Maʻisuka ma maʻi i totonu: faʻalavelave ma togafitiga

O le aʻafia o le maʻisuka ua tupu tele, lea e mafai ona taʻua o se faʻafitauli o le lalolagi. Mai maʻi uma, 90% o le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafua ai le gaʻo, maualalo le tino ma le gasegase o le gaʻo.

O nei lava mea e fesoasoani i le atiina ae o faʻamaʻi o le fatu, fatugaʻo, pancreas. O le tupuga mai o faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻisuka malosi e aʻafia ai le tulaga o maʻi.

O le maʻisuka e faʻaitiitia ai gaioiga faʻafouina ma toe faʻafoʻi i le tino, puipuia le puipuia. I lenei tulaga, o le togafitiga o soʻo se faʻamaʻi e tatau ona faʻamaopoopoina i le togafitiga o le hypoglycemic.

Maʻisuka ma le maʻi cardiovascular

O le gaioiga o le maʻisuka ma faʻamaʻi o gaʻo i totonu o le faʻatupulaʻia o le soifua maloloina i tagata matutua ua sili atu ona manino i togafitiga vascular. O le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e atiae 6 taimi sili atu nai lo isi vaega o tagata gasegase.

O tulaga lamatia mo maʻi o le fatu, e pei o le maualuga o le toto, gaʻo, ma le gasegase lipid metabolism i le maʻisuka e taatele. O le maʻisuka lava ia o se tulaga lamatia mo le faʻaleagaina o le myocardial i le maʻi fatu fatu (CHD).

O le tele o cardiologists ma endocrinologists latou te vaai i le maʻisuka e pei o le tutusa o le cardiac ischemia. O le mea lea, pe a suʻeina tagata mamaʻi i le maʻisuka, e tatau ona faʻataʻitaʻiina se isi seti o suʻesuʻega o le fatu ma faailoga o le gaʻo gaʻo, e tusa lava pe leai se ata o le maʻi fatu.

O mafuaʻaga o le atiina ae o le fatu ma faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka o:

  1. Hypercholesterolemia - o le faateleina o le cholesterol e 1 mmol / l e faateleina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular e 60%.
  2. Faʻaitiitia le lipoprotein maualuga i le toto
  3. Hyperglycemia ma le hemoglobin glycosylated.
  4. Faateleina le mamafa o le toto i le 10 mm. Hg. Art. faʻapupulaina le lamatiaga o le fatu fatu faʻamaʻi i le 15%.
  5. O le ulaula tapaa e faʻapupulaina ai maʻi fomaʻi i le 41% e faʻatatau i tagata e le ulaula tapaa.

O le taʻiala autu o le puipuia o le fatu ma vascular o maʻi o le faʻaitiitia o le toto toto i le 5-7 mmol / l, pe a uma le lua itula i le 10. E le gata i lea, o le hemoglobin glycosylated e le sili atu ma le 7%. E mafai ona ausia lenei mea ma le mataʻituina pea o le kulūkose ma le faʻaaogaina o meaʻai ma le maualalo o faʻamaumauga.

O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le suka e tatau ona faia i le amanaia oo latou aʻafiaga i le cardiovascular system (Glibenclamide, Tolbutamide, Chlorpropamide). O tagata maʻi e le mafai ona totogiina mo faʻamalama o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai le inisalini i le tuufaatasiga o togafitiga ma le fualaau autu.

E tatau ona taofiofia le toto i le maualuga e itiiti ifo i le 130/80 mm RT. Art. O ia faailoilo e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le infarction myocardial and stroke, faʻapea foi ma le soifua maloloina faaletino ma le le atoatoa o maʻi.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻamaʻiina o tagata mamaʻi e tatau ona faʻavae i luga o latou aafiaga i le gaʻololo ma le gaʻo gaʻo, puipuia le tino fatu ma e le afaina ai faʻaaliga o le hypoglycemia. Mo lenei, o vaega nei o fualaau oona ua faʻaaogaina:

  • O loʻo faʻamaonia mai le iniseti ACE (angiotensin-converging enzyme) pe a oʻo mai le protein i le urine, o lo latou faʻaaoga e faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 (faʻapupulaina le lagona i le insulin) E aofia ai: Enap, Ramipril, Lisinopril, Captopril.
  • Angiotensin receptor blockers 2. Maua meatotino a le vaega muamua o fualaau faasaina, puipui puipui o toto toto ma fatuga. O fualaau nei o Teveten, Aprovel, Cozaar, Lorista, Mikardis, Valsacor, Exforge.
  • Alalaupapa o le alalaupapa o Calcium - Verapamil, Nifidepine, Diltiazem.
  • Diuretics - Furosemide, Tryphas.
  • Imulasoline e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le gaioioiga o le faʻalavelave faʻalogo ma i le taimi lava lea e faʻalauteleina ai le lagona lelei o gaʻo i le inisalini. E aofia ai ia Physiotens ma Albarel.

O le tele o taimi, o faʻamalosiga faʻatasi ma fualaau mai kulupu eseese e faʻaaogaina.

I le togafitiga o le dyslipidemia, ua fautuaina tagata e taofiofia meaola manu ia latou mea taumafa - puaa, tamai mamoe, paʻu, gaʻo kulimi suamalie, kulimi ma le siisi, faaitiitia le taumafaina o le pata ma i le taimi lava lea e taumafa ai fualaau faisua fou, fualaau e le o le suamalie, e aofia ai le lala, iʻa ma le suauu manogi i le taumafataga.

Ina ia puipuia le alualu i luma o le maʻisuka ma vascular vascles, e taua le faatumauina o ia faailo (i le moli / l): liproproteins maualalo maualalo i lalo ifo o le 2.6, maualuga - sili atu i le 1.1, triglycerides - itiiti ifo i le 1.7.

Afai e le mafai e le taumafa ona ausia ia faailoga, ona faaopoopoina lea o sauniuniga o fuainumera: Zokor, Krestor, Liprimar.

Oʻa ma le maʻisuka


O le sootaga i le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele e fesoʻotaʻi ma se mafuaaga taatele o lo latou tupuga ma le faʻateleina o faʻamaoniga. O le maualuga o le agavaʻa ma le masani ai o mea masani, faʻateleina faiga faʻavae o le atinaʻe e oʻo atu ai i le faaiuga e uiga i le faʻaitiitia o le mamafa tele mo le togafitia o le maʻisuka.

Faʻaauau le faʻaleleia o le tino i le atinaʻeina o teteʻe o le tino i le insulin. O le maualuga o le maualuga o le tetee, o le tele o le inisalini e maua mai i le pancreas, ma faʻapupulaina ai le gaʻo o le tino.

I le faaopoopo atu i le faateleina o le gaʻo o le gaʻo, o le lerotonin deficiency e mafai ona tuʻufaʻatasia genetically. O lenei mea e saofaga i se lagona faifai pea o le atuatuvale, atuatuvale, naunau ma fiaai. O le faʻaleleia o meaʻai gaʻo e faʻaleleia ai lagona ma faʻamalolo ai faʻamaʻi tiga mo sina taimi. O le 'aiina o meaʻai suamalie ma faʻamalosi e atili ai ona aʻafia le maʻisuka ma le gaʻo.

O faiga faʻavae i le tausisia o maʻi faʻaleagaga e le lelei le taumafa, taumafa e le masani ai, faʻalavelave ma le fafagaina mulimuli ane ia i latou, le lava le moe ma leai se gaioiga faaletino.

I le faʻaopopo atu i se vailaʻau mataʻetaʻe, o le gasegase e faʻalavelaveina le gaioiga o totoga i totonu, lea e faʻaalia i le tulaga o:

  • Mateʻo fatu faʻamaʻi ma le myocadiopathy.
  • Faʻasologa o meaʻai - gasegase ma le pancreatite.
  • Faʻavalea o le ate.
  • Maʻi pipisi.
  • Le leai o se faʻavalea i tamaitai.
  • Faaitiitia le malosi i alii.
  • Tulaga faigata o le maualuga.

O le lamatiaga o meaʻai gaʻo i totonu o le gaʻo ma le maʻisuka o le faʻavaeina o le faʻalagolago ma le faigata o le faʻapulaaina oi latou i le taumafataga. O se liʻo mataʻutia ua faia: manaʻoga mo laʻau suamalie - faʻamaʻi - faateleina le kulukose i totonu o le toto - faʻasaʻoina o le inisalini - teuina o gaʻo i gaʻo gaʻo ma le auai o le inisalini - pa'ū i le kulukose - manaʻo e 'ai le selu.

O se tasi o auala e foia ai le gaosiga o le gaʻo o le ave lea o le chromium picolinate mo le 3-4 vaiaso. I le faʻaopoopoga, o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina - Metformin, Glucobay. O tagata maʻi e maualuga le gaosiga oo latou lava inisalini, e oʻo lava i le maualuga o le hyperglycemia, e leʻo faʻaalia mo le togafitiga o le inisalini.

O le auala aupito sili ona lelei e faʻaitiitia ai le mamafa ma le toto o le toto e maualalo i le gaosiga. E aofia ai ia oloa: vela le aano o manu, moa, fuamoa, sisi. O le faavae o le lisi autu e tatau ona kuka pe tao tao, iʻa, fualaau faisua.

E sili ona aoga le saunia o salakeke fou mai kapeti, otaota, kukama, tamato ma pepa suamalie mai fualaʻau.

Loto gaʻo ma le maʻisuka


O le ate ma se fesuiaiga o le toto - o le faaputuputuina o toxins o siama, togafitiga poʻo le metabolic tupuaga, e tali atu ia i latou e ala i le teuina o gaʻo i totonu o siama. O sea ituaiga gaioiga e mafai ona tupu i le taimi o le matelaina, ola maloloina o le tagata, malabsorption i totonu o le manava, inu ava malosi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻateleina o le fausia o tino o le ketone e tupu ona o le solia o le metabolism. E mafai ona latou faʻapipiʻiina i totonu o fusi o le ate. O gasegase gasegase oona e faʻamamaina i totonu o le inumaga ma ulufale atu i le totoga, ma sosoo ai ma le ate, e mafai ona aʻafia ai le gaʻo.

I tagata soifua maloloina, o gaʻo gaʻo e faʻaaogaina e maua ai le malosi, ma i le maʻisuka ituaiga 2, insulin, lea e maua i le maualuga o le suka, e taofia ai lenei gaioiga ma faʻaosofia ai le faʻaputuina o gaʻo i le ate.

Faʻatasi ma le oona e fesootaʻi ma le maʻisuka, o le gasegase gaʻo e tupu tele, ma o se tasi lea o faailoga o le maʻi o le dysmetabolic. Ona o le gafatia o le ate e faʻaputu ai le gaʻo, faʻalaumalieina ma le tali atu i vailaau e faʻavaivaia.

O faʻamatalaga o le gasegase o le gasegase e masani ona le oʻo mai. O le ogaoga i le sao saʻo o le tino, e faʻalauteleina i le faʻamalositino, atonu o le a faʻalavelave. Faʻatasi ai ma le faʻavauvau, o le tiga e mafai ona tupu naʻo le vave faʻaopoopoina o le gaʻo i le tulaga o le maʻisuka faʻamaʻi.

O faʻamatalaga e faʻavae i faʻamaoniga nei:

  1. Faʻasalalauga, faʻatautaia o faʻatalanoaga - o se faʻausaga eseese, o se faʻaopoopoga o le tele.
  2. O le gaioiga o le enzymes o le ate ua faateleina.
  3. Faateleina le cholesterol ma triglycerides i le toto.

Togafitiga o le gasegase oona e faia i se taumafataga ma le aofia ai o lipotropic oloa: oatmeal, iʻa, cheese cheese, seafood, soy, kefir, yogurt, kulimi fuālaʻau manogi. Fesoasoani e aveese le tele o gaʻo ma le cholesterol meaai ma fiber ma pectin. O le mea lea, o le meaai e tatau ona tele fualaau faisua. Faatasi ai ma se mea e masani ai ona iloa, e fautuaina e faʻaopopo le fagalaʻau i ipu.

O vailaau na faʻaaogaina o le hepatoprotectors - Gepabene, Essentiale, Essliver, Glutargin ma le Berlition.

Maʻi faʻamaʻi i le maʻisuka


O le maʻisuka e tupu ma se faʻaitiitia o le tali atu i le immune, lea e mafua ai ona gasegase tagata mamaʻi i siama ma siama, fungal infections. O ia faʻamaʻi e faʻaalia i taimi masani ma ogaoga. I lenei tulaga, o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻamaʻiina o le maʻisuka.

O loʻo i ai faʻamaʻi pipisi e le tupu i totonu o tagata e leai ni mea e le atoatoa ai le gasegase o le gaʻo - mea leaga i fafo o le otitis media, gasegase cholecystitis, pyelonephritis ma cystitis, ma le vae o le maʻisuka.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e afaina i faʻamaʻi pipisi 1.5 taimi sili atu nai lo isi. E mafua mai i le lautele ma faʻaletonu o le puipuiga o faʻamaʻi pipisi. E masani ona aofia ai le soliina o galuega o le paʻepaʻe toto e faʻaumatia ai siama - o se faʻaitiitia o le feʻaveaiga, phagocytosis, ma le gaioiga o T-killers.

O aʻafiaga i le lotoifale e fesoʻotai ma le atinaʻeina o faʻatafunaga lapoa - micro ma macroangiopathy, neuropathy, lea e faaleagaina ai le faʻamamaina ma le toe faʻaleleia o totoga ua faaleagaina mai microbes ma a latou toxins.

O le faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi ona o se tali le lelei i sui antimicrobial. Faatasi ai ma le maualuga o le lipoproteins, cholesterol ma le gaʻo, latou te fusifusia i fulufulu toto e tatau ona ave i ai fualaau faasaina. O le mea lea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi i le leona ua faʻaitiitia.

O se vaega o le niumonia i le maʻisuka o le lamatiaga o siama, lea e tau atu i le oti. O sui e mafua ai le staphylococci, Klebsiella ma streptococci. Faʻasaga i tua o le niumonia, e tele lava ina atiaʻe e le gasegase le ketoacidosis o le maʻisuka. I ni faʻalavelave matuia, o vailaʻau faʻamalosi e faʻaaoga ai beta-lactams ma fluoroquinolones o loʻo faʻaalia.

O le Pyelonephritis e masani lava ona tupu i le tulaga o faʻasalaga faʻasalaga lua. O vailaʻau faʻasaina ua naʻo le faʻaaogaina o le vailaʻau poʻo le faʻamalosi: Ciprofloxacin, Ceftriaxone, Levofloxacin. Ia mautinoa ia faʻaaoga vailaau faʻamaʻi faʻamalosi e faʻamaonia ai fualaau faʻasaina e puipuia ai le faʻataʻitaʻi.

O le masani tele o le localization o maʻi vaivai o le siama o le maʻisuka. E mafua mai i mafuaʻaga nei:

  1. Faʻaitiitia le lagona faʻaleagaina.
  2. Faʻasologa masani o faʻamaʻi pipisi.
  3. Tigā faʻavae i vae.


A oʻo i se maʻi pipili, e ono lua filifiliga mo le atinaʻega o le faʻalavelave faʻapitoa: e le o le ogaoga (e le o taufaʻataʻu) le ogaoga ma le ogaoga, e aʻafia ai i le manaʻoga e vavae ese le vaega o loʻo aʻafia o le limasefulu lima.

O se foliga malu e tupu mai i le foliga o se ulcer ulupo ma le mumu o le tino o le tino e itiiti ifo i le 2 cm le lautele; e leai ni uiga lautele o le inisua. O le togafitiga o le manua ma le tofiaina o vailaau faʻamaʻi o loʻo faʻaalia: Cephalexin, Clindamycin. Faʻataʻitaʻiga tuʻufaʻatasia.

O faʻamaʻi pipisi e faʻaalia i le ogaoga o le gaʻo ma le tele o faʻaleagaga o masini o loʻo siomia ai, faʻateleina oona, ma faʻaitiitia ai le toto i totonu o le nofoaga ua afaina. O le kulūkose o le toto e masani ona maualuga. Ina ia aloese mai le osteomyelitis, o le biopsy o le ponaivi o mea e fai.

O vailaau e togafitia faʻamalosi ma faʻaogaina i luga o le intramuscular: Amoxiclav, Vancomycin, Meronem. Le umi o togafitiga e le itiiti ifo ma le masina. Ona o le le lelei o togafitiga faasao o togafitiga, o le vaeluaina poʻo le faʻamavae atoa o tisipetiga ua afaina ua faia.

I le maʻisuka, o se tasi o faʻamaʻi pipisi masani o le tino o le paʻu ma mucous membranes. O le tele lava o le faʻasalalauina o faʻataunuʻu:

  • Nofoaga ile igoa.
  • Pulu i lalo o le mammary glands.
  • Axillaries

I le le lava o taui mo le maʻisuka, o le a mafai ona tupu i luga o le maʻisuka i le vavalo o le tino i foliga o paʻepaʻe paepae, faatasi ai ma le tiga ma le susunuina. Afai e salalau atu i le isophagus, atonu e faigata ona faʻaaoga. O le tele lava o faʻamaumauga e faʻaalia i totonu o le itupa.

Togafitiga o le au faʻasalalau e faʻatinoina i le lotoifale faʻaaogaina o vailaau faʻamalolo ma mea faʻapitoa i fafine. Faʻaaogaina faʻalotoifale faʻatasi ma le faʻaaogaina o le fluconazole. Faatasi ai ma le atiina ae o le tetee, latou te fesuiai i Itraconazole poo Ketoconazole.

O le manuia ole togafitiga o fualaau oona e faalagolago i le tikeri o taui mo le maʻisuka. I tagata gasegase e iai faʻamaʻi pipisi i le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le inisalini o loʻo faʻatulagaina i vasega poʻo le faʻafeiloaʻi atu i ai ao le i uma le togafitiga mo se maʻi faʻamaʻi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻapea foi ona talanoa e uiga i le olaga ma le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga