Macular edema

Macular edema o se faʻaputuina o le vai i totonu o le retina i totonu o le macula, poʻo le macula - o le eria e nafa ma le manino o le faʻaaliga. Faʻafetai i le telefoni, matou te feagai ma galuega e pei o le suʻisuʻi, faitau, faʻaalia o foliga. E ui i lea, o faailoga o le faaleagaina o le mata i le mata e tasi e le mafai ona vave iloaina - ona o le tino o le mata o le mata e matua leai lava se leaga, ma o se mea leaga vaaia i le mata e tasi ua totogiina e le vaʻaia lelei o le isi. O le mea lea, faʻaeteete ia oe lava ina ia le misia le taimi mo se togafitiga manuia ma le faʻafouina atoatoa o le faʻaaliga.

Mafuaʻaga o le Macular Edema

O le Macular edema o loʻo faʻaalia e avea o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma na faʻafitauli i le tino:

  • Cataract I lenei tulaga, o le edema e mafai ona faʻaosoina ai taotoga.
  • Faʻaleagaina i toto toto i le maʻisuka.
  • Pipi o le veto tutotonu poʻo ona lala o loʻo i totonu o le retina.
  • Faʻamatalaga masani o le faʻailoga o vaʻa mata.
  • Faʻailogaina i totonu o le tino puipuia.
  • Glaucoma, lea e togafitia i le adrenaline.
  • Tumama i luga o paʻu o toto toto.
  • Faʻasaʻoina o le taofiofi mai le uaua.
  • O se faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino vaaia o le ituaiga faʻatoʻateleina (retinitis pigmentosa).
  • Toxins i mata.

E ese lava, o le cystic edema e iloga. O lona mafuaʻaga e mafai ona fai ma faʻamafanafana poʻo le faʻaogaina o le hypoxic. I le taimi lava e tasi, o le suavai e faʻapupula i le eria o le fuataga, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le vaʻaiga i le tele o taimi.

Faailoga o le Macular Edema

I le amataina, mafaufau i le falemai o le edema masani i le maʻisuka. Afai na maua e le edema le ogatotonu o le fuainumera ma ua salalau atu i se nofoaga e sili atu i le tele o pulou e lua, ua taʻua o le edema faasalalauina. I le leai o se mea e faaleagaina i le ogatotonu o le macula ma le laitiiti o le edema, ua faʻaalia lona faʻalauiloaina.

O le Macular edema o soo se ituaiga e faʻamafunaina ai tisini lipine, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le faʻaaliga. O lenei faiga e tuʻuina mai ma faʻamaoniga:

  • Vaʻaia le vaʻaiga faʻapitoa. Le manino o le iʻuga o ata e leiloa.
  • Lines, pe a faaliliuina muamua e pei o laina saʻo, punou ma pei o galu.
  • O ata e tumu i palota piniki.
  • Mata matala i le malamalama.
  • O le faʻaleagaina o le tino e faʻalagolago i le taimi o le aso. I le tele o tulaga, e laʻititi i le taeao.
  • E seasea lava, o se suiga i le iloa o lanu, e fuafua i le taimi o le aso, e mafai ona tupu.

Macular edema e le tolopoina seia oo i le taimi ua matua leiloloa ai le vaaiga mamao. O le tele o taimi, o le vaʻaiga e faʻapitoa mo se vaitaimi e lua masina i le tasi ma le afa tausaga. O lona tulaga e faalagolago i le umi o le edema, lea e mafai ona mafua ai suiga e le mafai ona suia i le retina.

Suʻega o le edema

O suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega faʻatupeina ma se molī o le alumaina e le o ni metotia lelei mo le faia o se suʻesuʻega i lenei mataupu. O nei metotia e faaalia ai na o le tuai o laasaga o le edema. O le mea lea, i le suʻesuʻeina o lenei maʻi, o loʻo faʻaaoga atili ai nei suʻesuʻega faʻaonaponei:

  • OCT - faʻataʻitaʻiga o le felagolagomaʻi. E fesoasoani i le fuafuaina o le vevela, le mafiafia, ma le fausaga.
  • HRT - Heidelberg retinal tomography. O le aafiaga tutusa mai le OCT, naʻo le leai o se faʻamatalaga i luga o le fausaga o le retina.
  • FAG - fesuisuiai o le fluorescence angiography. O lenei metotia e faʻatatau i le suʻesuʻeina o toto toto e faʻaaoga ai faʻasesega i luga o le ata o le retina. E mafai ai e oe ona iloa le mea o loʻo alu ai le vai mai.

Afai tatou te talanoa e uiga i le faailoaina o le taimi muamua o le suiga e faʻaaoga ai le asiasiga vaaia, ona faʻaalia lea o faailoilo o loʻo i lalo o le edema:

  • Le mautonu o le nofoaga fulafula.
  • Sogi o le fuainumera.
  • Faʻapipiʻi o le fossa tutotonu.

O le iloa vave o le edema macular o le a faʻamautinoa ai e mafai ona toe faʻaleleia se vaaiga mamao. O le mea lea, i le taimi o suʻesuʻega, e mafai ona faʻaaoga uma metotia o faʻataʻitaʻiga.

O se auala talafeagai lea o le faʻamaʻi:

O iinei tatou te vaʻaia ai le faʻaalia o faʻamaoniga i luga o le edema macular ma metotia mo lona suʻesuʻega.

Faʻaalia o le retinopathy i le maʻisuka

O le mea autu e aʻafia ai le faʻaitiitia o le tino vaaia i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le diabetic macular edema. I lenei tulaga, o le suavai e maua i le ogatotonu o le retina, pe a iai se lanu samasama, ma o ona laumua e nafa ma le vaʻai tutotonu.

O le faiga o le atinaʻeina o le edema e fesoʻotai ma le mea moni e faapea, faatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, ua faʻaumatia puipui o vaʻa laiti. O ia suiga ua taʻua o microanurysms. O loʻo i ai se afaina o le suavai e ala i vaʻa eleelea, ma e faʻaleleia i le retina.

O se suʻesuʻega e faʻaaoga ai suʻesuʻega o le coherence i luga o le coherence na faʻaalia mai ai le tele o ituaiga o le maʻisuka maculopathy: o le ede o le epicy retinal, cystic edema ma le taofiofi o le tino.

E le gata i le retinopathy o le maʻisuka, e mafai e le edema ona mafua ai ni tulaga faʻaleagaina:

  1. Faʻasologa o le velenbosis.
  2. Uveitis, lea e mumusu ai le kulupu o le mata.
  3. Faʻaleaga manuʻa.
  4. Faʻafitauli o togafitiga.

O le diabetic edema o le macula e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le vaʻaiga autu o le vaʻaia, o le ata ua faʻafefete, o laina eleelea, o laina tuusao e foliga mai pe faʻafefe.

Le suiga o le lanu e sui, o se lanu piniki e aliali mai i mea faitino. O le lagona malamalama i le malamalama susulu e faateleina. I le taeao, e mafai ona sili atu le leaga nai lo le aso, o eseesega o le fefaʻasoaʻiga e mafai ona maua mai le 0.25 diopters.

Afai e iloa le faʻamaʻi i le amataga, seʻia oʻo ina amata ona fausia vaʻa fou, ona mafai lea ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le vaʻai. Ae o le taimi toe faʻaleleia e umi ma e amata mai le 90 aso i le 15 masina.

O le vave o le fulafula o le masini e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le tino oti ma le leai o se vaaiga mamao. E faʻalagolago foʻi i le faʻaauau pea o le faagasologa. Afai e maua e le lupe le vaega tutotonu, ona le lelei lea o le togafitia o le maʻi. E mafai ona faʻamālōlōina suiga o suiga.

Faatasi ai ma se suʻesuʻega masani o le tupe, naʻo le tele o le edema e mafai ona iloa. I laʻititi laʻitiiti, e mafai ona masalomia e le lanu mūmū ma le faʻamalosi o le vaega tutotonu. E le gata i lea, o le punou o toto i totonu o le laina. O metotia faʻataʻitaʻi faʻaonapo nei ua faʻaaogaina:

  • O suʻesuʻega faʻasolosolo faʻatasi (o le vaʻaiga o le ulugalii, le siʻosiʻomaga, le fausaga o loʻo suʻesuʻeina).
  • Heidelberg retinal tomography (na o penisini toeititi ma le indexma o loʻo suʻesuʻeina).
  • Fiaorescence angiography - o se suʻesuʻega o vaʻa vaʻalele e faʻaaogaina ai le faʻatusatusaga o fesoʻotaʻiga.

Vailaʻau mo le edema

Pe a maua le maʻisuka macular edema, ona amata lea o le togafitiga i se faaitiitia o le maualuga o le suka o le toto. E faʻamaonia pe afai e faʻafeiloaʻi tagata mamaʻi i le togafitiga o le inisalini malosi, e faʻaitiitia le tulaga lamatia o le tupu ma le alualu i luma o le maualalo o le vaaiga i le retinopathy o le maʻisuka.

Faʻalagolago i le umi o le edema ma le laasaga o le gaioiga, ua filifilia ai se togafitiga: o le faʻamalosi, le laser coagulation poʻo le taotoga. Mo togafiti togafitiga, togafitiga anti-inflammatory ma le faʻaofiina o vailaau faʻapitoa i totonu o le vailaau vavalalata.

Aveesea o le faʻaogaina o le faʻaogaina o fualaau faʻataʻitaʻi e faia i le faʻaaogaina o vailaʻau e leai ni vailaʻau faʻasolosolo i foliga o mata o mata, laulau po o le injections. O nei vailaʻau e sili atu ona lelei nai lo corticosteroids, ona e mafua ai le itiiti o aʻafiaga o le itu (faʻateleina le mamafa o le toto, faʻaitiitia le puipuiga i le lotoifale ma foliga mai o le gaʻo o le tino).

Mo le faʻaofiina i totonu o le potu vitreous, o loʻo faʻaaogaina nei:

  1. Corticosteroids - Kenalog ma Dexamethasone.
  2. Faʻailoga o le endothelial tupuga o le tino.

O le faʻaofiina o corticosteroids, e oʻo lava i se tasi, e faʻaitiitia ai le rena epina, ma faʻalautele ai le vaaia o mea. O le umi o lenei aafiaga e mafai ona oʻo i le ono masina, ona faʻamautuina lea o le vailaʻau, o le a faʻaitiitia le faʻaleagaina ma toe maua ai le diabetic retinal edema. O le mea lea, i le aluga o taimi, e faia pea le faʻailoga.

O aʻafiaga o vailaʻau faʻamaʻi o le atinaʻe lea o le tioata ma faʻateleina le mamafa o le toto.

O le tuputupu ae o le tuputupu ae e aʻafia ai le tuputupu ae ma le mafai ona gafatia (faʻaleagaina ma faʻaleagaina) o le moega lapopoʻa atoa. O lona faʻamaualuga i totonu o vavae o le mata e atagia ai le matuia o le togafitiga. O le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona togafitigaina e ala i le faʻaaogaina o aʻafiaga o le tuputupu aʻe o le endothelial.

E tolu fualaau e faaaoga: Avastin, Macugen ma Lucentis. O la latou faʻatagaga e fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻagasologa o le le mafai ona faʻalogoina le faʻaaliga, ae manaʻomia foi ona faʻaauau ona faʻaauau ona faʻaauau ona o le faaitiitia o le gaioiga ma le gaioiga i totonu ole vavae o mata.

Togafitiga o le edema maʻaʻu ma le faʻamalosi faʻamalosi

E ui lava i aʻafiaga lelei o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi i le tino vitio, o faʻataunuʻuga umi e faaalia ai e leai se vailaʻau e mafai ona faʻasaina atoa le faaleagaina o le retinal i le maʻisuka macular edema.

Mo togafitiga togafitiga, o le auala o le faʻamalosia o le laser o le sili ona faʻaleaga, faʻaaogaina vaʻa le lelei. I lenei tulaga, e talafeagai le amanaʻiaina o le ata o le tagata maʻi taitasi, talu ai afai o le maʻisuka edema e aafia ai se vaega faatapulaaina pe leai foi se vaʻai, e tu i fafo-ogatotonu, ona le togafitia lea o togafitiga laser.

O le le lelei o le faʻatautaia o le laser o le le toe foʻi mai i se vaaiga leiloloa, ae na o le taofia ai o le isi mea e leiloa. O suiga e le mafai ona suia i le retina i le maʻisuka e mafua mai i le oti o nisi o uʻamea.

Talu ai ona o le tele o sela e fai ma faʻamaoni, e le tupu mai lo latou toe faʻaleleia.

Faailoga o le alualu i luma o le retinopathy i le maʻisuka

O le suʻesuʻeina o le lelei togafitiga e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi. O le foliga mai o le edema macular o le amataga lea o le retinopathy o le maʻisuka.

Afai e le faia le suʻesuʻega i se taimi talafeagai, ona tali atu lea i se faʻaitiitia o le toto, o le faʻavaeina ma le alualu i luma o toto toto ua amata ona toe totogi mo mea ua faaleagaina.

O vaʻa fou e tutupu i totonu o le retina ma o nisi taimi e ulu i totonu o le vitreous. O latou e palasi ma e masani lava ona gaʻo, faʻapipiʻi toto. E faasolosolo lava, i nei nofoaga o loʻo faʻapupulaina ai meaola faʻatasi.

O le faʻateleina o le tulaga o le retinopathy o le maʻisuka e faʻaalia mai i na faailoga:

  1. Faʻailoa le retina ma faʻasili ese mai le mata.
  2. Faateleina le mamafa i totonu o le mata.
  3. Vaʻai mataʻitusi.
  4. Fuafuaina o se vaaiga i le po.
  5. Faʻasalaga taua o le vaeluaina o mea faitino.

I lenei taimi, o togafitiga laser ma togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. Faatasi ai ma suiga faʻalauiloa, o le leai o se vaaiga mamao e tupu i le maʻisuka malosi.

O le a le taimi e faia ai le aveeseina o le tino?

A maeʻa le faʻamalosia o le laser, e ono faʻaitiitia le vaʻaia, o le vaaiga o le vaaiga e faʻamalamalamaina ma le mafai ona vaʻai i le pogisa. Ma, i le maeʻa ai o se vaitaimi toe faʻaleleia, o le umi o le faʻamautuina masani e masani ona tupu.

Afai e le taofi le afaina i totonu o le tino, ona mafai loa lea ona faatonuina se tagata e gasegase se gaioiga e aveese le tino vitio - vitrectomy. I le taimi o le taotoga, ua vavaeina le liʻo o le liʻo ma ua aveeseina le vitreous, ma ua tuʻuina atu se vaifofo e le faʻamaonia i lona tulaga. Afai ei ai ni faailo o le teenaina o le kopi, ona toe faafoi lea i lona tulaga masani.

A maeʻa le taotoga, o le toe faʻaleleia o le faʻaaliga i le tele o tagata gasegase e mafai, aemaise lava pe afai e leai se fesuiaiga o le retina. I ia tulaga, o mataupu faʻamalieina e oʻo atu i le 50% le umi o le finau.

O faʻamatalaga mo le aveeseina o le vitreous o le tomography-o suiga faʻamaonia lea e faʻamalosi ai le retina ma le support macular edema. O ia faʻaaliga e aofia ai:

  • Vaʻaia o le vailaau oona, faʻamaonia mo le silia ma le ono masina.
  • Faʻasalaga faʻasolosolo.
  • Faʻaauau pea fesuisuiai fesuisuiai i le vitreous.

O gaioiga e faia e microsurgical, auala e faʻafefe tele.

Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻi, e faia se taotoga faʻapomaʻi atoatoa i lalo o faʻamaʻi pipisi.

Maʻisuka Retinopathy Prevention

Mo le puipuia o le faaleagaina i le retina, e tatau ona e faʻaaogaina le metabolism o le gaʻo i le mea masani ma ausia taui mo le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaoga togafitiga faʻasaina ma le insulin i le ituaiga muamua o le maʻisuka. Afai o le maualuga o le glycemia e maualuga, ona tele lea o taimi o le injections ma ua suia le fua.

E le gata i lea, faatasi ai ma le togafitiga o le insulin, e tatau ona amanaia le mafai ona maua se auala laititi o le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini ose taimi faaumiumi e mafai ona faʻatulagaina e fai ma mea faʻapipiʻi i meaʻai e maua ai le suka. Afai e le ausia le taui, ona tuʻuina atu loa lea o siama i gaosiga o le inisalini.

Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, meaʻai gaʻo, aemaise lava o meaola manu (meaʻai gaʻo, mea faʻatau, oloa gaosiga o meaʻai gaʻo maualuga, pata) e faʻatapulaʻa ia latou meaʻai. Afai e mafai, e tatau ona faʻaitiitia le fafagaina o aano o manu ma fesuiaiga i iʻa, fualaʻau ma sina fualaau faisua.

E taua le 'ai i le lipotropic foods, lea e aofia ai le sisi, le oatmeal, nati. O vailaau faʻamalosi faigofie e faʻasaina atoa:

  • Suga, mea uma ma ipu ma.
  • Fafaga
  • Selu, meaʻai, meli.
  • Jam ma fua suamalie.
  • Ice cream.
  • Juisi ma meainu faatasi ma le suka gaosi oloa.

O le faitioga mo le totogiina o le maʻisuka o le maualuga o le hemoglobin glycated i lalo o le 6.2%. O le mea sili lava e atagia ai le maualalo o le lamatiaga o le faaleagaina o le tino. Faʻatasi ai ma fua faatatau i luga atu o le 7.5%, o le ono mafai ona atiaʻe faʻataʻatiaga o le maʻisuka e faʻateleina.

O le faʻailoga lona lua e manaʻomia ona mataʻituina pea le maualuga o le toto. E manaʻomia le lagolagoina i fuainumera e sili atu i le 130/80. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e faʻamalosi ai ua faʻamaonia e aoga tele i le puipuia o suiga i le toe o le mata.

O le faʻaaogaina mo le puipuia o vailaʻau faʻasaina, e aofia ai Dicinon, Cavinton, Prodectin e le aumaia ai se puipuiga puipuia i le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka.

O le iloa o le retinopathy i le amataga o tulaga e mafai ona na o le asiasi atu masani i le optometrist. I lenei tulaga, o se suʻesuʻega o le tupe faʻavae e faʻatinoina i lalo o tuutuuga o le faʻalauteleina o le tamaititi ma le fuaina o le mamafa o le toto.

Asiasiga mo tagata gasegase ma le tele o aʻafiaga o le retinopathy o le maʻisuka:

  1. Leai ni faailoga - 1 taimi i le tausaga.
  2. Laasaga e le faʻaogaina - 2 taimi i le tausaga.
  3. Stage diabetic macular edema - a itiiti ifo ma le 3 taimi i le tausaga.
  4. A iai ni faailoga o le faʻalauteleina o lapisi - e le itiiti ifo i le 5 taimi i le tausaga (e tusa ai ma faʻamatalaga masani)

I le lamatiaga o le atiina ae o le retinopathy o le maʻisuka o ni gasegase o le hyperglycemia faaumiumi ma le maualuga o le maualuga o le vaega lona lua ma le tolu, o faailoilo o cerebrovascular, ma tagata ulaula. O se togafitiga faʻatoʻateleina e faʻaititia ai le faʻaaliga po o togafiti faʻasolosolo e taua foi.

Mo le mauaina o faʻamatalaga e uiga i le edema macular, o le vitio i lenei tusiga o le a fesoasoani.

Vaʻaia o mata

O le Macular edema e mafai ona tupu i le maeʻa o le faʻalavelave ma le tele o manipulations, ma a maeʻa faʻalavelave faʻapitoa tau taotoga:

Faʻaaoga le cataract ma le faʻaogaina o mata tioata

Lafoaʻi laser ma le cryocoagulation o le retina

E ala ile toe faʻaleleia o tino (keratoplasty)

Taʻaloga e faʻaleleia le suavai i le glaucoma

Faʻasalalauga faʻapitoa e mafua ai le edema macular e masani lava ona tupu i le taimi lava e aunoa ma ni aʻafiaga.

O aʻafiaga o nisi fualaau

O lenei tulaga e lauiloa foi o le iniseti o le maculopathy. O le faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau e faʻavae i prostaglandins (o nisi o mataua mai le glaucoma), vitamin niacin (sili ona lauiloa o le acidic nicotinic), o nisi o vailaʻau maʻisuka (e faavae i luga o rosiglitazone), ma immunosuppressants (faʻatasi ai ma le vailaʻau oona) e ono mafua ai le edema macular. O le mea lea, ia manatua fualaau o loʻo e ave ina ia mafai ai ona tali fesili a le fomaʻi i auiliiliga ma ia vave ona faʻatuina le mafuaʻaga o le faafitauli.

Isi faʻamaʻi pipisi

Totoga (retinitis pigmentosa)

E maua (membrane epinalinal, le i ai o maea i le va o le tino vela ma le masini, lea e mafai ona faatupuina ai le edema ma le toe faʻataʻiina mulimuli ane)

Vaʻaia o le macular (degeneration) o tausaga o le retina

Tutotonu o le chorioretinopathy (CHF)

Macula mo le retinitis pigmentosa

O le Macular edema o se faʻalavelave o togafitiga faʻasalalau mo le kanesa.

Iloiloina o ata vaaia

O se vaega o le edema masani o se faasologa o le vaaiga tutotonu ao faatumauina le vaaiga lautele masani. E tele auala e mafai e le fomaʻi ona faʻaaoga e iloa ai le faʻaletonu o le vaʻai mamao. O le auala sili ona faʻamaonia o le komepiuta komepiuta. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o vaega o le faʻaitiitia o le manino o le vaʻaiga tutotonu, lea e taʻua o le tutotonu tutotonu, ua iloa. O le tulaga masani o sea ituaiga sikotoma e mafai ona taʻu mai ai le leaga i le vaega o le tau.

Macular edema togafitiga

O le Macular edema e togafitia i togafitiga faafomai, taotoga ma le laser. I lenei tulaga, togafitiga e maua mai i lalo:

  • O fualaau faʻamaʻi faʻasamaʻi e faʻamatalaina. Ua faʻamalolo mo le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga. I lenei tulaga, o le mea e sili ona fiafia i ai e le o le steroidal o lona uiga. O nei vailaʻau e toetoe lava leai ni aʻafiaga. E ui o le corticosteroids e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, o se faaitiitia o le puipuiga o le lotoifale ma le fausiaina o maʻi pipili i luga o le kiona.
  • Afai e le fesoasoani vailaau, o le aafiaga e tuusao i luga o le tino vitio. O fualaau uma e tui i totonu o lona lua.
  • Faʻasalaga tele i le tino vevela, ua aveesea. O le taotoga e taua o le vitrectomy.
  • O le maʻisuka macular edema e mafai ona faʻamaloloina e na o le photocoagulation laser. O le faʻalauiloaina o le faʻaaogaina o lenei metotia e maua i le tulaga o se ituaiga o elema. O le faʻasalaga ituaiga o le faʻamaʻi e faigata ona togafitia e tusa lava pe ave fua tele.

O se tasi o filifiliga mo le togafitia o le edema macular e mafai ona vaaia iinei:

O le taunuuga o togafitiga e faalagolago i le umi na i ai le edema ma luga o mafuaʻaga na taʻitaʻia ai. Afai e te liliu atu i se fomaʻi mo le fesoasoani i le taimi, e vave vave ona foia le edema ole masini ma e leai se faʻafitauli. O le a toe foʻi atu i le masani.

Suesuega Faaputugatupe

O le tulaga o le iloiloga e iloiloina ma le faʻaaogaina o le siama ma le suʻesuʻega ma se tioata. O le auala muamua e mafai ai ona e maua se manatu lautele o le setete o le retina, o le lona lua - faʻaaogaina o tioata faapitoa ma se faʻatele tele i luga o se moli paʻu - e talafeagai mo se suʻega auiliili. Aʻo leʻi faia le suʻega, e faʻafefea e le fomaʻi mataua e faʻapipiʻi ai le tamaititi ina ia maua ai se vaaiga sili atu i le numera.

Fomaʻi

O foliga o mea e mafai ma e mafai ona faʻaaogaina e tilotilo ai mata, laupepa, tupe mo iniseti matautia ma iniseti. O fualaau faʻasamaʻi, togafitiga (togafitiga), ma vailaʻau e faʻaleleia ai le microcirculation e faʻaaogaina. Afai o le edema e mafua mai i le alualu i luma o se faamaʻi masani, ua faatonuina togafitiga e faaleleia ai le puleaina o le atinaʻeina o le faamai pe taofi ai foi le leaga. O le fualaau faasaina, lea na mafua ai le edema, ua faalēaogaina pe suia i le isi.

Injection vavave

Afai i totonu o se mataupu faapitoa o loʻo manaʻomia se togafitiga sili atu ona mamana, faʻapitoa i le faʻapotopotoina o le vailaau faʻasaina i le latalata i le masini e mafai ai. Mo lenei mea, o le vailaʻau e tui saʻo i totonu o le mata. O lenei faiga e manaʻomia ai le tausisia o tulaga faʻamaʻi ma lelei aʻoaʻoga masani a se fomaʻi, o le mea lea, o loʻo faia e se fomai tipitipi faʻafomaʻi i totonu o le potu taʻavale i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina.

Corticosteroids. O fualaau nei o loʻo i ai se malosi malosi e tetee atu ai i le faʻaleagaina, e mafai ona faʻamalolo ai le faʻaleleia o mea.

Antiangiogenic mafuaʻaga. Fuafuaina e taofia le tulaʻi mai o vaalele fou i totonu o le nofoaga ua afaina. E tele taimi e maua ai le maʻisuka poʻo le thrombosis vein vein, o tulaga lelei e tutupu mo le foliga mai o ia vaa. O faaletonu i le fausaga o o latou puipui e mafua ai le faateleina o le felauaiga o le vai i totonu o le tino. O le taunuʻuga o le tusilima ma le faʻamaufaʻailogaina.

O le coagulation laser o le retina e faia e faʻaitiitia ai le fetogi i le fuataga.

E mafai ona toe faia le faʻataʻitaʻiga ina ia maua ai le lelei sili atu i le faagasologa o le faʻaleleia o le vai.

Afai o le edema i le macula o loʻo i ai i nei mata uma, o le coagulation e masani lava ona faia i le mata e tasi, ma pe a mavae ni nai vaiaso i le isi.

I mataupu e faigata ona togafitia i le edema, faʻapea foʻi ma le puipuia o faʻafitauli o lenei tulaga, e mafai ona faʻaogaina le vitctomy. E fai ma sui o le aveeseina o le vitre mai le lua o le mata.

Togafitiga o le edema muamua aʻo leʻi maeʻa atoa ona alu i ni nai masina (mai le 2 i le 15). Pau lava le mea e mafai e se tagata maʻi ona faia e vave ai le faagasologa o le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi o loʻo auai. Faatasi ai ma le faigata o le numera, e masani lava ona toe faʻafoʻisia le faʻaaliga. Ae faʻatasi ai ma le umi o le edema, e le mafai ona faʻalavelaveina faʻalavelave faʻavae i totonu o le masini, lea o le a aafia ai le ata vaaia. O le mea lea, afai ei ai se masalosaloga ole edema, e le tolopo le asiasiga i le fomaʻi.

Mafuaaga

O le mafuaaga autu mo le faʻaalia o le edema macular o le retina o le faaputuputuina o se tele o vai i lenei vaega. O puipui o vaʻa o le retina e matua manifinifi lava, o se taunuuga o lea mea o loʻo oʻo mai ai le vai vasa i le va o sela, ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le tino o le tino ma se faʻalavelave i le gaioiga a le faʻafofoga vaaia. O le auala tonu mo le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina e le o iloa. O mea nei e mafai ona faʻaosofia ai le fulafula o le masini:

  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • maʻisuka malosi
  • amio le taua
  • faateleina le ophthalmotonus,
  • gasegase toto
  • afaina
  • oncology
  • fomaʻi vascular
  • inupia.

O le Macular edema e mafai ona avea o se faʻaaliga o ituaiga o maʻi faʻapitoa:

  • uveitis
  • glaucoma
  • retinitis pigmentosa
  • toe faʻataʻapeʻapeina,
  • veline vein occlusion,
  • retinal vein thrombosis,
  • ametropia
  • maʻisuka retinopathy.

O le Macular edema e mafai ona tupu o se taunuuga o le vevesi i totoga o le vaʻaia poʻo se faʻalavelave pe a maeʻa le taotoga o mata. E le gata i lea, o lenei maʻi e mafai ona tupu ona o ia ituaiga o maʻi:

  • toto maualuga
  • faʻamaʻi pipisi
  • maʻi o fatu ma toto toto,
  • gasegase fatuga
  • rūmate
  • atherosclerosis
  • faʻamaʻi toto
  • le mautonu o le fatugalemu o le tino.

O nisi taimi o le fulafula o le tino masani e mafai ona afaina i le faʻaaogaina o vailaau maʻoti (o le nicotinic acid, immunostimulants, prostaglandins). O le vevelaina o le tino i le taimi o le oncology e mafai foi ona mafua ai lenei mea ofoofogia.

O le amataga o le atinaʻe o le edema e masani lava ona faʻaogaina ma e naʻo nisi taimi e mafai ai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le vaʻaia o le tino vaaia. E masani lava, o lenei faʻaaliga e le iloa. Aʻo faʻapupulaina le ola i totonu o masini o le macula, o le ata o le falemaʻi e sili atu ona faʻamatalaina, o mea nei o loʻo matauina:

  • faʻanoanoa foliga vaaia tutotonu,
  • feoai solo
  • vaevae mea
  • ata gaioiga
  • mataga vaaia i le taeao pe a maeʻa,
  • faʻaitiitia le vavalalata lata ane ma mamao.

Faʻatasi ai ma le edema o le retina o mata, e vaʻaia e se tagata laina saʻo, o mea uma o loʻo siomia ai o ia e maua ai se lanu piniki. O nisi taimi ei ai le solia o le lanu, lea e mafai ona suia i le ao. I tulaga faigofie, o le edema o loʻo tuʻuina atu ma le faʻagasolo malie o le gaioiga vaaia, lea, faʻatasi ai ma togafitiga talafeagai, ua toe faʻaleleia i le gasologa o le tausaga.

O le umi o le edema e mafua ai ona vave le vaʻaia, o le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga e pei o le retinal dystrophy, o le vaeluaina o le masini.

Maʻisuka

Macular edema o se faʻalavelave o le maʻisuka. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o puipui o vaʻa o le retina o le mata e sili atu ona pala, e mafua ai ona ulu le plasma i le fuataga, ma faʻatumu ai i le vai. E lua ituaiga o diabetic macular edema:

  1. Fofo. E le aʻafia le vaega tutotonu o le fuainumera, o le tele o le edema e itiiti ifo i le 2 tafaʻi o le lipic optic.
  2. Faasalalau. O le vaega tutotonu o le fuainumera e aafia, o le tele o le edema e sili atu i le 2 tafaʻi o le lipic optic. O lenei fomu o loʻo faʻaalia i se auala le lelei, faʻaosofia le foliga mai o le degenerative-dystrophic processes ma se faʻalavelave matuia o le faʻaaliga.

O tumutumu o le microscopic ua tumu i foliga o le vai i totonu o masini o le macula. O le retina ua tumu i le transudate, o loʻo i ai se soliga o le amio saʻo o le pa puipui, o se taunuuga o le aʻafiaga o le intraocular ua faʻalavelaveina, ma ua aliali mai ai faʻagasologa o le faʻaoga. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le gasegase o le cystic asa o le mata e maua ai se tulaga lelei. O le faʻalauteleina o le atinaʻe o le valevale e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o mea faʻapitoa faʻapitoa e mafai ona malepelepe, faʻaosofia ai le faʻaleagaina o le tino.

Faʻavasegaga

Ua vaevaeina Macular edema i ni ituaiga:

  1. Maʻisuka, o lona uiga. faʻaalia o se faʻalavelave o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le edema o se taunuuga o le le atoatoa o le tino i totonu o le retina,
  2. Dystrophic, e fesoʻotaʻi ma suiga o le matua i le matua. E masani lava ona maua i tagata matutua matutua, fuainumera - o le tele o taimi i fafine nai lo alii,
  3. Saua. E atiina ae ona o le faʻaogaina o faʻailoga. E le gata i lea, o le cystic edema e mafai ona avea ma se tali atu i taotoga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma se taʻavale e sui ai le tioata i se tioata faʻaoga.

Ina ia faʻamaonia lelei le ituaiga o edema, e tatau ona e aoina se mea fai ma fai se faʻamaoniga.

Dystrophic

O lenei ituaiga o edema o le iuga o suiga o le degenerative i le retina lea e tupu ona o se taunuuga o suiga o tausaga. I totonu o le mata, e fauina ai vaʻa fou, lea e tupu i lalo o le retina, ma mafua ai ona solia lona faamaoni. O lenei mea e mafua ai le tafe ma le faaputuputuina o le suavai i le vaega o le fuataga. Le leai o se taimi e togafitia ai e taʻitaʻia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le vaʻaiga tutotonu ma le vavae ese o le tino. O le tele o taimi, o le fomaʻi o foliga o loʻo i luga o tagata e sili atu nai lo le 50 tausaga.

E tāua tele le faʻamaonia le saʻo o le edema tusitusi, talu ai o togafitiga togafitiga ma le tala lelei e faalagolago i lenei.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O faʻamatalaga faʻapitoa o le edema o loʻo tutusa ma le ata o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, o lea e taua ai le iloa o le mafuaʻaga moni o le faaletonu vaaia ma faia le faʻamaonia saʻo. Mo le suʻesuʻeina o le macular macular edema, e muamua faʻataʻitaʻi e le fomaʻi se suʻesuʻega auiliili o le tagata gasegase ma aoina se siaki, ma mulimuli ane na ia faʻataʻitaʻiina ai metotia suʻesuʻe nei:

  • ophthalmoscopy
  • fefaʻatauaʻiga faʻasolosolo faʻatasi,
  • faʻamatalaga toeititi,
  • fesuiaiga o le fluorescence angiography,
  • Visometry
  • siaki matamata
  • Amsler suega.

Ina ia faia le faʻamaonia saʻo ma le filifilia o togafitiga lelei e manaʻomia ai nisi suʻesuʻega.

Faʻamālōlō togafitiga

O NSAID ma glucocorticosteroids i ituaiga eseese ua faatonuina mo le togafitiga o le edema macular o le retina. Mo le ausia o le sili ona lelei, o le puleaina o le tino o corticosteroids ma le faatupulaia o mea inhibitors o loo faatinoina. O lea ituaiga inisi e maua ai le faʻamautuina o le microcirculation, e puipuia ai le tuputupu aʻe o vaʻa fou ma toe faʻafoʻi le fesoʻotaʻiga capillary. O vailaʻau aupito sili ona lauiloa mo le edema macular Ozurdeks, Lucentis ma Azopt. E le gata i lea, o togafitiga e mafai ona faʻatonuina e faʻaitiitia ai le faʻamalosi. Afai o le faʻanoanoa o se taunuuga o se isi togafitiga faʻaleaga, togafitiga faʻatau togafitiga e tatau foi ona taulai i le faʻaaogaina o le mafuaaga.

Togafitiga laser

O le togafitiga sili ona aoga mo le edema o le epinal repellenus o le faʻamalosia o le laser, lea e fesoasoani e taulima ai soʻo se ituaiga o le maʻi. O taotoga laser e faʻamoemoe e faʻaogaina ai vaʻa le talafeagai e mafai ai e le suavai ona ulufale atu i le fuataga. O le vaega tutotonu o le macula o loʻo tumau pea. Le faʻaaogaina o le laser aupito sili ona aoga i le tusitusi masani.

Ina ia ausia se taunuuga lelei, o nisi taimi e manaʻomia ai le toe faia o taimi.

Togafitiga

I le tulaga pe a le lelei le auala o togafitiga o togafitiga, o le a faia se vitrectomy - o se taotoga e sui ai le tino olaola ma se okeni o le faaaliga vaaia. O faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa o le i ai o ni ogaoga ogaoga, manua ogaoga, toesea o le retina poʻo le atinaʻeina o isi faʻalavelave ogaoga.

Faʻatasi ma togafitiga faafomaʻi ma togafitiga talafeagai, e mafai ona faʻaumatia le edema macular, ma toe faʻafoʻi le faʻaaliga.

Togafitiga laser

I le edema o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le laser o le togafitiga sili ona lelei.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le uila, o le fomai tipitipi e faʻamalosia ai vaʻa na faaleagaina e ala lea i totonu o le vai. O le iʻuga, ua toe faʻaleleia le microcirculation o le toto, ua faʻatūina i totonu o le mata le metabolism.

Tausiga togafitiga

O nisi taimi i taimi o togafitiga faafomaʻi, e tatau ona manino le manaʻoga e aveese le tino ola. O lenei taotoga e taua o le vitrectomy. O loʻo faia e se fomaʻi tipitipi faʻapitoa.

Vitrectomy e manaʻomia se sauniuniga itiiti: e tatau ona fuafua le gaioiga vaaia, toe faia se suʻega o le tupe, fuaina le mamafa o le intraocular. Afai e maualuga, o le taotoga e tatau ona tolopoina seia oo ina mafai ona toe aumaia le malosi i le masani.

I le faagasologa o le faʻatinoga, e faia e le fomai tipitipi ni mea laiti se tolu, faʻasese le kesi, ma, faʻaaogaina faʻaoga faʻapitoa, laasaga taʻitasi i le laasaga e aveese le vitio. I le laasaga mulimuli, ua faia sutures ma o le faʻaaogaina o vailaʻau antibacterial ua faia e puipuia ai le atinaʻe o le mumū.

A maeʻa le taotoga, e taua le mulimuli i tulafono o le taimi o le toe faʻaleleia: aloese mai le faʻamalositino, togafitiga o laumei ei ai vailaau faʻamaʻi pipisi, faʻaalu sina taimi i le komepiuta.

Togafitiga o le edema masuline ma togafitiga faa-tagata

Togafitiga ma togafitiga faa-tagata e mafai ona maua ai ni taunuuga pe a fai e le faalauiloa le edema. O fua nei o loʻo i ai:

  • e faʻaitiitia le cystic edema, o le kalena e ave i fafo ma fafo. 50 g o fugalaau mamago e tatau ona sasaa atu le 180 ml o le vai inu ma tuu ai mo le 3 itula, ona toso ai lea. Faʻafofo faʻafofoga faatolu i le aso, 50 ml ia mea taʻitasi, i le taimi e tasi e toto ai se mea teuteu i mata 2 faʻafefe 2 taimi i le aso. Faʻaauau togafitiga mo le itiiti ifo i le 5 vaiaso,
  • Liligi le 40 g sukalandland maroke ma se ipu vai malulu ma aumai i se vevela, simmer mo le 10 minute. Faʻasolo atu i le tele o laʻau o gau, faʻapipiʻi i mata 3-4 faʻafefe tolu taimi i le aso. O le togafitiga e 1 le masina,
  • ia gaosia le laumei fou i se vaega o le 1 tbsp. l meaʻai matagofie i totonu o se ipu vai inu. Faʻamalosia le po, aʻa, solo i totonu o le broth 1 tsp. gaosi susu. Faʻaaogā mo faʻamalosi malulu vavave, tuu i latou i le faʻavavau mo le 15 minute,
  • faʻafefiloi 2 tbsp. l lapisi sisi laisi ma 2 tbsp. l vine o le hawthorn, sasaa le 1 lita o le vai inu, kuka mo le 10 minute. Ave se mea teuteu i aso taitasi, 1 taimi i le aso, 150 ml, mo le 3 vaiaso,

O vailaʻau faʻasaina ua lauiloa mo a latou meatotino e tetee atu i le faʻamaʻi. I le maualuga o le faʻamoemoe, latou te mafai ona faʻafilemuina ni mea e faʻaleagaina ai, o lea la e masani ona faʻaaogaina ai le sukalandine, nettle, calendula ma isi laau. Aʻo leʻi faia soʻo se manipulations, e tatau ona fufulu fufulu ou lima, fufulu ou foliga ma eyelids mai le faiga. O vailaʻau faʻapitoa e fautuaina ai le 'ai e pei o le falesa, olani, laau afu fou ma le kāpeti o soo se ituaiga e mafai ai.

Tuua Lau Faamatalaga