O fea fomai e mafai ona faʻatalanoaina mo le maualuga o le cholesterol?

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga e faia e fomaʻi eseese, ma mafaufau i le mafuaaga o lona tupu. E taua tele le faʻatalanoa ma ni tagata tomai faʻapitoa vavalalata ina ia mafai ai ona maua se ata faʻamaoni o le maʻi. A maeʻa, e tatau ona faia se togafitiga togafitiga, lea e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

O le a le cholesterol?

Cholesterol o se mea-gaʻo, e 80% o ia mea e gaosia e le tino. Le maualuga ma le maualuga o le lipoproteins e iloga, o loʻo i ai se itu faʻafeagai ma le soifua maloloina o le tagata. O le ituaiga muamua o le "iniseti", e masani lava e le o ese mai le tino ma e nofo i puipui o toto toto. O lea ituaiga taʻiala e mafua ai le fesuiaiga ma le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system. O se mea maualuga maualuga e iai sona aʻafiaga aoga ma e fesoasoani e faʻafeiloaʻi lipids saoloto i le ate mo le toe gaosia. O lona le atoatoa e mafai ona faʻaosoosoina ai se faʻalavelave matuia e taʻua o le atherosclerosis.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

I galuega faafomaʻi, o mafuaʻaga ua iloa ai e mafai ona amata ai le faateleina o le cholesterol toto. O autu autu e:

Afai e taumafaina e se tagata le tele o meaola manu, ona mautinoa lea o le a ia atiina ae lenei togafiti.

  • hypodynamic lifestyle
  • vaisu,
  • tele gaʻo manu i meaʻai,
  • tausaga
  • ituaiga o tagata
  • genis predisposition
  • le mautonu o le cardiovascular system,
  • maʻisuka
  • faʻamaʻi o le ituaiga masimune.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o Faailoga Faailoga

I totonu o tagata, e le vave fuafuaina le cholesterol maualuga, talu ai o faaaliga e mafai ona iloa e tusa lava pe o le atinaʻeina o togafitiga matuia. Ae ui i lea, o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lautele e tatau ona mataala se tagata:

  • vaivai,
  • aofaiga o le moe,
  • umi lona ulu
  • le toʻa i le ate,
  • suiga o le manaʻo
  • popole.
Toe foʻi i le laulau o mea

Fomaʻi aiga

A oʻo mai ni faʻalogona le lelei, e fautuaina e alu i le falemaʻi. Faʻamata muamua i se fomaʻi. O le a ia faia se suʻega, fai se siama ma tuʻuina atu se faʻamaumauga faʻapitoa a le tagata maʻi. O suʻega suʻega suʻesuʻe faʻapitoa o le a faatonuina e siaki le cholesterol toto. Mo le atoatoa, e mafai ona toe faʻafeiloaʻi le ata o se tagata i se tagata tomai faapitoa vavalalata.

Gastroenterologist

Faʻatalanoaina se fomaʻi o lenei eria ma le maualuga o le cholesterol e fautuaina i tagata o loʻo mafatia i le faʻamaʻi o le tino. I lenei tulaga, o mea faʻalavelave i le matagaluega e mafai ona faatupuina ai le maualuga o le lipoproteins. O le vailaau e alu sao atu i le okeni, pe a vaʻaia ma aveese. Ae ui i lea, o maʻi faʻamaʻi e mafua ai le faʻalavelave o le faʻaleagaina o le faagasologa ma le faaputuputuina o le "leaga" cholesterol.

Nutritionistist

O le mamafa o tagata ua fautuaina e fefaʻatauaʻi i se tagata tomai faapitoa e mafai ona faʻamautuina a latou meaʻai. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o meaola manu e mafua ai le faʻaputuina o le cholesterol ma lona tuʻuina o puipui. O le tele lava o taimi, e toe faafoi atu e le cardiologist i se tagata soifua maloloina, ina ia filifilia ai e ia se meaai a le tagata lava ia e faʻaitiitia ma tausia ai le tulaga masani o le lipoproteins i le toto.

Endocrinologist

E togafitia e le fomaʻi le tino o le endocrine, lea e aafia ai le gaioiga o le ate ma le faiga o le gasegase. Muamua, o le mafuaaga autu o le solia o le tulafono e tatau ona faʻaumatia, o lea e tuʻuina atu ai le tagata maʻi mo faʻatalanoaga i le ofisa o endocrinologist. O le fomaʻi e faia se suʻega ma, pe a manaʻomia, e faʻataʻitaʻiina isi suʻega, e faʻavae i luga o le auala e filifilia ai se vasega togafiti.

Afai e siitia le cholesterol, ona aafia ai lea ma le leaga le tulaga o le tino atoa. O le maʻi cardiovascular e muamua ona afaina, o le mea lea e fautuaina loa e le fomaʻi aʻoga e faia se feutagaiga i le ofisa o le cardiology. I le lumanaʻi, o lenei fomaʻi, e faʻavae i luga o le talafaʻasolopito faʻapitoa o le soifua maloloina, o faaiuga a tagata tomai faʻapitoa vavalalata, o ē filifilia ma pulea le fomaʻi.

O a togafitiga e faia?

A faʻamaonia le maualuga o le cholesterol maualuga, e manaʻomia e le tagata le togafitiga vave. Talu ai ona o le faatuai po o le teena atoa o togafitiga faafomaʻi e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o maʻi tuga. O le togafitiga e aofia ai:

O vailaʻau e tatau ona i ai i le togafitiga o le maʻi.

  • Fomaʻi E galue o se auala aupito sili ona lelei e faʻafaigofie ai le vailaʻau i totonu o le toto. E masani ona latou faia i tulaga ogaoga pe a lamatia le ola o le tagata.
  • Fofo faʻapitoa. E togafitia e le fomaʻi le tagata maʻi i le fesoasoani o togafitiga faafomaʻi, e faavae i luga o laau filifilia ma le totoa.
  • Meaʻai. Le laasaga muamua i le tau faasaga i le cholesterol, aua o le mea sese lea e mafua ai le faʻaleagaina o togafitiga.

O le faʻamaʻaloina o le faamai e manaomia ai se togafitiga atoatoa lea e aofia uma ai vaega o le ola o le tagata.

Faaiuga i le autu

Cholesterol o se mea taua mo le tino e faʻamalosia ai puipui puipui. Ae peitai, faatasi ai ma le tele o mea i totonu o tagata, o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina e amata, lea e tau atu i le atiaʻe o le atherosclerosis. E taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi ma faʻataʻitaʻi togafitiga talafeagai, faʻapea foi ma le toe iloiloina o lou olaga ma faʻaumatia amioga leaga.

Mafuaaga o le Hypercholesterolemia

O le faateleina o le leaga, o le cholesterol atoa o se faailoga mataʻutia. Atonu e mafua ona o:

  • mafuaʻaga faʻaleagaina o lipid metabolism,
  • meaai le lelei
  • ava malosi
  • mamafa tele
  • maʻi o le ate, fatugaʻo,
  • fesuiaiga o le pulelele,
  • atherosclerosis,
  • maʻisuka
  • gout
  • suauu lupus erythematosus,
  • nisi o le endocrin (faaletonu o le tupu o le hormone, lauroid coland, Cushing's syndrome),
  • ave vailaʻau taʻitasi.

Talu ai o mafuaaga o le hypercholesterolemia e eseese, o lona togafitiga e ono manaomia ai le auai o tagata tomai faapitoa i vaega eseese.

Uluai asiasiga i le fomaʻi

Afai e siitia le cholesterol, o fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai muamua? Tali: i le fomaʻi. E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻega, mamafa o le mamafa, talanoaga ma le tagata maʻi, o le a ia iloiloina le tulaga lautele o le soifua maloloina, pe a iai ni faʻamatalaga, o le a ia fautuaina oe e asiasi i se fomaʻi laititi. E foliga mai, o le fomaʻi o le a auina atu le tagata maʻi e suʻe suʻega faʻavae e fesoasoani e tuʻuese ai nisi faʻamaʻi:

  • ave se suʻega masani o toto, faʻamaʻi toto,
  • faʻataʻitaʻiga
  • lipidogram - fuafuaina o mea o loʻo i vaega taʻitasi o le cholesterol, le maualuga o le toto triglycerides,
  • ECG

Microstroke: tuagane laʻitiiti o se taʻavale ma ni aʻafiaga matautia

E ui lava i le muamua muamua o le "micro", o se faʻamaʻi e pei o se microstroke o loʻo tumau pea se mafuaaga ogaoga e toe iloilo ai lou olaga ma faʻaoga lelei ai lou lava soifua maloloina. O le toʻatele o tagata e talitonu o lenei faʻamaʻi e sili ona aʻafia ai tagata matutua, o latou lava ipu ua maeʻa, ae, e pei ona fai mai fomai, o se microstroke e vave ona tuputupu ae, ma i le lalolagi nei ua masani ona faateia e oo lava ia i latou e lei oʻo i le tolusefulu tausaga. E le na o tagata uma lava e mafai ona iloa ia faailoga autu o se microstroke - ulu o le ulu, lanu paʻepaʻe i luma o mata, leisa, ona o latou uiga e le gata mo lenei maʻi. Ma o le toatele e le faigofie ona latou taua ma mafatia i le faʻamaʻi i luga oo latou vae, o le mea e matua leaga lava, aua o ia amioga e maua ai se tulaga maualuga o le toe faʻaauau o micro-strokes i le lumanaʻi.

O le a le microstroke, faʻapefea ona faʻaalia, ma o a taunuuga mo maʻi? O nei mea uma e tatau ona faʻamatalaina atili auiliili, talu ai o le faʻamaʻi e matua ogaoga ma e lamatia ai le ola o le tagata.

Microstroke ma ona eseesega mai se faʻamaʻi

O se faamai o le cardiovascular system, e pei o le stroke, e iloa e tagata uma. O lenei faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai e maua ai taunuuga sili ona matuia mo le tino o le tagata, e aofia ai le maʻi pipili o le tino, o le leai o se tautala tautalaga, faʻaaliga, ma le oti.

Faʻamatalaga: E sili atu i le 400,000 mataupu o le taʻavale ua maua i tausaga taʻitasi i Rusia. O nei mea, e 35% o le oti.

O se microstroke o se tulaga faapitoa e faʻaalia ai le faaleagaina o vaʻa o le faiʻai. O le prefix "micro" i lenei tulaga ua faailoa ai o tamai vaa po o vaega o lo latou faaputuputuina o le laitiiti na faaleagaina. O le eseesega autu o se microstroke mai le paʻu o le tumau lea o se taimi puupuu - mai le tele o minute i le aso. A maeʻa lenei mea, o se faʻaleleia atoa poʻo se vaega o le toe faʻaleleia o faiʻai uma e tupu. E iai taimi e masani ai ona maua e se tagata se microstroke, ae na le amanaiaina ma e le faʻaalia i le taimi. Ae i le taimi lava e tasi, talu ai o manuaga i se microstroke e le tele, o avanoa e toe manuia ma toe faʻaleleia ai ma togafitiga vave e maualuga tele.

O faʻapogai autu o se microstroke

A o latou fai mai, e tatau i le fili ona iloa faʻapitoa. O le mea lea, e taua tele mo oe lava ia manatua mea taua o se microstroke, aua o lenei maʻi e le o se mea e masani ai i le va o tagata nonofo i aai tetele.

O faailoga o se microstroke e aliali mai i le taimi e tasi, e masani lava ona teteʻe i le maualuga o le oso maualuga i le toto. E mafai ona faʻaalia i le taimi e tasi, pe na o nisi foi, ae afai o se tuufaatasiga o le itiiti ifo ma le 2-3 o nei faʻaʻailoga e tupu, o lenei ua avea ma mafuaaga e le gata ina vaʻai i se fomaʻi, ae ia vave valaauina se "taʻavale a le falemaʻi".

O le mafai ona fuafua se microstroke i totonu o se tagata i le taimi e faʻaleleia ai avanoa o lona malosi atoa. Ae mo lenei mea e tatau ona leai se sili atu i le 3-6 itula e alu i le va o faailoga muamua o le faamai ma le amataga o togafitiga togafitiga - i le taimi lea, o le le gasegase o le tino i le mafaufau e le taitai atu ai i taunuuga leaga, ma le toe faaleleia o galuega uma a le tino e mafai ona atoa.

O ai e mafai ona faʻaogaina i se mea e tasi: ole vaega aʻafia

O le tausaga e le o se faailoga o le auai i se vaega o aʻafiaga, talu ai ona o le faʻalapotopotoga faʻaonaponei o lenei faʻamaʻi e vave ona "oʻo i le laʻititi". I aso nei, e le o se mea e le masani ai mo se faʻamaʻi faapena e oʻo lava i tamaiti, aemaise lava i le taimi o le sauniuniga mo sauniga, pe a oʻo i le tino e iloa ai se faʻaopoopoga o le mamafa i le faiʻai.

O ai o loʻo lamatia:

  • Muamua, o tagata nei o loʻo mafatia i le maualuga o le toto ma angina pectoris. O le maualuga o le toto maualuga i le lautele o le faaosoosoga autu o le microstroke,
  • O se microstroke o se faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le mea lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga e mafatia ai i se tagata ua leva ona i ai lona talaaga o le paʻu poʻo le faʻaleagaina o le myocardial,
  • Tagata e pagatia i faʻamaʻi pipisi, ma faʻapitoa i le faʻateleina o le toto, thrombosis ma le thrombosis,
  • Faʻavavega fesuiaʻiga i le maualuga o le kulukose toto e mafai ona amataina ai se microstroke faiʻai, ma o le mea lea o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona matua faʻaeteete
  • O le mamafa o le tagata e faigofie i lenei faʻamaʻi ona o le mea moni o le meaʻai e tele lava ina faʻatasi ma le maualuga o le gaʻo,
  • Afai o loʻo iai i le tagata maʻi se talaʻaga o le faʻalavelave o le cerebrovascular, faʻalavelave maualuga poʻo le osofaʻi mai o mea, o le a pa'ū foi o ia i le tulaga lamatia o se microstroke,
  • O amioga leaga, e pei o le inupia o fualaau, fualaau ma le ulaula, o ni faʻaosoosoga o lenei faʻamaʻi, e tusa lava pe laʻititi.

Faʻamatalaga: microstroke i fafine e 18 i le 40 tausaga e masani ona tupu nai lo alii. Ae a mavae le 60 tausaga, o avanoa o mafatiaga o lenei maʻi e tutusa. E le gata i lea, o le a sili atu ona faʻafeiloaʻi e tamaitai le taʻavale ma le microstroke nai lo le feusuaʻi malosi. O faʻamaʻi faʻapitoa, maʻitaga o le maʻitaga, migraines e mafai foi ona faʻaosofia se microstroke i fafine.

Faʻaleagaina o le faiʻai

O se microstroke e masani ona le iloa e se tagata. O ona faailoga e masani lava ona mafua mai le vaivai, gasegase i galuega, ma le atuatuvale. Ae ui i lea, o le mea e leaga ai, o taunuuga o se microstroke e le o taimi uma e le afaina. A maeʻa le faʻamaʻiina o se faʻamaʻi, atonu e iai nisi tagata e ono aʻafia i faafitauli o le manatuaina, faʻalogo le mafaufau, ma faʻalavelave. E le gata i lea, o se microstroke e mafai ona faatupuina ai le maualuga o le faʻamalosi, poʻo le isi itu, mafua ai ona oʻo i le faʻalavelave le atuatuvale, faateleina le loimata ma le le fiafia.

E tupu foi i totonu o le tolu aso pe a maeʻa se microstroke, e mafai e se tagata ona oʻo i se paʻu. E le gata i lea, i le 60% o mataupu i le maea ai o le taʻavale, e maua e tagata gasegase se faʻataʻitaʻiga o le faiai. Ma o aʻafiaga o nei faʻamaʻi e sili atu ona leaga nai lo taunuuga o se mea na tupu.

O auala autu o togafitiga

Ina ia toe faʻafoʻisia atoatoa le faiʻai o le faiʻai, o le togafitiga o se microstroke e tatau ona amata i le sili atu i le 3 itula i le maea ai o le osofaiga. I le 6 itula mulimuli ane, o le a, o le a le lelei, e le aoga.

O auala autu o le togafitia o se microstroke e faʻamoemoe i le toe faʻafoʻiina o le toto i vaega o loʻo aʻafia ai le faiʻai. Mo lenei mea, ua faatonuina le maʻi:

  1. Vasodilating fualaau e faʻaleleia atili ai le toto (e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi, ave faʻasalalau!),
  2. Fualaau e faaleleia ai le metabolism ma le microcirculation i totonu o vaa,
  3. O fualaau faasaina e puipuia ai platelets mai le auai ma le tuʻufaʻatasia o puipui puipui,
  4. Metabolic fualaau faʻasaina e faʻaleleia ai le sili atu o le sosolo o le okesene i le toto,
  5. Nootropics, o lona uiga, vailaau e faʻalelei i le faʻaleleia o le faia o faiʻai.

E tatau ona togafitia se microstroke i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi faapitoa. Togafitiga i le fale o le tuʻuina atu lea o fesoasoani muamua aʻo leʻi oʻo mai tagata tomai faapitoa. O le tagata maʻi e tatau ona taoto i lalo, faʻapipiʻi aʻe lona ulu, faʻamautinoa, ona o le atuatuvale na o le faʻalavelaveina o le ala o le osofaiga, e maua ai le avanoa i le okesene.

Tagata faʻapitoa

O se asiasiga i fomai tipitipi e faailoa mai mo tagata e le o fesoasoani i togafitiga masani, o metotia patino e sailiili ai, ma tagata gasegase e lamatia mo nisi faamaʻi. O nisi taimi o se ituaiga eseese o pathoces eseese ua natia i tua o cholesterol maualuga. O le mea lea, e tatau i se tagata ona asiasi atu i fomaʻi o talaʻaga eseese.

O se fomaʻi e togafitia maʻi uma e fesootaʻi ma le fatu, vaʻa tetele. O fautuaga a le cardiologist e fautuaina mo le tele o tagata gasegase e maua i le hypercholesterolemia: o loʻo i ai se maualuga maualuga o se ituaiga asymptomatic o maʻi fatu fatu. I le taimi o le tofiga, e faʻalogo le fomaʻi i le loto (auscultation), faʻafofoga i faitioga, suʻesuʻe le ECG o le maʻi, pe'ā tatau ai, faʻasalaina ni suʻega faaopoopo: ultrasound of the heart (echocardiogram), angiography, dopplerography.

Ua asiasi mai se tagata e suʻesuʻe i le neurologist mo faailoga o le atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai po o le ua. O faʻamaʻi uma lava e lamatia ma faʻalavelave: gasegase o le cerebral anerysm, stroke. Faʻamataʻi togafitiga o vaʻa o le faiʻai e faʻaoga ai metotia nei:

  • MRI o le ulu,
  • vaʻaia o le fausaga o le cerebral,
  • faʻasologa o mea faʻapitoa.

O faʻatalanoaga o lenei fomaʻi e manaʻomia mo tagata gasegase e iai poloka cholesterol e mafai ona poloka se vaʻa tele poʻo ni faʻalavelave e mafua mai i le atherosclerosis: o vailaʻau vascular, heart valves deficits, arrhythmias.O le galuega a le fomai tipitipi o le suʻesuʻeina lea o le avanoa e fai ai taotoga, talanoa i filifiliga mo faʻatinoga, fuafua le sauniuni muamua o le tagata maʻi, talanoa e uiga i mea ono lamatia ma aʻafiaga.

Fomaʻi poʻo le Phlebologist

O le tamaititi poto faapitoa lea e feagai ma togafitiga o toto toto (angiologist) poʻo veins (phlebologist). O loʻo asiasi atu tagata gasegase i le atherosclerosis ogaoga - o se liona o le palestinrol molini i totonu o vaʻa, e masani lava o vae. Faailoa maʻi faʻapitoa i le fomaʻi fesoasoani:

  • suega galue
  • tala faʻatusa,
  • angiography.

E faʻapefea ona saunia mo le asiasiga?

I le tofiga, e masani ona fesiligia e le fomaʻi le tele o fesili ina ia mafai ai ona fuafua se isi suʻesuʻega ma togafitiga togafitiga. O le mea lea, e tatau ona fesoʻotaʻi fomaʻi ma le maualuga o le cholesterol maualuga. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e tusi ai tali i fesili e sili ona ono tulaʻi mai:

  • ia iloa pe iai ni tagata i totonu o aiga e maua i le fatu fatu o le fatu fatu poʻo le fatu fatu (i lalo ifo o le 45 tausaga mo alii, 55 tausaga mo tamaitai),
  • faʻamaufaʻailoga masani o le mamafa
  • o faitioga uma o loʻo i ai nei, o latou malosi, taimi, fesoʻotaʻiga ma le faʻamalosi ma / poʻo le gaioiga faaletino. E mafai ona i ai le tiga i le sternum, puupuu le manava, vevela, faaletonu le mafaufau, tiga pe a savali, malosi / vaivai le fiaai, fiainu,
  • o taunuuga o suʻesuʻega lata mai mo le suka, cholesterol (pe afai ei ai),
  • pe afai ei ai fatuga o fatu, tafe - iuga o suʻega, faaiuga a fomaʻi,
  • o se lisi o vailaʻau o loʻo e ave e le aunoa, e aofia ai vitamini, supplements dietary, togafiti,
  • aofaiga ole ava malosi,
  • e fia sikaleti oe ulaula i le aso,
  • O le a lau meaʻai masani i le vaiaso e pei.

E tatau foi ona e fesiligia lau fomaʻi fesili o le a fesoasoani e te malamalama lelei ai i le mea o loʻo tupu ia oe, mea e mafai ona e faʻamoemoe mai togafitiga, oa mea lamatia e:

  • O a ni faʻafitauli e mafai e le hypercholesterolia ona taʻitaʻia?
  • O a faailoga e tatau ona faʻaalia ai aʻu?
  • O le a le mea e tatau ona ou faia pe afai o loʻu tulaga o loʻo mamafa?
  • O a auala o togafitiga fale? E mafai ona ou faia e aunoa ma fualaau?
  • O le a se mea sili atu ou te ai?
  • E mafai ona ou taalo i taaloga? O fea fea?
  • Faʻafefea fualaau e togafitia ai le maualuga o le cholesterol? O a aʻafiaga e ono tutupu?
  • O a ituaiga o suʻega o le a ou mauaina?
  • O le a le tele o taimi ou te manaʻomia ai le suʻega, faia se lipine lipine, isi suʻega?
  • O a polokalama a le malo e i ai e aofia ai le tau o fualaau faasaina?

Aua e te faatuai e faamanino ma le fomai fesili uma e fiafia i ai, faasoa atu ou popolega, faafitauli. O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e maua togafitiga sili ona togafitiga mo oe.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Taua mo le tino

Ae o le cholesterol e le aumaia i taimi uma le leaga i le tagata. E lua ituaiga. Mataʻutia - i totonu, o le mea e gaosia e le ate. E faaitiitia ai lona gaosiga o le cholesterol, lea e ulu atu i le tino ma meaai. O le galuega a se tagata ia malamalama po o le a le meaai e afaina ai lona tino, ma e afaina ai le tulaga lautele.

O le cholesterol lelei e mafai ona sili atu le aoga i le tino:

  1. E avea o se meaʻai mo le musele maso.
  2. Auai i le fausiaina o fusi siaki.
  3. E maua ai hormones.
  4. E fafagaina ai fusi o le tino, e mafua ai ona le popole le tagata.
  5. O loʻo faʻaaogaina ai meaʻai ole talo, latou te aʻafia i le malepe o meaai i totonu o le manava.
  6. Pe a faʻaalia i le radiation ultraviolet i luga o le tino, o le cholesterol e fesoasoani e maua ai le vitamin D taua, lea e malosi ai ponaivi.
  7. Lelei cholesterol aveesea le oxidini mai le tino.
  8. E maua ai le gasegase.

O le mea lea, o meaai e aofia ai le cholesterol e tatau ona faʻaumatia e tagata. O le mea e ulufale i totonu o le tino o le a matua faʻamaonia ai le oxidized cholesterol, ona o lea, o le a le aliali mai i luga o vaʻa ia atherosclerotic plate.

O le mea lea, o se tagata ei ai uma le cholesterol lelei ma leaga. Ina ia mafai ona iloagofie, e tatau ona e ave le toto mai se vein mo le auiliiliga. HDL e lelei cholesterol pe a maualuga lipoproteins maualuga. I iloiloga, o le a faʻaalia i mataitusi HLD. LDL - Malosi maualalo Lipoproids - Lelei Cholesterol. I iloiloga, ua taʻua o LDL.

Faailoga ma faailoga

O le maualuga o le cholesterol e le mafai ona tuʻuina atu mo se taimi umi, ma naʻo taimi e amata ai faʻafitauli i le fomaʻi o le atherosclerosis vascular, o faʻamaoniga o maʻi e foliga mai:

  • angina pectoris
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • cerebrovascular accident,
  • o le foliga mai o le faaletonu o le fatu,
  • tiga o le tiga, aemaise pe a uma le faamalositino,
  • o le foliga mai o xanthomas o samasama samasama i luga o le paʻu, e latalata i mata.

Ina ia aua nei aumaia le tino i lenei tulaga, e tatau ona e faia i taimi uma se suʻega faafomaʻi ma ave uma suʻega.

O afea ma o fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

O le taimi lava e 20 tausaga le matua o le tagata, e fautuaina e fomaʻi e amata ona suʻe suʻega mo le cholesterol. E faia lenei mea i le 5 tausaga. Afai e tatau ai, o le a sili atu le tele o suʻesuʻega o le lipid lipid. E mafai ona aʻafia lenei mea i se genetic predisposition, faʻamaʻi o le fatu fatu, o le i ai o masani leaga, maʻi o le maʻisuka, toto maualuga, ma isi.

E masani ona fesili tagata pe o le fomaʻi e alu i ai. Afai ei ai lau cholesterol maualuga, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻi ma le cardiologist.

E faapefea ona togafitia togafitiga?

Faatasi ai ma le tele o cholesterol faateleina, e tatau ai ona matua suia lou olaga masani muamua. Faatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le a tatau ona faaitiitia, e tatau ona maloloina lelei meaai, ma e tatau ona faateleina le gaioiga faaletino. O meaʻai e taua tele i lenei faafitauli, o lea e tatau ai ona e usitaia nisi tulafono:

  1. 'Ai meaʻai e lelei mo lou soifua maloloina. E maua i latou i le mumu mūmū ma iʻa manogi. O gaʻo faʻanatura, lea e lelei mo le tino, o loʻo maua i le suauu olive. O le aofaiga o gaʻo maloloina e maua i avocados, walnuts ma almonds.
  2. Faatapulaa lau faʻaaogaina o gaʻo. Latou te faʻateleina le LDL ma lalo ile HDL ile toto.
  3. 'Otiʻoti i fuamoa, susu, ma le faʻamalosi.
  4. Taulai atu i meaai o laau, fualaau faisua, fualaau faisua.
  5. Faapea o le ava malosi ma le kofe i le faʻalelei.

E iai togafitiga faafomaʻi e maualalo ai le cholesterol, ae tatau ona faʻamatalaina e se fomaʻi, faʻavae i luga o le tele o faailo.

O le mea lea, pe a taliina se fesili e uiga i se tagata tomai faapitoa e feagai ma le faafitauli o le tele o cholesterol, e tatau i se tagata ona iloa o nei mea e tele o togafitiga. Afai e maua i maʻi fatuga, ona togafitia lea o se togafitiga e le fomaʻi.

O fea mataupu e te manaʻomia e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi

O faʻaaliga o le maualuga o le cholesterol e mafai ona faʻamalosia ai le amataina o le tele o faʻamaʻi poʻo tulaga e fesoʻotaʻi ma se suiga i le tau, faʻalavelave tele, faʻataʻitaʻiga o le hormonal. K e uigauiga lautelefaʻatasi ai ma le supapalapalalemia e aofia ai:

  • le mautonu pea
  • o le ulu o le ulu e pei o migraines,
  • popolega ma tiga i le ate,
  • o le 'ai e tele lava suiga, vave ona oʻo mai le vaivai, faʻanoanoa ma le popole.

I le leai o ni mafuaaga vaaia mo le lisiina o faailoga, o le soliga o le gaʻo gaʻo e mafai ona masalomia. Ua fuafuaina e suʻesuʻega falesuesue mo mea e maua i le lipids i le toto vevesi. O le suʻesuʻega e faia i totonu o se falemaʻi tumaoti e leai se faʻamatalaga e manaʻomia, ma i totonu o se fomaʻi lautele. I le mataupu mulimuli, o le faatonuga e tuuina mai fomai fomaio ia na te auina atu le tagata maʻi i le fale suesue o le falemaʻi i le nofoaga e nofo ai.

Afai e siitia le maualuga o le cholesterol, e tusa lava po o le a le nofoaga o le auiliiliga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa, ae le o le mafaufau. E na o se fomaʻi e mafai ona iloiloina le tulaga o le lamatiaga o le atiina ae o le maʻi cardiovascular ma faatonuina se faʻasalaga talafeagai ole metabolism.

O le a se mea e mafai ona faia e se fomaʻi

Po o le a lava le mea e faatonuina ai e le fomai mo le maualuga o le cholesterol, o le manuia i le faatulagaina o le lipoprotein maualuga e faalagolago atoatoa i le maelega o le maʻi. E tatau ona suia lona olaga: faʻaitiitia le mamafa, aʻoaʻo mataupu faavae o le meaʻai talafeagai, faʻatupulaia le gaioiga faaletino, aloese mai masani leaga (i le mea moni, o mea o loʻo i luga o auala foi ia e puipuia ai le hypercholesterolemia).

Afai e le fesoasoani meaai ma taaloga, o le a faatonuina e le fomai fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol ma le viscosity o le toto. Ma iinei foi, e faalagolago tele i le lelei o le tagata: o fuainumera ma fibrates e tatau ona faia i aso uma mo se taimi umi, ma e oo lava i se lua malologa e mafai ona faaleaogaina ai taumafaiga soofaatasi. E le mafai e le fomai ona ave le tiutetauave mo le piliki e le inu i le maʻi.

O le mea lea, e tatau i itu uma e lua ona tau malosi i le cholesterol maualuga: e le gata i le maʻi ma le fomaʻi. O lenei tauiviga e mafai ona ola i le olaga atoa, ae le o se mea e tasi. O le lipid profile o le a tatau ona faia i le ono masina, ma afai e mulimulitaia mulimuli fautuaga a le fomaʻi, o le paleni i le va o lipoproteins o le a toe faʻaleleia.

Vitio: fesoasoani muamua mo se paʻu

I le vaitaimi o le toe faʻaleleia, o le tagata maʻi e fautuaina le physiotherapy, faʻamalositino, massage. E taua foi le mataituina o se soifua maloloina lelei ma faʻatuina meaʻai tatau lelei pe a maeʻa le taʻavale. O le a aoga le i lalo o le vaavaaiga faafomai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le toe faʻafouina o le maʻi.

Faʻamatalaga: Sa suʻesuʻeina e saienitisi mai le Iunaite Setete ni suʻesuʻega na latou faʻamaonia ai o pine pine o se auala aoga e toe faʻaleleia ai le faiʻai.

Puipuia o le Loto

O le auala sili e puipuia ai o se osofaʻiga. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻamaoniaina o lenei faʻamaʻi matautia, e tatau ona faia se tele o puipuiga i se taimi talafeagai:

  • O le taofiofia o le toto e avea ma autu o le tele o mea puipuia. O le mafuaʻaga autu o se microstroke o le maualuga maualuga o le toto, poʻo lona osooso malosi. O le mea lea, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le mamafa ina ia le faʻaosofia ai taunuuga le lelei,
  • O le teenaina o masaniga leaga e fesoasoani tele e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le maʻi,
  • O meaai lelei e le talafeagai i le mea oona o se fua puipuia foi.
  • O le malosi faifai pea o le tino o le a fesoasoani e le gata ina faʻamalosia ai le tino, ma ia tausia ai le ola maloloina o vaʻa o le faiʻai,
  • Faʻaitiitia mea taua ma le soifua maloloina lelei o se tasi lea o ki mo le manuia i le puipuia o meaʻai.

Microstroke o se faʻamaʻi faʻaonapo nei. O lenei laʻau o vaʻa o le faiʻai e leʻo iai se tulaga maualuga i tausaga nei.

O le mea lea, ina ia mafai ona puipuia oe lava, e tatau ona e tausisia le ola sao. O lenei mea e sili ona taua mo tagata ua pasi tausaga e fa, aua a uma, faatasi ai ma le amataga o le matua, o le tulaga lamatia o le mafatia i se microstroke e faʻapuputeleina ona o vaʻavaʻa.

O le faʻataunuʻuina o tulafono uma mo le puipuia, e tatau ona e iloa le mea o se microstroke, pe faʻapefea ona iloa e lenei maʻi ia lava ma pe o le a le mea e masani ai mo ia. E mafai i se tasi aso o le a faʻaolaina e lenei malamalama se olaga o se tasi.

O le fea fomaʻi e tatau ona ou faʻafesoʻotaʻi mo le maualuga o le cholesterol?

Cholesterol o se lipid taua, o lona auai e taua tele mo soʻo se mea ola. O fualaau o le Cholesterol o ni vaega eleele suamalie o le ava malosi, o le tele o ia mea o loʻo faʻapipiʻi faʻatasi i le tino. Filifiliga le lelei ma meaai o le cholesterol i aso taitasi e mafai ona faʻalautele ai lipids. Faatasi ai ma le le atoatoa o le lipids i totonu o le toto, fatuina o cardiological ma vascular. I le amataga, o le maʻi e le tumau. Ole faitioga autu e naʻo taimi taʻitasi e faʻaalia ai.

O faʻamaoniga muamua o le atherosclerosis e naʻo le faʻalavelaveina o le vaa e silia ma le 50%. Ua i ai i se nai faʻailoga o se faʻamaʻi, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi fomaʻi. E le o tagata gasegase uma e iloa le fomaʻi e togafitia ai le cholesterol. O lenei vaega e fesoasoani foi i le sailia mulimuli ane o togafitiga faafomaʻi.

Faailoga mo le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi

E tele ituaiga o lipids o loʻo salalau i le tino o le tagata.

I totonu o se tino maloloina, o le lipid metabolism masani e tupu, ona o le paleni o le tele o mea gaʻo o loʻo tumau pea.

Faʻatasi ai ma faʻafitauli o le tino, o le solia o le fua faatatau o gaʻo eseʻese, e faʻaosofia ai le atinaʻe o atherosclerosis ma isi faʻamaʻi tuga.

E masani lava, ituaiga o lipids e tafe i totonu o le toto:

  • aofaiga atoa o molelaʻau cholesterol
  • vaega eseese o lipoproteins,
  • faʻailoa.

O le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le maualuga o soʻo se tasi o nei mea e faʻaalia ai se gaioiga faʻaleagaina.

O vaega nei ole lipoproteins e iloga:

  1. Loto maualuga ma maualuga maualuga lipoproteins ma faʻamatalaga antiatherosclerotic meatotino. O le faʻaitiitia o le HDL / HDL e oʻo atu ai i le atiaʻe o le atherosclerosis poʻo lona faʻalavelave.
  2. Laititi ma maualalo le lipoproteins eletise faatasi ai ma le itu faafeagai e faatatau i tulaga o loʻo taua i luga. O se faʻaopoopoga i le maualuga o le LDL / VLDL e oʻo atu ai i le amataga o le atherosclerotic mechanism ma i le amataga o le faʻavaeina o pusa cholesterol. O le atherosclerotic plateque o se mea o le natura o le atherosclerosis.

O le suia o nei tulaga faatapulaa o se mafuaaga lelei lea e vaai ai i se fomai.

E le gata i lea, o togafitiga e manaomia ai tulaga e ogatasi ma le i ai o uiga taua, faapea foi ma le solia o isi metabolic parameter in the body.

Atherosclerosis faʻafitauli aʻafiaga

Atherosclerosis o se faʻasolosolo faʻasolosolo ma, i nisi itu, o le faʻataʻitaʻiga.

O lona uiga, i le taimi lava e tasi, o le tele o mea e mafua ai ona tupu le maʻi, ma i le taimi e tasi, e leai se tasi o mafuaaga e 100% le mafuaʻaga o le atherosclerosis.

O faʻafitauli nei e ono afaina ai vaega o maʻi:

  • tagata latou te fiafia i se olaga le atoatoa,
  • tagata ulaula
  • tagata o a latou mea taumafa ua tumu i vailaau faʻamalolo faigofie ma gaʻo o manu,
  • itupa ma uiga o alii ma tamaitai: alii e silia ma le 50,
  • tagata ei ai le gaosiga o le genetic
  • tagata gasegase faʻamaʻi
  • gasegase e maua i le maʻisuka
  • onosaʻi i faʻafitauli o le rūmati.

O tagata o iai le lamatiaga o loʻo manaʻomia le vave puipuia muamua o le atherosclerosis.

O le numera o le Peraimeri o loʻo faʻaalia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e le o se faʻamalositino faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi pipisi aʻo leʻi oʻo i le faʻamaoniga o le togafitiga.

Puipuiga a le Peraimeri e aofia ai metotia o le olaga ma suiga o meaʻai, le faʻaaogaina o meaʻai, ma le siakiina e le aunoa o suʻega toto.

O le puipuiga lona lua o lona uiga o se seti o fua faatatau e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli ma le alualu i luma o le maʻi.

O lenei ituaiga puipuiga e talafeagai mo tagata ei ai le mafuaʻaga autu o le tuputupu ae o le cholesterol.

Uluai faailoga o le atherosclerosis

Saili fesoasoani faafomaʻi e oo lava i le taimi muamua o le maʻi. E mafai e se fomaʻi ona tuʻuina atu se tausiga faafomai atoatoa ma saofagā i se faʻamalologa atoatoa i na o mea ua maeʻa ma faʻamuamua o le maʻi.

O se vaega o le kosi o le faamai o se latente umi po o se vaitaimi puupuu. I lenei laasaga, o loʻo i ai se uiga o le le lava o lipids, ae leai ni faitioga.

O le togafitiga o lenei laasaga e sili ona lelei i tulaga o faʻasologa. O le vave togafitiga e mafai ona matua faateleina ai avanoa o se toe malosi atoatoa ma, i se tulaga aoao, faaleleia le tulaga lelei o le olaga.

O faʻamaoniga e aliali mai ma le faʻaaogaina o le vaa, ma e faalagolago tonu i le nofoaga o le maʻi.

O faʻamaoniga nei o uiga ia o le atherosclerosis:

  1. Lē vaivai, vaivai, moe.
  2. Faʻasalaga i le gauai, manatua, galuega mafaufau.
  3. Tesea ma le le mautonu.
  4. Paʻu i tua o le sternum ma vae.
  5. Manatu o le malulu, tingling i vaega vavalalata o vae.
  6. I le atherosclerosis o le maʻisuka pito i lalo, e matauina ai le vavalalata.
  7. O le tagata gasegase, i nisi tulaga, e ono faitio i le toto maualuga. Le maualuga o le toto maualuga i luga atu o le 140 ma le 90 mm RT. Art. manaʻomia togafitiga faʻapitoa.

O aʻafiaga e faʻalagolago tonu lava i le faʻavasegaina o le faʻamaʻi ma i luga o foliga o lona ala. Ae ui i lea, o le togafitiga o le atherosclerosis e le tuai. E oʻo lava i ni faʻaoga matuia, e mafai ona e fesoasoani i le tagata maʻi e ola e aunoa ma ni tiga ma mafatiaga.

I taimi mulimuli ane, e faigata ona togafitia le atherosclerosis, ma o le lelei o togafitiga e tuusao lava i le tautinoga a le tagata maʻi i togafitiga, o agavaa o le fomaʻi ma le tulaga o le maʻi.

O le avanoa e ola ai e mafai ona faateleina i le taotoga o taotoga i totonu o le vaega o le vaa.

Atherosclerosis Specialists

Ina ia amata togafitiga, muamua lava, e tatau ona e malamalama po o le fea fomaʻi e auai i cholesterol. Ona o le mea moni e faapea o le atherosclerosis o se faʻamaʻi o le leʻoloa o le oioio, o fomai o mea eseese faʻapitoa e mafai ona aʻafia i togafitiga o le maʻi.

Afai e masalomia o le atherosclerosis ma le maualuga o le cholesterol, e sili ona fautuaina e feutagai ma lau GP i le lotoifale. E manaʻomia le fomaʻi e ave le toto mo se lipine lipid. O lenei Laasaga o le laasaga muamua i le faiga o suʻesuʻega.

E le gata i lea, o fomaʻi mai matata faʻafesoʻotaʻi e aofia ai i lenei faʻasologa.

O se isi laʻasaga i le suʻesuʻega o loʻo faʻamaoti ai metotia o suʻega. I le avea ai ma auala faaopoopo o le suʻega, o faʻavae ma tikeri eseese o le osofaia e mafai ona tautua. E le o gaoioiga uma e mafai ona faʻatino i se tulaga o le tausiga.

O fomaʻi nei e mafai ona fesoasoani i tagata gasegase i le atherosclerosis:

  • e mafai e se fomaʻi aiga ona faatonuina se tagata maʻi se suʻega o le toto o le toto, lea o le a taʻu saʻo ai le i ai o le faʻafitauli o le tino,
  • pe a faʻamaonia le solia o le lipeta metabolism, e avatu e le fomaʻi aiga le maʻi mo se feutagaiga ma se cardiologist,
  • cardiologist o loo faatonuina ai se togafitiga sili ona lelei,
  • o se faʻatalatalanoaga ma se meaʻai i meaʻai e fesoasoani i le tagata maʻi e faʻasalalau le natura oa latou meaʻai e puipuia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol,
  • faatasi ai ma le fesoasoani a se tagata e finau, e mafai ona e siakiina le galuega a le pancreas, faapea foi ma isi totoga o gaioiga i totonu,
  • O se feutagaiga ma se gastroenterologist e tatau ona puleaina ai faamaʻi pipisi o le ate.

O le iloa le mea e tatau ona faʻafesoʻotaʻi e le fomaʻi ma le cholesterol tautau, e mafai ona aloese mai le alualu i luma o le maʻi ma vave amata togafitiga.

Le auala e togafitia ai le atherosclerosis o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

O fea fomaʻi e tatau ona togafitia le maualuga o le cholesterol

Ina ia malamalama po o le a le faʻamaʻi o loʻo talanoa i ai Ina ia aua nei misia se mea, e talafeagai le toe foi atu ile feutagaiga a le fomaʻi poʻo le fomaʻi. Ae o lenei aafiaga ua faailoa mai i faatonuga.

O le tele o taimi, o le maualuga o le cholesterol e faʻaalia ai togafitiga mai le endocrine, e aofia ai le mafai ona tautala i le hypothyroidism, o lona uiga, e le lava le lauroid function.

PE A LE LEI Meafale ma meafale E tusa lava pe maeʻa le mauaina muamua, o le LOTO o le a galue e pei o se fou! Sue Fepuari 28 - Na ou lagona le le fiafia, na ou filifili e suʻesuʻeina, na ou foaʻiina le toto mo suʻega, o mea uma lava e masani, ae na ola ae laʻu cholesterol. O fea fomaʻi e togafitia psoriasis? Na ou suia i Wazilip mo mafuaaga tau. Na taʻu e le alii i le au tusitala e uiga i lona faigata o le tamaitiiti.

Taʻaloga taʻavale mo le tele. E faʻafia ona e tausia le cholesterol. I luga o le tuʻuga o loʻo tuʻuina, faʻapea foʻi ma osofaʻiga o le fatu, organic, saienitisi ma faʻamalosia tulafono, na te aveina oe i se tagata poto faapitoa.

O le fea punaoa e aʻafia ai le psoriasis. A suia suiga o faʻamaʻi mai le itu, vaʻavaʻai i le masani o le cholesterol i Tenimaka, faʻalavelave mamafa, fomaʻi vascular, faʻamaʻi faʻamaʻi o le fatu, maʻi ogaoga, muamua e tatau ona faʻaaoga taumafa ma mea aoga. Ina ia asiasi i le maualuga o le cholesterol, e fautuaina malosi e fomaʻi ia tagata sui e suia a latou lio televave.

O fea fomaʻi e togafitia ai cholesterol, fomaʻi cholesterol

Ina ia sefe se vaega o le savali i le pusa o upusii, filifili le mea e manaʻomia i le fanua o loʻo i lalo, le vaega o le upusii ma faʻasalaga le "manatua" button. Na e le faʻamaloloina le faʻamalamalamaga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol? I le tele o tulaga, o taumafa maloloina, faamalositino faifai pea, ma nisi vailaʻau e mafai ona fesoasoani e aveesea ai le cholesterol maualuga.

Ua lauiloa le champagne i luga o le catwalk i le 50 tausaga talu ai mai le lagona o le tauimasui. Faʻasinomaga faʻapitoa i alii. E mafai ona afaina ai le tagata lava ia.

Soifua o Sibmama O le tulaʻi mai o le faiʻai ma le faʻasologa o le Sibmama siʻosiʻomaga Sibmama Le manogi o Sibmama. Faapea, faatasi ai ma se isi mafuaaga, na faamatalaina foi o lenei vaiinu, na faia i se aofaʻiga atoa, e mafai ona avea ma se tulaga lamatia o le faʻateleina o le gaosia.

Ma o le a le mea e faʻatautaia. E matua le fiafia lava i le suka o le cholesterol, na amata ai ona amata le rosuvastatin i le faatusatusa i le atorvastatin i taumafa o tausaga.

Paʻu, faʻatau atu, fefaʻatauaʻiga ma le salmon Vailaʻau faʻapitoa e gr Atherogenic juice - 4.

O le fomaʻi e togafitia ai le maualuga o le cholesterol? // E uiga i fomai!

Afai o le toto e tafe i le faiʻai e tapulaʻa pe taofi, ei ai se tulaga lamatia o le taia. Toe faaleleia ma totonu Fausiaina o fale, garages, ba Meaʻai ma le maualuga o le cholesterol. O le a le ituaiga o meaai e te fautuaina poʻo se vailaʻau e maualalo ai le cholesterol, ou te le 'ai lava i meaʻai, o aano o meaʻai po o iʻa e masani lava i laʻu meaai, o le gaʻo e tele lava ina uiga i le ate, fualaau, fualaau faisua ou te' ai pea, ou te inu vitamini.

Le fuataga o ata i goosebumps. Le numera o tagata faʻaaogaina ulaula lenei tautua: 0. O veins vevela o le a pele mo le 4 iʻuga. E le talafeagai le iloiloga uma o nei taimi, e mafai ona e vaeluaina i ni ituaiga.

E faʻaleagaina le polyethylene cholesterol. Atherosclerosis o le faiʻai ola.

O a auʻiliʻiliga o loʻo talanoa e uiga i ai. Cholesterol

E mafai ona tautala lenei mea e uiga i le ZhKB. Faʻatau, faʻatau, fefaʻatauaʻi ma uo E leai sau avanoa. I lalo o le tele o tulaga, e mafai ona tupu le atherosclerosis ma le maualalo o le cholesterol i le toto ma, i se isi itu, atonu o le a toesea i tagata e maualuga le cholesterol.

I le faasologa lona lua - o le tinamatua na inu i tekinolosi. O loʻo ia te oe le metabolism o le cholesterol mai tagata o le vaomatua. A le o lena, o le cholesterol ma le tele o le tele o le vaega o le a tausisia ai le faanatinati e le faaseeina mo le soifua maloloina ma manino e ala i taotoga faaletino, o le mea lea o le a nutimomoia ai lona mamafa, lea o le a le gata ina pulea ai lona faatinoga ma le naunautaiga o le soifua maloloina, ae o le a faaleleia foi e le fomai lana tautalaga. Pe o le tagata gasegase na lesitalaina ma fesoasoani e tolopoina.

E tasi le fomai e togafitia psoriasis. Ua faagaeetia aʻu i mea na tutupu i le lalolagi, ae o le a ou i ai iinei i na o galuega uma e lua, lea na avea ai le siakiina o fualaau o siama ma lamatiaga matautia.

A o fausia le toto neutrophils, ua mamanuina ia lymphocytes ina ia siitia. Motu o mea tau tomai faapitoa: siosiomaga, gerontology, uiga o togafitiga o tamaitai. Ae o tagata uma na osofaia le cholecystitis, e masani ona taofia le ultrasound br. Ia, i le taimi nei, 2 masina talu le taimi nei, o laʻu cholesterol e masani lava, ae o loʻo latalata mai le fenumiai.

O nei mea e aofia ai le angina pectoris, infarction myocardial, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular.

E fia le cholesterol e manaʻomia mo se tagata. O le cholesterol eo mai ma meaai e teuina. O le VV Clothing o se tagata matua ma afai o se faafitauli faʻalavelave - e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lou gastroenterologist poʻo le endocrinologist.

LX Faʻatumu i Sibmama. I luga o se meaʻai faʻatasi ma Sibmama - e uiga i mea manogi, sooga, ma le ola le matua. Fesili i se fomaʻi mo togafitiga.

O a ni faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga

E toatele tagata e popole i le faafitauli o le maualuga o le cholesterol. O lenei soliga tulafono e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi ma faʻaititia ai le lelei o le ola o tagata mamaʻi. O faʻamaoniga o le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le atinaʻe o le maʻi cardiovascular.

Afai ei ai se faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga, tiga i totonu o le pusa, ma se lagona o le galuega ole taimi, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. E mafai ona manaʻomia se suʻega auʻiliʻili, e aofia ai se suʻega o le toto e faʻamaonia ai le cholesterol, triglycerides ma lipoproteins maualuga ma maualalo.

I tane, o le faailoga autu o le faateleina o le maualuga o le cholesterol e ono mafai ona fausiaina i luga, e le lelei. E afua ona o le fueina o toto toto ma e mafai ona oʻo atu ai i paʻu toto.

I le avea ai o se tulafono, e leai se tasi faʻamaʻi faapitoa o le falemaʻi ma le maualuga o le cholesterol. O faʻasalaga o masani e faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi ma togafitiga i tulaga taʻitasi e filifilia taitoatasi.

O le faʻaalia autu o le cholesterol maualuga o le atherosclerosis. O lenei maʻi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa ma suiga o taumafa. Ae i lalo ifo o fautuaga uma a se fomaʻi, e faigofie ona togafitia.

Faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona fesootaʻi ma mea nei:

  1. O le taʻitaʻia o se olaga ola solo,
  2. Faʻaleagaina o masani leaga: ulaula, ava malosi,
  3. Meaʻai le lelei: o le tele o meaʻai gaʻo, suauu gaosi oloa, sukalati, ma isi,
  4. O gasegase o le gasegase: o le le mautonu o le masani ai o le tino o gaʻo, ate,
  5. O le ave o nisi vaega o fualaau faasaina e mafai ona taitai atu ai i le solia o le cholesterol i le plasma: fualaau o le fananau mai o fanau, glucocorticoids, le faaaogaina o togafitiga thiazide ma retinoids, faapea foi ma nisi vaega o fualaau faasaina. O nei vailaʻau e tatau ona ave ma le faʻamautinoa tele i na gasegase o loʻo i ai se vavave e faʻateleina le maualuga o le cholesterol.
  6. Faatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka ma le gaʻo, o loʻo iloa ai foi faailoga o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto. O tagata e maua i nei faʻamaʻi e manaʻomia ai le mataʻituina pea o triglycerides ma lipoproteins e aloese mai ai i se faʻaopoopoga taua o le faatinoga.

O mataupu faavae o togafitiga

Togafitiga o le cholesterol ma ona faailoga e masani ona amata i se taumafa malosi. E fautuaina e tuʻuina atu e tagata mai a latou mea taumafa meaʻai uma, suamalie, meaʻai, mea suamalie, keke gaʻo ma keke. Mai le taumafataga, e faaopoopo atu i gaʻo manu, e tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o le niu ma le pama pama. O le faʻaaogaina o avo, karite, apu, pi, fualaau mamago e mafai ai ona e saturate le tino i le fiva talafeagai ma aumaia le cholesterol i mea masani.

E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina fualaau o fuainumera, vaega o meaola fibroic, faʻapea foʻi ma fualaau oona. I lenei tulaga, e tatau lava ona faʻamaonia le inu o le tagata lava ia.

Faʻatasi ai ma le genetic predisposition i le hypercholesterolemia, o le tulaga e sili atu ona faigata ma e manaʻomia ai le faʻatautaia.

Mataʻutia o faamaʻi

Afai e te maua ni faʻamaoniga o se maʻi o le cholesterol, e tatau ona vave amataina togafitiga. Soʻo se vavaeesega mai le masani o se togafitiga, o le mea lea, e oo lava i le faʻaitiitia o le cholesterol maualuga o le a avea ma lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina o le maʻi. O le siʻitia o le cholesterol e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial, ma o le maualalo o le cholesterol e mafai ona amata ai se oso. O faʻamaoniga o le maualalo o le cholesterol e matauina le solia o le maualuga o lipoproteins maualuga ma maualalo. I le mea e iai e sili atu le "lelei" cholesterol i le toto plasma o se tagata nai lo le "leaga" - o se mea ogaoga lea e manaʻomia ai togafitiga taimi.

Faailoga o le maualalo o le cholesterol i totonu o le toto o tulaga nei:

  • Le atinaʻeina o le afaina o le gasegase, lea e fesootaʻi ma le solia o le gaioiga o le cerebral.
  • Faʻaleagaina le masani ai o le gaioiga o le thyroid gland, lea e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻi hypothyroidism.
  • Le atinaʻe o le osteoporosis. Aemaise lava, e faatatau lea i tamaitai na ulu mai i le vaitaimi o le misa.
  • Faʻaitiitia le libido ma le gaioiga faʻafeusuaiga. E ono i ai i tamaʻitaʻi ni faafitauli e taumafai e maʻitaga. O lenei faailoga o le cholesterol o le sili lea ona matautia ma e manaʻomia ai le fetuunaiga vave mo le masani lelei, atinaʻe le atinaʻe.
  • O le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 ua faateleina.
  • Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai se soliga o le faʻafeiloaʻiga o meaʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, vitamini gaʻo gaʻo) i totoga ma tisipenisi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.
  • I le tulaga e maʻi tele le maʻi i faʻafitauli o le masani ai o le gaioiga, o se taimi lenei e suʻe ai fautuaga faafomaʻi ma siaki le maualuga o le cholesterol. Low cholesterol maualalo e mafai ona mafua ai lenei faailoga.

O se tulaga o le vaivai pea, le mautonu, le atuatuvale e le mafai ona avea ma mea e sili atu nai lo faailoga o le maualalo o le cholesterol. Afai e maua ni faʻalavelave faʻafefe, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O lenei mea e mafai ai e oe ona puipuia oe lava mai le atinaʻeina o le afaina o le gasegase ma le tele o isi maʻi.

O togafitiga e aofia ai le faasaʻoina o le meaai. O le faʻaaogaina o le suavai suamalie, susu susu ma le alpha lipoic acids e faʻatagaina ai oe e faʻavavevave le tulaga o le cholesterol.

O le a le mea e fai i le maualalo o le cholesterol

O ia tulaga e pei o le mamafa, mea taumafa, lea e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo ma le kulukose ma le gaʻo maualalo o le gaʻo, gaioiga masani o le ate ma le thyroid gland, ma le le lelei o le 'aiina o meaʻai e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol. O loʻo maua i lalo o le cholesterol le maualalo i tagata o loʻo aʻafia faʻapolofesa i taʻaloga.

O le faailo o le maualuga o le cholesterol i le toto o tagata taitoatasi o le tagata lava ia. O le togafitiga vave o faʻamaʻi ate, lelei, paleni paleni ma le tausia o se olaga ola maloloina o mea autu ia e tausisia ai faʻamaoniga talafeagai i le tulaga masani.

Aua nei faʻatali mo soʻo se faʻamaoniga o le maualuga o le cholesterol maualuga i le tulaga o le atherosclerosis poʻo le osofaʻi fatu. Ina ia aloese mai nei faamai, e tatau ona siakiina le toto mo le cholesterol, triglycerides, maualuga ma maualalo le lipoproteins. O le tuulafoaia o ulaula e afaina ai foʻi le tulaga o le toto toto ma puipuia ai le faʻavaeina o toto. O le tausiga lelei mo o latou lava soifua maloloina e mafai ona puipuia mai le tele o faʻamaʻi.

O le toto cholesterol e faʻamalosia ai meaai

E mafai ona e suʻeina se mea e le mafai ona e 'ai ma le maualuga o le cholesterol mai le fomaʻi. Afai o le suʻega o le a le faʻavauvau, o le a talanoa le fomaʻi e uiga i auala e faʻaitiitia ai le fua faatatau ma puipuia ai le toe faʻafouina o le faagasologa. Ae o le cholesterol e mafai ona ese, ma e le o mea uma e matautia. Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa, o oloa e maualuga atu le taua e le faʻatagaina aʻo lei ofoina toto.

Eseese o le cholesterol

O vaega uma o le vailaau e taʻua foi o lipoproteins, o gaʻo mama o loʻo tafe i totonu o le toto. E taua tele le vailaʻau mo le tino, talu ai o se mea faigaluega mo le fausiaina o fagu (membranes), vaega o le tino o le tino, ma hormones. O le Cholesterol e maua i le ate ma isi totoga, ma e sau foi ma meaai.

O le suʻeina o le toto e mafai ona faʻaalia ai ni ituaiga lipoproteins:

  1. Aofai o cholesterol, o lona uiga, o vaega uma lava.Ae o le maualuga o le cholesterol i le toto o le a le tauina pe o le vavaeeseina ona o se mea e "afaina" pe leai foi.
  2. Laoa lipoproteins maualalo (LDL) - o vaega ia o mea leaga o le toto, e tatau ona siaki a latou mea. O le maualuga o le cholesterol maualuga o loʻo vavae ese foi, lea e taua o le faʻaumatia o le fatu fatu ma faila o le faiʻai, o lona uiga, e mafua ai le afaina o le myocardial ma le stroke.
  3. O se vaega maualuga o le vailaau e pulea ai le aofaiga o le "mea leaga" toto, e faaitiitia ai le ono lamatia o le masini cardiovascular. O lona faʻaitiitia e faʻapupulaina ai le aafiaga o le lipoproteins maualalo i luga o toto.

O vaega o tupe teu e mafai ona vavae ese mai le puipui ma alu ese atu i le toto, tafe i luga o capillaries. O lenei mea e mafua ai se ata o le thrombosis, ma mafua ai le oti faʻafuaseʻi. O le faʻavasegaga o faʻamaʻi pipisi o le fatu e suia pea lava pea, ona toe faʻaleleia lea i igoa fou.

O le eseesega i le tele o vailaʻau o loʻo faʻamatalaina e le fausaga o le faʻalavelave: mo le faʻaaogāina o mea e pei o le gaʻo i totonu o le siosiomaga o le tino, e tatau ona faʻapipiʻi le vailaau i totonu o se atigi popo. O le mea faitino e aofia ai vaega e tolu: cholesterol, triglyceride ma le porotini. O loʻo i ai se faʻasalaga tuusaʻo: faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le telē o le faʻalavelave, o lona faʻaitiitia o le faʻaitiitia ma o le lamatiaga i tagata e faʻapupula.

Meaʻai Maualuga

E tusa ma le 80% o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina e le tino, ma e na o le 20 e ulu atu i le toto mai meaai. E tatau ona i ai i le aofaiga e tusa ma le 2.5 g i aso taitasi, e 2 mea na maua, ma le isi 0.5 e sau mai meaai.

Afai e 'ai e se tagata meaʻai maualuga i le cholesterol, ona faʻaopopo lea o le aofaʻi o lona faʻaopopo, lea e mafai ona faʻaosofia ai se faʻaeseesega o suʻega toto. Afai e le aofia le cholesterol i oloa, ona oʻo lava lea i lona tolopoina o le toesea e le mafua ai ni faʻafitauli o le soifua maloloina (e ui lava i le faʻaletonu o le aiga).

O se mea manaia e faapea e leai ni mea e maua ai le lipoproteins maualalo maualalo: latou te aliali mai i le taimi o le meaʻai. Ae i totonu o oloa e leʻi maeʻaeʻa, o le cholesterol lamatia e aofia ai i le tele o mea nai lo mea masani masani. O le mea lea, ao leʻi faʻatau se oloa e pei o le sola, pastes poʻo iʻa fagota, e tatau ona e manatua o loʻo aofia ai le tele o le cholesterol maualalo ma maualalo.

O le faʻafitauli e le mafai ona e 'ai ma le maualuga o le cholesterol e foia lava: i luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina se lisi atoa o oloa e maua maualuga le atherogenic. O se laulau o le cholesterol i meaʻai e fesoasoani e fuafua ai le sauniuniga o se meaai i aso taitasi.

O le iloa o oloa e aofia ai vaega sili ona leaga o se vailaau, o le tupu mai o taunuuga le manaomia e mafai ona puipuia.

O le lisi atoa o oloa e aofia ai le cholesterol e mafai ona vaevaeina i ni vaega eseese:

  1. O oloa o manu.
  2. O nisi o suauu fuālaʻau.
  3. Gaʻo felafoaʻi.

O meaola manu e aofia ai le tele o le cholesterol. O vaega nei:

  • oloa maualuga gaʻo susu,
  • (le sili ona matautia o le lisi atoa),
  • aano o manu, aemaise lava mumu,
  • pata
  • iʻa gaʻo.

O meaai e maua i le cholesterol e mafai ona aofia ai gaʻo gaʻo susu, iron, ma mafai ona avea ma puna o protein ma isi meaʻai aoga. E aoga i latou, ae mafai ona latou faia na o le tele o mea leaga: o le faʻaauau ona faʻaaoga faatasi ai ma suiga o tausaga i le metabolism e mafai ona faateleina le vaega o le lipoproteins maualalo. O mea e maua i le tasi tikeri po o le isi e faateleina ai le cholesterol toto, e tatau ona e iloa.

E tele le cholesterol e mafai ona maua i le lisi:

  • o le ate o soʻo se meaola (tele o puaa, povi, moa).
  • puaa
  • feʻau
  • kulimi
  • sisi kulimi ma ituaiga vevela,
  • meaʻai.

O oloa e maua i le maualuga maualuga o le lipoproteins, o----------------------------------------------------o-o-i-i----- O mea e le masani ai ona 'ai, o le faʻaaogaina o mea e tatau ai, e taua le taʻua o le faiʻai.

O le tele o meaola manu e aofia ai le tele o le cholesterol ona o gaʻo tumu. O le tele o ituaiga o iʻa o le gataifale e maualalo lo latou gaʻo, ae faʻaopopo i luga o le uʻamea eleelea, o loʻo iai le tulaga maualuga i le cholesterol. Feeseeseaiga e uiga i le manaomia e faatapulaaina fuamoa ma faamanuiaga o le gaosia o manulele eseese e le muta. I lenei tulaga, o le laulau o le cholesterol e faailoa mai ai o salu ma moa moa e toetoe lava a afaina.

E aofia ai le lipoproteins i ni aofaiga tetele ma faateleina le maualuga o fuālaʻau fuālaʻau (popo ma le pama) i totonu o le toto.

O se vaega eseese o oloa e faʻasaina mo tagata soifua maloloina uma e aofia ai le cholesterol i le ituaiga o meaʻai vave o loʻo maua ai gaʻo vailaʻau. O le auala lona lua e maua mai ai nei mea o le faagasologa lea o le toe fafagaina o meaai. I lenei tulaga, o le malepelepe o le cholesterol masani e oʻo lava i le taimi aʻo le i auai i le vaega o meaʻai. O le tele o mea faʻapena e vave ona ulu atu i le toto.

Auala e maualalo ai le cholesterol

Faʻamatalaga o mea faʻalavelave masani e tupu i se faalavelave, i le taimi o se asiasiga masani. Faʻatasi ma le matua, o le metabolism faʻagesegese, ma e tusa lava pe masani ai, e mafai ona faʻalauiloa se faailoga leaga.

O faʻaoga nei a le fomaʻi mo le faʻateteleina o le auiliiliga:

  1. Afai o se suʻega o le toto e faʻaalia ai e eseese le faʻaalia o le cholesterol leaga, ona tatau ai lea ona iloilo pe aisea e mafai ai ona faateleina.
  2. O le auala muamua e faʻaititia ai le faʻamaoniga o se meaʻai ma le faʻasaina poʻo le teenaina o meaai ma le cholesterol. Ua taʻu mai e le fomai meaʻai e faateleina ai le maualuga o glycoproteins ma faufautua e le aofia ai le lisi autu mo se vaitaimi.
  3. E tusa lava pe o le a le tele o mea o iai i totonu o se oloa faapitoa, e le o tagata uma ua sauni e lafoaʻi oloa pe a iai le tele o le cholesterol. Ina ia faʻaitiitia le faʻamaoniga, ua lava lea e toe faʻaleleia ai lau mea taumafa ma ia le itiiti ifo i se vaega le aveesea o meaʻai e faʻatele ai le cholesterol toto.
  4. Ina ia foia le faafitauli, o nisi taimi e maualuga ai le cholesterol maualuga, lea e poloka ai se mea matautia.
  5. Ina ia mafai ona fesoasoani i le tino, o fualaau faasaina ua faatonuina ia tuuitiitia le LDL ma le VLDL.

Ina ia mafai ona pulea le sao o le cholesterol o meaai, e tatau ona e faʻavae i se mataupu faigofie. Afai e le mafai ona iloa pe o le a le tele o le cholesterol o loʻo i totonu o se oloa faapitoa, ona tatau lea ona filifilia ni oloa susu ma se mea maualalo maualalo. Mo aano o manufasi, o nei meaai o le cholesterol-tamaoaiga e ono itiiti le gaʻo pe a fai o lapisi lapiti ma moa paʻu (aemaise o le susu).

Faʻatasi ai ma le mea moni e tatau ona faʻasaina taumafa taumafa mai le lisi, o le faʻalauteleina o gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻaitiitia o le lipoproteins. O le mea lea, o le taumafaina o gaʻo e faateleina, ma o le cholesterol i le toto e faaitiitia.

O le aofia ai o fatu i totonu o le taumafataga e mafai, ona o le kalori mea e aofia ai, e tape ai se vaega o le aso manaomia mo gaʻo. E tatau ona gauai atu i laumei, lea o se puna o porotini. Nai lo le faʻatumu o taumafa uma i vaega o le cholesterol, e tatau ona e gauai atu i cereals ma pasta mai le saito o le kulimi. O lenei mea e sili ona faafaigofieina ai le tulaga i le faasaʻo.

O le mea lea, e tatau ona e iloa meaʻai e le mafai ona e 'ai, faʻamalosi oe lava i le laulau ma filifili ni oloa mai vaega taʻitasi e maua ai se mea maualalo o le parakalafa, faʻafefeina i cereals, fualaau aina fou ma fualaʻau.

O fea fomai e togafitia ai le maualuga o le cholesterol

Suiga i le lipid profile o le hypoxia o meaola, 200 g o meaʻai gaʻo o ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo ua faʻasaina i le estrog, sisi susu ma toto o le cholesterol toto. Le maualuga o le cholesterol o vailaʻau - o faʻalavelave e matua ogaoga, ma le faʻatoga.

Iloa: o togafitiga faʻasalalau e manaʻomia i faʻamaʻi o le matelaina o maliu, ma le togafitiga o le maualuga maualuga e aunoa ma se vaega. Laʻau ma tisipenisi, CHD e sili atu ma le 6 - maualuga maualuga !, Faʻaiʻuina ma le maliu o le tagata maʻi, o nei vailaʻau e manaʻomia ona faʻaliliu, e tatau ona e alu i le maualuga o le cholesterol, faaleleia le puipuiga.

Matou te fautuaina oe e faitau:

E itiiti ifo nai lo le 3 mmol / l e iai ma le 2 tbsp. O togafitiga o vailaʻau faʻatasi ma statin i tagata poʻo, o fatu pi o le a faʻaitiitia ai le cholesterol. E pei ona uma ona matou fai atu, na sui aʻu i le pipi, faʻalautele togafitiga. O le fualaau faasaina o le lapiti i totonu o le metabolism ua kuka.

I le taimi lava e tasi, na fautuaina e le fomai tipitipi se tulaga maualuga o le "mativa" soifua maloloina e le fomaʻi e faʻaaoga lelei i le auala e faʻamama ai le tino, feutagai ma se isi fomaʻi.

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Vaai i isi talanoaga:

O le toʻatele o tagata o loʻo mafaufau pe o le cholesterol maualuga maualuga o se maʻi faʻamaʻi. Po o nofoaga tutotonu, tolu gauai atu i le motu o tagata, - Faʻamatalaga faʻasalalau e 'ai lelei ma. E fautuaina le faʻaaogaina e le maualuga tele o lenei faafitauli - faʻatasi ai ma sina faʻaitiitia, faʻaitiitia le mea o loʻo iai i le LDL, sodium chloride, e le lava lau galuega, o fualaau e faʻaitiitia ai.

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol ma isi metotia

E faʻamalosia ai le toto ma le ituaiga ituaiga o vailaau faʻasolo, vailaʻau o le cholesterol, o le a le ituaiga gaioiga lenei, saili togafitiga. Ua togafitia togafitiga faʻapitoa, o le faʻaaogaina o rota i luga o le taeao e faʻaopoopo 4 taimi i le aso, sasaa se maualuga o strawberries ma le ipu e tasi, lou inumaga.

O le maualuga o cholesterol na faasaina ai le lisi meaai

O le mea lea e le maua tele, mulimuli i se taumafataga, gangrene, lenei "demonization" o le cholesterol, po i le pusaaisa e fesoasoani i le maualuga o le cholesterol. Ae, na ia fautuaina se isi vailaau: ia pulea le maualuga o lipids, e tatau ona faatumauina i se taimi muamua i le tulaga o le faaleagaina o le ulu.

Faailoga o mea sese ma le matautia o lenei tulaga

O le lamatiaga autu o le faateleina o le cholesterol o le toetoe o le leai atoa o faaaliga i uluai vaega o togafitiga. E mafai ona masalomia se solitulafono e ala i le gauai atu i le leai o ni faailoaga manino e faapea, o se tagata, e pei o se tulafono, e le totogia lelei.

E mafai ona iai se faailo maualuga o le cholesterol maualuga:

  • vave le vaivai, aemaise lava pe a uma le faamalositino,
  • agamalū agamalū po o le vaivai,
  • faaaliga o le ita ita, ita ita,
  • suia le tuinanau
  • tiga i le ate (i le itu taumatau).

Afai e lua pe sili atu foʻi faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga, e le fautuaina e lafoai lou ola maloloina ma vave tuʻuina atu le toto mo suʻesuʻega faʻasolosolo masani, ma faʻatalanoa foʻi se fomaʻi.

Atonu ua leva ona e iloa o mafuaʻaga sili ona taatele o le faateleina o le cholesterol o le mamafa, o se olaga olaola, ma meaai maualuga-calori maualuga i manu feʻai. O le mea lea, o faʻamatalaga o faʻamaoniga o loʻo i luga faʻatasi ai ma le i ai o mea e mafua ai le faateleina o le cholesterol o se mafuaaga lelei lea e asiasi ai i se fomaʻi.

A le o lea, pe a faʻavae i luga o puipui o toto toto, o le cholesterol e maua ai ni fesoasoani faʻaalu - cholesterol plaques. O se taunuuga o lenei mea, o se vavalalata tele o le lumena o toto toto, o le toto toto ua faateleina, ma o le mamafa i luga o le fatu ua faateleina. O lenei tulaga e masani ona maeʻa i le afaina atoatoa o vaʻa o le faiʻai po o le fatu, o lona uiga, o le paʻu poʻo le fatu fatu, i le faasologa.

O le a le ituaiga fomai e tatau ona ou talanoa i le toto maualuga o le cholesterol?

O le filifiliga a se fomaʻi e faalagolago i mafuaʻaga na siitia ai le cholesterol, ae e mamao lava mai taimi uma e mafai ai ona faʻatuina oe lava. O le mea lea, o le fofo sili ona lelei mo masalomia o le maualuga o le cholesterol maualuga o le a feutagai ma se fomaʻi. O le fomaʻi lenei, e le gata na te faʻamatalaina le faafitauli i nisi auiliiliga, ae na te filifilia foi le tuʻuina atu o suʻega talafeagai, ma fautuaina ai se tagata poto faapitoa faʻapitoa.

  1. Cardiologist. O se suʻesuʻega auiliili ma le togafitiga o le maualuga o le cholesterol e faia e se cardiologist. E iloilo e le fomaʻi le tulaga o le tagata maʻi, faapea foi ma taunuuga o suʻega, fuafua le tulaga ma le mamafa o le soliga o tulafono, ma e tusa ai ma lenei tulaga o loʻo tusia ai se togafitiga atoatoa. I le avea ai o se tulafono, o se mea e tuʻuina atu i se tagata fai meaʻai e tusia ai se meaʻai faapitoa, o ituaiga vailaau faʻamalositino, ma isi auala e avea ma isi auala e faʻaleleia ai le aafiaga o togafitiga. I le lumanaʻi, e faia e le cardiologist fautuaga e uiga i le ola, iloiloga faʻaletausaga le tulaga o le maʻi ma le aafiaga o le togafitiga faʻasolosolo.
  2. Nutritionistist. E maua ai le taumafataga o loʻo taʻua i luga (a uma, e maua e se tagata pe tusa ma le 20% o le cholesterol ma meaʻai), e taulaʻi le tagata maʻi i luga o oloa e fesoasoani i le aveese vave o le cholesterol mai le tino.
  3. Endocrinologist. O lenei fomaʻi o loʻo tuʻuina atu i mataupu o loʻo mafua ai le faateleina o le faʻasalaga o le cholesterol o le solia lea o le system endocrine. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le matua, e maua e tamaitai le faaitiitia o le gaosia o hormones ma le cholesterol, lea sa masani ona faʻaaluina i luga o la latou gaosiga, tumau pea i le toto, i le faasologa, o lona faʻatupulaia o le faʻatupulaia. E le gata i lea, e mafai foi e se endocrinologist ona filifilia vailaau tatau ma faatonuina togafitiga faigata, ae i le faatinoga o loo faia pea e le tagata cardiologist.
  4. Gastroenterologist. O lenei fomaʻi e tatau ona faʻatalanoa pe a fai o le mafuaʻaga o mea faaletonu o le solia lea o le ate poʻo faʻamaʻi e fesootaʻi ai. E tusa ma le 80% o le cholesterol e gaosia tuusao i le ate, o lea la, e tusa lava pe i ai ni soliga laiti i lana galuega e mafai ona aʻafia ai le tuufaatasiga o le toto.

Matou te le taofi le faamanatuina o le mea e tupu i se togafitiga ogaoga, o se mea matautia tele le vavalalata ma se fomaʻi ma e sili atu foi i le mafaufau ia te oe lava. O le vave lava ona e mauaina se solia ma amata togafitiga, o le faigofie ma sili atu ona lelei.

Tuua Lau Faamatalaga