O a sua e mafai ona ou inuina i le maʻisuka ituaiga 2?

O fualaau o se vai inu lea e maua e ala i le fufuluina o fualaau eseese o laau ma e masani ona faʻaaoga mo meaai. I le tusiga o le a tatou suʻeina mea inu e mafai ona e inuina i le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻalogo! Aʻo leʻi inu inu suamalie suamalie, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e aloese mai ni faʻafitauli.

O a ni vai e mafai ona inu i le maʻisuka?

O fualaau suamalie o vailaʻau o loʻo i ai vailaʻau mo tagata e seasea ona 'ai fualaau aina ma fualaʻau. 100% suamalie e aunoa ma ni mea faʻaopopo e naʻo fua ua afifi. O fualaau aina e na o le 25-50% o fua. E sili atu le suamalie o fualaau suamalie pei o faʻi po o cherries e manaʻomia le tele o vai. I le faʻaopoopoga, e oʻo atu i le 20% gaʻo ua faatagaina iinei, lea e faʻaititia ai le tau o le soifua maloloina.

O fua o fualaau aina ma fualaau suamalie e le tutusa. E ui lava o sua mai fafo e maua mai i fua, o aʻafiaga o le soifua maloloina e eseese lautele, e pei ona molimauina e le tolu suʻesuʻega mataʻituina mai le Iunaite Setete.

I le va o le 1984 ma le 2009, e sili atu ma le 151,000 tamaitai ma 36,000 alii sa faatalanoaina soo i vaitaimi e fa tausaga. O tagata auai, oi latou uma sa maloloina i le amataga o le suʻesuʻega, na talanoa e uiga ia latou meaʻai. O mataupu uma e 12,198 (6.5%) oe na maua talu ai nei i le maʻisuka ituaiga 2 sa taʻuina atu ia latou mea e fiafia i ai.

Mulimuli ane, o faʻamatalaga i luga o le taumafaina o fualaau suamalie ma suavai o mataupu sa iloiloina ma faʻamaumauga i luga o le maʻisuka. O le aʻafiaga o isi tulaga o le olaga ma le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, lea e mafai ona faʻasese ai le taunuuga, na faʻataʻapeina.

Na maua ai o tagata gasegase na 'aina fua pe tusa ma le tolu taimi i le vaiaso e itiiti lava le mafatia i le maʻisuka. O tagata mamaʻi na 'aina fualaʻau, vine, poʻo plums i le tolu taimi i le vaiaso e itiiti lava le maua i le maʻisuka. O le lamatia o le maʻisuka na faʻaititia e le 11% ma le faʻaaogaina o plums ma e 12% faʻatasi ma vine. Blueberries e faʻaititia le lamatiaga e 25%. O pi, pea ma faʻi na faʻaitiitia ai le lamatiaga o gasegase e 5%. I tagata gasegase na inu i le tele o le sua, o le aʻafiaga na siitia e 8%.

O le mafuaaga mo aafiaga eseese o ituaiga eseese o fualaau aina ona o mea eseese. Ua fautuaina e saienitisi e faapea, o le tino, o mea e sili ona maualuga i fualaau aina nai lo le nectar, e aofia i le aafiaga o le hypoglycemic. O loʻo faʻamatalaina ai foʻi le eseesega i le va o fua eseese. Ae ui i lea, e leai se faʻamatalaga manino. E le gata i lea, o eseesega eseese o fualaau aina ma suamalie e mafai ona aafia ai le soifua maloloina o tagata mamaʻi. O suavai mama e vave faʻavavevaveina, o le a vave faʻavave le sua toto ma sili atu le malosi nai lo fua.

O vai suka e tatau ona lafoai

O fua mai fua e pei o le moli, pomegranate ma chokeberry (chokeberry) e tatau ona faʻaumatia i le faʻaogaina. I le faaopoopo atu i antioxidants ma vitamini, o le nectar e mafai ona aofia ai le tele o suka e pei o lela. E maua le fructose i aʻa uma.

Fructose e lua taimi e sili atu ona suamalie nai lo le sologa manuia. E fiafia tele le alalafaga taumafa e faʻaaoga le fusila e avea o se mea suamalie. O le tele o meaai e aofia ai le fructose masani. O le maualuga maualuga faatagaina o le fructose i le aso e 25 kalama.

Afai o le tino e tele le fructose, o le tootoo laiti e liua i le gaʻo. E teuina i totonu o le ate. Afai e tupu lenei mea i se vaitaimi umi atu, o le a tupu le gaʻo o le ate. I fuainumera tele, o le fructose e mafai foi ona mafua ai le mamafa, maʻisuka (ituaiga 2) ma le maualuga o le toto lipids. Ua fautuaina tagata maʻi e 'ai fualaau aina fou ma toeitiiti lava lafoaia le sua mai ia i latou.

Glycemic index of juices

Afai o le tagata gasegase o le hyperglycemia (tele gaʻo i totonu o le toto), e tatau ona inu tele vai. O le toto maualuga o le suka e faʻaaogaina e ala i fatugaʻo. E ui i lea, talu ai o le suka e naʻo le faʻamavaeina o le suka, o le vai, e pei o le toto, e manaʻomia e avea o se solvent. Ina ia tineia lou fia inu, e mafai ona e faʻaaogaina suavai faʻamamaina i lalo o le GI, e leai se aoga i le glycemia o le maʻi. Aʻo leʻi faʻaogaina, e taua le faʻatalanoa o se tagata poto faapitoa.

Ua fautuaina tagata maʻi e faʻatau fua suamalie, aua o loʻo i ai i lalo mea e sili atu ona faigofie le gaʻo. O le GI laʻititi i le sua suamati e 33. Le maualuga o le GI i le sukalati. O le keke kalapu ei ai le GI o le 10 iunite. O meainu vevela ua faia 100% mai fualaau faisua, ae mafai ona aofia ai mea faaopoopo e pei o le suauka, masima, suga eseese, honey, herbs and spices.

O le suavai aupito sili ona suamalie o le suamalie mo le maʻisuka o le sua popo, ma le GI e itiiti ifo i le 2.

GI o le vai moli o le 65, ma vine, pineapple, apu, vine ma le vine - 50. E le fautuaina e faʻaaoga fualaau suamalie mo le maʻisuka o se lapataiga.

Fautuaga! Aʻo leʻi faʻaaogaina se birch, rimoni, pīpisi poʻo se pateta, e tatau ona faʻatalanoa se tagata poto faapitoa. I le tulaga o le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona talanoaina soʻo se suiga o mea taumafa ma se tagata tausi meaʻai i meaʻai ina ia aloese ai mai le tele o fesuiaiga i le suka i totonu o le toto.

O le tulaga o le tagata maʻi ma le maualuga o le glycemia e faʻalagolago i meaʻai lelei. O le tele o le faʻaaogaina o fualaau suamalie e mafai ona afaina ai le glycemia ma taʻitaʻia ai ni faʻafitauli ogaoga. O le faʻafiafiaga o le faʻaaogaina o nei oloa e le mafua ai se afaina ogaoga, ae o le faasaunoa e le fautuaina mo tagata gasegase o le maʻisuka poo isi faaletonu gasegase. Afai e te aʻafia i faʻamaoniga ogaoga o le hyperglycemia ona o mea ua sili atu i luga, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

Potato

O le suamalie suamalie e aofia ai le potassium, phosphorus, magnesium, lea e faʻamaopoopoina ai metabolic processes, faʻaleleia le tulaga o capillaries ma arteries ma faʻamalosi ai le mamafa.

O le kulimi pati i le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le glucose. E le gata i lea:

  • faʻafeiloaʻi ma faʻataunuʻuina o mea,
  • o se vaʻaia matagofie,
  • tautua o se vailaʻau faʻasolosolo ma le inu lelei.

E tele vai ua tuufaatasia ma le tasi mo le lelei sili atu; o le pateta e le o se mea na tupu.

Tuua Lau Faamatalaga