Kiwi Glycemic Index

"E te fai mai, e lua mea leaga?" E i ai foi aʻu mea taua! "

Glycemic Product Index.

Glycemic Index (GI) o se faʻamatalaga e faʻaalia ai le tele o le a tupu. maualuga le suka i totonu o le toto pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo tasi po o se tasi oloa. I se isi faaupuga, GI e faʻaalia malosi gaʻo oloa patino talepe i le kulukose.

Tusitusi maualuga ma le maualalo

Glycemic Index e fuafuaina e mafuaʻaga:

  1. Tifaga faʻamaonia gaʻo i le kulukose. I le vave faʻavave, sili atu le kulukose e ulu atu i le toto i le taimi.
  2. Aofaʻi o gaʻo, mafai ona vaelua.

Maualuga Glycemic Index o lona uiga pe a uma ona faʻaaogaina lenei ituaiga o oloa, o le maualuga toto suka o le a oʻo atu maualuga maualuga. O le fuaitau o le faasinomaga o le maualuga o le suka i le toto pe a uma le taumafa o le kulukose. GI glucose e tutusa ma 100 iunite. GI e latalata i le 0 pe afai e leai se suiga i le suka o le toto. O le mea lea, o le tele o oloa o le ai ai se GI mai le 0 i le 100. Ae o loʻo i ai oloa ma le GI e sili atu ma le 100, mo se faataitaiga, pia, aso, ma isi.

Glycemic Product Index

E tusa ai ma fautuaga a faalapotopotoga faʻavaomalo (WHO, le Faalapotopotoga o Mea Taumafa ma Faatoaga (FAO), le Faalapotopotoga Europa mo le Suesueina o le Maʻisuka (EASD), le Ausetalia National Council for Scientific Research in Health and Medicine (NHMRS), ma isi), o tulaga nei mo le iloiloga o meaʻai Glycemic Index:

  1. Low GI (itiiti ifo i le 55 iunite)
  2. Faʻatasi ma le GI (55-69 iunite)
  3. Maualuga GI (sili atu i le 70)

Glycemic load.

O le Glycemic Index Factor e fuafua le maualuga o le suka pe a faʻaaogaina gaʻo meaʻai (o se mea faʻataʻitaʻiga, o le Kiwi GI o le 50, ma le GI pe 34). Ae o nei lava oloa e aofia ai eseese aofaiga o mea inu (100 g o kiwi e aofia ai le 4 g o carbohydrates, ma 100 g o le pia e aofia ai le 10 g o suauu gaʻo). Talu ai ona o le maualuga o le suka o le toto e faalagolago i le tele o meaʻai gaʻo ua paʻu i lalo i le kulukose, e tatau ona ave itu uma e luaGI ma le lautele tele tasi le taimi e faʻaumatia gaʻo.

e taua le iloa o le eseʻesega i le faʻasologa faʻasalalau ma le mamafa o le avega

E foliga mai o GI o loʻo faʻaalia ai se faʻatusatusaga o gaʻo i le tele o oloa ma na o le tele lava o nei meaʻai gaʻo. O le mea lea, faʻaaogaina na o le manatu GI, e le mafai ona tatou manino manino 100 kalama o le a le tele o oloa o le a faateleina ai a tatou suka? E faʻaaoga le manatu mo lenei mea. Glycemic Load (GN / GL).

Glycemic load faamoemoe faʻateleinaGlycemic Index oloa i luga tele i totonu gaʻo, ma atili ai lenei galuega vaevaeina e le 100.

GN = (GI X le aofaʻi o gaʻo) / 100

Glycemic Load o faʻailoga sili atu mo le ola moni, e pei tatou te fuaina uma lava meaai i le kalama ma kilokalama, ae le o taimi uma e gauai atu ai i le tuufaatasiga o mea taua - BJU.

O le Glycemic load also has a divisional division:

  1. maualalo ifo i le 10 iunite
  2. aofaʻi - 11-19 iunite
  3. maualuga - sili atu ma le 20 iunite

O le GN nutritional index e mafai ona iloilo ma faʻatonutonu lana faʻailoga i le aso. O le masani, o le aofaʻi o le mamafa o aso taʻitasi e eseese lava - i le va o le 60 ma le 180. O le maualuga o le GN, e le sili atu i le 80, e laʻititi ifo, mai le 81 i le 119, maualuga - 120 pe sili atu. Fautuaga a meaʻai - tumau i le ogatotonu.

O se faataitaiga mai le olaga.

Toe foʻi i le kiwi ma pears. Mo le 100 g o nei oloa matou te maua:

GN Kiwi = (50 * 4) / 100 = 2 iunite

GN pears = (34 * 9.5) / 100 = 3.4 iunite

E aliali mai afai e te faʻaaogaina le vaega tutusa o pears poʻo kiwi, o le a faʻalauteleina e pears a tatou suka toto nai lo kiwi. I le taimi lava e tasi, o le Glycemic Index Index ua taʻu mai ia i tatou le faafeagai (GI kiwi> uʻu ​​GI).

Glycemic load of kiwi ma pi

O lea, matou te maua ai le faʻamaoniga o le faailo Glycemic Load sili atu faigofie ma aoga mo lo tatou ola. O le mea lea, pe a filifilia ni oloa e ala i le faʻasolosolo o le faʻasologa toto suka, ma o le mea lea na filifilia ai inisalini, e tatau ona e matamata e le gata Glycemic Index tablesae faapena foi Glycemic Load tables oloa.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa (GI), pe faʻapefea ona sailia ma fuafua

E iloa e tagata uma le vaevaeina o meaai e mafua mai i laau ma manu. Atonu foi ua e faalogo e uiga i le taua o oloa gaosi ma le lamatiaga o gaʻo, aemaise lava mo le maʻisuka. Ae o mea uma lava faigofie i lenei ituaiga?

Mo se malamalama manino atu i aʻafiaga o mea taumafa, e tatau lava ona e iloa pe faʻapefea ona fuafua le faasino igoa. E oo lava ile faasinomaga fualaau aina e eseese i le tele, e fuafua lava i le ituaiga, e ui lava o le mea moni e faaaoga i le tele o meaai. E tusa ai ma iloiloga, o lafumanu ma meaʻai o manufasi e amio faʻapitoa, o lona taua o meaʻai, e faʻalagolago i le auala o le sauniuniga.

O le faasino igoa o loʻo taʻu mai ai le fua o le faʻaaogāina o oloa gaʻo i totonu o le gaʻo e le tino ma le faateleina o le suka i le toto, i se isi faaupuga, le aofaʻi o le kulukose o loʻo faia i le taimi o le faʻapalapala. O le a le uiga o le faʻatinoga - o oloa e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e tumu i le tele o suga faigofie, i le faasologa, latou te tuʻuina vave atu le malosi i le tino. O oloa e maualalo le faasinoupu, i se isi itu, lemu ma le lelei.

O le faasinomaga e mafai ona fuafuaina i le fua faatatau mo le fuafuaina o le GI ma se vaega tutusa o le carbohydrate mama:

GI = Triangle vaega o le carbohydrate suʻesuʻe / Vaega o le kulukose tafatolu x 100

Mo le faigofie o le faʻaaogaina, o le fua faʻatatau e aofia ai le 100 iunite, o le 0 le leai o ni mea gaʻo, ma 100 o le kulukose mama. E le oi ai se fesoʻotaʻiga faʻasalalau faʻatasi ma le kalori poʻo se lagona o le atoatoa, ma e le o se mea tumau. O aʻafiaga e aʻafia ai lona telē e aofia ai:

  • auala e gaosia ai ipu
  • vasega ma le ituaiga
  • ituaiga o gaioiga
  • le fua.

I le avea ai o se manatu taatele, o le igoa glycemic index o meaai na faailoa mai e Dr. David Jenkinson, o se polofesa i se iunivesite a Kanata i le 1981. O le faʻamoemoe o lona faʻatulagaina o le fuafuaina lea o meaai sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka. 15 tausaga o suʻega na taʻitaʻia ai le faʻavaeina o se faʻavae fou e faavae i luga o le GI faʻasologa, lea na suia ai le auala i le taua o meaʻai.

Maualalo Faʻamatalaga Faʻailoga Manatu

O lenei vaega e sili ona fetaui mo le leiloa o le mamafa ma mo le maʻisuka, ona o le mea moni e faifai malie ma e oʻo lava i le tuʻuina atu o le malosi aoga i le tino. O lea la, mo se faʻataʻitaʻiga, o fua o se punavai o le soifua maloloina - mea taumafa ma se tamaʻi igoa, e mafai ona susunuina gaʻo faafetai i le L-carnitine, e maualuga le taua o le paleni. Ae ui i lea, o le fualaau o fualaau aina e le maualuga e foliga mai. O fea mea taumafa e aofia ai meaʻai gaʻo ma le maulalo ma le maualalo e lisiina i le laulau i lalo.

E taua le manatua o le faailo o loʻo fesiligia e leai se auala e fesoʻotaʻi ma mea o le kalori ma e le tatau ona galo pe a faʻapipiʻi se lisi o vaiaso.

Laulau laulau - lisi o meaʻai gaʻo ma le lisi o meaʻai laiti-index

Aʻo e taʻitaʻia, aano o manu, iʻa, moa ma fuamoa e le oi ai i luga o laulau, talu ai e le o iai ni meaʻai gaʻo. O le mea moni, o nei mea o oloa ma se numera zero.

O le mea lea, mo le gau o le mamafa, o le fofo pito sili ona lelei o le tuʻufaʻatasia o meaʻai o le protein ma mea taumafa ma se faʻamaumauga laiti ma le maualalo. O lenei auala ua faʻaaogaina ma le manuia i le tele o meaʻai palatini, ua faamaonia lona aoga ma le faʻaleagaina, lea e faʻamaonia e le tele o iloiloga lelei.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻasologa o fuainumera o oloa ma e mafai? E tele auala e faʻaititia ai GI:

  • e tatau ona sili atu le fiva i le mea e mafai ai i meaʻai, ona oʻo ai lea i lalo o le GI atoa,
  • ia gauai atu i le auala e kuka ai, mo se faataitaiga, o palu pateta e sili atu le maualuga nai lo pateta tao,
  • O le isi auala o le tuʻufaʻatasia o aʻafiaga ma gaʻo, pe a faʻateleina le faʻafefe o le mea muamua.

Mo oloa e maua ai se igoa le lelei, e aofia ai le tele o fualaau faisua, aemaise o lanu meamata.

High Glycemic Index Products

E tolu ala taua e faʻaalu ai le malosi na mauaina e le tino mai mea inu: gaosia se fanua mo le lumanaʻi, toe faʻafoʻi glycogen i totonu o musika, ma faʻaaoga i le taimi nei.

Faatasi ai ma le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le faatulagaga masani o le inisalini gaosiga ua paʻu i lalo ona o le faʻaitiitia o le pancreas. O le iʻuga, o le metabolism e suia tele i le itu o le faamuamua o le faaputuputu, nai lo le toe faaleleia.

O vailaʻau 'oloʻo iai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina lea vave vave ona liua i le kulūkose, ma pe a leai se manaʻoga o le tino e toe faʻatumu le malosi, e tuʻuina atu i le faʻasao i gaʻo faʻasao.

Ae pe o oloa ma maua ai se upusii maualuga e matua afaina ai i latou lava? I le mea moni, leai. O se lisi o ia mea e matautia na o le tele, le pulea ma faʻaaogaina i le tulaga o le masani. A maeʻa se aʻoga vaivai, galuega faaletino, gaoioiga i fafo, e aoga le faʻaaogaina o mea taumafa o lenei vaega, mo se vaega sili ona maualuga ma le vave o malosiaga. O fea meaai e aofia ai le kulukose, ma e mafai ona iloa lenei i le laulau.

Maualuga Index Products:

Glycemic ma le insulin index

Ae o vailaau faʻaonapōnei, e aofia ai meaʻai, e leʻi faʻagata i le suʻesuʻeina o le GI. O se taunuuga, na mafai ona latou iloilo atili le maualuga o le kulukose e ulu atu i le toto, ma le taimi e manaʻomia e faʻamalolo ona o le inisalini.

Ma le isi, na latou faʻaalia e ese le eseesega o le GI ma AI (o le paleni tutusa o le faʻamaonia 0.75). O lona uiga e aunoa ma le 'ai o le gaʻo poʻo le maualalo o le meaʻai, i le taimi o le faʻamaʻaina, e mafai foi ona mafua ai se tali o le inisalini. Na faʻaalia ai suiga fou i le mafuaaga masani.

O le "Inisalini Index" (AI), o se vaitaimi, na faalauiloaina e Janet Brand-Millet, o se polofesa mai Ausetalia, o se uiga lelei o meaʻai e tusa ai ma le aafiaga o le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto. O lenei faiga ua mafai ai ona vavalo saʻo le aofaiga o le inisalini tui, ma fatu ai se lisi o oloa o loʻo i ai le sili ona tele ma le faʻalauiloaina o meatotino e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

E ui lava i lea, o le mamafa o oloa o oloa o le vaega autu lea mo le fausia o se meaai lelei. O le mea lea, o le manaʻoga e fuafua le faasinomaga ao le i faia le faiga o se taumafataga mo le maʻisuka e le mafai ona faʻafitia.

Faʻafefea ona faʻaaoga le GI mo le maʻisuka ma le mamafa o le paʻu

E faʻavae i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa, o se laulau atoa mo le maʻisuka o le a avea ma fesoasoani taua i le foia o latou faafitauli. Talu mai le faasinoupu o oloa, o la latou upega taʻavale ma le kalori e leai se fesoʻotaʻiga vavalalata, ua lava lava le tuufaatasia o se lisi o faʻatagaina ma faasaina e tusa ai ma manaʻoga ma mea e fiafia i ai, faʻapipiʻi i le pi faitau, mo le manino atili. Vaʻaia, filifili se tele o aano o manufasi ma meaʻai susu o mea maualalo maualalo, ma ia aua nei galo e te tilotilo i ai i taeao uma. I le aluga o taimi, o le a tuputupu ae se masani ma o mea e tofoina o le a suia, ma o le a manaʻomia le faʻaaogaina lelei o le tagata lava ia.

O se tasi o auala faaonaponei o fetuutuunaiga o mea taumafa e amanaia le taua o mea taumafa o le auala Montignac, lea e aofia ai le tele o tulafono. I lona manatu, e tatau ona filifilia i latou o loʻo i ai se faʻamaumauga laiti mai oloa gaʻo. Mai lipid-aofia ai - e fuafua i meatotino o a latou mea gaʻo gaʻo. E tusa ai ma puipuiga, o lo latou tupuaga (laau po o manu) e taua iinei.

Montignac laulau. O le maʻisuka glycemic index / mo le gau o le mamafa

O lenei faiga e le mafai ona taua o se panacea, ae na faamaonia le faatuatuaina e avea o se isi mea e ese mai i le faaaliga le mafaamatalaina o le fatuina o meaai. Ma e le gata i le tau faasaga i le oona, ae o se auala foi o meaai paleni e faatumauina ai le ola maloloina, malosi ma le umi.

Saʻo le finau a saienitisi e faapea o le setete o le tino e faalagolago i le lelei o mea taumafa. Aemaise lava, o le faʻaaogaina o ituaiga eseese o oloa, tasi auala poʻo le isi, e aʻafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, fesoʻotaʻi ma le gaosiga o le inisalini e faʻafefe ai. O lenei mea moni ua mafai ai ona matou faʻalauiloaina le manatu o le faʻasologa o fuainumera o oloa, o loʻo faʻaalia e le gafatia o mea inu gaʻo e faʻaosofia ai le faateleina o le gaosiga o le suka i totonu o le toto.

O mea taumafa uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

maualuga GI (sili atu i le 60)

ma le GI (41 - 60)

low gi (e oo i le 40)

O le maualuga o le GI i totonu o meaʻai keke, paluga, suamalie, ice cream, cereals ma pasta, nisi ituaiga o vine ma fua. O le aoga o fualaau aina ua lata mai nei ua fesiligia e le tele o saienitisi, ona o le maualuga maualuga o le GI i nisi oi latou, lea ua matua faateleina i le tulaga o le tagofia o le suavai fou. Ole fua maualalo o le fualaau aina e mafai ai ona faʻatagaina i latou i soʻo se aofaiga e aunoa ma le fefe e afaina ai le soifua maloloina.

O le maualalo o le faasino igoa o loʻo maua i fua nei:

O le fuainumera glycemic index o loʻo iai pepa (45),vine (45), mango (55), faʻi (60). Tuuina atu aafiaga aoga o nei fualaau aina ona o latou vailaʻau ma minerale tuufaatasia ma le afaina e mafua mai i le maualuga maualuga o le suauu, e aoga le faʻaaogaina o fualaau aina ma le tausiga faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka. O le mamafa tele o luga o le pancreas e faʻafeeseese ai, faʻateleina ai le tulaga o le tino. Faʻamataʻu faʻapuupuu le aoga o nei fua, e taua le matauina o le paselo e faʻaleleia le setete o le cardiovascular system ma taofia ai le faia o le kanesa. O fua o vine e aoga mo gasegase o le atherosclerotic, e tuʻuina atu ai le faʻamavaeina o faʻamaʻi ma le maualuga o le toto cholesterol. Mango ua taʻua o se antipyretic lelei, diuretic ma le laxative. E ui lava i le i ai o le tele o vitamini ma minerale oi totonu, e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete i meaʻai, ma faʻaauau i se fua saʻo. Faʻi - o se oloa e maua ai le puipuia o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, cardiovascular system ma le matua matua. O le faʻi na o le pau lea o fualaau aina e aofia ai le serotonin - o le hormone o le fiafia lea o le a faʻamaloloina ai setete ma le atuatuvale, e mafai ai ona e nofo i se lagona fiafia.

Pineapple - o loo i ai se faasinomaga maualuga - o se fua o le platela Pasila, o loo i ai se tuufaatasiga o vitamini C, A, E, PP, beta-carotene ma se vaega o vitamini B faatasi ai ma alkaloids, o se stimulator malosi. O le microelement composition o le pineapple (iodine, potassium, calcium, magnesium, manganese, paʻu, iron, phosphorus ma le zinc) faʻatasi ma le bromelain, o se mea e ola malosi e faʻaleagaina ai le protein e se enzyme, e avea ai ma mea e sili ona fiafia i mea taumafa mo i latou o loʻo mananaʻo e aveesea le mamafa.

Ae peitai O le Faʻasologa o le Fagalaʻau o le Pineapple e 65 iunite, lea e faʻavasega ai o ni fua e manaʻomia ai le tausiga.

Faʻaaliga ma faʻamatalaga

I le faaopoopo atu i le kalori (o lona uiga o le taua o le paleni o meaʻai), o oloa gaʻo uma o loʻo i ai i totonu o le lalolagi e mafai e le tino o le tagata ona eli foi glycemic index (GI). O le mea e malie ai, e masani lava o se maualuga o le kalori oloa e mafai ona i ai le maualalo o le GI ma le isi itu. I le taimi nei, o le afi o le GI e aʻafia ai le faʻaaogaina o le paʻu o le mamafa ma le gaʻo, e le itiiti ifo nai lo le kalori index o le oloa. O le faʻamatalaga faʻamaonia o loʻo faʻaalia ai le fua faatatau o le faaaogaina o carbohydrate ma le faʻamalosiina o le malosi. O le mea e maualuga atu, o le vave faʻafefe o le.O gasegase faʻatasi ma se faʻamaumauga maualalo maualalo e maua mai ai le sapalai o le malosi, aʻo maualuga gaʻo gaʻo e vave ona 'ai ma masani ona faʻafefe ai le gaʻo.

Glycemic index (GI) O se faailoga mo le vaevaeina o soʻo se mea e gaʻo ai le gaʻo i totonu o le tino o le tagata pe a faatusatusa i le fua o le vaevaeina o le kulukose, o lona fuainumera faʻamalieina o se faasinomaga (GI glucose = 100 iunite). O le vave le faagasologa o le vaevaeina o le oloa, o le maualuga o lona GI. O le mea lea, o le faʻamatalaga faʻapitoa o se oloa o loʻo faʻaalia ai le tele o le hyperglycemia e mafua mai i lenei oloa pe a ulu atu i le tino o le tagata, i se isi faaupuga, GI e faʻaalia le aofaʻi o kulukose o loʻo faia pe a faʻamalo le oloa. E mafai foi ona tatou fai mai o le GI e faʻaalia ai le tulaga o le bioavailability o se mea e maua ai le carbohydrate mo le faʻamaʻiina e le tino i le tino o le kulukose.

I le lalolagi o taumafataga o aso nei, o se aganuʻu le vaevaeina o meaʻai gaʻo uma-o loʻo i totonu o kulupu e maualuga, maualalo ma maualalo GI. O le mea moni, o meaʻai maualalo-GI e taua tele o le faʻalavelave, gaʻo gaʻo, O meaai maualuga GI e vave tele, gaʻo vailaau gaogao.
O le fuainumera faʻamaonia e iloa ai le tele e mafua ai ona faʻapupulaina e se oloa faapitoa le faateleina o le toto suka ma le tali atu ile inisalini o le pancreas. O le maualuga o le faasinomaga o le faasinomaga, o le tele o taimi e aofia ai meaʻai i lau taumafataga. Ma le isi itu, o le maualalo o le faasinomaga igoa, o le tele o taimi e 'ai ai i ia meaʻai. O faʻamatalaga glycemic e masani ona vaevaeina i vaega:

  • Faʻamaumauga maualalo maualalo: 5-49.
  • O le fuainumera glycemic index e 50-69.
  • Maualuga faasinomaga index: silia le 69.

O meaai e maua ai le maualuga o le faasinomaga, o le ulu atu i le tino, e vave lava ona loli ma faateleina le suka o le toto, e faaosofia ai le pancreas mo le tuusao malosi o le inisalini o le hormone.
O le inisalini, i le isi itu, e faia le galuega lenei: Muamua, e tufatufa atu uma le suka "sili" i totonu o le toto i le itu i luga o tino uma o le tino, ia liua ai i totonu o le gaʻo - o se ituaiga malosi "faaagaaga". Lona lua, o le usitaʻia o aʻoaʻoga anamua o le faʻasaoina o le malosi i totonu o le tino, e puipuia ai le malepe o le gaʻo ua i ai nei i totonu o le tino i totonu o le kulukose.
O le faʻataʻitaʻiga, o le inisalini o se faleoloa malosi ma malosi tele e teu ma le mataʻituina le faʻaaogaina o malosiaga i totonu oo tatou tino (ma faigofie - gaʻo gaʻo). Na te fesoasoani ma le loto i le faʻaputuina o gaʻo, ma faia mea uma e faʻamautinoa ai e le alu lenei faiga i le isi itu - pe a liu le gaʻo i le kulukose ma mumu, tuʻuina atu i le tino le malosi e manaʻomia ona ola ai.
O le mea lea, afai o lau meaai i aso uma e aofia ai meaai masani ma se faʻamaʻi maualuga, o lona uiga o le faʻasalaga o le insulin e tupu i lou tino i taimi uma ma masani, o le mea lea e ono le toe maua se mamafa. Nai lo lea, o le a faʻaauau pea ona e faʻaaogaina le mamafa i aso uma seia oʻo ina e suia lau meaʻai.

O meaai ma se fuainumera ma le maualalo maualalo o le faasologa o meaʻai ua leva ona paʻu, ua paʻu lemu ma toetoe lava a le mafua ai le faateleina o le toto suka. O lona uiga o le siama o le insulin e le faʻaalia ai lona maelega masani i le faʻaputuina o gaʻo.
O lea la, afai o loʻo e taumafai e leiloa le mamafa pe tausisia lau mamafa o loʻo iai, taumafai e filifili ni oloa ma se GI maualalo ma maualalo mo au meaai i aso taitasi. E ui o taumafa GI maualuga, ia avea i latou ma tagata e le masani ai i lau laulau.

Manatua o le tulaga masani o le gau o le kulūkose ma le faʻaaogaina o le faasinomaga e tutusa ma le 100. Faʻasalaga vave, o le tele o le kulukose e ulufale i totonu o le toto i le taimi. O le mea e ofo ai, o loʻo i ai oloa e faʻaumatia lalo - mo se faataitaiga, pia poʻo aso. Ae peitaʻi, afai o lau sini o le faʻaitiitia o pauna faaopoopo, e tatau ona e aoina lau meaai i aso uma mai meaʻai ei ai se faʻamaulalo e maualalo poʻo le faʻaogaina o fuainumera.

Afai e te maofa ona e leai ni meaʻai i manu i le laulau o le glycemic index, faʻapea foi ma iʻa, moa, fuamoa ma isi mea faʻatetini, ona e toe manatua lea. O oloa gaosi, e pei o ituaiga uma o aano o manufasi, iʻa, moa, ma fuamoa, toetoe lava a le aofia ai meaʻai. Ma o la latou faasinomaga igoa e leai se mea.
E tusa ai ma manatu faʻaonaponei, o le faʻasologa o le faʻasologa o le gafatia o se gaʻololo e maua ai le toto suka. E mafai ona tupu lenei mea ona o le saoasaoa, ma ona o se tikeri eseese o le faʻasalaga o le suka. Mo i matou, o le mea moni e ese le eseese o mea faigaluega e maua ai le maualuga o suka (o le gafatia i le hyperglycemia) e taua, o le mea lea e ese ai a latou faasino igoa. O le maualalo o le GI o le oloa, o le faʻaitiitia o le maualuga o le toto. E tele tulafono faʻavae e faʻaaoga pe a filifilia ni gaioiga ma pe faapefea ona saunia i latou:

  • O le faigofie o le carbohydrate, o le tele foi lea o le maualuga o le suka (sili atu GI).
  • O le malosi o le carbohydrate, o le itiiti ifo o le suka e siitia (itiiti GI).
  • O le loloto o le vevela o togafitiga o se gaʻo, o le tele o le GI e iai.
  • O le tele o le fiber i le carbohydrate, o le itiiti ifo lea e maualuga le maualuga o le suka (itiiti ifo le GI).
  • O le sili atu o le protein ma le gaʻo e alu faatasi ma gaʻo, o le itiiti ifo lea latou te maualuga le maualuga o le suka (itiiti ifo le GI).

O le mea lea, afai e te manaʻo e leiloa le mamafa, o lau meaʻai sili ona lelei o le tuʻuina atu lea o meaʻai o le protein ma meaai e maualalo le faʻasologa o fuainumera. O le mea moni, o le tele o taumafa protein e faʻavae i lenei mataupu.

O laulau o faʻamatalaga mataʻitusi ma le taua o mea taumafa e mafai ai e oe ona fai filifiliga tonu, filifili po o fea meaai e aofia ai i au meaʻai i aso taitasi ma mea e tatau ona vavaeeseina ma le loto i ai. I le taimi nei, ou te tuʻuina atu se laulau o faʻamatalaga glycemic. O lenei laulau na faia e aʻu mo oʻu lava manaoga, aua o aʻu o le maʻisuka ma le poto masani ma o nei mea na sili ona aoga mo au. Tikiala le faila ma laulau i Excel ma faʻaaogaina mo le soifua maloloina! Laulau e mafai ai ona e faia se filifiliga ma se fesuiaiga. Aua le galo e faitau faʻamatalaga i le itulau muamua o lenei laulau Excel.

Laulau o glycemic and insulin indices of food products.

O le mea moni lava, o gaʻo gaʻo ma le GI maualalo (faʻalavelave) e sili atu ona fetaui mo lo tatou soifua maloloina nai lo GI maualuga (faigofie), ona o le maualuga muamua o le inisalini e itiiti ifo ma e le taitai atu ai le tele o le malosi, lea e teuina i le gaʻo pe a mafai.
Faaiuga: mea gaʻo faigofie poʻo le "leaga", ma gaʻo vailaʻau faʻamalosi = "lelei". Aisea i le upusii o faailoga? aua e fesoʻotaʻi mea uma.
O loʻo matou talanoa e uiga i le gafatia e totoina le suka toto, faʻagaloina le muamua o le gaʻo mai le meaʻai! Faatasi ai ma vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, e mafai ona maualuga lau maualuga o le suka i le sili atu nai lo faʻataʻavaʻavaʻa faigofie, na o le faʻaaogaina o le tele o suka. o le mea lea, o le uiga o le "leaga" ma le "lelei" e matua fesootai. O le a le mea oona ma o le a le vailaʻau e faʻalagolago i fualaau.
O le mea lea, mo le faʻaaogaina o faʻamatalaga e uiga i le faʻamalamalamaga o fuainumera o mea taumafa i le sauniuniga o le lisi meaai, e taua tele le malamalama i seisi faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi ma lenei faasinoupu. O loʻo matou talanoa e uiga i le soʻo ua taʻua o le "glycemic load" (Glycemic Load - GL). O lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e faʻamasinoina le tulaga tonu o le "glycemic load" pe a faʻaaogaina se aofaiga faapitoa o carbohydrates i totonu o le tautua o se mea faapitoa ma le taumafa atoa i aso uma.

O le Glycemic Index Factor e fuafua le maualuga o le suka pe a faʻaaogaina gaʻo meaʻai (o se mea faʻataʻitaʻiga, o le Kiwi GI o le 50, ma le GI pe 34). Ae o meaai lava e tasi e aofia ai le eseesega o meaʻai (carbohydrates) (100 g o kiwi e aofia ai le 4 g o le suka, ma le 100 g o le pia e aofia ai le 10 g o meaʻai gaʻo). Talu ai ona o le maualuga o le suka o le toto e faalagolago i le tele o meaʻai gaʻo ua paʻu i le glucose, e tatau ona ave uma mea e lua - GI ma le aofai atoa o mea inu gaʻo ua faʻaumatia i le taimi. E foliga mai o GI o loʻo faʻaalia ai se faʻatusatusaga o gaʻo i le tele o oloa ma na o le tele lava o nei meaʻai gaʻo. Toe foʻi i le kiwi ma pears. Mo le 100 g o nei oloa matou te maua:

GN Kiwi = (50 * 4) / 100 = 2 iunite.
GN pears = (34 * 9.5) / 100 = 3.4 iunite.

E aliali mai afai e te faʻaaogaina le vaega tutusa o pears poʻo kiwi, o le a faʻalauteleina e pears a tatou suka toto nai lo kiwi. I le taimi lava e tasi, o le Glycemic Index Index ua taʻu mai ia i tatou le faafeagai (GI kiwi> uʻu ​​GI).

O le mea lea, faʻaaogaina na o le manatu GI, e le mafai ona tatou manino manino 100 kalama o le a le tele o oloa o le a faateleina ai a tatou suka? Mo lenei, ua faʻaaogaina le faʻamatalaga o Glycemic Load (GN / GL). O le mamafa o le glycemic ua fuafuaina e ala i le faʻalauteleina o le Glycemic Index o le oloa e ala i le tele o carbohydrates i totonu, ona vaevaeina lea o le oloa e le 100. GN = (GI X le maualuga o carbohydrates) / 100.
Glycemic avega o se faʻamatalaga sili atu mo le ola moni, e pei tatou te fuaina uma lava meaai i le kalama ma kilokalama, ae le o taimi uma e gauai atu ai i le tuufaatasiga o mea taua. O le mamafa o le uta o oloa taitasi ua i ai foi se vaevaega tuutuuga:

  • Laʻititi - e oo atu i le 10 iunite.
  • Faatusatusaga - 11-19 iunite.
  • Maualuga - sili atu ma le 20 iunite.

O le GN nutritional index e mafai ona iloilo ma faʻatonutonu lana faʻailoga i le aso. O le masani, o le aofaʻi o le mamafa o aso taʻitasi e eseese lava - i le va o le 60 ma le 180. O le maualuga o le GN, e le sili atu i le 80, e laʻititi ifo, mai le 81 i le 119, maualuga - 120 pe sili atu. Fautuaga a meaʻai - tumau i le ogatotonu. I lalo UNIQUE laulau o loʻo faʻaalia ai faʻailoga i le itulau e lua Glycemic Load.

O le laulau o le aofaʻi o gaʻo, gaʻo ma proteins i oloa ma a latou faʻasologa o le gaosiga glycemic

Ae o loʻo i ai ni meaʻai faapitoa e siitia ai le maualuga o le inisalini ia latou lava, e ui lava e maualalo a latou fuainumera glycemic. O se tasi o mea sili ona leaga o lenei ituaiga o susu: o lona faasinoupu o le inisalini e sili atu nai lo le lua taimi sili atu nai lo le glycemic! I le tilotilo atu i la la laulau, o le a e malamalama i le tulaga "Ou te 'ai meaai ma GI maualalo, ae ou te le o loma le mamafa." Matou te tuʻuina atu le faʻatusatusaina o tulaga taua o glycemic and insulin (in brackets) indices of some products and products: oatmeal - 60 (40), pasta mai falaoamata papaʻe - 46 (40), araisa paepae - 110 (79), lanu enaena - 104 (79 ), falaoa paoa - 60 (56), falaoa paʻepaʻe - 100 (100), pateta - 141 (121), fuamoa - 42 (31), lafumanu - 21 (51), iʻa - 28 (59), apu - 50 ( 59 (82), ava - 70 (89), Masima - 79 (112), yogurt - 62 (115), susu - 74 (82), olani - 30 (90), muesli - 60 (40), fusi saito - 76 (75).
Mai i luga o faʻamatalaga e mafai ona iloa e ui lava i le va o le inisalini ma le glycemico faʻatau meaai i le tele o tulaga o loʻo i ai se mafutaga tutusa (maualuga le maualuga o le faasinomaga, maualuga ma inisalini, ma vice versa), o lenei mafutaga e le faʻamaonia mo mea uma. Na maua ai o meaai e maua i le popo ma o loʻo i ai gaʻo gaʻo, o loʻo i ai se faasinomaga o le inisalini (tali) e sili atu le maualuga nai lo le faʻamaufaʻailogaina o nei oloa.

E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e fesoasoani i le faʻasiliina o meaʻai e le gata i le tulaga o le faʻasaumalie o gaʻo. E manaʻomia mo amino acids i sela maso e aofia ai i le faagasologa o le absorption o gaʻo. Faʻateleina le inisalini e manaʻomia foi aua a e faʻaaogaina mea faʻapitoa, o le kulukose e faʻasaʻoloto mai le ate, lea e faʻatele ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. Mo tagata soifua maloloina, e le o se faafitauli. Se eseʻese esega o le maʻisuka, pe a solia le togafitiga o le togafitiga ma le tino e sili atu le faigata ona toe totogi mo le glycemia, aua ua faʻamalosia foi e feagai ma le mamafa o le uta o le carbohydrate e mafua mai i le faʻasaʻolotoina o le kalucaki mai le ate i lalo o le aafiaga o le polotini.
Le aʻafiaga o le inisalini:
- poloka le vaeluaina o mea faʻapipiʻi (e le o faʻatagaina oe e paʻu le mamafa i se meaʻai),
- teuina o gaʻo e ala i le susunuina o gaʻo vailaʻau mo le malosi,
- faʻalauteleina le faʻapipiʻi o meaʻai gaʻo, aemaise lava o triglycerides (pe a oʻo i le maualuga o le maualuga, o le aofaʻi o le cholesterol lelei o loʻo faaitiitia ma o le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu ua faateleina),
- fesoasoani i le kulukose e gaosia ai gaʻo gaʻo,
- faʻaosofia le gaosiga o le "leaga" cholesterol,
- faʻateleina le inisalini i totonu o le toto e oʻo atu ai i le faʻapipiʻiina ma le faʻaumatia o mea,
- faʻaosoina le toto toto,
- Faʻaosofia le tuputupu ae o sela o le kanesa (aua o le inisalini o le tupua o le tupu).
O se meaai e iai le inisalini maualuga e aofia ai meaʻai e maualalo le faʻaogaina o le faʻasologa ma le maualuga o le fiber content. O fualaau ia, cereals, fualaau faisua ma fualaau suamalie, fua o le gaʻo lactic acid e maualalo le gaʻo, gaʻo ma isi mea.
O faʻamatalaga i luga o le taua o meaʻai o loʻo faʻavae i luga o le aofaʻi o vitamini, minerale, antioxidants, ma ata faʻapitoa (e le aofia ai aʻafia ma gaʻo). I le faaopoopo atu i le kalori (o lona uiga o le taua o le paleni o meaʻai), o oloa gaʻo uma o loʻo i ai i totonu o le lalolagi e mafai e le tino o le tagata ona eli foi glycemic index (GI). O le mea e malie ai, e masani lava o se maualuga o le kalori oloa e mafai ona i ai le maualalo o le GI ma le isi itu. I le taimi nei, o le faʻataʻitaʻiga GI e aʻafia ai le faʻaaogaina o le paʻu o le mamafa ma le oona tele e le itiiti ifo nai lo le caloric aogā o le oloa. O le tau maualuga o taumafa o le 100 iunite. O le tau pito i lalo o le taumafa o le 0 iunite.
O nisi oloa e manaʻomia ai le faʻapitoa, o le aofia ai lea e matua taua tele i au mea taumafa, ma o le taua o mea taumafa o meaola ia ma gaʻo maloloina, mo se faataitaiga, iʻa, iʻa, iʻa ma isi.
O se taumafataga o le taeao (ma o le tele o cereal) ma o meaai lelei i le gasologa o le aso o le ae lagona ai le lelei ma fesoasoani e puipuia le atinaʻe o maʻi cardiovascular, diabetes, oona ma le tele o isi faʻafitauli tau le soifua maloloina e aʻafia ma le le lelei. E le fautuaina le faaopoopoina o le mayonnaise ma sau saunia i salati. Faaaoga olive ma isi fuālaʻau fuālaʻau. I le taimi o kuka, aloese mai le vela ma ulaula. E sili atu le lelei mo le puleaina o le soifua mālōlōina ma le mamafa e kuka ai le asu, salu, kuka, taoina i totonu o le meaʻai.
O le tele o fipa o loʻo i totonu o le oloa, o le itiiti ifo o le aofaʻiga o le GI o lenei oloa. Fualaau faisua laititi e maualalo le GI nai lo fualaʻau ua kukaina. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o kāloti kuka ua i ai se fuainumera faʻamamafa o le 85, ma e naʻo le 35 kaloti. E 'ai fualaau aina ma fualaʻau faʻatasi ma pela, aua o le peel e faʻaitiitia ai le GI o le oloa.
E lelei le tuʻufaʻatasia o meaʻai faʻamalosi (fuainumera glycemic index) ma fualaau faisua (maualalo GI). Fugalaau matala ma soʻo se taumafataga e maualalo ai le faʻasologa o fuainumera.
O pati lauti ua maualalo le GI nai lo pateta maseta. E mafua lenei mea ona o le eseesega o le "faʻaleagaina" o le suka i le faagasologa o le kukaina o pateta. Aua le kuka pasta seʻia oʻo ina 'ulaina ". Porridge, pei o le oatmeal, buckwheat, ma isi. e fautuaina le vaeluaina o le vai inu ma alu mo ni nai itula e faʻaaogaina, afifi afifi. O le mea lea, o le sima i lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela ma le vai o le a le alu i totonu o se setete o le a vave ma faigofie ona gauaiina eo tatou tino.
Aua neʻi faʻamalosi faʻamalosi ma faʻi faatasi. Faʻatasia lelei i latou ma fualaau faisua e leai ni fua. O punaoa protein e tatau ona maualalo le gaʻo.
Carbohydrates e faʻatasi ma faʻamalosi e faʻaitiitia ai le GI atoa. E puipuia vave le puipuia o le suka i totonu o le toto, ma o le i ai o suauu gaosi e fesoasoani tele i le digestibility sili ona lelei o puipuiga.
O le itiiti ifo o le nutimomoia o le oloa, o le sili atu (o lalo ifo o lona GI). I se tulaga sili atu, o lenei mea e faatatau i cereals. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o keke uma ma meaʻai gaʻo e eseese GI, faʻapea foʻi ma falaoamata e faia mai fatu saito ma falaoamata paʻepaʻe.
Ia fiafia i falaoamata atoa ma fatu falaoa atoa ma le paʻu. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o oloa mama.
Matou te faʻaopopo na o le suauʻu fuālaʻau i salakeke ma cereals - tele i ni mea laiti. Tatou te le faʻaaogaina le pata.O le fua o le gaʻo i aso taʻitasi o le 30-40 g, ma le isi, matou te fiafia i gaʻo fualaʻau. Filifili meaai e maualalo le gaʻo. A le o lea, o le a tele naua le le iloa mo gaʻo. Ae e taua foi le mafaufau o le taumafaina mo se taimi umi e itiiti ifo ma le 22 g gaʻo i le aso e sili ona leaga.
Fiafia i fua faalenatura ae le o suamalie (e pei ona aofia ai fiber). E lua fua i le aso e lava. Ia faaeteete - aua le faʻaleagaina le faʻamalosi (faʻi) ma fualaau suamalie (vine).

Mo le tele o tagata, o meaai e maualalo le faʻaogaina o igoa e sili ona lelei. O le gasegase lemu, faasolosolo lemu ma le maualalo o le suka i se fuainumera maualalo maualalo e fesoasoani ai i tagata e maua i le maʻisuka ia pulea a latou toto o le kulukose.

  • I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, toto toto pe a uma ona 'ai e sili atu nai lo tagata soifua maloloina. Mo i latou, o tulaga taua o le glycemic

O le a le faasino igoa?

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se numera numera lea e fua ai gaʻo meaʻai e faʻavae i luga o le fua o le tali faʻapitoa (o lona uiga o lo latou liua i le kulukose i le tino o le tagata). O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fuainumera e faʻaaogaina ai le fua mai le 0 i le 100, faʻatasi ai ma le maualuga o faʻataʻitaʻiga e tuʻuina atu i meaʻai e mafua ai le vave televave o le toto suka. O le glucose mama e avea o se nofoaga e faasino i ai ma ei ai se faasinomaga mataʻitusi (GI) o le 100.

O fua faʻatatau o fuainumera faʻamamafa e faʻamoemoeina e ala i le 'aiina o suʻega o se vaega tumau o meaai (i le taeao i luga o se manava gaogao) ona ave lea ma fuaina a latou samples i taimi masani. O uluai galuega na iloa i luga o le faʻatautaia o igoa na faʻatautaia e Dr. David Jenkins ma ana au faifaʻatasiga St. Michael's Hospital i Toronto Kanata. Talu ai nei lava, o taumafaiga e faʻalauteleina le faʻasinomaga faʻavae na faia e Jenny Brand-Miller ma lana aufaigaluega Vaega o Mea Taumafa a le Tagata o le Iunivesite o Sini i Sini, Ausetalia.

Le mea ofoofogia e uiga ia oe

E talitonu tagata e taumafa fualaau taumafa o suga faigofie uma (o gaʻo vailaau faamamaina) e vave ona faʻamaʻiina ma mafua ai ona vave faʻapupulaina le suka o le toto. I le isi itu, pe a faʻaaogaina gaʻo vailaʻau faʻamalosi, e leai se toto i le maualuga o le suka. Ae e le o taimi uma lenei. E ui o le tele o meaai sugary ei ai le maualuga maualuga o le GI, o nisi meaʻai faʻamalosi, e pei o pateta poʻo falaoa paʻepaʻe, e sili atu le numera o numera nai lo le meli po o le sugar sugar (sucrose)!

Aisea e taua ai le faasino igoa?

E sili atu le aoga o lou tino pe a tumau pea lou suka toto i le tusa o le tulaga tutusa. Afai e pa'ū maualalo le suka o lou toto, e te faʻavalevalea ma / poʻo le faʻaosoina le faateleina o le fiaai. Afai ole maualuga maualuga o lou suka toto, o lou faiʻai e faʻaalia i le pancreas e faʻamalosi atili ai inisalini. O le inisalini e maualalo ai le toto suka, ae o le liliu tele o le suka i le gaʻo ua teuina. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o le sili atu lea o le a faʻasaʻo e lou tino le inisalini sili atu ma maua ai foi le toto maualuga.

O le mea lea, a e 'ai meaʻai e mafua ai le tali vave ma le vave, atonu e te ono lagona le muamua faateleina o le malosi ma le lagona ao tupu aʻe lou suka toto, ae mulimuli mai le vavao o le maualuga o le gaʻo o le gaʻo, le galala ma le fiaai!

E ui lava o le faateleina o le gaʻo e foliga mai e le lava le tele, o tagata ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai se faafitauli sili atu ona ogaoga. O lo latou lē mafaia ona faʻamalosi pe faʻapipiʻiina le inisalini e mafua ai le faateleina o le toto suka, lea e mafua ai le tele o faafitauli tau soifua maloloina.

O le talitonuga o loʻo i lalo o le faʻamaufaʻailogaina e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai faafitauli e fesootaʻi ma le inisalini e ala i le iloa ma puipuia le faʻaaogaina o meaʻai e sili ona aʻafia i le suka o le toto.

E tatau ona aloese uma mea taumafa GI maualuga?

E i ai taimi e tatau ai i tagata e le maua i le maʻisuka ona manaʻomia le faatelevaveina o le maualuga o le suka (ma o lea o le maualuga ole inisalini). Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa le malosi o le tino, e fesoasoani foi le insulin i le alu atu o le kulukose i maso maso, lea e fesoasoani e toe faaleleia ai le tino. Ona o lenei mea, o nisi o aʻoaʻoga latou te fautuaina meaai maualuga-GI (e pei o inu taʻaloga) i le maeʻa ai o aʻoaʻoga e faʻavave ai le toe faʻaleleia.

I le faaopoopo atu, e le gata o le faasinomaga o le faasinomaga, lea e tau atu i le faateleina o le suka toto, e taua. E talitutusa foi le taua o le tele o mea taumafa e te 'ai. O le manatu o le faasinomaga o le faasinomaga i le tuufaatasiga ma le atoa o le taumafaina e taua o le "glycemic load", lea o le a talanoaina i le isi vaega.

E faʻapēfea ona faʻatumu e le avega faʻapitoa le faasino igoa

E ui o le tele o suamalie o loʻo i ai se faasinomaga faʻamaʻi maualuga, o le faʻaaogaina o le lole se tasi e ono oʻo atu ai i se tali maualalo. Aisea? Ia, faigofie lava ona o le tali glycemic o lou tino e faʻalagolago i le ituaiga ma le aofaʻi o le gaʻo. O lenei manatu, ua lauiloa o le "glycemic burden", na muai faalauiloaina i le 1997 e Dr. Walter Willett ma ana paaga Aʻoga Harvard o le Soifua Maloloina. Glycemic load (GN) ua fuafua e pei ona taʻua i lalo:

GN = GI / 100 x Pure Carbohydrates

(O meaola gaʻo tino tutusa tutusa gaʻo gaʻo uma e faʻaitiitia ai filo taumafa)

O le mea lea, e mafai ona e pulea au tali faʻapitoa e ala i le faʻaaogaina o mea taumafa GI maualalo ma / poʻo le faatapulaaina o lau meaʻai gaʻo.

Glycemic indices ma glycemic mamafa o oloa masani

O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le faʻasologa o faʻamaumauga (GI) ma le glycemic load (GN) mo nisi oloa masani. O se GI o le 55 pe maualalo e laʻititi ifo, ma 70 pe sili atu le maualuga e maualuga. GN o le 10 poʻo lalo ifo e laʻititi ifo, ma 20 pe sili atu le maualuga e maualuga.

Glycemic index and glycemic load of products - laulau

Mea taumafaGILautele AuaunagaFuā kulū mama

GN

Peanuts14113 g152 Bero Sprouts251 ipu (104 g)41 Fualaʻau251/2 tele (166 g)113 Pizza302 fasi pepa (260 g)4213 Seu susu gaʻo331 ipu (245 g)4716 O apu381 aisa (138 g)166 Spaghetti42140 g3816 Kāreti47Tele (72 g)52 Oranges481 ala (131 g)126 Puni521 tele (136 g)2714 Puki pateta54114 g5530 Snickers Bar551 bar (113 g)6435 Brown rice55195 g4223 Meli551 tbsp. l (21 g)179 Oatmeal58234 g2112 Ice cream611 ipu (72 g)1610 Macaroni ma Cheese641 tautua (166 g)4730 Faʻi vine6443 g3220 White rice641 ipu (186 g)5233 Suga (sucrose)681 tbsp. l (12 g)128 Paʻu paepae701 fasi (30 g)1410 Paloni72154 g118 Popcorn722 ipu (16 g)107 Pipi pateta851 ala (173 g)3328 Glucose10050 g5050

Glycemic Index ma Glycemic Load Limitations

O nisi o loʻo lagolagoina le Glycemic Index (e aofia ai le tele o tusitala o tusi meaai) e manaʻo ia e talitonu o GI ma GN uma e taua i le filifilia o meaai. O le mea moni, o mea taumafa o se mea e sili ona faigata. Tomai mai SELF Faʻamatalaga Faʻamatalaga (Nd) malilie o le Glycemic Index o se meafaigaluega sili ona lelei mo le fuafuaina o gaʻo (ma sili atu nai lo faʻamaumauga tuai e pei o "faigofie" ma "fomaʻi gaʻo"). Ae ui i lea, e tele tapulaa i GI ma GN, o loʻo faʻamatalaina i lenei vaega. Manatua o se lapataiga lea e le manaʻo tagata tusitala o tusi o meaʻai e te iloa le mea moni.

1. Le lava o faamatalaga GI

E ui lava o auala mo le fuafuaina o le numera o fuainumera ua i ai mo le sili atu i le 20 tausaga, o fuainumera GI na fuafuaina mo na o le 5% o oloa i totonu o le database a ND. E foliga mai o nei ituaiga meaai e mafai ona ese le taua o le GI, o lea e le mafai ai i taimi uma ona suʻeina GI o soo se ituaiga poʻo ni meaʻai. O lona uiga o oloa uma e tatau ona tofotofoina faaletino. O suʻega GI e manaʻomia ai tagata - o le mea lea e taugata tele ai le suʻega ma faʻaalu ai le taimi.

O le mea moni e na o se numera tele lava o tagata suʻesuʻe o loʻo suʻeina GI i lenei taimi e fesoʻotaʻi ma lenei faafitauli faapitoa. O loʻo faʻaauau pea ona faʻalauiloa e le au gaosi mea taumafa le faitau afe o oloa fou i tausaga uma. Talu ai o suega a le GI e le faʻamaonia pe le masani, o lenei faafitauli o le a sili atu le leaga, e le faʻaleleia.

Na maua e ND se fua faʻatatau e mafai ona faʻatusatusaina le mamafa o le uta i meaʻai e leʻi faʻasalalauina e faʻavae i le faʻatusatusaga faʻatusatusa ma oloa o se mea tutusa. Faitau atili e uiga i lenei metotia i luga o le itulau - Fuaina o le avega glycemic.

2. O le tele o fua o fua o le GI

O le laulau faʻamaufaʻailoga o loʻo taua i luga o loʻo faʻaalia ai se tau GI mo oloa taʻitasi. Peitai, i le mea moni, o fuataga e le saʻo. O fuainumera e faʻafeiloaʻi e masani lava o le fua o le tele o suʻega. E leai se mea e leaga ai lenei auala, ae o fuataga a tagata taitoatasi e mafai ona eseese tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, na faʻataʻitaʻiina le paluga pateta o le ituaiga o Russet Burbank i taunuʻuga GI mai le 56 i le 111! Na maua ai le maualuga o le GI o le tasi ituaiga o tamaititi pe a tupu. O lenei tele o le faataapeapeina o taunuuga e faʻaopoopo ai le le mautonu i le faʻatusatusaina o le numera glycemic.

3. O tau o le GI e faʻalagolago i le auala e kuka ai.

E sili atu le faigata o le faʻamatalaga faʻamaonia pe a e mafaufau i suiga i tau faʻaalia e tali atu i eseesega i le kukaina. O le mea masani lava, o soʻo se gaosiga o taumafa, e pei o le tatuʻu poʻo le kuka, o le a faateleina ai le taua o le GI o nisi o meaʻai. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le gaosiga e faʻateleina ai le faʻaogaina o meaʻai ma faʻamalosia ai le ave o nei meaai. O lenei ituaiga o suiga ua matauina e ui lava i ni suiga laiti i le kuka, mo se faataitaiga, pasta kuka mo le 15 minute nai lo le 10.

4. Faʻataʻatia suiga o le GI i le tuufaatasiga o mea eseese

E ui lava e masani ona faia faʻataʻitaʻiga o faʻamaumauga i luga o oloa taʻitasi, e masani ona tatou faʻaaogaina nei oloa faʻatasi ma isi oloa. O le faaopoopoina o isi meaai e aofia ai fiber, polotini, poʻo gaʻo e masani lava ona faʻaitiitia ai le fuainumera glycemic index of food. O le GI o lenei "mea fefiloi" e mafai ona fuafuaina i le ave o le fua o le GI o taumafa a le tagata lava ia i se isi ipu. Ae ui i lea, o lenei faiga faʻafaigofie e mafai ona faʻaitiitia le saʻo e pei o le aofaʻi pasene o mea gaʻo. O le mea lea, o mea taumafa e pei o pizza e masani ona maua ai se tali maualuga atu pe a faatusatusa i se avega faigofie o le GI o se elemene.

5. Eseesega o tagata taʻitoʻatasi i tali faʻapitoa

O le saoasaoa lea e fesuisuiaʻi ai tagata eseese o tagata, o lea e iai eseesega i le tali faʻapitoa e faʻalagolago i uiga patino o le tino o le tagata. E le gata i lea, na maua ai o le tali a le tagata e tasi atonu e eseese e fuafua i le taimi o le aso. Ma le mea mulimuli, o le inisalini tali i tagata eseese e mafai foi ona fesuisuiai, e tusa lava pe tutusa tali tutusa. O lenei mea moni lava o lona uiga o le maʻisuka e le mafai ona faʻalagolago atoa i luga o le faʻasalalauga faʻapitoa e aunoa ma le mataituina o lana tali toto o le suka. O lenei mea, o le mea moni, o se tapulaa o soʻo se faasinomaga o mea taumafa, ae le o se tapulaa faapitoa o le GI.

6. Faʻalagolago ile GI ma le GN e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o taumafa.

E taua le manatuaina o le Glycemic Index e na o se fuataga o le gaʻo gaʻo i meaʻai. Afai e te faʻaaogaina le GI ma le GN o le mea e tasi e fuafua ai lau mea taumafa, e faigofie ona e faʻamaeʻaina e amata ona faʻaaoga le gaʻo gaʻo ma le aofaʻi o kalori.

Se faʻataʻitaʻiga. E faʻapefea ona faʻamalosia le faʻamautuina o le togafiti i le faʻamaʻi faʻamaonia:

E iai le GI o le 38 (e pei ona faʻaalia i le laulau i luga), ma o le apu tele e tusa ma le 138 karama e 16 kalama o mea mama gaʻo ma tuʻuina atu ai le mamafa o le 6. O lenei laʻititi o le GN, ma o le toʻatele o tagata o le a maua le apu o se meaʻai lelei.

Ae o le taimi nei ia tilotilo atu i solo. 113 kene o paini e le gata e itiiti ifo nai lo le apu, ae maua se GI maualalo ifo (14) ma maua ai le GN maualalo maualalo (2). E faʻavae i luga o lau faʻamaufaʻailogaina o le mamafa, e mafai ona e mafaufau i pinati e avea o se filifiliga sili atu nai lo le apu. Ae afai e te tilotilo i le kalori o loʻo i ai i nei meaai e lua, o le ae iloa ai o le apu e tusa ma le 72 kalori, ma o peanuti e aofia ai le silia ma le 500! O nei meaʻai e 400 + faʻaopoopo e le fesoasoani ia te oe e aveesea ai le mamafa.

O se isi auala e pulea ai lou suka toto

Talu ai o loʻo e mafaufau i malosiaga ma vaivaiga o le Glycemic Index, e taua ona e le iloa le sini muamua. O le mea o loʻo tatou taumafai moni e fai, o le pulea o le suka o le toto. O le faʻaitiitia o taumafa GI e na o le pau lea o le auala e faia ai lenei mea? Leai. E pei ona matou taʻua muamua, e mafai foi ona pulea lou suka toto i le na o le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e te faʻaaogaina. I vaega nei, o le a tatou tilotilo i auala eseese e faia ai lenei mea.

E i ai se taumafataga maualalo-gaosiga o se auala ese?

O le isi mea e fai i se taumafa-maualalo o le GI o se taumafataga maualalo-gaosi, lea e faʻavae foi i luga o le manatu o le puleaina o le suka toto, ae faʻapena e ala i le faatapulaaina o le faʻaaogaina o le gaʻo atoa. O meaai laiti carb ua lauiloa i se vaega aua latou te matua manuia i lenei mea. E le pei o meaʻai e maualalo le faʻaogaina o le faasino igoa, e faigofie tele ona fuafua ma pulea, talu ai o le gaʻo gaʻo e lauiloa mo meaʻai uma.

Ae ui i lea, o le maualalo o meaʻai i le gaʻo e leai ni a latou lava faʻafitauli, e pei o le:

1. Le lava o meaai taua

Afai e faʻasaina lau taumafa maualalo ole laulaau ole fualaau aina ma fualaʻau 'aina, e le mafai ona e' aina le vitamini A, vitamini C, ma filo o mea taumafa, lea e masani ona masani ai i meaʻai.

E foliga mai foi e te le itiiti ifo i le carotenoids, e pei o le alpha-carotene, beta-carotene, beta-cryptoxanthin ma le lycopene. E ui lava e leʻi faʻamautuina tulaga taua o aso taitasi mo le faʻamaoniaina o meaʻai, o loʻo lauiloa o ni vailaau malolosi ma e mafai ona talafeagai mo se soifua maloloina lelei. E mafai lava ona e faʻaaogaina nei meaʻai e misi i le tulaga o mea faʻaopopo, ae e tele foi mea e maua mai i mea totino o loʻo tatou amata amata ona aʻoaʻoina. O le tele o nei mea totino e talitonuina o loʻo maua ai le soifua maloloina, ae e toʻaitiiti o loʻo maua pea i le fomu faaopoopo.

2. O aʻafiaga ono mafai ona aʻafia i le maualuga o le gaʻo

O meaai laiti-carb e masani ona saofagā i le taumafaina o le tele o gaʻo. O le tele o suʻesuʻega e faaalia ai o le maualuga o le faʻaaogaina o gaʻo (aemaise lava gaʻo tumu) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o cardiovascular ma isi faʻamaʻi. E ui o le sootaga mulimuli i le va o meaʻai laiti-carb ma le maʻi cardiovascular e leʻi faʻatuina, o se autu lea e manaʻomia ai se suʻesuʻega atili.

3. Aafiaga faʻaleagaina o le faʻaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate

O lou faiʻai e manaʻomia pea le kulukose. I le leai o ni meaʻai gaʻo, ua faʻamalosi lou tino e faʻapipiʻi le kulukose mai mea e gaʻo pe teuina. O lenei gaioiga e le aoga e oʻo atu ai i le maualuga (maualalo ifo nai lo le lelei) maualuga o le suka o le toto, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le le mautonu, vaivai, atuatuvale, e oo atu i ma e aofia ai le leiloa o le mafaufau.

O lenei aafiaga e masani lava ona lagona pe a suia mai se "mea masani" meaai i se taumafataga o gaʻo eletise ultra, ae e mafai foi ona toe tupu pe a oʻo ina faʻalavelaveina lou tino. O le faaitiitia o le mafaufau, e ui lava e le afaina ai ia lava, o se itu e ono lamatia ai le itu. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le mafai ona e taulai i le masani, atonu e itiiti le saogalemu i le tietie taavale.

4. Le mautonu po o le naunau mo meaai e mafua mai i le le aofia ai o meaʻai gaʻo-mauoa

Matou te fiafia uma i le tofo o oloa eseese. Soʻo se meaʻai e matua faʻasaʻoina ai a tatou filifiliga o meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o manaʻoga mo mea e 'alofia ai meaai poʻo le le fiafia ona o meaʻai e faatagaina. O le mea moni, e le o se faʻafitauli i le maualalo o meaʻai gaosi, ae e afaina ai uma meaʻai e faʻagata ai le tele o meaʻai e te faʻaaogaina.

5. Faʻateleina o tau taugata

Ina ia faʻavaivai le taumafataga o le maualalo o meaʻai, e mafai ona e liliu atu i ni ituaiga fou o meaʻai maualalo o loʻo maua nei i le tele o faleoloa faʻatau. I le taimi nei, e mafai foi ona e maua ni itulau laiti-carb o pancakes ma bagels! Ae paga lea, o le faʻaititia o le tau o nisi o nei meaʻai e mafai ona faʻaititia atili ai au tupe faʻaalu.

Ae faapefea se lagona o le atoatoa?

O le isi auala e faʻatapulaʻa ai lau meaʻai gaʻo, o le na o le faʻatapulaʻaina o le numera o kalori e te 'ai i taimi taʻitasi o taumafataga. E mafai ona avea lenei mea ma metotia sili ona aoga o le puleaina o le suka toto ma faʻaitiitia le gaʻo o le tino. Ae paga lea, e tasi le faafitauli ogaoga o le BIG e fesootaʻi ma lenei metotia - faateleina le fiaaai! Ae faʻapefea pe afai e mafai ona e 'aina sina mea ae le o le fiaai? E mafai?

I nai tausaga talu ai, o se vaega o tagata suʻesuʻe mai Iunivesite o Sini i Sini, Ausetalia, na faia se suʻesuʻega manaia lea na latou faʻatusatusa ai le tele o meaʻai o meaʻai eseese. Faatasi ai ma nei tagata sailiili, na taitaia e Suzanne Holt, o nisi o tagata tutusa na amata amata ona galulue i luga o le faasino igoa.

O taunuʻuga oa latou suʻesuʻega, The Common Food Satiety Index, na lomia i totonu o se tusitala Europa Faʻamatalaga Europa a le Falemaʻi TaumafaSetema 1995 I lenei suʻesuʻega, na tuʻuina atu ai e le au suʻesuʻe le tuʻuina atu o meaʻai-calorie (38 meaʻai eseese) ma faʻamaumau le maualuga o le fiaai na tupu i mataupu ina ua maeʻa taumafataga taitasi.

O taunuʻuga o lenei suʻesuʻega na faʻaalia manino ai o nisi meaʻai e sili atu nai lo isi e faamalieina ai le fiaai. Sa faʻaaogaina e tagata suʻesuʻe le falaoa paʻepaʻe e fai ma taʻiala ma faʻaaogaina i se tasi taimi le "fuainumera o le faamalieina" o le 100. O meaʻai e sili atu ona lelei le feagai ma le fiaai na maua i le maualuga o tulaga faatauaina, ma o meaai e le maualalo na maua ai le maualalo o tau.

Faatasi ai ma meaai e sili ona faamalieina ai le taumafa sa latou mauaina, sa kukaina pateta, fualaau aina, iʻa, ma meaʻai suamalie. O matāʻupu na faʻaumatia le vaega na faʻatauina o nei mea taumafa e le taumateina e vave lagona le fiaai. O meaai e le faamalieina tele o le faateleina o le fiaaai, donuts, sweets ma peanuts.

Taua taua o lenei suʻesuʻega

Ona o le tapulaa faʻatapulaʻa o suʻesuʻega o le faʻatusatusa i le taufaʻatasi, o loʻo i ai le le mautonu e uiga i le saʻo atoatoa o faʻamaonia na faʻamaumauga mo meaʻai taitasi. Ae ui i lea, o se mea taua tele na faia e tagata sailiili i le faasino igoa. Na latou maitauina o oloa na maua i le maualuga o faʻamaufaʻailogaina o faʻamaufaʻailogaina e tutusa lelei. O nei meaai uma e maualuga le mamafa i le kalori. I se isi faaupuga, o nei meaai na i ai le lapoa ma le mamafa i le kalori. Latou te fesoasoani ia te oe ia lagona le atoatoa o le faatumuina o lou manava.

O lenei vavalalata faʻatusatusa i le va o le tele o meaʻai ma le lagona o le atoaga atonu e foliga manino, ae tatala le faitotoʻa i se mamana mamana, faafetai lea e mafai ai ona e vaʻai i le maofa, ma le iloa o le tuufaatasiga o meaʻai o meaai! Ma afai o le mea lea, ona mafai lea e se tasi o ituaiga o Lisi Faʻaanofo ona avea o se meafaigaluega sili atu ona faigofie mo le iloiloga o meaʻai nai lo le Glycemic Index.

Faatomuaga i le Saturation

ND faʻatusatusa i le matematika i le faʻaogaina o le faʻaogaina o fuainumera i le faʻaogaina o le televave analysis, lea na faʻaaogaina ai faʻamatalaga matū o oloa na faʻataʻitaʻiina i le suʻesuʻega o fuainumera o le satiety. E pei ona faʻamoemoeina, sa i ai se faʻamaopoopoga lelei i le va o le faʻasagaga o le faamalieina ma le tele o kalori o oloa taitasi. Sa i ai foi le taua, ae o le laʻitiiti laʻitiiti i le va o le faasinoupu ma le maualuga o gaʻo eletise, gaʻo, filo o meaʻai, ma le protein i meaʻai. Mai le faʻataʻitaʻiga o le matematika, na mafai ai e ND ona faia se faʻataʻitaʻiga mo le liua o le faʻalauiloaina o meaʻai i totonu o se oloa gaosia i se fuainumera o le satisite valoia, lea na latou taʻua o le "Faʻamaumauga Faʻamaumauina" (i le English Fullness Factor ™).

Na faʻatonuina le numera o le saturation, ma o mea uma na mafua mai i le tau e pa'ū i le va o le 0 e oo i le 5. O le fua faʻatatau mo le falaoa paʻepaʻe e 1.8, o mea taua i luga aʻe o le 1.8 o loʻo sili atu ona faamalieina nai lo le falaoa paʻepaʻe. Ma o laʻititi e itiiti ifo i le 1.8 o loʻo taʻua ai meaai e ono le faamalieina. O mea e 'ai le meaʻai e tutoatasi mai le tele o le tautua.

E mafai ona maua nisi faʻamatalaga e uiga i le Faʻatonu Faʻatonu i luga o le itulau - Faʻatonu Factor.

Faʻamanuiaga e ono mafai ona maua mai le Faʻasologa o Faʻamaumauga i le Glycemic Index

O le mafuaʻaga o le faʻamoemoe e fuafuaina nai lo le fua faʻatatau, ma e tele ni tulaga faʻapitoa i luga o le faʻamaumauga faʻapitoa:

  1. O mea faʻamaoni e vave lava ona fuafuaina mo oloa uma. O le iloaina o faamatalaga paleni i luga o se faʻataʻitaʻiga masani o mea taumafa o mea uma ia e manaʻomia e faʻamautinoa ai le saturation. O lona uiga e lagolagoina le tulaga o le faʻamatuʻu mo oloa uma i totonu o le faʻamaumauga tuʻufaʻatasi a le ND, faʻapena foi mo fautuaga fou uma. O lenei mea e faigofie ai ona faʻaaoga le faʻailoga (FN) faʻatasi ma soʻo se fuafuaga o mea taumafa.
  2. O meaai maualuga a le FN e mafai ona fesoasoani i le faʻaititia o le aofaʻi o le faʻaoga o calorie.. O le taumafaina o meaai ma le FN maualuga o lona uiga o le faamalieina o lou fiaai ma le itiiti ifo o kalori, o le auala sili ona saʻo e leiloa ai le mamafa.
  3. E mafai foi ona fesoasoani tele le taua i le aveesea o le mamafa.. O tagata e mamafa tele poʻo ua i ai ni faʻafitauli e teu ai se mamafa masani e mafai ona faaopoopo ai kalori faaopoopo ia latou mea taumafa, sui meaʻai masani ma meaai e maualalo le FN.

Gafatia Gafatia o Fetu Faʻavae i luga o Paʻu Paʻu-Carb

O meaʻai faʻamaoni e iai nisi o faʻamanuiaga i luga o meaʻai laiti-carb:

  1. FN faʻavae meaai e sili atu ona faʻaleleia ai meaai maloloina. Talu ai o le tele o fualaʻau, fualaau faisua, ma i lalo ifo o le tele o mea taumafa ua gaosia, ua i ai le maualuga o le saturation, atonu e faigofie ia te oe ona maua meaʻai talafeagai pe ae mulimuli i se meaai e faavae ile FN.
  2. FN faʻavae meaai e ofoina atu nisi filifiliga o meaʻai. E leai ni tapulaa i mea taumafa i le taimi o taumafa FN. FN faʻavae meaai e faʻamalosia oe e filifili meaai e fesoasoani ia te oe e vave faʻavaveina aʻo tuʻuina atu ia oe i lalo ifo o kalori.
  3. E mafai ona faʻafefiloi faʻamaʻi FN e faʻaogaina ai ma se ituaiga olaga vavalaʻau. E ui i le mea moni o le tele o ituaiga o aano o manu o se filifiliga lelei mo se taumafataga e faʻatatau i le FN, e faigofie tele mo oe ona faia se meaai ma se maualuga o le FN e leai ni meaola manu.

Faaleagaina o kiwi ma fualaau faasaina i lo latou faaaogaina

O fualaau o Kiwi e le fautuaina mo tagata e 'ai:

  • O se tali atu i meaʻai i meaʻai e maualuga i le acid ascorbic.
  • Mafatiaga mai le gastritis, maʻi o le manava ma le maʻi ulutala.
  • Maʻi faʻamaʻi fatu fatu.
  • Tetele i le manava.

E mafai ona maua le kiwi i le maʻisuka?

O le a le lipodystrophy? Aisea e tupu ai i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma pe faapefea ona togafitia? Faitau atili ile http://saydiabetu.net/metody-i-sposoby-lecheniya/tradicionnaya-medicina/insulin/lipodistrofiya/

O a GI ma XE?

  • Glycemic index tasi poʻo le isi oloa e faʻaalia ai le ala e tulaʻi ai le maualuga o le suka o le suka o le tagata na faʻaumatia. GI e mafai ona maualuga (sili atu i le 60), ala (40 i le 60) ma maualalo (itiiti ifo i le 40).
  • Lisi falaoa o loʻo faʻaalia le toʻafia o le gaʻo i totonu o le oloa. O le aofaiga o oloa e aofia ai le 10 g o carbohydrates e tutusa ma le XE.

Le numera o kilokalo (Kcal) mo le 100 gGlycemic index (GI)Aotelega i le falaoa (XE)
5040110 g

E fautuaina e tagata e taumafa meaai e le silia ma le lua i le aso. O faʻamanuiaga pito sili ona lelei o le soifua maloloina o fua ia e leʻi faʻaleagaina togafitiga vevela. Kiwi e 'ai faʻatasi, faʻaopoopo i yoghurts ma salamamu salalau, faʻatasi ma aano o manu ma iʻa.

O faʻavae o le mafaufau loloto i le togavao i le togafitiga o le maʻisuka. Faitau atili i lenei tusiga.

O ai le kiwi e lelei mo?

  • O i latou e mananaʻo e faʻafaigofieina o latou tino, faʻapea foi ma le faatumauina o foliga lelei faaletino.
  • Tagata matutua o loʻo mafatia i le maualuga.
  • Tagata taaalo - e toe faʻafouina le malosi pe a maeʻa aʻoaʻoga.
  • I le maʻisuka. Mo i latou, o se meaʻai ma se togafitiga faʻapitoa.
  • Tagata e mafatia i le popole tele.

Tuua Lau Faamatalaga