Mea gaosi suasusu: gaʻo oloa ma fua faatatau

O gaʻo gaʻo o se punavai o le malosi mo le tino. Physiologically, ua faatulagaina lelei se tagata e tatau ai mo gaioiga faaletino, mafaufau. Faatasi ai ma le tele o meaʻai, e mafai ona liua a latou mea le lelei i faleoloa gaʻo.

Faʻatasi ai ma se taimi le tumau, o le solia o metabolic process begins, ae le o mea uma e tutusa le aoga.

O gaʻo meaʻai autu o meaai o suga sili ona taua e taʻua o polysaccharides, e aofia ai glycogen ma maso, e aofia ai le tele o toega o suga faigofie, ma monosaccharides (glucose, fructose). E lua ituaiga autu o gaʻo:

  1. Anava (faigofie) carbohydrates. Ole maualuga o le pipisi ma le absorption e maualuga atu.
  2. O mea gaogao (faʻalavelave) e maua ai le gaʻo, o le tele o le taimi e faʻaalu i le faʻaleleia, o le toto maualuga o le suka e tumau pea, e aunoa ma se faʻafuaseʻi faʻafefe.

Mea faigofie pe vave faʻavaʻa

O nisi mea e aofia i lenei vaega: glucose, maltose, lactose, fructose, sucrose. O loʻo iai i totonu o fualaʻau, susu, fualaau, suka. O vailaʻau gaʻo sili ona vave e aofia ai le kulukose ma le fructose.

  1. Glucose o loʻo tuʻuina i taimi uma i totonu o le toto, e maua mai ai le meaʻai paleni, o lona faʻaleleia e amata vave lava pe'ā uma ona 'ai le meaʻai i totonu o le pupuʻu. A oʻo mai le pancreas i le toto, e amata ona faʻamalosi le inisalini i le maualuga o le suka. O le taunuuga o se suiga vave i lona tele. O oso oso faafuasei e taitai atu ai i se lagona o le fiaaai, e mafai ona mafua ai le vaivai, moe.
  2. Fructose. O le tele lava o fua o suamalie suamalie, o se vaega o lea mea e gaosia i le ate i le kulukose.
  3. Lactose free. Faʻaauau i oloa gaosiga uma.
  4. Sucrose. E tausisia le kulukose ma le fructose. O le alofa o le suka, o le 95% lenei o le carbohydrate, e mafai ona i ai se aafiaga leaga i luga o le ata.
  5. Maltose. O punavai autu o le pia, o le meli.

Faʻatelega (faʻagesegese) gaʻo

Faʻaaoga i fualaau faisua ma meaʻai a manu. E aofia ai glycogen, fiber, maʻau. Faataga mo se taimi umi e faʻatumu ai manaʻoga malosi o le tino. A maeʻa ia i latou, o le lagona o le atoatoa e umi atu.

  1. Pule - o le autu o le carbohydrate i meaʻai a tagata. Faʻaaogaina i pateta, pasta, cereals, legumes, bread.
  2. Mea e faʻaaogaina ai le suavai (fiber, pectin). O le autu autu o fualaau faisua ma fualaau aina, i ni vaega laiti e maua mai i le suka. E le o aʻafia, ae e manaʻomia mo le manava e galue ai, fatuina se lagona o le faʻavevesi.
  3. Glycogen O lona mafuaaga o le aano ma le ate.

Soifua maloloina gaʻo

O le masaniga masani o le tino e le mafai ona fai e aunoa ma le faʻaaogaina o gaʻo, ona o latou o le faʻaulufalega autu o le malosi.

Ole maualuga e mafua ai le maua o se tupe mama. E le o mea uma e maua ai le gaʻo. O meaʻai e aofia ai fiber ma meaʻai e faaopoopo atu i gaʻo mea e taua. E aofia ai fualaau faisua, fualaau 'aina, masini.

  1. Afai o le taumafataga e tele mea suamalie, falaoa ma isi meaʻai maualuga-calorie, ona tele lea o meaʻai gaʻo i totonu o le tino i le taimi e tasi. Ona tulaʻi lea o le maualuga o le suka suka, lea e vave ona paʻu ma ua aliali mai se lagona fiaai. O calories lē lelei e oʻo atu ai i le faʻavaeina o gaʻo.
  2. Afai e te 'ai meaai e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamalosi ua leva ona uumi, o ia meaʻai o le a malosi le lagolago i le tino mo se taimi umi. Faafetai ia i latou, e mafai ona faʻaititia le aofai o kalori e aunoa ma le lagona fiaai.

E le mafai ona lafoai faʻamalosi uma gaʻo, ae e sili atu le filifilia o meaʻai i mea o loʻo i totonu o se fomaʻi faigata.

O le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e faʻamalosia ai le fiaai ma se manaʻoga ia maua se meaʻai, aʻo lemu le taofiofia o se lagona o le nofo fiafia mo se taimi umi.

4 Faʻamatalaga

E saʻo mea uma e tusia.E tele lava le gaʻo gaʻo e maua ai le lelei ona o le maualuga o le suka e le faʻavavevave. E mafai foi ona ou tuuina atu le fautuaga: afai e te le iloa pe o le a lau oloa - i le televave po o le gasegase o le carbohydrate, vaai i le glycemic index table!
O le maualuga o lenei faasinoupu, o le saoasaoa lea o le gaʻo i totonu o lenei oloa. Ou te taumafai e filifili oloa ma se index e le sili atu i le 40.

O o tatou tino e manaʻomia uma le saoasaoa ma faʻagesegese gaʻo. A maeʻa ona 'ave faʻataʻavale gaʻo - o se mea suamalie, faʻamalosi, o le a e fia taumafa vave. Afai e te faʻaaogaina vailaʻau faʻamalosi e avea ma meaai, o le a le toe umi le lagona o le fiaai, ae e le mafai ona e alu mamao ma i latou. O o tatou tino e faalēaogaina umi. Ma e leai se mea e tatau ona e faia - o lenei mea e le afaina ai le ata ma le manuia o le tagata. O le mauaina o meaʻai gaʻo e fai ma meaʻai, e tatau ona tuʻuina atu ia i latou se auala e fai ai se taʻaloga laiti, faia se taumafaiga e fai se ituaiga o galuega, a le o lea o le a alu uma i totonu o le tino, ma o le tauivi e sili atu le faigata nai lo le faatonutonuina o au meaʻai.

Ou te leʻi iloa e vaeluaina ia vailaʻau faʻamalosi i le saoasaoa ma le tuai. O le a ou faʻaeteete i le taimi nei e uiga i oloa ou te 'ai. I le taimi muamua, ou te leʻi mafaufau i meaʻai, na ou 'ai mea uma i se laina ma e leʻi gaʻo. Ae o le taimi e alu pea ma o tausaga e aʻafia ai o latou aʻafiaga. Ua oo i le taimi e amata ma le totoa ai mea e te 'ai, a leai e te le manaʻo e pei o se Amerika i le 40 o ona tausaga. Na ou iloaina e te manaʻomia ni vailaʻau gaosi sili atu e maua i fualaʻau ma fua.

Faʻasalaga e sili atu ona faalagolago i luga o le matua. Ou te 'ai e pei o se aiga lanu enaena i soo se taimi o le ao po o le po, ma maua sina paʻu. Nai lo lena, ou te le o gaʻo lava, i le 45 o le hint o le manava na faatoa aliali mai, ua uma ona i ai i le aʻoga ma tamaiti o le vasega, ma o lenei mea o loʻo i ai meaai a Amerika. E foliga mai e gaʻo le gaʻo o tagata fefiloi e pei o le ea.

O a mea e gaosia ai gaʻo?

E televave faʻamalosi gaʻo gaʻo nai lo proteins ma gaʻo. O elemene nei e manaʻomia e faʻamautinoa ai le puipuiga o le tino. Carbohydrates e ulufale i le fausaga o sela ma e aofia ai i le tulafono faatonutonu o le metabolism ma le tuufaatasiga o meaola o le nucleic, lea e faasalalauina ai faʻamatalaga tuʻufaʻatasia.

O le tagata matua e aofia ai le 6g. glucose. O lenei fanua faʻaagaga e lava e maua ai le tino ma le malosi mo le 15 minute. Ina ia faatumauina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le tino lava ia e gaosia ai le hormones glucagon ma le inisalini:

  1. Glucagon e maualuga maualuga le kulukose toto.
  2. O le inisalini e maualalo ai lenei tulaga e ala i le faaliliuina o le kulukose i le glycogen poo le gaʻo, lea e taua pe a uma ona 'ai.

E faʻaaoga e le tino faleoloa glycogen e faʻapipiʻi i maso ma le ate. O nei faaputuga ua lava tele e maua ai le tino ma le malosi mo le 10-15 itula.

Pe a faʻaitiitia le mamafa o le kulūkose, e amata ona maua e se tagata se lagona o le fiaaai.

E eseese gaʻo kulimi i totonu oi latou i le tikeri o le lavelave o le mole. O le mea lea, e mafai ona faʻatulagaina gaʻo meaʻai i le faʻaitiitia o le faasologa o le faʻalavelave faʻapenei:

  • polysaccharides
  • lē faʻasauā
  • monosaccharides.
  1. ia aveese toxins ma isi mea leaga mai le tino,
  2. mo le motileina o le intestinal,
  3. ia faaosofia ai le microflora manuia,
  4. mo le faʻasologa o le cholesterol.

Taua! E le tatau i se tagata faʻalanoa ona 'ai ni meaʻai e aofia ai ma meaʻai gaʻo i le aoauli.

Laulau o meaʻai gaʻo ma pupuu

Ulutala Taʻo gaʻo O loʻo maua ai oloa
Faʻamataʻu faigofie
GlucoseMonosaccharideVine, vine, suamalie
Fructose (fualaau suamalie)MonosaccharideTulu, fualaau suamalie, peaches, sima, fualaau mamago, sua suamalie, meainu suamalie, faʻasao, meli
Sucrose (gaʻo meaai)DisaccharideSuga, falaoamata falaoamata falaoamata, sua suamalie, meainu suamalie, faʻasao
Lactose (susu suka)DisaccharideTeu, susu, kefir
Maltose (Malt Sugar)DisaccharideBeer, Kvass
Polysaccharides
PulePolysaccharideFua o falaoamata (falaoa, pasta), pata, pateta
Glycogen (sosolo manu)PolysaccharideE maua le malosi o le tino i le ate ma maso
FiberPolysaccharideBuckwheat, o le karite bela, oatmeal, saito ma le rye bran, falaoa atoa, fualaʻau, fualaʻau
Tepu o le Carbohydrate e tusa ai ma le faʻalavelave mole mole

Glucose e sili ona vave gauai. itiiti ifo i le kulukose i le fua o le absorption. Maltose ma le lactose e vave ona gauai i lalo o le gaioiga o enzymes ma le sua oona. O oloa ia e aofia ai vailaʻau faʻamalosi (manava) e faʻamavae i lalo ole sugars faigofie i totonu o le inumaga laiti.

O lenei gaioiga e umi, talu ai ua faʻagesegese i le fiber, lea e taofia ai le faʻaleleia o le gaʻo susu.

Faatasi ai ma se mea taumafa lelei i le gasegase o le carbohydrate, o le tino e teuina i le glycogen (maso manu) i maso ma le ate. Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o suga ma le aoina atoatoa o glycogen, o le a amata ona liua gaʻo gaʻo i le gaʻo.

Mea maʻaleʻale faigofie ma faʻalavelave, lisi o oloa mo le paʻu mamafa

E faigofie ma faʻagesegese, o gaʻo palu gaʻo e ulu i le tino i ni aofaiga tele mai leki ma fatu. O sea ituaiga o meaai e maua i vitamini, minerale ma fuatini fualaau faisua.

O le tele o elemene aoga o loʻo i totonu o le atigi ma le germ of cereals. O le mafuaʻaga lea e leai se aoga o le gaosia lelei o fatu.

E tele le palatini i meaʻai, ae na o le 70% o loʻo aʻafia ai. Ma o leki e poloka ai le gaioiga o nisi o enzymes digestive, o nisi taimi e afaina ai le gaogaina ma mafai ona afaina ai puipui o le tootoo laiti.

O ituaiga uma o cereals ma fatuga atoa o fatu o loʻo i ai le lala o loʻo i ai le taua tele o meaʻai.

E ui lava i le mea moni o le araisa o loʻo totoina lelei i totonu o le manava, o le oloa e maualalo i fiva, minerale ma vitamini. E sili atu le tele o fiva i le karite ma le millet. Oatmeal e maualuga-kalori ma e mauoa i le zinc, magnesium, potassium. Buckwheat e tele le uʻamea. Ae ui i lea, e taua le manatuaina e aoga, o lea e tatau ai ona vaʻaia eseese.

E faigata tele ona maua le taumafataga i mea taumafa e maua ai le gaʻo māmā ma le faʻavave, talu ai ona o tulaga masani o nei elemene e le faʻateleina ai le tele o le tino. Ma le manatu o le mamafa o le tino o loʻo tuputupu ae ona o le mea moni o loʻo faʻaaogaina e se tagata se mea faʻanatura faigofie ma lemu e sese.

E naʻo le vave ona vave faʻavaveina nai lo gaʻo ma mea e puipuia ai, o le mea lea e faʻaitiitia ai e le tino le manaʻoga mo le faʻamaʻiina o gaʻo, lea e faʻaputu ai tupe teu.

Le afaina o le tele o meaʻai

Carbohydrates i le tele o mea:

  1. Totoina o masini inisalini.
  2. Faʻaleagaina le malepe ma le faʻasiliina o meaʻai.
  3. Faʻasolo se le lava o minerale ma vitamini
  4. Latou te taʻitaʻia ai le gasegase o le tino.

O gasegase o le gaʻo e mafai ona faʻalavelave ai le atinaʻe o siama e manaʻomia mo le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fefete o loʻo faʻaaoga i le taoina o falaoa paʻepaʻe e oʻo mai i tauvaga ma le microflora o le intestinal.

O le leaga o oloa mai le paluga falaoa ua matauina mo se taimi umi, o le toatele o tagata latou te taumafai e tao falaoa mai paluga le faafefeteina.

Afai e te fesiligia le fesili, o le meaʻai o le punavai autu lea o le malosi, ona avea lea o le tali o ni mea gaʻo. Oona ma puluvaga e galue foi e avea o se "suauu" mo le tino, ae o nisi o foliga. O le malosi e manaʻomia e gaosia ai le puipuiga ma gaʻo o le a sili atu ona faʻaalu tele nai lo meaʻai gaʻo. Seʻio tatou tilotilo i le matafaioi gaʻo mo le tino o le tagata i auiliiliga.

Ituaiga ituaiga o gaʻo.

Faʻaalia televave ma le faʻavave o le gaʻo , a latou eseesega i le fua faatatau o le faʻasaga. E tatau ona faʻaalu lemu ao leʻi amataina le taʻaloga, o lea o le a latou maua ai le malosi mo le umi o taʻaloga. Ma vave - pe'ā maeʻa aʻoaʻoga (i totonu o le 30 minute).

O lenei mamanu e mafua mai i le manaʻomia o tatou tino e toe faʻaleleia punaoa na faʻaalu i le aʻoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycogen e toe faʻaleleia e na o meaʻai gaʻo, ma o le a faʻagasolo malie lava mo se taimi umi, ma o maso e le maua le vaega talafeagai i se taimi tatau.

A maeʻa le aʻoga, o sina fua o meaʻai gaʻo (100-150 gr.) O le a fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻisia lou malosi ma fagua le "matelaina". O lenei vaega ua lava lea ina ia le faʻaaogaina le faagasologa o le liua o le suka i gaʻo, ma afai, a uma ona 'ai, faʻasūsū a tatou mea taumafa ma faʻamalosi, ona amata ai lea e le tino ona faʻaaoga ana lava faʻasao - gaʻo gaʻo. O le mea lea o mea lelei paleni e pei o aso aʻoga.

Meaʻai gaʻo gaʻo anapogi.

O loʻo i ai se lisi o oloa ma se tele o meaʻai gaʻo, ae ui i lea, e te le manaʻomia le vavae ese mai latou mai le taumafataga, aua e oʻo lava i vaega o le polotini (i le avea o se faʻaopoopoga taʻaloga) o loʻo i ai se vaega itiiti o le gaʻo. O lea la, o se lisi o mea taumafa maualuga i mea oona:

  • fualaau faisua ma se vaega tele o le malo,
  • suka
  • falaoamata oloa (e le aofia ai falaoa paʻu),
  • maualuga suka inu suka.

  1. pateta falaoa (fuluina, kuka, kuka, fufulu),
  2. supa e le manaomia ai le kuka umi,
  3. fualaau suamalie, suamalie ma mea e leai ni gaʻo meaʻai ma le tele o suka,
  4. fualaau suamalie ma le suamalie suamalie (faʻi, suamalie, vine),
  5. ituaiga fualaau faisua (fatu o sana, lapisi, seleri (aʻa), kāloti),
  6. kuki ma isi mea taumafa (falala suamalie, falaoa e faia mai le paʻepaʻe paʻepaʻe po o le fulufulu, ato, keke keke, masi, sipuni),
  7. sipuni.

I le auala, o le faasino igoa o nei meaai meaai e le itiiti ifo i le 69 iunite. O se tulaga taua lea e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto (glucose).

O suauʻu masoā suamalie e maualalo le faʻasologa o igoa, lea e le afaina ai le tele o kulukose i totonu o le toto. Ae ui i lea, e le tatau i le tasi ona galo o meaʻai e aofia ai vailaʻau faʻataʻavale gaʻo e eseese uiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pateta falai ua i ai se faasinoupu o le 95 iunite, ma le falaoa e faia mai le falaoamata papaʻe - e na o le 70 iunite.

O le inu malosi o le ava e avea foi ma se vailaʻau gaʻo vave. Aemaise lava, o le pia ei ai se faʻamaumauga faʻapitoa o le 110 iunite.

Mo i latou e mananao e aveesea le mamafa, ei ai se laulau:

Gaosiga Glycemic index
Potato80-95
Fua63-100
Meli89
Mea inu, Ju65-75
Fua o meaola65-95
Sweets (paʻu, kuki)75-80
Fualaau faisua65-100
Meaʻai e le manaʻomia ai le kuka umi66-93

O lenei faʻamatalaga e mafai ai e oe ona faʻatautaia e ala i le filifilia o meaai saʻo. E tatau ona e manatua pea, o le filifiliina o se oloa o loʻo maua i lenei laulau, e tatau ona e amanaʻia lana faʻamaufaʻailogaina, o le a iai i le numera o fuainumera.

E fautuaina le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo vave, ma faʻaaogaina pe a talafeagai (i le faaiuga o le aʻoaʻoga). A le o lena, o meaʻai ma se fuainumera tele o meaʻai gaʻo i le taimi nei o le a fesoasoani i foliga o le mamafa o le tino.

Lisi o meaʻai gaʻo gaʻo.

O loʻo i ai lisi faapitoa ma laulau o filifiliga mo oloa faʻasolosolo i gaʻo eletise o loʻo fesoasoani i le paʻu o le mamafa (maualalo le faʻasologa o fuainumera).

O se lisi auiliili lenei:

  1. Gill greens, basil, letus.
  2. O laumei uma, e aofia ai le soya.
  3. Porridge e faia mai fatu vela. O siliva, karite, ma le millet e sili ona lelei. Ma o semolina ei ai se faasinoupu maualuga o le faasino igoa, o lea e sili ai le le faʻaaogaina.
  4. Palu pasila kulimi.
  5. Peʻa falaoa maualalo.
  6. Fua o loʻo i ai sina fua o le fructose (kiwi, apu, cherry, mandarin). E tatau ona e iloa o fualaau mamago ua sili atu (e masani ona 10-15 iunite) faasinomaga faasinomaga pe a faatusatusa i vaega fou. Ma o lenei laasaga e maualuga atu i le taimi o togafitiga vevela. O le mea lea, e lelei tele le 'ai o fua i la latou masani masani. Juisi mai fua, ma toe totoina foi (e tusa lava pe le faaopoopo le suka), ona o le leai o se fiva, ei ai se faasino igoa latalata i le tapulaa pito i luga.
  7. Berries (plum, cherry, cranberries).
  8. Vaomalo faalenatura e aunoa ma se tau.
  9. Musika.
  10. Nati, sukalati (o le aofaʻi o pi koko i totonu e tatau ona sili atu i le 75%), fatu o le sunflower. O nei oloa e taua o le maualuga-kalori, ae o le tino e paʻu lemu.
  11. Fualaau faisua (aniani, kapisi, launiu, zucini, tamato, meaʻai, faisua, lau pepa).
  12. Papaya, pateta suamalie (pateta suamalie), mango, sana, persimmon. O nei mea taumafa ei ai faʻamatalaga aupito sili ona maualuga i totonu o tagata gaoa uma. O le mea lea, e tatau ona faʻaaoga lelei.

O le toʻatele o tagata e faitauina le faʻamatalaga o loʻo taʻua i luga o le a iai se fesili:

O le ai ai se suiga taua i le lisi o meaai na faatauina mai i faleoloa?

Iinei e mafai ona e tali o mea uma o le a faʻalagolago i le mataupu patino. E tatau ona suʻeina meaʻai gaʻo pe a uma le tele o gaioiga faaletino. A leai, o le ai ai se malepe. O le mea lea, i lenei tulaga, e tatau ona e 'ai meaai e maualuga lona faasinomaga. O le a fua vaveina, ma fai mo le vaivai le malosi. Ae ui i lea, o tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga le galue, po o tagata o loʻo taumafai e aveesea le mamafa o le mamafa, e tatau ona vavaeeseina atoa, poʻo le faʻaititia malosi o nei oloa ma fai a latou lava meaai e faʻavae i luga o le gaʻo popo. E tatau ona manatuaina o le faaiuga mulimuli e tatau ona faia e le fomaʻi ma / poʻo le tagata fai meaʻai. O mea sili uma, ia ola maloloina!

Faʻatasi ai ma se soifua maloloina lelei, e vaʻaia lelei le meaʻai saʻo. Mo se paleni paleni ma soifua maloloina tagata, e tatau ona e 'ai se gaʻo o gaʻo, proteins ma gaʻo gaʻo, a leai o le a le gauaiina e le tino. O suauʻu masoāsusu o le punavai autu lea o le malosi, faʻamautinoa le atoatoaga o galuega a le faiʻai. O a latou vaega o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi e tatau ona itiiti ifo ma le 40%.

O le aano o vailaʻau faʻamalosi

Carbohydrates, e fuafua i le saoasaoa o le gaogao ma le gaosia i le kulukose, ua vaevaeina i le saoasaoa ma le tuai (faigata). O le fua faatatau lea e maua ai le kulukose o le tino o loʻo faʻaalia i le mea ua taʻua. glycemic Index: i totonu o vailaau faʻasaʻa vave, e silia i le 70, i mea faigata - i lalo ifo o le 40. O nei fomaʻi o polysaccharides, e maua ai le gau o gaʻo, proteins, faʻatumu ai le tino i le malosi.

O suauʻu masoā suamalie i le tele o mea e aofia ai meaai e aofia ai fiber. E faʻavasega le kulūkose, faʻaleleia le faʻalaumalie. O le taumafaina o meaʻai e maua ai meaʻai e faʻaleleia ai lagona, fesoasoani i le aveesea o le mamafa, ma faʻaleleia atili le soifua maloloina. O latou fualaau o loʻo i ai le faitau afe o monosaccharides; o le mea lea, e umi lava la latou vaeluaina. O meaʻai nei e faʻavasegaina o le gaʻo gaʻo:

  1. 1. Pule. O le faagasologa o le inisetiina e le manava o lenei polysaccharide e umi, o loʻo faʻagesegese lemu i le kulūkose.
  2. 2. Fiber O se faʻapogai taua o meaʻai gaʻo: fufulu le tino o toxins, cholesterol. Puipuia lelei o maʻi o le manava. E mafai ona taofia le faʻagasologa o le pala.
  3. 3. Glycogen O se mea taua mo le tino o le tagata lea e maua ai le malosi i le fatu, ate, ma le mascular system.
  4. 4. Cellulose Totoina le polysaccharide, lea o le a gasegase lemu i lalo o le gastrointestinal tract, ma lafoai le tele o le malosi. Faʻaauau le maualuga o le toto suka.
  5. 5. Inisalini E mafua mai i le faʻaleagaina o le fusi. O lona maualuga maualuga o loʻo i ai i chicory ma artichokes. O se suka lelei e sui ai le maʻisuka, o le mea lea ua manatu ai e taua tele mo le maʻisuka.

O loʻo i ai ni meaʻai faapitoa e mauʻoa i vailaʻau gaʻo. Afai e te faaaofia i latou i le taumafataga, ona oʻo lea o le lagona o le atoatoa o le a tumau umi. Glucose o le a faasolosolo malie ona ulufale i le toto, maua ai le malosi mo le aso atoa. Ona o lenei mea, e mafai ona faʻaititia le tele o kalori e 'ai i meaʻai - o le a mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa o le tino.

Lisi o mea taumafa faasinoupu faasinomaga:

  • malo
  • cereals ma cereals (faʻavae - semolina),
  • vela
  • pi
  • palu pasi o le saito,
  • musika
  • laisi araisa
  • fualaau ma vine (pears, apples, oranges, kiwi, plums, cherries),
  • fualaau faisua (aniani, zucini, kapisi, tamato, ata logo),
  • aano o manu (vela, moa),
  • iʻa
  • greens (meaʻai, sorrel, pasili, letusi).

O fomaʻi fautuaina alii ma tamaitai e 'ai le oat, buckwheat poo le pele tila mo le taeao ma le aoauli. O i totonu ia i latou e aofia ai vailaʻau faʻamalosi sili ona faigata, ae fautuaina e fai le talisuaga ma oloa e maua ai le maualuga o meaola - iʻa maualalo-gaʻo, moa.

Mo le gau o le mamafa

Afai e te faʻaaogaina meaʻai faʻamalosi faʻamalosi i le gaʻo popo i taimi masani, ona e le gata ina faʻamamaina le tino o toxins, ae le maua foi le mamafa e aunoa ma le vaivai o meaʻai ma le aʻoga faaletino.

O le faagasologa o le leiloa o le mamafa o le a tupu ona o le faʻaaoga atoatoa o le malosi na maua. E mafai e faʻataʻavaʻava taumafa ona faʻasaʻo faʻafuaseʻi, seia oʻo i le taimi e teuina ai i vaega o faʻafitauli i le ituaiga o palapala palapala.

O le toʻatele e talitonu o mea taumafa e mauʻoa i vailaʻau faʻamalosi e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga ina ia mafai ai ona le lelei le mamafa. Ae o tagata fai meaʻai e faʻamautinoa e leai se meaʻai atoatoa e aunoa ma latou. I le faʻaitiitia o le mamafa, o vailaʻau faʻataʻavaʻavave ua suia i le gaʻo susu. O le tino e faʻafefeina i latou i le maualalo o le saoasaoa, maua le malosi. O ia meaʻai e lelei mo se meaʻai manaia i le taeao, ae mai meaai le lelei e pei o le ravioli, manti ma le tele o selu, e tatau ona e teena.

Mo le gau o le mamafa, o meaʻai eseese i luga o pata e faapitoa ona atiaʻe. O se fesuiaiga lauiloa o ia ituaiga o mea taumafa e aofia ai le oloa autu - o le paolo lava ia. O lenei taumafa e tasi le vaiaso ma o aso uma latou te kuka ai se ituaiga eseese o lenei ipu:

  • mai vine vao,
  • oatmeal
  • millet
  • karite
  • penina penina
  • araisa
  • Oatmeal.

I le avea ai o se faʻaopoopoga, ua faʻatagaina e faʻaaoga fua, honey, berries and fruits. O taumafa e aofia ai le teena atoa o mea inu ava, falai ma le vevela.

A maeʻa ona toe iloilo le fua faatatau o le gau o le carbohydrate, e mafai ona e faʻamavaeina oloa ma vailaau gaʻo vave mai le lisi. Sa mafai e saienitisi ona fuaina le faasino igoa o le tele o meaai masani, ma faafetai i se laulau faigofie, e faigofie ona fuafua le mea e sili ona lelei e aofia i lau taumafataga:

Igoa Glycemic index, mo le 100 g o oloa
Brown rice60
Vine40
Laʻau mūmū fou40
Pelu tioata40
Paʻu ma le falakini40
Apple ma le moli fua e leai ni sua40
Spaghetti38
Faʻatau ika38
Oranges35
Fuaʻau ma apricots mago35
Kaloti fou35
Natura e leai ni suauu35
Pears ma strawberries32
Peanut butter32
Lima Lima32
Pipi uliuli30
Peʻa lanu meamata30
Turkish peas30
Apelu ma peaches30
Laʻau mumu25
Fualaau aina suamalie, plums ma cherries22
Penina karite22
O le keke sukalati (sili atu ma le 70% koko)22
Fagalalalanala22
Walnuts15
Broccoli, kapisi, pepa lanumeamata ma le eggplant10
Musika10
Tomato, garlic, lettuce10
Lago fatu8

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e taua tele mo le maʻisuka. O le mea lea, o oloa o loʻo i ai se fuainumera faʻamamafa itiiti ifo i le 40-60 o le a sili ona aoga ia i latou. Latou te gauai le tino ma maua se lagona umi o le faʻavevelaina e aunoa ma le faʻafuaseʻi ona oʻo i le kulukose i totonu o le toto.

E aofia ai:

  • soʻo se fualaau faisua (sei vagana ai pateta),
  • fualaau e leai ni suka (pears, kiwi, fualaau aina),
  • pi
  • cereals (sei vagana ai semolina),
  • lanu enaena
  • meaai atoa o le sana,
  • lala.

O oloa mai lenei lisi e mafai ma e tatau ona 'ai i aso uma. E tusa ma le 55% o taumafa i aso taitasi e tatau ona faʻatusalia e le gasegase gaʻo ma le maualalo o faʻamaumauga.

E faʻatagaina foʻi gaʻo gaʻo taumafa, ae faʻamapulaʻa ma e seasea tupu. Tele le afaina i le maʻisuka:

I le taumafa a tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai meaʻai ma le maualuga o meaʻai (filalaʻau, fualaau 'aina, legumes, cereals): latou faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo.

Ma sina mea itiiti e uiga i mealilo.

O le tala i se tasi oa tatou au faitau Irina Volodina:

O oʻu mata sa sili ona faʻavaivai, o loʻo siʻosiʻomia e maunu tetele, faʻatasi ai ma pogisa ma le fulafula.E faʻafefea ona faʻamaʻeseʻeseʻeseʻese maanuminumi ma ato i lalo o mata? E faapefea ona taulimaina le fulafula ma le mumu? Ae leai se mea e tuai pe talavou e pei o se tagata, e pei o ona mata.

Ae faʻafefea ona toe faʻafouina? Vaʻaiga laititi? Na ou iloa - e le itiiti ifo i le 5 afe tālā. Faʻamaumauga o masini - faʻataʻitaʻiga, faʻapipiʻiina o le kesi, faʻaliliuina, le laser facelift? Aititi tau taugofie - o le tau o le tau e 1.5-2,000 tala. Ma afea e maua ai i taimi uma? Ioe, ma e taugata lava. Ae maise lava i le taimi nei. O le mea lea, mo au lava ia, sa ou filifilia se isi metotia.

E moni lava na e faʻalogoina le fuaitau "meaʻai gaʻo maoaʻi" sili atu ma le tasi, aemaise lava pe afai e te taumafai e 'ai saʻo ma mataʻitu lau ata. O le tele o le pau o le mamafa o loʻo fefefe i nei mea, ma o lea ia taumafai e aloese mai le tele o mea e mafai ona maua e aofia ai le tele o ia mea. Pe o latou matua matautia? E talafeagai le lafoaia atoa o latou pe ua lava lea e faʻaititia ai le numera i le taumafataga? O le ae iloa tali i nei fesili mai le tusiga.

O ia mea taua o le gaʻo

E le o se mea faalilolilo o meaai autu e maua ai e le tino le malosi mo le galue, gaioiga faaletino ma le mafaufau o gaʻo ia. E tusa ma le 50-60% oa tatou meaʻai. O le vaega o loʻo totoe o loʻo vaevaeina i le va o faʻamalosi ma gaʻo, lea, i le ala, ua faʻataʻatia saʻo ona o gaʻo. O le tino e teuina i latou i foliga o glycogen i maso. I le taimi o le faamalositino, e faʻaaogaina, ma pe afai o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e maua mai i meaʻai e faʻaitiitia, ma o loʻo tumau pea ona galue malosi maso, gasegase glycogen. O se taunuuga, o le vaivai, vaivaiga ma le vaivai, e foliga mai, i luga o tulaga faaletino ma faalelagona. O le mea lea, e taua le lelei ona fausiaina lau meaai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e malamalama pe o le a le umi o meaʻai gaʻo ma meaʻai latou te i ai.

O a mea e gaosia ai gaʻo?

E aofia ai vaega e taʻua o sikoa. O vaega nei o le carbohydrate o loʻo taua i lalo e faalagolago i la latou aofaiga:

monosaccharides - e aofia ai le tasi unite (glucose, fructose),

faʻasalaga - lua iunite (sucrose, lactose),

polysaccharides - mai i le tolu iunite (maso, glycogen, fiber, ma isi).

Anapogi pe tgese? O fea e filifili?

O vaega muamua e lua e faigofie (pe vave) gaʻo. E tasi lava i le tino, e toetoe lava a vave ona gauai atu i le toto. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka i le toto e maualuga lona alualu i luma, ae e vave foi ona paʻu. E i ai se mea e taʻua o oso i le malosi. E le aoga tele lenei mea mo le tino, ma i nisi tulaga (mo le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga) e oʻo lava i le matautia. O le mea lea, e tatau ona e 'ai ma le faʻaeteete i meaʻai gaʻo. O le vaega mulimuli (polysaccharides) e faʻagesegese lemu i totonu o le toto, faʻatonuina le tino ma le malosi ma le umi ma mo se taimi umi. O le mea lea o le igoa - umi gaʻo (pe faʻalavelave).

E faʻafefea ona maua e gaʻo gaʻo meaai ma "taumafa"?

Aisea e fautuaina ai e faʻaaogaina gaʻo mea e sili ona faigata ona o le mamafa o le paʻu, ma faʻaitiitia ai gaʻo faigofie? O le tali o loʻo taoto i luga. O le 'aiina o se meaʻai e aofia ai le umi o gaʻo, o le a lagona e se tagata le umi mo se taimi umi, lea o le a faʻaitiitia ai le numera o kalori e faʻaaogaina i le aso. Soo se tasi na filifili e fiafia i mea inu gaʻo faigofie, pe a uma le afa itula, o le a lagona le naunau e toe 'ai. O se taunuuga, e mafai ona e faʻaaogaina se aofaiga tele o kalori. O mea uma o le a sili atu ona manino pe afai e te iloa po o fea mea e maua mai le vaega.

O oloa ma ituaiga o gaʻo

E mautinoa lava e iloa uma e le tagata mo le mamafa o le mamafa e te manaʻomia e 'ai ai sina kalori ma meaʻai maloloina, e aofia ai cereals ma pasta mai fatu atoatoa, fualaʻau, falaoa. O nei mea uma o ni vailaʻau gaʻo. O nei meaai e maua i le fiber, lea e le gata e maua ai se lagona o le nofo malie, ae fesoasoani foi i le faaleleia o le metabolism. O se tagata o ana mea taumafa e aofia ai na ituaiga o meaai, e vave le alu le mamafa ma lagona le lelei i le taimi e tasi.Ae o le a le mea o loʻo i ai vailaʻau gaʻo vave? O nei oloa e lauiloa uma i tatou ma, e le gata i lea, e alofagia. O ituaiga uma ia o laʻau suamalie (sukalati, kuki, jam), falaoa paʻepaʻe, mea faʻamamaina, faʻavaveina o ipu (namu, paluga, paluga pateta), tele fua. E mafai ona e 'ai e pei lava o oe, aʻo e mauaina se vaega tele o kalori, ae aunoa ma le faamalieina o lou fiaai. Afai e mafai, e tatau ona faʻaitiitia i lau taumafataga, aemaise lava pe afai o lau sini o se ata ata.

O le a le vave e sili atu?

Ae o vailaau gaʻo vave e leaga? Leai. O nisi oi latou e tele vitamini ma isi mea aoga (honey, fruits, chocolate). E taua tele pe ae manaʻomia vave ona toe faʻatumu le malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma le faʻamalositino faaletino poʻo le taimi ole suʻega. O le tulafono autu e le faʻaleagaina. O le mea lea, taulai atu i lou soifua manuia, lagona, manaoga ma aua nei galo e uiga i se lagona o le tutusa.

E aoga tele le gauaʻiina o gaʻo vailaʻau faʻamalosi i le taeao, latou te fesoasoani i le faʻafegasolo o mea e puipuia ma gaʻo ma o se punavai o le kulukose - o le "suauu" mo o tatou faiʻai. O nei vailaʻau faʻamalosi o se vaega taua lea o le taumafa a se tagata soifua maloloina ma le faʻatupulaia o meaola a le fanau.

Ae e oo lava i na oloa, o mea lelei mai le vaaiga o le aoga, e mafai ona afaina ai lou tino - e afaina ai le lavea o le ata i ni paʻu o le agi ma lavalava o loo pipiʻi i luga o pou. O le mea lea, o le asō o le a tatou talanoa ai e uiga i gaʻo, le taua o la latou matafaioi io tatou olaga, ma pe a fai o nisi taimi e sili atu ona mamafa a latou matafaioi.

O meaola uma o loʻo i ai nei e masani lava ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • Tuai (faʻalavelave, polysaccharide) - o nei mea e aoga. Latou te faatoilaloina le fia aai, faatumuina i latou i le malosi faaletino ma le toʻafilemu faalelagona,
  • O le anapogi (faigofie, monosaccharide, disaccharide) - lola, keke keke keke, falaoa papaʻe, kuki ma isi falaoamata ma mea manogi leaga e mumu vave i totonu o tatou tino ma le valea, talu ai e le o faʻasalaina lelei, e vave auina atu i a tatou gaʻo.

O le asõ o le a ou nofo ai i luga o le gaʻo gaʻo. O lea

O le a le mataupu faavae o le "saʻo" carbohydrates?

O gaʻo gaʻo o le punavai sili lea o le malosi mo se tino o soʻo se matua. I totonu o le manava, o meaʻai e gaʻo i lalo i le kulukose. Glucose mai le gaʻo e ulu i totonu o maso maso, tissues, ma sili ona taua, o le faiʻai. O nei mea uma e talafeagai e fetaui ma manaoga ole malosi o le tino. O le glucose maualuga e teuina i totonu o le "faʻaagaaga" - i totonu o sela o le ate ma i totonu o maso o se vailaʻau o le glycogen. Ae o loʻo i ai le tasi malosi malosi "PE". Afai e le mu i le taimi ia masini gaʻofaleina i totonu o le faʻaagaga, ona mafai ai lea ona latou maua le sili atu o le mamafa o le mamafa.

O le a le eseesega taua i le va o le gaʻo ma le vave gaʻo?

Faigofie o vailaʻau faʻasolosolo ua vave ona liua i le malosi ma faamalieina naʻo manaʻoga ole taimi ole taimi ole taimi, ae o le glucose o loʻo i ai na mafua ai le "afaina" i le maualuga o le suka i totonu o le toto ma vave faʻafouina i le gaʻo. O vailaau faʻataʻavaʻavaʻagofie o le falu, glucose, sucrose ma maltose.

Faigata o meaʻai gaʻo e televave le umi, e tuʻuina atu ai le tuʻufaʻatasia umi o le malosi i maso, faiʻai ma sela o totoga o totonu. O meaʻai gaʻo gaʻo e maualuga i vitamini ma le fiber, lea e fesoasoani ia i tatou ia avea ma sima, talafeagai ma maloloina. O gaʻofaʻafe faʻalavelave o le pectin, fiber, glycogen ma le maso.

O a meaai e maua ai foi punaoa o gaʻo gaʻo?

  1. O laumei sei vagana ai
  2. Cereals, sei vagana ai le semolina ma le araisa paepae (nai lo le paʻepaʻe, sili ona lanu enaena, alalaʻau le puipuia,),
  3. Fuga
  4. Palu vine atoa,
  5. Paluga atoa o falaoa o le falaoa atoa ma le paʻu,
  6. Fua - kiwi, vine, apples, pears, oranges, avocados ma peaches,
  7. Berries (fugalaau ma cherries),
  8. Fualaau aina
  9. Fualaau faisua (soo se ituaiga kapisi, tamato, zucini, ata pepa, aniani, launiu, pi pia),
  10. Greens (letusi, pasili, pi, aniani lanumeamata, meaʻai),
  11. Musika.

E faʻafefea ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina gaʻo?

Carbohydrates o le faavae lea o se meaʻai, amata i le 'aiga o le taeao. O le filifiliga lelei o le oatmeal ma fualaau aina ma fualaau mamago.

O meaʻai gaʻo e 'ai i le itu o le ipu - masima ma pateta (' aua le faʻaleagaina gaʻo i le taimi e tasi, pe 'aua le' ai meaai maloloina!)

O meaʻai o le gaʻo gaʻo taumafa e masani ona 'ai e aunoa ma le faaopoopoina o le suauu ma le masima (peitai o le meli, fualaau ma pulu e mafai ona faatagaina, i se tulaga talafeagai). Ole vaega e le faatapulaaina i lenei (e vave ona tupu vave). Aʻo lei faia taumafataga taʻitasi, e fautuaina e inu se ipu vai mo le 15-20 minute.

E le sili atu i le tasi i le tasi taimi le taumafa o le carbohydrate ma e le sili atu ma le 10-15 aso. I le faagasologa, e tatau ona e 'ai le vitamini -' aua nei galo, o loʻo i ai foi i le tino ona lava manaoga, lea, e ui i le taumafataga, e tatau ona faʻafeiloai i aso uma. O fualaau ia, minerale ma elemene e le o maua i taimi uma i meaʻai e tumu i gaʻo eletise.

O le faaiuga mai lea ituaiga meaai e tatau ona alu lemu, faatasi ai ma le faaopoopoina faaopoopoga o meaʻai e feteenai ma taumafa gaʻo.

Suauʻu masolosi mo le mamafa

O le mea moni lea, e uiga i tagata taʻaalo o loʻo faʻatautaia fesoʻotai vavalaʻau ma tino. La latou sini o le maua lea o maso maso.

E iloa e tagata uma mo musika malolosi ma musika manaia lavelave, o tagata taʻalo e manaʻomia muamua le protein. Ae e uiga i le polotini i nisi auiliiliga i se isi taimi. O a aoga o gaʻo?

I le taumafataga a le tagata afeleti e tatau ona 90% o le suauu maso. Latou te paʻu lemu, avatu le tele o le malosi ma e le teuina i gaʻo. Meaʻai faʻatagaina mo i latou oe mananao e maua le maso masima ma taʻaloga masani - pateta, fualaau faisua, pasta (fatu atoa), cereals, nati.

Faatinoga i le tino

Pe a le maua le mamafa, e le mafai ona vavaeʻesea meaʻai mai le taumafataga mo le māfuaaga faigofie latou te faia ai galuega taua i le tino:

  • o le punavai autu o le malosi,
  • fauina foliga o le tino,
  • fufulu le tino o toxins (lea e le o se faʻaopoopoga mo le gau o le mamafa, e ese mai ai)
  • puipuia mai faʻamaʻi ma siama, faʻamalosia puipuiga,
  • faamautu le galue o totoga i totonu,
  • faamalosia ai maso
  • fatuina se lagona o le atoatoa
  • aloese mai le atuatuvale o le aoauli, le fiafia, moe, ma le vaivai.

O lenei vaega e aofia ai mea:

  • glycogen - e faasolosolo malie ona gaosia i le kulukose, e tele naua i totonu o puaa, povi ma moa moa, fefete, ova,
  • malolo - liliu i le dextrose, maua i pateta, pata ma leki,
  • O le fiber e manatu o se pulumu mo le iniseti, ona o le faʻamamaina lelei o le meaʻai uma lava: o le tuʻuina atu o le tino i le natura, e manaʻomia toxins, toxins, cholesterol leaga ma isi mea leaga,
  • inulin - na faia mai le fructose, auina atu se saturation signal i le faiʻai, o loʻo i ai i nisi o laau (mo se faʻataʻitaʻiga, chicory ma atisusiki), sui ai le suka i le maʻisuka,
  • pectin - maua i fualaau faisua ma fualaʻau.

Matou te faaiʻu e tele le aoga o gaʻo gaʻo e aoga tele i le aveesea o le mamafa, aua latou te le aʻafia i le toto suka ma maua ai se lagona o le atoatoa mo le tele o itula. E le o le miti lea mo tagata uma e mulimuli i se meaai? Ma o se ponesi manaia, latou te avea o se punavai e le mafaamatalaina o le malosi mo le malosi o gaoioiga faaletino e mafai ai ona e susunuina le tele o kalori pe a mafai.

O le a le faasino igoa?

Mo le gau o le mamafa, o le faʻamatalaga o le glycemic index of foods, lea e faatatau tonu lava i gaʻo, e taua tele. O le televave o latou faʻamalosi, o le maualuga o le GI ma le sili atu ona le manaʻomia e faʻaaogaina ia ituaiga meaai e avea o se vaega o le taumafataga. O le faʻagesegese o le gau, o le faʻaitiitia o le GI ma le sili atu ona aoga o ia mea taumafa e mo le mamafa o le mamafa.

Aue! E talitonuina e le maua e se tagata le mamafa mai seleni ma meaʻai vave.Igilisi Peretania, ina ia faʻamaonia ai a latou talitonuga, suʻesuʻeina le soifuaga ma meaʻai o Asia i le taimi ua tuanai, pe a leai se talatalanoa o le tagata. O le faavae oa latou meaʻai o le araisa ma le falaoa. E ui lava i lenei mea, ae o latou foliga laiti ma fetaui lelei. Fai mai tagata suʻesuʻe, o le mafuaʻaga autu o le mamafa o le mamafa e le oi totonu o vailaau faʻamalosi, ae o se olaga e le taua.

Meaʻai gaosi susu - mea e manaʻomia mo le faʻaaogaina i aso uma

O gaʻolaupapa e aofia ai "iunite" (saccharides), ma o le i ai o le sili atu i le tolu saccharides e aofia ai le vailaʻau kemikolo e aofia ai i le vaega o polysaccharides.

O se lisi o meaʻai, o se laulau mimiti, meaʻai o le taeao - o nei mea uma o le a fesoasoani i le tusiaina o meaai saʻo e tausia ai le tino i se foliga lelei.

O monosaccharides o loo i lalo o loʻo i ai i le televave o gaʻo.

I totonu o le vaega o meaʻai, o le faasolosolo malie lava ona lepetia i lalo o enzymes ma faʻaauau pea le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto.

A aunoa ma le faauluuluga, o le a gagau le mea i totonu o le kulukose. I le taimi o le leai o ni vailaʻau faʻamalosi, o le glycogen monosaccharide e gaosia mai le protein ma gaʻo.

O ia o se "mea faamama" faalenatura. Aveese o mea oona, salts of metals mamafa, cholesterol matautia. O le faagasologa e tupu ona o le faʻaitiitia o puipui o le tino. O le malepelepe o fiber e taofia le pala ma poloka le atinae o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaioiga o le inumaga.

O le malepelepe o fiber e taofia le pala ma poloka le atinae o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaioiga o le inumaga. O le tele lava o mea uma i le cereals.

E taua o se carbohydrate faasao o nisi o laau totõ ma ua faia mai le fusi. E masani ona faia le galuega o se mea suamalie, ma i totonu o le tino - o se faʻamautu. Faʻaaogaina naʻo fua o fua.

O lea vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi - mea e faʻaleleia ai le tino , faʻamaonia le faʻaogaina o le kulukose ma aofia ai le maualuga o le fib. O le faʻateleina o le taumafa e faʻasaoina ai le nofo filemu mo se taimi uumi ma tausia ai se malosi faʻaagaga.

Fai mai tagata popoto o le taimi sili ona lelei e faʻavave ai le gaʻo gaʻo pe a oʻo i le 12 aso ('aiga o le taeao-lunch), ma mo le' aiga o le afiafi e fautuaina le faia o se meaai i meaʻai maualalo, o lona uiga, protein.

O gaʻo fomaʻi faʻatapulaʻa faʻaititia le calorie, lea e saofaga i le gau o le mamafa.

Lisi o oloa

Afai ua maeʻa ona e faʻamaonia po o le a le mea e sao ai gaʻo ma mea e le lelei tele, ua oʻo i le taimi e faia ai se lisi o meaʻai e mafai ona e saogalemu e aofia i au mea taumafa. Ma i se tulaga tutusa, tatou te vaneina le lona lua - ua leva mai mea leaga.

E mafai ona e 'ai (meaai e aofia ai le gaʻo popo):

  • leki, e aofia ai soya,
  • koko sukalati (koko koko - pe a ma le 75%),
  • musika
  • greens: dill, basil, lettu,
  • cereals from cereals: oatmeal, millet, karite,
  • palu pasi o le saito,
  • vailaau e leai ni vai inu kulimi,
  • fualaau faisua: aniani, kilia, zucini, meaʻai, tamato, pepa, laʻau bay,
  • nati
  • papaya, pateta suamalie, mango, persimmon,
  • fualaau aina suamalie ma le itiiti ifo o le fua o le fructose: kiwi, cherry, apple, mandarin,
  • sunflower fatu
  • falaoa
  • vine: fuamoa, cranberries, cherries.

E le mafai ona e 'ai (meaai e aofia ai vailaʻau faʻamalosi):

  • vave vevela
  • pastries: falala suamalie, falaoa falaoa papaʻe, masi, donuts,
  • mea inu gaʻo
  • pateta
  • sipuni
  • fualaau faisua: tipi, seleni aʻa, kāloti,
  • kuki
  • pia
  • sipuni
  • fua suamalie: faʻi, tilo, vine,
  • fualaau suamalie.

E le o mea uma nei e aofia ai gaʻo (e tele naua), ae mai ia i latou e mafai lava ona faia se lisi mea paleni ma paleni o le a puipuia ai le maso maso mai le malepelepe, faʻamalosia le tino e faʻaalu malosi malosi mai faleoloa gaʻo.

Olioli! Fai mai tagata suʻesuʻe mai le University of Tel Aviv, o le 'ai o meaʻai gaʻo e' ai i le taeao e faʻaumatia ai le manaʻoga e 'ai le selu i le aso atoa. Ae i le taimi lava e tasi e tatau ona tuʻufaʻatasia ma se meatini.

O nai fautuaga aoga o le a fesoasoani ia te oe e faatulaga lelei au'aiga ma ausia ai taunuʻuga.

E manaʻomia e se tagata matua le 100 i le 500 g o le suka i le aso. O lenei fuainumera e faʻalagolago i le ituaiga soifuaga (faʻavalea poʻo le malosi), le malosi o taʻaloga, maualuga ma le mamafa. O i latou o loʻo auai i le galuega tau mafaufau e tatau ona 'ai e tusa ma le 400 g o meaʻai gaʻo, ma pe a faʻapea o le tino, e tusa ma le 500. Mo se fuataga sili atu ona sao, e ofoina atu e le au fai meaʻai mea nei: 5 g o gaʻo gaʻo i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino (mo tagata ofisa) 8 g i le 1 kg o le mamafa o le tino (mo tagata taaalo).

E le o aofia ai gaʻo gaʻo i meaʻai ona o le maualuga o lo latou kalori. I lenei itu, o lo latou faʻaaogaina i le faʻavae o le paʻu o le mamafa e tatau ona ogatasi ma le tele o taʻaloga. O le a faʻatagaina oe e faʻaalu le tele o kalori ma faʻavave le susunuina o gaʻo. O nisi o meaʻai ma tagata aʻoʻoga fautuaina le taumafaina o le carbohydrate e tusa ma se itula aʻo leʻi aʻoga, ina ia maua ai le malosi talafeagai, faʻaleleia atili le malosi ma faʻaleleia le faʻatinoina o le tino, faʻaitiitia le fiaaai.

Muamua, o le meaʻai e tatau ona vaevaeina. Lona lua, e tatau ona 'ai i taimi uma i taimi e tasi. Lona tolu, o oloa gaʻo gaʻo e tatau ona 'aina i le taeao, mo le' aiga o le taeao, ma ia tumau le lagona o le atoatoa i le umi e mafai ai ma faʻaitiitia ai meaʻai. Ae ui i lea, o le tulafono mulimuli e le aoga mo i latou e mafatia ma e masani ona 'ai i le po. I lenei tulaga, o meaai e maua i le gasegase o le gaʻo e sili ona lelei ona 'ai mo le' aiga o le afiafi.

  1. Faʻaauau le faitauina o calorie o aso uma o meaʻai e te 'ai. O le faailo e le tatau ona sili atu i le 1,200 kcal mo tamaitai ma le 1,500 mo alii.
  2. Inu le vai tele: o le averesi o aso taitasi e le itiiti ifo i le 2 lita.
  3. Mo le gau o le mamafa, filifili meaai e fiber-tamaoaiga.
  4. O vailaʻau faʻamalosi e matua tuʻufaʻatasia ma faʻamalosi, talu mai le inisalini na gaosia pe a oʻo i le taimi na oʻo atu ai i le vaʻaia i siama o le amino acids na fausia i le taimi o le gaosiga o le mea mulimuli.
  5. Aua le filifilia ni tauvaga nofo toʻatasi - tuʻuina atu mea e sili ona lelei i meaai tuʻufaʻatasia ina ia i ai taumafa, fualaau, fualaʻau, ma meaʻai susu.
  6. Auala o le kuka e mafai ona avea ma se mea ae na o le falai.
  7. Meaʻai gaʻo (puaa, mayonnaise, ma isi mea) e le aofia ai.
  8. Taumafa - e le sili atu i le 19.00.

Lapataiga O vailaau faʻasaʻa anapogi, e tusa ai ma saienitisi, e mafai ona mafua ai se mea moni na fai ma vaisu, e tutusa ma vaisu.

E taua tele le faʻagesegese ma gasegase o gaʻo pe a faʻaitiitia le mamafa

O le faʻaaogāina o meaʻai e maua mai i le gaosiga o le gaosiga o le fatu, o se siʻisiʻe malie , aua o le saoasaoa e faalagolago i le glycemic index. O oloa o loʻo i ai se upusii maualuga e aofia ai le sili atu ma le tasi le selau o elemene faʻatulagaga fesoʻotaʻi. O le mea lea, e mafai ona latou tuʻuina atu le malosi i le tino i le taimi sili ona puupuu.

Faamatalaga aoga e uiga i monosaccharides:

  1. O gaʻo gaʻo faʻapitoa e maua i palu. I laau e maua i le cellulose ma le malo,
  2. O le faʻalavelave faʻavae mole moleʻau e mafua ai le maualalo ole solubility o polysaccharides,
  3. Glycogen o se mea mo le gaioiga o maso, mamanu ma okeni. E teuina i totonu o maso, ate,
  4. A o aʻoga faʻale-tino, e faʻaaogaina le glycogen muscle,
  5. I tagata e mamafa le 70 kilokalama, o le aofaiga o glycogen pe a uma ona 'ai e 327 g.,
  6. O le malo o le 80% o taumafa paleni ma le aofaiga atoa o mea inu gaʻo ua faʻaaogaina i le aso.

Faataʻitaʻiga o le lisi

Mafaufau i se faʻataʻitaʻiga mo le vaiaso. E mafai ona e faasaʻoina le taumafataga, ae pe a faʻatupuina, mafaufau i manatu nei:

  • o meaai o le aoauli o vasega muamua ma le lua e le tatau ona sili atu i le 200 g,
  • 'aiga o le taeao ma le' aiga o le afiafi - 200 g ia taʻitasi
  • mo le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' ai le 1 fua o le calorie ole laititi,
  • mo se taumafataga i le aoauli - 1 le ipu o meaʻai inu maualalo-kalori.

O lapisi e mafai ona suia i isi e tofo ai, ae o le mea autu o le teuina i totonu ia i latou le fua o le BJU ma le tele o tautua. Ma ia manatua pea o gaʻo gaʻo vave o le a le lelei.

O fea oi ai tala faʻasolopito, ma o fea oi ai le mea moni? Fai mai nisi o saienitisi o meaʻai gaʻololosi e fesoasoani i le atinaʻeina o sela o le kanesa. Isi - e faʻaloloa le ola.

Ina ia faafaigofie le faatulagaina o le lisi, matou te ofoina atu fualaau suamalie e faigofie ona saunia i le fale. Low-calorie, mai le gasegase gaʻo, tino ola maloloina, o le a latou faʻamalamalamaina soʻo se meaʻai ma saofagā i le paʻu o le mamafa nai lo le mamafa.

I luga o se ipu tioata - afa afa lita. Fufulu le cereal, faaopoopo sina masima. Seese, simmer 300 g o musika. Faafefiloi ipu uma ao latou vevela. Taʻu, vaitau ma sina suāuʻu olive. O se mea taumafa lelei mo le taumafataga o le taumafataga mo le mamafa o le mamafa, lea e maua ai le malosi mo le aso atoa.

Soak 300 g o pi mumu i le 500 ml o le malulu mo le 3 itula. Oti lelei le sipuni laititi, siʻosiʻesea. Tuʻu 100 g o alalaupapa e ala i se mea fai meaʻai, faʻafefiloi ma soʻo se mea manogi (hops-suneli, pepa). Faʻafeiʻu pi, aniani ma nati, fuafua i se mea faʻagogo mo le 10 minute.

250 g o le suavai fou (cereal, ituaiga o saito, faatau i faleoloa, e aofia ai le gaosiga gaʻo) sasaa 500 ml o le vai, faaopoopo 2 lau faisua, faaopoopo sina masima ma aumai i se vevela, faʻavevesi e le aunoa. Tuu le vevela vevela mo le 20 minute i lalo o le tapuni. Laʻau, fufuluina, 1 kg zucchini, tipi vave i totonu o afa. Filifili le pulupulu ma se sipuni. Faamasima, tuu se pepa tao tao. Faʻaliliu le puʻupuʻu o le sipili, aveese le laʻau faʻailoa. Faaopopo 2 yolks egg, pepa, sinapi, 2 cloves laulaau i le lanu. Faatumu le masini e mafua ai le afa zucchini. Tuu i totonu ole ogaumu, vevela i le 200 ° C, tao mo le 30 minute. Faʻasolo i laau afu aʻo lei faia.

Soifua maloloina, mausali o le mamafa o le mamafa e le o se matelaina o le matelaina, lea e muamua atu i le vaivai faaletino ma faalemafaufau, ona oʻo lea i le malepelepe, ma faaiʻu i le taumafa ma sili atu le mamafa. O le faʻaaoga tatau o vailaʻau gaosi lelei o le a faapaleniina le taumafataga ma faʻatagaina oe e 'ai ma lelei ma aoga mo le ata. Faʻaʻese le eseesega i le va o le lelei ma le leaga: faʻamalosi le faʻaaogaina muamua (i totonu o se faʻatulagaga tatau, ioe), ma teena le mea mulimuli pe faʻaitiitia le numera.

Mai tagata taaalo ma tagata o loʻo ola i meaʻai maloloina, e masani lava ona faʻalogo le tasi i le fuaitau lenei: - o le mea leaga lea, ma le gasegase gaʻo - lelei. Ae pe faigofie ea? O le fesili e manaʻomia ai suʻesuʻega auiliili. I lenei tusiga o le a tatou mafaufau ai i le faagasologa o le faaliliuina o le gaʻo gaʻo ma o latou aʻafiaga i luga o le tino o se tagata taʻaloga tauvaga ma sui o isi taʻaloga.

Carbohydrates e tau atu i le atoatoa

O pupu vine na veleina mai le atigi (e fai ma faataitaiga, araisa, falaoamata) ua vavaeina e le tutusa, ae o le tele o le taumafaina e mafua ai le mamafa o le mamafa.

O le taliina o le fesili o loʻo taua, o le taua o ituaiga e lua o gaʻoloʻo e tatau ona matauina: faʻatasi ai ma le tele o suga, o le lafoaʻiina atoatoa o le glycogen e le tupu.

Carbohydrates o laau totő ma fualaau faisua ua uma ona faʻaaogaina togafitiga faʻamamaina lelei. Ona sosoo mai lea o cereals ma cereals i le averesi GI.

O le faʻateleina e mafua ai le liua o suga i faʻamaʻi, ma latou faʻavavevaveina le atinaʻeina o le tino. O lona uiga, o le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo o le a faamamaina le tino ma faʻaitiitia ai le cholesterol.

O le lisi o meaʻai (o se laulau faʻataʻitaʻi e sili ona masani ona faʻaaogaina) o lau ato maloloina ma o le a fesoasoani e tufatufaina lelei le fua faatatau o le taumafa i aso taitasi.

Ua faʻamaonia suesuega a fomai i lalo oa latou gaioiga e faateleina ai le malosi o le tino , ma le susunuina o le gaʻo e sili atu le vave ma sili atu ona lelei.

Fai mai tagata popoto o le taumafa i aso uma o meaai e tatau ona 50% mo le gasegase gaʻo.

Punaoa ma ituaiga o gaʻo gaʻo

O se fuainumera tele o carbohydrates lemu o loʻo i ai i ia oloa:

  • vine
  • malo
  • vela
  • fualaau suamalie
  • cereals (sei vagana ai semolina),
  • fualaau aina (leek, zucini, tamato, avoka, kapisi ma aniani),
  • pi
  • laisi araisa
  • greens
  • falaoa i le falaoamata atoa,
  • musika
  • pasta (timu saito).

O le i ai o se faʻaopoopoga o le monosaccharides, faʻapea foi ma le 2 po o le 3 molécula, o se mea lelei o le gasegase gaʻo. O le a matou tuʻuina atu le lisi o oloa i le laulau faʻatapulaʻa mulimuli ane, ae o lenei ua matou aʻoaʻoina ituaiga.

O lea ituaiga o gaʻo gaʻo susu:

Ona o le tele o monosaccharides, o le faagasologa o le vaevaeina, siitia o le malosi ma le avega o le tino e telegese.

Malosiaga o gaʻo gaʻo mo le mamafa o meaʻai (taumafataga falaoamata)

O le taumafataga e faʻavae i le faʻaaogaina o cereal cereal o aso taitasi, vagana ai semolina. O aoga o taumafataga o le taeao o loʻo iai i aʻafiaga aoga o fiva, lea e fesoasoani e faʻamamaina ai le inumaga.

O le malosi o le tino e ofoina atu se tasi o filifiliga e lua: se taumafataga e 10 aso ma se taumafataga e fitu aso. O le aafiaga o ia mea taitasi o le a mafai ona vaaia i le mulimuli i tulafono patino.

Taumafa falaoamata mai soʻo se cereal i aso uma. I le aso mulimuli, toe fai soʻo se ipu pe a manaʻomia pe kuka ni falaoʻo mai nisi o pata. Le tele o le taumafaina e le gata, talu ai o meaʻai o le gaʻo e maualalo i le gaʻo gaʻo.

O le lisi o meaʻai (o le laulau faʻatapulaʻa e faʻaalia ai la latou GI) e eseese, o lea e le faigata ai ona filifili nisi mea faaopoopo mo le suamalie o fatu.

E tatau ona e kukaina i totonu o vai e leʻi faʻaaogaina. I nai aso ao le i faia le taumafataga, e le aofia ai meaʻai vave, meaʻai, ava malosi ma meaai falai.

O le taumafataga e faʻavae i le faʻaaogaina o cereal cereal o aso taitasi, vagana ai semolina.

Meaʻai 10 aso

Faʻesea pateta, pata, ituaiga uma o meaʻai susu, falaoa, aano o manufasi, iʻa, meaʻai, meaola. I aso o taumafataga, tatou te 'ai fualaʻau e aunoa ma le masima. Aʻo leʻi 'ai, ia mautinoa e inu se ipu vai.

I le taimi o taumafataga taʻitasi, e faʻatagaina e faʻamalieina meaai ma le meli, fua ma fua. Faʻatele: tasi i le 6 masina. O le galuega faatino e faʻatinoina e ala i le faʻavasegaina malie o oloa faʻasaina.

Faamatalaga lautele

Malosiaga o gaʻo gaʻo - o le a tonu lava ma pe faapefea ona aafia ai le tino? Afai e te masani ai, ona e iloa lea masani o le tino ua masani ona tusi uma le malosi mai mea inu. Na ia vavaeina uma lava e aunoa ma se fualaau ma tuʻu ai le suka i le toto. Ae ia natia soʻo se malosi tele i le tino i totonu o se mea gaʻo. O suauu masolosi o se auala e puipuia ai le faʻaopoopoga o le tele o gaʻo. Ona o lo latou fausaga, latou te faasolosolo malie lava ona liu i le suka mama, ma, o le mea lea, o le malosi e tuʻuina i totonu o le toto.

O le a le uiga o lenei faiga:

  1. E pulea e le tino le toetoe lava o le malosi uma e maua mai i le gaʻo gaʻo, o le mea lea, e le manaʻomia ona liu gaʻo.
  2. Afai e matauina le tele o le caloric aoga, o lona uiga o le gasegase o le gaʻo e sili atu ona maua le taimi e talepe ai i totonu, faʻasolosolo ai le tulaga o le triglyceride ma le faʻamalolo mai le alkaloid.
  3. Le lava le avega i luga o le ate.

O mea ofoofogia o vailaʻau faʻamaʻalosi ua avea ma faʻalauiloa masani o le tele o kalori i meaʻai. Ae peitai, e le o lona uiga afai e te suia le suamalie i le falaoamata, o le ae amata ona leiloa le mamafa. Leai, na o le a fafagaina oe i se taimi umi, o lona uiga o le ae fafagaina le tele ma le itiiti ifo.

Vaega Galulue

Aʻo mafaufauina po o fea meaai e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa, e le tatau i se tasi ona galo le mea moni e faapea, i le faagasologa o le taina po o le kukaina o le gaʻo gaʻo e mafai ona liua vave. O le faʻataʻitaʻiga faigofie o le saito.

  • Soa saito - mauoa i fiva - o le tulaga masani mo le gasegase gaʻo.
  • Faʻamamaina o saito - e leai se fiber, laʻititi maualuga.
  • O le suamalie o le vao - o loʻo manatu pea o le gaosiga o le carbohydrate, e ui lava o lona GI e sili atu lona maualuga i tulaga faʻasaina.
  • O le falaoamata paluga ua maeʻa ona mafaufauina o ni vailaau gaosi vave, e ui lava o lenei mea taua e faʻavasegaina i luga o le fiber content.
  • O falaoamata paluga e taofi ai meaʻai ua manatu i ai o se mea taumafa maloloina, e ui o le mea moni, o ni vailaʻau gaʻo vave.
  • Pulu falaoamata - vave gaʻo gaʻo.
  • Fafaga mai le falaoamata lelei - e matua le fautuaina lava mo le faʻaaogaina ona o le maualuga maualuga o le faʻasologa.

O le oloa maualalo e matua maualalo ma e manatu o se carbohydrate lemu.I le taimi lava e tasi, o le tunuina o saito, lea e matua lelei lava, e toetoe lava a leai se paluga. Nai lo o lea, i lalo o le malosi o mea faʻainisinia ma faʻavevela, o mea gaʻo uma ua liua mai le telegese i monosaccharides masani.

Mea aoga

O le taua o le gasegase gasegase mo sela o tino ua masani ona umi, ona o vaega o le vailaʻau siama:

Glycogen - i le faagasologa o le glycogenesis ua liua i le ate mai le kulukose, lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaai. Faʻatasi ai ma le le lava o polysaccharides, e ave e le tino le glycogen mai ona lava faʻasao.

Fiber - e manaʻomia mo le atoatoaga o le faʻatinoga o le vaega o meaʻai. Faʻatasi ai ma le leai o se maʻi, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi. O toxins faʻamaʻi, faʻasaʻo.

Pule - e fesoasoani i le faʻafefe malie o le kulūkose, faʻafetai i ai e leai se suiga matuia i faitauga o le suka o le toto - faʻaititia poʻo le faateleina.

Cellulose - lenei masini polysaccharide. I totonu o le vaega o meaʻai, e vaeluaina, ma o le tele o le malosi e faʻasaʻolotoina.

Inisalini - fai se sao taua i le metabolism. E talafeagai mo tagata e le o maua mai a latou lava insulin, o lona uiga, oi latou o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Le taua o le gasegase gaʻo i le taimi o le maitaga


Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻatino galuega nei:

  • o se punavai lelei o le malosi,
  • faʻaleleia le faʻalaumalieina ma le faʻaaogaina o metabolic,
  • faʻavasega le maualuga ole kulukose
  • tausia le mamafa masani
  • tauivi le atuatuvale
  • aoga aoga i le tulaga o le paʻu ma le lauulu.

O le leai o se mea e mafua ai ona faʻaitiitia le malosi o le mafaufau, o le faʻaititia o le gauai atu o le mafaufau, i le moe, faʻafitauli leaga e aʻafia ai le tulaga o le maso.

E taua le faatumauina o le aofaʻi sao o polysaccharides i le taimi o le maitaga, aʻo latou faʻavasegaina le pancreas. E sili ona taua mo fafine ei ai faʻafitauli o le endocrine, pe a iai faafitauli i le gaosia o le inisalini. Faʻaleleia le tui, faʻasalaga tau.

O se galuega taua o le gasegase o le carbohydrate o le mea moni lea e tele le malosi o le malosi o le tino i luga o le malosi, o lenei mea e mafai ai ona faatumauina le mamafa masani. O ia o se tagata e maua ai vitamini ma minerale, ia e taua mo le atinaʻe tatau o le fomaʻi.

O le a le tele e manaʻomia mo se paleni paleni?

Ua ofoina mai e saienitisi se fuafaatatau pe a fai le fua faatatau o palatini, gaʻo ma gaʻo, i le faasologa, 1: 1: 4. Afai tatou te talanoa e uiga i le aofaʻi o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, e leai se faʻailoga lautele mo tagata uma - tagata taʻitoʻatasi taitoatasi. O manaoga e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i le matua, gaoioiga faaletino, itupa, sini (manao e aveesea le mamafa pe maua le maso mass) ma isi mea. I le averesi, e tusa ai ma le fuainumera o meaʻai, e tatau i alii ona faʻaaogaina 260 g, fafine 220 g i aso uma.

Leʻa le mamafa e aunoa ma se afaina

Fai mai fomaʻi e ala i le 'ai o meaai faʻapitoa polysaccharide i taimi masani, e mafai ona e faʻamaonia oe mai le faʻasalaga, faʻamaonia le cholesterol, ma faʻaitiitia le mamafa e aunoa ma le faʻalavalaina o oe lava i meaai mama ma gaioiga faaletino.

E tele, ae o ia mea uma e manaʻomia le usitaia o tulafono faʻapitoa:

  • ave taumafa a itiiti ifo ma le lima taimi i le aso, o le taimi mulimuli - seia oʻo i le 19:00.
  • le aofaiga o meaai - e le sili atu ma le 200 kalama i le taimi,
  • lafoai ava malosi
  • faaitiitia le aofaiga o le suka faamamaina i le taumafataga,
  • inu tele vai.

Talu ai ona o loʻo iai aʻafiaga ma gaʻo i luga o le lisi, o le a eseese ma paleni meaai.
O se tagata e i ai se ituaiga o meaai e le masani ai i vaivaiga ma le vaivai, aua e le o le a ia le fiaʻai.

O le galuega o le fatu ma vascular system e faaleleia ona o le teenaina o meaʻai gaʻo, o le glycemic index decreases, ma o le gastrointestinal tract ua faaleleia.

Ina ia saunia mo se mea e sili atu nai lo meaai masani, fautuaina e faʻaititia le aofaʻi o mea taumafaina i le taimi pe a ma le 40% i ni nai aso aʻo leʻi amataina se taumafataga.O le aso ao leʻi amataina le vasega, fai se aso e lafoaia ai - inu naʻo kefir ma se mea maualalo maualalo. Filifili se taimi e le faʻatumu i pisinisi ma musu e taaalo i taaloga mo lenei taimi.

Lima Aso Malolo Faʻateʻa Carbohydrate

Muamua asoOatmeal e aunoa ma le suka ma le pata,
yogurt
Laʻau moa fuʻu, Kukama,
Stew - zucchini, tamato, aniani, pepa suamalie,
Fuamoa o fualaʻau
Kefir, o le apu.
Lua asoLauti tilati vaovao
Pulu, se fasi falaoa, se mea inu vaiinu,
O iʻa feʻaveaʻi, fuʻu fualaʻau,
Yogot, pauna,
Musuligi ma laau
Fufulu laisaisa, salati.
Tolu asoTeu, falaoa gaʻo maualalo,
Paina, falaoa, pi,
O vela vela, fualaau faisua,
Laʻau pi pi ma laʻau, palu vao,
Kefir ma fusi, faʻi,
Salu suamalie, meainu suamalie.
Fa asoTea, fuamoa ua afaina, falaoa,
Yogurt, Faʻi,
Palu moa, falaoa, salati,
Lago iʻa, tamato,
O se tautua lanu enaena, gaosi free compote,
Kefir, susu susu, tamato.
Lima lona limaTeu ma le susu, falala falala,
Yogot, falaoa,
Teu tipi tipolo, falaoa, faʻi,
Laʻau falala ma fualaau faisua, sua,
Bukewheat mushrooms, tea tipolo,
Fuamoa o fualaʻau, yogurt, vine
O le a le mea e faatagaina e faʻaaoga pe a leiloa le mamafa:
  1. O iʻa e maualalo le gaʻo ma iʻa.
  2. Meaʻai fagota, fasi lapiti, povi vela,
  3. Brown raiisi, karite paleni ma le keke, oatmeal, millet,
  4. Kukama, tamato, ituaiga uma o kapeti, zucini, eggplant, aniani, radishes, peʻa lanumeamata, pi, lentils, peas, chickpeas, mushrooms,
  5. Greens - pasili, cilantro, tarragon, dill, basil,
  6. Fua ma vine - currants, apples, pears, watermelons, plums, fualaau suamalie, kiwi, cherries ma isi, fualaau mamago.

O le iloa o le meaʻai paleni mo le paʻu o le mamafa, e mafai ona e fatuina se meaʻai - o le taunuuga o le a sili ona lelei.

Glycemic index

Glucose o le mea mulimuli i le faagasologa o soʻo se ituaiga suka, lea e tupu ona o se taunuuga o vailaau faʻasolosi i totonu o le tino o le tino. Ina ia faʻamaonia le saoasaoa o lenei faagasologa, na faʻalauiloa ai le faʻamatalaga o le glycemic index (GI). Glucose e 100 iunite.

GI e vaevaeina i tulaga - laʻititi, maualuga ma le maualuga, mulimuli ane: mai le 10 i le 40, mai le 40 i le 60, mai le 60 i le 100. O le maualuga o le faasinoupu, o le saoasaoa lea o le suka pe a faʻaumatia.

E talitonuina o polysaccharides "aoga," e le tatau ona sili atu le aofaʻi o le 69.

Mea taumafa ma maualuga ma maualuga le maualuga o le maualuga:

  • pia - 110,
  • paʻu paepae, pasta, meli, pies, peaches - 90,
  • croissants, suamalie suamalie, cheesecakes, halva, sugar brown - 70,
  • aisa kulimi, pancakes, lauti ma kofe, paluga, gaʻo kulimi gaʻo ma mayonnaise - 60,
  • aano o manufasi ma iʻa, mango, lanu enaena, yogurts ma le suka, ate, fuamoa - 50,
  • apu, quince, yogurt e maualalo tele, peʻa lanumeamata, vermicelli, plums - 35,
  • currants, cherries, strawberries, palukin fatu, gooseberries, yogurt gaʻo - 25,
  • almonds, seleri, casaws, cauliflower ma le kapisi paʻepaʻe, kukama, nati, musipolo, zucini, aniani, peanati, salted, bran, kefir, olives - 15,
  • letusi, fatu - 9.

O le iloaina o le faasinoupu, e mafai ona e lafoaia atoatoa mea leaga.

Faʻateleina le matelaina o le gaʻo, o loʻo i ai le faateleina o le gaosiga o le prolactin ma le cortisol, ma ua faʻaitiitia le galuega o lauroid. E mafua ai le leaga o le lagona, le gasegase tumau, fulafula, ua pagatia le tino o le tino. Ae e le fautuaina foi e fomaʻi le aveina tele o ia meaʻai, o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le oona ma isi taunuuga le lelei.

I taʻitasi taumafataga, e tatau ona nofo i lalo se ipu 'aina e se salalaʻau fuamoa, 1/4 o mea taʻitasi - carbohydrates ma proteins, ma se sipuni sipuni o soʻo se suāuu fuālaʻau - olive, tuʻuina poʻo le sola.

O le ala sao o le olaga e aofia ai e le gata o le lafoaiina o masaniga leaga, ae ia taʻalo foi i taaloga ma paleni paleni. Mo lenei mea, e tatau ona ese le taumafa ma aofia uma vaega taua. I lenei tulaga, o le soifua maloloina sili ma se tagata sili e mautinoa.

Masalo o tagata uma o loʻo i luga o se taumafataga pe mafaufau foi e uiga i se soifua maloloina maloloina, faʻalogo i le fuaitau "anapogi" ma le "faʻagesegese" gaʻo. Sei o tatou taumafai e iloa po o le a le mea oi tua atu o latou ma le auala e tatau ona 'ai lelei ai meaai o gaʻo.

O le punavai autu o le malosi mo o tatou tino. E maua muamua lava i le falaoa, mea faʻamaʻi ma le pasta. O le tele o mea inu o loʻo maua i fua suamalie (vine, faʻi, aso) ma fualaau faisua (pateta, sana), cereals (araisa, semolina, millet, buckwheat, oatmeal) ma leki (pi, pi, pi)

Aso fai aso

O le faʻaaogaina o vailaʻau o meaʻai e talafeagai ma faʻaalia manino mo se tasi. A aunoa ma la latou lava gaʻo, o le metabolism masani i totonu o le tino, faapea foi ma gaioiga faaletino ma le mafaufau, e le mafai. O le isi mea, o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaaogā i meaai i aso uma mo tagata eseese e tatau ona eseese. Afai o se tagata masani lea e le taalo i taaloga ma e le o ia lava le galuega o le leiloa o le mamafa, o lona uiga o le 50 i le 70% o taumafataga i aso uma, o le isi e vaevaeina i le va o gaʻo ma pulu.

Ma o iinei o loo i ai se mea taua tele! Mo i latou e mananao e aveesea le mamafa, ua faʻaseseina ai le 'ai o meaʻai i le po. O le "gaogao" poʻo "faigofie" gaʻo i meaʻai e 'aina i le afiafi ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai o se mea leaga sili ona leaga mo le puimanava, pulou ma pulu! Latou te leai se mea e alu i ai (e te le faia ni taʻaloga ae e te leʻi alu e moe), ma o loʻo latou toʻafilemu. Leitioa a fai mai Christian Dior: "O fasi meaai taitasi e totoe i le gutu mo le lua minute, lua itula i le manava ma le lua masina i luga o sipuni." O le mea lea, ae e te leʻi 'ai i se mea lelei i le po, ia e faatagaina oe lava e mafaufau - e aoga mo le taimi le fiafia o lou le fiafia i le lumanaʻi e uiga i nisi pauna?

Afai e leai, ona oʻo loa lea i le taimi e iloa ai po o le a le mea o nei vailaau oona gaʻo ma le mafuaʻaga ua taua ai i latou.

O a mea e televave faʻamalosi

O mea uma lava e matua faigofie lava - oi latou e vave ona gauaiina e le tino ua taʻua o vailaau faʻamalosi pe faigofie. O loʻo aofia ai soʻo se mea suamalie, e le gata (suamalie, keke, kuki, sukalati, meli, jam), ae o fua foi (faʻi, vine, peaches, apricots, watermelons, melons, cherries, dates, grapes), ava (soda, fualaau suamalie, suamalie suamalie, ava malosi), fualaʻau ma se suamalie suamalie (pateta, beets, lapisi, uka), aisa kulimi, falaoa fefete, lanu paʻepaʻe paʻepaʻe. O lenei lisi e umi lava, ae o le mataupu faavae e faatatau i ai e tutusa lava - afai ei ai le suamalie i meaʻai, o loʻo i ai ni vailaʻau faigofie.

Ina ia le mafai ona teuina ia gaʻo nei oloa, e lelei tele le 'ai i le taeao i ni vaega laiti. O le isi filifiliga - a maeʻa ona 'aiina ia meaʻai, tuʻuina atu le gaioiga faaletino mo le gaosia o calories ua maua. Faatasi ai ma se taumafa malosi ma taulai atu ile leiloa o le mamafa, o meaʻai gaʻo faʻataʻavaleina ua matua vavaeeseina mai le taumafa.

Ioe, o sea tuusaunoaga e le mafai ona avea ma masani. E manaʻomia le suauu mo i tatou o se punavai o le malosi ma le mafaufau. E sili atu le lelei o le tausia o mataupu faavae o se paleni taumafa ma mafaufau lelei i le mea ma pe a tatou 'ai.

O a faʻamanuiaga o le gasegase gaʻo

Ioe, ua maeʻa ona e iloa o le gasegase o meaʻai gasegase e paʻu i lalo i le tino ma le telegese, ma i le gasologa o le aso latou te faasolosolo malie ona faʻaaogaina i le gaioiga faaletino, ma e le o vave ona liua i gaʻo. O le manuia o le gasegase o le carbohydrate e mafua foi ona latou le faateleina le suka o le toto. E mafai ona faʻaumatia e tagata e maua i le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo tele e taua faapitoa mo tagata taʻaalo ma tagata uma o loʻo ola i se olaga faʻaletino. E ala i le aofia ai o nei oloa i lau taumafataga ao leʻi faia le faamalositino (i le 40-50 minute), o le ae faʻatagaina lou tino e faʻatupulaʻia le tumau, malosi ma le gaioiga i le taimi o le faamalositino.

O le lisi ole gaʻo gaʻo (oloa e aofia ai) o le a faʻatulaga i le faasologa o le 'ai (mai le taeao i le afiafi). O lea la, o le a se mea e tatau i se tagata e fiafia i se soifua maloloina ma se olaga ola malosi e tatau ona 'ai:

1. Faʻailoga. E mafai ona e 'ai i le taeao, sei vagana ai semolina ma araisa. Buckwheat, oati ma le palesi tile e sili ona aoga.

2. falaoa o le areto atoa . I le taeao, e mafai lava ona maua se meaʻai ma sina fasi falaoa atoa.

3. Vaʻavaʻai faʻamalosi. E lelei foi le 'ai e le sili atu nai lo le malologa. Mo i latou o loʻo taumafai e aveesea le mamafa - e aunoa ma le faʻaopoopoga o soʻo se sau.

4. Faʻataʻitaʻiina fualaau faisua ma fua. E mafai ona 'ai i le aso atoa e aunoa ma le faʻaituau i le fuainumera (kapisi, zucini, pepa, tamato, kukama, fualaau aina, kiwi, lanu meamata, avocados).

6. Legumes. O loʻo aofia ai se aofaiga tele o polotini, o lea e mafai ona faʻaaogaina e avea o se meaʻai mo le taumafataga (pi, lentils, pi, soya).

Faʻaopopo mea puipuia (aano o manufasi, iʻa) ma gaʻo maloloina (olive olive) i gaʻo gaʻo saʻo, ma i luma o oe o se mea paleni taumafa. I lenei tulaga, i se tulaga e le oioi atu e teena muamua ma mo mea uma mai mea malie fiafia. O se fasi keke keke i le leaga o le tau o le a faafiafiaina oe pe afai e te manaʻo i meaai maloloina i le taimi atoa, faʻaaoga metotia agaʻi o meaʻai, faʻanoanoa ma mafaufau lelei.

Afai e te suʻeina le lisi o oloa ma gasegase maulalo ma mulimuli i ai pe a tusia se lisi o mea taumafa, e le gata ina paʻu le mamafa, ae tumau foi lou mamafa. O le teenaina o mea suamalie ae leaga, ma aofia ai meaai maloloina ile menu, o le a mafai ona toe faʻafoisia lou soifua maloloina. I le taimi o le taumafataga, o le ae le o mai faatasi ma se lagona o le fiaaai, talu ai o meaai ma le lemu (o lona uiga e taua tele) gaʻo meaʻai e mafai ai ona e lava mo se taimi umi.

E faʻapefea ona faʻatulagaina le gaʻo gaʻo?

Saccharide o se vaega o carbohydrates. I le vaega molemole, e aofia ai le carbon, oxygen and hydrogen. Pe a faʻaleagaina i le tino o le tagata, o le a gaosia ai gaʻo i le kulukose, lea e faʻaaoga mulimuli ane mo le gaosiga o le malosi. O le vaega lea na sili atu ona le lelei ua teuina i totonu o maso ma le ate i le ituaiga o glycogen po o le gaʻo ua faia mai ai.

O le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau faʻasolosolo e manaʻomia ai le tele o taimi, faʻapea foʻi ma le maualuga o le tau o le malosi. E toetoe lava a le o latou gaʻo, ae, i se isi itu, faʻamalosia i latou e talepe le gaʻo o le gaʻo mo le malosi.

O le lisi o oloa faʻatasi ma "gaʻo umi" gaʻo o loʻo aofia ai le tele o fua ma fualaʻau. E tele foi a latou fiber.

Aemaise lava mo tagata e maua i le maʻisuka, o le manatu o le "glycemic index" na folasia, lea e faʻaalia ai le faateleina o le suka toto pe a uma ona faʻaaogaina se tasi poʻo se isi mea aoga. O le maualuga o le GI e faʻaalia ai le afaina i le soifua maloloina o tagata

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamaonia o le gasegase o le carbohydrate ei ai sona aafiaga lelei i le soifua maloloina o le tino o le tagata. Ona o sikola, o le gaosiga o le serotonin ua faʻalauteleina, o le hormone e nafa ma le faʻaleleia ma tausia le vevela masani o le tino. E mafai ona faʻamafanafanaina le tino, o lea e talitonuina ai e tele lava le aoga o meaʻai gaʻo i le taumalulu.

Manatua! O meaola gaʻo gaʻo e tele lava le maualalo o le GI, o le mea lea e talafeagai ai mo le paʻu ma le maʻisuka. Faatasi ai ma lo latou faʻaaogaina, o le kulūkose e alu malie i le toto, e aunoa ma le taʻitaʻia o se oso malosi.

O meaʻai e mauʻoa i vailaʻau gaʻo e tatau ona 'aina mo le' aiga o le taeao poʻo le 'aiga o le aoauli, talu ai o loʻo faʻagaoioia le glycogen i le taeao. Afai e te 'ai i le leva o le afiafi, o le gasegase o le gasegase o le carbohydrate umi e mafai ona faʻalavelave ai i le malologa atoa o le tino.

Manatua! Talu ai ona o le tele o gaʻo vailaʻau o loʻo faʻapalapalaina mo se taimi uumi i le tino o le tagata, e le fautuaina e faʻaaogaina pe a uma le tele o taʻaloga, pe a manaʻomia e le tino ona vave faʻaleleia le malosi na faʻaaluina. Aʻo leʻi faia vasega, i se isi itu, e manaʻomia. Mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola pea, o ia oloa e fautuaina mo le faʻaaogaina.

Eseesega o le Carbohydrates Slow

O gaʻopopo gaʻo e aofia ai ia ituaiga o monosaccharides:

  • malo - e iloga i le gafatia e faʻagesegese lemu i lalo ile elemene oona, e fesoasoani i le faʻamautuina o kulūkose,
  • fiber - E aumaia ai le tele o aogā i le tino o le tagata, toe faʻaleleia le manava, aveese mea aʻafia ma i se tulaga masani o se faʻamaina faalenatura mo le faʻaogaina o le tino,
  • glycogen - mafai ona liua i le kulukose, ma le le lava o mea gaʻo, o lenei monosaccharide e mafua mai i gaʻo ma faʻamalosi,
  • inisalini - o le carbohydrate faʻaagaga o nisi o mea totino, ua liua mai le fuafasi, o loʻo i ai faapitoa i fua o fua.

Carbohydrate Table

Ia malamalama po o fea mea e aofia ai le tele o gaʻo gaʻo, o se lisi atoa o oloa o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le laulau. E taʻu mai ai foi le faasino igoa.

Ole aofaʻi ole gaʻo gaʻo, g

Cereals ma falaoamata oloa

Palu pasila kulimi

Fatu ma fatu

Ma e ui lava o oloa gaosiga susu e aofia ai le tele o porotini ma nai meaʻai gaʻo, o loʻo lisiina foi i le laulau. A uma, e aoga i latou ma e saofagā foi i le paʻu mamafa.

Cereals e sili ona tumu i gaʻo gaʻo susu. O le mafuaʻaga lea o le meaʻai o se mea taua o le taumafataga o aso uma. Latou te faʻatumu i le malosi, faʻamalosi ma fesoasoani e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo. Ae peitai, mo le leiloa o le mamafa e tatau ona e kukaina e aunoa ma le suka, o le punavai autu o "mea leaga" gaʻo. Ma ua lauiloa e saofagā i le tuʻuina atu o gaʻo.

Mo fua o le falaoamata, e ui o nisi oi latou e telegese gaʻo, e tatau ona 'aina ma le faʻaeteete. O le tele o meaʻai falaoa e mamao mai le leaga ma saofagā i le faaputuga o gaʻo. O le tele o oloa o le falaoamata e aofia ai vailaʻau faʻamalosi.

O palu ma le sana e aofia ai le tele o le malo, ae maua ai se faasinomaga maualuga. I le taimi o le taumafataga mo le faʻamoemoe o le leiloa o le mamafa, o nei oloa e sili ona faʻaoga ma le faʻaeteete, faʻatapulaʻaina a latou numera i luga o le lisi. O le tele o mea e maua ai le malosi o le maso o fatulaʻau ia. O le avanoa o loʻo i le itu o le pata, oatema ma le karite.

Pe a fuafuaina le mea o loʻo i ai i vailaau faʻamalosi mataga, e taua le amanaʻiaina o le mea moni e faʻapea, a maeʻa togafitiga vevela, o nisi oi latou e masani ona liliu atu i ni mea vave. O se faataitaiga o le saito:

  • lanu - o le oloa e maua i le fiber, e tele naua le gaʻo gaʻo,
  • faamamaina le saito - e leai se fiva, GI e sili atu i le saito saito,
  • falaoamata saito - e aofia ai le gasegase gaʻo, ae o le GI e sili atu le maualuga nai lo o se oloa gaosi,
  • falaoamata atoa o saito - o vailaʻau faʻasaʻa faʻalavelave na liua faigofie, ae o le fiber content is still important,
  • oloa tao - o se mea taumafa, e ui i lea, e aofia ai vailaʻau faʻamalosi vave,
  • falaoamata lelei o falaoamata saito - o loʻo i ai se tele o meaʻai gaʻo, o loʻo taʻitaʻia ai le faʻaputuina o le tino,
  • falaoamata falaoamata - oloa maualuga-kalori, o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga tele, o le oloa e le fautuaina mo le faʻaaogaina ma le gau o le mamafa ma le i ai o le maʻisuka malosi.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o loʻo faʻamaonia ai o loʻo maua i le saito saito meaʻai gaʻo. Afai e faʻamafu i le falaoamata, e le saogalemu le oloa mo le ata. O le maualuga o le ulaina e taua. I le falaoamata lelei, o le gasegase o le carbohydrate e toetoe lava a leai. Ma i lalo o le aafiaga o le maualuluga o le vevela, latou te liliu atoa atu i ni mea vave.

Ituaiga o Carbohydrates Malosi

E pei ona uma ona taʻua, o vailaʻau faʻasaʻa faʻalavelave e aofia ai le tele o filifili molelaʻau ma le tele o monosaccharides i totonu oi latou.

E i ai le tele o ituaiga o gaʻo gaʻo: maso, chitin, glycogen, glucomannan, dextrin, cellulose. O fualaʻau o nei vaega e aofia ai le afe ma afe o monosaccharides, o le mafuaʻaga lea e umi ai le umi o le pipiiina ma le avega o le tino, faatasi ai ma le faʻagasolo lemu o le malosi i le tino.

Carbohydrates e tatau ona le itiiti ifo i le 50% o le masani masani a le tagata mo le aofaʻi o kilokalo. O loʻo faʻamalosia le faʻaaogaina o suauʻu masoā aʻo leʻi amataina se aʻoga malosi.O le fua mo le taliaina e le itiiti ifo i le fasefulu gutu. O le soona fai lemu, o mea inu gaʻo e maua ai le toto i le kulukose, e maua ai le tulaga talafeagai i le toto o se tagata taʻalo. Ua maua i suʻesuʻega faafomaʻi e faapea, i lalo o le faatosinaga o le gasegase o le gaʻo, gaʻo le tele o le gaʻo, ma faʻateleina le faʻatuputeleina.

O le maualuga ma le tumau o le malosi o le galuega autu lea o le gasegase gaʻo. O se tagata mo se taimi umi e le lagona ai le fiaai, lea, e tusa ai ma lea, e mafai ona faʻaititia le aofai o kalori e faʻaaogaina.

O se tasi o ituaiga autu o le gao pia gaʻo, o le mea moni, o le maso. O le malosi o le malo e paʻu malie i lalo i le vaega o meaʻai, ma faasolosolo malie le liliu atu i le kulukose, ma faatumauina le maualuga o le monosaccharide i le toto. Punaoa o le paluga - fatu, legumes.

O le isi ituaiga o le carbohydrate lemu, glycogen, ua gau i totonu o le kulukose i le ate, ma e aunoa ma le auai o nisi enzymes faaopoopo.

Faatasi ai ma le le lava o meaʻai i le meaʻai, glycogen o loʻo faʻapipiʻiina i le ate mai gaʻo ma pulu. O le tele o le glycogen e maua i le lafumanu po o le puaa.

E i ai le tele o glycogen i iʻa o le sami, i vailaʻau ma vailaʻau o le fefete.

O le fiva e toetoe lava e le o iai i totonu o le tino, peitaʻi, e tatau. O le mea moni lava, o le pasia o le mea oona, o le fiber e faʻamamaina ai le tino, aveese le sima uʻamea, toxins ma le cholesterol mai le manava. E le gata i lea, e faʻaleleia ai le lagona o le atoatoa ona o le tele o le pulelaina ole talo. O le malepelepe o le fiber i totonu o le inumaga e le faatagaina ai le atinaʻe o metotia faʻapitoa.

O le isi polysaccharide, inulin, o se oloa-fua o le faʻamaʻi o le falu. Inulin e maua i laau e pei o le chicory ma le atisiliko. Inulin mo le maʻisuka e faʻaaogaina e sui ai le suka.

O gaʻofale gaʻo e matua tele lava i le fiber, ona o loʻo i ai se aafiaga lelei i faiga faʻafefete. O le suʻeina o le toto ma le kulukose, o le gaʻo gaʻo tumau e tumau ai le paleni o le malosi i totonu o le tino, mo se taimi umi latou te faatumauina ai se lagona o le atoatoa.

Meaʻai masoā mo le mamafa o meaʻai (taumafataga falaoamata)

Ole gasegase lemu o gaʻo vailaʻau faʻamalosi e faʻaaogaina lelei i le atinaʻeina o meaʻai eseese mo le mamafa o le mamafa.

O taumafataga i luga o cereals o le faʻaaogaina lea o ituaiga o meaʻai, sei vagana ai semolina. E faʻatagaina e faʻaopopo i le falala: fualaau aina, nati, sisi, vine, honey.

O le aoga o meaʻai o le pata e le gata i mea o loʻo i ai i totonu o le carbohydrates lemu, e faaopoopo atu i ai, o laʻau o loʻo i ai fiber e fufulu ai le inumaga. I le taimi nei, o le tino gaosi malosi o loʻo faʻaaogaina ituaiga lua o meaai i luga o cereals. O le meaai muamua e fuafuaina mo le sefulu aso, le lua - mo le fitu. O nei meaai e lua e aoga, pe afai e te mulimuli i nisi o tulafono.

O taumafataga faalevaiaso, e ui lava o le mea moni e fitu aso, ua maua le igoa "Six cereals." O Porridge mai se meaʻai e aina i aso uma. O le mea lea, i le Aso Gafua - o le falaoamata saito, i le Aso Lua - oatmeal, i le Aso Lulu - i le Aso Tofi-o le karite, i le Aso Faraile - pelesa, i le Aso Toonai - araisa.

I le Aso Sa, faʻaaoga soʻo se meaʻai o loʻo i luga, ae e mafai ona e kukaina se ipu o meaʻai uma ua tuufaatasia. E tatau ona e kuka falaoamata i le vai e aunoa ma le masima. I ni nai aso ao leʻi faia le taumafataga, e tatau ona lafoaia falaoa, meaʻai vevela, mai meaʻai vave ma le ava malosi. O le tele o meaʻai falaoamata e le faʻatapulaaina.

O le taumafataga e sefulu aso i luga o le gaʻo gaʻo faʻaalia ai le le lava o aano o manufasi, suka, iʻa, pata, moa, meaʻai, falaoa, falaoa ma pateta mai le taumafataga. E mafai ona e 'aina so o se cereal i nei aso (sei vagana ai semolina), kuka i le vai e aunoa ma le faaopoopo o le masima, suka poo le suauu. Aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e inuina se ipu vai.

E faʻatagaina e faʻaopopo sina tamaʻi meli, fualaau poʻo ni fatu i fatu. O le filifiliga o meaʻai ma le tele o le falaoa e faʻaaogaina atoa e faalagolago i lou manaʻoga.

Faatasi ai ma se taumafataga e sefulu aso, e tatau ona faʻamalosia atili ai vitamini ina ia le lagona ai e le tino le i ai o le paʻu. E faʻatagaina le faia o se mea taumafa i le gasegase gase i le sili atu ma le tasi i le ono masina.O le aluese mai le taumafataga o loʻo faia lelei, ma le faʻafefe faʻafeiloaʻiga o isi oloa i le taumafataga.

O punavai autu o le gasegase gaʻo

O suauʻu masoā e maua i le tele o meaʻai i cereals, cereals, i meaʻai falaoa, i pasta. O nei oloa uma e aofia ai i le tele o ituaiga o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e pei o le malo, lea, pe a faʻamalosia, e maua ai le gasegase, lea e mafua ai ona gau i le kulukose ma isi monosaccharides.

O le gasegase umi o le maso e mafai ona mafua ona o le tulaga faapitoa o ona mole.

A e ai le areto, e tatau ona e faʻaeteete lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoa paʻepaʻe e aofia ai faʻatasi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga. E tatau ona saunia pusa falaoa ma falaoamata mai fatu fatu, o lona uiga, e fai sina gaioiga faagasologa e mafai.

Punaoa faanatura o le malola - o sana ma pateta ua maualuga le GI, o lea e le mafai ai ona avea i latou ma mafuaaga o le televave o gaʻo. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai fatu ma ituaiga uma o mea totō. O le mea pito i sili ona taua mai le manatu o le i ai o le gaʻo susu o le oatmeal, buckwheat ma le karite. O nei masini o loʻo i ai le fuainumera sili ona maualalo o le glycemic index, o lea o le tau o le malosi mai le tasi o le paina o le karite, o le oat poo le cerear cereal o le a tumau mo le umi umi.

Legumes ma nati e iai le tele o fiber, ma o le maso o loʻo i ai e itiiti ifo. Ae o le fiva e taua mo le gaogao.

O le a le tele o gaʻo gaʻo?

O suauu masoā suamalie e masani ona taua o le faʻalavelave. E mafua lenei mea i lo latou fausaga. O complexes complexes (polysaccharides) e aofia ai le tele o molecule faigofie o le kulukose, fructose, pe a faʻatusatusa atu i elemene gaʻololosi (monosaccharides), lea e aofia ai le tasi pe lua molelaʻau. Le eseesega i le va o monosaccharides ma polysaccharides:

  • Suauu masoā. E amata mai i le taimi o le faʻamaʻi, pe a faʻagasolo le gaosiga o le enzyme. E umi se taimi e momotu ai i lalo ole molelaʻau polysaccharide nai lo monosaccharides. Ona o lenei mea, o se tagata ua i ai se lagona umi o le nofo fiafia, o le malosi na gaosia mo se taimi umi.
  • Meaʻai gaʻo anapogi. O le faigofie faigofie o nei faʻalapotopotoga e faʻamautinoa ai lo latou saoasaoa vave. Molecules o le glucose ma le fructose vave ona ulufale atu i le toto, o le gaosiga o le inisalini e mafua ona o le malosi o le maualuga o le suka. Faatasi ai ma le leai o se gaioiga faʻaletino, e le o faʻatautaia monosaccharides e aofia i le fausiaina o gaʻo gaʻo.

O le faasinomaga o le fuainumera o se faailoilo o le fua faatatau o le avega o oloa ma ituaiga eseese o gaʻo. Polysaccharides, e pei o le tulafono, e maualalo le taua - e oo atu i le 40, ma monosaccharides maualuga - e sili atu i le 70. I nisi tulaga, o elemene taua e mafai ona avea ma faigofie - e faalagolago i le ituaiga o togafitiga vevela. O ituaiga uma o gaʻo gaʻo e taua tele mo le soifua maloloina, ae tatau ona tele atu meaʻai e maualalo le faʻasologa o meaʻai.

Laulau: Lisi o Mea Taugofie Gaʻo

O le fua faatatau lelei e 2: 3. O lea, e tatau ona e 'ai 300 gr. fualaau faisua ma fualaʻau 450 gr.

Mafaufau i auiliiliga o aso uma o taumafa taumafa e iai le gaʻo popo. O le lisi o oloa (laulauina lauulu i lalo) e aofia ai le GI ma punaoa.

O le taofiofia o le faagaioiga o le tino o le fausiaina faifaipea ma le gaʻo susu.

Vaevaega 3: fualaʻau faʻamaualuga

E tusa lava pe o nei mea e maua mai i le suka, o le fiva e toetoe lava a uma ona totogi mo lenei tulaga le atoatoa. E le mafai e le fiva ona faʻamalosi e o tatou tino ma fusia faʻamaʻi suka i le tasi. E tatau i le tino ona vavae muamua le monosaccharide mai le fiber, lea e manaʻomia ai le tele o le malosi ma le taimi.

Lalo o se laulau o mea taumafa ma gaʻo gaʻo.

O lenei laulau o loʻo tuʻuina atu ai e le gata o meaai mama gaʻo.O le tele o meaʻai o le protein e aofia ai fiva poʻo mea e faʻavaivaia i sugarsu faigofie i le taimi o le gaʻoina.

E le gata i lea, o le laulau o le ae mauaina ai oloa o le sili atu e sili atu nai lo le 70. Ae i le taimi lava e tasi, o loʻo manatu pea i latou o oloa ma se fuainumera maualalo maualalo. O le mea o nisi o oloa e aofia ai le fructose nai lo le glucose, o lea la o le faagasologa o lo latou otaota e tupu e aunoa ma le auai i le inisalini. O le isi mafuaaga na mafua ai ona oʻo atu oloa i totonu o le laulau o le avega glycemic, lea e manatu o se vaega taua o le gaʻo gaʻo. O lenei tulaga maualuga o le aoga muamua mo le fuafuaina o le GI. Ma o le mea moni, o le fuafuaina o le faasino igoa moni, e manaʻomia ona faʻateleina e se mea, vaevaeina e 100%.

Gaosiga
Ava o le suka (free free)5110
Pulu falaoa lanu uliuli7512
Palu falaoa atoa7525
5132
Sushi5545
Spaghetti5510
Faʻafeiloaʻi7540
Oona suamalie7532
Lelei Faʻasusu5747
(kuka pe totō)7510
Pineapa fou7712
Basmati Rice5125
Manatua le falaoa7532
Palu falaoamata7845
Germinated Wheat Grains7310
Malosiaga o le mayonnaise7140
Pizza pipi paluga ma tamato ma sisi7132
Faʻamaʻoti Kuki5547
Papaya fou5810
Frit flour fritters7312
Oatmeal7125
Granola ma le suka7532
Ice cream (faatasi ai ma le suka faaopoopo)7145
Marmalade7510
Mango5140
Macaroni ma Cheese7532
Lychee5147
Lasagna7110
Brown lanu enaena5112
Pusa fagu7525
Pikiaga Canned5532
Fagu fualaau faisua7545
O le sukalani (faasao free)5110
Maple syrup7540
Kiwi5132
Ketchup5547
Chestnut7110
Lavea tao pateta7512
Palu Kauni (ma le suka)7125
Faʻi vine7532
Meloni7145
Lisi saisaisa uumi7110
Jam7540
Toga5532
Fualaau suamalie (Sugar Free)5547
Faʻasalalau vave7710
Bulgur5512
Sweet Potato (Sweet Potato)7525
Faʻi7132
Arab pita5745
Sugar-Free Pineapple Juice5110

Le aʻafiaga o gaʻo i luga o le tino

Ioe, o vailaʻau faʻamalositino faigata e le talafeagai mo le tapunia o se faamalama carbohydrate. O le mea e mafua ona o le maualalo o le saoasaoa o le vaeluaina, latou te le maua le taimi e ufiufi ai ma amata ai e le tino ona faʻaaogaina auala e faʻaaogaina ai, o loʻo aʻafia i le faʻaleagaina o maso. Ae peitai, e mafai ona faʻaaogaina lenei mea i lau avanoa. Muamua, o gaʻo gaʻo susu e fesoasoani ia te oe e tumau ai le umi. E taua lenei mea i mataupu pe a nofo ai se tagata, lea e faʻaalia i se tapulaa e le gata i kalolu, ae i le faaitiitia o le tele. Lona lua, o gaʻo gaʻo tumau e tumau pea le paleni lelei o le malosi ile aoauli. O le mea lea, e taua tele le utaina ma le gasegase gaʻo ma le po. O lenei mea o le a aloese ai mai le faʻaaogaina o fuataga.

Ma o le mea pito sili ona taua, o le gasegase o le carbohydrate e le o faʻamalosia mo le tino, talu ai latou te le fatuina le malosi o le malosi, lea e foliga mai o le faʻaitiitia o le tino e aunoa ma le tausisia o le malosi o le malosi mai fafo atu o meaʻai.

Ae, o gasegase gasegase o se punavai moni atoatoa o le malosi ma le puipuiga mai maʻi uma? Ioe ma leai. O suauʻu masoāsusu e le o se panacea, e ui lava i mea lelei uma. O le tele o kalori o loʻo totoe pea le tele o kalori, ma e le afaina po o fea e te maua mai se keke suamalie po o se pusa falala maloloina.

Afai e tele taimi e te alu ese ai i le laʻau fautuaina o kalori i le aso ma e le faʻaalu le tele o le malosi, vave pe mulimuli ane o le a iloa e le tino ona toe tufatufaina atu ana faʻaagaga, faʻapipiʻiina e le gata glycogen, ae aofia ai foi le gaʻo. O le mea sili e lamatia ai, o le gaʻo elebohydrates e gaosia ai se gaʻo atoatoa gaʻo, lea e sili atu ona faigata le momotuina nai lo se gaʻo vave gaʻo lea e le o atoatoa le faʻalologo. O lona uiga o le gaʻo o lo o faʻapipiʻi i luga o le pata o le a sili atu ona faigata le faʻaumatia, aua o le a le manaʻomia e le naʻo se kalo tupe, ae o se mea faʻapitoa faʻapipiʻi. O le mafuaʻaga lea e le mafai ai e tagata taʻavale uma ona vaʻavaʻai i punaoa o mea inu, ae mataʻituina le tele.

Carbohydrates - o se tuufaatasiga masani o suga, faʻalavelave ma faigofie, o loʻo i ai i sela o meaola ola.O loʻo gaosia i latou i le faagasologa o le tele o ata pue, faafouina i le mama, lea e mautinoa ai le sologa lelei o gaioiga o le tino. Vaeluaina i le gao ma le vave gaʻo.

O le matafaioi o le gasegase o le carbohydrates mo le mamafa o le mamafa

E le o teuina le gaʻo pe a faʻamalosi faʻamalosi ma i le taimi tonu o le aso. Ole fua ole aso o oloa e aofia ai polysaccharides e le silia ma le 60% o le aofaʻi o mea taumafa. Ina ia maua le tino ma calorie, e tatau ona e 'ai meaai faatasi ma mea faʻapitoa i le taeao, mo le' aiga o le taeao. Lavea ma le polysaccharides i le po, pe a sili atu le lelei o le 'ai o meaʻai o le protein, ave i luga o le tino, avea ma se fesoasoani i tupe mama.

Afai ei ai se tagata i luga o se meaai ma e le auai i taaloga, o ipu ma monosaccharides (honey, pancakes, pasta paʻu, paluga, falaoa falaoa papaʻe, fua suamalie - faʻi, oranges) e tatau ona vavaeeseina atoa. I le tulaga o le tuʻufaʻatasia o taumafa talafeagai ma le malosi faaletino, e mafai ona faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaveʻa E pei o se meaʻai ile aso mo le mamafa o le mamafa, falaoa falaoa, oatmeal, cheese cheese e talafeagai.

Mea Gao Carbohydrate

GaosigaGlycemic index
Soya falaoamata1521
Barley porridge2222
Fiber3014
Palu pasila kulimi5027
Barley porridge5020
Buckwheat porridge5029
Dumplings, dumplings faatasi ai ma le faʻafefeteina6037
Oatmeal669
Se falaoa falaoa6542
Millet porridge6926
Pancakes6934
Fualaau faisua, mata
Pasili, basil58
Laisi letus102
Tomato104
Aniani riki1010
Broccoli, Fugalaʻau Fou104
Pepa10-155,5
Uma154
Fugalaau152
Leek156,5
Asparagus153
Radisa153
Pupu mai Brussels156
Kukama202
Black olives159
Fua, vine
Black currant157
Lemon203
Apricots209
Fualaʻau226,5
Plums2210
Cherries2210
Toa pele2211
Saito vao256
Cherry plum256
BlackBerry254
Tulu, peaches3010
Sea buckthorn305
Laʻau mumu307
Fualaau326
Pears349
Oranges358
Tangerines408
Vine4016
Gooseberry409
Cranberries454
Persimone5513
Puni6021
Pineapa6612
Fualaau aina
Prunes2560
Apricots ua vela3055
Fua3558
Faʻi vine6566
Legumes
Lentils2520
Peʻa lanumeamata4013
Fatu, nati
Lago fatu8
Amene1511
Walnuts1512
Fualaau aina, launiu, peanesi1515

Mea Carbohydrate Fast Food

GaosigaGlycemic indexLe aofaiga o carbohydrates mo le 100 g o oloa
Cereals ma falaoamata oloa
Fusi7472
Crackers, Muesli8067
Faʻailoga8062
Faletusi Muamua Flour8049
Fuga vao8580
Polokalama pasese8570
Buns85-9555-59
Kuki, keke, falaoa, ato, croutons90-10057-70
Fualaau faisua, mata
Soa saito 7023
Lulu Paʻu754
Puki pateta8550
Palu pateta9014
Palu falai, falai9522
Fua, vine
Paloni729
Fualaau aina
Aso7069

Maualuga 5 Meaʻai Meaʻai o le Pasefika

O suauu masoā e leʻo tuʻuina i le puimanava ma o se mafuaaga lelei lea e amata ai le aso ma i latou.

Filifiliga lelei o le taeao:

O meainu o le taeao e mafai ona i ai, o le mea autu e le o le inu faʻatasi ma i latou i le taeao. Aʻo leʻi 'ai, e le afaina se ipu vai e amata ai le meaʻai.

Sources o Mea Maoaʻe Gaʻo

Lisi o oloa mo le Faaaogaina i Aso Taitasi :

  • falaoa: oatmeal, buckwheat ma isi,
  • muesli, lala
  • leki (pi, pi),
  • fualaau faisua (kapisi, tamato, zuciniini, kukama, pateta),
  • fualaau e le i fafagaina (avocados, fualaau, apples, lemons),
  • falaoa: falaoa atoa o le falaoa, pita falaoa,
  • malosi pasta
  • musika.

Glycemic diet: o le ala i le matagofie ma le soifua maloloina o le tino

Ina ia ausia le sili ona lelei mai le oti, e tatau ona e suʻesuʻeina le siata o meaʻai, lea e lisiina ai meaai ma gaʻo gaʻo ma GI.

Ua vaevaeina le taumafataga i ni vaega se tolu:

  1. Faʻatasi i le taumafa o oloa ma GI e oo atu i le 39,
  2. O le faʻataʻitaʻiina o faʻatau oloa ma GI mai le 40 i le 59,
  3. 2/3 o le fua faatatau e aofia ai oloa e iai le maualuga o le GI e oo atu i le 39, le vaega totoe 1/3 - ma le Gi maualuga.

Tulaga taumafa:

Faʻasologa o aso taʻitasi:

  1. Breakfast. Palu falala buckwheat po o le oatmeal, susu, apu.
  2. Snack. O nai pears po o se salati o kukama ma le seleni.
  3. TaʻalogaPipi falaoa i luga o le sua o fualaau aina suamalie, se fasi falaoa o le falaoa, le tele o palako.
  4. Snack. Se ipu o yogurt poʻo le 100 gr. kusi falaoa.
  5. Taumafa Toa moa ma pi, tamato ma aniani.

Mea paleni taumafa mo le paʻu mamafa: o le a le tele ma le taimi e 'ai ai faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo

Le fua faatatau mo le faʻaitiitia o le mamafa ma maua ai le maso maso:

Ina ia fetaui lelei:

Le fua faatatau mo le leiloa o le mamafa:

Aʻo leʻi oʻo i le aoauli, e tatau ona tumu le tino i mea e faʻaaogaina ai le malosi. - carbohydrates ma gaʻo. Faʻaaogaina mulimuli ane, sauniuni mo centimetimita faaopoopo i vaega o faafitauli.

I le taimi o le taumafataga o le taeao, e tatau ona faʻamamafa le tino i le gaʻo ma le polotini.

I le taimi o le taumafataga o le taeao, e tatau ona faʻamamafa le tino i le gaʻo ma le polotini. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia faia se paʻu ola maloloina. E le mafai ona e kuka le semolina. E mafai foi ona faʻaopopo nisi gaʻo i foliga o nati, o lona uiga, o le gaʻo susu mai le lisi o oloa i le laulauʻai.

O se meaʻai i le va o le taeao ma le aoauli e tatau ona aofia ai meaʻai gaʻo.

Matou te saunia le aoauli e tusa ai ma le faʻasigaga lenei: o le tele o palatini, o le averesi o le vaega e aofia ai gaʻo ma le aofaʻi maualalo o mea inu.

Taumafa: polotini oloa + fiber. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e kukaina susu susu ma fualaau faisua.

Manatua, o le leiloa o le mamafa e le naʻo le 'aiina o meaai maloloina ma le faʻamalositino, ae faʻapea foi i le tufatufaina saʻo o calories ma gaʻo.

Mai lenei vitio o le ae iloa ai pe faapefea ona 'ai lelei, e aofia ai le gasegase gaʻo i au mea taumafa.

O lenei vitio o le a faʻalauiloa atu ia te oe le aoga o faamatalaga o le carbohydrate.

O lenei vitio o le a taʻuina atu ia te oe pe faapefea ona 'ai ina ia le maua ai le mamafa.

Afai e te fesiligia le fesili, o le meaʻai o le punavai autu lea o le malosi, ona avea lea o le tali o ni mea gaʻo. Oona ma puluvaga e galue foi e avea o se "suauu" mo le tino, ae o nisi o foliga. O le malosi e manaʻomia e gaosia ai le puipuiga ma gaʻo o le a sili atu ona faʻaalu tele nai lo meaʻai gaʻo. Seʻio tatou tilotilo i le matafaioi gaʻo mo le tino o le tagata i auiliiliga.

Laulau: Lisi o Mea Taugofie Gaʻo

O le iloa o le faʻamatalaga faʻapitoa o meaʻai eseese o le a fesoasoani ia te oe e faia ai meaai saʻo. O le pito i lalo o lenei faailo, o le sili atu ona aoga o le oloa mo le tino. Polokalame Polysaccharide:

Elemene Polysaccharide mo le masani ai o le tino, tausia lelei le soifua maloloina ma le soifua maloloina. O le faʻalavelave faʻavae o le gaʻo gaʻo e maua ai se tagata malosi, mo se taimi umi e mafua ai le lagona o le faʻavevesi ma puipuia ai le faʻaopoopoina o gaʻo. O le iloa o mea taumafa e maua ai le gaʻo gaʻo o le a fesoasoani ia te oe e fatuina le faasologa saʻo paleni mo au meaai i aso uma.

Carbohydrates - o se tuufaatasiga masani o suga, faʻalavelave ma faigofie, o loʻo i ai i sela o meaola ola. O loʻo gaosia i latou i le faagasologa o le tele o ata pue, faafouina i le mama, lea e mautinoa ai le sologa lelei o gaioiga o le tino. Vaeluaina i le gao ma le vave gaʻo.

Meaʻai gaosi susu mo le paʻu mamafa - laulau

Maamala faʻamalosi, pe a fua lelei le fuafuaina o le kalori, o le a le mafua ai le fausia o se pasene sili atu o gaʻo gaʻo. O le lisi o oloa o loʻo i ai nei mea e faʻagesegese e aofia ai fatu, cereals, pasta mai ituaiga eseese, leki, fatu, nati.

Lafoaia o le Carbohydrate Slimming Table

Gaosiga Carbohydrates, g Puipuia, g Fats, g Calories, kcal
Oatmeal11,93,21,8358
Perlovka22,73,20,5102
Millet17,230,892
Rice17,31,50,279
Buckwheat27,44,51,6137
Manka72,29,51,9326
Manatua le falaoa49,84,70,7214
Pasita Paʻa71,510,41,1334
Potato19,72,00,183
Peni54,522,31,7309
Peas53,323,01,2303
Zucchini5,70,60,327
Kukama1,80,7-10
Tomato4,20,6-19
Musugi (paʻu)2,43,31,532
O apu11,30,4-46
Oranges8,40,9-38
Fualaʻau7,50,8037
Cherries11,10,8046

O lenei vaifofo o le a avea ma fesoasoani sili i le aveesea o le mamafa. O vaega o laʻau suamalie e aafia ai le tino, maua ai le 100% fausaga o le natura, o lenei mea e fuafua ai le leai o aʻafiaga o le itu.

O le mea moni, e taua tele le tuʻufaʻatasia o fualaau oona ma meaʻai talafeagai ma gaoioiga faaletino. I lenei tulaga, o le a sili atu le lelei, ma o le taunuuga e mafai ona iloa i foliga.

O aoga o le gaʻo susu

O suauu masoāsusu e aofia ai le tele o mea aoga aoga e tatau ai mo le lelei o le faʻatinoina o le faʻapalapalaina, faʻaogaina o metabolic. E mafai ona e vaʻaia malala saʻo mai mea sesē e faʻaaoga ai le faasino igoa.

O le glycemic index (GI) o se faailoilo lea e atagia ai le fua faatatau o le malepe ma le fesuiaiga o sikuea i le kulukose.

Low GI complex - o loʻo taʻu mai ai lo latou fua lemu vave. O lenei mea e aloese mai le inisalini e osofia ai lea e mafua ai le liua o le sili atu koala i totonu o le tino, lea e mafua ai ona tele meaʻai.

Faʻafetai i le fausiaina o malala, faʻalauteleina le faʻataʻitaʻiga o le tino, o le faagasologa o le susunuina o le gaʻo ua faatelevaveina. Latou te faʻatagaina oe e te maua se lagona o le nofo malie mo se taimi umi, lea e faʻaitiitia ai le aofai o kalori i meaʻai i aso uma.

Taua: O faʻamanuiaga o le gasegase o le gaʻo i le taumalulu. Latou te faaosofia le gaosiga o le serotonin i totonu o le tino, lea e nafa ma uiga lelei, ma fesoasoani foi e mafanafana.

E faʻafefea ona faʻaaogaina gaʻo i le taimi o toleniga?

O le aoga pito i sili ona aoga o le faʻaaogaina o malala ola aʻo leʻi aʻoga:

  • Fai sinamu i le tino, latou te faatumuina le toto i le kulukose. E na o le 40 kalama e manaʻomia e mautinoa ai le maualuga o le suka o le suka.
  • E le gata i lea, o le gasegase o le carbohydrates na ave muamua ao leʻi faia le fesoasoani e faʻaleleia ai le malosi, lea o le a fesoasoani i le sili atu o le mu o gaʻo gaʻo.

O se anapogi, i se isi itu, e sili atu le lelei pe a uma le faamalositino. O le inisalini na tuʻuina atu i le taimi o lo latou faʻaaogaina o loʻo i ai se aafiaga lelei.

Manatua! E fesoasoani tele i le vave faʻafeiloaʻi o meaʻai i maso, e saofaga ai i le vave ona toe faʻaleleia, faʻaitiitia le faʻaleagaina o faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaumatia ai le musika. Mo le maeʻa pe'ā maeʻa aʻoaʻoga, e le sili atu ile 100 g.

Taumafa i falala mo le mamafa o le mamafa

O le faatumauina o se lagona o le atoatoa mo se taimi umi, o le le maua o le kulukose i luga o le toto o se faamaoniga o le lelei o le gau o le mamafa. O le koale laʻititi ei ai uiga taua. Latou te fausia le faavae o ituaiga ituaiga o meaʻai, e aofia ai se auala e faʻaitiitia ai le mamafa i cereals.

Manao e leiloa le mamafa?

O se tamaʻi tagata laʻititi o le miti a le toʻatele o fafine ma alii. Ou te manaʻo ia ou i ai i se tulaga mafanafana, e aunoa ma le faʻanoanoa ia te aʻu lava i taumafa malolosi ma faʻatinoga faigata.

E le gata i lea, o faafitauli tau le soifua maloloina e mafai ona amata ona o le mamafa! Maʻi fatu, faʻavave o le manava, maʻisuka, o le gasegase ma faʻaititia ai le faʻamoemoe o le olaga!

O loʻo iai mea nei:

  • Faʻasologa o le metabolism
  • Fuʻu le tino gaʻo
  • Faaitiitia le mamafa
  • Leʻa le mamafa e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino
  • Fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa i maʻi fatu

Fafaga meaai e ono

O le metotia o meaʻai e fuafuaina mo le 7 aso:

  • Aso Gafua - falala susu
  • Aso Lua - Oatmeal
  • Aso Lulu - millet
  • Aso Tofi - karite
  • Aso Faraile - Barley
  • Aso Faraile - suka
  • Aso Sa - soo se tasi o mea nei.

Manatua! E le afaina le tele o le tautua. O se auala aoga e naʻo le taimi muamua (i ni nai aso) e mumusu ai e inu pia, meaʻai ma faʻailo.

Tala e uiga i le au faitau!
"E le sili atu le mamafa o le mamafa, e na o le 5 kilokalama. Ae o nei kilokalama o loʻo i totonu o nofoaga le lelei e le mafai ona e faʻamaʻoina i gaioiga. O meaai masani e leʻi maua ai foi taunuuga - ua leiloloa vaega eseese o le tino!

Na fautuaina e se uo ia "faasalalau" le metabolism ma ia faatonuina nei suti. Sa ou matua fiafia lava i le natura o le natura, manaia manaia ma le faigofie o le faaaogaina! Faʻatasi ma se meaai mama ma se meaʻai tele. Ou te fautuaina atu! "

Sefulu aso meaai

  • Fuafuaina mo le 10 aso.
  • E le pei o meaai o loʻo i luga, o le filifiliga o falaoʻo e le faalagolago i le aso o le vaiaso.
  • E faʻatagaina foʻi le faʻavasegaina o le ipu e ala i le tuʻuina o nai fualaau mama, nati.
  • Mo lenei vaitau, o loʻo i ai le faʻaaogaina atoatoa o suka, falaoa, susu, aano o manu, pateta.
  • 10-15 minute aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e inu 250 ml vai.

Taua: E mafai ona e tausisi i se taumafataga i cereals e sili atu i le 1 taimi i le afa tausaga. O le alu ese mai meaai e tatau ona faifai malie!

Faʻalagolago i le gaioiga a se tagata, e manaʻomia le tele o koala e faʻaauau ai le masani masani o le malosi o le tino i totonu o le tino, ola maloloina lelei, gaioiga o le olaga poʻo le mamafa o le mamafa.

E faʻatatau i le sini manaʻomia, o le faailoga e faʻatulagaina:

  • mo tagata taaalo, 5 g i le kilokalama o le mamafa, e manaʻomia,
  • ia tausia le mamafa - 4 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa,
  • mimilo e manaʻomia le 2.5 - 3 g i le kilokalama,
  • 5.5 g i le kilokalama ua fautuaina mo le lacting ma fafine maʻitaga.

O a vailaau gaʻo vave?

E pei ona taʻua i luga, o loʻo i ai se ituaiga o gaʻolola (vave-digesting, faigofie poʻo sugars). O mea faigofie e vave ona faʻaumatia i totonu o le tino, vave faʻapala i le toto. I totonu o le 5-10 minute, o le saturation ma le malosi e sau, ae o la latou gaioiga o se natura puupuu.

Lagonaina o le fiaai pe a mavae sina taimi puupuu. O suāuʻu e ono lamatia ai le fuainumera, o le mea lea e tatau ona teu i totonu o le 20% o le aofaʻi masani o latou taumafa.

Taua: o vailaʻau faʻasaʻa vave ei ai se faasinoala maualuga.

Lauvaʻa gaʻo gaʻo

I le taua mo se ata vali, e le mafai ona avea ma fesoasoani:

  • suka ma suamalie
  • eseese taumafataga,
  • ava malosi
  • oloa susu (faatasi ai ma ni mea suamalie), mayonnaise,
  • kili, meaʻai.
GaosigaCarbohydrates, gPuipuia, gFats, gCalories, kcal
suka99,50,30374
meli80,30,80308
sukalati52,46,935,7547
marshmallows78,30,80299
tao tao60,07,64,5297
paʻu65,62,30267
faʻi22,41,5092
falaoa paʻepaʻe50,79,42,7327
vine17,80,5075
mayonnaise2,43,367624
otaota13,325,854,3647
fagu53,18,219,8425
caramel77,300,2291
keke46,88,738,3545
lole54,63,938,6576
kuki kosi77,14,42,9333
aisa kulimi20,53,612,5278

E faʻapefea ona vave gaʻo le gaʻo gaʻo?

O le tele o malala ola e le aumaia ai ni faʻamanuiaga i le tino. Latou te taofi le auala autu mo le leiloa o le mamafa - o le faagasologa o le pala o lipid cell e faʻaosoina ai le malosi ma le le lava o isi punaoa. O vave gaioiga digestible e maua ai le tino i le tele o kulukose, o le lona tolu o vaega, pe a gau, ua liua i le gaʻo.

Le lelei ma le lelei o aʻoaʻoga tuusaʻo e fuafua i se paleni paleni taumafa. Faʻasagaga o le leai o ni vailaʻau faʻamalosi, o le tino ma le malosi o faʻataʻitaʻiga ua faʻaitiitia. O lenei mea e matua le lelei lava mo aʻoaʻoga ma le faʻaogaina o le mamafa, talu ai e maua e le tagata taʻavale le le lava o le malosi.

O gasegase oona e fesoʻotaʻi ma la latou vailaʻau faʻasolosolo i polysaccharides e taua o le gaʻo ma le gasegase o le gaʻo. I totonu o la latou kulupu e tele ituaiga monosaccharides, o le tele o kulukose ma fructose.

O le tele o faagasologa taua i le tino e tupu ma le auai o monosaccharides. Latou te saofagā i le gaioiga o gaʻo ma proteins, e afaina ai le ate. O mea taumafa e aofia ai le tele o le maualuga o le carbohydrate lemu e sili ona lelei ao leʻi 'aina le' aiga o le afiafi, pe a le faʻalosolo malie le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate.

O le tino na faʻafeiloaʻi ai sikipati i le ituaiga glucose. O le fua faatatau lea ua liua ai le saccharides i le glucose e vaeluaina ai gaʻo vailaau i le faigofie, o lona uiga o le vave, ma le faigata, o lona uiga lemu. O lona faailoga o loo atagia mai i le glycemic index of the product. I le telegese, e laʻititi lava, ma, o le mea lea, o le toto faʻamatuʻu ma le kulukose e le faʻaleagaina, ae lemu.

O oloa e maualalo le faʻaogaina o le faasino igoa e faʻafefeina e le tino i le taimi o le vevela. O le faagasologa e amata ona o le aʻafiaga o meaai o le enzyme o loʻo iai i le fulufulu.

O suauu masoā e sili ona taua i le taumalulu. Faʻafetai i sikolasipi, o le gaosia o se ituaiga hormone faapitoa e pei o le serotonin e faʻaosofia. E afaina ai lagona o se tagata, ma fesoasoani foi e faatumauina le mafanafana o le tino.

O se fuainumera maualalo maualalo o lona uiga o loʻo i ai se taimi umi e gasegase ai gaʻo. O le maualalo o le fuaina o le digesite e faʻaitiitia ai le inisalini, lea e faʻaosofia ai le gaosia o masini gaʻo sili atu i siama oona, ma, o le taunuuga, e tau atu i le oona tele.

A maeʻa aʻoaʻoga, e manaʻomia e le tino se toe vave faʻaleleia o le malosi na faʻaaluina. O gasegase masusu e gasegase mo se taimi uumi. Ole mafuaʻaga autu lea ole taumafa lemu polysaccharides pe'ā maeʻa aʻoaʻoga e le fautuaina.

O meaʻai e mauoa i le gaʻo gaʻo e sili ona lelei i le taeao. A maeʻa, e faʻaalia le gaosiga o le glycogen ile tino.

Tuua Lau Faamatalaga