Suauu toto (glucose) i tamaiti: auala e faia ai se auiliiliga ma mafuaʻaga o faʻalavelave

Faatasi ai ma isi faʻataʻitaʻiga, o le tasi o mea sili ona taua o le maualuga o le kulukose (suka) i tamaiti. Suiga ile kulūkose e mafai ona taʻu mai ai le ogaoga o le endocrin ma metabolic processes i le tino, lea e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi ma togafitiga, faʻamalositiga o le le mautonu ma le mataʻituina pea o mea taumafa, meaʻai ma tulaga.

O le siakiina ole maualuga o le kulukose e faia pe a maloloina le tamaititi, e le sili atu ma le faatasi i le tausaga - pe afai e tatau ai, o le auiliiliga e faia soo. O le kulūkose e suʻesuʻeina le tulaga o le gaosiga o le gaʻo, ma siakiina faʻaletonu isi ituaiga uma o metabolic processes - o le maualuga o puipuiga ma gaʻo.

O le maualuga o le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto e mafai ona avea ma se faailoga o se maʻi tuga - o le maʻisuka, e masani lava o le ituaiga muamua, ma e ono faʻapupulaina foi i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻaleagaina ma isi faʻamaʻi o le endocrin (faafitauli faʻapitoa ma le thyroid). O le suʻeina o le toto mo le kulukose o loʻo faia e avea o se vaega o se suʻesuʻega o meaola faʻasolosolo, pe mafai foi ona e vaʻaia, e mafai foi ona e pulea le maualuga o le kulukose i le fale, e faʻaaoga ai le mita o le kulukose o le toto.

Toto i le toto i tamaiti

Suauu toto glucose plasma - O le faailoga sili lea ona taua e atagia ai le tulaga o metabolic processes, aemaise lava o le gaʻo. Ona o le kulukose, o loʻo faʻaleleia ai sela o le tino, o le kulukose e faapitoa lona taua mo le tino, loto ma fatugaʻo, e aunoa ma le gaʻo toto o nei totoga o le a le lelei. Mai le fanau mai, e tatau i tamaiti ona i ai se aofaiga faapitoa o le kulukose i le plasma, e tatau ona suia i nisi o fesuiaiga (masani masani).

Afai tatou te talanoa e uiga i pepe faatoa fananau mai - latou te maua le glucose o le 2.9-4.5 mml / l, i le tausaga aoga faataitai o faailoga masani o le a 3.3 - 5.0 mmol / l, i le aoga tausaga o faailoga e tutusa ma tagata matutua - 3.3 - 5.5 mmol / L.

O le aofaʻi o kulukose i le plasma toto i tamaiti o le a faalagolago tele i le soifua maloloina ma le matutua o pepe, o le i ai o nisi faʻamaʻi ma meaʻai. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose o le glucose, o le maualuga o le kulukose, o le maualuga lea o le kulukose, ma o nisi taimi o olaga o tamaiti, e ui lava o le hypoglycemia - o le maualuga o le kulukose, e le o se mea lamatia mo pepe.

Aisea ua ou manaomia ai le suka o le toto?

Glucose o le mea aupito sili ona taua o le gaosiga o le eletise mo siaki, ona o lea, ua tuufaatasia ai molini mole ATP i totonu (pe a latou "mu", latou te maua le malosi mo le ola). O le kulukose maualuga i totonu o le tino e teuina i se tulaga patino i le ate ma le musika i le tino o le tino - glycogen. O lenei ituaiga o gaʻo suka o loʻo i le fanua faʻaagaga, pe a fai o le fiaai ma le plasma glucose. Glycogen e faʻaaogaina foi i taimi o gaioiga faaletino, pe a manaʻomia e le tino le malosi tele mo le gaioiga.

E le gata i lea, o le kulukosese o se vaega taua o nisi o mea faʻapitoa o le tino -latini, gaʻo, ma e talafeagai foi i le faʻapipiʻi o mea sili ona taua o le tino - o le nucleicids mo kuluma ma mole mole ATP mo le mitochondria. O le matafaioi ole glucose e le faatapulaaina i nei vaega, e aafia i le tele o metabolic processes - o le tuufaatasiga o tuufaatasiga e tuuesea ai le bilirubin i le ate, o mea tau gaosiga ole gasegase ma vailaʻau. O le mea lea, o le aʻafia o le kulukose i totonu o le tino e tatau ona tumau ona o meaai.

O aʻafiaga o le kulukose i le fanau

I le vaitaimi o le pepe ma pepe i le tausaga muamua o le olaga, o le maualuga o le kulukose glucose e maualalo ifo nai lo tagata matutua, e fesoʻotaʻi ma foliga o faiga faʻavae. A o tuputupu ae le tamaitiiti, o le manaoga mo le faateleina o le kulūkose e faateleina, pe a uma le lima tausaga, o tulaga toto o le suka e fetaui ma le maualuga o tagata matutua.

Glucose o loʻo faia i totonu o le tino mai gaʻo gaʻo ma suga faigofie e sau ma meaai ma inu i totonu o le manava, latou te momotu uma i ni molemasi faigofie - fuafasi, glucose poʻo galactose. O nei metabolites ua gauai i totonu o le toto ma ulu i le ate, lea o mea uma e gaosia i le glucose, lea e tausia i se aofaiga patino i le plasma, faaalu i manaoga o le tino.

I le muamua pe a ma le afa itula pe a maeʻa ona suʻe suga faigofie i totonu o le inumaga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e maualuga, e sili atu i tulaga faʻamaonia - o le mea lea e taʻua o le hyperglycemia physiological. Ona o lenei mea, o le neuro-hormonal mechanisms o le faamautuina o le kulukose o loʻo faʻaaogaina i totonu o le tino ona o le faʻagaoioia o ana tupe faʻaalu e fuluʻi - pe a fai o nei gaioiga e aʻafia ai, eseese fomaʻi ma le kulukose o le plasma e sui.

E faʻafefea ona pulea le suka

I tamaiti, o le faʻaaogaina o le suka i le toto e talitutusa ma latou i tagata matutua. I le ogatotonu o puipui o toto toto, o loʻo i ai ni masini faapitoa e tali atu i faʻamaʻi kullukose plasma. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le sukū e tulaʻi, ma o le gasegase malosi o le tino e faʻaitiitia, ma o nei faiga uma e tatau ona matua pulea e hormonia faapitoa.

O faʻaletonu i soʻo se tasi o nei auala e mafua ai le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le glucose plasma ma le faʻavaeina o faʻamaʻi eseese ma faʻafitauli o le tino. O hormonia e sili ona taua mo metabolism o le carbohydrate o:

  • inisalini, e maua mai i siama pancreatic, o se tasi lea o hormones sili ona taua o le suka. Ona o lana gaioiga, e mafai ona maua e sela se glucose mo meaai paleni, o se ituaiga o faitotoa mo faitotoa i sela. E le gata i lea, e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o polotini ma fualaʻau gaʻo, ma fai ai glycogen faleoloa i totonu o masini.
  • o le glucagon o loʻo maua foi i siama pancreatic, e iai le faʻafeagai o le inisalini. E faʻaleleia ai le kulūkose ona o le malepelepe o le glycogen i maso ma le ate, ma e ulufale atu i le toto.
  • adrenaline ma norepinephrine o loʻo faʻapipiʻiina e alalaʻau, faateleina le glucose plasma ona o le malolo o glycogen i le ate ma maso.
  • cortisol o loʻo gaosia foi e le eleele, e fesoasoani e faʻapipiʻi le kulukose i lalo o tulaga faigata e fafagaina ai le tino mai toetoe lava o mea uma (gaʻo, proteins), ma sosolo faʻamalosi ai lenei hormone i lalo o le pule a le pituitary gland ma ona hormones.

O nei hormones uma ma le tele o isi fesoasoani e le tuusao e fesoasoani ai e faatumauina le tumau o le kulukose i lalo o tuutuuga a tamaiti ma i lalo o le aafiaga o mea tau le siosiomaga, ina ia le maua ai e le tamaititi faafitauli faʻafitauli.

Afai o soʻo se faʻafitauli e matua aʻafia, o le a taʻitaʻia ai i se suiga i le glucose ma le faʻavaeina o pathoces. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tamaititi se suʻesuʻega atoa, faʻapea foʻi togafitiga.

Faateleina le kulukose i tamaiti

E le o le faateleina o le maualuga o le suka i le plasma o le iuga lea o maʻi faʻaleagaina - atonu o ni mea le tumau ia e matua taliaina i le faagasologa o le olaga. Ae o le tumau pea o le tele o tausaga e masani ona avea ma se tasi o uluai faʻaaliga o se maʻi tuga faʻamaʻi-maʻisuka. I tamaiti, o le ituaiga muamua e masani lava ona faalagolago i le inisalini, e ui lava i talavou, i tamaiti pisapisao ma maua ai se agavaʻa leaga, e ono iai foi le eseesega o le ituaiga lona lua o le maʻisuka - o le insulin-tutoatasi.

O faʻasalaga faʻavalea o le kulukose o le toto e mafai ona avea ma se taunuuga o mea sese i le toto sampling - e le i luga o se manava gaogao, ma le fiafia o le tamaititi ma le tagi, tagi (glucose ua mafua ona o adrenaline ma cortisol).E le gata i lea, o taunuuga tutusa e mafai ona maua pe a maeʻa le faʻamalositino poʻo lagona faʻafuaseʻi, e sili atu i le gaogao - e mafua mai i le faʻatoaagaina o galuega o le thyroid gland, pituitary gland poʻo sasala.

O le faʻaaogaina tele o laʻau suamalie, maualuga-kalori ma mea manogi e mafai foi ona gaosia ai le le tumau (episodes) o hyperglycemia - toto maualuga toto.

E mafai ona oʻo atu i le maualuga o le vevela o vailaau faʻamaʻi ma le faateleina o le vevela e faasaga ia i latou, ogaoga tiga poʻo le i ai o mu, faʻalautele le faʻaaogaina i le togafitiga o fualaau e leai ni mea e faʻamaʻi ai.

Mafuaaga o le toto maualuga i totonu o se tamaitiiti

E masani lava, e sili atu le maualuga o le kullukose i le toto o tamaiti e mafai ona avea ma faailoga o tulaga faapitoa - faʻavaivaia le kulukose (e taʻua muamua o le maʻisuka) poʻo le i ai o le maʻisuka ua maeʻa faʻaalia. O faʻafitauli faʻapena foi e mafai ona maua i faʻamaʻi o le pituitary gland poʻo le ogatotonu (tumutumu), ma le gaʻo po o faʻamaʻi pipisi.

O le inisalini lea e naʻo le pau o le homone malosi e faʻaitiitia ai le kulūkose plasma concentrations. Afai e tigaina lona faʻasinomaga pe tele foi le mamafa o le tamaititi ma o le inisalini e le lava mo le faʻalauteleina o le tino o le tino, o le uʻamea e galue ma se lagona faʻafefeteina, lea e mafai ona faʻaumatia ona gafatia, ma o le taunuuga o le a sili atu le anapogi o le toto glucose i luga ae o le 6.0 mmol / L.

I nei tulaga, atonu e masalomia e fomaʻi le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O lenei togafitiga faʻasolosolo e afaina mo tamaiti, e faʻalavelaveina ai le atoatoaga o gaioioiga o fatuga ma fatu, faʻaleagaina ai nai capillaries o mata, vae ma e oʻo atu ai i faʻalavelave o le tino.

O loʻo aʻafia le vaega o le Hyperglycemia

O le faateleina o le kulukose e masani lava ona tupu i na pepe oe ua i ai le gasegase o le maʻisuka ma le le atoatoa o le maʻisuka. Afai o loʻo maua i le tamaititi le maʻisuka, o le aʻafiaga e ono oʻo i le 10%, ma afai o nei matua e lua, sili atu ma le 50%. E masani lava, masaga ma le agavaʻa faʻaleagaga e mafai foi ona faʻaalia uiga i le faateleina o le kulūkose i vaega uma e lua, o loʻo faʻaalia ai se taua o genes.

Mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le mamafa o le mamafa ma le gaʻo o le a avea ma se mea matautia, e masani ona faʻaosoina ai faafitauli i le metabolism o gaʻo.

E le gata i lea, o le faateleina o le kulukose e mafai ona faia ona o le vaivai o le puipuia o le puipuiga, puipuia o le vitamini D i le tino ma le mamafa o le pepe i le taimi na fanau ai, faapea foi le vave fafagaina o meaai e leai ni meaʻai ma le tele o meaai gaʻo, sugar i meaai.

E mafai ona faʻaosoina le maʻisuka o le pancreas e ala i siama - cytomegaly, influenza, enterovirus.

Faʻaaliga ma faailoga o le hyperglycemia i tamaiti

Faailoga e mafai ona faʻaalia ai faafitauli i le maualuga o le toto suka pei o le:

  • Suavai malulu ma le tele o le fia inu i totonu o le vevela masani masani
  • Le lagona le lava o le vaivai ma vaivaiga
  • Faʻavaʻa vave, faʻamalosi o voluma tetele o le faʻamalosi manino
  • Paʻu o le ulu ma le taotoga, suiga i meaʻai ma le mamafa, paʻu mamafa
  • Numera i vae
  • Faʻaosooso ma le le fiafia o tamaiti, amio mama
  • O le faʻamalolo umi o le faʻamaʻi, faʻagasolo soo se faagasologa ma le malulu
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga, faʻafitauli o le faʻaalia o ata
  • Tueina o le paʻu, fusi ma le sasaina
  • O se suiga tele i le mamafa ma le naunau mo laʻau suamalie, faʻailoa ai le manaʻo i le pito i tua o le vevela.

O ia ituaiga faʻamaoniga e le o taimi uma e faʻaalia ai le maʻisuka, e le o faʻamalamalamaina, ma o se auʻiliʻili auʻiliʻili suʻesuʻega e talafeagai e faʻamaonia ai le moni o le kulukose toto.

Faailoaina o le itiiti ifo o nisi o faailoga ua faamatalaina o se mea lea e vaai ai i se fomaʻi ma faʻataʻitaʻi suega o le kulukose ma se suʻesuʻega faʻamaʻi atoa ma se fomaʻi ma le endocrinologist.

Suʻe toto mo le kulukose i tamaiti

O le faavae mo le mauaina o le maʻisuka ma faafitauli i le concentrate glucose plasma o se suʻega toto. Ae mo le taunuʻuga ina ia faʻamaoni, o le saʻo sauniuniga mo le toto foaʻi e taua ina ia leai se aafiaga o meaai ma isi mea. E taua tele le saunia o kuki mo le auʻiliʻili ao lei oʻo i luma.

O le taimi mulimuli e mafai ai ona e fafagaina le pepe (pe a le o se pepe) ia le sili atu ma le 8 itula ao le i faia le auiliiliga, aʻo lei faasaina le inu suamalie suamalie po o soʻo se ava malosi ma le suka, fufulu ou nifo ma 'ai ai meaʻai. Tulimu ma lole ua faasaina foi.

O le auʻiliʻiliga e le fiu i le talaaga o le atuatuvale, faʻamalositino, maʻi o tamaiti - faʻatasi ai ma i latou atonu o le a faʻaseseina taunuuga.

Mo suʻesuʻega, latou te faʻaaogaina le toto mai le tamatamailima, mai tamaiti e mafai ona latou aveesea mai le mulivae. I nisi o tulaga, ua ave le toto vevesi mo le suʻega. Mo le pulea o le kulūkose i le i ai o le maʻisuka ua uma ona faʻatutuina, e faʻaaogaina glucometers ile fale - masini eletise faʻapitoa e fuaina le maualuga o le suka e ala i le pa'ū toto.

Afai ei ai ni masalosaloga e uiga i taunuuga, e mafai ona faʻaaoga suega faigata-o se faasologa o suʻega o le toto ma se uta o suka ma le fuaina o faʻataʻitaʻiga ao lei faia le avega, pe a ma le itula ma le lua itula.

O le a le mea e fai i le toto maualuga i totonu o tamaiti?

Afai e iloa le maualuga o le kulukose ma iloa ai le tamaititi i le maʻisuka, o le togafitiga o le a fuafuaina i laasaga:

  • Aveina o vailaʻau e faʻavasegaina ai metabolic process, poʻo le faʻaaogaina o inisalini
  • Mataʻituina le maualuga o le kulukose o le toto ma faiga e suʻe ai fale
  • O se mea e masani ona faʻamalosi ile carbohydrate-faʻagata.

O le i ai o le maʻisuka e taitaia ai le manaʻomia mo le mataʻituina e le endocrinologist; o lenei maʻi o se maʻi o le olaga atoa lea e manaʻomia ai le mataʻituina pea o fua ma meaʻai. O se aʻoga faapitoa, lea o loʻo maua i aai uma, o le a fesoasoani e aʻoaʻoina se tamaitiiti ma ona matua e ola i le maʻisuka. O iina o le ae aʻoaʻo ai e uiga i faʻavae uma o meaʻai, o le faʻaaogaina o le inisalini ma vailaau ma foliga o le olaga.

Paretskaya Alena, pediatrician, tagata tausi maʻi

1,637 aofaiga atoa, 1 vaaiga i le taimi nei

O se tasi o faailo taua o le toto o le kulukose. O lona maualuga e tatau ona siaki i se taimi o le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. O se suʻega toto mo le suka i totonu o se tamaititi e mafai ona faia i luga o se falemaʻi poo le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer.

Glucose (suka) o se punavai taua o le malosi i le tino o se tamaitiiti. E auai i faiga faʻavae, faʻaleleia le faiʻai o meaʻai ma e talafeagai mo le faʻaogaina masani o le tino.

O fua masani o le toto kullukose e faʻalagolago i le matua o le tamaitiiti. O le mea lea, i se pepe fou, o le masani e i le 2.8-4.4 mmol / l. I tamaiti aoga aoga, o lenei faailoga e tusa ma le 3.3-5 mmol / l, ma mo tamaiti aoga - 3.3-5.5.

Faʻafefea ona suʻe suʻega

O le suʻeina o le toto mo le suka i tamaiti o loʻo faia i totonu o se fale suesue pe a ave le toto mai se vein poʻo le tamatamailima. O le filifilia o le kulukose i le toto toto mai se tamatamailima e mafai foi i totonu o le fale suesue po o le fale e faaaoga ai se glucometer o le gaosiga o le atunuu po o fafo. I tamaiti laiti, e mafai ona aveesea le toto mai le toevae poʻo mulivae.

E faʻapefea ona foaʻi toto mo le suka i se tamaititi? A maeʻa ona 'ai i totonu o le iniseti, faʻavave i lalo meaʻai gaʻo e fai ai ni monosuga faigofie o loʻo gauai. I tagata soifua maloloina uma, naʻo le glucose o le a tafe i totonu o le toto 2 itula pe'ā uma ona 'ai. O le mea lea, o le naunautaiga o le kulukose e taua o le "toto toto."

O le toto mo le fuafuaina o le suka e tatau ona ave i le taeao ao leʻi faia le taeao. A o leʻi suʻesuʻeina, e le tatau i le tamaititi ona 'ai ma inu tele mo le 10-12 itula. E le gata i lea, e tatau ona toʻa o ia ma aua le auai i le gaioioiga o le tino i lenei taimi.

Toto masani ai toto i tamaiti

O toto o le suka i tamaiti e faalagolago i le matua ma le soifua maloloina. Faʻatasi ma faʻamaʻi, o mea o loʻo i totonu o le tamaitiiti e suia.

O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto i tamaiti? Glucose o le autu autu lea i sulu o le tino mo le fausiaina o le malosi, ATP. Glycogen e faʻapipiʻiina mai le glucose i le ate ma muso, o lona faʻaagaga lea mo le tino pe a le o mai meaʻai, pe faʻateleina le gaioiga faaletino.

Glucose o se vaega o nisi o puipuiga faʻapitoa i le tino. O pentoses o loʻo faʻapipiʻi mai, e aunoa ma se faʻasologa o le DNA ma le RNA, e le mafai e le ATP. E manaʻomia foi mo le faʻapipiʻiina o le kullukaronic acid, lea e talafeagai mo le vavaeeseina o le bilirubin, toxins ma fualaau faasaina. O le mea lea, o le kulukose e masani ona faʻaaogaina mo le tele o gaioiga, ma le toto e tuʻuina atu i totoga ma gaʻo uma.

Tau faʻatatau i tausaga

Laulau - O le masani o le suka i tamaiti

TausagaGlucose toto, mmol / g
1-12 masina2,8-4,4
1-5 tausaga3,3-5,0
5-18 tausaga3,3-5,5

I pepe faatoa fananau mai ma tamaiti e oo atu i le tausaga, e maualalo le maualuga o le toto toto, lea e faamatalaina e uiga o le metabolism. A o latou matutua, ua faateleina manaoga o le tuputupu ae o le tino, ma ua faateleina ona anotusi. I se tamaititi ua taʻi 5 tausaga ma sili atu, o le suka o le suka e tutusa lava ma se tagata matua.

O vailaʻau faʻamalosi uma e paʻu i lalo i le taimi o le faʻapalapalaina i ni mea faigofie, lea e faʻafefiloi i le tootoo laiti, ona latou ulu atu lea (glucose, fructose, galactose) i le ate, lea e liua ai le fructose ma le galactose i le kulukose.

O le 15-30 minute mulimuli ane pe a uma ona faʻaaogāina le monosugars i totonu o le manava i totonu o le toto o se tamaititi, o le suka e maualuga aʻe i luga masani, o le mea lea e taʻua o le hyperglycemia physiological. Ona o le tulafono o le neuro-endocrine i le tino, o loʻo i ai ni hormones e pulea le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto.

Neuro-humoro toto toto puleaina

O loʻo i ai ni faʻaaliga i luga o puipui o toto toto e tali atu i le kulūkose concentrations. O le maualuga o le suka o le toto i tamaiti pe a uma ona 'ai pe faʻaitiitia ona o le faʻaaogaina o le tino mo gaioiga faʻavaomalo masani e pulea e hormones.

  • Inisalini O lenei hormone ua tuʻuina atu i totonu o le toto mai le pancreas ma ua na o le pau lea o le homone e maualalo ai le suka. E faʻaleleia ai le faʻaogaina o siama faʻamau mo le kulūkose, faʻamalosia ai le faʻaogaina o glycogen, lipids ma proteins.
  • Glucagon. O loʻo faʻamaloloina foi mai le pancreas, ae o loʻo i ai le faʻafeagai, o le faateleina o le kulukose. O le hormone i le ate e faʻaalia ai le gau o le glycogen i le kulukose, lea e ulu atu i le toto.
  • Catecholamines. Adrenaline ma norepinephrine e faalilo mai i le eleele ma faʻalautele le kulūkose, faʻafouina le malepe o le glycogen i totonu o le ate.
  • Cortisol. O lona ulufale atu i totonu o le toto e sau mai le tafega. E gaoioi le faʻapipiʻi o le kulukose (gluconeogenesis) mai vaega e le o le carbohydrate i le ate. O lona fausiaina ma le tatalaina i totonu o le toto e pulea e le hormonone corticotropic hormone (CTG) poʻo le adrenocorticotropic hormone (ACTH).
  • Galuega. O loʻo natia i totonu o le toto mai le pituitary gland ma faʻagasolo ai le tuʻufaʻatasia ma le tuʻuina atu o cortisol ma catecholamines i totonu o le toto.

O le mea lea, ona o le inisalini, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le kulukose toto i le pito i luga o le masani. Pe a faʻaitiitia le anotusi i le tapulaa pito maualalo o le masani, e tolu vaega o hormones e faʻateleina lona maualuga e faʻasaʻo atu i totonu o le toto.

I le faaopoopo atu i nei homone, o hormones thyroid (thyroxine) e aafia ai le metabolism o gaʻo, ae itiiti ifo le mamafa.

Tulaga maualuga

I nisi faʻamaʻi ma tulaga, e mafai ona faateleina le suka toto. O le faateleina o le kulukose i luga aʻe o le tapulaa pito i luga o masani e taua o le hyperglycemia. O mafuaʻaga mo le faateleina o le toto i totonu o le tamaititi o loʻo mulimuli mai.

  • O le maʻi suka. O le tamaititi e masani lava ona maua le maʻisuka i le "resulin-depend", type I, lea e faʻailoaina i le faʻaitiitia o le pulelaa o le inisalini mai le pancreas.
  • Thyrotoxicosis. Faatasi ai ma le faateleina o le pulelasi o hormones thyroid, o le faateleina o le suka e tupu mai ona o le gau o gaʻo.
  • Toto o le gland. Faateleina le pulelasi o le cortisol poo le adrenaline, lea e siitia ai le maualuga o le suka.Ole faʻasalaga faʻaleagaina o le cortisol e mafai ona taʻitaʻia ai le suka suka.
  • Pituitary tumo. O suauu mama e faʻamalosi ai le tele o le ACTH, lea e faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o hormones oona, lea e faʻatele ai le kulūkose.
  • Togafitiga ma glucocorticoids. Latou te faʻaaogaina le glucose synthesis (gluconeogenesis) i totonu o le ate, o le mea lea e tulaʻi ai le mea suka.
  • Faʻasolo atu le atuatuvale. O le popolega umi poʻo le mafatiaga faaletino e fesoasoani e faateleina ai hormones: ACTH, adrenaline, cortisol. O le mea lea, i le avea ai o se puipuiga puipuia i le atuatuvale, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e tulaʻi mai.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi tuga. Faailoga e pei o le:

  • malosi tele, e inu e le tamaititi le tele o vai (polydipsia),
  • o le tele o le urine i aso taitasi e faateleina (polyuria),
  • faateleina le manaomia mo meaai, aemaise lava suamalie,
  • vaivai, vaivaiga ma le moe,
  • paʻu mamafa o le tino
  • sosolo.

O tulaga lamatia mo le atiaʻeina o le faamai e mafai ona:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina
  • faaitiitia le puipuiga
  • maualuga le mamafa o le fanau (sili atu i le 4.5 kilokalama).

Le togafitiga o le maʻisuka ua faʻamatalaina e se fomaʻi poʻo le endocrinologist ma tuʻuina atu fautuaga mo se meaai faʻapitoa, moe ma malolo. Afai e manaʻomia, o suʻega faʻapitoa (suʻega toleniga o le glucose, o le maualuga o fua o le suka ma le glucose avega) ma le faʻamautuina o le hemoglobin glycosylated (o le complexi o le hemoglobin ma le kulukose) e tatau ona ave.

O nisi taimi o le tamaititi e ono i ai sona "maʻi pipisi o le maʻisuka." O tamaiti taʻitoʻatasi e taʻitasi. O foliga o lona tino e mafai ona pei o le tele o le inisalini manaomia o loo natia i luga o sina vaega o meaʻai gaʻo ia na ia faʻaumatia, ma a maeʻa le 2 itula o le ai ai sana suka i lona toto. E faʻamoemoe e sili atu le soifua maloloina e aunoa ma ni uiga e iloa ai le maʻisuka.

Ae peitaʻi, pe a faʻaaogaina se aofaiga tele o meaʻai gaʻo, lea e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini, o le pancreas ua faʻaitiitia, ma o le faʻamaʻi e mafai ona manino ma ona uiga patino.

Tulaga maualalo

O tulaga nei e mafai ona mafua ai le hypoglycemia (faʻaitiitia o le kulūkose).

  • Pancreatitis Faʻatasi ai ma togafitiga o lenei gland digestive, o le faʻamalositino o enzymes mo le gaogao o gaʻo (alpha-amylase) ua faʻaitiitia.
  • Enteritis Totoina ma le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le inumaga laiti, o le mea lea ua faʻalavelaveina ai lenei gaioiga. O le taunuuga o le a le lava le suka o le toto.
  • Inisulinoma. O se maʻi mumua e faalilolilo le faateleina o le inisalini ("hyperinsulinism"), lea e maualalo ai le suka.
  • Maʻi faʻafuaseʻi I le hemoblastoses, leukemia, lymphomas, hypoglycemia e mafai ona matauina.
  • Faʻailoga o le faiʻai. O maʻi faʻapitoa poʻo le maua mai o le faiʻai, o aʻafiaga o manua e mafai foʻi ona faʻaititia ai le suka.
  • Sarcoidosis O lenei togafitiga e matua seasea lava i le taimi o le tamaitiiti, ae o lona auai e mafua ai le hypoglycemia.
  • Umi le anapogi. O le le lava o meaʻai gaʻo, lea e manaʻomia e fetaui ma manaʻoga o se tino olaola, e fesoasoani i le faʻaititia o le kulukose.
  • Faʻamaʻi. Faʻaleagaina oona ma masima o metale mamafa, fualaau.

Pe a pa'ū le glucose o le pepe i se tulaga maualalo laʻitiiti (3.3 mmol / L), e ono oʻo ia te ia le atuatuvale, popolevale, salu, ma se manao e 'ai fualaʻau. E mafai foi ona tupu le palasi ma le pala. Meaʻai e aofia ai gaʻo poʻo le kulukose e toe faʻaleleia i le masani.

Faaiuga

Suauu toto i tamaiti o se faailoga taua e atagia ai le tulaga o le metabolism ma le soifua maloloina o le tamaititi.

O le siakiina e le aunoa o mea o loʻo i totonu o le toto o se tamaititi o le a mafai ai e oe ona mautinoa lona soifua maloloina, ma afai o le faailoga e aluese mai le masani, e mafai ona e toe faʻaleleia lona tulaga masani i taimi talafeagai, e aunoa ma le faʻamoemoe o le atinaʻeina o se maʻi tuga ma le leaga.

Mafuaaga o suka le lelei

O le maualuga o le suka o le toto e le o se taunuuga o se faʻamaʻi matautia ma le le mafai ona faʻaleleia - maʻisuka. I le tele o taimi, o faʻamatalaga e le saʻo ona o le mea moni e le saʻo le saunia o le tamaititi mo le faia o suʻega (faʻataʻitaʻiga, 'ai meaai).O le faateleina o le suka e mafai ona tupu ona o le mafatia o le tamaititi po o le atuatuvale, talu ai ona o ia tulaga, ua faʻaaogaina ai le tino o le toto o le thyroid gland, gland gland poʻo pituitary gland. O le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo ma meaʻai maualuga-kalori e mafai foi ona oʻo atu ai i se taimi puupuu i le suka o le toto.

Isi mafuaʻaga o se suiga le tumau o le kulukose mai le masani luga: fiva e maua ai faʻamaʻi vailaau, tiga, mumu, faʻaʻateleina le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi-anti-inflammatory.

O le faasiliga o le suka e mafai ona avea ma se taunuuga o faafitauli ogaoga. O maʻi faʻamaʻi ma pituitary, mamafa tele, tumutumu pancreatic e taʻitaʻia ai.

Inisalini e na o le pau lea o le tino i totonu o le tino o le tagata lea e faʻaititia ai le kulūkose. E naʻo totonu lava o masini o le pancreas tagata e gaosia. Afai e mamafa le tamaititi, ona galue lea o le pancreas ma le mamafa o le avega, lea e mafua ai le faʻaaogaina vave o ana faʻaagaga. O le iʻuga, o le toto maualuga.

Afai o le suka toto ei ai lona taua tumau o le sili atu ma le 6 mmol / l, o le a iloa e fomai le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O lenei faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia: faʻaleagaina o le loto, vaʻa toto, fatuga, mata, tino leʻo.

O ai o loʻo lamatia?

O le maualuga o le suka e masani lava ona tupu i totonu o tamaiti o loʻo i ai se gasegase o le tino i lenei maʻi. O lea la, afai o le tasi o matua e maua i le maʻisuka, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi i le tamaititi e 10%. E le gata i lea, o le maualuga o le suka e masani ona matauina i masaga uma.

O le mea lona lua e sili ona leaga o le mamafa. E mafai ona taʻitaʻia le maʻisuka ituaiga 2.

O le maualuga o le suka o le toto e mafai foi ona faʻavaivaia ai le puipuiga o le tino, maualalo le maualuga o le vitamini D i le tino, sili atu le mamafa o le pepe fou, vave amataina o le fafagaina o le pepe ma susu o susu po o meaʻai.

O le mafuaʻaga mo le amataina o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona avea ma faʻamaʻi matautia: rubella, Coxsackie, cytomegalovirus.

E faʻapefea ona saunia lau tama mo se suʻega toto?

E mafai ona faʻamasino le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a fai o suʻega na faʻaalia ai taunuuga faʻamoemoe. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia lelei le tamaititi mo le faʻatinoga.

O le taumafataga mulimuli e tatau ona le sili atu i le 8 itula aʻo leʻi amataina le suʻega. Aʻo lei faia le taʻaloga, e faʻasaina le inu suamalie poʻo le suamalie, lauti, kofe, fufulu ou nifo (aua o le suka o loʻo aofia i totonu o le toothpaste). E faʻasaina foi le taofiofi.

O le faʻasaina mo le faʻataʻitaʻiga o le maʻi a se tamaititi, aua o le taimi nei e mafai ona fesuisuiaʻi le kulupu o le kulukose i luga o le lautele.

Faailoga ma faailoga

O faʻamaoniga nei e mafai ona faʻaalia ai le faafitauli a se tamaititi i le faateleina o le kulukose o le toto: lagona faifaipea o le fia inu, pala, vaivai, moe, le gasegase faifaipea, taʻavale, maʻi tiga, maʻi lelava.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona lapatai atu e uiga i le maʻisuka i totonu o se tamaititi. Faailoga faaopoopo o le faamai o le afaina o vae, o le tiga, o le faamalolo umi o manua, faaletonu vaaia, o le paʻu tele o le mamafa o le tino, o le fiaai malosi, o le naunau tele mo le suamalie, vevela o le paʻu ma isi.

Afai e tele ni faailoga ma ni faailoga o le maualuga o le suka e aliali mai, e tatau i matua ona faafesootai vave le fomaʻi ma le endocrinologist.

Suʻega o le suka i tamaiti

E tatau ona fai se suʻega kullukose tasi i le ono masina poʻo le tausaga ma se suʻesuʻega faaletino ole tamaitiiti.

Ina ia fuafuaina lau suka toto, e tatau ona e sauniuni lelei mo le faʻatinoga. Afai e te solia fautuaga mo sauniuniga mo le auʻiliʻiliga, o loʻo i ai se aʻafiaga o se mea le saʻo.

O le toto e foaʻiina e manaʻomia ina ia faia i luga o se manava gaogao. O le taumafaina e 8-12 itula ao lei faia le taotoga.E mafai ona onā le suavai, e le o le suamalie ma leai se gaʻo. Aua nei fufulu ou nifo, e pei o le tele o falaoamata e aofia ai le suka. E le mafai ona faʻaaogaina mo le lava gum. O gaioiga faʻale-tino e aʻafia ai foi le kulūkose, o lea e tatau ai ona faʻateʻaina i ni nai itula aʻo leʻi faia le suʻega. E ave e le fanau le toto mo le suʻega mai se tamatamailima o se pulumu.

E mafai ona e mauaina le iuga o le toto mo le suka, faʻaaogaina se masini faapitoa - o se glucometer.

Ae ui i lea, o nisi taimi o se taunuuga o le tapunia o le pipili, atonu o le a faʻaitiitia ai suʻesuʻega ma faʻaalia le sese. O isi faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aofia ai faʻataʻitaʻiga o le faapalepale glucose, o le suka suka, ma se suʻega mo le siakiina o le hemoglobin glycosylated i le toto.

Totoina o auʻiliʻiliga: fua o le suka i tamaiti o vaitausaga eseese

Suauu toto i tamaiti e matua maualalo ifo nai lo tagata matutua.

  • O le masani i tamaiti laiti e manatu o se tulaga mai le 2.8 - 4.4 mmol o le suka i le lita.
  • I le au aʻoga, o le faʻaalia masani o le maualuga o le suka i totonu o le toto - e oʻo i le 5.0 mmol.
  • Glucose o le toto i le aoga tausaga e tatau ona oʻo i le 5, 5 mmol i le lita.
  • I le talavou, e mafai ona maualuga le maualuga o le suka i le 5.83 mmol / L.

I pepe faatoa fananau mai, o le maualalo o le faasinomaga o le sugar e mafua mai i le faʻaogaina o gaioiga faʻasolosolo. O le matua o le tamaitiiti, o le tele foi lea o manaoga o le tino, ma o le a mafua ai ona faateleina le kulūkose.

O nisi taimi e mafai ona alu i lalo le suka toto pe alu i luga. O lenei faagasologa e faailoa ai le atinaʻeina o togafitiga i le tino o le fanau. O le mea lea, o soʻo se vavaeese mai le faʻaalia masani e le mafai ona le amanaiaina.

Ua maualuga maualuga le suka toto: mafuaaga ma faailoga

O le ese mai le masani i le faateleina o le faailo e taua o le hyperglycemia. O mea nei e mafua ai le faateleina o le kulukose toto:

  • Glucose e leai ni meaai
  • Faʻasalaga o le fulufulu vevela, gland gland, pituitary gland
  • Faʻailoga o le pancreas e mafua ai ona faʻaititia le inisalini
  • O le mamafa
  • Lagona atuatuvale
  • Hypodynamia
  • Faʻasoloina o faʻamaʻi masani
  • Taofiofia o fualaau e leai ni fualaau faʻamaʻi mo se taimi umi

O le faateleina o le suka e mafai ona tupu mai o se taunuuga o sauniuniga le talafeagai mo le auʻiliʻiliga - 'ai meaai ao le i faia le faʻatinoga.

Afai o se taimi uumi i tamaiti o loʻo i ai se vavaeese mai le masani i le 6.1 mmol i le lita, ona mafai lea ona taʻu mai le atinaʻe o le maʻisuka. O faʻaʻailoga e faʻaalia ai foi le faʻamaʻi:

  • O le fiainu lava
  • Le manaʻoga mo le sipuni
  • O le moe tiga
  • Vaivai
  • O le le fiafia ma le loto mama
  • Paʻu mamafa

E tāua foʻi le mafaufau o mea e aʻafia ai le faʻaleagaina o maʻi o se faʻasologa o mea na tupu, o se faʻafitauli faʻavaivaia, o se mamafa o le sili atu ma le fa ma le afa kilokalama i le taimi na fanau ai, ma le faʻaleagaina o le metabolism. Faatasi ai ma nei faailo, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi o le a fuafua le auai pe leai foi o le maʻi ma faatonuina le togafitiga talafeagai.

Le auala e togafitia ai le hyperglycemia

O le auala autu ile togafitiga o le hyperglycemia o le faʻaitiitia lea o le mafuaʻaga o le maualuga o le suka. E taua le iloa o le togafitia o se tulaga faʻaleagaina, aemaise lava i tamaiti, ma le filifilia tutoatasi o fualaau faasaina e le taliaina. O le mea lea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a ia filifilia pe aisea ua tulai ai le maualuga o le suka ma faatonuina le togafitiga saʻo.

O le masani o le maualuga o le kulukose o le toto e aofia ai auala nei:

  • Meaʻai talafeagai
  • Le faʻaaogaina o vailaʻau masani
  • Faatinoga faaletino
  • Meaʻai

O meaʻai talafeagai mo le hyperglycemia e faʻavae i le faatapulaʻaina o le taumafa o meaʻai e aofia ai vailaʻau 'oloʻo vave ona faʻaaogā i le tino. O le mea lea, e le mafai ona e 'aina fualaʻau, iʻa gaʻo ma aano o manufasi, fig, vine, mea ulaula, pipi ma le suka maualuga.

Vailaau aoga - O faailoga autu o le maʻisuka i se tamaititi:

O fua, vine ma fualaʻau, e aofia ai fila, minerale ma vitamini, e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka. Fautuaina:

  • Kiwi
  • Lemon
  • vine
  • Kāreti
  • Tomato
  • Kukama
  • Legumes
  • Greens
  • Paʻu
  • Zucchini
  • Beetroot
  • Kapisi
  • Gooseberry
  • Lingonberry
  • Cranberries
  • Blueberries
  • Sea buckthorn
  • Mountain ash

Mai aano o manufasi e sili atu le kuka kuka mai le vela, moa, lapiti. E le mafai ona faʻaaogaina gaʻo susu lactic acid.

O se taumafataga e maualuga maualuga le maualuga o le suka, ei ai lona aoga i lona faʻaitiitia.

Ina ia aloese mai le maʻisuka, e le mafai ona e 'ai i falaoa paʻepaʻe. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le falaoa falaoa e atoatoa. E taua foi i taimi o togafitiga e le tatau ona inu ma inu tele vai e aunoa ma le suka. E manaʻomia le laʻititi o vaega, e sili atu ona lelei ona 'ai tele.

O aʻoaʻoga faʻale-tino ma taʻaloga e lelei tele i le faʻamautuina o le suka o le toto. E fautuaina tamaiti aoga ma tamaiti aʻoga e savavali i le tele e mafai ai. Ua faʻamaonia mai o gaoioiga taʻalo e taʻitaʻia ai le taumafaina o le kulukose, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le suka i le tino.

Togafitiga ma meaʻai paleni mo se tamaititi e maua i le toto maualuga

Afai e maua e le fomaʻi le tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka, o le togafitiga o le a aofia ai poloka taua e tolu: ave togafitiga faʻasoifua maloloina (mo le maʻisuka ituaiga 1 - inisalini injections), siaki i aso uma o maualuga o le toto, ma le mulimulitaia o se taumafa malosi.

Afai o se tamaititi ua maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (muamua) ituaiga o le maʻisuka, o se mea taua i togafitiga o le fesuiaiga o fualaau oona, aua e le mafai ona tulai mai ni faafitauli ogaoga: o se maʻi suka ma se tulaga o le hypoglycemic.

E tatau ona faʻaitiitia le taumafa o meaʻai gaʻo ma meaʻai maualuga-kalori. Faʻesea atoa lau laʻau suamalie: suamalie, keke ma pusa, buns, jams, fualaau mamago, sukalati ma isi. O nei oloa o loʻo i ai se aofaiga tele o le kulukose, lea e vave oʻo i le toto.

O le meaai e tatau ona aofia ai fualaʻau maloloina lelei ma se maualuga o vitamini: paukini, zucchini, kukama, tamato, kapisi, greens. E mafai ona faʻaaoga le falalatini-falala, ituaiga o meaʻai ma le iʻa e maualalo le gaʻo, meaʻai susu, fualaau suamalie, vine.

Xylitol e sili ona faʻaaoga e sui ai le suka (leai se sili atu i le 30 kalama i le tuʻituʻi). Ae tatau ona ave le suauu i se faʻataʻitaʻiga mataʻutia. Ae mo le meli, e tele fomaʻi e tetee i lona faʻaaogaina.

Mo le faʻaauau pea ona mataituina le suka o le toto, o le glucometer feaveaʻi e mafai ona faʻatau i le fale talavai. E tatau ona faʻataunuʻu fua o suāsusu ia le itiiti ifo i le fa taimi i le aso, ma e tatau ona tusia i luga o se api poʻo se api. E taua le malamalama o le faʻaaogaina o lenei mea sese e ono mafai ona matauina, o le mea lea o lea taimi e tatau ai ona suʻe suʻega toto i luga o se mea i fafo. O fasi siaki o loʻo aofia i totonu o le pusa e le tatau ona teu i fafo, ona o vailaau faʻasolosolo e mafai ona faaleagaina ai le oloa.

O se auala lelei e toe faʻafouina ai le maualuga o le suka o le toto, o le pulea lea o le tino faaletino o le tamaitiiti. O faamalositino, faamalositino poo siva e sili ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2.

Fofo faʻapitoa

Mo togafitiga tautala, teuteu o vailaʻau faʻasaina ua saunia lea e maua ai le aafiaga o le hypoglycemic:

  • Lilac lafoaʻi
  • Oats
  • Lingonberry (laulau)
  • St. John's wort
  • Linden fuga
  • Fugalaau lanu
  • Tusi manu
  • Sage
  • Hawthorn
  • Chicory (vao po o aʻa)

E mafai foi ona e saunia ni mea mai le aoina o laau toto:

  • Le fua muamua. Faʻafeu ma faʻafefiloi ni vaega tutusa o pi pi, faʻasalaga o sana, lanu lanu lanu, muliki.
  • O le fua lona lua. Mo le mea o le a e manaʻomia: lima vaega - centaury ma burdock rhizomes, fa - chicory, tolu - fulafula i luga ma le tinawort, lua - mint, birch buds.

I le faaopoopo atu, e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.Faʻateleina le atinaʻeina o le maʻisuka, o le fomaʻi e faatonuina ai le faʻaitiitia o fualaau oona i totonu o fualaau poʻo inisini injections.

E faʻafefea ona pasia le auiliiliga ma pe faapefea ona saunia le tamaititi

O le suʻeina o le toto mo le suka e ave i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi maua e le tamaititi se taimi e ai ai, talu ai o soʻo se meaʻai poo se meainu e itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi mafai e le suʻega ona faʻasese faamatalaga. E le fautuaina e pulumu ou nifo ae leʻi faia le suʻega, aua afai e faʻamalo e le tamaititi sina mea manogi suamalie, e mafai foi ona aʻafia ai taunuuga.

O le tele lava o taimi, o le toto sampling e faia mai le tamatamailima, lea e faʻaaogaina e faʻaaoga ai se meafaigaluega faʻa-fomaʻi - o se mea faʻagata. O le taunuuga ua saunia i le aso lava lea po o le taeao e sosoo ai.

E mafai foi ona tuʻuina atu le toto i le faʻaaogaina o masini feaveaʻi - o se glucometer. O le auala sili lenei e ave ai le auʻiliʻiliga mai le tamaititi, aua e iloa uma e matua le faigata o le tuʻuina o le tamatamailima e tuʻia, e oʻo lava i tamaiti pe a mavae le 10 tausaga. E le gata i lea, o le masini e tuʻuina atu le iuga o le masani o le suka i totonu o le toto vave. Ae o lenei metotia e tasi le mea e itiiti - e mafai ona fai se mea sese laʻititi.

A maeʻa ona maua faʻasalaga o le suʻega a le tamaititi, o le a amata e le fomaʻi nisi faʻamatalaga ma maua ai se tali i le faafitauli. Afai o le maualuga o le kulukose i le toto e maualuga tele, o le a iloa e le fomaʻi le hyperglycemia.

Toe foʻi i le laulau o mea

Mafuaaga o le faateleina o le toto toto i tamaiti

O mea e manaʻomia muamua e mafua ai le faateleina o le suka i le toto e mafai ona tele. I soʻo se tulaga, e manaʻomia le feutagaʻi ma se fomaʻi, talu ai o se mea masani lava o se faʻamaoniga o se maʻi. E masani lava, o le faateleina o le kulūkose e afua ona o faʻafitauli faapena i le tino:

  • ate po o faamaʻi,
  • le lelei o le pancreas,
  • maʻisuka malosi
  • vaivai, faaitiitia le puipuiga, ogaoga faaletino pe faalelagona,
  • faʻamaʻi faʻatasi ma togafitiga.

Ina ia mafai ona malamalama lelei i le mafuaʻaga o le faateleina o le maualuga o le suka i se tamaititi, e tatau ona faia se siaki maeʻaeʻa, ona mafai lea e le fomaʻi ona faʻamaonia le saʻo togafitiga mo le faafitauli ua iloa. E le mafai ona faʻatuai le sailiga mo se auala mai le tulaga, pe afai e te tuai pe taumafai e te manatu faʻapitoa, e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga faʻapitoa e solia ai le masani o le suka i le toto o se tamaititi

O le faaitiitia po o le sili atu o le aofaiga masani o le kulukose i totonu o le toto e masani ona o faatasi ma faʻasalaga, e tusa lava po o le a le matua o le tamaitiiti, lea e tatau ona popole ai matua ma masalomia se soliga. Ae peitai, o faailoga o le hyperglycemia e ese mai i faailoga o le hypoglycemia, o lea e taua ai le mafai ona iloa le eseesega.

Faatasi ai ma se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua vaivai le tamaitiiti, ua foliga mai o le mimilo, ua faaititia le afi, o nisi taimi e gaoioi ma le le atoatoa o le fia ai. Afai e faʻaitiitia le maualuga o le suka i totonu o le toto, atonu o le a maua e le tamaititi le vaʻaia, faatasi ai ma le faateleina o le popole ma le tele o meaʻai, e tusa lava po o le a le matua o ia. E mafai e le tamaititi ona fesili pea mo le suamalie.

I le maitauina o soʻo se suiga i le amio a le tamaititi poo lona setete o le soifua maloloina, e tatau i matua ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai ma suʻe se suʻega toto. I le taimi lava e tasi, e taua le malamalama o le vavae ese mai le kulūkose masani o se faʻamaoniga foi lea o le maʻi, ma ina ia iloa po o le fea, o le a faʻamaonia e le fomaʻi nisi metotia faʻafano.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻafefea ona faʻamautuina lou suka toto

Afai o le auiliiliga a le tamaititi na faʻaalia se sili atu o le kulukose i totonu o le toto, e mafai ona e taumafai e faʻamautuina. O galuega autu e mafai e matua ona fai o:

  1. Tuʻuina le filemu ma le malologa o le tamaititi, faʻagata mea, aveese soʻo se popolega.
  2. Faamalolosia o le tausiga o le pepe i aso uma e puipuia ai le afaina ma le paʻu o le paʻu.
  3. Faʻaauau i se taumafa malosi, lea o le a faatonuina e le fomaʻi ina ia faʻatapulaʻa ai le tele o gaʻo ma gaʻo gaʻo e ulufale atu i le tino.
  4. Aveina o vitamini vitio e faateleina ai le puipuiga.
  5. Faʻaopoopo i le olaga o lau tama i fafo, aau poʻo se mea manaia fiafiaga, aemaise lava mo tamaiti e sili atu i le 10 tausaga.

O nei fuataga uma e tatau ona faia e ogatusa ma le togafitiga autu o le faafitauli lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. I le mea lava ia, o le faateleina o le kulūkose e seasea, o lea e taua ai le aveesea o le mafuaaga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga ma mea matautia o le maʻisuka

Afai o le aofai o le kulukose i le toto o le tamaititi o loʻo faʻaauau pea ona faateleina, atonu o se faailoga lea o le atinaʻeina o le maʻisuka. Ae maise lava pe afai o sea ituaiga suʻesuʻega toto e tuʻuina atu ma le fiaʻai tele ma le galala, vaivaiga ma le moe. O le vaega sili ona lamatia o loʻo aofia ai tamaiti e faʻavaivaia le puipuiga o le tino, mama tele le tino, ma i latou o aiga o latou aiga e maua i le maʻisuka.

O le lamatiaga o le maʻi e le gata i le lumanaʻi, ae o le tamaititi e tatau ona pipii i se taumafataga faapitoa i lona soifuaga atoa ma ia togafitiga faapitoa - inisalini. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le galuega a le tino atoa, ma o lona faatasi mai e mafai ona avea o se mea faʻaosofia mo le atinaʻeina o le tele o isi faʻamaʻi.

O le mea lea, o le taua o le mataituina ma le faatumauina o le maualuga o le suka o le toto o se tamaitiiti ua fuafuaina e le saogalemu o lona soifua maloloina mo le olaga. O le mea lea, o le avanoa vave i se fomaʻi ma le faʻatinoga o puipuiga e tatau ona avea ma tulafono autu o amioga a matua.

  • O ai ua tuuto i le faamaʻi?
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti
  • Faailoga o le maʻi
  • O a faʻafitauli?
  • Faʻamatalaga
  • Fesoasoani Muamua mo le maualuga o le toto
  • Faʻafefea ma pe faʻapefea ona togafitia le maʻisuka?
  • Meaʻai ma soifua maloloina
  • Isi auala o togafitiga
  • Fautuaga aoga ma le puipuiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le endocrin system lea e tupu ai le maualuga ole kulukose toto (hyperglycemia) ona o le le lava o le gaosiga o le insulin i le pancreas.

E lua ituaiga o maʻisuka

  • I le ituaiga 1 faʻamaʻi, o le inisalini e gaosia i ni vaega laiti pe ua le toe gaosia, o lona uiga ua maualuga le maualuga o le toto toto.
  • O le maʻisuka ituaiga 2 o le lava lea o le gaosiga o le inisalini, ae o le le mafai ona faʻaaogaina: o le kulukose e le mafai ona ulu atu i sela o le tino, ae faʻapupula i totonu o le toto.

O tamaiti e maua i le maʻisuka ei ai le maualuga o le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o le tuputupu ae tele ma le faʻavaveina o le metabolism e aunoa ma se togafitiga lelei, o le maʻi ua vave ona alualu i luma. Afai e iai se tulaga talitutusa e tupu i se pepe (e oo i le 6 masina), e mafai ona faia se siama o le maʻisuka e leai se tino, e masani lava ona fofo i se taimi le tumau.

O ai ua tuuto i le faamaʻi?

O le kulupu autu o loʻo mafatia i se maʻi ogaoga o tagata sili atu i le 40 tausaga (sili atu i le 80%). I le 90% o tagata e maua i le maʻisuka, faʻapitoa le faʻamaʻi 2. I le laʻitiiti (e oʻo i le 14 tausaga), o lenei ituaiga faʻamaʻi e seasea lava. O le aofaʻiga o le fua faatatau e tusa ma le 3%, i tamaiti - e le sili atu i le 0.2%, ma i maʻi uma - e tusa ma le 5%.

O le tausaga pito sili ona maualuga o le maʻisuka i tamaiti o le 10-12 tausaga, o le vaitau o le taumalulu-taumalulu.

Ituaiga 2 maʻisuka

Toeitiiti lava o mataupu uma o le faʻamaʻi i tamaiti e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻalavelave o le maʻi i lalo o le 14 tausaga le matua. O le faʻaaliga o le faʻamaʻi o loʻo matauina i le taimi o le talavou ma ua faʻaititia i le solia o le gaosiga o le carbohydrate, o le faʻateleina o le toto suka.

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

Faʻaalia o le vaega na mafua mai i le vaega e taaalo i le vaega autu i le foliga mai o le maʻi i se tamaititi: I le tele o tulaga, o tagata vave o le aiga ei ai le maʻisuka ituaiga 2. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, o le aʻafiaga o lona atinaʻe i tamaiti e oʻo atu i le 80%, ma e mafai ona tupu i le amataga o le olaga ma i le 10-30 tausaga. O le "gasegase" o se ituaiga o le faamaʻi o le insulin e seasea lava: i na o le 4% o mataupu.

O se faatosinaga tele i le fausiaina o se maʻi ogaoga mamafa fanau: o le lamatia o le maʻisuka e sili atu i tamaiti e fananau i le sili atu ma le 4.5 kilokalama. mamafa.

E faʻamaonia o le faʻamalosia o le maʻi e tupu pe a maeʻa se faʻamaʻi vailaʻau (mo se faʻataʻitaʻiga, adenovirus, paʻu paʻu, rubella, mumps, hepatitis). I lalo o le faatosinaga o vailaau viral, ua faaleagaina ai sela o le pancreatic, ma o se taunuuga na mafua ai lona gafatia e gaosia atoa le inisalini.

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, o mafuaaga o le maʻisuka e le o le inisalini e mafai ona:

  • mea taumafa, aemaise lava - sukalati, oloa gaosi falaoa, meaai suamalie,
  • afaina
  • leai se gaioiga faaletino
  • maualalo le puipuiga, malulu faifai pea,
  • isi faamai pipisi,
  • maʻi o le autoimmune (faʻasolosolo lupus erythematosus, rūmatism, glomerulonephritis).

Ae ui i lea, o le genetic predisposition o le mafuaaga tonu lea mo soo se ituaiga o le maʻisuka. E ese le eseesega o mea na tutupu i le mafuaaga na mafua ai ona amataina: mo le ituaiga muamua o se viral infection, mo le lona lua, o le tele lava o le meaʻai.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le maʻi suka o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. E masani lava, o le tamaititi ei ai taimi e manaʻomia ai le faʻaopopoina o le inisalini faaopoopo, ma o le mea lea e iloa ai e matua lenei mea moni o se faailoga o le toe faʻaleleia. Ae, toetoe lava o taimi uma, o le faʻamalologa le tumau e sui i le vevela tele, o lea la pe a maeʻa le faʻaleleia, e tatau ona e leoleo i taimi uma!

O suauu e faʻapipiʻi i le toto e mafua ai le vevela malosi o le urine, faʻamalaina o sela, faʻaitiitia o le toto, ma le leai o se okesene, ma, o lona uiga, o le hypoxia ma le fula o le faiʻai. O le tulaga ua faateteleina e le faateleina o le puleaina o tino o le ketone (matua acetone ma acetic acid) i totonu o le toto, lea oona ai le tino. Afai e le tui le tamaititi i le inisalini i le taimi, e ono oti i totonu o ni nai itula pe a maeʻa faailoga muamua o le coma (dizziness, faapouliuligia o mata, toso, leisa, lala malulu, manogi o le acetone mai le gutu).

O taunuuga o le maʻisuka e matua ogaoga. Faʻaleagaina o ituaiga uma o metabolism, aemaise lava le le lava o le gauai i le soifua maloloina o tamaiti ma le le usitaia o togafitiga togafitiga, e faasolosolo lava ona mafua ai le faaleagaina o le tino, o tamai vaa.

O le maualuga maualuga o suka e tau atu i le tuufaatasiga o le kulukose ma palatini, ma, o se taunuuga, i le soliina o le fausaga o le tino. E toetoe lava o tagata gasegase uma e afaina i le faateleina o le toto totoina, o le alualu i luma o le atinaʻeina o le le atoatoa, faateleina le ate, arteriosclerosis, ma le leaga. I le avea ma tagata matua, latou te masani ona feagai ma maʻi faʻamalolo, gangrene o pito i tua, o le atinaʻeina o faamaʻi pipisi, ma faaletonu o mafaufau.

O se tamaititi ua maua i le maʻisuka i le tele o tulaga, ua faʻatapulaʻa i le gafatia galue ma le tuʻuina atu o se faʻafitauli o le tino.

Faʻamaumauga ma suʻesuʻega

Afai e te masalomia le atinaʻeina o le maʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi tipitipi.

Suʻega o le maʻisuka e faapenei:

  • Suʻe toto i luga o se tino o le glucose o le manava (sili atu i le 6.1 mmol / l - maʻi suka, sili atu nai lo le 5.6 mmol / l - faʻaleagaina le glycemia - state prediabetic).
  • Urinalysis (fuafuaina e le mea o loʻo i totonu o le kulukose, acetone, lea e masani ona le oi ai).
  • E le gata i lea, mo le faʻamaonia o le ituaiga o maʻisuka ua faʻamatalaina Glucose toleni test, le naunautaiga o le inisalini ma le hemoglobin glycosylated.

Iloiloga o le pancreas e faʻatino e faʻaaoga ai le ultrasound, MRI.

Fesoasoani Muamua mo le maualuga o le toto

Afai o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo i ai se faʻalavelave, muamua, vave fua le suka o le toto. Faatasi ai ma le faateleina o le sili atu i le 14 mmol / l ma le maʻisuka ituaiga 1, ua faia ai se inisalini, ona tuʻuina atu lea o se mea inu malosi. O suʻesuʻega vave o le kulūkose e faʻatino i le 2 itula seia oʻo i lona faʻasologa. I le leai o se lelei lelei pe a mavae le 2 itula muamua, e tatau ona valaʻau se 'au o fomaʻi ma faʻataʻi falemaʻi le maʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka ma maualuga le suka fetuutuunai e ala i le inu tele o le vai oona, o se vaivaiga vaivaiga o le suamalie, o se faʻamalolo ma le suamalie, soloina o le tino i le solo susu, ma faʻaaogaina ai le suka.

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O le taʻiala o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 o se togafitiga faʻafouina o le inisalini filifilia lelei, faʻatasi ai ma se taumafataga faapitoa. Ina ia mafai ona toe faʻatumu le aofaiga o le hormone, lea e masani ona gaosia i volumes eseese i le ao, po, muamua ma le maeʻa o taumafataga, o vailaau faʻasaina e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. O fualaau oona e faʻaaogaina e avea ma togafitiga faʻapitoa ma e faʻatautaia ile taimi moe poʻo le va o meaʻai. O nisi taimi e manaʻomia e le tamaitiiti 1 le iniseti o inisalini ile aso.

Hormonal o fualaau pupuu, faʻasalaga vave (protorin, actropide, levemir), e fai ma tulafono, e tuʻuina pe a uma meaʻai, aemaise lava i latou o loʻo aofia ai gaʻo meaʻai ina ia faʻaaogaina ai le pulelasi o le hormone e tali atu i le 'ai. O oloa tuʻufaʻatasia o loʻo i ai ituaiga uma o inisalini.

O se vaega taua o le togafitiga o le pulea e matua o le maualuga o le hormone i le tamaititi: ao lei faia le taumafataga, ao le i momoe, e faapena foi i le 3 i le taeao (1 le taimi / vaiaso) ma pe a uma sina tulaga faigata. E faʻatatau i fuainumera na maua i le faʻaaogaina o le glucometer, o le inisalini e tuʻuina atu tulafono ma le ituaiga o fualaau faasaina ua fuafuaina. O le averesi o aso taʻitasi o le hormone mo le tamaititi e 0.5-2 iunite / kg., O le aofaʻi o se fualaau faʻasaina umi e le itiiti ifo ma le 50%, e masani lava 2 taimi. O le 50% totoe e pa'ū i le inisalini puupuu, e faʻaaoga pe a uma le 'aiga. O le faʻatomuaga o loʻo faʻaaogaina e ala i le faʻaaogaina o pusi tui faapitoa faapitoa, mai le 7-8 tausaga - e naʻo le tamaititi.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le faʻamautuina o le mamafa o le tino, o se meaai filifilia lelei ma se faʻamapulaʻaina o laʻau suamalie, ma le faateleina o le gaioiga faaletino o le tamaitiiti. O togafitiga o togalaʻau e faʻaaogaina, o vailaau faʻamalolo oona, e seasea - o le faʻaofiina o le inisalini ina ia faʻaitiitia ai le maualuga o le acetone i le toto.

O le togafitiga atoatoa mo le maʻisuka e faʻamautinoaina e le gaosiga o le gasegase, faʻapea foʻi ma le gaioiga aupito sili ona lata mai - faʻapipiʻiina o vaimoli vaʻalele pancreatic. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina totoga o se tagata ua maliu, ma a maeʻa ona faʻaaogaina, e faʻaaogaina le immunosuppressive therapy.

Meaʻai ma soifua maloloina

Mo le sauniuniga sao o le polokalama o meaʻai, o le manaoga masani o le tamaititi i calories ma proteins ua fuafua e faʻavae i luga ole tausaga.

Suauu ma le suka faamamaina ua matua vavaeeseina lava, ma o le tele o meaʻai suamalie ua matua faʻaitiitia. O le pati, falaoa o le saito, semolina, araisa ua faaitiitia i le taumafataga. A aunoa ma se faʻamapulaʻaga, fualaau faisua, apu, currants, o nisi taimi o fualaau suamalie o le a tuʻuina atu, faʻatasi i le aso, faʻatoʻa fatu fatu atoa. E faasaina le 'ai o meaʻai vevela ma salima, gaʻo, falai, ulaula meaʻai. O le taumafa a le tamaititi e seti i le 6 taimi / aso. I soo se tulaga, e le tatau ona ia lagona le fiaaai.

Togafitiga ma togafiti a tagata

E tele suʻega lauiloa e faʻaaoga i le togafitiga o le faʻamaʻi i tagata matutua.

A o laʻitiiti, e mafai ona e faʻaaogaina nisi o na mea, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • O se teuteuga o lau lanu lanu e fesoasoani e faʻaititia le suka. Ina ia faia se sipuniti o mea mata, sasaa 200 ml. fufuluina vai, vevela mo le 3 minute, faʻataga e faʻaliliu. E tatau i le tamaititi ona inu lenei aofaiga o tupe i le aso ile 3 vaeluaina.
  • O le a aoga e ave le sipuni se tasi ole sua o le suka i le aso. O lenei fua e faʻaleleia ai le toto, e puipuia ai le faaleagaina o vaʻa toto.
  • Nai lo le faia o lauti masani, e mafai ona e avatu i lau tama se fua o vine ma laulaʻau laulaʻau.E fesoasoani i le tele o faʻafitauli matuia o le maʻisuka.
  • E fautuaina e 'ai le 1-3 i le aso. Ua faʻamaonia o lenei metotia e fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o le tino.

Soifuaga ma fautuaga

Taaloga mo le maʻisuka, talu ai latou te faʻaititia le maualuga o le suka, saturate le tino i le okesene. O gaioiga faaletino uma lava e faia faʻataʻitaʻiga tuusaʻo ma le fua faʻatatau o le inisalini pe a uma le faʻamalositino. I le taimi ma a maeʻa faamalositino, ua tuʻuina atu i le tamaititi se aofaiga faaopoopo o meaai gaʻo. E mafai ona e taofi au filifiliga i aso uma i luga o sopo, tafaoga, tietie uila, vaʻalele vai, fale soka i totonu, ma isi.

I le maʻisuka, e fautuaina e suʻe togafitiga o le physiotherapy, auai i tafaoga, ma aʻoaʻoga a le psychotherapy.

Faailoga ma autu autu

Faailoga o le maualuga o le suka i tamaiti e vave ona tutupu vave i le tele o vaiaso. Afai ei ai sau glucometer i luga o le lima, e mafai ona e fuaina le tamaititi i aso eseese, ina ia mafai ai ona e taʻuina mulimuli ane i le fomaʻi le faʻaaliga lautele.

Soo se faailoga e le tatau ona le amanaiaina, o le a le alu ese na o ia, o le a na o le mea e tupu.

Tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae leʻi amataina togafitiga, mafatia i le fia inu pea. I le maualuga maualuga o le suka, o le tino e amata ona susu mai le susu mai siama ma siama e faʻaitiitia ai le suka o le toto. E saili e se tagata le tele o vai mama, meainu ma lauti.

O le suavai lea e faʻaaogaina i le tele o aofaʻiga e manaʻomia ona aveeseina. O le mea lea, e tele taimi e asiasi atu ai le faletaele i le masani ai. I le tele o tulaga, e faamalosia le tamaititi e alu i le faletaele i taimi aʻoga, lea e tatau ona tosina mai ai le mafaufau o faiaoga. E tatau foi ona logoina matua o le moega e faasolo ina susu.

Ua le mafai e le tino ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosiaga i le taimi. O lea la, e amata ona susunuina gaʻo. O le mea lea, o le tamaititi o le a sili atu ona vaivai ma sili atu ona vaivai nai lo le atiina ae ma mauaina le mamafa. I le avea ai o se tulafono, o le mamafa o le mamafa o le a vave ona tupu.

E mafai e le tamaititi ona faitio i vaivaiga faifai pea ma le le mautonu, ona o le le lava o le insulin e leai se auala e suia ai le kulukose i totonu o le malosiaga talafeagai. O totoga i totonu ma masini e amata ona pagatia ona o le le lava o le malosi, auina atu o faailo e uiga i lenei mea ma mafua ai le le lava o le vaivai.

A maua e le tamaititi le suka maualuga, e le mafai e lona tino ona saturate ma fafaga meaai masani. O le mea lea, o loʻo i ai pea se lagona o le fiaaai, e ui i le tele o mea taumafa na 'aina. Ae o nisi taimi, i le isi itu, o le fiaʻai ua faaitiitia. I lenei tulaga, latou te talanoa i le ketoacidosis o le maʻisuka, o se tulaga e lamatia ai le ola.

Ona o le maualuga maualuga o le suka o le toto, e amata ai le faʻamaʻavaʻaina o le tino, i le mea muamua, e matautia mo mata o le mata. O le mea lea, o loʻo i ai le puao i mata ma isi faʻafitauli faaletonu. Ae atonu e le o taulai atu le tamaititi i ia suiga mo se taimi umi. O tamaiti, o le tele o taimi, latou te le malamalama i mea o loʻo tupu ia i latou, aua latou te le malamalama o loʻo vaʻaia la latou vaʻai.

O teineiti e atiae le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona atiaeina ni vailaau oona, o lona uiga, o le vevela. O faʻamaʻi pipisi i tamaiti laiti e mafua ai le vevela tele o le diaper, lea e mou ese atu pe a mafai ona toe aumaia le kulukose i le masani.

O le ketoacidosis o le maʻi suka o se faʻalavelave faʻalavelave e mafua ai ona oti. O ona faailoga autu e mafai ona mafaufauina:

  • taʻavale
  • faateleina le manava
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • leai se malosi
  • tiga i le manava.

Afai e le o faia ni mea faanatinati, ona mafai ai lea e se tagata ona le iloa ma maliu i se taimi puupuu. O le mea lea, ketoacidosis e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi faʻapitoa.

O le mea e leaga ai, o numera o fuainumera faʻataʻitaʻi e faʻaalia ai le tele o mataupu pe a amata e le tamaititi le togafitiga saʻo o le maʻisuka pe a uma ona ulufale atu i le potu maʻi tigaina ma le ketoacidosis o le maʻisuka.E le tatau i matua ona le amanaia ia faailoga e foliga mai o le maʻisuka.

Afai e te gauai i le taimi i le mea moni ua amata ona tulaʻi le toto suka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E tatau i matua ona tuʻuina atu faʻamatalaga o faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi latou te matauina i le tamaititi.

O le maʻisuka o tamaiti o se maʻi ogaoga ogaoga. E mafai lava ona pulea le faateleina o le suka, faatasi ai ma togafitiga saʻo e mafai foi ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli.

I le avea ai o se tulafono, o fua e puipuia ai togafitiga e le sili atu i le 15 minute i le aso.

Suʻega

O le suʻeina o le toto mo le maualuga o le suka i tamaiti o loʻo faia i lalo o togafitiga faafomaʻi, o se pa mai le vein poʻo mai se tamaʻi lima. E mafai foi ona fuafuaina le suka i le fale suʻesuʻe po o le fale e faʻaaoga ai se glucometer. I tamaiti laiti, e mafai foi ona aveesea le toto mai le mulivae poo le toe.

A maeʻa ona 'ai meaai i totonu o le iniseti, ona faʻavaivaia ai lea o mea inu, ma liliu atu i ni monosaccharides faigofie, lea e gauai i totonu o le toto. I se tagata soifua maloloina, lua itula talu ona 'ai, glucose o le a tafe i totonu o le toto. O le mea lea, o se auiliiliga o ona anotusi e taua foi o le "toto toto."

Le toto e fuafua ai le maualuga o le suka e te manaʻomia e foai atu i le taeao i se manava gaogao. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau i le tamaititi ona 'ai ma inu tele vai mo le sefulu itula. Tausiga e tatau ona manatu o le tagata o loʻo i se tulaga toafilemu ma e le vaivai i le malosi malosi o le tino.

O le maualuga o le suka o le suka o le toto e faalagolago lava i ona tausaga ma lona tulaga o le ola maloloina. E taua le matauina o le glycogen e faʻapipiʻiina mai le kulukose i musele ma le ate, o se faʻasalaga o le kulukose mo le tino, pe a le ulu atu i ai meaʻai, poʻo le maualuga le gaioiga faaletino.

Glucose o loʻo i ai i nisi o puipuiga faʻapitoa o le tino. Pentoses o loʻo faʻapipiʻiina mai le glucose, a aunoa ma ia mea e le mafai ona faʻapipiʻi ATP, RNA ma DNA. E le gata i lea, o le kulukose e talafeagai mo le tuufaatasia o le glucuronic acid, lea e aafia i le tuueseeseina o bilirubin, toxins ma fualaau faasaina.

O lenei vailaau e aafia i le tele o gaioiga o le tino, e tuʻuina atu ai le toto i faʻalapotopotoga uma ma fusi.

Togafitiga o le maualuga o le kulukose i tamaiti

Maua maualuga le suka o le toto i totonu o se tamaititi, o mafuaʻaga ua uma ona maua, e manaʻomia se togafitiga. Afai e le faia togafitiga, o le tulaga o le a aʻafia ai le tele o okeni ma faiga o le totoga o le olaola, e oʻo atu ai i taunuuga sili ona leaga.

O faʻamaʻi ma togafitiga e fesoʻotaʻi vavalalata. I le tele o tulaga, o togafitiga e aofia ai ni poloka taua. E tatau ona ave vailaʻau ua faatonuina e le fomaʻi, ma mo le maʻisuka ituaiga 1, faia tui inisalini. Faʻaalia le puleaina o le suka i aso taʻitasi ma faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa.

Afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona togafitia le maʻi e ala i le fetuunaʻi o vailaau o fualaau faasaina, talu ai ona o le faʻagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻaaoga tatau, e ono tulaʻi mai ai mea nei:

  • maʻi faʻamaʻi
  • tulaga o le hypoglycemic.

E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o le maualuga o kalori ma meaʻai gaʻo. Aemaise lava, e le mafai ona e 'ai:

  1. keke ma pies
  2. sipuni
  3. buns
  4. sukalati
  5. fualaau mamago
  6. siamu.

E tele le kulukose i nei meaʻai, lea e vave oʻo atu i le toto.

E tatau ona amata faʻaaoga:

E aoga le 'ai i falaoa -tini, falaoa susu, iʻa e maualalo le gaʻo ma aano o manu, o vine ma fualaau suamalie.

E mafai ona e suia le suka i le xylitol, ae faʻaaogaina lenei suamalie ua faatagaina e le silia le 30 kalama i le aso. Ave le sufuga i ni mea e gata ai. Faʻateleina le kulūkose i totonu o le toto, e le fautuaina e fomaʻi le 'ai o le meli.

Afai e maualuga le suka o le toto, e taua le siakiina o le tulaga i se glucometer feaveaʻi. Fuataga e tatau ona faia mai fa taimi i le aso, tusi i lalo mea e iloa ai i totonu o se api.

A faʻaaogaina se glucometer, e masani lava ona faʻalauteleina pe faʻaititia le tulaga maualuga, o nisi taimi e manaʻomia ai oe e suʻe suʻega i se fomaʻi. E le mafai ona tuʻuina ni fasi suʻega mo le mita i le susulu o le la ina ia latou le faʻaitiitia. Mo le toe faʻafoʻiina o le kulukose toto, e te manaʻomia gaioiga faaletino.

O taʻaloga taʻavale e aoga tele mo le maʻisuka ituaiga 2.

Meaʻai mo le maualuga o kulukose maualuga

Afai e alu le suka, ona taua lea le toe iloilo lelei o meaʻai. O le tuufaatasiga o le taumafataga e tatau ona pei o se mea faapenei:

  1. gaʻo: e oo atu i le 80 g
  2. polotini: e oo atu i le 90 g
  3. carbohydrates e tusa ma le 350 g,
  4. masima e le sili atu i le 12 g.

I le taumafataga, ole maʻisuka e tatau ona i ai:

  • falaoa e le faafefeteina oloa,
  • fualaau faisua fou, suamalieina ma tao tao,
  • kuka, uila, suauu e aunoa ma le suauu,
  • fasi laʻau pipi,
  • ate
  • iʻa maualalo-gaʻo,
  • oloa gaʻo susu gaʻo,
  • e le silia ma le lua fuamoa i le aso,
  • pi, lentils, pi,
  • vela i luga o le vai ma le susu: fuamoa, falakate, millet, karite, pelesara bela,
  • sea ​​sea
  • vine e le i ai le suamalie, fualaau suamalie ma suamalie,
  • lanu paepae ma lanu meamata,
  • fualaau faisua, meainu suamalie, compotes,
  • vaivai kofe.

Mai meaʻai suamalie e mafai ona 'ai i ni mea laiti:

I luga o le fautuaga a se fomaʻi, e mafai ona e 'ai le pata ma le suāuʻu fualaʻau, faʻapea foʻi ma anufe ma nisi o ituaiga iʻa.

E tatau ona e taumafa i le taimi lava e tasi. Inu seʻia oʻo i le lua lita o le vai mama i aso taitasi. O le faʻaogaina o calorie e amata mai i le 2300 i le 2400 kcal i le aso.

O tala o le hyperglycemia i tamaiti o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Aisea e tupu ai le suka i se tamaititi

I le tausaga muamua o le olaga, o le kulukose o le tamaititi e maualalo, talu ai o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. Faatasi ai ma le tuputupu aʻe ma le faateleina o manaʻoga o le tino o le tama, o le toto toto i tamaiti e tulaʻi mai.

A maua le insulin i le masani, o le kulukose i le toto o se tamaititi e tatau ona:

  • e oʻo atu i le tausaga - mai le 2.8 i le 4.4 mol / g,
  • mai le tausaga i le lima tausaga - mai le 3.3 i le 5.0 mol / g,
  • mai le lima i le sefulu valu tausaga, mai le 3.3 i le 5.5 mol / g.

Afai o le tamaititi na maua le maualuga maualuga o le toto, e tatau i le fomaʻi ona auina atu o ia mo suʻega faaopoopo e suʻe ai mafuaaga ma faia se faʻamaonia saʻo.

I aso nei, o maualuga maualuga o kulukose i tamaiti e sili atu ona taatele nai lo le tele o tausaga talu ai. O mafuaʻaga autū o lenei faʻalavelave o feeseeseaiga a tagata o le aiga, tamaʻaiga, faʻapea foi ma le le lelei o mea taumafa, lea e masani ona suia i meaʻai vave.

I le faaopoopo atu i le agavaʻa ma le atuatuvale popolega lea e mafai ona tuʻuina atu i pepe laiti ma susu o le tina, o isi mafuaaga atonu e aofia ai:

  • le faʻaliliuina atu o faʻamaʻi e pei o le rubella poʻo le mai,
  • pe afai o le tino e faʻaititia le vitamini D,
  • faatasi ai ma le vave amataina o le susu susu i le tino o le tamaititi,
  • pe a inu le vai inu i le palapala,
  • pe a faʻalauiloaina le gaʻo i totonu o taumafa a tamaiti i le vave lava.

Ina ia aloese mai le maualuga maualuga o le suka, aemaise lava i se talavou, e le tatau ona e faʻalauiloaina isi mea faaopoopo faʻamaopoopo i le ono masina. Taumafai foi e puipuia le tamaitiiti mai le fiafia ma le le fiafia.

E tatau ona e inu naʻo le vai faʻamamaina ma faʻaalu le tele o le taimi i le ea fou, lea o le a fesoasoani e faʻamalosi atili ai le faʻaogaina o le tino.

Uluai faailoga o le toto maualuga

I aso nei, e mafai ona e iloa le i ai o le maʻisuka ao laʻititi.

I se faaopoopoga, e mafai ona e masalomia o se mea ua leaga i faailoga nei:

  1. O se lagona faifai pea o le fia inu, faapea foi ma le urination, lea e faaalia soo lava ia. E tupu lenei mea talu ai ona o le suka e sili atu i le 10 mmol / g, o loʻo gaogao fatuga ma latou te le aʻafia le kulukose i le taimi, ma ona o lenei, e mafai foi ona maua i le urine. I le taimi lava e tasi, e tosina i ai le tele o vai, ma o le tele o le urine e faateleina, lea e fesoasoani i le faia faifaipea ma le naunau pea e inu.
  2. Leʻa le pepe.Atonu e mafua mai i le mea moni o le pancreas ua faʻaleagaina e le siama ma ua faʻalavelaveina ana galuega. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai ona maua ai le tele o le inisalini, e aunoa ma le tino e le mafai ona aʻafia le suka i soo se auala. Ma o le mea lea o loʻo vaivai le mamafa o le tamaititi.
  3. Suiga talafeagai. E mafai ona faʻatele pe faʻaititia.

Afai o se tasi o aiga o le maʻisuka, o lona uiga e le o se mea moni lea o le a maua le tofi o le tamaititi. E mafai, ae le talafeagai. Ona o lenei mea, o le tele o matua e faia se mea sese tele. Latou te amata puipuia a latou fanau mai ituaiga uma o lamatiaga ina ia puipuia mai lenei maʻi. Ae i le taimi lava e tasi, e foliga mai e le o le tele o le tausiga o se solia o le tuputupu ae masani o tamaiti, faaletino ma mafaufau. O se taunuuga, mo ia tamaiti o le lalolagi atoa o loo siomia ai i latou ua amata ona ita.

Afai ei ai se tulaga lamatia e mafai ai e le tamaititi ona maua le maʻisuka, o le malaga i le fomaʻi e le tatau ona tolopoina mo se taimi umi.

E le gata i lea, o ia faailo ma faailoga e mafai ona mataala:

  • o se tamaitiiti e masani lava ona manao i laulaau,
  • fia ai le fiaaai
  • i le va o vavao i le 'aiina o meaai, o le taimi e faʻaititia ma sili atu i taimi uma,
  • le tupuga o le ulu o le ulu lea e naʻo le maeʻa ona 'ai.

E le gata i lea, afai e matauina pe a mavae ni nai itula, a maeʻa ona 'ai, ona toe manaʻo lea e toe maua se meaʻai, ona toe fai foi lea e le afaina le vaai i se fomaʻi. O lenei foi o se faailoga e ono mafai ona tupu i se faʻafitauli o loʻo tupu.

O le maʻisuka e mafai ona atinaʻe, e aunoa ma ona faʻailoga ma faailoga, ae tatau ona e gauai atu i na manatu:

  • le afaina o maʻi paʻu i totonu o se tamaitiiti, e pei o furunculosis, pyoderma, ichthyosis, neurodermatitis,
  • vaʻai mamao atonu e faʻavaivaia,
  • O le faʻamaʻi vave o le faamaʻi o le taimi umi lea.

Afai e matauina ia faailoilo ma faailoga, ona aoga lea o se suʻega e se endocrinologist.

O mafuaʻaga autu o le maualuga o le suka i le toto o tamaiti o:

  • ao le i foaiina le toto, sa 'ai le tama, po o le po na muamua atu, e sili atu ona suamalie nai lo le mea e tatau ai,
  • faatasi ma mafatiaga faaletino pe faalelagona,
  • i le i ai o faʻamaʻi o vailaʻau e maua ai hormones - thyroid, pancreas, pituitary, slanderland,
  • ma le faʻaaogaina o fualaau oona lea e fesoasoani i le mea moni o le maualuga o le kulukose i le toto ua faateleina,
  • ma le tele o meaʻai, faʻapea foʻi le paʻu o le carbon monoxide.

Ituaiga o le maʻisuka ma o latou taunuuga

E lua ituaiga o maʻisuka:

I le tele o tulaga, o tamaiti e iai le ituaiga muamua o le maʻi. O lona uiga e le mafai e le pancreas ona maua le inisalini i le aofaiga e tatau mo le tino.

Le gasegase o le pancreas e maua mai, ae le afaina ai le gaosiga o le insulin. E mafai ona faʻaauau lenei mea mo le silia ma le tasi le tausaga poʻo le taimi atoa o le olaga. Ae o se faaletonu e mafai ona tuʻuina atu faʻamaʻi viral ma faʻaleagaina ai siama na e nafa ma le gaosia o le hormone. O se taunuuga, latou te le maua le inisalini.

O le mea lea, e amata ai le faagasologa o faʻamaʻi. I le taimi muamua, e le afaina ai le soifua lelei, ao fai siama suauu la latou galuega e ala i le tele o insulin.

A maeʻa sina taimi, faʻalavelave le galuega a nei siama, ma e le lava le inisalini e gaosia ai le kulukose. Ae i le taimi lenei, o le maʻisuka e le tupu, talu ai i le taeao o le suka e masani lava, ma e maualuga pe a uma ona 'ai meaai. E mafai ona e vaʻai i le faʻamaʻi i le tele o ona faailoga ma faailoilo pe a oʻo mai le 80 i le 90% o sē e maua mai ai le inisalini.

O lenei ituaiga o faʻamaʻi e le o noatia i le toe faʻaleleia atoatoa. A uma mea uma, o tino taua o le pancreas ua uma ona maliu, ma e leai se tasi e maua ai le inisalini.

E ui lava o le suka, faatasi ai ma mea taumafa ua 'aina, e ulu atu i le toto, e le o gaosia. E na o le tasi lava le filifiliga e totoe - e faʻaaogaina le inisalini i le tulaga o se sauniuniga tau vailaʻau.

O le maʻisuka ituaiga 2 e ese mai i le muamua i totonu o le siama o le insulin e maua mai i le paʻu i le aofaiga manaomia, ae le gaosia le suka e ulu i totonu o le tino. Ole ituaiga o lenei faʻamaʻi i tamaiti e ono seasea lava, e masani ona matauina ile matua.

O mafuaaga mo le ituaiga lona lua atonu e:

  • mamafa le fanau
  • faʻaitiitia le gaioiga o tamaiti - leai se faʻamalositino,
  • le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi,
  • mala o le endocrine.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga ma faʻamaoniga (urination, fiainu, pa'ū o le mamafa), o ia uiga e mafai ona tutupu i tamaiti:

  • Loto vaivai, vaivai, vaivaiga.
  • Faʻaitiitia le faʻatinoga: i le mafaufau ma le faaletino.
  • Suiga o le aoga, i le tele o tulaga ua faateleina.
  • O le faʻaitiitia o le tino puipuia o le tino, o se taunuuga o le i ai o lino i luga o le paʻu: e lua uma ma le pustular.
  • I tamaiti pito i laiti, e aliali mai le gase o le diaper i ogavae, faapea foi ma le perineum.
  • Mo teineiti, o mea leaga e mafai.
  • O le faanatinati o tamaiti e pei o vai, e mama i lanu ma manino, afai o lanu paepae e faʻapipiʻi i luga o paʻu poʻo le lino pe a oʻo i ai, ona o ni faailoga ia o le suka.

A oʻo ina misi uluaʻi faailoga ma faailo o le maʻisuka, o le tamaititi matua pe a ma le tasi i le lua vaiaso, ma i tamaiti laiti i le taimi muamua, amata amata le ketoacidosis.

Fale »Tisuka» I tamaiti » Tulaga masani pe mafua ai le fiafia: mafuaʻaga o le tino ma le faʻaleagaina o le faateleina o le toto toto i tamaiti

Glucose ua avea o se tasi o faailoga sili ona taua o le toto o tagata uma. A itiiti i le taʻitasi i le tausaga, e tatau ona e faia se auiliiliga mo le maualuga o le suka.

E mafai ona faia i luga o se falemai poʻo le fale, aua o lenei masini e taʻua o le glucometer e faʻaaoga.

Ma pe afai e le masani le faʻamaoniga, e tatau ona fuafua mafuaʻaga o le toto maualuga i le tamaititi ina ia vave ona faia. A maeʻa, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se faailoga lea o le soifua maloloina ma faiga faʻafesoʻotaʻi i le tino. E tatau i matua ona iloa le suka ma le faasaina i nisi o meaʻai e mafai ona amataina ai suiga faapena i le tino.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lenei faailoga e faʻaitiitia pe faʻapupulaina, ona amata lea ona tupu i totonu o gaʻo mea e faʻaleagaina e faʻaosofia ai faʻamaʻi matautia, e aofia ai maʻi suka. E tele mafuaʻaga mo le faateleina o le suka o le toto i totonu o se tamaititi, o le autu o loʻo tuʻuina atu i lalo.

O mafuaʻaga autu o le maualuga o le suka

Afai a maeʻa suʻesuʻega na faʻaalia le faateleina o le toto o le toto i totonu o le tamaititi, o lona mafuaʻaga e ono ese lava.

O le mea sili ona leaga o na mea o se sauniuniga le saʻo mo le auʻiliʻili, mo se faataitaiga, na 'ai e le pepe se mea i le taeao ao leʻi faia le suʻega poʻo le afiafi e' ai le tele o lauulu.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga e tulai mai ai le suka toto i tamaiti o le tino, lagona loloto, lea na tupu i le aso poʻo le lua ao le i oʻo mai.

E le gata i lea, o le suka e faateleina i le atinaʻeina o faʻamaʻi o glands e nafa ma le gaosia o hormones - o le pancreas, thyroid, gutu o le gland poʻo le pituitary gland. O nisi ituaiga o fualaau faasaina e mafai foi ona faateleina pe, i se isi itu, tuu i lalo le kulukose.

O le mafuaaga taatele o le maualuga maualuga o le suka i tamaiti o le oona, aemaise i le lona lua ma le tolu vaega. O loʻo i ai pea mafuaʻaga maualuga mo le suka a le tamaititi, o loʻo taoto i le le lava o le suavai po o le matelaina umi, ona o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, faʻamaʻi faʻamaʻi, i le maeʻa ai o le chloroform, arsenic.

E taua le iloa o le faaitiitia o le suka, faapea foi ma lona siitaga, e matautia foi mo le pepe, aua o sea faailo e mafai ona oo atu ai i le faafuasei o le le malamalama ma e oo lava i se tulaga e seasea tupu e muta i se hypoglycemic coma.

Ina ia puipuia lenei, e tatau i mātua ona mataʻituina le setete o le tamaititi.

O le masani lava, o le toso malosi o le kulukose e amata i le mea moni o loʻo talosagaina e le pepe mo laʻau suamalie, ona faʻaalia ai lea o le faʻafuaseʻi, ae o le a vave ona vevela, ua paʻu ma paʻu. Fesoasoani Muamua i lenei tulaga o le pulea malosi lea o le kulukose. A maeʻa ona toe malamalama le tamaitiiti, e fautuaina e avatu ia te ia se fua suamalie, mo se faataitaiga, se pi, se pi po o se apu.

A maua e tamaiti le suka maualuga, o mafuaʻaga, faʻapea foʻi ma faailoilo, e mafai ona eseese, e faʻavae i tausaga. I le tele o fuainumera, e faia e le fomaʻi se filifiliga e uiga i le puipuiga poʻo togafitiga. I le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, o tamaiti ia o matua poʻo le tasi o loʻo maua le maʻi. Afai e maʻi uma, ona 30% le avanoa e pasia ai le siama i le pepe, afai e maʻi se matua, ona faaitiitia lea o le tulaga i le 10%. Pe a fanau mai masaga, a maeʻa le iloa o le maualuga o le suka i le tasi, i le lona lua o le a maualuga foi.

Togafitiga, meaʻai

Ina ua maeʻa le pasia o suʻega, na manino ai le faateleina o le suka toto, o le togafitiga e tasi lava.

A maeʻa le faʻamautinoaina o le maʻisuka, e faatonuina e le fomaʻi se togafitiga e aofia ai ni vaega se tolu: ave o vailaau, mate ma le siaki i aso uma o fua o suka.

E le gata i lea, o se faʻaaliga taua i togafitiga o le fuafuaina lea o le ituaiga o maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e manaʻomia ai le fuaina o fualaau, ona e mafua mai i le le talafeagai poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻafitauli matuia, e pei o le hypoglycemic condition poʻo le maʻisuka, e mafai ona atiaʻe i le tino.

E tatau i matua ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai o le gaʻo gaʻo. E le mafai ona e 'aina fualaʻau, keke, falala, keke, sukalati, jam, fualaau mamago, aua o nei oloa e aofia ai le tele o le kulukose, lea e vave oʻo atu i le toto.

Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga o le faateleina o le suka o le toto i tamaiti ma le atinaʻe o le maʻisuka, e tatau ona i ai i taimi uma a latou meaʻai: tamato, kukama, paukini, zucini, greens.

O se tamaititi maʻi e tatau ona 'ai na o le aano o aano o manu, falaoa falai, iʻa, fualaau suamalie, oloa susu ma fua. Sui le suka i le taumafataga i le xylitol, ae le silia le 30 kalama i le aso.

E ave le fructose ma le faʻaeteete. E sili atu le vavaeeseina o le meli, pei o le tele o fomaʻi e tetee i lenei oloa mo le maʻisuka.

Ina ia mafai e matua ona pulea a latou toto suka i aso uma, e tatau ona latou faatauina se glucometer. E fuaina le suka i le itiiti ifo i le fa taimi i le aso, o iuga uma lava e tatau ona tusia i totonu o se api, ona tuʻuina lea i le fomaʻi. E tatau ona e iloa pe a faʻaaogaina lenei masini atonu e iai ni mea sese, o lea e manaʻomia ai ona e ofoina atu le toto mo le suka i lau falemaʻi.

E le tatau ona teu i fafo fafo o laʻau o loʻo faʻapipiʻi i le masini, aua e vave ona faʻaleagaina ona o se taunuuga o vailaau mai fafo. Afai o mafuaʻaga o le maualuga o le toto i totonu o se tamaititi e faʻaalia ai le gaʻo, ona faaopoopo atu lea i togafitiga, e tatau i mātua ona mataʻituina le tulaga o le tamaititi, savavali faatasi ma ia, ma auai i faʻamalositino taʻaloga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e alu i siva, lea e fesoasoani i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

Togafitiga o le maʻisuka ua na o se endocrinologist poʻo le fomai tamaititi ua fautuaina, na ia tuuina mai foi fautuaga i meaʻai, malologa ma le moe, o le mea lea, o soʻo se gaoioiga tutoʻatasi e faʻasaina.

Faailoga ma mafuaaga o le toto maualuga

Irina 06.06.2017 Faailoga ma mafuaaga o le toto maualuga

Le au pele pele, i le aso i luga o le blog o le a tatou talanoaina pe aisea e mafai ai ona ola maualuga le suka toto, o a faailoga e tatau ona mataala ai i tatou, mea e tatau ona e iloa e uiga i mafuaaga ma faailo o le maualuga o le toto suka. O lenei autu e taua ma talafeagai mo le toatele. O le fomai o Eugene Snegir o le a talanoa e uiga i mea uma, o loʻo fesoasoani ia te au e faʻamatala i luga o tusiga i luga o le blog ma tali fesili uma i tulaga faʻapitoa. Ou te pasi le fola i Eugene.

O le a le tele o le suka e tatau ona iai

Le aoauli lelei, faitau o le blog Irina.Muamua lava, ia tatou taʻuina pe a tatou talanoa e uiga i le maualuga o le suka i le toto, o lona uiga, o le maualuga o le kulukose o le toto. Glucose o se monosaccharide. O le suka lea tatou te tuu i le taeao i le lauti ua uma ona faʻasalaga - suauu, e aofia ai glukose ma fructose.

O le mea lea, o le masani o le suka toto i tagata matutua ma tamaiti:

  • e oʻo atu ile masina e tasi - 2.8-4.4 mmol / l,
  • e oʻo i le 14 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • mai le 14 tausaga i le 60 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • mai le 60 tausaga i le 90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l,
  • sili atu i le 90 tausaga - 4.2-6.7 mmol / l.

Ia mafaufau nei i se tulaga patino o le olaga. Na oʻo mai le aso mo se suʻesuʻega masani, ma iʻuga na maua mai, o se tagata o le matua o le matua na maua le suka toto i le 6.1 mmol / l. O le mea moni, o le liliu atu i le iloa-all-"Yandex" ma le "Google", na iloa ai e le tamaloa o lona suka e maualuga atu nai lo le faʻamautuina masani. E le gata i lea, o le atuatuvale, o mafaufauga o se faamai matautia na oo ia te ia, valaau i uo, le fiafia i aiga ...

Ae ui i lea, o lenei maualuga o le suka e masani lava pe a fai o se suʻesuʻega o meaola o loʻo faia mai le toto na aveesea mai se vein. O le mea o le maualuga o le kulukose o le toto o le maualuga lea nai lo le toto capillary e ave mai i le tamatamailima. O le pito i luga o le masani o le suka i le toto oona i tagata ei lalo ifo o le 60 tausaga le matutua e oʻo i le 6.1 mmol / l.

O le mea lea, a e vaʻaia se maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e le tatau ona e fefe, e tatau lava ona e vave manatuaina le mea na maua mai ai le faʻasalalauga iloga.

O a faʻamaʻi o le toto maualuga

Ina ia mafai ona tautala faʻatalanoa i lenei autu, matou te faʻamalamalama faʻafuaseʻi o le faateleina o le toto suka e mafai ona faʻaleagaina (tutupu i faʻamaʻi eseese) poʻo le sili ona manaia i le natura (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona 'aʻai, pe a uma lagona faʻalagona).

O le faateleina o le suka i le toto e taʻua o le hyperglycemia. O lea la, o le hyperglycemia e faʻapitoa i le tino, faʻapitoa pe faʻafefiloi.

O le suka toto e tulaʻi i maʻi nei.

Faailoga o le toto maualuga

1. O le autu autu o le fiainu faifai pea.

Ona o le maualuga o le toto suka, e fia inu se tagata i taimi uma. Glucose e toso mai vai mai totoga toto ma gaʻo. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto i luga ae o le 10 mmol / l (tapuni faitofa), e amata ona alu ese mai i le uila, ma ave i ai vai mama. O le iʻuga, o le faʻateleina pea, o le faʻamalolo. O le mea moni, e taumafai le tino e taui mo le leai o se vai e ala i le inu malosi.

2. Gutu gutu.

O lenei faailoga e fesootaʻi ma le tele o le gau.

3. Loto.

E tupu ona o le faʻalalauina ma le leiloloa o eletise taua i le faʻavave.

4. Paʻu paʻu, tingling i tamatamailima ma tamatamai vae, faʻalavelave o tamatamailima.

O nei faʻamaoniga e fesoʻotaʻi ma le uiga o le neuropathy, pe a maualuga le maualuga o le kulukose i le tulaga o le faʻama. Faʻasalaga o le innervation ma mafua ai lagona tutusa.

5. Paʻa i totonu o vae i le taimi o le gaioiga, o vaega vaivai i le paʻi.

O lagona tutusa faapena e tupu i le fesootaʻi ma le solia o le toto, maʻi faaletonu o le microcirculation i vae. E fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le puipui vascular ma le hyperglycemia faifai pea, i se isi faaupuga, angiopathy e tupu.

6. Faʻaletonu mata.

O le galuega a le tagata suʻesuʻe na faʻalavelaveina e fesoʻotaʻi ma faʻamatalaga ua uma ona faamatalaina o le angiopathy ma le neuropathy. O le retinopathy e tupu (toe faʻataʻitaʻiina).

7. E tele taimi e faʻalavelaveina ai le galuega o le gastrointestinal tract (constipation poʻo le manava faʻaalia). Atonu o le a leai se manaʻo.

8. Tupe maua.

Ona o le le lava o le inisalini e faia.

9. O le atinaʻe o togafitiga o fatuga (nephropathy).

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e faʻalagolago i le itupa ma tausaga. Matou te talanoaina nei uiga faapitoa, lea e tatau ona muaʻi taulimaina.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i alii

  • i le fesoʻotaʻiga ma le atinaʻeina o le angiopathy ma le neuropathy, ua vaivai le malosi,
  • ogaoga paʻu paʻu e tupu i totonu o le paʻu ma le gaʻo,
  • ona o le masani ona faia, e mafai ona avea le uila ma mea e mumu,
  • le faʻamaloloina o manuʻa ma le maoaʻe,
  • vaivai, faaitiitia le faatinoga,
  • uiga faifai pea
  • ogaoga maualuga.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaitai

  • vevela paʻu i le eria o nofoaga vavalalata,
  • vevela paʻu, o le paʻu e paʻu ma vevela,
  • malogo, fao fagu ma lauulu, leiloa o lauulu,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa, o le faʻaopoopoga o siama afaina, o le atinaʻeina o pyoderma (purulent inflammatory skin disease), o foliga mai o paʻu i luga o vae,
  • le atinaʻe o neurodermatitis,
  • afaina o paʻu o le tino,
  • Nephropathy e masani ona tupu.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaiti

E tatau i matua ona gauai atu i le faʻaalia o uiga nei:

  • lagona o le fiainu, ua taumafai le tamaitiiti e inu soo se vai i soo se volumes o avanoa mo ia,
  • e masani ona alu atu le tamaititi i le faletaele, e mafai e le tamaitiiti ona faamatala i le po, e ui lava e le i muaʻi tusia,
  • O le mea moni e le mafai e le tino o le tamaititi ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi, o le gaʻo mai le soʻo o le tino e faʻaaogaina e faʻaalu ai tau o le malosi,
  • fiaai pea
  • lagona le lava o le vaivai
  • faʻaleagaina mea vaaia ona o le faʻamaina o mata o le mata,
  • le faʻaalia o fomaʻi afaina

Faʻasologa o le tino

O mafuaʻaga faʻapitoa o le faateleina o le toto toto o:

  • mea taumafa (o le mafuaaga lea e maua ai le toto o le suka i luga o se manava gaogao), e masani lava lua itula talu ona 'ai, e le tatau ona sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.5 mmol / l,
  • taumafa o se fuainumera tele o ava malosi,
  • tulaga faigata (tulaʻi ona o le tatalaina o hormones o le mamafa i le toto).

Mafuaʻaga faʻapitoa

O mafuaʻaga faʻaleagaina o le faateleina o le suka toto e mafua mai i mafuaʻaga o faʻamaʻi lea e tupu ai lenei mea.
E taʻua e le endocrinologists le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti i se tali a le autoimmune, lea e amata ai ona maua e le tino ni meaola faʻapitoa i ona lava puʻameʻa o le pancreatic e faʻapipiʻi ai le inisalini (motu o Langerhans).

O se faʻalavelave talitutusa e tupu i se gasegase faʻasolo, pe a mavae faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, rubella, Epstein-Barr virus, coxsackie virus, cytomegalovirus).

O isi mafuaʻaga o le atinaʻe o le ituaiga O le maʻi suka o le hypovitaminosis D, fafaga muamua i le susu o le povi (o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le povi), fafaga muamua i le cereals, meaʻai e afaina i le kulimi poʻo le mea e 'ai.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga II o se faʻasologa o le gaʻo. Ua faailoa mai e tagata faapitoa ia genes e nafa ma le faʻafuaseʻi o maʻi o le faʻaaogāina o le siama. O le mea lea, afai o se tasi mai aiga vavalalata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaeteete i meaʻai, pei o le a tatou talanoaina i lalo.

O le suka toto e tulaʻi i tulaga uma e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas poʻo le siama o lona tino (pancreatitis, pancreatic necrosis). O le oti o tamaʻi motu o Langerhans e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas ua faʻaaogaina lona galuega endocrine.

O faʻamaʻi pipisi e mafai foʻi ona tupu i le maualuga o le toto toto, e naʻo le maualuga o le suka e fuaina pe a maeʻa ona toe faʻaleleia atoatoa mai le maʻi ma isi SARS o le tau faʻamaonia. Aua nei galo e uiga i ai, matou au faitau pele.

Soʻo se faaletonu endocrin i totonu o le tino (togafiti o le thyroid gland, grenades, acromegaly) e faʻaalia i le faateleina o le kulukose toto.

O le mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto e mafai ona maua ai faʻamaʻi pipisi: faʻamaʻi o muscular, Huntington's chorea, cystic fibrosis.

O le Hyperglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le inuina o vailaau, o lenei mea o loo tusia i luga o faatonuga mo le fualaau faasaina.Ia mautinoa e faitau faʻamatalaga mai le pusa o vailaʻau faʻasaʻo, ia iloa pe o lau vailaʻau e aʻafia ai le toto suka pe leai.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le toto maualuga, matou te fautua atu e matamata i se vitio.

Taumafa talafeagai paleni

E tatau ona faʻatapulaaina mea inu gaʻo i le taumafataga. O nei mea e aofia ai le kulukose ma le suauu, lea e paʻu i le gastrointestinal tract i le kulukose ma le fructose. E maua i le tele o mea uma o suamalie, aemaise lava le tele o suka i suamalie suamalie. O ia ituaiga o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona gaʻo mai meaʻai i totonu o le toto, lea e maua ai le televave ma le faʻateleina o le maualuga o le toto suka.

E le gata i lea, e tatau ona e manatua o fasi keke taitasi o se keke manaia o se pa i le pancreas, lea ua mafua ai ona faateleina le faʻasologa o le inisalini ina ia mafai ai ona taulimaina le osofaʻiga o le gaʻo gaʻo.

E talitonuina o se aofaiga saogalemu e le sili atu i le lima teaseti o suka i le aso.

O meaai e aofia ai polysaccharides (fiber dietary, inulin, maso) e tatau ona aofia ai i le taumafataga. Latou te lemu lemu i totonu o le gastrointestinal tract i monosaccharides, lea e filemu filemu ma faʻagesegese lemu i totonu o le toto, ma maua ai manaʻoga malosi ole tino.

Gaoioiga faaletino

O se vaega taua i le puipuia o le faateleina o le suka o le toto o le gaioiga faaletino. I le taimi o le faamalositino, o le kulūkose e faʻaaogā e le musika, lea e faʻaitiitia ai lona maualuga i le toto.

I se suʻesuʻega talu ai nei, na faʻamaonia ai e saienitisi Danimaka e faʻapea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le uila masani e faʻaitiitia le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e luasefulu pasene.

Taimi umi mo moe

O le le lava o le moe e mafua ai le fesuiaiga i le maualuga o le suka. O le tuuaiga mo lenei mea o le faʻasaʻolotoina lea o hormones o le gasegase e mafua ai ona aʻafia, lea e tupu pe a le mafai e le tino ona malolo atoa i le po.

E talitonuina o le taimi sili ona lelei o le moe mo alii e tatau ona 7 itula 50 minute, ma mo tamaitai - 7 itula 40 minute. E tusa ai ma le au saienitisi, o le taimi tonu lava lea o le moe lea e mautinoa ai le soifua maloloina sili ona lelei ma le taimi pupuu i aso maʻi.

Lau fomaʻi
Eugene Bullfinch

Ou te faafetai ia Eugene mo lana tala. E taua tele i le mauaina o ia faʻamatalaga mai se tagata tomai faapitoa e mafai ona e faʻatuatuaina atoatoa. Ae o le a le galo foi ia i tatou lo tatou lava lelei ma le faautauta tausia o tatou soifua maloloina ma le soifua manuia.

Ma mo le agaga o le a tatou matamata i le aso i se ata matagofie tele ma musika sili. O loʻu alofa ia te oe e pei o fetu uma i le lagi .

Suauu maualuga - o faailoga autu o le maʻi ma fesoasoani ile mea e fai

Talofa au faitau faitau. Suga o se mea e faʻamalolo ai mea e mafai ona faʻaumatia ai le tino o le tino. E le gata i lea, o le maualuga o le suauu e matua lelei tele mo le atinaʻeina o meaola ninii. Ae, i le isi itu, o le kulukose e taua tele mo o tatou tino e tuʻuina atu ai ona sela ma le malosi. E faʻapefea ona maua le paleni saʻo? E le gata i lea, o taumafa faaonaponei a le tele o tagata e aofia ai le maualuga o taumafa taumafa maualuga i le suka. O le mea lea, e tatau ona e malamalama i le matautia o le maualuga o le suka o le toto, o mea e fesootaʻi ma lona faateleina ma le auala e puipuia ai lenei faateleina.

Le matautia o le toto maualuga

Pe a oʻo mai i se faailo e pei o le suka toto, e taua le iloa o le suka masani tatou te 'ai o le kulukose ma le fructose.

Ae o le maualuga o le suka o le suka, o le kulukose lenei. I totonu o la tatou tino, o loʻo i ai le vaeluaina i vaega ma le suiga o mea.

Glucose - o le malosi lenei mo a tatou siama. Ae, o se punavai o le malosi, na o le i ai i totonu o le cell. Ma e te alu i totonu o le siama e te manaʻomia ai le inisalini.

Ae, afai ei ai le sili atu o le kulukose, ma le le lava o le inisalini, e aliali mai ua maua le suka i totonu o le toto, ae ua matelaina nei sela.

O le mea lea, o le tele o faʻamaoniga o le maualuga o le kulukose o le glucose ma le glucose e tutusa. Ae o le tino, faatasi ai ma le fesoasoani a hormones, e auina atu ai le malosi o le malosi i se ituaiga o teugatupe, ma, afai e tatau ai, o le sili atu ua toe gaosia i le kulukose.

Ma o tatou tino o loʻo teuina lenei meaʻai i le ate. O le mea lea, o le paleni o le maualuga o le suka o le toto e taua tele. O le tele ma leai se suka e afaina ai tagata.

E pei ona taʻua i luga, o le suka i totonu o le tino e galue o se mea e faʻamalolo. Glucose e fausia ai vaega eseese ma protein ma le deoxyribonucleic acid.

O lona uiga, o se ituaiga o gaioiga o le inflammatory e tupu i le maualuga o sela o meaola, lea e taua o le glycation.

O le taunuuga o lenei faagasologa o le faʻavaeina o mea oona o loʻo teuina i le tino mo se vaitaimi umi, mai le masina i le tausaga. O le mea lea, o le maualuga o le kulūkose, o le sili atu ona malosi o nei mea oona.

O le mea lona lua o aʻafiaga e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O se taunuuga, o le aofaʻi o faʻamalolo saoloto i le tino e faʻalautele. Ma latou faʻaosoina le tele o faʻamaʻi tuga.

O le maualuga o le toto suka e faateleina ai le lamatia o le tele o maʻi:

  • Faamai o totoga o faaaliga vaaia.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular.
  • Toto fatu.
  • Maʻi faʻaleagaina o le faiʻai.
  • O le faagasologa matua o le tino atoa ua faatelevaveina.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose e sili atu ona leaga le tulaga lautele. O le vaivai e foliga mai, o faafitauli ma le mamafa tele.

Vaʻai faalemafaufau o lo tatou tino e pei o se fale tele e fausia i piliki. O le mea lea, o le suka e faaleagaina uma piliki.

Mafaufau pe faʻapefea ona faʻaalia lenei mea i le tulaga lautele o le fale. Suafa e faʻaumatia ai foi sela o o tatou tino.

Suauu toto o le masani. O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

O tulaga faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia Tulaga masani o le 3.3 i le 5.5 mmol / l . tusa lava po o le a le matua ma le itupa o le tagata. A e ui lava na ave le toto i luga o se manava leai se tamatamailima.

Faailoilo i luga, i le taimi umi, o loʻo faʻamoemoeina i luga aʻe o le masani. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o lauti ma vai, faʻamaʻi ma e oʻo lava i le le mautonu o le moe e mafai ona aʻafia ai le faʻatinoina o le iuga.

Afai e ave le toto mai se vein mo le auiliiliga, ona oʻo lea i le fua mai le 4 i le 6.1 mmol / lita.

A oʻo i totonu se faʻaaliga afa mai le 5.6 i le 6.6, ona avea lea o se faailoilo e iai se soliga i le tino . e fesootaʻi ma se tali i le inisalini. O le inisalini o se homone e nafa ma le faʻatonutonuina o le metabolism i le tino. O ia lea o loʻo i ai le faʻaititia o le aafiaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Laʻasaga sili atu i le 6.7, e masani ona faʻaalia le i ai o le maʻisuka . Ae, ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, e tatau ona pasia se numera o suʻega.

I fafine maʻitaga, e ono maualuga le kulūkose, ma e mafua mai i le mea moni e manaomia foi le kulukose.

E mafai ona siʻitia le suauu i tagata e silia i le 60 tausaga. Ae i tamaiti, i le isi itu, o le maualuga atonu e laʻititi ifo. Ae o le ā e aafia ai le suka o le toto? O le a tatou malamalama i le isi vaega o le tusiga.

Pancreatitis ma le Pancreatic Cancer

O le pancreatitis ma le kanesa o le pancreatic, o le faʻaumatiaga o le tino o le pancreatic tissue e tupu, ma ua le toe faia a latou galuega, ae maise lava, e faʻamaopoopo le inisalini. E mafua ai ona faateleina le suka o le toto.

Hyperthyroidism

O le Hyperthyroidism o se faʻateleina o le faʻamalolo o hormones i le toto e faʻatele ai le suka.

Tumama e faʻapipiʻi homoni e faʻalautele ai le suka

O nei mea e aofia ai le pheochromocytoma (tumutumu gland tumo), glucagonoma (tumutumu pancreatic), tumutumu e faʻapipiʻi le hormone tuputupu aʻe.

Faʻaleagaina o le myocardial, o le stroke, o le manua o le skeletal

O le hyperglycemia faʻalavelave e aʻafia ma le faʻasaʻolotoina o le adrenaline.

Cushing's Syndrome

Faatasi ai ma lenei maʻi, o le faateleina o le fausia o hormones o le gasegase oona (hypercorticism) e tupu. Hormones e faateleina le kulukose toto.

Fomaʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi, prednisone, beta-blockers, estrogens, glucagon, phenothiazines, thiozide diuretics, o le tele o fualaau faʻapitoa e faʻamalosia ai le maualuga o le suka.

Faailoga o le toto maualuga

1. O le autu autu o le fiainu faifai pea.

Ona o le maualuga o le toto suka, e fia inu se tagata i taimi uma. Glucose e toso mai vai mai totoga toto ma gaʻo. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto i luga ae o le 10 mmol / l (tapuni faitofa), e amata ona alu ese mai i le uila, ma ave i ai vai mama. O le iʻuga, o le faʻateleina pea, o le faʻamalolo. O le mea moni, e taumafai le tino e taui mo le leai o se vai e ala i le inu malosi.

2. Gutu gutu.

O lenei faailoga e fesootaʻi ma le tele o le gau.

3. Loto.

E tupu ona o le faʻalalauina ma le leiloloa o eletise taua i le faʻavave.

4. Paʻu paʻu, tingling i tamatamailima ma tamatamai vae, faʻalavelave o tamatamailima.

O nei faʻamaoniga e fesoʻotaʻi ma le uiga o le neuropathy, pe a maualuga le maualuga o le kulukose i le tulaga o le faʻama. Faʻasalaga o le innervation ma mafua ai lagona tutusa.

5. Paʻa i totonu o vae i le taimi o le gaioiga, o vaega vaivai i le paʻi.

O lagona tutusa faapena e tupu i le fesootaʻi ma le solia o le toto, maʻi faaletonu o le microcirculation i vae. E fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le puipui vascular ma le hyperglycemia faifai pea, i se isi faaupuga, angiopathy e tupu.

6. Faʻaletonu mata.

O le galuega a le tagata suʻesuʻe na faʻalavelaveina e fesoʻotaʻi ma faʻamatalaga ua uma ona faamatalaina o le angiopathy ma le neuropathy. O le retinopathy e tupu (toe faʻataʻitaʻiina).

7. E tele taimi e faʻalavelaveina ai le galuega o le gastrointestinal tract (constipation poʻo le manava faʻaalia). Atonu o le a leai se manaʻo.

8. Tupe maua.

Ona o le le lava o le inisalini e faia.

9. O le atinaʻe o togafitiga o fatuga (nephropathy).

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e faʻalagolago i le itupa ma tausaga. Matou te talanoaina nei uiga faapitoa, lea e tatau ona muaʻi taulimaina.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i alii

  • i le fesoʻotaʻiga ma le atinaʻeina o le angiopathy ma le neuropathy, ua vaivai le malosi,
  • ogaoga paʻu paʻu e tupu i totonu o le paʻu ma le gaʻo,
  • ona o le masani ona faia, e mafai ona avea le uila ma mea e mumu,
  • le faʻamaloloina o manuʻa ma le maoaʻe,
  • vaivai, faaitiitia le faatinoga,
  • uiga faifai pea
  • ogaoga maualuga.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaitai

  • vevela paʻu i le eria o nofoaga vavalalata,
  • vevela paʻu, o le paʻu e paʻu ma vevela,
  • malogo, fao fagu ma lauulu, leiloa o lauulu,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa, o le faʻaopoopoga o siama afaina, o le atinaʻeina o pyoderma (purulent inflammatory skin disease), o foliga mai o paʻu i luga o vae,
  • le atinaʻe o neurodermatitis,
  • afaina o paʻu o le tino,
  • Nephropathy e masani ona tupu.

Faailoga o le faateleina o le toto toto i tamaiti

E tatau i matua ona gauai atu i le faʻaalia o uiga nei:

  • lagona o le fiainu, ua taumafai le tamaitiiti e inu soo se vai i soo se volumes o avanoa mo ia,
  • e masani ona alu atu le tamaititi i le faletaele, e mafai e le tamaitiiti ona faamatala i le po, e ui lava e le i muaʻi tusia,
  • O le mea moni e le mafai e le tino o le tamaititi ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi, o le gaʻo mai le soʻo o le tino e faʻaaogaina e faʻaalu ai tau o le malosi,
  • fiaai pea
  • lagona le lava o le vaivai
  • faʻaleagaina mea vaaia ona o le faʻamaina o mata o le mata,
  • le faʻaalia o fomaʻi afaina

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

Faʻasologa o le tino

O mafuaʻaga faʻapitoa o le faateleina o le toto toto o:

  • mea taumafa (o le mafuaaga lea e maua ai le toto o le suka i luga o se manava gaogao), e masani lava lua itula talu ona 'ai, e le tatau ona sili atu le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.5 mmol / l,
  • taumafa o se fuainumera tele o ava malosi,
  • tulaga faigata (tulaʻi ona o le tatalaina o hormones o le mamafa i le toto).

Mafuaʻaga faʻapitoa

O mafuaʻaga faʻaleagaina o le faateleina o le suka toto e mafua mai i mafuaʻaga o faʻamaʻi lea e tupu ai lenei mea.
E taʻua e le endocrinologists le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti i se tali a le autoimmune, lea e amata ai ona maua e le tino ni meaola faʻapitoa i ona lava puʻameʻa o le pancreatic e faʻapipiʻi ai le inisalini (motu o Langerhans).

O se faʻalavelave talitutusa e tupu i se gasegase faʻasolo, pe a mavae faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, rubella, Epstein-Barr virus, coxsackie virus, cytomegalovirus).

O isi mafuaʻaga o le atinaʻe o le ituaiga O le maʻi suka o le hypovitaminosis D, fafaga muamua i le susu o le povi (o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le povi), fafaga muamua i le cereals, meaʻai e afaina i le kulimi poʻo le mea e 'ai.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga II o se faʻasologa o le gaʻo. Ua faailoa mai e tagata faapitoa ia genes e nafa ma le faʻafuaseʻi o maʻi o le faʻaaogāina o le siama. O le mea lea, afai o se tasi mai aiga vavalalata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaeteete i meaʻai, pei o le a tatou talanoaina i lalo.

O le suka toto e tulaʻi i tulaga uma e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas poʻo le siama o lona tino (pancreatitis, pancreatic necrosis). O le oti o tamaʻi motu o Langerhans e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas ua faʻaaogaina lona galuega endocrine.

O faʻamaʻi pipisi e mafai foʻi ona tupu i le maualuga o le toto toto, e naʻo le maualuga o le suka e fuaina pe a maeʻa ona toe faʻaleleia atoatoa mai le maʻi ma isi SARS o le tau faʻamaonia. Aua nei galo e uiga i ai, matou au faitau pele.

Soʻo se faaletonu endocrin i totonu o le tino (togafiti o le thyroid gland, grenades, acromegaly) e faʻaalia i le faateleina o le kulukose toto.

O le mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto e mafai ona maua ai faʻamaʻi pipisi: faʻamaʻi o muscular, Huntington's chorea, cystic fibrosis.

O le Hyperglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le inuina o vailaau, o lenei mea o loo tusia i luga o faatonuga mo le fualaau faasaina. Ia mautinoa e faitau faʻamatalaga mai le pusa o vailaʻau faʻasaʻo, ia iloa pe o lau vailaʻau e aʻafia ai le toto suka pe leai.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le toto maualuga, matou te fautua atu e matamata i se vitio.

Puipuia o le suka maualuga

Taumafa talafeagai paleni

E tatau ona faʻatapulaaina mea inu gaʻo i le taumafataga. O nei mea e aofia ai le kulukose ma le suauu, lea e paʻu i le gastrointestinal tract i le kulukose ma le fructose. E maua i le tele o mea uma o suamalie, aemaise lava le tele o suka i suamalie suamalie. O ia ituaiga o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona gaʻo mai meaʻai i totonu o le toto, lea e maua ai le televave ma le faʻateleina o le maualuga o le toto suka.

E le gata i lea, e tatau ona e manatua o fasi keke taitasi o se keke manaia o se pa i le pancreas, lea ua mafua ai ona faateleina le faʻasologa o le inisalini ina ia mafai ai ona taulimaina le osofaʻiga o le gaʻo gaʻo.

E talitonuina o se aofaiga saogalemu e le sili atu i le lima teaseti o suka i le aso.

O meaai e aofia ai polysaccharides (fiber dietary, inulin, maso) e tatau ona aofia ai i le taumafataga. Latou te lemu lemu i totonu o le gastrointestinal tract i monosaccharides, lea e filemu filemu ma faʻagesegese lemu i totonu o le toto, ma maua ai manaʻoga malosi ole tino.

Gaoioiga faaletino

O se vaega taua i le puipuia o le faateleina o le suka o le toto o le gaioiga faaletino. I le taimi o le faamalositino, o le kulūkose e faʻaaogā e le musika, lea e faʻaitiitia ai lona maualuga i le toto.

I se suʻesuʻega talu ai nei, na faʻamaonia ai e saienitisi Danimaka e faʻapea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le uila masani e faʻaitiitia le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e luasefulu pasene.

Taimi umi mo moe

O le le lava o le moe e mafua ai le fesuiaiga i le maualuga o le suka.O le tuuaiga mo lenei mea o le faʻasaʻolotoina lea o hormones o le gasegase e mafua ai ona aʻafia, lea e tupu pe a le mafai e le tino ona malolo atoa i le po.

E talitonuina o le taimi sili ona lelei o le moe mo alii e tatau ona 7 itula 50 minute, ma mo tamaitai - 7 itula 40 minute. E tusa ai ma le au saienitisi, o le taimi tonu lava lea o le moe lea e mautinoa ai le soifua maloloina sili ona lelei ma le taimi pupuu i aso maʻi.

Lau fomaʻi
Eugene Bullfinch

Ou te faafetai ia Eugene mo lana tala. E taua tele i le mauaina o ia faʻamatalaga mai se tagata tomai faapitoa e mafai ona e faʻatuatuaina atoatoa. Ae o le a le galo foi ia i tatou lo tatou lava lelei ma le faautauta tausia o tatou soifua maloloina ma le soifua manuia.

Ma mo le agaga o le a tatou matamata i le aso i se ata matagofie tele ma musika sili. O loʻu alofa ia te oe e pei o fetu uma i le lagi .

Suauu maualuga - o faailoga autu o le maʻi ma fesoasoani ile mea e fai

Talofa au faitau faitau. Suga o se mea e faʻamalolo ai mea e mafai ona faʻaumatia ai le tino o le tino. E le gata i lea, o le maualuga o le suauu e matua lelei tele mo le atinaʻeina o meaola ninii. Ae, i le isi itu, o le kulukose e taua tele mo o tatou tino e tuʻuina atu ai ona sela ma le malosi. E faʻapefea ona maua le paleni saʻo? E le gata i lea, o taumafa faaonaponei a le tele o tagata e aofia ai le maualuga o taumafa taumafa maualuga i le suka. O le mea lea, e tatau ona e malamalama i le matautia o le maualuga o le suka o le toto, o mea e fesootaʻi ma lona faateleina ma le auala e puipuia ai lenei faateleina.

Le matautia o le toto maualuga

Pe a oʻo mai i se faailo e pei o le suka toto, e taua le iloa o le suka masani tatou te 'ai o le kulukose ma le fructose.

Ae o le maualuga o le suka o le suka, o le kulukose lenei. I totonu o la tatou tino, o loʻo i ai le vaeluaina i vaega ma le suiga o mea.

Glucose - o le malosi lenei mo a tatou siama. Ae, o se punavai o le malosi, na o le i ai i totonu o le cell. Ma e te alu i totonu o le siama e te manaʻomia ai le inisalini.

Ae, afai ei ai le sili atu o le kulukose, ma le le lava o le inisalini, e aliali mai ua maua le suka i totonu o le toto, ae ua matelaina nei sela.

O le mea lea, o le tele o faʻamaoniga o le maualuga o le kulukose o le glucose ma le glucose e tutusa. Ae o le tino, faatasi ai ma le fesoasoani a hormones, e auina atu ai le malosi o le malosi i se ituaiga o teugatupe, ma, afai e tatau ai, o le sili atu ua toe gaosia i le kulukose.

Ma o tatou tino o loʻo teuina lenei meaʻai i le ate. O le mea lea, o le paleni o le maualuga o le suka o le toto e taua tele. O le tele ma leai se suka e afaina ai tagata.

E pei ona taʻua i luga, o le suka i totonu o le tino e galue o se mea e faʻamalolo. Glucose e fausia ai vaega eseese ma protein ma le deoxyribonucleic acid.

O lona uiga, o se ituaiga o gaioiga o le inflammatory e tupu i le maualuga o sela o meaola, lea e taua o le glycation.

O le taunuuga o lenei faagasologa o le faʻavaeina o mea oona o loʻo teuina i le tino mo se vaitaimi umi, mai le masina i le tausaga. O le mea lea, o le maualuga o le kulūkose, o le sili atu ona malosi o nei mea oona.

O le mea lona lua o aʻafiaga e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O se taunuuga, o le aofaʻi o faʻamalolo saoloto i le tino e faʻalautele. Ma latou faʻaosoina le tele o faʻamaʻi tuga.

O le maualuga o le toto suka e faateleina ai le lamatia o le tele o maʻi:

  • Faamai o totoga o faaaliga vaaia.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular.
  • Toto fatu.
  • Maʻi faʻaleagaina o le faiʻai.
  • O le faagasologa matua o le tino atoa ua faatelevaveina.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose e sili atu ona leaga le tulaga lautele. O le vaivai e foliga mai, o faafitauli ma le mamafa tele.

Vaʻai faalemafaufau o lo tatou tino e pei o se fale tele e fausia i piliki. O le mea lea, o le suka e faaleagaina uma piliki.

Mafaufau pe faʻapefea ona faʻaalia lenei mea i le tulaga lautele o le fale. Suafa e faʻaumatia ai foi sela o o tatou tino.

Suauu toto o le masani. O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

O tulaga faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia Tulaga masani o le 3.3 i le 5.5 mmol / l . tusa lava po o le a le matua ma le itupa o le tagata. A e ui lava na ave le toto i luga o se manava leai se tamatamailima.

Faailoilo i luga, i le taimi umi, o loʻo faʻamoemoeina i luga aʻe o le masani. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o lauti ma vai, faʻamaʻi ma e oʻo lava i le le mautonu o le moe e mafai ona aʻafia ai le faʻatinoina o le iuga.

Afai e ave le toto mai se vein mo le auiliiliga, ona oʻo lea i le fua mai le 4 i le 6.1 mmol / lita.

A oʻo i totonu se faʻaaliga afa mai le 5.6 i le 6.6, ona avea lea o se faailoilo e iai se soliga i le tino . e fesootaʻi ma se tali i le inisalini. O le inisalini o se homone e nafa ma le faʻatonutonuina o le metabolism i le tino. O ia lea o loʻo i ai le faʻaititia o le aafiaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Laʻasaga sili atu i le 6.7, e masani ona faʻaalia le i ai o le maʻisuka . Ae, ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, e tatau ona pasia se numera o suʻega.

I fafine maʻitaga, e ono maualuga le kulūkose, ma e mafua mai i le mea moni e manaomia foi le kulukose.

E mafai ona siʻitia le suauu i tagata e silia i le 60 tausaga. Ae i tamaiti, i le isi itu, o le maualuga atonu e laʻititi ifo. Ae o le ā e aafia ai le suka o le toto? O le a tatou malamalama i le isi vaega o le tusiga.

Suauu maualuga - o mafuaaga atonu e ono

O mafuaʻaga e mafai ona mafua mai mafuaaga faʻale-natura masani, ma le faʻaleagaina. O le toto maualuga o le suka i totonu lava ia e le o se faʻamaʻi. Mafaufau i mafuaʻaga i nisi auiliiliga.

Faaletino

  1. Siʻitia le suka pe a uma ona 'ai.
  2. Faʻaauau ma popole.
  3. Faateleina gaioiga faaletino.
  4. Fuʻa.
  5. A o leʻi amataina le faʻagasologa o tamaʻitaʻi.
  6. Laititi gaioiga faaletino.
  7. Fafagaina.

Faʻafitauli

Mo mafuaʻaga faapena e aofia ai faʻamaʻi eseese. Ma o le mea lea, e tatau ona e tau le taua e aunoa ma le faailoga, ae o le mafuaaga.

O faʻamaʻi na faʻatele ai le toto toto

O se faʻamaʻi tuga e vavae ese pe a iai le suka maualuga ma o le maʻisuka.

O le maʻi suka

E lua ituaiga o lenei maʻi. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le maua mai le inisalini, ona o le mea moni o le tino puipuia o le tino e fasiotia ai sela e nafa ma lona gaosiga.

O lenei ituaiga e faʻaalia lava ia lava i le taimi o lona laʻitiiti. O le maʻi e mafua ona o genetics poʻo le siama.

Tagata maʻi o le ituaiga muamua na tui i le inisalini. O le ituaiga o maʻisuka lona lua ua amata ona amata mai le vaeluaga o tausaga. O le masini o le faamaʻi e ese lava.

O le inisalini e gaosia, ae e le fegalegaleai ma sela, pe o se aofaiga e le lava e maua.

O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai. O le ituaiga lona lua o se maʻi na maua, lea e mafua mai i le tele o mea, e aofia ai: se olaga masani, o le mamafa, ma le lē paleni.

Pancreatitis ma le Pancreatic Cancer

Ona o le faʻamaʻi, ole inisalini e le faalilolilo i le aofaiga tonu, o le mafuaʻaga lea e atiina ae ai le maʻisuka ituaiga 2.

E mafai foi ona e faailogaina:

  1. Cushing's syndrome ma isi maʻi faamai. O le iʻuga, o le paleni o le hormonal ua faʻalavelaveina, ma ua faʻamalolo le kulukose.
  2. Faʻasologa o maʻi ate.
  3. Tumama o okeni e nafa ma le gaosiga masani o hormones.

Ou te fia taulai atu foi i mea e fesootaʻi ma le faateleina o le toto toto ma mafaufau i le tele o mea e mafai ona tupu i lona faateleina.

Aisea e tulai ai le toto toto - o le a le mafuaaga?

O le siʻitia o se taimi puupuu i le suka o le toto e mafai ona faʻaalia e:

O le tiga matuia lea e tupu ai le adrenaline i le toto.

Togafitiga e fesootaʻi ma le manava.

O le tagofia o vailaʻau e mafai foʻi ona faʻaalia ai le faateleina o le toto suka. O nei vailaʻau e aofia ai faʻamatalaga faʻasalalau, o le tele o fualaau oona, ma isi.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga maualuga

O le tele o faʻamaoniga o lenei tulaga e tutusa mo tausaga uma ma taʻaloga, ae o loʻo i ai foi o latou lava uiga.

E tele faʻamaoniga e le mafai ona maitauina na oi latou lava, ae ia tapunia tagata atonu latou te foliga mai masalosalo.

  1. Faateleina le manaʻo, ao le lagona o le fiaaai e tuua ai oe mo sina taimi, ma faʻafefe ai le mamafa o le tino.
  1. O le vaivai ma le moe.
  1. Lagonaina o numera i lima ma vae.
  1. Paʻu o le paʻu e pei o dermatitis ma furunculosis, faʻapea foʻi ma le vevela.
  1. Faʻagasolo malie i lalo le faʻamalologa.
  1. Faateleina le galala. Glucose e aumai vai mai sela ma masini, e mafua ai le galala ma le tele o faʻamaoniga, e pei o le mucous membranes, o le ulu.
  1. E malulu vae i le paʻi. E mafua ona o le faʻamaʻi totoʻa.
  1. Vaaiga Taulaʻi. Ua faamaonia foi e le solia o le toto.
  1. Taimi faifai pea, poʻo le va o le diarrhea.
  1. Taumafa mamafa.
  1. Le atinaʻe o nephropathy.
  1. Umi le manava.
  1. Arrhythmia.
  1. Tigā ma agavaʻa. Mo le faiʻai, o le kulukose o le puna sili lea o le malosi. Afai e le ulu le kulukose i totonu o le masini i le aofaiga tatau, ona faʻaaogaina lea o le faʻaaogaina o le gaʻo. Ma e itiiti le aoga mo le tino.

I alii solia o le feusuaʻiga, o le sasaina i le aus, ma atonu o le mumū o le vaitusi ua faaopoopo i lenei faasologa o faailoga.

I fafine sili atu faʻamaʻi masani o le tino o le natura o le natura ua faaopoopoina i lenei lisi, faapea foi ma le le mautonu i le va ma le sasaina.

I tamaiti faailoga tutusa. E sili atu le tāua pe a fai na faʻamatalaina e lau tama ia lava, e ui e le masani lenei mea mo ia. E le gata i lea, o tamaiti e masani ona le maua le mamafa, ao amata ona faʻaaogaina le gaʻo e le tino e toe faʻatumu ai le malosi.

Suauu toto maualuga - o le a le mea e tatau ona fai, faʻapea foʻi ma puipuiga

Faateleina le maualuga o le suka i le toto ma mautinoa e mafua ai le faaleagaina e le gata i lo tatou soifua maloloina, ae i lo tatou olaga atoa. O le mea pito sili ona taua, iloa le faʻaitiitia o lou suka toto. Afai e maualuga le suka, ia mautinoa ia pulea.

O lagona e faateteleina, malosi malosi ma le taua faaletagata. Faʻafefea ona aloese mai lenei mea? O le mea lautele, e mafai ona tatou fai atu ma le manino - o se olaga ola maloloina.

Ae, ina ia aloese mai talitonuga tutusa e uiga i lenei manatu, o le a tatou mafaufau manino i manatu.

Puipuia o le suka maualuga:

Taumafa paleni talafeagai

O le ki lenei i le puipuia o le tele o faamai. O lau meaai e tatau ona aofia ai le tele o polotini ma gaʻo gaʻo saʻo, lea e faʻafefe malie i le toto.

E tatau foi ona i ai le susu i le taumafataga. E tatau ona vaevaeina mea taumafa ile tele o taumafataga. Taumafai e aua le faimalaga le aoauli.

O le taumafataga muamua e faʻaitiitia ai le manaʻo i le aso atoa. E tolu itula pe a uma le taumafataga, e ono oʻo ia te oe se lagona itiiti o le fiaaai, o le mea lea tatou te manaʻomia ai meaai maloloina.

Faʻatapulaaina lau faʻaoga o meaʻai gaʻo. Latou te aofia ai le tele o suka, faʻaosoina le faʻasaʻoina o le inisalini, ma e te manaʻo e toe 'ai. Ae maise lava o le tele o nei meaʻai i totonu o mea suamalie ma suamalie, faapea foi ma le soda.

Inu ma Meaʻai

E i ai le tele o meaʻai e fesoasoani i le maualalo ole toto toto:

O le mea moni, o lenei lisi e le faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, ae o le mea moni lava e le mafua ai lona faateleina i le faʻaaogaina tatau.

E le gata i lea, o nisi supplements e mafai ona fesoasoani i le tino, o minerale e pei o chrome o le a manuia. E faʻaaogaina e la tatou tino e faʻafaigofie ai le metabolism, ma faʻagasolo malie foi le faagasologa o le soifua matua.

Vanadium foi e aoga, lea e fesoasoani e faʻamautu ai maualuga o suka. Ma o se mea aoga aoga o le afamoni, lea e faʻaleleia ai le aafiaga o le inisalini, ma e lelei foi i le tau faasaga i faʻamalolo saoloto.

O le taulaʻi atu i nei pou e fa, o le a le gata ina faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tele o faʻamaʻi, ae faʻaleleia atili ai foi le lelei o lou olaga ma faʻaleleia lau ata.

O lou soifua maloloina e faʻalagolago lava ia te oe. Afai ei ai lou suka maualuga, ona tatau lea ona e faia fua o loʻo i luga e aloese mai ai i taunuuga le lelei.O le puipuiga e sili atu nai lo le togafitia o le tele o faʻamaʻi.

Afai e le tuʻuina oe e se tasi taimi i le maeʻa ai o fua faʻatatau, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi mo se fautuaga. Masalo o le mafuaaga mo le faateleina o le suka e mafua mai i se mea e le masani ai, o lea o le togafitiga a le tagata lava ia o le a le aumaia ai le taunuuga manaomia.

E tatau foi ona manatuaina o le kulukose e talafeagai mo o tatou tino, aemaise lava le faiʻai. O le mea lea, o le maualuga e le tatau ona tele, ae lava.

E le afaina foi le suauu mo lo tatou soifua maloloina

E tusa ma le 10 tausaga talu ai, na masani ona talitonu o le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi e aliali mai na o le vaeluaga o tausaga, ae o suʻesuʻega faʻaonapo nei ua faʻaalia e sili atu le laʻitiiti.

O le kulukose maualuga e le o se faailoga o le maʻisuka, ae, o le tele lava o taimi, o le taʻavale.

O le faʻamaʻi e togafitia lelei ma e tele aʻafiaga o le tino mo le tino atoa, o lea e taua tele ai le puipuia o le maʻisuka i se taimi talafeagai. Ma, e leai, e leai se vailaʻau e mafai ona ave ma faʻaumatia le maʻisuka e faʻavavau.

O le toʻatele o tagata e maua i lenei maʻi e tatau ona mulimuli i se meaʻai, pulea o latou toto suka ma ave vailaʻau. Ma e le gata e faʻapitoa i tagata matutua, ae faʻapea foi i tamaiti.

Mai le laʻitiiti, e tatau ona masani i latou i se paleni taumafa ma mataʻituina lo latou ola maloloina.

Mafuaaga o le faateleina o le toto i totonu o se tamaititi

O tausaga taʻitasi e sili atu ma sili atu mataupu o le maʻisuka ua faʻamaumauina i tamaiti. E mafai ona avea lenei mea ma taunuʻuga o se faʻamaʻi viral, poʻo se faʻamaʻi na maua. O nisi taimi e fefefe matua i faailoga o le suka i le suʻeina o le toto muamua.

E ono le maua e le tamaititi le maʻisuka, ae i le suʻega o le toto, o le suka atonu e sili atu pe maualuga ifo nai lo le masani.
Ae e te le fefe, e tatau ona toe faia le iloiloga i le taimi ma ia mautinoa ua saʻo le faia, o lona uiga. i luga o se manava leai.

O mea nei e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaititia o le suka o le toto:

umi le anapogi po o le le lava o le suavai,
ogaoga gasegase faʻamaʻi, faʻamaʻi o le vaega o meaʻai,
sarcoidosis poʻo insulinoma,
arsenic poʻo le chloroform oona.
O le faʻaitiitia o le suka e le itiiti ifo le lamatia nai lo le faʻaleleia. O le suka maualuga e matautia pe a matuia pe umi. O le faʻaitiitia o le suka i le vave ma le matuia e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se malamalama ma oʻo lava i se fomaʻi polyglycomic. O le faaitiitia o le suka e mafai ona iloa e le mea moni e amata ona fesili le tamaititi mo le suamalie, ona sosoo ai lea ma le faateleina o le gaioiga, o le taimi lea e liliu ai le tamaitiiti, afu, faitioga o le vevela ona toilalo ai lea. O le puleaina o le kulukose e mafai ona faʻaleleia le tulaga. Afai e malamalama le tamaitiiti, ona tatau lea ona ia tuuina atu se fua suamalie (apu, pi, pi) poo susu, sua. O suauu mai nei oloa e sili atu le vave ona galo nai lo lole lole po o kuki.
I tamaiti ei lalo o le tasi le tausaga le matua, o tulaga toto o le suka e 2.8-4.4 mmol / L, mai le tausaga ile lima - 3.3-5 mmol / L. I le mavae ai o le 6 tausaga, o le maualuga o le faailo e oʻo atu i le 5.5 mmol / L. Afai o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai le suka i le 10 pe sili atu mmol / l, e tatau loa ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi se tagata tomai faapitoa.
I le lamatiaga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka, o tamaiti ia e maua uma ai e matua poʻo se tasi se faʻamaʻi. I le tulaga muamua, o le avanoa e maua ai le maʻisuka e 30%, ma i le lona lua 10%. Afai tatou te talanoa e uiga i masaga, o se tasi oi latou na maua i le maʻisuka, ona mafai lea e le lona lua ona atiaʻe. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 o le a mautinoa lava e tupu i le masaga lona lua, ma le ituaiga 1 e na o le 50% o mataupu e atiaʻe.

Tuua Lau Faamatalaga