FAʻAALIGAINA O LE LIPID METABOLISM MA ATHEROSCLEROSIS: faʻanatinati o le faʻafitauli ma le suʻesuʻega

O suiga o le atherosclerotic vascular e foliga mai e toetoe lava o tagata uma e silia ma le 40 tausaga, o eseesega na o le tikeri o suiga. O le atiaʻe o le atherosclerosis e fesoʻotaʻi vavalalata ma le faagasologa o le felauaiga o le cholesterol i le puipui pito i tua e avea o se vaega o le lipoproteins maualalo maualalo ma le faʻaaogaina o le cholesterol mai le puipui pito i tua e faʻaaoga lipoproteins maualuga. Afai o le fua faatatau o le "laititi maualalo ma le maualalo le lipids / lipids maualuga" e tausia e pei o le 3: 1, e le tupu le atherosclerosis e tusa lava pe maualuga le maualuga (sili atu i le 6.21 mmol / L) o le plasma cholesterol. I le falemaʻi, e faʻaaogaina ai le cholesterol coefficient of atherogenicity:

afai o le CO o le maualuga o le cholesterol atoa, o le SLVP o le maualuga lea o lipid cholesterol maualuga.

O lenei fuataga e lelei i pepe faatoa fananau mai, i tagata e 20-30 tausaga, o lona tau e mai le 2 i le 2.8, e sili atu i le 30 tausaga (e aunoa ma faailoga o le inherosclerosis), o loo i le va o le 3.0-3.5, ma i tagata taitoatasi ma faʻamaʻi pipisi o le fatu e silia ma le 4, e masani ona oʻo i le 5-6 poʻo le maualuga.

I le taimi nei, e talitonuina o le mea muamua i le atinaʻe o le atherosclerosis o suiga faʻaleleia i le fausaga ma le gaioiga o sela o le endothelial wall vascular. Soʻo se mea e faaleagaina i le meli (o le gaioiga o le toxins, complexity immunity, inflammatory mediators, cholesterol, lipoproteins modified, etc.) e faʻapupulaina ai lona mafai, e oʻo atu ai i le faʻavaveina o monocytes i lalo o le kulimilaum ma o latou suiga i macrophages.

I luga o le macrophages o loʻo i ai ni faʻaleleia mo le le faʻaaogaina ma le faʻaleleia o lipids maualalo. O nei faʻaleleia e le faʻaitiitiga le gaioiga aʻo faʻaputuina le cholesterol i macrophages. O le mea mulimuli, faʻaputuina o lipids, liliu atu i sela vavave (o loʻo i ai le tele o le cholesterol esterified). O le mimitila, ua tumu i fulu foamy, ua amata ona fai konekarate, ma o macrophages ua fesootai ma le toto. Latou te faʻamalamalamaina le tele o mea iloga i totonu o le siosiomaga, e aofia ai i latou e faʻaleleia sela maso maso o loʻo i ai ni atigipusa mo mea tuputupu ae. O le faateleina o sela maso musele o le ogatotonu ma la latou malaga i totonu o le papa i totonu e amata. Faʻafeiloaʻiga o fesuiaiga o maso musele maso ua tumu i lafulemu gaʻo e masani lava ona liua i se mea e faʻaola ai.

Faʻataʻituina o sela maso mafiafia e faʻapipiʻi ai le collagen, elastin ma isi vaega o le fusi o le tino o le atherosclerotic plate. Se pepa faʻafefiloi. I le lumanaʻi, faʻaleagaina ole atulata o paʻu, vaʻaia o tioata o le cholesterol ma suauu calcium, lea e afaina ai mea e siomia ai, mafua ai ona faʻaititia le lumenia o vaʻa ma le thrombosis, lea e ono mafua ai le osofaia o le fatu ma le taʻavale, e mafai. I le amataga o le atherosclerosis, faʻafitauli i le lotoifale ma le tino o le cholesterol ma lipoproteins - dyslipo-proteinemia - e tupu. I le tele o tulaga, o le mea o loʻo i ai i le atherogenic particles i le plasma toto, o le mea autu o le cholesterol, faʻapupulaina e pei o se porotini - apoprotein E. E mafua ai le faʻamaʻiina o le lipoproteins maualalo, o le faʻaleleia o le lipoproteins maualuluga ma le fausia o atherosclerotic plate. I le maualalo o le maualuga o le antiatherogenic lipoproteins i le toto (i le 30% o mataupu), faʻavave le atherosclerosis e oʻo lava ile maualuga maualalo ole aofaʻi o le cholesterol (itiiti ifo i le 5.18 mmol / l).

Phospholipids ma polysaturated fatty acids o loʻo i ai meatotino a antiatherogenic. Latou te faatapulaʻaina le taumafa o le cholesterol meaai i le tootoo laiti, faʻamalosia le faʻapipiʻi o meaʻai suamalie i le ate, faʻalavelaveina le faʻasalalau o lipoproteins maualalo maualalo e le hepatocytes, faʻaitiitia le maualuga o le lipoproteinon i le toto plasma, inhibit synthetromboxin A and platelet aggregation, and stimulate the synthesis of cells of endothehelial prostacyclin.

Cholesterol, triglycerides ma suauu gaʻo lololo e maua ai atherogene meatotino. Ole maualuga o le lipoproteins atherogenic i le toto e mafai ona faateleina ona o le faaitiitia o le fua o le aveesea mai le toto i le ate, o le faateleina o le fua faatatau ma le tuufaatasia, ma le solia o le lipoprotein plasma metabolism, e aofia ai le faia o lipoproteins e le masani ai.

O le faʻalavelave faʻaleagaina o le cholesterol metabolism e tupu i lalo o tulaga nei: i le leai o ni lipoprotein leʻo maualalo i luga ole potu. O le tele o nei lipoproteins i le plasma e faʻapupulaina (o le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina o le ituaiga II hyperlipoproteinemia) ma le endocytosis e le o ni faʻamatalaga faapitoa e faʻaleleia atili: o siama o le reticuloendothelial system captures lipoproteins, lea e mafua ai le faaputuputuina o le cholesterol ma ona esters i totonu o le potu,

o le faateleina o le vavalalata o le lipoproteins i le membrane ona o le suauu o le cholesterol o le pito i fafo o le lipoproteins maualalo maualalo (ituaiga III hyperlipoproteinemia): o le leaga o le aafiaga o le tele o cholesterol i luga o le mimiti musele musika. I le eria o le faʻaleagaina, talisaletlet adhesion ma le tuʻuina atu o le tuputupu aʻe o mea tutupu. O le siʻitia o le mafai ona gafatia e faʻaalia ai le faagasologa o le pueina o lipoprotein particles, o le tupuga o microdamage, le femalagaaiga o leukocytes mai le ogalaau lapoa i le puipui o le vaa, le fausia o le atherosclerotic plate here,

popolega, lea e faatelevaveina ai le atinae o le atherosclerosis. O le faateleina i le maualuga o le adrenaline ma le angiotensin i le toto e mafua ai se faaitiitia i le gata i le endothelial, o le faateleina o le va i le va oi latou ma le faaputuputu o le lipoproteins maualalo ma maualalo i totonu o le masini vai,

o le maualuga o le lipoproteins maualalo i le plasma toto (o la latou maualuga ile plasma e fetaui lelei ma le teu o le cholesterol). O le lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaeina o rosette-complex complexes, o loʻo i ai se faʻaosofia o le faagasologa o le puipuia ma le faaleagaina o le puipui lapisi,

maualalo le maualalo o le lipoproteins maualuga, lea, i le fesoʻotaʻi ma luga o fibroblasts, endothelial ma sela maso muscle, puʻeina le cholesterol. O le Cholesterol ua faʻamaonia ma feaveaia e avea o se vaega o lipoproteins maualuga i le ate. O nei lipoproteins e tauva mo tagata e maua ai lipoproteins maualalo ma maualalo, e puipuia ai le cholesterol mai le ulu atu i nila. E mafai ona latou faʻaaogaina le cholesterol e ala i le vaega malosi e tusa ai ma le faʻalogo malie, ma e latou te tuʻuina atu foi le tele o meaʻai faʻamaʻi ma le cholesterol e ala i le faʻaleleia o le gaʻo gaʻo (falemaʻi),

solia o le faagasologa o le esterification o le cholesterol i lipoproteins maualuga ma lona felauaiga i le va o vasega taitasi o lipoproteins. O lenei mea e faʻaitiitia ai le gafatia o le maualuga o le lipoproteins e aveesea ai le cholesterol mai i masini. I tagata gasegase e maua i le atherosclerosis, o le lipoproteins maualuga e faʻateleina i le cholesterol le faʻamaonia, ma le lipoproteins maualalo maualalo o loʻo faʻamalosia i esters cholesterol,

gasegase o le apolipoproteins ma o latou lipine, lipoprotein ma le cholesterol metabolism enzymes (ituaiga faʻasolo mai le atherosclerosis). I totonu o le ate, o le fua o le faʻapipiʻi ma le catabolism o le lipoproteins o loʻo faʻasaga i le toto ua suia. O eseesega lapopoa lapopoa na matauina i aiga eseese, lea e mafua ai le le atoatoa o le cholesterol i totonu o sela po o lipoproteins o loo tafe i totonu o le toto.

Aso Faʻaopoopo: 2015-11-23, Vaiaso: 655 | Faʻasalaga o le puletaofia

Tusi

1. Libov I. A., Cherkesova S. V., Roitman A. P. Tulaga o aso nei o le dyslipoproteinemia ma auala aoga i le latou togafitiga // Journal Journal Medical a Moscow. Nu. 3. 1998. S. 34-37.
2. Thompson G. R. Guide to hyperlipidemia. MSD, 1990.
3. Spector A. V., Vasilyeva E. Yu. Cardiology: ki i le siama. Vidar, 1996, p. 295-309.
4. Berk B. C., Weintraub W. S., Alexander R. W. O le maualuga o le C-reactive protein i le "activism" coronary arthritis // Am. J. Cardiol. 1990: 98: 2219-2222.
5. Haverkate F., Thompson S. G., Pyke S. D. M. et al, mo le Faʻatasiga Faʻatasi a Europa i le Thrombosis and Disabilities Angina Pectoris Study Group. Prodaction o le C-reactive protein ma le lamatiaga o mea e tupu i le coronary events i le stable ma le le faʻaleaga angina // Lancet. 1997, 349: 462-466.

Endothelial le afaina

O suʻesuʻega faʻaonapo nei e talitonu o le vaega muamua o le atiaʻe o le atherosclerosis o le faʻaleagaina lea o le pito i totonu o le faga. E tele molimau mo lenei manatu:

  • Muamua, o lapalai muamua e masani lava ona faʻalauiloaina i nofoaga o le faʻalauteleina o vaa. I le taimi o le vavae ese o le vaa autu, ua fausia ai se uafu, ma o le tulaga lamatia o le faaleagaina o totonu o le vaa i lenei nofoaga e sili atu ona maualuga.
  • Lona lua, ua leva ona lauiloa o le tagofia o mea ua fai ma vaisu o le tapaa ua i ai sona sao i le atinaʻeina o le faamai. Ma o le asu ulaula tapaa e aʻafia ai le gaioiga o siama endothelial, ona o le faateleina o le aofaʻi o le carbon monoxide o loʻo taʻavale i totonu o le toto, o loʻo iloa ai le hypoxia.
  • Lona tolu, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻaleleia ai le uta i luga o vaa ma o se mea foi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

E uiga i cholesterol

I aso nei, e toaitiiti tagata e le lagona o le matafaioi o le cholesterol i le atinaʻe o le atherosclerosis e taua tele. Ae le iloa uma e tagata le uiga o lenei mea. I le taimi nei, o se tasi lea o sui o le vasega o vaʻaia, lea e taua tele se sao i le faagasologa o faiga masani faʻale-natura i le tino. O galuega autu a le cholesterol:

  • le faʻavaeina o meaʻai suamalie
  • sifi o vailaʻau D3,
  • o le gaosia o hormones sex ma hormones.

E tusa ai ma le taumafataga, e tusa ma le 300-500 mg o le cholesterol e ulufale i le tino o le tagata i aso uma. I totonu o oloa, o lenei lipid e mafai ona i ai i se tulaga saoloto pe nofo fua.

Ae oʻo lava i le mataupu mulimuli, o le vavaeeseina ma le faʻasaʻoloto o le cholesterol saoloto o le a tupu i totonu o le tootoo laiti. I totonu o le manava, e faʻafefe ai le cholesterol, e faʻaaogaina mo metabolic ma isi faiga faʻavae.

O le tufatufaina atu o lenei lipid i totonu o le tino e le mafaamatalaina. O le tele o cholesterol uma o loʻo faia i le paʻu o grenes, o le faiʻai, o le tino o le tino. E leai ni mea uma o lipids i totonu o mea o loʻo fesoʻotaʻi ma maso skeletal.

I le faʻamuamua, o le faʻasologa o le cholesterol e mafai ona faʻatino i toetoe lava o soʻo se tino o le tino. Ae ui i lea, o le tele lava o lenei vailaau e gaosia i le ate ma (i le tele o laʻititi) i totonu o le tootoo laiti. I lalo o le aafiaga o nisi tulaga, o le gaosiga o le cholesterol e faateleina. O nei mea e aʻafia ai:

  • faʻalauiloaina o le vevela
  • o le leai o se tasi ma le faateleina o le numera o hormones thyroid, insulin.

Fautuaga! Ae o le faateleina o le gaosiga o glucocorticosteroids (hormones e gaosia mai le grenades) ma le fiaai, o le cholesterol synthesis, i se isi itu, ua faaitiitia.

Na maua ai le suauu i le plasma toto e le o iai i se tulaga mama, ae i le ituaiga o lipoproteins (o se lavelave o le cholesterol ma le palatini). Lipoproteins e tolu ituaiga eseese:

  • maualalo tele (o latou aofaiga atoa e le sili atu ma le 10%),
  • le maualalo (o le ituaiga taatele lea o lipoproteins i plasma e tusa ma le 65-70%),
  • maualuga tele.

E fuafua i le fua o le lipoprotein ituaiga, o le tulaga lamatia o le atherosclerosis e fuafua ai. Mo lenei mea, o loʻo faia se suʻesuʻega faʻapitoa ma le faʻavaeina o vaega ninii, ona fuafua lea i le faʻaaogaina o se fua faʻatatau.

Fautuaga! O le mea aupito sili ona saogalemu i le tulaga o le atiaʻe o le atherosclerosis o le fua faatatau lea o ituaiga lipoprotein o loʻo matauina i tamaiti laiti, o la latou faʻalagolago o le loto gatasi. I le tupulaga talavou (pe a ma le 20 tausaga), o le fua faatatau lelei o se faailoilo mai le 2 i le 3. I tagata e sili atu ma le 30, e le tatau ona sili atu i le 3.5 (coefficient), e mafai ona oʻo i le 6).

Faʻamau faʻavae

I le fausiaina o le papa, e tolu vaega e iloga:

  • lipoidosis: o le faia o se lipid spot or strip on the walls of a vessel,
  • liposclerosis: o foliga vaaia o mea filogia,
  • o le faʻavaeina o faʻailoga faigata, faʻatusatusaga.

O le lipid spot is a small (diameter e le sili atu i le 1.5 mm) le faʻavae o loʻo i luga o le ogatotonu o se faga. O le tele o sela e maua i le tuufaatasiga o lenei lanu samasama, e aofia ai T-lymphocytes ma gaʻo. E le gata i lea, o laumei musele malie ma macrophages o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le fausiaina.

E pei ona faateleina le lapopoa o lipid, latou te fusia, e mafua ai se lautele lautele o le lipine. Laʻau ma fasi pipisi i luga o nofoaga o faʻamaʻi muamua i le mimiti.

Fautuaga! O se vaega taua i le faaleagaina o le pito i totonu o le vaa ma le faia o se lipine mūmū ua tofia i tulaga le lelei. Aemaise lava, ulaula, chlamydial poʻo viral infections, toto maualuga, ma isi.

I le mea lava ia, o le fausia o se nofoaga e le afaina ai le vaa. E le gata i lea, o ia tulaga e amata ona faia i le taimi o le tamaitiiti. E talitonuina e oʻo atu i le 25 o ona tausaga, o lipid formations e mafai ona oʻo atu i le afa o le pito i totonu o le aorta. I fua o loʻo fafaga ai le faiʻai, e foliga mai na foliga mai pe a ma le 40 tausaga.

Liposclerosis

O le laasaga lona lua i le fausiaina o le faʻaleagaina o le tino (plaque) o le tupu aʻe lea o mea filogia. I le vaega o le fasi mea (pipili), o le a amata ona faasolosolo malie ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona amata ona tupu mai ai sela laiti.

A o faasolosolo, o le a mafiafia le puipui ma tupu ai pepa - o se mea e tupu mai i totonu o le lumenese o le vaa. E mafua ai le faʻalavelave i le tafe toto. I le taimi muamua o le fausia o se atherosclerotic formation, o le plaque ei ai le lipid pronouns.

I lenei tulaga, o le tino o le fesoʻotaʻi mea e manifinifi. O lenei tulaga ua taua o le "samasama", e afaina ai le tafe toto. Talu ai o le paʻu o mea faʻapipiʻi e manifinifi, e matua faigofie lava ona faaleagaina.

I le taimi mulimuli o le atinaʻe, o le faʻavaeina o loʻo i ai se faʻavae tele o le fesoʻotaiga. E taʻua o se "papa paepae" ma ei ai sona aafiaga ogaoga i hemodynamics (vave o le toto).

Faʻapipiina papa

O lenei laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻalautelega tele o le tele o le lipid core i totonu o le pepa ua maea ona fausia. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaumatiaga o le siama gaʻo ma le afaina o le afaina.

Pe a faʻaumatia le fausaga, ona tupu ai lea o le ulupea, o le mafuaaga autu lea mo le fausia o se toto toto. I le mea mulimuli, o le faaputuga o le calcium o loʻo matauina i totonu o masini o le papa, lea e tau atu i le faʻamalosia ma le faateleina o le tele o le papa.

O le taunuuga autu o le fausiaina o le faigata o le atherosclerotic o le foliga mai o se tui toto i le pa. Faatasi ai ma le vavae ese o se tui toto, e mafai ona faʻafefe ai le vaa, faʻamalosia le taofiofia o le toto.

Fautuaga! O le taimi lenei o le atiaʻe o le atherosclerosis e maua ai e tagata gasegase faafitauli - o le atinaʻeina o faʻamalositino (faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai), faʻalavelave fatu (faatasi ai ma le atinae o le atherosclerosis o le gaʻo), ma isi.

Faʻaiʻuga

O le fuafuaga o loʻo i luga mo le fausiaina o plaque e mafai ai ona tatou malamalama i taunuuga o le atiaʻe o le atherosclerosis. O lenei:

  • suiga o le hemodynamic ona o le faʻaitiitia o lumenia vascular,
  • afaina o le capsule fibrous pe a vaeluaina, o le fausiaina o fusi toto,
  • siakiina o sima i totonu o le paʻu pepa, lea e faʻapupulaina ai lona maualuga.

Ituaiga o Papatusi

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o pusa e mafai ona faʻamalosi ae leai. O lenei meatotino e faalagolago i foliga, lapopoa ma le fausaga. O mea filogia e afua ai i le fua faʻamau, ma le lipid e faʻanofo i totonu o le mea e le maluelue. O faʻatulagaga faʻapitoa e tutupu lemu, o lona uiga e le suia le tulaga o le maʻi mo le tele o tausaga. O paʻu faʻamalosi e iai se lapoʻa lapoa ma se membrane filafi felanulanuaʻi.

O ia papa e faigofie ona malepelepe ma pala, e mafua ai ona maua se toto toto. O le i ai o pusi e le maluelue o loʻo taʻalo i se vaega taua i le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga o le atherosclerosis.

O lea la, o le pathogenesis o le atherosclerosis o se faʻalavelave faigata tele. O se tasi o matafaioi i le atinaʻeina o le faamai ua le gata ina faia e le gata i mea moni, ae faapena foi i masani leaga a le tagata maʻi. Faʻateleina le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i meaʻai gaʻo, ulaula, leai se faʻamalositino, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi ma faʻalavelave faʻaleagaga i le tino. Ina ia taofia le atinaʻeina o le faamai, e taua le mataituina i le taimi le maualuga o le cholesterol i le plasma.

Tuua Lau Faamatalaga