Maʻisuka ma le XE: faʻatusatusaga ma alauni o aso taitasi

Matou te fautua atu ina ia faamasani oe lava i le tusiga i luga o le autu: "E mafai ona fuafua le maʻisuka mo se aso" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O a iunite falaoa mo le maʻisuka? Laulau ma le Faʻatulagaga

Meaʻai falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2, o se laulau o iunite falaoa - o nei mea uma o ni taʻiala lauiloa mo tagata e maua i le maʻisuka. O le a tatou faʻatalanoaina i latou puupuu ma i matou.

O le maʻisuka o le solia lea o metabolic process (protein, gaʻo ma le carbohydrate metabolism) i le tino o le tagata e maua ai le glycemia maualuga (toto glucose). I le maʻisuka, o le faʻafeiloaʻi o le kulukose (o le faʻapalapalaina o oloa o gaʻo) ma mea amino (o le gau o oloa o puipuiga) i totonu o le mea e faigata.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O ituaiga autu o le maʻisuka o ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga II, e masani ona taʻua o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Faʻatasi ma le T1DM, ua faʻavaivaia le puleaina o le hormones o le inisalini; faatasi ai ma le T2DM (autu o lenei tusiga), o le gaioiga o le inisalini ua faʻavaivaia.

O fuaitau tuai "o le insulin-dependent" ma le "maʻisuka-tutoʻatasi" o le maʻisuka ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e le toe faʻaaoga ona o eseesega i le faiga o le atinaʻeina o nei lua faʻamaʻi eseese ma a latou faʻamatalaga taʻitasi, faʻapea foʻi ma le mea moni i se tulaga patino i le soifuaga o le tagata maʻi, o se suiga mai se foliga o le insulin i se foliga ma le faalagolago atoa i le inisalini ma le pulega atoa o injections o lenei hormone e mafai.

O nisi o faaletonu o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le T2DM, faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini (e le lava le aʻafiaga o le inisalini i totonu poʻo fafo) ma faʻaleagaina le gaosiga o latou inisalini ma ni tikeri eseese i le va o latou. O le maʻi e tupu, e pei o se tulafono, faʻagesegese, ma i le 85% o mataupu e maua mai i matua. Faatasi ai ma le avega, ua silia ma le 50 tausaga le matua ua maʻi ma le T2DM ma toetoe lava leai ni tuusaunoaga.

Faʻaalia sao o le T2DM afaina, aemaise lava le ituaiga o le manava, ma le maualuga o le visceral (totonu) gaʻo, ae le o gaʻo gaʻo.

O le mafutaga i le va o nei ituaiga ituaiga o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona iloa e le suʻega o meaola ole tino i totonu o nofoaga faapitoa, poʻo (faʻaaogaina) fua faʻataʻetaʻetaʻe o le aiga ma le gaioiga o le faʻatusatusaina o le tele o le gaʻo visceral.

I le T2DM, o le tino o le tino, ina ia mafai ai ona foia le tui o le insulin, ua faamalosia e faatumauina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto pe a faʻatusatusa atu i le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o vaega o meaola mo le inisalini. O le faʻamalosia o insulin e fesoasoani i le faateleina o le taumafa o gaʻo tumu ma le le lava o le taumafa o fiber (fiber).

I le uluai laasaga o le atinaeina o le T2DM, o le faagasologa e mafai ona toe suia e ala i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faailoaina o gaioiga faaletino i totonu o le faaopoopo (i le tulaga o le metabolism ma le masani o le fale ma le gaosiga) o le faaaogaina o le 200-250 kcal o le malosi i le faiga o le vaalele, lea e tutusa ma gaoioiga faaletino:

  • savali 8 km
  • Nordic walking 6 km
  • jogging 4 km.

O le a le tele o le carbohydrate e 'ai ma le maʻisuka ituaiga II

O le mataupu autu o taumafa taumafa i le T2DM o le faʻaitiitia o faʻafitauli faʻaleagaga i le masani, lea e manaʻomia ai e le tagata maʻi ni aʻoaʻoga tutoatasi ma se suiga i le olaga.

Faʻatasi ai le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi, o ituaiga uma o le metabolism e faʻaleleia atili, aemaise lava, o masini e amata ona sili atu ona faʻapipiʻi le kulūkose, ma e oʻo lava (i nisi o gasegase) toe faʻafouina (regenerative) auala i le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le taimi o le inisalini, o meaai e na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻisuka, ae o lona tau e leʻi faʻaitiitia i lo tatou taimi. O le manaomia mo le faatonuina o le faʻaitiitia o fualaau oona i le ituaiga o meaʻai i le tagata maʻi e tulaʻi mai (pe na o pea) pe afai e le faʻaititia le maualuga o le kulukose pe a maeʻa se faasologa o togafitiga ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. Afai e le fesoasoani fualaʻau suka, o le fomaʻi e faatonuina le togafitiga insulin.

O nisi taimi e faʻamalosia ai maʻi ina ia lafoaia uma suga faigofie, ae o suʻesuʻega a le falemaʻi e le faʻamaonia lenei valaau. Suga i le tuufaatasiga o meaai faateleina le glycemia (glucose i totonu o le toto) e le maualuga atu nai lo le tutusa o le maso i calories ma le mamafa. O le mea lea, o fautuaga mo le faʻaaogaina o laulau e le o faʻamaonia. glycemic index (GI), aemaise lava talu ai o nisi o gasegase e maua i le T2DM ua maeʻa pe ua matua leai se aoga o laʻau suamalie ua le taliaina.

Mai lea taimi i lea taimi, o le lole po o le keke e aina, e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona lo latou laʻititi (aemaise lava pe afai e le oi ai). O le sili atu ona taua nai lo oloa GI o lo latou numera atoa, o mea ia e gaosia ai le gaʻo i totonu e aunoa ma le vaevaeina i se mea faigofie ma faigata. Ae manaʻomia e le tagata gasegase ia iloa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso, ma e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatulaga lelei lenei faʻatulagaga masani e faʻavae i luga o iloiloga ma faʻamatalaga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaititia le tele o meaʻai i le gasegase (pe tusa ma le 40% i kalori nai lo 55%), ae le o lalo ifo.

I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o talosaga mo telefoni feaveai, e mafai ai e ala i se faiga faigofie ona iloa le aofaʻi o meaʻai i le mea na fuafuaina, o lenei aofaiga e mafai ona faʻatulaga saʻo i le kalama, lea o le a manaʻomia ai le muamua o le mamafa o le oloa poʻo le ipu, suʻesuʻe le igoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fesoasoani i le lisi o meaʻai a se kamupanī faʻapitoa, poʻo le malamalama i le mamafa ma le tuufaatasiga o le taumafaina o meaai e faʻavae i luga o le poto masani.

O se ituaiga o soifuaga tutusa i le taimi nei, pe a maeʻa le suʻesuʻega, o lau masani lea, ma e tatau ona taliaina lenei mea.

I le tala faasolopito, ao lei oo i le taimi o iPhones, na fausia ai se auala ese mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo - e ala i le falaoa (XE), e taua foi suauu gaʻo. O fasi keke mo le maʻisuka ituaiga 1 na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le iloiloga o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o gaʻo. 1 XE manaʻomia 2 vaega ole inisalini mo le faʻasili i le taeao, 1.5 i le aoauli, ma na o le 1 i le afiafi. O le faʻaaogaina o gaʻo i le aofaiga o le 1 XE e faʻapupulaina ai le glycemia e le 1.5-1.9 mmol / L.

E leai se faʻamatalaga saʻo o le XE, matou te tuʻuina atu se numera o faʻamatalaga faʻasolopito ua faʻamautuina. O se falaoa na faʻafeiloaia e fomaʻi Siamani, ma seia oʻo i le 2010 ua faʻamatalaina o le aofaiga o se oloa e aofia ai le 12 g o digestible (ma siitia ai le glycemia) gaʻo i le tino o sugars ma starches. Ae i Suisse Suiselani XE na aofia ai le 10 g o gaʻo, ma i le gagana Peretania o le 15 g. O le eseesega i faʻamatalaga na taʻitaʻia ai le mea moni talu mai le 2010 na fautuaina e le faʻaaogaina le manatu XE i Siamani.

I Rusia, e talitonuina 1 XE e tutusa ma le 12 g o gaʻo vailaʻau masini, po o le 13 g o carbohydrates, ma mafaufau i le fiber dietary o loʻo i totonu o le oloa. O le iloa o lenei fuataga e mafai ai e oe faigofie ona faaliliu (tusa lava pe i lou mafaufau, tonu i luga o le calculator ua fausia i totonu o soʻo se telefoni feaveai) XE i le kalama o carbohydrates ma vice versa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai le 190 g o le perimone ma se mea e iloa ai le carbohydrate i le 15.9%, na e faʻaaogaina 15.9 x 190/100 = 30 g o carbohydrates, poʻo le 30/12 = 2.5 XE. E faʻapefea ona e mafaufau i le XE, i le sili vaesefulu o le vaega, poʻo le lapotopoto i le pito lata ane - oe filifili. I tulaga uma e lua, o le "averesi" i le aso o le a faʻaitiitia.

Fesili: Talofa. Sa ou faitau i tala eseese, ae le mafai ona ou malamalama - pe faapefea ona fuafua vaega ole falaoa mo le maʻisuka? E matua faigata lava ia te au ona ou iloa ou te le toe fia ai, o lenei faagasologa e le mafaamatalaina e matuai manaia lava.

O le tali o le: Lelei lelei Faʻataʻitaʻiga o iunite falaoa mo le maʻisuka e matua faigata lava e pei ona e manatu ai. Muamua e tatau ona e maua se laulau faapitoa mo le maʻisuka, lea e taʻu mai ai le tele i le 1 XE o soʻo se oloa.

E fautuaina foi le i ai o paleni eletise faaeletonika ile lima. E masani lava o le numera e mafai ona faʻatagaina o iunite falaoa e faʻaaogaina i le aso e faʻatulaga e le fomaʻi, i le amanaʻiaina o le gaioiga faaletino ma le tulaga lautele o le maʻi. Faapea o lau galuega e le fesoʻotaʻi ma galuega faigata faaletino.

Atonu o le a fautuaina e le fomai 10 XE i le aso. I le taumafataga muamua, ave le 2 XE, le 2nd - 1 XE, 3 - 3 XE, le 4 - 1 XE, ma le lima o meaai, o lona uiga, mo le 'aiga o le afiafi - 3 XE. Ona ave lea o le laulau ma, i le amanaʻiaina o fautuaga fautuaina, fai le lisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lau 'aiga o le taeao e aofia ai le 250 ml o kefir ma le 100 g o falaoamata sana.

Matou te i ai i fesoʻotaʻiga vavalalata

Fiafia, atonu e leai sou maʻisuka.

Ae paga lea, o se tagata o soʻo se matua ma le itupa, e oo lava i se pepe, e mafai ona maua lenei maʻi. O le mea lea, fai atu i ē pele ia te oe ina ia faia lenei suʻega ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. A uma, o le puipuia o faʻamaʻi e taugofie ma lelei nai lo togafitiga faifai pea. Faatasi ai ma togafitiga puipuia mai le maʻisuka, meaʻai talafeagai, gaioiga faaletino, leai se popolega ma siaki masani o le suka (1 taimi i le 3-6 masina) e iloga.

Afai e amata ona faʻalavelave oe poʻo au uo pe a iai ni faʻasologa o lisi, matou te fautuaina oe faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi i le taimi lava lena. Manatua o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona aliali vave mai, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamalosia mo le tele o tausaga ma atonu e le masalomia e le maʻi o ia.

Pau lava le auala e tofotofoina ai mo le maʻisuka o le suʻeina lea o lou toto ma urine.

I le faʻamasinoina o le suʻega, e foliga mai o loʻo iai oe i le maʻisuka.

E te manaʻomia vave se fomaʻi ma maua se suʻega. Muamua, matou te fautuaina le faia o se suʻega mo le hemoglobin glycated ma faia se suʻega urine mo ketones.

Aua le faatuai le asiasiga i se fomaʻi, aua afai e te le taofia le atinaʻe o le maʻisuka i le taimi, e tatau ona togafitiga oe mo lenei maʻi i lou olaga atoa. Ma o le vave lava ona e mauaina, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o faʻafitauli eseese.

E i ai se faʻafitauli e te atiaʻe le maʻisuka. Aua e te le amanaiaina nei faailoga, aua afai e tupu le maʻi, o le a le mafai ona fofo ma o le a manaomia pea togafitiga. Ia mautinoa e talanoa i se fomaʻi.

E tusa lava pe e te le maua le maʻisuka, o auga o loʻo e maua e faʻaalia ai e le saʻo lau soifua maloloina.

Meaʻai falaoa mo le maʻisuka: alauni i aso uma ma le faʻatusatusaga

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi sili ona matautia, lea i le le lava o togafitiga e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave faigata e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le solia o le gaʻofale gaʻo, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le kulukose toto ma, e tusa ai ma le urine.

O nei suiga e mafua ai se faʻalavelave faʻafitauli, e aofia ai le polotini ma le gaʻo gaʻo, ma le leai o se masima.

O le galuega e sili ona taua o le maʻisuka o le puleaina lea o meaai e tusa ai ma manaʻoga o le tino, i le tulaga lea e fesoasoani le tasi i le maʻisuka i le maʻisuka. O le a le mea ma pe faʻafefea ona faʻatusatusaina a latou meaʻai, faitau le tusiga ua saunia e le matou faʻailoga.

Puleaina o le maʻisuka: o le a le iunite falaoa ma pe aisea e faitauina ai

O se fuainumera auiliiliga o meaʻai mo le maʻisuka ua saunia e se fomaʻi o loʻo aʻafia i le tele o mea taua, e aofia ai le ituaiga, togafitiga o le maʻi, tausaga, itupa, mamafa, le i ai poʻo le leai foi o faʻamaʻi pipisi, ma le maualuga o le gaioiga faaletino.

Talu ai e taua tele le pulea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina ai le maʻisuka ina ia mafai ai ona fuaina le inumaga o le inisalini e manaʻomia e le tagata maʻi, ua faʻalauiloa mai e le au German nutritionists le term bread bread unit (XE), o se vaega masani mo le fuafuaina o le mea e maua ai le carbohydrate i meaʻai.

Mo le faigofie o le maʻisuka, ua faia ai laulau e faʻaalia ai le aofai o le XE i vaega eseese o meaai:

  • susu
  • falaoa
  • vela
  • pateta ma pasta
  • faleoloa pusi
  • fualaau suamalie
  • fualaau faisua
  • leki
  • nati
  • fualaau mamago
  • mea inu
  • saunia meaai.

Mo le faigofie o le maʻisuka, ua faia ai laulau e faʻaalia ai le aofai o le XE i vaega eseese o meaai.

Below estet-portal.com o le a taʻu atili atu ia te oe:

  • pe faapefea ona faitauina XE
  • pe fia le XE e mafai ona faʻaumatia i le aso.

Taugata mo le maʻisuka: aiseā ma pe faapefea ona faʻatusatusa le iunite falaoa

E pei ona e iloa, o le tuufaatasiga o mea taumafa e aofia ai gaʻo (gaʻo autu o le malosi), ma protein (o le "mea autu o le tino"), ma gaʻo, ma vitamini, ma minerale, ma le vai. O nei mea uma e talafeagai mo le gaioiga masani o le tino, peitaʻi, o le le mafai ona faʻaaoga lelei le kulukose e maua mai i gaʻo i le maʻisuka e manaʻomia ai le manino lelei o le aofaʻi o nei meaʻai e faʻaaogaina, o le mafuaaga lea e faʻaaogaina ai le falaoa.

O le autu autu o le fuafuaina o iunite falaoa o le fuafua lea o le fua o le insulin e manaʻomia e faʻasaina ai le suka toto pe a uma ona 'ai. E i ai se faʻamaonia saʻo i le va o le maualuga o meaʻai gaʻo ma le inisalini, lea e manaʻomia ona e ulufale mulimuli ane.

Faʻamatalaga taua: o le faʻaaogaina o le 1 falaoa e tasi e mafua ai le faateleina o le suka i le 1.5-1.9 mmol / l.

1 le falaoa e tusa ma le 10-12 g o suka.

Mo le metabolism o le 1 XE, 1.4 iunite ole inisalini puupuu e manaʻomia.

E tatau ona e iloa o luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina le tele o fuainumera faapitoa e matua faafaigofieina ai le ola o le maʻisuka, aua latou te faatagaina oe e faigofie ona fuafua ia tau talafeagai.

O le fuaina o le XE i le oloa maeʻa e le faigata: mo le mea lenei e tatau ona e faamasani i le faʻamatalaga i lona afifiina, pe a fai o le aofaʻi o carbohydrates e masani ona faʻaalia i le 100 g. E tatau ona vaevaeina lenei aofaiga e le 12 (1 XE), ma faʻateleina le tau aogā e ala i le tele o le oloa.

Ina ia fuafua le aofaʻiga o le XE i ipu 'aina, ia e manaʻomia le faʻaaogaina o le laulau.

Lisi ma le laulau o meaʻai falaoa mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e aʻafia ai le gasegase o le kulukose. Aʻo faʻatatauina le meaʻai, naʻo le aofaiga o meaʻai gaʻo ua faʻaumatiaina e amanaʻia. Ina ia mafai ona fuaina le uta o le carbohydrate, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

O se areto falaoa o se fua faʻatatau ua atiae e tagata fai meaʻai. E faʻaaoga e faitau le aofaʻi o meaʻai gaʻo. O ia ituaiga o fuafaatatau ua amata mai talu mai le amataga o le seneturi lona 20 e le tagata fomaʻi o Karl Noorden.

E tasi le falaoa e tutusa ma se fasi falaoa e tasi le centimita le mafiafia, vaevaeina i le afa. O le 12 kalama o meaʻai faʻamalosi tino faigofie (pe o se sipuni sipuni). A faʻaaogaina le XE, o le maualuga o le glycemia i le toto e ala i le lua mmol / L. Mo le vaevaega o le 1 XE, 1 to 4 iunite o le inisalini e faʻaaluina. E faʻalagolago lava i tulaga faigaluega ma le taimi o le aso.

O keke falaoa e faʻatatau i le suʻesuʻeina o meaʻai taumafa. O le suʻeina o le inisalini e filifilia e faʻatatau i le faʻaaogaina o XE.

A e faʻatau se oloa faʻapipiʻi i totonu o se faleoloa, e te manaʻomia se aofaiga o carbohydrates mo le 100 g, o loʻo faʻaalia i luga o le igoa e vaevaeina i le 12 vaega. O le auala lea e fuafua ai le falaoa mo le maʻisuka, ma o le a fesoasoani le laulau.

O le avega o le carbohydrate toharite e 280 g i le aso. E tusa ma le 23 XE. O le mamafa o le oloa e fuafua e le mata. E le aʻafia faʻamatalaga o kalori le mea o loʻo i totonu o iunite falaoa.

I le gasologa o le aso, vaeluaina 1 XE manaʻomia se isi ole inisalini:

  • i le taeao - 2 iunite,
  • i le malologa - 1.5 iunite,
  • i le afiafi - 1 Unit.

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻalagolago i le tino, gaioiga faʻaletino, tausaga ma lagona taitoatasi ile hormone.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le lava ai le insulin e talepe ai gaʻo.I le maʻisuka ituaiga 2, o le puipuiga i le gaosia o le inisalini e tupu.

O le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maʻitaga ona o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino. E mou atu pe a uma ona fanau.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e tatau i tagata ona mulimuli i se meaai. Ina ia fua saʻo le aofaʻi o mea taumafa e faʻaaogaina, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

O tagata ei ai a latou tino faaletino e manaomia ai se aofaiga o le mea e maua i le aso o le carbohydrate ave.

Lisi o le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi i tagata o ituaiga eseese o gaoioiga

Ole fua ole aso ole XE e tatau ona vaevaeina ile 6 taumafataga. O le taua o faʻatatauga e tolu:

  • 'aiga o le taeao - e oʻo atu i le 6 XE,
  • aoauli o le aoauli - leai se sili atu i le 6 XE,
  • taumafataga - itiiti ifo i le 4 XE.

O le XE totoe o loʻo tuʻuina atu i snack faʻaogalua. O le tele o le uta o le carbohydrate e pau i luga o meaai muamua. E le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 7 iunite i le taimi. O le faʻaaogaina tele o le XE e taʻitaʻi atu ai i le oso malosi i le suka o le toto. O le paleni taumafa e aofia ai le 15-20 XE. O le sili lea o le sili atu o le aofaʻi o gaʻo gaʻo lea e aofia ai manaoga o aso taʻitasi.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo faʻaalia i le tele o le faʻaputuina o le gaʻo. O le mea lea, o le faʻatatauina o le gaosiga o le carbohydrate e masani ona manaʻomia ai le atinaʻeina o se meaai faigofie faigofie. O le aso o le XE e mai le 17 i le 28.

O oloa gaosiga, cereals, fualaau faisua ma fualaau suamalie, faapea foi ma suamalie, e mafai ona faʻaaoga i le faʻaogaina.

O le tele o meaʻai gaʻo e tatau ona avea ma fualaau faisua, falaoamata ma meaʻai susu. Fualaau aina ma fualaau suamalie mo le sili atu i le 2 XE i le aso.

O le laulau faʻatasi ai ma mea taumafa e masani ona faʻaaogaina ma o mea o loʻo i totonu o le falaoa i totonu e tatau ona tausia i taimi uma.

Meaʻai gaosiga faʻavaveina le faiga o meaʻai, saturate le tino ma meaʻai, tausia le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le gaʻo gaʻo o meaʻai susu e tatau ona sili atu i le 20%. Le taumafa i aso uma - e sili atu i le afa afa.

O gaioiga o se punavai o mea gaʻo gaʻo. Latou te faʻamalosia le mafaufau, maso, ma okeni. Mo se aso, e le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 120 kalama o le falaoamata oloa.

O le faʻaaogaina o falaoamata o meaʻai e mafua ai le vave faʻafitauli o le maʻisuka.

O fualaau faisua o se punavai o vitamini ma antioxidants. Latou te tausia le paleni paleni, ma puipuia le tupu mai o faʻafitauli o le maʻisuka. O le fiva filo e afaina ai le ave o le kulukose.

O le togafitiga o fualaau faisua e faʻaleleia ai le faʻasologa o fuainumera. E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o kāloti kuka ma beets. O nei mea taumafa e aofia ai le tele o vaega o falaoa.

O fua fou e iai vitamini, minerale ma minerale. Latou te faʻamamaina le tino ma mea e tatau ai e faʻateleina ai le metabolism autu.

O le fuainumera o laʻau e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le inisalini e le pancreas, faʻamausali le kulūkose.

O le tuufaatasiga o fualaau aina e aofia ai fiber, vitamini ma minerale. Latou te faaosofia le faʻamalositino i le intestinal, faʻafaigofie le faiga o le enzyme.

E le o fua uma e tutusa lelei le soifua maloloina. E fautuaina e pipii i le laulau o fua faʻatagaina pe a fai le lisi o aso taʻitasi.

Afai e mafai, e tatau ona aloese mai le sipuni. E oo lava i se vaega itiiti o le oloa e aofia ai le tele o mea inu. O lenei vaega o oloa e le aumaia ai ni aoga taua.

O le anotusi o le XE i le oloa e aafia i le auala sauniuni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le fua o le fua i le XE o le 100 g, ma i totonu o le sua o le 50 g.

E fautuaina e aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai falai, ulaula ma gaʻo. O loʻo i ai ni gaʻo gaʻo tumu, lea e faigata ona malepe ma faigata ona faʻafefe.

O le faavae o taumafa i aso taitasi e tatau ona avea ma meaai e aofia ai sina vaega laitiiti ole XE. I le lisi o aso taʻitasi, o la latou sao e 60%. O nei oloa e aofia ai:

  • meaʻai maualalo-gaʻo (moa kuka ma pipi),
  • iʻa
  • moa moa
  • zucchini
  • radis
  • radis
  • letus leaves
  • greens (dill, pasili),
  • tasi nut
  • logo ata
  • eggplant
  • kukama
  • Tomato
  • musika
  • vai.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le faʻaleleia o le fafagaina o iʻa peʻa tolu i le vaiaso. O iʻa e aofia ai le protein ma gaʻo gaʻo e maualalo ai le cholesterol. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amataina o le sasa, fatu fatuga, thromboembolism.

Pe a faʻapipiʻi se taumafataga i aso uma, o mea o loʻo maua i le suka-faʻaitiitia o mea taumafa i le taumafataga o loʻo faʻaaogaina. O nei meaai e aofia ai:

O aano o manufasi e aofia ai le protein ma meaʻai taua. E le aofia ai ni meaʻai falaoa. E oʻo i le 200 g aano o manu e fautuaina i le aso. E mafai ona faʻaaoga i ipu eseese. I lenei tulaga, o vaega faaopoopo o loʻo avea ma vaega o fualaʻau e aofia ai.

O meaai e maualalo le faʻamaualuga e le afaina ai le soifua maloloina ma o le a faʻamamaina ai le tino ma vitamini ma meaʻai. O le faʻaaogaina o meaʻai e maualalo le XE o le a fesoasoani e aloese ai mai le maualuga o le suka, lea e puipuia ai le tupu mai o faʻalavelave faʻafitauli o le tino.

O le fuaina lelei ole taumafa mo le maʻisuka e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. Ina ia fuafuaina le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi, e manaʻomia le i ai o se api ma tusi i lalo se meaʻai. E faavae i lenei mea, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le faʻaaogaina o le inisalini mo sina taimi umi. O le vailaau e filifilia taitoatasi i lalo o le pule o le toto glycemia.

E faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

I Rusia, o tagata e maua i le maʻisuka e silia ma le tolu miliona tagata. I le faaopoopo atu i le faʻaaoga pea o le inisalini poʻo fualaau faasaina, e tatau i le maʻisuka ona mataʻituina pea a latou meaʻai. I lenei tulaga, e talafeagai le fesili: pe faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa.

E tele lava ina faigata mo tagata gasegase ona faia i se tulaga tutoʻatasi, faʻatusatusaina mea uma ma le faitauina e le masani ona mafai. Ina ia faafaigofieina nei faagasologa, o le laulau o le laulau falaoa e faaaoga e lisi ai tulaga taua XE mo oloa taitasi.

O se areto falaoa o se faailoga faʻapitoa e le itiiti ifo nai lo le glycemic index mo le maʻisuka. O le faʻatusatusa saʻo ole XE, e mafai ai ona maua le tutoatasi mai insulin, ma faʻaititia ai le toto suka.

Mo tagata taʻitoʻatasi, togafitiga o le maʻisuka e amata i se feutagaiga ma se fomaʻi, lea e faʻamatala auiliili ai e le fomaʻi uiga o le faamai ma fautuaina ai se meaʻai faapitoa i le maʻi.

Afai ei ai se manaʻoga mo togafitiga ma le inisalini, ona vaʻaia faʻatasi lea o ana vailaʻau ma le faʻatonuga. O le faavae o togafitiga e masani lava o suʻesuʻega i aso taʻitasi o le numera o iunite falaoa, faʻapea foʻi ma le puleaina ole suka.

Ina ia tausisi i tulafono o togafitiga, e tatau ona e iloa pe faapefea ona fuafua le CN, pe fia ni ipu mai meaʻai gaʻo-e iai meaʻai e 'ai. E le tatau ona galo ia i tatou i lalo ifo o le faatosinaga o ia ituaiga meaai i le toto maualuga pe a uma le 15 minute. O nisi o gaʻo gaʻo faʻalautele lenei faailoga pe a mavae le 30-40 minute.

O lenei mea e mafua mai i le fua faatatau o le faʻateleina o meaʻai na ulu atu i le tino o le tagata. E faigofie tele le aʻoaʻoina o le "vave" ma le "faʻagesegese" gaʻo. E taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona faʻatusatusa saʻo lau fuainumera i aso taitasi, tuʻuina atu le kalori mea o oloa ma le i ai o mea leaga ma aoga i totonu. Ina ia faafaigofieina lenei galuega, na faia se faaupuga i lalo o le igoa "sela falaoa".

O lenei faaupuga ua manatu i ai o le autu i le tuuina atu o le pulea lelei i se faamaʻi e pei o le maʻisuka. Afai e saʻo le mafaufau o le maʻisuka ile XE, o le a sili atu ona lelei le faiga o le totogiina o mea oona i le fesuiaiga o le gaʻo-ituaiga. O le aofaʻi faʻatusatusaina o nei iunite o le a taofia ai le faʻaleagaina o gaioiga e fesootaʻi ma pito i lalo.

Afai tatou te mafaufau i le tasi le areto, ona tutusa lea ma le 12 kalama o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tasi le fasi keke falaoa e tusa ma le 15 kalama. E tutusa lenei ma le XE. Nai lo o le faaupuga "areto o le areto" i nisi tulaga, o le faʻamatalaga o le "carbohydrate unit", o le 10-12 g o meaʻai gaʻo ma faigofie le digestibility, e faʻaaogaina.

E tatau ona maitauina e iai nisi o fualaau oona e iai sina fua faatatau itiiti o meaʻai gaʻo. O le tele o maʻisuka o meaai ia e lelei mo le maʻisuka. I lenei tulaga, e le mafai ona e faitauina vaega ole falaoa. Afai e talafeagai, e mafai ona e faʻaogaina le fua pe faʻafesoʻotaʻi se laulau faapitoa.

E tatau ona maitauina na faia se faʻatautaia faapitoa e mafai ai e oe ona saʻo le faitauina o iunite falaoa pe a manaʻomia e le tulaga. Faʻalagolago i uiga o le tino o le tagata i le maʻisuka, o le fua o le inisalini ma le taumafa o gaʻo e mafai ona matua fesuisuiaʻi.

Afai o le taumafataga e aofia ai le 300 kalama o gaʻo, o lea o lenei aofaiga e tutusa ma le 25 areto falaoa. I le taimi muamua, e le o tagata maʻisuka uma e mafai ona fuafua le XE. Ae faʻatasi ai ma le faʻaauau, o se tagata pe a mavae se taimi puupuu o le a mafai e le "mata" ona filifili pe fia ni iunite i se oloa faapitoa.

I le aluga o taimi, o fuataga o le a saʻo lelei pe a mafai.

Lisi o iunite falaoa mo le maʻisuka! E faʻapefea ona faitau XE?

O se areto falaoa o se fua lea e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai i mea taumafa. O le manatu tuʻufaʻatasia na faʻapitoa ona faʻamalamalamaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka na maua insulin e faʻasaoina a latou galuega taua. Talanoa e uiga i aitema falaoa, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o se faailoga lea e mafai ona avea o se faavae mo le faia o manuseni e oo lava i tagata e iai tulaga lelei o le soifua maloloina,
  • o loʻo i ai se laulau faapitoa lea o loʻo faʻaalia ai nei faʻataʻitaʻiga mo le tele o meaʻai ma mea uma,
  • Faʻataʻitaʻiga o 'aiga areto e mafai ma e tatau ona faia ma le lima ae leʻi' ai.

Mafaufau i se tasi falaoa, ia gauai atu i le mea moni e tutusa ma le 10 (e le aofia ai fiber dietary) poʻo le 12 kalama. (e aofia ai pusa paʻu) gaʻo. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia ai le 1.4 iunite o le inisalini mo le faʻavavevaveina ma le faʻaleagaina o le tino. E ui i le mea moni o le laulau falaoa (laulau) e avanoa lautele, e tatau ona iloa uma e le maʻisuka pe faapefea ona faia le faʻatinoga, faapea foi le fia o le suka o le kulimi i totonu o le tasi falaoa.

Aʻo faʻalauiloaina le manatu tuʻufaʻatasia, na avea tagata o mea taumafa ma meaʻai e avea ma faʻavae o se mea lauiloa mo tagata uma - falaoa.

Afai e te tipi i luga o se falaoa po o piliki o falaoa ulaula i ni vaega masani (pe tusa ma le tasi le cm le mafiafia), ona oʻo lea i le afa o le mea e maua ai e 25 grams. o le a tutusa ma le tasi le areto i totonu o oloa.

E tutusa lava, mo se faataitaiga, mo le lua tbsp. l (50 gr.) Buckwheat poʻo le oatmeal. O le tasi fualaau itiiti o le apu po o le pi o le tutusa lava o le XE. O le fuaina o iunite falaoa e mafai ona faia tutoatasi e le maʻisuka, e mafai foi ona e siakiina e le aunoa ia laulau. I le faaopoopo atu i ai, e sili atu le faigofie mo le toatele ona mafaufau i le faʻaaogaina o fuainumera i luga o le initaneti poʻo le atinaʻe muamua o se lisi ma se meaʻai. I se ituaiga o meaai, ua tusia ai pe o le a tonu le tatau ona faʻamaʻoina o le maʻisuka, e fia iunite o loʻo aofia i totonu o se oloa faapitoa, ma o le a le fua o taumafataga e sili atu ona lelei. E matua fautuaina e faapea:

  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faalagolago i le XE ma faitau i latou aemaise ma le faaeteete, aua o lenei mea e aʻafia ai le faʻatusatusaina o aso uma ole inisalini,
  • aemaise lava, o lenei mea o loʻo aʻafia ai le faʻaofiina o le vaega o le hormonal o se ituaiga pupuʻu po o se faʻamatalaga. O le a le mea e faia i le taimi lava lea ao leʻi 'ai,
  • 1 xE faʻaititia le maualuga o le suka mai le 1.5 mmol i le 1.9 mmol. O le mafuaaga lena e tatau ai ona latalata le siata o le suauu i le taimi e faigofie ai faʻatusatusaga.

O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona iloa pe faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa ina ia mafai ai ona faatumauina le maualuga o le suka o le toto. E taua lenei mea mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi. O le mea e sili ona lelei o le, pe a faʻamatalaina pe faapefea ona saʻo le fuafuaina, e mafai ona faʻaaogaina se calculate i luga o le initaneti ma faʻataʻitaʻiga tusi lesona.

I le gasologa o le aso, e manaʻomia e se tagata ona faʻaaoga mai le 18 i le 25 iunite falaoa, lea e tatau ona tufatufaina i le lima i le ono taumafataga. O lenei tulafono e aoga e le gata mo le maʻisuka ituaiga 1, ae mo le maʻisuka ituaiga 2 foi. E tatau ona faʻatulagaina faasolosolo: mo le 'aiga o le taeao, aoauli,' aiga o le afiafi. O nei taumafataga e tatau ona maua mai i le tolu i le lima iunite falaoa, aʻo faʻamaʻaina - se tasi pe lua iunite ina ia faʻaesea se aafiaga le lelei i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata.

I se taumafataga se tasi e le tatau ona sili atu i le fitu falaoa falaoa.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e taua tele le tele o oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi i le afa muamua o le aso.

Aʻo talanoa e uiga i areto falaoa i le maʻisuka, latou te gauai atu i le mea moni e faʻapea afai e mafai ona e faʻateleina mea e sili atu nai lo le fuafuaina, ona maeʻa lea o se taumafataga e tatau ona e faʻatali mo sina taimi. Ona faʻalauiloa atu lea o sina inisalini, lea e faʻaitiitia ai le ono suia o le suka.

Lisi faʻaaogaina XE mo ituaiga tagata eseese

O le faafitauli o le le mafai ona e faia lenei mea i taimi uma ma faʻaaogaina sili atu i le 14 iunite o inisalini (puupuu) aʻo le i ai taumafa mo le taimi e tasi. O le mafuaʻaga lea e taua ai le mafaufau ma fuafua muamua mea o le a faʻaalu i le aso i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2. Afai o le maualuga o le suka e sili ona lelei i le va o taumafataga, e mafai ona e 'ai se mea i le aofai o le 1 XE e aunoa ma le manaʻomia mo le inisalini. E le tatau ona galo o le laulau o meaʻai mo le maʻisuka e tatau ona latalata mai.

O oloa ia e mafai ona faʻaumatia ma e manaʻomia ona faʻaumatia

O meaʻai uma lava e ono pe le tatau ona faʻaumatia e le maʻisuka e tatau ona i ai se gauai faapitoa. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i fua o le falaoamata. Soo se tasi oa latou ituaiga e le o mauoa e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka. Peitai, e tatau ona manatua e faapea:

  • o fua maualalo maualalo i Borodino (pe tusa o le 15 kalama) ma le falaoamata, pasta,
  • paluga ma pancakes ma le siʻi siʻosiʻomaga e faʻaalia i le maualuga o fuainumera o areto falaoa, o lea la e le fautuaina e faʻaofiina i totonu o meaai,
  • O le tuʻufaʻatasia o meaʻai mai le falaoamata i se tasi taumafataga e le fautuaina.

Aʻo talanoa e uiga i cereals ma cereals, o tagata atamamai e faʻapitoa le gauai atu i faʻamanuiaga o le teu, oatatal. E tatau ona manatua i le mafaufau o le suavai suamalie e faʻaalia e ala i le vave faʻavaveina. I lenei tulaga, faatasi ai ma le maualuga o le suka e fautuaina e kuka ai fualaʻau gaosia, ma le maualalo o le suka - semolina, mo se faataitaiga. O le mea e sili ona manaʻomia mo le faʻaaogaina i le lisi, o pikiala pi ma sana sana.

I le iloa uma o foliga o meaʻai na faʻaaogaina, e le mafai e se tasi ona fesoasoani ae gauai atu i pateta ma, aemaise lava, tao tao. O le tasi laʻau-sized pateta o le XE. O pateta paluga i luga o le vai faʻavave ona maualuga le maualuga o le suka, aʻo faʻamaʻaina uma le pateta e faʻalemu lemu le fua. O le igoa falai o le a sili atu le malie. O aʻa o loʻo totoe (kāloti, beets, pumpkins) e mafai ona faʻafeiloai i le taumafataga, ae e sili ona faʻaaoga igoa fou.

I totonu o le lisi o meaʻai susu, oi latou o loʻo faʻamaonia e se pasene maualalo o le gaʻo gaʻo o le a sili ona manaomia. I lenei itu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ae manaomia le lafoaia o le faaaogaina o le susu atoa. Ae ui i lea, o aso uma e mafai ona e faʻaaogaina se ipu malamalama o le kefir, o sina siʻisi o le kisi fou, lea e mafai ona faʻapipiʻi ai fatu ma isi oloa (faʻataʻitaʻiga, greens).

Toeitiiti lava o vine ma fua uma e fautuaina ma taliaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka.Ae ui i lea, talu ai latou, e pei o legumes, aofia ai le tele o mea inu oona, e manaʻomia le fetuunai o le fua faatatau e faʻaese ai se oso i le toto suka. Afai e saʻo le lisi, ona mafai ai lea e le maʻisuka ona 'ai fua lelei fua ma fualaau suamalie, fiafia i strawberries nai lo le teuina o mea suamalie.

O fomaʻi fautuaina e ai le strawberries, cherries, gooseberries, lanu mumu ma le uliuli. Ae peitai, mafaufau i fualaau o cherries, cherries. E fia iunite falaoa o loʻo i ai? E taua tele le fuafua muamua e ala i le faitauina o se laulau faapitoa. O le a taua foi:

  • teena le faʻaaogaina o suamalie faʻatau ma compotes ona o le i ai o faʻasao ma isi mea leaga i totonu,
  • aloese mai laʻau suamalie ma mea faʻafiafia mai meaʻai. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai ona e saunia pia apu, muffins i le fale, faʻaaogaina i latou mulimuli ane,
  • iʻa ma aano o manufasi e le o noatia i le XE, ona e le oi ai ni a latou gaʻo. Ae peitai, o se tuufaatasiga o aano o manufasi po o iʻa ma fualaau faisua ua avea ma se taimi e fuafua ai faailoilo ua tuuina atu.

O le mea lea, o maʻisuka uma e manaʻomia ona iloa mea uma e uiga i iunite falaoa ma a latou faʻatusatusaga. O lenei faailo o le a fesoasoani i le faatumauina o maualuga maualuga o le suka o le toto ma faaitiitia ai le ono tulai mai o faafitauli. O le mafuaaga lea e le tatau ai ona le amanaiaina le taimi tonu o iunite falaoa.


  1. Tsyb, A.F. Ole togafitiga o laurotoxicosis / A.F. Tsyb, A.V. Dreval, P.I. Garbuzov. - M .: GEOTAR-Media, 2009. - 160 p.

  2. Vitaliy Kadzharyan und Natalya Kapshitar type 2 diabetes mitusitus: auala faʻaonapo nei i togafitiga, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2015. - 104 p.

  3. Faʻafofoina o faʻamaʻi pipisi. I lua volumes. Volume 1, Meridian - M., 2014 .-- 350 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faamatalaga autu

Mo le taimi muamua, o le upu "bread unit" (faʻapuʻupuʻu XE) na faʻaalia i le amataga o le 20 seneturi. O lenei manatu na folasia mai e le tagata lauiloa iloga Siamani Karl Noorden.

O le fomaʻi e taʻua o le falaoa le iunite o le suka, pe a 'aina, o le toto toto e pe tusa ma le 1.5-2.2 mmol i le lita.

Mo le faʻamavae atoa (vaeluaina) o le XE, e tasi le fa i le fa vaega ole inisalini e manaʻomia. O le faʻaaogaina o le inisalini e masani lava ona faalagolago i le taimi o le taumafa (i le taeao o itula e manaʻomia ai le tele o inisalini, i le afiafi - itiiti ifo), o le mamafa ma le matua o se tagata, gaoioiga faaletino i aso uma, faʻapea foʻi le lagona o le maʻi ile inisalini.

E tasi le XE e tusa ma le 10-15 g o le mea e faigofie ai ona faʻaaogaina gaʻo. O lenei eseesega ua faʻamatalaina i se isi auala e fuafua ai XE:

  • XE e tutusa ma le 10 kalama o gaʻo (gaʻo e le o mafaufauina)
  • XE e tutusa ma le 12 kalama o karopika poʻo se sipuni tele o le suka (e aofia ai le filo),
  • XE e tutusa ma le 15 kalama o meaʻai gaʻo (o lea tulaga na avea o se faavae e fomaʻi mai Amerika).

E fia le XE e manaʻomia e se tagata?

O le aofaʻi o le XE e manaʻomia mo se tagata faapitoa e faʻalagolago i le tele o mea: ituaiga olaga (galue malosi poʻo sosolo), tulaga o le soifua maloloina, mamafa o le tino, ma isi .:

  • o se tagata lautele e iai le mamafa masani ma le gaioiga faaletino i le aso e tatau ona le sili atu nai lo le 280-300 g kalama o meaʻai gaʻo i le aso, o lona uiga. e sili atu i le 23-25 ​​XE,
  • ma le malosi malosi faaletino (taʻalo i taʻaloga poʻo galuega faigata) e manaʻomia e tagata e tusa ma le 30 XE,
  • mo tagata e maualalo le gaioiga faʻaletino, ua lava lea e faʻaaoga ai le 20 XE i le aso,
  • faatasi ai ma se olaga le mautonu ma le faʻaogaina o galuega, e tatau ona faʻapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le 15-18 XE,
  • o le maʻisuka e fautuaina e faʻaalu mai le 15 i le 20 XE i le aso (o le aofaiga tonu e faalagolago i le tikeri o le maʻi ma e tatau ona fuafua e le fomaʻi),
  • ma o le a le areto falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2? Faʻatasi ai ma le matuia o le meaʻai, o le faʻaaogaina i aso taitasi o gaʻo, o le 10 XE.

Ina ia fuafuaina le aofaʻi o le XE i se oloa faapitoa, e tatau ona e suʻeina le aofaʻi o carbohydrates i le 100 kalama o lenei oloa ma vaevae lenei faʻamatalaga i le 12 (o le aofai o kalori i mea taumafa e leʻo faʻaaogaina).

O tagata soifua maloloina e toetoe lava a le mafai ona maua se fuataga, ae o le maʻisuka e tatau ona fuafua le XE ina ia filifilia le inumaga o le inisalini mo i latou lava (o le tele o le XE e faʻaumatia e se tagata, o le sili atu o iunite o le a ia manaomia e talepeina ai gaʻo).

A maeʻa ona faʻatusatusa le fua o le aso XE, e tatau foi i le maʻisuka ona tufatufa saʻo mea inu gaʻo i le gasologa o le aso. O fomaʻi e fautuaina o latou gasegase e 'ai faʻalua ma tufatufaina le aofai o XE i' aiga e ono.

E le lava le iloa ole XE e mo le maʻisuka, e tatau foi ona tausisi i tulafono patino mo a latou tufatufa i aso taitasi:

  • e le tatau ona e 'ai i le taimi e tasi o ipu e sili atu ma le fitu falaoa (o le tele o meaʻai gaʻo e faʻaaogaina o le a tupu ai le maualuga o le suka i le toto ma o le a faʻaosofia ai le manaʻomia o le inisalini tele),
  • autu XE e tatau ona faʻatagaina i taumafa autu e tolu: mo le 'aiga o le taeao ma le aoauli, e fautuaina e' ai meaʻai e le silia ma le ono XE, mo le 'aiga o le afiafi - e le silia le fa XE,
  • sili atu XE e tatau ona faʻamalosia i le afa muamua o le aso (aʻo lei oʻo i le 12-14 itula o le aso),
  • o isi vaega o falaoa e tatau ona tufatufaina tutusa i le va o meaai mama i le va o meaai autu (pe tusa ma le tasi pe lua XE mo meaʻai taitasi),
  • O le maʻisuka maualuga e tatau ona amanaʻia e le gata o le maualuga ole XE i mea taumafa taumafa, ae ia mataʻituina foi le kalori o meaʻai (meaai maualuga-kalori e mafai ona sili atu ona maua ai le mamafa ma maualalo le tulaga o le maʻi),
  • Aʻo faʻatatau le XE, e leai se mea e manaʻomia e fuaina ai oloa i luga o le fua, pe'ā manaʻomia, o le maʻisuka o le a mafai ona faʻatusatusa le faailoga o le tului e ala ile fuaina o numera o oloa i spoons, glasses, etc.

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faigata ile fuafuaina o iunite falaoa, e tatau ona faʻatalanoa ma lana fomaʻi.

O le a le gata ina fesoasoani le fomaʻi e fuafua le aofaʻi o le XE i oloa, ae ia faia foi se mea e faʻatatau i le vaiaso, ma mafaufau i le tulaga lautele o le maʻi, le ituaiga o maʻisuka ma le natura o le faʻafitauli o le maʻi.

Ina ia mafai ona faʻatusatusa le aofaʻi o gaʻo i le tele o ipu, faʻapea foʻi ma le tatau ole inisalini e talepeina ai meaʻai gaʻo, o le maʻisuka e manaʻomia ona iloa le tele o se oloa e aofia ai le XE.

O tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e tatau ona amanaia o le tasi XE o le:

  • afa afa fasi falaoa e tasi le centimita mafiafia,
  • afa o le cheesecake,
  • lua tamaʻi mumu,
  • tasi pancake, cheesecake poo fritters,
  • fa faplings
  • tasi faʻi, kiwi, nectarine poʻo apu,
  • se fasi melo po o se siloni,
  • lua tangerines po o apricots,
  • 10-12 vine o le strawberries po o cherries,
  • se sipuni sipuni o le kulimi pateta po o le falaoamata o saito,
  • tasi ma le afa kapu punato o pasta,
  • o se sipuni sipuni o falalati kuka, araisa, karite, millet poʻo semolina,
  • tolu punetini o pi pi, pi po o sana,
  • ono laulau punumu o puni lanumeamata masi,
  • tasi pusi pipi poʻo pateta,
  • tolu kāloti laʻau,
  • se ipu susu, kulimi, susu susu, kefir poo yogurt e aunoa ma ni mea faʻaopopo,
  • se sipuni sipuni, apricots mago mama po o mati,
  • afa tioata o vai susulu, apu po o sua moli,
  • lua teaspoons o suka poo le meli.

Aʻo faʻatatauina le XE i le taimi o kuka, e tatau ona e mafaufau uma i mea uma e faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maʻisuka e filifili e kuka masini pateta, o le a manaʻomia ona tauaofai le XE o loʻo i totonu o pateta ua kuka, pata, ma susu.

Vitio faʻatalanoa

Faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa mo le maʻisuka:

O maʻi suka e siakiina le suka toto e tatau ona gauai faapitoa i le tuufaatasia o a latou meaʻai i aso taitasi. Pe a filifilia meaai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e tatau i se tasi ona mafaufau i le tele o iunite falaoa o loʻo i totonu o se oloa faapitoa. O lenei faiga o le a fesoasoani i tagata e faʻamaonia le maualuga o le suka toto ma fuafua le fua o le insulin e tatau ona e ave pe'ā uma ona 'ai. E le gata i lea, o maʻisuka uma lava e tatau ona malamalama o le a itiiti lava le gaʻo i totonu o oloa, o le itiiti ifo ole inisalini o le a ia manaʻomia.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Faʻatagaina i aso uma o iunite falaoa mo le maʻisuka

Fautuaga ma tuaoi ole XE i le aso mo tagata taitoatasi ua fuafuaina e le fomaʻi e faavae i le mamafa o le tino, gaoioiga, tausaga ma le itupa o le maʻisuka. I le averesi, o aso taitasi o le XE e faapenei:

  1. Faatasi ai ma le mamafa masani:
  • ituaiga amio le lelei - o le maualuga o le 15 keke falaoa,
  • galuega le mautonu - o se maualuga o le 18 laulau falaoa,
  • o le averesi o le gaioiga faaletino o le maualuga lea o le 25 falaoa e tasi,
  • maualuga maualuga o gaoioiga faaletino - o le maualuga o le 30 areto falaoa.
  1. O le mamafa:
  • ituaiga amio le mama - o le sili atu i le 10 fasi keke falaoa,
  • galuega le aoga - o le maualuga o le 13 areto falaoa,
  • o le averesi o le faagaioiga faaletino o le maualuga lea o le 17 keke falaoa,
  • maualuga maualuga o gaoioiga faaletino - o le maualuga o le 25 falaoa o iunite.

E taua le manatua o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai le amio pulea i le vaega o le tagata maʻi: tausisia le fautuaina o fautuaga a le fomaʻi, mataʻituina o toto toto, meaʻai talafeagai, ma le maualuga o le gaioiga faʻale-tino e fuafuaina e le fomaʻi.

O sea faʻafelagolagomaʻi o le a fesoasoani e le gata ina pulea lelei le maʻisuka, ae faʻaititia ai foi le lamatiaga o le fatu o le maʻisuka, o le sasa ma isi faʻalavelave matautia o le maʻi.

Meaʻai falaoa - XE - mo le maʻisuka (laulau mo maʻisuka)

I Rusia, e tusa ai ma faamaumauga lata mai, e sili atu ma le 3 miliona tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka. O le mea moni, e tele naua nei tagata, aua e le o tagata uma o loʻo maua lenei faʻamaʻi i le taimi tatau. Ae o loʻo i ai ni nai tagata o loʻo i ai le uluaʻi faʻamatalaga o le a le meaʻai (XE).

O lenei fuataga e leʻi faʻafuaseʻi ona taʻua. E tele naua gaʻo o loʻo maua i le falaoa masani, lea ua vavae ese mo le 'aiga o le afiafi. E sili atu le saʻo o faʻatusatusaga: 1 fasi keke = 25 g - 30 g = 12 g o le haʻaʻalo = 1XE.

Nai lo le fefefe i le maʻisuka ma le mea moni e le mafai ona e 'aina fualaʻau, a leai o le a maualuga le maualuga o le sukuka ma o le a faʻalavelaveina le gaosiga, e sili atu le aʻoaʻoina i latou i le auala e faʻaopoopoina ai se meaai saogalemu. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e mafai ai ona fuafua sao le aofaiga ole XE i meaʻai e faaaoga mo le maʻisuka.

XE i le maʻisuka o se tau e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai gaʻo. Maliega 1 XE = 12 g o suauu. O nei 12 g o gaʻo, pe a faʻaogaina, faʻalauteleina le glycemia e 2.77 mmol / L. Faatasi ai ma lenei galuega faigata, e lua vaega o inisalini e tatau ona mulimuli ane tagofia. Talu ai o le fua o aso taitasi o le inisalini o le pulega e le manaʻomia e faʻalauteleina, e tatau ona faʻatapulaaina oe lava i oloa, ma o nisi e le aofia ai foi mai le meaai.

O le iloa o le numera o iunite faʻafefeteina mo se tagata e maua i le maʻisuka i le aso o le tiute paia o maʻisuka uma. E tulaga ese lava lenei iunite o faavaomalo, o lea o le numera XE e faigofie lava ona fuafua pe a fai ni faʻatau. O pusa taʻitasi e aofia ai faʻamatalaga i luga o le aofaʻi o gaʻo i le 100 g o le oloa. O le vaevaeina o lenei numera i le 12, e te maua le numera o XE.

Lisi o meaʻai falaoa mo le maʻisuka ma lona faʻaaogaina

Ina ia fuafuaina le tulaga masani, e le talafeagai le faʻaauau pea ona faia ni faʻalavelave faigata i le mafaufau. E sili atu le faigofie ona faʻaaoga se laulau e tatau ona e faia i le umukuka, ma mulimuli ane taulotoina. E le gata ina puipuia le suka mai le ulu atu i le tino, ae mafai foi ona suia mea matautia faʻatasi ai ma mea e le afaina pe itiiti foi XE.

O manaoga masani o le tino e 18 - 25 XE. Tufatufa lenei aofaiga mo le 4-5-6 taumafa. E tasi le taumafa e fuafua i le sili atu i le 7 iunite falaoa mo le maʻisuka, sili atu ma le afa o le aofaiga atoa e tatau ona faʻaaoga mo le 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

Leai.Igoa o le SuafaXE aofaiga
Bakery
1fasi falaoa1
22 sisi (e tusa ma le 15g)2
Bakery
32 tbsp meaʻai kuka1
43 tbsp pasta kuka1
Fualaau faisua, fualaau 'aina, vine
57 tbsp pi1
61 pateta (kuka), 35 g o palu falai poo 2 sipuni tele masini pateta1
71 falala1
83 kāloti1
91 le ipu laulau o strawberries, cherries poo cherries1
101 cup (150 g) fugalaau, blueberries poo isi laulaau laiti po o plums1
11½ maika po o le vine1
121pc: moli, apu, pi, persimmon, rimoni1
133 tangerines1
141 ipu falaoamata (140 g)1
151 le fasi keke (pe tusa ma le 100 g) poʻo le 270 g o le silotilo1
1680 g mati1
Mea inu, Ju
171/2 ipu ipu moli, sua keke1
181/3 ipu vine, sua o le apu1
191 ipu (250 g) kvass, uaina mumu, pia1
201 ipu (200 g) susu, kefir1
21vaileai
Sweets
2265 g ice cream1
231 tbsp suka1
241 tbsp le meli1

Maʻisuka: E Mafai Ona E Faitauina? A faitau?

O a ni faʻafitauli sili ona tiga mo le maʻisuka? Le mafai ona faitauina vaega ole falaoa? Le manao le mafaamatalaina o le fua faasaina - meaai suamalie? Po o le le lava o le malamalama i mea o mea gaʻo? I luga o nei mea ma isi mataupu taua tutusa i luga o itulau o le Nusipepa mo Soifua Maloloina, O Aili Saukas, o le tausimai o le nofoaga mulimuli o le endocrinology o le Ida-Tallinn Central Hospital, o loo taulai atu lona mafaufau.

O faafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e le gata i lea latou te le ave le vailaau faatonuina e tusa ai ma le tulafono, ma afai o lea, e maualuga le suka o le toto - faaleagaina ai vaʻa o le fatu, faiʻai, mata, ma vae. Afai e galo ia te oe le ave o fualaau oona pe tuuina atu injections i se taimi talafeagai, o lona uiga o le suka o le a osofaia ma o le a sili atu le faigata o le gasegase i le tagata maʻi nai lo le taitaia o le siama.

O le isi tala i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava o tupulaga talavou. E masani lava ona latou gaoioi tele, ae i la latou tulaga, o le le mafaia po o le le naunau e fuafua vaega ole falaoa e tutusa ma mea oona oona o loo taaalo i se tulaga le lelei. Faʻamatalaga patino: pe a sili atu le suamalie i le lisi, ona manaʻomia lea o le inisalini, ma e tatau ona e iloilo ma le totoa le tele o lenei insulin e tatau ona e ulufale ai. Ae paga lea, e le o taimi uma e mafai ai e tagata.

Faʻafefea ona faʻafetaui lou manaʻo

E mautinoa lava, e le mafai e tagata ona faia e aunoa ma le sulu. O nisi taimi e mafai ona e togafitia oe, fai mai, lole, ae e tatau ona e iloa e sili atu le vave o le toto suka nai lo se fasi falaoa paʻepaʻe. O lea la, o lenei vaega o le a lafoaia. Ma afai e te savalivali pe a uma le inu o lole, ona le tupu ai lea o le suka i totonu o le toto.

O le isi mea pe afai o se tagata nofo i luga o le TV ua sauni e 'ai lemu sina nai laʻau. O vailaʻau faʻasaʻo anapogi i le leai o se gaioiga e mafua ai ona faateleina le suka o le toto.

E tupu se mea e fesili mai ai se tagata maʻi suka ile fesili: e le faigofie le lafoai atoa o mea e gaʻo nai lo le faitauina e le aunoa o iunite falaoa? Sei o tatou faia ni bioadditives-based bioadditives, lea e manatu e taofiofia ai le gaʻo. Ae ui i lea, o mea taumafa faaopoopo, e ui lava e le faasaina ona faʻaogaina, e le togafitia le maʻisuka.

O togafitiga e tusa ai ma le polokalame ua faʻamaonia e le fomai e manaʻomia pea. O fualaau faʻamaʻi ma le chromium e fesoasoani moni lava e faʻaitiitia ai le manaʻo, ae o lo latou aafiaga i le gasegase o le faamai e sili atu ona tauagafau nai lo le mafaufau o se tagata po o fea meaai e sili atu ona maualuga ai le suka, pe itiiti foi, lea e faifai malie, lea vave.

E tusa ai ma i latou, e le fesoasoani le chrome i nisi tagata, ao isi e fai mai latou te iloa ni suiga lelei mai ai. O mea faaopoopo o le a le faia ai se vavega.Nai lo o lea, o le manava e mafai ona faʻaleleia i se auala e sili atu ona taliaina, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le kalori mea o ipu, ae faʻapea foʻi le latou voluma.

O i latou o loʻo i luga o le inisalini togafitiga e tatau ona i ai se auala faigofie. I le manatu, fai mai, o le tele o taumafataga, o se maʻi maʻi suka e mafai ona "puipuia" e ala i le faʻaopoopoina o iunite o le inisalini puupuu e faia. Ae ui i lea, i le togafitiga o le inisalini umi, o le a le mafai ona faateleina le tui. O lona gaioiga ua mamanuina mo le 24 itula, ma o le faateleina o le faʻasolosolo i le fuataga e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu o le suka - hypoglycemia, matautia mo le maʻi.

Ua aʻoaʻoina e tausimai o le suka: afai e te manaʻo i se faʻasaina - faʻatusatusa i le mea e tasi o le falaoa. Fai atu, 'ai se fasi keke keke e tusa ma le 4 areto falaoa, o lona uiga, lua fasi falaoa. Ona tatau ai lea ona faʻaititia le faʻaaogaina o lau pele e sili ona e fiafia i ai poʻo le pasta i le tele lava - i se isi faaupuga, faʻaititia le aofaʻi o isi mea gaʻo.

E leai ni paʻu faigata

O loʻo i ai tulaga faʻataʻatitia a le FDA (faʻatautaia o tulaga lelei o oloa i le lalolagi), e tatau ona tuʻuina atu faʻamaumauga i luga o le malosi o le malosi ma le fua o sugars, carbohydrates, gaʻo. E faʻapefea ona moni mo se maʻisuka le vaʻai nei numera i luga o igoa? Pe talafeagai lena mea? Ioe o loo i ai. Mo se tagata e maualuga le cholesterol ma gaʻo, ma e oʻo lava i le maʻisuka, e taua le i ai o se filifiliga e fiafia ai i se mea saogalemu mo ia.

Leai se tausi maʻi suka o le a tumau pea ina ia siaki le kilokilo i aso uma - o le latou aafiaga i luga o le suka o loʻo faʻatalatalanoa, aʻo le faateleina o le faʻateleina osofaʻi tele lava i le gaʻo. E tatau ona mausali le malamalama o le tasi le falaoa e tasi o le 10 g o suauu-o le aofaiga lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suka toto e 5 mmol / l, e 'ai e se tagata le apu (10 g o le gaʻo) - ma a mavae le 2 itula o lona suka e ala i le 2 unite - e avea ma 7 mmol / l.

Ua maua e saienitisi auala e ausia ai le paleni, talu ai o suesuega e le taofia ai le eseesega o oloa eseese e aafia ai le suka toto: pe faapefea ona gauai, pe o le a le tele o latou gafatia e fetaui ma iunite falaoa. Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ina ia mafai ona pulea lona maʻi, e taua le faʻaaogaina pea o fautuaga.

Meaʻai mo le maʻisuka, maʻi ole maʻisuka e faʻalagolago ile maʻisuka, iunite falaoa

Afai oe maua le maʻisuka, e te tuiina le inisalini ma se tui, e mafai ona e 'ai e pei o isi tagata? E mafai lava. Ae mo lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se faasologa o tulafono e alu i le soifuaga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

O le mea lea, i se tagata e aunoa ma le maʻisuka, o le maualuga o le suka o le toto e le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. Na matou taʻua lenei faiga o le "autopilot" o le pancreas. Ae o loʻo e teena lenei autopilot. O lona uiga, e le ulufale le inisalini i le toto.

Afai e leai se inisalini i totonu o le toto, ona leai lea o le faʻaitiitia o le toto toto pe a uma ona 'ai, o le maualuga o le suka e le gata e sili atu nai lo le tulaga masani, ae e sili atu foi nai lo le faitofa, o le a amata ona ulu le suka i le urine.

A le taliaina e le "autopilot", e tatau ona tatou pikiina le pulou. Sei o tatou taumafai e fesuiai i le "pulea o tusi". Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aʻoaʻo e vaʻai i le faateleina o le toto suka pe a uma ona 'ai. O meaai e aofia ai vaega autu e tolu o meaʻai: proteins, gaʻo ma gaʻo. O meaai foi e aofia ai vitamini, suauu ma le vai. O le vaega aupito sili ona taua o nei mea uma mo oe o le gaʻo.

Naʻo gaʻo gaʻo pe a uma ona faʻateleina le toto toto. O isi meaʻai uma e le aʻafia ai le suka pe a uma le 'ai. Afai e te 'aina le sanuisi ma le pata, ma a maeʻa le afa itula ua maualuga lou maualuga o le suka, ona tupu lea mai le falaoa, ae le o le pata.

E i ai se mea e pei o le kalori. O le kalori o le tele o le malosi lea e gaosia i totonu o le suauu o le tino i le taimi o le "faamalolo" i totonu o se mea. E leai se fesoʻotaʻiga saʻo i le va o le kalori o mea taumafa ma le faateleina o le toto suka. O le mea lea, i le lalolagi atoa, fomaʻi ma tagata gasegase ma le ituaiga muamua o le maʻisuka ua talitonu e le manaʻomia ona e amanaʻia calories pe afai e te le o mamafa le mamafa o le tino.

Na o meaai-gaʻo-tamaoa e maua ai lou suka toto. O lea la, o le a tatou mafaufau na o nei oloa i le taumafataga. Ae! E tatau ona e mulimuli i fautuaga uma mo le mataʻituina oe lava.

A aunoa ma aso taʻitasi, toe faʻafoʻopoʻituina oe lava i fua o le toto, o le a le mafai ona e matauina se meaai e leai se totogi.

E lua ituaiga o gaʻo:

1. Digestible (faateleina le suka o le toto)

    vave-digestible (suka) telegese-eliina (pateta, pata)

2. E leai se numera (aua le faateleina le suka o le toto)

    e le mafai ona faʻaaogaina (pepa, paʻu laau) solu (kapisi).

O le a tatou amanaʻia uma mea e gaosia ai le gaʻo. Mo le faʻaogaina o le fuaina o meaʻai gaʻo, latou te faʻaaogaina se manatu e pei o se falaoa (XE). E tasi le XE tupe mo 10 - 12 grams. digestible gaʻo. I le iloa o le XE, o le tagata gasegase e faigofie ona fuafua le aofaʻi o meaʻai i totonu o na meaʻai na te manaʻo e ai. O le mea lea, e mafai ona faigofie ona ia fuafuaina le fua o le inisalini puupuu.

O se tasi o insulin XE e le maualuga le maualuga o le suka i le 1.5 - 1.9 mmol / L. O le iloa o le aofaʻi o le XE e te 'ai, e mafai ona e fuafuaina le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto suka, ma, o le mea lea, atonu e mafai ona faʻamalosi saʻo le inisalini. Faataʻitaʻiga o mea taumafa e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻasaina:

    tasi le fasi falaoa - 1 XE. O se fasi falaoa masani, o lona mafiafia e tusa ma le 1 cm., Preadcrumbs - 1 sipuni vaovao - 1 XE, falaoamata ma le malolo - 1 sipunipuni - 1 XE, pasta - i le tolu punetini o pasta kuka - 2 XE, cereals and cereal, 1 XE o loʻo i totonu o le 2 sipuni tele o soʻo se meaʻai kuka.

E tolu laulau puno o pasta o le a faateleina ai le suka toto i le auala e tasi e pei o le 4 punetini o le fala, e pei o le 2 fasi falaoa, aua o mea uma lava o le ae 'aina ai le 2 XE. O le filifiliga o oloa e faalagolago na o oe ma au tofo, masani.

O le a le ituaiga fafao e sili ona e fiafia i ai - faʻanoanoa pe "gaogao"? E le afaina. Pau lava le mea e te manaʻomia e te malamalama ai o le tele o mea taumafa e kuka, o le a vave ona faʻaaogā. Liquid semolina e sili ona faigofie, o le mea lea, a maeʻa ona 'ai, o le toto maualuga o le suka o le a sili atu ona saoasaoa nai lo le maeʻa ai o le suka araisa.

Legumes O peas, pi, lentils e tusa ai ma le XE e mafai ona le amanaiaina, talu ai o le 1 XE o loo i totonu o le 7 sipuni tele o nei oloa. Afai e te 'aina le 7 poʻo le sili atu 7 sipuni tele o peas, ona e faitauina lea.

    Mea gaosi susu. Tasi le ipu susu - 1 XE. Suauu ma kulimi kirimulu e le manaʻomia ona mafaufauina. Toa Sugar - 1 sipunipuni - 1 XE. Ice cream (100g.) - 1.5-2XE. Meat ma iʻa. O nei oloa e le oi ai ni meaʻai gaʻo, o lea e le manaʻomia ai le mafaufauina e XE. Faʻasalalau e naʻo le faʻaogaina o auala faʻapitoa e kuka ai. A e faia ni tipi, e te faaopoopo i ai falaoa e susu i le suāsusu i aano o manu. Aʻo leʻi faʻavelaina, o loʻo tiʻetiʻe'oti i fasi falaoa, ma iʻa i falaoamata. O nisi taimi e gaosia ai iʻa i le paluga. I nei tulaga, e tatau ona fuafua le aofaʻiga o XE i le uluai oloa i le auala tutusa e pei ona tatou mafaufau i pancakes. Fua o fua. XE e manaʻomia le pateta. E tasi le sipisi-sized potato o le 1 XE. Faʻalagolago i le auala e sauniuni ai, naʻo le fua o le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le manava e suia. O le auala e sili ona mautinoa o le faʻalauteleina o le maualuga o le toto toto o paluga pateta i luga o le vai, palu faʻatoʻa kuka uma - faʻagesegese, ma falai - e oʻo lava ina faʻagesegese. O aʻa e totoe e mafai ona le amanaiaina pe afai e te faʻaaoga i fuainumera e le silia le 1 XE.
    Kāreti - 3 lapoa - 1 XE.
    Beets - 1 tele - 1 XE, Fua, vine. O vine e aofia ai le tele o mea -ona: 3 - 4 vine tetele - 1 XE. Half o le vine, faʻi poo le sana - 1 XE. Apple, pi, moli, pear, persimmon, se fasi melonini poʻo le tilo - 1XE. 3-4 laʻau o le tangerine, apricot, plum - 1XE. Fualaʻau, cherries, cherries - one saucer - 1XE. Raspberries, strawberries, blueberries, blueberries, currants, lingonberries, vineberries - tasi ipu - 1 XE. Meainu. 1XE o loʻo maua i le 1/3 ipu ipu vine ,? ipu o sua opu, 1 ipu kvass, pia.

Fautuaga lautele

Mo le tasi taumafataga i le inisiua insulin, e fautuaina e 'ai e le silia ma le 7XE. Afai e tatau ona e 'ai atili, ona manaʻomia lea ona e faia se tui faaopoopo ole inisalini. I upu "tasi taumafataga" tatou te faauigaina o le taeao muamua ma le lua o le taeao, aoauli po o le 'aiga o le afiafi.

Meaʻai vevela. O lenei taumafataga e talia lelei mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E tatau ona faʻamautinoa ua faamalieina atoatoa le manaʻo o le tino mo le protein.

Fafaga. O lenei ituaiga o taumafa e matua le taliaina mo tagata mamai e maua i le maʻisuka. O le le lava o le gaʻo i totonu o le tino e mafai ona mafua ai suiga le fuafuaina i le suka o le toto, lea o le a faigata ona toe totogi.

O le XE system ei ai ana faʻafitauli: o le filifilia o se meaai e tusa ai ma le XE naʻo le le faʻapitoa, aua o mea taua uma o meaai e tatau ona i ai i le taumafataga: gaʻo, gaʻo, gaʻo, vitamini, ma microelements.

E fautuaina le tufatufa o meaʻai o le calorie i aso taitasi e pei o nei: 60% o carbohydrates, 30% protein, 10% gaʻo. E te le manaʻomia faʻapitoa le fuafuaina o le aofaʻi o porotini, gaʻo ma calories. Tau lava o le 'ai e pei o le suauʻu ma gaʻo gaʻo e mafai ma pei o le tele o fualaau faisua ma fualaau e mafai ai. O nei faʻavae o meaʻai lelei e faʻaaogaina i tagata uma, ae le na o tagata e maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga