy.

I lalo o tulaga atuatuvale i le tino o le tagata, ua i ai le faateleina o le taumafaina o le tele o macro-ma micronutrients ma o se faaitiitia i le gaoioiga a le faiga o antioxidant.

O iʻa e faʻafefeteina e aofia ai le itiiti ifo o le omega-3 faʻataʻitaʻi nai lo o loʻo nonofo i le vao. O lea e sili atu ona aoga le alu e fagogota nai lo le alu mo le taloni Finnish.

Tagata e noatia i le faʻamalosia pea, e fautuaina atu:

ia gauai faapitoa atu i meaʻai e tausia ai se tulaga talafeagai o meaʻai i le tino. Muamua lava, o lenei mea e popole i le polotini, o le maualuga e tatau ona fetaui ma tulaga faʻamaonia mo i latou ei ai faʻafitauli o le maʻisuka

ia mafaufau i manaoga tuputupu aʻe o vitamini o le vaega B i le taimi o le faʻalavelave masani. E tatau ona aofia ai i le taumafataga a latou meaʻai: aano o manufasi, fualaau faisua, fua,

Faʻamaoaigaina le taumafa i mea taumafa o le magnesium: o le sesame, o le saito o le saito, o fatu ma fatu o le sunflower, soy, buckwheat ma oatmeal, apricots ua mamago, pulu,

'ai le tele o mea taumafa e mafai ona aofia ai omega-3 faʻataʻitaʻi.

O le faiʻai o se vaega o o tatou tino, ma, e pei o sela o isi uma totoga, e faʻafouina pea ia cellule faiʻai. O na vaega e foliga mai taeao o le a tele naua mea mai mea tatou te 'ai i le asō.

O le lua vaetolu o o tatou mafaufau ua faia i aitema gaʻo. O le vaega taua lenei o le membrane o namu faga - o le membrane lea e faʻafeiloaʻi ai e siama siama ia faʻamatalaga.

O gasegase oona e le o gaosia e le tino ia lava e taua tele i le mamanuina ma le faatumauina o le paleni o le faiai. O loʻo tatou ola i se lalolagi o loʻo i ai le meaʻai i aso taʻitasi o se tasi o meaʻai sili ona taua mo le faiai e mautinoa lava e le ausia ona manaʻoga.

E lua ituaiga o gaʻo gaʻo taua e le gaosia e le tino: omega-3 ma omega-6. O Omega-3 e maua i iʻa, algae, plankton, ma nisi o vao vao e masani ona fai e povi masani. Ou te faamamafa atu oi latou o ni tagata masani, talu ai e le aoga lenei mea i meaʻai ua gaosia mai i Saina. Omega-6 e maua i le toetoe lava o ituaiga uma o suauu manogi ma aano o manu o loʻo 'ai fatuga po o meaʻai manu.

E ui lava i le taua mo le tino, o omega-6 meaola e leai ni aoga aoga tutusa mo le faiʻai ma e tusa lava pe solia le fua o le omega-3 i omega-6, latou te saofagā i le amataina o le faʻaogaina o faʻailoga.

O punavai autu o omega-3 o gaʻo gaʻo o algae ma plankton, lea tatou te maua ai le faʻafetai i iʻa ma tagata gafa na faʻaputuina i latou i totonu oa latou masini. O le tele lava o le latou faʻaputuina o iʻa e ola i vai malulu, e ui i lea, latou te faʻaputuina foi metale mamafa. O le punaoa sili ona faatuatuaina, e sili ona afaina i le faaputuputuina o toxins, o iʻa laiti: olati, anchovies, sardines ma le togafiti. O iʻa e fafagaina le iʻa e aofia ai le itiiti ifo o le omega-3 faʻataʻitaʻi nai lo tagata o loʻo nonofo i le vao. O lea e sili atu ona aoga le alu e fagogota nai lo le alu mo le taloni Finnish.

I taimi e sili ona faigata, ave ia meaʻai e faʻatatau:

Maea i le tuufaatasiga o vitamini vitamin B - e masani lava ona maeʻa i totonu o se tasi tusi faitala,

omega-3 gaʻo gaʻo. O loʻo matou talanoa e uiga i se faʻasologa o vailaʻau faʻasaina ua faʻasalaina mama e aofia ai le eicosapentenoic (EPA) ma le docosahexaenoic (DHA).

Manatua, moe ma miti

O le moe o se vaega taua o lo tatou olaga. I le gaioiga o le faʻaaogaina o togafitiga, o le moe e taua tele le avea o se faiga e mulimulitaia ai ma le faʻaleleia o le mafaufau mo le sauniuni o le faiʻai mo le toe faʻasalalau, ma auai malosi i le fetuunaiga i le ogaoga ma le le mautonu.

O se vaega taua o le atuatuvale o se suiga i le gaioiga o le faʻaogaina o le moe (ACC). O se faʻavae lenei o faiga e maua ai se faʻagasologa se tasi o isi vaega o le moe. O ona po e mafai ai ona faʻamaonia le fetaui o le gaioiga i le tafaoga o le aso ma i ai se vaega e iloa ai le malosi atoa o le faʻafitauli. O le tulaga ese o le faiga o lea e aoga - e tusa lava pe leai se mea faʻalavelave - i le taimi atoa o le moe.

O tagata e faʻaalia i le faʻavaivai faifaipea e fautuaina ina ia gauai faapitoa atu i meaʻai, lea e tumau ai le tulaga lelei o meaʻai i le tino. Muamua lava, o lenei mea e popole i le polotini, o le maualuga e tatau ona tausisia tulaga faʻataʻatitia mo i latou o loʻo maua ai le glucose metabolism.

O le mea e leaga ai, e ui lava i le loloto o le poto o tagata i totonu o le faataoto "O le taeao i le afiafi e sili atu le atamai", o le moe e le o se "fesuiaiga" o mea tutupu i mea e tutupu i le va o mea tutupu. O le faʻafitauli faʻafitauli e amata i le ala mai ma faʻaauau pea i le taimi atoa o le moe o le po atoa, ma i taimi faigata, i le tele o taimi e moe ai.

O le vavalalata vavalalata o mea faʻapitoa o le alaga ma le moe e iloa ai le mafai gafatia o le tino. I le taimi o le nofo malie, e mafai e se tagata ona faʻaosofia le tulaga e ala i le suia o le polokalame o amio e tusa ai ma lagona loloto o ona tomai. Ae i le vaitaimi o le moe, o le a le mafai ona afaina le gaoioiga o polokalama faʻafetaui. O le leai o se faʻatinoga o le gaioiga autu o le moe e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le mafai gafatia o se tagata i le taimi o le sologa lelei. O le taimi lea e le aumaia ai e le moe le toomaga manaʻomia. O le fiafia, lea e le amanaia ai e se tagata ia foliga o le moe muamua, e mafai ona matua faʻaleagaina. O le taimi lea "e le i seti le aso". Afai o le uiga o le "moe" e le fetaui ma le avanoa o le "ala mai" mulimuli ane, tulai mai le dissonance fetuunaiga (AD), lea e mafua ai le faateleina o tali i aso uma o le tali atu o le popole.

O le manaʻomia mo le moe e le faʻaitiitia i tausaga. I le olaga atoa o se tagata matua, o le tele o le manaʻomia ole moe e tumau pea e le suia. Peitai, o suiga i laʻasaga o le moe e matua suia ai lona uiga.

O le puipuia i le taimi o le atuatuvale ma le faʻamalosia e tatau ona amanaʻiaina e le gata o le faʻaogaina o le moe (CC), ae o faʻamatalaga uma foi o le mataʻutia o ni mea e mafai ona lagolagoina ma faʻateleina ai le faʻalavelave tumau.

Ua maua suʻesuʻega e faapea o tagata e momoe ifo i le 6 itula i le aso e sili atu ona lamatia le mauaina o le mamafa. O mataupu maloloina o le itupa e lua (23 i le 45 tausaga le matutua) oe na momoe i lalo ifo o le 6 ma le afa itula i le aso mo le valu po sosoo na maua ai le sili atu o le lagona o le inisalini nai lo i latou na momoe i le 7 i le 8 itula i le aso.

O le tele o faiga taua o le puipuiga o le tino e tupu i le taimi o le moe, o le mea lea, o le "moega malolo" o loʻo faʻamatalaina o se tasi o vailaau faʻapitoa mo le tele o faʻamaʻi. O le faʻaitiitia o le taimi o le moe e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le gaosiga ma le faʻaogaina o auupega. O tagata soifua maloloina e 20-30 tausaga na faʻaalia ai le 40-60% o le maualuga o le faailoga o le toto mumū IL-6, lea e fesootaʻi ma le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi pe a latou momoe 6 itula ile aso mo le 8 po sosoo.

O suʻesuʻega suʻesuʻega na faʻaalia e faʻatusatusa i fafine e momoe i le 8 itula i le aso, o le lamatiaga o le maua o fatu fatu i fafine e momoe ifo i le 5 itula i le aso e 82% sili atu.

I le taimi o le soifua matua, o le umi o le moe e faaitiitia, o le umi o le maualuga o le maualuga o le alualu i luma, o le taimi e moe ai, o le afi i le moe e faateleina, o le paʻu o le moe e tupu, ma o vaega o le moe REM e sili atu ona faasaoina e faatatau i vaega o le lemu le moe.

O laʻasaga o le vaega moe REM ma le laasaga o le moe e aofia ai le taamilosaga e tasi o le moe, ma o na taamilosaga i se tagata soifua maloloina mai le 4 i le 6 i le po, e le tutusa uma nei taamilosaga: i le po, o le vaega o le lemu le moe e sili ona maualuga, ma i le taeao - vave.

E masani lava, ala mai i luga, tatou te tumau ai mo se taimi umi i le alofa mutimutivale o mea ese, ma o nisi taimi e le mautonu, pe o nisi o taimi e pei o ni miti e masani ona maua i le mafaufau. O le a le mea e fai a tatou miti? E talitonuina o miti e taua tele mo le faʻafofoina o le mafaufau ma le fetuunaiga i tulaga faigata. Afai o aʻafiaga o le faʻaitiitia o le moe o le le fiafia, asthenia, faʻaitiitia le faʻatinoga, mafaufauga ma le tuusaʻo, o lona uiga o le faʻaaogaina o tagata soifua maloloina o le REM sleep phase e taʻitaʻia ai suiga i le mafaufau mafaufau e latalata i neurotic. O nei mea o le le fiafia, lofituina ma le maualuga o le faʻavevesi i le atuatuvale.

Ua maua suʻesuʻega e faapea o tagata e momoe ifo i le 6 itula i le aso e sili atu ona lamatia le mauaina o le mamafa.

O se faaiuga taua o suʻesuʻega faasaienisi ua taʻitaʻia e faapea o miti o se faagasologa gaioiga lea e faatinoina ai le tele o galuega tauave. O le mea sili ona taua o nei mea o le gaioiga o le puipuia o mafaufau. Matou te tilotilo i le ata tifaga fiafia ma manuia!

O le faaupuga "le mautonu" e le lava, talu ai o suʻesuʻega e le i faʻaalia ai le leai o se moe i tagata gasegase oe na tuuina atu ia faitioga. O le maʻi e fesoʻotai ma faigata e amata ma tausia le moe e taua o le le mautonu.

Talu ai ona o le faʻaauau pea o faigata o aso uma oo tatou olaga, o le puipuia ma le togafitiga o le faaletonu o le moe e taua tele le faatumauina o auala talafeagai ma faateleina ai le tetee. I se tulaga lautele, tatou te faasaoina se miti ina ia laveaiina i tatou mai le atuatuvale ma le atuatuvale.

Polokalame puipuia e fautuaina e Dr. Goldman, o se vaalele ma le tagata malaga, e lua auala. Muamua o le faʻaaogaina lea o mea e mafua ai le le mautonu. O lenei:

taumafa i afiafi o meaʻai e faatosina ai le faiʻai e gaosia ai le melatonin, e pei o le tao tao tao i le taimi e momoe ai. O le miti a Fatty!

vaivai faʻamalosi o faʻalavelave e tutupu ao momoe. O le mea lea, o se mafanafana mafanafana po o se vaivili aʻo lei moe, o le a faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le tino o le vevela o le tino i se miti, ma le taimi e momoe ai e puupuu,

le faʻaaogaina o mea e faʻaosofia ai le faʻaogaina o vailaʻau o le "le mautonu", e pei o polokalame o tala i le po.

O le aitema lona lua e aofia ai fuafuaga e faʻamaonia ai le moe. Muamua, siaki faatonuga mo vailaʻau o loʻo e ave: o vailaʻau e ono puipuia ai oe mai le momoe e aofia ai le toto toto o le boosters, nicotine, caffeine, o nisi o mea e faʻatau ai, malulu ma le tale.

I luga o aoga o amioga masani ma le matautia o feteenaiga

A o laʻitiiti, afai e tumau le olaga o le tama, afai e 'ai i le taimi e tasi, momoe i le taimi lava e tasi, e tutusa foliga alofa, tuputupu ae, malamalama i mea e tatau ona ia faia: alu ese mai le moega, fai le taeao , fufulu ou nifo, alu i le aʻoga - e toʻafilemu ma paleni. E fefe o ia i tulaga e le masani ai, e le mafaamatalaina, tulaga e lei mafaufauina ma e le mafaamatalaina ma tagata. O le avega o le poto masani i le olaga e le suia ai le tulaga.

O le olaga i aso uma e tele lava ina aofia ai i taimi uma ia lava mea e tasi. Matou te ala i le taimi e tasi, o le taeao e masani ona tutusa ma le ituaiga meaai, inu taeao kofe, lauti poo le sua, galue i se faasologa masani, talatalanoa ma tagata lava e tasi, alofa i tagata e pele, ma isi. O uiga lelei nei e fesoasoani ia i matou tali filemu i le mea moni. A aunoa ma ni masaniga, e avea le olaga ma se tauiviga.

O le tele o mataupu o faʻamaʻi e lauiloa, e masani ona afaina, ma le maliu o se pele. O nei faʻamaʻi, mafua mai i le soliina o se uiga faʻamalosi malosi poʻo se masaniga masani o le olaga, e masani ona le o se natura faalemafaufau. O nei osofaʻiga o fatu, taʻavale, maʻi o le tino, maʻisuka.

O nisi tagata suesue ua talitonu e le tupu le oti ona o le faalavelave faafuasei o faiga faigata o le olaga, ae o se taunuuga o le aofia ai o se faiga faapitoa o meaola - o se polokalame e puipuia ai le ituaiga, puipuia o ituaiga mai aafiaga o suiga faafuasei. O le tulaga o le aliali mai o ia suiga i le solia o le uiga faʻamalosia o le olaga masani e mafua mai i le matuia o le malosi o metabolism oxidative, lea e manaʻomia mo le malosi malosi o le fesoasoani a le tino i se suiga i fafo atu o le siosiomaga. O le maualuga o le metalolic rate e faʻapupulaina ai le ono mafai ona faʻaumatia le DNA.

Ma afai, i le laʻitiiti, o faʻaagaga faʻaagaga e lava ai le toe faʻaleleia pe a maeʻa se malologa ma se tasi e pele, pe a tuua se nofoaga tumau i se isi atunuʻu poʻo nisi tulaga e suia ai masaniga masani, ona oʻo ai lea i le matua e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

E leai se faʻamalosi poʻo se genotype na o ia lava e matua aʻafia ai lona aafiaga. O le tuufaatasiga o mea e lua e tau atu i taunuuga ogaoga.

O se suiga i le olaga masani, e oʻo lava i se suiga tele i mea taumafa - O lona uiga o meaʻai e faʻatasi ma le toeitiiti atoa le suia o meaʻai masani - e ono oʻo atu ai i ni mea le lelei. O le mea lea, e talafeagai lava, o le tele o ou tausaga, o le sili atu ma le faaeteete e tatau ona e tausia au masani, e tusa lava pe le o saʻo.

O lagona le lelei i le taimi o taua faifai pea o feteenaiga ua aoteleina ma e mafai ona mafua ai se foliga tumau o le fiafia o le faiʻai. I se tulaga e masani ona e tosoina ai ma e le mafai ona e puleaina le tulaga, i luga o le faavae o nei fiafiaga le mautonu, o aafiaga alofa i luga o le faiai ma eseese gaioiga o le tino ua amataina.

O le aʻafiaga faifaipea o lagona le lelei ona o le soliga o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave o le "faʻavaivaia o le gafa". O le mea lea amata amata maʻi faʻapitoa, mafaufauga, mafaufauga, gasegase, gasegase, aemaise lava feusuaʻiga, faʻalavelave, ulia i le mucous membrane o le manava ma le gaʻo, osofaʻiga asthmatic, maʻi paʻu, maʻi fatu fatu e oʻo atu ai i fatu fatuga ma stroke.

E tusa ai ma le faavae o le mafaufauga o le popolega G. Selye, e leai se tasi o faamai ua na o se taunuuga o le aafia i le atuatuvale, ma le isi itu, e leai ni faamai e le mafai ai ona alu ese le mafatiaga.

E tatau ona tatou puipuia i tatou mai le tele o tulaga tau feteenaiga, saili ni auala e faʻaaogaina ai mafuaʻaga o le gasegase o le mafaufau. O le mea lea, e tatau ona e mafaufau ma le totoa pe a fuafua e fefinauai ma tagata faigaluega pe auai foi i se fefinauaiga faifaipea ma tagata sili. Atonu o le mea sili lenei ona taua?

I soo se tulaga, afai o lou olaga ma lau galuega o se mafuaʻaga mo faʻalavelave faʻafuaseʻi o le ita, o loʻo e uia le ala tuusaʻo i le iloa o aʻafiaga faʻaleagaina o faʻamaʻi. Ma o iinei e le o ni meaai lelei, e le o se falemaʻi o le a fesoasoani.

O suiga faʻale-aganuʻu i le olaga o lo tatou sosaiete i le amataga o le Soviet, na oʻo ai i se suiga tele i le neuropsychic state o le toatele o tagata matutua i le itu o le faateleina o le atuatuvale ma le faaumiumi o mafatiaga faalelagona.

E le gata i lea, o feteʻenaʻiga e tele lava ina faʻaleagaina: o le tele o lagona le lelei e maua mai se tasi e masani lava ona pasia. O lea ua avea oe ma mafuaʻaga o faʻamaʻi i le lumanaʻi o tagata o loʻo siomia oe. Tausia lelei i latou ma oe lava ia!

Ma o le mea sili ona taua nei:

o le matua o le tagata, o le sili atu ona taʻua o le tele o le tali atu, lea e atiina ae o se taunuuga o le faaitiitia o le tulaga o le lagona lelei o le faiʻai e faamama ai hormones ma le puipuiga. O le maualuga o le maualuga, o le infarction myocardial, stroke, ulcer, diabetes, psoriasis, ava malosi, o le lapisi i tulaga eseese, ae e fesootai ma le hyperadaptosis,

meaʻai gaʻo, ulaula, maualuga maualuga o le toto - o nei mea faʻalavelave atonu e lua. O le mafuaaga autu o le atuatuvale,

poʻo se faʻamalosi poʻo le genotype na o ia lava e iai sona aʻafiaga malosi. O le tuufaatasiga o nei mea e lua e tau atu i taunuuga ogaoga,

ole maʻi vaivai ole maʻi ole gasegase o se faʻataʻitaʻiga ole suiga ole tausaga ole tausaga ole soifua maloloina i le totonugalemu o le neuro-endocrine-immune axis, poʻo le faʻata o lou matua,

suiga i le tino i lalo o le atuatuvale ma le soifua matua e foliga tutusa,

o le mausali ma le "saʻo" masani o se vaega taua i le puipuia o taunuuga taufaaleaga ma le faanatinati o le soifua matua.

Talafaasolopito o se tagata popole

E i ai aso e te le o malolo ai, ae ua na o le vaivai ua vaivai. Aso Gafua, o le lagona e leai se leaga. I le galuega, e tulai mai le le mautonu. E te manaʻo e kuka e pei o se ulo i le umukuka. Pe masani ea?

O mea uma lava e mafai ona faʻatulagaina. Pau lava le mea e tatau ona faʻalogo i ou auala uʻamea.

Voooot ituaiga mata i tagata popole (ma pusi) o se punavai.

Faʻamalosi pe toʻa

- Ataata. Faasoa atu ataata ma i latou e te fiafia i ai. O lenei faigofie faigofie e faʻafeiloaʻi malie ai le faʻaogaina o le tino i le ala saʻo.

- Alu ese.Afai e te taofia le ita o le ita, i le aluga o le taimi, o le a le mafai ona faʻafouina le faʻalavelave ona o faafitauli laiti. E faʻapefea ona fai? Iloilo lou fiafia (pe a oʻo mai) mai le 1 i le 10, pe a o le sefulu o se malosi malosi o le ita lea e manaʻomia ai se alu. Afai oe i le lima o vaega o le fiafia ma luga, faatoese ma faʻalavelave le fesoʻotaʻiga.

- Talanoa ma tagata lelei. O minute uma e faʻaalu ma na o tagata lelei e fesoasoani e faʻamalo ai auala uʻamea na faaleagaina e ala le lelei o mafutaga.

- Aua le faʻamasinoina. A oʻo mai ni manatu le lelei i lou mafaufau i le taimi o fesoʻotaiga, aua le faʻamasinoina oe lava mo i latou. Fai mai, "O loʻu mafaufau tonu lenei, ua fuafua e tusia faaiuga." Taumafai e mafaufau atili ma le agaalofa e uiga i le tagata o loʻo e tuuaia, e tusa lava pe o oe lena tagata.

O le tusi e aofia ai e le gata o fautuaga, ae o se suega foi e iloilo ai au sootaga uma. O le a se mea o le ae maua patino e le aʻafiaga o mafutaga? Le mafai ona suia lelei lou olaga e ala i le faʻaleleia o mafutaga ma isi tagata. O mafutaga e le na o se vaega sili ona fiafia o le olaga. Sootaga - o le olaga lenei.

O le faʻalavelave ua manatu o se itu le lelei. Ae i lomiga e uiga ia te ia, o se eseesega e masani lava ona faia i le va o itu lelei (eustress) ma mea le lelei (mafatia).

Matou te vaʻaia ni faʻafitauli lelei e faʻafiafia ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le paopao i lalo o se vaitafe vevela e mafai ona aumai ai le mapu. E tupu le faʻalavelave pe a tatou le mautonu pe vaivai. O nisi taimi e mafai ona tatou faia le tele o galuega faatino ma galuega (tusa lava pe sili ona manaia).

I le taimi muamua, o le tulaga e foliga mai e faagaeetia, ae ao faateleina le avega, ua lagona le ita: matou te le fiafia tele, matou te lagona le tiga i le ua ma le tua, e le mafai ona matou taulai atu. E tusa ai ma nei faailo, tatou te malamalama e le o le eustress matou te maua le popolega le lelei.

O le tulaga o le toafilemu po o le malologa e manatu lelei. Ae o suʻesuʻega e aofia ai tagata litaea o loʻo faʻaalia ai o se olaga sili atu le toafilemu e aunoa ma se eustress e mafai foi ona i ai ni itu le lelei.

Afai ou te faigaluega umi ma umi ma ou lagonaina le vaivai ma le faaletonu, i le taimi muamua sa ou fiafia i soo se avanoa e malolo ai ma toe faaleleia. I le taimi nei ou te manaʻomia le itu lelei o le toʻa, ma e masani lava ou te taumafai e iloa.

Matou te iloa i tulaga o le maualuga o le mamafa, e taua le mafai ona malolo. Ae afai e te toʻa i taimi uma, e te le feagai ma ni mea faigata pe luʻitau, o le a le fiafia le olaga.

O le toe maua o le malosi, ua amata ai ona matou lagona le le fiafia.

O nei mea uma o loʻo manino lava faʻaalia i luga o le tulaga faaletino. A maeʻa se avega mamafa i le gasologa o le aso, matou te mananaʻo e lava le moe e toe faʻafou ai le malosi ma fiafia. Ae afai e te le alu ese mai le moega mo se vaiaso ma matua aloese mai le gaioiga faaletino, o le a mautinoa lava e te le fiafia.

Ma afai e leai se mea e faʻaoga ai lou ulu, o le a le mafaamatalaina le manaia. O le taimi nei, i se tulaga masani, o le mea o loʻo i ai i le faʻamaonia i le itu o le pou "malu" e mafai ona malamalama i ai (vaai i le ata). E pei lava o isi faʻafitauli, e toʻalua a tatou faʻafeagai e fesootai.

Matou te manaʻomia se tulaga o le popole ma le toʻa.

Matou te manaʻomia le faʻamalosia, malolo, faigata, ma le malosi e toe maua ai le malosi. E manino lava lenei mea. Ae o le toatele e ola pea e pei o le mafatiaga e na o se itu leaga, ma o le filemu e na o se itu lelei, ma o lenei manatu sese e faalavelave i le olaga faapolofesa ma le tagata lava ia.

Faatulaga oe lava

I le 1997, o se Suʻesuʻega Suʻesuʻe Suʻesuʻe a Suetena, Peter Ericsson, na faʻamaonia o le mafaufau o le tagata matua e mafai ona maua ni pepe fou.

Faʻamatalaga a Ericsson i le atinaʻeina o se fou fou o suʻesuʻega - neuroplasticity - o le mafai ona sui lou faiʻai. Ma e le o mea uma.

Na aoaoina e Amy Banks le faitau afe o tagata pe faapefea ona "toe faafou" le faiʻai mo le 15 tausaga. E aoga! - punavai.

E foliga mai i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai se faiga faʻafouina o auala uumi e fa - filemu, malosi, talia (lagolago faʻaagafesootai) ma le resonance (empathy). O ia lea na te faʻatagaina oe e faatumauina se fesoʻotaʻiga faʻalagona ma isi tagata.

Faigamalaga e litaea?

Faatasi ai ma lenei auala, e faigofie lava ona iloa i tausaga uma o galuega faʻapitoa faʻapitoa e pei o se osofaʻiga i le litaea. I le faagasologa o soʻo se auala faapena, e matua taua lava le nofouta i faʻaopoopoga o le pou o loʻo e taumafai e aluese mai ma tulaga le lelei o le pou o loʻoe agai i luma.

O le tele o taimi, e le talisapaia e tagata le aoga o le eustress e aumai e la latou galuega. I le taimi lava e tasi, latou te galulue malosi ma faigata, i fafo atu o le lautele oa latou galuega faapolofesa, latou te ofoina atu toetoe o taimi uma latou te malolo ai ma toe faʻafoʻisia lo latou malosi.

latou te le maua nei mea fiafia, mea fiafia ma mea faigata. O le faafitauli o lenei: i le taimi muamua, na maua e nei tagata le tele o le lelei ma le fiafia i le galuega, ae o lea ua le mafai ona latou toe foi atu iina. Latou te le fiafia, leai se mea e aluese, ua foliga le aoga le olaga.

E i ai se filifiliga - ia maua ni galuega faigata ma luʻitau e le fesoʻotaʻi ma galuega faʻapolofesa, ae o ia amioga e faigata i nisi taimi mo i latou e leʻi faʻataʻitaʻiina lenei mea ao le i momoe. E tāua tele ao leʻi oʻo i le tausaga litaea e iloa ai punavai o le toafilemu ma le fua talafeagai o le tamaʻitaʻi i fafo atu o lau galuega.

I se isi faaupuga, ia aoao e pulea le polarity o le "popole - filemu" i le ofisa ma i le olaga patino. Ma o lenei tulaga e matuai ese lava mai le masani masani, pe a fai o le galuega, ma o se taunuuga, o le atuatuvale o loo i le tasi pou, ma i le isi - filemu ma le vaega atoa o le olaga e le fesootai i le galuega.

Ma afai e te tuʻuina mea uma e pei ona i ai?

Aisea e te manaʻomia ai lenei mea? O nisi nei o taunuuga o suʻesuʻega faʻasaienisi ogaoga:

  • E toʻa 340% sili atu nai lo isi tagata e leai se fesoʻotaʻiga lautele
  • Mo i latou e "lagonaina le alofagia," o le taofia o le gaʻo matelaina e matua itiiti lava (o lona faʻalavelave o se osofaʻiga o le fatu)
  • 35 tausaga talu ona maeʻa le suʻega, lea na faʻamatala ai e tamaiti aʻoga a Harvard o latou tama ma tina, sa toe mauaina e saienitisi. E foliga mai o le 95% (!) O i latou na tautala leaga e uiga i matua na i ai ni gasegase tuga. Ma e na o le 29% oi latou na tali saʻo mai.

"Faaaoga, pe leiloa!" - o le tulafono lenei o le faiʻai suiga Numera 1. Auala faʻaogaina e masani ona tali atu i le siosiomaga i fafo. Faatasi ai ma le faaosofia faifai pea, o le a atili ai ona malosi le ala. Ma le isi itu.

I olaga uma o tagata e tatau ona i ai uma ni faʻafitauli lelei (eustress) ma malologa. E tatau ona e gauai atu i le auala e te pulea ai lenei polarity i galuega faapolofesa. E tutusa le taua o le puleaina o le pogai o le "popolega - filemu" i fafo atu o galuega, o lenei faafitauli e tatau ona mafaufauina o se tasi.

Mai se vaaiga mamao, e le tatau ona e faatagaina ni tulaga e te maua ai le popolega ma le na o galuega, ma le avanoa e malolo ai ma toe maua ai le malosi e na o fafo lava, o lona uiga, taoto i luga o le moega ma le leai se mea.

E manino lava, o se mea matautia tele lea. Mafaufau i le tulaga o le "popole - filemu" i le tulaga o galuega faapolofesa ma le olaga patino, e mafai ona e iloiloina le lelei o lau puleaina i tulaga taitasi.

Le vevela oo tatou tino

I le 2003, na valaaulia ai e saienitisi tagata e ofoina atu e auai i se taaloga i luga o le initaneti. Na sau se tagata volenitia i le fale suesue ma amata ona taaalo, ma fesoʻotaʻi atu i se sikikipi faiʻai. Na amata uma i se auala faauo: o se volenitia ma tagata sailiili na lafoina le polo i tua ma luma.

Ae i le aluga o le taimi, sa taofia le tagata ofo mai le taaloga, aʻo faaauau pea ona pasi le polo i le isi. E oo lava i le vavalalata le vafealoaloaʻi na faʻaalia ai se vaega o le faiʻai e tali atu i le tiga faaletino.

Mo i tatou uma lava, o se vaega o se vaega e sili atu ma le tasi o vaega matagofie o le olaga. O lenei mea e manaʻomia ai le ola.

Tuua Lau Faamatalaga