Faiga faʻasologa o togafitiga - faʻafefea ona puipuia le maʻisuka

I le tulaga o le maʻisuka, o le maualuga o le suka o le toto e le sili atu le maualuga nai lo le masani. O lenei mea leaga o le solia lea o le faapaleni kullukose.

Preditebetes e mafai ona maua i tagata matutua ma pepe.

Afai e le o faia ni fua talafeagai i le taimi, ona mafai ai lea ona maua i le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo togafitiga o vailaʻau.

E mafai ona togafitia atoa le vaʻaia

O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. E ui i le lamatiaga o lenei maʻi, ae o loʻo togafitia lelei o ia. Ina ia mafai ona toe faafoi atu le maualuga ole kullukose plasma i tulaga faatauaina talafeagai, ua fautuaina e te iloiloina lau masaniga taumafa ma gaoioiga faaletino.

O se tulaga le manaomia e foliga mai e le o faamoemoeina i le taimi e aveesea ai le gasegase o le tino i le hormone pancreatic. Ona o lenei mea, ua tulaʻi ai le suka.

O se tasi o faʻalavelave e tupu ona o vailaau faʻasolosolo e afaina ai. Afai e te le vave faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, ona oʻo mai lea o isi aʻafiaga. O le tulaga e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le gaioiga o le tino o le tino vaaia, faʻalavelave ma faʻasalaga.

Mafuaaga e te alu i le falemaʻi e pulea lou maualuga o le suka:

Afai e te masalomia lenei tulaga, e tatau ona e foaʻiina le toto mo le suka e faʻamaonia ai le siama. O le suega o le kulukose e naʻo luga o se manava gaogao i le taeao, ao le i inu vailaʻau, e le faatagaina foi le inu vai.

Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai o le glucose plasma e itiiti ifo i le 6 mmol / l - o le fesili o le i ai o se setete prediabetes.

Afai e maua pea togafitiga, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻamapulaʻaina ai le suamalie ma mea faʻafiafia, faʻapea foʻi le faʻaititia o le kalori. Faʻatasi ai ma le ala saʻo, e mafai ona e faʻaumatia le tulaga e muamua atu i le maʻisuka.

Faʻafefea ona togafitiga ina ia le maua ai le maʻisuka

O le faʻamaonia vave o vailaau o le predabetes e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

I le faʻavaivaia o le kulūkose, e leai se faʻaalia o faʻamaoniga. Ae o lenei tulaga ua taʻua o le tuaoi.

E toʻatele tagata e ola i le maualuga o le suka i le tino.

Ua iloa e fomaʻi le tāua o le faʻamaonia o lenei tulaga e puipuia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. E aofia ai: faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, okeni o le tino vaaia ma le fiafia.

Mo le togafitiga o le setete, o fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

  1. Faʻaaloalo i meaʻai talafeagai. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaumatia ai paʻu faaopoopo. O le gau o le mamafa i tulaga masani masani e mafai ona i ai se vaega autu i le togafitiga o le maʻi.
  2. Taofi le ulaula ma inu ava malosi.
  3. Tulaga masani o le toto maualuga.
  4. Tuʻuina o le cholesterol i vaʻa toto.

E tatau ona maitauina i le taimi lava lena e faʻapea, e le o faʻamaonia togafitiga.

O le a talanoa le fomai pe o le a le faiga e tatau ona faia e taofia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Mo nisi tagata, ua lava le amata amata ona faʻaaogaina ma fetuʻunaʻi a latou mea taumafa.

Suesuega i le Iunaite Setete ua faaalia ai o suiga olaga olaga mataga e sili atu ona aoga nai lo le faatonuina o fualaau. I nisi tulaga, ua faailoaina atu Metformin.

Afai o le tausia lelei o meaai paleni, o le teenaina o amioga le lelei ma le gaioiga faaletino e le maua ai le manaʻoga manaomia, ona tatau lea ona e amata inu vailaʻau e faʻaalia e faʻaititia ai le suka toto. E mafai e le fomaʻi lava ona ofoina atu se tasi o fualaau o lau filifiliga: Metformin, Glucofage poʻo Siofor.

Taumafa i meaʻai

E tatau ona amata ona tausisia se meaai talafeagai ma se faaitiitia o auaunaga. E tatau ona ola le fiva i le taumafataga: fualaau faisua fou ma fualaau aina, laumei, greens ma le letus. Afai e te 'ai i taimi uma meaai saunia mai nei meaʻai, e mafai ona faʻalelei lau soifua maloloina. O nei meaai na o le lelei e afaina ai le tino.

E le gata i lea, o le fiber e lelei i le faamalieina o le fiaaai. O le tagata ua tumu, o le mea lea, o le a le 'ai o ia i mea taumafa.

Afai e te mulimulitaʻi i se soifua maloloina lelei, e amata le pa'ū vave. O le kulūkose e toe foʻi i le masani. O le tino e tumu i elemene ma mea elemene, vitamini aoga ma minerale.

O se paleni paleni o meaai ma se maʻi o le maʻisuka e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E mafai ona e 'ai i meaʻai, ae e tatau ona tuʻuina atu ia i latou e ese i le maualalo o le gaʻo i totonu o le kulupu. E tatau foi ona e filifilia meaai ma se faasinoala maualalo. E taua foi le aoga o le kalori. O tulafono nei e tatau ona mataituina:

  1. E talafeagai le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai mea e maualalo le gaʻo, lea e tele le fiber i la latou fatuga.
  2. Calories e tatau ona mafaufau i ai. Mo le faia o lenei mea, e mafai ona e amataina se tusi talaʻai, lea e te manaʻomia e faʻaaoga ai mea uma e 'ai i le ao. E taua foi le amanaia o le mea moni o aso taitasi e tatau ona maua e le tino se aofaiga o polotini, gaʻo ma gaʻo.
  3. E tatau ona e 'aina le tele o fualaau aina fou, fualaʻau ma puʻu.
  4. E fautuaina e faʻaitiitia le faʻaaogaina o araisa paepae, pateta ma sana, e pei ona faʻamatalaina e se maualuga o le maso.
  5. O se aso e te manaʻomia e inu ai 1.5 - 2 lita o vai.
  6. O lapisi e tatau ona fufulu poʻo le ogaumu. Suauu aano o manufasi ma fualaʻau.
  7. E tatau ona lafoai le vai susulu, e aofia ai sua suamalie.

Togafitiga ma togafiti a tagata

O isi vailaʻau e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi togafitiga.

O se oloa e sili ona aoga mo faʻamuamua o le faʻailo. Ina ia saunia se sui sooupu, e tatau ona e oloina i se kofe kofe. Faaopopo i ai iinei le lua laumatuni o le falaoamata ma le 250 ml o le kefir le maualalo. Tuu le paluga i le po, ma ave i le taeao ao leʻi 'ai.

O le isi vailaʻau faʻaaogaina o se meainu vevela. E tatau ona sasaa le eletise autu ile vai ma kuka i luga ole vevela mo le lima minute. Ole vaega e tatau ona faapenei: 300 ml o le vai i le 25 g o fatu. E tatau ona e inu seʻia inu le taeao.

E i ai ni fualaau o fualaʻau mo vailaau faʻasolosolo?

Mo sina taimi i le taimi nei, ua liliu atu le au silasila i sapalai e mafai ona fesoasoani i lalo ifo o le suka. E i ai foi tapenaga o laʻau e mafai ona faʻaitiitia ai le ala o lenei maʻi:

  • Inisalini
  • Arfazetin E,
  • Dianote.

Latou te maua se avanoa sili atu nai lo isi vailaau - toetoe lava a le faʻaosofia ai ni mea e le manaʻomia ma galue ma le faaeteete. O le faʻatagaina o fualaau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina i le laupepa ma le capsule, faapea foi i le ituaiga o sipuni ma tinctures.

O a tino faaletino e tatau ona fai ina ia alu ese ai mai se setete predatebetic

O le faʻaauau pea o le tino e taua tele i le faʻaitiitia o le maʻisuka i le lumanaʻi. E mafai ona e amata taʻalo i taʻaloga i luga o vaʻa.

E fautuaina foi e tusa ma le afa itula i le aso e savali ai i le ea fou.

E tatau ona e taalo i taaloga mo le afa itula i aso uma. O aoaoga e tatau ona masani. Ina ia faʻaitiitia le mamafa o le tino, ua lava lea e tuʻuina atu ai se avega e ono taimi i le vaiaso. O gaoioiga faaletino e mafai ona vaevaeina i ni vaitau pupuu: tolu sauniga o le sefulu minute. O gaoioiga e filifilia taitoatasi. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona faʻatapulaaina oe i le savali masani.

E faʻafefea ona faʻaumatia le manua o le manava i le maʻisuka

O le manava o le manava (ituaiga apu) o loʻo faʻamalamalamaina o le tele o le gaʻo e teuina i le manava.

I lenei tulaga, e manaʻomia ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo. O le faʻaaogaina o caloric i aso uma e tatau ona itiiti ifo ma le 1800 kcal.

Togafitiga e aofia ai le mulimuli i se meaʻai, taalo i taʻaloga ma le teena o mea ua fai ma vaisu. Afai e te mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o le a lelei le faʻasolosolo.

O suiga o le soifuaga e ala i le faateleina o le tino ma le aveesea o le mamafa o le mamafa o le tino e ala i le 50% faaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka i se tulaga o le maʻisuka.

O le faʻaaogāina o tagata tomai faapitoa i le vave amata e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le glucose concentration i le taimi sili ona puupuu.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Faailoga o le faamai, ma pe aisea e tupu ai se laina tuaoi

O le mamafa o le mamafa ma se olaga e le tauagafau e na o ni mea taua e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi o le endocrin, cardiac ma isi faiga. I le tautala tuusao e uiga i vailaau muamua, o mea e faʻalogo e taulai atu i mea nei:

  • maʻi le moe, faʻaalia mai o se taunuuga o le faʻalavelave i le gaosiga o le kulūkose, faʻalavelave faʻaletonu o galuega,
  • ogaoga galala ma le masani ai - o le faateleina o le suka e tau atu ai i le mafiafia o le toto, ma mafua ai le manaomia faifaipea o le inu vai e taulimaina ai ia togafitiga,
  • paʻu faafuasei le mamafa mo le leai o se mafuaaga,
  • vevela paʻu
  • faʻaleagaina o galuega vaaia.

I le faʻaopoopoga, o faʻamaoniga o vailaau muamua e mafai ona faʻaalia i le faʻavaveina o musika, lea e mafua mai ona o le faʻaleagaina o meaʻai i totonu o masini. O ulu tiga, migraines e faʻatasi ma faʻamaʻi. O ia faailoga o vailaau muamua e mafua ona o le faaleagaina o tamai vaa, lea e tau atu i lagona le lelei.

O le mea autu e aʻafia ai le atinaʻeina o le laina tuaoi e tatau ona manatu o le resulin resistance. O se taunuuga, o le maualuga o le toto toto e faateleina. Talu ai ona o nei mea uma, e le tatau ona le amanaiaina tamaitai.

O mafuaʻaga o le prediabetes

O mafuaʻaga mo le faʻavaeina o lenei faʻamaʻi e mafai ona maua i le gaʻo, faʻapea foʻi ma le mauaina, mo se faʻataʻitaʻiga, o se olaga le saʻo, o maʻi ua mavae. I le tulaga muamua, o le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o togafitiga o le a iai le suiga o le gaosiga o le inisalini i matua uma. O le a le mea e fai i lenei mataupu? O le mea moni, siaki lau suʻavaʻaʻi taʻitasi ma talanoa i se fomaʻi.

I fafine, o le tele lava o mafuaʻaga o prediabetes o loʻo iai i faʻamaʻi o le endocrine ma le genitourinary system. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le hypothyroidism, o le ovary polycystic - o nei mea uma, pe a faia le olaga sese, atonu o le mafuaaga lea o le atinaʻeina o le maʻi.

Nofoaga lamatia

E pei ona taʻua muamua, o le mamafa o tagata e lamatia. E tusa ai ma tagata atamamai, o le a lava le leiloa 10-15% ina ia maua ai le faʻaleleia atili o tulaga o le tino. Talanoa i mea lamatia o mea tutupu, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • afai o le tagata maʻi e sili atu le mamafa o le mamafa, o le tino o le numera o le numera e silia ma le 30, ona oʻo lea i le ono mafai ona maua le maʻisuka,
  • faʻalogo i le tulaga e tatau i tagata e maua i le toto maualuga. Afai o le fua faatatau e maualuga 140/90, o le a manaomia i lea taimi ma lea taimi,
  • o tagata gasegase e iai aiga e feagai ma togafitiga faʻapitoa e tatau ona pulea o latou lava tulaga,
  • o fafine e maua i le maʻisuka faʻateʻaina na iloa i le taimi o le maʻitaga e tatau ona mataituina ai suiga i le toto suka. O le avanoa e atiaʻe ai faʻamuamua e sili atu ona taua.

Vaʻaia o le Sugar Sugar Results

Faʻatasi ai ma vailaʻau, o le toto maualuga o le suka o le ala sili lea ona faatuatuaina e iloa ai le i ai o maʻi faʻamaʻi ma le maualuga. E pei ona e iloa, o fua masani o le suka e tele lava ina faalagolago i le matua, ae masani lava e tatau ona mai le 5.5 i le 6 mmol i le lita.

O le mea lea, e siaki ai le i ai poʻo le toesea o tagata vaʻaia, o le siakiina o suʻesuʻega e faʻatino. O le tagata gasegase e mafai ona inu le vai lea e faʻaitiitia ai le kulūkose, ma a maeʻa se vaitaimi faapitoa (60 pe 120 minute) e toe faia le suʻega. Ina ia saʻo le fuafuaina o le siama, o le auiliiliga e faia i le tele o taimi i le 30 minute.

Afai o le faʻamaoniga e tusa lava pe lua itula pe a uma ona faʻaaoga le suamalie e maualuga atu nai lo le maualuga o le kulukose (5.5 mmol), ae le aʻafia i faailoga e iloa ai le maʻisuka (7 mmol), ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i soliga i le gaʻo o le suka. Ina ia faʻamaonia le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e mafai ona faia faʻamaʻi i le aso e sosoo ai. E tatau ona malilie lau suʻega ma lau fomaʻi.

Toto o le maʻisuka Meaʻai

O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e tatau ona faʻaitiitia ai le tele o fesoasoani. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa e mauʻoa i fiber: fualaʻau fualaʻau, fualaau, pi ma fualaʻau. O le lelei o oloa ua tuʻuina atu e tatau ona mafaufauina o le faatumuina o le manava, faamalieina o le fiaai ma saunia.

E tatau ona maitauina pe afai e fetuunai le taumafataga, o le i ai o le gaioiga faaletino (lea e mafua ai ona paʻu le mamafa i le 5-10%), o le a mafai ona faaitiitia le maʻisuka i le 58%.

O le a le taumafataga mo tagata muamua?

E leai se taumafa faʻalauteleina mo vailaʻau. Ae peitai, ia manatua, e mafai ona e 'ai tele, ae e matua fautuaina lava e filifili meaai e maualalo le GI ma le tele o le gaʻo. O le tulituliloaina e taua tele ma le aofaʻi o le faʻaogaina o le kalori, faʻamatala auʻa uma faailoilo i le gasologa o le aso. O lenei taumafataga o le a fesoasoani e puipuia ai tagata faʻamuamua.

O a meaai e faatagaina ma faasaina i le taimi o le taumafataga?

O mea taumafa i lenei tulaga e aofia ai le teena atoatoa o gaʻo (sauaki, sisi). E le gata i lea, o le mea sao e aofia ai se tuusaunoaga:

  • meaai falai
  • meaʻai e maua ai gaʻo vailaʻau māmā, e pei o meaʻai paluga poʻo mea suamalie,
  • sukalati ma keke
  • honey, jam, suka.

I le tautalagia o meaai taliaina, ia gauai atu i le faatagaga o le faʻaaogaina o falaoa (paʻu po o le rai). Faʻatagaina o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai pusa falaoa - kusi falaoa, kulimi mumu, susu susu ma isi. E le tatau ona galo ia i tatou le aoga o aano o manu ma meaʻai (lapiti, moa, toso).

O oloa uma lava, o fualaau e le faʻasalaina (launi, oni, pulu ma isi) o le a aoga foi. O fualaʻau pei o kāpeti, kāloti, tamato, paukini ma isi mea e talia. Aua nei galo e uiga i faamanuiaga o le oat, o le karite palesa ma le keke. O igoa faamalu e mafai foi ona aofia i totonu o le meaai.

E mafai ona togafitia togafitiga?

E mafai ona togafitia togafitiga faʻapitoa, ae mafai ona mafai ona faia i nai fesuiaiga laiti i maualuga o suka, faʻapea foʻi ma le tausisia o fautuaga faʻafomaʻi.

O le a mafai ona faʻaumatia atoa le faʻamaʻi faʻamaʻi pe afai e 'ai lelei le tagata (leiloa le mamafa), amata ona taʻalo i taʻaloga, ma faʻaaoga foʻi fualaau e faʻaitiitia ai le toto toto.

I le tulaga lautele, o vailaʻau e mafai ona mafaufauina o se faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona pulea i tagata o soo se vaitausaga ma itupa. E taua tele i le taimi e gauai ai i uluaʻi faailoga, lea o le a aʻafia ai le faʻaitiitia o le faʻamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le togafitiga mo tagata muamua?

Mo togafitiga manuia i lenei mataupu, e tatau ona tuʻufaʻatasia se auala faʻapitoa. E taua le mulimuli i se taumafataga, gaioiga faʻaletino faaletino, o le faʻaaogaina e le gata o fualaau e faʻaitiitia ai le suka, ae faʻapea foʻi isi vailaʻau.E naʻo le endocrinologist e mafai ona tali le fesili i le auala e togafitia ai togafitiga. E fuafua ai foi le umi ole togafitiga.

O le tele o taimi, o le umi o le toe faʻaleleia e tumau mai le ono masina i le tele o tausaga. A o faagasolo lenei vasega, o le a manaʻomia ni feutagaiga faʻavaitaimi ma le fomaʻi, ma siaki le maualuga o le suka. O lenei mea o le a mafai ai ona e siakiina pea lou soifua maloloina atoa.

Isi togafitiga

O togafitiga e mafai ona faʻatino e aofia ai togafitiga faʻavae a tagata. E taua le faʻamaonia o la latou talosaga ma se tagata poto faapitoa - o le a ausia ai le tikeri maualuga o le aoga. O lea la, o isi togafitiga mo prediabetes e mafai ona aofia ai i le faʻaaogaina o meafaigaluega nei ma fuataga:

  • Buckwheat e fautuaina mo le faʻaaogaina. Ina ia saunia se meaʻai maloloina, faʻafefiloi keke ma se kofe kofe, sasaʻa lefir i le po (lua fufulunini mo 200 ml o kefir). Inu se mea inu i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • e mafai ona e faʻaaogaina se mea teuteu o laʻau oona: faʻafeiloaʻi meafaitino e sasaa i le vai ma kuka mo le lima minute. A uma lena, e tasi le kulimi e faʻaaogaina mo le 200 ml. l lapisi fufulu. E fautuaina e faʻaaoga le tuufaatasiga i luga o se manava gaogao i le taimi lava lea ao leʻi faia le taeao,
  • E mafai foi ona e saunia se fua o fualaau lanu ma fualaau aina, o le aʻa o le elecampane. O le faʻafefiloi e sasaa i le vai faʻafefete (tasi le sipunipuni ua lava mo le 200 ml), 50 ml ua maeʻa ma faʻapala i aso uma.

O togafitiga faʻaleaganuʻu faapena e mafai ona togafitia i le lumanaʻi e faʻamautinoa ai le puipuia o vailaʻau.

Faʻatau togafitiga

E masani ona faatonuina e fomai biguanides (mo se faataitaiga, Metformin). I faʻamuamua, o nei vailaʻau e faʻaititia ai le aofaʻi o kulukose e maua mai e le ate. I le taimi lava lea, o le thiazolidinediones (Avandia) o loʻo masani ona faʻatulagaina mo le faʻaititia.

O le tele o taimi, ua faʻatulagaina le Metformin 850 poʻo le 1000. I le faʻaopopo i le tuʻuina atu o le suka, o le mamafa o le maʻi e faʻapitoa. Ae ui i lea, o nisi faʻasolega e tatau ona amanaʻia (maʻitaga, le faʻamaonia o le tagata lava ia, lactic acidosis). I le laasaga muamua, o fualaau faasaina ma predabetes e faaaogaina e tusa ma le 1000 mg i le aso atoa ma le tele o vai. O le maualuga o tupe faʻatagaina, faʻatasi ma lau fomaʻi, atonu e 3000 mg.

I le maketi faʻafomaʻi faʻapitoa o le falemaʻi o Rusia o loʻo i ai le tele o vailaʻau o loʻo i ai le metformin malosi. Mo se faʻataʻitaʻiga, Glucophage, Glycomet, Metuau ma isi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi sili ona ogaoga lea e mafai ona puipuia i le tulaga o vailaʻau. O le mea e leaga ai, e toʻatele tagata e le iloa le uiga o lenei tulaga, ma e le mafai ona amata togafitiga i lea taimi.

Preditebetes o lona uiga o se tagata e lamatia mo le atinaʻe. O sea tagata ei ai le maualuga o le kulukose maualuga nai lo le masani. E le gata i lea, o sea tagata i le tino e le o iai se tali talafeagai o sel ma masini i le inisalini e natia e le pancreas. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 na muaʻi filifilia.

O lenei tulaga e le o lona uiga ua atiae e le tagata le maʻisuka. Faʻatasi ai ma meaʻai lelei, o le faʻaauau pea o le gaioiga faaletino o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia Ae afai e te le faia faʻataʻitaʻiga, ona oʻo lea i se tulaga maualuga o le a mafai e se tagata ona atiaʻe le maʻisuka ma isi faʻalavelave, aemaise lava faʻamaʻi o le fatu, toto toto, faʻamaʻi maʻi ma isi.

Faailoga o vailaau

Preditebetes o loʻo i ai faʻamaoniga sili.

  1. Moega o le moe. O le faʻanoanoa e afua ona o se faaletonu i le gaosiga masani o le inisalini. Ona o lenei mea, o le puipuiga a le tino ua solia, ma ua matua afaina lava i faamaʻi.
  2. Faʻafitauli leaga. O faʻamaoniga e faʻaalia ai faʻafitauli vaʻaia ona o le faateleina o le toto. E sili atu le leaga i vaʻa laiti. Ona o le solia o le toto i le nerve opic, o se tagata ua foliga leaga.
  3. O le paʻu o le paʻu e mafua ona o le mafiafia o le toto: e le mafai ona pasi atu i ni faʻaoga laiti o laʻau paʻu. E tali mai o ia ma se tali.
  4. Manava. O maualuga o le kulukose e maualuga ai le manaʻo o le tino mo vai. Glucose e ave vai mai i totonu o masini, ma galue i luga o fatugaʻo, e taʻitaʻi atu ai i le tele o gasegase. E le gata i lea, o le tino e tatau ona "faʻaitiitia" le toto tele. O nei mea uma e faʻaleleia ai le fiainu. Ae ui i lea, o le inu tele ma le inu malosi e mafua ai le urination tutusa. E galo le manava pe a le pa'ū le maualuga o le suka i lalo ifo o le 6 millimita i le lita.
  5. Faʻaitiitia le mamafa. E mafua lenei mea ona o le le atoatoa o le inu o le kulukose e sosoʻo ma fusi o le tino. O le iʻuga, e le mafai ona latou gafatia le malosi e faʻatino ai masani. O nei mea uma o le a vaivai, gau le mamafa.
  6. Faiva. Latou te sau mai le le lava o meaʻai paleni.
  7. O le mafuiʻe e mafua ona o se faʻagasolo i luga o le kulukose.
  8. O le tiga i le ulu e mafai ona tupu ona o se taimi puupuu i le kulūkose. E le gata i lea, e maua e tagata gasegase le vaivai i totonu o vae ma tiga i totonu.

Ae ui i lea, e le o tagata uma e iai nei uiga. E tele lava ina tupu e le o iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina o tagata ei ai togafitiga.

O le maʻisuka ua amata ona tautalagia, pe a lua itula pe a uma se taumafataga, e sili atu i le 11.1 ma le moli, ma e tusa lava po o le a le mea e 'ai, pe afai e maua lea mea e oʻo lava i le taimi muamua o le suʻega. O le mea lava lea e tupu pe a oʻo i luga o le manava o le manava o le kulukose e silia ma le 6.7 mmol i le lita. E tusa ai ma le faaletonu o le kulūkose latou te fai mai pe o lona aofaʻi mai le 5.5 i le 6.7 mmol, ma le lua itula i le maeʻa ai o le 75 g. o lenei vailaau e sili atu i le 7.8, ae itiiti ifo i le 11.1 mmol. O ia ituaiga o faʻalogona e mataʻutia ma manaʻomia ai le faʻasaʻoina o olaga.

O le a le mea e fai i fomaʻi

Afai oi ai, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga e faʻamaonia ai le maʻoti, e tatau ona siaki lau fomaʻi. E tatau ona faia lenei mea i tagata e silia i le 45 tausaga. O le mea lautele, o tagata uma lava, e tusa lava po o le a le matua, e manaʻomia ona maua se suʻega lautele o le toto ma le urine ina ia latou iloa ai le faʻavaivaia o le kulukose e tusa lava pe i se taimi muamua.

E faia se suʻega toto i luga o se manava gaogao. Talosaga faʻatagaina mo le itiiti ifo i le valu itula aʻo leʻi faia le suʻega. E naʻo le vai e mafai ona inu i le taimi lenei.

E taua le faia o se suʻega o le faapaleni kullukose. E aofia ai i le mea moni o le tagata maʻi e faatagaina e ave le 75 kalama o le kulukose, ona latou faia lea o se suʻi - pe a uma le afa itula, itula ma, mulimuli ane, pe a uma le lua itula. O le numera maualuga atu nai lo le 7.8 mmol o le suka i le lita (po o le 140.4 mg i le 100 g) e taʻu mai ai le muaʻi maʻi.

O le suʻesuʻeina o vailaau faʻasolosolo e taua tele i le tausisia o le soifua maloloina o le tagata ma faʻaitiitia le faʻalavelave o faʻafitauli. Ole taimi masani e siakiina ai siama ma togafitiga mulimuli ane e mafai ai ona e toe faʻafoʻi maualuga le maualuga ole kulukose i le masani.

E taua le tausia o lou suka toto masani. O lenei mea o le a fesoasoani i le faatumauina o le soifua maloloina lelei ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

E aoga tele le ave o vitamini: o le a faafaigofieina le togafitiga o vailaau oona ma faateleina le puipuiga a le tino. O le tausisia o kulūkose o le a fesoasoani e siakiina pea lava pea i se glucometer. Faasaoina i afaina mo lenei masini e le aoga.

Vaega o togafitiga o vailaʻau

O le togafitiga o prediabet ia mafai ai ona faʻasalalau le faitauina o kulukose e pei ona taʻua i lalo:

  • le soloia o masani leaga,
  • togafitiga o le mamafa o le mamafa o le tino,
  • faamalositino masani
  • togafitiga o le maualuga,
  • faasaʻoina o le cholesterol i le toto.

E tatau ona sili ona lelei i le malosi. O le umi o le umi o taʻaloga taitasi e sili atu ma le afa itula. I le taimi lava e tasi, ia le itiiti ifo i le 20 minute i le aso e tatau ona tuʻuina atu i faʻamalosiga malolosi.

Faʻamalositino, e mafai ona e pulea lelei lou maualuga o le suka, faʻapea foʻi le faʻaitiitia o lau cholesterol. O galuega a le fale, faʻapea foʻi ma galuega e fesoʻotaʻi ma le gaoioiga, o le a fesoasoani ia te oe.

Preditebetes Food nutrition

Togafitiga mo se fomaʻi e pei o le vailaʻau muamua e le mafai ona aunoa ma se taumafataga. O meaʻai e taua tele i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. E taua le manatua o meaʻai e tatau ona lelei. O masini gasegase faigofie, fried, salty, fatty, e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. O le aofaʻi o le kalori e tatau ona faʻaititia. Peitai, o lenei faʻaitiitiga e le tatau ona i ai i le faʻaleagaina o meaʻai aoga. E tatau foi ona faateleina le aofaʻi o le porotini.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o le aanoina o aano o manu, iʻa, meaʻai susu, ma soya ipu e faatagaina. Ae peitai, e le mafai e se tagata ona faia e aunoa ma ni gaʻo. Talu ai e leʻo faʻaaogaina gaʻo meaʻai, o fualaʻau ma cereals e tatau ona i ai i le taumafataga. Manatua e leai ni pateta ma semolina. Kopisi aoga, letusi, asparagus, Ierusalema atisikoke, seleri.

E tatau ona sili atu le gaʻo o gaʻo. O lapisi e tatau ona uʻu, palu ma na o se tuusaunoaga - fuga.

E faasaina sisi ma pastry. Faatasi ai ma nei oloa o siamu, suamalie, keke, suamalie suamalie suamalie, pasta, semolina. O vine, vine, vine, fualaau suamalie uma e matua le aofia uma lava.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i se taumafataga maualalo maualalo

O mea taumafa ole gaʻo gaʻo o le faavae o le puipuia o le maʻisuka ma faʻamaonia le toe foʻi mai o le toto suka i tulaga masani. E le gata i lea, o sea faʻataʻitaʻiga ua maeʻa i ni nai aso. Togafitiga ma se taumafa maualalo ile tino gaʻo. Ae ui i lea, ei ai fautuaga, ma e tatau ona mulimulitaʻia e tagata uma e faʻavaivaia le kulukosesesese (e pei o togafitiga).

  1. O oloa e mauagofie ai faʻataʻaloʻo gaʻo e matua vavae ese mai le taumafa. E aoga lenei mea i oloa uma e maua ai le malo. A uma mea uma, e vave ona liua i le kulūkose i le tino, ma i le taimi lava e tasi, o le oso i totonu o le toto e le maalofia.
  2. O le aofaʻi o meaʻai e tatau ona faʻaititia i le 20-30 kalama. O lenei aofaiga e vaevaeina i ni atumaga se tolu.
  3. E faasaina le soona fai. E tatau ona e 'ai naʻo pe a iai se lagona fiaaai.
  4. O le taumafataga e aofia ai le fafagaina o aano o manufasi, moa, fuamoa, iʻa, iʻa, fualaau 'aina, fuamoa, nati.
  5. Mea aoga aoga soka.
  6. Le tele o le tele o ava malosi e faatagaina.
  7. E taua le matauina o le ava malosi - a itiiti ifo i le lua lita o le vai i le aso.
  8. O iʻa sili ona aoga o le gataifale.

Ae o le a le mea e afaina:

  • suka ma mea suamalie uma
  • o meaʻai uma e aofia ai fatu,
  • pateta
  • kusi falaoa
  • falaoa falaoa
  • muesli
  • araisa, sana,
  • fualaau uma, sua,
  • beets, kāloti, pauki, pepa, pi, pi,
  • susu
  • "Meaʻai o le maʻisuka."

O ia ituaiga o meaai e fesoasoani e aveesea ai le mamafa ma maualalo ai le cholesterol toto. Ma afai e te alu aʻe mai luga o le laulau e fafagaina, e aunoa ma le matelaina (ae e aunoa ma le 'ai), e mafai ona e faʻatulagaina se taumafataga e aunoa ma se afaina i le tino. O gaoioiga faaletino e le tatau ona le amanaiaina - o le faavae lenei mo le puipuia o le maʻisuka.

E toatele e le mananao e mafaufau e mafai ona aafia i latou i le maʻisuka. Mo nisi mafuaʻaga, e talitonu tagata nei o tuaoi, i tifaga, o loʻo i ai faʻamaʻi, ma o le a pasi ane i latou ma e le paʻi foi ia i latou.

Ma, i le taimi o le suʻesuʻega faafomaʻi, latou te suʻeina se suʻega toto, ma e aliali mai o le suka ua uma ona 8, pe sili atu foʻi, ma ua le fiafia le fomaʻi. O lenei tulaga e mafai ona puipuia pe afai o faailoga o le faamai ua aloaia i le taimi i le amataga lava o lona amataga. O le a le mea o loʻo tupu?

Tulaga faʻapitoa - o le a lea?

Preditebetes o se maualuga maualuga o le tulaga o le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona manatu lenei tulaga o le amataga o le maʻi?

E matua faigata lava ona tusia se laina manino iinei. O tagata ei ai vaʻaia ua mafai ona faʻataʻatia le faaleagaina o fatu o fatugaʻo, fatu, toto toto, ma totoga o faʻaaliga.

O suʻesuʻega faʻasaienisi ua faʻaalia ai e amata ona amataina faʻafitauli masani i le muaʻi maʻi. Afai e maua le maʻisuka, o le gaioiga o le okeni ua maeʻa ma e le mafai ona taofia. O le mea lea, e tatau ona talafeagai le amanaʻia o lenei tulaga.

Preditebetes o se tulaga vavalalata lea e maua mai ai e le pancreas le inisalini, ae i ni vaega laiti, pe o le inisalini e maua i fua masani, ae le mafai e gaʻo tino ona gafatia.

O tagata i lenei tulaga e faapitoa le lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2. Ae peitai, o lenei tulaga e mafai ona faʻasaʻo. Suia o lou olaga, faʻamaloloina masaniga le lelei, e mafai ona e faʻafoʻiina le soifua maloloina ma aloese mai maʻi faʻapitoa.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai se setete. Muamua lava, o lenei mea o se mea e faʻavaeina.

O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu o le ono mafai ona maua le maʻi e faʻateleina le tele pe afai ua i ai faʻamaumauga o lenei faʻamaʻi i le aiga poʻo aiga vavalalata.

O se tasi o itu e sili ona taua o aʻafiaga o le gaʻo. O lenei mafuaʻaga, ma le mea e lelei ai, e mafai ona faʻamavaeina pe afai o le tagata maʻi, iloa le ogaoga o le faafitauli, faʻateʻa ese le mamafa o le mamafa, tuʻuina atu le tele o taumafaiga i totonu.

O faʻafitauli faʻapitoa e faʻaleagaina ai le beta-cell e mafai ona avea ma se aʻafiaga mo le atinaʻe o faʻamaʻi suka. O le pancreatitis lenei, o le kanesa o le pancreas, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi poʻo manua o isi laʻau o endocrin.

O le aʻafiaga o le faʻapogai e mafua ai le faʻamaʻi e ono mafai ona taʻi faʻamaʻi i le hepatitis virus, rubella, chickenpox, ma le mama. E manino lava o le toatele o tagata, o le SARS o le a le mafua ai le maʻisuka. Ae afai o lenei tagata o loʻo mamafa i lalo i le pepelo ma faaopoopo atu pauna, o lona uiga o le siama siama e matautia mo ia.

O se tagata e le maua i le maʻisuka i le liʻo o lona aiga vavalalata e mafai ona maʻi i le ARVI ma isi faʻamaʻi pipisi i le tele o taimi, aʻo le mafai ona atiae ma alualu i luma le maʻisuka e sili atu le maualalo nai lo o se tagata e mafatia i le matitiva leaga. Ma o le tuufaatasiga o le tele o mea lamatia i le taimi nei ua faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi i le tele o taimi.

O mea nei e tatau ona taua o le atuatuvale o se tasi o mafuaaga o le suka. E sili ona talafeagai le aloese mai le atuatuvale ma le faʻalagona lagona mo tagata ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka ma le mamafa tele.

O se matafaioi taua i le faateleina o le lamatiaga o le gaioiga o le matua - o le matua o se tagata, o le sili atu foi lea o lona maʻi i se faamaʻi o le suka. O le isi mea lamatia o le suia o le po i le galuega, o se suiga i le moe ma le sola. Toeitiiti atoa le afa o tagata volenitia oe na malilie e ola i se olaga le mautonu na i ai se tulaga o fomaʻi.

Faailoga

O le maualuga o le kulukose o se tasi lea o faailoga o le maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua. Afai e te faia se suʻega toto ile tele o taimi i se laasaga ma se vaeluaga o le aso e tasi, ma e faaalia ai le i ai o le hyperglycemia i vaitau uma, e mafai ona faia le maʻisuka.

Lisi o faailo o le kulukose:

E i ai isi faʻailoga o le maʻi. Mo se faataitaiga, o se galala malosi e toetoe a le tineia. O se tagata e inu tele, lima, pe sefulu lita i le aso. E tupu lenei mea ona o le toto e mafiafia pe a tele le suka e aoina i totonu.

O se tasi vaega i le faiʻai ua taʻua o le hypothalamus ua amataina ma ua amata ona mafua ai ona lagona le fia inu o se tagata. O le mea lea, e amata ai e se tagata ona inu tele pe a fai e maualuga lona kulukose. O le iʻuga o le faʻaleleia o le ola, o loʻo faʻaalia ai pea le urination - o le tagata ua "pipii" i le faletaele.

Talu ai ona o le gasegase o le kulukose e vaʻavaʻaʻi ua faʻavaivaia i le maʻisuka, o le vaivai ma vaivai e aliali mai. Ua lagona e se tagata ua matua vaivai lava o ia, o nisi taimi e faigata mo ia ona alu.

E le gata i lea, o le erectile o le faʻaleagaina e faʻaalia ai lava ia i le tane, lea e aʻafia ai le aafia o le olaga o le tagata gasegase (feusuaiga). I fafine, o nisi taimi e maua ai e le faamaʻi ni faaletonu eletise - o le matutua i luga o le paʻu o foliga, o lima, lauulu ma fao e fai ma mea e pala, pala.

O se tasi o faailoilo o fafo atu o le muaʻi maʻi o le mamafa tele, aemaise pe a tuʻufaʻatasia ma tausaga matua.

I le gasologa o tausaga, o le metabolism o le a faʻagesegese, ona sili atu lea o le gaʻo e taofia ai le kulukose mai le ulu atu i sela - o le iai o nei mea e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. E le gata i lea, o le pancreas o le au matutua e amata ona maua ai le insulin ma le matua.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o le mamafa o le mamafa e masani ona tupu. O le mea moni, o lenei ituaiga o suka suka i totonu o le toto ei ai le maualuga o le kulukose ma, i le taimi e tasi, inisalini. O mea uma e sili atu ona leaga o le tino e saili e faʻafeiloaʻi i le tino o manu, e sili ona talafeagai mo le teuina. Ona o lenei mea, ua amata vave ona maua le mamafa o le tagata.

O le isi mea e iloa ai o se lagona o le le mautonu i vae, tingling. O lenei mea e sili ona lagona i lima, tamatamailima. Pe a faʻalavelave le totoina o le toto ona o le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o le mea lea e mafua ai le leaga o le meaʻai o faʻamavae. Talu ai ona o lea mea, o loʻo i ai i le tagata ni lagona le masani ai i le ituaiga o tingling or numbness.

Ma le mea mulimuli, o le paʻu o le paʻu, o se tasi lea o faʻamaoniga o se maʻi suka. Atonu o se mea e ofo ai, e mafai faʻapefea ona aʻafia lou paʻu i fua o le kulukose? E faigofie lava mea uma. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le toto ua faateleina, lea e mafua ai le faaitiitia o le puipuiga. O le mea lea, i le maʻisuka, o le toe gaosia o se maʻi afaina i luga o le paʻu e masani ona amata, lea e maua ai se lagona o le sasaina.

O le faʻamaʻi mulimuli e tatau ona faia e le endocrinologist, e le faalagolago i le tasi, ae i luga ole suʻega. O le tagata poto faapitoa o le a fuafua pe o le maʻisuka pe leai, filifili pe faapefea ona togafitia, o vailaau e sili ona aoga i tulaga taitasi.

Ina ia puipuia le maʻi suka mai le avea o se mea e ofo ai, e tatau ona mataʻituina faailoga o le suka o le toto, e faigofie ona faia i se falemaʻi poʻo le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

Togafitiga metotia

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka i le amataga, e tatau ona faʻamaonia le faiga o le galuega ma le malologa. Faʻaleagaina o le tino e pei o le le lava o le moe, ma lona tele. O le atuatuvale faaletino, o le le mautonu i le galue e mafai ona avea ma malosiaga mo le atiina ae o maʻi tuga, e aofia ai le maʻisuka. I le tulaga o prediabetes, o togafitiga faʻaleaganuʻu ma le tele o togafitiga faʻaleaganuʻu o togafitiga o le a aoga.

E tatau ona e mulimuli i se meaʻai maloloina. Ina ia faimalaga malaga i le sisi, ia faʻagaloina ituaiga uma o tao, ia faʻaaoga nai lo falaoa paʻepaʻe mai le falaoamata mafolafola ma le faʻaopoopoga o le paʻu, e leai ni araisa paepae ma ni pasta, ae o ituaiga sukalani lanu ma falaoamata mai fatu saito atoa. E fautuaina e fesuiai mai aano mumu (tamai mamoe, puaa) i le pipi ma moa, 'ai le tele o iʻa.

O le mea autu o le faʻamautinoa ua lava fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga. Half kilo kilokilo i aso uma e te manaʻomia e 'ai uma. O le tele o fatu ma isi faʻamaʻi e tulaʻi mai ona o le mea moni o lo tatou taumafa e itiiti le lanu, fualaau fou.

E le gata e tatau ona e iloilo lau meaʻai, ae ia faʻateʻa ese foʻi masani leaga. O nisi taimi e lava le tuu le ulaula pe faʻaititia le faʻaaogaina o ava malosi e inu ai le ava e puipuia ai le amataina o le maʻisuka.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o suti i lau lisi o aso taʻitasi poʻo le faʻaaogaina atoa. O le tele o latou taumafa e mafai foi ona avea ma se vaega taua i le atinaʻe o le maʻisuka.

Gaoioiga faaletino

E fa itula o le savali vave i le vaiaso - ma o le maʻisuka o le a pito i tua. E tatau ona tuʻuina atu ia le itiiti ifo ma le luasefulu minute i aso uma i luga o le vae, ae le o le televave o le savali, ae o se saoasaoa vave nai lo le mea masani.

E fautuaina e aofia ai taʻaloga i lau faasologa i aso taʻitasi. E mafai ona e amataina i le taeao ma le 10-15 minute i le aso, faasolosolo malie le faateleina o le mamafa o le uta. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻateleina ai faiga faʻavae i le tino, faʻaitiitia le kulukose, ma faʻaitiitia le aofaʻi o isi pauna. O le gau o le mamafa e le 10-15% e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Ata vitio e uiga i vailaau ma togafitiga mo togafitiga:

O gaoioiga faʻale-tino e mafai ona aofia ai le savalivali poʻo le sili atu ona taua taaloga. E mafai ona e filifili mo oe lava e taaalo, taaalo taaalo, pasiketipolo, uila, sisi. I soo se tulaga lava, o le kulūkose o le a faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi, o le a faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol, lea o le a avea o se puipuiga lelei o le maʻisuka ma fatufatu o le cardiovascular.

Preditebetes o se lapataiga lapatai o loʻo e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga o lou suka toto e maualuga atu nai lo le tatau. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 muamua na muaʻi togafitia. O le tala lelei o suiga o le olaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻiina lou suka toto i le masani ma puipuia pe tuai le amataina o le maʻisuka.

E tupu mai le mea na tupu pe a le tali lelei le tino i le homulini insulin ma o le mea lea e le mafai ona faatumauina le kulukose toto (suka) i se tulaga masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka toto e sili atu nai lo le masani, ae le lava e faʻatuina ai se faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai e le togafitia, o le tulaga atonu e sili atu ona mamafa i le taimi ma taitai atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻalavelave matuia, e pei o le fatu ma gasegase maualuga o le toto, stroke, vaʻaia le mafaufau, faʻamaʻi o le tino ma le fatu fatu.

O le a le mea e mafua ai le muaʻi maʻi?

E talitonuina o tagata e sili atu le mamafa o le tino, e taʻitaʻia ai se olaga le lelei poʻo le i ai o se talafaasolopito o aiga o lenei faʻamaʻi, o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes. E talitonuina foi o fafine ua maua i le maʻisuka ituaiga o loʻo i ai le faateleina o le ono mafai ona tupu aʻe i le lumanaʻi.

O le toʻatele o tagata ei ai vailaau faʻasolosolo e leai ni o latou faʻaʻailoga. Ae afai o loʻo iai sou vailaau muamua, e tatau ona e siaki mo faailoga o le maʻisuka, e pei o le:

Vaega o lamatiaga

O le American Diabetes Association fautuaina le suʻeina o le maʻisuka, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2 pe'āfai e iai sau mea o loʻo mulimuli mai faailoga o vailaau vaʻaia:

Ua e mamafa tele ma ua sili atu i le 45 tausaga le matua - fai se suʻega muamua i le taimi o lau asiasiga mulimuli i le fomaʻi.

E iai lou mamafa masani ma oe 45 tausaga pe sili atu - i lau asiasiga i le fomaʻi fesili i lau fomaʻi pe a manaʻomia se suʻega.

Iʻititi nai lo le 45 tausaga le matua ma le mamafa - o lou tino (index) index (BMI) e 25 pe sili atu foi - ma e iai lau tasi pe sili atu foi faʻafitauli mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, mo se faʻataʻitaʻiga:

Le maualuga o le toto, i luga o le 140/90 millimita o le mercury. Laʻau maualuga o le cholesterol lipoprotein (HDL) ma le maualuga - triglycerides. Talafaʻasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata o latou matua, tuagane po o tuafafine ua mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ua sili atu le maualuga o le aʻafiaina o le faʻamaʻi nai lo tagata matutua o latou aiga e leai se talaʻaga o le maʻisuka.

Tisipisi gasegase po o le fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le 4 kilokalama. O fafine ua maua i le maʻisuka faʻataʻi, poʻo i latou ua fananau mai se pepe e sili atu nai lo le pepe masani, o loʻo lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i se taimi mulimuli ane o le olaga.

Lanu ma ituaiga. Aferika, Hisapanika, Asia, ma le Pasefika tagata lautele o le a sili atu ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 nai lo tagata o le Caucasian race.

E tele lou mamafa, e te le faʻatinoina ni faʻamalositino (pe fai i ni mea laiti) ma e manaʻo e faʻaitiitia lou faʻalavelave e maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le Vaega Galulue Puipuiga (USPSTF) fautuaina le faʻataʻitaʻiga mo tagata e maualuga atu le maualuga o le toto nai lo le 135/80.

Afai e iai sau togafitiga, e mafai ona e puipuia pe tuai le atinaʻeina o le maʻi e ala i le mulimuli i ni fautuaga faigofie e avea o se meaai faʻapitoa mo vailaʻau muamua:

Faʻatapulaʻa le aofaʻi o le gaʻo. Taumafa mea taumafa e maualalo le gaʻo ma maualuga i filo solu.

Taumafai naua ni calories.

Faatapulaʻa le sipuni ina ia aloese mai le faʻafuasei ona siitia le suka o le toto. O mea taua e tolu (o gaʻo, gaʻo, ma gaʻo), o gaʻo sili ona afaina ai toto toto.

Talanoa ma lau fomaʻi e uiga i se meaʻai maloloina mo tagata taitoatasi.

O se tasi o suʻesuʻega tele sa faʻaalia ai o tagata e mulimuli i mea taumafa - 'ai fualaau faisua, iʻa, moa, ma meaʻai uma o le fatu - o loʻo i lalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faatusatusa i tagata e mulimuli i mea taumafa maualuga i aano mumu, aano o gaʻo , oloa gaosi susu, gaʻo faamama ma suamalie. O le fuafuaina o lau meaai mo vailaʻau muamua e masani ona e vaʻavaʻai i meaʻai. E tele auala faigofie e faʻafetaui ai lau taumafataga. E mafai e se tagata faʻamaonia meaʻai ona fesoasoani ia te oe e faia se fuafuaga paleni e fetaui ma lou olaga.

Faatinoga faaletino

Fai se faʻamalositino malosi mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso mo le itiiti ifo i le 5 aso i le vaiaso. Gaoioiga faʻapitoa e tutusa ma le savali i totonu o le ea fou, tietie uila i le saoasaoa o le 10-12 maila i le itula, faimalaga pe togi le polo i totonu o le ato. Faatasi ai ma lenei ituaiga o gaoioiga, e mafai ona e maitauina o vave lou fatu.

Auai i le malosi malosi mo le itiiti ifo ma le 20 minute i le aso. E tutusa i latou i le sologa lelei, tietie uila i le 12 mph, faasee pe taalo pasiketipolo. O le faia o ia faʻatinoga, o le a e maitauina ai o lou manava faʻavavevave ma o lou fatu e sili atu le vave ona paʻu.

Faʻatino i le tele o ituaiga gaoioiga mo le 10 minute poʻo le sili atu i le ao, e mafai ona e mulimuli i fautuaga o loʻo i luga. E mafai ona e filifili mo oe lava ia poʻo se tasi o ituaiga uma o faʻatinoga. O le faamalositino e fesoasoani ia te oe e pulea ai lou toto suka i le faʻaaogaina o le kulukose e avea o se punaoa malosi i le taimi ma a maeʻa faamalositino. Latou te fesoasoani foi ia te oe e sili atu le tali atu i le inisalini ma faaitiitia lou lamatiaga o le maʻisuka. E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani ia te oe e faatumauina ai le mamafa o le soifua maloloina, maualalo le maualuga o le cholesterol, faateleina le lipoprotein maualuga (HDL) poʻo le cholesterol cholesterol, ma le maualalo o le toto maualuga. O nei faʻamanuiaga e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o fatu ma gasegase o le toto (faʻamaʻi fatu cardio). E mafai ona e faʻaititia atili lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e ala i le faʻaaogaina mo se taimi uumi i taimi taʻitasi.

O vasega e mafai ona aofia ai le savali faʻamalosi poʻo le sili atu ona malosi, e pei o le sogi, tamoe, uila vilivae poʻo le taʻalo tenisi. Na faʻaalia foi e le suʻesuʻega o isi gaoioiga, e pei o le faʻalegaina o togalaau poʻo le faaseʻeina o le kiona, e mafai foi ona i ai sona aoga aoga. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i se fuafuaga mo se polokalama faʻamalositino saogalemu.

Vailaʻau mo vailaʻau

Faʻaaoga vailaʻau pe a faʻatonuina

I nisi tulaga, e faatonuina e fomaʻi se tapenaina o papa, e masani ona masani ai metformin. E faaitiitia ai le maualuga o le suka e gaosia i le ate i se tagata e iai le malosi o le inisalini. E mafai foi ona talafeagai mo le polycystic ovary syndrome. Afai ua faatonuina oe e lau fomaʻi fualaau faasaina e faasaga i vailaau, ia aua nei galo e ave e pei ona faatonuina ia te oe.

Preditebetes o se tulaga lea e maualuga ai le kulukose o le toto ma faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini. O lenei faailoga e le mafai ona taʻua o le maʻisuka, peitaʻi, afai e le amataina le togafitiga i le taimi, o le tulaga e sili atu ona leaga ma oʻo ai i le maʻisuka. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e taua tele le iloa o faailoga autu ma metotia e togafitia ai le maualuga o le suka. O se tasi o matafaioi taua i togafitiga o le taumafataga lea mo prediabetes. O lona tausiga e taua e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

E faapefea ona faʻaalia lenei tulaga?

O vailaau faʻasolosolo e aofia ai le tele o faʻamaoniga, e mafai ai e le masalosalo ona maualuga le maualuga o le suka aʻo leʻi faia suʻesuʻega suʻesuʻe. O le iloaina o nei faʻaaliga, e le mafai e se tasi ona malamalama pe o le a lenei tulaga, ae fautuaina foi le auala e togafitia ai.

O faailo nei o vailaʻau e iloagofie:

  • Paʻu faafuasei le paʻu.
  • Faʻalavelave moe.
  • Paʻu o le ulu tiga.
  • Faʻaitiitia le tino vaaia.
  • Taofiofia o le paʻu.
  • Faʻateleina le fiainu.
  • Faiva.

O se gau paʻu i le taimi nei e mafua mai i le mea moni e faapea, e le tusa ai ma le tala o le paʻu o le gaosiga o le inisalini, o le kulūkose o loʻo faʻafitauli tele. I lenei itu, o sulu o le tino ua amata ona iloa le leai o se malosi. O aʻafiaga o le kulukose e aʻafia foi i le tino o le tino, e mafua ai le le mautonu. O le momoe o moe e mafua ai foi ona faaitiitia le maualuga o le inisalini. O lenei tulaga e masani lava ona faaalia i tamaitai.

O le tiga o le ulu e tupu ona o se suiga i puipui o capillaries ma vaʻa tetele. O lenei mea e mafua ai le tafe toto ma le matelaina o le okesene o tino faiʻai. O le faateleina o le kulukose o le toto e faʻalauteleina ai le viscosity, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le tafe toto i totonu o vaʻa. O lenei mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino ma se suiga i le paʻu.

O le galala le fia inu ona e mafua mai i le mea moni e faapea ina ia vevela le toto, e tatau i se tagata o loo mafatia i le vaʻabetes ona inu tele le vai ma, o se taunuuga, e masani lava ona mimilo. O lenei faailoga o se faailoga o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo pe afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le 6 mmol / l.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka o le toto, e masani lava ona faitio tagata i se lagona o le vevela ma le gaoia i le po. O nei faailoga o predabetes e mafua ona o le le lava o meaʻai ma le faʻateleina o le maualuga o le kulukose. O se lagona e le masani ai o le fiaai e fesootai ma lenei mea.

I le taimi o togafitiga, e masani ona i ai se lagona o le fiainu

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka?

Afai na faia se suʻesuʻega ma ua amataina le togafitiga i le taimi, ona mafai lea e le gata ina faʻamalolo togafitiga, ae faʻapea foi le taofia o le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga. O auala autu o togafitiga ma puipuiga o:

  • Meaʻai
  • Tauivi i masaniga leaga.
  • Tulaga masani o le mamafa.
  • Faia o taʻaloga.
  • Tulaga masani o le toto maualuga.
  • Pule o le Cholesterol.
  • Fomaʻi (metformin).

Mea taumafa i vailaʻau e taʻalo ai se tasi o matafaioi sili ona taua ile togafitiga o lenei maʻi. Muamua lava, e tatau ona tausisi i se meaʻai e tusa ai ma mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo, gaʻo, meaʻai ma meaʻai, e tatau ona aveese le meli mai le meaai, ae o le polotini e fautuaina ina ia faateleina. E sili le taulai atu i cereals, fualaau faisua, letus, kapisi, seleri. E tusa ma le pateta ma le semolina, ao seti le vailaʻau, e sili atu le galo mo sina taimi. E faʻatagaina e 'ai iʻa, mea soya, meaʻai susu, gaʻo meaʻai.

Ina ia lelei le togafitiga o le hyperglycemia, e tatau ona e aloese mai le 'aina o sasini, sodas, muffins, keke, vine, vine, ma isi. E fautuaina e inu pe tusa ma le 2 lita o le vai ae le o le galala. Afai ei ai togafitiga, e le tatau ona e 'ai meaai e pei o le meli, pateta, sana, cheese cheese, rice, milk, granola, falaoa, fualaau aina, beets, pi, paluka.

Ina ia mautinoa ua maeʻa meaʻai ma saʻo, e mafai ona e fatuina se lisi mo le vaiaso. Mo se faʻataʻitaʻiga, mafaufau i ni filifiliga:

  1. Mo le taumafataga o le taeao: koko, falala keke. Mo le taumafataga o le aoauli: falaoa, o le popo, tumama fou, fuamoa e lua ua kuka. Mo le taumafataga o le afiafi: kuka zucchini tao i fasi moa, fualaau faisua.
  2. Mo le taumafataga o le taeao: zucchini fritters ma le kirimigi oona. Inu le la po o le chicory. Mo le taumafataga o le aoauli: faʻafefiloi fualaau faisua, supa i luga o le sua o fualaau aina, falaoa. Mo le 'aiga o le afiafi: moa vavalaʻau, tamato, kusi falaisi.
  3. Mo le 'aiga o le taeao: meli falala i le susu, chicory. Mo le taumafataga o le aoauli: salati pusa, kariota falaoamata, soupeti o le beefipolo. Mo le taumafataga o le afiafi: kuka fagota, falaoa, kuka faila.

I le togafitiga o le faamai e tatau ona lafoaia amioga leaga

E pei ona mafai ona iloa mai le faʻataʻitaʻiga, o meaai paleni ma se faʻateleina o le kulukose ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tolu taumafataga i le aso ma ni faʻalavelave se tolu. E pei o se mea taumafa e mafai ona e faʻaaogaina le lisi lenei o oloa: kusi, fuamoa fualaau suamalie, se ipu susu o susu susu po o susu, fuamoa fuamoa, meaʻai meaai. O iloiloga lelei o tagata gasegase e talanoa foi e uiga i aoga o lenei taumafa.

Afai e te mulimulitai i tulafono uma, o le meaai ua faʻamaonia mo le muaʻi vaʻaia e le gata ina faʻamaonia ai le suka toto, ae faʻaitiitia ai foi le mamafa, o se vaega taua foi o togafitiga. E mafai foi ona maua le aafiaga tutusa e ala i le faamalositino. E fautuaina e te molia pe a ma le 20 minute i le aso. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol ma le suka. O le masani ai o le toto maualuga i tamaʻitaʻi uma ma alii e maua e ala i togafitiga saʻo ua filifilia. O lenei togafitiga, aemaise lava pe afai ei ai togafitiga, e mafai ona filifili e le fomaʻi, o le mea lea, faatasi ai ma le maualuga o fuainumera, o le a sili atu ona vave faafesootai le falemai ma amata ona ave fualaau talafeagai.

O togafitiga o vailaʻau faʻasolosolo e faʻaaogaina i na o mataupu ogaoga pe faʻalautele, pe a le mafai ona togafitia le maʻi i isi metotia. Metformin e sili ona masani ona faatonuina. O lenei meafaigaluega e faʻaleleia ai le lagona o sela i le inisalini, lea e faʻapupula ai le glucose. O lenei aafiaga e tupu ma faʻaauau pea le sologalelei, lea e alofia ai taimi o le hypoglycemia. Metformin e fesoasoani foi e faʻaititia le cholesterol ma faʻamaonia le mamafa e ala i le faʻaitiitia o le manaʻo. Ina ia maua lenei taunuʻuga, e tatau ona faʻaaogaina vailaʻau mo le ono masina ma faʻaopoopoina lona faʻaogaina ma le gaioiga faaletino. Ae ui i lea, o Metformin o loʻo iai se numera tele o faʻamaʻiloga ma aʻafiaga itu, o lea e sili ai le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo lona tofiga. E faʻaleleia ai le uta i luga o fatugaʻo, o lona uiga e mafai ona faʻaaogaina i le na o le leai o se faʻamaʻi tele. E le gata i lea, o Metformin e mafua ai le gasegase o le gastrointestinal ma le lactic acidosis.

vailaʻau faʻasolosolo e togafitia i vailaʻau i naʻo ogaoga ogaoga

Afai o le maitaga ua avea ma mafuaʻaga o le maualuga o le suka, e taua tele le tausisia o se taumafataga ma siakiina e le aunoa le suʻeina o le toto. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e alu ese lava ia pe a uma ona fanau mai, e tusa lava pe na inu ava i le fafine pe a le o. O le sipuni vao, lea e masani ona faatonuina mo le malulu, e mafai ona faateleina le maualuga o le suka i se tamaititi, o le mea lea, afai ei ai se avega mamafa, e sili atu le le inu i lenei fofo. E ui lava i le mea moni e faʻapea e mafai ona faʻataʻitaʻiina muamua, e taua le iloa pe faʻapefea ona faʻaalia e ia lava ma le mea e fai pe a tupu.

O le mea lea, o le predabetes o se taufaʻailogaina o se faʻamaʻi tuga pei o le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamaʻi ma togafitiga o nei faʻamaʻi e tutusa lava. E mafai ona mafua ai le tele o lagona ma uiga le lelei o le preditebetes, ae ui i lea, o le togafitiga amata i le taimi o le a fesoasoani e toe faaleleia atoatoa mai lenei maʻi. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻasalalau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto faʻatasi ai ma le fesoasoani o meaʻai talafeagai ma le gaioiga faaletino.

Faʻailoga

Mo le fuafuaina o togafitiga, e lua ituaiga o suʻesuʻega e faia: o le anapogi o le suʻe toto ma le suʻega o le glucose toleniga.

I le taimi o le suʻega lona lua, o le toto toto e muamua fua muamua i luga o se manava gaogao. Ona tuʻuina atu lea i le tagata gasegase se vaiinu e aofia ai le tele o le kulukose. A maeʻa le 2 itula, toe fuafua le maualuga o le suka.

E tatau ona fuafua le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao 8 itula pe a uma le matelaina. O le taimi sili ona talafeagai mo suʻesuʻega o le taeao i le maeʻa ai o le ala. O le tagata maʻi e sili atu ona faigofie le tumau i le teenaina o le taumafa.

Gaoioiga faaletino

O se vaega tāua o togafitiga mo vailaau faʻasolosolo o se lelei faaletino. Taaloga faʻatasi ma taumafa o le a maua ai le mea e manaʻo ai. O le uta i luga o le tino, ia faifai malie. E taua le ausia o le faʻatupulaia o le tuputupu ae o le fatu.

Filifili le ituaiga o avega, mulimuli i mea e te fiafia i ai. E mafai ona avea ma vasega i le nofoaga autu o le soifua maloloina, taʻavale malosi, tenisi, volipolo, taʻavale poʻo le agai i Nordic. Mo le faʻaleleia o le soifua maloloina, e te manaʻomia se taʻaloga 30-minute, i le vaiaso - a itiiti ifo ma le 5 lesona.

I le taimi ma a maeʻa faamalositino, ua liua le suka i le malosi. O sima e sili atu ona faʻaleleia le inisalini, o lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

Fofo faʻapitoa

O vailaʻau na saunia e tusa ai ma fua o togafitiga faʻaleaganuʻu o le a le togafitia ai togafitiga. Ae ui i lea, o le a latou fesoasoani i le faʻaititia o kulūkose ma le faʻamalosia o puipuiga a le tino. E le pei o vailaau, o togafitiga masani e masani lava e le mafua ai ni uiga leaga. Ae o nisi taimi e ono i ai le faateleina o le lagona o le tagata lava ia i mea o loʻo i totonu o laau.

Taumamafa i taimi uma. Uu le grits e ala i se faila kofe e saunia ai le ipu. Liligi le falaoamata o le cereal ma lefir (i le 2 tbsp. Buckwheat per glass of drink) ma alu i le po. Faaaoga le faʻafefiloi o mea faʻafefiloi i le taeao i luga o se manava gaogao

Faʻatasi ai ma vailaau faʻasolosolo, o le faʻalauteleina o le elecampane rhizomes, laʻau lauʻau ma le laumei o le a aoga. Liligi i le mea e faʻaaogaina ai vai inu (1 tbsp. I le ipu vai). Faʻaliliu le fausua ma inu 50 ml i aso taitasi. E mafai ona e taofia togafitiga i le taimi lava e te lagona lelei ai.

E talitutusa foi le taua o se teuteuga o le sulu. Tipi meaʻai i totonu o se mea e fai ai le kofe. Sasaa le paʻu i le vai (1 tbsp.) I le ipu vai) ma le kuka mo le 5 minute. Inu i luga o se manava gaogao ao lei faia le taeao.

O le tele o laau totō e maua ai le suka, e aofia ai pi pi, vailaʻau togafiti, fualaau ma laulaʻau o lanu paʻu masani, fuamoa ma le lau paina, St. John's wort, yarrow, vine vine, rosehip ma viburnum, lingonberry, aʻa, ola ma cuff. Faaaoga i latou i foliga o teuteuga, teas poo mea faʻaleaga. E aofia ai le tele o mea e manaʻomia mo se tino vaivai.

Preditebetes, poʻo le state prediabetic, o le laina laina laina i le va o le soifua maloloina masani ma le maʻisuka. I lenei tulaga, o le pancreas o le a maua ai le inisalini talafeagai mo le ola, ae i se aofaiga itiiti ifo. E tusa ai ma tagata atamamai, e masani lava ona atiae e le au fai togalaau le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia mafai ona e malamalama atili i auiliiliga o mea o loʻo tutupu muamua, e tatau ona e aʻoaʻoina mea uma e uiga i mafuaʻaga, o faʻaaliga o lona atinaʻe, ma togafitiga o togafitiga.

Faiga Faʻavae Meaʻai Meaʻai

Afai e maua oe i togafitiga, e tatau ona e mulimuli i tulafono nei:

  1. O meaai e tatau ona faʻaititia - 5-6 taimi i le aso. E tatau ona e tulaʻi mai le laulau ma se lagona itiiti o le fiaaai. Meaʻai e toe faia i le 4 itula.
  2. E fautuaina le fatuina o se meaʻai ina ia mafai ai ona faʻaaogaina oloa gaosi (cereals, fruits) i le afa muamua o le aso, ma le polotini - i le lona lua.
  3. Faʻesea mai le taumafataga meaʻai e taʻua o meaʻai gaʻo - mea taumafa e maua ai suga faigofie e faʻaleleia e aunoa ma se suiga i le faʻaogaina o meaʻai ma vave faʻaleleia le maualuga o le suka i le oso. O nei oloa ma ipu o loʻo i ai suauu faamamaina, falaoamata o meaʻai, suamalie suamalie, meli, fualaʻau ma se faʻamaufaʻailoga e sili atu i le 50.
  4. Faʻasaga i meaai leaga, meaai gaosi, ma meaai gaosi gaosi meaʻai, e tusa lava pe maua ai suga faigofie poʻo le gaʻo sili atu i la latou tuufaatasiga - o le mea sili ona faigofie, o le lelei.
  5. Faatapulaaina le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo, meaʻai susu, gaʻo faʻamamaina.
  6. Aua le faʻaaogaina meaʻai suamalie-calorie (fructose, xylitol, sorbitol). E sili ona suamalie le suamalie Stevia-o mea masani, e leai se mea e maua ai le kalori ma e aoga foi i le tulaga o le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo. Faitau atili e uiga i le suka i totonu o le tusiga: suka e suitulaga i le maʻisuka.
  7. Inu 1.5-2 lita o le vai i le aso. I le faʻaopoopoga, o laʻau teas ma le kofe gaʻo, e maua ai fua o fualaau aina.

Ina ia faafaigofieina le faailoaina o oloa faatagaina ma faasaina, e mafai foi ona e faatautaia le laasaga lenei:

E tatau ona faʻatusatusa le aoga o caloric i aso taʻitasi i le amanaʻia ai o le tupe gau mo le gau o le mamafa. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻalagolago i le soifua maloloina Numera 9 ma le 8:

3-day prediabetes menu menu

O se faʻataʻitaʻiga lenei meaʻai mo aso e tolu:

  • Breakfast: fuamoa ua afaina, salati fuamoa, se fasi keke falaoa.
  • Toa tea: yogurt ole maualalo-kalori.
  • Taʻaloga: vaega o paluga tipi, buckwheat, fualaau faisua fou ma otaota.
  • Toa tea: suauu suamalie, sauerkraut, fasi keke rye, 1 apu.
  • Taumafa: iʻa fagota, fualaau suamalie.
  • Ae leʻi alu i le moega: o se ipu malamalama o le kefir.
  • Breakfast: oatmeal ma vine fou, se fasi falaoa falaoa o falaoa.
  • Toa tea: 1 moli.
  • Taʻaloga: suauu moa, falaoa, masini fualaau faisua.
  • Toa tea: yogurt.
  • Taumafa: suauu tipi, fualaau faisua fou, zucchini tao tao.
  • Ae leʻi alu i le moega: jelini.

  • Breakfast: susu susu, 1 vine.
  • Toa tea: o se ipu malamalama ma fualaau aina ma yogurt.
  • Taʻaloga: suauu i meatballs, buckwheat, salati kapisi ma kukama.
  • Toa tea: kulimi i lalo ole calori ma fatu.
  • Taumafa: suauu pati, 2 fuamoa ua kuka, se fasi falaoa.
  • Ae leʻi alu i le moega: o se ipu malamalama o le kefir.

O afea e manaʻomia ai vailaʻau?

E i ai taimi e, e faaopoopo i meaʻai ma aʻoga faʻapitoa, e faatonuina e le fomai togafitiga. O fualaau oona nei - Maninil, Amaryl, Glycidon, Glinides, inhibitors Alpha glucosidase, ma isi. Afai e faatonuina i latou e le fomaʻi, o lona uiga e talafeagai le fesoasoani i le tagata maʻi e faʻamaonia le maualuga o le suka i le toto ma faʻaitiitia le mamafa o le tino (silasila foʻi - pe faapefea ona aveesea le mamafa ma le maʻisuka). O le mea autu e le o le "faʻafefe" i luga o nei vailaʻau, faʻamaonia mo a latou meaʻai, ma ia malamalama o vailaʻau e le mafai ona afaina - o le itiiti ifo e te ave, o le sili atu lea.

O tagata taʻitoʻatasi, e mafai e le fomaʻi aoga ona fautuaina togafitiga insulin. I le avea ai o se tulafono, o le inisalini mo lenei siama ua faʻamatalaina o se mea le tumau e talafeagai e lagolagoina ai le "vaivai" pancreas. A o faagasolo togafitiga, faatasi ai ma le fesoasoani a le aʻoga faaletino ma mea taumafa, e mafai ona faaitiitia le tetee o le tino i le inisalini, o le "malolo" pancreas o le a amata ona taulimaina ana galuega, talu ai ona o le manaomia ona galue "mo ofu" o le a mou atu.

I le tulaga o predabetes, o mea e faʻamalosia ai le inisalini e le o faʻamaonia ona e mafai ona afaina. I le avea ai o se tulafono, i lenei laasaga o le gasegase o le gaʻo gaʻo, o le pancreas e le gata e faʻaititia ai le pulelasi o le inisalini, ae sili atu foi ona gaosia nai lo mea masani. O le faʻafitauli e le o le pancreas, ae i le tui o le inisalini. Afai e te faʻateleina le faʻaleleia o le gaosiga o le inisalini, o le pancreas e vave faʻavave vave nai lo se mea e tupu e aunoa ma ni vailaʻau.

Togafitiga o togafitiga ma togafitiga faʻa-tagata

O le mea moni, e le mafai e se tasi ona faʻalagolago i na o togafitiga faʻale-aganuʻu i le togafitiga o prediabetes, ae e mafai ma e tatau ona faʻaaoga ona fua e fai ma fesoasoani i le faʻatagaga a le fomaʻi. O le tele o nei fautuaga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le nutimomoia ma le metabolism, faʻatoʻilaloina le faʻaleleia o gaʻo mai le gaʻo meaʻai ma le lagolago i le pancreas:

  1. E aoga le inu i taeao uma 250-500 ml o le suavai suamalie. Mo le mauaina o se tasi, e tatau ona tafe le suavai mama, vai inu. I lenei tulaga, i le ogatotonu o le vaega, o le a sinasina le aisa. Faʻasaʻo na o le vaega manino e ala ile aveesea o le aisa paʻepaʻe mai le koneteina.
  2. Mo le 20-25 aso ao lei faia taumafataga taitasi, ia inu 50-75 ml o le paluga o sua o le pusi ma le kapisi tipi i le fua faatatau o le 1: 1. A maeʻa le 5-10 aso malolo, e mafai ona toe faia lea ituaiga.
  3. O aso uma mo le ono masina ao leʻi faia le taeao, ia inu i se teuteu mafanafana o le moa, lea ua saunia e pei ona taua i lalo: Suauʻu 2 sipuni tele o fatu mama i le afa lita o le vai mo le lima minute.
  4. O le afa itula ao lei faia le taeao ma ao le i ai le taumafataga o le afiafi, ia 'ai le lua punetini o le pata o le eleele, ma tauanau atu i se ipu malamalama. O le taeao e saunia i le afiafi, ma le afiafi i le taimi lava e uma ai le taeao.
  5. Elecampane aʻa, lanu lanu moana, lala tipi o le paʻu mumu i le tutusa tutusa. Faʻatasi se sipuni sipuni o le aoina ma se ipu vai inu ma inu 50 mg 2-3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. O le togafitiga e 20-25 aso, o le malologa i le va o vasega e tatau ona 5-10 aso.
  6. O laulaau launiu ma laulaau launiu o le 4 g taʻitasi, rosepa ma laʻau vine o le 3 g taʻitasi, yarrow 1 g sasaa se ipu malamalama o le vai vevela ma pipiʻi ile vevela vevela mo le 5 minute. Inu pe a uma meaai 2-3 taimi i le aso. Le auala o togafitiga, pei o le fua muamua.
  7. I le salati, e aoga le 'ai faʻatasi i aso taʻitasi: 50 g o aniani tipi (alofilima aʻo leʻi tataina), 15 g o le pasisa ma le dill, 10 g o le suauu olive.

O le mea sili ona taua e tatau ona e iloa mo i latou o loʻo i ai se faʻamaoniga o le Prediabetes i luga oa latou faʻamaumauga faafomaʻi e le o le maʻisuka, ae o se laina laina laina e mafai ona faasaʻoina. O meaai lelei, faamalositino faifaipea ma, atonu, o se vailaau pupuu, ma o le a toe maloloina oe.

Preditebetes o se lapataiga lapatai o loʻo e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga o lou suka toto e maualuga atu nai lo le tatau. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 muamua na muaʻi togafitia. O le tala lelei o suiga o le olaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻiina lou suka toto i le masani ma puipuia pe tuai le amataina o le maʻisuka.

E tupu mai le mea na tupu pe a le tali lelei le tino i le homulini insulin ma o le mea lea e le mafai ona faatumauina le kulukose toto (suka) i se tulaga masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka toto e sili atu nai lo le masani, ae le lava e faʻatuina ai se faʻamaʻi o le maʻisuka. Afai e le togafitia, o le tulaga atonu e sili atu ona mamafa i le taimi ma taitai atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻalavelave matuia, e pei o le fatu ma gasegase maualuga o le toto, stroke, vaʻaia le mafaufau, faʻamaʻi o le tino ma le fatu fatu.

O le a le mea o loʻo tupu?

O le predabetic state e faʻailoaina i le le atoatoa o le kulukose o le maʻi. Faʻasolosolo, o le gaosiga o le enzyme o le pancreatic e faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka o le toto ua sili atu nai lo le masani, ae e leʻi oʻo i le maualuga e maua ai le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi muamua, o lenei maʻi na taʻua o le maʻisuka-o le maʻi suka.

O le mafuaʻaga autu o prediabetes (faʻapea foʻi ma le maʻisuka ituaiga 2) o se suiga i le tetee atu o le tino i le inisalini. O se tasi o galuega a lenei hormone o le felauaiga o le kulukose i sulu o le tino. Pe a oʻo i totonu o le toto ia gaʻo, o le pancreas e maua ai le inisalini, ma le maualuga o le maualuga o le suka, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻalauteleina ai - o le faʻaitiitia o le aoga o le hormone, o le mafai gafatia o siama ona iloa ma aofia i le gaosiga o le kulukose.

I le faʻaopoopoga i le atinaʻeina o le inisalini, o le faʻaitiitia o le inisalini gaosiga i pancreatitis poʻo faʻamaʻi pancreatic (faʻamalosi (insulinoma), suiga o cystic, manua) e mafai ona oʻo atu ai i le muaʻi maʻi. E tusa ai ma fuainumera, o tagata gasegase e lamatia mo se setete:

  • feʻai
  • ma le maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga o le toto maualuga ma fua faatatau mai le 140/90 ma le maualuga),
  • ma faʻamatalaga le mautonu o taunuʻuga o auiliiliga o le kulukose,
  • maualuga cholesterol ma triglycerides,
  • silia le 45 tausaga
  • fafine ei ai le ovary polycystic,
  • o fafine na maua i le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga.

Gaoioiga faaletino

O le faateleina o le faagaioia o le tino i togafitiga e talafeagai, talu ai o le faamalositino e fesoasoani e faaitiitia ai le kulūkose, toesea le mamafa, ma faʻaitiitia le faʻalavelave moe. Faʻatasi ma se taumafataga, o se olaga ola malosi e fesoasoani e aloese mai le tagofia o fualaau. E taua le faʻaeteete ma mulimuli i fautuaga faʻafomaʻi. O le faamuamua e tuuina atu i ituaiga ituaiga o avega e pei o:

  • Savaliga
  • Nordic walking
  • aau
  • toso
  • siva
  • uila.

Tuua Lau Faamatalaga