O le a le mea e fai pe afai o le cholesterol 15

O le maualuga o le cholesterol o le mea taatele lea i le atiaʻe o le atherosclerosis. O le tuputupu aʻe o le OX o loʻo faʻamaonia ai le solia o gaioiga gaioiga, lea e faʻapupulaina ai le ono mafai ona maua ai maʻi o le fatu cardiovascular.

E ui i le mea moni e faapea o se mea-gaʻo e avea ma vaega malosi i le tele o gaioiga i le tino, e faʻamalosia ai le gaosia o hormones steroid, puipui le siama, ma isi, 15 mmol / L cholesterol - tele mo alii ma tamaitai.

O le maualuga o le fua o le cholesterol mo le maʻisuka e itiiti ifo ma le 5 mmol / L. Faʻatasi ai ma se faʻaaliga o le 5.2-6.2 iunite, o le lisi o laina lisiina ua maua, e manaʻomia ai se suiga i le olaga, o le sili atu i le 6.3 mmol / l e tele, ma e sili atu i le 7.8 iunite o se faailoga taua.

Faatasi ai ma le OX o le 15.5 iunite, o le aʻafiaga o le atiaʻe o atherosclerosis e faʻapupula. I le isi itu, o le faamaʻi e mafua ai le ogaoga o faafitauli. Mafaufau pe faʻapefea ona faʻatulagaina le talaaga lipid, ma o le a le mea e fai e faʻamaonia ai le cholesterol?

O le a le 15 mmol / l o lona uiga o le cholesterol?

Cholesterol e foliga mai o se mea le mautonu. Ae peitai, pe a tuufaatasia le ava malosi ma vaega o le protein, e taulaʻi i luga o puipui o toto toto, lea e mafua ai le tafe toto, faateleina ai le lamatiaga o le thrombosis. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua faʻaalia, o le maʻisuka e masani lava ona faitio i le ulu o le ulu, vevela, faʻanoanoa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e mafua ai le solia o le digestibility o le suka i totonu o le tino. O lenei togafitiga e faʻasoa ai le tagata maʻi i le lamatiaga mo le tupu o le atherosclerosis o toto toto. Fuainumera Faamauina e faapea o le maʻisuka e maua mai le maualuga o le cholesterol e lima taimi, ma sefululima mmol / L i taunuuga o le auiliiliga o se lamatiaga ogaoga i le olaga. Afai e te le faia fua talafeagai, o le maualuga o le a tupu lelei.

Faataitaiga e faaalia ai o le vasega o le atherosclerosis faasaga i le maʻisuka ua sili atu le ogaoga ma le malosi, o faafitauli matuia e masani ona matauina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, toetoe lava o toto toto uma e mafai ona aʻafia - coronary, fundus, faiʻai, fatuga, pito i lalo, ma isi.

O mafuaʻaga autu o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka e aofia ai mea nei ma tulaga:

  1. O se meaai le maloloina e tele i meaʻai gaʻo, lea e faʻaititia ai le tele o le cholesterol e ulu i totonu o le tino.
  2. Faʻaleagaina o le lipid process. Faʻasaga i tua o le maʻi suka, o le gaosiga o le gaosiga o phospholipids (gaʻo maloloina) e matauina, o le ate ma le pancreas, o okeni e avea ma vaega malosi i le gaʻo gaʻo, ua faʻaitiitia.
  3. Le faateleina o le permeability vascular, lea e fesoasoani i le teuina o ni atherosclerotic plate.
  4. Ua le fiafia le faiga o faʻamaʻi.
  5. O le totoina o le toto e faʻateleina ai, o le aʻafiaga o paʻu toto e faateleina.

Afai o se tagata e leai se maʻisuka e 15 mmol / L cholesterol e leai ni faʻailoga, ona maua ai lea o le maʻisuka ni faailoga faʻalavelave - faʻaitiitia le mafaufau, mafaufau faʻaletonu, masani ona vevela ma le vevela.

Cholesterol-faʻasaina fualaau

Cholesterol 15 mmol / L e le masani. O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi ma le faʻaaogaina o fualaau. Faʻailoaina fualaau o le vaega o statins ma fibrates. O le tele o taimi, e fautuaina ai le gasegase o le gasegase malosi. O suʻesuʻega faʻaletaʻiina ua faʻaalia ai o le aveina o fualaau e faʻaitiitia ai le cholesterol e le 50-55%.

Krestor o se vailaau mo le hypercholesterolemia. Avanoa i le pepa, 5-10-20-40 mg o le eletise galue. E i ai sona faʻalogona maualalo lipid. O le faʻaaogāina e maua ai se faʻaitiitiga taua i le LDL e ala i le faʻateleina o le numera o le faʻaleleia o le hepatic e faʻatonutonuina le maualuga o le cholesterol matautia.

O le a le tele o le metotia a Crestor, o le a taʻu mai e le fomai. O le masani masani o le 5-10 mg i le aso. A maea le 3 vaiaso o togafitiga i aso taitasi, e mafai ona faʻaleleia le fua. Contraindications e aofia ai le faaleagaina o le ate, gaʻo, lactation, myopathy, faʻamaʻi i le vaega o le vailaʻau.

O nei fualaau oona e fesoasoani e faʻavasegaina tulaga maualuga o le cholesterol:

  • Atomax O le gaioiga malosi o le atorvastatin. Ole vailaʻau e naʻo le faʻaopoopoina ma se taumafataga. O le eseesega e eseese mai le 10 i le 80 mg i le aso. O le averesi o le 10-20 mg. Faʻasalaga matuia e aofia ai faʻamaʻi o le ate o le faʻamuamua. Lapataiga na ave i le maualuga, maʻi o le maʻisuka, o le tino le pulea lelei o le epilepsy,
  • Zokor. O le elemene aoga o le simvastatin. O le vailaʻau ua filifilia i le amanaia o le maualuga o le cholesterol. I le averesi, e 5-15 mg i le aso ua faatonuina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e manaʻomia le mataʻituina pea o le cholesterol ma le kulukose. Faʻailoga matuia e aofia ai le maitaga, lactation, tamaiti ei lalo ifo o le lima tausaga le matutua, maʻi maʻi ate,
  • Fluvastatin I le avea ai o se vaega o le elemene galue, ma e tutusa lona igoa. Faʻaauau le faʻailoga ile tasi aso i le aso, o le fualaau e mai le 20 i le 40 mg. E tatau ona faia i le afiafi. Contraindications: fua o le allergy, galuega ole ate, le tuputupu aʻe o enzymes o le ate.

O le togafitiga faʻatasi ai ma statins e taʻitaʻia ai le atinaʻega o mea leaga. E maua e tagata maʻi le tele o le vevela, ulu o le ulu, maʻi le mafaufau, tiga i totonu o le manava, vavalo vavalalata.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona pa'ū mataʻutia le suka i le suka.

Atherosclerosis Prevention

I le cholesterol o le 15 iunite, e tatau ona pipii i le prophylaxis e puipuia ai faʻafitauli o le hypercholesterolemia. O lea, cholesterol 15, o le a le mea e fai? O le paleni o taumafa, o le faia masani o le tino ma le pulea o le mamafa o le tino e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga.

O se meaai e aofia ai se vaega itiiti o le gaʻo manu e fesoasoani e faʻaumatia ai paʻu faaopoopo. Fai mai fomaʻi o le leiloa o le 2-5 kilomalama fesoasoani e faʻaitiitia le LDL e 10-15%. E fautuaina ina ia vavaeeseina atoa mai gaʻo mai le lisi, ia faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaai e tele i le cholesterol.

E tusa ai ma le talaaga o le maʻisuka, ua fautuaina tagata e mataʻituina ia faailoilo nei:

  1. Glucose i totonu o le toto.
  2. Toto toto
  3. Faia se lipine lipine i le 3 masina.

O le mamafa o le mamafa e aafia ai le maualuga o le cholesterol. I le taimi o le faamalositino, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lipoproteins ma maualalo, o le faateleina o le HDL. Ae maise lava le malosi o le tino i le faʻatasi ma se taumafa paleni. O le mea lelei, o le atinaʻeina o aʻoaʻoga e tatau ona faia e se fomaʻi. E fautuaina tagata maʻi i le taeao, faia faamalositino, togafitiga, savali.

I le avea ai ma se faʻasologa o le maualuga o le cholesterol maualuga, e mafai ona e faʻaaoga vailaau faʻapitoa e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le lipid processes. Lelei fesoasoani i hawthorn, plantain, garlic, fennel, linden. E faʻatatau i vaega, teuteu ma meaʻai e saunia. Fai vasega. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga ua faʻamatalaina, o le faʻasolosolo e lelei.

O se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le matautia o le cholesterol.

E mafai ona 'ai le kulimi kulimi ma le cholesterol maualuga?

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le fesili pe i ai le cholesterol i kirimi kirimoli ma isi oloa e tatau ona fesiligia aʻo le i maua lona maualuga maualuga i le toto. O le mea moni, o lenei mea, lea e tatau mo le tino i ni nai aofaiga, pe a faaputuputu ma sili atu, e mafai ona sili atu le leaga o le soifua maloloina i le toto, e teuina i totonu o toto toto i foliga o pusa ma faaleagaina ai le toto.

I le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu, faʻamaʻi pipisi, ate, maʻi mata, ma isi.

Mea gaosi susu

O le faʻalogoina o le cholesterol lelei o se punaoa malosi ma mea faufale mo le tino, e toʻatele e tauamiotonuina lenei mea e ala i le taumafaina o gaʻo maualuga o le cholesterol. I le taimi nei, e sili atu i le afa o le elemene talafeagai e gaosia e le ate, ma e na o le 1/3 o le mea e ulu atu i le tino ma meaʻai.

O le mea lea, o se taumafataga lelei e aofia ai le faʻasaʻo tele i le taumafa i mea uma e faʻaleleia ai le cholesterol - o mea nei e maua ai le gaʻo maualuga (sei vagana ai iʻaʻoloa), e aofia ai le susu:

  • kulimi
  • gaʻo kulimi gaʻo
  • susu atoa
  • kulimi mumu 15% gaʻo ma sili atu.

Ma o nisi taimi e te manaʻo ai e te faʻaogaina oe lava ile kirimigi kulimi fale! Ae o le pata, gaʻo kulimi kulimi ma le kusi falaologa e le mafai ona afaina, o le faʻaaogaina o le cholesterol leaga i le tino o le tagata.

E le mafai ona lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o meaʻai susu. O le fesili pe tasi pe o le isi meaʻai susu e mafai ona 'aina e tatau ona faʻavae ese: o le a le ituaiga o lenei oloa e filifilia.

  • kusi falaoa, ae le gaʻo-gaʻo,
  • kefir 1%,
  • pe a fai o le sisi, ona o le kulimi muamua,
  • susu (aemaise lava mo le faia o pipi) e faigofie lava ona suia i le pata, pe a faʻatau foi yoghurts, ia faia se filifiliga e fiafia ai i mama, ma sina mea e maua ai le gaʻo.

O a kulimi kirimoli e filifili

100 g o le kirimigi suamalie 30% e silia ma le afa o le masani ole aso ole cholesterol. O le mea lea, afai e te manaʻo e maua se maliega e uiga i "kulimi-cholesterol oona," e tatau ona e taui mo lenei "faʻaleagaina" o le gaioiga faʻale-tino, lea e matua aoga tele i le faatonutonuina o lenei vailaau i le tino o le tagata.

O le toʻatele, o loʻo tauivi mo meaʻai lelei ma maloloina, filifili e lafoaʻi le mayonnaise ma sui i le kiripulu oona (20%, mo se faʻataʻitaʻiga). Ae o le filifilia mai i mea leaga e lua, e mafai ona e faʻatumu le salatusi i le kulimi kulimi nai lo le mayonnaise (na o oe e manaomia le filifilia o se oloa o mea maualalo le gaʻo - e le sili atu ma le 10%), ae tele lava isi filifiliga mo laei.

Mo se salatisi fualaʻau, o le suauʻu fuālaʻau (olive poʻo le faʻasolosolo e sili ona lelei) e atoatoa. Ma o le kulimi mumu e pei o se laei o le a suia ai le yogurt Eleni, lea e manatu o se tasi o oloa maloloina i le lalolagi. E faʻaleleia le faʻamaʻiina ma fesoasoani i le faʻaaogaina o elemene aoga e ulufale atu i le gastrointestinal tract.

E tusa lava pe lua te 'ai faatasi ma i latou e le ogatasi ma mataupu faavae o le soifua maloloina lelei, aua le faʻavaivai. E mafai ona faʻamalo pe faʻapipiʻi oloa gaʻo susu i isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu le kuka o le falaoʻo ma susu susu, faʻaaoga leisi siʻisi i le sua, faaopoopo le susu i le lauti, ma faʻafefiloi le kefir i falaoa taumafa.

Anna Ivanovna Zhukova

  • Sitemaʻe
  • Suʻesuʻe toto
  • Iloiloga
  • Atherosclerosis
  • Fomaʻi
  • Togafitiga
  • Faʻatau auala
  • Meaʻai

O le fesili pe i ai le cholesterol i kirimi kirimoli ma isi oloa e tatau ona fesiligia aʻo le i maua lona maualuga maualuga i le toto. O le mea moni, o lenei mea, lea e tatau mo le tino i ni nai aofaiga, pe a faaputuputu ma sili atu, e mafai ona sili atu le leaga o le soifua maloloina i le toto, e teuina i totonu o toto toto i foliga o pusa ma faaleagaina ai le toto.

I le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu, faʻamaʻi pipisi, ate, maʻi mata, ma isi.

O mafuaʻaga autu ma togafitiga o le maualalo o le cholesterol

Ua iloa e tagata uma o le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto e afaina ai le tulaga o le vaʻa ma le gaioiga o gaioiga ma gaʻo uma. Ae peitai, e le o lona uiga o se fua faatatau maualalo o le a aʻafia ai le tino o le tagata. Low cholesterol maualalo e afaina ai totoga uma, o polokalama ma e mafai ona oo atu ai i ni ogaoga ogaoga. O faʻataʻitaʻiga o le le mafaufau, faʻaleagaina, leiloloa o mafaufauga. Afai e maualalo le cholesterol, o le a le uiga, aua e le o iloa lelei faʻamaʻi aoga ma e mafai ona faia se suʻesuʻega saʻo pe a maeʻa le suʻega o le toto ma le toto?

Faamatalaga lautele

Ole aofai o cholesterol e maua mai i mea na gaosia i le tino ma e sau mai meaai. O le toʻatele o tagata e maua i le tino, ma e na o le ¼ faʻafiafia. Afai e pau le aofaʻi, ona tatau ai lea ona iloa pe o le a le tele o le cholesterol faapitoa o loʻo faʻaitiitia. Atonu e ono mafua mai i meaʻai faapitoa po o togafitiga o se tasi o polokalama.

O le matafaioi o le cholesterol i tulaga taua o le tino e lelei tele. I le telefoni feaveaʻi, o le faavae mo isi elemene. O le mea lea, ao laʻititi, o lona aofaiga e tatau ona masani. E tatau ona faʻapipiʻi atoatoa ia sel uma i le taimi o le vavao faʻamalosi.

Ae i tagata matutua, o le masani o le cholesterol i totonu o le toto e tatau ona matauina. O le le lelei o le fausaga o le tino e mafua ai ona maua i se maʻi ogaoga. O lona uiga o le maualalo o le cholesterol i soʻo se matua e ono aʻafia ai le tino atoa.

  • talafeagai mo le faʻapipiʻi o hormones (testosterone i tane, estrog),
  • faia le siama i totonu o le siama e le faʻaaogaina i faʻamalolo saoloto,
  • aofia ai i le tuʻufaʻatasiga o le vailaʻau D,
  • faʻaleleia le gaosia o suauu pipi, lea e manaʻomia mo le gaʻoina o gaʻo,
  • vaega taua o le serotonin receptor (hormone o le fiafia),
  • faʻaleleia le faʻafouina ma le toe faʻaleleia o le puipui o le intestinal,
  • faʻaosoina le faʻasologa o inisalini,
  • fesoasoani e sili atu ona faʻafeiloaʻi vitamini E, K ma A,
  • faʻaitiitia le lamatiaga o le oncology ma faʻamaʻi o le cardiovascular system,
  • auai i le toe faʻafouina o le fesoʻotaʻi ma le popole o le tino.

O taunuuga o tau maualalo

E tusa lava pe itiiti se eseesega mai le masani e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga ogaoga. O le ogaoga o le maʻi e faalagolago i le umi e pau ai ma le tele. O le aofaʻi o cholesterol i le toto e tatau ona le itiiti ifo ma le 180 mg / dl. Afai e le ausia le masani, ona tatau loa lea ona e talanoa i se fomaʻi.

  • mafaufau le mafaufau (mai le atuatuvale e pule i le ola),
  • le le mafaia ona fanauina se tamaititi (tamaititi faʻailoa i alii ma tamaitai),
  • afaina
  • solia o le ola i totonu o le tui,
  • eseese faʻalavelave o le gastrointestinal tract,
  • faʻalautele galuega faʻatinoina o le lauroid,
  • le faʻaalia o le maʻisuka
  • leai o vitamini (vailaʻau ma le hypovitaminosis),
  • vavaega o vaʻa gaosi ma le afaina o le galala.

E mulimuli mai o le maualalo o le cholesterol o le a le amanaiaina e soo se okeni poʻo se faiga. O faʻalavelave sili ona lamatia o faʻafitauli o le mafaufau ma le malepe o vaʻalele. O nei maʻi e mafai ona oo atu ai i le oti. Pe a faʻatusatusa i tagata o loʻo i ai le cholesterol i totonu o le tulaga masani, o lo latou lamatiaga o le oti mai le paʻu, o le kanesa poʻo le pule i le ola e 3 taimi itiiti. E le gata i lea, o le avanoa e maua ai le fomaʻi poʻo le atuatuvale e faʻaititia foi. O le mea lea, e leaga tele le cholesterol mo le tino atoa.

Mafuaʻaga mo le maualalo o le cholesterol

O le mea e leaga ai, e leʻo suʻesuʻe lelei e saienitisi ia mafuaʻaga ma taunuuga ole maualalo o le cholesterol. E afua mai i le mea moni e faapea o loʻo i ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi, lea latou te manatu, e sili atu ona lamatia mo tagata. Ae peitai, e le o lona uiga o le maualalo o le toto cholesterol e le matautia.

  • togafitiga ma faʻamaʻi ate,
  • maualalo le gaʻo
  • solia o le faagasologa o le soona tagofia ma le faaseseina o meaai,
  • atuatuvale ma le atuatuvale
  • faʻaititia le galuega o lauroid,
  • uʻamea uʻamea,
  • anemia (maualalo hemoglobin ma sela mumu),
  • faʻamaʻi o se natura faʻaleagaina, lea e faʻaalia i se fiva,
  • faʻasologa o mea na maua i le maualalo o faʻamaulalo o le cholesterol.

O le tele lava o taimi, o le gaʻo cholesterol e matauina i tagata taʻavale o alii ma tamaitai. O lenei mea e mafua mai i le mea moni ei ai a latou gaioiga maualuga ma le malosi o le taumafa, lea e tatau ona maua ai le tele o puipuiga, gaʻo ma gaʻo. Ae i le leai o se tagata paleni, e le mafai ona e filifilia se meaʻai na oe lava.

O le le lava o le gaʻo e mafai ona tupu i le le paleni o meaai, vegetarianism, matelaina, anorexia.O le le atoatoa o le faaaogaina o gaʻo mai meaʻai e sili atu ona maualuga i le maualuga o le kulukose ma le siaki i le tino. O le mea lea, o le cholesterol o le a faʻaitiitia le vave tele.

O faʻamaʻi o le ate ma le thyroid gland e mafua ai ona faʻaitiitia le cholesterol. O faʻamaʻi pipisi o le hepatocytes e faʻaitiitia ai lona numera, ma, o le mea lea, o le fatuga o le cholesterol. I tagata, o lo latou faʻalagolago i le ava malosi, o faʻamaʻi ate e sili atu ona taatele.

E le mafai ona e iloa oe lava e faʻavae i luga o faʻamaoniga. O le faafitauli autu e faapea o faʻamaoniga e le manino ma e mafai ona mafua i soʻo se isi faʻamaʻi. E le mafai ona faia se suʻesuʻega pe a maeʻa se suʻega o le toto.

  • vaivai pe a uma le faamalositino,
  • vailaʻau faʻapitoa
  • faaitiitia le fiaai
  • otaota i fuga o gaʻo po o suauu,
  • e le lelei le faʻaalia o faʻataʻitaʻiga,
  • faanoanoaga, lea e mafai ona suia e le osofaiga,
  • faʻaititia feusuaʻiga (i alii ma tamaitai).

O le togafitiga o le maualalo o le cholesterol na o ia e le mafai. E taua lenei mea o se faʻamaʻi tuga lea, e faaopoopo atu i le inuina o vailaʻau, o le a aofia ai se taumafa e leʻo iai le cholesterol leaga. Togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomai faapitoa e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli ogaoga ma le oti.

O le siama ua faia e le endocrinologist, ma, e faalagolago i le mafuaʻaga o le paʻu o le cholesterol ma le vavae ese mai le masani, faʻamaonia togafitiga. E leai ni fualaau faʻamaonia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le mafuaʻaga o se faʻamaʻi pipisi, o le togafitiga o le a faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le pathogen ma le faʻaogaina o le maʻi. Faʻatasi ai ma maʻi o le ate, o fualaau oona e naʻo le toe faʻafoʻisia o galuega faatino. Faʻatasi ai ma le anemia poʻo le oona i sima uʻamea, o le togafitiga e patino foi.

E le gata i le tagofia o vailaʻau, e taua le mulimuli i se meaʻai. Ina ia faia lenei mea, aʻo leʻi kukaina, e tatau ona aveese le gaʻo mai meaʻai a manu (cholesterol leaga) ma faʻafefe le vai i taimi o kuka. O oloa uma e sili ona lelei pe kuka. O lea o le a latou faatumauina ai le maualuga o aoga aoga ma o le a aofia ai le sili atu o le gaʻo. I le avea ai o se faʻaopoopoga, e lelei tele le kukaina o fualaau faisua. E mafai ona faʻaaogaina vai vai e fufulu ai le ate, ae na o le maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. Mo tagata, o se taumafataga faapena e foliga mai e faigata, aua o le ae taumafa i aano o manu.

I le faaopoopo atu i meaai ma vailaau, e tatau ona lafoaia amioga leaga ma le auai i gaoioiga faʻaletino (nofo i lalo i le fale ma savali atili). Muamua lava, e taua le tuʻuina atu o le ulaula tapaa, talu ai o le nicotine o loʻo i ai se aafiaga leaga i luga o faʻagasologa uma o le tino i alii ma tamaitai. O gaioiga faaletino o le a faʻaleleia ai le metabolism.

Isi togafitiga

O togafitiga faʻapitoa e le na o le pau lea i le togafitiga o le maualalo o le cholesterol. Ae peitai, e mafai ona latou fesoasoani i le siitia o lona tulaga i tulaga masani e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina. O le auala sili ona lauiloa o le 'ai lea o kāloti. O lenei fualaau faisua e mafai ona 'ai uma i le mama atoatoa ma mafai ona faia le sua mai le vai. I le avea ai ma faʻaopoopoga, e mafai ona e faʻaaoga le seleni po o le pasili.

O le tagata e toatasi, ma, o le mea lea, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e ese mo tagata uma. Ae peitai, ei ai tuaoi e le tatau ona solia. O le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol e mafai ona maua mai le 180 i le 230 mg / dl i le toto. O le maualuga sili ona lelei e tatau ona 200.

O tausaga taʻitasi e sili atu ma sili atu mataupu o le faʻaitiitia o le cholesterol e maua i alii ma tamaitai. O le mea lea, e aoga le suʻeina ole suʻega toto i tausaga taʻitasi ina ia amata togafitiga i le taimi tatau. Afai e pa'ū le cholesterol, ona tatau loa lea ona e talanoa ile fomaʻi. E tusa lava pe o iai faailoga i le tuaoi o le masani, e ono aʻafia ai le tino atoa.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E le gata i lea, e tusa lava pe i ai tulaga masani ole aofaʻi o le cholesterol, e tatau ona e aofia ai i le puipuia (faʻaitiitia o le cholesterol leaga, o lona uiga e itiiti le gaʻo ma falai), tausia se olaga ola maloloina ma faʻamalositino. O le cholesterol maualalo maualalo e le o se faasalaga. Aumai i le masani e le faigata. E na ona aoga le matauina o faʻasologa uma a le fomaʻi.

Mafululuga cholesterol: mafuaʻaga ma togafitiga

O le cholesterol maualuga (hypercholesterolemia) o se tulaga lea o loo i ai le sili atu o lenei mea i le tino. I le lalolagi atoa, o le tasi i le tolu e sili atu i le 25 tausaga le tiga mai le maualuga o le cholesterol. O tagata e maualuga le cholesterol e sili atu ona atiaʻe le faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular (CVD).

I nisi tulaga, e iloa ai le hypercholesterolemia e oo lava i tagata ei ai le mamafa masani, o meaai lelei ma se olaga ola malosi. O le maualuga o le cholesterol e masani lava ona o faatasi ma isi maʻi sili ona lauiloa, e pei o le oona ma le maʻisuka. O le mea lea, e masani lava ona suia le mafaufau i nei faʻamaʻi. O se taunuuga, o se vaega tele o tagata e maualuga le cholesterol e le maua togafitiga, e oʻo lava i atunuʻu atiaʻe.

Cholesterol ma ona ituaiga

Cholesterol o se vaega masani o laulaau uma o le tino. O se mea vaivai, gaʻo, gaʻo lea e sili atu ona faʻapipiʻiina i totonu o le tino, ma e na o se vaega itiiti e sau mai meaʻai. Cholesterol e taua tele mo le fausiaina o siama o le tino, vitamini D ma nisi hormones. O le Cholesterol e le mafai ona solo i le vai, o le mea lea, na o ia lava, e le mafai ona gaoioi i totonu o le tino. O meaʻai e taʻua o le lipoproteins e fesoasoani i le felauaiga o cholesterol i le faʻamalositino. E lua ituaiga o lipoproteins:

  • "Lelei" (HDL poʻo lipoproteins maualuga),
  • "Leaga" (LDL poʻo le lipoproteins, o loʻo faʻaalia e le maualalo) lipoproteins.

O le tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol i le toto e mai i le 140-200 mg / dl. Ae ui i lea, o le aofaʻi o cholesterol e le o se ata atoatoa o le setete o le soifua maloloina. O le sootaga i le va o ituaiga e lua o le cholesterol (o lona uiga, i le va o HDL ma HDL) o se faailo taua o le maualuga o le lamatiaga o le CVD. I totonu foi o le toto o loʻo i ai se ituaiga lona tolu o mea e pei o le gaʻo - faʻamaʻi. Faatasi ai ma le faateleina o lo latou tulaga, o le maualuga o le HDL ua faaitiitia.

O le tino o le tino o le gaʻo o lo o teuina i le tino. A e mafaufau e uiga i le gaʻo i ou sulugatiti ma le manava, e te mafaufau e uiga i faʻamaʻi. Latou te fai ma sui o le oloa mulimuli o le vaevaeina o gaʻo ua faʻaumatia i meaai. Soo se ituaiga o meaai e faʻamalo e lou tino ma e le o vave ona taulai atu i manaʻoga o le malosi poʻo isi manaʻoga ia liua i ni triglycerides o loʻo teuina i totonu o le tino. E pei o le cholesterol, o le triglycerides e ave i le tino e ala i lipoproteins.

Cholesterol o loʻo i ai i mea taumafa e mafai ona afaina pe a faʻaaoga. O le maualuga o le cholesterol e maualuga ai le lamatiaga o le CVD, o le fatu ma le stroke. Aʻo tele le LDL o loʻo taamilo i totonu o le toto, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaeina o pusa cholesterol (cholesterol deposits) i luga o le ogatotonu o maʻa. Papatusi vavalalata pe pupuni ai foi le lumenene o arteries, lea e mafua ai ona paʻu le toto i le mafaufau, fatu ma isi totoga. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu poʻo le taʻavale.

Aisea ua siitia ai le cholesterol? I nisi tulaga, i nisi o tagata, o le maualuga o le cholesterol e mafua ona o mea e afaina. Ae ui i lea, o le mafuaaga autu mo le maualuga o le cholesterol i le tele o tulaga o se olaga le talafeagai ma se tuufaatasiga o le 'ai o le tele o meaʻai gaʻo, lea e sili atu ona mauoa i gaʻo tumu. E mafai ona puipuia le cholesterol maualuga, o nisi taimi e lava lea e fetuunai ai le meaai ma aumai ai gaioiga faaletino i lou olaga. Afai e le lava lenei mea, ona fautuaina lea e le fomaʻi le faia o fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol.

Faailoga o le faateleina

E masani lava, e le o aliali mai faailoga o le maualuga o le cholesterol. I le tele o tulaga, o le maualuga o le cholesterol e oʻo atu ai i le CVD matautia (faʻamaʻi fatu, stroke, ma isi) ma maua i le taimi o suesuega e fesootaʻi ma i latou. O nei siama e masani lava ona atiae e avea o se taunuuga o le lafoaia o pusa cholesterol i luga o le pito i totonu o le au. Pau lava le auala e iloa ai lenei mea mataʻutia o le faia o se suʻega toto mo le cholesterol. E fautuaina le suʻeina o le cholesterol peʻa aulia le 20 tausaga. E tusa lava pe saʻo atoatoa le cholesterol, e talafeagai le siakiina o lona toto e tusa ma le tasi i le 5 tausaga. Afai o loʻo iai sou faʻamuamua i le maualuga o le cholesterol, ona fautuaina lea e le fomaʻi le faia o ia suʻega e tele taimi e tele. E le gata i lea, o le tele o suʻesuʻega masani mo le cholesterol e faʻatinoina i mataupu pe a iai aʻafiaga (maualuga maualuga o le toto, mamafa mamafa, ulaula).

Sei o tatou iloiloina puupuu ia faailoilo ma faailoga e atiae i mataupu pe a oʻo atu le maualuga o le cholesterol i le CVD.

Maea le gaʻo maʻi

Faailoga o le le atoatoa o le matelaina o maliu e mafai ona eseese i alii ma tamaitai. Ae ui i lea, i alii ma tamaitai, o le CVD o loʻo tumau pea le mafuaʻaga o le oti i atunuʻu atiaʻe. O faʻailoga taatele o le le atoatoa o le gataifale e aofia ai:

  • angina pectoris, tiga o le pusa,
  • taʻavale
  • puupuu le manava
  • tiga i le ua, pito i luga pe i tua,
  • afaina poʻo le vaivai i vae.

O le faaputuputuina o pamu i le maualuga o le cholesterol e aʻafia ai le lamatiaga ogaoga o le faʻaititia o le okesene ma le toto i nisi vaega o le faiʻai. O le mea lea e tupu i se paʻu. O le afaina o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi mo le tausiga faʻafuaseʻi. Faailoga e aofia ai:

  • faafuasei le leiloa paleni ma faamaopoopo,
  • faʻavavevave faʻafuaseʻi
  • foliga o foliga (ptosis o le laupa po o le gutu i le tasi itu),
  • le mafai ona gaoioi (aemaise lava le tutusa),
  • fenumiai, feteenai,
  • upu mataga
  • numera i luga o foliga, lima, vae (aemaise lava le tutusa),
  • faanenefu vaaiga, faalua vaaiga
  • faafuasei tiga tiga.

O faʻamalosi e tuʻuina atu le fatu i le toto e mafai ona puipuia ona o le faaputuputuina o pusa. O lenei gaioiga, ua taʻua o le atherosclerosis, e tuai ma e le mautonu. I le aluga o taimi, o le vavae ese o le mea e mafai. Pe a tupu lenei mea, e faʻapipiʻiina e se toto totoga. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le toto toto e maua ai le muso o le fatu, e oʻo atu ai i le siama. Faʻamataʻuina le fatu poʻo le leʻo o ona masini ona o le le lava o le okesene, ua tupu ai se fatu fatu. Faailoga o se fatu fatu e aofia ai:

  • o se lagona o le mausali ma le feteenai i totonu o le fatafata, tiga i totonu o le pusa po o lima,
  • manava manava
  • o le tupu mai o lagona o le atuatuvale,
  • vavao
  • taotoga, mimitiina, poʻo le kuluma,
  • luga o galuega.

O le faʻaleagaina o le myocardial o se tulaga faanatinati lea e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi mo tausiga faʻafuaseʻi. Necrosis o le fatu fatu e mafai ona le mafai ona faʻafitia poʻo e oʻo lava i le oti pe afai e le saunia togafitiga.

Atherosclerosis o gaioiga lautele

O lenei faʻamaʻi o le iuga lea o le maualuga o le cholesterol, lea e tau atu ai i siaki maʻaleʻale i totonu o maʻa. O lenei mea e taofia ai le tafe o le toto i gaʻo, lima, manava, vae. O le amataga o lenei faʻamaʻi e aofia ai faʻamaoniga nei:

  • tingling ma susunuina i tamatamai vae,
  • tiga
  • vaivai
  • faʻapipiʻi faʻamalosi,
  • le toʻa i vae ma vae,
  • thinning, pallor ma le susulu o le paʻu i luga o vae ma vae,
  • le faʻaalia o maʻi pipili i luga o vae ma vae, lea e faʻamalolo lemu,
  • mafiafia o fao i tamatamai vae,
  • faaitiitia le tuputupu ae o lauulu i vae.

Polokalame masini

O le cholesterol maualuga e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa o le talo, lea e mafua ai le fausia o gallstones. O se pasene taua o mataupu e mafua mai i le maualuga o le cholesterol maualuga. O le faaputuputuina o paʻu i totonu o laʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le tafe o le toto i totonu o fatuga ma le manava. Pe a faʻamalo le gaogao o le iniseti, faʻalauteleina le syndrome o le ischemic, faʻatasi ma le tiga o le manava, lese, vomiting, ma toto toto.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

I nisi tulaga, o le maualuga o le cholesterol e faʻatoʻateleina. I le faia o lea, o lou ate o le a maua ai le tele o cholesterol, pe o le a le aveesea e lou tino le LDL mai le toto i se auala aoga. O le maualuga o cholesterol ma le faʻateleina o triglyceride e ono aʻafia ma isi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka. Ae i le tele o tulaga, o le maualuga o le cholesterol e mafua mai i le 'ai o le tele o mea taumafa ma gaʻo tumu, ma le le lava o le tino. Faatasi ai ma tagata e mamafa tele, o le cholesterol maualuga e masani lava.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O nisi mea e mafua ai se tagata i le maualuga o le cholesterol. E le mafai uma ona faʻaumatia, ae o nisi e mafai ma e tatau ona faʻaumatia. O mea sili ona taua mo le atiaʻe o le cholesterol maualuga e aofia ai:

  • mamafa ma le ofoofogia,
  • 'ai se taumafa e aofia ai le tele o gaʻo tumu ma gaʻo, lea o loʻo i ai i le tele o meaʻai gaosi ma meaai falai,
  • leai se gaioiga
  • faʻasologa i le CVD,
  • toto maualuga
  • ulaula
  • maʻisuka
  • hyperthyroidism
  • sosoʻo faʻasaga
  • faʻapitoa,
  • neuropsychiatric anorexia,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • afaina o le nephrotic.

O le tele o tagata latou te le faʻaalia soʻo se faailoga o le cholesterol maualuga. O le suʻeina o le toto i lenei tulaga e na o le pau lea o le ala e siaki ai le maualuga o le cholesterol. Afai o le maualuga o le cholesterol i totonu o lou toto e sili atu ma le 200 mg / dl poo le HDL i lalo ifo o le 40, ona mafai ai lea e le fomai ona faia se suega o le manava o le manava o le tino e faamanino ai le siama. Faatasi ai ma lenei ituaiga o auiliiliga, e tatau ona e aloese mai le 'aiina o meaai mo le 12 itula aʻo leʻi ave le toto. E ui i le mea moni o le maualuga o le cholesterol e sili atu ma le 200 mg / dl e masani lava ona maualuga le maualuga, i tulaga taʻitasi e talafeagai le faia o le tagata lava ia, i le amanaia o le soifua maloloina lautele ma le i ai pe leai foi o le CVD. O vaega nei o tulaga eseese ole maualuga ole cholesterol ma o latou faʻamatalaga e fomaʻi:

Lisi o le Paʻu e ala i le faamalositino

O le mamafa o le mamafa e faateleina ai le maualuga o le cholesterol maualuga ma le CVD. O le pa'ū o le mamafa e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻatupulaia o le faʻatupulaia ma le faateleina o le HDL. I le i ai o le mamafa o le mamafa, e tatau ona e taumafai mo lona faʻaitiitia lelei ma faʻaitiitia le taimi e ala i taimi e tofotofoina ma faʻamautu ai meaai.

O faamalositino masani e faaitiitia ai le lamatia o le CVD ma fesoasoani e tuuitiitia le LDL. E taua tele pe'ā tuʻufaʻatasia ma se meaʻai lelei. Naʻo le 30-minute faʻamalositino malosi 5 taimi i le vaiaso e mafai ona fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa ma le LDL. Le faʻaleleia o se polokalame faʻaleaʻoaʻoga ma iloilo le maualuga o le faʻatagaina, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Faʻatau togafitiga

Afai o le mate ma le faʻaauau pea o le tino e le fesoasoani e faʻamaonia le cholesterol, ona mafai lea e se fomaʻi ona fautuaina togafitiga mo le maualuga o le cholesterol. I mataupu e mafua ai i le suesuega o le toto se maualuga maualuga o le cholesterol (sili atu i le 200 mg / dl), o togafitiga fualaau e mafai ona faʻamatalaina mai le amataga, i le taimi lava e tasi ma meaai ma faʻatinoga. O vailaʻau faʻatele e masani ona faʻaaogaina e maualalo ai le cholesterol e vaevaeina i vaega nei:

E masani lava o nei mea e faamuamua i vailaʻau i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol. E faigofie ona latou faia ma e seasea ona latou fegalegaleai ma isi sui. O aʻafiaga o nei vailaau e aofia ai le myositis, paʻu faʻatasi, le galala, ma le faaleagaina o le ate. Tulafono e aofia ai:

  • lovastatin
  • pravastatin
  • rosuvastatin,
  • simvastatin
  • atorvastatin sz,
  • fesuisuiai.

O lenei vailaau faʻatau e faʻaaogaina uma e lalo ifo le LDL ma faʻateleina le HDL. O aʻafiaga e aʻafia ai le mumu o le paʻu, le galala, o le ulu, faʻavavevalea, faʻalavelave vaaia ma le faʻaleagaina o le ate.

Sequestrants of acid acids:

O nei fualaau oona e faaaoga e togafitia ai le toto maualuga o le cholesterol toto. O aʻafiaga e aʻafia ai le afaina, malosi o le tino, le manava, ma le tele o triglycerides. E le tatau i tagata e maualuga luga o faʻamaʻi ona ave nei fualaau. O lenei vaega o vailaʻau e aofia ai:

Faʻailoga Faʻatonu o le Cholesterol Absorption

O se fualaau faasaina e taʻua o ezetimibe e faatapulaaina ai le cholesterol i totonu o le tootoo laitiiti. O aʻafiaga e aofia ai le ulu tiga, leisa, vaivaiga maso. O lenei vailaʻau e faʻaaogaina i nisi taimi ma le simvastatin.

Faʻamatalaga o le fibroic acid:

O nei fualaau oona e aoga i le faʻaitiitia o faʻamaʻi. I sina tulaga itiiti, latou te aoga i le faʻaitiitia o LDL laʻasaga. E masani ona faʻaaogaina e tagata e le taliaina toleni. O aʻafiaga e aʻafia ai le myositis, le galala, gaosiga, gallstones, faʻalavelave o le fatu, ma le faaleagaina o le ate. O fualaau faasaina e aofia ai:

I mataupu pe a le faʻamalosi le tagata maʻi i se vasega faapitoa o fualaau oona, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se tuufaatasiga o fualaau mai vasega e lua.

Meaʻai ma Meaʻai Taumafa

I le faaopoopo atu i taumafa lelei e pei ona taʻua i luga, ua fautuaina e iai ni ituaiga o mea taumafa ma meaʻai e tatau ona aofia ai i le taumafataga lea e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le cholesterol.

  • Fiber O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai le fiva solu e maua i laumei, o le lala o le suka, o le karite karite, apples and flax seeds e faʻaitiitia ai LDL ma triglycerides. O le fiber e fesoasoani foi i le paʻu o le mamafa, ona e maua ai se lagona o le maofa. E tatau i tamaloloa ona 'ai e tusa ma le 30-38 kalama o le fiber i le aso, ma e tatau i fafine ona' ai le 21-25 kalama.
  • Beta Glucan. O lenei ituaiga o polysaccharide soluble o loo i ai i le lala oat ma isi laau. Ona o le mea moni e maualalo le LDL, o le oatmeal ua manatu o se ituaiga o meaai e faʻaitiitia ai le tele o le cholesterol.
  • Soya. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le taumafa o le soya (tofu, tempe ma miso) e fai ma sui i meaola a manu e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol. Ae ui i lea, atonu e talafeagai le faʻatalanoa o se tagata fai meaʻai i luma o le suʻeina o meaʻai e maua ai le soya. O le mea moni e faapea o isoflavones o loʻo iai i le soya, e pei o le estrogen, e mafai ona oʻo atu ai i le tele o le aʻafia o le kanesa o susu ma isi gase.
  • Omega-3 oona gaʻo. O nei faʻalapotopotoga o loʻo i ai i le tele o meaʻai i suauʻu, o lo latou faʻaaoga e fesoasoani i le puipuia o le CVD. Pe a avea e avea ma meaʻai faaopoopo, o nei mea e mafai ona fesoasoani i le mitiina o le toto. O le mea lea, e tatau i tagata e faʻavaveina toto ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo leʻi ave le suāuʻu.
  • Alpha linolenic acid. O lenei tuufaatasiga o se fesuiaiga o omega-3 oona gaʻo lea e fesoasoani e puipuia le soifua maloloina o le loto. Ae peitai, e le saofaga i le tuʻuina atu o faʻamaʻi, ma le talafeagai i le faʻavaivaia o le LDL e tumau pea le masalosalo.
  • Vitamin C. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻaaogaina o lenei vaitamini i se aofaiga o le 100-200 milligrams i le aso e fesoasoani ai e maualalo le cholesterol.
  • Beta Sisterol. O lenei tuufaatasiga o se vailaau o le vailaʻau, o se vailaau e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le intestinal cholesterol. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻaaogaina o lenei vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia le LDL i le tino. Ae peitai, e tatau ona malamalama, e mafai foi e le beta-sisterol ona faaitiitia le maualuga o vitamini E ma beta-carotene e maua i le manava. E tusa ai ma lea, atonu e manaʻomia lou faʻatalanoa i se fomaʻi.
  • Policosanol. O lenei mea natura e maua mai le suka, e mafai ona faʻaititia le LDL ma faʻaleleia le HDL. E mafai foʻi ona faʻalavelave i le faʻavaeina o ni paʻu toto. Policosanol, i le isi itu, e mafai ona faateleina le lamatiaga o le toto, o lea e le tatau ona faia e tagata e faʻaaogaina toto.
  • Coenzyme Q10. Ua talitonu tagata suʻesuʻe e mafai e le coenzyme Q10 ona faʻafeteina le maualuga o faʻamaʻi, lea e fesoasoani e puipuia le CVD. O tagata e ave fuaina o fuainumera e masani lava ona maua e le maualalo o le coenzyme Q10. O le mea lea, i nisi tulaga, o loʻo faʻamatalaina ai se faʻaopoopoga faaopoopo o meaʻai faaopoopo i lenei mea.
  • Polyphenols O Polyphenols o vailaau o fualaau e maua mai ai meatotino faʻasao. E mafai ona latou faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis e ala i le faaitiitia o le leaga na mafua mai ile LDL maualuga.
  • Resveratrol E ui i le mea moni e faapea o le Resveratrol e manatu e aoga mo le faʻaitiitia o aʻafiaga o le CVD, o le a sili atu le lelei o fua o lona faʻaaogaina. E le gata i lea, o resveratrol, o le mea e leaga ai, ei ai lona aafiaga e tutusa ma le estrogen, lea e le manaomia. E mafai foi ona fegalegaleai ma isi fualaau. O le mea lea, e manaʻomia le faʻatalanoaga a se fomaʻi aʻo leʻi aofia ai lenei mea i le taumafataga.

Laʻau faʻamaʻi

Faʻaaogaina togafitiga faʻatoʻaga i le togafitiga o le maualuga o le cholesterol. E taua le malamalama e mafai ona fegalegaleai vailaʻau ma isi vailaʻau. O le mea lea, e tatau ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa aʻo leʻi toe alu i togalaau. Laʻau e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol e aofia ai:

  • hawthorn
  • kaluka
  • laʻau
  • gugu
  • lanu mumu uʻamea.

Faʻafitauli ma faʻalavelave o faʻalavelave

Afai e le togafitia, maualuga le cholesterol e mafai ona taitai atu i le tele o faʻafitauli. E aofia ai:

  • Maʻi o le fatu O le maualuga o le cholesterol e sili atu ma le 2 taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu. O le 1% le faʻaitiitia o le cholesterol e oʻo atu i le 2% le faʻaitiitia o aʻafiaga o le le atoatoa o le matelaina.
  • Tigāina Low HDL e fesoʻotai ma se faʻalavelave maualuga o le paʻu.
  • Faʻafouina insulin. 88% o tagata maualalo le HDL ma le 84% o tagata e maua i le maualuga o le triglyceride e maua ai le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai maualuga maualuga o suka. O le toʻatele o tagata e maua i le inisalini e feagai ma le maʻisuka.

Mo le faʻaleleia atili o le faʻasologa umi mo le hypercholesterolemia, e tatau ai ona faʻamautinoa le mamafa saʻo, ia 'ai se meaai e maualalo i le gaʻo tumu ma le saʻo o le gaioiga faaletino. O a aoga i le tino i le faʻamautuina o le cholesterol? O le aoga autu mai lenei mea o se faʻaitiitiga taua i le aʻafiaga o le CVD, faʻapea foi ma le faʻaleleia atili o faʻamaoniga pe afai o nei faʻamaʻi ua uma ona i ai.

Pe tatau ona ou fenumiai i fesili o le maualuga o le cholesterol pe afai o le taimi lea e le o matauina sea faafitauli? E tusa lava pe i ai sau cholesterol masani ma e leai ni faafitauli CVD, e tatau ona e mulimuli i se olaga ola maloloina e saunia ai lou tino ma se vaega faaopoopo o le saogalemu mo le lumanaʻi. E aofia ai se taumafataga maloloina, faʻamalositino masani, aloese mai le ulaula tapaa ma le ava malosi. E taua le manatua o le faʻamauaina o le ava e faʻaaoga foi i mafuaaga o le maualuga o le cholesterol.

Saofiamalamia

O le cholesterol maualuga e mafua mai i mafuaʻaga ua taʻua o le hypercholesterolemia. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i ni numera o foliga, o lea e manatu ai iinei. Faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia, o le maualuga o le LDL i totonu o le toto e sili atu nai lo le masani mai le pepe. O lenei maʻi le gasegase e mafai ona iloa i le taimi o siaki masani ole soifua maloloina. E mafai foi ona iloa i nisi o taimi i le i ai o pamu gaʻo i luga o le paʻu poʻo le va o mata. O togafitiga e aofia ai se soifua soifua maloloina ma ave togafitiga e maualalo ai le cholesterol.

Mafuaaga o le maualuga o le cholesterol ma le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina

O le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina e afua mai i se faaletonu i le gutu e pulea ai le gaʻolaʻau o le cholesterol i le tino. O se taunuuga o lenei faaletonu, e le o faʻamalosia lelei le LDL ma faʻaopoopoga i le toto. I le tele lava o tulaga, o se gaʻo ua le manuia e maua mai i le faʻagatuaina o se ituaiga o matua. Afai e faʻasoa le tofi, o lona uiga, o matua o loʻo tauaveina se ituaiga o gaʻo leaga, ona oʻo mai lea o le faʻamaʻi i se faiga sili atu ona ogaoga (homozygous). O le hypercholesterolemia o le Heterozygous o loʻo taʻua i se tasi mataupu mai le 500. O se ituaiga o le faʻamaʻaloga o le maʻi e seasea.

Vaega o le faʻamaʻi

O se vaega tāua o lenei faʻamaʻi o le atinaʻe lea o le CVD i se talavou. E mafua mai i le faʻavaeina o ni atherosclerotic plate i luga o le puipui i totonu o le gaʻo. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i osofaʻiga o le fatu e oʻo lava i tupulaga talavou. E le gata i lea, o mea taua nei e matauina:

  • xanthomas - gaʻo susu i totonu o le paʻu, o loʻo mauoa i le cholesterol, e masani lava ona faʻasoa i autafa, tulivae, totoa ma tulu,
  • xanthelasma - mea gaʻo susu i luga o laumata,
  • fagu fagu
  • afaina.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina

E masani lava, o le faʻamaʻiina o lenei maʻi e tupu i le taimi o suʻega faʻataʻitaʻiga ma fomaʻi. E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi poo le tagata maʻi ona matauina le gaʻo o le gaʻo i luga o le paʻu poʻo le va o mata. Afai o lenei maʻi na maua i lou aiga vavalalata, ona fautuaina lea ole suʻega mo le maualuga o le cholesterol.

I tagata matutua, o le i ai o lenei faʻamaʻi e masani lava ona faia i le maualuga o le cholesterol maualuga e sili atu i le 7.5 millimita i le lita poʻo le LDL concentrations sili atu i le 4.9. I tamaiti e taʻi 10 i le 15 tausaga le matua, o le aofaʻi o faʻamaumauga o nei faailoga o le 6.7 ma le 4.0, mulimuli ane.

I le tulaga o le heterozygous hypercholesterolemia i fanau ma le autalavou, o le atiina ae o faailoga e le ono tupu. Ae ui i lea, ao laʻititi tausaga, o togafitiga mo lenei faʻamaʻi atonu e manaʻomia e puipuia ai le CVD.

Togafitiga filifiliga

O le avea ai ma se gasegase o le kenera, o le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina e masani lava ona le mafua ona o se olaga le lelei. Ae peitai, o le tausia o lou tino i se tulaga lelei faaletino o le a fesoasoani e puipuia ai faafitauli i le lumanai. O auala nei e mafai ona fesoasoani ia te oe e puipuia lou tino.

  • Soifua maloloina I le tele o tulaga, e tusa lava pe le o le tele o meaʻai po o le sili atu o mamafa, e manaʻomia le faʻatalanoaina o meaʻai.
  • Gaioiga faʻaletino masani.
  • Aloese mai le ulaula.
  • Faʻaauau le mamafa o le mamafa.

E masani lava, o vailaʻau cholesterol-lowering e fautuaina. O le tele lava o loʻo faʻatulagaina o fuainumera. O tamaiti mamaʻi e masani ona ave fuainumera i le tuai o le tamaitiiti po o le talavou. O nisi tamaiti atonu latou te manaʻomia ni apheresis. O lenei metotia o togafitiga, lea e faʻaaogaina ai le LDL mai le toto, e masani lava ona fesoʻotaʻi i mataupu o le hypercholesterolemia faʻatasi ma le homozygous. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina isi sui o le aiga maʻi ina ia siakiina mo le maualuga o le cholesterol.

E masani lava, o le togafitiga mo tagata mamaʻi ma le hypercholesterolemia i le aiga e lelei tele i le tulaga o se olaga ola maloloina, siakiina masani o le cholesterol ma ave uma vailaʻau faatonuina. I le tulaga o se faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi, o le faʻasolosolo e le lelei tele.

Le faʻaitiitia o le cholesterol maualuga i fafine i auala eseese

O le cholesterol i le tino o fafine e tele galuega e faia: e nafa ma le faʻapitoa o le vailaʻau D, hormones steroid, Q10 fesiitaiga, lea e faʻalavelaveina ai le matua o sela. O se faʻamaoniga o le LDL (lipoproteins le maualalo) poʻo le "leaga" cholesterol) i totonu o le toto e mafai ona mafua ai faʻalavelave o le hormonal, sili atu le mamafa, atherosclerosis ma isi pathologies, o lea e tatau ai ona e mataʻituina lona tulaga, mafai ona faʻaitiitia ma aveese mai le tino i le taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le taumafataga ma metotia eseese a tagata, faʻapea foʻi fualaau.

Le faʻaitiitia o le cholesterol

Faatasi ai ma le matua, o le toto o le cholesterol toto o tagata taitoatasi o loo tuputupu ae pea. E mafua lenei mea ona o suiga o tausaga ma suiga i le ate. O le mea autu o le faʻamaoniga e le sili atu i le tulaga masani, lea e mafai ona maua i totonu ole potu faafomaʻi i le matua.

Afai e maualuga le cholesterol toto, e tatau ona e amataina se taua. I taua, e pei ona e iloa, o mea uma e lelei, ae e le aoga le filifili se auala e faʻaititia ai le LDL? E sili lava, pe afai o se fomaʻi e faatonuina togafitiga pe a uma ona suʻe suʻega ma suʻega, ae o nisi taimi e faigata le alu i le fomaʻi, o lea o le a tatou talanoa ai i auala mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

E tolu ala e maualalo ai le cholesterol maualuga:

  • taumafa masani
  • metotia a tagata
  • vailaʻau.

Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le masani i le 10-15%, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma le faaaogaina o vailaʻau ma faʻamaopoopoina i meaʻai ma togafitiga i fale, ae o le tele naua o le fua, e le mafai ona e faia e aunoa ma fualaau.

O le Cholesterol e faʻapipiʻiina i aso taʻitasi i le ate, ae i ni vaega laiti. O le tele o ia mea e ulu atu i le tino ma meaʻai, o le mea lea, e faʻatonutonu ai le maualuga o lenei koniteina, e tatau ona e muamua mulimuli i se meaʻai. O se taumafa lea e tatau ona tumau. O le a le afaina ai le mamafa, ae o le a fesoasoani e faʻasalaina le tuufaatasiga o le toto.

I le faʻataʻitaʻiga masani, o se taumafataga e maua mai i le maualuga o le cholesterol e faʻatagaina ai oe e faʻaaogaina ia oloa:

  • soʻo se meaʻai e ese mai i le semolina (ona o le maualuga o le suka ma le leai o fiva),
  • fualaau fai sua, greens,
  • fualaau aina fou ma vine,
  • meaʻai aano (lapiti, vela, povi, puaa e leai se gaʻo),
  • iʻa ma manu
  • fuamoa e oo atu i le 2 fasi vaega i le aso,
  • fualaau mamago, nati,
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • falaoamata pusa falaoamata.

O meaai mo fafine e manaʻomia sina fetuunaiga. Muamua, o lo latou tino e manaʻomia le tele o le gaʻo mo le masani ai o le gaioiola maualuga, e tatau ona latou 'aina le 30-50 gramu o fatu poo fatu i aso uma, 1-2 sipuni o suauʻu e leʻi faʻamaina, 2-3 taimi i le vaiaso ile latou o le laulau e tatau ona avea ma iʻa. I le faaopoopo atu i meaʻai, e lelei le inu i mea taumafa lelei: iʻa ma suauu gaʻo.

Lona lua, o le tele o teineiti o nifo manogi suamalie, e tatau ona i ai i luga o latou tamatamailima sulu malulu: meli, masima marshmallows poʻo marshmallows, paʻutini polotini. Afai e faʻaaogāina i se aofaʻi talafeagai, latou te le lamatia e tusa lava pe maualuga le cholesterol.

Aua nei galo e inu le 1.5-2 lita o le vai mama, ae e tatau ona e teena le kofe, e sili ona fiafia i le lanu meamata ma le hibiscus.

O a mea e tatau ona faʻamamāina mai le pusaaisa ia i latou o loʻo mananaʻo e faʻafaigofie le LDL? O le lisi o oloa faasaina e aofia ai mea nei:

  • otaota ma fale e mafai ona faʻaaoga,
  • oloa faʻapipiʻi
  • meaʻai vave
  • mea inu gaʻo
  • faleoloa faleoloa (keke, keke, pusa),
  • falaoamata falaoamata saito,
  • gaʻo gaʻo (tamaʻi mamoe, puaa ma gaʻo),
  • margarine ma pata.

O nei oloa faapelepele e aofia ai le tele o gasegase gaosi ma le "leaga" cholesterol, lea e le faʻaaogaina e le tino ma faʻapipiʻi i luga o puipui o laʻau tetele. E taua foʻi le tuʻuina atu o mea uma e aofia ai le tele o filo, mo se faʻataʻitaʻiga, mai tupe meataalo poʻo lole, ona o ni fusi laititi e fesoasoani e aveese LDL.

Faʻamatalaga Faatau

E tatau foi ona fai saʻo meaai. Muamua, tuu le fri. O le suauu na gaosia i le fesoasoani o le vevela e le o aofia uma ai gaʻo maloloina po o vitamini, ae o loʻo i ai le tele o cholesterol leaga, ona o le maualuga o le LDL o le a tuʻuina atu.

O se isi auala e sili atu i le falai o le a taofi, kuka, gaʻo, kuka i totonu o se fafie faʻatau.

Lona lua, ave le masima ma le pepa vevela, aua latou te faalavelave i le ate, e le mafai ona masani ona maualalo le cholesterol ma aveese mai le tino.Vaʻaia taimi ma paprika, turmeric, togalaau Provencal.

Tolu, faʻaaoga pea le kilisi ma le flax fatu. O nei oloa e lua e fesoasoani e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le toto, puipuia ai toto toto mai le fagu ma faʻaleleia le faʻaumatiaina o talo. O nei oloa o le a leiloa a latou meatotino aoga ao faagasolo togafitiga vevela, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina i soo se mea. Fautuaga aoga: ia faʻafefe le manogi o le kalaka, faʻapipiʻi lemoni ma oona i le ipu.

Faʻatau auala

E toʻatele e le talitonu i nisi auala e faʻaitiitia ai le cholesterol. Ioe, e sili atu le togafitiga o le faafitauli i metotia e fautuaina e le fomaʻi: e aoga ma faʻapitoa. O metotia a le aiga e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le LDL ma aveeseina mai le tino pe afai e le oʻo i le tulaga taua. O le a avea ma se puipuiga sili ona puipuia, o lea e manaʻomia ai foʻi ona manatuaina.

Linden tea

O le fugalaau Linden e i ai lona aʻafiaga ma le faʻamalosi ma o le a fesoasoani lelei e faʻaitiitia le cholesterol toto. O le lauti Linden e mafai ona maua i luga o fata o falemaʻi poʻo faleoloa ua uma ona i ai i le pepa o lauti, ae e mafai ona e aoina mai le linden oe lava ma faia se vai inu lelei.

Ave le 2 sipuni tele o le fuga o le linden matutu, faʻatumu i le afa-lita o vai inu, tuʻu le afa mo le afa itula. E fautuaina e faia lenei mea i se vevela ina ia tumau le mafanafana o le la. A maeʻa le afa itula, pasi le lauti mai le mutia i le gaʻo ma inu se itula pe a uma le 'aiga.

O le lauti Linden e mafai ona eseese e ala i le faaopoopoina o le kinnamon, nutmeg, lemongrass, vaega laiti o le apu apu po o lemoni. E fautuaina e inu e aunoa ma le suka ma le maualuga o le cholesterol, ae afai e te manaʻo i se mea suamalie, faʻaopoopo se sipuniti o le meli.

Celery Juice

E tele taimi e masani ona faʻaaogaina ai e Tinamatua le tinic garlic i lalo ifo o le tino o le cholesterol ma aveesea ai mai le tino, ae o lenei oloa faapitoa e le fiafia i le taimi nei, aua o se manogi le lelei, e aofia ai le ava malosi, ma ua solia i tagata e maua i le fatu fatu ma le ate. Nai lo lena, e sili atu le faʻaaoga o le vine seleni. E i ai lona aafiaga tutusa, ae e sili atu le malosi ma saogalemu.

E tatau ona e faia le suavai ao leʻi inu. A maeʻa ona tu mo le 2-3 itula, e vave lava ona ia le maua le tele o vitamini. Ina ia saunia le 1 tautua o se meainu, 150-200 kalama o seleni ma 20-30 kalama o ona aʻa e lava. Faʻamamaina le suasusu ma faʻainu i le 15-20 minute ao leʻi 'ai. O le "keke" totoe e mafai ona ave mo le kukaina o kuka, fualaʻau, pati mama.

O tagata e faalogo e uiga i faamanuiaga o le meli i soo se mea, ae o se isi mea aoga o le gaosiga o pipi - propolis - mo nisi mafuaaga latou te galo ai pea, e ui lava e vave vave ma lelei le fesoasoani e maualalo ai le cholesterol toto.

E mafai ona ave faʻasolosolo i le tele o ituaiga: tin, drops, chewing gum. Ina ia saunia le tincture, ave le 10% falemaʻi pulou ma le sipuni hawthorn. Mo le 200 kalama o vodka, e te manaʻomia se sipuni tele o le vaega muamua ma le 3 sipuni tele o le lua. Faʻafefiloi mea uma ma alu i se nofoaga pogisa mo le vaiaso. E tatau ona e inu i le tincture ma se sipuniti ao lei faia se taeao o le taeao ma le aoauli.

O fualaau e faatauina atu i le fale talavai. O le 7% poo le 10% o le ava malosi o le propolis. Latou te manaʻomia le faʻavaivai i le vai ma le fuaina o le 5-7 togi i le teaspoon o le vai ma inu i le tolu taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.

I totonu o faleoloa o vailaʻau faʻapitoa, ma o nisi taimi i le falemaʻi, e mafai ona e maua le propolis tulu - o se lanu uliuli po o le lanu samasama, e tutusa lelei ma le plastine. O le a fesoasoani i le aveesea o cholesterol leaga. Tuluina mo le 15-20 minute ao lei 'ai, ona folo pe feanu.

Nicotinic acid

O fualaau o le Nicotinic acid e sili ona lelei le inosia o le cholesterol synthesis i totonu o le ate, o lea e masani ona fautuaina ina ia avea e oo lava i taimi mulimuli o le atherosclerosis. E vave faʻaitiitia le cholesterol o le toto ma fesoasoani e aveesea mai le tino, ma maua ai foi se faʻalogiga faʻamalosi pe afai o afaina o le cholesterol e aafia ai toto toto o le loto.

O le Nicotinic acid e mafai ona onā i foliga o pusa poʻo le iniseti subcutaneous. O le mea sili ona le lelei o lenei mea o lona faateleina lea o le mea e oso ai le tino ma le aafiaga o le vasoconstriction, o le mea lea, e le mafai ona togafitia i latou i le maualuga o le toto, thrombosis, gout, faapea foi ma gase fatuga ma le ate.

Sequestrants

Sequestrants of acidic acids - fualaau e faʻateleina le pulelasi o le talo i totonu o le manava. O lenei vailaau e faʻamalosi - faʻaumatia cholesterol ma isi mea e gaʻo le gaʻo, ma fesoasoani e aveese faʻamalosi ai mai le tino. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le HDL, e aofia ai le maualuga o le cholesterol, e tumau pea.

O le aʻafiaga o le siakiina o siama kulimi e maua vave, o lea e lelei tele pe a manaʻomia le faʻaitiitia vave o le cholesterol maualuga. Ae e le mafai ona e aveina i latou mo se taimi umi, talu ai o nei vailaʻau faʻaumatia e le gata o LDL leaga, ae faʻapea foi vitamini gaʻo-soluble: A, E, D ma K, lea e tatau ona onā i taimi o togafitiga.

E le mafai ona faʻaaogaina tagata suʻesuʻe e togafitia le maualuga o le cholesterol ma tagata e maua i le maʻi o le peptic, dysbiosis, ma le ate ma fatu fatu.

Pepa o suauʻu iʻa

Apalai o suauu gaʻo o se faʻaopoopoga i isi cholesterol-faʻamaonia fualaau. E ala ia i latou lava, o latou o se meaʻai faʻalaʻau ma e le mafai ona faʻaitiitia pe aveesea le LDL mai le tino. Ae o le suauu o iʻa o se punavai o gaʻo maloloina ma le maualuga o le cholesterol, faapea foi le Omega-3, o lea afai e te inuina pulupala ma, mo se faataitaiga, statins, o le a sili atu ona iloa.

O capsules ma le suāuu e sili atu ona faʻatau i le fale talavai. E lua ituaiga o nei meaʻai faʻalauteleina: o le sili atu le taugata, o loʻo i ai lipids o iʻa o le sami, ma le taugofie, e maua mai i le cod. O le aʻafiaga ma i latou ma isi capsules e tutusa lelei, o lea e mafai ai ona e aveina i lau faitalia.

O loʻo iai foi le suauu iʻa i le pepa o le vai. E fautuaina e ave i tagata e maualalo le eletise i totonu o le manava, ona e le mafai ona faʻamavaeina a latou capsules. O lenei fesoasoani faʻalaʻau e leai se faʻalavelave matuia, ae ae leʻi inu i isi vailaʻau, faʻafesoʻotai lau fomaʻi.

O le maualuga o le cholesterol i fafine e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi tuga, o lea e tatau ai ona e mataʻituina lona maualuga ma amata togafitiga ile taimi. Afai ei ai se mea muamua i le maualuga LDL i le toto, ona pipii lea i le meaai o loʻo faʻamatala atu i luga, ma ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma amata ona ave na vailaʻau e faʻaititia ai le cholesterol o le a ia faatonuina.

Tuua Lau Faamatalaga