E mafai ona ou 'aina pateta ma le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga e mafua mai i le tele o faʻafitauli, e pei o: faʻaitiitia le faʻaaliga, faʻaitiitia le lauulu ma le paʻu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu oona. O le mea lea, e manaʻomia e se tagata maʻi ona mataala tele i vaega uma o lona olaga, aemaise lava i ana meaʻai ma meaai. Mo le maʻisuka ituaiga 2, e taua lenei mo mafuaaga e lua:

  1. Faʻaaogaina o le mamafa o le mamafa,
  2. Totoina o le suka i le toto.

Faʻamatalaga faasaienisi

Mo le tele o tausaga i le lalolagi faasaienisi, sa i ai se vaevaega o carbohydrate i totonu o le "anapogi" ma le "telegese", e fuafua i le faigata o le fausaga o meaola ia latou te aofia ai. O lenei manatu na foliga mai e sese ma ua faamaonia nei o mea uma e gaosi i totonu o le manava gaogao ua liua i le kulukose ma ulu i le toto i totonu o le afa itula talu ona 'ai, e tusa lava po o le a le faigata o le gaʻo. I le taimi lea, e mafatia se tagata i le "hyperglycemia" - o le maualuga maualuga o le suka o le toto e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o se oloa faapitoa.

I luga o le kalafi, o lea oso e pei o se mauga maualuga o ituaiga eseese ma tulaga. O le auga e maua mai le tali a le totoga i se oloa, ma o le pupuni i le setete muamua e fausia ai se tafatolu. O le lautele o le vaega o lenei tafatolu, o le maualuga atu lea o le taua o le faasino igoa, lea e fuafuaina e le fua faʻatatau:

Sf - le vaega o le tafatolu o le oloa,

Shl - le vaega o le tafatolu o le kulukose mama,

IGf - faʻamatalaga faʻapitoa o le oloa.

O le tele o aafiaga i le taua o le GI o loʻo i ai le gaioiga o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, GI o pateta ma sana e 70 iunite, ma popcorn ma vave faʻafefe pateta e 85 ma le 90, i le faasologa. O le GI e faʻalagolago foi i le tele o le fiva vaivai i meaʻai. E mafai ona faʻaalia lenei mea i le faʻataʻitaʻiga o mea e gaosi ai keke:

  • Pulu papala - GI 95,
  • Pulu falaoamata faʻamamaina - GI 70,
  • Mai le faʻafefeteina - ГИ 50,
  • Wholemeal - GI 35

Potato Benefits

O le talafaasolopito atoa o le "taofi" o pateta e tagata e talanoa i aoga ma le le aoga o le aoga o lenei fualaau faisua i la matou laulau. E sili atu ma le tasi, o pateta na laveaiina ai tagata mai le matelaina ma e oo lava i le leaga na mafua ona o le le lava o le vitamini C. O gauga gaugala e le o ni aʻa ia, e pei ona masani ona talitonuina, ae o le faaauauina o leʻau lea e teuina ai meaʻai ma vitamin taua ma elemene taua:

  1. Vitamini: C, B, D, E, PP,
  2. Faʻamatalaga elemene: zinc, phosphorus salts, uʻamea, saltsium salts, magnesium, sulfur, chlorine, apamemea, isumu, manganese, iodine, boron, sodium, calcium.

Na aʻoaʻoina tagata e faʻaaogaina uiga taua o pateta, ituaiga o vao vao totō ma faʻatuina le fiaselau o ituaiga eseese ma le tele o mea taua, fuafua mo auala eseese e kuka ai.

Suauu kuka

Ae, afai o tatou talanoa e uiga i meaai faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e sili ona lelei le 'ai o pateta ua kuka. GI o sea ipu o le pito maualalo lea mo lenei fualaau faisua. E sili atu ona aoga pe afai e kuka saʻo ia pateta i totonu o le peel. E le gata i lea, o loʻo i lalo ifo o le "ofu" ia te ia ona teuina uma ana vitamini aoga ma elemene.

Mo le mauaina o le tele o le lelei ma le fiafia mai lenei ipu, e tatau ona e taumafai e suʻe pateta laititi o le laititi laʻititi i se paʻu paʻu mananaia, lea e foliga mai ua faʻaosofia ai le manaʻo. Faʻapipiʻu i se nai faʻaopoopoga o masima ma aveese malie le peel, 'ai, faaopoopo i fualaau faisua e le faʻasaina mo le faʻaaogaina i lenei faʻamaʻi. Afai e manaʻomia, e mafai ona e 'ai faʻatasi ma le paʻu. Mo se faataitaiga, o se tasi o sala masani masani i le konetineta o Amerika, ua saunia mai tamato, kuka ma pipi pateta ma mea manogi. E le talafeagai le faaopoopo o fualaau faisua, ma sili atu i ai, gaʻo manu. Ma e le sili atu i le masani masani o le faʻaaogaina o lenei oloa, o le 250 kalama i le aso.

Pipi pateta

O se isi auala faigofie ma aoga e kuka ai. E mafai ona e tao i totonu o le ogaumu, i luga o le meaʻai, i le faila faʻanatinati ma le microwave, i le folas, ato ma naʻo lou lava paʻu. Ae o le pateta sili ona manaia na taoina i malala. Afai e te maua le avanoa e amatalia ai se afi i luga o fafie, ia mautinoa ia aumai le lua kilokalama o le siʻitia tele o togi o pateta. Fufulu i totonu o malala pe a toetoe lava a alu le afi ma pe a maeʻa le 40-60 minute o le ae maua se taumafataga aoga ma le fiafia tele po o le malologa. E le gata i lea, o paluga kuka ma tao tao e aofia ai le maualalo o kalori o mea e 114-145 calories i le vaega tele.

Palu le pateta

Mo tagata soifua maloloina oe mananao e faatumauina o latou tulaga ma foliga vaaia mo le tele o tausaga, o le sauniuniga o pateta mo le kukaina e aoga mo le maʻisuka. O lenei mea e faʻaitiitia ai le palatini ma faʻamaonia ai le faʻapalapalaina o le masini tapuni. E mafai ona e fufuluina uma le kuluga fufulu mo le tele o itula, pe faʻatumu ni mea e fufulu ma tipi ai pateta ma vai. I lenei tulaga, o le taimi e manaʻomia e aveese ai mea leaga e tutusa lelei ma le tele o fasipepa: o le tele o fasipepa, o le tele o le taimi e manaʻomia mo lo latou "tuʻufaʻatasia".

Sweet potato

Ae ui i lea, i le ogaoga o faʻalavelave o le faʻamaʻi, e mafai ona tupu e tusa lava pe lelei le kukaina o pateta e sili atu ona afaina i le tino o le maʻisuka vaivai. O le a le mea e fai pe afai e le mafai e se tagata ona mafaufauina lana meaai e aunoa ma lenei fualaau faisua.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e le gata ina faatagaina, ae o le faʻaaogaina foi o pateta e talafeagai, i le noatia i le tele o tulafono faigofie:

  • Susu i totonu o se pi pe tao,
  • Sook i luma o le kuka mo le itiiti ifo i le 2 itula,
  • Le sili atu nai lo le 250-300 gM i le aso,
  • Faʻesea pati falai ma palu pateta,
  • Matamata le glycemia i taimi uma.

O nei fautuaga, o le mea moni, e aoga, ae o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, muamua, e tatau ona taʻitaʻia e fautuaga a latou fomaʻi ma isi tagata tomai faapitoa i meaʻai talafeagai mo se faʻamaʻi. E faʻavae i luga o le auʻiliʻiliga ma le tulaga lautele o le maʻi, o le a tuʻuina atu e le fomai ni faatonuga saʻo, faʻapitoa mo tulaga taʻitasi. Ona mafai ai lea e se tagata ona maua le fiafia ma le fiafia mai le ola, ae le o le afaina ai o le ola maloloina.

O le a le taua o pateta i le taimi o le maʻisuka

E aofia ai nisi o oloa i lau lava lisi, e tatau ona e taulai atu e le gata i vaega aoga ma vitamini oi ai. O lo latou aafiaga i le fua o le kulukose o le toto e tatau ona amanaia. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o se mea muamua lea e manaʻomia. E mafai ona maua i totonu:

I le taimi lava e tasi, ona o mea o loʻo i totonu o polysaccharides ma zinc, e le fautuaina e tagata atamamai tagata e maua i le maʻisuka e aofia ai le sili atu ma le 250 kalama o pateta ia latou meaʻai. Ae ui i lea, o se aofaiga itiiti o le fualaau faisua ua tatau ona saunia e tusa ai ma tulafono faʻapitoa.

O loʻo faʻamalosia e le au atinaʻe le faatapulaaina e le gata o le tele o pateta ua aina, ae faapea foi auala mo le sauniaina o ipu mai ai lea e afaina ai foi le gasegase.

E tāua tele le faʻamaonia o le faʻamaʻi masani e faʻatasi ma faʻamaʻi o satelite. E mafai ona aʻafia ai le faʻaogaina o le tino, pancreas. I lenei itu, i le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e tausisia nisi o tulafono i le faiga o kuka. Aemaise lava, pe a kuka le pateta.

E faʻafefea ona kuka pateta ma le maʻisuka?

E tatau ona ou lafoaia uma le pateta i le maʻisuka? O tagata sili ona maelega i meaʻai e faia na o lena - latou te le 'ai lava pateta, pe a mafaufau o le maso o loʻo i ai e mafai ona vave faʻaititia le toto suka.

Ma sui se fualaau suamalie suamalie ma cereals ma kapisi. O le auala e sese.

Soo se tagata e mulimuli i le endocrinologist o le a taʻu atu ia te oe e mafai ona e faʻaaogaina se aofaiga faatapulaaina ole pateta mo le maʻisuka, e ui lava e leai se fesiligia o fusi farani ma meaʻai suamalie.

O le patato o se oloa maualuga-kalori. Mo le maʻisuka, o lenei uiga e taua tele, pei o le i ai o le maso. Ia manatua o sili atu calories i paluga pateta, lea e faia i le faaopoopoina o le pata ma le susu, e 133 kcal mo le 100 kalama o le oloa.

Ae o le mea pito sili ona faigofie mo le manava ma le masima o ipu e kuka ai pateta.

E tusa ai ma lea, o le faasinomaga faʻavae e eseese foi - 90 ma le 70, i le faasologa.

I le fesili pe ono mafai ona 'ai pateta ma le maʻisuka, tali mai fomaʻi - e mafai, ae i lalo ifo o le lua tuʻutuʻuga. O lenei:

  • faatapulaaina le leo
  • mea e tatau ai ma saogalemu.

E pei ona uma ona taʻua, e le sili atu i le 200 kalama o pateta e mafai ona 'aina i le aso, ma e faʻaaogaina i tagata maʻi i soo se ituaiga o suka. Ae pe faapefea ona kuka le pateta, e leai se avanoa mo mafaufauga. Muamua, afai oe sauniuni se lisi mo le maʻisuka, e tatau ona e faʻagaloina ipu e pei o le:

  • falala falai (e aofia ai fusi),
  • palu pateta
  • kiliva.

O pateta falai ua solia i le maʻisuka ituaiga 2, ma o tagata soifua maloloina atoatoa e le tatau ona faʻaleagaina - e matua maualuga lava i le kalori. E tutusa lava mo tupe meataalo. O le pata ma le susu o loʻo faʻapipiʻi i paluga pateta, lea e faaopoopo ai foi kalo i le ipu.

O le suamalie pito sili ona lelei o le maʻisuka e tuʻuina atu e kuka pe tao taofi. Afai e te filifili e kuka, atonu e te le manaʻomia ona kuka muamua pateta ona o le peel o loʻo iai mea aoga.

E le gata i lea, o le potato potato cooked "i le laei" ei ai le faasinomaga o le faasinomaga o le pito maualalo - na o le 65.

O se ipu e pei o le pateta tao taofi e talafeagai foi. Meaʻai ma fomaʻi e fautuaina e kuka i totonu o se peel. O le kalori matū o le gaosiga o le oloa e laʻititi, ma o loʻo i ai faʻavaʻavaʻavalea i totonu o le tino. Ma o lona uiga o le tagata gasegase e leʻi leva ona 'ai o le a toe manaʻo e' ai.

E masani ona i ai se fesili pe ono mafai ona faʻaitiitia le aofaʻi o le suka i le sauniuni o pateta. Faʻaaogaina lenei metotia. Mo lenei mea, ua uma ona kuka le pateta aʻo lei kukaina. E tatau ona fufulu mama, ma saʻo saʻo i totonu o le pele, sasaa vai malulu mo le 11 itula.

O se auala faigofie e mafai ai ona e mulumuluina se vaega tele o na elemene ma polysaccharides mai fatu e sili ona afaina, talu ai o le maʻisuka e le lelei le gauaiina e le tino. Ae aua le mafaufau pe a uma ona falaiina pateta.

E tusa ai ma fautuaga, o pateta na faia i lenei auala e tatau ona kuka i le faʻaaogaina o se uila poʻo se kuka. E naʻo le tulaga lenei, e mafai ona e faʻamoemoe o le a sili atu le saogalemu mo le soifua maloloina.

O le fili sili i le pateta ua avea ma maso, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. Ole tele o le maso i le pateta e fesuisuiai e faalagolago i le maualuga o le matua o le fualaʻau.

E leai se mea e maua mai i pateta laiti, lea e sili ona aoga ma saogalemu mo le maʻisuka. E ono mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le masini i le pateta e ala i le gaoia o le oloa i le vai malulu mo le tele o itula.

Afai e te tuumalie ma tipi pateta i le vai malulu i le po, o le fualaau faisua o le a saogalemu ma aoga pe a talafeagai mo le maʻisuka.

O le auala e kuka ai le pateta e taua tele, ona o le gaʻo ma le suauu e faʻapupulaina ai le kalori o mea e maua i le tele o taimi. Fries po o tupe meataalo mo le maʻisuka ua matua faasaina.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e tatau ona e lafoaia pasi pati. Ae o le kuka, tao tao poo le pateta pateta o le a le gata ina aoga ia te oe, ae e maua ai foi se tofo e le mafaagaloina, lea o nisi taimi e leai se maʻisuka.

O a ni ipu e mafai ona kuka ai pateta mo le maʻisuka?

  1. Faatasi ai ma lenei siakiina, e mafai ona e faia paluga pateta, faaaoga le susu susu mo lenei. E le mafai ona e faaopoopo le pata, ae o se fuamoa e mafai ona faamaluluina le tofo o se ipu.
  2. Faʻafefiloi pateta e mafai ona faʻaopopoina i se mea malō i fualaau faisua po o ni meaʻai e maualalo le gaʻo, susu.
  3. O se eseesega tele mo le taumafa o le maʻisuka o le salalaʻau fualaʻau ma paluga pateta ma fuamoa, faʻafefiloi ma le yogurt poʻo le kefir.

  • O le a avea le palu ma mea lelei atoatoa i le mashroom soup, e mafai ona e kuka kuka mai le sipuni.
  • E masani lava i le taumafa o le maʻisuka e mafai ona e suʻeina le fualaʻau fualaʻau, pe a oʻo i le umi o le aano o aano o manu i totonu o se fagu mo se taimi umi, o le a vaivai le fualaʻau i le vevela vevela. O iina e mafai ona e faʻaopoopo mea uma e faatagaina e le meaʻai - aniani, kāloti, pepa, eggelu ma zucini, kapisi, tamato, ma, ioe, pateta. O sina vaega o le suauʻu manogi ma mea manogi o le a faʻapenaina ai le manogi ma le manaia e le gata mo le maʻisuka.
  • E faʻafefea ona 'ai pateta

    E vaevaeina faʻamaʻavarate i ni mea faigofie, e vave faʻavavevave o latou tino, ma faʻalavelave faʻalavelave e faʻagesegese pe leai foi. O le suauu gaʻo sili ona vave o le salu; e maua i le tele o fua o le pateta.

    O le faʻateleina o le faʻaaogaina o le maso e le fautuaina e le gata i le ituaiga 1 poʻo le 2 o le maʻisuka, ae faʻapea foi mo tagata soifua maloloina, aua o le mafuaaga lea mo le teuina o "faʻapoloketi" faʻapitoa i le tino.

    E taua le iloa: 100 kalama o le kusi pateta ua kuka e aofia ai le 82 kcal, 1 le keke falaoa, o le index glycemic e 65.

    Faʻatasi ma le maʻisuka, e fautuaina e le au fai meaʻai meaʻai ma tao ma tao tao. E mafai ona e fufuluina o pateta io latou paʻu, talu ai ona o le paʻu o le tele o mea talafeagai e tuʻuina.

    Ma e ui lava o le toʻatele oi latou e faʻaumatia i le taimi o le kuka, ae o nisi o na mea e tumau. E tatau ona maitauina: o le fuainumera glycemic o le pateta ua kuka i lana toniga e 65, lea e faʻavasegaina o ni ipu ei ai le GI, e ese mai i le pusa uamea, o lona glucose index 70 - o se oloa ma se GI maualuga.

    E taua le iloa: 100 kalama o pateta falai o loʻo i ai le 192 kcal, 2 unite falaoa, o le index glycemic e 95.

    O le pateta pateta e mafai foi ona aina e le maʻisuka o ituaiga muamua ma le lua. Pe a tao, e fautuaina foi e tuʻu ni fatu ma se pulu. O le kalori o le tasi pateta e 114 kcal. O se mea itiiti lenei, ae e aoga tele le manatua o le maso o loʻo i ai i lenei oloa e vave ona gaosia, ma o le a le toe umi ona toe foi mai le lagona o le fiaai.

    E fautuaina e le faʻaaogaina palu pateta, o lenei ipu e mafai ona faʻaleleia le glycemia, e pei o Coca-Cola poʻo le keke.

    E fautuaina e faʻaaogaina i le afifi; o pateta e kuka i totonu oo latou paʻu e sili ona talafeagai. E moni lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 2.

    O paluga kuka i totonu o se pani po o ni meataalo sauniuni e faʻaaogaina le suauu manogi e tatau ona aofia ai i le faasologa o aso taʻitasi ma le talafeagai. Afai tatou te talanoa e uiga i kaluʻu o loo falai i le gaʻo manu, o lona uiga o se ipu e le manaʻomia mo le maʻisuka ituaiga 2.

    Mea aoga o pateta

    I le maʻisuka ituaiga 2, o le pateta e mafai ona faatagaina, e aofia ai le pepa tao. Mo le kukaina o se meaʻai, e tatau ona e faʻaaogaina se ogaumu poʻo se faila kuka foi. O le pateta pateta ma lenei maʻi e mafai ona faʻaumatia, fai mai, faʻatasi ai ma:

    1. ua leva ona filifilia fuamata faisua
    2. soʻo se isi itu ipu.

    E tatau ona maitauina e taua tele mo le maʻisuka ituaiga 2. E tasi le palu tao ua na o le 145 kaloli, lea e matua laitiiti lava.

    O le pateta pateta e manaʻomia foi e aofia i le lisi o aso taʻitasi ma le puipuia o faʻamaʻi o le fatu cardiovascular. Ae ui i lea, e sili ona aoga le 'ai o pateta ua kuka i se kuka kuka.

    O se vaega itiiti o sea ituaiga e leai se sili atu i le 114 calories - e aoga tele mo le maʻisuka ituaiga 2. O lona aafiaga i le fua o le kulukose e tutusa ma le sua o fualaau suamalie e le o iai le suka, po o le falaoa e faia mai le pala.

    O le mafuaaga lena e matua maloloina ai le pateta.

    Afai tatou te talanoa e uiga i paluga pateta, ona tatau lea ona aveese atoatoa lenei ipu mai le faasologa o meaʻai. E moni lenei tulaga i tulaga e faʻaaogaina ai le suauʻu mo le kuka, ae le o le vai.

    O palu pateta e faʻalauteleina ai le fua o le kulukose. O lenei aafiaga e faatusatusa i le meli po o le Pepsi-Cola ma isi mea faapena e matua matautia lava i le maʻisuka ituaiga 2.

    Afai o le tagata maʻi e iai faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2, ona fautuaina lea e fomaʻi e tatau ona tuʻuina le pateta i se tagata maʻi i se pepa tao. Ma latou faia i se auala faapitoa. O le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i ai se ipu i totonu o aso taʻitasi e faʻaalia e le fomaʻi - 1-2 taimi i le 7 aso.

    Mo le kukaina, e tatau ona e filifilia ni fatu lapopoa.

    Ona latou susu lea i le vai mo le 10 itula. Pipi le mea na saunia i totonu o se apa poʻo se ogaumu. Lavea fualaʻau aʻa e ave i le tagata gasegase i se foliga o se mea tutoatasi, talu mai le vevela o togafitiga e matua saogalemu mo le maʻisuka. Afai e faʻatagaina e le fomaʻi, ona mafai lea ona tuʻuina le pateta tao ma se salati fualaʻau o na fualaʻau e le afaina ai le tagata maʻi.

    E tatau ona e iloa o se masini e taofi le kuka e aofia ai le 140 i le 144 kalori. O le mea lea, pe a faʻatulagaina se meaʻai mo le maʻi, e tatau ona amanaʻia ia tau faʻamaufaʻailoga ina ia le sili atu i le masani. Mo le faʻatusatusaga, o se vaega itiiti o le kukaina o fatu o pateta e aofia ai le 110-115 kaloli.

    E le o se lisi leaga, a ea? E iai vitamini i pateta - PP, C, E, D ma isi. Ma o le malukaccharides sosoʻo leaga e aʻafia ai le kulukose o loʻo maua foi i laumei, masima, ma sana, ae o nisi mafuaaga e faamaoni ai le maʻisuka ia i latou. O le faʻataunuʻu o le kalori o le oloa e maualuga - 80 kcal o loʻo aofia i le 100 kalama o pateta ua kuka (mo le faʻatusatusaga, i se vaega tele o fries - 445 kcal!).

    Talu ai ona o le tuufaatasiga o le oloa, e le tatau ona e lafoaia uma le pateta mo le maʻisuka, ae tatau ona faatapulaaina. O le maualuga o le faʻaaogaina o pateta i aso uma e le tatau ona sili atu i le 200 kalama. E le gata i lea, o lenei ata e aofia ai foi pateta mo le sauniuniga o soupeti, ma mo le itu o ipu.

    O le pati mo le maʻisuka o se mea e fiafia i ai, ma mo se tagata tino maloloina. O loo i ai pea le finauga i le faaaogaina o pateta i le maʻisuka mo le maʻisuka. O le fualaau aina lava ia e le afaina ai i le maʻisuka, ae e tatau ona 'aina i le faʻatusa. Aisea ua faapena ai

    O le fualaau faisua e aofia ai le tele o meaʻai. E le masalomia, o mea gaʻo e manaʻomia mo le malosi ma le faʻamaʻi pipisi, aemaise lava mo le maʻisuka, ae o gaʻo gaʻo tele e taʻitaʻia ai le gaʻo ma le cholesterol, lea e le manaʻomia mo maʻi maua i le maʻisuka.

    • latou temu lemu
    • faigata ona eli.

    E tatau ona fai?

    E mautinoa e tatau ona pipiʻi le masima. Ae ui i lea, e tatau ona faia saʻo, ina ia faʻaitiitia ai le fua o le malosi o le masini.

    E le gata i lea, o le suamalie e maua ai se aafiaga lelei i le faigofie o le faʻaleleiaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i lenei tulaga o le manava o le a le faatupuina ai hormones e faʻalautele ai le fua o le kulukose.

    O le faagasologa o le fagogoina o pateta e faʻaalia ai mea nei: lelei atoatoa, ma fufulu fatu e muamua tuʻu i le po atoa i totonu o soʻo se pusa e iai le vai malulu. I le taimi lenei, o pateta o le a mafai ona faʻaumatia se aofaiga tele o le suka ma isi mea e afaina ai le tino i le maʻisuka ituaiga 2.

    A maeʻa lena, muamua ona faʻaleleia fualaau faisua, e mafai ona faʻafefeteina lelei pe faʻamaʻa foi ia mea, lea e sili atu ona aoga.

    Cook, salu, soar. Faʻasusu?

    O nisi tagata atamamai latou te fautuaina le gaogao o le suaina o fatu i le po, latou te fai mai, o le a alu le masini i totonu o le vai - ma 'ai ma le fiafia! Matou te faanatinati i le le fiafia - faatasi ai ma le manava o loʻo faʻatasi ma le faʻanoanoa, o isi vaega taua o le oloa o le a pasi atu foi i totonu o le vai.

    Palu pateta - o le oloa e le o le maʻisuka atoa. Muamua, a aunoa ma le faaopoopoina o le pata ma le susu e le o se mea lelei. Lona lua, o polysaccharides e te le manaʻomia mai paluga pateta e sili atu ona vave faʻavavevave nai lo mea e vevela pe vevela.

    PotatoGlycemic indexFaʻafiafia ile kalori i le 100 g
    Suauu7070 - 80 kcal
    Suauu "i le toniga"6574 kcal
    Lisi "toniga" i luga o le uaea98145 kcal
    Fried95327 kcal
    French fries95445 kcal
    Palu pateta ma susu ma pata90133 kcal

    Matou te talitonu e leai se uiga e faamalamalama ai nei fuainumera. O le laulau o loʻo faaalia ai o ipu pateta ma se mau maualalo ma le maualalo le kalori e sili ona lelei mo le maʻisuka. O lenei o le filifiliga e a oe.

    O sina mea e uiga i mataupu faavae

    O le paleni lelei o taumafa o le maʻisuka o le ki lea i taui tumau mo se maʻi. O meaai e tatau ona faavae i luga o le mataupu o le maualuga o le faamalieina o tagata i meaʻai. Pe a faʻapipiʻiina le taumafataga, e tatau ona faʻatautaia le fuaina o le mamafa o le tino mo se tagata maʻi faapitoa ma le natura o le galuega na faia e ia.

    • O tagata e auai i le galuega malamalama e tatau ona maua le 30-35 kcal i le aso i le kilokalama o le mamafa o le tino,
    • galuega faʻatino - 40 - 45 kcal,
    • mamafa - 50 - 65 kcal.

    15-20% o meaʻai o caloric o meaai e tatau ona i ai i palatini, 25 - 30% - i gaʻo, ma le 55 - 60% - i gaʻo.

    E faʻapefea ona filifili lenei fualaau faisua

    A filifilia se pateta, e sili ona lelei le gauai atu i le tele o pateta tetele, lea e faatatau i le seleselega muamua. E ui lava e le o foliga vaaia, o loʻo i ai le tele o mea aoga.

    E tumu i bioflavonoids, o loʻo i ai le malosi faʻapitoa i luga o puipui o toto toto o le toto, faapea foi ma vitamini e pei ole C, B ma le PP, lea e matua talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2.

    Le laʻititi o le pateta, o le sili atu lea o numera o elemene aoga o loʻo aofia ai.

    O loʻo matou talanoa e uiga i le zinc, iron, calcium, magnesium ma le tele o isi mea.

    A maua se tagata i se faʻamaʻi, e mafai ona ia iloa mai le fomaʻi pe mafai ona 'ai paluga ma le maʻisuka pe leai foi. E masani lava e faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o ona uiga. O le tele o taimi, e faatagaina fomaʻi e 'ai pateta mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua. Ae i le taimi lava e tasi, ina ia faʻaitiitia ai le leaga o le aʻafiaga o le oloa, e tatau ai ona aʻoaʻo saʻo, ia saunia ipu e aofia ai pateta.

    O le masani masani i le aso e faʻatagaina ai le maʻi e le tatau ona solia.

    Afai e maua se tagata i le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona ia 'ai mea nei e saunia e faʻaaoga ai le oloa ua faʻamatalaina:

    1. Lavea pateta ua kuka i le fesoasoani i le kuka, o le mea lea, e masani lava e le afaina ai le maʻisuka. Fomaʻi fautuaina e 'ai lenei ipu i tagata uma oe maua le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.
    2. Afai e selesele le oloa i fasi pepa, ona falai lea i totonu o le suauu manogi, ona talafeagai lea (i totonu o le alauni aso na faatuina e le fomaʻi) mo le fafagaina o le maʻisuka.
    3. E mafai ona tuʻuina atu se oloa gaosi i se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 pe afai ua saunia i se auala faapitoa. O le auala mo le saunia o sea ituaiga o meaai o le a faamatalaina i lalo.
    4. Masalo o le faʻaaogaina o pateta lelei, faʻamalolo. O lenei ipu e matua afaina lava i le manava o le manava, e le maua ai ni faʻafitauli. E fautuaina e tuʻuina atu i le tagata maʻi se mea e leʻi faʻaaoga.

    O fua mo le sauniaina o ipu e faʻaaoga ai pateta e matua eseese lava, ae e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma se tausi meaʻai e filifili na ipu ma metotia oa latou sauniuniga e le afaina ai le tagata maʻi.

    Pe a faʻatau fualaau faisua, e sili atu le filifili i mea e le lelei ma e le tele ni pateta. E ui lava i le telē, latou te aofia ai se tele o meaʻai ma se aofaiga maualalo o vailaau. E tatau ona e manatuaina se tulafono faigofie: e laʻititi tele pe aʻa tele aʻa e toetoe lava o taimi uma e sili atu ona lelei ma vailaau.

    O le itiiti ifo o le taimi e tatau ai ona matua le fua o le seleselega, o le itiiti ifo o le salu o loʻo i ai. O lona uiga e lelei tele le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai muamua ituaiga o pateta. O Carotene e sili ona fiafia i ituaiga lanu samasama ma antioxidants i ituaiga mumu. O ituaiga paʻepaʻe e matua lelei lava, e soona fiafia ma vave ona faʻasaina, ae aofia ai ma le sili ona malo.

    E le mafai ona e filifilia le togi, fatu totogo. Ua tumu i alkaloids - mea oona. E tatau ona i ai ni aʻafiaga aʻa e aunoa ma ni masalosalo masalomia, lanu ma pala. Afai e faigofie ona tipi pateta pe a faʻapipiʻi le pito o le fao ma o le vai e tafe mai ai, o lona uiga o loʻo i ai le tele o palapala ma e matautia. O se oloa maualuga e tatau ona mausali, lamolemole, e aunoa ma ni faʻafitauli.

    O le maʻi suka ma pateta ua tuufaatasia, ae na o le noatia ma fai fuafua i nisi tulafono. Ina ia aua le faʻaleagaina lou tulaga aʻo leʻi faʻaogaina lenei oloa, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

    E faʻapefea ona le faʻaleagaina ia pateta

    E tatau ona e ola i le maʻisuka.

    O le mea e leaga ai, o lenei maʻi e tele lava ina fuafuaina le ala o le olaga. Ae afai e te faatulagaina lelei le tulafono ma le meaai, o le a le faalavelave oe i le maʻisuka.

    E te iloa toetoe lava o mea uma e uiga i meaʻai, fuafua, fuafua ma kuka le "mea tonu" meaai mo oe lava ia. O vaisu mea taumafa, e pei oa tatou masaniga uma, e mafai ona suia.

    Alofa e kuka pateta nai lo falai - sui e tutusa, talitonu mai ia te aʻu. Ufiufi ou mata ma mafaufau - manogi kuka pateta, ma tumu, ma le kukama fou ... Fafaga.

    Le fiafia tele.

    O le kemisi o le patato ma le maʻisuka: suka ma isi mea

    O le pati o se meaʻai maloloina lelei ma se tamaoaiga ma lelei. O le maʻisuka e fiafia pe fia le suka i totonu o pateta. Ma o loʻo faʻatusalia i le fualaʻau e polysaccharides - dextrins ma le maso. O vaega autu o le tuufaatasiga o loo faaalia i le laulau.

    O le suauu i pateta e faateleina ai le aoga o le inisalini, faʻamautu ai le gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo, ma faʻasolosolo faiga o gasegase i le maʻisuka.

    O le pateta, o le maualuga o meaola gaʻo, e fuafua lava i laina eseese, e eseese mai le 80 i le 83%. O le areto lona lua o le kulupu o oloa faʻatasi ma se faasinomaga maualuga (o loʻo taua i lalo GI) - e silia i le 70 iunite. Faatasi ai ma le tele o lona faaaogaina i meaai ona o le māmā o le digestible, o le glycemia vave ona faateleina, o isi faailo o le gaioiolosi gasegase metabolism ua faʻaalia.

    Faʻasaga i tua o le malosi o le kulukose, o le pancreas e faʻasaoina atili le inisalini. Mo le tino, o se tulaga faigata lea. Afai e faʻaauau pea ona 'ai e se tagata le pateta, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e maualuga.

    O paluga o se ipu lauiloa lauiloa i luga o laulau uma, ae o le tele o taumafataga o paluga pateta poo le kuka, o le maualuga foi lea o le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga II.

    E totoina toto e le pateta le suka toto

    E tusa ai ma suʻesuʻega, o le 'aina o paluga pateta e 7 i le vaiaso e faʻatele ai le lamatiaga o le maʻisuka i le 33-35%. Pe a faʻaumatia mai le 2 i le 4 taimi, o le mafai ona paʻu i le 7-8%.

    Fua o le suāuʻu pe a māeʻa le faʻapalaina, ona o le tele o le suka i tubers, 2-3 taimi sili atu nai lo isi fualaau faisua. Glycemia ua faateleina, o loʻo pulea, ma o inisalini injections e faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga 1. Meaʻai e faʻatagaina le maʻisuka e naʻo le faʻanoanoa, kuka, tao tao ma fufuluina fualaʻau.

    I le auala, o loʻo i ai au faʻamatalaga auiliili pe mafai ona 'ai le beets ma susulu i le maʻisuka.

    Faʻafefea ona faʻaititia le aofaʻi o gaʻo inu pati

    A oʻo i totonu o le vai i le gasologa o le aso, o le fufuluina o pateta e maumau le tele o le malo. O le faʻaitiitiina o fasi mea, o mea vave gasegase e alu ese mai fatu. I le faʻaaogaina o lenei metotia faigofie, o le faʻateleina o polysaccharides ua faʻaititia e le 15-25%. E le gata i lea, o le suamalie o fualaau faisua e sili atu ona malulu mo le manava ma ei ai sona aoga aoga i luga o le fualaau aina atoa.

    Ina ia faʻaitiitia le salu, e fautuaina ai le au fai meaʻai e fai lenei mea:

    1. Grate le tubers,
    2. Faʻasala i totonu o se meaʻai,
    3. Tuu i totonu o le vai malulu mo le 10-12 itula,
    4. Fufulu maeʻaeʻa i le vai inu,
    5. Faaaoga mo le taoina poo le faia o salakeke fou.

    Faʻafetai i le galo, o le suka o le a faʻasaʻoloto mai vaega, e lamatia mo tagata e maua i le maʻisuka.

    Vaomalo mo le maʻisuka: o le a le mea e taʻua ai

    Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai ituaiga eseese o pateta lea e 30% le maualuga o sugars ma le masini e sili atu nai lo ituaiga masani. Faatasi ai ma o latou tulaga taua, o le vave lea, lea e 60-75 aso, e le pei o pateta masani, lea e oloina i le 100 aso talu ona totoina.

    Lanu lanu lanu lanu eleelea ma lanu violē, mumu ma le piniki e itiiti ifo suga ma e le o se mea e ola ai, ae e tele naua:

    • carotenoids
    • fiber
    • vaega o le phenolic
    • antioxidants
    • pectin mea.

    Faafetai i lenei tuufaatasiga, o le lamatiaga o le faaleagaina o ipu toto mai suga ua faaitiitia, ua faamalosia.

    O ituaiga lanu e sili ona lauiloa i le nuanua ma le suka i laʻau paʻu:

    • Aafiaga. Seleselega, ma uiga matagofie o le 'ai. O le foliga o le fua e leaga, o le lanu o le peel ma le pulupulu e paʻepaʻe.
    • Vesnyanka. O le kulupu ei ai le tino manaia, o le lanu paʻu o le samasama. E lelei le kuka, lelei mo pateta pateta, salu, soupeti.
    • Ma isi foi: Gourmet, Solokha, Tiras, Dovira.

    I le pateta suamalie, GI e 55 iunite. O le tofo e pei o pateta suamalie. O fualaau faisua e maualalo i le gaʻo ma maualuga i fiber. Faamaonia mo le faʻaaogaina ile maʻisuka 5-6 taimi i le masina.

    E mafai poʻo le maʻisuka

    Mafaufau pe mafai ona 'ai pateta ma ituaiga maʻi, ma pe o le a le tapulaʻa.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, o meaʻai uma ma suamalie e le aofia ai i le taumafataga. E matua le manaomia lava le faʻafefete falala falai poʻo le pateta. E tuʻuina 1 le taimi i le 7-10 aso e 'ai ai se fasi falaoa poʻo se salamata mata.

    O paluga i soo se fua e maua ai le tele o le malo, ma a uma le taumafa, o le maualuga o le suka e tupu pe a uma le 3-5 itula. O lenei mea leaga e afaina ai le pancreas. O le maualuga o le kulukose i le maea ai o le 1 tautua e oso i le 8-12 mmol / l ma le maualuga.

    Faʻatasi ai ma lenei maʻisuka, e mafai ona faʻasaina pateta, ae le o se mea e masani ai ma i ni mea laiti. Tetee e kuka i le kuka. E tatau foi ona faatapulaa mea taumafa ma mea kuka. E tele tulafono e tatau ona mulimuli ai:

    • sook tubers mo le itiiti ifo i le 3-4 itula,
    • 'ai e le sili atu i le 300 g i le aso,
    • ia faʻamaʻaʻese uma pateta ma patisi.

    E tusa ai ma suʻesuʻega a tagata fomaʻi o Japanese, o le faʻaaogaina o pateta i le kuka, aemaise lava pe a faʻafefete, e mafai ona faʻaosoina le maʻisuka e le o le insulin.

    O faʻamanuiaga ma faʻamaʻalo pateta i le maʻisuka

    Ma o lenei sei tatou talanoa e uiga i le lelei ma le leaga o aafiaga o pateta i le maʻi o loʻo mafaufauina.

    Lago ma raw potatoes o loʻo aoga tele:

    • aoga aoga i luga o le fatu faafetai i le pailani, faaitiitia le toto toto,
    • faamalosia ai toto toto ma taofia ai le fausia o palesla cholesterol,
    • aumaia le tino ma le magnesium,
    • faʻaitiitia le maualuga o lipids leaga ma cholesterol,
    • saturates ma vitamini C, H, PP,
    • ei ai le aʻafiaga o aʻafiaga.

    Minus - faʻatele le maualuga o le kulukose.

    O le pati e iai lona aafiaga aoga i luga o le maʻisuka:

    • puipuia le mucosa gastric mai mea e afaina,
    • sua pateta e maua ai le eletise gaʻo,
    • sapalai masnesium, uʻamea, potassium, calcium,
    • maua ai le acoriso,
    • aveese le tele o le vai mai le tino,
    • aafiaga lelei i maso.

    Le lava - e oʻo atu ai i le saoasaoa vave o le glycemia.

    Auala e kuka ai pateta mo le maʻisuka

    Ma le mea mulimuli, seʻi o tatou vaʻavaʻai po oa metotia mo le maʻisuka sili atu ona lelei e kuka ai pateta.

    Mo le maʻisuka, ua faʻatagaina e 'ai pati ma le sili atu ma le 1 taimi i le vaiaso. E le tatau ona sili atu le mamafa o le mamafa i le 100-150 g. Ua fai mai Endocrinologists o le auala sauniuni e aafia ai le tulaga o le maʻi ma le soifua manuia.

    E sili pe a fai o le lisi o loʻo i ai:

    • raw potatoes i le ituaiga o salamani Iapani,
    • fuālaʻau fualaʻau
    • kulumu tunu i totonu o ogaumu,
    • tamai pateta ua kuka i totonu o se peleue ma greens.

    E mafai e tagata mama ona kuka ma 'ai le pati apa ipu 2-3 taimi i le vaiaso. I se taimi, e fautuaina e 'ai e le sili atu i le 150-200 g.

    • peleni-kuka kuka pateta, sili atu le talavou,
    • tao i totonu o le ogaumu e aunoa ma le suauu po o le tele o lona aofaiga,
    • sala fou i le gagana Iapani-Korea, mo se faataitaiga, Kamdicha.

    Fesoʻotaiga ma isi fualaau faisua mo le maʻisuka

    O le tuufaatasia o pateta ma fualaau faisua eseese o se fofo sili lea mo le maʻisuka. O le tele o oloa o le a le mafai ai ona maualuga maualuga le suka ma faaititia le GI mulimuli o le ipu.

    O le a se mea sili atu e faʻafefiloi ai pateta:

    • Ierusalemaichokei
    • paka
    • broccoli
    • seleli
    • failaʻau
    • beets
    • rhubarb
    • uila
    • meaʻai

    O nei fualaau faisua e faʻaitiitia ai le faʻafefe o gaʻo ma puipuia le pancreas mai le mamafa.

    O pati o meaʻai maualuga GI, faatasi ai ma araisa ma oloa tao. A maeʻa ona faʻaaogaina i totonu o le toto, faʻavave ona faateleina le sao o le kulukose. I le tulaga o le maʻisuka o ituaiga uma, o le fualaau faisua o loʻo aofia i totonu o le lisi o oloa e le manaʻomia, ae mafai ona faʻatagaina i se mea masani pe tao i le peel. E ese le lelei o ituaiga faʻamalosi faʻapitoa i le paʻu paʻu, ma o le maualuga o le sikuea e 20-30% lalo ifo. Mo le sili atu o le soona faʻamamaina, e faʻafefiloi pati ma le suka e faʻaitiitia ai fualaau faisua, o le masani ma le tele o taimi e fafagaina ai e mataituina.

    Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa o mea ma taomi Ctrl + Ulufale.

    Mea aoga

    O le patato o se fualaʻau uiga ese, ma mo le tele o tausaga, ua paʻu ai le fua i itu eseese. Ae, o aoga aoga o pateta e taua tele i luga o la tatou laulau, aua e le o se mea lauiloa e taua tele o se "areto lona lua", lea e mafai ona faamaonia ai lona fatuga.

    I le 100 gr. O le oloa e aofia ai:

    • gaʻo 0.4 g
    • polotini 2 g
    • vai 80 g
    • carbohydrates 18.0 g
    • fefinauai 1.3 g,
    • malolo 15 g
    • pectin 0.5 g,
    • organic acid 0.2 g,
    • minerale (potassium 568 g, uʻamea 900 g, manganese 170 g, cobalt 140 g, fuamoa 58 g, satini 360 g).

    Ma o le fualaau faisua foi ei ai faleteuoloa o vitamini:

    • A (peta pene) 0.02 mg,
    • E 1mg
    • B1 12mg
    • B2 07mg,
    • B9 8mg
    • PP (niacin) 1.3mg.

    O fuatini o le pati e taua tele ia latou amino amino, lea e taua tele i le fausiaina o siama, maso ma le tino o le tagata atoa. O le taua tele o pateta o le maualuga o mea o le potassium i lona tuufaatasiga, o se elemene taua tele.

    E mafai ona faʻatonutonuina le mea o loʻo iai i meaʻai, masalis ma masima i le tino o le tagata, o lona uiga, e nafa ma le paleni o le vai. O loʻo galue malosi foi o ia i le taitaia o manaʻoga o le nasu, faʻaleleia le tuʻuina atu o le okesene i le faiʻai.

    E manaʻomia e le tagata matua soifua maloloina ona faʻatau e tusa ma le 2.5 kalama o le potassium i le aso, e tutusa ma le 3-4 alalaʻau alalaʻau.

    E le gata i lea, o lenei fualaau faisua matagofie e mauoa i vitamini C, aemaise lava piiti pateta ma se paʻu, o le mea lea e fautuaina ai e le tagata fai meaʻai le kuka poo le taoina o le oloa e aunoa ma le tatalia e toe faʻatumu ai le tino i le acid ascorbic.

    O le pateta o le pateta ma ona fale faamalolo ua umi ona faʻaaogaina i vailaʻau. E aʻafia ai le maualuga o le suasami oona, lea ei ai sona aoga aoga i tagata mamaʻi o maʻi o le manava ma le iniseti: ulia, esophagitis, hyperacid gastritis, colitis.

    E naʻo oe e manaʻomia ona e faʻaaoga loa pe a uma le kuka. Mo tagata o loʻo aʻafia ma maua i le maʻisuka, ua faʻafefiloi le sua pateta i le vaeluaga tutusa i le vai, faaopoopo le kuata o le autu o le sukalati ma inu 50-100 g o le faʻafefiloi o le afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga.

    O lenei meafaigaluega e faʻaitiitia ai le suka o le toto ma i se tulaga itiiti e faʻasaina ai le toto maualuga, ma faʻasaʻo foʻi le fula o le pito i lalo ma lima.

    Glycemic index (GI)

    O le uluaʻi igoa o le igoa muamua na lauiloa i le maeʻa ona maua i le 1981. O se polofesa mai Toronto, na sui ai MD David J. A. Jackson i se faiga faigata tele ma le faʻalauiloa mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo mo tagata e maua i maʻi pipisi, aemaise lava le le atoatoa o le endocrine.

    Na faia e le fomaʻi se suʻesuʻega mataʻutia e aofia ai le tele o mataupu e uiga i le taua o mea moni mo le faʻateleina o le faateleina o le suka i totonu o nei tagata.

    Na ia faatuina le mamanu e atagia mai i le faasino igoa le tali a se tagata totoga i le faaaogaina o se oloa ma faatusatusa i le tali atu i le glucose ua faalauiloaina i lona tulaga mamā. O oloa taitasi e iai lana lava GI, e faalagolago i le tele o mea: o ituaiga o gaʻo, le maualuga o le fiber i la latou tuufaatasiga, le tele o le gaʻo ma le porotini, ma le metotia o le gaosiga pe a faʻaaogaina.

    Mo le toʻatele o tagata, o le faʻaaogaina o meaʻai ma le maualalo o le faasinomaga igoa e sili atu ona lelei, talu ai o le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a maeʻa ona maua ia ituaiga meaai e faasolosolo lemu ma laʻititi, ma faʻaitiitia foi lemu ma aunoa ma le oso faafuaseʻi. O lenei mea e mafai ai e tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o le maʻisuka ina ia taofia le suka i lalo o le pule malosi.

    O le faasinomaga o le faasinomaga mo le faigofie o le malamalamaga na vaevaeina i ni vaega se tolu:

    • maualalo 10 - 40 iunite
    • 40-69 iunite
    • maualuga ≥70 iunite

    E faʻatatau i le auala e saunia ai le pateta, o lona GI foi e suia, ae i se tulaga lautele, e faasino i oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga.

    Ae e le o mea uma e faigofie tele, pe afai e te mulimuli i nisi o tulafono ma faʻapipiʻi oe lava i se mea itiiti o le malamalama, ona mafai ai lea o le fualaau faisua i luga o le laulau ma tagata e maua i le maʻisuka.

    Metotia faila

    Mo tagata o loʻo siakiina pea le maualuga o le suka i totonu oo latou toto, e tatau ona tausisi i le tulafono faavae o meaai paleni - taumafai e 'ai atili mea taumafa ma se fuainumera maualalo maualalo.

    E le o ni patatoes ia i latou, ae afai o le fualaau faisua ua "saʻo," ona saunia lea, o lona faaaogaina atoa o le a sili atu nai lo le maualuga o le maso.

    O uiga o vailaʻau o le pateta pateta e suia tele i lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela, vai, taimi ma tulaga e teu ai, faapea foi ma le tele o tubers. O le suʻesuʻeina o nei mamanu o le a taʻitaʻia ai le malosi ole inisalini o le tino.

    O le mea lea e pei o le 85 -90 iunite e pei o le pateta paluga, saunia i le auala faaleaganuu, ei ai le maualuga maualuga o le GI. O keke ma palu falai o le a afaina ai foi le maʻisuka, talu ai o le GI ole pateta o le a i totonu o le 80 iunite.

    Farani fries, e faaopoopo i le faateleina o le kulukose, o le a fesoasoani foi i le mamafa o le glucose, faʻateleina ai le tulaga i le toto maualuga. O le mea lea, o tagata e ogaoga i le tulaga o le soifua maloloina e tatau ona aloese mai le pateta na saunia e ala i luga.

    O le pateta laisi o le filifiliga sili lea mo le maʻisuka

    O le fofo lelei mo le 'ai o pateta o se fuālaʻau kuka kukaina i totonu o se peleue poʻo se uila, faʻapea foi ma le kuka i se pulu. Laititi po o le siʻitia o tubers e talafeagai mo le sauniuniga, ona e aofia ai le sili atu o le sima nai lo pateta tetele, ma e tele atu elemene taua.

    Ole fufuluina o fatu laiti e tatau ona faatumulia i sina vai (sei oʻo lava ina ufiufi uma), pe a uma ona kuka, kuka mo le 25-30 minute ile vevela vevela ile sua suamalie. Susu, solo, vaitau e tofo ai ma faaopoopo i ai se vaega itiiti o le suauu o fualaau aina e le i filifilia.

    E aoga le pipiʻi pateta?

    E tatau ona faʻafefeteina ia fatu ole laʻau ma le fufuluina mo le 4-6 itula (poʻo le sili atu) i le vai malulu, o le a lava lea taimi e tuʻu ai le "le tatau" ole aofaʻi mai le pateta.

    Ona fufulu lelei lea o le kulupu ma mafai ona tao i totonu o le ogaumu poʻo le vaʻa, ma faʻaitiitia ai le leaga o aʻafiaga o le suka.

    E faʻafefea ona tao le pateta i le soifua maloloina?

    O le filifiliga sili mo le 'ai o pateta mo tagata e maua i le maʻisuka o le taoina o se fualaau faisua, e taofi ai le tele o elemene taua o loʻo i ai se faʻamalologa i luga o le tino atoa, faʻamalosi ai le vascular system and heart muscle.

    Pipi pateta ma laau

    E mafai ona e taoina pateta i auala eseese: i totonu o se ogaumu a le nuu, faatasi ai ma isi fualaau faisua po o iʻa, faapea foi ma le kuka i se fai kuka taofi.

    Vitio faʻatalanoa

    O a ituaiga pateta e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka? Saili tali i le vitio:

    O le maʻi suka o se maʻi faʻalavelave tele ma faʻalavelave, ae e le o se faasalaga, e mafai ona e ola faʻatasi ma ia ma le malosi, sili ona taua, aʻoaʻo e mulimuli i tulafono faavae o mea taumafa: filifili ma ia kuka lelei meaʻai, ma taʻitaʻia se olaga ola.

    • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
    • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

    Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

    E mafai pe leai

    O Potatoes e aofia ai le tele o polysaccharides (mea maualuga o le mamafa o le gaʻo). O le mea lea ma le maʻisuka ituaiga 2, e le sili atu i le 250 g pateta. O le vaega o aso uma e fautuaina ia vaevaeina i ni nai meaʻai ma 'ai i le taeao. E le gata i lea, o loʻo aofia ai vitamini B, PP, C vitamins ma bioflavonoids, o loʻo i ai se faʻamalosia malosi i vaʻa toto. O fatu laiti e aofia ai le magnesium, uʻamea, zinc, calcium ma isi minerale.

    Faʻaaogāina o pateta

    Potatoes e aofia ai le tele o elemene ma macro elemene, vitamini, amino amino taua, fiva taumafa. O nei mea e matua taua mo le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, chromium e afaina saʻo ai le suka.

    Ae o loʻo i ai le malolo, lea e mafua ai le ogaoga o le hyperglycemia.

    VaegaAofaʻi (i le 100 g)Faatinoga Squirrels2 g Fats0.4 g Carbohydrates16.3 g Calories77 kcal Glycemic index65-90E faʻalagolago i le ituaiga sauniuniga Vitamin A3 mcgFesoasoani e toe faʻaleleia le metabolism, faʻamalosia le faʻafouina o manua, faʻaleleia le vaai Vitamin B1 (Thiamine)0.12 mgFaʻatupulaia le puipuiga Vitamin B2 (Riboflavin)0.07 mgAuai i le faʻavaeina o toto, faiga faʻasolosolo, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino Vitamin B6 (Pyridoxine)0.3 mgE faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia le galue o le fatu Vitamin B9 (Folic Acid)17 mcgFaateleina puipuiga, e iai le aʻafiaga o le ita Vitamini C (Ascorbic Acid)20 mgFaamalosia puipui o toto, faateleina le puipuiga a le tino Vitamin E (Tocopherol)0.1 mgAneti-vai, faʻamalosi puipui o toto toto, e masani ona faʻatulagaina mo le maʻisuka Calcium (Ca)17 mgFaʻaleleia le tulaga o ponaivi, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faateleina le malosi o vaʻa toto Magnesium (Mg)23 mgFaʻateleina le toto maualuga, e puipuia ai le puipuiga Potassium (K)568 mgFaʻaleleia le galue o le fatu, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino Phosphorus (P)58 mgFaʻataunuʻuina le protein ma le metabolism o le gaʻo, faʻafoeina le paleni o mea-gaʻo Omea (Fe)0.9 mgFaʻaleleia le metabolism, tuʻuina atu le okesene i masini Zinc (Zn)0.36 mgFaʻaleleia le tulaga o le paʻu, faʻalavelave i le faʻaogaina o le tino Iodine (Y)5 mcgLafoaʻi gaʻo, faʻamaonia le maualuga ole kulukose Chrome (Cr)10 mcgO le faʻaleagaina o le tino, faʻaleleia le metabolism o le gaʻo, fesoasoani i le tino e gaosi ai le suka Fluorine (F)30 mcgAveese toxins, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino Aluminium (Al)860 mcgAuai i le faiga faamalolo. Pule15 g Sahara1.3 g Fiber1.4 g

    E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, e eseese lava le tuufaatasiga o le pateta. E aofia uma ai mea aoga ma mea leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fiber e aoga tele, o loʻo i ai sona aoga aoga i le gastrointestinal tract.

    Ae o le siaki, glucose ma le maso e afaina ai le tino. Latou te fesoʻotaʻi atu i vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie. O loʻo i ai le maualuga o le GI, e vave lava ona oʻo i totonu o le toto, ma mafua ai ona oso maualuga le suka.

    Soaking ma le auala e saʻo ai

    E tatau ona fufulu pateta, aua o lenei faiga e faʻamalolo le pateta mai le malo. Ma o le maso, e pei ona e iloa, e vave lava ona gauai i totonu o le toto ma siitia ai le maualuga o le suka.

    Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

    Muamua e tatau ona e kuka peta, ona fufulu ai lea i lalo o le vai tafe ma tuu i totonu o se apa i le vai i le vevela o le potu mo le itiiti ifo ma le 12 itula. O mea aoga o le a le alu i soo se mea, ma o le a tumau pea le itiiti o le masini.

    O le a le ituaiga e mafai ai ona e 'aina pateta?

    Faatasi ai ma le maʻisuka, e matua faasaina le taumafa i pateta falai, fusi falai ma kesi. O nei mea taumafa e le gata ina faʻaleleia le suka, ae faateleina foi le cholesterol toto.

    Lelei e kuka le pateta:

    • i le toniga - le auala e sili ona fiafia i ai sauniuniga,
    • tao tao pateta i totonu o ogaumu po o se fai kuka taofi,
    • paluga pateta - faʻafefiloi i susu susu, e aunoa ma le faaopoopo ole pata.

    O nei 3 auala e sili ona aoga ma e le itiiti ifo le manaia.

    Pipi pateta ma fualaʻau

    • pateta - 250 g
    • suauu suauu - 1 sipuni,
    • Bulgarian pepa - 1 pc.,
    • tamato - 1 pc.,
    • eggplant - ½ pi,
    • zucchini - ½ pcs
    • riki - 1 pc.
    • kāloti - 1 pc.
    • olive suauu - ½ sipuni,
    • masima e tofo.

    Peta pateta, muamua-soak. 'Otiʻoti fualaau faisua uma (e mafai ona e filifilia le tau ia oe lava, e tau lava ona e manatuaina, sili atu laupepa, umi le taimi e kuka ai), faʻafefe ia Karotiti. O se pepa tao poʻo se pani e faʻafefeteina i se mea manifinifi o le suauu moli.

    Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

    Gagau mea uma i totonu o se fagu tao, faaopoopo le masima, faʻafefiloi ma faaopoopo se mataua o le suauʻu olive, faʻafefiloi. Fai ni pu laiti ma se nifo ma tao mo le 30 minute. Ua saunia le ipu.

    Pipi lapisi ma sisi

    • pateta - 250 g
    • masima e tofo
    • greens
    • kulimi malosi - 50 g.

    Salu ia pateta io latou paʻu, masima i le pito. Fafasi i laʻau ma le kulimi susu ma le susu aʻo le i auauna atu. O le ipu e faigofie tele ma matua lelei.

    O le pati pateta ma moa moa

    • pateta - 250 g
    • moa moa - 200 g,
    • masima e tofo
    • fuamoa - 1 pc.,
    • suauʻu sulu
    • riki - 1 pc.

    Suauu pateta, masima ma paluga pateta. Faʻamuʻu le fomu ma le suauu manogi, tuʻu le fasi moa, aniani ma pateta i totonu o se faʻalaugatasi, masima le aano. Uʻu le fuamoa ile luga. Pipi i le vevela o le 200-250˚ 30-40 minute.

    Auala e filifili ai le saʻo

    E sili atu ona faigofie mo tagata o loʻo i ai togalaau e piki ai pateta. Talu ai ua tupu aʻe ma le alofa ma latou te le manaʻomia le oi le faleoloa poʻo le maketi.

    E tatau i tagata o le taulaga ona faatau ni pateta mo tupe. E sili atu le filifilia o le tele o pateta. Faʻatau ituaiga o pateta ua faʻamaonia.

    Contraindications

    Potatoes, e fuafua i le sauniuni, ei ai se faʻamaumauga maualalo, ma le maualuga ma le maualuga. O le mea lea, o pateta e manaʻomia ona aʻoaʻoina pe faapefea ona kuka. E toetoe lava a leai se faʻasalaga, pe afai e na o le tasi lava le le faapalepale. O le mea autu e le faʻaleagaina le oloa. Pe a faʻalauiloaina i le taumafataga, fua le suka pe a uma ona 'ai le pateta.

    Faaiuga

    O patatoes e aofia ai le tele o vitamini, minerals, fiber and nutrients. E aofia ai foi le maso ma mea inu gaʻo faigofie, o le mea lea e tatau ai ona susulu le pateta mo se taimi umi. O le mea moni, aʻo leʻi faʻaaogaina e aoga le faʻatalanoaina o se fomaʻi.

    O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

    Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

    Faamalologa meatotino

    I nai tootoo, o pateta e aoga mo le maʻisuka.

    • Na te faʻamautuina le gaioiga o suauʻu pancreas ma beta e fai ai ona fusi. O le mea mulimuli e sili atu le malosi e maua ai le inisalini.
    • O le suamalie suamalie o le pateta e faʻaitiitia ai le tiga i le taimi o pathologies o le gastrointestinal tract, e faʻaitiitia ai le fulafula ma taga i lalo o mata, ma faʻamavaʻai le ulu.
    • O se mea faigaluega lelei e faʻafefe ai le fatu ma le gaioiga.
    • Faʻaaoga e fufulu ai le tino.
    • E i ai sona aafiaga aoga i le tino o tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le toto.

    Tulafono mo le Filifilia o le Maʻisuka

    • Fiafia i fualaau toto laiti.
    • O le sili atu le mamafa o le lanu, o le maualuga o mea o loʻo iai i antioxidants ma meaʻai. I lenei tulaga, o le a faʻaitiitia le avega glycemic.
    • E le manaʻomia le faʻatau o tubers ma se peelua pala o se lanu lanumeamata. O le faailoga lenei o le le talafeagai o le teuina o le fualaʻau. O loʻo faʻaalia ai foi se faʻalauteleina o mea o le alkaloids - o tuufaatasiga o meaola e lamatia ai le soifua maloloina o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

    Suauu kuka

    O loʻo faʻatagaina le faʻamaʻi faʻamaʻi susu i luga o latou paʻu. I se tasi o auaunaga - e tusa ma le 114 calories. O sea ituaiga meaʻai e le afaina tele ai le kulūkose.

    O le filifiliga lelei o le uʻu. Tomatoes, zucini, pepa logo, aniani ua faaopoopo i le pateta. O vaega uma e tipi i totonu o ni tamai cubes, sasaa i le vai ma tafe i luga o le vevela. I le faaiuga, faʻaopopo se tamaʻi fualaʻau manogi. Auauna i le kuka ma le salamata fualaʻau ua faʻaaogaina ma 2-3 ituaiga o laau.

    Vaimato

    O le susu o le pati o loʻo i ai maualuga uiga faʻamaʻi-inflammatory, lea e taua mo le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, na ia:

    • faʻaosofia le pancreas,
    • e sili ona manaia faʻamalolo,
    • O loʻo i ai se faʻamalosiaga lautele i le tino.

    Kuka

    1. Fufulu ma pi 2-3 pateta.
    2. Tipi i latou i luga o se mea lelei poʻo le pasi atu i se mea e teu ai meaʻai. O le isi auala e maua ai le suasusu o le faʻapipiʻiina lea o le puʻu i le sua.
    3. Faʻasala le masini e mafua mai i le susu, pipiʻi i luga o le 3 laulau.
    4. Tuu le sua o le sua mo le 1-2 minute.

    Tuutuuga o le faaaogaina

    • Aua le inuina, pe a uma le sauniuniga lea e silia ma le 10 minute ua pasia. O le a pogisa ma e tele le aoga o ona aoga aoga.
    • E tatau ona ave le sua inu i le 0.5 kapu 2-3 taimi i le aso (20 minute aʻo leʻi 'aʻai). Mo le ulu o le ulu, ituaiga le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga maualuga - ¼ cup 3 taimi i le aso. Ona mautinoa lea e faʻamama lou gutu: o le isi mea inu e mafai ona faʻamamatia le alo o le nifo.
    • E mafai ona e faʻaaogaina le oloa taʻitasi ma faʻafefiloi ma isi sua. Mo le sauniuniga o mea 'eseʻese o meainu, kapisi, keke poʻo le karuti vai e talafeagai. Faʻatasia i latou i se fua faatatau 1: 1.

    Togafitiga tulafono

    O le togafitiga o le pateta vai i le maʻisuka e manaʻomia ai tulafono faʻapitoa.

    • Mo le vaitaimi o togafitiga, e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o ulaula, aano o manu ma meaʻai vevela.
    • O pulupulu e sili atu ona piniki.
    • O le taimi aupito sili ona lelei togafiti e mai ia Iulai ia Fepuari. I le taimi nei, o le pateta o loʻo i ai le maualuga o vaega taua. Mulimuli ane, o le palaloid leaga (solanine) e tupu mai i le fualaʻau.
    • Faʻaaogā na o mea fou ua saunia. Aua nei teuina le suavai i totonu o le pusaaisa.

    Tuua Lau Faamatalaga