Glucagon ma le maʻisuka

Glucagon e taʻalo malosi i le auai i tulafono faatonutonu ma le faʻaaogaina o kulukose ma gaʻo.
O le gaioiga o le faʻafeagai o le inisalini, ae o loʻo taulai i le faatumauina o le paleni o le toto suka.

Gotocagon ua faʻasaʻolotoina pe a maualalo le kulukose o le toto, ma pe a manaʻomia e le tino le glucose, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tali atu i le malosi faaletino.

Glucagon Overview

Glucagon o se hormone faapitoa lea e nafa ma le faagasologa o le inisalini gaosiga i le tino o le tagata. E le gata i lea, i taimi taua, o le hormone e mafai ona faateleina le kulūkose o le toto, ma aʻafia ai le glycogen o loʻo i totonu o le masini o le maso ma le ate. I lalo o le faatosinaga a le kesi i totonu o le tino, o le kulūkose e malepe i lalo ma o ona oloa e ulu atu i le toto o le tagata.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Afai o le tagata maʻi e maua i le togafiti o le pancreas, o le togafitiga e faʻaaogaina ai ituaiga o inisalini ma glucagon.

Le matafaioi a le hormone i le tino

O loʻo faʻatinoina le faʻaaogaina i le pancreas, e taʻua i le teritori endocrine, e taʻua o motu o Largenhans. O se vaega o nei motu e nafa ma le gaosia o le hormone. O mea nei e aʻafia ai le faagasologa o le manava o le hormone:

  • glucose concentration
  • maualuga maualuga maualuga o amino acids,
  • mamafa mamafa i le tino.

A maeʻa ona ulu le glucagon i le tino o le tagata, e fegalegaleai ma le ate, o le tuʻuina atu o le kulūkose i totonu o le toto ua faʻaaogaina, o ona faailoga faʻaleleia o loʻo tausia i se tulaga masani. E le gata i lea, o le glucagon e nafa ma galuega nei:

E fesoasoani le hormone e faʻaleleia ai le gaioiga o le fatu.

  • faʻaosofia le malepe o gaʻo,
  • aveese le cholesterol sili atu
  • faateleina le toto toto i fatugaʻo,
  • faʻaleleia le gaioiga o le fatu, aveesea le sodium,
  • uunaia le toe faʻaleleia o sela ate,
  • maua ai le inisalini.
Toe foʻi i le laulau o mea

E faapefea ona aafia le suka?

A oʻo i le maualuga o le suka o le toto, e faʻasaʻoloto le hormone mai le tino ma tuʻuina atu i le ate se faʻailoga e talafeagai le tuʻuina atu o le toto i le kulukose, aua e leai se mea. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e mataʻituina se gaioiga e le mafai ai ona maualuga le maualuga o le insulin i le glucogon e tatau ona tuʻuina atu e tali atu ai i le setete o glycemia. O le faʻagasologa o le puleaina o le glucagon e faalagolago tele i le ituaiga meaai e ave e se tagata:

  • pe afai o le vaega o loʻo i totonu o meaʻai e gaʻo i totonu o mea taumafa a tagata, o le maualuga o le homone o le a maualalo, ma puipuia ai le kulūkose mai luga,
  • i totonu o meaʻai-protein o loʻo aofia ai meaai, o le maualuga o le kalukago o le a sili atu ona maualuga.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻapitoa o le faʻaaogaina o le glucagon i le maʻisuka

Mo togafitiga, o le tele o inisiua e faʻaogaina: intramuscular, subcutaneous ma le iniseti. I tulaga ogaoga, e fautuaina le tuiina o le vailaʻau faʻamalosi ma le faʻamalosi. O le fuataga masani o le vailaʻau o le 1 mg o le vailaʻau. O le faʻaleleia muamua pe'ā uma ona faʻatauina le vailaʻau e mataituina i le 10-15 minute. Afai o le tina faʻamoemoe o loʻo i ai se tulaga ogaoga, e mafai e le fomaʻi ona faʻatagaina le pulea o le glucagon. E le osofaia e le fualaau faasaina le placenta, o lea e saogalemu ai le pepe e leʻi fanau mai. E le fautuaina le faʻaaogaina o le vailaau e togafitia ai tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka i tulaga e sili atu i le 25 kilokalama le gasegase. O le taimi faʻaleleia e taua tele mo le maʻi. Ua fautuaina o ia i le filemu, faapea foi ma le tuuina atu o meaʻai protein ma le lauti suamalie.

O galuega a le inisalini i le tino

O le inisalini e faatatau i hormones lea e maua mai i le tamaʻi tamaʻitaʻi o Langerhans. O vaega laiti ia o siaki e aofia ai ituaiga e lima.

  1. O fualaʻau o le Alefa e maua ai le glucagon.
  2. Vailaau Beta e maua ai le inisalini.
  3. O potu Delta e faʻamalosi le somatostatin.
  4. O vailaʻau PP o loʻo avea ma nofoaga o le panperate polypeptide formation
  5. O le siama o le epsilona e nafa ma le gaosiga o le taula.

Inisalini ma glucagon o hormones ia e lua e faatumauina ai le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto. O aʻafiaga oa latou taga e faʻafeagai tonu lava: o le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto i lalo o le gaioiga o le inisalini ma le faateleina pe a ulufale le glucagon i le toto.

O le aʻafiaga o le inisalini i le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e mafua ona o le tele o faiga taua:

  • O musika ma siama o loʻo amata ona faʻaaoga le kulukose mo le malosi.
  • Glycogen e maua mai i le kulukose ma o loʻo teuina i totonu o le ate ma maso o loʻo faʻaagaaga.
  • O le toesea o le glycogen ma le glucose o loʻo faʻaititia.

O le matafaioi o le inisalini o le faia lea o le kulukose e ala i le membrane mo le faʻaaogaina i totonu o le masini.

O le auai o le inisalini i le gaosiga o le gasegase o le faateleina lea o le fausia o gaʻo, gaʻo susu gaʻo ma le faaitiitia o le malepe o gaʻo. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le mea e maua i le lipoproteins i le toto e faateleina, e fesoasoani i le faaputuputuina o gaʻo ma le atinaʻe o le oona.

Ole insulin e mafua ile hormones anabolic - e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe ma vaevaega o siama, faʻateleina le faʻasologa ole protein, faʻaleleia le faʻaaogāina ole amino acids. E tupu lenei mea i le tala o le faaitiitia o le palatini, o le mea lea o le inisalini e mafua ai le faateleina o maso maso, e faʻaaogaina mo lenei faamoemoe e tagata taʻavale (bodybuilders).

O le inisalini e faʻaolaina ai le faʻapipiʻi o le RNA ma le DNA, toe gaosia, tuputupu aʻe o le cell, i lalo o lona aʻafiaga, o le a amataina e le tino le faagasologa o le faʻamaloloina o ia lava. E faia le vaega o le antioxidant i le tino ma faʻalavelave ai le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o okeni. O lenei galuega e faapitoa lava le faalauiloa i se talavou.

O le inisalini ei ai foʻi le tele o aʻafiaga taua i luga o le faʻatinoina o le tino:

  1. Auai i le tausisia o le masini vascular, ma mafua ai lo latou faalauteleina i le maso skeletal.
  2. Faʻatoagaina le humoro ma le puipuiga o le cellular.
  3. Faʻatonuina le fausia o totoga i totonu o le fetus.
  4. Auai i le hematopoiesis.
  5. Faateleina le faʻasologa o le estradiol ma le progesterone.

O le inisalini e afaina ai foi le fatugalemu o le tino: e fesoasoani i mafaufauga o le faiʻai e uiga i le maualuga o le kulukose, e aafia ai le mafaufau, gauai atu, gaioiga faaletino, inu ava, fiaai ma le faamalieina.

O le matafaioi o le inisalini i agafesootai, fegalegaleaiga ma le faʻamalosi, suʻesuʻega o le tiga na suʻesuʻeina.

Le aʻafiaga o le glucagon i luga o metabolic processes

Glucagon o se tagata e tetee i le inisalini ma o lana gaioiga o le faʻamoemoe lea e faʻalauteleina le kulukose o le toto. E fusifusia i suauu o le ate ma tuʻuina atu se faʻamaoniga e uiga i le malepe o le kulusekene i le kulukose. O le faʻafoega o le kalucagon mo le 4 itula e mafai ona faʻamaʻo atoatoa ai le ate o le glycogen.

E le gata i lea, o le glucagon e faaosofia ai le fausia o le kulukose i le ate. I totonu o le fatu maso, o le hormone e faʻamalosia ai le faʻalavelaveina o fiva maso, lea e faʻaalia i le faateleina o le toto, malosi ma le fatu fatu. Glucagon e faʻaleleia le toto i le maso skeletal.

O nei meatotino o le glucagon ua avea ai ma se sui i le tali a le tino i le mafatiaga e taua o le "lavea pe tamoe". Adrenaline ma cortisol ei ai le aafiaga tutusa. Glucagon e faʻaitiitia ai foi meaʻai o gaʻo ma faʻateleina ai le malepe o le protein i amino acids.

O le gaioiga o le glucagon i le maʻisuka e aofia ai e le gata i le faateleina o le faasalalauina o le kulukose i totonu o le toto, ae faapena foi i le atinaeina o le ketoacidosis.

Le fua o le insulin ma le glucagon

Glucagon ma le inisalini e maua ai le tino ma le malosi talafeagai. Glucagon e faʻaleleia lona maualuga mo le faʻaaogaina e le faiʻai ma tino o le tino, faʻasaʻo gaʻo mai mea faʻaagaga mo le susunuina. O le insulin e fesoasoani i le glucose mai le toto e ulufale ai i sela, pe a faʻamaʻoina ina ia maua ai le malosi.

O le fua o le insulin ma le kullucagon e taʻua o le insulin glucagon index. E faʻalagolago pe faʻapefea ona faʻaaogaina meaai - o le a alu mo le malosi pe teuina i totonu o gaʻo gaʻo. I le maualalo o le insulin glucagon index (pe a tele atu le kalukaaka), o le tele o mea taumafa o le a faʻaaogaina e fausia ai ni masini ma gaosia ai le malosi

O le faʻateleina o le insulin glucagon index (pe'āfai e tele le inisalini) e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o meaʻai e mafua mai i le gaʻo.

O le gaosiga o le glucagon e faʻamalosia e protein, ma le inisalini e gaʻo ma nisi o mea amino. Pe a fua mai laʻau (fiber) ma gaʻo i le tino, e leai se tasi o nei hormones e faʻaosofia.

I se faʻataʻitaʻiga faigofie, o le tuufaatasiga o mea taumafa ei ai ona aafiaga i le gaosia o hormones:

  • O meaai e masani lava o le gaʻo - maualuga le inisalini.
  • E i ai le tele o porotini i meaai, o nai mea inu gaʻo - o le a faateleina le glucagon.
  • E i ai le tele o fiva mai fualaʻau ma gaʻo i meaʻai - inisalini ma le maualuga o glucagon e tutusa ma le taimi o taumafataga.
  • O loʻo i ai ni gaʻo, gaʻo, fiva ma gaʻo i meaʻai - paleni o hormones. O le mea taua lenei o meaʻai lelei.

O vailaʻau gaʻo e eseese i le fua o le gaʻoina ma le liua i le kulukose. E faigofie, e aofia ai le suka, falaoamata paʻepaʻe, vave ona ulu atu i le toto, mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini. Malosiaga o gaʻo mai le falaoamata o le falaoamata o fatu, o le pata e sili atu ona malūlū, ae o le maualuga o le inisalini, e ui lava e lelei, e tulaʻi.

O se faailoilo e afaina ai le insulin glucagon Index o le gafatia o oloa e faateleina ai le kulukose o le toto (faasolosolo, insulin), ma le fua faatatau o sea faateleina. O lenei meatotino o oloa e atagia mai ai le faasinomaga igoa (GI).

E faʻalagolago i le tuufaatasiga o le oloa ma le auala o le sauniuniga. O le mea lea, mo se faataitaiga, o le pateta ua tatau ona maua le 65 (o le fua mai i le 0 i le 100), ma mo pateta a le pateta - 95, o GI sili ona laiti o le broccoli, kapisi, kukama, nati, musika, tofu, avoka, lanu lau. O le GI taliaina, lea e le o se oso malosi i le kulukose, e 35-40.

O fuainumera o fuainumera faasinomaga o meaʻai e fautuaina mo le maʻisuka ma le oona tele e aofia ai:

  1. Black rice, penisina palesi, lentils, pi vine.
  2. Tomato, eggplant.
  3. Laʻu gaʻo susu-gaʻo, susu, susu yogurt.
  4. Palukin fatu.
  5. Laʻau fou, plums, nectarine, apricot, cherries, strawberries, raspberries.

E tatau ona tuʻuese meaʻai ma le GI maualuga e solia ai le gaʻo ma le gaʻo gaʻo. O nei mea e aʻafia ai le suka, falaoamata falaoamata paʻu, palu pateta, laʻau sukalani, meli, kāloti kuka, falaoamata sana, pateta, millet, meaʻai, tausoga, semolina, araisa, vine ma faʻi.

Faʻateleina le faʻafeiloaʻiga o le GI, tao ma taofi meaʻai. O mea taumafa uma e gaosia: vave cereals, pateta pateta e faaosofia ai le faateleina o le kulukose toto e sili atu le malosi nai lo meaʻai uma. O le faʻaitiitia o le GI, e mafai ona e faaopoopoina fiber meaʻai ile fuga - oat, saito, buckwheat poʻo le rai i le tao po o le cereal.

Mo le saunia saʻo o le taumafataga, e tatau ona amanaia o calorie ma glycemic index e le fesootaʻi, o le mea lea, o le fafagaina ma soʻo se meaʻai e soli ai gaioiga gasegase. E mafua lenei tulaga i le mea moni o le tulafono faatonutonu o le metabolism e faʻamoemoe i le faatumauina o se toto tumau.

Afai o meaʻai o loʻo i ai, e faaopoopo atu i gaʻo, gaʻo meaʻai (fiber), palatini ma gaʻo, ona faʻalosolo ai lea o le gasegase, o le a tausia le maualuga o le insulin i totonu o tapulaa masani. O le mea lea, pe a fausiaina se togafitiga mo le maʻisuka, e taua le aofia uma o meaʻai i tulaga lelei i le taumafataga.

O le gaioiga o le insulin o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Faamatalaga lautele i luga o le fausaga o le pancreas

O le pancreas e aofia ai vaega eseese e lua:

  • exocrine (e tusa ma le 98% o le tele o le okeni, e nafa ma le gaʻoina, o le palacreatic enzymes ua gaosia iinei),
  • Endocrine (e masani ona i ai i le siʻu o le gland, o loʻo faʻapopoʻopoina nei hormones iinei e aafia ai le carbohydrate ma le lipid metabolism, digestion, ma isi).

O tamaʻi Pancreatic e iai lava i le vaega o le endocrine (o loʻo taʻua foi i latou o motu o Langerhans). O totonu ia i latou o sosoʻo e maua ai hormones eseese e faʻapitoa. O nei siaki e tele ituaiga:

  • aluma alpha (glucagon ua faia i totonu)
  • peta peta (synthesize insulin)
  • sene delta (maua mai le somatostatin),
  • Vailaʻau PP (pancreatic polypeptide ua gaosia iinei),
  • vailaʻau o le episol ("o le hormone fia 'ai" ua faʻavaeina ai le mumrelin ii).

Faʻafefea ona faʻapipiʻiina le inisalini ma oa ona galuega?

O le inisalini o loʻo faia i suauu o le peta o le pancreas, ae o le muamua o le muaʻi vailaʻau, proinsulin, o loʻo faia iina. I le mea lava ia, o lenei tuufaatasiga e le o faia se matafaioi faʻapitoa faʻapitoa, ae i lalo o le gaioiga o enzymes o le a avea ma se hormone. O le synthesized inisalini e faʻafefeteina e peta beta ma natia i totonu o le toto i na taimi pe a manaʻomia.

O peta peta e mafai ona vaevaeina ma toe faʻafouina, ae na o le mea lava lea e tupu i se tino talavou. Afai e faʻalavelave lenei masini ma ua mate nei elemene galue, e atiae e le tagata le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻi o le ituaiga 2, o le inisalini e mafai ona faʻapipiʻiina lelei, ae ona o le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo, ole tino e le mafai ona tali lelei i ai, ma o le maualuga ole maualuga o lenei hormone e manaʻomia mo le faʻaaogaina ole kulukose. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i le faʻavaeina o le inisalini.

  • faʻaitiitia le toto kullukose
  • faʻagasolo le faagasologa o le vaevaeina o mea faʻapipiʻi, o le mea lea ma le maʻisuka o le tagata e sili atu le mamafa o le mamafa i le tino,
  • faʻaosofia le faʻavaeina o le glycogen ma le gaʻo faʻamamaina o gaʻo i le ate,
  • e taofiofia ai le vaevaeina o puipuiga i totonu o musika ma taofia ai le faia o se aofaiga tele o tino o le ketone,
  • faʻamalosia le faʻavaeina o le glycogen i musele ona o le faʻaaogaina o amino acids.

Ole inisalini e le naʻo le aʻafiaga mo le faʻaaogaina o le kulukose, e lagolagoina ai le gaioiga masani o le ate ma muso. A aunoa ma lenei hormoni, e le mafai ona i ai le tino o le tagata, o le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1, e tuiina le inisalini. A oʻo mai lenei hormone mai fafo, amata ona talepe le kulūkose i le tino ma le fesoasoani o le ate ma musika, lea e oʻo ai lava i le faʻaitiitia o le toto suka. E taua le mafai ona fuafua le fua o le fualaau oona ma faʻamaopoopoina i meaʻai na faia ina ia le faʻaosofia ai le tui i le tui.

Glucagon Functions

I le tino o le tagata, o le glycogen polysaccharide e maua mai i le kulukose. O se ituaiga o faleoloa o gaʻo ma o loʻo teuina i le tele o le ate. O se vaega o le glycogen o loo i totonu o maso, ae o iina e toetoe lava a le faaputuputu, ma e vave ona faʻaaluina i luga o le faʻavaeina o le malosi i le lotoifale. O tamai tofo o lenei gaʻo i totonu o fatuga ma le faiʻai.

Glucagon e faʻafeagai ma le inisalini - e mafua ai ona faʻaalu e le tino ni fale glycogen e ala i le faʻapipiʻiina o le kulukose mai ai. O le mea lea, i lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le toto, e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini. O le fua o nei homone e taʻua o le insulin-glucagon index (e suia i le taimi o le otaota).

Glucagon foi na te faatinoina ia galuega tauave:

  • faaitiitia le toto cholesterol,
  • toe faʻaleleia sela o le ate,
  • faʻaititia le aofaʻi o le konisini i totonu o sela o vaʻavaʻai tino eseese,
  • faaleleia atili le toto i totonu o fatugaʻo,
  • e faʻamaonia ai faʻaletonu le galue masani o le loto ma toto toto,
  • faʻavaveina le excretion o suauu masima mai le tino ma tausia ai se paleni masima masani.

Glucagon e aofia i aʻafiaga o meaola o le liua o amino acids i le kulukose.E faʻavaveina ai lenei faagasologa, e ui lava e le o aofia ai i lenei faiga, o lona uiga, e avea o se mea e faʻaaoga. Afai e tele le aofai o le glucagon ua fausiaina i totonu o le tino mo se taimi umi, e talitonu le talitonuga e mafai ona tupu i se maʻi matautia - kanesa o le pancreatic. O le mea e lelei ai, o lenei maʻi e seasea lava, o le mafuaaga tonu mo lona atinaʻe e le o iloa.

E ui lava o le inisalini ma le glucagon o ni faʻalavelave, e le mafai ona galue le tino e aunoa ma nei mea e lua. E fesoʻotai fesoʻotai, ma o la latou gaioiga e faʻaopoopoina i isi faʻasalaga. O le soifua maloloina atoa ma le manuia o se tagata e faʻalagolago i le lelei o nei faiga o endocrine.

Glucagon ma le toto suka

A maualalo le suka o le toto, e faʻasaʻoloto le glucagon ma faʻaalia le ate lea e manaʻomia e le glucose ona ulu i le toto. O le faʻaaogaina o le glucagon e faʻatatau i mea tatou te 'ai:

  • afai o le meaai e sili ona maualuga o le gaʻo-o loʻo i ai, o le maualuga o le glucagon i totonu o le toto e faʻaitiitia e puipuia ai le maualuga o le kulukose
  • afai o meaʻai e maua ai le tele o le porotini, e maualuga le kulukaka toto

Glucagon mo le maʻisuka

I tagata e maua i le maʻisuka, e mafai e le glucagon ona toto maualuga le suka toto. O le mafuaʻaga o lenei mea o le le lava o le inisalini, poʻo, i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaitiitia o le lagona o le gaʻo i le inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 1, o maualuga maualuga o le faasalalauina o le inisalini e mafai ona taofia ai le faʻasaʻoina o le kalukago e tali atu i le hypoglycemia.

Glucagon Pulega

Glucagon o se fesoasoani faʻafuaseʻi mo le faʻamaʻi o le hypoglycemia, pe afai e le mafai e se tagata ona taofi le hypoglycemia, poʻo le kulukose e le gutu e le aoga.

O le aʻafiaga o le glucagon o le a tupu pe a ma le 10-15 minute, o le taimi lea o le a totoina ai le suka toto i se tulaga saogalemu.

Pomreatic hormone function

Ole tino o le exocrine ma le endocrine o vaega ia o le inumaga muamua. Mo meaai e ulu i totonu o le tino e talepe ai i totonu o proteins, gaʻo ma gaʻo paluga, e taua tele le galue o le exocrine.

O lenei faiga e maua mai ai le itiiti ifo i le 98% o le vai oona, pe a iai ni enzymes e talepeina ai meaai. E le gata i lea, o hormones e faʻatonutonu ai faiga uma o le tino.

O le tele o hormones pancreatic o:

O hormones uma, e aofia ai glucagon ma inisalini, e vavalalata vavalalata. O le inisalini ei ai le matafaioi o le faamautinoaina o le tumau o le kulukose, i se faaopoopoga, e faatumauina ai le maualuga o mea amino mo le tino e galue ai.

Glucagon galue o se ituaiga o mea e faaosofia. O lenei hormone e fusifusia faʻatasi mea uma talafeagai, ma tuʻuina atu i totonu o le toto.

O le inisalini o le hormone e mafai ona gaosia na o le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le gaioiga o le inisalini o le fusifusia lea o le nusipepa i luga o siama, e tuʻuina atu ai foi i le masini. Ona liua lea o le kulukose i le glycogen.

O le pancreas, o loʻo auai i le faʻaogaina o meaʻai, e taua tele.

O le tino e maua ai hormones pancreatics e pei o insulin, glucagon, ma somatostatin.

O sina eseesega o hormones mai le tau e sili ona lelei e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o maʻi matautia, lea e mulimuli ane e faigata ona togafitia.

E faʻapefea ona galue le inisalini

I le taimi o le faʻaogaina o meaai, o meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e avea ma glucose. O le tele o lenei kulukose e alu i totonu o lou toto, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O lenei faʻateleina o le kulukose toto e faʻamaonia ai lau pancreas mo le gaosiga o le inisalini.

O le inisalini e taʻu atu ai siama i le tino atoa e ave le kulukose mai le toto. A oʻo atu le kulūkose i totonu o au siama, o lau toto kulukose toto e pa'ū. O nisi vaega e faaaoga ai le kulukose e pei o le malosi. O isi siama, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le ate ma maso, teuina le glucose maualuga e pei o se vailaʻau e taʻua o le glycogen. E faʻaaoga e lou tino le glycogen e maua ai le suauu i le va o taumafataga.

Faitau atili: Faʻatauvaʻa ma Faʻalavelave Gaʻo

E faʻafefea ona galue le glucagon

Glucagon e galue e faapaleni aafiaga o le insulin.

Pe tusa ma le fa i le ono itula pe a uma ona e 'ai, faʻaititia le kulūkose toto, mafua ai le pancreas e maua ai le kaluka. O lenei hormone o loʻo faʻamaonia lou ate ma onala maso e suia ai le glycogen e toe faʻafoʻi i le kulukose. O nei siama e tuʻuina atu le kulukose i totonu o le toto ina ia mafai ai e isi au ona faʻaaogaina lenei mea mo le malosi.

O nei faʻailoga uma e faʻaalia ai le inisalini ma le glucagon e faʻaauau pea. O lenei mea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le toto mai le maualalo, faʻamautinoa o loʻo i ai i le tino lou malosi faifai pea.

O le kulukose toto i se tulaga saogalemu?

  • E i ai aʻu muai maʻi?
  • O le a se mea e mafai ona ou faia e puipuia ai le maʻisuka?
  • E faʻapefea ona ou iloa pe manaʻomia ona ou inuina le inisalini?

O le iloa pe faʻapefea ona galue lou tino e mafai ona fesoasoani ia te oe e te nofo maloloina. Inisalini ma glucagon e lua o hormoni taua e faia e lou tino e paleni ai lou suka toto. E fesoasoani tele le malamalama i le faʻaogaina o nei hormones ina ia e galue e aloese mai le maʻisuka.

O le glucagon hormone e aʻafia i le fatuina o le kulukose i le ate ma faʻatonutonu ai lona mea sili ona lelei ile toto. Mo le galue masani o le tino tutotonu, e taua le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga tumau. E tusa lea ma le 4 kalama i le 1 itula mo le fatuga tutotonu.

O le aʻafiaga o le glucagon i luga o le glucose gaosia i le ate o loʻo fuafua e ala i ana galuega. Glucagon ei ai isi galuega, e faʻaosofia ai le gau o le lipids i le tino o le tino, lea e matua faʻaitiitia ai le cholesterol toto. E le gata i lenei, o le hormone glucagon:

  1. Faʻaleleia le toto i gaʻo,
  2. E faʻaleleia le fua faatatau o le excretion o le sodium mai okeni, ma tumau ai foi le maualuga o le eletise i le tino. Ma o se vaega taua i le galuega o le cardiovascular system,
  3. Toe faʻafouina lela o le ate,
  4. Faʻatupulaʻia le faʻasaʻolotoina o le inisalini mai sosoʻo o le tino,
  5. Faʻateleina le totonu o le calcium intracellular.

O le sili atu o le glucagon i totonu o le toto e tau atu ai i foliga vaaia o maʻi mama i totonu o le toto. Ae ui i lea, o le kanesa o le ulu o le pancreas e seasea, e foliga mai i le 30 mai le afe tagata.

O galuega tauave o loʻo faia e le insulin ma le glucagon e faʻafeagai lelei. O le mea lea, ina ia faatumauina le maualuga ole kulukose o le toto, o isi hormones taua e manaʻomia:

Faatonutonuina o le puleaina o le glucagon

O le siʻitia o le maua o le protein e mafua ai le faateleina o le faʻaogaina o mea amino: arginine ma alanine.

O nei amino acids e faaosofia ai le gaosiga o le glucagon i totonu o le toto, o lea e matua taua ai le mautinoa o le faʻaaogaina o mea amino i totonu o le tino, faʻaauau i se soifua maloloina maloloina.

O le glucagon hormone o se mea lea e suia ai le amino acids i le kulukose, o ana galuega autu ia. O le mea lea, o le faateleina o le kulukose i le toto e faateleina, o lona uiga o siama ma tisipenesa o le tino ua maua uma i ai lemoni talafeagai.

I le faaopoopo atu i vailaʻau amino, o le faʻaaogaina o le glucagon e faʻaosofia foi e ala i le gaioiga faaletino. O le mea e fiafia ai, e tatau ona faia i le tapulaa o gafatia tagata. I le taimi lava lena, o le maualuga o le maualuga o le glucagon e ala i le lima taimi.

Aafiaga le lelei

O le solia o le fuainumera o le inisalini ma le glucagon o le mafuaʻaga lea o ia maʻi faʻapitoa:

  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • maʻisuka malosi
  • taumafa ai,
  • afaina
  • cardiovascular pathology,
  • le mautonu o le faiʻai ma le tino popole,
  • hyperlipoproteinemia ma atherosclerosis,
  • pancreatitis
  • solia o ituaiga uma o fesuiaiga,
  • toesea o maso maso (dystrophy).

Tuua Lau Faamatalaga