Maʻi pancreatite: togafitiga ma togafitiga o pui

Faatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, pancreatitis o se tasi o mea sili ona ogaoga. O lenei faʻamaʻi e mafai ona maua uma i taimi masani, ma i le mataupu mulimuli, o le avanoa o le oti e maualuga. I le taimi nei, e tele auala e togafitia ai le maʻi pancreatitis, e amata mai i togafitiga fualaau faʻamaʻi e faʻamutaina ai se kuluma.

Mafuaaga o Pancreatitis

O le pancreas e tulagaese "Fale Faitaʻaga" mo hormones ma glandlea e faʻalagolago i ai le faʻaogaina o meaʻai ma le malosi o le tino atoa. Faatasi ai ma le mumu o lenei okeni, o ona enzymes gasegase (e pei o le sua pancreatic juice) e le ulu atu i le togafiti laiti e talepe ai meaai, ae tumau i totonu o le gland lava ia, ma amata ona "eli".

Aʻo faagasolo lenei faagasologa, ua faʻamalolo ai mea vevela ma enzymes, lea, o le oʻo atu i totonu o le toto, e mafai ona i ai se aʻafiaga i luga o isi totoga. O le mea lea, o le taimi lava e faʻalavelaveina ai le gasegase o meaola mai le pancreas, o loʻo tupu mai le pancreatitis.

O le tino o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga o gaioiga o le enzymes pala, ma o le mea na mafua ai ona faateleina le faʻalauteleina o nofoaga, lea e lagona i taimi o osofaiga tiga.

Toeitiiti lava o tagata matutua uma e lamatia. (aemaise lava alii), ma talu ai nei, o mataupu o pancreatitis i tamaiti ua sili atu ona masani. O mafuaʻaga autu e taʻitaʻia ai faiga faʻapitoa o le pancreas, o fomaʻi e aofia ai:

  • Ava malosi, ulaula, ma le faaaogaina o fualaau faasaina. O faʻalavelave o lenei ituaiga e faʻaateleina ai le aʻafiaga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le pancreas ma isi totoga i totonu.
  • O fualaau uumi ma le le saʻo, aemaise lava mo vailaʻau faʻamaʻi (o loʻo aofia ai estrogen, acetylsalicylic acid, faʻapea foʻi corticosteroids).
  • Le i ai o se genetic predisposition i faʻamaʻi o le vaega o meaʻai, ma le maʻi gallstone.
  • Vailaau Mataʻutia po o mea taumafa taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, vailaau ma vailaʻau faʻasima i le tino o le tagata ma meaʻai.
  • Le faʻaaogaina i aso uma o mea leaga ma le le lelei, e aofia ai fried, fatty, sweet and floury food. O le anapogi o se tasi lea o mafuaʻaga e mafai ona tupu mai i le maʻi.

O lenei mea e aofia ai mafuaaga e le masani ai, e pei o le vevesi i le manava o le manava ma taunuuga o le tali atu a se fomai tipitipi poʻo le endoscopist.

Faailoga o le tino o le maʻi

I le tulaga lautele, o togafitiga e maua mai i le tino pancreatitis e togafitiina i totonu o se nofoaga maʻi. O lenei mea e mafua ona o le tele o mea na tutupu i le maʻi, lea e mafua mai i le maualuga o le atinaʻeina o faʻafitauli (o le mea lea e taua ai lenei ituaiga o le "aute") ma le malosi o faʻamaʻi. O nei tagata latou te malamalama lelei i uiga uma oo latou maʻi.

Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o se osofaʻiga poʻo le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi e mafai ona tupu faafuasei, o le aveina moni o se tagata. Tuuina atu e faapea o faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi o tino i totonu e talitutusa, e tatau ona e iloa o faailoga masani o faʻalavelave o le pancreas (aemaise lava, pancreatitis):

  • O le faʻafuaseʻi o le atinaʻeina o se osofaiga. O nisi taimi e le maua e se tagata le taimi e alu aʻe ai mai luga o le laulau, e pei o uiga, o lagona le fiafia e tulai mai.
  • Tinea tiga, lea o loʻo lisi i le itu tauagavale poʻo le itu taumatau o le tau taugata. O le malosi o le tiga o le tiga e faalagolago lea i le tulaga o le atinaʻeina o le faamai, i nisi tulaga e le aveeseina le tiga e oo lava i le paini (e faatatau i fualaau faasaina). O sea osofaiga e mafai ona tumau mo ni nai aso, mafua ai le tiga, le mautonu, ma le oti. O le mea moni, e naʻo le tupu lava lenei e tupu i se maʻi tuga.
  • Se faʻateleina o le vevela (hyperthermia), faʻaitiitia pe faateleina i le toto maualuga.
  • Paʻu, foliga mai o le manava o le fatu poʻo le faʻamalosi, ma le malosi (i le foliga o le vaʻaia) o le maso o le manava.
  • O se suiga i le lanu o le paʻu, se paʻu mafiafia po o le mumu, o le acrocyanosis (cyanotic coloration) e mafai ona matauina.
  • O osofaiga o le ogaoga o le gaioiga ma le vomia, pe a maeʻa e leai se faʻaleleia atili.
  • Manaʻo e faʻavaivaia, manava.
  • Faʻaitiitia o le leo o le tino atoa, o foliga vaaia o le vevela, vevesi ma vaivaiga.

I le pancreatitis e masani ai, o se paʻu i le laulau paʻepaʻe poʻo le samasama, o le leai o se meaʻai ma le paʻu o mea mamafa e mafai ona matauina. O nisi o faʻamaoniga (e pei o le manava manava poʻo le faʻamalosi) e mafai ona avea ma taimi masani.

Faʻamamaga o Togafitiga Painiga

O le faʻaaogaina o soʻo se vailaʻau ma vailaʻau e tatau ona malilie i le fomaʻi. Faʻafoʻi e le tagata ia te ia mo le maʻi pancreatitis ma fualaau e mafai ona naʻo le faʻatonuina o le tulaga. E ui i lea, o se faʻamaʻi, e tatau ona i ai fualaau ma vailaʻau e mafai ona faʻafilemuina le tiga o le tiga ona o le taimi muamua (aemaise pe afai o le pancreatitis e mamafa, ae le o taimi uma).

O le filifiliga i totonu o nei fualaau faasaina e matua lautele lava, ae e tatau ona e filifili mo oe lava ia meafaigaluega (e tusa ai ma lagona) e vave ona galue, ma, i le taimi e tasi, e leai ni taunuuga ogaoga mo le ola maloloina o le tino.

Lisi o le lisix fesoasoani e fesoasoani i le osofaia o pancreatiti foliga foliga faapenei:

  • Papaverine. O se antispasmodic mo pancreatitis i ituaiga eseese. O loʻo iai i ni pepa, fofo mo le tui, faʻapea foi i le tulaga o mea faʻasaʻo. Papaverine e aʻafia lelei i le tiga o totoga o le tino, aveese le gaʻo, ma faaitiitia ai le mamafa.
  • Platyphyllinum. E faʻamalieina ai le tiga tele, o se vailaau faʻataʻitaʻi vave. E masani ona faʻaaoga i le taimi lava e tasi ma le papaverine e faʻaleleia ai le aʻafiaga. E mafai ona avea o se vailaau mo faʻamalosiaga malosi e faʻaumatia.
  • Leai-shpa. O le vailaʻau sili ona lauiloa e uiga i le manava o le manava, tataʻi tiga ma lagona o le gaioiga. Faatasi ai ma isi mea, leai-spa e faʻamalosia le tulaga lautele o se tagata e tulaʻi mai i se osofaiga mataʻutia. O le vailaʻau e leai ni aʻafiaga leaga i luga o le faʻalavelave o le tino, ae o loʻo i ai le tele o faʻasolega (e pei o le fatu ma le fatu fatuga, le gasegase le gauai, ma isi).
  • Drotaverinum. E le pei ole leai, o le fualaau faasaina ei ai le tau maualalo mo le eletise galue malosi (drotaverine hydrochloride).
  • Vaʻa E mafua mai i analogues a Papaverine. O lona uiga e mafai ona taʻua o le mea moni i se tulaga faapitoa e faaosofia ai le faʻamalosia o le puipuiga. O lenei mea o loʻo faʻaalia i le faateleina o le gaosia o puipuiga puipuia (e pei o le fofo) lea e tau ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.
  • Nikoverin. O le faʻapipiʻiina o le vailaʻau o le nicotinic ma le papaverine e faʻaleleia ai le toto o le toto, ma faʻasaʻo ai foi maso maso ma tiga.

I le taimi o se osofaʻiga, e sili atu le aua nei inuina fualaau e pei o Analgin, Citramon ma isi faʻalavelave faʻapitoa. Latou te le mafai ona faʻamalolo lagona lagona tiga i totonu o le pancreatitis, ae o le siama e mafai ona faigata.

Enzyme vailaau mo pancreatitis

Ona o le gasegase o le faamai, o le pancreas e maua ai le tele o mea elekene (i le foliga masani, i se isi itu, o le leai o ni mea). Aofaiga o numera silia ma le 20 mea eseese o le enzymelea e aofia i se tasi o vaega e fa:

  1. Lipolitics. O nei mea e aofia ai enzymes e pei ole lipase ma le phospholipase.
  2. Amylolytics. O le maualuga o nei mea (lea e aofia ai le amylase) i le urine ma le toto e mafai ona fuafua ai le gaoioiga o le pancreatitis.
  3. Puipuiga. Elastase, trypsin, chymotrypsin, peptidase. Puipuia le autolysis (faʻaogaina o le tagata lava ia) o le mea o le pancreatic tissue.
  4. Le mautonu Deoxyribonuclease ma le ribonuclease. O la latou gaioiga o le pipiiina lea o mea faʻapipiʻi.

O vailaʻau e faatonutonu ai le maualuga o enzymes, i le isi itu, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua - laulau ma capsules. O le mea moni e faapea, o sauniuniga o pusa e faʻamalieina ai le tiga, pei ona vave ona solo i totonu o le manava, ae le mafai ona fautuaina o se togafitiga umi.

O capsules e mafai ona nutimomoia na o le vai alkaline o le duodenum, lea e mafai ai ona fai se faʻaogaina masani. O le tele lava o taimi, o vailaau o le capsule e faʻamatalaina mo le pancreatitis masani e fesootaʻi ma le leai o enzymes. E tatau ona e nofouta o le togafitiga o pancreatitis ma vailaau, o sauniuniga o loʻo maua i capsules, e matua le mafai (e faʻaaogaina i le tino o le maʻi).

Mo se faʻataʻitaʻiga, o Pangrol, Panzinorm Forte, Enzistal-P, Penzital, Festal, Pancreatin, Mezim Forte, Creon, Panzinorm 10000 ma isi ituaiga o fualaau faasaina ua solia i osofaiga ogaoga ma le tele o le tiga o le pancreatitis. E le tatau ona ave faʻatasi e aunoa ma le fautuaga a le fomaʻi auai.

Faʻapipiʻi vailaau

Paʻu malosi faʻalagolago i le itu o le mumū o le pancreas. O le tele o papaa, e ui lava i lo latou aoga, e le mafai ona fesoasoani i taimi uma e faʻamafiesea faʻamaoniga, talu ai e le mafai ona latou faʻaleagaina le leaga o le sua oona.

O ia tupe e aofia ai Alemagel, o se faʻataʻitaʻi faʻamaonia (o lona uiga, faʻaitiitia le acidity). E fautuaina mo le faʻaaogaina i maʻi gaʻo, gastritis gasegase, acidity, esophagitis, enteritis, duodenitis, flatulence, faʻapea foi le pancreatitis.

Alemalog analogs e mafai foi ona talia filifiliga mo tiga i le hypochondrium: Maalox, Fosfalugel, Gastracit, Agiflux, Maalukol, Koalgel, Gastal, Prolanta, Palmagel. Ae ui i lea, ao leʻi togafitia le pancreatitis, o vailaʻau (aemaise lava, taʻavale) ma a latou analogues e tatau ona siaki mo le faʻasaina. O nisi oi latou e lelei e le faʻaoga faatasi ma isi fualaau.

O le faʻaitiitia o le eletise o le manava, faʻapea foʻi ma se adjuvant, o nisi taimi e fautuaina ai le histodil. E tatau ona manatuaina o lenei vailaʻau ua faʻaseseina mo i latou o loʻo i ai faʻamaʻi ogaoga o le ate, fatugaʻo ma le fatu. E pei ona taua i le Historyadil, Belomet, Simesan ma le Cimetidine e tatau ona valaauina.

O le Ranitidine e fetaui lelei ma le faaitiitia o le pule faakomepiuta o le elekene hydrochloric ma se faaitiitia i le gaoioiga o le pepsin (enzyme caustic o le gastric juice). O le Ranitidine e vave ona oʻo mai le aʻafiaga e le gata i le vevela ma le muʻu, ae faʻapea foʻi ma le manava malosi. O loʻo i ai se laulau lautele o aʻafiaga o le itu, o lea e tatau ai ona e matua faaeteete i le vailaau o vailaʻau.

Aafiaga Ranitidine Atzilok, Acidex, Histak, Zantak, Ranigast, Ranital, Ranisan, Gertokalm, Ranitin, Rantak, Ranks, Ulran, Ulkosan, Ulkodin.

O nei vailaʻau uma lava e faʻamalieina ai tiga ma uiga. O le mafuaaga lena e tatau ai ona ave ma le lapataiga, talu ai e tatau ona togafitia le mafuaaga o le faamai, ae le o ona taunuuga. Soʻo se faʻamalositisi e mafai ona puipui le taimi le tumau i gaioiga faʻaleagaina e tutupu i totonu o le tino, lea e mafua ai ona ogaoga (ma o nisi taimi e le mafai).

Taualumaga mo se osofaiga

Vaʻaia le faʻamaʻi mafai ona maua se tagata i soo se mea. O le muamua lava o mea uma e mafai ona fai e tatau ona avea o se valaau a le falemaʻi, talu ai e le mafai ona togafitia se pancreatitis ogaoga i le fale i soo se tulaga - o tulaga tumau ia e manaʻomia. O le vave lava ona taunuu mai fomai, o le tele foi o se taunuuga manuia mo le maʻi.

A maeʻa le valaau, e tatau ona mautinoa le filemu mo le tagata, tuʻuina o ia i luga o le sofa, nofoa poʻo le nofo i se nofoa. I le taimi o le osofaʻiga, e le o manino pe iai ni auala e le faʻaaogaina i le pancreas, o le mea lea e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai ma inu aʻo lei oʻo mai le falemaʻi.

Faʻasalaga antispasmodic fualaau faasaina ma vailaʻau i le noatia ma fai fuafua io loʻo i ai se tagata i se tulaga e le mafai ai e se togafitiga faafomaʻi ma togafitiga faʻapitoa mo se taimi le tumau (mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo iai o ia i le vao pe tietie i se nofoaafi mamao).

O se meafaigaluega lelei e faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi o se aisa poʻo se mafanafana mafanafana. Ua faataatia i nofoaga e matua ogaoga ai le tiga. E i ai se ituaiga o leai, ae o le faʻaleleia o le aoga, na o le pau lava le mea e le mafai ona faʻamalosia malosi le afi afi i totonu o le tino. O le faʻaaogaina o faamalama malulu o le a fesoasoani e faʻagesegese le faʻagasolo o le faʻaogaina o le inflammatory processes i le hypochondrium.

Tuua Lau Faamatalaga